Sunt medic specialist pediatrie cu o continua perfectionare prin cursuri de specialitate postuniversitare si cred cu tarie in vocatia mea si in dragostea fata de copii. Ca si medic pediatru dar si ca mama consider comunicarea foarte importanta de aceea am creat primul site de pediatrie din Cluj-Napoca in urma cu peste 7 ani care pune la dispozitia celor interesati zeci de articole de specialitate, peste 15.000 de comentarii si raspunsuri la intrebari care se bucura de un numar din ce in ce mai mare de vizitatori(peste 4.100.000 de vizitatori unici).
Am acordat o atentie deosebita primului an din viata copiilor prin seria SA CRESTEM IMPREUNA, un serial cu 12 episoade in care sunt descrise in amanunt toate aspectele legate de cresterea si dezvoltarea bebelusilor.
De asemenea am abordat cele mai frecvente boli care pot sa apara in copilarie precum si problemele tot mai acute legate de alimentatie si de rolul acesteia pentru o crestere sanatoasa.
In masura timpului disponibil, articolele sunt mereu actualizate, chiar daca unele din ele au peste 6 anisori de la prima publicare.
Contul de facebook are de asemenea peste 5000 de adepti iar pagina PediatruCluj are deja peste 13.900 de “like-uri”, facand astfel mult mai usoara comunicarea cu parintii.
Am colaborat excelent cu Centrul Medical Asteco timp de 4 ani creand conceptul unic COPIL SANATOS. Am organizat impreuna doua editii( Calimanesti 2011, Smida 2012) ale singurei tabare dedicata stilului de viata sanatos care s-a bucurat de un real succes si care cu siguranta nu se va opri aici.
La Cuibul Berzelor am organizat timp de peste 3 ani cursuri de diversificare a alimentatiei la bebelusi, pornind de la premisa ca o alimentatie sanatoasa in primul an de viata sta la baza unei fundatii solide pentru o dezvoltare armonioasa.Au fost peste 30 de editii, cursul bazandu-se pe informatii actualizate in consens cu recomandarile Societatii Europene de Nutritie si Gastroeneterologie Pediatrica, precum si ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Cursul se desfasoara in continuare, si am ajuns la venerabila varsta de 64 de editii.
Incepand cu luna mai 2012 am lansat primul abonament pentru bebelusi, Abonamentul Primul An care deja are zeci de “absolventi”. Din pacate, din cauza numarului mare de bebelusi inscrisi, pana in decembrie 2017 nu se mai fac inscrieri in acest abonament.
Din noiembrie 2012 organizez un Curs de Urgente pentru a familiariza parintii cu cele mai frecvente boli si accidente din perioada copilariei.De asemenea, in colaborare cu Centrul Playfullearning organizez un curs unic in momentul de fata, Cursul de Nutritie 1-3 ani care imbina aspectele medicale cu cele de ordin psihologic, fiind singurul curs unde un medic pediatru si un psiholog(Alexandra Gorea) “dezbat” impreuna cu parintii drumul dificil al unei nutritii sanatoase, esentiale pentru o crestere si dezvoltare armonioasa.
Un nou Curs si-a facut deja debutul, Cursul dedicat dezvoltarii medicale dar si psihice in primele 12 luni de viata. Cursul Etape de Dezvoltare aduce acelasi concept al imbinarii dezvoltarii fizice/motorii si psihice, fiind realizat impreuna cu Alexandra Gorea, psiholog si director al Centrului Playfullearning.
Prin consultatiile efectuate la cabinet si chiar la domiciliu atunci cand a fost cazul am creat o altfel de relatie cu parintii si copiii, o relatie bazata pe comunicare, flexibilitate, profesionalism si prietenie, telefonul, e-mailul fiind zilnic la dispozitia parintilor, atunci cand acestia au urgent nevoie de un sfat, o recomandare.
Si, pentru ca am crescut, ne-am mutat in casa noua, incepand din decembrie 2014 ma gasiti impreuna cu colaboratorii mei la Pediatru Cluj “acasa”, pe str. Tache Ionescu nr.20, cu aceeasi atitudine, disponibilitate si profesionalism.
CE VA OFERIM ?
- consultatii generale de pediatrie (0-18 ani);
- consultatii de nutritie pediatrica(IULIA HADAREAN);
- promovarea alaptarii;consiliere in vaccinare;
- programe de urmarire a cresterii si dezvoltarii bebelusilor;
- cursuri de diversificare pentru sugari; cursuri de alimentatie pe grupe de varsta;
- curs de urgente ale copilariei;
- curs pe etape de dezvoltare;
- nutritie gravidute/mamici care alapteaza/mamici cu “norma intreaga”(IULIA HADAREAN).
Asadar dragi mamici, tatici, bunci si scumpii mei pacienti va astept cu o altfel de consultatie, cu o altfel de atitudine, cu multe raspunsuri la intrebarile care credeati ca nu au raspuns si sper ca impreuna prin sugestiile, sfaturile, criticile dumneavoastra sa reusim sa crestem sanatosi si voinici.
imi place site-ul 😀
Multumesc Alex!
Buna ziua ma numesc Alexandra si am un baietel de 2 ani jumate care inca de la nastere are o piele foarte uscata am fost la dermatolog si mi a recomandat creama si gel de dus de la Roche Posay o crema foarte buna dar de 2 luni a inceput sa se scarpine iar pe tot corpu si nu se mai linisteste as dori va rog daca puteti sa imi recomandati ceva ? Si inca o problema foarte des raceste si tuseste atat de rau de fiecare data pana ajunge sa vomite daca exista ceva tratament sa ii fac sa nu mai raceasca atat ca multumesc
Buna ziua,
S-ar putea sa fie vorba despre dermatita atopica; imi este greu sa stabilesc un diagnostic fara sa-l vad; aceasta este doar o supozitie bazata pe relatarea dvs; in caz de dermatita atopica, tratamentul este de lunga durata si presupune un tratament de intretinere si, un tratament pentru exacerbarile bolii; de asemenea uneori este necesara asocierea antihistaminicelor(medicamente care inhiba scarpinarea avand in vedere riscul crescut de suprainfectare daca leziunile sunt sangerande); asocierea simptomelor respiratorii poate semnifica o alergie la factori de mediu de aceea v-as recomanda un consult de specialitate pentru investigatii suplimentare si tratament daca este cazul. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua,
In primul rand, v-as ruga ca atunci cand postati comentarii, sa le postati la sfarsitul tuturor comentariilor; imi este foarte dificil sa le caut printre alte comentarii si, exista riscul sa nu vad mesajul;
In situatia dvs cel mai probabil este vorba despre dermatita atopica; tratamentul de intretinere trebuie aplicat mult timp; de asemenea o coloborare dermatolog -pediatru este indicata, in eventualitatea in care este necesara asocierea de antihistaminice; racelile dese pot fi secundare colectivitatii(daca o frecventeaza) sau in contextul terenului atopic sa existe si o componenta alergica care sa favorizeze/intretina aceste simptome; recomand un consult pediatric si eventual analize suplimentare daca acestea sunt necesare. Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua! Doamna doctor, micutul meu de 4 luni se confrunta de 10 zile cu o raguseala ai putin rosu in gat. Nu face temperatura, nu are dificultati de respiratie, nu are mucusori. Am fost la pediatru si ni s-a recomandat 3 zile Nurofen , 2 puf-uri de Tantum verde si vitamina C. Dupa incheierea tratamentului continua sa fie ragusit. Ni s-a spus sa continuma 2 zile cu Eferalgan fara rezultat. Apoi, ni s-a administrat 3 zile Hidrocortizon intravenos, dar tot fara niciun rezultat. Oare cum sa procedez?
Buna ziua! Am un baietel de 2 ani si 7 luni pe care il duc la gradinita de vreo 2 luni.Cum am inceput sa-l duc s-a tot imbolnavit.L-am dus 3-4 zie si a inceput racelile,rosu in gat si a tot trebuit sa-i dau medicamente si antibiotic.De 2 ori a trebuit sa-i schimb 3 feluri de antibiotic pana s-a facut bine(Rosu in gat).Mi-a slabit baietelul vreo 2 kg si si-a pierdut si pofta de mancare.Sunt nevoita sa-l duc la gradinita dar in acelasi timp mie frica sa nu se imbolnaveasca iar.As dori sa-i intaresc imunitatea .Va rog sa ma ajutati cu ceva sfaturi,recomandari!Multumesc!
Buna ziua,
Intrarea in colectivitate presupune infectii repetate, de toate felurile(respiratorii, digestive, eruptive, etc) cel putin in primul an; de aceea, este foarte important ca fiecare episod sa fie tratat corect, evitand excesul de antibiotice; pt rosu in gat, la varsta asta, antibioticul este foarte rar necesar; daca se suspicioneaza o infectie bacteriana, se efectueaza exudat faringian pentru a gasi cauza acestei infectii bacteriene; altfel, riscam sa tot administram antibiotice pana il “nimerim” pe cel potrivit; fiecare tratament antibiotic administrat “gratuit” inseamna un pas inapoi, destabilizand imunitatea. Un alt aspect important este tinerea copilasului acasa pana semne de infectie dispar; o alimentatie gobata in fructe si legume, adaosul de produse apicole, curele prelungite afara, o cura heliomarina(mare) de cel putin 2 saptamani, pot fi factori adjuvanti. In ceea ce priveste imunostimularea, efectele sunt limitate; informatii suplimentare gasiti si aici:http://www.pediatrucluj.ro/2012/08/29/imunostimularea-pro-sau-contra/
Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Bună seara! Vă multumim pentru sfaturi, ne sunt de mare ajutor!
buna ziua am si eu o mica intrebare si nelamurire care de 1 sapt nu imi da pace:( fetitza mea are 1 an si 2 luni de la 10 luni bea laptic de vaca …asa ……de 1 sapt cum ziceam ii merge burtica medicul de fam mia prescris smecta hidrasec..furazalidon i-am dat de toate si pe langa papa orez cartofi morcov deci la regim cum ar veni:)si tot degeaba ii merge burtica incontinuare ceea ce ma sperie:(:(azi cand a facut cc prin el se vedea ceva ca vasele de sange nush ce or fi fost :(iar ieri cand a avut scaun cum mancase ciorbita toate erau intregi in scaun morgov etc.ce sa fac oare????:(
Super site-ul
Multumesc!
aliat de nadejde!!multumim dna dr!!de mult caut un asa site,unde cineva sa te si lamureasca daca ai intrebari…!!!
Multumesc tare mult de aprecieri!
buna seara!v-am adresat si eu o intrebare,dar nu mai gasesc comentariul….in legatura cu puiul meu de 9 luni si 2 sapt. care a fost diagnosticat recent cu retard psihomotor…si pareza manuta stg…as aprecia tare mult daca mi-ati raspunde!multumesc din suflet sunt o mamica disperata!!!o seara buna va doresc!!cu stima,iulia
Buna seara,
V-am raspuns in data de 22.10 la articolul Bebelusul la 8 luni; daca nu puteti vizualiza comentariul, il mai trimit o data.
Multa sanatate
Buna dimineata,
am si eu o problema si va cer o parere in legatura cu fetita mea: are 3 luni si 3 saptamani si a fost diagnosticata (dupa o ecografie abdominala) cu reflux gastro-esofagian.Siptomele sunt varsaturi repetate- chiar si de 5-6 ori pe zi , dupa fiecare masa sau si dupa 2 ore de la masa.S-a nascut cu 3,480 kg si 51 cm si acum la 3 luni si 3 sapt. are 6,370 kg si 66 cm si este alimentata exclusiv la san.Pediatra noastra spune ca este bine cum s-a dezvoltat dar eu simt ca nu este in regula.Mai nou de 2 zile nu mai vrea sa manance la san ,are dureri, plange si am recurs la pompa; a mancat din biberon lapte muls;noaptea doarme si suge o data. O tin in pozitie verticala 20-30 min dupa masa , i-am inclinat patutul si nu mai varsa asa mult dar in schimb nu mai mananca la fel.Este cazul sa facem si alte investigatii? Ne e teama de complicatii daca nu tratam RGE , sa nu o chinuim degeaba cand poate exista un tratament pentru durerile ei. Multumim frumos!
Buna ziua.
Fetita mea de 1 an si 8 luni a fost diagnosticata cu enterocolita acuta. De trei zile are diaree nu foarte apoasa, a varsat 1 singura data in prima noapte, a avut si febra pana in 39, tot asa in prima noapte, dar de atunci nu persista decat diareea. Medicul de familie a consultat-o si nu ne-a spus ca ar putea fi enterocolita, caci avea si putin rosu in gat si mai ales sunt gata sa erupa caninii. Am incercat cu regim alimentar si biotics. Dar, ieri, dupa trei zile de diaree am avut impresia ca vad in scaun firisoare de sange, asa ca am dus-o la urgente. Aici au pus diagnosticul de enterocolita si mi-au dat anitibiotice.
Va rog sa-mi spuneti cat este de periculoasa enterocolita pentru copii din jur si mai ales care este cauza?
va multumesc.
D-na DR nu v-ati gandit sa deschideti si in orasul SATU MARE un cabinet???si noi am avea nevoie de cineva care iubeste meseria de medic si in acelasi timp si pe cei mici .CU mult respect fata de toti medicii din CLUJ
Felicitari Doamna Doctor,abia astept sa va cunosc. Exact de un medic dedicat ca dumneavoastra avem nevoie.
Multumesc mult pentru aprecieri.
Daca va pot fi de folos nu ezitati sa ma contactati fie prin mail (pediatru@pediatrucluj.ro) fie telefonic (0720032120).
Buna ziua am un baietel 10 luni si 11kg,75cm(nascut cu 3.100kg si 51cm) am alptat exclusiv pana 5.5luni cand am inceput diversificarea(si acum alaptez). Este f activ, merge in 4 labe, se ridica in picioare singura mea problema ce ma ingrijoreaza este: in unele nopti cam la 30min-1ora dupa ce adoarme se scoala plangand f tare si speriat(ochi mari si ficsi) dureaza ca 5-15 min sa il linistesc si dupa aceea doarme linistit.Acest lucru s-a intamplat cam de 5 ori si dupa ce a implinit varsta de 5-6 luni. de ce face asa? am vb cu medicul de familie si mia spus ca asa mai fac coppii… recunosc ca nu prea ma multumit raspunsul. Va rog mult dati-mi si mie un raspuns
Buna ziua,
Trezitul in timpul noptii cu tipat si plans semnifica de cele mai multe ori durere iar avand in vedere debutul acestor treziri poate fi vorba de aparitia dintisorilor; sunt si alte cazuri de treziri nocturne, cele mai multe au legatura cu dorul de mama; este important sa-l linistiti, sa nu va speriati pentru ca asta se intampla destul de des. De asemenea este important ca seara sa se respecte ora de culcare, sa nu fie prea obosit deoarece aceasta determina un somn agitat cu multe intreruperi.
am uitat sa va spun ca are 8 dintisori de la 7 luni, (primul la 4.5 luni). si am mai obsrevat ca de cate ori sa intamplat asa ceva nu a dormitin timpul zilei ca deobicei dar pt ca nu a vrut. El doarme de trei ori cam o ora, o ora si jumatate( se trezeste la 7.30, mai doarme pe la 10.00, pe la 14.00 si pe la 18.30 si seara la 22.00) cand respecta acest program se simte cel mai bine. Ziua cand e treaz ne jucam incontinuu.
Dpdv fizic e dezvoltat bine? Mancam dimineata lapte(il alaptez) si pana sa adoarma fructe sau painica cu unt….pe la 12 ciorba cu carnita de pui sau curcan si pe la 17 mamaliguta cu branza sau altceva. In timpul zilei mai cere papa si ii mai dau un biscuite sau fructe
Va multumesc mult. Pacat ca nu exista doar medici ca dvs si ca nu sunteti mai aproape. Eu sunt din jud Prahova. Sunteti de real folos mamicilor tinere ca si mine
Multumesc pentru aprecieri. Va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Felicitari pentru site…va multumim mult pentru sfaturi…
Multumesc! Daca aveti subiecte care va intereseaza, sugestii de articole, va astept cu mare drag!
MULTUMIM CA EXISTATI!!!!!!!!!!!
MULTUMIM PT CA EXISTATI DOAMNA DOCTOR!!!!!!!
Multumesc din suflet! Sa aveti parte numai de sanatate!
Stimata doamna doctor,
va scriu cu rugamintea sa ma ajutati cu un sfat. Am un baietel de 8 luni pe care inca il alaptez (dimineata si seara). Diversificarea am inceput-o la 6 luni si s-a obisnuit foarte bine cu mesele diversificate. Insa tot mancatul la titi este activitatea lui preferata.
Din pacate sunt nevoita sa trec printr-o interventie chirurgicala care va presupune anestezie. Prima intrebare este legata de anestezie si modul in care poate afecta alaptatul.
Cat timp dupa efectuarea anesteziei nu am voie sa alaptez? Trece repede efectul acesteia? Cum sa procedez cu alaptatul astfel incat sa nu fie afectat copilul?
M-am interesat la doctor si tot din cauza interventiei, se va administra si un tratament cu antibiotice pentru prevenirea infectiilor. La fel si aici intervine problema mea cu alaptatul. Ma puteti ajuta sa-mi spuneti daca exita antibiotice care se pot administra pe perioada alaptarii?
Va rog sa ma sfatuiti cum pot sa procedez, astfel incat sa nu fiu nevoita sa intrerup alaptatul.
Va multumesc din suflet.
Buna seara,
Fara sa stiu exact despre ce interventie chirurgicala este vorba, daca anestezia este generala sau locala nu pot sa va dau foarte multe informatii. Acelasi lucru este valabil si in privinta tratamentului antibiotic. V-as sfatui sa luati legatura cu medicul care va efectua interventia, cu anestezistul si cu siguranta dansii vor putea raspunde la aceste intrebari. Alaptatul nu trebuie sa-l intrerupeti, pe durata interventiei si pana la recuperare trebuie sa va mulgeti pentru a mentine secretia lactata. Mai mult, eu v-as sugera sa faceti rezerve de lapte daca timpul pana la interventie va va permite si astfel aveti cateva mese de lapte pe care sa i le oferiti ca si consolare daca pot spune asta.Imi pare rau ca nu va pot ajuta mai mult, totul tine de interventie si de tratamentul antibiotic de dupa.
Doamna Doctor, va felicit pentru site. Sunt multe informatii folositoare pentru noi mamicile. Multumim.
O zi buna.
Ma bucur ca va sunt de folos. Daca aveti subiecte care va intereseaza, sugestii de articole,intrebbari sau nedumeriri, va astept cu mare drag!
buna,
As dori sa aflu mai multe informatii despre hidrocel. Am un baietel de 2 ani si 6 luni care are hidrocel comunicant la unul din testicole probabil la urmatosrul control medicul va stabilii daca e nevoie de interventie chirurgicala sau nu.
pana la ce varsta ar trebui sa asteptam sa se vindece? si apoi sa se intervina chirurgical?
Buna ziua,
Daca hidrocelul este comunicant cel mai probabil va fi nevoie de interventie chirurgicala(bineinteles recomadata de un chirurg pediatru); hidrocelul reprezinta practic o acumulare de lichid la nivelul unuia sau ambilor testiculi iar atunci cand este comunicant inseamna ca exista o “legatura” intre cavitatea abdominala si scrot de aceea uneori dimineata scrotul este mai mic pentru ca seara sa creasca in dimensiuni; mai mult, in cazul formei comunicante exisa riscul de aparitie si a herniei inghinale. Cu siguranta chirurgul care va urmareste va poate oferi mai multe informatii. Daca pot sa va mai fiu de folos, nu ezitati sa-mi scrieti!
De aproape 3 ani de cand am devenit mamica, nu am gasit un site mai interesant ca al dvs…Raspunsuri promte la multe intrebari care pot sa ne indrume cum sa procedam mai corect cu cele mai pretioase fiinte din viata noastra. Chiar daca majoritatea avem un dr. pediatru cu care ne consultam frecvent, eu vreau sa va felicit pentru idee si pentru modul in care ati pus-o in practica: raspunsuri concrete afisate intr-un mod simplu pentru a fi intelese si de cei care nu au cunostinte de specialitate…Ma bucur ca v-am descoperit, mai ales ca cel de-al doilea bb are 6 luni si, deci, intrebari sunt din nou multe 🙂
Ma bucur din suflet ca va pot fi de folos; va astept ori de cate ori aveti nevoie cu informatii pertinente si sfaturi utile pentru a creste mari si sanatosi.Va doresc sa aveti parte numai de sanatate!
Buna,
Vreau sa va felicit pentru site, am gasit multe lucruri interesante, pe scurt am sa va spun problemele noastre. Avem o fetita de 3 luni jumate si ne confruntam cu dermatita atopica. Am fost deja la 2 dermatologi si nu am scapat de problema si este mai accentuata ca niciodata. Am folosit: locoid, ii bun dar ar trebui sa o folosesc in fiecare zi si ea are bubite si pete mari rosii pe tot corpul; gel si crema pt dermatita de la Uriage- DS gel si emulsie, acuma dimineata o dau cu Trixera de la Avene si cateodata in timpul zilei cu crema de galbenele; 5 picaturi Zyrtec/ zi . Se usuca pielicica si cateodata se scarpina pana apara sangele. Am incercat si tarate de grau si sa o spalam doar cu galbenus de ou, si fara rezultat. In rest respectam toate indicatiile pentru dermatita: durata baii, hainutele, cu caldura etc. Suntem deja disperati, nu mai stim ce sa facem, am impresia ca se accentueaza din ce in ce mai tare si ne este groaza si de urmarile dermatitei(ex. astmul). Ii dam laptic de la san si completare lapte praf de la Topfer, proportia 60-40% din necesarul zilnic. Vreau sa va mai intreb ce parere aveti de diversificare de cand ar trebui sa incepem si daca sustineti ideea sa incepem cu cereale, ii recomandarea medicului de familie. Multumim anticipat.
Buna seara,
Ma bucur ca informatiile va sunt de folos! Va astept ori de cate ori aveti intrebari, nelamuriri sau subiecte care va intereseaza si nu le regasiti pe site.
Dermatita atopica este o boala cornica si, din pacate evolueaza cu perioade de exacerbare alternand cu perioada de remisie aproape completa; tratamentul pe care-l urmati este corect si complet fiind incluse toate componentele necesare pentru a tine in frau dermatita; personal v-as recomanda sa excludeti laptele din dieta dvs si sa inlocuiti formula de lapte praf cu una hipoalergenica, asta daca nu reusiti sa stimulati suficient secretia lactata (pus fetita cat mai des la san, muls laptele care mai ramane dupa fiecare supt, eventual ceaiuri sau chiar medcamente de stimulare); spun asta deoarece este foarte important lapticul de mama, de multe ori contribuind semnificativ la ameliorarea dermatitei. Eu recomand diversificarea abia la varsta de 6 luni, daca bebe este sanatos si a crescut bine in greutate si, incep intotdeauna cu masa de pranz, mai exact cu supica de legume, apoi piure de legume la care adaug treptat carnita, galbenus de ou, Cerealele le introduc abia dupa aceasta masa si prefer cerealele “clasice” nu cele instant existente in comert. In situatiile in care dezvoltarea ponderala este sub limita corespunzatoare varstei apelez si eu mai devreme la cereale insa intotdeauna tinand cont de varsta bebelusului si de toleranta acestuia la anumite cereale.
Buna seara,
Multumim pentru raspuns. Fetita are trei luni si zece zile, in momentul de fata cantareste 5300 gr, inaltime 64 cm, la nastere a avut 3100 gr si 52 cm. Per ansamblu este bine greutatea, dar in ultimele trei saptamani a pus doar 300 gr, si doctorita de familie ne-a pus sa ii dam o luna Vitamina B- Complex pentru pofta de mancare si pentru intarirea musculaturii ca, cica ii cam moluta la muschi. Alimentatia mea nu cuprinde lactate doar in unele mancaruri, gen ciorba, doar asa le pot manca, ,,singure” nu imi plac. Am incercat initial sa beau ceai pentru stimularea lactatiei de la Fares, apoi am luat Galafor. De la pastile intradevar aveam mult lapte, dar ii provocau dureri severe de burtica, nu dormea si 12 ore, timp de 2 saptamani am avut zile grele pana am depistat problema. Am incercat sa beau si ceai de chimen, dar nu am observat sa creasca cantitatea de lapte, cat despre pusul la san nu se mai poate ea deja fiind obisnuita din biberon, ma mulg la aprx. 4-5 ore. Alte metode nu stiu pentru stimularea lactatiei.
Multumim pentru timpul acordat.
Buna ziua,
Pentru a stimula secretia lactata v-as recomanda sa mulgeti lapticul la 2-3 ore, doar prin golirea repetata a sanilor se stimuleaza productia de lapte; personal insist foarte mult asupra alaptarii, si, cred ca tarie in rolul benefic al acestuia, cu atat mai mult cu cat este vorba si de o dermatita atopica; B complexul o va ajuta foarte mult mai ales in dezvoltarea neuro-musculara. Daca va mai pot fi de folos si cu alte informatii, va astept cu drag!Multa sanatate!
Buna ziua. As vrea sa va felicit in primul rand pentru acest site, la fel ca alte mamici am gasit multe raspunsuri aici.Am un baietel de 5 luni si ne confruntam cu nasucul infundat ce vreo 2-3 luni.Folosim Marimer si batista bebelusului, dar fara efect. Nasucul se desfunda pe moment, insa nu iasa mucisori aproape deloc cu toate ca se aude ca sunt acolo undeva.Pediatrul ne-a dat acum 2 saptamani Panadol 2.5 ml de 2 0ri pe zi pt ca are putin rosu in gat si Rinonef-T de 3 ori pe zi cate o picatura in fiecare nara.Am folosit si Inhalant Baby, si Fluimucil 2% sirop. Vreau sa va spun ca nimic nu are efect. Noapte nu poate dormi din cauza nasului infundat si acum a inceput sa si tuseasca putin, o tuse seaca. Va rog sa ma ajutati cu un sfat.Ce as mai putea folosi sa nu se mai chinuiasca saracutul asa?Este bine sa facem aerosoli la 5 luni? Va multumesc mult.
