Ce este boala celiaca?
- intoleranta la gluten sau boala celiaca sau enteropatia gluten sensibilia este o boala CRONICA a intestinului subtire, multifactoriala(in aparitia careia sunt implicati factori genetici,imunologici dar si factori de mediu) cu rasunet asupra intregului organism si care se datoreaza unui raspuns imunologic anormal al organismului la gluten o proteina de origine vegetala care se regaseste in faina graminaceelor(grau, secara, orz, ovaz);practic, nu este o alergie, este o boala autoimuna.
- organismul celor afectati, detecteaza glutenul ca substanta straina si astfel se produc anticorpi impotriva glutenului, anticorpi care determina o serie de modificari, in special la nivelul intestinului subtire care, fiind organul principal de absorbtie a nutrientilor va suferi si, in consecinta apare un grav sindrom de malabsorbtie manifestat cel mai frecvent prin diaree cronica iar secundar multiple carente si consecutiv tulburari de crestere;
- exista uneori asocieri cu alte boli, cel mai frecvent cu Diabetul Zaharat tip I(insulino-dependent)- de 50 de ori mai frecvent la cei cu boala celiaca decat in populatia generala, tiroidita Hashimoto(o afectiune autoimuna a tiroidei),deficit selectiv de IgA(deficit imun), trombocitopenie autoimuna, etc;
- nu este o boala foarte frecventa, incidenta este variabila 1 caz la 100- 300-10.000 locuitori in functie de zona geografica;
- poate sa apara in orice moment al vietii, insa de cele mai multe ori apare in copilarie, intervalul 8 luni-2 ani fiind cel mai frecvent, dupa introducerea fainoaselor in alimentatia copiilor.
Care sunt cauzele?
Exista un complex de factori implicati in aparitia bolii celiace:
1.factorii genetici:
- sunt cei predispozanti; s-au identificat mai multe gene implicate, majoritatea fiind localizate pe cromozomul 6;
2. factorii de mediu:
- sunt factorii care declanseaza boala in contextul predispozitiei genetice;
- daca nu exista predispozitie genetica, acesti factori nu declanseaza boala celiaca;
- glutenul este o proteina de origine vegetala care exista in special in grau si secara; cantitati mai mici dar suficiente pentru aparitia manifestarilor clinice se regasesc si in orz si ovaz; glutenul este compus din alte doua proteine, glutemina si gliadina, cea din urma este cea “toxica”; introducerea tardiva a glutenului in alimentatia bebelusului nu are efect protector; mai mult, ultimele recomandari ale Societatii Europene de Nutritie Pediatrica sustin introducerea glutenului in alimentatie nu mai devreme de 4 luni dar nici mai tarziu de 7-8 luni; de asemenea este indicat ca introducerea glutenului sa se faca cand inca copilasul este alaptat, rolul protector al laptelui matern este indiscutabil.
3. factorii infectiosi:
- infectiile virale sau bacterine pot declansa diverse modificari la nivelul intestinului subtire in cazul in care exista predispozitie genetica;
- de foarte multe ori, simptomele caracteristice apar dupa trecerea printr-o infectie digestiva(cel mai adesea a fost implicat APC-adenovirus 12);
Ce se intampla de fapt?
Elementul esential il constituie raspunsul imunologic anormal al organismului la ingestia de gluten care este perceput ca un “agresor”;astfel, se formeaza o serie de anticorpi(dozarea lor este esentiala pentru stabilirea diagnosticului) care produc leziuni distructive la nivelul mucoasei intestinale, asa numita atrofie vilozitara facand astfel imposibila absorbtia nutrientilor. Apare asadar malabsorbtie cu maldigestie care vor duce la instalarea simptomelor caracteristice.
Malabsorbtia este globala, adica pentru toti nutrientii(proteine, glucide, lipide, vitamine, minerale), predominand malabsorbtia lipidelor(grasimilor); din acest motiv in scaun, la proba de digestie se constata pierderi mari de grasimi; in paralel, este afectata si absorbtia vitaminelor liposolubile(cele care au nevoie de grasimi pentru a fi absorbite): D- rahitism, A- tegumente uscate, aspre, K- hemoragii, petesii, echimoze(vanatai la traumatisme minime).
sursa foto:www.youngwomenshealth.org
Maldigestia este secundara deficitului de enzime(se gasesc la nivelul mucoasei intestinale si sunt “distruse” de leziunile care se instaleaza dupa producerea de anticorpi); astfel,xs mare parte din carbohidratii si proteinele ingerate nu pot fi digerate si implicit absorbite; aproximativ 50% din pacienti prezinta si intoleranta secundara la lactoza(zaharul din lapte).
Consecinta este aparitia diareei cronice cu sindrom carential sever ce va avea un rasunet global asupra intregului organism.
Cum se manifesta?
In general la copii manifestarile clinice sunt foarte zgomotoase, astfel incat diagnosticul este stabilit relativ repede. Sunt totusi situatii cand manifestarile sunt fruste si este prezenta doar anemia si eventual un deficit ponderal usor.La adult, boala poate evolua foarte silentios, de multe ori fiind diagnosticata intamplator(cu ocazia unor investigatii pentru alte afectiuni, de exemplu amenoree secundara sau infertilitate).
