- Dermatita atopica este o boala ce apare cu precadere in primele luni de viata insa sunt si cazuri care debuteaza mai tarziu, dupa varsta de 2-3 anisori sau chiar mai tarziu. In ultimii ani s-a inregistrat o crestere a cazurilor de dermatita atopica printre bebelusi fara a se putea stabili cu certitudine cauzele acestei cresteri. Afecteaza 10-20% din populatia pediatrica, peste 50% din cazuri debuteaza in primul an de viata (cu precadere in primele 4-5 luni), iar un procent semnificativ se amelioreaza pe masura ce bebelusul creste, astfel incat spre pubertate doar un numar redus de copii mai prezinta simptome ale dermatitei atopice. Cei la care boala se manifesta si dupa varsta de 10 ani prezinta si alte afectiuni alergice : rinita, conjunctivita, astm bronsic.
Ce este dermatita atopica?
Dermatita atopica este prin definitie o boala inflamatorie cronica (evolutie oscilanta cu perioade de acutizare alternand cu perioade de remisie) a pielii care are ca si manifestari principale prezenta unor leziuni rosiatice la nivelul pielii, leziuni care provoaca un prurit intens (mancarime) responsabil de manifestarile clinice : scarpinare, iritabilitate cu un risc crescut de suprainfectie a leziunilor respective; de asemenea pielea este uscata.
Cuvantul dermatita inseamna inflamatie a pielii iar atopia este definita ca si o susceptibilitate genetica crescuta a unui individ de a dezvolta in cursul vietii una sau mai multe afectiuni alergice (conjunctivita, rinita, astm bronsic). Important de specificat este faptul ca dermatita atopica nu este o boala contagioasa, copilasii cu dermatita atopica putand fi incadrati in colectivitate ( crese, gradinite). Afecteaza mai frecvent sexul feminin iar numarul cazurilor este de departe mai crescut in mediul urban si in tarile dezvoltate ( secundar poluarii si factorilor de mediu).
De ce apare?
Cauzele care determina aparitia bolii nu sunt in intregime elucidate, dermatita atopica fiind considerata o boala multifactoriala, in aparitia careia au un rol important factorii genetici, factorii de mediu, precum si factorii care contribuie la declansarea, respectiv accentuarea bolii.
1. Factorii genetici:
– peste 70 % din cei cu dermatita atopica au in familie (parinti, bunici, frati, surori) cazuri de afectiuni alergice ( dermatita atopica, rinite alergice, conjunctivite, astm bronsic); studiile au demonstrat ca exista mai multe gene ( anormale) care se asociaza cu aceasta susceptibilitate crescuta de a dezvolta boala, in prezenta unor factori declansatori, favorizanti.
2. Anomalii imonologice cu alterarea barierei cutanate : sunt inca studii care se efectueaza in acest sens, suspicionandu-se o alterare a metabolismului lipidelor ( grasimilor) la nivel cutanat; aceasta ipoteza este justificata si de ameliorarea vizibila a leziunilor atunci cand se folosesc lotiuni emoliente, grase.
3. Factori de mediu:
Considerati de departe cei mai importanti, fiind cei care declanseaza si intretin boala; se pare ca tot ei sunt responsabili si de cresterea frecventei cazurilor de dermatita atopica si aici trebuie mentionate in primul rand schimbarile din mediul inconjurator si stilul de viata. Acesti factori determina o sensibilizare crescuta ( hiperreactivitate cutanata) la nivelul pielii, responsabila de manifestarile clinice ale bolii.
Cei mai importanti factori sunt:
-
umiditatea scazuta
-
supraincalzire ( temperatura in casa prea mare, imbracamintea prea groasa sau stramta, bai cu apa fierbinte)
-
contact cu animale, polen, acarienii din praful de casa,mucegai, pene, puf
-
produse de curatare pe baza de clor, detergenti si sapunuri agresive
-
haine din lana si fibre sintetice ( atentie si la hainele din bumbac insa colorate)
-
produse de curatare a hainelor ( detergenti, agenti de inalbire, balsam de rufe)
-
toxine produse de anumite bacterii care se gasesc la nivelul pielii
-
alimente alergenice : lapte de vaca, oua, fructe de padure, capsuni, peste, fructe de mare, nuci, arahide, alune, rosii, citrice, ciocolata
-
agitatia din jur, nervozitatea mamei si a celor din anturaj
- expunere constanta la fumul de tigara(fumat pasiv)
Cum se manifesta?
Manifestarile clinice si localizarea leziunilor difera in functie de varsta la care apare dermatita atopica. De altfel cea mai frecventa clasificare a dermatitei atopice are la baza momentul aparitiei acesteia, descriindu-se 3 forme principale: forma infantila ( cea mai frecventa cu debut in primii doi ani de viata, cel mai frecvent in primele luni), forma copilului mic ( intre 2 si 12 ani) si forma adolescentului/adultului(dupa varsta de 12 ani). Indiferent de forma de manifestare si de varsta la care apare in centrul afectiunii sta pruritul(mancarimea) responsabil de cercul vicios caracteristic dermatitei: prurit-mancarime-scarpinare-intretinerea si agravarea leziunilor.
1. Forma infantila ( 0-2 ani):
– debutul este frecvent in primele luni de viata ( varful incidentei fiind la sfarsitul celei de-a doua luni si inceputul celei de-a treia luni de viata);
-prezenta leziunile exudative ( umede) sub forma unor papulo-vezicule, zemuinde (placarde, pete rosii, slab delimitate acoperite cu mici vezicule care se usuca si cad) pe un fond aspru al tegumentelor;
-piele aspra, lipsita de elasticitate;
-localizarea este tipica afectand in special fata (scalpul-pielea capului, obrajii-pometii, fruntea si regiunea din spatele urechilor) dar si suprafetele de extensie ale membrelor (cot, genunchi); sunt insa si forme in care localizarea este atipica de exemplu afectand zona din spatele genunchiului ( zona poplitee); mai rar leziunile apar la nivelul trunchiului;
-prurit intens, responsabil de agitatia, iritabilitatea bebelusului; acesta se accentueaza noaptea determinand treziri frecvente din somn, insomnie care duce la iritabilitate, indispozitie;
–leziunile de grataj( apar in urma scarpinatului) sunt caracteristice la varste putin mai mari (in general peste 4-5 luni) cand bebelusul dobandeste abilitatea de a-si folosi manutele pentru a se scarpina; aceste leziuni sunt foarte periculoase, existand sanse mari de aparitie a suprainfectiei ( cu virusi, bacterii sau chiar ciuperci);
-nu exista febra, apetitul copilasului nu este influentat.
Foarte important de subliniat ca, dermatitat atopica nu este acelasi lucru cu intoleranta la proteinele din laptele de vaca ( detalii), desi proteinele din laptele de vaca pot constitui un factor declansator si de intretinere a manifestarilor clinice.
Simptomele pot sa se amelioreze spectaculos ( fie spontan, fie sub influenta tratamentului) sau dimpotriva se pot accentua sub actiunea factorilor favorizanti ( caldura excesiva, alimente noi introduse, bai fierbinti, etc). Din acest motiv unul din pasii foarte importanti in tratamentul dermatiei atopice este identificarea factorilor ce favorizeaza accentuarea leziunilor si, pe cat posibil indepartarea acestora. Din acest motiv si diversificarea in cazul copilasilor cu dermatita atopica este mai laborioasa, alimentele trebuind a fi introduse cu mare precautie cu pastrarea unui interval liber mai mare intre doua alimente noi ( ideal cel putin 72 de ore).
2. Forma copilului mic ( intre 2 si 12 ani):
– este de cele mai multe ori o continuare a formei infantile, insa cu un aspect si cu o distributie modificata a leziunilor, desi ca si element central persisita pruritul ( mancarimea) ;
-frecvent pielea devine ingrosata, lichenificata iar leziunile sunt cu precadere la nivelul liniilor de flexie (genunchi, cot, glezne) dar si la nivelul gatului si chiar la nivel facial unde cu precadere sunt afectate pleoapele si regiunea din jurul ochilor ( eritem, edem in jurul ochilor); leziunile sunt sub forma unor papule uscate, pe un fond eritematos ( roseata), indurat, ingrosat; se produc descumari ale pileii, fisuri sau chiar formarea de cruste sau solzi, precum si cicatrici sau zone hiperpigmentate secundare scarpinatului cronic.
– sunt posibile si alte manifestari alergice : rinite, conjunctivite, astm bronsic
3. Forma adolescentului/adultului:
– dispozitia leziunilor este la nivelul fetei, in special la nivelul pleopelor si in jurul gurii dar si la nivelul zonelor de flexie ( cot, genunchi,etc);
-leziunile sunt reprezentate de pete, placarde uscate, ingrosate (lichenificate), hiperpigmentate cu descumari si fisurari frecvente;
-de cele mai multe ori este prezneta si o alta afectiune alergica ( rinita, conjunctivita, astm bronsic);
Cum se diagnosticheaza?
De cele mai multe ori este un diagnostic clinic, fara efectuarea de analize, bazat pe distributia si aspectul leziunilor si pe excluderea altor afectiuni dermatologice. De aceea este foarte importanta colaborarea pediatru-dermatolog sau chiar alergolog pentru un diagnostic corect si un tratament care sa asigure o evolutie cu cat mai putine recaderi.
Sunt doua categorii de criterii care se folosesc pentru diagnosticul dermatiei ( sunt necesare 3 criterii majore si cel putin un criteriu minor):
A) Criterii Majore:
- antecedente in familie de ATOPIE
- leziuni tipice de dermatita localizate la nivelul fetei sau pe suprafetele de extensie
- prezenta leziunilor de grataj (secundare scarpinatului)
B) CriteriiMinore:
- cruste la nivelul scalpului (pielea paroasa a capului)
- fisuri retroauriculare ( in spatele urechilor)
- accentuare perifoliculara (in jurul firelor de par)
Nu exista un marker de laborator specific pentru diagnostic desi sunt analize care pot sugera prezenta unor manifestari alergice; cel mai frecvent se detrmina eozinofilele si IgE totale, respectiv specifice; acestea din urma sunt utile pentru identificarea factorilor declansatori sau agravanti (ex: IgE specifice pt capsuni, ou, etc); IgE specifice sunt de fapt niste anticorpi (produsi de organism in urma contactului cu o substanta straina, pe care organsimul o percepe ca si nociva) care sunt implicati in aceste reactii alergice si care actioneaza ca niste mediatori intre sistemul imunitar si factorii de mediu.
Ce complicatii pot sa apara?
Cele mai frecvente complicatii care pot sa apara sunt infectiile frecvent favorizate de scarpinare si de aparitia de leziuni sangerande care constituie o poarta de intrare pentru diversi microbi; un aspect esential al tratamentului il constituie impiedecarea acestui prurit (scarpinare) si prevenirea pe cat posibil a acestor infectii ( taierea periodica a unghiilor, masuri de igiena riguroase in special la nivelul manutelor, respectiv unghiilor).
- bacteriene : stafilococ, streptococ
- virale: herpes simplex, molluscum contagiosum, veruci vulgare
- fungice (ciuperci): candida
Mai rar poate fi vorba de instalarea unor cicatrici permanente secundare unui tratament insuficient la care se adauga efectele adverse ale medicatiei (de multe ori bazata pe cortizon) precum si afectarea curbei de crestere printr-un regim restrictiv secundar exacerbarilor dermatitei in contextul administrarii diferitelor alimente( ex: banane, citrice, capsuni, lapte, ou, etc)
Care este tratamentul?
Fiind vorba despre o boala cronica tratamentul nu vizeaza vindecarea bolii ci ameliorarea pana la disparitie a leziunilor.Este foarte important educarea si informarea parintilor cu privire la caracterul cronic al bolii la posibilitatea unei evolutii oscilante cu ameliorari spectaculoase alternand cu recaderi.
Obiective :
- identificarea si evitarea factorilor declansatori
- reducerea pruritului(mancarimii)- antihistaminice(antialergice)
- suprimarea inflamatiei(corticoterapia)
- refacerea barierei cutanate – unguente emoliente, grase
Masuri generale:
- alaptare exclusiva pana la varsta de 6 luni
- evitarea supraincalzirii camerei; umidificarea aerului
- folosirea hainutelor din bumbac de culoare alba; acestea trebuie sa nu fie foarte stramte, sa fie spalate cu un detergent balnd, fara inalbitori, fara balsam cu clatiri suplimentare
- inlaturarea prafului, mucegaiului; aerisire frecventa a camerei
- evitarea bailor lungi si cu apa fierbinte- una pe zi, cu temepratura de 37C, cu durata de maxim 10 minute; dupa baie nu se sterge, se aplica direct unguentul emolient pentru a “sechestra”apa la nivelul pielii
- efectuarea vaccinarilor doar in afara puseelor
Tratament local :
- se foloseste zilnic, alegandu-se (la sfatul medicului) un emolient pentru utilizare continua, chiar si in afara puseelor de minim 2 ori pe zi;
Corticoterapia:
- sta la baza reducerii inflamatiei in situatiile de exacerbare a leziunilor
- se foloseste strict la recomandarea medicului
- sunt mai multe clase de substante in functie de potenta ( nu voi detalia denumirile comerciale, tratamentul cu unguente, creme sau solutii pe baza de cortizon trebuie administrat doar la indicatia medicului ( pediatru/dermatolog/alergolog).
Antibioticele:
- se aplica local, tot la indicatia medicului atunci cand sunt semne de suprainfectie bacteriana
Tratament sistemic ( oral):
1. Antihistaminice:
- fac parte din tratamentul de baza, pe termen lung al dermatitei
- se recomanda pentru calmarea pruritului(mancarimii), acesta fiind cel care intretine cersul vicios din dermatita
- sunt doua categorii de antihistaminice : o categorie ce are ca si efecte secundare somnolenta si care se prescriu in cazul in care somnul este alterat din cauza bolii si o alta categorie care nu are efecte sedative
- alegerea antihistaminicului se face de catre medicul pediatru/dermatolog/alergolg
2. Corticoterapia:
- se administreaza doar in cazuri severe care nu raspund la tratamentele locale
3. Antibioticele:
- se administreaza atunci cand exista suprainfectie bacteriana si cand unguentele cu antibiotice nu sunt suficiente pentru controlul bolii
Evolutie
In general evolutia este buna, avand desigur la baza caracterul cronic al bolii. Sub tratament corect leziunile se amelioreaza spectaculos, existand desigur posibilitatea reaparitiei acestora in conditiile actiunii factorilor favorizanti.
Urmatorul articol :…………………FIMOZA SI PARAFIMOZA
Buna ziua,
Va scriu aici un mesaj pentru ca nu stiu unde sa il incadrez. eu cu dvs am mai discutat pe un alt subiect – bebe cu RGE. Mi-ati dat sfaturi care m-au ajutat f mult, iar simptomele refluxului s-au ameliorat mult.
Insa am observat de cateva zile, ca fetitei mele i-au aparut zone cu piele f uscata. Tind totusi sa nu cred ca este vorba de dermatita atopica pentru ca, nu prezinta prurit, nu sunt rosii, nu sunt evidente, pielea nu se descuameaza. Le simt la mana in momentul in care ii fac masajul. Zonele in care a aparut sunt : pe coapse – in exterior si pe manute, in zona coatelor, urcand usor spre umeri. Intrebarea mea este daca credeti ca este posibila o legatura intre tratamentul pentru RGE si anume: Nexium sau daca aceasta problema influenteaza in vreun fel pielea bebelusului. Eu o spal cu gel 2 in 1 de la Mustela iar crema dupa baita este tot de la Mustela – Hydrababy sau ceva de genul asta. cateva zile am incercat,cam cu o ora inaintea baitei sa ii dau cu ulei de masline extravirgin pe piele. Zonele pareau sa se diminueze, insa de astazi de dimineata am vazut ca se extind. O prietena a folosit pt bebe crema TriXera de la Avene, iar o alta mamica a folosit Atoderm de la Bioderma – si se pare ca functioneaza. Ele spun ca aceste creme sunt nutritive si f grase. Crema cu care eu ii dau este hidratanta intra f repede in piele, este mai apoasa. Sa incerc si eu o crema de ganul acesta? E posibil sa fie de la mediul in care sta? Bebe are in camera aprox 22-23 grade si 43 % umiditate, hainutele le spal cu acelasi detergent ca si ale noastre si folosesc balsam de rufe Lenor. E cazul sa schimb aceste obiceiuri?
Multumesc din suflet si va doresc o zi usoara si o seara placuta!!
Buna ziua,
Uscarea pielii, are foarte mare legatura cu temeperatura din camera (ideal 20-21 grade), cu umiditatea (ideal 60-70%) si bineinteles cu hainutele care sunt in contact direct cu pielea; acestea ar trebui sa fie albe, din bumbac 100%, spalate cu un detergent “delicat”, fara agenti de innalbire si fara a folosi balsam de rufe indiferent de firma de la care provine; pentru o hidratare maxima este foarte bun uleiul de masline atat inainte cat si dupa baie. Daca mai aveti nevoie si de alte informatii, va astept cu drag! Multa sanatate!
Buna ziua. am o fetita de 4 luni si de o sapt are obrajorii rosii, aspri si i se duce un pic pielea pe un obrajor. nu are mancarimi. mentionez ca am scos-o afara pe timp de vant si soare. sa fie asta cauza sau este dermatita ? obrajorii sunt mai pronuntati seara. temp in camera nu trece de 22°C. am dat-o cu ulei de masline pe obraji. cum sa procedez in continuare ? va multumesc.
Buna ziua,
Cel mai probabil e vorba de dermatita atopica; frigul si vantul pot sa fie factori favorizanti; recomandarea mea este de consult dermatologic; pana ajungeti la derma, puteti aplica un dermatocosmetic din categoria celor pentru piele atopica(atoderm, lipikar, stelatopia, trixera).
Buna seara D-na doctor ! Avem un băiețel de 3 luni ,de 2 săptămâni are pe obraz o pata rosie , uneori parcă trece roșeata dar apoi apare iar . Avem o vecina care are pisica , intr-o zi avea pe obraz un puric , care desigur a fost nimicit dar mă gindesc poate lo fi pișcat pina l-am văzut eu . IMi spune-ți va rog cu ce pot sa ung sa treacă . Numai una are și parcă în ea se văd altele micuțe nu știu ce poate fi . Am merge la medic dar acum e ger și multe viroze parcă nu l-as scoate din casa. Mulțumesc frumos și scuze de deranj .
Buna ziua,
Fara sa vad cum arata nu pot face niciun fel de recomandari; posibil sa fie o dermatita de contact sau chiar atopica; singura recomandare e sa folositi o crema grasa, din categoria dermatocosmeticelor(gen lipikar sau atoderm) iar daca in decurs de maxim 5 zile nu sunt ameliorari consult medical.Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua,
Am un baietel de 3 luni si ne confruntam cu o dermatita (nu stiu exact cum sa o numesc) care apare doar pe obrajori. Initial a aparut o pata rosie pe obrajorul drept, care se accentua cand micutul plangea, se agita sau era foarte cald in camera (de obicei la baita, cand sunt 24-25 grade). m-am gandit ca e posibil sa ii fi aparut de la laptele de vaca de la tara pe care il consumam zilnic, dar am renuntat la acela si am mers pe varianta UHT (cred ca ar trebui sa renunt si la acesta, fiind tot de vaca). In schimb i-a aparut pe cel stang, insa o pata mai mare. D-na dr. pediatru ne-a spus sa il dam cu Bepanthen, unguent, deoarece pielea este si foarte uscata in acel loc. Credeti ca as putea folosi si crema Pediatril de la Avene? La baita folosim gel spumant fara sapun, HA, de la Mustela, pt par si corp.
Precizez ca il alaptez si din alimentatia mea, in afara de laptele UHT, am exclus iaurtul de fructe, pestele, citricele…
Hainutele lui le spal cu acelasi detergent folosit si pt noi + balsam de haine senzitiv. Asa cum am vazut in comment-urile anterioare, ar trebui sa renunt la balsam si sa folosesc un detergent “delicat”?
Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat.
Va multumesc anticipat si va urez o zi insorita!
Buna ziua,
Din aspectul descris de deumneavoastra pare a fi vorba despre dermatita atopica; mi-e greu sa pun un diagnostic si, nici nu vreau sa fac asta; am conceput acest site ca unul de informare si nicidecum de diagnostic si tratament; de aceea niciun sfat, recomandare de pe acest site nu poate inlocui un consult medical; pot doar sa spun ca, aceentuarea acelei “pete” la cald sau in conditii de agitatie este tipica pentru dermatita; este important sa excludeti toti factorii declansatori si sa hidratati cat mai des pielea obrazului, eventual si celelalte tegumente daca acestea devin aspre; hainutele care vin in contact direct cu pielea baietelului sa fie din bumbac si neaparat de culoare alba si, sa renuntati in special la balsam; detergentul nu e neaparat sa fie “delicat” ci sa nu contina agenti de innalbire; din alimentatia dvs trebuie sa excludeti laptele ca atare si sa consumati doar produse lactate (iaurt natural, fara fructe, branza); sub nicio forma sa nu renuntati la alaptare pentru a folosi o formula de lapte praf HA; laptele de mama are actiune dovedita in lupta cu dermatita atopica; la baita puteti folosi in continuare gelul HA de la Mustela iar apoi o crema foarte hidratanta fie de la Mustela, fie Avene;
Pentru orice alte intrebari sau nelamuriri, va stau la dispozitie. Va doresc sa aveti parte numai de sanatate!
Buna seara!
Si noi ne-am confruntat cu cateva episoade de dermatita atopica (cu aparitii pe membre si pe fata asa cum apar in pozele d-voastra), avand alergie la albusul de ou, imediat dupa 1 an (practic cand am introdus albusul in alimentatie).
L-am testat cutanat a iesit alergic la albusul de ou. Mi s-a recomandat sa astept pana la varsta de 3 ani si apoi sa reintroduc albusul in alimentatie.
Timp de 8 luni nu i-am mai dat albus, deloc.
Recent a mancat un produs cu albus si nu a mai avut reactii pe piele.
I-as mai face un test ca as vrea sa reincep sa ii dau, dar doar daca i-a trecut.
Stiu ca alergiile au si efecte in interiorul organismului, asa ca nu as vrea sa incep sa ii introduc iar albusul fara o verificare amanuntita.
D-voastra ce teste recomandati sa ii fac, cutanate sau direct din sange?
Cum as putea sa imi dau seama daca i-a disparut reactia alergica de tot?
va multumesc anticipat!
Buna dimineata,
Dupa varsta de 3 ani, foarte multe din alergiile alimentare se atenueaza sau chiar dispar ca efect al maturarii sistemului imunitar, motiv pentru care se incearca asa-numita desensibilizare in trepte; adica reintroducerea alimentului respectiv in cantitati foarte mici, care se cresc progresiv pentru a testa toleranta organismului; ca si recomandare analizele din sange sunt mai sugestive si cu un grad de precizie mai mare comparativ cu cele cutanate.
Buna ziua,
Am si eu un baietel de 1 an si 3 luni cu o forma moderata de dermatita atopica,adica nu are rani asa grave,insa inca de pe la 3 luni i s-au inasprit obrajii si au o culoare usor mai rosie decat in mod normal.Daca nu il dau cu crema o perioada se simte la atingere si pe gambe ca i se usuca pielea,insa astea nu ma deranjeaza prea tare la gandul ca in timp isi va reveni,sper.Problema mare e ca e tare sensibil la alimente,pana acum am descoperit concret ca e alergic la albus de ou(se umplea in jurul gurii doar de pete rosii) insa in rest nu stiu sa zic la ce ar mai fi alergic, pt ca de ex a mancat o bucata de rosie mai demult si nu a avut nico reactie,de asemenea a mancat mancare gatita cu suc de rosii facut in casa si la fel,fara vreo reactie,insa acum o sapt a mancat din nou rosie cruda(in 2 zile diferite din 2 surse diferite) si i-au aparut acele pete rosii in jurul gurii.De asemenea au mai fost si alte alimente la care uneori a reactionat,alteori nu,deci nu stiu ce sa mai cred,de ce uneori ii fac rau si alteori nu?
Si as mai avea o intrebare,ieri am incercat sa-i dau albus de la ou de prepelita si nu i-au aparut pete insa am avut senzatia ca totusi i-a creat discomfort,parea ca-i vine inapoi,ii venea sa tuseasca si a inceput sa planga,e posibil ca asta sa fie tot o reactie alergica dar fara pete?sau a fost coincidenta?
Va multumesc mult anticipat!
Buna ziua,
In general copilasii cu dermatita atopica au o sensibilitate mai crescuta la unele alimente, in special la cele cunoscute ca avand un potential alergen crescut; ideea de baza este ca, in cazul lor exista o inflamatie la nivelul pielii(data de dermatita) care accentueaza reactiile la unele alimente; este important sa identificati alimentele care nu-i fac bine si sa incercati sa limitati utilizarea lor.Ar mai exista varianta testelor alergologice(la aceasta varsta din sange) pentru a sti cu certitudine despre ce alimente este vorba.
