Infectiile streptococice sunt foarte frecvente in copilarie, cel mai adesea localizate la nivelul cailor respiratorii superioare (amigdalite/faringite, otite, sinuzite, scarlatina) dar si la nivelul pielii (impetigo); in cazuri mai rare apar infectii severe de tipul pneumoniei, meningitei sau complicatii ale infectiei cu streptococ: reumatismul articular acut (febra reumatica), respectiv glomerulonefrita acuta (afectare a rinichiului de tip inflamator cu perturbarea functiei renale).
Aceasta multitudine de manifestari deriva din faptul ca exista foarte multe grupe de streptococi, de departe cel mai frecvent fiind grupul A si acesta cu peste 80 de tipuri. Cel mai frecvent este Streptococul beta hemolitic grup A care poate sa determine infectii la nivelul cailor respiratorii superioare dar si la nivelul pielii. Streptococul grup B este implicat in aparitia unor infectii severe la nou -nascut prin transmitere materno-fetala.
O categorie aparte este reprezentata de streptococul pneumoniae (pneumococul) ce determina infectii severe de tipul pneumoniei, respectiv meningitei si impotiva caruia exista posibilitatea de aparare prin efectuarea vaccinarii antipneumococice .
Datorita frecventei crescute voi insista asupra faringitei/amigdalitei determinate de streptococul betahemolitic grup A, urmand ca Scarlatina(articol detaliat) sa constituie subiectul unui alt articol.
FARINGITA/AMIGDALITA CU STREPTOCOC BETA HEMOLITIC GRUP A:
Ce este faringita/amigdalita?
– inflamatie la nivelul faringelui (gatului) si amigdalelor produsa de cele mai multe ori de virusuri (pana la 85%) si mai rar de bacterii (15-30%); dintre bacterii cel mai frecvent e implicat streptococul grup A dar pot fi si alti streptococi precum si alte bacterii : Mycoplasma, Chlamydia (mult mai rar).
– amigdalele sunt niste structuri ce intervin in apararea organismului, formate din tesut limfatic si care sunt situate deasupra si in spatele limbii, de o parte si de alta a gatului ce reactioneaza (cresc in dimensiuni si se inrosesc) in momentul in care organismul vine in contact cu diverse virusuri sau bacterii. Sunt copilasi care fac multe episoade de amigdalite, astfel incat amigdalele raman marite de volum (si in afara episoadelor infectioase) asa numita amigdalita cronica, hipertrofica, care uneori necesita indepartarea chirurgicala a amigdalelor (partial sau total).
-cel mai frecvent afectati de infectia cu streptococ sunt copilasii cu varste cuprinse intre 5 si 15 ani, infectia fiind rara in primul an de viata.
Cum se transmite?
Avand in vedere localizarea preponderenta la nivelul nasului si gatului se transmite foarte usor prin stranut, tuse, secretii nazale sau prin intermediul obiectelor contaminate (jucarii, obiecte de mobilier, etc) astfel incat in colectivitati se inregistreaza adevarate epidemii mai ales in sezonul rece; un copil cu faringita/amigdalita streptococica este contagios in primele 24-48 de ore de la instituirea tratamentului antibiotic.
O categorie aparte este reprezentata de purtatorii sanatosi de streptococ care nu prezinta nici o manifestare insa care pot transmite cu usurinta infectia.
Cum se manifesta?
Exista o serie de asemanari intre faringitele/amigdalitele virale si cele bacteriene, pentru confirmarea cu certitudine a infectiei streptococice fiind necesare investigatii suplimentare ( analize de sange, secretie faringiana),
Astfel :
debut: – brusc cu :
- febra uneori inalta ( > 39C) – sugestiva pentru streptococ;
- alterarea starii generale, indispozitie, iritabilitate;
- refuzul mancarii, varsaturi ( mai ales la copilasii mai mici);
perioada de stare:
- dureri in gat severe (disfagie) ce fac imposibila alimentatia;
- cresterea in dimensiuni a ganglionilor ( laterocervicali si submandibulari) cu durere si sensibilitate la atingere;
- hiperemie faringiana ( gat rosu) cu cresterea in dimensiuni a amigdalelor care uneori chiar se unesc pe linie mediana; amigdalele sunt intens congestionate si pot prezenta depozite albicioase, galbui ( depozite pultacee).
- caracteristic este lipsa disfoniei (raguseala), tusei, rinoreei (curgerea nasucului), manifestari care pot sugera mai degraba implicarea unui virus decat a unei bacterii.
convalescenta:
- dupa 24-48 de ore de la instituirea tratamentului (obligatoriu antibiotic, de electie PENICILINA) copilasul nu mai este contagios iar simptomele se amelioreaza spectaculos; cu toate acestea, tratamentul trebuie continuat 7-10 zile in functie de recomandarea medicului.
Este important de a diferentia faringita/amigdalita streptococica de cea virala pentru a stopa administrarea inutila de antibiotice, din ce in ce mai frecventa. Antibioticele nu scad durata de evolutie a unei infectii virale, la fel cum nu previn suprainfectia bacteriana. Asadar dragi mamici nu administrati antibiotice doar pentru ca la o alta “raceala” un anumit antibiotic a fost eficient. Singurul in masura sa recomande tratament cu antibiotice este medicul de familie sau pediatrul.
Cum se diagnosticheaza?
In general pe baza simptomelor copilasului si pe baza examenului clinic (consultatia propriu-zisa) se ridica suspiciunea de infectie cu streptococ care este obligatoriu sa fie confirmata/infirmata prin efectuarea unei secretii faringiene. Chiar si asa, aproximativ 30% din cei cu suspiciune de infectie streptococica au secretia negativa (nu se confirma prezenta streptococului) dupa cum la un procent variabil, cuprins intre 20 -40% se confirma prezenta streptococului, desi acestia nu au nici un fel de manifestare.
In practica se foloseste Scorul McIsaac care ajuta la incadrarea etiologica a amigdalitei.
Astfel, pentru fiecare din urmataorele simptome se acorda cate 1 punct:
1. temperatura ce depaseste 38C;
2. absenta tusei;
3. adenopatie dureroasa (cresterea in dimensiuni a ganglionilor);
4. cresterea in dimensiuni a amigdalelor cu congestie ( roseata) eventual depozite de puroi;
5. varsta cuprinsa intre 3 si 14 ani;
Un scor curpins intre 1 si 3 ridica suspiciunea unei infectii streptococice, pe cand un scor de 4-5 este aproape sigur pentru o infectie bacteriana, in speta streptococica.
Pe langa secretia faringiana frecvent se indica si efectuarea ASLO = Anticorpiantistreptolozina care reprezinta un raspuns al organsimului la infectia cu streptococ; astfel spus, organismul produce “soldatei” (anticorpi) impotriva streptolizinei (o enzima produsa de catre streptococ) care pot fi determinati din sange si reflecta infectia cu streptococ. Nu prea se folosesc in diagnosticul fazei acute, mai mult sunt utili in dinamica, pentru a urmari evolutia. Trebuie specificat faptul ca ASLO creste in prima saptamana de la producerea infectiei, ingregistreaza o valoare maxima in urmatoarele 2-4 saptamani dupa care in decurs de 6 -12 luni revine la valoarea normala. De aceea persistenta unor valori crescute in decurs de cateva luni impune o reevaluare.
In situatii mai sevre se pot efectua si analize de sange care vor confirma suspiciunea de infectie bacteriana prin prezenta sindromului inflamator (VSH- crescut, PCR – Proteina C Reactiva pozitiva), leucocitoza cu neutrofilie (cresterea numarului de globule albe si a unei fractiuni a acestora sugestive pentru infectie bacteriana), eventual si o anemie usoara (intrainfectioasa).
Ce complicatii pot sa apara?
- persistenta infectiei – se datoreaza existentei unor bacterii mai rezistente, de obicei stafilococul aureu care produce beta lactamaza, fiind necesara in acest caz schimbarea antibioterapiei;
- recurenta infectiei – frecvent datorita nerespectarii recomandarilor medicale in special renuntarea precoce la tratamentul antibiotic;
- adenita ( submandibulara, laterocervicala) – inflamare dureroasa a ganglionilor;
- flegmon amigdalian – care necesita pe langa tratamentul antibiotic evacuarea puroiului ( de catre medicul specialist ORL) si eventual amigdalectomie ( indepartarea chirurgicala a amigdalelor) in functie de recomandarile medicului orl-ist; dezvoltarea sa este sugerata de o sensibilitate crescuta la deschiderea gurii, uneori cu imposibilitatea de a se alimenta chiar si cu lichide ( trismus);
- otite, sinuzite prin diseminarea infectiei in zonele invecinate;
- fasciita necrozanta – o complicatie severa determinata de asa-numita “bacterie carnivora” care distruge tesuturile;
- reumatismul articular acut ( RAA) – o boala extrem de frecventa in urma cu zeci de ani dar a carei frecventa s-a redus semnificativ prin tratamentul si profilaxia corecta a infectiilor streptococice; pe langa afectarea articulatiilor este posibila si afectarea inimii cu consecinte grave;
- glomerulonefrita acuta poststreptococica – afectare a glomerulilor renali cu perturbarea functiei renale.
Cum se trateaza?
Obiectivele principale sunt :
1. eradicarea infectiei – tratamentul antibiotic, conform antibiogramei;
2.controlul temeperaturii si al durerii – antitermice, antialgice;
3. masuri igienico-dietetice;
1. Eradicarea infectiei:
In cazul in care suspiciunea de infectie streptococica se confirma prin pozitivarea secretiei faringiene, tratamentul de electie este cel antibiotic, de prima intentie fiind PENICILINA.
Singurul in masura sa stabileasca aceasta suspiciune respectiv sa recomande tratamentul antibiotic este medicul, fie cel de familie fie medicul pediatru.
In practica exista 2 situatii:
a) se recolteaza secretia faringiana dupa care se instituie tratamentul antibiotic pana la confirmarea infectiei ; daca antibiograma confirma sensibilitatea streptococului la antibioticul initial se contiunua cu acesta timp de 10 zile; in schimb, daca streptococul nu este sensibil la antibioticul initial, se administreaza alt antibiotic, conform antibiogramei.
b) se recolteaza secretia faringiana si se asteapta pana la confimarea respectiv infirmarea infectiei cu streptococ fara a administra un tratament antibiotic.
Penicilina se administreaza oral in cazurile usoare/moderate,respectiv intravenos/intramuscular daca copilasul este spitalizat.
Pentru cei alergici la Penicilina se pot folosi alte antibiotice : Eritromicina, Claritromicina ( Fromilid, Klabax, Klacid), Azitromicina ( Azitrox, Sumamed), Amoxicilina+Acid clavulanic ( Augmentin, Enhancin), mai rar Cefuroxim ( Zinnat).
Durata tratamentului este de 10 zile, mai putin in cazul Azitromicinei ( 3-5 zile). Chiar daca simptomatologia s-a ameliorat si copilasul pare ca nu mai are nimic trebuie sa continuati sa administrati antibioticul. Daca la 3 zile de la instituirea tratamentului nu se inregistreaza o evolutie favorabuila atunci trebuie sa solicitati o noua evaluare medicala ( ideal ar fi la acelasi medic care a evaluat prima data copilasul).
In pararel cu tratamentul antibiotic se administreaza probiotice ( Biotics, Enterolactis, Ecoflorina, Linnex) pentru a preveni o eventuala disbioza ( distrugerea bacteriilo”bune” din intestin sub actiunea antibioticului care nu are actiune selectiva).
In functie de antecedentele copilasului se recomanda tratament cu Penicilina retard ( MOLDAMIN) injectii intramusculare cate 1/saptamana timp de 3 saptamani, pana la 3 luni cu scopul de a preveni instalarea unor complicatii la distanta.
2. Tratamentul antipiretic:
– are la baza un consum crescut de lichide la care se adauga medicamente de tipul Ibuprofen ( Nurofen, Ibugesic, Marcofen), respectiv Paracetamol ( Panadol, Calpol, Eferalgan). Detalii suplimentare se gasesc in articolul dedicat febrei.
– nu se administreaza aspirina copiilor sub 14 ani
3. Regim -igieno-dietetic
-
izolare la domiciliu, eventual repaus la pat in functie de severitatea infectiei;
-
consum crescut de lichide ( ceaiuri caldute, nu fierbinti la care se poate adauga lamaie si miere, apa, sucuri de fructe, compoturi supe de legume);
-
gargara cu apa cu sare de 3-4 ori pe zi pentru copilasii mai mari, complianti ( la 200 ml apa calduta se adauga o lingurita sare);
-
atmosfera umeda, evitarea supraincalzirii locuintei;
-
evitarea fumatului in preajma copiilor.
Cand e necesara amigdalectomia?
( indepartarea chirurgicala a amigdalelor)
Singurul in masura sa stabileasca acest lucru este medicul specialist ORL. In ultimii ani a scazut dramatic numarul acestor interventii chirurgicale consecinta a diagnosticarii si mai ales a tratamentului corect aplicat.
Sunt totusi cateva criterii care pot stabili aceasta indicatie:
- infectii frecvente, severe din punct de vedere al evolutiei ( peste 5 episoade/an) intotdeauna confirmate bacteriologic ( secretia faringiana sa stabileasca clar prezenta streptococului beta hemolitic);
- abcces periamigdalian ( flegmon);
- amigdalita cronica, recurenta : amigdale marite de volum care deseori se unesc pe linie mediana si afecteaza modul de alimentare precum si respiratia;
- influentarea activitatii cotidiene prin absenteism scolar, tulburari de somn, etc.
Cum putem preveni infectia cu streptococ?
-
evitarea spatiilor inchise, aglomerate datorita usurintei cu care se transmite aceasta infectie;
-
izolarea la domiciliu a copilasilor bolnavi, prevenind astfel raspandirea infectiei in crese, grainite, scoli;
-
evitarea contactului cu persoane bolnave;
-
spalare frecventa pe maini cu apa calda si sapun;
-
evitarea fumatului in preajma copiilor;
-
dezinfectarea periodica a jucariilor si suprafetelor cu care copilasii vin mai frecvent in contact;
-
educarea copiilor pentru a-si insusi minimele reguli de igiena, in primul rand cele referitoare la obiectele personale (periuta de dinti, pahar, tacamuri); chiar si acasa, fiecare membru al familiei ar trebui sa aiba grija cu atat mai mult cu cat vorbeam de acei purtatori sanatosi care nu au semne de boala dar care transmit infectia.
In concluzie as putea spune despre temuta amigdalita ca este o boala frecventa (rar existand copilasi care nu au avut infectie cu streptococ) dar care beneficiind de tratamentul corect se vindeca fara sechele, cea mai buna dovada fiind scaderea dramatica a cazurilor de reumatism articular acut.
Ce opinie aveti de tratamentul cu propolis pentru infectia cu streptococ sau cu alti germeni?
Ani de zile m-am tratat cu antibiotice dar acum la primele simptome folosesc cu succes tinctura de propolis.