I. Formele simptomatice:
a) manifestari digestive:
- diareea cronica: este simptomul cardinal al bolii si, se datoreaza reducerii suprafetei de absorbtie a intestinului si tulburarilor secundare de digestie; scaune frecvente, voluminoase,pastoase si/sau semiconsistente/apoase, frecvent deschise la culoare(asemanatoare cu argila), cu aspect lucios si care contin resturi alimentare nedigerate;
- inapetenta, astenie, adinamie(copilasi apatici, fara chef de joaca, somnorosi);
- varsaturi recurente, fara context infectios;
- dureri abdominale recurente, colici abdominale, meteorism(acumulare excesiva de gaze);
- stagnare/scadere in greutate;
b) sindrom carential:
- deficit statural(in formele in care diagnosticul se stabileste tardiv si carentele “isi spun cuvantul”);
- anemie prin deficit de fier, acid folic;
- rahitism prin malabsorbtia vitaminei D; deformari osoase, fracturi;
- tetanie hipocalcemica;
- hipoproteinemie, hipoalbuminemie: scaderea fractiunilor proteice; secundar pot sa apara edeme(umflarea picioarelor prin retentie de lichide);
- hemoragii: la nivelul gingiilor in special dupa periaj; epistaxis(sangerare nazala); echimoze(vanatai) la traumatisme minore, etc; toate acestea sunt secundare malabsorbtiei vitaminei K si deficitului de proteine;
c) manifestari extradigestive:
- retard al achizitiilor psiho-motorii(cu atat mai evident cu cat boala apare la o varsta mai mica);
- intarziere in aparitia dintilor, dinti implantati vicios, distrofii dentare, carii dentare;
- stomatita comisurala(“zabaluta”): la nivelul buzelor apar leziuni ale mucoasei cel mai frecvent datorate deficitului de acid folic;
- dermatita herpetiforma:este o eruptie sub forma de vezicule prezenta cel mai adesea la nivelul coatelor si genunchilor dar si la nivelul feselor;
- infectii respiratorii recurente; un rol important il are si deficitul de IgA, secundar distrugerii mucoasei intestinale;
- tulburari de concentrare(evidente la copilasii mai mari la care apare o scadere a performantelor scolare);
- retard in aparitia pubertatii; la varsta postpubertara si adulta pot sa apara tulburari de ciclu menstrual, amenoree(lipsa ciclului menstrual), infertilitate;
- dureri osoase, articulare;
- parestezii(amorteli, furnicaturi la nivelul membrelor superioare si inferioare);
Aspectul clinic este cel al unui copil slab, cu memebrele superioare si inferioare subtiri(diminuarea testului adipos si muscular), abdomenul mult marit de volum, palid cu modificari comportamentale:copil apatic, trist, introvertit.
II. Formele asimptomatice:
- un procent destul de mare de pacienti nu prezinta simptome sau prezinta simptome minime, nesugestive;
- s-a demonstrat ca 10-15% din cazurile de anemie feripriva(prin deficit de fier) fara cauza evidenta ar putea sa fie secundare bolii celiace;
- obsoseala cronica, incapacitatea de concentrare pot fi singurele semne ale bolii;
- pot exista doar tulburari de tranzit intestinal(balonare, diaree alternand cu constipatie) frecvent interpretate ca si sindrom de colon iritabil;
Ce complicatii pot sa apara?
Complicatiile sunt consecinta sindromului de malabsorbtie si, antreneaza la randul lor alte complicatii cu ecou asupra cresterii si dezvoltarii.
Exista cateva afectiuni cu care se asocieaza boala celiaca, cele mai frecvente fiind:
1. Diabetul zaharat tip I(frecvent, pacientii cu boala celiaca sunt testati pentru diabet, la fel cum cei cu diabet sunt periodic investigati pentru boala celiaca);
2. Alte afectiuni autoimune: trombocitopenie, tiroidita Hashimoto, sindrom Sjogren, deficit selectiv de IgA, etc.
Cum se diagnosticheaza?
Uneori diagnosticul se stabileste taridv datorita multitudinii de simptome nespecifice si datorita faptului ca, de multe ori sunt tratate simptomele(carentele in primul rand) fara a se cauta cauza acestora.
Societatea Europena de Nutritie Pediatrica a stabilit un consens in ceea ce priveste investigatiile care trebuiesc efectuate atunci cand exista suspiciunea de boala celica.
Investigatii suplimentare:
1) anticorpii specifici:
- anticorpi antitransglutaminaza(IgA/IgG)- au sensibilitate si specificitate mare pentru diagnostic dar si pentru urmarirea in dinamica(se urmareste evolutia bolii dupa excluderea glutenului din alimentatie);
- anticorpi antigliadina;
- anticorpi antiendomisium:folositi complementar in situatii in care dozarea anticorpilor antitransglutaminaza poate fi fals pozitiva/negativa(in diferite afectiuni autoimune asociate, deficitul de IgA,etc)
2) endoscopie digestiva superioara cu recoltare de biopsie pentru stabilirea gradului de lezare a mucoasei intestinale; este investigatia de electie in stabilirea diagnosticului; in prezent nu se mai considera absolut necesara repetarea biopsiei dupa instituirea tratamentului(excluderea glutenului din alimentatie) insa pentru diagnostic este esentiala.
3) tipizare HLA folosita pentru evaluare genetica si eventual extinderea investigatiilor la membrii familiei.