Buna ziua
Bebelusul meu de 4 luni si o saptamana a facut dermatita atopica incepand de la 3 luni, am fost cu el la diversi doctori, s-a confirmat ca e dermatita atopica, dar in afara de sfaturi ce creme as putea folosi, n am primit. acum este foarte grav, are dermatita pe tot corpul, fata este toata rosie in afara de nas, si curge si lichid. am dat si cu hidrocortizon dar tot nu se amelioreaza. am fost la pediatru, neonatolog si dermatolog. dermatologul ne a recomandat sa introducem si aerius sirop in cazul in care nu si revin bubitele dupa tratament cu hidrocortizon. inca il alaptez exclusiv la san, de mai bine de o luna nu mai mananc lactate deloc, nimic ce contine lapte, unt sau branza, deasemeni alimente alergenice. meniul meu e foarte redus si cu toate acestea el arata tot mai rau. as dori sa i fac totusi testul alergenic pentru a determina la ce face alergie, dar medicii la care am fost pana acum mi-au zis ca e prea mic pentru acest test. dar prea mic pentru acest chin nu e? de 3 saptamani nu mai doarme nici zi nici noapte(si nici noi), doar portiuni mici de somn pana l apuca mancarimea. va rog frumos sa mi spuneti si recomandarea dumneavoastra.
multumesc
Buna seara,
Recomandari suplimentare nu prea sunt, tratametul dermatitei atopice incluzand preparatele pe baza de cortizon care se folosesc doar in puseele acute, in rest apelandu-se la emoliente, dermatocosmetice pentru intretinere; antihistaminicul este foarte util atunci cand este prezent pruritul(mancarimea), acesta fiind practic cel care intretine leziunile respective; din pacate va fi mai rau pe masura ce creste deoarece capata noi abilitati si se va scarpina ori de cate ori va avea ocazia, intretinand acele leziuni si chiar existand pericolul de suprainfectare a acestora; la toate acestea se adauga masurile generale pe care cred ca le cunoasteti deja: spalarea hainutelor cu detergenti hipoalergenici, evitarea supraincalzirii, a bailor fierbinti, folosirea de lenjerie doar de culoare alba si din bumbac. Cat despre testele alergologice se pot face acele imunoglobuline specifice, indreptate impotriva fiecarui aliment, care va vor ajuta si atunci cand veti incepe diversificarea, o alta piatra de incercare in cazul celor cu dermatita. Imi pare rau de situatia in care sunteti si sper ca pe masura ce baietelul va creste se vor remedia si nu va mai suferi atat. Daca mai aveti si alte intrebari sau nelamuriri, va stau la dispozitie.Va doresc sa aveti parte numai de sanatate!
baietul meu a fost diagnosticat cu dermatita atopica dar nu prea inteleg ce legatura are cu rinita alergica si astmul bronsic adica daca are dermatita poate prezenta riscul de a se declansa o rinita alergica sau astm bronsic? va rog mult daca puteti sa ma lamuriti cu aceasta problema sunt foarte speriata va multumesc
Buna ziua,
Atopie inseamna tocmai o susceptibilitate genetica crescuta de a dezvolta si alte afectiuni alergice pe parcursul vietii, insepand de la rinita alergica pana chiar la astm bronsic; riscul de a aparea aceste afectiuni depinde de bagajul genetic (daca in familie exista afectiuni alergice riscul este si mai mare) si de factorii de mediu care declanseaza, intretin astfel de alergii. Nu exista tratament prin care sa prevenim aparitia acestor alergii, deoarece cauzele de aparitie sunt multiple (asa numitele boli multifactoriale) si au in centru mostenirea genetica. Pot sa va spun ca, in general doar un procent redus din copilasii cu dermatita atopica ajung sa dezvolte astfel de afectiuni alergice, procent care insa creste semnificativ daca in familie exista astfel de afectiuni.
va multumesc sunt mai linistita ptr ca si baietelul meu e mai bine ideal ar fi sa descoperim alimentul sau cauza care agreaveaza aceasta dermatita…nu stiu poate un test de alergie ne ajuta oricum va multumesc mult,mult de tot
Buna dimineata!
Avem un baietel care acum are 8 luni si de la 2 luni i-a aparut pe obrazul drept o pata rosie, era foarte agitat, se freca cu manutele, apoi i-a mai aparut si pe cel stang. La 4luni avea deja si sub axile, pliurile din spatele genunchiului, urechi si gat. Am urmat tratament cu Locoid de trei ori pana acum si cu Fucicort plus creme emoliente de la Avent si A-Derma. In timpul tratamentului leziunile dispar complet , iar la 2-3 zile reapar cu aceleasi mancarimi mai ales noaptea, se freaca in jurul urechilor pana sangereaza si e foarte agitat. Uneori si zemuiesc. Am fost la un medic dermatolog care ne-a recomandat mai multe analize, Ige este 125.4 si asteptam rezultatul de la Panelul de alergeni. Am schimbat detergentul, nu folosesc balsam, iar baia o fac doar cu ceai de musetel. Am citit pe site-ul dvs. si cred ca am gresit consumand zilnic foarte mult lapte de vaca, de cateva zile am constatat ca daca nu am mai baut s-au ameliorat un pic. Pana vin analizele medicul ne-a recomandat un alt tratament cu cortizon. Intrebarea este ce efecte poate produce pe termen lung administrarea cortizonului asa de des? Crema se numeste Flixovate ( propionate de fluticasone). Nu as vrea sa-i mai dau iar acest cortizon, sa astept rezultatul? Oare faptul ca eu am consumat lapte devaca in exces i-a provocat aceasta dermatita? Multumesc din suflet!
Mentionez ca pana la 6 luni l-am alaptat exclusiv, il mai alaptez si in prezent, iar dermatologul mi-a introdus si lapte praf Humana SL deoarece nu mai am asa mult lapte.Scuze, uitasem sa fac aceasta precizare importatnta! Multumesc din suflet! Am aflat multe informatii importante de la dvs.
Buna seara,
Dermatita atopica beneficiaza de tratament cortizonic in pusee, adica atunci cand leziunile se accentueaza dupa care, se folosesc produsele dermatocosmetice de intretinere; fiind o boala cronica este normala o evolutie oscilanta cu accentuari, respectiv ameliorari spectaculoase; cortizonul nu vindeca adica daca ati aplicat pe o leziune si aceasta se amelioreaza sau dispare exista din nou riscul de a aparea, acesta fiind motivul pentru care cremele pe baza de cortizon se aplica doar in pusee; cat despre formula pe baza de soia, parerile sunt impartite in privinta administrarii acesteia in dermatita atopica; sunt cativa pasi care se urmeaza pana se ajunge la recomandarea de lapte din soia; primul este acela de excludere a laptelui din alimentatia mamei in cazul in care alapteaza si/sau introducerea unei formule cu proteine hidrolizate partial sau total; abia urmatorul pas este laptele de soia in cazul nefericit in care le langa dermatita exista si intoleranta la proteinele din laptele de vaca si copilasul nu tolereaza hidrolizatul total.Este foarte important de precizat ca dermatita atopica nu este acelasi lucru cu intoleranta la proteinele din lapte.Daca mai aveti si alte intrebari sau nelamuriri, va astept cu drag!
Multumesc mult pentru raspuns!
Eu sper sa nu fie o boala cronica si sa vedem care este cauza. Am inteles ca este un fond alergic ce o determina si asta asteptam la rezultatul analizelor, sa identificam exact ce produce alergia si sa eliminam complet din alimentatia lui si a mea. Am observat ca dupa ce aplic o crema ce are in compozitie cortizon, la 3 zile dermatita revine, de aceea nu reprezinta un tratament pentru mine eficient, stiind efectele adverse pe care le are si despre care v-am intrebat.
Nu stiu exact ce lapte as putea sa-i dau, imi puteti spune? Cu multumiri!!
In general se recomanda formulele HA, cele care contin proteine insa hidrolizate partial; acum, daca tot ati efectuat panelul, asteptati rezultatele acestuia si apoi,se poate lua o decizie in cunostinta de cauza.Va doresc multa sanatate!
Buna ziua.
Baietelul meu de 8 luni a fost diagnosticat cu dermatita atopica si am urmat un tratament format din Ketof sirop si Fucidin H crema. Cat timp pot sa il dau cu aceasta crema? A trecut deja 1 saptamana de cand urmez acest tratament dar petele de pe fata nu s-au schimbat f mult.
CE restricii alimentare ar trebui sa urmez eu si copilul(inca il mai alimentez de la san pe langa mesele de fructe , legume si carne).
Buna seara,
Unguentul in general se aplica 1-2 saptamani, in functie de evolutie si de severitate; oricum daca nu apar ameliorari, mergeti din nou la medic pentru reevaluare; restrictii alimentare sunt in primul rand alimentele cunoscute ca fiind alergenice: capsunii, fructele de padure, pestele, alunele, nucile, etc; este important si de la ce varsta a aparut dermatita si ce alimente consuma acum baietelul; regimul alimentar se face individualizat in functie de particularitatile fiecarui caz.Datim- detalii despre regimul lui pentru un raspuns mai detaliat.
Prima data a aparut in jurul varstei de 3 luni pe fata dar foarte putin si am folosit Bepanthen si apoi Emlium crema. PEtele erau de mici dimensiuni, cateodata aveau si lichid( lichidul a aparut cam pe la 6 luni)si erau momente cand treceau dar pielea fetei ramanea aspra in acel loc.
Copilul mananca:fructe( mar, para, banane,piersicadin borcanel) legume(dovlecel, morcov, patrunjel, cartof,telina) carne(gaina, vitel,curcan)cereale de la milupa cele cu formula de lapte si lapte de la san(inca bea destul de mult lapte de la san, de multe ori dupa ce ii dau sa manance mancare solicita si san iar noaptea se mai trezeste si de 3 ori ca sa manance)
Ce produse ar fi indicate sa foloses atat la baie cat si in restul zilei si cu ce frecventa. Ce ar trebui sa fac ca aceasta dermatita sa nu apara si in alte zone ale corpului.
Multumesc pentru sfaturi.
Va multumesc din suflet pentru promtitudine. Va voi tine la curent cu rezultatul panelului. Si dvs. va dorim multa, multa sanatate!
puteti va rog sa imi spuneti daca copilul are dermatita atopica acum in faza de uscare a leziunilor de pe corp are voie la bazin in apa sarata naturala 100% VA MULTUMESC
Buna ziua,
In general apa sarata si expunerea la soare sunt recunoscute ca factori adjuvanti in tratamentul dermatitei atopice.Este improtant insa sa nu existe leziuni “deschise” deoarece sarea determina usturimi si s-ar putea sa-i creati un mare disconfort copilasului.
Am un baietel de 10 luni.La 6 saptamani a afost diagnosticat cu dermatitat atopica ; am folosit Eucerin 10% uree si petele s-au ameliorau usor Medicul de familie mi-a recomandat ELOCOM cu care sa-l dau 5 zile dar dupa prima zi petele i-au disparut. De circa o luna nu mai avem pete. Tin sa precizez ca avea pete pe obraji, umeri ,coate, picioare. Sper sa nu mai avem probleme
Va doresc sa aveti parte numai de sanatate iar daca aveti intrebari sau nelamuriri va astept ori de cate ori aveti nevoie.
va rog mult sa imi spuneti daca baietelul meu e alergic la atca de praf de casa,extractul de pene,libarca ar trebui sa nu am covoare in casa sau doar in camera in care doarme? va multumesc
Buna ziua,
Daca aceasta alergie este documentata,atunci trebuie ca masurile sa fie generale, in toata casa, nu numai in camera copilasului.
Buna ziua, am un bebelus de 10 luni, si de 2 saptamani are sub barbie ca o bulina rosie, cam cat o unghie, care uneori e mai vizibila, alteori mai putin. Mentionez ca nu il mananca pt ca nu am vazut sa il deranjeze, si nu are pruit, ce ar putea fi? o forma usoara de dermatita atopica sau de contact? si ce tratament, ce unguent as putea folosi pt asa ceva? Multumesc tare mult!
Buna dimineata,
Din pacate nu pot sa va ajut foarte mult, fiindu-mi imposibil din descrierea dvs sa-mi dau seama despre ce este vorba; dermatita atopica trebuie sa se manifeste cu o piele mai aspra, leziune de culoare rosie si, obligatoriu mancarime; fiind sub barbie ar putea fi o dermatita de contact mai ales daca folositi bavetica; incercati sa achizitionati o alta bavetica, de preferinta din bumbac si examinati evolutia “bubitei” respective; unguent nu pot sa va recomand fara sa vad despre ce este vorba, cel mult unguent de galbenele. Daca mai aveti si alte intrebari sau nedumeriri, va astept cu drag!
Multumesc tare mult pentru raspuns.
Cu mare drag, va doresc sa aveti parte numai de sanatate!
Buna ziua. Am un baietel de 1 an si 4 luni. La 11 luni i-au aparut pete mici si uscate in spatele picioruselor. Cand manca ceva ce nu tolera, aceste pete se inroseau foarte tare. Apoi i-au aparut pe obrajori. Am observat ca apareau daca ii dadeam ceva ce continea lapte (piure cartofi, mamaliga cu branza, clatita). Ca tratament aerius si advantan milk si evident, nimic din lapte de vaca. Acum ii dau lapte hipoalergenic, iar ca produse le tolereaza pe cele din lapte de capra (cascaval,iaurt,crema de branza).Am auzit ca exista o schema de desensibilizare si as vrea sa incerc sa o aplic. Ma puteti ajuta cu o asemenea schema?
Buna ziua,
Recomandarea mea ar fi ca in primul rand sa efectuati niste analize pentru a vedea daca intr-adevar este vorba de intoleranta la proteine si/sau alte alergii alimentare. Dupa ce aceste analize sunt efectuate, in functie de rezultatul acestora se incearca introducerea treptata in alimentatie a produselor lactate, a formulei standard de lapte praf.Nu exista o schema anume, fiecare recomandare este individualizata in functie de severitatea simptomelor, eventuale simptome asociate, etc.Daca mai aveti si alte intrebari sau nelamuriri, va stau la dispozitie.
Buna asa avea si eu o intrebare,am un baietel de 1 an si de la varsta de 5 luni a inceput sa-i apara niste pete rosii pe gat si in spatele genunchilor,am fost cu el la dermatolog si mi-a spus ca are dermatita atopica,eu am imprersia ca e de vina laptele praf am trecut de la Nan la Milupa dar nu prea vad vreo schimbare as vrea sa stiu daca ar trebui sa-i dau lapte HA si daca da care mi l-ati recomanda?
Buna ziua ,
Fetita mea de 5 ani a fost diagnosticata cu dermatita atopica acum 4 luni.A avut leziuni pe burtica si pe un deget de la mana . Cele de pe burtica au trecut dar pe degete avem in continuare probleme.A urmat tratament cu Locoid apoi cu Fucicort iar la o saptamana dupa tratament iar ii aparea.Am fost la alergolog unde i s-au facut analize si teste cutanate alergologici si toate au iesit ok iar ca tratament am primit Elocom Atoderm si Aerius.Cu Elocom de doua ori pe zi timp de doua saptamani apoi odata pe zi inca o saptamana iar la urma doua zile pa saptamana.La sfarsitul tratamentului ii disparuse de tot ca dupa o saptamana sa-i reapara tot in acelasi loc .Am mers cu ea la dermatolog si ne-a recomandat doar emolient deocamdata dar a inceput sa i se extinda si la celalat deget si a aparut si la picior iar medicul ne-a recomandat Protopic.Intrebarea mea este sa folosesc cu incredere acest unguent sau sa mai cer parerea altui specialist?
Buna ziua,
Protopicul este un tratament de rezerva ca sa zic asa, administrat atunci cand unguentele pe baza de cortizon nu au efect; este o terapie de ultima alegere ca sa zic asa; din cate am inteles eu de la dvs, leziunile au trecut sub tratament cu cortizon(elocom) de aceea nu inteleg de ce s-a apelat la acest unguent; dermatita atopica este o boala care chiar daca se amelioreaza spectaculos nu se vindeca ci evolueaza cu exacerbari, cu acutizari care pot fi declansate de infectii, de vaccinari, de unele alimente(chiar daca nu exista alergie pentru aceste alimente); ar fi util de stiut ce fel de analize alergologice s-au facut si care anume alimente au fost testate, cele mai des incriminate fiind proteinele din lapte, oul, unele fructe, semintele, nucile, migdalele,alunele, etc. Eventual dati-mi mai multe detalii ca sa-mi pot face o idee mai ampla.
Buna ziua,
A fost testata alergologic la lapte, ou, carne de pui, soia,arahide si cacao (la toate a iesit negativ)
La tratamentul cu Elocom a reactionat destul de greoi doar dupa o saptamana au inceput sa se vada rezultatele oarecum si cum v-am mai spus am dat-o timp de doua saptamani de doua ori pe zi apoi o saptamana o data pe zi iar la urma doua zile pe saptamana iar la nici o saptamana i-a revenit exact in acelasi loc apoi i s-a extins si la celalat deget iar cand am mers la control ni s-a spus ca e prea mult cortizon ca i s-a subtiat foarte tare pielea si ca trebuie alceva . Am incercat doar cu emolient care cat de cat mai hidrata pielea ca in rest nu prea a ajutat iar dupa asta ne-a recomandat Protopic.
Intre timp am mers la alt dermatolog care ne-a asemenea ne-a recomandat Protopic si sa mai facem si alte testari alergologice si anume la Cr ,Ni ,Co,(nu stiu unde ar putea avea contact cu asa ceva)parabeni, parfumuri,lanolina detergenti. astea o sa le facem saptamana viitoare.
Va multumesc.
Am revenit cu analizele ce i s-au facut IgG 12,09 ,IgA 1,19, IgM 1,38 Complement seric C4 0,230 ,Proteina c rectiva CRP absent ASLO ,200 Examen coproparazitologic absent urocultura si exudatul faringian negative.
Revin cu inca o precizare ,leziunile fiind degetele de la mana tot timpul au tendinta de suprainfectie, la un moment dat a avut si degetul umflat cand am folosit Fucicort.
Buna ziua,
Alergenii la care vi s-a recomandat testare exista in foarte multe alimente, produse cosmetice, sapunuri, creme…sunt peste tot si de multe ori sunt responsabili de aparitia unor leziuni ale pileii insa din pacate dureaza foarte mult pana sunt identificati. Din analizele pe care le-ati efectuat imi dau seamna ca, investigatiile au fost complexe, deci sunteti pe maini bune. Va doresc sa aveti parte numai de sanatate iar daca mai aveti si alte intrebari va stau cu drag la dispozitie.
Multumesc mult pt raspuns.
Buna ziua , vreau sa revin cu o precizare s-a constatat ca e alergica la nichel iar parerile sunt variate unde s-ar afla . Poate ne ajutati si dvs cu o parere . Am exclus bijuteriile pt ca nu poarta , detergentii lichizi ca nu am folosit niciodata si nici sapun lichid nu mai folosim.
Va multumim!!
Buna ziua,
Trebuie evitate orice fel de produse cosmetice, inclusiv la persoanele care se afla in anturajul apropiat; atentie si la eventualele jucarii care pot contine cantitati foarte mici de nichel, precum si la unele alimente care, chiar daca contin cantitati infime de nichel pot contribui la exacerbarea manifestarilor alergice: unele leguminoase, cacao, nuci, fulgii de ovaz, soia.
Buna ziua! Am revenit, eram datoare cu rezultatul analizelor de la panelul de alergeni care l-am facut. Este uimitor deoarece markerii alergeni aveau valori de 10 ori mai mari aproape, dar panelul nu a identificat nimic ce i-ar produce aceasta alergie. Mai grav este ca s-a extins dermatita si in jurul guritei. Medicul dermatolog ne-a trimis acasa si a spus sa asteptam sa mai creasca si ii va trece. Ce este de facut in asa situatie cand nu putea nici sa mai manance din cauza mancarimilor? Disperata am folosit o planta minune pentru noi deoarece acum suntem complet vindecati. Am aplicat in acele zone suc proaspat de rostopasca. Efectiv am rupt o crenguta de rostopasca si sucul proaspat l-am aplicat in jurul guritei, la picioruse . Rezultatul este ca dupa numai cinci zile a disparut complet de nici nu ne vine sa credem. Am aplicat o data pe zi, seara, deoarece pielea ramanea patata. Noi care am incercat toate cremele posibile cu cortizon si emoliente va pot spune cu bucurie ca ne-a ajutat Dumnezeu sa ne vindecam. Eu cred ca nu are nimeni nimic de pierdut sa foloseasca aceasta planata minune pentru noi. Va dorim multa sanatate tuturor!
Buna ziua,
Ma bucur ca ati obtinut vindecarea; stiu de folosirea acestei plante in afectiunile dermatologice, inclusiv in psoriazis are efecte uimitoare. Va doresc sa aveti parte numai de sanatate si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie.
Buna seara. Am un baietel de 3 ani jumatate si de un an de zile be luptam cu o canduda bucala, tratata cu pastilute de nistatina, badijonaje cu glicerina biraxata cu stamucina, afta plus, multe pastilute de supt dar in zadar. Trec dupa 3 zile de tratament dar dupa un timo scurt reapar.Acum a facut in juruk guritei ca un contur mai rosiatic predominant in colturile gurii du cateva bubite mici mici cu apa xare s au spart si a ramas puelea rosie si uscata. Ajutati ma va rog cu un sfat, tratament! Va multumecc anticipat!
Buna ziua as avea o intrebare unde as putea gasi planta de rotopasca,am si eu un baietel cu dermatita atopica si sunt foarte suparata pt ca ii tot reapare,as vrea sa stiu daca doar planta e buna sau pot gasi in farmacii suc sau tinctura?
Avem si noi mari batai de cap cu aceasta dermatita, spuneti-mi va rog, de ce unii copiii nu fac asa ceva? si de la ce anume la altii in schimb apare? de unde sa gasim suc de aceasta planta? si noi am facut de toate……..
fenistil gel, fenistil picaturi, suprastin pastile, dexametazon fiola,phisiogel,exomega crema,exomega ulei de baie,tarite in apa de baie,acum luam fencarol pastile si zyrtec,dar petele rosii oricum nu trec pina nui aplic lucoid,stiu ca-i face rau, dar ce sa fac? nu pot sa-l las asa in starea asta………..?
Buna ziua,
fetita mea are 3 luni jumatate, si are reactii alergice de la varsta de 4 saptamani. Am fost cu ea la trei dermatologi (am incercat trei tratamente diferite), dar problemele persista. Dupa un dermatolog are dermatita seboreica, dupa alta dermatita seboreica+dermatita atopica.
Este fetita doar alaptata, iar eu nu consum alimente alergice. Hainutele sunt spalate cu detergent ultra sensitiv pentru bebelusi.
Are pete pe tot corpul, roseata+umezeala in zonele gatului, cotului, genunchiului, are pielea foarte uscata, iritata. Am incercat mai multe produse, dar nimic nu a vindecat-o. Nu mai stim ce masuri sa luam. M-as bucura mult de sfaturile Dvs.
Va multumesc anticipat!
Buna ziua,
Descrierea dvs este superpozabila peste diagnosticul de dermatita atopica, o boala care asa cum am scris si in articol nu se vindeca ci are o evolutie oscilanta cu accentuari dar si cu remisiuni spectaculoase; foarte multe recomandari nu pot sa fac, decat cele de ordin general, combinate cu aplicarea de tarate/ulei in apa de baie, dermatocosmetice pentru intretinere, unguente cu cortizon in exacerbari, eventual tratament antihistamic daca apare pruritul(scarpinatul);si, obligatoriu alimentatie naturala cat de mult se poate cu excluderea lactatelor din dieta dvs.Va doresc sa aveti parte numai de sanatate iar daca mai aveti si alte intrebari va astept cu drag!
Buna ziua, am un baietel in varsta de 11 luni si ne confruntam cu o dermatita atopica,,care apare pe picioruse in forma de bubite marunte si aspre,care nu se deshumeaza ,dar sunt foarte uscate.Precizez ca pina acum am folosit o crema de AVENE,Trixiera dar fara rezultat, mai mult atunci cind il da m pielea se inrosa un pic.Acum in spatele genunchiului au aparut niste pete rosii care da ii dau senzatie de mancarime,deoarece se scarpina mai tot timpul.Va rog sa ne autati sa depasim aceasta situatie.mentionez ca inca il alaptez.Multumim .
Buna ziua,
Din pacate foarte mult nu va pot ajuta, doar cu niste recomandari generale, indicatii de tratament nu pot sa fac fara un consult medical;este important la ce varsta a aparut aceasta dermatita atopica,in ce conditii se accentueaza leziunile respective, daca s-a administrat sau nu tratament antihistaminic(pentru a inhiba scarpinatul care intretine aceste mancarimi); in mod normal sunt trei etape de tratament al dermatitei atopice: masurile generale care in principiu constau in evitarea factorilor ce determina accentuarea leziunilor, dermatocosmetice(eu personal am obtinut rezultate foarte bune cu produsele bioderma, gama pentru dermatita atopica), uleiuri adaugate la baie pentru a creste bariera protectoare(ex:oliatum, etc), tarate adaugate in apa de baie, etc; cea de-a treia etapa este destinata preparatelor farmaceutice(medicamente) care in general se aplica pentru perioade scurte de timp, doar in exacerbari si constau in diferite unguente, multe dintre ele cu cortizon(pentru a inhiba inflamatia pielii) si/sau antibiotice in cazul suprainfectarii bacteriene si, uneori antihistaminice(aerisu, zyrtec, claritine, etc) pentru a inhiba scarpinarea, cea care intretine cercul vicios al dermatitei atopice. Va recomand un consult pediatric si eventual dermatologic pentru un tratament complet. Va doresc multa sanatate iar daca mai aveti si alte intrebari, va stau la dispozitie.