Buna seara,
Aerosolii pot fi folositi si de la 5 luni insa doar la recomandarea medicului, in concordanta cu examinarea medicala; ce pot sa va recomand este sa aveti grija la temperatura din camera (21-22C), umiditate (60-70%), imbracamintea baietelului; de asemenea inainte de fiecare masa si seara la culcare sa folositi fie ser fie apa de mare pentru umidificarea mucoasei nazale iar peste noapte ar fi de mare folos un vas cu apa pe calorifer sau un prosop ud care sa mai umezeasca putin aerul; daca simptomatologia persista v-as recomanda un consult ORL.Va multumesc pentru aprecieri si va astept ori de cate ori aveti nevoie. Sanatate piticului!
Sunt o mamica fara liniste de cand baietelul meu de 4 ani a fost diagnosticat cu rahitism.Adevarul e ca doar ochiometric , dar se vede ca s-a manifestat toracic penru ca si eu simt la atingere oasele evazate la nivelul pieptului.Pe langa asta ne-a spus ca are ganglionei si anemie..
Doamna doctor care ne-a consultat ne-a dat un tratament homeopatic si noi il luam exact cum ne-a spus.Insa de o luna copilul mananca din ce in ce mai greu;pranzul dureaza o ora intreaga cu rugaminti…Bine, asa era si inainte de tratament , dar deocamdata , din punctul asta de vedere , al poftei de mancare , nimic nu s-a schimbat.
Locuiesc departe de Cluj , tocmai in Valea Jiului , insa mi-as dori sa ne vada un doctor pediatru de incredere, sa i se faca baietelului toate analizele si sa ne facem bine.
Buna seara,
In situatia dvs cred ca ar fi necesar un consult pediatric cu eventuale examinari paraclinice (analize) pentru a vedea daca intr-adevar este vorba despre anemie si rahitism si daca este necesar sau nu tratament atat pentru rahitism cat si pentru anemie. Cu siguranta se gasesc medici pediatrii si in zona dvs care sa va ofere recomandarile necesare.
Buna seara.Vreau sa va multumesc pentru indrumari, chiar v-am urmat sfatul si am facut un control la ORL. Diagnosticul a fost de rinita alergica fiindu-i prescrise baietelului meu Maxitrol, Ambroxol si Xyzal.Acum dupa 2 zile de tratament este mult mai bine, dar de azi dimineata se aude un suierat cand respira.Din ce cauza credeti ca a aparut suieratul acesta? Nasucul s-a desfundat, respira mai bine si chiar putem aspira mucisorii, ceea ce inainte era un chin.E ceva grav sau poate fi din cauza secretiilor care s-au fluidizat? Va multumesc mult.
Buna dimineata,
Ma bucur ca s-a identificat cauza, astfel putand sa evolueze bine sub tratament.Imi este foarte greu sa “apreciez”acest suierat; acesta se poate datora secretiilor care s-au fluidizat insa poate semnifica si o inflamatie la nivelul cailor respiratorii , fie la nivelul laringelui, fie la nivelul bronhiolelor, de aceea daca persista sau daca se accentueaza trebuie sa mergeti la medic pentru a prescrie tratament suplimentar.
Va multumesc din suflet pentru sfaturi. Ne sunteti de mare ajutor.
Ma bucur ca va pot fi de folos si va astept ori de cate ori aveti intrebari sau nelamuriri. Multa sanatate va doresc!
Buna ziua,
Fetitei mele i-au iesit la 9 luni incisivii centrali de jos si acum la 10 luni si jumate i s-a umflat gingia la canini si se vede ca da sa-i iese. Intrebarea mea este, e normal sa nu sa se respecte ordinea cresterii dintilor? Va multumesc!
Suntem de la Sighet,avem si noi o problema de greutate,o fetita de 9 anisori (clasa II a),cu o pofta de mancare extraordinara.Andreutza are acum 42 kg,si normal ca o deranjeaza,ea e constienta ca vrea o cura de slabire,pentru ca face dans sportiv de performanta,iar aici kilogramele ei nu au ce cauta.ne adresam catre dumneavoastra,pentru a ne ajuta cu o dieta adecvata unui copil care de fapt este in crestere.Mentionez,ca nu mananca dulciuri aproape de loc,are program de mese foarte regulat, ora 7,ora 12 si ora 18.Seara mananca doar un fruct.Prefera mancarurile gatite,gen supe,ciorbe,sarmalute,etc,dar cu multa paine.Spuneti-ne daca e voie sa scoatem painea total????Va rugam din suflet ,daca e posibil,ajutati prin intermediului internetului sau daca e posibil telefonic,faceti-ne o programare sa va putem suna,pentru ca ne este destul de problematic sa venim in Cluj.va multumim anticipat
Buna seara,
In primul rand este nevoie de o evaluare globala a fetitei, inclusiv cu analize de sange pentru a putea aprecia dezvoltarea staturo-ponderala si eventualele modificari ale analizelor de sange; pe mine ma puteti contacta oricand prin telefon(0720032120) mai ales dupa ora 20.00, insa este dificil de realizat o “dieta” astfel; cel mai indicat ar fi sa mergeti la Baia-Mare si acolo existand foarte multi pediatrii care va pot ajuta; am sa va dau telefonic mai multe detalii.
va multumesc foarte mult pentru raspunsul prompt,cu siguranta va voi contacta telefonic cel mai probabil in aceasta seara.Va multumesc inca o data din suflet.
Cu mare drag, ori de cate ori aveti nevoie!
Am incercat cateva seri la rand sa va sun,dupa ora 20 asa cum a-ti precizat dar probabil ca sunteti foarte solicitata,de multa lume si e greu sa stabilim astfel legatura.Intre timp fetita mea ma intreaba zilnic,daca am reusit sa vorbesc cu Doamna Doctor,care sa ne faca regimul,ca nu mai avem rabdare,vrem sa slabim.
Punand gluma la o parte,a-ti putea cumva sa ne indicati intre timp analizele de sange care ar trebui facute,ca sa putem inainta cu toate.Va multumesc mult pentru timpul acordat,cu respect,Marta Alb
Sunati-ma maine sau scrieti-mi un mail(pediatru@pediatrucluj.ro) si discutam mai multe despre fetita si despre analizele recomandate.
LA MULTI ANI cu ocazia zilei de 8 Martie, si permiteti-mi sa remarc sa sunteti f draguta 🙂
Multumesc frumos!
CU PLACERE 🙂
CU PLACERE 🙂
Buna ziua!in primul rand,multumesc mult ca existati si ca ne ajutati!v-am descoperit acum 2 zile,de atunci nu ma satur sa va citesc (cand imi permite timpul).
Sunt mamica unei fetite de 9 luni si avem o problema: are cearcane si de cateva luni,in fiecare luna ochii incep sa se inegreasca si pe pleoapa si sub.apare asa ca o umflatura,ca si cum ar fi o basica de la arsura si se extinde.pediatrul ne-a dat initial triderm,o data pe zi timp de 3 zile.i-a trecut imediat,dar are cortizon si mi-a zis sa nu folosesc in exces.luna trecuta i-a aparut iar,dar a fost si racita,parea obosita,neagra la ochi,incercanata.nu i-am dat cu nimic si s-au estompat.acum,vad ca iar incepe sa se inegreasca,deocamdata e rosie.dr.o suspecteaza de dermatita,mi-a dat trimitere initial la oftalmolog.intuitia mea imi zice ca nu tine de oftalmologie,dar ma voi programa totusi sa o vada.ar tb sa mai consult un pediatru?am citit de o crema Locobase,nu stiu ce sa fac.Mentionez ca analize nu i-am facut,mi s-a spus ca nu e nevoie.
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
O zi frumoasa!
Buna seara
Ma bucur ca informatiile va sunt de folos si va astept ori de cate ori aveti nevoie sau daca sunt subiecte care va intereseaza si care nu se regasesc pe site, va astept cu drag sugestiile. Recomandarea mea ar fi ca, dupa vizita la oftamolog, in functie si de recomandarile acestuia sa mergeti si la un dermatolog daca se ridica suspiciunea unei dermatite; nu aplicati unguente fara recomandarea medicului; sunt produse speciale, asa numitele dermatocosmetice care se folosesc pentru intretinerea pielii sensibile; locobaseul este un unguent ce protejeaza si care contribuie cu “grasimi”suplimentare pentru o protectie suplimentara a pielii. Analize nu cred ca sunt necesare doar un consult dermatologic.Va doresc sa aveti parte numai de sanatate!
multumesc din suflet pt raspuns.dupa vizita la oftalmolog voi reveni cu detalii
Multa sanatate si vesti bune!
Felicitari doamna Doctor, foarte bun site-ul si informatii de calitate.Va astep in continuare cu alte articole si va doresc mult succes:)
Multumesc frumos pentru aprecieri! Si eu va astept ori de cate ori aveti nevoie iar daca sunt subiecte care va intereseaza si nu se regasesc pe site va astept sugestiile!
Buna ziua!Sunt din Petrosani.Am si eu o problema cu fetita mea de 1 an si 3 luni care cantareste doar 7,5 kg.Este infiata si a fost alaptata artificial pana la un an cu Aptamil.Imi fac griji pentru ca este foarte slabuta si nu ia in greutate.I-am facut analize la 4 luni si medicii de aici au diagnosticat-o cu anemie.Am fost la mai multi medici din zona care mi-au spus sa nu imi fac griji chiar daca fetita mananca foarte putin,sa ii dau vitamine si ca in timp isi va da drumul.Cand a implinit un an i-am facut din nou analize,mai concret doar Hemoleucograma iar medicii i-au dat acelasi rezultat.De asemenea mi-au dat Fier Hausman,5 picaturi dimineata,5 seara, vitamina D3 si Peritol,pe care nu i l-am dat ca nu am fost de acord.Dintisorii i-au iesit abia la 1 an si 2 luni.Vreau sa va spun ca mananca dimineata la ora 7 lapte Formula cu cereale(150 ml),la ora 11 ii dau un fruct dar nu il mananca intreg.Pranzul este cea mai mare problema,mananca pe la ora 15 foarte putin,cateva lingurite si se satura.Pe la ora 18 mananca un iaurt si seara din nou o sticla de lapte cu cereale(170 ml).Desi mananca foarte putin iasa afara cu scaunul in fiecare zi,chiar si de 2 ori pe zi.Cu toate acestea este foarte vioaie,agitata.Sunt foarte disperata,astept sfatul dumneavoastra de medic specialist,va rog mult!Multumesc anticipat,la revedere.
Buna ziua,
As avea nevoie de mai multe informatii pentru un raspuns complet.In primul rand date legate de greutatea de la nastere, de evolutia greutatii pana in momentul de fata, de eventualele boli asociate; de asemenea detaliati ceea ce mananca la pranz pentru a-mi face o idee. Este importanta si varsta la care ati adaptat-o, foarte multi copilasi institutionalizati sufera de o asa numita anorexie psihogena; adica in primele luni si nu numai un copilas are nevoie de dragoste, de mangaiere, de o mamica care sa-i fie alaturi; in general toti copilasii adoptati au probleme cu greutatea tocmai datorita unor carente afective. Pe langa aceste carente afective, apar si carente in organism(anemie, rahitism, etc) care trebuiesc corectate. Recomandarea mea este de a continua tratamentul primit, inclusiv Peritolul, medicii fiind mult mai in masura sa stabileasca daca copilasul are sau nu nevoie de un anumit tratament.
Buna ziua! Am si eu un baietel de 5 saptamani si cand a avut doua saptamani mi-a facut febra 38,7! am fost cu el la spital si m-au internat cu bebele si i-a facut tratament cefort+gentamicin injectabil a zis medicul ca are pneumonie interstitiala,piodermita a noului nascut,infectie urinara cu e coli si fimoza cong.dupa 5 zile de spitalizare ne-a dat drumul acasa fara sa mai nici-un tratament,dar dupa 5 zile febra i-a revenit a facut 38,8 si iarasi ne-a internat in spitalde data asta ne-a facut tratament tot ijectabil ampicilina+gentamicin 4 zile si ne-a dat sa-i dam acasa cedax 1.5 ml pe zi dar dupa 3 zile de tratament a facut iarasi febra de data asta a facut 39,1 sunt disperata nu stiu ce sa mai fac va rog din suflet sa ma ajutati sunt tocmai din gorj apropo a doua oara cand am fost internata mi-a zis ca are pneumopatie acuta,infectie tract urinar,fimoza cong,hidrocel stg si enterita sec. nu stiu ce sa-i mai dau sa-i treaca va rog sa ma ajutati. va multumesc
Buna ziua,
Din pacate foarte mult nu pot sa va ajut. Avand in vedere varsta foarte mica si prezenta infectiei urinare in antecedente, precum si a afectarii pulomnare sunt necesare mai multe investigatii. In primul rand trebuie investigat aparatul renal, sa nu existe un reflux vezicoureteral sau alte malformatii ale aparatului urinar responsabile de infectia urinara.De asemenea prezenta pneumoniei la o varsta atat de mica necesita investigatii suplimentare. Din pacate doar in spital se pot face aceste investigatii si tratamentul corespunzator.Din cele relatate de dumneavoastra reiese ca pana la varsta de 5 saptamani a avut parte de trei episoade febrile, doua dintre ele necesitand internare si tratament antibiotic intravenos.In general la varste atat de mici, orice infectie necesita in principiu internare si tratament “agresiv”, toate acestea avand repercursiuni si asupra ritmului de crestere ponderala. Recomandarea mea este sa mergeti intr-un centru universitar unde baietelul dvs sa fie corect investigat si tratat in asa fel incat in scurt timp sa ajungeti cu el sanatos acasa.Va doresc sa aveti parte numai de sanatate iar daca va mai pot fi de folos, va astept cu drag!
Buna seara!In primul rand va multumesc mult pentru raspuns.Revenind cu detalii despre fetita,va spun ca am adoptat-o la 3 zile dupa nastere avand greutatea de 3,4kg si inaltimea de 50cm,fiind sanatoasa.Am alaptat-o artificial cu Aptamil,inca de atunci manca foarte putin,(40-50 ml la 3 ore),si niciodata nu plangea de foame,mai degraba isi sugea degetul.La 3 luni avea aproximativ 4,3 kg, la 4 luni a facut infectie urinara si anemie,dandu-i tratament.Fetita continua sa manance la 3 ore,marind cantitatea pana la 60-70ml lapte.Pana la 6 luni a fost racita de 2 ori,dandu-i amoxicilina la recomandarea medicului.La 6 luni,cand i-am facut vaccinul,cantarea doar 6,1 kg.Am inceput sa-i diversific mancarea,dar m-am chinuit foarte mult cu ea,chiar o obligam, pentru ca ea refuza sa manance.La 1 an,in 10 ianuarie, cantarea 7,2 kg.Am cantarit-o din nou astazi si are 8kg si inaltimea de 75cm.Pranzul il mananca pe la ora 15:00-15:30,dupa somnul de amiaza.Cel mai des ii fac supa de legume la care adaug:carne de vita,pui,curcan,mancarea ei preferata fiind supa de pui cu galuste.Ii dau si ou de doua ori pe saptamana,dar cel mai mult prefera lactatele.Cantitatea variaza,uneori mananca 50 ml supa de legume+30 gr carne,alteori ajungand la 70 ml supa si 20 gr carne.Se intampla sa refuze sa manance supa la pranz, si o inlocuiesc cu lactate.Am incercat sa ii fac ficat de pui sau spanac dar le refuza.Astept parerea dumneavoastra,poate considerati ca este necesar sa-i facem fetitei un control amanuntit, printr-o programare la dumneavoastra.Multumesc frumos,o seara placuta!
Buna ziua,
Din cele spuse de dumneavoastra deduc ca, ritmul de crestere a fost unul lent de la inceput,probabil incadrandu-se in potentialul ei genetic. Oricum, in ultimele luni se pare ca a luat mai bine in greutate.Este important sa se corecteze carentele care exista si, sa incercati sa faceti mici schimbari in regimul alimentar. La micul dejun puteti sa-i oferiti si altceva decat lapte, eventual o felie de paine cu unt/pasta de braza/pate de casa si apoi completare cu putin lapte; la pranz in supica trebuie sa adaugati un pic de ulei si sa imbogatiti supica cu galuste/taietei/paste/orez/mei, etc; pe langa vita si pui, oferiti-i si carne de curcan si peste (cod, salau, somon, pastrav); daca refuza carnita incercati sa o “camuflati” in perisoare, chiftelute preparate la cuptor, rulade cu carne,etc; si, neaparat cresteti cantitatea de cereale din alimentatie : porumb,grau, ovaz, mei, hrisca, quinoa si incercati sa reduceti din consumul de lapte per 24 de ore; foarte multe retete interesante gasiti pe http://www.juniorulmeu.ro. Si, foarte important nu o fortati sa manance, astfel riscam sa-i provocam o repulsie fata de mancare si va accepta doar biberonul.Un control amanuntit ar fi util,ca si o evaluare globala a fetitei insa sunt convinsa ca si in zona dumneavoastra gasiti medici competenti.Oricum, daca mai aveti intrebari sau nelamuriri, eu va astept ori de cate ori veti avea nevoie.Multa sanatate!
Va multumesc din suflet,sunteti foarte draguta ca ne stati la dispozitie.M-am linistit mult dupa raspunsul dumneavoastra.O sa va urmez intocmai sfaturile.Sa aveti o seara placuta si un Paste Fericit!
Cu mare drag,va mai astept ori de cate ori aveti nevoie! Si eu va doresc multa sanatate si SARBATORI FERICITE!
buna ziua,
am citit pe site-ul dvs. ca vaccinul de la un an ror este unul sigur. puteti va rog sa ma indrumati inspre articolele stiintifice la care va referiti in acest sens? sunt foarte multe pareri contrarii chiar intre medici si specialisti; as fi recunoscatoare daca ati putea sa ma indrumati pentru a fi sigura ca trebuie facut vaccinul. multumesc anticipat,
cu stima,
alina
Buna ziua,
Pot sa va indrum catre forurile speciale si aici as mentiona in primul rand OMS-ul(Organizatia Mondiala a Sanatatii) si AAP(Asociatia Americana de Pediatrie). Pareri contradictorii sunt si vor fi in ceea ce priveste vaccinarile insa este important sa alegeti in cunostinta de cauza si sa utilizati surse medicale pentru informare. Pot doar sa va spun bazandu-ma pe statistici internationale ca, vaccinarea impotriva oreionului a redus considerabil frecventa acestei boli, care poate avea consecinte in special in cazul baietilor si adolescnetilor putand duce la sterilitate(pe langa glandele salivare afecteaza si testiculii).De asemenea frecventa rubeolei s-a redus si a determinat scaderea infectiilor in timpul sarcinii care determina grave malformatii fetale.Daca mai aveti si alte intrebari, va stau la dispozitie.
buna ziua,sunt mama unei fetite de 4 ani care de curand a facut o meningita virala cu manifestari foarte urate,nu locuim in romania,as dori sa vin cu ea la un consult la dumneavoatra,doresc sa-i fac niste investigatii,analize amanuntite,nu suntem din cluj,dar cum nu am un pediatru in romania,ma gandesc sa vin la cluj.as dori sa-i fac investigatiile privat,deoarece suntem presati de timp,ma puteti ajuta?multumesc
Buna ziua,
Imi pare rau pentru raspunsul intarziat insa am fost in Tabara Copil Sanatos. Daca mai aveti nevoie de ajutor, scrieti-mi un email(pediatru@pediatrucluj.ro) si va ajut cu drag.Multa sanatate va doresc!
Va multumim din suflet pentru ceea ce faceți pentru noi!Site-ul acesta este o comoara pentru mine si îl recomand tuturor mamicilor pe care le cunosc!Va multumim!!!
Ma bucur ca informatiile va sunt de folos! Va doresc sa aveti parte numai de sanatate iar daca aveti intrebari sau nelamuriri ori subiecte care va intereseaza si nu se regasesc pe site, va astept cu drag sugestiile!
Buna Ziua, avem o fetita de 2 ani care are viermisori si a scazut in greutate si am incercat sa o tratam naturist, dar pana acum nu a functionat. Am vrea sa-i facem mai multe analize si sa discutam cu un pediatru care sa se preocupe cu adevarat de starea ei. Am putea sa venim la dumneavoastra in viitorul cat mai apropiat? Mentionez ca nu suntem din Cluj, dar cautam serios pe cineva care sa ne ajute si am veni la Cluj, daca stim ca asta ne ajuta fetita.
Multumesc anticipat
Buna ziua,
Daca intr-adevar s-au identificat viermisori in scaun, atunci trebuie facut un tratament riguros atat al fetitei cat si a membrilor familiei; eventual scrieti-mi un mail(pediatru@pediatrucluj.ro) si dati-mi detalii despre investigatiile facute si tratamentul urmat.
buna seara! as dori sa stiu de la ce varsta este indicat sa invatam bebelusul sa inoate?are voie in piscina pt copii de la sala de inot,sau e prea mult clor pt bebelus in apa?multumes
Buna ziua,
Inotul poate fi practicat incepand cu varsta de 4 luni insa numai in bazine special amenajate pentru bebelusi unde conditiile igienico-sanitare si temperatura apei sunt optime; in niciun caz nu se recomanda piscinele publice chiar daca sunt acele psicine pentru copii mici.
buna ziua! azi am observat ca bebelusul meu de 3 luni are o bubita pe buzita de sus si vre-o 2 pe cea de jos, ambele pe interior. el papa numai din biberon,sa fie asta o cauza? va multumesc
Buna ziua,
Depinde foarte mult cum arata acele bubite; poate fi vorba de o stomatita; cel mai indicat ar fi sa mergeti la medic sa-l examineze si sa va recomande un tratament daca este necesar; poate fi biberonul o cauza insa eu nu pot spune acest lucru cu certitudine.
Buna ziua.Baiatul nostru de 2 ani si 9 luni a fost diagnosticat cu hidrocel.Am facut o ecografie pe care este specificat: testicol coborat in scrot, dimensiuni normale, 16/8/12 mm, vol:0,91cmc, ecostructura omogena, mediastin normal constituit, capul epididimului de aspect normal. Hidrocel in cantitate mica, 10-11 mm grosime. In urma consultatiei ni s-a spus ca trebuie operat din cauza ca ar fi deja prea mare pt a se mai resoarbe.
V-am multumi mult daca ne-ati putea ajuta cu un raspuns.
Buna ziua,
Din pacate nu va pot ajuta foarte mult, in situatia dvs ar fi necesar sfatul unui chirug; va recomand sa luati legatura cu dr.Adrian Surd care a si redactat un articol dedicat herniei inghinale:http://www.pediatrucluj.ro/2012/03/15/hernia-inghinala/
Sincere felicitari pt site-ul acesta minunat si foarte util!Rar intalnesti medici pediatri care sa te sfatuiasca din fata calculatorului dar mai ales sa raspunda prompt la intrebarile si nelamuririle mamicilor aflate in impas.Felicitari inca odata!
Multumesc pentru cuvintele frumoase. Daca aveti subiecte care va intereseaza si nu se regasesc pe site va astept cu drag sugestiile. Multa sanatate va doresc!
Buna ziua, am un baietel de 2 luni pe care il alaptez, as vrea sa stiu daca pot face sport fara a afecta lactatia sau daca pot face masaje anticelulitice? am luat in sarcina 27 kg care destul de greu de purtat 🙂
Multumesc mult,
Mai am o intrebare: Protectis cat timp se poate administra? il folosim de 4-5 saptamani.Multumesc mult!
Buna ziua,
In general pe durata alaptarii nu se recomanda activitate fizica; evetual miscari usoare sau plimbari in aer liber care fac foarte bine atat bebelusului cat si mamicii; protectisul se poate administra mult timp, fiind un probiotic care aduce in intestin bacterii bune; avand in vedere ca este alaptat, se poate renunta la administrarea acestuia.
Multumesc mult pentru raspuns, am oprit administrarea protectisului, ne-a ajutat in perioada cu colicii, dar acum ca am scapat de ei renuntam si la protectis.
Felicitari pentru site, am gasit aici foarte multe informatii utile si fiecare nou articol publicat il citesc imediat 🙂
Cursul de diversificare a alimentatiei il veti mai repeta? noi vom face 6 luni in ianuarie, iar informatiile sa imi fie cat mai proaspete.
Multumesc!
Buna ziua!Am o fetita de 11 luni si as dori sa va cer sfatul in doua probleme care ma cam framanta.De ceva timp 2-3 luni ii miroase respiratia zilnic si nu numai dimineata,in general dupa fiecare somn.Am vorbit cu doctora de familie si mi-a zis ca ar fi din cauza refluxului dar nu m-a convins.Mentionez ca nu am alaptat decat 3 luni pt ca nu am mai avut lapte si am inceput diversificarea la 6 luni iar fetita mananca foarte bine si nu este mofturoasa.Si a doua problema este in legatura cu pieptul fetitei.Inca de cand s-a nascut a avut pieptul tare(ca un banut)dar doctora ne-a spus ca este normal si se va retrage dupa cateva luni insa nu s-a retras este la fel chiar si acum.Nu stiu ce sa fac,nu am fost momentan la nici un alt medic pt ca am spus sa mai astept dar imi este frica sa nu fie chiar o problema destul de serioasa.Astept cu mare nerabdare raspunsul dumneavoastra.Va multumesc!
Buna seara,
Mirosul guritei poate avea legatura cu refluxul gastro-esofagian; daca are deja dintisori va recomand igiena acestora in special dupa consumul de lapte; de asemenea cate 1-2 lingurite de apa intre mese se pot administra avand in vedere varsta fetiteti; mai multe detalii nu pot sa va dau fara sa stiu intregul istoric medical al fetiteti si fara un consult medical; in ceea ce priveste “pieptul” banuiesc ca va referiti la sani; poate sa fie vorba de telarha precoce dar, din nou nu pot sa precizez mai multe fara un examen clinic. recomandarea mea este de a consulta un medic specialist pediatru pentru un consult amanuntati si eventuale analize daca acestea se impun. Va doresc numai bine iar daca mai aveti intrebari sau recomandari va astept cu drag!