4) bilant general: constituie totalitatea investigatiilor efectuate pentru evidentierea diverselor carente secundare sindromului de malabsorbtie:
- hemoleucograma, fier, reticulocite, feritina, transferina, etc(pentru diagnosticul si clasificarea anemiei);
- proteine totale, proteinograma;
- ionograma serica: sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fosfataza alcalina;
- dozarea vitaminei D, a vitaminei B12 si eventual a acidului folic;
- examen de scaun: proba de digestie(prezenta in exces a grasimilor, acizi grasi, saponine, celuloza,etc) coprocitograma, coprocultura(pot exista infectii intestinale secundare scaderii capacitatii de aparare a mucoasei intestinale), examen coproparazitologic;
- functie hepatica(transaminaze: ASAT/ALAT,etc) si renala(uree/creatinina/examen sumar de urina, sediment);
- trigliceride, colesterol total, HDL colesterol;
- dozarea calprotectinei din scaun(valorile crescute semnifica un proces inflamator intestinal);
- diverse teste imunologice, utile pentru diagnosticul diferential(excluderea altor afectiuni) si eventual al unor boli asociate;
- dozari hormonale(STH, IGF1- pentru un eventual deficit statural asociat, hormonii tiroidieni, hormonii sexuali,etc);
Aceste investigatii se efectueaza tintit, in functie de varsta, simptomele prezente, eventualele afectiuni asociate. Au scopul de a stabili diagnosticul cu certitudine si carentele care pot insoti sindromul de malabsorbtie. Se efectueaza atat in momentul diagnosticului cat si in evolutie pentru a obiectiva rezultatul tratamentului instituit.
Care este tratamentul?
Tratamentul de electie este excluderea permanenta a glutenului din alimentatie. Eventual se asociaza tratament suportiv pentru a corecta carentele si/sau afectiunile asociate.
1. Dieta fara gluten:
- se renunta la consumul graului, secarei, orzului, ovazului; acestea pot fi inlocuite de porumb, orez dar si de cerealele “atipice”: quinoua, mei, amaranth, tapioca, naut;
- se recomanda a fi respectata toata viata; reintroducerea glutenului va determina reaparitia manifestarilor clinice;
- trebuie avuta in vedere prezenta glutenului in produsele de patiserie, biscuiti, conserve, iaurturi cu fructe, sosuri,mezeluri etc; din acest motiv, citirea etichetelor trebuie facuta cu mare atentie;produsele ce contin proteine vegetale hidrolizate sau texturate trebuie evitate deoarece poate fi prezent glutenul; in mod normal pe etichetele produselor este specificat daca contin sau nu gluten
- in unele cazuri, cand se asociaza intoleranta secundara la lactoza(secundara si reversibila) se recomanda si excluderea laptelui sau inlocuirea acestuia cu o formula fara lactoza pe o perioada de cateva luni, pana la refacerea completa a capacitatii de abosrbtie a intestinului;
- alimentatia trebuie sa fie bogata in produse ce contin fier(articol detaliat), calciu(articol detaliat), proteine de origine animala, fructe si legume;
2. Tratament medicamentos:
- corectarea anemiei;
- suplimentare enzimatica(daca este cazul) cu pre/probiotice;
- corectarea deficitului de calciu, vitamina D, etc;
- suplimentare cu vitamine, acid folic,etc;
- corticoterapie( oral sau intravenos): in formele severe.
Cum evolueaza in timp?
Dupa instituirea dietei si a tratamentului incepe evolutia favorabila. Astfel, ameliorarea apetitului, a aspectului si consistentei scaunelor se produce dupa 7-10 zile cu reluarea cresterii ponderale dupa 3-4 saptamani. Negativarea testelor de malabsorbtie se produce in medie dupa 2-3 luni, la fel dozarea anticorpilor specifici care vor fi urmariti periodic, in dinamica.
In orice moment se poate produce recadere clinica si biologica daca se administreaza din nou produse ce contin gluten.
Buna seara.
Baiatul meu are 6 ani. Anul trecut (septembrie 2012) a fost diagnosticat cu celiachie (la Cluj) pe baza analizelor de sange,s-a facut si endoscopie dar aceasta nu a confirmat . Am tinut si tinem regim la gluten iar analizele s-au repetat din 6 in 6 luni (ianuarie 2013, august 2013),test de sange care au iesit negative. Mentionez ca in perioada regimului ,accidental a mai consumat produse cu gluten de cateva ori. Nu am primit prea multe explicatii de pe unde am fost si am vrea sa stim ce se intampla cu baiatul . In greutate nu a mai luat de aprox 1 an (stagneaza la 19,2kg),in schimb de inaltat s-a inaltat ,acum are 116,5 cm. Este foarte sensibil la viroze, deseori ii apar afte in gura si are o hipersalivatie (uneori ii curge saliva din gura cand vorbeste, precum si un miros acid in gura ),aparuta de pe la 4 ani. Am primit in acest timp tratament cu metrocoplamid (o saptamana), i-am dat si nexium 10 zile. Nu am vazut nicio schimbare. Rugamintea mea este sa-mi recomandati pasii pe care ar trebui sa-i urmez in afara de regim. Anexez ultimele analize ca sa va puteti face o impresie mai exacta.Sa ignor aceste simptome si sa astept sa treaca? Ce ar putea insemna? As putea solicita alte investigatii?