Va multumesc .
Cu drag, va doresc sa fiti sanatosi!
Buna dimineata dragii prieteni,
Am un baietel in varsta de 1 an si 5 luni ,si ne confruntam cu o problema.El are pe obrajiori pe pulpa si pe brate un fel de brobonele uscate nu sunt foarte foarte evidente decat la mana se simt foarte aspre,acestea au aparut prima data la 2 luni,avea numai pe obrajiori dupa care au trecut de la sine, iar la 6 luni au inceput pe picioruse si dupaia brate si obraji.Ce pot face ca acestea sa dispara?si ce poate fii?mentionez ca ii dau numai lapte formula HA ,iar hainutele lui le spal separat cu detergent lichid fara balsam si cu extra clatire.am folosit produse de la bioderma,avene,a-derma,atoderma insa fara nici un rezultat.Acum folosesc produsele de la nivea.SOS.
Astept cu mare interes un raspuns din partea dvs.
Cu respect
Claudia
Buna ziua,
Nu pot sa va spun ce sunt acele bubite fara sa vad copilasul; poate fi vorba de o dermatita atopica; banuiesc ca a fost vazut de medic si la indicatia acestuia ati folosit produsele mentionate; daca e vorba de dermatita atopica atunci trebuie sa stiti ca aceasta nu se vindeca ci doar se amelioreaza; chiar daca folositi o formula HA si luati masuri suplimentare la spalarea hainutelor, aceasta tot va aparea; e important de evitat factorii ce favorizeaza accentuarea leziunilor, incepand de la alimentatie si pana la produsele de curatenie pe care le folositi; eu v-as recomanda si un consult dermatologic pentru o parere avizata. Va doresc sa aveti parte numai de sanatate si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie.
Buna ziua cum va pot atasa o fotografie ca sa puteti vedea despre ce bubite este vorba in cazul nostru?
Buna ziua , Baietelului meu ,de 10 ani, i-au aparut pe corp in urma cu 2 luni niste bubite mici care dupa un timp s-au marit putin iar cand au disparut au ramas pete albe .Pe fata ,in zona obrajilor s-a inrosit pielea si i-au ramas si acolo pete albe.Dupa ce i-au trecut bubitele de pe corp si au ramas petele albe, i-au mai aparut si pe brat bubite. Va rog sa-mi spuneti ce ar putea fi .Aceste bubite nu-l mananca deloc.
Buna ziua,
Imi pare rau insa nu pot sa-mi dau cu parerea fara sa examinez copilasul; cel mai indicat este un consult medical, eventual la un dermatolog pentru un diagnostic corect si un tratament eficient; va doresc numai bine iar daca aveti si alte intrebari sau nelamuriri va astept cu drag1
Buna ziua,
Va rog mult sa ma ajutati si pe mine cu un sfat. Am o fetita de 10 ani,care de 3 zile o mananca foarte rau pielea capului, chiar si in somn.Pielea nu este rosie , si nici nu prezinte nimic la nivelul ei.Chiar si dupa spalare , mancarimea persista.Ce ar putea fi?
Si ce ma sfatuiti?
Va multumesc mult.
Buna ziua,
Imi este foarte greu sa va dau un raspuns fara sa vad exact cum arata pielea capului; cel mai indicat este sa mergeti la medic, ideal la un dermatolog care sa examineze atat pielea capului cat si firul de par.
Buna ziua. Am un baietel de 18 luni inca hranit la san. Nu a baut lapte praf pana acum si dupa un an am incercat introducerea laptelui de vaca. La inceput nu il interesa prea mult dar acum ceva timp a inceput constant sa bea 460 ml pe zi. Toate bune si frumoase dar ne-am ales cu o iritatie la fundulet fff urata si persistenta, scaune ceva mai moi nu diareeice- obisnuia sa aiba 2 scaune unul dimineata unul seara dupa laptele de vaca facea 4 scaune pe zi acide inroseau funduletul, de asemenea se balona si nu dormea bine noaptea. Laptele de vaca il primea dimineata si seara.
Daca mananca iaurt sau branzica nu pateste asa.
Ma tot gandesc ce ar putea fi si ce lapte as putea sa ii dau.
Buna ziua,
Aceste tulburari digestive se regasesc printre motivele ce recomanda introducerea cat mai tardiva a laptelui de vaca in alimentatia piticilor; daca laptele este si direct de la sursa, cu atat mai mult, cantitatea prea mare de grasimi si proteine poate duce la aceste tulburari digestive. Recomandarea mea este de a merge la medic si de a efectua analize la scaun pentru a elucida cauza. Pana atunci va recomand sa renuntati la laptele de vaca, pana la 2 ani se recomanda doar san sau lapte praf. Va doresc numai bine si daca mai aveti si alte intrebari, va astept cu drag!
in dermatita atopica se poate da iaurt? branza de vaci ii provoaca iritatie pe piele.
Regimul alimentar in dermatita este in functie de toleranta fiecarui copil in parte; in general copilasii tolereaza atat branza cat si iaurtul; daca apare o accentuare a eruptiei dupa administrarea produselor lactate este indicat sa faceti teste suplimentare pentru proteinele din laptele de vaca.
Buna seara,
Am o fetita de 5 luni. Si am nevoie de sfatul dumneavoastra. Acum 4 zile fetita mea sa iritat foarte tare la fundulet si intre picioare.am crezut ca am de-a face cu o simpla iritatie de aceea am inceput sa o dau cu ulei ars si dupaia cu pudra, crema de galbenele, unguent bepanten. Dimineata a doua zi cand m-am uitat la funduletul ei si intre picioare era oparita, m-am speriat, pielea se simtea la atingere arsa si cateva puncte rosi. M-am dus la farmacie si am luat un sprei reparator de la Klorane, am dat-o la fiecare schimbare a pampersului. A treia zi era si mai rau la fundulet am decis sa merg la doctorul de familie, acesta a examinat-o si mi-a spus ca are o ciuperca. Mi-a prescris o reteta. Solutie pioctanina si Clotrimazol de 3 ori pe zi mi-a recomandat sa o dau. Am facut intocmai cum mi-a zis insa punctele rosi s-au inmultit ajungand pana la noada curului si au capatat un aspect de coarja. Insa in momentul in care o tamponez uneori am gasit sange. M-am gandit ca poate sa fie de la punctele rosi.
Mentionez, seara o las fara pampers si ziua deasemenea.
Ce poate fi? Astept raspunsul dumneavoastra.
Va multumesc.
Buna ziua,
Poate sa fie vorba de o micoza insa imi este greu sa spun asta fara sa vad exact cum arata; primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa o spalati des, cu apa si sapun, sa nu folositi servetele umede deloc, sa o lasati cat mai mult fara pampers; unguentele care se pot folosi sunt cele care contin zinc(recomand reviken)si eventual un antimicotic(canesten); oricum, recomandarea mea este de a merge din nou la medic pentru o reexaminare. Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari, va astept cu drag!
Buna ziua,
Baietelul meu de 6 luni jumate are dermatita atopica in jurul incheieturii de la mana dreapta (ca o banda de 2 cm). Diagnosticat de pediatru, a primit urmatorul tratament: 2 capacele Eucerin ulei in apa de baita, Lipikar crema pe pielea umeda si crema Lipobase Repair. S-a mai ameliorat putin de cand il dau cu aceste creme insa nu ii trece. I-a aparut aceasta alergie dupa ce i-am dat banana la 5 luni si ceva (tot la indicatia pediatrului). Tind sa cred ca de la banana i s-a declansat. Mentionez ca in familie nu avem cazuri de alergii de nici un fel. Intrebarea mea este daca aceasta dermatita este intretinuta oare de laptele praf Nan 2 sau branzica de vaci ce i-o prepar zilnic din lapte de vaca? as vrea sa incep sa ii dau si galbenus de ou. Este in regula? o sa vin cu baitelul la Cj la jumatatea lui Dec. si at o fac o programare la dumneavoastra sa vedeti exact despre ce e vorba, insa pana atunci v-as ruga sa-mi spuneti cu ce pot sa il mai dau pe manuta, sa il ajut sa scape de aceasta dermatita. Stiu de temperatura, care pana acum era intre 24 si 26 de grade. O sa cobor si temperatura si o sa am grija la umiditate, hainute etc.
Va multumesc!
Buna ziua,
Asa cum am precizat si in articol, dermatita atopica nu trece de azi pe maine; tratamentul recomandat este complet si corect insa este un tratament de intretinere; este firesc oarecum sa persiste acea leziune, asa cum pot sa apara si alte leziuni, dermatita atopica vand o evolutie in valuri cu exacerbari si remisiuni; factorul declansator nu este foarte important, este important de facut o diversificare in trepte, in functie de toleranta fetitei; laptele praf poate fi inlocuit cu o formula HA pentru a reduce la minim suprasensibilizarea ce poate sa apara prin consum mare de proteine lactate. Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari sau nelamuriri, va astept cu drag!
Am uitat sa mentionez mai sus ca observ ca se extinde, de aceea ma gandesc ca ceva din alimentatie (branza, Nan 2) favorizeaza dezvoltarea ei. Daca i-a aparut totusi abia pe la 5 luni, poate nu e laptele de vina, ca si inaite foloseam Nan1. Ma gandesc ca i-ar fi aparut mai devreme daca avea legtura cu laptele. Se poate sa-i fi aparut initial de la banana iar acum sa fie intretinuta de branza de vaci?
Multumesc!
Asa cum spuneam, sunt alimente care pot accentua leziunile de dermatita si asta nu inseamna neaparat ca este vorba de alergie; dermatita atopica apare si la copilasii care nu sunt diversificati si care sunt exclusiv alimentati la san;
Buna ziua. Am o fetita care face in ianuarie 2 ani si consultand un medic dermatolog pentru ca avea cojite in cap, mi s-au recomandat urmatoarele:
– de doua ori pe saptamana s-o spal pe cap, o data cu Mediket versi(gel de dus pentru corp si par) si o data cu Eucerin Dermo Capillaire Urea Shampoo 5%(sampon calmant cu urea pentru scalpul foarte uscat)si intre spalari sa folosesc solutia cutanata Diprosalic.
Pe Eucerin scrie ca e recomandat copiilor peste 3 ani si pe Mediket, celor peste 10 ani(pentru aceste categorii de varsta se recomanda folosirea zilnica, pe cand ea trebuie sa foloseasca fiecare produs o data pe saptamana).Nu stiu ce sa fac, sa le folosesc sau nu!Astept un sfat din partea dumneavoastra.
Buna ziua,
Aceste produse se pot folosi fara probleme chiar daca fetita are doar doi ani; pentru crustele de pe cap este insa foarte eficient masajul cu ulei de migdale, aplicat zilnic, cu o jumatate de ora inainte de baie iar apoi folosirea unei perii speciale pentru bebelusi.
Buna ziua, doamna doctor.
Am un baietel de 11 luni, care a avut de cand am iesit din maternitate o forma destul de urata de dermatita atopica. Pe frunte si pe obraji, foarte extinsa. De cand a fost vazut de medicul pediatru, acesta l-a suspectat de alergie la proteinele din laptele de vaca. Eu am mers in paralel cu alaptatul si cu o formula HA, urmand ca la 2 luni sa ii facem Ige specifice. La 2 luni au iesit normale, la 5 luni se apropiau de limita superioara, iar la 8 luni au depsit cu putin limita superioara, adica 0,48, fata de 0,35 limita. Pediatrul a considerat ca este cazul sa trecem pe o formula hidrolizata complet, asa ca am trecut pe Aptamil pepti. Am fost foarte indoita de alegere, dar ce m-a facut sa merg inainte cu acest lapte este faptul ca baietelul nu a mai varsat. El s-a nascut la 36 de saptamani si a avut RGE de la bun inceput. Pentru reflux am facut tratament cu Nexium, pe la 5-6 luni si sincer dupa 6 saptamani nu au fost imbunatatiri marcante. Doar cand i-am bagat Aptamil pepti s-a vazut spectaculos o imbunatatire. Mentionez ca am inceput diversificarea la 6 luni, am continuat cu alaptatul pana la 8 luni si nu i-am dat niciodata branzica sau iaurt.
Ce ma nemultumeste si as avea nevoie de sfatul dumneavoastra este ca:
1. am fost la un medic renumit alergolog si mi s-a spus ca dupa analize, copilul nu are alregie la proteine, ca are valorile prea mici si ca ar trebui sa-l hranesc normal. Pediatrul nici nu a vrut sa auda si a spus ca eu sa aleg ce vreau sa fac, ca nu isi ia cuvantul inapoi si ca ar trebui sa manace in continuare lapte specific…asa ca am continuat asa, cu tot efortul financiar, dar sincer sunt indoita…vreau sa va spun ca nu a avut nicio manifestare de tip scaune cu sange sau bronsite. Acum sunt si mai indoita pentru ca la 2 luni de cand mancam laptele acesta, a inceput sa verse, mai intai apa, acum are regurgitatii acide, refuza uneori sa doarma. Asa ca am inceput iar tratamentul cu Nexium si cu Motilium, de data aceasta.
2. nu stiu daca este suficient de bine dezvoltat. El s-a nascut cu 2740 gr. si 49cm si acum la 11 luni are 8000 si 69cm. Eu sunt mica de statura, am 1,51 cm dar sotul este inalt 1,85. Mi se spune ca baietelul meu seamana cu mine, dar sincer nu ma pot linisti cand vad ca este sub graficul normal pentru varsta lui.
sper sa ma puteti ajuta cu un sfat si imi cer scuze ca am scris atat de mult.
Buna ziua,
In ceea ce priveste dezvoltarea, lungimea este sub media corespunzatoare varstei; greutatea raportata la greutatea de la nastere(si ea mica avand in vedere prematuritatea) este normala iar, raportata la lungimea actuala este un deficit de 300g, o valoare care nu este sugestiva pentru diagnosticul de deficit ponderal. In legatura cu intoleranta la proteine,consider ca pediatrul a procedat corect, aceleasi indicatii le-as fi facut si eu, lapte de mama cat se poate in paralel cu o formula hidrolizata, cu evitarea produselor lactate atat in alimentatia dvs cat si a piticului; la varsta de 1 an, facut un bilant, inclusiv cu analize de sange si/sau scaun pentru a stabili regimul alimentar si eventual tratamentul corespunzator. Intoleranta la proteine nu este neaparat nevoie sa se manifeste cu scaune modificate, aceasta este forma mai severa cand deja mucoasa intestinala este afectata. Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari sau nelamuriri, va astept cu drag!
Va multumesc mult pentru raspuns. O sa facem analizele la varsta de un an. In privinta dezvoltarii fizice este cazul sa mai facem investigatii suplimentare sau se poate ca acesta sa fie modelul lui genetic? Stiu ca hormonii tiroidieni au fost testati in maternitate, iar in privinta STH mi s-a spus ca o dozare corecta se face dupa varsta de 2 ani. Eu sincer, daca ar avea un deficit de STH, nu as alege varianta administrarii de hormoni, ci mai degraba as incerca cu sport, in limita in care se poate. Ati mai avut cazuri in care v-ati confruntat cu o crestere mai lenta in lungime? Se poate remedia in timp, de la sine? Ar putea sa aiba vreo legatura cu alimentatia?
As mai vrea sa va intreb ce parere aveti despre laptele de orez, de migdale si de Quinoa? As putea sa incerc sa ii dau in paralel cu formula hidrolizata? Sau sunteti de acord ca aceasta sa fie scoasa prin inlocuirea cu un astfel de lapte?
Va doresc un An Nou Fericit, cu multe realizari si va multumim pentru toate informatiile atat de utile de pe site!
Buna ziua,
Testarile pentru deficitul de STH se fac in centre specializate deoarece necesita urmarire pe durata testelor; determinarea doar a hormonului de crestere nu este suficienta si nici fidela; hipostatura se poate identifica la orice varsta nu trebuie asteptata varsta de 2 ani; in primul rand trebuie investigatiile standard, analizele uzuale, pentru eventuale carente, eventual o radiografie de pumn(pentru a aprecia varsta osului comparativ cu cea cronologica); abia apoi se recomanda alte analize daca primele nu ofera informatiile necesare. Am avut sansa sa lucrez intr-o Clinica Universitara unde aceste hipostaturi erau investigate si unde se administra tratament cu STH si, nu as fi asa reticenta in administrarea lui daca chiar se impune.Oricum este prematur de discutat.In ceea ce priveste laptele as opta pt varianta hidrolizata/partial hidrolizata; laptele mentionat de dvs, este impropriu spus lapte, administrarea sa are avantaje dar si dezavantaje si nu inlocuieste sub nicio forma laptele ca atare; spre exemplu, laptele de orez contine foarte multi carbohidrati si in cantitati neglijabile proteine si alti nutrienti de care copilasii(organisme in crestere) au nevoie. Raman la recomandarea unui bilant complet la varsta de 1 an si apoi, in functie de rezultate o atitudine terapeutica pe viitor. Multa sanatate!
Va multumesc mult pentru raspuns. O sa facem analizele la varsta de 1 an. Numai bine va doresc!
Sa fiti sanatosi!
buna seara,
as dori sa imi spuneti si mie din ce cauza copilul meu diagnosticat cu dermatita atopica la 5 luni nu a mai avut simptome dupa varsta de 1 an si jumatate iar acum la 5 ani au reaparu.mentionez ca simptomele au aparut iarna si zonele afectata sunt:zona periorala, pe antebrat la ambele maini si 2-3 zone rosiatice restranse pe pulpa superioara dreapta.as mai dori sa stiu ce analize se pot face pentru a afla la ce alimenta face alergie.
Buna ziua,
Asa cum am precizat si in articol, dermatita este o boala cronica care nu se vindeca; in orice moment pot sa apara exacerbari, fara ca neaparat sa fie vorba de o alergie alimentara;recomandarea mea este sa luati legatura cu pediatrul iar acesta va va oferi informatii suplimentare, eventual daca considera va solicita si un consult dermatologic si/sau analize suplimentare. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua,
Am un bebelus de 4 saptamani si am observat ca pe obrajori si pe barbie i-au aparut niste bubite cu cap alb, ca niste cosulete. L-am sters cu o compresa sterila imbibata in spirt (fara sa frec prea tare pentru a sparge capul galben al bubitelor, de teama sa nu il irit pe fata) dupa care l-am tamponat cu betadina insa nu au disparut, ba mai mult mi se pare ca au inceput sa ii iasa mai multe. Ce ma sfatuiti sa fac?
Multumesc
Buna ziua,
In primul rand nu mai aplicati sprit; acesta poate irita suplimentar pielea sensibila a bebelusului; recomandarea mea este de a merge la medic iar in functie de aspectul si localizarea bubitelor veti primi unguentul potrivit care va rezolva eruptia respectiva. Va doresc sanatate si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna seara. Baietelul meu de 9 luni a fost diagnosticat cu dermatita atopica, din cauza detergentulu/balsamului, desi pa inceput medicul pediatru zicea ca iritatia e de la frig si vant. Bebele are pe obrajori bubite care se simt la atingere si se observa cand se inroseste pielea, mai ales cand se trezeste sau candse atinge de ceva. In plus pe picioruse i-au aparut bubite cu marginea rosie si cap cu infectie, ca niste cosuri, cate unul pe zi. Ne-a fost prescris fucidin, cand dadeam trecea si a doua zi aparea alaturi. Au fost 7 bubite care au trecut. Rezultatele analizelor intarzie sa apara, desi ni s-a spus ca nu a crecut nimic pe probele luate. ne-a fost recomandat sa ne facem exudatul nazal. Cand avea 2-3 luni ii curgea un ochisor si am depistat streptocoul pneumoniae, l-am vaccinat fiindca ma temeam de meningita si otita. Credeti ca este posibil sa se reactiveze streptococul? Se poate agrava problema? Ce ar trebui sa fac?
Buna ziua,
In situatia dvs trebuie facuta o distinctie clara intre dermatita atopica sau alt tip de dermatita; daca este vorba de dermatita atopica atunci trebuie folosit un tratament de intretinere iar atunci cand e nevoie, in exacerbari un tratament al fazei acute; consultati pediatrul sau un medic dermatolog, recomandarile mele in aceste situatii fiind limitate dat fiind ca nu pot vedea exact cum arata eruptia respectiva. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua,
In primul rand va multumim pt disponibilitate si pt faptul ca ne raspundeti mereu la intrebari.Fetita mea de 2 luni are pielea uscata in cateva locuri pe corp,pe manute,chiar la incheietura bratului cu mana,langa genunchi si pe picioare in spate,langa marginea scutecului.Pe una din manute i s-a extins putin,are cam 3 pete rosii si aspre,pe restul corpului sunt doar aspre.Mentionez ca e hranita exclusiv cu lp de la nastere.Oare ar trebui sa ne indreptam spre un dermatog?Multumesc
Buna ziua,
Pentru inceput este suficienta o vizita la medicul de familie sau medicul pediatru pentru a se stabili daca este vorba despre dermatita atopica sau altceva; in general daca se aplica un tratament de intretinere(creme, lotiuni speciale pt deramtita atopica) evolutia este una buna, mai ales daca bebe e alaptat, laptele de mama fiind unul din factorii care protejeaza; atentie la temperatura apei, la caldura excesiva, la temperatura apei de baita, la detergentul cu care spalati hainutele. Va doresc sa treceti cu bine peste iar daca mai aveti si alte intrebari, va astept cu drag!
Buna ziua,
Am un baietel de luni si care a fost diagnosticat cu dermatita atopica,dar care se gaseste numai pe obrazul stang mai pronuntat si un pic pe cel drept, de la medicul dermatolog am primit un tratament de 5 zile cu nidoflor si cateva creme de intretinere,noi nu am respectat intru tottul reteta medicului, adica am urmat tratamentul cu nidoflor, dar in loc de cremele recomandate de dansa am folosit numai o crema de intreinere de la Tofer, cat a fost tratamentul cu nidoflor parca a trecut, dar acum ia aparut parca si mai pronuntata iritatia, asa ca in disperare am dat fuga la farmacie de unde am cumparat o crema de intretinere de la Avene, speciala pentru dermatita atopica si un unguent Bioeulen -pediatric, cu crema de la Avene il fac de 2 ori pe zi , iar cu unguent de mai multe ori, dar parca nu se vede nicio inbunatatire…
Trebuie sa mentionez ca avem si o problema cu sacunul, il face greu o data la 2.3 zile si de multe ori numai cu supozitor (provocat)….. hrana lui consta numai lapte de san, dar de ieri am inceput diversificare la recomandare medicului de familie cu morcov…..
Oare problema scaunului poate sa accentueze mai tare dermatita?
Ce putem face D-na Doctor….va rog sa ma ajutati….
Buna ziua,
Nu ati precizat varsta bebelusului; dermatita atopica nu se amelioreaza de azi pe maine, este nevoie de timp ca leziunile sa se amelioreze; folositi in continuare cremele recomandate, aveti grija la temperatura, protejati-i fata atunci cand iesiti afara(cu o crema grasa sau cea de la avene); cat despre scaun, am spus-o si am sa o spun de cate ori este nevoie: un bebelus alaptat poate sa faca 5-7 scaune pe zi, la fel cum poate sa faca scaun la 7-10 zile; nu folositi manevre de stimulare mecanica, acestea pot face mai mult rau decat bine; avand in vedere ca-l alaptati, consumati dvs alimente cu efect laxativ(pere, prune, kiwi, miere de alibine, fulgi de ovaz, tarate de garu, multe lichide); cat priveste diversificarea, nestiind varsta, nu pot sa va dau detalii suplimentare; aceasta trebuie facuta la varsta de 6 luni. Va doresc sa cresteti mari si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
E drept am uitat sa mentionez varsta care este de 5 luni….0.