Infectia cu streptococ este o infectie bacteriana care necesita obligatoriu tratament antibiotic, de electie fiind penicilina; eradicarea streptococului este foarte importanta prezenta sa in organism putand afecta articulatiile, inima si rinichii astfel incat detectarea sa impune obligatoriu tratament curativ ( antibiotic) si profilactic ( penicilina retard, clasicul moldamin). Propolisul poate ajuta la vindecare dupa cum poate stimula imunitatea si astfel preveni infectia insa nicidecum folosit ca si tratament curativ doar adjuvant tocmai datorita “parsivitatii” streptococului.
Buna ziua!
Fetitei mele de 6 ani I s-a depistat streptococ beta-hemolytic de grup G in exsudatul faringian, fara ca ea sa aiba simptome. La laborator s-a spus ca nu se transmite in colectivitate. Insa atunci cum?
Tratamentul in acest caz cate zile il recomandati si cu ce preparat (este sensibil la Ampicilin, Azitromicina, Claritromicina, Clindamicina, Gentamicina, Ofloxacin, Penicilin)?
Va multumesc!
p.s. este necesara efectuarea de exsudat faringian la toti membrii familiei?
buna ziua am fost internata cu copilu de 6 ani la spital si are diagnosticu streptococcus pneumonial si este purtator si de pneumoccoc in nas si in sange cu totul ca a fost vaccinat antipneumoccoc..a facut tratament cu…cefort i.v . gentamicina. hhc. vreau sa imi spuneti daca nu este ceva grav ca nu stiu nimic cum trebuie sa verific daca a fost tratat sau cum se poate trata pneumococco din sange
articolul e foarte bine scris. si noi am avut simptomele exact cum sunt prezentate in articol, si gatul copilului a fost exact ca in prima poza – cu white drainage patch… dar dupa ce am terminat cu antibioticul (5 zile Augmentin 3 mlx2 ore, copilul e peste 15 kg, mi s a parut mica doza?) el continua sa aiba naz infundat si a inceput sa tuseste si sa aiba secret nazal foarte abundent care curge in gat si provoaca si varsaturi. Ce sfat ne puteti da in cazul nostru? azi din nou mergem la pediatra.
Multumesc!
Doza este corecta, fiind doza minima cu care se initiaza tratamentul antibiotic insa trebuie ajustata (crescuta) in functie de evolutia infectiei; faptul ca a aparut obstructia nazala cu secretii si tuse semnifica cel mai probabil o alta infectie, probabil virala, aparuta in contextul infectiei bacteriene initiale; daca aveti programare azi este foarte bine, asa va beneficia de o evaluare de specialitate si un tratament adecvat, mie fiindu-mi foarte greu sa recomand un tratament fara sa “vad” copilasul.
Multa sanatate!
multumesc pentru raspuns! noi locuim pe brancusi si o sa venim si la o consultatie!
Cu drag, oricand mai aveti nevoie! Multa sanatate!
Buna ziua.
Sunt mama a doi copii, unul are 4 ani si jumate si cel mic, 1 an si 2 luni.
In urma unei secterii de col am fost diagnosticata cu streptococus agalactiae-beta-hemolotic de tip B si candida.
E posibil ca vreunul dintre copii sa aiba si ei aceste probleme?
Medicul ginecolog mi-a dat tratatament numai mie dar am vazut pe internet ca trebuie tratat si sotul pentru streptococ si as vrea sa stiu daca e cazul sa investighez si copiii sa nu aiba si ei. Cel mic are probleme respiratorii, mai multe episoade de la nastere, inclusiv bronsiolita. Si in ultima vreme mai mult bolnav este, cu toate tratamentele urmate. Si cel mare urineaza foarte des.
E posibil sa fie vreo legatura? Multumesc foarte mult.
Buna ziua,
Sa va traiasca copilasii si, sa fie sanatosi!
Asa este, trebuie tratat si sotul iar dupa efectuarea tratamentului trebuie refacuta secretia pentru a verifica daca infectia a fost sau nu eradicata. In cazul copilasilor ar trebui efectuata o secretie faringiana ( puteti face si dvs si sotul) deoarece exista foarte multe persoane sanatoase dar purtatoare de sterptococ; sunt mai multe tipuri si subtipuri de streptococ de aceea este oportuna o secretie faringiana; bronsiolita de care vorbiti in cazul copilasului mai mic, nu are legatura cu streptococul, bronsiolita fiind determinata de un virus ( frecvent virusul sincitial respirator); in general infectia cu streptococ merge cu febra, febra mare si caracteristic este absenta tusei si a secretiilor nazale. In cazul baiatului mai mare trebuie sa monitorizati cantitatea de lichide per 24 de ore in paralel cu cantitatea de urina, deoarece daca consuma multe lichide este normal sa urineze mai mult. Daca insa apar si alte simptome de genul usturimilor la urinare, urinari dese si reduse cantitativ, atunci va necesita investigatii suplimentare pentru a stabili cauza si mai mult a indica tratament daca este necesar.
Buna ziua
In cazul unui copil descoperit intamplator ca fiind portator de streptococ, fara a avea simptome, este necesar tratamentul antibiotic? La gradi apar frecvent afisele cu “faceti exudat copiilor”. Deci ar putea fi purtator o data pe luna teoretic. E deci necesar tratament? Multumesc.
Stimata Doamna Doctor,
Am o fetita de un an si 10 luni care se pregateste de gradinita. in urma analizelor cerute acolo, la exudatul laringial s-a identificat prezenta stafilococului aureus si ni s-a recomandat un exudat nazal. urmeaza maine sa refacem analizele, atat din gat cat si din nas.
fetita este foarte bine, nu prezinta niciun simptom de stafilococ.
vroiam sa va rog sa imi spuneti daca din cauza prezentei acestuia ar putea sa nu fie primita la gradi si daca se poate trai cu acesta atata timp cat nu exista probleme.
va multumesc anticipat!
Buna seara,eu am 23de ani si de la varsta de 2ani sufar de dureri de gat, de cati va ani am o amigdala care este mereu mare, cam de cand am intrerupt tratsmentul cu penicilina din cauza ca sunt allergica,dar mereu de vero 4/5ori pe an din cauza raceli fregvente la gat ,mac tratament cu augmentin dar din pacate aamigdala ramane mereu mare,de la analize rezulta presenta streptococului c, toti medici imi spunti ca este nevoie de operatie, Dumneavoastra ce parere aventi? Multumesc pentru atentie !
Buna ziua,
Recomandarea mea este de a consulta un medic ORL-ist iar daca acesta recomanda interventia chirurgicala sa-i urmati sfatul. Va doresc multa sanatate!
Buna ziua,
Sotul meu a fost diagnosticat cu streptococ. as vrea sa va intreb daca fetita noastra de 6 luni ar putea lua acest streptococ de la sot. ce ar trebui sa facem sa evitam acest lucru?Multumesc!
Buna ziua,
Streptococul se poate transmite cu usurinta, de aceea sotul trebuie sa urmeze tratament conform antibiogramei si apoi sa mai faca o secretie faringiana pentru a verifica daca tratamentul a fost eficient sau nu. Va doresc multa sanatate!
buna ziua am un baietel de 6 ani i s-au marit ganglionii,am facut un exudat faringian si a iesit streptococ beta hemolitic,10 zile i-am dat zinat la recomandarea medicului dupa cat timp se repeta exudatul faringian?
Buna ziua,
Exudatul trebuie facut dupa 3-5 zile de la incheierea tratamentului antibiotic;eventual, in dinamica trebuie determinat ASLO(anticorpii antistreptolizina), anticorpi care se pozitiveaza dupa trecerea prin infectie si a caror valoare trebuie urmarita in evolutie.Va doresc sa aveti parte numai de sanatate iar daca mai aveti si alte intrebari, va astept cu drag!
BUNA SEARA ,AM O FETITA DE 14 ANI FACE BASCHET DE PERFORMANTA DE LA 8 ANI SI IN URMA CU 6 LUNI A INCEPIT SA ACUZE DURERI MARI DE UN GENUNCHI IAR ACUM DE O LUNA DE AMBI A VAZUT/O ORTOPEDUL SPORTIV DAR A SPUS CA E NORMAL SA O DOARA PENTRU CA E IN CRESTERE .EU M;AM SPERIAT PT CA DURERILE NU DISPAREAU SI AM CONSULTAT UN ALT MEDIC FIZIOTERAPEUT CARE NE;A TRIMIS LA EXAMENUL RMN.REZULTATUL REMENEULUI ESTE ,,RM GENUNCHI STANG ,LEZIUNE DEGENERATIVA CORN POSTERIOR MENISC MEDIAL ,,,SI RUPTURI FIBILARE LIGAMENT INCRUCISAT,FASCICUL POSTERO/LATERAL .SI RM GENUNCHI DREPT,LEZIUNE DEGENERATIVA CORN POSTERIOR MENISC MEDIAL SI EDEM DIFUZ LA NIVELUL LIGAMENTULUI INCRUCISAT ANTERIORSI RUPTURI FIBRILARE LA NIVELUL FASCICULULUI POSTERO/LATERAL AM FACUT SI ANALIZE ASLO 200.PROTEINA C REACTIVA PREZENTA.VSH 12/20 , VOLUM MEDIU TROMBOCITAR 11,3 .LATIAEA TROMBOCITARA 8,8 .EXUDAT NEGATIV VA MULTUMESC DIN SUFLET DACA POATE CINEVA SA MA AJUTE CU UN SFAT MEDICI LA CARE AM FOST MA TRIMIT DE LA UN SPECIALIST LA ALTUL
Buna ziua,
Prezenta ASLO certifica faptul ca a fost in antecedente o infectie streptococica; trebuie urmarita valoarea in dinamica si facuta profilacie cu moldamin; pe langa asta e necesar un consult reumatologic/balneologic, deoarece leziunile prezente acolo trebuie sa beneficieze de tratament, de fizioterapie, kinetoterapie; Problema este mai complexa si trebuie vazuta de mai multi medici care sa lucreze in echipa si care sa-i rezolve problema, avand in vedere ca, la aceasta varsta mica sunt prezente leziuni degenerative. Va doresc numai bine si, va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua,
Va rog din suflet sa ma ajutati cu un sfat. La ultimul exudat faringian facut deoarece tot face rosu`n gat de vreo cateva luni, fara alte simptome, baietelului meu de 1,4 luni i-a fost descoperit stafilococul auriu. De aproximativ o saptamana e rosu`n gat, inghite zgomotos, dar mananca si e vesel.
S=a jucat cu o fetita ce a avut stafilococ auriu( nu stiu ce sa cred, dar exudatul l=a facut si ea la acelasi laborator) tratat cu antibiotic, de la ea sa fi luat?
Sa refac exudatul, sau sa incep cu antibiotic? s=ar putea agrava daca mai aman cateva zile pana la un alt rezultat? Farmacista mi-a spus ca nu se scapa asa usor de el si ca antibioticele nu prea ajuta.
Cu imunitatea, la cum mananca, nu cred sa aiba probleme. E innebunit dupa fructe si legume, pe cele autohtone le consuma proaspete si fara chimice din propria gradina, carnea din curte, pestele de Dunare, incercam pe cat posibil sa-i oferim cat mai natural. Afara ne petrecem cea mai mare parte a zilei, doar masa si somnul in casa.
Buna ziua,
Nu as putea sa va spun de unde anume a luat microbul; acestia se transmit cu usurinta mai ales daca copilasii sunt in colectivitate si/sau interactioneaza cu copilasi bolnavi; personal v-as recomanda sa mergeti la medic cu rezultatul respectiv iar medicul va va recomanda tratamentul corespunzator.
Buna ziua,
am un baietel de 4 ani si a fost diagnosticat cu stafilococ coagulazo pozitiv absent streptococ beta hemolitic si un indice also 11
Va rog frumos imi puteti da niste sfaturi?
Este stafilococul auriu?
Sunt disperat, credeti-ma!
Am uitat sa va spun,nu mananca si daca se forteaza vomita tot ce a mancat si are amigdalitele umflate
Buna ziua,
Nu am inteles exact rezultatul…este sau nu prezent streptococul?…daca acesta este prezent, nu este o situatie disperata, se trateaza conform antibiogramei dupa care se urmareste in timp evolutia. Aslo de 11 nu semnifica infectie acuta insa asa cum relatam si in articol, acesti anticorpi nu cres in momentul infectiei ci pe parcurs.
Dr. de famile a spus ca nu este nimic grav,dar am citit pe site-ul dvs si sunt foarte speriat.
Va rog ajutati-ma cu sfaturi
Buna ziua,
infectia cu streptococi poate fi cauza sau poate determina aparitia sclerozei laterale amiotrofice?Fratele meu a fost diagnosticat cu aceasta boala dar de curand am aflat ca unchiul nostru a avut RA si un fratele de-al sau a murit de meningita datorita streptococului care nu a fost depistat la timp mama lor a fost purtatoare de streptococ- adica bunica noastra . Se poate ca fratele meu sa nu aiba SLA ci sa fie un RA care se poate trata cu antibiotice?
Va multumesc
Buna ziua,
Cauzele sclerozei amiotrofice sunt multiple, si nu poate fi identificata o cauza unica.Diagnosticul de scleroza este mult mai complex, sunt necesare multe investigatii, spre deosebire de RA unde diagonsticul se poate stabili mai usor.
Buna ziua .Am o fetita de 4 ani si la exudatul faringian a fost diacnosticata cu streptococ beta hemolitic grup b si a primit tratament cu eritromicina.Exudatul trebuie facut si de parinti?este contagios?aslo negativ, proteina c reactiva negativ.multumesc
Buna ziua,
Streptococul de grup B nu este foarte periculos si este necesara verificarea dupa inchierea tratamentului printr-o noua secretie faringina; este important sa anuntati la gradinita acest aspect daca fetita frecventeaza o colectivitate; verificarea parintilor este importanta atunci cand este vorba de streptococul de grup A.Streptococul de grup B apare frecvent la nivel genital, si este periculos atunci cand in secretia vaginala se identifica iar mamica este insarcinata, deoarece exista riscul de a transmite infectia bebelusului in momentul nasterii.
Buna seara! Fetitei mele i-a fost depistata prezenta streptococului beta hemolitic de grup A in urma cu 6 luni. Nu a facut nici un tratament si am repetat determinarea in aceasta luna, cu acelasi rezultat.
Fetita nu a avut nici o manifestare clinica in toata aceasta perioada si nici inainte. Ultima data cand a facut temperatura a fost in urma cu vreo 3 – 4 ani.
Nu a luat nici un antibiotic pana la aceasta varsta(7 ani si 11 luni).
Cum sa abordez problema aparuta, astfel incat sa elimin streptococul, dar sa evit medicatia de sinteza? Este posibil?