Va multumesc foarte mult!
analize medicale :
Nume analiza Rezultat Um Valori normale
VSH 4 mm/h <10
HEMOLEUCOGRAMA/sange integral
Nr Leucocite 6.2 mii/ul 4,0-10,0
Limfocit % 39.4 % 25,0-40,0
Neutrofil% 49.7 % 50,0-75,0
Eozinofil % 2.8 % 1.0-4,0
Mono % 6.7 % 4-10
Bazofil % 1.4 % 0.0-1.0
Limfocit# 2.5 mii/ul 1.0-4.0
Neutrofil# 3.1 mii/ul 2.0-7.5
Eozonofil# 0.2 mii/ul 0.04-0.16
Mono# 0.4 mii/ul 0.16-1.0
Bazofil# 0.09 mii/ul 0.0-0.001
Nr. Eritrocite 4.45 mil/ul 4.30-5.40
Hemoglobina 12.4 g/dl 12.1-17.2
Hematocrit 37.2 % 36.8-50.2
Vol eritrocitar 83.6 fL 83-93
mediu
Hb eritr medie 27.8 pg 26.8-31.8
Conc medie a Hb/Eritr 33.2 g/dl 32.4-34.2
Larg distrib eritr 11.3 fl 12-17
Nr. Trombocite 345 mii/ul 2 an 150-450
Volum tromb mediu 6.0 fL 7.4-10.4
Larg distrib tromb 19.1 % 15.5-17.1
BIOCHIMIE (ser) Spetrofotometrie
Transaminaze AST 30 U/l 5-34
Transaminaze ALT 8 U/l 0-55
Amilaza 64 U/l Nou nascuti 5-65
<16 ani: 10-90,
Adult 25-125
Creatinina 0.48 mg/dl 0-3a <0.4 4-9a<0.5
MICROBIOLOGIE
Coprocultura1 Salmonella, Shigella, Yersinia absent
MICROBIOLOGIE (materii fecale)
H.pylori antigen H.pylori = negativ
EXAMEN SCAUN
Digestie 1 fibre musculare nedigerate
EXAMEN SCAUN
Paraziti1 Absente chiste si oua paraziti
EXAMEN SCAUN
Leucocite1 Negativ
Reactia Gregersen1 Negativ
EXUDAT FARINGIAN
Cultura Streptococ beta hemolitic absent
ATGl negativi
Buna ziua,
Analizele par in regula insa, ele trebuie interpretate in context clinic; nu am vazut determinarea anticorpilor specifici bolii celiace; acestia trebuie urmariti in dinamica; legat de stagnarea in greutate si de sensibilitatea la infectiile virale ar trebui efectuate investigatii suplimentare; dozari imunologice(IgA, IgM,IgG,IgE), o ecografie abdominala, etc; sunt foarte multe investigatii care se efectueaza atunci cand ne confruntam cu o stagnare in greutate; recomandarea mea este sa va adresati unui medic specialist care sa coroboreze istoricul medical al baiatului cu examenul clinic, eventual cu rezultatul investigatiilor care se vor recomanda; va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul Dvs!
Buna ziua.
Ma numesc Corina . Copilul meu a fost diagnosticat cu boala celiaca in urma analizelor de sange. Rezultatul endoscopiei a fost :”mucoasa duodenala cu vilozitati de talie obisnuita, in corion exista un moderat infiltrat rotundonuclear fara exocitoza patologica”.Intrebarea mea este : e posibil sa fie infirmat diagnosticul initial sau au fost luate prea putine probe si endoscopia nu ne-a ajutat cu nimic (au fost luate 2 probe). Mentionez ca tinem regim de 1 an si am observat o modificare a aspectului scaunului- au aparut mici santuri (ca la frisca de pe tort). Ce inseamna acest lucru si ce investigatii am putea face? Multumesc.
Buna ziua,
In mod normal, la biopsie se iau mai multe probe(in general 6) tocmai pentru a putea surprinde absenta vilozitatilor; totusi, prezenta inflitratului rotundonucelar corelat cu pozitivarea anticorpilor poate sustine diagnosticul de boala celiaca mai ales daca dupa 6-9 luni de regim va exista o ameliorare in starea generala; nu stiu motivele pt care s-a ajuns la suspicionarea acestei boli, dar, ma gandesc ca, a fost vorba fie de un regim nesatisfacator de crestere si /sau alte semne de carente in organism. Momentan nu cred ca sunt necesare investigatii suplimentare doar regim fara gluten si un bilant la 6 luni. Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari sau nelamuriri, le astept cu drag!
Buna ziua.
In urma endoscopiei am aflat ca am boala celiaca(enteropatia glutenica) iar analizele la sange au iesit asa: anticorpi anti-transglutaminaza IgA >200 si anticorpi anti-transglutaminaza IgG – 16. Urmeaza sa fac biopsia, dar starea mea de sanatate nu s-a imbunatatit cu toate ca regimul il tin de 3 saptamani. Am ameteli mai tot timpul iar senzatia de foame si de sete mi-am pierdut-o efectiv. Cand am acea ameteala mananc si imi mai trece, dar dupa scurt timp imi reapare. Ce as putea sa fac in cazul asta? Sa iau intravenoase pt a-mi ajuta corpul? Rog a-mi raspunde daca cumva stiti.