Buna ziua! Doamna doctor, bebelusul meu de 8 luni pe care inca il alaptez imi face destul de des alergii. Mentionez ca prima data mi-a facut o dermatita seboreica pe cap si dermatita atopica la 3 luni. Ce va pot spune e ca forma cea mai grava de dermatita a facut o din cauza mea fiindca mancasem raci fara sa-mi dau seama si atunci s-a accentuat. Dr.dermatolog mi-a dat sa-i dau sirop Aerius si sa-l dau pe zonele inrosite cu unguent Advantan Milk + hidratare zilnica cu ABC Derm. Dupa ce i-am administrat tratamentul petele i-au disparut, dar ori de cate ori mananc eu mancare gatita de altcineva sau altceva decat de obicei si-l alaptez imediat i se inrosesc zonele problema( manutele, piciorusele, pometii si dosul palmei). Detergentul sigur nu e de vina fiindca folosec nuci pt alerg. Ca alimente nu i-am dat inca banane si peste(asta la sfatul dr.derm.cica dupa 9 luni) si biscuiti cu gluten/paine fiindca i-am dat o data si s-au inrosit zonele problema, in rest mananca de toate chiar si lapte praf la nevoie. Exact cum ati scris si dvs in articol, aceasta boala nu se vindeca ci are o evolutie oscilanta cu accentuari dar si cu remisiuni spectaculoase, cand m-am gandit ca am scapat de aceasta problema fiindca nu aparuse de vreo 2 sapt, repede a si aparut. Va rog sfatuiti-ma si pe mine ce sa fac, este poate mai bine daca l-as intarca si sa-i dau lapte praf, ma tot gandesc ca poate daca nu il mai alaptez (ma tot simt eu vinovata) si am control asupra mancarii lui poate scapam de acest chin. Astept sfatul dumneavoastra. Va multumim din suflet.
Buna ziua,
In primul rand as recomanda continuarea alaptarii, este unul din cei mai importanti factori care asigura remisiunea; tratamentul trebuie sa fie de intretinere si unul in faza acuta; personal as recomanda renuntarea la nuci, sunt unele din cele mai alergenice fructe; as recomanda un detergent special, pentru bebelusi plus functie de clatire suplimentara a hainutelor cu evitarea folosirii balsamului; v-as recomanda de asemenea o urmarire a regimului de catre pediatru, cu identificarea alimentelor care ii accentueaza eruptia si evitarea folosirii lor. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna seara
Am o fetita de aproape 5 luni. de cateva zile i-a aparut in zona coatelor si a genunchilor sa zic eu piele moarta,uscata..nu sunt rosii si sunt foarte mici..nu stiu foarte bine sa ma exprim imi cer scuze.nu stiu ce sa fac daca sa ma duc la un dermatolog sau sa mai astept un pic. ii dau cu un unguent pe baza de ceai, l-am luat din farmacie pentru fetita pentru fata, dupa nastere mi-a recomandat medicu’ sa ii dau..avea ceva pete rosii pe fata.sper sa ma ajutati cu un raspuns
o seara placuta
Buna ziua,
V-as recomanda un consult medical; cu siguranta medicul va va recomanda tratament daca acesta e necesar; eu nu pot sa ma exprim fara sa vad exact cum arata acele leziuni. Va doresc sanatate si va mai astept ori de cate ori mai aveti nevoie!
buna dimineata. Baietelul meu are 6 ani si 6 luni. Nu stiu unde sa ma duc cu el. Am fost la spitalul de ochi lahovari deoarece avea ochiul stang foarte umflat,de anul trecut ii apare in jurul ochilor niste cojite, cei de la spital mi-au zis ca are conjuctivita, dar el nu are ochii rosii nu il mananca,singura problema este cand se trezeste dimineata are in jurul ochilor pielea uscata si se cojeste.Daca ii dau cu crema tobradex ii trece rapid dar medicul mi-a zis sa ii dau 5 zile iar eu ii mai dau cand ii apare. daca stiti ce pot sa fac sa ii treaca va rog sa ma ajutati sunt disperata.VA MULTUMESC!
Buna ziua,
Cel mai indicat este sa-l vada medicul pediatru si acesta va decide unde anume sa va indrume; dupa aspectul descris pare mai degraba de competenta pediatrului si eventual a dermatologului decat a oftalmologului.Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori mai aveti nevoie!
Buna seara
Fetita mea are varsta de 6 luni si in urma cu 2 saptamani i-au aparut 2 zone eritematoase:una in zona genitala de aprox 1cm diametru destul de bine delinitata si una perioral fara delimitare precisa.Ar putea sa fie dermatita atopica cu dispozitie nespecifica?
Buna ziua,
Imi este dificil sa va dau un raspuns fara sa vad exact cum arata leziunea; poate sa fie vorba despre dermatita atopica dar si de alte afectiuni dermatologice; cel mai indicat este sa mentionati acest aspect medicului curant care cu siguranta va va oferi informatii suplimentare.
Buna ziua! Am si eu un baietel de 7 luni si o saptamana. Ne confruntam cu dermatita atopica (in urma diagnosticarii dr. pedatru) de o luna si o saptamana. este mereu rosu in obrajiori si pe barbita, iar rosiata este si uscata. L-am dat pana acuma cu: dermocare, trixera, advantan milk, (cate o saptamana cu fiecare)iar astazi este prima zi cand il dau cu fluocinolon. Am citit ca la dermatita atopica este si mancarime, ceea ce nu are si nici macar odata nu s-a scarpinat. Mentionez ca il hraneam cu aptamil HA, l-am schimbat acuma pe nan HA deoarece aveam impresia ca de la lapte, dar si cu acesta e la fel. Va rog daca ma puteti sfatui ceva in situatia noastra. Va multumesc mult!
Buna ziua,
Asa cum am spus si in articol, dermatita atopica nu se vindeca; sunt perioade de acalmie, la fel cum sunt perioade in care leziunile se exacerbeaza; este nevoie de tratament permanent de intretinere iar in exacerbari, pentru durata scurta unguente pe baza de corticoizi insa doar la recomandarea medicului; trebuie avut grija si la factorii favorizanti, caldura exagerata, hainele colorate, detergentul care-l folositi, etc. Laptele HA este o formula ce contine proteine hidrolizate partial si este indicat atunci cand este vorba de teren atopic si/sau suspiciune de intoleranta la proteinele din laptele de vaca. Va doresc sanatate si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua!Baietelul meu de 7 luni are alergie la portocala ! De fiecare data cand ii dau suc de portocale, cereale cu portocale , sau borcanele de la Nestle care contin portocale se umple pe fata de bubite , in special pe obrajori si cateva bubite urca spre ochisori !Se inroseste foarte tare..si trec foarte greu ( am incercat cu galbenele , bepanthen , chiar si cu cremele de fundulet , am luat ceva de la avent , la spital mi-au dat o crema Blue Cap pentru alergii si o crema Cortopin cu hidrocortizon …dar degeaba ..dureaza extraordinar de mult pana ii trec …!Intrebarea mea este daca exsita o crema care este speciala pentru astfel de alergii alimenatare si daca are alergie la portocala inseamna ca are alergie la toate citricele , rosii, etc? Sau e posibil sa fie numai la portocala ? Cand ma sfatuiti sa incerc din nou cu portocala ? Imi este asa de frica numai gand ma gandesc ca se umple de bubite si se irita atat de tare de parca ar fi oparit ! Va multumesc frumos si astept raspunsul dvs!
Buna ziua,
Daca ati observat aceste simptome dupa consumul de portocala, evitati administrarea ei; de asemenea cititi cu atentie eticheta produselor pe care le cumparati si evitati sa administrati alte preparate care contin protocala; dupa varsta de 1 an puteti incerca din nou sa introduceti protocala insa in cantitati mici, pe care le puteti creste progresiv in functie de toleranta. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna….fetita mea are dermatita atopica pe obrsjori si barbie….foarte putin pe cap si pr gat.doctorul ne-a zis sa folosim lapte ha,eu nu am avut lapte pt a o alapta deloc.ce credeti sa fie de la lapte…eu ii dau nan 1 acum o sa ii dau nan 1 ha….cat timp o sa o tin pe ha….oare nu voi mai putea sa ii dau normal?
Buna ziua,
Dermatita atopica trebuie diferentiata de intoleranta la proteine; sunt doua boli diferite; laptele HA se recomanda in cazul celor cu dermatita din cauza ca, proteinele integrale pot accentua leziunile de dermatita, fara ca asta sa constituie o cauza a dermatitei; in mod normal, pe langa tratamentul topic de intretinere se recomanda aceasta formula HA 1 pana la 6 luni, ulterior HA2 pana la varsta de 1 an cand se incearca administrarea unei formule “normale”. Va doresc sanatate si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua,
Copilul meu are 1 si 8 luni si i-au aparut primele pete de dermatita de la varsta de 3 luni. Nu am avut probleme pe timpul verii deloc, dar din luna noiembrie au inceput sa reapara, iar acum mai grav ca si anul trecut (e plin de pete rosii pe picioare si pe burtica, sescarpina in continuu) . De atunci ne tot tratam cu Cutivate ( anul trecut ne-am tratat cu Advantan, Locoid si Pimafucort) si ca si crema hidratanta Exomega + uleiul de baie din aceeasi gama. I-am facut si testul de alergii si a reiesit putin alergic la arahide, la mucegai (nu avem deloc mucegai in casa), la parul de pisica (nu avem pisica nici nu are unde sa se joace cu pisici), dar cu toate astea cat facem tratamentul cu hidrocortizon se amelioreaza, chiar trece, iar in cateva zile reapar. Ne-am tot gandit ca e de la laptele de vaca – ii dam doar pasteurizat acum pentru ca nu mai vrea sa bea lapte formula de nici un fel. Sa fie de la iaurturi, de la branzica Danonino. Nu stiu ce sa mai fac, ce sa-i scot din alimentatie. Bea si suc de portocale dar nu bea mult, probabil cam 200 ml la doua zile. Sa scoatem portocalele? Dermatologul ne-a zis ca asemenea eruptii va mai avea pana la 4 ani, dar totusi am mai putea face ceva ca il mananca si se scarpina intr-una mai ales pe picioruse. Va multumesc si astept raspunsul d-voastra.
Buna ziua,
In dermatita atopica se poate sa nu existe o alergie la un anumit factor alimentar sau de mediu; aceste alergii nu sunt o conditie obligatorie pentru dermatita atopica; totusi, unii din factorii alimentari si/sau de mediu pot contribui la accentuarea acestor leziuni, mai ales in sezonul rece cand frecvent leziunile de dermatita se accentueaza; poate fi si laptele incriminat care datorita unui procent ridicat de proteine poate accentua aceste leziuni; la fel pot fi numerosi aditivi(coloranti, aditivi, pontentiatori de gust) din mancare, mai exact din unele preparate, gen mezeluri, branza topita, prajiturele, etc. Este important sa incercati sa identificati alimentele care pot fi incriminate si sa le excludeti pe o perioada de timp; tratamentul cu cortizon intotdeauna va ameliora leziunile insa acestea reapar atunci cand se renunta la cortizon, tocmai pt ca nu avem un tratament indreptat impotriva cauzei ci doar a simptomelor; hidratati-i pielea cat mai mult si, sfatuiti-va cu pediatrul despre oportunitatea unui antihistaminic(ex: aerius, zyrtec) care sa inhibe scarpiantul, acesta fiind un factor care ingreuneaza mult vindecarea leziunilor. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua.
Am un baietel de sapte luni cu dermatita atopica. Am observat ca dupa vaccinuri se manifesta dermatita la noi foarte urat. O tinem sub control cu crema emolienta de la Trixera/uneori Bioderma Atoderm. In pusee am fost nevoita sa dau cateva zile cu Locoid, la sfatul dermatologului. In prezent ne aflam intr-o perioada de “liniste” in ce priveste leziunile. Am citit ca trebuie mare prudenta in administrarea laptelui de vaca, este valabil si pentru produsele din lapte de vaca (iaurt, branzica)? Ma gandeam daca nu ar fi mai indicat sa ii fac iaurt din lapte de capra. Pana in prezent nu i-am dat decat de cateva ori branzica calcica din lp.
Buna ziua,
Vaccinurile presupun un atac asupra imunitatii iar aceasta reactioneaza, accentuarea leziunilor dupa vaccinare fiind oarecum “normala”; nu ati precizat ce tip de lapte bea insa am dedus ca este lapte de mama; daca alaptati faceti-o cat mai mult, laptele de mama este un important factor ce favorizeaza tinerea sub control a dermatitei; produsele din lapte de vaca se administreaza cu mare prudenta, initial incepeti cu branzica de vaci, in cantitati mici si urmariti toleranta; daca nu apar iritatii, leziuni noi sau accentuarea celor vechi iar toleranta digestiva este una buna, puteti incerca si cu iaurt, la fel, progresiv; puteti folosi si iaurt de capra insa se merge pe acelasi principiu al progresivitatii si al monitorizarii. Va doresc sa cresteti mari si sanatosi si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua, am un baietel de 8 luni jumătate, pe la 3 luni i a apărut pt prima data o ușoară iritatie sub lobul urechii care ulterior s a extins pe tot obrazul. Dupa o perioada de aproximativ 2 luni a trecut si pe celălalt obrajor, am fost la dermatolog: apa avene, crema Aderma, nu s a schimbat mai nimic. Inainte sa Erupa primul dintisor cu vreo 2 saptamâni, s a extins si pe brate, de la cot in jos. Dupa eruptie, la 2 zile, era curat ca si cum nu ar fi avut niciodată nimic. Acum ne luptat iarasi cu Bubitele rosii, piele fff uscata, iar am mers la dermato :dermatita atopica, baie cu tarate si 2 creme. Întrebarile mele ar fi: aparitia intensa a iritatiei poate fi datorata eruptiei dentare? In toate cazurile dermatita atopica produce mancarimi? Nu mi se pare ca îl gadila pielea, e mult mai enervat de gingiile iritate. Cremele hidratante speciale de cate ori pe zi pot fi folosite? Pielea este extrem de uscata, chiar dupa aplicarea cremei tot nu si recapata elasticiratea. Va multumesc anticipat. Felicitări pt acest minunat site!
Buna ziua,
Dermatita atopica este o boala care nu se vindeca, evolueaza cu perioade de remisiune completa alternand cu perioade de exacerbare; uneori accentuarea leziunilor e favorizata de anumiti factori(infectii, inflamatii, diferite alimente, temperatura, etc), alteori nu gasim un factor favorizant care sa explice leziunile respective; eruptia dentara este o “situatie” in care organismul e “lezat”, apare inflamatie localizata insa nu vom sti cu certitudine daca a determinat accentuarea leziunilor respective sau a fost doar o coincidenta. Recomand hidratare intensa, uleiuri adaugate in apa de baie(ex: oliatum, emolium, etc), tarate plus cremele recomandate de dermatolog; nu ati specificat ce anume ati primit la ultima vizita deci nu va pot spune de cate ori trebuie sa le aplicati. Mancarimea este un simptom “crunt” in dermatita atopica insa nu e obligatoriu sa fie prezent. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua,
Am un bebelus de 2 luni care are dermatita atopica de la 3 saptamani. Acum o tinem in frau cu creme pe baza de pantenol si hidratare intensiva a pielii. Problema este ca saptamana viitoare ar trebui sa facem macar vaccinul anti hepatita B (rapel) si nu stiu daca este bine sa il facem cand se manifesta DA. Acum are urme usoare de DA pe corp deci nu e un puseu puternic. Pe de alta parte nu cred ca este bine sa aman foarte mult a doua doza de vaccin anti HB avand in vedere ca puseul de DA poate dura foarte mult si boala este oricum una cronica. Ce ma sfatuiti? Pot sa decalez schema de vaccinare? Adica sa termin cu anti HB si dupa sa incep cu celelalte in ideea de a nu supasolicita sistemul imun cu foarte multe antigene.
Buna ziua,
Fara sa vad cat de intensa este dermatita nu va pot sfatui; vaccinarea se poate sa produca o reactivare a leziunilor de dermatita desi, am avut cazuri in care nu s-a intamplat nimic; anticorpi impotriva virusului B teoretic exista deoarece vaccinul a fost facut si in maternitate;mai mult, nu avem nicio certitudine ca, in lunile urmatoare leziunile nu se vor accentua, si atunci vaccinarea va fi amanata pe termen nedefinit. Este o decizie pe care trebuie sa o luati impreuna cu medicul curant, el/ea stie cel mai bine cum au fost acele leziuni de la inceput si cum au evoluat. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
buna. am un baietel de 18 luni si la fel avem dermatita atopica inca de la 5 luni. i-am administrat si aadvantan milk si locoid pe moment trece apoi iar apare, din emoliente folosesc Trixera Avene, parca ajuta parca nu. El nu mananca lactate, cu exceptia cascavalului si iaurtului, si nici carne de vre-o 4 luni nu mananca, orez nu, hrisca nu, terci mananca doar de porumb(malai) , cartof( piureu, copt, din zeama) si paste mananca(nu des) si ou fiert. Medicul dermatolog mi-a zis ca are lipsa de vitamine. paote fi o promblema ca el nu mananca lactate? si din cauza asta apare dermatita?
mersi anticipat
Buna ziua,
Nu ati precizat motivul pentru care nu consuma alimentele respective si nici motivul pentru care nu consuma lapte; avand in vedere regimul descris pot fi prezente carente atat de fier cat si de calciu si, eventual si de alte vitamine si minerale; mi-ar fi fost utila o scurta istorie legata de evolutia ritmului de crestere, eventualele boli asociate, sau daca ati facut investigatii suplimentare.
buna am un baietel de 2 ani si 6 luni si are dermatita.dar ma ingrijoreaza fapul ca bea foarte multa apa.este ceva grav?multumesc
Buna ziua,
Consumul crescut de apa(nu ati precizat cantitatea) sau de alte lichide poate avea o semnificatie medicala insa doar in urma unui consult medical si/sau analize se poate stabili daca este sau nu o problema. Recomand o discutie cu medicul curant pentru informatii suplimentare. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua.
Am un baietel de 6 luni si 2 sapt si la fel doctorita ne-a spus ca are dermatita atopica. Folosim Advantan si ii trece dupa care ii repare in cateva zile.
Prima intrebare: dermatita atopica trebuie neparat sa fie cu mancarimi (ca pe baietelul meu nu pare sa il manance sau sa il deranjeze petele de pe fata sau de pe corp ).
Am citit pe internet despre o crema care echivaleaza cu un corticoid moderat sau potent , dar fara sa cauzeze efecte secundare ale acestora(ex atrofia de piele).
CREMA CU TRACOLIMUS.
A doua intrebare: este intr-adevar buna si se poate folosi la copii mai mici de doi ani.Nu am de gand sa o folosesc pana nu mergem cu copilul la dermatolog dar vreau sa ma informez despre aceasta crema ca optiune.
Va multumesc mult!
Buna ziua,
Dermatita atopica are ca simptom cardinal mancarimea insa aceasta nu este obligatorie pt diagnostic; folosirea cremelor pe baza de cortizon se recomanda doar in pusee si pe perioade scurte de timp, in rest se recomanda folosirea tratamentelor de intretinere(dermatocosmetice) cu incercarea de identificare a factorilor favorizanti si, pe cat posibil indepartarea acestora. Va recomand un consult dermatologic pentru un diagnostic de certitudine si tratament corespunzator.Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua,
Am un baietel de 3 ani si 4 luni care a fost alaptat natural pana la varsta de 3 ani si o luna,in paralel beneficiind si de cate o masa de lapte praf cu cereale sau biscuiti zilnic.Mentionez ca de vreo 2-3 sapatamani i-au aparut niste bubite la nivelul radacinii degetelor de la ambele mainipe partea din exterior si intre degete,bubite care erau rosii putin,nu s-a scarpinat cateva zile,apoi a inceput sa se scarpine dimineata la trezire si seara tarziu in palma.se inroseau doar pamele si in centrul rosetii se vedeau bubite minuscule ca si de urzicatura rosu inchis.Apoi i-au aparut la nivelul genunchilor si posterior genunchilor,la nivelul coatelor si pe partea din exterior a acestora care se urcau spre umar.Nu suntalbe se vad doar atent la lumina zilei,nu sunt rosii,mai mult albe,nu au nimic in varf,se simt mai mult palpandu-le.La dermatolog am fost de 2 ori ne-a prescris Advantan,nu a trecut deloc cu acesta,il spal cu sapun Atoderm,ia pe gura Zyrtec 7 pic/dim si seara.I-am facut acum 2 zile igE care este de 26,5.De ieri au inceput sa se grupeze si sa se formeze mai mari,de aseara i-au aparut (se scarpina) si in calcai,o pata rosie cu puncte mici rosu inchis.Ce analize mai trebuiesc facute,poate fi si pe sistem nervos?multumim.
Buna ziua,
Din pacate foarte mult nu va pot ajuta fara sa vad exact cum arata leziunile respective; poate fi inclusiv o reactie la iarba(am avut recent astfel de cazuri) dar si o alergie alimentara sau chiar o eczema; recomandarea mea este sa mai cereti o parere dermatologica pentru un tratament eficient. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie.
multumesc pt.raspuns,intre timp l-am dat din abundenta cu apa termala Avene,iar apoi l-am “varuit” cu crema sudocrem,si…dupa 15 zile cu diferite tratamente,i-a disparut….Paste fericit!
Ma bucur ca ati rezolvat. Sarbatori Fericite si dvs!
Mai am inca o intrebare pt.dvs:nepotica mea de 2,8 ani are mancarime dimineata pe tot corpul,nu are nici o leziune,bubite,nimic…igE este 26,a fost la n dermatologi,a schimbat alimentatia,analize bune,detergenti,contact cu iarba nu are…ce sa mai faca?multumim.
Buna ziua,
Trebuie luat in considerare si un examen de scaun; de multe ori prezenta parazitilor poate avea ca si unic simptom mancarimea care nu este obligatoriu sa fie doar la nivelul nasului sau la nivel anal.
Buna ziua.
Baietelul meu de 4 luni are de doua zile pe partea de sus a spatelui si sub brate o roseata si niste mici besicute. Seamana cu iritatia de scutec (pe care o stiu de la la baietelul mai mare). Astazi am observat ca are si pe burtica, sub buric si pe fundulet (practic in zona Pampersului).
E posibil sa fie din cauza transpiratiei? (pana acum a fost cam racoare pe aici, doar de doua zile s-a incalzit vremea)Am in trusa crema preparata in farmacie pentru zona scutecului, pudra de talc si Nidoflor. Este ceva ce as putea folosi?
Momentan noi suntem in Germania, deci nu am posibilitatea sa consult un medic cu care sa ma pot intelege.
Am cautat pe site-ul dumneavoastra iritatii ale pielii sau eritemul fesier, insa nu am gasit niciun articol (am citit foarte multe din articole si comentarii, asa ca am vazut ca sunt cerute si sugestii)
Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Multumesc
Buna ziua,
Imi cer scuze pentru raspunsul intarziat insa din cauza timpului limitat nu pot raspunde in timp real; poate fi vorba de o iritatie din cauza caldurii; pot fi si alte cauze insa imi este dificil sa fac o apreciere fara sa vad exact cum arata acele leziuni; ce va pot recomanda este sa evitati imbracamintea prea groasa, sa folositi apa cat de multa si, cat mai putine produse cosmetice(geluri de dus, creme, etc); puteti aplica la nivelul zonelor afectate pudra de talc si sa-l tineti cat mai sumar imbracat; daca insa leziunile se extind sau isi modifica aspectul si/sau apar alte simptome, este necesar un consult medical. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Va multumesc frumos pentru raspuns. Chiar daca a venit mai tarziu, doream sa va spun ca ne-a fost de ajutor, caci, desi dispar pentru un timp sau dintr-o zona, reapar in alta parte ( in spatele genunchilor, pe gat, pe burtica).
Asadar, va multumim inca o data.
Va admir mult daruirea si cu siguranta Timisoara ar avea nevoie de cineva ca dumneavoastra (daca aveti rezidenti care ar putea,, sa stie ca inca e nevoie de persoane implicate in ceea ce fac, asa ca dumneavoastra).
Mult succes in continuare!
buna ziua. am postat un comment acum cateva zile dar nu vad nici postul si nici vreun raspuns. mai incerc o data poate nu ma procedat corect.
am un baietel in varsta de 1 an si 4 luni. la 8 luni i.au iesit pe obrajori niste bubite mici cat varful acului cu opunct alb in varf spre zona perciunelui. am considerat ca e de la caldura, el dormind pe burtica cu fata pe o parte. s.au inmultit si s/au extins pe antebrat si coapse. dupa cobntroale la dermato sio pediatrie am primt diagnostic: eczema, dermatita atopica. tratament. emolium, repair, baie cu tarate, locoid, triderm, ivahydra ptr coirp, si diverse uleiuri de pus in baita. dupa o luan de tartament nu s.a simtit ncii macar o ameliorare. sunt exact ca la inceput. zona e plina de acele buburuze. de mentionat ca nu il mananca, nu se scarpina deloc.
un medic pediatru ne.a dat o retetya babeasca ca sa zis asda cu plante. am incercat si combinatiile respective acelasi rezultat negativ.
acele mici cosuri se pot incadra la dermatite? din ce am citit pe aici se vb de zone rosii, mancarimi . . .
daca imi puteti da un sfat il primesc cu inim adecshisa orice ajutor e binevenit
va multumesc
Buna ziua,
Dermatita atopica are multe “fete”, sunt si forme atipice care nu se incadreaza in tiparul clasic; avand in vedere complexitatea tratamentului ar fi trebuit sa apara o mica ameliorare; foarte multe recomandari nu va pot da, fara sa vad exact cum arata acele leziuni; as recomanda insa un nou consult dermatologic de specialitate. Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari sau nelamuriri, le astept cu drag!