Buna ziua.Am un baietel de 7luni si jumatate , cu o greutate de 8300 si 70 cm , nascut natural la o greutate de 3600 si 54 cm cu PC.35/PT 35, FA 0,5/0,5.LA varsta de 6 luni fontanela anterioara s-a inchis , el avand perimetru cranian la aceea varsta de 44cm.I s-au facut analize generale,calciul ionic si seric fiind in limite normale si osteocalcinul fiind de asemenea tot in limite normale.La medic m-au speriat spunand ca nu e normal sa se inchida atat de devreme, copilul meu find alimentat exclusiv la san pana la varsta de 5 luni , si inafara de vigantol 2 picaturi pe zi administrare direct in guritza si schimbat flaconul la o luna, nu i-am dat absolut nimic. In timpul sarcinii si alaptarii eu am luat suplimente de calciu , avandu-l mereu sub limita.Mi s-a spus sa nu ii dau branza si iaurt pana la 9 luni, si nici gluten si sa ii masor perimetrul cranian zilnic(desi eu stiu ca PC creste cu 0,5 cm pe luna dupa luna a 6).Doresc sa va intreb este atat de grav ca i s-a inchis fontanela , neavand alte simptome, fiind un copil care merge in patru labe de la 5 luni , la 7 luni s-a ridicat singur in patut, nu a avut convulsi, febra varsaturi.Mi-e teama de faptul ca daca nu ii dau branza , iaurt si derivate lactate, sa nu cumva sa ajung la o alta problema( sa nu ajunga sa aiba deficit de calciu).M-au panicat atat de tare, spunandu-mi ca poate copilului meu nu ii va mai creste capul .Eu una nu mai inteleg nimic! Cat de grav este ca s-a inchis fontanela? acum la 7,5 luni are pc 45cm. Este sub limita?
VA MULTUMESC!
Buna ziua,
Momentul inchiderii fontanelei difera de la un copil la altul si bineinteles este in functie de dimensiunile acestia la nastere; daca a fost mica, este normal sa se inchida mai repede; craniul nu creste doar pe seama fontanelei, la fel cum craniul creste si dupa inchiderea acesteia, sigur, intr-un ritm mult mai lent decat in primele luni; nu pot sa va asigur ca nu este o problema, deoarece trebuie urmarit in timp; daca perimetrul cranian creste corespunzator atunci chiar nu aveti de ce sa va faceti griji; produsele lactate din punctul meu de vedere nu ar trebui excluse, toate oasele din corp, au nevoie de minerale pentru a creste si a se intari. Va doresc numai bine si, va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
VA MULTUMIM FRUMOS DOAMNA DOCTOR PENTRU INFORMATIILE UTILE,AS AVEA O INTREBARE VA ROG FRUMOS,AM UN BAIETEL DE UN AN SI 5 LUNI IL ALAPTEZ INCA,SE DEZVOLTA FOARTE BINE,AM TERMINAT STICLUTA CU PICATURILE DE FIER,CE IMI RECOMANDATI SA II M DAU FIER SAU NU?DACA DA PINA LA CE VIRSTA SI CITE PICATURI.MENTIONEZ CA MEDICUL DE FAMILIE MI-A RECOMANDAT LA UN AN SI 3 LUNI SA II DAU 8 PICATURI.VA MULTUMESC FRUMOS INCA O DATA SI MULT SUCCES IN CONTINUARE.
Buna ziua,
Recomandari de tratament chiar daca cu suplimente alimentare nu pot sa fac fara un consult medical; nu stiu motivul pentru care v-au fost recomandate aceste picaturi; daca prin analize s-a dovedit ca exista deficit de fier, atunci acesta se administreaza pe o perioada de 6-8 saptamani, dupa care se efectueaza din nou analize pt a vedea daca deficitul s-a corectat sau nu. Eu perosnal nu recomand suplimente cu fier decat in cazuri speciale(prematuritate, gemelaritate, boli cronice, etc) si doar in urma analizelor. Informatii suplimentare gasiti si aici:http://www.pediatrucluj.ro/2012/03/04/fierul-in-alimentatia-copiilor/.
Va multumesc pentru aprecieri si, va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Felicitari Doamna Doctor pentru acest site, plin de informatii utile si mai ales actuale! Mai rar asa medici ca dvs.!
Va multumesc din suflet pentru aprecieri! Va doresc numai bine iar cand aveti intrebari sau nelamuriri, va astept cu drag!
buna ziua doamna doctor,am o fetita de 7 luni si jumatate si are dureri de burtica cand elimina gazele.asta se intampla in timpul noptii,mentonez ca ea in timpul noptii in somn mai suge la san.daca refuz sa ii dau se trezeste si plange.ce est ede facut?multumesc
Buna ziua,
Este important ce regim are baietelul dvs si, in special masa de seara, daca durerile apar noaptea; adresati-va medicului curant care in urma unui consult poate sa va spuna daca sunt sau nu probleme.
Buna seara ,
Pe baietelul nostru MATEI l-ati consultat de doua ori.Suntem familia din Hunedoara ,poate va amintiti.
Matei face tratament cu Vigantoletten ,la recomandarea dumneavoastra . Intre timp am reusit sa procuram Vitamina D3 injectabila de 100.000 U.I./1ml (12 fiole) si in plus picaturi orale de Vitamina D3 10.000 U.I/ml.
V-as ruga foarte tare sa ma indrumati. Nu stiu cum , cat si cand sa le administram.
Va multumesc mult.
Buna ziua,
V-am trimis mail in urma cu cateva saptamani, mai exact in 4.11.2012; daca nu l-ati primit, dati-mi de stire si, mai trimit o data. Sanatate multa va doresc!
buna seara, stiu ca e tarziu dar la ora aceasta caut informatii care sa ma ajute in rezolvarea unei probleme .
baietelul meu Eduard de trei anisori se trezeste adeseori in toiul noptii cu dureri de gambe si ii tot fac masaj cu crema dar as dori sa stiu daca aceste dureri care tot reapar in principal noaptea, sunt cauzate de lipsa vreunei vitamine in corp sau minerale , calciu, magneziu, fier, sau sunt cauzate de ce anume?
va rog daca se poate sa i-mi acordati un raspuns.
multumesc mult
lavinia nitu – mama
Buna ziua,
Recomandarea mea este sa mergeti la medic; durerile pot avea multe cauze, in functie de localizare(daca e vorba de os sau de muschi); suplimente alimentare nu-i administrati decat la recomandarea medicului.
Buna ziua domna doctor,
Nu gasesc nicaieri emailul dumneavoastra..Va rog, fiti draguta si trimiteti-l inca o data .
Va multumesc mult ! Sanatate si sarbatori fericite va dorim !
Anamaria ( mamica lui Matei)
buna seara. am si eu o intrebare daca imi puteti raspunde. fetita mea are 6 luni, inaltime 62 cm iar pc 46cm si medicul pediatru mi-a spus ca are macrocefalie si sa merg cu ea la neurolog.imi puteti spune mai multe despre acest lucru? va multumesc.
Buna ziua,
Circumferinta craniana depinde foarte mult de dimensiunea acesteia de la nastere; in medie PC este de 33-35 cm la nastere iar in primele 3-4 luni creste cu aproximativ 5 cm, ulterior cu cate 0,5cm pe luna; in medie, in primul an cresterea este de 10cm; 46 de cm la 6 luni este peste medie si as subscrie si eu la o evaluare neurologica.Va doresc numai bine si, va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
buna ziua, acum v-am descoperit as avea si eu o intrebare,am un baietel de 8 luni care nu se odihneste deloc noaptea si nu din cauza dintilor pt. ca i-au iesit deja,nici ziua nu doarme mai mult de 30 min.ce as putea sa-i dau ca sa doarma mai ales noaptea?
multumesc.
Buna ziua,
Inainte de a administra orice medicatie este necesar sa se identifice cauzele care ar putea determina aceste treziri frecvente; este important programul pe care-l are in timpul zilei, numarul si felul meselor; de asemenea un rol important il are programul din cursul serii, uneori hiperstimularea poate duce la treziri frecvente printr-o suprasolicitare a sistemului nervos; temperatura si umiditatea din camera au si ele un rol important, de multe ori copilasii se trezesc din cauza temperaturii mari si/sau umiditatii scazute care declanseaza senzatia de sete; as lua in calcul si eruptia dentara, chiar daca au aparut deja dintisori, cu siguranta se pregatesc si altii sa apara. Asadar, trebuie cautata cauza si abia apoi intervenit medicamentos. Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari, va astept cu drag!
Buna ziua!Am un baietel de 6 luni care are o iritatie in jurul gurii si pe gat in jos. Mentionez ca il dor gingiile si se baleste extraordinar de mult, sa fie oare aceasta cauza ? Multumesc frumos
Buna ziua,
Iritatia din jurul guritei se poate datora salivatiei in exces insa nu pot spune cu certitudine acest lucru; cel mai indicat este ca la examenul de bilant sa discutati cu medicul curant care cu siguranta va va oferi informatii suplimentare.Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Multumesc frumos !
Buna seara, doamna doctor. As vrea sa va adresez cateva intrebari. Fetita mea a implinit un anisor la 16 ianuarie, are 9 kilograme si 800 de grame, lungime 79 cm, perimetrul cranian si cel toracic 47 cm., in condiţiile in care s-a nascut cu 3 kg., 49 cm, perimetrul toracic 34 cm şi cel cranian 37 cm. Sunt in regula dimensiunile? Greutatea este normala? Si acum, despre programul de mese: dimineata, la trezire ( in jurul orei 08.00-08.30) manaca un pic de brânzinca cu smantana si ceapa verde, sau putin ou moale, apoi bea laptic. In jurul orei 11.00-12.00, are o masa de fructe ( banane, mere, avocado, putin suc de portocala); la pranz ( pe care il mananca tarziu, dar asta se datoreaza faptului ca fiind obişnuita sa manance cu noi la masa, a refuzat sa fie hranita de femeia care sta cu ea, astfel ca are aceasta masa la ora patru, cand revenim de la servici) mananca supa -cam 180 ml., apoi diverse combinatii de piure cu carne sau ficat sau galbenus, sau pilaf, sau spanac cu carne, apoi la gustarea de seara mananca iaurt sau urda cu marar, iar seara 180 ml lapte. Este in regula alimentatia ei? Pot oare sa ii dau si un sos de visine sau de mere, pentru ca ii plac foarte mult combinatiile de carne cu ceva un pic acru – si in piureul de legume ii pun un pic de mar copt, ii place mult. Ce altceva as mai putea sa ii introduc in alimentatie, pentru ca sunt criticata ca nu ii dau crenvursti, pateu, sunca de pui sau alte chestii pe care eu incerc sa le evit pe cat posibil, neconsiderand ca i-ar aduce beneficii. Imi cer scuze pentru cat am scris, va multumesc pentru tot ce faceti pentru noi si va doresc numai bine.
Inca o intrebare, doamna doctor.De cateva zile, fetita mea a inceput sa se legene inainte si inapoi, iar uneori da din cap dintr-o parte in alta. E foarte adevarat ca in timp ce face aceste gesturi, isi ingina melodii numai de ea stiute, parand astfel ca danseaza, insa pe noi ne ingrijoreaza putin. Credeti ca este ceva anormal in asta? Nu da semne ca ar fi ceva in neregula cu ea, este sociabila, ii plac foarte mult copiii si se bucura atunci cand este inconjurata de mai multe persoane, ba chiar a inceput sa introduca in jucaria broscuta forme, stie deja unde vin puse si le introduce singura. Este adevarat ca nu merge inca in picioare, dar tinandu-se de canapele sau mobila paşeşte , insa nu ii place sa fie tinuta de maini pentru a merge.Merge in patru labe de nu ma pot tine dupa ea. Ce sa fac? Sa mai astept, sa ma adresez unui medic? Va multumesc si va doresc o saptamana placuta.
Buna ziua,
Dezvoltarea este una corespunzatoare iar meniul descris este excelent; produsele enumerate, nu ar trebui sa se regaseasca in alimentatia unui copil de 1 an dar nici mai mare; pot fi inlocuite cu succes de ex de o pasta de branza, de pate de ficat(facut in casa), pasta de peste(facuta in casa); dupa varsta de 1 an puteti combina carnita cu orice fel de fructe, ca si sugestii gutuile, ananasul cu carnita de pui sau vita sunt delicoase. Referitor la “ritualul” ei de leganare, cred ca este o manifestare de bucurie, probabil isi “canta” singura, se “distreaza” singura; nu pot sa spun acest lucru cu certitudine dar, din ceea ce descrieti dvs nu pare sa existe o problema. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna seara!Poate sunteti o speranta pt mine.Am un baietel de 4ani nascut cu 49cm si 3kg acum Are 97cm si 14,5kg .Am facut o radiografie la mana si a iesit un nuclei de crestere usor diminuat N4.La analize totul a iesit bine mai Putin nr de leucocite 4,46 Val referinta 5-12;nr monocite 14,6 Val ref 1-8;Va rog din tot sufletul sa ma sfatuiti caci am mers la 3medici si ma scuza-ti mai tare sunt zapacita si speriata.Copilul e vioi,plin de energie,nu sta 10min intr-un LOC;a mers de la 9luni si foarte repede a vb.singura problema nu vrea da manance, ne chinuim cu mancarea.mi s-a recomandat de medicul se familie un tratament:liv52;ulei din ficat de COD de la Lysi o firma islandeza si calciu cu magneziu de la childlife importat de secom.Ce parere aveti?Am o mare incredere in DVS pt multi ati fost si sunteti un inger.MULTUMESC!!!
Buna ziua,
In ceea ce priveste lungimea baiatului, aceasta este cu 5 cm sub media corespunzatoare varstei; greutatea in schimb este corespunzatoare pentru lungime; nu pot sa fac foarte multe referiri la tratament, fara sa stiu toate analizele efectuate; daca exista un retard al varstei osoase si, eventual semne de rahitism asociate atunci se impune corectarea acestora prin suplimentarea dozei de vitamina D si eventual calciu(uleiul de peste si suplimentul cu calciu se incadreaza in aceasta categorie);in ceea ce priveste lipsa poftei de mancare, trebuie exclusa o anemie, o parazitoza digestiva. Cu siguranta medicul curant va poate oferi informatii suplimentare in acest sens. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua, am si eu sa va adresez o intrebare:”astazi am fost impreuna cu bunica la doctor cu bebe(4 luni) penrtu a-l canntari, a-l masura ,este totul ok.,problema este alta, bunica a mers imbracata intr-o haina din blana de iepure cred, cand am ajuns acasa pe imbracamintea bebelusului era par din acela mic de la haina bunicii, ma gandesc daca o fi inghitit vreun firicel mic de par,ii poate face rau?” Va rog din tot sufletul sa-mi spune-ti. Va multumesc!
Buna ziua,
Nu cred ca sunt probleme in acest sens.
Buna ziua. As vrea sa va adresez si eu o intrebare: am un bebelus de 10 luni si are un ochi care il fixeaza mai greu, cateva secunde mai tarziu ca celalalt. As vrea sa stiu daca este strabism si daca il pot ajuta cu exercitii acasa pt ochisor. Daca sta cu capul intr-o parte e un semn ca e o problema la acel ochisor? Eu i-am acoperit ochisorii si vede cu amandoi si ii misca pe amandoi, doar ca unul il misca mai greu ca celalalt. Ce trebuie sa fac? Multumesc!
Buna ziua,
Recomandarea mea este sa consultati un oftalmolog; doar acesta va poate spune despre ce anume este vorba si, masurile care trebuie luate in caz ca este necesar. Va doresc sa cresteti mari si sanatosi iar daca mai aveti si alte intrebari, va astept cu drag!
Doamna doctor, am o intrebare. Daca fetita mea a facut un anisor in ianuarie, pot sa ii fac vaccinul DTP in luna martie? Este vreo problema daca intarziem putin vaccinarea? Va multumesc pentru raspuns si va doresc o saptamana minunata.
Buna ziua,
Rapelurile la vaccinuri ar trebui facute conform schemei insa, sunt situatii(de boala de ex) cand se amana 1-2 luni; daca nu sunt motive medicale, v-as recomanda sa-l faceti la momentul potrivit. Va doresc sanatate si, va mai astept ori de cate ori mai aveti nevoie!
foarte bun site….pacat ca nu avem si la baia-mare:(un medic care sa fie asa de disponibil ca dvs stimata dioamna doctor:)….am o fetita de un an si 2 luni si sunt intr-o dilema mare,poate ma puteti ajuta si pe mine.
eu ca mamica sunt o prs dificila,mai ales cand vine vb de medic pt fetita mea si as dori sa va intreb pe cine mi-ati recomanda medic specialist pediatru din bm?
Buna ziua,
In Baia Mare sunt mai multi pediatrii competenti insa eu il recomand cu caldura pe Dr.Bogdan Lucian, un profesionist desavarsit, un “produs” al scolii clujene.
Buna ziua, D-na doctor!Am si eu o intrebare …baietelul meu de 8 luni are fontanela mare, parca nu se inchide deloc.La 4 luni, la un control de rutina i-a descoperit perimetrul cranian de 44 cm, apoi i-am facut o eco transfontanelara pentru a vedea daca nu cumva are hidrocefalie, iar in urma examenului s-a dovedit ca nu este nimic in neregula cu creierul, doar cutia craniana este marita, posibil rahitism sau genetic(mostenire din familie).I-am dat supliment de calciu cate 10 zile/luna si vigantol 4-6 picaturi pe zi.Acum , la 8 luni are 46, 5 cm perimetrul cranian si nu stiu ce sa mai cred.Este deosebit de mare perimetrul cranian?Din ce cauza nu se inchide fontanela (si acum, la 8 luni , este tot 3/3 cm)?
Multumesc din suflet anticipat.
Buna ziua,
Daca dimensiunea fontanelei a fost mare de la nastere este firesc ca aceasta sa se inchida mai tarziu; aceasta trebuie sa se inchida la 18-24 de luni, deci mai este timp suficient; doar dimensiunea fontanelei, fara alte semne clinice de rahitism nu este o probelma si, nu constituie un semn de rahitism atata timp cat restul semnelor lipsesc; atunci cand formulam diagnosticul de rahitism, ne bazam pe niste modificari clinice(bose frontale, torace evazat la baze, etc) care trebuiesc confirmate prin analize de sange si abia apoi se recurge la suplimentarea dozei de vigantol.
Vă multumim pentru sfaturi! ne sunt de mare ajutor!
Bună seara! Aș avea și eu nevoie de un sfat! Am un băiețel de 1 an și 9 luni. La naștere a cântărit 3,600 kg și 56 cm. A fost alaăpat la sân până la varsata de 11 luni, dar ii completam 1,2 mese pe zi cu lapte praf, noaptea doar sân. De la 11 luni bea lapte de vacă, în jur de un litru pe zi.Mănăâncă diversivicat, nu i-am dat sucuri cumpărate, a băut decât apă plată sau apă fiartă si răcită. Cân era mai micuț manca au fiert, ficat de pasare de curte fiert, carne fiartă, fructe, ciorbe, etc.
Acum am probleme cu el cu alimentația, în sensul că nu mai vrea ou fiert, decăt prăjit, ficătel nu mai vrea sub nici o formă, iaurt de casă nu mai vrea să manânce, decăt din comert, brânyică nu vrea decât sărată. Dulciuri nu i-am prea dat cumpărate decât preparate de mine în casă.Efectiv nu stiu ce să îi mai dau sa mănance să fie si sănătos. Vă rog frumos să imi spuneți dacă este vreo problemă că îi dau pufuleti, sticsuri sau fulgi de porumb.
Vă rog dacă se poate să imi recomandati o alimentație mai sănătoasă.
Este nevoie să ii mai dau calciu sau fier suplimentar (manăncă carne fiartă si bea aprox. 1 litru lapte/zi);
Vă mulțumesc!
Buna ziua,
Este oarecum firesc ca regimul alimentar sa sufere modificari dupa varsta de 1 an; este important insa sa nu-i oferiti alternative “nesanatoase” doar din dorinta de a manca ceva; de ex, oul nu i-l mai oferiti prajit, incercati sa faceti ochiuri “romanesti”, sa gatiti oul fara prajire; rontaielile sunt iarasi o problema frecventa si una din cele mai mari greseli in alimentatia unui copil; in loc de pufuleti sau alte rontaieli, puteti sa-i oferiti fructe, seminte(in, canepa, migdale, alune, nuci, fistic, etc), iaurt(chiar daca este cumparat numai sa nu fie din categoria celor cu fructe); nu este o problema daca vrea branza sarata, sarea este importanta in alimentatie dupa varsta de 1 an, cu conditia sa nu fie in exces. O alta greseala este laptele in exces; 1l este prea mult, in detrimentul altor nutrienti. La aceasta varsta se recomanda 400-500ml/zi plus alte produse lactate. Informatii suplimnetare gasiti si aici:http://www.pediatrucluj.ro/2011/07/21/alimentatia-copilului-mic-1-3-ani/. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua. Sunt o mamica disperata a unui baietel de 5 luni, si as dori din suflet sa ma ajutati va rog. Problemele noastre au inceput cam de la varsta de 3 luni. Pot sa va spun ca eu de la bun inceput nu am avut lapte, asa ca pana a avea suficient lapte, i-am suplimentat mesele micutului meu cu lapte praf Nativa de la Nestle. Toate au mers bine cu micutul meu pana am trecut la alimentatie exclusiva de la san, cand Matei a devenit extrem de balonat si plangea intruna, precum si regurgita mult lapte dupa fiecare masa. Petru a remedia problema medicul de familie ne-a dat reteta pentru Debridat. Din greseala Debridatul i l-am administrat cate 5 gr diluat in sticluta cu lapte de 2 ori in zi, dimineata si seara, in loc sa il diluiez cu apa si sa il administrez cate 5 ml de 2 ori in zi.Tratamentul gresit i l-am administrat cam 1 luna de zile. Astfel am ajuns sa observ ca baiatul meu este constipat si nu are scaun chiar si 7 zile. La sfatul unor cunostinte i-am pus supozitoare cu glicerina care l-au ajutat pe moment ca Matei sa aiba scaune.Cand am vazut ca nu se amelioreaza constipatia am mers la un pediatru care ne-a prescris Espumisan cate 3 picaturi in fiecare biberon de lapte si Lactuloza 3 ml cu ceai dimineata inainte de mancarea de la ora 8, si ne-a spus sa incercam sa ii dau treptat si suc de para, precum si pulpa de para. De la prima adminstrare de Espumisan Matei a devenit mai linistit si nu mai avea crize de plans cand manca si a dormit mai bine, insa scaune a avut abia la intervale de 4 zile de la administrarea de Lactuloza dimineata, precum si suc de para 10-15 ml pe la ora 10-11 dimineata. Dupa prima saptamana de adminisitrare de Lactuloza, am incercat sa ii dau lui Matei numai lapte praf Humana, in paralel Lactuloza dimineata si espumisan in fiecare biberon 3 picaturi, pentru ca am observat ca laptele meu este foarte gras, iar Matei a avut astfel scaun in fiecare zi. Acum cand este a treia zi de cand nu ii mai dau Lactuloza si ii dau numai lapte praf Humana cu 3 picaturi in fiecare biberon, Matei nu are scaun iarasi. Ce ma puteti sfatui sa fac? Va multumesc frumos si sper sa ma puteti ajuta.
Buna ziua,
Fara ezitare recomandarea mea este de a-l alapta si de a renunta la formula de lapte praf; laptele de mama nu este nici prea gras, nici prea slab, este alimentul ideal pentru orice bebelus si are o compozitie perfect adaptata nevoilor bebelusului; mai mult, un bebe alaptat poate avea 7 scaune pe zi, la fel cum poate avea scaun la 7 zile; personal nu as interveni medicamentos decat atunci cand este un real disconfort pt bebe; as incerca masaj al burticii, exercitii de tip “abdomene”, o alimentatie laxativa in cazul dvs(pere, prune, prune uscate, seminte de in, fulgi de ovaz, tarate de grau, miere de albine, sucuri proaspete de mar, morocv, legume verzi, cu evitarea laptelui, nu si a produselor lactate). Cu siguranta dupa inceperea diversificarii(recomand 6 luni si legume ca si prime alimente) scaunele vor fi zilnice. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
buna seara am un baiat de 4 ani si are puta inflamata si ia curs un lichid galben cand lam strans nu lam decalotat nici o data dar acum mia zis ca il doare ce parere aveti ar trebui ca consult un medic? nu prea stiu ce sa fac sunt speriata ma gandesc ca poate are fimoza ?
Buna ziua,
In aceasta situatie este necesar un consult medical; cel mai probabil este vorba despre balanita insa doar in urma unui consult se poate stabili asta. Sanatate va doresc!