Buna ziua,
Daca este vorba de boala celiaca, ameliorarea simptomelor apare la mult timp dupa renuntarea la gluten; mucoasa intestinala a fost afectata si necesita timp pentru a se vindeca; pot sa fie carente asociate si atunci este nevoie de suplimente alimentare; cel mai indicat este sa va sfatuiti cu medicul curant care in functie de investigatiile efectuate va poate recomanda suplimentarea dietei; intra in discutie si o evaluare endocrina, de multe ori se asociaza si afectiuni ale tiroidei(in speta tiroidita Hashimoto). Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua! Fetita mea in varsta de 2 ani si 10 luni este alergica la gluten conform analizelor( la panelul alergii alimentare..faina de grau – nivel 3) si simptomatologiei , atunci cand intra in contact cu produse ce contin faina de grau(rinoree, tuse, stranut, edem, prurit). Pana la 4 luni am clatit-o aproape zilnic, la baie, cu zeama de tarate, atunci facand prima reactie..o urticarie pe intreg corpul. De atunci am intrerupt acest obicei ” babesc” pe care il regret si il incriminez ca e cauza. Cred ca am intoxicat-o cu acea zeama. Dupa 5 picaturi de Zyrtec s-a calmat total. La 7 luni cand am incercat sa- i introduc in alimentatie produse cu gluten a avut simptomatologia descrisa mai sus+voma in jet. Am alaptat-o integral pana la 6 luni, incheind la 11 luni.Apoi am facut analizele care ne-au edificat. Tinem un regim strict cu excludere totala a glutenului. Pe la 2 ani si 6 luni, s-a jucat cu o plastelina ca contine grau si a avut o reactie alergica foarte agresiva. De asemenea s-a linistit cu 5 picaturi Zyrtec.
Intrebarea este: se va vindeca vreodata de aceasta alergie?
Exista vreo desensibilizare ce o poate ajuta? Unde sa ma adresez? Precizez ca analizele de intoleranta la gluten i-au iesit in valori normale. Multumesc frumos si sper sa puteti sa ma ajutati!
Buna ziua,
Daca s-a exclus o boala celiaca si este doar o alergie e posibil ca pe masura ce creste sa se atenueze sau sa dispara; este greu de spus, desensibilizarea se face in general dupa varsta de 5 ani, aici recomandarile unui alergolog va pot ajuta; eu as recomanda o monitorizare atenta pediatrica cu evaluare bianuala(consult plus investigatii suplimentare, in functie de cum se dezvolta fetita). Va doresc numai bine iar daca sunt intrebari suplimentare, le astept cu drag!
Buna ziua,
Fiul meu de 9 ani a fost diagnosticat cu boala celiaca, in urma cu 7 luni. Diagnosticul s-a bazat pe analizeler de sange specifice si a simptomelor pe ccre le mentionati dvs, diaree persistenta, scadere in greutate, balonare etc. Nu am efectuat endoscopie. Instituirea regimului a avut efectele scontate.
Va rog sa-mi spuneti daca exista posibilitatea ca in timp sa dispara aceasta intoleranta, dat fiind faptul ca simptomele au aparut numai dupa varsta de 8 ani si fiind ceva dobandit , la un moment dat sa dispara la fel de bine cum a aparut.
Are rost sa efectuam un test genetic? In cazul in cre testul genetic ar fi negativ ar fi un indiciu concludent cum ca a fost doar o sensibilizare pe moment?
In conditiile in care suntem f atenti in respectarea regimului, dar fara sa vrem se intampla sa consume gluten, nu in mod repetat, care sunt consecintele si in cat timp se manifesta?
Va mutumesc.
Raluca D
Buna ziua,
Sansele de vindecare sunt infime chiar daca boala a fost diagnosticata la varsta mai mare; dezvoltarea insa poate fi normala daca se respecta regimul chiar daca uneori vor mai fi mici scapari;in situatia in care glutenul se va regasi din ce in ce mai des in alimentatie,exista o posibilitate foarte mare de reaparitie a simptomelor insa este greu de spus in cat timp(timpul necesar sa apara modificarile tipice la nivelul mucoasei intestinale). Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna seara!
In urma unor suspiciuni personale, neverificate dar justificate, am exclus
glutenul din alimentatie acum aproape un an (probabil nu ca la carte, desi m-am straduit). Initial am avut o ameliorare a simptomelor digestive (diaree cronica) si de piele (xeroza cutanata cu crapaturi pana la sange pe dosul palmelor si pe fata anterioara a gambelor) dar cele digestive reapar periodic fara sa pot depista cauza. Doctorita mea de familie nu stia prea multe pe aceasta tema si nu m-a trimis nicaieri, iar eu nu am stiut la momentul respectiv unde sa ma adresez. Iar analize nu mi-am facut din cauza costurilor si a faptului ca le-as fi facut “dupa ureche”.
Intrebarile mele sunt:
Mai pot sa fac analizele acum, avand in vedere ca dupa atata timp este posibil sa fi scazut valorile anticorpilor, sau este nevoie sa reintroduc glutenul si abia apoi sa ma testez?
Dupa cat timp reapar anticorpii (in special anti-ttg) intr-un titru semnifcativ, mai precis cat timp ar trebui sa mananc produse cu gluten inainte de a face analizele?
