Ce sunt fibrele ?
Fibrele alimentare sunt o componenta esentiala care ar trebui sa faca parte zilnic din regimul copiilor, indiferent de varsta(exceptand desigur sugarii sub 6 luni); din pacate, insa,de cele mai multe ori nu se intampla asta, tot mai multe mamici plangandu-se ca fructele si legumele nu se numara printre preferatele copiilor. Trebuie facut orice efort pentru a le include in alimentatie mai ales avand in vedere consumul mare de fainoase, zahar, amidon care cu siguranta se regasesc din belsug in dieta copiilor. Orice copil, indiferent de varsta ar trebui sa consume 25–30 g fibre pe zi, fie ca este bebelus(peste 6 luni) fie ca se apropie de maturitate; nu trebuie exagerat cu consumul acestora deoarece in cantitate mare determina balonare, crampe.
Sunt doua categorii de fibre :
-
solubile(se dizolva in apa), PECTINELE- prezente in cantitate mare in fructe, mazare, fasole; cresc volumul alimentelor ingerate si astfel confera o senzatie de satietate precoce;
-
insolubile(nu se dizolva in apa)- in cantitate mare in faina integrala, legume, nuci; ele accelereaza tranzitul intestinal cu rol binecunoscut in prevenirea cancerului colorectal.
Unde le gasim ?
Sunt prezente in cantitate mare in fructe, legume, cereale integrale; faina alba, painea, pastele, sucurile isi pierd din cantitatea de fibre prin procedeele industriale de preparare; la fel se intampla si prin indepartarea cojilor fructelor si legumelor.
Spre deosebire de proteine, glucide si lipide care necesita un proces de digestie(descompunere sub actiunea unor substante specifice), fibrele trec de etajul superior al tubului digestiv neschimbate, in colon(intestinul gros) sunt “atacate” de microbii care se gasesc in mod normal la acest nivel si sunt transformate in acizi grasi, metan, apa si bioxid de carbon.E important ca atunci cand fibrele fac parte din alimentatia zilnica sa oferim copilasilor si un aport adecvat de lichide: apa, supe, ceaiuri, sucuri naturale, deoarece fibrele, in special cele din cerealele integrale absorb o mare cantitate de apa la nivelul intestinului.
Continutul in fibre a diverselor alimente ( g fibre/100 g produs):
faina – alba – 3,5 g
-neagra – 8,7 g
– integrala – 11 g
tarate – 48 g (cantitatea de fibre din 20 g tarate este egala cu cea din 250g morcovi)
fructe – mere – 1,5 g; uscate 9 g
– pere, capsuni – 2,5 g, uscate – 14,5 g
– banane – 2 g, uscate – 6g
– prune – 1,5 g, usacte 9,5 g
legume – varza – 2,8 g, uscata – 32 g
– morcovi 3,7 g, uscati – 28 g
– mazare – 7,8 g, uscata – 47 g
Care este rolul lor?
- accelereaza peristaltismul (miscarile) intestinului, prevenind astfel stagnarea rezidurilor in intestin; aceasta stagnare are consecinte dezastruoase asupra organismului, realizand in timp o adevarata “otravire” lenta printr-o continua reabsorbtie a unor substante nocive, absorbtie favorizata de contactul prelungit al rezidurilor(materiilor fecale) cu suprafata intestinului. Astfel au o contributie majora in prevenirea constipatiei.
- curiozitate: cercetari efectuate in SUA au stabilit ca durata tranzitului intestinal este de 6-8 ore la negrii de la sate(care au o alimentatie bogata in fibre), 10 -15 ore la negrii de la oras si 20 -30 ore la populatia din marile centre urbane;
- contribuie la dezvoltarea microflorei intestinale(bacteriile bune din intestine impidecand astfel invazia bacterilor “rele” si ajutand intestinul sa-si revina dupa tratamente antibiotice(frecvent prescrise, mai ales la copilasii mai mici care se confrunta cu repetate episoade infectioase);
- scad absorbtia de colesterol, diminuand nivelul colesterolului “ rau” (LDL) din sange, in pararel cu cresterea celui “bun” (HDLc), protejand astfel pe termen lung impotriva bolilor cardiovasculare;
- intervin in mentinerea unui nivel normal al glicemiei (glucozei din sange), cu rol important in prevenirea diabetului zaharat tip II;
- confera o senzatie de satietate cu un numar foarte redus de calorii, eliminand astfel rontaitul nejustificat intre mese; de asemenea cresc eliminarea de proteine, grasimi prin fecale, debarasand astfel organismul de un surplus caloric, fiind astfel folosite cu success in curele de slabire;
- previn aparitia hemoroizilor si fisurilor anale secundare constipatiei;
- previn aparitia tulburarilor de digestie de tipul colon iritabil sau chiar diverticuloza.
- previn aparitia cancerului de colon si acesta de multe ori favorizat de constipatie, de contactul prelungit al mucoasei intestinale cu materiile fecale;
- cresc capacitatea de aparare a organismului impotriva infectiilor datorita efectului antiinflamator;
- prin influentarea schimburilor(metabolismului) acizilor biliari si prin scaderea colesterolului previn formarea calculilor biliari(pietre la fiere).
Astfel prin includerea cerealelor la micul dejun, adaugarea a 2-3 fructe (cu coaja), consumul de legume sub forma cruda sau preparate sub forma de supe, garnituri, veti reusi sa oferiti copiilor aportul necesar de fibre. La sugari este mai dificil insa o data cu diversificarea si introducerea fructelor si legumelor, aportul zilnic de fibre este asigurat.