Buna seara,
Avem si noi cateva problema cu mancarea cu copilul nostru. Fetita are 1 an si 5 luni, si are in jur de 9,5 kg. La nastere a avut 3100g, si nu prea a pus in greutate din cauza unei alergii la proteinele din laptele de vaca, fiind nevoiti sa ii dam completare lapte de soia de la humana. In urma cu o luna a racit destul de rau si de la tratament necorespunzator a facut un fel de gastrita, care o tratam cu Nexium. Am inteles ca aceste medicament scade pofta de mancare, dar nici unainte de asta nu se omora cu mancarea. Inca mananca alimentele date prin blender, am tot incercat sa scapam dar nu vrea sa manance mancarea bucatele, nu le accepta. Nu ii cazul ca nu stie sa amestece, doar ii dau marul intreg si mananca, orice ii dau in afara de mancare mesteca. De cateva zile nu mai vrea sa manance mancare gatita deloc, si nu stiu cum sa procedam corect. Am incercat sa nu ii mai dau nimic pana la urmatoarea masa, i-am oferit tot acelasi fel si tot a refuzat. Nici infometarea nu mi se pare o idee buna, dar nici nu pot de fiecare data sa ii dau iaurt, branza… ce prefera ea, si sa nu manance carne si legume. Va mai scriu meniul zilnic:
9-10 mic dejun: iaurt, paine cu branza, dulceata, unt, ceai cu biscuite, fruct sau un pahar de fruct,
– la aer rontaie vazand alti copii grisine sau saratele
– 13 pranzul: cam 120 ml de lapte, dupa intrarea in casa, se duce direct la nani, nici nu vrea sa auda de mancare si insist sa ii dau macar un pic de lapte, si aia pe jumatate dormind deja
– 16-17 incerc sa ii dau supa sau felul doi continand carne si leguma, gustare: daca nu am dulciuri de casa: dots, barni, compot de fructe
– cateodata la 19 mai are o gustarica gen iaurt, o felie de paine cu branzica, un mar – depinde cat de mult a mancat de masa anterioara
– 21 cina: cereale de 4 luni orez cu vanilie- alte cereale nu vrea, ii masa care o mananca cu cea mai mare placere, de aceea nu am renuntat la cereale
– si la culcare mai bea putin lapte max. 100 ml.
As vrea sa stiu si pararea d-voastra, sper ca nu v-am plictisit.
Multumim
Buna ziua,
Regimul alimentar descris nu prea este superpozabil peste cel recomandat la aceasta varsta; prima mea recomandare ar fi de a renunta la rontaieli si dulciuri; barni, dots si alte “prajiturici” recomandate ca fiind potrivite pt copii nu ar trebui sa se regaseasca in alimentatia niciunui copil; per total, nr de calorii al unui astfel de regim este cel recomandat pt varsta insa, principiile nutritive nu sunt acoperite; la aceasta varsta este ideal sa fie 5, maxim 6 mese;trebuie sa se regaseasca multe fructe, legume, carne, ou, peste, ficat, produse lactate; este clar ca exista o preferinta pt dulce si, daca nu interveniti, aceasta se va accentua, avand in vedere varsta fetitei; informatii detaliate despre necesarul pt aceasta varsta gasiti si aici:http://www.pediatrucluj.ro/2011/07/21/alimentatia-copilului-mic-1-3-ani/. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
buna ziua am si eu o problema am un baietel de 17 luni care nu are scaune regulate.este ceva normal ? eu cred ca nu va rog sa imi spuneti ce ar trebui sa fac . va mutumesc
Buna seara.
Va multumesc din suflet pentru articolele si sfaturile dumneavoastra si cred ca orice mama care isi propune sa ofere copilului o alimentatie sanatoasa poate face acest lucru, important e sa incerce.
Am un baietel de 1 an si 4 luni si incepand cu varsta de 1 an am inceput sa ii dau zilnic suc de fructe si legume, facut in casa. Cantitatea de suc e de aproximativ 150 ml zilnic, iar sucul e contine combinatii de mar, morcov, patrunel, pastarnac, telina, mango, kiwi, portocala, grefa. In principiu evit sa combin mai mult de 3 legume/fructe. Mentionez ca patrunjelul, pastarnacul si telina sunt deobicei in cantitati reduse, pentru ca nu stiu cat de pregatit e aparatul lui digestiv pentru ele.
Nu stiu insa in ce moment al zilei este mai bine sa ii ofer sucul. Precizez ca ii dau si fructe proaspete, dar nu as vrea sa renunt nici la suc deoarece altfel nu accepta legumele crude. Mentionez ca pana nu de mult i-am dat sucul intre mic dejun si pranz. De cateva zile i-l dau inainte de micul dejun deoarece am observat o scadere a apetitului la masa de pranz.
Va multumesc anticipat!
Buna ziua,
In primul rand felicitari pt idee; in principiu nu recomand sucurile, decat atunci cand sunt refuzate frcutele/legumele ca atare; suplimentar as adauga sfecla rosie, spanac/stevie/,rodie, in diferite combinatii; sucul ar trebui oferit ca si gustare insa datorita zaharurilor care se concentreaza in suc, s-ar putea ca masa urmatoare sa se decaleze; fie il administrati la micul dejun, fie intre mic dejun si pranz, cu mentiune ca pranzul, sa fie oferit cu 1-2 ore distanta fata de ora obisnuita; la suc puteti adauga si cateva seminte date prin rasnita(dovleac crud, in, canepa, chia,migdale, fistic) care vin cu principii nutritive excelente. Va multumesc pentru aprecieri si, va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua si felicitari pentru site si initiativele dumneavoastra.
Va rog sa aveti amabilitatea sa imi dati un sfat in legatura cu o problema pe care o avem cu bebelusul nostru de 11 saptamani. De aproximativ doua saptamani a inceput sa aiba dureri in timp ce mananca. Il hranesc exlusiv cu lapte praf (HIPP Organic). Imediat dupa ce suge din biberon incepe sa ii chioraie intestinele, sa se inroseasca, sa se agite si sa planga. Marea majoritate a meselor plange de la inceputul mesei pana la sfarsit, facand alimentarea foarte dificila. De asemenea, in zilele in care are dureri mari ii ies si bubite mici pe fata si pe caput. Daca incerc sa ii dau ceai il bea fara probleme. Am incercat si alt lapte praf (NAN 1) dar efectul a fost acelasi. Puteti va rog sa imi spuneti care ar putea fi cauza acestor dureri si ce am putea sa facem?
De asemenea, imi puteti spune va rog ce cantitate de lapte praf pe zi ar trebui sa manance la 11 saptamani ( bebe s-a nascut la 37 de saptamani si a avut o greutate la nastere de 2360 grame).
Va multumesc anticipat pentru ajutor.
O zi buna si mult succes in continuare!
Buna ziua,
Nu ati precizat ritmul de crestere, numarul, aspectul si consistenta scaunelor, eventualele medicamente anticolici administrate, numarul si cantitatea meselor, starea generala intre mese; plansul la masa poate avea mai multe cauze, incepand de la formula de lapte, la tetina si debitul lapticului, pozitia pe care o are in timpul mesei, regurgitari/varsaturi, acumulare de gaze, etc. Recomandarea mea este sa discutati acest aspect cu medicul curant care cunoaste cel mai bine copilasul si poate lua in calcul toate cauzele mentionate; informatiile oferite sunt prea putine pentru un raspuns concret. Legat de cantitatea de lapte, aceasta este si ea variabila, fiecare copil are un alt rimt de crestere, un alt program(unii la fiecare ora, altii la 3-4 ore) de masa; este important insa sa preparati corect lapticul, conform indicatiilor de pe cutie. Va doresc sa cresteti mari si sanatosi si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua,
multumesc mult pentru raspuns. Am luat deja legatura cu medicul curant si mi s-a spus ca sunt colici.
Ce pot sa va spun este ca acum, la aproape 12 saptamani are o greutate de 4760 grame, scaun are zilnic ( de cele mai multe ori doar o data pe zi), consistenta este destul de moale si este un scaun mai inchis la culoare. Momentan, ii prepar la fiecare masa cate 120 ml de lapte, dar la marea majoritate mananca 100 ml sau exista mese doar cu 70 ml. Mananca in timpul zilei cam la 3-4 ore, iar noaptea are o singura masa. In total are cam 6 mese pe zi ( intre 540-700 ml pe zi). Ca si tratament ii dau picaturi de Sab Simplex. In rest, intre mese este vioi, vesel, doarme bine. Considerati ca ar trebui sa ii mai fac si alte investigatii?
Va multumesc anticipat.
Buna ziua!
Va multumesc din suflet pentru tot. Dumnezeu sa va dea sanatate pentru tot ceea ce faceti!
Si dvs la fel!
Buna seara! Sunt mamica unei fetite de 1 an care este alergica la proteina laptelui de vaca.Nu o mai alaptez de 6 luni jum., deoarece desi nu mai consumam de 4 luni lactate ea ajunsese sa fac sange in scaun.O data chiar a facut a pata de 3 cm in diamnetru. Acum consumam legume(patrunjel,pastarnac,morcov, telina) cumparate numai de la tarani si dovlecei, broccoli(de la market).Laptele pe care il consuma este Aptamil Pepti.Cerealale sunt de Millupa. SI am uitat de orez, foarte mult orez.
Va rog sa ma ajutati sa ii mai diversific alimentatia, deoarece nu stiu ce sa-i mai dau sa pape, si chiar mi-e mila de ea, ca uneori parca se uita la mine sa ma intrbe” tot mancare asta?”
Buna ziua,
Daca alergia este numai la proteinele din lapte, alimentatia poate si trebuie sa fie mai diversa; asta inseamna legume cat de multe(pe langa cele mentionate cartof, conopida, sfecla rosie, ardei, spanac, salata, urzici, leurda, macris, rucola, fasole verde, fasole galbena, mazare, dovlecel si lista ar putea continua); la piureul de legume carne(pui, gaina, vita, iepure, peste), ficat de pui, galbenus de ou; nu ati precizat nimic de fructe, acestea sunt esentiale si, la varsta de un an pot fi oferite aproape toate fructele; de asemenea dintre cereale v-as recomanda mamaliga, grisul, meiul, fulgii de ovaz, hrisca, quinoua, amaranth, seminte cat de multe(dovleac crud, chia, in, canepa, migdale, caju, fistic, etc); toate acestea contin principii nutritionale deosebit de valoroase; regimul unui copil cu intoleranta la proteinele din lapte nu trebuie sa fie unul restrictiv decat in ceea ce priveste laptele si produsele lactate. Va doresc multa sanatate si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna seara doamna doctor! Sunt mama unui baietel de un an si de o saptamana ne confruntam cu “mucisori” in gat. In urma unei raceli a ramas cu o tuse, tratata la recomandarea doctorului cu Stodal, am reusit sa tratam si tusea insa nu si mucisorii din gat. Tot la recomandarea doctorului ii administrez acum Humex sirop expectorant cate 3 ml de 2 ori pe zi, insa am citit in prospect ca e recomandat de la 2 ani. Credeti ca e bine sa continui cu acest sirop? Nu contest profesionalismul doctorului insa simt nevoia ca parinte de o alta parere. Va multumesc din suflet!
Buna ziua,
Din pacate parerea mea este una “neoficiala” in sensul ca nu ma pot pronunta asupra nici unui tratament faraec un consult; mucisorii restanti trebuie evacuati, de obicei cu aceste siropele expectorante deoarece persistenta lor poate determina suprainfectare; puteti incerca si variante naturale, ceaiul de cimbrisor, ridichea neagra, cu aspirarea secretiilor in exces; de asemenea aveti grija la temperatura si umiditatea din camera; o temperatura crescuta(peste 22C) si o umiditate redusa(sub 60%) sunt factori care favorizeaza si intretin secretiile in exces. Va doresc sanatate si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua,
As vrea sa va cer un sfat. In 9 noiembrie 2012 am adus pe lume primul meu copil prin cezariana (medicul asa mi-a recomandat pt ca am 1.55 cm), o fetita perfect sanatoasa. A fost PRIMA sarcina, fara probleme, o sarcina usoara, am luat decat 9kg iar bebele a avut 3.350 kg si 51 cm. In ianuarie mi-a venit pt prima data menstruatia, apoi pe 14 febr din nou, insa acum suntem la sfr lunii martie si nu mi-a venit menstruatia in conditiile in care mereu a fost regulata! Imi este teama sa imi fac un test de sarcina, am zis ca o sa mai astept cateva zile poate totusi o venii… 🙂 Intrebarea mea : Este riscant sa duc la capat o sarcina aparuta la doar 4 luni de la cezariana? Care sunt riscurile? Am mai citit pe alte forumuri de cazuri ale unor noi sarcini la controlul de 6 sapt dupa cezariana sau 2 luni jumatate si totul a fost ok, mai greu ce-i drep, dar persoanele au trecut cu bine. Abia am implinit 29 ani, nu am avut niciodata intrerupere de sarcina sau alte probleme de genul acesta, inclusiv menstruatia a fost mereu regulata. In ceea ce priveste operatia este ok (cusatura este orizontala mult sub linia slipului), nu ma doare nimic, alaptez in continuare. Va multumesc
Buna ziua,
In primul rand felicitari. In al doilea rand, situatia descrisa trebuie discutata cu medicul ginecolog; este un domeniu care ma depaseste si nu am cum sa va ofer informatii suplimentare. Menstruatia in alaptare poate sa fie neregulata, insa se poate suprapune foarte bine si o sarcina. Recomandarea mea este un consult ginecologic, care cu siguranta va confirma/infirma prezenta unei sarcini iar medicul va poate oferi informatii suplimentare. Va doresc multa sanatate si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna seara, am un bebe de 10 luni care a fost putin racit acum 2 saptamani in sensul ca avea nasucul infundat si avea secretii vascoase ,dr de fam zicea ca are si putin rosu in gat…am facut tratament cu maxitrol si nurofen 5 zile si e mai bine acum insa il aud ca haraie cateodata si parca ar avea secretii in gat .il simt si putin mai ragusit ca de obicei .am pus pe calorifer oala cu apa si eucalipt dar parca tot asa este .oare ar ajuta aerosoli cu ser fiziologic? ce as putea sa mai fac? va multumesc
Buna ziua,
Cel mai probabil este vorba despre niste secretii restante care periodic se acumuleaza si dau aceste manifestari; aveti grija la temperatura si umiditatea din camera; daca la nivelul nasucului mai sunt secretii, umeziti-le bine cu ser fiziologic usor incalzit si apoi aspirati-le; daca secretiile stagneaza exista pericolul suprainfecatrii acestora; puteti incerca si aerosolii cu ser fiziologic pentru a creste umiditatea la nivelul cailor respiratrii. Daca simptomele persista sau se accentueaza sau apar altele noi este necesar un consult medical. Va doresc multa sanatate si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua,
sunt mama unei fetite de 11 luni,pana acum am folosit doar apa plata fiarta la prepararea hranei si cand i am dat sa bea,intrebarea mea la d-vstra este daca este recomandat sa se foloseasca mai multe feluri de apa ,si daca da de la ce varsta.Multumesc
Buna ziua,
Personal recomand apa de robinet filtrata(sunt filtre speciale care se aplica la nivelul instalatiei sanitare)atat pt gatit cat si pt hidratare; informatii suplimentare gasiti si aici:http://www.pediatrucluj.ro/2012/06/11/apa-in-alimentatia-bebelusilor/.
Buna ziua.As vrea sa va cer sfatul.Am descoperit siteul dvs cautand informatii despre diversificare si am ramas placut surprinsa de cat de bun e siteul si cat de utila este activitaea dvs pentru noi,mamicile,care isi pun atatea intrebari si se gandesc cum sa faca mai bine pt micutele lor “comori”.Am si eu un baietel de 6 luni si o saptamana si am inceput diversificarea pe la 5 luni jumate.El mamanca dimineata lapte(la san),apoi la 10 piure de fructe iar la masa de pranz avem mici probleme in sensul ca mananca putin(cam 50-60 de g de piure de legume si uneori carne de pui).Lucrul acesta s-a intamplat cand am introdus ceva nou(spanac,carne).Ce pot sa fac ca sa-l fac sa manance mai bine?Sa las sa manance doar cat ii trebuie si eventual sa mai completez cu san si sa insist cu noul aliment atatea zile pana mananca o masa intreaga?E bine sa pun mai multe legume odata,de exemplu cele cu care e obisnuit sau sa fie doar doua,unul cunoscut si unul nou?El are o greutate de 7.800 si s-a nascut cu 3150 g,deci a luat totusi bine in greutate.Cu multa stima si cu multa bucurie ca v-am descoperit,Adina M.
Buna ziua,
Diversificarea este o schimbare majora in viata oricarui bebelus de aceea, trebuie multa rabdare si tatonare;personal recomand inceperea diversificarii cu masa de pranz si nu cu cea de fructe si, abia cand reusim sa introducem proteinele de origine animala(carne, ou) introducem fructele; recomand sa nu-l fortati, sa faceti din masa o bucurie, altfel va fi un chin si pt dvs dar mai ales pt bebe; alimentele se introduc progresiv, cate un singur aliment pe zi, in cantitati crescute progresiv, testand toleranta digestiva; legumele pot fi administrate combinate, in cantitati variabile, in functie de preferintele bebelusului. Se administreaza intotdeauna cu lingurita si doar atat cat bebelusul accepta cu placere; folositi cat mai multe legume, pt a-i oferi bebelusului posibilitatea sa aleaga. Va multumesc pt aprecieri si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna seara, imi place foarte mult site-ul dumneavoastra. Găsesc foarte multe informaţii utile despre tot ceea ce inseamnă viaţa copilului, mai ales că sunt interesata de aceasta ramură, fiind studentă la Nutriţie şi Dietetică. Aş dorii să stiu dacă susţineţi şi conferinţe sau şedinţe despre sănătatea copilului deoarece aş dori să asist pentru a culege mai multe informaţii în domeniu? Felicitări şi multă baftă în continuare.
Buna ziua,
Multumesc din suflet pt aprecieri. Daca sunteti din Cluj, contactati-ma pe mail(pediatru@pediatrucluj.ro) si am sa va ofer informatii suplimentare. Organizez lunar un curs de diversificare iar o data la doua luni unul de nutritie dedicat grupei de varsta 1-3 ani. De asemenea am colaborari cu diverse gradinite, cu intalniri lunare cu parintii in care discutam despre alimentatie.
buna seara,
am si eu o intrebare. am un bebe de 4 luni jumatate si are scaun doar odata pe saptamana, scaunul nu este foarte consistent. am incercat debridat, ulei de ricin(tratament 5 zile) si suc de morcov. bebe este alaptat, si cand nu vrea sa imi ia sanul primeste lapte praf. ce as putea sa mai incerc? ar trebui sa imi fac probleme si sa il duc la un medic specialist? medicul de familie si pediatrul a zis ca nu are nimic, dar as mai vrea pareri.
va multumesc anticipat
Buna ziua,
Personal v-as recomanda alaptare exclusiva; daca nu vrea sanul inseamna fie ca nu-i este foame, fie ca este prea obosit sa suga; in ultima situatie va recomand sa va mulgeti si sa-i administrati din biberon; daca este alaptat exclusiv nu putem vorbi de constipatie, un bebe alaptat poate avea 7 scaune pe zi, la fel cum poate avea scaun la 7 zile; nu este necesar tratament, la fel cum nici diversificarea precoce nu este justificata; consumati dvs alimente cu efect laxativ(mere, pere, prune, fulgi de ovaz, tarate de grau, legume verzi, miere, apa, iaurt, etc); daca este nevoie de lapte praf, apelati la o formula “speciala” pentru copilasii cu probleme de tranzit intestinal. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua, doamna doctor. Am si eu cateva probleme si nu prea am incredere in alte sfaturi, in afara celor date de dumneavoastra. Prima problema este legata de vaccinul obligatoriu de la un an, pe care nu i l-am facut fetitei mele deoarece nu l-am gasit de cumparat, iar doamna doctor nu a reusit nici dumneaei sa intre in posesia lui, spunandu-i-se ca nu este pe stoc si sa mai astepte. I-am facut fetitei mele cel care se cumpara, pentru ca la prima vaccinare era criza in ceea ce priveste vaccinul romanesc şi ni s-a spus ca ar fi bine sa continuam tot cu cel pe care i l-am facut pana atunci. Acum doua saptamani, m-a sunt doamna doctor si mi-a spus ca a venit vaccinul, insa atunci fetita mea a fost bolnavioara, cu febra mare si normal ca nu i l-am facut. In 16 aprilie a implinit 1 an si trei luni. Credeti ca este tarziu sa i-l mai fac? Sunt ceva riscuri care se asociaza cu vaccinul administrat la aceasta varsta? Imi este foarte teama si nu stiu cum sa procedez.
A doua problema este legata de alimentatie. Daria mea nu mai vrea sa manance masa de pranz. Totul a pornit la cateva zile dupa ce, fara motiv, a facut febra foarte mare – 39,8 – care a ţinut-o trei zile, dupa care a disparut. I-am administrat paracetamol supozitor si granule homeopate. Nu a fost racita, nu a facut rosu in gat. Doamna doctor mi-a spus ca, desi nu se justifica o febra atat de mare la aparitia caninilor, ar putea fi de la eruptia lor. Cert este ca febra a trecut, dar Daria nu mai mananca pranzul, eventual ia o lingurita-doua si gata, spune nu, nu si impinge mana. Am facut tot felul de combinatii, zilnic ii gatesc ceva nou, diferit ca textura, ca gust, o las sa manance singura, dar nu am succes. Ce ma sfatuiti sa fac? Cum sa procedez, pentru ca simt ca ma lasa puterile si imi este teama sa nu pateasca ceva. Accepta laptele, fructele, paine cu branzica nesarata, cu unt si un pic de dulceata, iaurt, branza cu smantana si multa apa. Sa ii fac analize? Sa o las in pace? S-a nascut cu 3 kilograme si 49 de cm., iar in prezent are 11,250 kg. şi 85 cm. Este in regula greutatea? Va rog sa ma iertati ca v-am scris atat de mult si va multumesc pentru tot. Cu mult drag.
Buna ziua,
Vaccinul de 1 an poate fi facut fara probleme la aceasta varsta; daca aveti dubii legate de acest vaccin, va recomand sa cititi articole de specialitate si, mai ales articole legate de bolile respective si de potentialele complicatii severe ale acestora;pot sa va spun cu certitudine ca nu exista nicio relatie intre acest vaccin si aparitia autismului, acesta din urma fiind conditionat genetic;
In ceea ce priveste apetitul, este firesc sa apara astfel de perioade pe care este important sa le gestionati corect pt a nu dezvolta “precedente”; recomandarea mea este sa nu insistati, sa o lasati sa pape atat cat ii trebuie, sa nu-i oferiti alternative si sa pastrati minim 2-3 ore intre mese; de asemenea dupa varsta de 1 an trebuie sa adaugati putina sare in alimentatie datorita iodului si importantei acestuia in sinteza hormonilor tiroidieni esentiali in dezvoltarea sistemului nervos. Greutatea este una corespunzatoare iar analize nu cred ca se impun deocamdata. Va multumesc pentru aprecieri si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua! As dori sa va cer sfatul intr – o problema legata de copilasul meu. Are 2 luni si in urma unui control la medic s -a descoperit ca icterul fiziologic nu a disparut. Am facut o serie de analize, iar in urma analizelor a rezultatul ca biliburina totala este de 5.90. Peste 2 saptamani am refacut analizele, iar biliburina totala a scazut la 2, 04. Pe langa icterul fiziologic a mai fost diagnosticat ca fiind si suspect de hipotirodism (pt ca isi tine limba scoasa afara, acesta lucru am observat din poze ca este de la nastere).Am fost la mai multi medici pediatri nici unul dintre ei nu s-au pronuntat ca ar fi hipotirodism, inafara de medicul de familie. Iarasi am facut analize pt hipotirodism si TSH ESTE NORMAL). DR i a pus apoi diagnosticul de macroglosie, am fost si la un medic neurolog pediatru si a spus ca este dezvoltat normal pentru varsta lui, dar limba nu i o poate masura sa vada daca este mai mare sau nu pt varsta lui. Va rog ajutati-ma unde sa ma duc ce sa fac , pt ca nu stiu daca copilul este bine sau nu, pt ca sta cu limba afara, nu tot timpul, si cel mai mult limba o tine intre buze. V multumesc anticipat si ma iertati pt deranj. Cu stima. Sia
Buna ziua,
Persistenta icterului poate avea mai multe cauze, incepand de la icterul sugarului alaptat pana la alte probleme, foarte multe pentru a le detalia aici; nu ati precizat daca in afara de bilirubina ati mai facut si alte analize sau ati urmat ceva tratament; legat de limba, daca valoarea TSH-ului este normala iar consultul neurologic nu a decelat modificari, consider ca nu aveti de ce sa va faceti griji; mai poate fi vorba de un fren lingual mai scurt/lung insa asta numai un ORL-ist poate confirma/infirma; sunt situatii cand acest fren este prea scurt si apare protruzia limbii; sunt situatii cand interfera cu alaptarea iar mai tarziu cu vorbirea de aceea, in functie de fiecare caz in parte, se poate recomanda “taierea” acestui fren. Va doresc sa cresteti mari si sanatosi iar daca mai aveti si alte intrebari, le astept cu drag!
neutropenie cu limfocitoza relativa
eozinofilie
Ne puteti spune doamna doctor ce implica acest lucru? Unde se fac investigatii suplimentare? Copilasul are 1 an si 8 luni, a avut adenovirus si rotavirus ununl dupa altul, acum trei luni. Va multumesc.
Buna ziua,
Limfocitoza semnifica o crestere a limfocitelor, o fractiune a globulelor albe(leucocitelor) care cresc in infectii virale; daca limfocitele sunt crescute, automat neutrofilele(fractiuni ale acelorasi globule albe care cresc in infectii bacteriene) vor fi scazute(neutropenie); aceste valori trebuie interpretate in context clinic(examinarea copilului si istoricul medical al acestuia) si in contextul altro analize efectuate;eozinofilia poate semnifica un teren atopic(alergii la factori de mediu/alimentari) sau o infectie parazitara. Pentru mai multe informatii s avea nevoie de mai multe detalii. Va doresc sanatate iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Va multumesc mult pentru explicatii, o sa-mi notez ce mi-ati spus. Clujul este norocos sa va aiba acolo! Va doresc numai bine, sanatate, putere de munca si un Paste fericit alaturi de cei dragi!
Multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase. Si eu va doresc SARBATORI FERICITE si multa sanatate!
Buna seara!