Este adevarat ca regimul fara gluten poate scadea titrul de anticorpi Atpo (235 anul trecut) ?
Va multumesc!
Buna ziua,
Nu ati precizat varsta insa deduc ca este vorba de varsta adulta; in acest caz, prefer sa nu comentez, sunt afectiuni diferite, cel mai probabil icnrucisate, tinand cont si de prezenta tiroiditei; recomand un consult gastroeneterologic, combinat cu cel endocrinologic, in urma carora se poate stabli un diagnostic de certitudine; intra in discutie si o intileranta secundara la lactoza, la fel cum pot exista si alte afectiuni autoimune asocite. Fiind o varsta la care imi sunt depasite competentele, va recomand evaluarile mentionate. Numai bine va doresc!
Buna ziua.Acum sase luni fetita mea a fost diagnosticata cu boala celiaca pe baza analizelor de sange ant antitrasglutaminaza, antigliadina si endomisiu,endoscopie nu iam efectuat ea avea atunci doi ani jum si mia fost teama. Simptome-stagnare in greutate, carente de vitamine si dermatita herpetiforma. AAntitransglutaminaza avand >200. După trei luni de regim iau scazut la 57 si acum la sase luni 4,2, a pus si in greuate 1,4kg. As dori sa stiu daca nu i am facut endoscopia se poate confirma diagnosticul de boală celiaca pe baza a ceea ce i am efectuat? pt dermatita nu mi sa dat nimic nici un unguent ajunge regimul fara gluten? Foarte rar i mai ies niste bubite in jurul gâtului cu toate ca ea mănâncă numai fara gluten.De când e la acest regim are scaun numai la doua zile si este mult mai tare decat înainte.Va multumesc!
Buna ziua,
Valoarea foarte mare a anticorpilor, reducerea acestora dupa regim, precum si reluarea ritmului de crestere la interval atat de mic de la instituirea regimului sunt criterii pentru a confirma diagnosticul; corect este sa se efectueze si endoscopie pentru stadializarea bolii si eventual monitorizare in timp mai ales daca raspunsul la dieta de excludere nu este unul satisfacator; si modificarea scaunului e fireasca, eventual cresteti cantitatea de fibre in special prin consumul de fructe(pere, prune, prune uscate si rehidratate, kiwi, portocale). Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Multumesc pentru raspuns. Am facut între timp si un panel de 20 alergii alimentare. Toate au iesit bine doar la albusul de ou 0, 40 adica la nivel scazut. Este cazul la asa valoare sa renunt la albus deoarece nam observat nimic în neregulă când consumă ouă. Ce analize se efectuează in general la copii cu boala celiaca pe langa anticorpi? Ne apropiem de un an de regim si as vrea sa i fac analize din nou.
Buna ziua.
Fetita mea de 2 ani si 4 luni a fost diagnosticata cu Sindrom de malabsortie si intoleranta la gluten. Diagnosticul a fost pus la 1 an si 11 luni, este o poveste lunga cu diagnosticul acesta. Domnisoara s-a nascut la 39 de saptamani, prin cezariana, greutatea 2.400, lungimea 49cm, PC/PT 31.5cm. Am alaptat pana la 8 luni. La 8 luni am mers la pediatru pentru ca incepuse sa nu mai creasca cum trebuie, avea si scaune cu mucus. Am presupus eu atunci ca scaunele cu mucus sunt de la alimentele nou introduse si ca nu creste pentru ca laptele meu nu mai este la fel de bun, alimentatia ei principala fiint tot laptele. (La 5 luni avea 5300 si la 8 luni 5700). Dr. a presupus ca are o alergie sau o intoleranta alimentara. Am facut analizele pe care ni le-a dat, imediat atunci,(era si un pic racita). Pentru ca dr.pediatru nu era in ziua in care au iesit analizele, am mers la medicul de familie, care m-a asigurat ca este in regula, ba chiar pot sa ii dau linistita sa manance orice. (in limita varstei). Pentru ca tot nu crestea cum trebuie , intr-o zi am luat analizele alea vechi si m-am dus la pediatru. Dupa ele si dupa examenul clinic mi-a zis ca este intoleranta la gluten.
Ea nu a facut decat o singura data diaree si febra, pe la 1 an si 3 luni, in rest are mancarea 40% nedigerata si scaun moale sau mai tare ca un scaun care constipa, dar nu se chinuie cand face. Am inceput regimul si tratamentul cu Sanzyme, kreon, fer. Cat timp a luat Sanzyme si kreon si fer 2 luni , a luat in greutate bine si mancarea era complet digerata. La inceputul tratamentului avea 7800 acum dpa 6 luni are 9kg.
Acum o saptamana am fost la control pentru ca se face control la 6 luni si pentru ca de o luna aceeasi poveste: mancare nedigerata, un fel de constipare alternata cu scaun moale si in final raceala, ea fiind pe regim fara gluten (si noi la fel pe langa ea), banuiesc ca s-a strecurat gluten din ceva(faina de porumb este facut in moara si de grau, orez ambalat in fabrica de paste, inca mai invatam)
Acum este pe tratament, Sanzyme, Kreon si fer, vitamine ADEK.
Doctorita ne-a pus sa mai facem si un panel de alergeni alimentari sa nu mai fie si altceva.