Buna ziua,
Este posibil ca fetita sa faca parte din categoria purtatorilor de streptococ care nu au simptome insa care pot transmite boala cu usurinta; streptococul poate fi eliminat doar cu tratament antibiotic, fiind vorba de o bacterie, bacterie care poate determina infectii severe cu posibile complicatii grave; personal as recomanda si un consult de specialitate(medic infectionist) pentru o atitudine terapeutica corecta. Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari, va astept cu drag!
buna seara. baietelul meu de 1 an si doua luni a fost diagnosticat cu streptococ beta hemolitic de tip a, nu are niciun simptom, mananca bine, credeti ca este o problema prezenta acestuia in gat? antibiograma nu este gata dar medicul ne-a prescris ospen. va multumesc.
Buna ziua,
Daca s-a identificat streptococ, atunci acesta trebuie tratat, cu antibiotic, conform antibiogramei; dupa ce ati incheiat tratamentul antibiotic este bine sa repetati secretia faringiana pentru a vedea daca tratamentul a fost eficient. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Bună-ziua!Am 34 de ani şi de aproape 10 ani prezint o iritabilitate la nivelul gâtului, ceea ce mă face să tuşesc, uneori până la epuizare. Sunt profesoară şi de multe ori îmi este greu să îmi ţin orele.De puţin timp am descoperit că am streptococ auriu hemolitic.Oare tusea mea iritativă provine de la această bacterie? Ce pot face in acest caz, pe langa tratamentul cu antibiotic? Multumesc.
Buna ziua,
Desi nu e de domeniul meu, v-as face cateva recomandari; in primul rand un consult ORL iar in al doilea rand un consult pneumologic; avand in vedere meseria dvs, corzile vocale sunt foarte solicitate, la fel cum praful de creata poate fi un factor favorizant al acestor manifestari. Va doresc sanatate!
buna seara am o fetita de 13 ani si sa descoperit ca are strptococ beta hemolitic grupa A este alergica la penicilina si moldamin ar avea voie sa faca?
ia tratament eritromicina.va multumesc!
Buna ziua,
Daca s-a facut exudat faringian, atunci cu siguranta s-a facut si antibiograma; din acea antibiograma, medicul curant la alege antibioticul care se potriveste, cel mai probabil din categoria macrolide(claritromicina, azitromicina) avand in vedere alergia la peniciline.Va doresc sanatate si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna,in 11 feb baietelul meu de 5 ani avea 38,2 tusa si muci,ne-am dus la spital si a zis ca e laringita i-a dat eurespal,stodal si aerius.in 11 feb am observat ca are niste bubite rosi pe trunchi,gat si fata.Am mers la medicul de familie si ne-a spus ca e angina acuta si suspect de scarlatina.ama mers la infectioase unde ne-au internat.a doua zi i-au facut analize de sange,urina,raze si exudat.la raze a iesit interstitiu acc.bilateral,la urina densitate 1030,2-3 leucocite/camp frecvent mucus restul normale,la sange leucocite 14,00 ,aslo <200 si exudat -flora nepatogena.Diagnostic a zis ca e scarlatina si pneumonie.Tratamentul a fost 7 zile -augumentin 4 ml ,ibalgin 5 mil,bronhexim 10 pic eurespal 8 ml ,totul la 8 ore ,apoi inca 4 zile sa continuam cu bronheximul si sa luam Multisis de 2 ori pe zi.In prezent se mai simt pe trunchi la atingere bubitele acelea ca si grisul,isi drege frecvent vocea ca si cum l-ar zgaria ceva in gat dar zice ca nu il doare si gatul mi-a spus doctorita ca e curat,la fel si limb ,si am observat ca la 2 degete i s-a luat pielea de pe buricul degetului si unghile sunt rozali.Intrebarea e daca intradevar a fost scarlatina doar augumentinul a fost suficient ?a fost tratat corespunzator?ca ma ingrozeste treaba cu complicatiile.Am tinut si regimul tot ince 4 zile de la externare asa cum ne-a recomandat si urmeaza peste 14 zile sa mergem iar sa facem analizele.Mentionez ca nu mai are amigdale si polipi.
Buna ziua,
Din descrierea dvs, in special modificarile la nivelul pielii, asa pare a fi scarlatina; augmentinul este un antibiotic care se foloseste uneori ca si inlocuitor al penicilinei in infectia cu streptococ; trebuie monitorizata evolutia in saptamanile/lunile ce urmeaza si, cu siguranta medicul curant va lua in considerare si necesitatea administrarii de moldamin; va doresc recuperare rapida si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua! am citit mai multe probleme de sanatate a mai multor persoane, eu am o problema mai deosebita; in urma cu 21 de ani am fost muscat la soldul stg. de o insecta in timpul noptii[paiangen-tantar]nu stiu ce, am avut o rana zemuinda si am tratat cu tinctura de propolis rana s-a inchis pe exterior dar din interior frecvent si acum dupa 21 ani apar in acel loc pe portiunea cat a fost rana un fel de basicute cu senzatie de mancarime care dureaza 20-30″ dupa care dispar singure. In urma cu cateva sapt. am facut un test de analize si m-i s-a descoperit un streptococ medicul constatator mi-a recomandat tratament cu MOLDAMIN fiole 8, 1/7 zile,va rog daca stiti si puteti sa imi dati un sfat in legatura cu aceasta problema. “MULTUMESC”.
Buna ziua,
Daca a fost identificat streptococul atunci acesta trebuie tratat corespunzator cu monitorizarea nivelului de anticorpi(ASLO) in perioada urmatoare. Sanatate va doresc!
Buna ziua.am o fetita de 3 ani care are in gat un flegmon amigdalian.suntem de doua zile sub tratament cu cefuroxina,intravenos.problema este ca acolo in gat, punga aia de puroi trebuie sparta,mie mi se pare ca a colectat eneorm si nu da semne ca vrea sa sparga prea curand.mai astept?ma duc la medicul orelist sa intervina chirurgical?
Buna ziua,
Imi cer scuze pt raspunsul intarziat insa din cauza timpului limitat nu pot raspunde in timp real. Sper ca acum sunteti bine sanatosi. Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari sau nelamuriri, le astept cu drag!
Buna ziua,
Am 27 de ani si in urma cu 10 luni am facut amigdalita pultacee care a fost tratata cu antibiotic.
Acum sunt insarcinata in 31 de saptamani si de doua zile am o tuse seaca si usturime in gat. Dupa amigdalita pultacee de anul trecut am ramas cu o cicatrice (gropita) in amigdala. In acelasi loc am descoperit aseara ca se formeaza din nou o bobita alba. Este posibil sa fie vorba tot de amigalita pultacee? Ce tratament se poate administra in acest caz si care sunt riscurile pentru bebelus?
Va multumesc anticipat.
Buna ziua,
Imi cer scuze pentru raspunsul intarziat insa din cauza timpului limitat nu pot raspunde in timp real. Sper ca acum sunteti bine, sanatosa.Va doresc sarcina usoara in continuare si un bebe sanatos si voinic!
Bună ziua.
Am o fetiță de 6 ani care face frecvent zăbăluță la ambele comisuri ale gurii. De asemenea pe mânuțe și îi apar un fel de eczeme.
Am suspectat paraziții intestinali pentru aceste manifestări și am urmat un tratament care a fost repetat.
Totuși continuă să facă zăbăluță, iar eczemele răspund foarte bine la nidoflor unguent, însă nu-l pot folosi la nesfârșit (pt. că îi trec pentru o săptămână, două, după care reapar). Am fost și la dermatolog dar fără rezultat.
Am uitat să precizez că odată cu zăbăluța îi crapă și buzele foarte tare și se exfoliază.
Este posibil să fie vorba de un streptococ?
Vă mulțumesc.
Buna ziua,
In situatia dvs cred ca sunt necesare investigatii suplimentare daca aceste leziuni se repeta; va recomand un consult pediatric si dermatologic care sa elucideze cauza si sa poata sustine un tratament corespunzator. Va doresc sanatate iar daca mai aveti si alte intrebari sau nelamuriri, le astept cu drag!
Buna ziua, dna dr.
Sa va prezint pe scurt istoria copilului meu. Are 4 ani si 5 luni si de la 1 an si 4 luni face amigdalite pultacee (uneori doar un punct de puroi, alteori mai multe).In anul 2010 a avut 4 episoade, in 2011 – 6 episoade, in 2012 – 3 episoade, in 2013 – 2 episoade pana acum. Va specific ca exudatul faringian mereu a iesit negativ, dar intotdeauna. Analize de sange nu i-am facut chiar mereu, dar leucocitele erau usor crescute – max. 12.000, neutrofile crescute – ex. 73%, CRP mare 101, Aslo = 9. El prezinta la unele episoade febra mare (cand era mai mic facea si 40 de grade), insa febra e de 39 max acum, uneori mai mica de 38.7 sau chiar sub. Amigdalele nu cresc in volum, copilul mananca, nu varsa. MEREU ni s-a recomandat antibiotic, cel mai des Ospen. Am ajuns si in spital ca m-am speriat de frisoanele pe care le facea si a facut IV – cefotaxim. Ultimele 2 episoade au fost urate, in sensul ca dupa 5 zile de Ospen facea febra si chiar era mai mare decat la inceputul puseului, iar la ultimul i s-a recomandat din start Penicilina Intramuscular.
Ni s-a recomandat clar de catre medicul nostru pediatru si de catre ORL -ist scoaterea amigdalelor.
Dv. ce parere aveti? sunt de scos? Suntem intr-o mare dilema.
Va multumesc!
Buna ziua,
Dupa tratamentul descris si dupa recomandari deduc ca nu sunteti din Cluj; v-as recoamnda daca aveti posibilitatea sa mergeti la un control ORL intr-un centru universitar; spun asta deoarece indepartarea amigdalelor nu mai este de actualitate, in rare cazuri se recurge la aceasta solutie; mai ales ca episoadele s-au rarit in utlimul timp si infectia cu sterptococ nu este dovedita prin analize; utila ar fi si schimbarea medicatiei deoarece este clar ca sensibilitatea la ospen este redusa; avem si alte alternative in afara de penicilina im. Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari le astept cu drag!
Buna ziua
Am o fetita de 3 ani care a fost diagnosticata cu puroi in gat
Tratamentul este urmatorul:
Claritromicina
Eurespal
Ketof
Biopharox
Panadol
Nu e putin cam mult?
Buna ziua,
Imi cer scuze pt raspunsul intarziat insa din cauza timpului limitat nu pot raspunde in timp real; dupa tratamentul recomandat deduc ca este vorba de mai mult de o amigdalita pultacee; aveti pe langa antibiotic eurespal si ketof care se administreaza in afectiuni ce evolueaza cu tuse(laringite, traheite, bronsite, etc); uneori sunt necesare mai multe medicamente, fiecare cu mecanismul propriu de actiune; fara un consult medical nu pot sa spun niciodata daca medicamentele sunt potrivite sau nu. Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari le astept cu drag!
buna seara.chiar daca intarziati cu rasp eu va ast.am amigdalele umflate mai tot timpul.nu am febra dar de cel p[tin de 2 ori p an se umfla gitul,amigdalele isi maresc volumul.atunci intervine febra,dureri la mestecat etc.acum de 2 zile mi sa umflat genunchiul drept.sa fie RAA?reumatism articular acut?ast rasp.multumesc
Buna ziua,
Recomandarea mea este sa efectuati niste analize suplimentare, eventual un consult ORL care vor stabili un diagnostic si un tratament daca este necesar. Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari le astept cu drag!
Buna ziua!
Ce imi puteti spune despre argintul coloidal? Este bun la ceva sau e doar un alt produs care poate face chiar mai mult rau?
Multumesc.
Buna ziua,
Argintul coloidal este recunoscut pentru actiunea antiinfectioasa, pentru cresterea capacitatii de aparare a organismului; daca produsul care are la baza argintul coloidal este aprobat de minsterul sanatatii sau de alte foruri internationale poate fi folosit atat la adulti cat si la copii.
Multumesc.
Buna ziua!
Doresc sa va intreb daca in amigdalita acuta sau in faringite este interzis consumul de lapte.
Multumesc!
Buna ziua,
Nu exista o interdictie in acest sens; cu cat varsta copilasului este mai mica cu atat exista un disconfort mai mare in ceea ce priveste alimentatia si, frecvent sunt acceptate doar alimentele lichide iar laptele este unul dintre ele; intr-adevar laptele este un mediu bacterian, adica ajuta bacteriile sa se dezvolte insa daca copilasul primeste tratamentul corect nu este niciun fel de problema.
Buna ziua , fetita mea de o jum de an e mereu cu nasul infundat fara secretii din cauza aceasta ne chinuie tusea . I-am facut analiza la gatulet si la nas si i-a iesit streptococcus epidermis. Medicul de familie mi-a spus nu e nimic in neregula . Totusi nu poate fi acest steptococ ce ne da batai de cap cu secretiile nazale ?
Multumesc
Buna ziua,
Recomand un consult ORL; poate fi o rinita alergica care sa se manifeste cu inflamatie sau pot fi polipii de vina; acel streptococ nu trebuie tratat. Sanatate va doresc iar daca mai aveti si alte intrebari, le astept cu drag!
Multumesc pentru raspuns . Am fost la ORl si am fost si la pneumolog . Toti mi-au spus ca nu are nimic fetita si ca o sa treaca . Si uite asa au mai trecut cateva luni de chin , cu tuse noaptea .
Buna ziua,
Eu recomand sa mergeti din nou si sa relatati evolutia de la debut pana in prezent; nu este normal ca atat de mult timp sa persiste tusea, trebuie cautata cauza si administrat tratamentul optim daca acesta este necesar.
Buna,am o fetita de 5ani bolnava de amigdalita pultacee,nu locuim in ro,a primit tratament 10zile cu sirop de penicilina calvepen si dupa 5 zile continua sa faca febra ,ceva mai mica,cu frison,in jur de38 sau 38.5.este normal?trebuie sa-I administrez antipiretice la 4 ore.este al doilea episod anul acesta,prima a fost usoara.medicii imi spun ca va trece,nu imi schimba antibioticul,e adevarat ca febra este mai mica,a avut un ganglion submandibular marit care a scazut putin Dar gatul e dureros si plin de puroi.ce puteti sa ma sfatuiti?peste o luna revenim in ro,ma gandesc sa o operez.credeti ca va trece infectia cu acest antibiotic?multumesc
Buna ziua,
Probabil intre timp v-ati revenit; in episoadele de infectii bacteriene uneori primul antibiotic ales nu este eficient de aceea uneori este necesara schimbarea lui; daca medicul a vazut-o si nu a considerat necesar este posibil sa fie asa; legat de interventia chirurgicala, nu stiu cat este de oportuna; este important insa de investigat o eventuala infectie cu streptococ; doua episoade de amigdalita pe an nu reprezinta o “ciudatenie” si pot fi incadrate in normalitate. Recomand oricum un consult ORL. Sanatate va doresc si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua. Copilului meu (2 ani) i-a iesit prezent Stafilococul auriu in nas. Nu inteleg insa ce inseamna rezultatul exudatului mai exact “staphilococcus aureus meticilino-sensibil (MSSA ++++)” si “acest rezultat indica portajul de staphiloccocus aureus”. Specific ca e un copil care nu a racit des.