As dori sa va cer sfatul intr – o problema legata de bebelusa mea. In urma unui control la medicul pediatru ni s-a zis ca micuta este atopica. Are bubite pe gat, pe umeri si acuma, de doua zile, i-au aparut si pe abdomen. N-am inteles prea bine ce inseamna sa fie atopica, dar nici nu ne-a recomandat sa o tratam in vre-un fel anume. Ne-a zis numai sa incercam sa nu-i dam alimente care pot fi alergenice (precizez ca o sa implinim saptamana viitoare 8 luni si de la 6 luni am inceput diversificarea). Si pana acuma am tot evitat alimentele despre care am citit ca ar putea provoca alergii. De vreo 5 zile nu prea mai vrea sa manance masa de la amiaz si e mult mai agitata ca inainte. De asemenea, de fiecare data cand o schimb incepe sa se scarpine pe abdomen. Nu stiu ce sa-i fac. Va rog, daca aveti vre-un sfat e bine venit! Multumesc anticipat! Si va rog sa ma scuzati pentru deranj!
O seara placuta!
Cu stima, Carmen
Buna ziua,
Despre dermatita atopica puteti citi mai multe aici:http://www.pediatrucluj.ro/2012/01/06/dermatita-atopica/; recomandarea mea ar fi sa consultati si un dermatolog poate sunt utile unele produse dermatocosmetice pentru a ameliora atat leziunile existente cat si pentru a calma pruritul(scarpinarea); pot sa va recomand sa evitati imbracamintea groasa, hainele care intra in contact direct cu pielea sa fie de culoare alba si din bumbac; de asemenea la spalare folositi un detergent special si clatiti suplimentar hainutele; in apa de baie(temperatura se recomanda a fi 35-36C) adaugati oliatum si/sau sare de baie cu tarate de grau. Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari va stau la dispozitie.
Buna ziua. Am o fetita de 11 luni, are o greutate de 8690g si 74cm lungime. Pana acum i-au iesit doar 2 dintisori jos,dar problema este atunci cand ii dau mancarica pasata sau biscuiti pentru bebelusi se ineaca si vomita,trebuie sa-i dau mancarea prin blender si nu stiu cum sa procedez. I-as da mancarica pasata cu furculita dar mi-e foarte frica cand o vad ca se ineaca si vomita.
O alta problema este ca pana acum a avut 5-6 episoade de raceala sau alergie,nu stiu exact. II curge nasul, apa asa,ochisorii se umfla si se fac rosii si stranuta des. Un episod de genul acesta tine doar 24 de ore,de aceea eu cred ca este o alergie. Multumesc anticipat.
Buna ziua,
Greutatea actuala este cu aproximativ 1kg sub cea corespunzatoare lungimii de 74cm(daca aceasta este masurata corect); nu ati precizat greutatea la nastere un indiciu important atunci cand evaluam dezvoltarea unui bebelus; legat de manifestarile descrise pare a fi o sensibilitate la factori de mediu si/sau alimentari de aceea va recomand sa va adresati medicului curant pentru un diagnostic si eventual tratament daca acesta este necesar. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua! Felicitari pentru site! E nemaipomenit pentru parinti! Va multumim si multa sanatate!
Multumesc pentru aprecieri! Va astept cu intrebari, sugestii de articole, critici pentru a imbunatati calitatea informatiei. Va doresc numai bine!
Am dat de siteul dumneavoastra si ma bucur foarte mult…!!!! va multumesc ca ne ajutati cu sfaturile dumneavoastra!!! Numai bine si multa sanatate!!!
Multumesc pentru aprecieri! Va astept cu intrebari, sugestii de articole, critici pentru a imbunatati calitatea informatiei. Va doresc numai bine!
Am gasit multe informatii foarte bune si mult mai clar expuse decat pe alte site-uri .
Va multumesc!!
Cu drag, sa fiti sanatosi!
Buna ziua ,
Din intamplare am dat de site-ul dumneavoastra. Am cautat un medic pediatru pentru rezolvarea unor probleme legate de sanătatea nepoatei mele. Are 11 ani si are o adancitura la nivelul pieptului, ceea ce cred ca inseamna ca este pu pic rahitica. Medicul de familie a vazuto si mi-a recomandat sa ia timp de yece zile pe luna cate o tableta de calciu in lunile de toamna – primavara. Iam dat cu intermitente si acum constat ca tot are acesta problema. As vrea sa stiu daca rahitismul se poate trata si poate pe viitor daca se poate sa stabilim data unei consulţii, eventual dupa terminarea scolii . Daca sunt tratamente naturiste ori de nutritie pentru aceasta boala. As fi recunoscatoare daca mi+ati raspunde pe adresa de e-mail. Va multumesc foarte mult si doresc ca Domnul Dumnezeu sa va binecuvanteze in tot ceea ce faceti.
Buna ziua,
Informatiile sunt prea putine pentru un raspuns concret; ceea ce descrieti dvs pot fi deformari rahitice insa fara un examen complet si analize suplimentare nu se poate stabili cu certitudine. Daca mai sunt si alte intrebari, va stau la dispozitie. Sanatate va doresc!
buna ziua
am o fetita de 6 luni , careia ia iesit la analizele de urina hematii 10ery/ul
leucocite 25leu/ul, este vb de cistita hemoragica?
Buna ziua,
Conteaza si contextul clinic care v-a determinat sa faceti aceste analize dar si rezultatul uroculturii; poate fi vorba de cistita sau chiar de o infectie urinara mai inalta, chiar daca nr de leucocite este doar 25;ar fi utila si o ecografie abdominala cu accent pe aparatul urinar. Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna seara, imi puteti spune, va rog, ce legume sa ii gatesc fetitei mele de 7 luni, si cum,pentru ca orice ii fac refuza in ultima perioada. multumesc
Buna ziua,
La aceasta varsta puteti folosi radacinoase(patrunjel, pastarnac, telina, morcov), dovlecel, conopida, sfecla rosie, cartof dulce, ardei, gogosar, brocoli,salata, spanac, leurda, stevie, rucola, porumb, mazare verde, fasole verde/galbena; acestea se pot combina divers; la preparare adaugati 1-2 ml de ulei(masline, rapita, samburi de struguri, floarea soarelui); la prepararea piureului un varf de cutit de unt si/sau lapte; de asemenea puteti folosi carne(pui, gaina, curcan, vita, iepure de casa, ficat de pui), peste(salau, stiuca, pastrav, somn, crap, dupa 8 luni somon), galbenus de ou. De asemenea la preparare puteti folosi ierburi aromate(patrunjel, cimbru, marar, leustean, oregano, busuioc, etc). Va doresc pofta mare si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
BUNA SUNT MAMICA UNUI BAIETEL DE 8 LUNI SI JUMATATE SI SA NASCUT CU O MALFORMATIE PSHEUDOHERMAFRODISM. ACEASTA MALFORMATIE CA URMARE AI FACE O INFECTIE URINAR SA lNCERCAT CU TOT FELU DE TRATAMENTE SI NICI CUM NU AI TRECE SE AMELIOREAZA SI DUPA CRESTE DIN NOU SUNT DISPERATA NUSTIU CE SA MAI FACEM CU EL FEBRA NU FACE SI NICI STARI DE VOMA NU ARE. DAR EU AM IMPRESIA CA AI PROVOACA UN DISCOMFORT PT CA SE AGITA SI REACTIONEAZA EXAT CA ATUNCI CAND AVEA COLICI DA DIN PICORUSE… CREDETI CA DACA NE-AM FACE O PROGRAMARE EVENTUAL LA DUMNEAVOASTRA NE PUTETI AJUNTA? MULTUMIM
Buna ziua,
Recomandarea mea este sa consultati un medic pediatru genetician; acesta va va ajuta atat in problema infectiilor urinare cat si in ceea ce priveste pseudohermafroditismul. O recomand cu caldura pe Dna Dr. Camelia Al-Khzouz de la Clinica Pediatrie I CLuj, sectia Genetica Medicala. Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
multumesc ft mult.
Buna ziua.As avea nevoie de un sfat din partea dvs.Am o fetita de 10 luni iar ieri in urma unui control de rutina dna dr pediatru a vazut ca fetita are adeziune a labiilor mici si ne-a recomandat sa o vada un chirurg pediatru pt a-i efectua o procedura de desfacere a labiilor(din spusele dinsei fie manual,fie cu ceva ustensile) iar apoi sa ii dau acasa cu o crema cu estrogen.De ieri ma tot documentez ce inseamna toata aceasta problema si sunt putin contrariata intre ceea ce mi s-a recomandat si ce am citit pe siteuri din strainatate.Acolo nu se rezolva nicidecum chirurgical aceasta problema iar unele persoane sunt rezervate si in ceea ce priveste folosirea cremei cu estrogen la varsta aceasta si ca ar fi o problema destul de comuna(cam 20-30%).Am citit in unele siteuri ca vaselina sau crema de galbenele ar ajuta la desprindere.Ce parere aveti?Fetita a fost la control la 6 luni si atunci nu mi s-a spus ca ar avea problema asta,deci ma gandesc ca s-au lipit intre timp.I-am luat si o proba pt urocultura dar numai sapt viitoare voi avea rezultatul. Intrebarea mea este urmatoarea:din experienta dvs cum ar trebui sa procedez si daca ati mai avut cazuri asemanatoare(in cazul in care se desprind la un moment dat;printr-o metoda sau alta)care sunt sansele sa se lipeasca din nou?
Buna ziua,
Am avut foarte multe cazuri si, doar intr-unul singur a fost necesara interventie chirurgicala; interventie este mult spus, dureaza o fractiune de secunda. Eu personal nu am trimis cazurile la chirurg ci la ginecolog(care se ocupa de copii), mult mai competent in aceasta privinta si in recomandarea unui tratament hormonal local; toate cazurile mele au raspuns favorabil la tratamentul local, exceptandu-l pe cel descris anterior. Daca mai aveti si alte intrebari, va stau la dispozitie!
Va multumesc mult pentru raspuns si pentru promptitudine.Ati putea sa-mi recomandati un ginecolog pediatru?Va multumesc anticipat.
Eu mi-am indrumat pacientii catre dna dr Dana Mihut iar fetitele mai mari de 5 ani catre dna dr Dana Vaida.
Va multumesc foarte mult pentru sfaturi!
Buna ziua! am un baietel de 11 luni si jumatate,nascut cu 3,050kg si palatoschizis posterior,operat de 2 saptamani.marea mea problema este ca de 2 luni nu a luat nici 50gr in greutate, tinand cont ca el mananca destul de bine(500-600 mllapte Humana cu cereale/zi + 3 mese de mancare). Acum are 7.800 si 71 cm. Medicul de familie spune ca nu a luat din cauza palatului si ca este el mai agitat. Dar mie nu mi se pare normal.I-am facut si analize de digestie pt ca are 3,4-5 scaune pe zi,de consistenta normala,cu toate ca i-am dat tot felul de probiotice. Acum ii dau niste Sanzyme. Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat ce sa fac, de ce nu ia in greutate? in schimb este foarte vioi,de cateva zile a inceput sa mearga singur in picioare si nu sta nici 2 min intr-un loc. Va multumesc
Buna ziua,
La aceasta varsta sporul ponderal este redus, din cauza activitatii motorii care consuma aproape tot ceea ce provine prin alimentatie. Un raspuns concret nu pot sa va dau fara sa stie exact cum a evoluat de la nastere pana in prezent, care este regimul alimentar, ce fel de investigatii s-au facut si care a fost rezultatul acestora; cel mai indicat este sa fie vazut de un medic pediatru sau de medicul curant care in urma examenului clinic si a istoricului medical sa stabileasca un diagnostic si eventuale analize daca acestea sunt necesare. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna
am o fetita de 3 jumate care de 3 zile dupa ureche,pe o nare,pe obraz sub ochi are niste bubite(asa impreuna parca e eczema)
asa ca o eczema o vad eu, de scapinat se scarpina rar de tot si acolo dupa ureche un de transpira de la par,am dato cu unguent de galbenele ,ce ar putea sa fie alte simptome nu are,sunt foarte inesteticece sa fie oare ceva dermatitata ?alergie ce ma sfatuiti sa o duc la un dermatolog …multumesc
anticipat
Buna ziua,
Foarte mult nu va pot ajuta fara sa vad cum arata eruptia respectiva; nu am inteles nici varsta(3 luni sau 3 ani?); poate sa fie o reactie de la soare, poate sa fie dermatita seboreica, atopica sau o leziune infectioasa; cred ca cel mai indicat este sa luati legatura cu medicul curant care cu siguranta o sa va ofere informatii suplimentare si eventual indrumare catre dermatolog daca este cazul. Va doresc sanatate si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna,sunt mamica unei fetite de 2 luni careia in urma coproculturii i-au iesit prezente colonii de klebsiella pneumoniae si posibil disbioza bacteriana intestinala.Mentionez ca am facut coprocultura datorita faptului ca vedeam ca niste firisoare negre in scaun care ma ingrijorau.Este cu mancare artificiala Nan.Va rog mult daca ati putea sa imi spuneti daca este grav,sau sa ma indrumati in vreun fel ca sunt foarte ingrijorata.De unde a putut contacta bacteria si cum se poate trata?Va multumesc foarte mult
Buna ziua,
Tratamentul se face conform antibiogramei cu reptarea examenului de scaun la 3-5 zile de la terminarea tratamentului. Sanatate va doresc si va mai astept ori de cate ori mai avetin nevoie!
Buna ziua dna doctor, va rog tare mult sa-mi dati un sfat in ceea ce priveste diversificarea. Astazi baietelul meu implineste 6 luni, de aprox. o luna (la recomandarea pediatrului) i-am dat suc de mar, mar+morcov, mar+morcov+portocala.
Ieri mi s-a recomandat sa ii fac supa din mai multe legume si sa i le dau pasate si sa ii dau si piure de fructe.
Cum sa procedez? nu ii introduc cate o leguma pasata? iar cu fructele cum sa fac? sa ii dau 2 mese mi se pare mult din prima. sa renunt la fructe? sau ii dau o zi legume si una fructe?
Va multumesc!
as vrea sa completez ca la 6 luni are 70 cm si greutate de 9 kg. a fost alaptat pana acum (o singura zi a papat lapte praf fiindca am fost eu plecata si a trebuit sa-l las acasa cu soacra). in afara sucului de fructe si eventual ceai nu i-am dat altceva.
Buna ziua,
Eu personal nu recomand inceperea diversificarii cu fructe; mai mult, sucul de fructe ar trebui inlocuit de piure, mult mai nutritiv; in situatia de fata as recomanda sa va concentrati asupra mesei de pranz care va aduce porteine de origine animala si aminoacizi esentiali precum si minerale, fibre si vitamine; orice aliment se introduce progresiv, nu se introduc mai multe alimente simultan; informatii suplimentare gasiti si aici: http://www.pediatrucluj.ro/2010/10/20/alimentatia-copilului-in-primul-an-de-viata/
Buna ziua!
Am un baietel de 1 an si 3 luni si va rog sa-mi spuneti care este cantitatea recomandata de banane in alimentatie, la aceasta varsta. Am citit mai multe pareri printre care ca bananele, strugurii si ardeii contin cele mai multe pesticide, ca sunt grele la ficat precum si faptul ca datorita continutului mare de carbohidrati maresc cantitatea de zahar in sange.
Multumesc!
Buna ziua,
Am sa ma refer la banane strict din punct de vedere nutritional; nu stim atunci cand achizitionam bananele daca sunt sau nu tratate; este acel proces de coacere fortata insa specialistii din industria alimentara au concluzionat ca, daca sunt respectate normele in vigoare nu reprezinta un pericol pentru sanatate. In alta ordine de idei, banana este un aliment foarte complex care, pe langa carbohidrati(esentiali pentru energie) contine cantitati semnificative de magneziu si potasiu, foarte importante in functionarea inimii, sistemului nervos, activitatii musculare. Carbohidratii nu sunt ceva rau in alimentatie cu atat mai mult la copii; eu personal recomand bananele si copiilor cu probleme de greutate(pe plus) insa consumate doar in prima parte a zilei cand, energia oferita de acestea este consumata pe parcursul zilei. Asadar, un mare DA pentru banane.
Buna ziua!
In primul rand doresc sa va felicit pentru munca pe care o faceti si pentru faptul ca sunteti la dispozitia mamicilor si nu numai, ori de cate ori avem nevoie!
Si felicitari pentru site! Foarte complex si elaborat! Ceea ce m-a marcat a fost sa constat cat suflet puneti in fiecare raspuns pe care il oferiti cu atata drag celor ce au nevoie de sprijin, ajutor, si informare.
Inchei prin a spune cat de rau imi pare ca stau in Oradea si nu in Cluj si ca nu am privilegiul de a va avea ca si Medic Pediatru . Sunt o mamica a unei fetite de 7 luni si cu siguranta o sa “va deranjez” cu o sumedenie de intrebari si lamuriri, pe care nu credeam ca o sa le primesc vreodata intr-un mod atat de clar si prietenos.
Va multumesc pentru tot ceea ce faceti pentru noi, parintii!
Cu deosebita consideratie,
Florina Candea
Va multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase. Sunt aici ori de cate ori aveti nevoie. Multa sanatate va doresc!
Buna ziua.
Baiatul meu are 6 ani. Anul trecut (septembrie 2012) a fost diagnosticat cu celiachie (la Cluj) pe baza analizelor de sange,s-a facut si endoscopie dar aceasta nu a confirmat . Am tinut si tinem regim la gluten iar analizele s-au repetat din 6 in 6 luni (ianuarie 2013, august 2013),test de sange care au iesit negative. Mentionez ca in perioada regimului ,accidental a mai consumat produse cu gluten de cateva ori. Nu am primit prea multe explicatii de pe unde am fost si am vrea sa stim ce se intampla cu baiatul . In greutate nu a mai luat de aprox 1 an (stagneaza la 19,2kg),in schimb de inaltat s-a inaltat ,acum are 116,5 cm. Este foarte sensibil la viroze, deseori ii apar afte in gura si are o hipersalivatie (uneori ii curge saliva din gura cand vorbeste, precum si un miros acid in gura ),aparuta de pe la 4 ani. Am primit in acest timp tratament cu metrocoplamid (o saptamana), i-am dat si nexium 10 zile. Nu am vazut nicio schimbare. Rugamintea mea este sa-mi recomandati pasii pe care ar trebui sa-i urmez in afara de regim. Anexez ultimele analize ca sa va puteti face o impresie mai exacta.Sa ignor aceste simptome si sa astept sa treaca? Ce ar putea insemna? As putea solicita alte investigatii?
Va multumesc foarte mult!
analize medicale :
Nume analiza Rezultat Um Valori normale
VSH 4 mm/h <10
HEMOLEUCOGRAMA/sange integral
Nr Leucocite 6.2 mii/ul 4,0-10,0
Limfocit % 39.4 % 25,0-40,0
Neutrofil% 49.7 % 50,0-75,0
Eozinofil % 2.8 % 1.0-4,0
Mono % 6.7 % 4-10
Bazofil % 1.4 % 0.0-1.0
Limfocit# 2.5 mii/ul 1.0-4.0
Neutrofil# 3.1 mii/ul 2.0-7.5
Eozonofil# 0.2 mii/ul 0.04-0.16
Mono# 0.4 mii/ul 0.16-1.0
Bazofil# 0.09 mii/ul 0.0-0.001
Nr. Eritrocite 4.45 mil/ul 4.30-5.40
Hemoglobina 12.4 g/dl 12.1-17.2
Hematocrit 37.2 % 36.8-50.2
Vol eritrocitar 83.6 fL 83-93
mediu
Hb eritr medie 27.8 pg 26.8-31.8
Conc medie a Hb/Eritr 33.2 g/dl 32.4-34.2
Larg distrib eritr 11.3 fl 12-17
Nr. Trombocite 345 mii/ul 2 an 150-450
Volum tromb mediu 6.0 fL 7.4-10.4
Larg distrib tromb 19.1 % 15.5-17.1
BIOCHIMIE (ser) Spetrofotometrie
Transaminaze AST 30 U/l 5-34
Transaminaze ALT 8 U/l 0-55
Amilaza 64 U/l Nou nascuti 5-65
<16 ani: 10-90,
Adult 25-125
Creatinina 0.48 mg/dl 0-3a <0.4 4-9a<0.5
MICROBIOLOGIE
Coprocultura1 Salmonella, Shigella, Yersinia absent
MICROBIOLOGIE (materii fecale)
H.pylori antigen H.pylori = negativ
EXAMEN SCAUN
Digestie 1 fibre musculare nedigerate
EXAMEN SCAUN
Paraziti1 Absente chiste si oua paraziti
EXAMEN SCAUN
Leucocite1 Negativ
Reactia Gregersen1 Negativ
EXUDAT FARINGIAN
Cultura Streptococ beta hemolitic absent
ATGl negativi
Buna ziua,
V-am raspuns la comentariul postat la boala celiaca.
Buna ziua.Am un baietel de 4 luni este alaptat doar la san are in jur de 7.500kg si as dori sa stiu ce as putea sa i dau pt ca nu face caca doar la 5 -6 zile uneori poate si mai mult,dar atunci cand face nu pare a fi constipat pt ca este de constistenta cremos.Ii dau cate un pic de apa calduta sau ceai de musetel cu un strop de miere de albina dar nu are nici un efect si in final recurg la supozitor ceea ce stiu ca nu este prea indicat.Cand am intrebat doctorul (din Anglia pt ca aici locuiesc)mi a spus ca este normal sa fie asa la copii care sunt alaptati exclusiv la san. Imi spuneti va rog ce as putea sa fac? Multumesc mult
Buna ziua,
Medicul are dreptate; asa este, un bebe alaptat poate avea 10 scaune pe zi, la fel cum poate avea un scaun la 10 zile; desigur, se exclud situatiile in care scaunul nu este de consistenta normala, bebelusul nu creste bine, exista varsaturi sau alte modificari in starea de sanatate. Personal, sa recomand sa nu mai folositi supozitorul; mierea este contraindicata in primul an de viata din cauza riscului de botulism, o boala infectioasa care poate evolua sever la bebelusi. Va recomand sa faceti gimnastica, sa-i masati burtica in sensul acelor de ceasornic, sa consumati dvs multe lichide si alimente cu efect laxativ(pere, prune, kiwi, magiun de prune, miere, fulgi de ovaz, tarate de grau, legume verzi, dovlecel). Informatii suplimentare gasiti si aici:http://www.pediatrucluj.ro/2011/06/06/constipatia/.
Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua,
Doamn Doctor, ma confrunt cu o problema.Micuta mea de 7 luni si 2 saptamani, mai nou, refuza categoric papica de la felul 2. Pana acum manca aproape tot, acum de 3 zile, cu chiu cu vai ia cateva lingurite si nu stiu de ce.. Dimineata mananca fructele, supica de la ora 13.00 la fel, o mananca toata, in schimb pireul de legume cu carnita/ou pe care il dau cam la 40 min – 1h, nu il mai vrea nicicum. In schimb, daca ii dau sa suga, o face cu cea mai mare placere. Ce ma sfatuiti sa fac?
Cu stima,
Florina
Buna ziua,
Astfel de perioade apar frecvent in primul an de viata; cel mai adesea au legatura cu eruptia dentara insa, sunt situatii cand, nu putem indentifica nicio cauza; eu recomand cate o mica pauza, cateva zile in care sa nu-i oferiti ce nu accepta cu placere dupa care sa incercati din nou, eventual sa-i serviti piureul inainte de supica, intr-o alta forma sau in alte combinatii; ideal supica si piureul se servesc impreuna, fiecare in cantitati variabile in functie de complianta fiecarui copil in parte. Va doresc “pofta mare” si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie.
este extraordinar ce faceti aici!
Va multumesc din suflet!
Buna seara,as avea si eu nevoie de un sfat de la dvoastra.Fetita mea de 4 luni a fost diagnosticata cu dermatita atopica si la recomandarea medicului am inceput sa i dau nan ha pt o luna in schimb la nan 1 .De 3 zile ii dau nan ha si are cate 2 scaune verde inchis,kaki ,moi si mirositoare.Are 2 pe zi unul dim si unul seara .Sa fie din cauza schimbarii laptelui?Ce ma sfatuiti sa fac?Va multumesc.mentionez ca nu bea decat lapte nan
Buna ziua,
In principiu un lapte hidrolizat(chiar partial cum este HA) poate determina schimbari ale aspectului scaunului; daca scaunele nu devin mai frecvente decat in mod normal si nu apare mucus nu este niciun fel de problema; daca insa devin frecvente, apare mucus sau iritatie la nivel anal, este indicat sa luati legatura cu medicul curant.
Va doresc sa cresteti mari si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua. Doamna doctor am un baietel de un an si sapte luni care a fost suspectat ca ar avea fimoza. In urma unui consult la un medic de specialitate am aflat ca fimoza e fiziologica si ne-a recomandat sa nu decalotam. In urma ultimului consult general la medicul de familie acesta a incercat o decalotare fortata provocand mici fisuri dureroase cu usturime la pipi. Am aplicat crema de galbenele si in doua zile a trecut de tot durerea, insa a facut cateva puncte de infectie. Va rog din suflet daca imi puteti recomanda ce masuri pot lua. Va multumesc
Buna ziua,
Imi pare rau ca medicul curant a trecut peste recomandarile medicului specialist; in astfel de situatii trebuie aplicate comprese cu rivanol si, dupa caz, un unguent cu antibiotic pentru a preveni o suprainfectare la acel nivel.