Dr Mihaela Birlic nu recomanda cerealele integrale copiilor sub 4 ani deoarece, sustine d-ei, sistemul digestiv al acestora nu e deplin maturizat iar continutul ridicat de fibre este agresiv, declansand diareea. Ce parere aveti? Eu ii dau copilului meu cereale integrale de la 1 an (acum are 2) si mi-e teama sa nu fi gresit.
Buna ziua,
Pot spune ca absolut orice fel de aliment consumat in exces are efecte nocive chiar daca el in sinea lui este un aliment deosebit de sanatos; alimentatia copiilor trebuie sa fie diversa iar daca se regasesc si cereale integrale cu atat mai bine; ideea de baza este ca acestea sa nu fie in exces deoarece pot cauza tulburari intestinale, atat diaree cat si balonari si disconfort digestiv.Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua!
dar despre fitatii din cereale..care inhiba absorbtia Fe si a altor elemente..( se ttot scrie despre acesti fitati din cereale pe site uri “naturiste”) ce ne puteti spune..
ce combinatii nu sunt bune cu cereale..? pentru a nu inhiba alte minerale
multumim!
Buna ziua,
Am tot scris despre acesti fitati la diverse articole si in raspunsurile la intrebarile mamicilor; acesti fitati sunt periculosi atunci cand cerealele sunt in exces, daca exista o portie de cereale pe zi nu exista acest risc, indiferent de tipul cerealelor; sunt periculosi acolo unde se adauga cereale in biberon doar pt ca bebe sa doarma mai bine, acolo unde exista la fiecare masa, pe principiul unei mese mai consistente. Cerealele ca de altfel orice alt aliment, in cantitati mici/moderate sunt excelente iar in exces se asociaza cu anemie si alte carente prin inhibarea absorbtiei la nivel intestinal a vitaminelor si mineralelor.
Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua! Baietelul meu in varsta de 18 luni are scaun zilnic dar de cele mai multe ori tare, ca niste bilute. Mananca 2-3 fructe pe zi, un castronel de mancarica de legume cu carne, seara gris cu lapte, dimineata branza fagaras cu cereale ptr bebelusi. Cam de doua ori pe saptamana gris integral cu lapte sau fulgi de ovaz cu lapte dimineata. Apa bea destula , peste 1000 ml pe zi. Ce ar trebui sa schimb in meniul lui? Mentionez ca atunci cand era alaptat exclusiv nu avea scaun in mod regulat, uneori facea greu.
Buna ziua,
Cresteti cantitatea de cereale bogate in fibre: fulgi de ovaz, tarate de grau; puteti sa adaugati si seminte de in fin rasnitate; branza inlocuiti-o cu iaurt sau combinati-o fie cu magiun de prune fie cu prune uscate si rehidratate; excludeti banana sau cel mult combinati-o fie cu prune, fie cu kiwi. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Multumesc ptr raspuns!
Va rog mult sa mi raspundeti daca se poate si la intrebarea de la capitolul ” alimentatia copilului mic 1-3 ani” .
O zi frumoasa sa aveti!
Buna , as avea si eu o problema am un baietel de 6 luni de cand am venit din maternitate nu am avut suficient lapte de la piept si iam dat lapte praf a inceput sa aiba probleme cu constipatia mi sa recomandat de dna doctor pediatru sa ii dau eubiotic a facut o data singur apoi deloc apoi mia zs eubiotic la fel a facut o data si dupaceea numai apoi mia zs sa iau siropul sanzime nu lam gasit am zs ca daca incepem diversificarea o sa se schimbe de loc dar am observat ca inceputul vine maigreu adica e tare ca piatra restul e mai moale am incercat cu suc de morcov crud plange de numa nu il vrea am incercat si cu microclisma cu musetel si nalba asa face dar mie sa nu ii faca rau si am impresia ca asteapta termometrul nici nu apuc sa bag termometrul si face dar el impinge dar in acelasi timp strange funduletul de nici acu nu intra va rog ajutati ma sunt disperata deja cand vine seara ma ia groaza deci daca o sa faca singur cred ca am sa dau chef !!
Buna ziua,
Nu ati precizat care este intervalul intre scaune; din ce descrieti cred ca este mai degraba o “incetinire” a refelxului de defecatie, o inhibitie a musculaturii prin utilizarea manevrelor mecanice; recomandarea mea este sa renuntati la aceste metode si sa incercati reglarea prin alimentatie si prin exercitii de tonifiere a musculaturii;in primul rand schimbati formula de lapte, incercati una speciala pt copilasii cu probleme de tranzit; nu fortati administrarea sucului de morcov daca nu-l accepta; in astfel de situatii se poate incepe diversificarea cu fructe in locul celei clasice cu legume; axati-va pe piure de pere sau prune uscate si rehidratate; puteti folosi si cantitati mici de suc de protocala daca nu reusiti cu perele/prunele; faceti excercitii de tip “abdomene”, tineti-l in brate, cu fundicu mai jos(ca si cum ar sta pe olita), faceti-i masaj la burtica in sensul acelor de ceasornic; cu rabdare, in 2-3 saptamani tranzitul se regleaza si puteti continua diversificarea cu legume si apoi carne/galbenus de ou. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!