Problema noasta este ca Sanzyme nu se mai gaseste. Exista atceva care poate inlocui? As vrea sa stiu daca ii pot indulci ceaiul cu glucoza(dextroza), mi-e frica sa nu fie extrasa din grau, plus ca mai am o nelamurire cand ma uit si eu la analizele acelea.
Alergologie
IgE seric 41.5Ul/mL—0-29Ul/mL(INTERVALUL)
Imunologie
tTG IgG (boala celiaca)anticorpi antitissue 3.717 mai mic de 20 negativ, mai mare de 30 pozitiv.
Proteine specifice
Ig A 0.14g/L ….0.7-4 g/L
Ig G 4.4g/L…..7-16g/L
Ig M 1.03g/L…..0.4-2.3g/L.
Marcarul pentru boala celiaca este negativ. Cand i-am facut analizele era la ineputul racelii, la 8 luni.
Asteptam raspunsul dumneavoastra si va multumim.
Buna ziua,
Din relatarea dvs am inteles ca analizele mentionate sunt facute la 8 luni; acestea sunt irelevante pentru varsta actuala; nu ati precizat greutatea de acum, lungimea, daca pe langa tratamentul medicamentos s-a impus si ceva regim alimentar, etc; fara aceste informatii nu va pot oferi un raspuns complet; de asemenea, este necesara o reevaluare pediatrica, eventual cu analize suplimentare pentru a stabili despre ce anume este vorba in prezent. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Din start pediatra a presupus ca este o intoleranta alimentara, atunci la 8 luni. Am facut toate analizele atunci, pe care le-a citit medicul de familie si m-a asigurat ca este in regula, ca asa creste ea, si ca o sa mai aiba cateodata mucus in scaun si mancare nedigerata. Eu nefiind multumita totusi de cum creste, am luat analizele vechi si m-am dus cu ele si cu copilul la control. Pediatra mi-a zis ca analizele aratau intoleranta la gluten.
I-a prescris regim alimentar fara gluten 1 an. Tratamentul medicamentos pentru 2 luni.
La 1 an si 11 luni cand i s-a pus diagnosticul avea 7.800g Greutatea actuala este 9 kg, lungimea 86 cm, la 2ani si 4 luni.
Acum in martie am fost la control(se face evaluare la 6 luni). Am explicat la control ca se intampla sa mai aiba mancare nedigerata in scaun, chiar fiind pe regim strict fara gluten(nu am avut nici un accident in astea 6 luni).Acum trebuie sa ii fac un panel de alergeni alimentari sa nu mai fie si altceva in afara de gluten.
O sa mergem la un alt pediatru , o sa facem o alta evaluare pentru a afla exact ce este.
Va multumim frumos, pentru raspuns.
Buna ziua!
Va rog din suflet dati-un un sfat. Baietelul meu, de 1 an si 2 luni are anemie feripriva. Atat timp cat primeste tratament sideremia se mentine in cote normale. Cand intrerupem tratamentul scade brusc. La fel oscileaza si hemebrobina, dar nu la fel de mult.
Am exclus talasemia. 2 teste (la 4 luni si 1 an au iesit negative)
Aslo a iesit negativ.
Acum e suspect de boala celiaca. Am facut: IgA si IgG si au iesit asa:
IgA – 16 (interval de referinta 20-192);
IgG – 769 (interval de referinta 400 – 1250)
Credeti ca ar trebui repetat IgG? IgA-ul modificat ar putea ascunde o boala celiaca?
Ce alte teste am putea face pentru a depista cauza acestei oscilatii a sideremiei?
Precizez si si eu si mama mea au suferit toata viata de anemie feripriva. Nicio analiza efectuata nu a depistat cauza si am facut continuu tratament cu fier.
Suntem din Sibiu si nu stim incotro sa mergem.
Multumesc!
Buna ziua,
IgA si IgG pt care fractiune ati facut?(transglutaminaza, endomisium, gliadina); au sensibilitate diferita si niciuna nu exclude complet boala celiaca; pt boala celiaca ar trebui sa existe si alte simptome(in primul rand o nedezvoltare corespunzatoare, scaune voluminoase, etc); legat de anemie, in functie de valoarea parametrilor hematologici se poate cauta o alta cauza decat carenta de fier(pot fi mai multe tipuri de anemii, inclusiv genetice; ati exclus doar talasemia insa sunt si alte forme; intra in discutie inclusiv pierderi microscopice de sange prin scaun(personal am avut un caz cu anemie rebela,asemanator cu situatia dvs; pana la urma, era vorba de un helicobacter pylori, o bacterie destul de frecventa, care a determinat niste rani la nivelul stomacului pe unde se extravazau zilnic, cantitati infime de sange;este doar o supozitie, deoarece recent am avut acest caz; pt a nu “cauta” acul in carul cu fan, este indicat sa va vada un pediatru, ideal cu comepente hematologice; la sibiu nu cunosc un astfel de specialist insa in Cluj pot sa-l recomand cu cea mai mare incredere pe dl dr conf popa sau pe dna dr blag, amandoi cu uriasa experineta pe acest domeniu si care v-ar putea ajuta in stabilirea clara a unui diagnostic si apoi, dupa caz a unui tratament. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
buna ziua. copilul meu de 1 an si 7 luni i s-au facut niste analize la sange din care a iesit transglutaminaza iga 6.14 ( 0-25)iar transglutaminaza igg 34 (0-25).Are scuane moi in testul de digestie a iesit amidon nedigerat. Precizez ca am facut teste de alergii si nu este alergic la gluten , deficit de iga la 1 an si 3 luni.Acum e pe regim fara glutem si pe probiotic . Imi puteti spune daca ar putea fi suspect de boala celiache. Va multumesc!