Buna ziua,
Exista in cazul stafilococului o anumita rezistenta a acestuia la antibiotice; meticilinosensibil este de bine, inseamna ca este un stafilococ “bland”; probleme sunt atunci cand este vorba de stafilococ meticilinorezistent, care frecvent repezinta o flora de spital, foarte greu de tratat.
Buna-ziua!
Sunt insarcinata in 32 de saptamani si la examenul secretiei de col a fost identificat streptococul agalactiae tip B. Imi puteti spune va rog, in cazul in care mi se vor administra antibiotice in timpul travaliului, va trebui sa nu alaptez imediat dupa nastere? si cam in cat timp de la sistarea antibioticului acesta nu se mai regaseste in laptele matern?Va multumesc!
Buna ziua,
Din cunostintele mele, acest streptococ se trateaza in timpul sarcinii, nu se asteapta nasterea; se alege un antibiotic care este compatibil cu alaptarea iar dupa efectuarea tratamentului se efectueaza din nou analiza pt a vedea daca infectia a trecut; si daca se administreaza antibiotic la nastere, se poate alapta fara probleme, in astfel de situatii se alege antibioticul care se poate administra in alaptare; va doresc sarcina usoara in continuare si un bebe sanatos si voinic!
Va multumesc mult pentru raspunsul dumneavoastra. Felicitari pentru ceea ce faceti! Multa sanatate!
buna ziua, baietelul meu in varsta de 1 an si 4 luni are faringoamigdalita, 5 zile tot timpul febra antitermice la 3 ore, spitalizare 1 zi, hidratare, perfuzii antifebrile,dupa externare a avut o alergie la un medicament, i s au umflat pleoapele si s a umplut de bubite pe fata, am luat claritine si ne am revenit a doua zi, insa dupa doar 4 zile de augumentin bis a trebuit sa oprim intrucat nu se stie de la medicament a avut alergia,acum nu mai avem febra de 3 zile, papam, suntem ok, ;aplicam tantum verde in gatulet, totusi mi e teama sa nu revina febra, cad de repede ii pot face un exudat faringian, sa fiu sigura ca nu mai e nimic in gat, nu tuseste , nu curge nasul, trebuie sa i fac si nazal, nu am avut mucisori absolut deloc.
Multumesc mult
Buna ziua,
Exudatul se poate face dupa 3 zile de la ultima doza de antibiotic; recomand in continuare tantum verde si, produsul “gatulet fericit” daca ati mai folosit produse apicole. Va doresc sanatate si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua,
In urma cu 2 sapt am descoperit in
urma unui exsudat ca am streptococ beta
hemolitic de grup G. Au facut si sotul si cei 2
copii exudat si rezultatul a fost streptococ b hemolitic
de grup C pt toti trei. Fetita de 3 ani a avut un episod
cu febra mare si apoi cu diaree. A primit
Tratament cu Zinnat, 2x3ml pt 10 zile. Acum inca este
sub tratament. De asemenea si eu si sotul am primit tratament
cu zinnat 500 timp de 10 zile. Suntem inca sub tratament acum.
Intrebarea mea este: la baietelul nostru care are 11 luni
trebuie administrat tratamentul cu antibiotic care i-a fost
prescris( zinnat 2x2ml pt 10 zile) cu toate ca nu prezinta nici un simptom
de boala? Sau mai bine sa asteptam pana mai creste sau
pana la primul episod de boala? Va multumesc.
Buna ziua,
Decizia de tratament in cazul infectiilor cu streptococ grup C apartine medicului curant,in functie de manifestarile clinice, varsta, istoricul medical al fiecarui copil in parte; fara sa examinez copilasul si sa stiu date suplimentare nu va pot oferi un raspuns concret; pot doar sa spun ca, daca as decide administrarea tratamentului, as alege penicilina sau amoxicilina sau cefalospsorine de generatia I, mai ales daca pana acum bebelusul nu a primit tratament antibiotic; zinnatul este i cefalosporina de generatia II-a si nu este de prima intentie intr-o astfel de infectie. Va doresc sanatate iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna seara
Am un baietel de 3ani3luni… Face febra de 5zile,destul d mare peste 39C.
De 3zile ia zinat 2x6ml la recomandarea medicului orl. Insa febra e inca prezenta si chair mai mare, 40C… Mentionez ca face frecvent infectii in gat care se lasa cu tratam cu zinat la reco medicului.
Acum mdicul recom un al 2lea antib, azitromicina… Nu as baga atata antib in copil…
Mentionex ca are amigdale umflate cu puroi si durere in gat… Inglamatia dar si puroiul au regresat urmare a tratam cu zinat insa rsmsne temp mare… C ar treb fscut ? Multumesc
Buna ziua,
Imi cer scuze de raspunsul intarziat insa din cauza timpului limitat nu pot raspunde in timp real.
Probabil acum sunteti bine sanatosi; as recomanda insa un consult de specialitate cu analize suplimentare pt a exclude un eventual streptococ sau un deficit de aparare. De asemenea o monitorizare ORL este indicata pt a preveni recurenta acestor episoade. Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari le astept cu drag!
Buna seara. De vreo trei saptamani am gatul incarcat, greutate la inghitire, cateodata am stare de voma si un fel de mancarime in gat. Am fost la ORL, am facut un exudat faringian si dupa o saptamana mi s-a spus ca am stafilococ auriu. Am primit tratament cu Doxiciclina pentru o saptamana, urmand apoi sa mai fac un exudat. Nu am facut febra deloc in toata aceasta perioada. Credeti ca este grava aceasta situatie? Tot demersul acesta este OK sau trebuie sa merg si la un alt medic? Va multumesc
Buna ziua,
Atat investigatiile cat si tratamentul sunt corecte; febra nu este obligatorie intr-o infectie bacteriana; recoamnd repetarea analizei la 3-5 zile de la terminarea tratamentului antibiotic. Sanatate va doresc!
Buna ziua,
Felicitari pentru articol, foarte compplet, dar sunt mai in ceata…
Azi am primit rezultatele unui exudat faringian pt baiatul meu, de 6 ani, si are prezent streptococc grup B, absent aureus, absent beta hemolitic, absent candida.
In gatul lui se vad evident pustule albe, ca in fotografia dvs., si a trecut prin toate simptomele din punctaj.
Marea mea dilema: st grup B vad ca e specific zonelor genitale, nu prea are treaba cu amigdalita, si totusi ii apare, si are simptomele astea destul de frecvent, dar e prima oara cand un medic a insistat sa facem exudatul faringian.
Penicilina nu i-am facut pana acum niciodata, si vad ca in antibiograma scrie ca e sensibil la asta. Noua ni s-a tot recomandat Zynat, augmentin… Daca e sensibil la penicilina, exista vreo sansa sa scape de streptococul asta?
Buna ziua,
Asa este, grupul B este specific zonei genitale insa nu este exclusa nici prezenta la nivel bucal, fara sa existe in acest sens o semnificatie de gravitate; sunt medici care nu recomanda tratarea grupului B; conduita terapeutica depinde de contextul clinic, de istoricul medical precum si de existenta in familie a unui purtator sanatos; de aceea este recomandat sa fie testati toti membrii familiei.Va doresc sanatate iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Fiica mea are 18 ani si in urma cu trei ani a facut o amigdalita pultacee, pe care am tratat-o cu penicilina 1.000.000 ui la sase ore si gentamicina 80 mg la doisprezece ore, timp de trei zile, urmate de trei flacoane de 600.000 ui moldamin (la sapte zile).
Acum a facut din nou si, dupa doua zile de zinat, am continuat cu trei zile de gentamicina, combinata cu penicilina, timp de sapte zile (1.000.000 la sase ore).
Problema este ca, pe criptele de pe amigdale, pare sa se formeze din nou puroi.
Mentionez ca tratamentul cu penicilina l-am terminat ieri, iar astazi am facut primul flacon de 600.000 ui de moldamin. Ce as putea sa mai fac, daca cu adevarat se formeaza din nou puroi?
Multumesc foarte mult!
Buna ziua,
Nu stiu cine a recomandat tratamentul insa in astfel de situatii trebuie sa va adresati unui medic ORL; tratamentul trebuie facut dupa efectuarea secretiei faringiene si in concordanta cu antibiograma; recurenta inseamna ineficienta tratamentului. Va doresc sanatate iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua , Dana ma numesc ,sunt parintele unei fetite de 16 ani ,cu un ASLO de 800…..restul analizelor fiind bune….Acest aslo a fost depistat cu doua luni in urma unor analize .Intradevar analizele erau f proaste datorita oboselii si slabirii ce a acumulat-o intr-o tabara de vara ..( leucocite 13.1, monocite*8.8%, neutrofile 8.8, monocite1,2 u/L ,trombocite 236 (interval150-450),volum trombocitar mediu7,2 ,VSH 28,TGP 56 ,fier 15, Albumina ser 49,1 ,Alfa2globulina 14,2 ,Gammaglob 20,7 ,raport Albumina /globulina 0,96………aceste analize sunt doar cele ce nu au iesit bune….A facut moldamin 4 saptamani , a mancat corespunzator ,multe multe fructe si legume ceea ce s-a cunoscut si fizic si medical …..Analizele le-am repetat saptamana aceasta si rezultatele sunt c-am asa ..( concentratia de hemogl.eritrocitara medie 13,9 volum trombocitar mediu 5,7 iar Aslo tot de 800……toate celelalte sunt foarte bune ….Un singur lucru nu am inteles de ce aslo a ramas tot 800 ? Iar tombocitele la primele analize erau 236(150-450) iar acum au crescut la 334 (150-450) ,,,,Uffffffffff cred ca v-am zapacit ,dar un sfat de la dvs m-ar lumina in multe ….. Eu, va multumesc aniticipat , Dana.
Buna ziua,
Valoarea ASLO revine la normal dupa 6-12 luni, interval in care se recomanda repetarea la 2-3 luni a analizelor plus as recomanda(avand in vedere varsta fetitei) si un EKG precum si un examen al functiei renale(uree, creatinina, acid uric, examen sumar de urina cu sediment). Este posibil ca, in evolutie, sa mai fie necesara o cura de moldamin(aceasta se recomanda de catre medicul curant in functie de rezultatul analizelor). Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Baiatul meu are 12ani si a fost diagnosticat cu streptococ beta hemolitic grup non A + candida spp(+).Va rog spuneti-mi ce tratament trebuie luat.Multumesc
Buna ziua,
Tratamentul se face in functie de antibiograma si se recomanda de medicul care a indicat secretia faringiana. Sanatate va doresc!
Buna ziua.
Cu cateva saptamani in urma am fost depistata cu streptococ beta-hemolitic grupa A, iar in urma antibiogramei mi s-a recomandat tratament cu gentamicina timp de 3 luni,insa dupa 10 zile de tratament am aceleasi simptome.Prietenul meu cu care sunt de aproximativ 7 luni are si el cam aceleasi simptome insa nu stiu cum sa ii spun de acest lucru. el ar avea nevoie de antibiograma daca deja am facut eu sau este deja sigur ca are si el acest lucru? Va rog frumos sa ma ajutati! Multumesc
Buna ziua,
Este pentru prima data cand aud de o durata asa de mare a unui tratament antibiotic; va recomand sa luati legatura cu un medic infectionist care sa va recomande un tratament corect cu profilaxie consecutiva; in ceea ce priveste prietenul, trebuie sa-i spuneti de infectia dvs(ar fi trebuit la aflarea diganosticului) iar el sa fie evaluat de un medic care sa-i recomande investigatii suplimentare si in urma acestora tratament corespunzator. Va doresc insanatosire grabnica iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Am uitat sa specific ca tratamentul tine 3 luni insa gentamicina trebuie facuta doar 10 zile din fiecare luna. Credeti ca este ceva atat de grav ? Se poate face aceasta infectie chiar daca amigdalele sunt scoase? Va multumesc!
buna ziua…am o fetita de 7 ani la care in fiecare luna ii curge nasul,Am facut exudat nazal si faringian si ia iesit streptococcus pneumoniae in nas dupa antibiograma este:
SENSIBIL: cefuroxima,amoxicilina+acid clavulanic,ciprofloxacina,gentamicina,penicilinaG,
INTERMEDIAR: cefaclor,clindamicina
REZISTENT:ampicilina,amoxicilina
Am facut de 2 ori tratament dupa exudat nazal odata cu zinnat si a doua tura augmentin dar inca nu am scapat de streptococcul pneumoniae.Este alergica la Cefaclor !!!Si acuma dupa antibiotice ii curge nasul,este ragusita,nu are febra dar transpira mult,o dor articulatiile.Ce tratament as putea sai mai dau ca sa nu ii mai curga nasul,sa scapam de streptococcul pneumoniae pt ca din cauza ca ii curge nasul nu i sa facut vaccinul de 7 ani??se poate vaccina daca nu are febra si ii curge nasul si e ragusita??? astept raspuns …va multumesc anticipat!!!
Buna ziua,
Recomand o reevaluare medicala,eventual cu un consult ORL si, eventual la un medic infectionist; intra in discutie si eventuale analize de sange, in functie de rezultatul examenului clinic. Vaccinarea trebuie efectuat cand copilasul este perfect sanatos de aceea, pana la rezolvarea situatiei actuale as recomanda amanarea vaccinarii. Va doresc sanatate iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
buna ziua,fetita mea de 4 ani a fost diacnosticata cu streptococ beta-hemoliti gr A (+)si mi-sa recomandat sa ii dau eritromicina,dar nu a specificat ce cantitate,la cat timp sa ii dau si nici cate zile
fetita mea are 18 kg,ati putea sa ma ajutati?
Buna ziua,
Imi este greu sa cred ca ati primit recomandare de tratament antibiotic fara a fi specificata doza, ritmul si durata de administrare; mai ales, fiind vorba de streptococul de grup A; va recomand sa luati legatura cu medicul curant pentru a primi informatiile necesare, eu nu va pot ajuta mai mult. Va doresc insanatosire grabnica iar daca mai sunt si alte nelamuriri, le astept cu drag!
buna ziua baietelul meu de 2 ani si 8 luni a fost diacnosticat cu streptococ betahemolitic de tip b in gat ,in luna sept i am facut tratament cu ospen 400 la recomandara medicului pediatru …. la o perioada de timp respectiv o luna i am repetat di nou exudatul faringian si ia iesit acelas lucru medicul pediatru mi a recomandat klacid timp de zece zile ce parere aveti dvs ?
Buna ziua,
Tratamentul trebuie efectuat conform antibiogramei; daca claritromicina(klacidul) se regaseste prin antibioticele sensibile din antibiograma atunci este alegerea corecta; as recomanda si investigarea membrilor familiei iar daca copilasul este in colectivitate, anuntarea personalului din cresa/gradinita. Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari le astept cu drag!