Buna ziua,
Am o fetita de 4 ani si jumatate care are pe obraji niste vinisoare rosii, care nu sunt foarte vizibile, si le are de cateva luni, poate chiar un an. Am crezut ca au sa dispara in timp.Mentionez faptul ca ea are o piele mai atopica, cand a fost mai mica a avut dermatita atopica.
Imi puteti spune, va rog, ce reprezinta acele vinisoare si ce as putea sa fac ca sa dispara.
Va multumesc mult.
Buna ziua,
Nu pot sa stabilesc un diagnostic; pot fi dilatatii capilare care se accentueaza avand in vedere terenul atopic; va recomand sa va sfatuiti cu medicul curant care are avantajul examenului clinic si care cu siguranta va poate oferi informatii suplimentare.Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari sau nelamuriri, le astept cu drag!
Buna ziua,
Baietelul meu a fost diagnosticat cu dermatita atopica si multumesc doamnei doctor pediatru de aici(nu stau in tara) l-am inrautatit .Mi-a recomandat Mustela iar acest lucru i-a facut pielea ca o scoarta de copac fiind o crema foarte grasa i-a creat aproape infectie, noroc ca m-am dus la timp la un doctor dermatolog si mi-a recomandat ceai de musetel, o crema foarte ieftina Perderm si permanganat si cu astea s-a curatat copilul meu pe fata in 3 zile.Ceea ce recomand este sa se duca parintii si la un dermatolog pentru ca cu ajutorul lui pot rezolva mult mai repede situatia daca vad ca bebelusul nu se vindeca nu sa stea ca mine o luna si el saracutu sa se inroseasca tot pe fata ca rosia.
Buna ziua,
Intotdeauna este necesar un consult deramatologic; pot doar sa va spun, fara a incerca sa iau apararea cuiva ca, aceasta dermatita este o boala foarte “parsiva” si, unele unguente pot face bine unor copilasi pe cand aceleasi unguente pot face rau altor copilasi; uneori e nevoie e 2-3 incercari pana a gasi tratamentul optim pt fiecare copil in parte. Va doresc sanatate iar daca mai aveti si alte intrebari va stau la dispozitie.
Buna ziua,
Am un baietel de 1 an. Are dermatita de la 2 luni. Pediatrul mi-a recomandat un unguent “Cutivate”. Este eficient deoarece in 2 zile ii dispar petele(pielea ramane aspra), dar dupa o saptamana ii apar din nou.
Poate imi recomandati un ulei bun sau o crema dupa baie (inafara de cele bine cunoscute: Nivea, Johnsons, Exomega,etc.).
Va multumesc!
Buna ziua,
Ca si tratament topic de intretinere eu recomand dermatocosmeticele de tipul bioderma, roche-posey, trixera; la baie puteti adauga un emolient de tipul oliatum si/sau saruri de baie pe baza de tarate de grau. Acestea trebuie aplicate zilnic, ajuta la formarea unui strat protector si la hidratarea suplimentara a pielii atopice. Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari sau nelamuriri, le astept cu drag!
Buna ziua!
Vin la dvs. cu rugamintea daca se poate sa-mi recomandati o crema cu factor de protectie solara pentru un copil cu dermatita atopica(si mai acceptabila ca pret). Este recomandat ca copilul sa stea la soare daca are dermatita atopica, si are voie sa faca baie in bazin cu apa sarata?
Va multumesc mult de tot.
Buna ziua,
Pielea copilasilor cu dermatita atopica este mai sensibilia si de aceea crema folosita trebuie sa fie de “calitate”; chiar daca pretul este mai mare, recomand cremele din categoria dermatocosmeticelor(bioderma, mustela, roche-posey, etc) cu factor mare de protectie(+50); in general soarele are un efect pozitiv asupra pielii atopice cu conditia protejarii fata de radiatiile nocive si a expunerii strict in intervalul recomandat(pana la ora 11.00 si dupa 16.00); apa sarata de asemenea are in cele mai multe cazuri un efect pozitiv; sunt insa si situatii in care leziunile de dermatita se accentueaza de aceea, expunerea trebuie sa se faca progresiv iar daca apare efectul negativ sa se renunte la baile sarate. Va doresc sanatate si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua ,
Am o fetita de 12 luni, inca de la varsta de 2 luni are dermatita, am o crema pentru bubite, si este foarte eficienta, dar ce ma ingrijoreaza este faptul ca de vreo luna de zile, din cand in cand i se inroseste pleoapa ochiului, partea inferioara a ochiului,si colturile ochiului iar pe langa asta i se si umfla foarte tare ochii si se scarpina rau de tot, semn ca o mananca foarte tare.
Cand am fost la dr, mi s-a dat un tratament pentru conjunctivita, desi ea nu are nici o secretie, ochii ii sunt sanatosi, nu curg lacimi, iar cand se trezeste dmineata nu sunt lipiti, doar umflati.Tratamentul a fost fara rezultat, acum o saptamana, am fost la alt dr pediatru si mi-a zis ca ar fi vorba despre dermatita, i-am dat deci cu crema obisnuita pe care o folosesc pentru dermatita si tot nimic…Nu stiu daca sa ma duc la un doctor dermatolog sau oftalmolog, azi mi-am facut programare la dermatolog, dar este abia peste 10 zile, nu stiu ce vom face pana atunci ca nu mai supot sa o vad asa…Dumneavoastra ce parere aveti?
Buna ziua,
Imi este dificil sa-mi dau cu parerea fara sa vad exact cum arata; poate sa fie o conjunctivita alergica, la factorii de mediu dar poate sa fie si o conjunctivita infectioasa; nu este neaparat sa apara secretii purulente sau sa se lipeasca ochisorii; este clar ca exista inflamatie si mancarime ceea ce duce cu gandul catre o afectare alergica; as recomanda si un consult oftalmologic pe langa cel dermatologic in care sa-i mentionati medicului despre prezenta dermatitei. Va doresc sanatate iar daca mai aveti si alte intrebari, le astept cu drag!
buna ziua,
Revin cu noutati, am fost azi la dermatolog pediatru si nu sunt deloc multumita de ceea ce mi-a zis, mi-a dat alt tratament pentru dermatita,iar maine o sa-mi fac o programare la oftalmolog. Este posibil sa aiba conjunctivita de orice fel si sa aiba ochiul perfect curat, nici un pic de roseata in interior….? sunt foarte dezamagita, sper sa ma lamureasca cineva si sa gasesc tratamentul corespunzator.Multumesc pentru raspunsul dumneavoastra
Buna ziua,
Din pacate mai mult nu va pot ajuta; va pot insa recomanda sa aveti incredere in medici, nu sunt toti incompetenti si delasatori insa uneori este nevoie de mai mult timp pt a stabili un diagnostic si cel mai important un tratament eficient. Sanatate multa!
Buna ziua,
As vrea daca se poate sa-mi spuneti care este parerea dvs despre capsuni, daca sunt recomandate unui copil cu dermatita atopica sau de la ce varsta sunt recomandate si daca pot sa-l duc pe cel mic la piscina pt ca stiu ca in acea apa sunt tot felul de substante de care ma tem din cauza sa nu mai faca vreun nou episod de derm. Mentionez ca copilul meu are un an si o luna.
Va multumesc mult!
Buna ziua,
In ceea ce priveste capsunii, acestia se pot introduce in alimentatie chiar daca este vorba de dermatita atopica; bineinteles se respecta principiul introducerii progresive in cantitati foarte mici(o feliuta) care se cres progresiv fara a adauga alte alimente noi in zilele respective; legat de apa din piscine, piscinele publice nu sunt recomandate din cauza clorului si altor substante dezinfectante, substante care pot irita tegumentele sau mucoasele(conjunctivala, nazala, etc); daca sunt piscine speciale pt copilasii mici atunci acestea respecta alte standarde de curatenie si implicit de temperatura si pot fi utilizate cu incredere. Va doresc sanatate si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua,
Va rog frumos sa ma ajutati/indrumati intr-o problema pe care o intampin de curand cu fetita mea: are sudamina! De cand au inceput caldurile, transpira f mult si au aparut bubite mici si rosii pe gat, spate, piept, umeri. Am observat ca dimineata o deranjeaza destul de mult si se si scarpina. Ca atare facem dus de 2 ori pe zi, dimineata si seara. In casa sta doar in pampers pt ca pielea sa respire, dar aceste bubite nu trec! Acum are 1an si 10luni. Anul trecut vara am avut aceiasi problema dar sudamina nu era asa extinsa si nici nu o deranjau. Din pacate doar toamna cand s-a mai racorit au trecut acele bubite. Ce pot face sa-i alin mancarimea si sa fac sa dispara aceasta sudamina? Si de ce transpira asa de mult? Poate fi si o alta cauza interna in afara celei externe (caldura)? Sau vreo lipsa de calciu, sau fier sau altceva?
Multumesc tare mult de ajutor!
Buna ziua,
Asupra deficitului de fier sau calciu nu ma pot pronunta fara sa vad fetita; ambele au si alte semne, mult mai sugestive decat transpiratia; daca transpiratia nu a fost pana acum, atunci cel mai probabil ca nu se pune problema vreunui deficit; cat priveste iritatia de la caldura, este destul de frecventa si, mijloacele de tratament relativ reduse; e important sa incercati sa reduceti temperatura in casa, fie folosind aerul conditionat, fie folosind ventilatoare sau draperii groase si/sau folie de aluminiu aplicata la geamuri; pe timpul zilei, este indicat sa fie geamurile inchise pt a “conserva” temperatura; ca si metode de tratament, pe langa dusurile din timpul zilei, functioneaza apa termala(indiferent de firma), aplicarea de pudra si/sau apa cu bicarbonat(la 250 ml de apa se adauga o lingurita de bicarbonat iar cu solutia respectiva se tamponeaza zonele afectate). Va doresc o vara racoroasa iar daca mai aveti si alte intrebari sau nelamuriri, le astept cu drag!
Buna ziua , fetita mea de doi ani a fost diagnostica cu dermografism . Nu ni s-a prescric nici un fel de tratament, detalii prea multe nu ni s-a dat . Multi medici nici nu stiu de acesta forma de urticarie . Cat ar trebui sa ma sperie aceasta afectiune? Petele ii apar si dispar , nu par sa o deranjeze . Nu stiu ce anume i-a declansat acest dermografism .
Buna ziua,
Detaliile oferite sunt prea putine ca sa va ofer un raspuns complet; depinde cum arata petele respective, cand au aparut prima data, cum evolueaza, daca sunt in relatie cu alimentatia si/sau factori externi, daca exista sau nu mancarime, etc; este important si istoricul medical al fetitei. Personal as recomanda un consult de specialitate, eventual pediatru/dermatolog/alergolog. Sanatate va doresc si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Fiul meu a fost dianosticat cu dermatita atopica.Ranile se vindeca mai repede cand il spal cu ceai de musetel,si nu mai apar atata timp cat il spal cu aceasta planta. Intrebare:e buna sa fie folosita pe termen lung?Stiu ca aceasta boala nu se vindeca si poate reaparea. Astept raspunsul dumneavoastra si va multumesc pentru sfaturile utile.
Buna ziua,
Daca efectele sunt favorabile puteti aplica linistita in continuare; as recomanda si o suplimentare cu solutie uleioasa(oliatum, emolium, etc) pt a creste bariera lipidica a pielii. Va doresc sanatate si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna seara! Am un baietel care peste 3 saptamani va implini 3 anisori, iar la inceputul lunii am descoperit ca este alergic la cazeina si la laptele pasteurizat. Medicul pediatru ne-a recomandat zyrtec 5 pic dimineata si 5 seara, iar pt bubite – alergia este cutanata – mixtura mantolata si fenistil gel sau advantan, regim alimentar fara lapte si produse lactate sau alte produse care contin lapte, si bem lapte humana sl . A avut o perioada de 2 saptamani in care i-au aparut doar cateva bubite, dar de cateva zile au inceput sa se inmulteasca si il mananca rau de tot , iar cremele nu mai au efect. Medicul e in concediu. Va rog sa imi recomandati o crema care sa ii atenueze aceste mancarimi. Va multumesc!
Buna ziua,
In situatia descrisa as recomanda si alte teste alergologice; sub tratamentul descris si renuntand la lapte ar fi trebuit sa apara ameliorare nu agravare; atentie la laptele pe baza de soia deoarece pot sa apara alergii incrucisate sau la alte alimente consumate care ar putea sa contina proteine din lapte.
Buna ziua,
Fetita mea in varsta de 8 luni a afost diagnosticata cu dermatita atopica( are pete doar pe maini si picioare). Acum e sub tratament: – o crema preparat care contine cortizon si unguent Cutivate.
La doua zile dupa inceperea tratam i-am facut niste analize care au iesit modificate si anume:
– neutrofile 13,7 % ( intv 15-65)
– eosinofile 6,8% ( intv 0-4%)
– limfocite 71,6% ( 40-70%)
– eosinofile 0,78 ( 0,02-0,7)
– monocite 0,81 ( 0,2-0,8)
Restul rez de la hemoleucograma sunt in parametri.
TGO e si el marit: 48 ( intv 0- 37)
Sunt usor speriata, va rog sa-mi spuneti ce inseamna aceste rezultate, este posibil ca cortizonul(tratam de dermatita) sa fi influentat?
Astept cu nerabdare rasp dvs.
Multumesc.
Buna ziua,
In general analizele se interpreteaza in context global si bineinteles examinand copilasul si stiind istoricul sau medical; doar pe acele valori pot sa spun ca exista sau a fost inainte de recoltare o infectie virala(cresterea nr de limfocite) si ca exista o crestere a eozinofilelor care poate semnifica fie alergie, fie o parazitoza intestinala(viermisori); cresterea transaminazelor(TGO)nu are legatura cu tratamentul cutanat administrat, absorbtia cortizonului nu influenteaza astfel transaminazele cu atat mai mult cu cat a fost administrat 2 zile; cresterea transaminazelor poate sa apara dupa diverse tratamente(antibiotice, antitermice, etc) la fel cum poate semnifica o infectie virala cel mai adesea. Mai multe informatii nu va pot oferi fara sa stiu date suplimentare. Sanatate va doresc si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua,
Va multumesc pt raspuns. Intre timp i-am facut si analize la scaun, au iesit toate ok iar la proba de digestie: celuloza digestibila si nedigestibila, rare granule de amidon nedigerat extracelular, prezente fibre musculare nedigerate si partial digerate, absente grasimi neutre, absenti acizi grasi liberi. In legatura cu infectia virala, nu stiu ce sa zic, nu a prezentat niciun simptom, doar o mica hornaiala care e prezenta cam de la nastere, in rest nimic schimbat ( febra,tuse,etc). E posibil sa fie alergica la proteina din laptele de vaca fiindca i-am dat lapte praf si il varsa, cel HA il tolereaza. I-am dat si iaurt de casa si branzica dar n-am obs nicio reactie. Acum am intrerupt orice lactat, este alaptata. Nu stiu cum sa procedez, sa-i fac analizele din nou? Sa-i fac si analize pt alergii? ce fel de analize? poate exista olegatura intre dermatita si faptul ca nu tolereaza laptele praf.
Multumesc frumos!
Buna! De o saptamana bebelusul meu de 7 luni jumatate are bubite pe brate mai multe in partea de jos, sub coate, pe piept si ici colo pe picioruse! Sunt f rosii si unele mai mari altele mai mici! Am consultat deja 2 pediatri si ne a dat tratament cu aerius si local advantan milk! Bubitele nu trec si apar altele noi…nu stiu daca are vreo legatura dar si tusim sec de vreo 3 zile! Pediatrele au spus ca intr adevar e o alergie ciudata si ca nu stiu de la ce poate fi ba mai mult una dintre ele a spus ca e posibil sa avem paraziti si sa fie nevoie sa facem un examen al scaunului! Sunt speriata pentru a nu stiu ce sa fac si in vine sa mai cred! Noi am mancat ou prima data miercurea trecuta, bubitele ne au aparut vineri, 1/8 din galbenus am pus initial pe seama lui bubitele dar au spus ca nu e din cauza oului pentru ca au aparut bubite noi si saptamana aceasta! El se trezeste noaptea si plange, cred ca il mananca 🙁 oare ce poate fi? Noi mancam si lactate…poate sa fie ceva de la acestea desi nu am avut probleme pana acum ( le am introdus pe la 6 luni jumate)! Mentionez ca imva alaptez si nu a baut baietelul niciodata lapte praf, lapte de vaa…etc!
Buna ziua,
Foarte mult nu va pot ajuta fara sa vad exact cum arata acele bubite; pot sa fie si in context viral daca spuneti ca sunt simptome de infectie respiratorie; pot sa fie si alergie insa din relatarea dvs nu prea ar fi alimente implicate; pot de asemenea sa fie paraziti asociati de aceea, daca bubitele nu au trecut intre timp sau nu s-a identificat cauza lor un examen de scaun ar fi indicat. Va doresc sanatate si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
buna ziua!sper sa ma puteti ajuta cu un raspuns. am un bebelus de 9 luni si de la aprox 3 luni am observat sub bratul drept o pata mai deschisa la culoare. nu stiu daca este corect folosit cuvantul “pata” intrucat nu are o forma regulata, nu este nici mica, pare mai degraba o depigmentare. am consultat un dermatolog si mi-a zis sa nu ma alarmez ca este o atopie si ca probabil va trece in timp. am asteptat in speranta ca va trece dar nu pot sa fiu nicidecum linistita. nu ma simt lamurita deoarece nu stiu nici cauza , nici un posibil tratament pentru asa ceva. mentionez ca o perioada de aproape 2 luni l-am tinut forte mult chiar de sub bratul cu pricina pentru ca avea o iritatie urata la fundulet si il spalam f des la chiuveta. depigmentarea asta este exact in locul in care tineam mereu mana si pare a avea forma degetelor mele. sper sa ma puteti ajuta cu un raspuns. va multumesc din suflet !
Buna ziua,
Daca ati consultat un dermatolog si acesta a confirmat ca nu este o problema, nu e cazul sa va ingrijorati; mai multe informatii decat dermatologul nu va pot oferi; cel mai probabil este un defect de pigmentare(poate sa fie hipo sau hiperpigmentare) care nu-l influenteaza in niciun fel si care nu necesita tratament; in eventualitatea in care apar si alte depigmentari este indicat sa mergeti din nou la dermatolog. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
buna ziua! in primul rand va multumesc ca ati raspuns, conteaza sa vad ca exista si oameni carora le pasa.
am revenit cu detalii. am consultat pana acum 2 doctori dermatologi, unul pediatru si altul generalist, ambii cu o buna reputatie. sunt din nou in dilema, doctrorul pediatru mi-a spus ca nu am motive de ingrijorare ca este cel mai probabil o hipopigmentare iar celalat mi-a zis ca este vitiligo si mi-a dat tratament cu vitix gel. pata nu este f deschisa la culoare, se vede insa, o diferenta de culoare si in plus de cand am observat-o prima data si pana acum mi se pare ca s-a mai micsorat si estompat.ar putea fi vorba de vitiligo daca fara a aplica un tratament s-a micsorat si estompat? va multumesc din suflet pentru timpul acordat si pentru ca exista totusi si oameni ca incearca sa ajute fara a a astepta ceva in schimb!
Buna ziua,
Din cunostintele mele de pediatru, fara a avea foarte multe cunostinte de dermatologie, doar pe o pata hipopigmentata nu se poate stabili diagnosticul de vitiligo; asadar, as recomanda monitorizare iar in cazul in care apar si alte depigmentari sa fie reevaluata. Va multumesc pentru aprecieri si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
revin cu mesjul de sus.
Buna ziua,
Va multumesc pt raspuns. Intre timp i-am facut si analize la scaun, au iesit toate ok iar la proba de digestie: celuloza digestibila si nedigestibila, rare granule de amidon nedigerat extracelular, prezente fibre musculare nedigerate si partial digerate, absente grasimi neutre, absenti acizi grasi liberi. In legatura cu infectia virala, nu stiu ce sa zic, nu a prezentat niciun simptom, doar o mica hornaiala care e prezenta cam de la nastere, in rest nimic schimbat ( febra,tuse,etc). E posibil sa fie alergica la proteina din laptele de vaca fiindca i-am dat lapte praf si il varsa, cel HA il tolereaza. I-am dat si iaurt de casa si branzica dar n-am obs nicio reactie. Acum am intrerupt orice lactat, este alaptata. Nu stiu cum sa procedez, sa-i fac analizele din nou? Sa-i fac si analize pt alergii? ce fel de analize? poate exista olegatura intre dermatita si faptul ca nu tolereaza laptele praf.
Multumesc frumos!
Buna ziua,
Daca este alaptata, atunci va recomand sa renuntati la laptele praf si sa continuati alaptarea cat de mult se poate; atat in dermatita atopica cat si in intoleranta la proteinele din lapte, laptele de mama are un efect protector; as recomanda renuntarea pe o perioada de o luna la orice produs lactat(inclusiv dvs) urmand sa introduceti progresiv produsele lactate intai in alimentatia dvs si apoi a fetitei iar in functie de evolutie se pot recomanda analize suplimentare daca persista suspiciunea de intoleranta la proteine. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
buna ziua. ce produse de spalat si emolienr recomandati pentru un copil de 2 ani atopic. cele din farmaciile naturiste de exemplu himalaia sunt bune mar interesa cele putin mai ieftine dar si cu efect . va multumesc.
Buna ziua,
Nu am folosit acele produse de aceea nu ma pot pronunta asupra eficientei lor; recomand cu caldura, una din gamele bioderma, roche-posay, eucerin, trixera iar ca si emolient, fie emolium fie oliatum. Cele pe care nu le-am mentionat din marea diversitate existenta pe piata nu inseamna ca nu sunt bune doar ca eu nu le-am folosit in recomandarile mele, avand rezultate bune cu cele mentionate.
buna ziua
am o fetita in varsta de un an jumate iar la varsta de doua luni am fost la un pediatru care i-a strans sanii de unde a iesit un lichid alb. Acum unul dintre sani este mai umflat. va rog sa ma sfatuiti unde sa merg pentru o consultatie .
va multumesc!
Buna ziua,
As recomanda un consult la medicul pediatru iar in functie de rezultatul examinarii, va poate recomanda fie investigatii suplimentare fie consult de specialitate(endocrinologic cel mai probabil). Va doresc sanatate iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
buna ziua,
am un bebe de 3 luni jumate si cred ca ne confruntam si noi cu o dermatita,pe la o luna juma i-a aparut pe obrajori pete rosii si pielea este fff uscata;medicul de familie mi-a zis ca din cauza schimbarii aerului,a vantului si ne-a prescris NIDOFLOR CREMA.dupa ce il dau cu aceasta crema,a doua zi nu mai are nimic,dar in schimb portiunea de obraz unde am aplicat crema ramane mai alba decat restul pielii.puteti sa-mi spuneti de ce ramane alba?o sa ramana cu petele albe pe fata>sa-l mai dau cu nidoflor sau nu?sunt disperata nu stiu ce sa fac?am sa merg si la pediatrul nostru sa vad ce zice si el.va multumesc pentru articolul dumneavoastra!
Buna ziua,
Imi este dificil sa-mi dau cu parerea fara sa vad exact cum arata; poate fi temperatura sau vantul de vina insa in aceasta situatie as recomanda o crema hidratanta, de tipul dermatocosmeticelor si nu un unguent care contine antibiotic si antiinflamator. Nu ar strica si un consult dermatologic daca leziunile persista sau reapar. Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua.
Am citit multe despre dermatita atopica, totusi de fiecare data apare ceva nou. Am o fetita de 1 an si 7 luni si de micuta ne confruntam cu dermatita. Dupa un an pot sa zic_(sau credeam )ca am scapat, insa acum a aparut altceva. De ceva vreme are pielea foarte uscata pe partea dreapta a gurii. Se irita si o mananca foarte tare, moment cand se scarpina ii apar fisuri. Doctorii mi-au zis ca e cauzata de mancarurile aciduloase, fructe, legume. Intradevar era mai evident in perioada rosiilor.
Am fost si la dermatolog, care mia zis acelasi lucru. Mia recomandat Cytellium solutie.Insa eu am citit ca aceasta solutie usuca pielea, ceea ce ea are deja.Va rog mult, daca puteti sa ma ajutati cu un sfat, cum as putea sa-i vindec pielea.
Buna ziua,
Lotiunea care v-a fost recomandata este indicata pt situatiile cand apar iritatii; in absenta lor trebuie sa folositi o crema hidratanta, mai ales acum ca temperaturile au scazut ia cei cu teren atopic/dermatita atopica au cel mai mult de suferit. Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna,
Baietelul meu de 1 an si 4 luni are pe picior o pata alba, asimetrica, alungita. Pata a aparut in jurul varstei de 3-4 luni, nu o avea la nastere. In acel moment dr la e inscris nu a pus niciun diagnostic a zis sa asteptam sa vedem daca se modifica. Am fost si la medic dermatolog si ne-a recomandat Advantan, dar pata nu a disparut. Zilele acestea am observat pe celalalt picior o pata foarte mica, ca o zgarietura, cu lungime de aprox 5 mm. Ma sperie gandul sa nu fie vitiligo. Unde ne puteti recomanda sa mergem? Exista medici dermatologi padiatri in Cluj-Napoca? Trebuie control de specialitate pentru aceasta pata, ca si o lipsa de pigment? Am uitat sa mentionez ca nu si-a modificat dimensiunile.