Va doresc numai bine iar daca mai apar si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua doamna doctor ,
am o fetita in varsta de 1 an si 5 luni cu care de curand am fost internata in spital 6zile ,a fost diagnosticata cu gastroenterocolita acuta infectioasa . dupa administrarea tratamentului fetita a reactionat pozitiv .
as avea o intrebare deoarece incerc sa mi dau seama ce anume a provocat acea gastroenterocolita,este posibil sa apara in urma administrarii de sirop de ridiche neagra?(inainte cu cateva zile i sa administrat sirop de ridiche neagra facut acasa cu miere si cred ca doza a fost prea mare)
va multumesc anticipat
Buna seara doamna doctor!ca toate mamicile care va scriu am si eu o problema cu baietelul meu de 2 ani si jumatate.Acum o luna de zile a avut un moment de ameteala(adica in jurul pranzului fiind, a inceput sa tipe spunand ca o sa cadem jos).totul a coincis cu faptul ca avea si o viroza puternica,pediatra a concluzionat ca a fost din cauza debutului bolii.i-am facut cefort in spital ca era deja a patra oara cand lua antibiotic(avusese amigdalita in iulie,rosu in gat in august si mononucleoza infectioasa in septembrie).pe 26 august i-am facut o doza de prevenar 13.baietelul este alergic la proteina laptelui de vaca fiind inca alaptat la san,are aproape 12kg,manaca bine orice mancare gatita,fructe si dulciuri facute in casa de mine.in aceeasi perioada cand a avut primul episod de ameteala lua si vormex pt lambria(i-a iesit la coprocitograma).am fost la neurolog si mi-a zis ca e posibil sa fie din cauza parazitilor intestinali.am terminat si tratamentul cu vormex si ieri a avut un nou moment de ameteala.i-am dat din instinct o fiola de calciu si si-a revenit.pediatra mi-a recomandat sa facem un tomograf sa ne linistim.As dori sa ma ajutati cu o parere avizata in lumina celor relatate mai sus.Va multumesc anticipat!
Buna ziua,
Imi este dificil sa spun ce anume a determinat enterocolita; cel mai probabil ca, in spital s-au efectuat investigatii medicale pentru identificarea cauzei(virus sau bacterie); mierea poate determina scaune mai moi fiind cunoscuta ca si un laxativ natural insa nu de asemenea severitate pentru a se ajunge la internare.
Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari sau nelamuriri, le astept cu drag!
Buna seara doamna doctor!ca toate mamicile care va scriu am si eu o problema cu baietelul meu de 2 ani si jumatate.Acum o luna de zile a avut un moment de ameteala(adica in jurul pranzului fiind, a inceput sa tipe spunand ca o sa cadem jos).totul a coincis cu faptul ca avea si o viroza puternica,pediatra a concluzionat ca a fost din cauza debutului bolii.i-am facut cefort in spital ca era deja a patra oara cand lua antibiotic(avusese amigdalita in iulie,rosu in gat in august si mononucleoza infectioasa in septembrie).pe 26 august i-am facut o doza de prevenar 13.baietelul este alergic la proteina laptelui de vaca fiind inca alaptat la san,are aproape 12kg,manaca bine orice mancare gatita,fructe si dulciuri facute in casa de mine.in aceeasi perioada cand a avut primul episod de ameteala lua si vormex pt lambria(i-a iesit la coprocitograma).am fost la neurolog si mi-a zis ca e posibil sa fie din cauza parazitilor intestinali.am terminat si tratamentul cu vormex si ieri a avut un nou moment de ameteala.i-am dat din instinct o fiola de calciu si si-a revenit.pediatra mi-a recomandat sa facem un tomograf sa ne linistim.As dori sa ma ajutati cu o parere avizata in lumina celor relatate mai sus.Va multumesc anticipat!
Buna ziua,
Ametelile sunt frecvente in contextul infectiilor respiratorii iar efectuarea unei tomografii sau rmn constituie ultimul pas in diagnostic; personal as recomanda o evaluare completa, incepand cu analize de sange(inlcusiv pentru streptococ-ASLO), scaun(pentru confirmarea/infirmarea parazitilor), consult ORL, oftalmologic, neurologic si, eventual si cardiologic; daca in urma acestor evaluari nu se poate gasi o cauza care sa explice ametelile, se poate lua in discutie efectuarea CT/RMN.
Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari sau nelamuriri, le astept cu drag!
Am si eu o problema cu fetita mea de 2 luni are scaun la 3-4 zile si nu stiu daca e normal. Am folosit si supozitoare si i-am facut si cu termometru dar nu vreau sa o invat asa pentru ca devine obisnuinta. Sincer nu stiu daca este constipata sau asa are ea scaun, pentru ca asa a facut de cand am luat-o de la spital. In schimb imi vomita des si cateodata imi scoate laptic si pe nas si apoi iar vrea sa manance nu stiu ce sa ii mai fac pentru ca vrea sa stea la san tot timpul. Va multumesc!
Buna ziua,
Un bebelus alaptat poate avea 10 scaune pe zi la fel cum poate avea scaun la 10 zile; singura conditie este ca, consistenta sa fie moale iar scaunul de aspect normal si, bineinteles sa existe o crestere corespunzatoare in greutate; va recomand sa consumati dvs alimente cu efect laxativ(pere, prune, prune uscate, magiun de prune, miere, kiwi, fulgi de ovaz, tarate de grau, spanas, salata, etc); in ceea ce priveste varsaturile acestea cel mai probabil se datoreaza refluxului gastroesofagian si daca nu sunt simptome asociate(agitatie, refuzul sanului, crestere deficitara,etc) nu necesita masuri suplimentare; legat de atasamentul la san, este firesc sa doreasca sa stea tot acolo, de acolo provine siguranta si confortul; incercati sa iesiti cu ea afara(chiar daca este mai rece) cel putin 1-2 ore pe zi, aerul rece si plimbarile lungi ajuta la un apetit mai accentuat si la un somn mai linistitor.
Va doresc sa cresteti mari iar daca mai sunt si alte intrebari le astept cu drag!
Buna ziua, ma bucur foarte mult ca mai exista si pediatri care ne pot ajuta…am si eu cateva intrebri,am un bebe de 4 lun si o saptamana si am tot citit cam ce trebuie el sa faca la vaersta asta si am cam intrat putin in panica ei bine,la 3 luni si 3 sapt sa rostogolit pot prima oara apoi cateva zile la rand a facut asta,acuminsa nu o mqi face,cu jucariile nici macar nu le ia manuta,le tine numai daca i le pun eu si apoi le baga direct in gurita,pe burtica stam dar nu foarte si tine numai capuaorul ridicat altceva nu mai face…sa fie oare motive de ingrijorare ca inca nu face chiar atat de multe pe cat fac alti copii?
Buna ziua,
Ritmul de dezvoltare este diferit de la un copil la altul; in ceea ce priveste achizitiile motorii, fara sa vad exact copilasul nu ma pot pronunta; cel mai indicat este sa va sfatuiti cu medicul curant care are posibilitatea de examinare si, cu siguranta va poate oferi informatii suplimentare.
Va doresc sa cresteti mari iar daca mai sunt si alte intrebari sau nelamuriri, le astept cu drag!
BUNA ZIUA. MA NUMESC ILEANA SI AM O FETITA IN VARSTA DE 1 AN SI 7 LUNI CARE ESTE CERTATA IN PERMANENTA CU MANCAREA,ARE 9 KG LA VARSTA EI,AM FC ANALIZE SI SUNT BUNE EE PERFECT SANATOASA,AS DORI DC SE POATE SA MA AJUTATI SA II FORMEZ UN PROGRAM ZILNIC DE PAPA.IN SPERANATA CA MA VETI CONTACTA VA MULTUMESC
Buna ziua,
Pentru un raspuns pertinent am nevoie de multe informatii despre fetita dvs: greutatea la nastere, alimentatia in primul an de viata, cat timp a fost lapte(de care), cand si cu ce s-a inceput diversificarea, daca au fost intolerante alimentare, daca exista un apetit selectiv, capricios si cum anume ati incercat sa rezolvati problema; de asemenea ma intereseaza ritmul de crestere de la nastere pana in prezent,lungimea actuala, eventualele probleme de sanatate si tratamentul acestora(daca a fost cazul); de asemenea, daca s-au administrat suplimente de vitamine si/sau minerale;cat despre analize, nu stiu ce anume ati efectuat, sunt foarte multe investigatii care se pot efectua si doar o hemoleucograma si niste transaminaze(care se fac frecvent) nu pot spune cu certitudine ca acel copil nu are vreo problema de sanatate sau diverse carente in organism.
Buna ziua,
Am probleme de natura digestiva cu fetita mea de 9 luni, incrpand de la 7 luni cand a facut un episod de diaree acuta. Am introdus regim, lapte delactozat. Lucrurile pareau a reveni pe fagasul normal, la aprox 3 sapt am incercat reintroducerea laptelui formula corespunzator varstei dar cand am ajuns la 3 cu 3 masuri, au reinceput problemele. Scaune diareice, apoi scaune cu consistenta ciudata, asta dupa ce am reintrodus delactozatul si regimul. Mentionez ca a primit in toata aceasta perioada jarrow dophilus si debridat, la indicatia medicului de familie. Am constatat ulterior ca jarrow continea urme de cazeina. Scaunele au avut consistenta ciudata in toata aceasta perioada, insemnand o constipatie ciudata amestecata cu parti care aduceau a nedigerat. Am ajuns intr-un final la d-l doctor Stanciu de la Budimex, am facut analizele cerute. IgE pPLV normal, imunograma normala, coprocultura, coprocitograma asemenea. Singurele modificari sunt: limfocit 70,6% interval de referinta 40-70; eozinufil 5,7% trebuia sa fie mai mic sau egal cu 5; si eozinufil 0,75mii/miuL, interval 0,05-0,7.
Am fost cu analizele si la alergolog. Ambii sunt de parere ca e vvorba de alergie la proteina laptelui de vaca.
Problema mea este ca, d-l doctor Stanciu mi-a recomandat Humana sl iar alergologul alfare urmat de althera, ca sa excludem si eventualitatea alergiei la lactoza. D-l Stanciu mi-a zis sa merg pe sl desi am insistat pentru alfare/althera spunandu-mi ca in cazul ei nu e necesar celalalt lapte.
Ce parere aveti? Important ar fi, dupa parerea mea, sa manance laptele de vaca total hidrolizat decat cel de soia.
Ma puteti ajuta cu o parere? Imi place tare mult acest site si urmaresc cu interes subiectele interesante postate.
Daca ma puteti ajuta, v-as trimite pe mail analizele si va pot plati o consultatie la distanta.
Va multumesc
Loredana
Buna ziua,
Trimiteti-mi va rog un mail(pediatru@pediatrucluj.ro) cu date complete despre fetita, incepand cu greutatea de la nastere, greutatea actuala, tipul de alimentatie de la nastere pana in prezent, precum si analizele si investigatiile efectuate.
Buna ziua am o fetita de 10 luni si 2sapt acum 2 zile mi-a facut febra i-am administrat NUROFEN-PANADOL alternativ la interval de 4 ore febra ia scazut din primele administratii dar azi am observat ca ìi iese pe corp punctulete rosii….ce poate fi?
Buna ziua,
Febra cateva zile urmata de eruptii cutanate semnifica cel mai probabil o infectie virala; sunt multe, unele nici nu pot fi incadrate ca si diagnostic; cea mai frecventa este roseola infantum si eritemul infectios.
Acestea nu necesita tratament medicamentos, dintre bolile eruptive, varicela, boala gura mana picior si scarlatina sunt mai “periculoase” si necesita masuri suplimentare.
Va doresc sanatate iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua,sper sa ma putet ajuta cu un sfat.prima problema este ca fetita mea de 4luni si o sapt a inceput sa se trezeasca noapte,dupa o perioada de 2 lini jumate in care a dormit toata noaptea.mananca formula de lapte 4 mese/zi a 180 gr la 6.600 kg si 62 cm (nascuta la 2.800 si 47 cm).medicul ei pediatru mi-a spus ca ii pot pune in biberonul de seara o cupa sau 2 de cereale simple de orez fara gluten.e ok??? E cazul sa incepem divrrsificarea deja?ma gandesc ca poate nu ii mai este suficient doar laptic,ceai si apica.si a doua problema este ca am facut prostia de a o invata sa doarma leganata pe picioare,as vrea sa o dezvat cat este inca micuta.cum procedez???nu as vrea sa ii dau nici suzeta,pana acum nu i-am dat.va rog din suflet sa ajutati,chiar imi doresc sa doarma fara ajutor,nu cred ca pe termen lung va avea vreun beneficiu din leganatul asta pe picioare,plus ca va fi si mai greu sa o dezvat mai tarziu.
Va multumesc,sper sa nu ocoliti intrebarea mea
Buna ziua,
Un bebelus la varsta asta mai are voie sa se trezeasca noaptea si cu siguranta nu este un semn ca laptele nu-i este de ajuns; diversificarea se recomanda dupa 6 luni, indiferent de tipul de lapte pe care-l consuma; o masa mai consistenta seara nu va garanta nopti linistite, ba mai mult, s-ar putea sa apara probleme de digestie; eu personal nu recomand cereale decat dupa varsta de 7-8 luni, dpa diversificarea mesei de legume si fructe; mai mult, somnu unui bebelus poate suferi variatii,putand exista perioade in care dorm toata noaptea, alternativ cu nopti cu treziri foarte frecvente; toate acestea se datoreaza imaturitatii sistemului nervos desi, frecvent sunt puse pe seama foamei; mai mult, se pot asocia semne de eruptie dentara care vor determina treziri frecvente.
In ceea ce priveste modalitatea de adormire foarte multe sfaturi nu va pot da, fiecare bebelus isi formeaza un ritual de somn;puteti incerca sa o adormiti langa dvs si apoi sa o mutati in patut; sunt putin copilasi care adorm singuri, au nevoie de dragoste si afectiune.
Va doresc sa cresteti mari iar daca mai sunt si alte intrebari le astept cu drag!
am o fetita de un an si 3 luni si de 2 saptamani i-a aparut pe spate in dreptul omoplatilor o placa cam cat un banut unde pielea are niste buburuze mici, in acest timp placa s-a marit foarte putin un schimb i-aum mai aparut cateva tot de acelasi aspect , tot pe spate dar mai mici de catia mm. fetita nu are nimic altceva, nu a facut febra, mananca, nu se scarpina….ar putea fi pitiriazis rozat?..cam in cat timp dispar bubitele in acesta bola?
Buna ziua,
Fara sa vad exact cum arata nu va pot oferi informatii suplimentare; pitiriazisul apare in general pe fondul deprimarii imunitatii; recomand un consult dermatologic pentru diagnostic si tratament corespunzator.
Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua! am o fetita de 1 an si adoarme doar cu bunica. oricum as incerca eu sa o adorm , nu reusesc, singurica nici nu se pune problema.cum pot schimba asta? noaptea inca se mai trezeste pt biberon, desi i-am diluat laptele formula…merci
Buna ziua,
Din pacate nu va pot ajuta prea mult, aceasta nu este o problema medicala ci mai degraba de natura psihologica; incercati sa va apropiati mai mult de ea, sa faceti un ritual seara la culcare,sa adoptati atitudinea bunicii,sa o tineti in brate, sa o mangaiati, sa-i vorbiti, etc.Cat despre mesele de noapte, mai ales daca sunt dintisori aveti mare grija deoarece exista pericolul aparitiei cariilor de biberon; la varsta asta nu se mai trezesc de foame insa este inca prezent reflexul de supt care le ofera siguranta si confort, mai ales daca se asociaza si un proces de eruptie dentara.
Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua,
Am un baietel de 4 ani si 3 luni si in urma unei consultatii la medicul de familie , pentru o raceala , imi comunica medicul ca baiatul are sechele de rahitism in zona sternului,cauza ar fi cresterea rapida. Am ramas surprinsa deoarece , aceeasi dna doctor mi-a spus prin primavara anului trecut ca nu mai e nevoie sa-i dau Vigantol, pentru ca e foarte bine dezvoltat, la varsta lui are 110 cm, persoanle zic ca e inaltut pentru aceasta varsta.
Deatfel am fost tot prin primavara la un alt medic pediatru care mi-a spus la fel sa nu-i administrez Vigantol ca e destul de inalt.
Ma intreb cum de s-a ajuns acum , dupa un an sa mi se spuna ca are sechele. I-am facut copilului analize de sange si verificare avitaminelor din corp tot acum un an, si au iesit valori normale la toate, chiar si la calciu.
Va teste ar trebui sa-i fac si ce tratament ca sa nu evolueze acest rahitism.
As vrea sa ma indrumati la o clinica pediatrica unde se pot face teste mai amanuntite , daca considerati ca este nevoie, legat de lipsa de calciu si vitamina D in corpul copilului.
Va multumesc
Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu un sfat , daca nu va deranjez. Am 2 copii , baiatul de 6ani si 8 luni si fetita de 4 luni si jumatate. Baiatul a racit acum o saptamana, puroi in gat, i s-a prescris ca si tratament Azitromicina pastile una la 24 ore, humex 5 ml de 3 ori pe zi ,brufen 7 ml la 8 ore, decasept , si spray bioparox si inca nu i-a trecut tusea productiva.LA vazut d-na dr azi si i-a schimbat tratamentul cu Zinnat 1 la 12 ore, Bromhexin 5 ml de 3 ori pe zi si Stodal 5 ml de 3 ori pe zi.
Fetita de ieri a inceput sa tuseasca si ea ca si cand s-ar ineca si se aud secretii pe care i le scot cu aspiratorul si sunt multe si albe. A vazut-o d-na dr si a zis ca are amigdalita acuta si i-a prescris augumentin 2,5 ml la 12 ore , humex pt bebe 2 ml de 3 ori pe zi si panadol baby 4 ml la 8 ore. Nu vii se pare un tratament cam tare pt fetita mai ales caa nu a facut temperatura? Panadol si fluidol am inceput sa ii dau
Si pt baiat nu stiu daca sa ii dau zinnatul
Buna ziua,
Imi pare rau de raspunsul intarziat insa din cauza timpului limitat nu pot raspunde in timp real. Ambele tratamente mi se par foarte agresive, desigur, bazandu-ma pe ceea ce descrieti dvs; daca este amigdalita pultacee, primul pas este acela de a recolta secretie faringiana si de a efectua tratament conform antibiogramei; in cazul fetitei cred ca erau suficiente simptomatice(mucolitice, antiinflamatoare). Sper ca acuma sunteti bine sanataosi. Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua! Doamna doctor, am un baietel de 1 an si 11 luni care refuza carnea. Cat am incercat sa o fac in diferite preparate refuza sa manance. Ma puteti sfatui cu ce alimente sa o inlocuiesc ca el sa isi ia necesarul de nutrienti care se gasesc in carne?Va multumesc!
Buna ziua,
Prima recomandare a fi aceea de a mai incerca; preparati carnea in diferite moduri, fie la cuptor, fie fiarta sau chiar sub forma de gratar; camuflati-o in diferite preparate: chiftelute la cuptor(in diferite forme haioase), bastonase, folosind carne si diferite combinatii de legume in asa fel incat rezultatul sa fie apetisant in primul rand prin aspect; folositi peste, ficat, pasta de carne si/sau ficat, oua(3-4/saptamana, mai ales daca nu accepta carnea); includeti in meniu cereale: quinoua, amaranth, hrisca; apelati si la seminte:in, canepa,dovleac crud, migdale, fistic, caju, susan, etc. Va doresc succes iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna seara doamna doctor
Am un baietel de 5 luni si 3 saptamini si acu o luna a avut un fir de par(de-al meu)infasurat in jurul degetului mijlociu de la picior,pe la jumatatea degetelului).A fost asa de strans infasurat incat i-a facut o taietura pe circumferinta degetelului. La sfatul pediatrei lam dat cu:crema epitelin,baneocin,fucidin H,cicabio,in prealabil de aplicarea fiecarei crema,am dat cu betadina-solutie.Degetelul e inca taiat,s-a sudat putin in spate,dar e rozaliu si umflat.Bebele e in a treia saptamina de varicela,nu am reusit sa il duc sa il vada nici un medic.Ce ma sfatuiti sa fac,din moment ce nu a trecut de o luna? In timpul eruptiei de varicela a fost foarte rosu,acum si-a revenit ca si culoare,e roz,dar e tot umflat si taietura mai este.Mi-e frica pt ca e asa micut sa se ajunga la operatie,ce solutii puteti sa imi dati?multumesc frumos
Buna ziua!Vreau si eu sa va cer parerea in legatura cu fetita mea.Are 4 ani si 11 luni, o inaltime de 106 cm si o greutate de 16.8kg.Nu stiu daca sa ma ingrijorez sau nu in legatura cu cresterea ei,e printre cei mai mici la gradinita.Mi se pare ca in ultimul an a crescut putin,cca 5 cm,a avut si probleme de sanatate,cu 4 otite facute intr-un an de zile,primul an de colectivitate.
Va multumesc si astept cu nerabdare raspunsul pt d-voastra!
Buna ziua!Am o mare rugaminte sau de fapt o intrebare ajutatoare!Fetita mea va implini curand 11 luni iar eu trebuie sa ma intorc la servici.Fetita va ramane acasa cu mama mea respectiv bunica ei.Inainte de a pleca la servici as vrea sa ii pregatesc eu piureutul de fructe cand se va trezi sa fie gata de papat.il pot lasa la frigider gata preparat intr-un borcanel cu capac pt aproximativ 2 ore sau se va oxida si nu va mai fi bun de mancat?dar cel de legume cu carne avand in vedere ca fetita mananca la ora 14?si mai am o intrebare legata de fulgii de ovaz pe care ii cumpar la punga de la farmacia naturista..eu intai puneam o cescuta de fulgi peste o cescuta de apa clocotita pe foc si mai amestec cam 7 minute pana se face un terci apoi amestec cu iaurt si un mar fiert in apa.este bine?sau cum as putea sa ii ofer acesti fulgi de ovaz?multumesc!
Buna ziua,
Dupa continutul mesajului cred ca v-am raspuns la o alta sectiune; daca nu este asa, dati-mi de stire.
Buna ziua!Vreau si eu sa va cer parerea in legatura cu fetita mea.Are 4 ani si 11 luni, o inaltime de 106 cm si o greutate de 16.8kg.Nu stiu daca sa ma ingrijorez sau nu in legatura cu cresterea ei,e printre cei mai mici la gradinita.Mi se pare ca in ultimul an a crescut putin,cca 5 cm,a avut si probleme de sanatate,cu 4 otite facute intr-un an de zile,primul an de colectivitate.
Va multumesc si astept cu nerabdare raspunsul d-voastra!
Buna ziua,
Lungimea este corespunzatoare varstei de 5 ani; acestei lungimi ii corespunde o greutate ideala de 17,3kg deci si greutatea se incadreaza in limite normale; bazandu-ma doar pe valorile mentionate, fara sa examinez fetita si fara sa stiu intregul istoric medical si ritmul de crestere de la nastere pana in prezent, pot spune ca, atat greutatea cat si lungimea corespund varstei. Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua, doamna doctor. Am o mare problema legata de fetita mea, in varsta de 2 ani si 2 luni. Ca o introducere, va spun ca a fost nascuta prin cezariana, cu o greutate de 3 kilograme si 49 de cm., iar in prezent are 95 de cm şi 14,5 kg. Nu stiu, este bine, este rau, pentru ca unul din medicii la care o duc spune ca este “bine facuta”, iar celalalt spune ca este “binisor”. Parerea dumneavoastra care ar fi? Nu am mari probleme cu ea cu mancarea, exceptand unele mofturi , in rest mananca bine, multe fructe, legume si iaurt. Problema este constipatia, care a aparut pe la inceputul lunii ianuarie, s-a remediat pentru o perioada, pentru ca acum sa apara din nou. Nu a reactionat la lactuloza, nici la remediile “babesti”, gen sucuri de fructe, doar la uleiul de parafina, pe care insa imi este cam teama sa i-l dau. Nu stiu ce natura poate avea aceasta constipatie, in conditiile in care alimentatia ei este variata, insa imi este teama ca totul mi se datoreaza, pentru ca urmeaza sa mearga la gradinita, pentru acomodare si tot i.am spus ca pentru asta trebuie sa faca la olita, nu in pampers. Ea cere olita, spune ca face caca, insa nu face nimic, si se vede ca este putin stresata, desi nu a fost certata sau altceva, ci doar i s-a repetat zilnic aceeasi placa, daca vrea sa mearga la gradi sa faca la olita. Sa fie aceasta cauza? Nu acuza dureri de burta, este vesela, vorbeste mult, se plimba mult pe jos, sunt foarte multumita de tot ceea ce face , doar cu aspectul mentionat sunt ingrijorata. Va cer scuze pentru cat am scris si va doresc multa sanatate si multumesc pentru raspuns si pentru toate sfaturile dumneavoastra. Mi-au fost de folos in cresterea Dariei.
Buna ziua,
Fetita este foarte bine dezvoltata, spun asta doar bazandu-ma pe valorile mentionate de dvs; 95cm este o lungime corespunzatoare pt varsta de 40 luni; acestei lungimi ii corespunde o greutate ideala de 14,22kg, deci va incadrati perfect; in ceea ce priveste tulbuarea de tranzit nu ati mentionat la ce interval este scaunul, care este consistenta acestuia; putem vorbi la varsta asta si de constipatia psihogena, adica inhibitia reflexului de defecatie de frica durerii; e posibil sa fii pus o presiune prea mare, in loc sa lasati ca lucrurile sa evolueze firesc; incercati sa nu mai puneti presiune pe ea, lasati-o in ritmul ei, corectati alimentatia , eliminati banane, orez, morcovi, branza, dulciuri, lapte(maxim 400ml/zi); zilnic pere, prune, prune uscate, kiwi, miere, fulgi de ovaz, tarate de grau, legume crude; nu uitati nici de hidratare, apa si suc proaspat de portocale; va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua,
Am un baiat de 9 ani si are o problema mai veche cu citricele (atat fruct intreg cat si suc). Se itita la fund destul de tare. Nu il doare stomacul, reflux are din cand in cand daca se agita prea tare dupa masa. Nu prea are pofta de mancare. Ii dau destul de rar aceste fructe(1 data pe saptamana, uneori si mai rar).
Am spus aceasta problema medicului pediatru (conferentiar la spitalul copii Cluj, nu dau nume…)care il cunoste de cand era bebe si doar din relatarea mea, fara altfel de consultatie, i-a prescris Nexium 20mg, 1 tb/zi, timp de 20 zile si Gaviscon masticabile 2/zi.
Problema mea este ca pe prospectul de Nexium scrie ca este recomandat copiilor peste 12 ani!!! iar de la Gaviscon i se face greata.