Buna seara!am doi copii unul de 6 ani iar celalalt are 2luni. Cel mare a raci si a facut pneumonie,pluso tusa urata. Am fost la medic si i a dat klavid,humex, eurespal si salbutslmol. Cel mic a facut febra 38 si medicul dupa ce l a consulyat a spus ca a luat raceala de la cel mare si i a dat klacid si humex cate 1,5 ml
E bine sa dau antibiotic la bebe asa de mic?
Buna ziua,
Din pacate nu ma pot pronunta asupra necesitatii unuie tratament antibiotic fara sa examinez copilasul; la varsta de 2 luni, febra trebuie “cautata”, orice infectie la aceasta varsta netratata corespunzatoare poate avea consecinte negative. Sper ca acum sunteti bine, sanatosi. Daca mai apar si alte intrebari sau nelamuriri, le astept cu drag!
Buna ziua,doamna doctor
As vrea sa va cer parerea in privinta infectiei cu streptococul de grup C,despre care se spune ca nu ar trebui tratata.Este oare bine sa fie lasat netratat?Vreau sa va spun ca am o fetita de 3ani careia i-am facut un exam. de exudat faringian,a carui rezultat arata prezenta streptococului de grup C.Ca manifestari am remarcat ca o data pe luna,incepand din iulie si pana in prezent(noiembrie),a facut rosu in gat si de 2 ori si febra.Ce credeti ca ar trebui facut in aceasta situatie?
Aceasta infectie poate cauza RAA in cazul unui adult?
Va multumesc si va astept cu nerabdare raspunsul!
Buna ziua,
Streptococul grup C nu se trateaza deoarece este “inofensiv”; poate exista in cavitatea bucala si, cu siguranta peste, se poate suprapune in orice moment o infectie(virala sau bacteriana) care sa se manifeste cu febra si rosu in gat; la adult, durerile articulare trebuiesc investigate deoarece pot fi multi alti factori implicati. Va doresc sanatate iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
buna ziua, am o fetita de 1 an si 2 luni,azi am fost la medic sa ii fac vaccinul de 1 an,nu i l-a facut ptr ca a descoperit uitandu-se in gatul ei ca ar avea amigdalitele umflate si cu ABCES cu puroi,mi-a prescris Claritromicina cate 2,5ml la 12h si panadol sau ibalgin de face febra.Nu stiu cum se poate asta,am citit pe net si pare o problema destul de serioasa abcesul acesta in schimb dr nu era ingrijorata.Fetita este inca alaptata la san si astazi a fost un pic mai agitata dimineata,dupa amiaza a dormit si pe seara era ok,nu a mancat mai nimic dar cand face asa a 2 zi recupereaza..nu stiu ce sa fac,sa mai consult un medic sau las asa si ii dau antibioticul,febra nu a facut deloc.va multumesc
Buna ziua,
Imi cer scuze de raspunsul intarziat insa din cauza timpului limitat nu pot raspunde in timp real; in situatia dvs as fi recomandat o secreti fariangiana; imi este greu sa cred ca la varsta asta se poate dezvolta un abcces fara simptome clinice.
Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari sau nelamuriri le astept cu drag!
Buna ziua!
Fetitei mele de 6 ani I s-a depistat streptococ beta-hemolytic de grup G in exsudatul faringian, fara ca ea sa aiba simptome. La laborator s-a spus ca nu se transmite in colectivitate. Insa atunci cum?
Tratamentul in acest caz cate zile il recomandati si cu ce preparat (este sensibil la Ampicilin, Azitromicina, Claritromicina, Clindamicina, Gentamicina, Ofloxacin, Penicilin)?
Va multumesc!
Buna ziua,
In situatia in care copilasul nu are simptome, tratamentul se efectueaza daca medicul curant pe baza istoricului medical si a simptomelor decide daca este sau nu necesar si, in functie de asta elibereaza sau nu adverinta de integrare in colectivitate; referitor la medicatie, se alege antibioticul “cel mai slab” din antibiograma luand de asemenea in calcul istoricul medical al copilului.
Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari le astept cu drag!
Buna ziua , Va rog sa-mi raspundeti !am un baiat de 6 ani , in cursul anului 2014 a avut 3 episoade de amigdalita , la exudat la ultimul episod a iesit streptococul beta-hemolitic grup A , a avut o flegma in urma careia scuipa zi si noapte , acum i-a trecut . mergem la un medic pediatru homeopat care refuza sa dea antibiotic i-a dat ultma data MERCURIUS CH 200 . In prezent a facut ragade mari la gura si pe buze ca solzii de peste . Mai am un baiat de 11 ani care a inceput sa aiba semnele de debut ale bolii .Ce fac merg pe tratament homeopat , pot aparea complicatii ?
Buna ziua,
In privinta tratamentului homeopat nu va pot sfatui, nu am competente in homeopatie; cel mai indicat este ca in astfel de situatii sa va sfatuiti cu medicul curant, remediile homeopate se administreaza strict individualizat. Va doresc sanatate iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua!Baietelului meu de 5 ani i s-au umflat ambele picioare,la glezne,in zona osului iesit un pic in afara,dar pe partea interioara.La urgenta ni s-a facut radiografia ambelor picioare,dupa care ne-au dat drumul acasa.Ce analize sa-i fac?ce boala da asemenea simptome?Va multumesc frumos!
Buna seara!revin cu rezultatul analizelor la sange,cu exudatul,sumarul de urina.Nu a iesit niciun fel de streptococ,nici nazal,nici faringian. Limfocitele un pic crescute53%,valori normale intre 17,50-47,90,neutrofilele un pic scazute-38%, insa valoarea lor era intre 38.30-69,ca fiind normala.fibrinogen -261mg,val intre 194-374,hemoglobina e un pic la limita,13,1; proteina c reactiva-negativ,aslo,1025 este hiperstenurie.Medicul de familie ma trimite la kinetoterapeut,mentionez ca picioarele nu i s-au desumflat si ca am facut si radiografie la ele,inainte de analizele la sange si nu are nimic.Singura problema pe care o are sunt niste masele f. cariate,care ne dau dureri uneori.Ce sa fac?la ce specialist sa merg cu el?La inceput schiopata un pic cu un picior,acum merge normal.Va multumesc frumos!
Buna ziua,
Prezenta ASLO crescut indica o infectie relativ recenta cu streptococ pentru care ar trebui un consult fie pediatric fie la un infectionist;nu ati precizat legat de functia renala ce fel de investigatii ati efectuat, daca ati facut ecografii, inclusiv la nivelul articulatiilor efectuate; cazul este un pic mai complex si, initial as incepe cu un consult la boli infectioase si apoi, in functie de rezultat, ortoped si, neaparat stomatolog, cariile trebuiesc rezolvate chiar daca vorbim de dinti de lapte. Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua. Am 29 de ani si am facut un exudat faringian pt ca simteam amigdalele crescute. A iesit streptococ beta hemolitic de grup A iar medicul de familie mi-a dat tratament cu Zinnat 2×1 pe zi. Am 2 copii si locuim si cu mama soacra. Fetita, sotul si soacra nu prezinta simptome, dar baiatul a facut febra si tuseste, refuza mancarea.Medicul de familie le-a dat tratament si lor fara sa faca exudat, dupa cum urmeaza:
Fetita de 3 ani jumate: sumetrolim 2x9ml
baiatul de 2 ani: zinnat 2x5ml
sotul si mama soacra: biseptol; 2×2/zi.
Sa facem dupa terminarea tratamentului toti un exudat faringian? este necesar si aslo? Este bun tratamentul dat de medic?
multumesc anticipat.
Buna ziua,
Personal nu as fi recomandat antibiotic fara exudat,si, in niciun caz profilactic; corect este ca atunci cand un membru al familiei sau chiar in colectivitate este diagnosticat cu streptococ sa fie investigati toti cei care au interactionat cu persoana respectiva si, tratati daca este cazul. Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Hristos a inviat!revin cu precizarea ca aslo.este in parametrii normali,nu m-am exprimat eu cum trebuie. in mesajul.anterior.Am fost la reumatolog ,i s-a facut eco la.ambele picioare si nu are nimic.Ni s-a spus ca e posibil.sa fie o crestere brusca?? si e posibil ca acesta sa fie unul dintre motive si ca ar trebui sa i dau un antinflamator,cum ar fi panadol alternat cu nurofen.Singurul ucru care a iesit un pic anormal daca ma pot exprima asa,este acea analiza la sumarul de urina si doamna dr.pediatru mi-a spus ca acele umflaturi ar fi fost altfel la palpare, am uitat explicatiile dumneaei,daca ar fi fost probleme la rinichi. Vom ajunge si la dentist,dar pana atunci nu stiu ce ar trebui sa mai fac;unde sa merg cu el..Va multumesc mult pentru raspuns!
Buna ziua dna doctor. Am o intrebare la dvs daca imi puteti raspunde. In prezent copilul meu de 4,10 ani are prezent strepticoc beta hemolitic A . I am facut exudat deoarece 3 zile a prezentat febra mare continuua , fara muci, doar cu putina tuse expectoranta. Este a 3 a oara in acest an cand are prEzent streptococul. In urma cu o luna cand i am facut exudatul pt gradinita nu avea nimic. Este clar ca il ia din colectivitate deoarece timp de 5 luni cat a stat acasa a fost sanatos. Intrebarea mea este putem sa i dam ceva pt a putea evita sa mai ia acest streptococ. De fiecare data cand i am facut analiza ASlo a fost ok. Multumesc
Buna ziua . Am si eu o problema cu baietelul meu , are 4 ani , de 3 zile are febra 39 cu 7 , am alternat tachipirina ( un medicament ce contine paracetamol , noi suntem in italia ) si nurofen , are amigdalele inflamate , cu depozite albe pe partea laterala a amigdalelor si chiar si in spatele lor , problema este ca nu avem medic aici , am mers la farmacie si mi-au dat pt cel mic tantum verde specificand ca trebuie sa il vada un medic … am in casa Klabax 125 mg / 5 ml si as vrea sa ii dau 5 ml la 12 ore , pt. ca ce am citit in acest articol m-a cam speriat ! As vrea sa aflu si parerea dumneavoastra . Multumesc anticipat!
Buna ziua,
Recomandarea mea este clar de a nu administra un antibiotic fara un consult medical care sa recomande aceasta terapie; atitudinea corecta. cand suspicionam o infectie bacteriana la nivel faringian este sa efectuam un exudat si abia apoi daca infectia bacteriana se confirma sa administram antibiotic, conform antibiogramei; daca exudatul nu este elocvent si manifestarile persista, se pot efectua investigatii suplimentare pentru a gasi cauza infectiei; asadar, recomand antitermic la 4 ore alternativ, pana sunt 24 de ore fara febra(sub medicatie) iar daca febra persista sau apar alte simptome, obligatoriu consult medical.
Buna ziua,
Nepotica mea nou nascuta a fost diagnosticata cu streptococ b la 48 ore de la nastere. A focat tratament 3 zile dar nu au iesit bine analizele, fiind retinuta in spital pentru continuare tratament cu un alt antibiotic.
Speram ca va fi bine.
Am dori sa stim daca analizand cele de mai sus ar fi un pericol in dezvoltarea viitoare a copilului>
Astept cu interesul si nerabdare opinia dvs.
Buna ziua,
Daca nu sunt probleme suplimentare asociate si antibioticul este cel corespunzator(conform antibiogramei) nu ar trebui sa existe niciun fel de problema; cel mai indicat este insa sa discutati cu medicii neonatologi, va pot oferi mult mai multe informatii! Va doresc numai bine iar daca apar intrebari suplimentare, le astept cu drag!
Buna ziua. Fetitei mele in varsta de 1 an si 9 luni i-am efectuat exudat nazal care a evidentiat Haemophilus Influenzae care a fost tratat local cu picaturi Vigamox si general cu cefalexin, conform antibiogramei in context clinic de bronsita acuta. Dupa terminarea tratamentului am repetat exudatul nazal care a evidentiat Streptococcus Pneumoniae. Acum are simptomatologie de rinofaringita acuta. Copila a fost vaccinata pt Haemophilus(Infanryx) si pt pneumococ (Synflorix) si desi stiu ca nr de tulpini pt care s-a efectuat vaccinarea e limitat mi-e greu sa cred ca suntem posesorii unor tulpini mai putin frecvente. Ce trebuie sa fac in continuare in afara tratamentului antibiotic recomandat? Se pot face dozari de anticorpi, identificarea tulpinilor de pneumococ? Trebuie sa fac alte analize suplimentare? Sa-mi fac griji in ceea ce priveste eficienta celorlalte vaccinari? Mentionez ca de 4 luni merge la cresa. Va multumesc.
Buna ziua,
In primul rand as repeta analiza; nu stiu dupa cat timp de la terminarea tratamentului ati efectuat-o insa sun tratament antibiotic nu ar fi trebuit sa apara streptococul; dupa cum bine stiti, in vaccinuri nu sunt incluse toate tulpinile si, in plus protectia vaccinului nu este de 100%, de aceea sunt posibile infectari; posibil ca si colectivitatea sa fi contribuit un pic la subrezirea imunitatii; recomandarea mea este de a repeta analiza, atat din gat cat si din nas; suplimentar as recomanda si un consult ORL si, in functie de evaluarea medicala si analize de sange. Referitor la celelalte vaccinari, nu cred ca sunt motive de ingirjorare, din fericire acele boli sunt extrem de rare si, posibilitatea de a le contacta este foarte redusa. Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Multumesc.
buna ziua. i-am facut baietelului meu de 3 ani si 5 luni un exudat si a iesit staphylococ auriu prezent, precum si streptococ beta hemolitic de grup a.nu se simte rau, nu are niciun simptom de raceala,doar i-a curs nasul anul asta, fara febra sau gat rosu. e posibil sa fie o greseala de laborator? am mers la 2 medici, unulne-a dat ospen la 6 ore si biseptol, iar altul klabax la 12 ore, insa nu am inceput tratamentul inca…la un echo i-a iesit ficatelul putin marit, si n-as vrea sa-i dau antibiotic asa mult…daca nu se simte rau trebuie sa-i dam antibiotic? multumesc.
Buna ziua,
Infectia cu streptococ este una care poate avea consecinte nefaste; in plus, daca copilul este in colectivitate exista riscul de a contamina si alti copilasi; daca sunteti reticenta la tratament, repetati analiza; daca din nou apare streptococul, recomandarea mea este sa faceti tratament conform antibiogramei si, testarea tuturor membrilor familiei; cat despre ficatul marit, acesta ar trebui investigat pentru a cauta cauza acestei cresteri in dimenisuni.
Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna seara,fetita mea a fost internata cu pneumonie la spitalul de pedriatie ploiesti,dupa 4 zile i s a dat drumu cu tratament acasa respectiv klabax si eurespal.dupa o zi de tratament a facut temperatura si spunea ca o doare burtica si voma,din nou la urgente,unde i s a spus ca are amigdalide si ca a facut alergie la klabax.acum i s a dat ceclor si tantum verde.as dori sa intreb poate fii doar alergie si din cauza asta a facut febra?e posibil sa mai faca?(mentionez ca nu sunt in tara momentan si a fost cu bunica)alte simptome lipsa poftei de mancare si greata
Buna ziua,
Alergiile medicamentoase nu prea se manifesta cu febra; mai degraba poate fi suprapunerea unei alte infectii peste cea initiala; informatii suplimentare nu va pot oferi fara sa vad investigatiile efectuate insa alergia din punctul meu de vedere nu prea are argumente din ceea ce ati relatat dvs. Va doresc insanatosire grabnica iar daca mai apar si alte intrebari, le astept cu drag!
buna seara. am un baietel de 7 ani care de o luna tuseste,am fost internati si am facut 7 zile de penicilina,salbutanol, bromhexim. tusea nu ne-a trecut,am luat codeina vreo 3 zile,si daca a vazut doamna doctor ca nu ne trece, ne-a trimis la orl. de aici am facut 10 sedinte de aerosol cu gentamicina si dexametazona. tusea s-a rarit,acuza dureri dese de cap,gat si burta.
precizez ca acum un an am descoperit un streptococ beta hemoliticde grup A cu aslo 2093. acum aslo e 503 dupa mult ospen si moldamin. am reinceput moldamin de 2 saptamani. M-as bucura daca mi-ati trimite un raspuns. Multumesc.
Buna ziua,
Nu stiu daca s-au efectuat sau nu investgatii suplimentare; tusea persisitenta trebuie sa fie investigata, inclusiv cu efectuarea unei radiografii pulmonare, luarea in calcul a unei componente alergenice si, chiar a unui reflux gastroesofagian; streptococul nu prea se manifesta cu tuse decat in situatii excepetionale deci, in situatia de fata nu cred ca acesta este responsabil de tusea persistenta. Recomand o evaluare pneumologica pentru diagnostic corect si tratament eficient.
Va doresc numai bine iar daca apar si alte intrebari, le astept cu drag!
buna ziua.copilul nostru in varsta de 1 an si 3 luni a facut acum o luna otita a fost tratat cu zinnat,rinonef,pic auriculare si antitermice,a avut febra aproape 41°.dupa nici 2 sapt a facut iar otita acum i s-a dat augmentin varianta mai puternica.dupa terminarea antibioticului am facut analize de sange si exudat in nas si gat.i-a iesit in nas streptococcus pneumonaie(++++) sub chenarul de “asbsent”.ni s-a recomandat sa facem alt exudat + antibiograma ca poate fi foarte grav chiar si deces ne-a speriat medicul orl.acum asteptam rezultatul antibiogramei dar pana atunci suntem foarte speriati si nelinisiti.si chiar si dupa rezultat nu stim incotro sa o apucam pt ca medicul orl ne-a zis sa mergem de acum la medicul de familie.si nu vrem sa fie prea tarziu sau ineficient tratamentul medicului de famile.poate ne puteti ajuta cumva poate cu un sfat. va multumim
Buna ziua,
Imi pare rau de raspunsul intarziat insa din cauza timpului limitat nu pot raspunde in timp real; sper ca acum sunteti bine sanatosi; retrospectiv, as fi recomandat tratament conform antibiogramei cu efectuarea de exudat de control; intr-adevar este o bacterie periculoasa insa daca tratamentul se face conform antibiogramei, bacteria va fi eradicata; suplimentar, as recomanda sa va sfatuiti cu medicul curant in ceea ce priveste urmarea unui tratament cu bronchovaxom sau ribomunil.
Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna seara! Am un baiat de 6 ani caruia i-a iesit Streptococcus pyogenes la exudatul faringian, recoltat acum aproape 3 saptamani. Medicul ne-a prescris Ospen 500, 1 cpr. la 8 ore, timp de 7 zile. Am asteptat 6 zile dupa tratament si am recoltat din nou, dar a iesit iar streptococul beta-hemolitic A. Dvs. ce ati recomanda? O doza mai mare de penicilina (eventual intramuscular) sau tratament mai indelungat cu comprimate? Medicul ne-a sugerat Moldamin pentru 3 luni de zile, dar nu vreau sa chinuim aiurea copilul, daca mai putem incerca o data cu comprimate.
Multumesc pentru raspuns!
Exsudat, imi cer scuze. Mentionez ca nu are alergii la nimic si nu prezinta si nu a prezentat decat o usoara tuse si raguseala, in rest copilul se prezinta bina (afebril, fara amigdale pultacee, etc).
Buna ziua,
Recomand tratament antibiotic conform antibiogramei pentru 10 zile, ulterior repetarea exudatului; intra in discutie si profilaxia cu moldamin dupa repetarea exudatului si eventual dozarea anticorpilor(ASLO); as recomanda si investigarea membrilor familiei iar daca copilasul este in colectivitate anuntarea personalului medical. Va doresc sanatate iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna seara,
Fetitei mele la exudatul faringian a iesit candida spp, i s-a prescris glicerina cu stamicin. La 6 zile dupa terminarea tratamentului am repetat exudatul si a iesit negativ.
Trebuia sa mai asteptam sau rezultatul poate fi considerat bun?
Buna ziua,
6 zile de pauza sunt suficiente; consider ca analiza nu trebuie repetata decat daca fetita prezinta din nou simptomatologie.Va doresc sanatate iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
buna,vreau sami spuneti cum se trateaza glomerulonefrita la baetel de 4 ani,si din ce cauza se formeaza aceasta boala?si se tratreaza fara complicatii?
Buna ziua,
Tratamentul este in functie de cauza glomerulonefritei; trebuie cautata cauza prin investigatii complexe; in general, tratamentul este al cauzei(daca se identifica); in functie de forma, este posibil sa se administreze corticoterapie sau imunosupresoare(daca este o componenta autoimuna). Nu stiu care este situatia in cazul baietelului dvs, pot doar sa recomand consult pediatric si nefrologic de specialitate.
Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna seara, baietelului meu de 5 ani i-a fost depistat, prin exudat faringian, streptococ beta hemolitic tip A.
I-am administrat antibiotic, eritromicina, timp de 10 zile. Dupa alte 10 zile am repetat exudatul. Rezultatul este acelasi, streptococ beta hemolitic tip A.
Spuneti-mi daca este obligatoriu sa administram alt tip de antibiotic, conform antibiogramei, sau exista alt tratament? De exemplu, ce parere aveti despre gargara cu iod.
Va multumesc.
Buna ziua,
Nu cunosc eficienta remediilor alternative, stiu doar cat de periculos este un streptococ si cate ravagii poate face daca nu este tratat corect; recomand reluarea tratamentului conform antibiogramei si eventual profilaxie cu moldamin; de asemenea, toti membrii familiei trebuie investigati iar daca copilul este in colectivitate trebuie anuntat personalul medical despre prezenta acestei infectii.
Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Am un baietel in varsta de 6 ani. La safrsitul lui octombrie a inceput sa tuseasca, am consultat medicul de familie si pediatru totodata, diagnosticul a fost faringo-traheita acuta, cu tratament cu antibiotic Cefaclor 5ml la 12h, Eurespal. Dupa 5 zile la control, tusea ca si cum nu ar fi luat nimic, insa mi s-a spus ca nu mai are faringele rosu si ca poate continua cu simptomatice, siropuri de tuse din plante. I-am dat Grintuss vreo 7 zile, tot tusea, apoi am consultat un alt medic pediatru. Acelasi raspuns, i-am dat sirop expectorant romanesc, colargol 1 % picaturi in nas, secretiile din gat cand expectora si din nas erau verzui. Apoi am facut 5 zile aersoli cu Ventolin si Dexametazona, tusea s-a mai rarit, insa tot a persistat. Dupa aerosoli, am continuat cu siropuri de tuse, cred ca le-am incercat pe toate. La cca 7 zile dupa ce am terminat aerosolii a facut temperatura 38,9, am fost la medic, si desi in celelalte randuri l-a ascultat pulmonar si nu s-a auzit nimic, de aceasta data diagnosticul a fost pneumonie interstitiala cu tratament 5 zile i.v. ampicilina de 1500 la 12h si hemisuccunat 3 zile, tot la 12 h.
Dupa terminarea tratamentului, intr-o luni la control a fost totul ok, gat, plamani, insa la 4 zile, joi copilul a acuzat dureri mari in ureche, iar la medic ORL – diagnostic otita congestiva, tratament cu claritromicina 4 ml la 12h (Lekoklar), in timpul acestui tratament, la 3 zile de cand l-am inceput, copilul a facut puroi in gat, diagnostic amigdalita pultacee, am inceput tratament i.v. cu penicilina de 800.000 ui la 8h si gentamicina 1,5ml la 12h. In 26 decembrie, dupa 4 zile de injectabil intravenos am fost la control, in gat mai avea un punct f mic de puroi, am continuat cu ospen de 500mg 1 tb la 6 ore, suntem inca sub tratament si la o zi dupa ce am inceput Ospenul i-au aparut din nou pungute de puroi pe amigdala, cu aspect cum erau la inceputul tratamentului. SUNT DISPERATA !!! Cand am inceput penicilina injectabil i-am facut exudat, rezultatul streptococ beta hemolitic A, insa nu mi s-a facut si antibiograma. Ce ma sfatuiti, mai am nevoie si de alte pareri, va rog ! Maine vom face si noi parintii exudat, si voi merge cu copilul la control, insa nu stiu incotro sa ma indrept ! Multumesc pentru rabdarea de a citi tot istoricul povestit mai sus. Cu stima,
Buna ziua,
Daca este prezent streptococul si simptomele nu s-au ameliorat este posibil ca acesta sa nu fie sensibil la penicilina si atunci trebuie ales un alt antibiotic, mai puternic, eventual o cefalosporina de generatia III-a(fie injectabil, fie oral); intra in discutie si suprapunerea unei viroze peste infectia bacteriana, mai exact mononucleoza(articoldetaliat:http://www.pediatrucluj.ro/2012/11/12/mononucleoza-infectioasa-boala-sarutului/). Se impune obligatoriu si testarea parintilor, la fel cum dupa terminarea tratamentului antibiotic(la 5-7 zile) efectuarea exudatului de control; intra in discutie si profilaxia cu moldamin, de aceea, sfatuiti-va cu medicul curant in aceasta privinta. Va doresc insanatosire grabnica iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua numele meu este Gabriela de 4 luni mi_am adus copilul in Londra si de atunci a fost bolnav de 5 ori cel mai grav a fost înainta de crăciun am ajuns la urgentacu gurere in gât ,vomitat, diaree, mi_au dat penicilina v 7 zile dupa tratament la cateva zile copilul meu tot nu sa simtit bine si am fost din nou mi_au mai dat amoxacilina 7 zile dar tot nu sa vindecat complet il aud cum vorbeste pe nas e parca tot înfundat azi e ultima zi de antibiotic as vrea sa va cer sfatul ce as putea face va rog cu un sfat se mai poate prelungi tratamentul dupa atata antibiotic are 11 ani băietelul meu
Buna ziua,
Recomandarea mea este de a face un consult ORL; fara sa examinez copilasul nu pot recomanda vreun tratament, cel mult, sprayuri pe baza de apa de mare in nas, sau pe baza de ulei de eucalipt. Sanatate va doresc si va mai astept ori de cate ori mai aveti nevoie!
Buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mine cu niste raspunsuri, am ajuns acum 3 sapt la urgenta cu cefalee, amigdale faringiene crescute in volum cu colectie purulenta si punct sinusal dureros cu otalgie stanga, dureri articulare (metcarpofalengiene, glezne, genunchi) punanumi-se diagnosticul de amigdalita acuta pultacee predominnt stanga, cu o stare generala proasta, uneori frisone dar fara febra. medicul ce mi- a pus diagnosticul nefiind de spec ORL
Rezulttele analizelor la sange ce nu s u incadrat in limitele normale au fost HGB 11,7g/dl, PCT 0,156 , GLU 106mg/dl, BUN 9mg/dl. Am inceput tratamentul cu Klacid pt 7 zile la 12 h,dupa aceste 7 zile am inceput tratamentul cu Moldamin 1/sapt, timp de 3 sapt, pana acum facand doar 2. Dupa tratment am inceput sa ma simt mi bn si fara sa mai am dureri articulare. Problema este de cateva zile incoace au inceput sa mi se umfle si mai tare amigdalele si sunt rosii, la fel cu dureri articulare, fata un pic umflata in spcial la sinusuri si cu nas infundat fara febra si o stare de slabiciune. Eu in trecut am mai avut episoade de amigdalita, fiind mai sensibila la frig, uneori cu febra si alteori fara febra.
Am facut un exudat faringian dar inca nu a sosit rezultatul.
intebarile mele sunt:
1) daca aceste dureri de artciulatii si oase e posibil sa fie de la aceasta amigdalita care a revenit, avand in vedere ca nu am facut febra? sau este vorba de un reumatism care l-am capatat de la frig si umezeala, in cazul in care rezultatul de exudat este negativ?
2) inainte sa fac prima amigdalita am avut o extractie de masea mai dureroasa, cu gingia umflata si dureri de gingie. este posibil sa fi luat vreun streptococ sau candida de la cab stomat?
3) Ce tratament imi recomandati pentru acest tip de amigdalita, care tot ma supara si daca credeti ca este cazul sa le scot?Multumesc
Buna ziua,
Nu ati precizat varsta insa deduc ca este vorba de un adult; nefiind sfera mea de activitate nu va pot oferi informatii suplimentare; pot spune doar ca, daca s-a constatat infectie bacteriana si s-a suspicionat un streptococ(dupa tratament) era esential sa se efectueze secretie faringiana si apoi in evolutie ASLO; tratamentul antibiotic, mai ales cand se suspicioneaza streptococ trebuie facut conform antibiogramei(daca se confirma streptococul); de asemenea, daca se pozitiveaza, toti membrii familiei trebuie testati. Va doresc sanatate iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna seara
In primul rand vreau sa va spun ca apreciez ceea ce faceti, credeti-ma, linistiti multe mamici prin sfaturile dvs 🙂
As dori sa ma ajutati cu parerea dvs, am fost diagnosticata cu streptococ beta hemolitic grup D cu 8 zile inainte de a naste, am primit ca si tratament amoxiklav 1000mg 2×1/zi 7 zile, intre timp am nascut iar fefita mea in varsta de 4 zile este bolnavioara. I s-au facut unele analize, rezultatul nu a ajuns si la mine cu toate ca am insistat (desi sunt internata intr-o clinica privata), stiu doar diagnosticul, a fost proteina C reactiva cu valori mari, iar ca tratament a primit ampicilina cu gentamicina timp de 5 zile.