Va multumesc anticipat.
Buna ziua,
Putin probabil sa fie vorba de vitiligo; pot sa fie depigmentari “accidentale” insa diagnosticul trebuie stabilit de un dermatolog; nu exista specialitatea de dermatologie pediatrica, sunt doar dermatologi care trateaza si copii insa doar copii nu; in Cluj pot sa o recomand cu incredere pe dna dr Arabela Crisan pe care o gasiti la Cardiomed sau la Policlinica Grigorescu. Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari sau nelamuriri, le astept cu drag!
Buna ziua!
Baietelul meu are 2 ani si 6 luni.De vreo 2luni tot ne sacaie o iritatie, care initial a aparut in spatele unui genunchi, ulterior in jurul ochisorilor, dar si pe anumite portiuni ale corpului pielea este usor aspra. La piciorus i-am dat cu nidoflor crema cand am vazut ca se scarpina si dupa vreo 2 aplicari roseata dispare(dar reapare, nu foarte repede, dar apare), dar la ochisori nu am dat cu nimic. Am consultat medicul pediatru si i-a prescris picaturi netamicin cateva zile, dar nu pot sa spun ca iritatia din jurul ochilor dispare, ca de fapt el in interiorul ochiului nu are ceva(ochiul nu e rosu, nu lacrimeaza, nu face secretii).Pot sa spun ca pielea din jurul ochilor este usor iritata si face niste cojite ca si cand are matreata(dar acea”matreata”se vede doar dk te uiti fff. atent).Daca pe restul corpului ii mai aplicam crema si disparea, la ochisori chiar imi fac griji ca e o zona sensibila.Tin sa precizez ca la ochi iritatia pielii a aparut cam acum 1 luna si are perioade cd,dispare(de fapt de estompeaza si cd.sa zic ca ii trece, iar reapare).Ce e de facut?
Buna ziua,
S-ar putea sa fie o forma usoara de dermatita atopica sau o alergie de aceea as recomanda un consult dermatologic pentru un diagnostic corect si un tratament optim; pana jungeti la dermatolog recomand aplicarea unei creme hidratante, din categoria dermatocosmeticelor(mustela stelatopia, atoderm, lipikar, trixera, etc). Va doresc sanatate iar daca mai aveti si alte intrebari, le astept cu drag!
Multumesc frumos de recomandari Delia Chira! Intrebarea este:pot sa aplic aceste creme in jurul ochisorilor?
Buna seara,
Fetita mea are 2 ani si 1 luna si cam din vara i-au aparut pe o gamba in fata, pe celalalt picior pe coapsa, pe antebrate cate o bubita care a trecut si a reaparut in acelasi loc insa mai mare ca prima data. zona are aspect de piele buburata ca atunci cand iti e frig, doar ca punctele sunt mai rosii si proieminente. am tot dat cu diverse unguente de capul meu insa acum a avut boala picior mana gura luata de la un loc de joaca si i s-au reactivat si bubitele acelea. nu stiu ce e si ce sa fac. unde trebuie sa merg mai intai: la pediatru sau la dermtolog? Mentionez ca avem si caine in casa (deparazitat cu vacinele la zi si tuns scurt) si stam la parter cu umiditate un pic mai mare insa tinuta sub control cu dezumidificator electric si cu aerisire de 2 ori pe zi. nu avem mucegai. nu stiu daca m-am exprimat corect insa nici nu stiu cum sa descriu mai clar. Stiu ca in dermatologie multe seamana intre ele si ma tem de ce ar putea avea. nu i-am facut pana acum nici un fel de analize si ma sperie si asta. in afara de o pofta scazuta de mancare si bubitele acelea nu are nimic.
Buna ziua,
Nu pot sa-mi fac o idee clara despre cum arata zonele respective; s-ar putea sa fie vorba despre ceva iritativ sau chiar de moluscum contagiosum; recomand consult dermatologic pentru diagnostic corect si tratament optim. Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna seara!
Am un baietel de 1 an si 6 luni si de cateva saptamani ne sacaie o iritatie din jurul ochisorilor. De fapt, pielea din jururul ochilor este usor inflamata si rosie. Tin sa precizez ca el nu se scarpina, nu lacrimeaza ochisorii si doar pe exterior are iritatia, in interior nu are nimic(ochisorii sunt curati), nu are secretii, nu se lipesc ochii. Pot spune ca pielea este irirtata, cu mici brobonele(dar aceste brobonele sunt vizibile doar daca te uiti foarte, foarte atent si de aproape)si usor se cojeste(de fapt se face ca o “matreata”).Mentionez ca el mai are niste zone aspre pe corp si anume pe coapse, pe umeri si se lasa spre coate(coatele nu prezinta iritatii) si pe burtica. Daca pentru zonele din restul corpului sunt mai putin ingrijorata, ma ingrijoreaza extrem de tare iritatia din jurul ochilor(apare si dispare).Pe la inceputul toamnei el a avut si o usoara conjuctivita(medicul oftalmolog ne-a recomandat tratament cu picaturi cu netamicin, igiena locala).Dupa episodul cu conjunctivita a aparut iritatia din jurul ochilor…care ne zapaceste…O fi problema oftalmologica, sau dermatologica? Ce e de facut? Astept parerea d-voastra! va multumesc!
Buna ziua,
Este posibil sa fie o forma foarte usoara de dermatita avand in vedere tegumentele mai aspre; la fel de bine insa poate sa fie o sensibilitate mai mare a zonei respective la aerul rece; as recoamnda sa apalicati o crema hidratanta, ideal din categoria dermatocosmeticelor(sunt creme speciale “pentru iarna”)sau ulei de migdale; daca in decurs de 3-5 zile nu se vad ameliorari atunci as sugera un consult dermatologic.
Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori mai aveti nevoie!
Buna seara,
Am un baietel de 16 luni.De ceva vreme pielea fetei i-a devenit foarte uscata si i s-au facut niset cruste rosii mai accentuate la caldura; de asemenea nasucul e foarte aspru si in urechi la fel.Pana acum l-am dat cu Emolium, dar de cateva zile am senzatia ca ii face mai mult rau decat bine.Ce ma sfatuiti sa fac: trebuie sa-l vada urgent un medic sau putem sa asteptam pana dupa sarbatori? As putea incerca ceva pana atunci?
Buna ziua,
Este posibil sa fie o forma usoara de dermatita; daca nu ati rezolvat inca problema, recomand o crema emolienta, din categoria dermatocosmeticelor(pentru piele atopica:bioderma, mustela, roche-posay, trixera); si, un consult dermatologic ar fi indicat pentru un diagnostic de certitudine si un tratament de intretinere daca este cazul.
Va doresc sanatate si va mai astept ori de cate ori mai aveti nevoie!
Buna seara,
Am o fetita de 4 ani .In jurul varstei de 2 ani a inceput sa se scarpine noaptea, in special pe fundulet pana isi facea rani.Medicul de familie a suspectat giardia…I-am facut analizele si intr-adevar avea…I-am facut tratamentul ,am repetat analizele si am scapt de giardia, dar de scarpinatul de noapte nu am scapat.
Am folosit toate cremele dermatocosmetice existente pe piata ( Mustela, A-Derma, Lipikar , etc) fara succes.Cand introduceam o crema noua pentru o noapte max doua nu se mau scarpina , dupa care incepea iara .
Am incercat Aerius …3 zile a fost bine dupa care a inceput iar sa se scarpine noaptea (dupa 15 zile de Aerius am renuntat sa-l mai administrez)
Mentionez ca in tot acest timp am efectuat examene coproparazitologice al caror rezultat a fost negativ ( cred ca am facut zeci …, iclusiv testul Elisa)
Hainele le spal in masina cu detergent Bio , le clatesc de 3 ori , de fiecare data , fara balsam.
La 1.5 ani de la debutul acestei probleme … am fost si la un medic dermatolog care a recomandat testul Phadiatop Infant , IGE si hemleucograma pt a veda eozinofilele.Toate au iesi foarte bune…nici urma de alergie …
Medicul dermatolog a spus ca din punctul lui de vedere copilul nu are nimica…( am fost la mai multi dermatologi) .Parerea medicului dermatolog a fost ca avand in vedere ca se scarpina numai noaptea considera ca este un tic nervos si sa ma duc cu fetita la un pshiholog pediatru…
Intre timp aria de scarpinat s-a mai largit : pe fese , pe picoare ( in spatele picoarelor) , sub brat , in cap si toate acestea numai noaptea .
Am folosit Advatan milk dar nu are nici un fel de rezultat… ca si cum as da-o cu apa.Parca e mai bine daca ma trezesc noaptea sa o spal …
Temperatura noaptea este de 21 grade , doarme neacoperita toata noaptea..De multa vreme nu se mai trezeste cand se scarpina … o face in somn.
Acum 2 zile s-a scarpinat asa de tare in spatele genunchiului ca si-a facut niste leziuni de grataj ca si in pozele d-voastra.
Baie ii fac 1 data / sapt,( o spal cu Lipikar) cu crema dermatocosmetica o dau zilnic ( la inteval de 1 luna schimb crema).Are nopti mai bune si nopti mai proaste.
Intrebarea mea este daca ati mai intalnit un astfel de caz,si ce investigatii recomandati sa ii mai fac .( medicul de fam se declara depasita de situatie)
Oare ar fi cazul sa o duc la un pshiholog , avand in vedere ca numai noaptea se scarpina? Ziua nu se scarpina deloc.
Va multumesc pentru rabdarea cu care ati citit aceasta postare .
Buna ziua,
Din punctul meu de vedere partea psihologica as lasa-o ultima; adica, trebuie cautata o cauza, epuizand toate posibilitatile; prima suspiciune este aceea de dermatita atopica insa daca aceasta a fost exclusa trebuie cautata o alta cauza, in primul rand parazitara; as exclude orice fel de parazit, incepand cu paduchii(am avut un astfel de caz in care mancarimile erau la nivelul tegumentelor si nu a nivelul pielii paroase a capului) dar si scabia(raia) si chiar toxocara canis;in plus, se recomanda analize complete de sange precum si o ecografie abdominala; analize de urina si de scaun si testari alergologice atat pentru factori alimentari cat si de mediu; din punctul meu de vedere trebuie un consult pediatric complex, cu evaluare dermatologica si alergologica; abia dupa ce este exclusa o cauza medicala ne putem gandi si la o evaluare psihologica.
Pana ajungeti la medic recomand baie zilnica in apa de baie sa adaugati emolium sau oliatum si sare de baie cu tarate de garu; dupa baie aplica o crema din categoria dermatocosmeticelor; de evitat imbracamintea sintetica, hainele care interactioneaza direct cu pielea sa fie albe si din bumbac.
Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari sau nelamuriri, le astept cu drag!
Buna ziua ! Am o fetita de 2 ani si 5 luni care a fost diagnosticata cu dermatita atopica, totul a inceput cand fetita avea in jur de 3 luni, ii aparuse niste pete rosii pe obrajori, nu am luat in consideretie atunci fiindca mi s-au parut lipsite de importanta deoarece ii treceu foarte repede daca ii dadeam Zyrtec, dar au reaparut dupa ceva timp i-au disparut,in luna Decembrie 2013, au reaparut aceste pete rosii dar insotite de mancarimi, mai intai au aparut pe obrajori apoi pe frunte, sub gat si in spatele gatului, se scarpina foarte mult, si seara se inrosesc mai tare decat in timpul zilei, pentru inceput am contactat medicul de familie, mi-a prescris un tratament cu speranta ca ii vor trece.Tratamentul este urmatorul:Osteocare lichid 5ml de 2 ori zi,
Zyrtek 10 picaturi pe zi,Aerius 2.5ml pe zi,tratamentul nu a dat din pacate niciun fel de rezultat,vazand ca tratamentul nu a dat roade am consultat un medic dermatolog, diagnosticul fiind acelasi dar mi-a prescris un alt tratament diferit acesta fiind:Crema- Dermo care,Keetotifen- sirop 5ml seara,Pro immunity- 5ml pe zi dar nici cu acest tratament nu a dat rezultat. As dori un sfat al Dumneavoastra, ce fel de tratament sa mai incercam? Mai exista sanse ca fetita mea sa se faca bine ? Astept cu nerabdare un raspuns! Va multumesc!
Buna ziua,
Din pacate dermatita atopica nu se vindeca; ea poate doar sa fie tinuta sub control; la aceasta varsta as exclude si o parazitoza digestiva(viermisori) precum si o eventuala alergie alimentara; personal la copilasii cu dermatita atopica folosesc emoliente in timpul baii(emolium, oliatum,etc) cu sare de baie bazata pe tarate de grau; dupa folosesc in functie de caz dermatocosmetice(atoderm, lipikar, trixera, a-derma,etc) iar in situatiile cu exacerbari preparate pe baza de cortizon insa doar pentru scurt timp; asociat daca este cazul antihistaminice intotdeauna cu un hepatoprotector(liv, silimarina, etc).
Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua, am o fetita de 7 luni jumatate, astazi a fost diagnosticata de catre un dr dermatolog cu dermatita atopica. de o luna de zile am introdus in alimentatia ei oul. tot cam de atunci a inceput sa ii apara si acea iritatie pe obrazori (piele uscata cu bubite),inainte a avut fata alba fara nici o pata. de mica are obiceiul de a se freca cu fata cam de orice, mai ales cand ii este foame sau este obosita. inainte sa ii apara bubitele o stergeam dupa masa cu batistute sterile din bumbac. de ceva timp recunosc am sters.o la masa si cu servetele din hartie. ma gandesc este oare posibil sa fie doar o banala iritatie? mananca carne si ficat de pasare de tara, piure de leggume, cereale cu banana. ou si lapte aptamil
va multumesc
Buna ziua,
Poate sa fie doar o iritatie la nivel facial insa, daca dermatologul a stabilit ca este dermatita atopica cel mai probabil ca asta este; posibil ca si oul sa determine o accentuare a acestor leziuni; daca ar fi alergie la ou, iritatia ar trebui sa fie generalizata nu numai la nivel facial; recomandarea mea este de a urma tratamentul recomandat de dermatolog si, eventual daca iritatia se accentueaza sau apare si in alte zone,sa cereti o reevaluare medicala; va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua.baiatului meu de 9 luni i;au aparut pe fata zgrabuntele de culoarea pielii pe frunte vizible in lumina sau la palpare iar pe fata, la obraji este putin rosu in anumite portiuni. Nu vad sa il deranjeze, sa se scarpine, nu au lichid. In situatia in care plange se inroseste fata apou isi revine. Dimineaţa aproape ca nu se vad, dar pe timpul zilei reapar.
Il spal cu mustela si ii pun crema la roche, am început de 2 zile sa il dau cu crema.
A avut acum o sapt jumate roseola si de atunci a ramas cu zgrabuntele.
De asemenea i-am dat iaurt in fiecare zi poate fi asta o cauza?
Este alaptat si nu a facut alergie pana acum la niciun aliment. Temp in camera noaptea e de 21 grade, umiditatea e mica din pacate.
Întrebarea este dc estw cumva dermatita sau e urmare a roseolei?
Multumesc.
Sapt viitoare aj si la derma dar ma interesa o parere asa pe nevăzute.
O zi frumoasa!
Buna ziua,
Doar pe aceasta descriere nu pot nici macar ridica suspiciunea de dermatita atopica; bolile de piele trebuie diagnosticate obligatoriu de dermatolog si probabil deja aveti un diagnostic in acest sens; va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna,si baietelul meu are 3 luni si jumatate si la varsta de 6 saptamani a fost diagnosticat cu dermatita atopica.Dr.dermatolof ne-a prescris crema Fucidin H aplicat in strat subtire pe fata si corp, apoi lotiune speciala de la EMOLIUM, la baita folosim Emolium gel-crema…………..din nefericire ….fara niciun rezultat.Mentionez faptul ca nu scapam nici de crustele de pe scalp………..inainte de baita aplic ulei de masline si apoi cu un piapten foarte des incerc sa le inlatur,insa apar altele………….nu vad niciun rezultat .M-ar interesa o parere a dvs.Multumesc.
Buna ziua,
Daca nu ati observat o ameliorare este indicat sa mergeti din nou la medic; e posibil ca tratamentul recomandat sa nu functioneze; as incerca un dermatocosmetic( atoderm, lipikar, trixere, aderma, etc); nu at precizat tipul alimentatiei; intra in discutie daca este alaptat sa renuntati dvs la consumul de produse lactate iar daca primeste formula, inlocuirea acesteia cu HA; in ceea ce priveste crustele, acestea sunt in cadrul altei afectiuni, dermatitat seboreica si, pe langa uleiul aplicat, puteti incerca sa folositi fie clasica vaselina salicilata 1%. fie un produs special(sunt demratocosmetice pt aceste cruste, personal am avut rezultate bune cu un produs de la mustela-stelaker). Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna seara, am gemeini de 7 luni si jumatate, fetita si baietel, la nastere fata a avut 2360 kg si baiatul 2270 kg, acum baiatul are 7600 kg si fata 7300, acum o luna aveau la fel, nu am avut probleme sa nu mi manance. Au 5 mese pe zi: dimineata si seara lapte, seara cu cereale, la ora 11 fructe cu branza calcica, pranz supa de legume cu care de pui ( de tara) si la ora 18 iaurt de capra. Ce as putea sa le mai dau? pentru ca de iaurt se pare ca s au saturat deja si il mananca mai greu. Gris cu lapte sau orez cu lapte le pot da? din ce lapte si ce gris si orez? Seminte de in, susan, chia le pot da? carne si oua de prepelita le pot da? De 1 luna de zile baiatul are obrajii rosii si pielea uscata, medicul la care am fost mi a zis sa scot branza calcica si ca trebuie bagata de la 8 luni si sa le scot ficatul de pui. Le am dat doar de 2 ori pana acum.Ideea e ca dermatita asta i a aparut inainte sa incet sa i dau branza si ficatul. ca tratament ne a dat de la bioderma, atoderm si niste pastilute homeopate, ca si detergent folosesc unul bio ( persavon se numeste) nu le pun balsam de rufe, temperatura este de 23 de grade, umiditate este, camera este aerisita periodic. Ce ma sfatuiti sa fac?
Mentionez ca le dau iaurt de capra pentru ca le am facut analiza de intoleranta la laptele de vaca, nu a iesit ca ar avea doar ca medicul respectiv ne a sfatuit sa le dau iaurt de capra si branza sa le o fac la fel.Brnzica nu le am facut o di lapte de capra pentru ca pediatrul actual mi a zis sa le o fac di lapte praf pentru ca ei au nevoie de substanta di lapte, in fine nu prea am inteles exact. Ce ma sfatuiti sa fac? Si cu greutatea? Multumim ca va faceti tim sa ne raspundeti la toate cererile noastre. o seara linistita.
Buna ziua,
Dezvoltarea este corespunzatoare; in ceea ce priveste regimul alimentar, acesta este corect; personal nu recoamnd seara cereale, mai ales la o varsta atat de mica; cerealele contin carbohidrati iar timpul de digestie al acestora este destul de lung; dimineata si seara mesele ar trebui sa se bazeze pe lapte; doar celelalte mese raman diversificate; in ceea ce priveste laptele, daca nu s-au evidentiat alergii la proteine, se poate folosi si laptele de vaca; sa nu uitam ca, laptele praf este LAPTE DE VACA; asadar, puteti folosi si produse lactate din vaca; asa cum am spus-o de multe ori, dermatita atopica nu este alergie la proteine sau la alt aliment, cu atat mai mult cu cat si dvs ati observat aparitia ei inainte de a introduce aceste alimente; ficatul este un aliment indispensabil in perioada de copil mic, se poate consuma fara probleme(eu il recomand o data pe saptamana); carnea poate fi de pui, gaina, curcan, iepure, vita, prepelita si neparat peste; oul trebuie sa fie prezent cel putin de 2 ori pe saptamana si, in locul celui de gaina pot fi folosite cele de prepelita(1 oua gaina=2 oua de prepelita); semintele pot fi si ele introduse insa trebuie testate pe rand si fin rasnitate. Detalii suplimentare gasiti si aici:http://www.pediatrucluj.ro/2010/10/20/alimentatia-copilului-in-primul-an-de-viata/
Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua..intampinam si noi o problema asemanatoare.avem un baietel de 4 ani si jumatate si acum o saptamana i-aparut pa obrazul drept o pata rosiatica cu pielea uscata si in interior bubite mici cat varful de ac fara lichid in ele..ni s-a recomandat nidoflor iar dupa 2 aplicai are in jurul petei rosii un cerc alb..am incetat tratamentul cu nidoflor pt ca banuiesc ca este alergic la unul din excipienti..ma puteti ajuta cu un sfat?..multumesc anticpat..o zi buna si sanatate tuturor
Buna ziua,
Nu pot sa recoamnd un tratament fara sa vad cum arata acea leziune; cel mai indicat este sa mergeti la un consult dermatologic,in urma caruia sa primiti un diagnostic corect si implicit un tratament corespunzator. Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua,
Va rog sa-mi dati un sfat. Bebelusul meu, de 8 luni, are pe scalpul capului ca niste scuame. La recomadarea medicului de familie, care a spus ca este o dermatita seboreica, am folosit unt de la Bubchen, ABC Derm Baby Squame, Mustela Stelatria Dermo-reparator. Nu au trecut. Am fost la dermatolog, caci incepuse copilul sa se scarpine si sa-si faca rani. Ne-a dat Triderm. Au trecut cat timp am aplicat Tridermul apoi au reaparut. Va rog dati-un un sfat. Ce sa mai fac? Precizez ca-l spal zilnic pe cap cu sampon Töpfer, alternat la anumite perioade de timp cu Weleda.
Multumesc!
Buna ziua,
Nu pot sa recomand un tratament daca nu vad despre ce anume este vorba; eu personal nu recomand tratarea dermatitei seboreice decat in cazuri severe; se incepe cu masaj al scalpului cu ulei de masline cu jumatate de ora inainte de baie, cu pipetanarea parului in sens invers cresterii; daca nu exista rezultate, se poate folosi vaselina salicilata 1%(preprata in farmacie) sau produsul mustela stelaker; eu personal cu acestea am obtinut intotdeauna rezultate insa, cum spuneam, rar le recomand.
Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
buna ziua. am un baietel de 2 ani si 2 luni si are in jurul ochilor un fel de edeme. am facut analizele la sange si iau iesit doar 3 inafara parametrilor si anume: % Eozinofile 5.3 % 0 – 5%, Nr. eozinofile 0.62 *10^3/µl 0.0 – 0.3 *10^3/µl, Uree serica 49 mg/dl < 36 mg/dl , pediatrul nu a dat un verdict clar: 1.poate fi ceva pe baza de alergii. 2. nu bea suficiente lichide si nu elimina toxinele din sange. A ramas sa mai face din nou analizele peste trei luni dar totusi sunt ingrijorata sa nu trateze cu superficialitate si sa fie altceva. Dvs. ce parere aveti?
Buna ziua,
Au iesit doar doua modificate, eozinofilele si ureea; in mod normal, analizele se interpreteaza in mod global, tinand cont si de ceilalti parametrii investigati; nu ati precizat daca s-au investigat si proteinele, hipoproteinemia poate da si ea astfel de edeme; imi este greu sa dau ceva sfaturi fara sa examinez copilasul si sa cunosc istoricul medical; pot doar sa spun ca, din punctul meu de vedere trebuie refacute analizele, cautate eventuale alergii sau paraziti(cresterea eozinofilelor), investigata functia renala si cea hepatica(a ficatului), inclusiv proteinele totale, albumina si efectroforeza proteinelor serice. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari le astept cu drag!
am facut setul general de analize iar celelalte erau in parametrii. ca si instoric a facut alergie la antibiotic (sumetrolim)si cand era mai mic a avut spasmul hohotelui de plans(de mai bine de jumatate de an nu a mai facut. o sa repetam oricum analizele doar ca nu inteleg de ce mi-a zis pediatru sa mai asteptam 3 luni…mi se pare cam mult timp..multumesc
Nu stiu ce inseamna setul general…fiecare medic stabileste un plan de investigatii in functie de ce simptome/manifestari sunt; de aceea, asa cum spuneam si mai sus, e nevoie de interpretare globala;mai multe din pacate nu pot sa va spun
Buna ziua , am o fetita de 7 luni care prezinta leziuni specifice dermatitei atopice pe fata , gat si regiunea posterioara genunchi de la aprox. 4 luni.La 6 luni a avut o raceala usoara in urma careia leziunile s-au generalizat pe umeri, fata ant. coate , torace , abdomen, coapse. Am fost la dermatolog care a recomandat : acid boric si advantan 3 seri consecutiv si apoi din 2 in 2 zile inca de 3 ori. Intr-adevar leziunile au disparut aproape complet si dupa 10 zile de la inceperea tratamentului am facut si vaccinul de la 6 luni. Problema este ca dupa aprox 5 zile leziunile au inceput sa reapara evident foarte intense dupa baie. Acum tot la indicatia dermatologuluinu ii mai dam decat zyrtec 4pic seara. Am dat-o si cu crema Bioderma Atoderm dar fara rezultate.Leziunile sunt tot mai multe si acoperkte de bubite.Problema este ca suntem la momentul diversificarii. Pana acum am introdus supa de zarzavat(initial doar morcov ,apoi patrunjel, pastarnac , telina), dupa 14 zile am introdus carne de gaina , apoi de curcan de 3 ori pe sapt , apoi sucul de mere urmat de mar ras. Am introdus apoi cartoful in supa. In rest copilul primeste lapte de mama dar cu biberonul. Va rog sa imi spuneti ce pot sa fac in privinta tratamentului si ingrijirilor, cum sa continui diversificarea ( fructe, iaurt, ficat , galbenus , celelalte legume) precum si ce restrictii alimentare am eu ( sa nu beau lapte ? , sa nu manac oua, citrice, rosii ?). Va multumesc.