Credeti ca se necesita consult de specialitate gastro inainte sa ii dau medicamentele? nu imi place sa ii dau medicamente “numai asa”…. O consultatie de nutritie de la Dvs. ne-ar face bine?
Multumesc
Buna ziua,
Tratamentul recomandat se poate urma fara probleme; adica, nexiumul se poate administra chiar daca baietelul are 9 ani; exista varianta de copii, sub forma de plic insa gramajul este de 10mg/plic, motiv pt care i-ar fi necesare 2 plicuri pe zi, deci aceeasi concentratie ca si tabletele; avand in vedere simptomele descrise, personal as fi facut si niste investigatii de scaun si sange, in primul rand pt a elimina o posibila infectie cu helicobacter pylori; intra in discutie si o ecografie abdominala,tipica de reflux; va doresc sanatate iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua! Doamna doctor va multumesc f mult pentru raspuns si va mai deranjez cu o problema. Baietelul meu de aproape 2 ani are toti cei 20 de dintii, insa de vreo saptamana i s-a umflat gingia si a inceput sa saliveze din nou, iar cand masez pe gingie se simte ca si cand iar mai iesi dinti. M-am si uitat la el in gurita si gingia arata ca la eruptia dentara E normal sa aiba 24 de dinti? Ce e de facut? Incotro sa ma indrept cu el? Aceasta situatie ma ingrijoreaza f mult. El e sanatos, e vioi dar mai plange de durere de dinti. Mentionez ca nu are bubite in gurita sau abcese ceva care sa ma duca cu gandul la ciuperci bucale. Ce credeti ca trebuie sa fac? Sunt disperata. Va multumesc
Doamna doctor am uitat sa adaug ca gingia este inflamata dupa maselute, unde mai este loc pentru cate inca o masea in toate partile, si sus si jos. E normal? Si ce ma indrumati sa fac? Va multumesc
Buna ziua,
Cel mai indicat este sa va adresati unui stomatolog pediatru care va poate spune cu certitudine daca este vorba despre eruptie dentara si, implicit dinti supranumerari. Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua,va intreb si eu ceva legat de pubertatea precoce.
Fetitei mele de aproape cinci anisori i-au aparut,de cateva saptamani,in zona inghinala firicele mici de par,arata ca un puf decolorat,de asemenea cateva fire decolorate la mustacioara.Mentionez ca nu miroase a transpiratie,nu e mai dezvoltata decat alti copii de varsta ei,avand 108 cm si aprox.17kg.Nu stiu daca e normal sau nu, daca ar trebui sau nu sa-i fac investigatii privind pubertatea precoce.
Astept indrumare de la d-voastra d-na Doctor!Va multumesc!
Buna ziua,
Pentru a suspiciona diganosticul de pubertate precoce trebuie sa avem semne de impregnare hormonala; altfel spus, pilozitatea pubiana trebuie sa fie inchisa la culoare, sa existe o reactionare la nivelul glandelor mamare si o dezvoltare staturala superioara; mai exista o varietate, denumita medical pubarha precoce in care nu sunt alte semne de pubertate decat aparitia unei pilozitati pubiene(fire inchise la culoare) care trebuie investigata, existand posibilitatea dezvoltarii unei afectiuni denumita deficit de 21 hidroxilaza(forma simpla, virilizanta); pentru linistea dvs, nu ar strica sa faceti o evaluare completa, eventual la un medic pediatru endocrinolog. Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua.Am o fetitza de 3 luni ,a avut la nastere 3 kg , acum are 5,7 kg.S-a descoperit la ecografie abdominala un reflux gastroesofagian primar, iar dg clinic s-a pus sindrom sandifer,dupa relatarea mea medicului, si anume: plange isteric pana la epuizare dupa aceea adoarme, adoarme la san sau plange inexplicabil.Nu are scaun zilnic,este hranita exclusiv la piept.Ce ma sfatuiti sa fac ,totosi ma gandesc ca nu ar fi acest sindrom , ce investigatii sa mai fac?Daca ar fi cum evolueaza boala?ramane pe viata? Mai pot face vaccinul rotavirus?
Buna ziua,
Ambele afectiuni mentionate se vindeca si nu lasa sechele; trebuie luata in discutie necesitatea tratamentului pt reflux; aici ne este de ajutor ecografia abdominala, mai exact detalii despre cate episoade de reflux sunt, care este durata acestora, daca exista dilatare a esofagului, etc; aici doar medicul curant va poate lamuri tinand cont de detaliile ecografiei; pt reflux pot sa va recoamnd mese mai dese si mai reduse cantitativ, eventual intreruperea mesei si ridicarea la verticala pentru a elimina aerul in exces; intra in discutie si inclinarea patutului la 30 grade. Plus, medicatie daca medicul curant o considera necesara. Va doresc sa cresteti mari iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua,
Am o fetita de 7 luni jumate.A avut o perioada cand facea febra saptamanal(39,5),Am fost la medic pediatru si mi a dat sa fac analizele.
C Sidermie
Ser /metoda colrimetrica µg/dL 25 -126 25
Imunochime
LC Feritna
Ser /elctrochemiluminscenta (ECLIA) ng/mL 12 -327 46.
Hematolgie
Hemograma cu formula eucoitar cu Hb, Htsi
indic LC Sange EDTA /metode: focusare hidrodinamica, citometri n
flux, SL-Hb
Numar leucoite * 9.1 mi/µL 5 -20
Numar eitrocite * 4.09 mil./µL 3.9 -5.
Hemoglbina {Hb} * 9.7 g/dL 1.4 -14
Hematocrit * 31.5 % 3 -41
Volum eritocitar mediu {VEM} * 7 fL 70 -89
Hemoglbina eritocitar medi {HEM} * 23.7 pg/cel 25 -30
Concentraie medi aHb/eritocit * 30.8 g/dL 32 -37
Largimea distrbutie ritocitare * 14 % 1.6 -14.8
Numar tombocite * 630 mi/µL 150 -450
Volum trombocitar mediu {VTM} * 9.7 fL 7.4 -13
Largimea distrbutie trombocitare * 10. fL 8 -16.5
Neutrofil * 28.4 % 15 -50
Neutrofil * 2.58 mi/µL 1 -8.5
Limfocit * 60.9 % 40 -70
Limfocit * 5. mi/µL 4 -13.5
Moncit * 7.9 % ≤ 10
Moncit * 0.72 mi/µL 0.3 -1
Hemograma cu formula eucoitar cu Hb, Htsi
indic LC Sange EDTA /metode: focusare hidrodinamica, citometri n
flux, SL-Hb
Eozinofil * 2.5 % ≤ 5
Eozinofil * 0.23 mi/µL 0.5 -0.7
Bazofil * 0.3 % ≤ 2
Bazofil * 0.3 mi/µL ≤ 0.2
LC Frotiu de sange periferic
Sange EDTA /examinare microscopica
FROTIU DIN SANGE VENOS:
Formula eucoitar pefrotiu est concordant cuea indcat deanlizor.
ASPECTUL HEMATILOR:
Hipocrmie usoar.
Anizocitoza usoar cumicroite hipocrme, rae macroite oxifle sipolicromatofile (reticulocite =2,19%).
Anemie moderat hipocrma.
Trombocitoza.
Spuneti mi va rog,cat este de grav ?
Buna ziua,
Analizele se interpreteaza in mod global, adica tinand cont de istoricul medical al copilului, de contextul afectiunii actuale si de examenul clinic; in primul rand, atunci cand exista febra, se cauta indicii despre cauza acesteia, in primul rand infectii insa in afara de hemoleucograma nu aveti altceva determinat; anemie exista,poate sa fie carentiala sau poate sa fie intranfectiosa; lipsesc insa orice fel de analize pt o infectie(PCR, VSH, analiza de urina, etc); cel mai indicat este sa va sfatuiti cu medicul curant, cu siguranta va poate oferi informatii suplimentare; eu din pacate nu va pot spune mai multe, doar ca exista o anemie. Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari sau nelamuriri, le astept cu drag!
buna ziua,
am o fetita de 5 luni diagnosticata cu reflux gastrointestinal. este sub tratament insa din pacate fara ameliorare de o luna si jum hranind-o numai cu seringa sau lingurita sau in somn. refuza cu vehementa laptele. am o problema in ceea ce priveste diversificarea. am inceput de 4 zile cu legume la masa de pranz. problema este ca ea de la varsta de 3 luni nu se mai trezeste noaptea sa manance, prima ei masa dimineata fiind la ora 9. asadar nu reusesc sa ma organizez cu mesele. tinand cont ca mananca relativ putin pt varsta ei(120 ml maxim per biberon) ii mentin 5 mese pe durata zilei la 9, 13, 15, 18 si 21. procedez cum trebuie sau ar fi suficiente si 4 mese? inteleg ca prima scoasa va fi masa de pranz, fructele vor fi date intre mese dimineata insa cea de-a treia masa cand si cum? as putea face cumva sa raman doar cu o masa de lapte in cazul ei rapid? va multumesc din suflet.
Buna ziua,
Nu ati precizat tratamentul primit; in primul rand, as schimba formula de lapte cu una AR; nu as renunta repede la mesele de lapte, este nevoie inca de lapte; diversificati treptat, este nevoie de testarea tolerantei; oricum ati inceput mai devreme si nu stiu sigur daca era cazul; temporizati masa de pranz 4-6 saptamani si abia apoi treceti la masa de fructe(in jurul varstei de 7 luni); pe orarul dvs, masa de pranz este la ora 15.00, masa de fruct va fi la ora 13.00(intre 9 si 13.00 nu papa deloc?…nu prea e indicat pt un bebe cu reflux, acesta trebuie sa manance putin si des, asa cum este in partea a 2-a a zilei); este posibil ca dupa diversificarea mesei de pranz sa se modifice orarul meselor si, atunci ne adaptam in functie de situatie; este important de retinut ca, in primul an de viata nu facem orar de masa, ne ghidam dupa orarul pe care si-l face fiecare pitic in parte:unii au 4 mese, altii 6 sau chiar mai multe.
Va doresc sa cresteti mari iar daca sunt intrebari suplimentare, le astept cu drag!
Buna seara,
as vrea sa va felicit in primul rand pentru munca pe care o faceti, pentru site, pentru deschidere si disponibilitate. Mi se pare un lucru extraordinar.
Am si o intrebare – baietelul meu are 1 an si aproape 9 luni. In ultimele luni ne-am luptat cu eruptia dentara (toata gama de probleme la fiecare dinte, nesomn, irascibilitate, plans, mai putin febra).
Acum e pe cale sa iasa un canin. De cateva zile, e foarte agitat seara, plange mult si in timpul zilei, cu accese brusce, un soi de crize. Seara adoarme foarte greu de 3 zile, in jur de ora 11 in conditiile in care adormea foarte usor cel tarziu la ora 9, si nu am schimbat cu nimic rutina de seara.
Pot pune pe seama dentitiei si manifestarile astea sau pot fi si alte cauze?
Comportamentul alimentar nu e schimbat, mananca ok, somnul de peste zi, la fel, adoarme usor , doar seara avem probleme mai mari. Oare poate fi un fel de stres pe care-l resimte? (se renoveaza un apartament la noi in bloc si e permanent zgomot in timpul zilei)
va multumesc
Buna ziua,
Pot fi manifestari ale eruptiei dentare, la fel cum pot fi manifestari tipice ale varstei, o toleranta redusa la frustrare si o acumulare de stimuli pe durata zilei, stimuli care duc la o descarcare in cursul serii/noptii; nu cred ca are legatura cu renovarea respectiva, ei in general nu sunt afectati de zgomot, doar daca acesta le interupe somnul; probleme de ordin medical nu sunt in aceasta situatie.
Va multumesc din suflet pentru aprecieri iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua,
In primul rand numai cuvinte de lauda pentru acest site, foarte util si felicitari pentru munca sustinuta! In al doilea rand, va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
Va solicit opinia in legatura cu niste manifestari pe care le are fetita mea in varsta de 11 luni. De mai multe luni incoace, sa tot fie 4 luni sau mai bine am observat faptul ca o data pe zi, in fiecare zi, isi scutura capul, ca un fel de fior, dintr-o parte in alta, timp de cateva secunde, dar un act involuntar, neplanificat si nu este legat de vreo activitate pe care o desfasoara, pur si simplu din senin, neasteptat. Apoi revine la activitatea ei. Am incercat sa nu ii dau atentie, dar recent, a inceput sa procedeze asa de cateva ori pe zi si sunt ingrijorata. Este un copil vesel si hiperactiv, dar foarte nervos cand e obosit. De asemenea, se trezeste extrem de des noaptea, scancind si o potolesc doar la san. De cateva zile a inceput sa isi dea cu palmutzele in cap si sa il intoarca foarte brutal intr-o parte si alta, mai ales cand e obosita si vrea sa doarma, banuiesc ca este din cauza ca este obisnuita sa adoarma in leagan. Sunt motive de ingrijorare sau sunt manifestari normale? de asemenea, sunt ingrijorata ca nu i-a aparut niciun dintisor pana cum.
Buna ziua,
Manifesatarile descrise cel mai probabil se incadreaza in normalitate; “fiorul” de care vorbiti poate fi secundar eliminarii de urina, la varsta asta devin constienti de eliminarea urinii; celalata reactie, de lovire sau de atingere la nivelul capului apare frecvent in stari de oboseala sau daca exista vreo eruptie dentara; poate inclusiv sa se traga de ureche sau de par; per total eu cred ca sunt manifestari normale pt varsta; oricum, pt certitudine, sfatuiti-va cu medicul curant, acesta o cunoaste cel mai bine si are si posibilitatea examenului clinic; in ceea ce priveste dintisorii, acelasi medic va poate lamuri examinand cavitatea bucala si eventuale semne de rahitism(asociaza si retard in eruptia dentara pe langa modificarile clinice tipice).
Va multumesc din suflet pentru aprecieri iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua doamna doctor si felicitari pentru tot ce faceti !
as dori sa stiu cand este cel mai bine sa primesca un copil de 2 ani si 3 luni sucul de fructe ?
multumesc
Buna ziua,
Nu as include sucul de fructe in alimentatia copiilor decat daca acestia refuza fructele cu desavrasire sau in situatia in care se fac smoothiuri nutritive(amestec de fructe, legume, migdale, caju, etc); fructele sunt mult mai valoroase decat sucul prin continutul in vitamine, minerale si fibre; daca totusi exista, acesta trebuie sa fie componenta a unei gustari(fie intre micul dejun si pranz, fie intre pranz si cina, nu intre mese).
Va multumesc din suflet pentru aprecieri iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua! A trecut o luna de cand am fost la control si vrem sa va spunem ce progrese am facut: din fericire de mucisori am scapat,se simtea mult mai bine de la a 2a tura de aerosol,de atunci suntem bine sanatosi. Lapte nu mai bea decat dimineata si seara(el cerea si peste zi,2 zile am diluat laptele cum ne’ati zis apoi i’am dat apa iar acum cere el sa bea apa,ii place,pe zi bea cam o sticulta de 240 ml. La suzeta am renuntat de mai bine de o saptamana,in primele 3 zile a plans dupa ea dar acum a uitat’o,adoarme mai greu dar parca doarme mai bine noaptea. Luna viitoare trebuie sa facem ror’ul de 1 an,dr de fam zice k dupa vaccin trebuie sa intrerupem o luna siropelele pt imunitate( Alvityl alternat cu Septilin si uleiul de peste) , are dreptate? Acum Nicholas doarme si mi se pare k are iar nasucul putin infundat k inainte,pot sa ii mai fac aerosol cu adrenalina si ser fiziologic cum ne’ati dat dumneavoastra data trecuta daca acum ia Alvityl si uleiul de peste? In final vreau sa va multumesc pt atentia acordata si k dupa aproape 2 luni de mucisori si alti dr vizitati mi’ati facut copilasul bine si poate dormi linistit,sunteti minunata si va respect enorm! Sarbatori fericite alaturi de cei dragi si multa sanatate! Mama lui Scurt Nicholas(Oradea)
Buna ziua,
Imi cer scuze pentru raspunsul intarziat, cred ca am sarit peste postarea dvs; ma bucur din suflet ca sunteti bine; referitor la adrenalina, nu o folosim de rutina, doar in situatia in care este vorba despre o viroza(si, si atunci nu de fiecare data, in functie de ce simptome sunt); se poate folosi insa fara probleme serul fiziologic in aerosoli, ori de cate ori este nevoie; legat de vaccinare, cele doua siropele nu trebuie intrerupte, nu sunt din categoria “minivaccinurilor”. Va multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua,
As dori sa stiu daca meniul lui Andrei de 1 an si 4 luni este bun …
Cam asa arata meniul lui Andrei:
Ora 5:30 – 6:00 – lapte formula 210 ml
Mic dejun – ora 9:30 – 10:00 – fulgi de ovaz fierti in lapte (cu diferite fructe..mere..pere…banane), piureuri de fructe in combinatie cu cereale,cu biscuti, iaurturi (de casa sau Sim din comert), uneori gris cu lapte, lapte cu cereale), uneori omleta (doar din galbenus)
Pranz – ora 13:30 – 14:00 :Andrei papa prima data felul 2 si pe urma supa.
Aici mananca foarte variat :
– spanac+ou
– cartofi la cuptor in lapte si carne de vitel
– piure de mazare si dovlecel + pui
– pilaf de orez + pui
– mancare de gulii cu cartofiori + pui
– piure de dovlecei cu morcovi + somon
Supele sunt de puisau vitel cu galuste sau paste.
Supele creme sunt foarte variate..
Ora 17:30 – 18 :00
orez cu lapte si mar copt, budinci, iaurt cu biscuiti, gris cu lapte, cereale cu lapte, iaurt cu cereale, fulgi de orez fierti in lapte cu para…,
Ora 20:30 – 21:00
Lapte formula 210-230 ml
Ora 1:00 – 1:30
Lapte formula 180 – 210 ml
Andrei inca papa lapte la aceasta ora.
As dori sa stiu daca ar trebui sa schimb ceva la meniul lui Andrei…
Spune-ti-mi va rog daca ar trebui sa-i dau la ora 20:30 – 21:00 cereale cu lapte cu lingurita pentru a nu se mai trezi la ora 1 noaptea..si in completare lapte formula…desi nu sunt convinsa ca ar mai bea lapte..
Nu tin neaparat sa scot masa de noapte, organismul fiecarui copilas e diferit…Isi scoate masa cand doreste el…Doar vreau sa stiu daca ar trebui sa schimb ceva la masa de seara…ma gandesc ca poate e prea slaba caloric..
Pentru idei de meniu ne inspiram din reviste..carti..adaptate varstei.
La inceputul diversificarii am citit cursul dvs.aparut in noiembrie 2011 , curs pe care l-am recomandat cu drag si altor mamici.:)
Va doresc UN AN NOU FERICIT CU MULTA SANATATE,IMPLINIRI SI SPOR IN TOATE!
DOAMNE AJUTA.
Cu drag va multumesc!
Buna ziua,
In principiu regimul este corect; omleta poate fi facuta si cu albus fara nicio problema;as insera intre masa de dimineata si pranz cateva bucati de fructe, aceeasi observatie si pentru pranz si cina; daca dimineata primeste cereale, nu le mai oferiti si la masa de seara. In ceea ce priveste masa din cursul noptii tin sa va contrazic putin, nu putem merge pe ideea ca va renunta singur la acea masa; mesele din cursul noptii sunt nocive pentru dintisori, cu atat mai nocive cu cat copilasul este mai mare; din pacate, in ultimii ani am asistat la o explozie a cazurilor de carii dentare la varste foarte mici ale copiilor, carii favorizate in pincipiu de aceste mese din cursul noptii;necazul cu aceste carii este ca, sunt foarte greu de tratat, uneori imposibil iar consecintele sunt dezastruoase, in cativa ani toti dintii fiind afectati; dupa cum arata regimul lui nu cred ca se trezeste de foame, exista niste conditionari la nivelul sistemului nervos care inca este imatur si determina treziri in cursul noptii, copilasul adormind doar daca suge si simte gust de lapte; incet, incet va recomand sa incercati renuntarea la aceasta masa, nu va fi usor, procesul dureaza cateva saptamani, interval in care acele conditionari de care vorbeam usor, usor se anuleaza. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
buna ziua, in primul rand va felicit pt tot ceea ce faceti pt copii si ink mai exista doctori care le pasa de sanatatea copiilor asa cum sunteti dumneavoastra, mam uitat peste toate intrebarile si am vazut k dumneavoastra intotdeauna ati dat un raspuns bun tuturor… am si eu o problema cu copilasu meu are un an si de knd sa nascut si pana acum are 11 internari in spital, doamna doctor de acolo a zis k are probleme cu plamanii (bronsolita sau bronsita) ceva de genu asta il tine cate 3-6 zile in spital si dupa aceea ii da drumu acasa ia dat tratament cu aerosol flexotai ,singuler si ma rog si alte siropuri dar cand ajunge mama lui acasa cu el nu prea a stat mult timp acasa k imediat pleca cu el la spital. va rog frumos imi puteti spune dumneavoastra un nume de doctor pediatru foarte bun din ramnicu valcea sau sibiu,… sau daca puteti dumneavoastra sa imi dati un tratament pt el fiindca doctora de aici de la spital nu se ocupa deloc de el si mi se rupe sufletu de el cand vad ka mereu trebuie sa mearga la spital si ca e bolnav v-as suna pe tel dar nu stiu cand si cam pe la ce ora puteti dumneavoastra vorbi. va multumesc pentru atentia acordata si dumnezeu sa va dea sanatate si tot ceea ce va doriti
Buna ziua,
Din punctul meu de vedere sunt mult prea multe internari; as recomanda un consult pediatric complex, cu analize de sange, coroborat cu un consult pneumologic si eventual alergologic; din pacate nu cunosc medici in orasele mentionate insa sunt ferm convinsa ca, cel putin in sibiu veti gasi specialisti care sa se ocupe de baietel; eu nu pot sa recomand tratament fara sa-l examinez insa cred ca trebuie facute investigatii pt a exclude eventuale alergii care pot intretine recurenta acestor infectii.Nu stiu daca e cazul insa sa aveti grija ca in casa sa nu existe mucegai, sa nu se fumeze in casa, copilul sa nu fie prea infofolit, o temperatura de 21-22 grade este cea recomandata. Va multumesc din suflet pentru aprecieri si va mai astept ori de cate ori mai aveti nevoie!
Multumesc frumos pt raspuns,am fost sigura k nu ati apucat sa vedeti postarea.nu a mai fost nevoie de aerosoli sau vreun tratament,Nicholas e bine,sanatos chiar daca de sarbatori a mai intrat in contact cu persoane racite,siropelele se pare k il ajuta.as avea totusi ink o intrebare:Nicholas se trezeste intre orele 05.30-07 pt laptic,asta o consider masa de dimineata,adoarme inapoi si dupa ce se trezeste pe la 9-10 fructele si mai departe meniu recomandat de dvs,credeti k ar trebui sa renuntam la acest laptic sau ink este normal la varsta lui(1 an si 3 luni) ? In rest mai bea lapte doar seara inainte de culcare,pe la 21.30.multumim frumos ink o data pentru sfaturi si pentru atentia acordata!va doresc o saptamana minunata!
Masa de lapte se considera mic dejun, e normala trezierea la aceasta ora; se continua cu masa de fructe dupa ce se trezeste. Va doresc numai bine si va salut cu drag!
Buna seara.Avem o fetita de 3 luni.La nastere a avut 3.450 de gr,iar la externare 3.350.In prima luna a luat 930 de gr, in a doua luna 890 de gr, iar in a treia luna a luat doar 610 gr.Nu a luat prea putin in greutate in ultima luna.Mentionez ca e alimentata exclusiv la san.Se poate sa nu mai fie consistent laptele de mama?Multumesc
Buna ziua.Fiul mau are 5 ani si 3 luni.S-a nascut cu 2.9 kg si 49 cm.Acum are 103 cm si 17kg.Eu am 1.68m si tatal 1.64m.Am descoperit de curind din pacate,ca bunicul patern are 1.30 si bunica paterna 1.20m….iar ceilalti doi fi ai sotului meu ,la 14 ani au 1.30 si celalalt la 17 ani,are 1.35m……Acum sunt ingrozita ca fiul meu va ramine mic de statura.Vreau sa stiu daca este in grafic si ce tratament pot sa i fac ca sa creasca in inaltime.O prietena a facut tratament cu injectii la Cluj la pediatrie si fetita a crescut mai inalta ca parintii care erau foarte micuti.Eu provin dintr-o familie de oamnei cu talie inalta si is ingrozita ca fiul meu va raminemic,nu am stiu pina de curind de problemele cuinaltimea a ..rudelor.Multumesc.
Buna ziua,
Talia actuala este cu 2 cm sub cea ideala, ceea ce nu pune niciun fel de probleme; copilasul trebuie monitorizat anual insa cel putin pana acum se incadreaza in limite normale; injectiile de care vorbiti sunt cu hormon de crestere(STH) si se fac doar in situatii speciale in care se stabileste clar ca este vorba de hipostatura iar prin analize de demonstreaza ca hormonul de crestere este deficitar. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua vreau sa va întreb daca o pot înscrie la d-voastră pe fetita mea de 2ani si 2 luni,si daca pot sa mă înscriu si pe mine si sotul meu.Suntem inscrisi la un medic toti trei dar nu este ceea ce ne dorim mai ales pentru fetita noastră care din fericire nici nu este foarte bolnavicioasa. Multumesc
Buna ziua,
Eu nu sunt medic de familie, am specialitatea de pediatrie si nu pot inscrie nici copii si nici adulti; inscrierea se face pe lista unui medic care are specialitate de medicina de familie si, implicit contract cu CAS pentru a elibera bilete de trimitere, retete compensate, gratuite, concedii medicale, etc.
Am uitat sa mentionez ca are acuma,la trei luni 5.790 de gr.
E o problema ca in ultima luna a luat doar 610 gr?