Sincer va spun ca nu stiu ce sa fac, nimeni nu imi raspunde la intrebari, nu stiu daca se vor reface analizele la terminarea tratamentului, adica peste 3 zile sau trebuie sa presupunem ca se va vindeca? Va rog sa imi spuneti ce analize trebuie sa facem cu bebelusa? la ce interval de timp? daca si sotul trebuie sa faca analize? daca eu trebuie sa repet examenul de secretie vaginala(la ce interval de timp fata de terminarea tratamentului cu amoxiklav)? se poate transmite daca alaptez(in ideea in care ea se vindeca si eu inca sunt purtatoare)
O a doua problema de sanatate a bebelusei ar fi faptul ca am avut o sarcina pelvina iar piciorul stang mai tot timpul il tine “adunat” – ca o rata. Va rog sa imi spuneti ce s-ar putea face ca sa isi revina, la ce medic ar trebui sa apelez(pediatru sau ortoped)? La ce varsta trebuie facut un eco? sau RMN? Repet, nu imi raspunde nimeni la intrebari desi sunt insistenta, raspunsul primit este ca mai tarziu trebuie sa revenim sau ca este prea mica ca sa se poata exprima etc
Va multumesc
Buna ziua,
Imi pare rau de raspunsul intarziat insa din cauza timpului limitat nu pot raspunde in timp real; banuiesc ca intre timp sunteti acasa, sanatoase; cel mai probabil a fost o infectie materno-fetala, tratamentul de electie este de ampicilina cu gentamicina, valoarea mare pt pcr(proteina c reactiva) sugereaza o cauza bacteriana; ceea ce este la picor, este talus valg care se remite cu masaj; oricum, cand veti face consultul ortopedic pentru screeningul displaziei de sold(intre 4 si cel tarziu 8 saptamani), mentionati medicului ortoped despre talus valg pt a va oferi informatii suplimentare.
Va multumesc din suflet pt aprecieri iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua,
La sfarsitul lunii ianuarie am mers la medicul de familie, deoarece avea febra peste 38,5 grade celsius, amigdalele inflamate,durere in gat,sforait noaptea, secretii nazale si un fel de pruruit pe piele in special pe abdomen, gat, si un fel de ciuperca pe limba.
Medicul ne-a spus ca ar avea angina pultacee si ne-a trimis la ORL. Aici ni s-a recomandat operatia de micsorare a amigdalelor (in noiembrie a fost operat si de polipi pentru ca facea otita foarte des) si a fost diagnosticat si cu otita la ambele urechi. Am inceput tratament cu zinat 5ml de 2 ori pe zi, picaturi de tobradex in nas de 3 ori pe zi, extracte de muguri de vita de vie, coacaz negru si nuc, pastura si tantum verde pentru gatulet. A reactionat bine la tratament, nu a mai facut febra, mancarimea a disparut la fel si “ciuperca” (am folosit si glicerina boraxata cu nistatin. Dupa 2 zile de la tratament m-au anuntat de la gradinita ca este un caz de scarlatina si am banuit ca asta a fost. In urma exudatului faringian facut dupa 2 zile de tratament a fost depistat cu streptococ beta hemolitic de tip c. Continuam tratamentul cu antibiotic 10 zile pentru a fi siguri ca isi face efectul complet.
Intrebarile mele sunt>
1. Credeti ca a avut doar o angina si otita, sau a avut scarlatina?
2. Ce teste ar mai trebui facute dupa tratament pentru a ne asigura ca este totul in regula?
3. Ar trebui sa ne facem si noi, parintii, exudat faringian?
Va multumesc, pentru timpul acordat acestui comment si pentru acest articol de mare folos pentru parinti.
Buna ziua,
Putin probabil sa fie scarlatina din moment ce este grupul C implicat; scarlatina este determinata de grupul A si, si aici, sunt doar cateva tulpini implicate; uneori acest tip c nici nu se trateaza; in situatia dvs, tinand cont de prezenta simptomatologiei descrise, tratamentul e corect; dupa 5 zile de la terminarea tratamentului refaceti exduatul faringian; nefiind vorba de grupul A, cei din familie nu e cazul sa-si efectueze exudat decat daca exista simptome. Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Imi cer scuze, copilul are 4 ani si 5 luni, am omis acest lucru.
Buna seara.
Baietelul meu de 1 an si 5 luni are amigdalita. Doctorul lui l-a vazut (la aproximativ 48 de la debutul bolii – boala a inceput vineri seara iar medicul l-a vazut luni la pranz) si a prescris (printre altele) Klacid fara vreo analiza prealabila ci doar in urma consultului.
Dar, boala a debutat cu muci si stranut. Febra a aparut 24 de ore mai tarziu, timp in care mucii au continuat sa existe.
In zilele care au trecut de la aparitia febrei ai pana l-a vazut medicul episoadele s-au rarit de la 1episod febra/3 ore la 1episod febra/7-8 ore. Temperatura este totusi peste 39, pana in 40 grd. C. In toata perioada asta a fost tratat doar pentru reducerea febrei cu Panadol si Ibalgin, alternativ.
Intrebarea mea acum este: se justifica sau nu anibioticul? Nu am inceput totusi sa i-l dau si nu stiu ce sa fac. Mai ales ca are episoade de raceli lunar la care, de cele mai multe ori, dupa modelul de mai sus i se prescriu antibiotice. Nu as prea vrea sa il mai indop astfel daca nu este strict necesar.
Multumesc mult!
Numai bine!
Alexandra Cucuian.
Buna ziua,
Din pacate eu nu pot veni cu un raspuns concret, fara sa cunosc istoricul medical si, evident sa consult copilasul; din descrierea evolutiei, cel mai probabil ca nu este o infectie bacteriana(febra este persistenta in ciuda tratamentului alternativ la 4 ore) insa, repet nu pot spune asta cu certitudine; in astfel de situatii este posibilitatea efectuarii unei hemoleucograme si PCR, care ne spun cu certitudine daca este viroza sau infectie bacteriana.Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna seara. Am 20 de ani si lucrez la gradinita. Mi am facut exudat faringian si s a confirmat prezenta streptococului betahemolitic de grup A. Pana sa aflu acest lucru eram cu rosu in gat destul de grav si medicul mi a dat Augmentin. 5 zile am facut tratament cu acest antibiotic si dupa sosirea analizelor mi a prescris Moldamin. Intrebarea mea este daca mai este contagios dupa 5 zile de Augmentin si Moldamin (primul flacon facut doar) ?
Buna ziua,
Imi pare rau de raspunsul intarziat insa din cauza timpului limitat nu pot raspunde in timp real; in mod normal nu putem stabili eradicarea unei infectii(deci implicit riscul de contagiozitate) dacat prin repetarea exudatului; acesta insa este irelevant imediat dupa terminarea tratamentului, trebuie efectuat la 5-7 zile de la terminarea tratamentului. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua. As avea o intrebare. In urma unui exudat faringian (cerut de la gradinita, caci in grupa se descoperise streptococ), copilul meu a avut ca rezultat: streptococ beta hemolitic grup A, test PYR pozitiv. Copilasul nu are nici un fel de manifestare, nu are febra, nu il doare gatul (tuseste doar putin). In acest caz, trebuie inceput un tratament cu antibiotic (penicilina era sugerata in antibiograma)? Sau este de asteptat? Exista vreun risc pentru copil daca nu se incepe tratamentul cu antibiotic? Medicul lui pediatru ne-a sugerat sa mai asteptam si sa-l tinem sub observatie si sa nu ii administram inca antibioticul decat daca in urmatoarele doua saptamani are anumite manifestari.Dvs ce sugerati? Va multumesc pentru raspuns.
Buna ziua,
In astfel de situatii se apreciaza necesitatea tratamentului antibiotic in functie de simptomele copilasului; este insa o mentiune importanta, copilasul nu poate fi integrat in colectivitate daca in exudat este prezent acest streptococ, cu atat mai mult cu cat au fost cazuri de copilasi bolnavi. Va doresc sanatate iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Multumesc pentru raspuns. Tocmai din cauza faptului ca nu il puteam integra in colectivitate, copilasul a primit tratament cu keflex de 2 ori pe zi, timp de 10 zile. Va multumesc inca o data pentru raspuns!
Buna ziua…va scriu din nou…aceleasi probleme cu baiatul cel mare cu gatul…anul asta pana in prezent a avut in jur de 5 episoade de rosu in gat,umflat, febra mare pana la 39,8 , voma, dureri de cap si ce ma sperie mai mult pete albe pe amigadale…in 2 cazuri a trecut de la sine dupa 3 zile de febra…in 3 cazuri dupa 3 zile de febra am mers la pediatra si in a 4 a zi am facut exudatul in laborator specializat…pana la ultimul de saptamana asta nu a iesit nimic…la ultimul episod am fost trimisa la un alt laborator mai de incredere cum zicea pediatra si mi/a iesit prezenta unui streptococ alfa hemolitic cu antibiograma prezenta discreta…dar pediatra nu mi/a dat tratament, din ceea ce mi/a explicat nu e un streptococ grav…dar problema e…de ce in fiecare luna el are aceleasi simptome?…lipseste cate o saptamana de la scoala, pierde foarte mult…ce pot sa fac…in toamna pediatra i/a dat tratament de imunitate…i/am dat o perioada suc proaspat de fructe(mere, lamai, portocale, morcov)…dupa experinta dumneavoastra acest copil va fi toata viata asa sensibil sau cu timpul va deveni mai puternic si va avea din ce in ce mai putine epidoade …multumesc ca existati…doresc sa vad ce parere aveti si dumneavoastra…
buna ziua,
am un baietel de 10 ani si in 2012 a avut scarlatina, a fost tratat cu peniciclina si moldamin.Acum in iulie 2015 in urma analizei exudat are streptococcus beta-haemolyticus-grupA ++++ fara febra sau durere in gat, se simte foarte bine, vroiam sa stiu daca este purtator in urma scarlatinei din trecut.
Va multumesc
Buna ziua,
In urma scarlatinei, se efectueaza exudat faringian(la sfarsitul tratamentului) care trebuie sa ateste absenta streptococului, altfel, tratamentul se considera ineficient; daca la distanta de 3 ani a aparut streptococul din nou, cu siguranta nu are nicio legatura cu scarlatina din antecedente; poate sa fie vorba de purtator sanatos; recomandarea mea este sa va sfatuiti cu medicul curant sau chiar cu un specialist in boli infectioase care sa decida oportunitatea unui tratament. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua am si eu un baietel de 10 luni care inca de cand lam nascut a luat din spital stafilococul auriu.am facut tratament cu antibiotic augumentin singurul la care nu e imun dupa autobiogra.am facut si noi analize si baietelul celalalt de 5 ani dar nu sa gasit la noi.la bebe iam repetat analiza la 3 luni si inca avea si in gat si in nas.acum va intreb pe dv ce inseamna mai exact acest stafilococ pt ca dr de fam spune sa nu i mai repet analiza ca oricum acest staf este pt toata viata.se poate asa ceva oriunde am citit nu am citit ca ar fi pe viata?ce ar trebui sa fac?am nevoie de un sfat va rog
Buna ziua,
Exista ceea ce noi numim purtator sanatos de stafilococ; mai exact, acel stafilococ exista pe mucoasa nazala/bucala insa nu produce niciun fel de simptome si, implicit nu se trateaza; va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua!
Am un baietel de 3 ani si jumatate care urmeaza sa merga la gradinita. In urma exudatului faringian s-au descoperit colonii vii de piocianic si stafilococ auriu. El nu are absolut nimic, nu tuseste, nu-i curge nasul, nu-l doare in gat, iar in urma controlului pediatric ni s-a spus ca poate fi purtator sanatos si nu trebuie tratat, de asemenea am primit ok-ul pt a merge la gradi. Am repetat exudatul si la alt laborator, insa rezultatul il vom primi miercuri. Dumneavoastra ce sfat imi dati, pot sa-l duc in colectivitate? Va rog mult sa-mi raspundeti, pt ca sunt foarte ingrijorata, n-as vrea sa fie vreo problema daca-l duc la gradi. Multumesc frumos
Buna ziua,
Imi pare rau de raspunsul intarziat; probabil intre timp ati primit rezultatul si acesta este in regula; raportandu-ma strict la primul rezultat, mi-e greu sa cred ca exista piocianic, aceasta este o “bacterie de spital” care afecteaza in general organismele imunodeprimate; stafilococul poate fi prin portaj nazaliar in absenta simptomatologiei nu se trateaza. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua. Am si eu o nedumerire. Sunt o lehuza de 13 zile care momentan se afla in spital cu diagnostic de streptococ grup B agalactiae. Mentionez ca am nascut prin cezariana fara ca membranele sa mi se fi rupt inainte de operatie. Problema mea este. ca acasa mai am o fetita de 3 ani pe care tot la fel am nascut-o. Celei mici tocmai i s- a recoltat sange pt analize pt a vedea daca este infectata sau nu. Intrebarea mea este daca nu cumva trebuie sa ii fac analize si celei mari sau intregii familii. Nu inteleg cum se transmite acest streptococ altfel deca t de la ma la fat. Va rog sa imi scrieti o parere. si va multumesc mult.
Buna ziua,
Daca ambele nasteri au fost prin cezariana riscul este infim(mai ales pentru fetita de acasa); in mod normal aceasta analiza se efectueaza inainte de nastere si se recomanda tratament cu antibiotic; aceasta bacterie exista la nivel genital/anal si de cele mai multe ori este asimptomatica(mamica nu are niciun symptom, el mult o vaginita); pt fetita nou-nascuta trebuie facute investigatii daca medicii au suspiciuni de infectie materno-fetala(putin probabil tinand cont de nasterea prin cezariana). Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna seara.Am un baietel de 6 ani,care de 1 an imi raceste periodic.A fost diagnosticat cu steptococul beta hemolitic de tip A.Am luat mereu antib de tip ospen, azitromicina,am facut si moldamin tip de 6 saptamani cate una pe saptamana,am facut si trat naturist cu streptoccocinium, cand am crezut ca am scapat de el,a reaparut din nou.Sunt disperata ca nu stiu ce ar trebui sa ii m ai fac m ai ales ca face niste forme urate cu varsaturi ,lipsa poftei de mancare ,nas infundat iar in gat pete rosii mari etc.Va multumesc
Buna ziua,
Imi pare rau de raspunsul intarziat insa din cauza timpului limitat nu pot raspunde in timp real; in situatia dvs as recomanda testarea tuturor membrilor familiei, posibil cineva sa fie purtator sanatos si sa favorizeze aceste imblonaviri;eu as recomanda si un consult la boli infectioase precum si un consult orl pentru a cauta alti factori favorizanti ai acestor infectii; in functie de rezultatul acestora, intra in discutie o noua administrare de moldamin. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Bună, în urma unor dureri articulare și apariția unor bube roșii (mi s-a spus ca e eridem nodos) am mers la doctor pentru câteva analize. După ce au venit rezultatele, am aflat ca am aslo 601,proteina c reactiva 8 dar rezultatele de la eu datul faringian și nazal au ieșit bune..am urmat un tratament de 7 zile cu penicilina și 6 săptămâni moldamin..tratamentul l-am terminat în 28 aprilie 2016…după 2 luni, mai exact în 1 iunie mi-am făcut din nou aslo și era 517,iar proteina c reactiva 6 iar acum în luna septembrie mi-am mai făcut odată aslo și e 578, iar vsh-ul 6…de ce creste ? Aștept un răspuns, sunt tare speriata…menționez ca am 19 ani..