Buna ziua,
Dermatita atopica nu se vindeca, poate fi doar tinuta sub control; sunt exacerbari care apar in special dupa infectii, vaccinari dar si sezonul rece este unul care acutizeaza dermatita la fel cum o temperatura prea mare in camera copilului poate fi raspunzatoare de aceste leziuni; trebuie evitat cortizonul pe cat posibil, la fel cum antihistaminicele trebuie administrate cu prudenta, doar atunci cand exista prurit(mancarime accentuata); trebuie “construita” o bariera la nivelul pielii; personal folosesc cu rezultate foarte bune emolium sau oliatum in apa de baie cu adaos de sare de baie pe baza de tarate de grau; evitarea produselor cosmetice si axarea pe dermatocosmetice; daca nu a fost eficient atodermul, puteti incerca lipikar sau trixera; pt zonele “urate” merita incercata crema cu uree in locul cortizonului, uneori functioneaza; legat de alimentatie, cel mai indicat este sa va sfatuiti cu medicul curant, nu exista alimente interzise/permise, exista alimente care pot accentua leziunile insa asta nu inseamna alergie la alimentul respectiv; alimentele se introuc progresiv, in cantitati mici si la 3-4 zile distanta unul de altul, urmarindu-se evolutia leziunilor si excluzand apoi alimnetele care intensifica leziunile.
Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Va multumesc pentru raspuns. In acest moment folosim ulei de dus de la ADerma dingama Exomega precum si o crema din aceeasi gama. Rezultate f.bune cu disparitia aproape completa a leziunilor. Totusi de 2 zile intr_adevar par sa reapara pe fata si in regiunea posterioara a genunchilor. Nu stiu daca e din cauza vremi de afara mai rece si umeda cu ceata sau ptr ca am introdus iaurtul ( progresiv pe parcursul a catevazile si pana la max 8 lingurite). Sa nu mai administrez Zyrtec ?
Din pacate asta va fi evolutia insa, cum mentionat si in comentariul precedent, exacerbarile de cele mai multe ori pot fi tinute sub control; fara sa consult nu pot face recomandari cu privire la zyrtec insa personal il administrez destul de rar si intotdeauna pe perioade scurte de timp, atunci cand mancarimea este accentuata, interfera cu starea generala a copilului sau ii impiedeca somnul. Sanatate va doresc!
Va multumesc pentru raspuns. Va urez Sarbatori Fericite !
Cu mare drag, Sarbatori Frumoase si dvs!
buna ziua am o intrebare fetita mea are 2 luni si a esit alergie pe fata la timple si dupa cap si ii dau finistil si nui trece
Buna ziua,
Fara sa vad despre ce anume este vorba nu ma pot pronunta; putin probabil sa fie alergie doar intr-o anumita zona; mai degraba m-as gandi la o dermatita de contact, mai ales daca sta cu caciulita in casa sau atunci cand iesiti afara o imbracati prea gros(zonele descrise sunt tipice pt aceasta situatie); daca nu este vorba de situatia mentionata, nu ar strica un consult medical pt un diagnostic corect si un tratament eficient.
Buna ziua.Am si eu un baietel de aproape 5 luni si am observat pe fruntea lui niste bubite mici mici,ca un fel de piele de gaina daca pot spune asa.Poate fi de la magneziu si vitamina B complex,care ii administrez de cateva zile?are cateva si pe fata si tample,mentionez sunt fff mici si de culoarea pieli!
Buna ziua,
Fara sa vad cum arata eruptia respectiva nu va pot oferi informatii suplimentare; eventual sfatuiti-va cu medicul curant care cunoaste bebelusul de la nastere si care cu siguranta va poate lamuri; imi permit totusi sa fac o mentiune in ceea ce priveste complexul de vit din grupul b, acestea se administreaza strict acolo unde este nevoie(afectiuni neurologice, deficit ponderal sever, sindrom de malabsorbtie,etc). Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua,am un bebe de 6 luni jumatate(cu dermatita atopica) si de 2 zile am inceput sa-i administrez Zyrtec si vitamina C(cate 5 picaturi pe zi din fiecare).Am sesizat o stare de somnolenta dupa administrare,e in regula sa-i dau in continuare si daca da pe ce perioada este permisa administrarea lui.As mai avea anumite intrebari,daca nu sta in fundut singur ar trebui sa ma ingrijorez?mentionez ca sta doar sprijinit si pentru putin timp..si in ceea ce priveste diversificarea,ii dau doar legume pasate(mi s-a zis sa scot pastarnacul si radacina de patrunjel ca ar fi alergene)doar ca nu stiu daca ii dau cantitatea corecta,ar trebui sa am o masura?As putea introduce branzica calcica?
Multumesc.
Buna ziua,
Administrarea de antihistaminice, medicamentele care inhiba mancarimea se administreaza doar atunci cand mancarimea este foarte intensa si bebelusul isi agraveaza prin scarpinare leziunile existente; nu ma pot pronunta cu privire la continuarea administrarii, fara sa vad cum arata leziunile bebelusului;
In ceea ce priveste diversificarea, pana la 7 luni axati-va pe masa de pranz; personal nu recomand exlcuderea anumitor alimente in dermatita atopica doar daca in urma administrarii acestora apar acutizari ale leziunilor; branza de vaci doar la cea de-a treia masa, adica dupa 7 luni si 2-3 saptamani.
Legat de statul in fundulet, poztia stabila trebuie sa fie in jurul varstei de 8 luni; nu-l fortati si nu-i impuneti pozitia de stat in fundic, fiecare achizitie motorie se face atunci cand bebe este capabil sa o realizeze.
Va doresc sa cresteti mari iar daca mai apar si alte intrebari, le astept cu drag!
Va mai necajesc cu o intrebare tot legata de dermatita..am facut analiza secretiei cutanate si i-a iesit streptococ pneumoniae,la antibiograma a iesit sensibil la CIPROFLOXACIN. Este posibil sa aiba streptococul pe piele sau a fost contaminata proba asa cum sustine medicul dermatolog? Acest streptococ este in interiorul organismului sau la exterior pe piele? Multumesc.
Buna ziua,
Si eu cred ca a fost contaminare; in plus,cirpofloxacina este un antibiotic care nu se poate administra copiilor; nu stiu cum arata leziunile respective si de ce s-a ales efectuarea de analize suplimentare; cel mai indicat este sa va sfatuiti cu medicul dermatolog.
buna ziua,doamna doctor!fetitei mele de 1 an si 8 luni i-au aparut de vreo 2 luni mici bubite ca niste cosulete pe obrajori.am dat-o cu diverse creme ca fluocinolon,nidoflor,baneocin dar fara rezultat.am fost la medicul de familie care e si pediatru si mi-a dat aerius si bephanten dar tot fara rezultat adica bubitele nu au trecut.ce tratament sa-i mai aplic?aceste bubite sunt doar pe obraji mai accentuate pe cel drept.multumesc.
Buna ziua,
Fara sa vad cum arata nu pot recomanda un tratament; cel mai indicat este un consult dermatologic pentru diagnostic corect si tratament corespunzator. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua ! Pot folosi pt cojitele de pe cap ung. Kelual de la Ducray la un bebelus de. 2 luni , diagnosticat de dermatolog cu dermatita seboreica?
Buna ziua,
Sigur ca da, puteti folosi linistita!
Buna ziua.
Am un bebe de 7 luni cu dermatita atopica si mi s-a recomandat sa-i dau ceai”Trei frati patati”.Mentionez ca pana acum nu i-am oferit deloc ceai. E in regula? Si e permis ceaiul de musetel in cazul dermatitei?
Multumesc.
Buna ziua,
Nu cunosc efectele terapeutice ale acestui tip de ceai; in general nu recomandam ceai din cauza taninilor(apar in intestin) care inhiba absorbtia calciului si fierului; personal merg foarte mult pe dermatocosmetice, eventual crema cu uree si probiotice in cazul celor cu dermtaita atopica; am copilasi pentru care s-a folosit ulei de levantica cu rezultate foarte bune
Buna ziua,
Am un baietel de 4 luni jumatate si de la doua luni au inceput sa ii apara niste pete rosii pe corp si pe picioruse. Am folosit Triderm, Neopreol, Fugicort dar petele apar mereu. Acum mai stridente sunt pe burtica. Aceasta roseate nu-l deranjeaza pe bebe. Adica nu il mananca sau ustura. Unguentul neopreol l-am folosit mai bine de 1 luna de zile. ce as putea folosi sa nu mai fie unguent cu antibiotic. Mentionez ca Neopreolul mi-a fost dat de medical pediatru fara sa ma avertizeze ca unguentul este periculos pentru bebelusi. Credeti ca a facut alergie la neomicina din antibiotic ?
Multumesc frumos pentru raspuns.
Scuze , alergie la neomicina din unguent…?
Buna ziua,
Dupa descriere cred ca este vorba despre dermatita atopica; nu stiu de ce s-a recomandat unguent cu antibiotic, posibil sa fi fost un risc de suprainfectie; in mod normal se foloseste un tratament de intretinere,din gama dermatocosmeticelor(atoderm, lipikar, trixera, mustela stelatopia,etc) cu restul masurilor de protectie(evitarea supraincalzirii, hainute de bumbac de culoare alba-cele care intra in contact direct cu pielea, adaugarea in apa de baie a taratelor de grau si eventual a unor uleiuri speciale tot din gama dermatocosmeticelor, etc); personal folosesc cu rezultate foarte bune suplimentarea cu probiotice 1-3 luni in functie de severitatea formei de boala. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua! Am un baietel de 6 luni cu dermatita atopica. Urmeaza sa faca cateva sedinte de kinetoterapie. Intrebarea mea este daca pudra de talc folosita in cadrul sedintelor poate declansa/agrava dermatita?
Buna ziua,
In mod normal orice crema/unguent/pudra pot determina activari ale dermatitei atopice, in functie de compozitia pe care o are; cel mai indicat este testarea acasa, mai exact aplicarea pe o zona mica de piele a pudrei de talc si urmarirea reactiilor; daca se intensifica dermatita trebuie gasit un inlocuitor pentru aceasta(ideal un produs dermatocosmetic);va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Bună ziua! Eu am un băiețel de trei anișori, i a iesit dermatita atopica la doi anișori și de atunci sărăcuțul suferă.LLa început i a iesit la nivelul încheieturilor la mâini și picioare pielea aspră roșie apoi la picioare atât s a scarpinat pana își dăduse o parte din piele jos. I s a dat antibiotic amestecat cu cortizon, de atunci am o atenție sporita sa nu se mai scarpine dar acum dintr o data i a iesit pe tot corpul are pielea roșie iritata și aspra, este asa de agitat saracul se scarpina pe spate plimbându-se cu corpul în stânga și în dreapta. Nu știu ce sa fac ca sa fie mai bine arata asa de rau pielea am senzația de multe ori ca e arsa. Îmi este mila de el noaptea când se agita cel mai tare. Nu observ sa fie alergic la mâncare, nu știu ce sa zic, lapte și oua nu mănâncă ca nu ii plac
Buna ziua,
Pentru a tine in frau dermatita atopica e nevoie de un tratament de intretinere care ajuta pielea sa-si refaca/mentina stratul protector; in general se recomanda dermatocosmetice(bioderma/rocheposay/mustela,etc); as recomanda un consult dermatologic si pediatric in urma carora sa se stabileasca daca este o dermatita atopica sau exista si o componenta alergica asociata; intra in discutie si un tratament antihistaminic insa doar cu recomandare medicala.
Buna ziua dna doctor,
Am si eu o fetita de 7 luni si jumatate si de vreo 3 saptamani a debutat o problema care nu se amelioreaza, este vorba de colturile gurii uscate , care sub influenta salivei se inrosesc. Mentionez ca nu are crapaturi sau pustule, ci doar zone cu pielea uscata. Am fost la dermatolog, nu i s-a parut grav, a pus pe seama diversificarii si/sau linguritei, alaptatului ( un regim pt mine).Mentionez ca am urmsrit reactiile la alimente nou introduse si nu am reusit sa fac vreo legatura, am schimbat lingurita, dar nu pot evita sa nu mai bage in guruta tot ce prinde(jucarii….). O dau cu Atoderm de la Bioderma, de abia am inceput, in rest am folosit crema de galbenele. De la ce ar putea fi ? Multumesc !
Buna ziua,
Si eu cred acelasi lucru ca si medicul dermatolog; in plus poate fi si un semn incipient ca-i este sete; incercati sa-i oferiti apa intre mese; ca si tratament nu stiu daca este neaparat nevoie de atoderm; o alta crema, pentru iritatii periorale de la bioderma face minuni in astfel de situatii. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua!Am o fetita de 13 luni,pe care o alaptez inca, si de vreo luna,am observat in zona lombara spre dorsal niste bubite,de fapt,se simt mai mult,nu se vad,nu au nicio culoare.Mai apoi,i-au aparut cateva bubite putin rosii pe obrajorul drept;acestea se accentueaza cand plange.Singurele schimbari la care ma pot gandi in acest timp sunt: folosirea balsamului de rufe,introducerea albusului de ou,uleiul de cod si Vigantoleten.Pe corp o spalam cu sapun natural(de la nastere) si crema Mustela.Ce ne recomandati sa facem?Trebuie sa adaug ca nu se scarpina,in concluzie,excludem pruritul.Va multumim frumos si asteptam cu nerabdare sfaturile dumneavoastra!
Buna ziua,
Fara sa vad cum arata nu va pot oferi informatii suplimentare; avand in vedere zona pot sa fie in relatie cu caldura; nu cred ca este o componenta alergica insa asta doar dupa o examinare a tegumentelor se poate stabili; luati legatura cu medicul curant care cu siguranta va poate oferi informatii suplimentare. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua, va multumesc pentru raspunsul anterior, dar revin cu inca doua probleme la bebelusa mea. Are 5 luni si inca de la nastere are limbuta ingrosata, depuneri albe pe limba care nu au trecut chiar daca am aplicat glicerina cu nistatin. Si mai are si pe cap coji galbene groase, care la fel nu au trecut. Am aplicat pe cap ulei de bebelusi, o crema preparata la farmacie si bioderma babysquam. La pieptanare se mai ia cate o cojita cu par, dar atat. V-as ruga sa-mi dati cateva indicatii pentru cele doua probleme. Va multumesc anticipat.
buna ziua,am o fetita de un an jumate cu dermatita atopica asa miau spus medici dermatologi,dar dupa parerea mea nu prea se aseamana cu dermatita pt ca are multe tip cosulete bubite pe mani picioruse si obraji.as dori sai fac analiza de sange sa vad daca este alergica,nu stiti acea analiza este decontata de casa de asigurari sau este contra cost.multumesc
Buna ziua,
Daca mai multi dermatologi au concluzionat spre dermatita atopica as inclina sa le dau dreptate; totusi, vorbim de medici care timp de 5 ani au studiat doar dermatologia iar dermatita atopica nu este atat de “ciudata” incat sa puna mari probleme in diagnostic; nu este o alergie, desi, uneori, in context de piele atopica pot sa se suprapuna si diverse alergii(alimentare, la factori de mediu, etc); daca nu sunteti impacata cu diagnosticul, as recomanda o evaluare pediatrica, eventual alergologica in urma careia, sa se stabileasca daca sunt necesare investigatii suplimentare; fara sa consult copilasul, sa stiu ritmul de dezvoltare, eventualele boli avute nu va pot recomanda analize suplimentare. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua,
Ne confruntam si noi cu o dermatita atopica si nu stiu cu ce sa o dau sa ii reduca mancarimea. Pana acuma am folosit cremele,avene xeracalm, lipikar de la Roche, cetaphil, si acuma am inceput cu ulei pentru hidratare ca ii este foarte uscata pielea.
M ati putea ajuta cu o solutie din acest punct de vedere ¿
Multumesc
Buna ziua,
Nu ati precizat varsta copilului, alimentatia, varsta la care a fost diagnosticat, eventuale alte probleme medicale, investigatii efectuate; fara aceste detalii nu va pot oferi informatii suplimentare, cel mult, va pot recomanda o evaluare pediatrica, respectiv dermatologica. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna sunt un băiat de13ani si am fost diac.cu dermatita atopica de la7-8ani.mami
…la recomandarea med.a folosit tot felul de emoliente…aderma bioderma…dar si crm
Cu cottizom…..am luat si tabletute cu cortizon…atunci am fost foarte rau la piele. Ce sa mai faca mami???multumesc
Avand in vedere varsta, se pot produce acutizari ale dermatitie atopice in relatie cu debutul pubertatii; trebuie excluse eventuale alergii(alimentare sau la factori de mediu); ca si tratament de intretinere, ar trebuie o gel de curatare(din gata de atopice: atoderm, lipikar, mustelastelatopia, trixera) precum si o crema de intretinere(aceleasi game); nu cred ca tratamentul cu cortizon este o solutie, mai ales la pubertate cand exista un ritm foarte alert de crestere; recomandarea mea este de consult pediatric/derma/alergologic si, eventual si endocrinologic, in functie de concluziile primelor examinari
Bună am un băiețel de 1 luna și de la 3 sapt iau ieșit pe fata ,pe cap și pe mânuțe niște puncte rosi care îi ies din ce în ce mai multe poate fi vorba de dermatita atomica?
Buna ziua,
Fara sa vad exact despre ce anume este vorba nu va pot oferi un raspuns concret; putin probabil, forma de manifestare a dermatitei este in general prin “pete”; tinand cont de sezon, intra in discutie si “bubele” de caldura; cel mai indicat este sa va sfatuiti cu medicul curant care in urma examinarii bebelusului va poate oferi informatii suplimentare. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Bună ziua , am o fetiță de 1 an și 9 luni a fost diagnosticată cu keratoza foliculara folosim produse hipoalergenice crema eucerin cu uree 10 % dar situația se tot înrăutățește tot mai multe bubite apar pe mâine brațe obraji și devin coșulețe îmi puteți recomanda un alt tip de crema sau tratament.va multumesc
buna ziua!
Am un baietel de 4luni si 2 saptamani,pana acum 3 saptamani iam dat si san iar formula ca si completare, asta la indrumarea pediatrului plangea intruna dupamasa de san,mi sa spus ca nu se satura deoarece este prea marisor ,l-am nascut de 4600 gr si 55 cm, acum are 8300gr si 70 cm.( mi sa zis ca tine si de gena tata are 190cm si mama 172cm).Pela 2 luni iau aparutniste bubite pe scalp obrajori si picioaruse cu puruit-a fost diagnosticat cu dermatita atopica( mama a avut bronsita asmatica la varsta de 4 ani)mi sa recomandat lipikar prima data iar dupa exomega uleiul de baie si crema,in restul corpuluiiau disparut mai putin pe obrajori unde arein permanenta.Ce mai pot folosi?
Si la ce varsta pot incepe diversificarea? Si cu ce as putea incepe.
Multumesc!
Buna ziua,
In situatia dermatitelor atopice care nu raspund complet la tratamentul topic(creme) se ia in discutie pentru cei care primesc lapte praf o formula ha, cel putin pana in jurul varstei de 6-7 luni cand se incearca din nou o formula simpla pentru a vedea daca “ne permitem” sa introducem in diversificare si produsele lactate(unt, branza, iaurt); pe fata puteti incerca sa aplicati o crema de tip “could crem”, s-ar putea ca si aerul mai rece sa fie responsabil de persistenta eruptiei la nivelul fetei; chiar daca primeste exclusiv lapte praf, diversificarea se face tot la varsta de 6 luni; bebe este mare pentru varsta insa, greutatea actuala este corespunzatoare lungimii, ceea ce inseamna ca bebe este dezvoltat armonios si nu necesita precautii in diversificare; in concluzie, diversificare la 6 luni, cu prima masa de legume/carne/ou, dupa 7 luni fructe iar in jur de 8 luni cereale si/sau produse lactate(daca dermatita “permite” introducerea lor); detalii despre diversificare gasiti si aici:http://www.pediatrucluj.ro/2010/10/20/alimentatia-copilului-in-primul-an-de-viata/
Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Bun gasit, Doamna Doctor!
Am descoperit site-ul dumneavoastra cu cea mai mare bucurie. Faceti un lucru absolut extraordinar si sper sa ca Dumnezeu sa va rasplateasca insutit.
Va scriu din Boston, USA. Am un baietel de un an. Aici doctorii mi-au dat mana libera sa completez laptele de la san cu lapte de vaca inca de la 11 luni, lucru pe care l-am si facut. Numai ca baiatul s-a umplut de bubitze. Mananca orice, dar indeosebi ii plac branzeturile, iaurtul de bebei si supa de pui. Nu stiu daca este dermatita atopica. Doctorii mi-au spus ca ar putea fi un virus in aer, pentru ca multi copii si adulti au bubitze de genul asta. Nu mi-au dat nimic, mi-au spus doar sa-l monitorizez.
Insa tot ce constat, este ca bubitzele se atenueaza pe timpul noptii, iar ziua se inrosesc si chiar se inmultesc.
Il ung cu Hydrolatum, baile sunt scurte. Ii dau multe fructe. Dar nu stiu ce sa mai fac.
Ma tem ca nu cumva sa-i imbolnavesc ficatul pe viata.
As vrea sa-mi spuneti daca ar fi bine sa elimin de tot laptele de vaca sau formula si sa ma limitez doar la laptele matern (care a scazut, ajunge doar la 300 ml/zi).
Si a doua intrebare este legata de vaccinurile de un an. As putea sa i le fac, chiar acum cand are puseuri de bubitze sau este bine sa astept? Dar nu stiu pana cand sa astept. Din raspunsurile pe care le-ati dat celorlalte mamici, am inteles ca dermatita atopica este o boala cronica.
Va multumesc din suflet pentru raspuns si va doresc tot binele din lume si putere sa continuati munca deosebit de daruitoare pe care o faceti.
Buna ziua,
Din descrierea dvs pare a fi vorba de dermatita atopica; virusul cam iese din discutie din moment ce eruptia persista; as merge in continuare pe crema hidratanta, eventual cautati ceva formule pt pielea atopica(nu stiu in usa firme insa roche posay, eucerin, mustela, trixera ar trebui sa se regaseasca si la dvs); as renunta la laptele de vaca, cel putin cateva luni si l-as inlocui cu o formula ha(cu siguranta exista pe piata); din cate inteleg nu au fost aceste manifestari la branzica si iaurt ceea ce, ne spune cu mare probabilitate ca este vorba de o minima intoleranta la proteinele din lapte; va multumesc din suflet pentru aprecieri iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua,fiul meu in varsta de 5 anisori are dermatita atopica a inceput de cand avea cateva luni pe obraz brate si glezne pana la aceasta varsta am fst de vreo 5 ori la control cu el si acelasi lucru mi sa spus de fiecare data,dar problema mea este ca am si o fetita de 3 luni si a inceput sa aibe si ea bubite pe fata si le-am comandat mustela stelopia pentru baita anume pentru copii cu aceasta problema,oare ii vreo problema daca folosesc aceste produse si pentru fetita daca nu am fst la un control cu ea sa-mi spuna exact daca si ea are?
Buna ziua,
Produsele respective sunt dermatocosmetice si pot sa fie folosite si fara recomandare medicala; daca leziunile persista atunci e bine sa va vada un dermatolog, nu intotdeauna functioneaza doar aceste produse dermatocosmetice.
Buna seara.Sunt mamica unui bebelus de 4 luni si 1s care a fost diagnosticata acum 1 luna cu dermatita atopica. La inceput eruptiile s-au manifestat pe fata si gat dupa care s-au extins pe piept, spate si de curand in zona vulvei. Mentionez ca folosesc din momentul diagnosticarii unguentul Aderma Exomega. Ar trebui sa ii fac fetitei si vreo analiza pentru descoperirea cauzei dermatitei. De aprox. 2 luni, bebele este alaptat exclusiv.As dori sa stiu,caror alimente sa le acord o atentie sporita, daca voi incepe diversificarea dupa 6 luni.
Va multumesc.