Buna ziua,
Dezvoltarea se apreciaza global, de la nastere pana in prezent; asa cum in prima luna a luat aproape dublu, tot asa, este firesc ca in timp sa apara o temperare a ritmului de crestere; pana la 3 luni, ideal ar fi fost un plus de 2500g, plus pe care il aveti; nu se pune problema unei consistente reduse a laptelui de mama, acesta ii asigura tot ceea ce are nevoie pana la varsta de 6 luni; va doresc sa cresteti mari iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua… as dori si eu un raspuns la problema noastra .. avem un copil de 2 ani si dupa varsta de 1 an raceste in mod repetat.. in ce sens: ii curge nasul si tuseste (tuse productiva).. de simtit rau nu se simte … febra nu prea face .. energie are ..dar mai mult tuseste decat sa fie sanatos .. pe la pediatru am fost .. medicul de familie i-a dat tratament de genu : augumentin , ibalgin , humex ( fluimucil /eurospal) . A fost si internat in spital 3 zile pentru aceste simptome ( bronsiolita).. il cam tine 2 3 saptamani si pe urma nici nu te bucuri bine ca a scapat ca apare iar.. dar aceste tratamente care le-am enumerat numai ca le dau ca nu simt o imbunatatire majora .. cursul racelii tot merge la 2 3 saptamani.
VA multumim !
Buna ziua,
Infectiile respiratorii se succed cu o frecventa de 1-2 episoade pe luna, in sezonul rece; nu este nimic de speriat, este perioada in care copilasul este mult mai expus la virzoe; ideea de baza este de a trata corect fiecare episod, evitand antibioticele daca acestea nu sunt absolut necesare; este important si mediul ambiant, temperatura si umiditatea in casa(temperatura 20-21C, umiditate 60-70%), evitarea expunerii la fumat pasiv; este importanta alimentatia, cat mai multe fructe si legume, cure cu catina si miere. Nu ati precizat daca este sau nu in colectivitate, acolo infectiile sunt mult mai frecvente. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua….am un baietel de 15 luni la care testiculele nu sunt fixate in scrot, mentionez ca mai coboara amnadoua, sunt vizibile, apoi se retrag, doar la baie se pot vedea mai bine. Este o problema care necesita consultarea unui urolog pediatru? Puteti recomanda un astfel de medic in Cluj. Multumesc
Buna ziua,
Recomand cu incredere maxima dr. adrian surd; gasiti datele dansului de contact aici:http://www.chirurgpediatrucluj.ro/contact/
Sanatate va doresc!
Buna ziua dna doctor. Sunt mama unui baietel de trei ani. Problema noastra sunt crizele de nervi, ca nu stiu daca sunt tantrumuri. Aceste crize au inceput la un an jumate, pe la 2 ani si 10 luni s-a linistit putin si acum a inceput din nou. Problema este ca pornesc de la lucruri f neimportante. De ex. imi cere desene, ii deschid tv si incepe sa tipa sa schimb, desi postul asta de desene il urmareste tot timpul. Si tipa, se loveste de dulap, se arunca pe jos. Apoi daca ii dau volumul mai tare la tv sa auda si el ceva sau ii dau mai incet ca e prea tare, iar motiv de urlat. Tipa cand aude muzica, tipa pe strada cand are preferinta sa mergem pe o anumita strada.Mi se pare ca tipa fara motiv de multe ori. In cateva minute se calmeaza, dar pt scurt timp ca iar cand nu ii convine ceva o luam de la capat. Sunt o mama disperata si nu mai stiu cum sa ma port. Recunosc ca i-am dat si la cur,l-am si certat si nimic nu functioneaza. Nu intelege sau nu vrea sa inteleeaga cand ii explic ca nu e frumos sau cand nu e voie. El asa stie poezii, cantecele pt copii, dar sunt ingrijorata pt nervii astia ai lui. E normal sa fie asa, sa se comporte asa? E mult prea nervos si nu e nici dispus sa inteleaga ce ii explic. Nu-i plac jucariile deloc, nu-i place nici sa deseneze cu culori. Ii place sa ii citesc, sa faca puzzle si mai si picteaza cateodata. Dna doctor ce ma sfatuiti sa fac? E in ordine copilul? Macar asta sa stiu. Sunt f ingrijorata. Va rog sa nu evitati intrebarea mea. Va multumesc
Buna ziua,
Eu din pacate nu va pot ajuta prea mult; este nevoie de o evaluare psihologica, mai degraba de un sfat din partea unui psiholog care, sa va invete cum anume sa procedati in astfel de situatii; la varsta asta ce pot eu recomanda este incadrarea in gradinita, este un loc unde multe din “crizele” de acasa se estompeaza, copilasii invata cum sa se poarte in anumite situatii, sa respecte mici reguli(adaptate varstei bineinteles) si sa le fie fixate niste limite; ei au nevoie de limite pentru a fi ghidati; adrasati-va astfel unui psiholog care cu siguranta va poate arata care este modalitatea cea mai potrivita de gestionare a acestor situatii. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua!
In primul rand vreau sa va felicit pentru munca deosebita pe care o prestati si devotamentul de care dati dovada! Am un baietel de 4luni jumatate, s-a nascut cu greutatea de 3.200kg, acum avand 6.300kg. Mentionez ca il alaptez exclusiv la san. In ultima luna a mancat foarte putin, a pus doar 300gr, are dureri cumplite de burtica, tipa, se incordeaza, este balonat, da gaze urat mirositoare, uneori refuza sanul din cauza durerii, are scaun la 2-3 zile, uneori cu mucozitati si cu aspect spumos. Mai nou i-au iesit si niste iritatii, intai la fundulet apoi s-au extins si pe picioare si pe spate(sunt ca niste bubite), am folosit advantan 5 zile iar acum nidoflor.Intai au fost rosii, acum sunt albe si mai vizibile dupa baita. Pentru burtica am incercat espumisan, bonisan, protectis, gripe water baby, enterol. Acum am luat linex baby si debridat, dar inca nu i-am dat. Am facut analizele de urocultura si coprocultura si au iesit negative. Medicul pediatru mi-a recomandat sa-i administrez negram – un sfert de pastiluta la 8 ore, dar nu sunt convinsa ca este o varianta buna fiind un antibiotic puternic. Ce parere aveti d-voastra? Ar trebui sa-i dau negram? Care credeti ca este cauza durerilor?Ar trebui sa-i dau lapte praf?Va rog astept un raspuns de la dumneavoastra! Va multumesc anticipat! Felicitari inca o data!
Buna ziua,
Imi pare rau de raspunsul intarziat insa din cauza timpului limitat nu pot raspunde in timp real; dupa manifestari, daca s-a exclus o infectie urinara/intestinala, m-as gandi fie la o intoleranta la proteinele din lapte fie la reflux gastroesofagian; nu cred ca se pune problema administrarii unui antibiotic atata timp cat nu exista indicii de infectie bacteriana(nici urinara, nici intestinala); as recomanda excluderea lactatelor din alimentatia dvs pentru cel putin o luna iar daca in acest timp nu exista ameliorari seminificative, efectuarea unei ecografii abdominale; din punctul meu de vedere nici nu se pune problema administrarii de lapte praf, nu cred ca insuficienta secretiei lactate este cauza manifestarilor. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Bună ziua am o fetiță de 1 an și 4 luni și de la 3 luni iau apărut pe piciorușe mânuțe niște bubițe tip coșulețe am fost la medic și mi sa spus ca este dermatita atopica am cumpărat produse pt dermatita atopica gel dus creme detergenți de haine dar se tot înmulțesc au ajuns pe solduri umeri.nu se scarpină ce as putea sa fac Mulțumesc.
Buna ziua,
Recomandarea mea este de reevaluare pediatrica/dermatologica; dupa descriere nu prea seamana cu dermatita atopica; in plus sub tratament dermatocosmetic ar fi trebuie sa existe macar o stationare daca nu o imbunatatire. Posibil sa fie altceva, de aceea, este importanta o noua evaluare medicala. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua. Copilul meu de 6 luni, hranit cu formula, refuza hrana de orice fel. Il fortez, doar asa merge cat de cat. Suntem la o greutate normala totusi. Nici un medic nu are o explicatie concreta, insa intrebarea mea este: devreme ce mai mult de 70-80ml lapte nu reusesc sa-i dau, pot face din laptele praf o crema, sa nu fie apa multa, ca sa fie nutritiva? Mentionez ca am incercat toate tipurile de lapte, acum suntem la aptamil 2. Multumesc anticipat.
Buna ziua,
Sub nicio forma nu as incuraja fortarea/conditionarea; se formeaza inca de la o varsta frageda o repulsie fata de mancare care se va transmite si in anii ce urmeaza; nu ati precizat daca refuzul este doar pt lapte sau si pt mancarea solida; recomandarea mea este sa consultati un peditatru care sa-l evalueze si eventual sa recomande investigatii suplimentare daca le considera necesare; oferiti-i legume, fructe, eventual sub forma de bucati sub stricta supraveghere, sa-i cresteti curiozitatea fata de ele si, indirect complianta la masa; mancati in fata lui cu placere, exista tendinta de a imita si, sunt convinsa ca, usor, usor va incepe sa fie interesat de mancare; laptele praf trebuie preparat conform indicatiilor, in niciun caz mai concentrat, pot sa apara tulburari de digestie, suprasolicitare renala si multe alte probleme. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna seara,am o bebelusa care tocmai a făcut 5 luni,s a nascut la 3060 kg, 50cm, in prezent are 6700 kg si 67 cm,alăptata exclusiv la san, sunt îngrijorată ca nu are scaun , am făcut tratament cu Debridad dar fara niciun efect ,face la o saptamana ,dar nu mi se pare a fi constipata atata timp cat nu plange, nu e balonata, nu prezintă disconfort!!asta ar fi o problema; a doua:pana acum dormea de la 20.30-21 pana la 3-4 sau chiar 5-6 ,fara trezire,de 2 săptămîni se trezește de 2-3 ori pe noapte, ii dau sa pape,in 10 minute adoarme la san….am citit ca ar putea fi regresul de somn….in rest,slava Domnului, e un copil cuminte,nu am probleme cu ea!!
Buna ziua,
Un bebe alaptat poate avea 3-4, chiar si 10 scaune pe zi, la fel cum poate avea scaun la 7-10 zile; atata timp cat cresterea in greutate e normala iar bebe nu are niciun fel de simptome nu se iau masuri; in ceea ce priveste somnul, poate sa fie si regresul somnului, la fel cum pot sa fie dintii de vina; recomandarea mea este sa continuati cat puteti cu alaptarea si sa evitati medicatia pentru reglarea tranzitului atata timo cat cele mentionate mai sus nu sunt prezente iar scaunul are o consistenta si aspect normal. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua! Am o fetita de 2 ani si 3 luni, care de luni, 4 nov, a inceput sa vomite dupa fiecare masa, dar fara sa-i fie afectata starea generala. Am inceput sa-i administrez Debridat 4 ml de 2-3 ori pe zi si Enterolactis buvabil. De o zi, din 11 nov, are si o usoara diaree, pt care i-am administrat Smecta. Astazi de dimineata i-am administrat pe stomacul gol Enterolactisul si Debridatul, dupa care a baut o cana de lapte, iar la scurt timp a vomat-o. Nu face temp, iar dupa ce vomita este “ca noua”. A mai avut in primavara o repriza de genul acesta, pt care nu mi s-a recomandat decat Debridat si mi s-a spus ca este o indigestie. Cum as putea sa o ajut, ce sa-i mai dau, cu Debridatul cat timp putem merge?
Va multumim pt informatiile atat de folositoare, care le gasim pe site-ul dumneavoastra si sper sa-mi dati un sfat.
Multumesc! Oana
Revin cu o completare…Dupa o zi de adm Debridat, a mai vomitat doar seara, dupa ce manca. La cresa mi s-a spus ca nu a vomat. Poate a mancat prea mult acasa?
Multumesc!
Oana
Buna ziua,
Daca in evolutie au aparut scaunele diareice cel mai probabil ca este vorba despre o viroza digestiva; recomand regim alimentar:mese dese si reduse cantitativ:orez, morcovi, carne fiarta, banana, afine, branza de vaci, paine prajita, mamaliguta cu branza de vaci, ceai de menta(neindulcit, eventual cu glucoza pulvis-exista in farmacii); evitarea laptelui pe durata episodului, cel mult lapte fara lactoza; ar fi bine ca pana la disparitia varstaurilor/scaunelor diareice sa nu frecventeze colectivitatea, este si contagioasa dar in acelasi timp si vulnerabila pt alte infectii; ca si tratament ajuta atat debridatul cat si probioticul; daca scaunele devin frecvente este necesar un examen de scaun. Va multumesc din suflet pentru aprecieri iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua Doamna Doctor,
Am un baietel de 2 ani care merge la cresa de la 1 an si 2 luni. De fiecare data cand a inceput o repriza de muci, a ajuns pana la muci colorati, febra, rosu in gat.
Cum putem trata corect mucii, in faza incipienta, cat este normal tina o perioada cu muci si cand trebuie sa ne adresam doctorului in asa fel incat sa nu apara complicatii?
Va multumesc din suflet pentru raspuns.
Buna ziua,
Nu este un tratament standard, in functie de fiecare copilas in parte tratamentul este diferit; fiind vorba de infectii virale, evolutia acestora este imprevizibila si, depinde in mare parte de rezistenta organismului; este foarte important insa ca pe durata episodului infectios(chiar daca este unul aparent banal) sa nu fie dus in colectivitate, peste infectia initiala exista riscul de a se suprapune o alta viroza si evolutia favorabila mult intarziata; de asemenea, trebuie evitat excesul de antibiotice,iar in cazul persisitentei mucilor efectuarea unui consult orl care se excluda prezenta polipilor ca si factor favorizant; ca si tratament pt astfel de episoade, se administreaza antitermice daca exista febra, pentru nas aerosoli cu ser/respisun, in cazuri selectionate si strict la recomandarea medicului adrenalina/solutie de bicarbonat; se pot folosi si sprayuri cu apa de mare/solutie salina concentrata sau sprayuri protectoare(de ex tantu protect); pt a creste rezistenta organismului, se pot asocia vitamina c, siropuri pe baza de plante(de ex biosept, alvytil. etc). Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua,
Sunt proaspata mamica de aproximativ 3 saptamani si am trecut prin diverse stadii legate de alimentatie, de la alaptat la biberon (app 6-7 biberoane pe zi de 90 ml) la alaptat la san.Trecerea am facut-o treptat desi mi se spunea sa renunt brusc (copilul meu urla de foame). Se pare ca fiecare metoda de alpatare vine cu problemele ei. In prima faza mi se parea ca mananca foarte mult pentru varsta lui, iar intre biberoane il mai puneam si la san. Dupa ce manca, dormea in patutul lui minim 1.30. Acum, de aproximativ 3 zile il alaptez numai la san, dar in acelasi timp cred ca s-a invatat si in brate, si ar vrea sa stea tot timpul la san. De multe ori adoarme la san iar cand il pun in patut deschide ochii. Este posibil sa nu ii fie suficient laptele si din acest motiv sa vrea sa stea numai la san? Am incercat sa maresc perioadele intre supturi dar fara prea mare success (nici suzeta nu prea ma ajuta).
Cum sa imi hranesc copilul correct, fara sa nu il invat razgaiat si sa ajung sa stau numai cu el in brate? Alaptatul la cerere presupune hranirea si din 10 in 10 min? Ar fi mai bine sa ma mulg si sa ii dau din biberon?
Multumesc!
Buna ziua,
In primul rand va felicit pentru ca ati reusit sa renuntati la alimentatia artificiala; in al doilea rand, recomandarea mea clara este de alaptare exclusiva pana la 6 luni; alaptare la cerere, chiar si la 10 minute daca e nevoie; la varsta asta nu se pune problema de rasfat, bebe are nevoie de brate, inca este in perioada de adaptare la mediul extauterin, asa se si numesc primele luni, “trimestrul patru” sau “etapa in brate”; nu sunt niste robotei care sa papa la program, cantitati uriase de lapte praf, sa doarma pe ceas; au nevoie de mirosul mamei, sa simta respiratia acesteia, sa fie cat mai aproape de san si sa suga ori de cate ori simt nevoia; este destul de dificil insa beneficiile alaptarii sunt enorme in asa fel incat eu consider ca fiecare bebe “merita” acest sacrificiu; nu dureaza o vesnicie, usor, usor isi fac un propriu program de masa si de somn; iesiti afara cel putin 2-3 ore pe zi, aerul mai rece ii ajuta sa doarma mai profund si sa pape mai bine. Va doresc sa cresteti mari iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna seara!Am un băiețel de 1 an si 11 luni..de mic a avit probleme cu constipația,apeland de multe ori la supozitor sau microclisme.Analizele facute au iesit in regulă, explicația fiind ca nu tolera foarte bine laptele praf,primit in completarea sanului.Problemele s au rezolvat odata cu diversificarea,dar mereu a trebuit sa am grija la alimentație. Din păcate, de o luna constipația a revenit,ajungându-se la fisuri anale,sangerari si spaima de a face caca.Am primit debridat și protectis pentru patru luni,inainte de a consulta un gastroenterolog,fiind suspect de megadolicocolon.Medicul a spus ca e prea mic si traumatizat pentru a l supune la alte investigații. Mentionez ca face singur,fisurile par a se fi inchis,dar tot tare si mereu trebuie sa am grijă la alimentație. Credeți ca este cazul sa aștept sau ma indrumati in alta parte?!Suntem sub tratament de trei săptămâni și ii dau si ulei de in si Baby’s Jarro Dophilus.Mulțumesc anticipat pentru raspuns
Buna ziua,
Recomandarea mea este sa reglati din alimentatie pe cat e posibil, sa evitati alimentele care constipa si sa le utilizati pe cele care au efect laxativ; daca este suspiciune de megacolon trebuie facute investigatii suplimentare, persistenta megacolonului poate avea consecinte pe viitor. se pot face ecografii, radiografii cu substanta de contrast iar in ultima instanta colonscopie cu biopsei pentru diagnostic de certitudine. Aceste investigatii doar daca in urma tratamentului si regimului nu se obtin rezultate.Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna seara,
Ce schema de vaccinare as putea folosi daca doresc sa vaccinez copilul doar antitetanos si antipolio – vrem sa evitam vaccinul hexa, penta etc. Copilul are 1 luna.
Multumesc
Anca Stefanescu
Si pe noi ne intereseaza raspunsul la intrebarea dnei Anca Stefanescu. Fetita are deja 1 luna si suntem in alerta cu vaccinul hexa din cauza problemelor aparute pe piata de profil. Daca am evita vaccinarea din cauza alergiilor mamei si pentru ca un test cu alergeni se poate face doar de la 3 ani, ce riscuri apar asupra copilului? Ce vaccin ar fi mai sigur si necesar cu adevarat decat cel hexa?
Buna ziua,
Riscurile sunt de a contacta bolile respective: difterie, poliomielita, tetanos, pertusis(tusea convulsiva), hepatita b, respectiv contactarea de hemophilus influentaze; recomandarea mea este aceeasi, de a va documenta foarte bine(din surse sigure nu bloguri obscure), de a discuta cu medicul curant si cu un medic epidemiolog care sunt in masura sa va ajute in luarea unei decizii corecte. Sanatate va doresc!
Buna ziua,
Exista varianta de vaccin polio separat; la fel pentru tetanos, heoatita b, etc; medicul de familie va va recomanda o schema;recomandarea mea este sa va documentati foarte bine, sa discutati cu medicul curant, eventual si cu un medic epidemiolog, vaccinul hexa/penta ofera protectie si pentru diferie/hepatita b/pertusis, respectiv hepatita b, boli extrem de severe, unele cu potential letal in cazul in care sunt contactate. Va doresc numai bine iar daca sunt intrebari suplimentare, le astept cu drag!
Buna seara am si eu o bebelusa de 4 luni.In urma hemoleucogramei am aflat ca e alergica la proteina de vaca.De la nastere a primit doar putin piept caci a refuzat categoric sa suga (m-am chinuit mult si nu a vrut a primit in maternitate cu biberonul)si am crescut foarte bine cu Lactana 1 de la Topfer.De 2 sapt aprox.bea tot de la Topfer formula Ha si spre surprinderea mea l-a primit foarte bine tinand cont de gust.Totusi pielea de pe burtica e tot aspra si scaunele cam moi si fff urat mirositoare inainte nu erau asa.Ce ne sfatuiti ?E bun laptele?Ramanem la el?Cu greutatea nu avem probleme s-a nascut de 3800 gr si 52 cm.Acum are peste 7kg.Multumesc!
Buna ziua,
Intoleranta la proteinele din lapte nu poate fi diagnosticata din hemoleucograma; cel mult pot sa fie cresteri ale eozinofilelor care pot sugera o alergie dar nu sunt sugestive pentru intoleranta la proteine; ceea ce mentionati dvs poate sa fie si o dermatita atopica; recomandarea mea este de consult medical, in urma caruia se poate stabili daca este dermatita atopica, daca se asociaza si o intoleranta la proteine iar in functie de rezultate veti primi indicatii de regim si tratament.
Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna! Spuneti va rog cîte săptămîni se administrează? Si la cite zile isi face efectul? Ms mult
Protectis
Buna ziua,
Nu ati precizat varsta copilasului, pentru ce anume il administrati; la fel, durata de administrare se stabileste in functie de motivul pt care se indica. Fara aceste informatii nu va pot ajuta
Buna ziua dna doctor. Fetita mea are un anisor si 3 luni si ne confruntam cu problema nasucului. Tin sa specific ca am folosit nocsprei nasivin dar nu vad vre-un efect. Poate fi de la aparitia caninilor? Va rog sa ma autati si va multumesc din suflet.
Buna ziua,
Poate sa fie de la caldura prea mare in casa sau umiditate prea scazuta, la fel cum poate sa fie un debut de viroza care da, se poate suprapune de eruptie dentara; aveti grija la temperatura din casa(ideal 21 grade peste zi, 20 peste noapte), la umiditate(optim 60-65%); aplicati ser(1-2 ml) in fiecare nara si aspirati daca e nevoie; daca apar alte simptome, adresati-va medicului curant pentru tratarea acestora. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Bună ziua!
Am o fetita de trei ani căreia i se exfoliază pielea de pe degetele de la picioare și se la mâini. A început și pe tălpi. Dermatologul ne-a dat fucidin unguent pentru 7 zile și aerius sirop,dar s-a ameliorat foarte puțin după,(de vreo 2luni i-am făcut tratamentul). Acum I se duce mai tare pielea. Ce-mi recomandați?
Buna ziua,
Consult pediatric si dermatologic; poate sa fie doar o simpla sensibilitate la nivelul pielii si atunci dermatologul “conduce” tratamentul; pot insa sa fie semne ale unor carente de aceea e necesar sa fie vazuta si de un pediatru care in functie de istoricul medical si de ce constata la examenul clinic sa considere necesare investigatii suplimentare.
Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Mulțumesc frumos. O sa îmi fac o programare sa vedeți despre ce e vorba.
O zi buna
Buna ziua! Imi puteti spune va rog cat timp se pot administra probioticele Protectis pentru copii?Fetita mea are aproape 6 luni si i-am dat de la o luna de zile. Credeti ca ar fi bine sa le intrerup? Ea mananca lapte praf care nu comtine probiotice.Va multumesc!
Buna ziua,
Probioticele se pot administra a la long; la varsta de 6 luni insa, daca nu sunt probleme de ordin digestiv sau tratamente antibiotice in antecedentele recente nu le mai consider necesare, flora intestinala este bine formata la aceasta varsta.Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Bună ziua. Bebeluș mea s-a născut cu 3780 g și 51 cm. Pe 19 mai împlinește 5 luni și 2 săptămâni. Are acum 9900 g și 71 cm. Este hrănită doar cu formula Aptamil 1, 5 mese/zi de 210 ml la interval de 4 ore. De trei zile refuza biberonul. Nu știu dacă este un moft pentru ca inițial îl refuza și dacă încercăm din nou în 10-15 min îl accepta fără probleme, uneori îl termina dintr-o suflare, alteori se oprește după 100-120 ml și după o pauza de 20-30 min mănâncă tot. Nu are febra, nu are scaune modificate. Câteva zile la rand are 2 scaune/zi, ca apoi 1-2 zile sa nu facă. Ce este de făcut? Și mai avem o problema-de când a învățat sa se întoarcă pe burtica o face și în somn și chiar doarme foarte bine numai ca noi, tot citind despre moartea subita, stam cu frica.. Am urmărit-o și își întoarce capul de pe stânga pe dreapta în somn.
Buna ziua,
Cresterea este foarte buna, mult peste medie; e posibil sa fie vorba de eruptie dentara daca nu sunt alte simptome asociate; daca insa persista refuzul laptelui si apar alte simptome(febra, diaree, varsaturi, etc) este necesar consult medical; legat de dormitul pe burtica, la aceasta varsta nu ar trebui sa fie probleme, doar sa aveti grija ca in patut sa nu existe obiecte care pot obstrua caile respiratorii(nas/gura): perne, jucarii, protectii laterale, etc. Va doresc sa cresteti mari iar daca sunt intrebari suplimentare, le astept cu drag!
Buna, am un baietel de 1 an si 4 luni si nu vorbeste deloc, scoate sunete dar nu si cuvinte. Este destul de activ. Daca incerc sa ii citesc ceva sau sa ii arat in carte pleaca de langa mine si face altceva. Un sfat va rog.
Buna ziua,
Sunt mai multe aspecte de luat in calcul atunci cand evaluam cognitiv un copilas; conteaza foarte mult daca intelege mici
“ordine”, daca recunoaste obiecte din casa(de ex bec, masa, etc), parti ale corpului uman(de ex nas, mana,picior, etc), daca se bucura, respectiv supara, etc; nu doar vorbirea este importanta; cel mai indicat este insa sa va sfatuiti cu medicul curant care cunoaste evolutia de la nastere si care il poate evalua mult mai obiectiv. Imi pare rau ca nu am putut ajuta mai mult; daca sunt intrebari suplimentare, le astept cu drag!