Buna ziua,
Dvs sunteti deja adult si competentele mele sunt depasite; recomandarea mea este sa mergeti la o clinica de boli infectioase pentru diagnostic si tratament de specialitate!
Buna ziua dna doctor, am o fetita de 2 ani si 8 luni care raceste frecvent, pana acum 2 luni facand bronsiolite. Acum 2 luni a racit dar fara sa se auda ceva la plamani, tinand tusea si cursul nasului 1.5 luni. La analizele de sange i-a aparut VSH 34, dublu fata de maxim si trombocite mari, si la exudat naxal STREPTOCOCUS PNEUMONIAE, asta dupa ce in perioada “racelii” a facut si Otita Medie, ffind tratata, acum nu mai are otita. Intrebarea mea este, se poate cu aceasta ocazie sa fi facut o forma de meningita care sa nu dea simptome mari? Daca ii facem acum vaccin impotriva meningitei are efect? Acum fata nu mai este racita dar i au iesit analizele astea.
Buna ziua,
In ceea ce priveste analizele de sange nu pot face referiri fara sa stiu rezultatul tuturor analizelor efectuate; VSH-ul poate sa fie marit in contexul infectiilor avute, la fel, poate sa fie vorba de o trombocitoza reactiva(creterea nr de trombocite); cu siguranta medicul care a recomandat analizele si care cunoaste istoricul acestor infectii va poate oferi informatii suplimentare; referitor la vaccin- acesta nu este impotriva meningitei ci a unei bacterii(streptococul pneumonie) care printre altele poate determina si meningita; din pacate meningita poate sa fie determinata si de alte bacterii, pentru care acest vaccin nu ofera protectie; oin situatia dvs trebuie tratat acest streptococ nazal(cu siguranta ati primit si o antibiograma- in functie de aceasta se va recomanda un tratament, cel mai probabil local daca nu sunt alte simptome cu picaturi ce contin antibiotic); dupa rezolvarea infectiei, cand fetita este perfect sanatoasa se poate face vaccinul. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Va multumesc foarte mult pt raspuns, ati fost mai rapida decat medicul fetei; ideea este ca analizele le am facut la solicitarea noastra, medicul nu a cerut asa ceva, dar ne am pus noi niste semne de intrebare. Amtibiograma am primit o dar am inteles ca nu este recomandat sa i dam antibioticul de este sensibil acolo ca ar fii prea mica, prin alt medic ni s-a recomandat o crema care i am dat la baza nasului; este o lipsa de comunicare intre noi si medicul ei. Intrebarea era daca este obligatoriu cand este infectie cu acest streptococ sa duca la meningita, otita medie deja a facut. Multumim!
Am inteles ca nu este buna crema aceea, zentin parca si pana la urma antibioptal ar fii indicat.
In situatia in care nu reusiti sa luati legatura cu medicul curant, ar fi indicat un consult orl si cu siguranta veti primi informatii suplimentare; infectia cu streptococul pneumonie poate sa fie doar la nivelul nasului(cum cel mai probabil este in situatia dvs), doar in foarte rare cazuri determina meningita; cu toate acestea e indicata vaccinarea antipneumococica
Multumesc din suflet cu raspunsul, va mai deranjez cu o intrebare!
Consult ORL a facut ultimul acum o saptamana cand i a fost verificata otita medie si dr orelist a zis ca nu mai are, a luat tratament 5 zile cu prebioptal, dar rezultatul de la exudat a venit dupa control cand i a iesit streptocuclu pneumonia. Astazi dna dr al fetei ne a dat Sificetina sa i punem 3 pic pe zi in nas si a zis ca maine sa i faca vaccinul Prevenar 13! Nu este periculos sa o vaccinam cu prevenar 13 cand are inca infectie cu streptococ?
Buna seara,
Am o fetița de 4 ani(16kg) care in data de 30 Septembrie a fost diagnosticata cu scarlatina forma comuna, i am facut exudat faringian rapid pt a ma asigura ca este prezent acest monstruleț Streptococ Betahemolitic grup A, si a iesit prezent. Dna pediatru mi a prescris Sumamed 125mg 1cp/zi timp de 5 zile si izolare la domiciliu (ea fiind in colectivitate pana atunci, de unde bănuim ca a si luat), de scarlatina a scăpat repede. După 3 saptamani de izolare+tratament am repetat exudatul la doua laboratoare in paralel…care spre uimirea noastră a iesit inca PREZENT -STREPTOCOC BETAHEMOLITIC GRUPA A (analiza+antibiograma de data asta -am așteptat 10 zile rezultatul-ghinionul nostru), eu si soțul am facut exudatul si nu avem.
Acum având antibiograma am mers la medicul de familie care i a prescris alta lista de analize la sânge(am crezut ca inebunesc!!! Copilul meu de câteva zile bune(3saptamani) NU mai avea tratament iar streptococul își făcea de cap), bun!… după o zi am primit rezultatul listei de analize si au iesit bune -ASLO 25.9, unele cu mici valori modificate cum ar fi: limfocite-5.8, creatinina sferică-0.3, bilirubina-1, leucocite-25.
După toate astea i a fost prescrisa rețeta cu OSPEN 400.000 U.I. /5ml cate 8ml/12 ore, eubiotic cate 1 plic la 2 ore după antibiotic si decasept 1/2 de 3 ori/zi, plus gargara cu ceai de salvie si bicarbonat de sodiu(daca reușesc sa o conving sa si facă), toate astea timp de 7 zile!!! Si după alte 7 zile repetarea exudatului!
Va rog ajutați-mă si Dvs. cu un sfat, sau ASIGURATI-MA ca tot ce am facut pana acum imi ajuta copilul sa scape de acest monstruleț care nu o lasă sa meargă la gradi.
p.s.: VA CER MII DE SCUZE PT POMELNICUL DE MAI SUS SI VA MULȚUMESC FRUMOS ANTICIPAT!!!!
Ioana.
Buna ziua,
Imi pare rau de raspunsul intarziat insa din cauza timpului limitat, nu pot raspunde in timp real; banuiesc ca intre timp situatia s-a clarificat; ca si o mentiune, tratamentul cu penicilina(ospen) in caz de infectie cu streptococ se face pe o durata de 10 zile iar titrul ASLO trebuie urmarit in dinamica(la distanta fata de infectie), anticorpii nu se deceleaza atat de repede in sange; recomandarea mea este sa va sfatuiti si cu un medic infectionist mai ales daca infectia nu a disparut intre timp. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna seara. Fetita mea de 8 ani face deztul de feecvent, in ultima perioada, puroi in gat. Precizez ca exudatul i a iesit bine. Ce as putea sa ii administrez pt umunitate? Multumesc frumos!
Buna ziua,
Din pacate eu nu va pot recomanda un produs anume fara sa cunosc istoricul medical al fetitei; in caz de puroi, este indicata efectuarea exudatului(recoltare corecta, dimineata, pe nemancate, fara spalat pe dinti) inainte de administrarea antibioticului; intra in discutie si testarea membrilor familiei; de asemenea, un consult orl pentru a exclude un “portaj” de la nivel nazal; in functie de aceste rezultate, chiar efectuarea unor analize de sange( inclusiv titrul ASLO- anticorpi ce arata ca a fost relativ recent o infectie cu streptococ); abia in urma acestor investigatii se poate stabili daca e nevoie de ceva supliment imunostimulant si care este acel produs.
Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua, fetitei mele (3 ani jumate) i-am facut un exudat nazal si i-a iesit prezent stafilococ auriu, lipsa candida albicans, lipsa streptococ beta-hemolitic.
Mentionez ca tuseste de aprox. 2 saptamani-productiv, secretii nazale albicioase de 2 zile, nimic pulmonar, urechile cu dopuri de ceara.
Dr mi-a dat tratament pt viroza si imunitate, fara alt tratament pt stafilococ.
Este suficient?
Buna ziua,
Fara consult nu pot sa apreciez necesitatea unui tratament; deseori, cand la examinare se deceleaza stafilococul(o bacterie care exista cam pe toate tegumentele si mucoasele) si nu exista simptomatologie tipica(febra, secretii galbene/verzui) nu se administreaza tratament antibiotic; va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna Seara,va rog sa ma ajutati cu un raspuns la o mare problema. Am un Bebe de 7 luni si de 2 saptamani ne confruntam cu scaune moi. In primele zile a avut cate 3-4 scaune/zi,inainte avant doar 1 max 2,apoi dupa 3 zile a facut diaree care a tinut doar o zi. In tot Alcest timp i-am dat lapte cu faina de orez, morcov, banana, ceai de menta. Am fost la doctorul pediatru(noi locuim in Germania) i-am spus despre asta dar mi-a spus .ca daca nu are temperatura si nu vomita totul e normal si sa .ii dau si ceai de musetel. Cateva zile nu a mai avut scaune moi dar de 3 zile la fiecare masa are scaun foarte moale si sincer nu cred ca e normal. are 5 mese pe zi din care una (la pranz ) e cu mancare solida iar celelalte cu lapte (humana 2).Va multumesc si astept cu mare interes raspunsul dumneavoastra.
Buna ziua,
Imi pare rau de raspunsul intarziat, probabil intre timp problema dvs s-a rezolvat; in astfel de situatii pe langa regimul alimentar, administram si un probiotic iar daca evolutia nu este una corespunzatoare, la cei alimentati cu lapte praf, pe o perioada limitata(pana la refacerea consistentei scaunelor) se administreaza o formula de lapte fara lactoza; daca persisita scaunele modificate atunci trebuie facuta o analiza a scaunelor pentru a exlcude o infectie.
Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua. Ni s-a depistat si noua infectie cu streptococ si am tratat cu Trachisan astfel incit a disparut orice urma de simtome. Intrebarea mea este cit de probabila este o recidivare si daca faptul ca au disparut simtomele ar insemna ca am scapat de aceasta bacterie? Multumesc anticipat pentru raspuns si efortul dvs pe care il faceti cu noi, cei care va scriem.
Buna ziua,
Infectia cu streptococ trebuie confirmata prin exudat faringian aceleasi exudat faringian trebuie repetat la 3-5 zile de la terminarea tratamentului; doar asa se poate confirma vindecarea; reinfectia din pacate este posibila in orice moment.
Va multumesc din suflet pentru aprecieri si va mai astept ori de cate ori mai aveti nevoie!
Bună ziua,
În urma unor analize la secretie col uterin am descoperit stafilococul hemolitic tip b agalactiae. Este prima oară când a apărut și am făcut multe analize în decursul anilor. Am urmat tratament atat eu cat si sotul și în urma analizelor a ieșit negativ.
Întrebarea mea este, faptul ca a apărut o data înseamnă ca de acum sunt purtătoare? De fiecare data când apare trebuie tratament cu antibiotic? Copilul poate fi afectat în vreun fel…necesita analize?
Mulțumesc.
Buna ziua,
Cred ca e vorba de streptococ de tip b;oricum, inrebarea trebuie adresata ginecologului; nu am inteles daca sunteti insarcinata sau aveti deja copil; in prima situaie daca s-a facut tratament nue niciun pericol(aici iar ginecologul va poate lamuri mai bine); daca aveti deja un copil nu e nicio problema din moment ce analiza a iesit negativa
Buna seara am si eu o nelămurire va rog daca ma puteți ajuta in urma cu o lună băiețelului meu de 3 ani și 2 luni i a ieșit streptococus pneumoniae prezent la exudatul nazal i am făcut injectabil si aksa si 9 zile de spitalizare cu antibiotik si akum knd i l am repetat din nou tot prezent a ieșit….ce se poate face in acest caz??cat e de grav??..
Buna ziua,
In general in astfel de cazuri se administreaza picaturi in nas( care sa contina antibioticul la care bacteria este sensibila conform antibiogramei); la 5 zile de la terminarea tratamentul se repeta exudatul nazal; ar fi util si un consult orl
Buna ziua!Am o fetita de 3 ani si 7 luni care a fost racita in urma cu o saptamana,febra,tusestisei mucisori.La Control nu sa văzut nimic,gen rosu in gata sau altele.I-am facut exudat faringian in urma caruia a rezultat că are strrptococ bdtahemolitic grup c.In urma efectuării antibiogramei am primit tratament cu Levofloxacina de 500 cate o jumătate pe zi.As vrea sa stiu cat de grav este acest strrptococ si daca tratamentul este Ok?Va multumesc.
Buna ziua,
In mod normal doar tipul “a” se trateaza; grupul c si g nu necesita tratament decat daca exista simptome; cel mai indicat ar fi fost un consult la boli infectioase in urma caruia sa se stabileasca cu certitudine daca e sau nu nevoie de tratatment antibiotic, Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua,
Am o fetita de 8 ani care imi face fregvent amigdalita acuta sau pultacee;in urma analizei exsudatului faringian s-a constatat ca are prezent streptococul hemolitic gr.A;medicul i-a recomandat 10 zile tratament cu zinat de 500:7 zile la 8 ore si apoi 3 zile la 12 ore,eubiotic,nurofen si decasept,iar dupa tratament repetarea exsudatului faringian+ASLO.
Este nevoie sa facem si noi,parintii,exsudat faringian?
Tratamentul dat este bun?
Buna ziua,
Tratamentul si recomandarile sunt corecte; trebuie sa faceti si dvs exudatul, puteti fi purtatori sanatosi(dvs nu faceti boala insa puteti transmite microbul mai ales daca in cazul fetitei exista o anumita sensibilitate); ASLO e indicat sa se faca la 3-4 saptamani dupa boala, nu imediat, reprezinta anticorpii care apar in urma infectiei cu streptococ; exudatul e bine sa se faca la cateva zile de la terminarea tratamentului antibiotic pentru a verifica daca infectia a fost eradicata. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Rezultatul, la un copil de 11, de la exudat faringian a fost streptococ beta hemolitic grupa g(++++). Analiza s a realizat dupa un episod de durere in gat(roseata cu pete mici albe) limba incarcata, la revenirea dintr o tabara 6 zile. in prezent gat, limba fara probleme. stare generala buna. rog sa mi spuneti daca este necesar sa merg la medic ptr. antibiotic. va multumesc!
Streptococii din grupa c si g nu se trateaza decat exceptional; este indicat in astfel de situatii ca medicul curant sa fie cel care apreciaza necesitatea tratamentului antibiotic; singurul tip de streptococ care se trateaza in prezenta simptomatologiei este cel beta hemolitic de grup a. Va doresc numai bine iar daca sunt intrebari suplimentare, le astept cu drag!