Buna ziua,
In rare cazuri de dermatita atopica exista si intolerante digestive, cel mai adesea la proteinele din lapte; alaptata fiind, laptele de mama are rol protector; daca va merge bine cu dermatocosmetice si fetita creste corespunzator in greutate nu sunt necesare investigatii suplimentare si nici precautii in diversificare; consultati-va si cu medicul curant care poate vizualiza evolutia leziunilor de dermatita.
Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua! In primul rand as dori sa va felicit pt informatiile oferite prin intermediul acestui site.
Am o fetita de 8 luni si jumatate si de 2 luni ne confruntam cu o dermatita atopica, sau cel putin acest diagnostic a fost pus de dr pediatru care o monitorizeaza. Practic nu are bubite si nici nu pare sa o scarpine acele zone foarte uscate de pe piele. Are cateva pete, in special in zona barbiei si sub buza inferioara, care se inrosesc si cred ca o si ustura. Ii aplic de cateva ori pe zi apa termala avene si crema trixera si plange cand o dau pe fata. Are, de asemenea si pe maini si picioare, dar nu sunt rosii ci doar aspre la atingere si nu pare sa aiba vreun disconfort cand o ung cu crema in acele zone. Este posibil sa ii apara de la frig, deoarece dimineata se trezeste cu fata alba, iar seara, petele de pe fata i se inrosesc si se vede ca e foarte crapata pielea de acolo. Mi-a fost prescris si fucidin h, dar dupa 3 zile de tratament nu am vazut nicio imbunatatire,prin urmare am intrerupt administrarea. Avand in vedere cele relatate, credeti ca poate fi vorba de o dermatita atopica sau poate fi o alergie la frig? Ca tratament ce-mi recomandati? Mentionez ca, indiferent de temperatura de afara, am scos-o la aer cel putin o ora in fiecare zi. Este in continuare alaptata si are 2 mese diversificate.
Buna ziua,
Posibil o dermatita atopica; nu pot insa spune 100% fara sa vad despre ce este vorba; pe fata suplimentar poate fi o iritatie de la saliva, eventual obiectele pe care le duce in gurita; alergia la frig nu prea se sustine, nu ar avea de ce sa fie si la nivelul membrelor; daca nu functioneaza trixera incercati atoderm sau lipikar; daca nici acestea nu functioneaza atunci s-ar impune un consult dermatologic. Va multumesc din suflet pentru aprecieri si va mai astept ori de cate ori mai aveti nevoie!
Buna ziua!
Sunt mămica unui băiețel de 7 luni, caruia de aproximativ 1 luna( din perioada in care am început dibersificarea) i-a apărut o eczema pe piept si pe umăr 2-3 pete rosii si uscate puțin reliefate, grunjoase. La indicația doamnei doctor pediatru de care aparținem l-am facut cu Nidoflor timp de 7 zile.dupa terminarea tratamentului petele au devenit galbene si aproape au dispărut. De 3 zile a facut febra din cauza erupției dentare si a transpirat mult. Ieri i-au apărut multe bubițe rosii pe dupa urechi, pe cap, pe piept si spate. Pediatra a zis ca e posibil sa fie de la transpirație dar eu am observat ca unele seamănă cu eczema de dinainte. Este posibil sa fi reapărut eczema? Dumneavoastra ce credeți si ce ne sfătuiți? Si este posibil ca eczema sa fi apărut din cauza unor alimente din diversificare? Am început diversificarea cu cereale din comert la ultima masa, cereale care se prepara cu lapte si folosim lapte de vaca semidegresat deoarece a fost alăptat exclusiv pana la 6 luni si nu am dori sa ii dam lapte praf din cauza controverselor la adresa compoziției acestuia.e posibil ca laptele de vaca sa fi declanșat eczema? In rest mănâncă fructe cu biscuiți dimineata, la prânz supa cu legume si cărnița de pui sau gălbenuș de ou de prepeliță la cateva zile, iar la masa de la 18, brânzica sau iaurt. Va multumesc
Buna ziua,
Reeferitor la episodul febril, posibil ca eruptia aceea sa fie o viroza eruptiva(roseola infantum de ex); pot insa sa fie si iritatii de la caldura; pentru eczema, pare a fi dermatita atopica; recomandarea mea este de consult dermatologic; pana ajungeti la derma, puteti aplica un dermatocosmetic pentru piele atopica(atoderm, lipikar, trixera, mustela stelatopia); referior la diversificare, recomandarile actuale sunt pt incepere cu masa de pranz pt a incerca refacerea rezervelor de fier care se epuizeaza in jur de 6 luni; de la 7 luni fructe si doar dupa 7 luni jumtatate/8 luni cereale(nu se incepe diversificarea cu cereale decat in caz de deficit ponderal); nu vreau sa fiu rea insa nu stiu cum de ati considerat acele cereale ca fiind potrivite iar laptele praf nu; nu stiu exact pe ce fel de dovezi va bazati cand vorbiti de compozitia “dubioasa” a laptelui praf; aici, cat de cat, nutrientii sunt cat de cat corespunzatori varstei; laptele de vaca nu se ofera ca si masa de sine statatoare, nu aduce nutrientii necesari, unii sunt deficitari(de ex fierul), altii in exces(proteine); personal recomand alaptarea insa acolo unde nu mai este posibila, consider ca cea mai buna varianta in absenta laptelui de mama este o formula de lapte praf; dupa varsta de 1 an se poate apela la laptele de capra, cel de vaca dupa 2 ani; posibil ca eczema respectiva sa aibe legatura cu o intoleranta(tranzitorie) la laptele de vaca.Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Multumesc mult pentru raspuns!
Buna seara,in urma cu 3 zile fetita mea de 6 sapt a fost diagnosticata cu dermatita atopica….ni s a recomandat sa folosim gel de dus si crema de corp de la Atoderma mentionez ca are bubite in prezent pe fata, pe scalpul capului,pe pipt si pe spate, pe fata fiind mai accentuate….as dori sa stiu parerea d voastra despre produsele pe care le folosim prezent sunt bune?
Daca nu care sunt cele mai indicate creme,geluri,detergent pt mentinerea sub control a acestei boli?
Despre folosirea cremei de galbenele ce parere aveti?
Fetitei mele i se usuca foarte des fata iar cu atoderma o pot max de 2 ori pe zi cu as putea sa o mai ung ca sa ii fie hidratata pielea in permanenta?va rog sa imi spuneti si parerea d voastra cum ar trebui sa procedez?
Va multumesc astept cu nerabdare rasp d voastra.
O seara linistita va doresc
Buna ziua,
Atoderm e o alegere buna, sa fie varianta intensiv; daca in cel mult 2 saptamani nu sunt ameliorari trebuie mers din nou la medic, e posibil sa fie nevoie de alt remediu; aveti mare grija la temperatura din casa, la cum imbracati fetita atat in casa cat si afara; intra in discutie si schimbarea detergentului si evitarea balsamului, cu clatire suplimentara a hainelor; de asemenea, e important ce fel de lapte papa; daca e lapte matern, 2-3 saptamani e indicat sa nu consumati lapte si produse lactate; daca e formula, atunci intra in discutie o formula HA; aici e indicat sa va sfatuiti cu medicul curant; personal, folosesc suplimentar cu rezultate foarte bune crema cu mimoza; va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna seara! Am un baietel de 5 luni si din cauza unei bronsiolite a trebuit sa aman vaccinul de la 4 luni. pe la 3 luni a avut o detmatita atopica care a fost tratata cu crema Cutivate, apoi am continuat cu bioderma athoderm. acum de 2 zile ne.am trezit cu o iritatie pe obrajorul drept dar care vad ca se atenueaza si cel mic nu da semne de plurit, iar medicul de familie a refuzat sa ne faca vaccinul deoarece copilul va face astm. Este vreo legatura intre vaccinul hexavalent de la 4 luni- dermatia atopica si astm bronsic? Va multumesc!
Buna ziua,
Dermatita atopica nu este o contraindicatie pentru vaccinare; exista o relatie intre dermatita atopica si probabilitatea unei hiperreactivitati bronsice, asta daca este o componenta alergica; nu exista nicio relatie intre vaccin si astm, altfel, toti bebelusii ar fi potentiali astmatici; recomandarea mea este sa mai cereti o parere medicala, eventual un consult dermatologic. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua
Fetita mea de 1 an si 5 luni, a facut dermatita atopica incepand de la 1 an si 2 luni, am fost cu ea la diversi doctori, s-a confirmat ca e dermatita atopica, dar in afara de sfaturi ce creme as putea folosi(ulei de dus Bioderma,Atoderm Intensiv Bioderma,Fucidin,Nidoflor,Elocom), n am primit. acum este foarte grav, are rani suprainfectate, fata este toata rosie , si curge si lichid. am dat si cu hidrocortizon dar tot nu se amelioreaza. am fost la pediatru si dermatolog. ni s-a recomandat sa facem panelul alimentar si respirator,care au iesit bine,nu arata nicio alergie.in schimb are oxiuri,i-am facut tratament,dar dermatita este foarte grava. va rog frumos sa mi spuneti si recomandarea dumneavoastra.
multumesc
Buna ziua,
Din pacate nu pot sa va recomand tratament fara sa vad cum arata mai ales daca sunt leziuni suprainfectate; cel mai probabil e nevoie si de un unguent cu antibiotic/cortizon; oxiurii trebuie neaparat tratati; repetate examenele coproparazitologice; de asemenea, tratamentul trebuie urmat de toata familia plus dezinfectat jucarii/suprafete, lenjeria de corp si de pat; eu am avut rezultate bune la pacienti cu lipikar sau aderma plus crema cu mimoza(aurderm) insa nu pe leziuni suprainfectate. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua
Am un copil de 10luni si de aproape o luna ia iesit pe piele (spate, piept si putine pe fata si frunte ) bubite marunte, vizibile foarte tare cand face contact cu apa si putin vizibile dar foarte bine simntite la atingere cand pielea e uscata,ce ar putea fi? Si mai am o intrebare ,atunci cand plange pe frunte ii apare pete rosi si dispar cand se opreste din plans.Va multumesc
Buna ziua,
Cel mai probabil este dermatita atopica; este insa necesar sa mergeti la medic pentru confirmare si tratament corespunzator; ceea ce descrieti la nivelul fruntii este o vasodilatatie a capilarelor periferice care apare la plans(nu numai, si la efort mai intens, caldura, etc); nu este o boala si nu necesita tratament
Va multumesc tare mult
Cu mare drag, multa sanatate va doresc!
Buna siua
Revin din nou cu o intrebare la dumneavoastra .Azi am mers cu copilul la medic si a zis ca are o usoara dermatita atopică , mi-a recomandat sa il spal cu gel de dus din gama Lipikar si tote hainutele ce ia contact direct cu pielea sa fie albe .Ce ziceti sa marg totusi la un dermatolog sau sa incerc sa fac cum a zis medicul si daca vad ca nu trece sa merg la dermato ?? Va multumesc din suflet
Recomandarile sunt corecte; eu as mai adauga si atentie sporita la temperatura din camera, la cum il imbracati, caldura accentueaza dermatita atopica; de asemenea hainele nu trebuie spalate cu balsam si clatite suplimentar; daca evolutia nu este buna atunci e necesar un consult dermatologic
Am sa elimin balsamul si o sa mai reduc si temperatura din casa ,va multumesc tare mult pentru timpul acordat si pentru recomandare o zi frumoasa si multa sanatate va doresc
Cu mare drag, multa sanatate va doresc!
Buna seara.
Ma numesc Mihaela si am un băiețel de 3 ani si 7 luni.
De o saptamana se scarpina inexplicabil pe toată pielea iar de vrei 3 nopti adoarme la ora 12-1 noaptea, se foieste sau pur si simplu se scarpina.
Nu are nici o bubita de nici un fel pe suprafata corpului, nu are pielea actopica, nu are basicute, nimic.
Se scarpina cu precădere pe mâini si pe picioare si cate odata pe cap.
L-Am cautat si de Păduchi, tinand cont ca merge la Gradinita.
Nu am identificat nimic suspect pe pielea lui. L-Am dat in aceasta seara cu crema reparatorie de la aven si parca a fost mai rau decat un alte seri de pana acum.
Ce sa fac? Mananca bine, e vesel, activ , nu pare sa aiba alte probleme.
Nu am schimbat nimic de curand, detergent, balsam etc.un sfat va rog,
Va multumesc
Buna ziua,
Folositi un gel de spalare din categoria atoderm sau lipikar ; daca dupa cel mult o saptamana nu apar ameliorari este necesar un consult dermatologic. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua va rog sămi spuneți la copil 2 ani diagnosticat cu dermatita atopica ușoară ,analize panel 4 nu arata alergic la nimic scaun bun urina buna ,doar stafilococ auriu in nas,pt asta i pun picături cu antibiotic ,iar pt dermatita il spăl cu gel lipikar dar avem și balsam după baie ,dar va rog sămi spuneți il pot da cu balsam in fiecare zi chiar daca nu facem băița ?Dermatita are pe mâini și fata il pot da și pe fata ? Și dacă e necesare regim ?,iar cu nasul de pare că respira greu și sforie și i de usucă ,i pun spray-uri cu apa de mare dar degeaba ,Îmi recomandați și altceva ? Multumesc
Buna ziua,
Daca va merge bine lipikar ramaneti pe lipikar; la baie folositi gelul de dus; crema aplicati-o de 2 ori pe zi in strat subtire, chiar daca nu-i faceti baie zilnic; referitor la nas, sa aveti grija la temperatura si umiditatea din camera, acestea influenteaza inclusiv zonele de dermatita; puteti folosi apa de mare zilnic daca e cazul. va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna seara. Am un băiețel de 1 an. Are pielea uscata si din când în cand ii apar mici brobonele in special in jurul gurii si pe gat. La 3 săptămâni de viață a fost diagnosticat cu dermatita atopică si mi s-a dat să folosesc A derma si a dat rezultate. Vreau ss va intreb daca pot folosi în continuare aceeași crema. O altă problema ar fi decalotarea. Baietelul meu nu prea s a decalotat. Nici eu nu i am făcut ca îmi e teama, numai Dna doctor pediatru când ii face controlul. La ultimul control înainte chiar mi a zis că nu e decalotat decat ffff puțin și că tb sa insist dar eu nu pot. Am citit pe internet si multi medici nu sunt de acord cu decalotarea ca oricum până la varsta de 4 ani se decolorează. Ce îmi puteți spune despre acest subiect. Si ultima problema. In urma unei răceli minore, adică fără febră ci numai cu mucisori la nas, pe care i am aspirat atât cât stătea el cu aspiratorul nazal. El are in continuare mucisori. Ce se poate folosi pentru a scăpa de mucisori. Va mulțumesc.
Buna ziua,
Legat de crema, daca va merge bine, o puteti folosi in continuarea; daca leziunile de dermatita se reactiveaza e necesara o reevaluare dermatologica.
In ceea ce priveste decalotarea parerile nu sunt deloc impartite; este clara recomandarea de a nu decalota, sustinuta de toate forurile internationale specializate; informatii suplimentare gasiti aici:http://www.chirurgpediatrucluj.ro/.
Rferitor la secretiile nazale, acestea trebuie indepartate, altfel, exista riscul de a se suprainfecta si de a determina complicatii; nasul se curata in prealabil cu ser fiziologic, chiar lavaj nazal iar secretiile in exces se aspira ori de cate ori este nevoie.
Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Va mulțumesc mult pentru răspuns si va doresc numai bine.
Doamna doctor, cum putem face diferenta intre dermatita si acnee la bebe de 1 luna? Sunt remedii pentru acnee?
Diferenta o face medicul; uneori nici noi(pediatrii sau medicii de familie) nu putem spune cu certitudine si atunci recomandam consult dermatologic; acneea in general nu se trateaza, dupa ce pielea se adapteaza la mediul extrauterin dispar leziunile de acnee; in formele severe rezultate bune sunt dupa aplicarea de apa termala si/sau dermatocosmetice speciale(cicabio spre exemplu sau cicaplast); daca sunt insa leziuni este indicat un consult medical, tocmai pentru dificultatea de diferentiere intre acnee, respectiv dermatita atopica. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua! Baietelul meu de 5 luni jumatate are dermatita atopica debutata la 3 saptamani de viata, fiind localizata la nivelul fetei. Este alaptat exclusiv.
Dna dr de familie a zis sa renunt la produsele lactate. Recunosc ca mancam multe deoarece nu consum carne (imi creeaza repulsie, am renuntat acum peste 10 ani), iar la oua am dezvoltat intoleranta dupa ce am nascut. Am renuntat timp de 5 zile la lactate si dermatita a remis. Restul episoadelor pe care le-a avut mi s-au parut in legatura cu incercarea mea de a reintroduce lactatele, va explic si de ce in cele ce urmeaza.
Am ajuns la o dna dr pediatru care e ferm convinsa ca nu de la produsele lactate pe care le consum eu e problema avand in vedere ca e alaptat exclusiv. O alta dr pediatru mi-a zis ca noile ghiduri nu mai sunt atat de restrictive in ce priveste dieta mamei in cazul in care copilul castiga in greutate, iar dermatita nu este foarte severa, fiind chiar indicat intr-un fel ca bebelusul sa fie “acomodat” cu produsele lactate pt a nu avea probleme mai tarziu, in momentul diversificarii. Precizez ca bebe are 7,100 kg, iar analizele ii sunt bune.
Acum sunt cam nelamurita, asa ca va rog mult sa-mi ziceti parerea d-voastra.
Va multumesc! Sanatate!
Buna ziua,
In dermatita atopica nu se recomanda dieta decat daca se observa clar ca anumite alimente intretin/accentueaza leziunile de dermatita; produsele lactate datorita continutului mare de proteine pot determina asta insa daca cu dermatocosmetice leziunile pot sa fie tinute sub control nu se exclud din alimentatie mai ales ca, din descrierea dvs regimul dvs este destul de “sarac” in proteine animale; daca insa, asocierea produselor lactate cu dermatita este severa si este insotita si de alte simptome(bebe agitat, modificari de scaun, dureri abdominale, gaze in exces, etc) intra in discutie suspiciunea de intoleranta la proteinele din lapte care necesita investigatii suplimentare pentru confirmare/infirmare. Va doresc sa cresteti mari iar daca sunt si alte intrebari sau nelamuriri, le astept cu drag!
Buna seara! foarte utile articolele dumneavoastra!
Sunt in cautare de raspunsuri privind boala fetitei!
Buburuza mea s-a nascut la termen,cu 2670g si 49cm (obstetriciana ne-a spus in timpul sarcinii ca ar avea o usoara restrictie de crestere intrauterina dar n-au fost alte probleme).a fost alimentata mixt de la nastere si pana in prezent; acum are 5 luni si 6000g.
are dermatita atopica (am fost si la dermatolog) cu debut de pe la 2 sapt dar instalata ‘in toata frumusetea’ cam de la 1 luna si jumatate- cu piele aspra pe picioare si eczeme pe obraji, frunte, cap, gat, zona poplitee- asa arata de atunci, cu exceptia 1-2 zile cat a primit advantan; in plus mai tot timpul are si eritem inghinal pt care am folosit cel putin 5 creme diferite si am schimbat 3 tipuri de scutece. Pentru DA am folosit cicaplast, lipikar, atoderm si inca vreo 2 creme, am schimbat vreo 4 tipuri de lapte, folosesc detergent pt bebelusi, fara parfum sau balsam, spalam hainutele separat (cu ale fratiorului de 1 an si 7 luni care are si el dermatita atopica dar o forma foarte usoara).
acum o sapt a supt dintr o portocala (nu am inceput diversificarea, a fost o intamplare ca o tineam in brate in timp ce mancam si am lasat o cand am vazut ca ii face placere:a facut alergie ( confirmata de pediatru cu experienta in alegologie) care a trecut in 3 zile cu advantan si zyrtec (a fost singura data cand pt 2 zile a avut pielea curata si nu s-a mai scarpinat).
-ce parere aveti? ce ar mai trebui sa fac?
– uleiul de masline poate inlocui cremele emoliente?
– aceste creme se aplica pe pielea cu eritem? (de ex pe recipientul de atoderm scrie ca se aplica pe pielea sanatoasa)
– cat de des pot aplica advantan? (ma refer la perioada dintre 2 tratamente?
– antihistaminele pe ce perioada se pot administra?
– am incercat sa-i dau althera (in ideea ca poate are si APLV cu manifestare cutanata, care ii intensifica boala de baza) dar nu l-a vrut sub nici o forma. ar trebui sa ii fac analize sa vad daca are APLV?
– avand in vedere episodul cu portocala, ar trebui sa facem analize pana incepem diversificarea, sa vedem la ce mai face alergie? (la portocala alergia a fost cu eruptie generalizata si prurit intens la inceput)
– nu i-am mai facut vaccinarile de teama reactiilor adverse, avand in vedere ca DA are o componenta imuna si ca practic ea a avut tot timpul leziunile, fara vreo ameliorare vizibila. ce ma sfatuiti in aceasta privinta? (are doar BCG- pe care l-am facut la 1 luna)
sper ca nu v-am obosit foarte tare!
mult succesc in activitatea profesionala si … inca o data felicitari pentru site!
Buna ziua,
Imi pare rau de raspunsul intarziat insa din cauza timpului limitat nu pot raspunde in timp real; in cazul in care situatia dvs nu s-a remediat eu personal as recomanda investigatii suplimentare in directia unei alergii(fie la lapte/produse lactate fie o “plurialergie”tinand cont de incidentul cu portocala), cu atat mai mult cu cat urmeaza diversificarea; din experienta mea cu dermatita nu prea exista forme care sa nu raspunda la dermatocosmetice(mai ales ca ati folosit mai multe) decat cele care au si un substrat alergic; recomandarea mea este de a va adresa unui pediatru gastroenterolog sau alergolog pentru investigatii suplimentare;pana ajungeti la medic puteti incerca si crema cu mimoza(aurderm) si/sau crema cu uree, eu personal am avut rezultate bune cu acestea; antihistaminicele se pot administra in functie de evolutie insa e indicat sa fie doar cu recomndare medicala(daca veti face investigatii e bine sa nu le administrati, acestea pot influenta rezultatele); legat de vaccinari, dermatita atopica nu constituie o contraindicatie in efectuarea acestora; va doresc numai bine iar daca sunt intrebari suplimentare, le astept cu drag!
Buna seara!
Am un baietel de 7 luni care de la varsta de 3 -4 luni i s-a declansat dermatita atopica. Pe corp o tin sub control cu diverse creme de la avene, lipikar etc insa problema cea mare este ca pe buza superioara s-a pricopsit cu o eczema care nu ii trece decat cu cortizon. I-am dat cu fucicort, fucidin H, advantan milk, toate il ajuta insa fix la 7 zile dupa incetarea tratamentului explodeaza iar ( cand zic explodeaza ma refer ca intr-o zi buza este aproape carne vie, i se crapa curge de multe ori si sange i se usuca foarte tare). De 2 saptamani-3, nu i-am mai dat deloc cu cortizon si am incercat sa tin cat de cat sub control cu creme gen avene, lipikar stik, vitamina E, apa termala, allergika 5%uree. Zona la fel de urat arata, nu i s-a retras deloc, ba din contra in unele zile parca i se umfla si buzita.
Aparitia acestei eczeme poate fi din cauza dermatitei? Ce altceva pot face, pentru ca am fost deja la vreo 5-6 dermatologi iar toti imi dau numai si numai cortizon plus cremele mai sus mentionate.
Bebe este inca alaptat si am incercat si varianta sa scot din alimentatia mea lactatele, cafeaua, mierea, nucile , capsunele, fragii etc insa nici o schimbare plus am incercat si varianta sa l dau cu crema cu antibiotic ( la recomandarea medicului) insa parca mai rau i-a facut :(. Nu stiu ce sa mai fac, ce sa mai incerc, nimeni ( nici un medic) nu a vrut sa-i faca teste ( deoarece m-am gandit ca poate fi un streptococ ceva instalat acolo) insa toti mi-au spus ca este din cauza dermatitei…. ok dar chiar asa acolo sa se faca in halul acesta??? Din pacate nu pot atasa poza dar arata de parca i-am turnat apa clocotita pe zona respectiva.
Nu stiu unde sa mai merg ce sa mai incerc….
va rog daca imi puteti da un sfat, orice, as aprecia foarte mult si scuze pt romanul de mai sus.
Seara linistita!
Ps : de mancat mananca foarte bine, toate legumele mi le-a acceptat fara nici o probleme, fructele le adora.
Buna ziua,
Faceti poze cu toate zonele afectate si trimiteti-mi pe mail(pediatru@pediatrucluj.ro)
Buna ziua ajutatima va rog și pe mine spunetimi va rog și mie copilul meu are 1.5 luni si are uscaturi și roșață in jurul ochiului,in spatele genunchiului și în fața cotului,după urechiusa ce poate fi asta si ce trebue sa fac.Am fost la dermatolog și nu ne-au dat rezultatul concret.
Buna ziua,
Posibil dermatita atopica; incercati un dermatocomestic, evitati imbracamintea prea grosa, caldura excesiva;daca nua par ameliorari este nevoie de reevaluare medicala; va doresc numai bine iar daca sunt intrebari suplimentare, le astept cu drag!