Buna ziua,
Da, exista aceasta suspiciune; poate fi si un rezultat fals pozitiv(avand in vedere deficitul selectiv de IgA); daca in urma excluderii glutenului evolutia este favorabila, cel mai probabil ca este vorba de celiachie, este ceea ce noi numim proba terapeutica; oricum necesita monitorizare pediatrica cu repetarea analizelor periodic; va recomand, oricat de greu ar fi, sa respectati cu strictete exluderea gluenului, doar asa mucoasa intestinala se poate reface. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua ,am o fetita de 2 ani si 8 luni care in prezent are 10.260 g(dezbracata) si 85 cm , acum 3 luni i-am facut panelul pt alergeni alimentari si antitransglutaminaza IgA si IgG pt ca intotdeauna am banuit ca are o intoleranta la gluten si in sfarsit am gasit medicul sa imi recomande astfel de analize. De la 7 luni de cand am inceput sa ii dau cereale de grau, orz, secara.. a inceput sa nu mai ia in greutate , la 6 luni jumate avea 6.800 g iar la 1 an doar 7.300 g, a stagnat ft mult pana la 1 an.
Analizele la antitransglutaminaza au iesit negativ :
Ac.antitransglutaminaza tisulara(tTG)IgG 3,2 U/ml (neg < 10,0)
IgA 0,9 U/mL (neg < 10,0)
Dar la panelul alimentar a iesit ca este alergica
Faina de frau 1,04 (clasa 2 0.70-3.49)
Faina de secara 4,80 (clasa 3 3.50-17.49)
Albus de ou 0,43 (clasa 1 0.35-0.69)
Lapte 0,37 (clasa 1)
Analizele uzuale i-au iesit intotdeauna bine cu exceptia hemoglobinei care ii iesea putin mai mica,10 si ceva dar acum 3 luni cand am repetat-o a iesit 12,0 .
De 3 luni este pe dieta fara gluten , fara albus de ou si fara lapte , medicul mi-a zis ca pot sa ii dau branza,unt, iaurt dar numai lapte dulce sa nu ii dau, dvs ce parere aveti ?
Ea in general a mancat si mananca destul de bine si sanatos dar se pare ca intoleranta la gluten ne-a tinut pe loc, este si scunda doar 85 cm , de cand tine regim a luat ceva mai bine in greutate, peste 200 g/luna.
As dori sa aflu si parerea dvs despre aceste analize , va multumesc.
Buna ziua,
Nu am inteles exact daca anticorpii i-ati determinat inainte sau dupa inceperea regimului; daca sunt dupa regim, atunci sunt irelevanti pt diagnostic, cel mult, atesta eficienta regimului; este insa o componenta plurialergica care ar trebui investigata suplimenar, mai exact determinarea IgE specifice si evident excluderea alergenilor confirmati; e nevoie din punctul meu de vedere de o colaborare pediatru-alergolog- nutritionist pentru stabili un reim corespunzator varstei tianand cont de multitudinea de restrictii alimentare. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Va multumesc pt raspuns.
Anticorpii si alergenii i-am determinat inainte de inceperea regimului , acum 3 luni , dupa aflarea rezultatelor,am inceput regimul.nu sunt impacata cu alergia la lapte, medicul mi-a spus ca pot sa ii dau orice(unt,iaurt,branza,cascaval) dar nu si lapte dulce ,la analiza a iesit si ft putin crescut 0,37 (clasa1), la cazeina a iesit 0,dvs ce parere aveti? alimente care au in compozitie lapte, albus de ou(de ex biscuiti, prajituri fara gluten) pot sa ii dau, sau trebuie excluse si acestea ?
Multumesc.
Va multumesc pt raspuns.
Anticorpii si alergenii i-am determinat inainte de inceperea regimului , acum 3 luni , dupa aflarea rezultatelor,am inceput regimul.nu sunt impacata cu alergia la lapte, medicul mi-a spus ca pot sa ii dau orice(unt,iaurt,branza,cascaval) dar nu si lapte dulce ,la analiza a iesit si ft putin crescut 0,37 (clasa1), la cazeina a iesit 0,dvs ce parere aveti? alimente care au in compozitie lapte, albus de ou(de ex biscuiti, prajituri fara gluten) pot sa ii dau, sau trebuie excluse si acestea ?
Am uitat sa specific ca a fost alaptata pana la 1 ab si 3 luni.
Multumesc.
Daca sunt facuti inainte de regim atunci se cam exclude o boala celiaca, sunt destul de specifici, mult mai specifici decat panelul pediatric; eu mai degraba m-as lega de alergia la lapte si as face si imunoglobulinele specifice(pt fiecare fractiune de proteine; la fel pt ou);evident si un consult alergologic; regimul este destul de restrictiv(corect insa daca se confirma intolerantele) si trebuie stiut cu certitudine daca este sau nu vreo problema pentru a compensa deficitul de proteine din alte surse.