Am abordat acest subiect deoarece reprezinta una din cele mai mari temeri ale mamicilor, anxietatea exacerbandu-se de fiecare data cand copilasul face febra. De la inceput trebuie stabilita o distinctie clara intre convulsiile febrile si epilepsie; dintre copii cu convulsii febrile un procent cuprins intre 2 si 5 % vor putea dezvolta in viitor epilepie ( convulsii in absenta febrei ).Desi aceste convulsii sunt extrem de impresionante pentru anturaj, din punct de vedere medical sunt ” inofensive”, unii autori cataloganudu-le chiar ” banale”.
Ce sunt convulsiile?
Sunt niste miscari necoordonate ale corpului care in cazul convulsiilor febrile sunt determinate de un dezechilibru intre procesele de excitatie/inhibitie de la nivel cerebral, dezechilibru favorizat de imaturitatea sistemului nervos central care nu e capabil sa raspunda la cresterea temperaturii corpului determinand scaderea ” pragului convulsivant” cu aparitia acestor crize tonico – clonice generalizate (aspectul cel mai frecvent intalnit).
Care sunt cauzele febrei?
1. Frecvente :
- rinofaringite
- amigdalite, faringite acute
- otite
- adenoidite acute
2. Rare :
- infectii digestive – determinate de Shigella, Campylobacter
- boli eruptive – varicela, rubeola, rujeola
- roseola infantum
- infectii urinare
- febra post vaccinare
Convulsiile care apar atunci cand este vorba de o infectie la nivelul sistemului nervos central( meningita, encefalita) sunt determinate de ” leziunile”(uinfectia) ce apar la nivel cerebral secundare infectiei.
Cand se manifesta?
- in intervalul de varsta cuprins intre 6 luni si 5 ani , fiind foarte rare in afara acestui interval, cu o incidenta maxima intre 12 – 18 luni. Raportat la populatia generala, incidenta este variabila, in functie de studiile citate, aceasta fiind cuprinsa in intervalul 2 pana la 5% din populatia generala. Sunt foarte rare dupa varsta de 5 ani datorita pe de o parte maturarii sistemului nervos iar pe de alta parte scaderii dramatice a infectiilor prin consolidarea imunitatii.
- in general apar la temperaturi ce depasesc 38,5 C dar s-au inregistrat si la temperaturi sub 38 C(cel mai frecvent in cadrul febrei ce insoteste infectiile virale determinate de virusul gripal A, adenovirusuri sau virusurile paragripale) ;
- de obicei apar in primele ore dupa cresterea temperaturii si se pot repeta in cadrul aceluiasi episod febril (convulsii complexe) sau cu ocazia altei infectii ce evolueaza cu cresteri ale temperaturii (recidive)
- sunt mai frecvente la copii ai caror parinti au avut convulsii febrile,reflectand astfel existenta unei imporatante componente genetice( risc de pana la 50% de a prezenta convulsii febrile daca unul dintre parinti sau un frate/sora a prezentat convulsii)
Foarte important este excluderea unei infectii la nivelul sistemului nervos de tipul MENINGITEI sau ENCEFALITEI, in aceste cazuri, nemaifiind vorba de convulsii febrile; de asemenea convulsiile ce apar la copilasii cu probleme neurologice(de tipul encefalopatiei hipoxic ischemice, paralizii cerebrale, retard psiho-motor, etc) nu se diagnosticheaza ca si convulsii febrile, cauza acestora fiind mult mai complexa.
Cum se manifesta?
- sunt miscari necoordonate, spastice(asemanatoare unor tremuraturi), copilul fiind foarte incordat
si inconstient;(copilul pare ca se zbate ritmic, fiind foarte incordat); - ochii sunt mariti, ficsi, uneori ” dati peste cap” sau pot prezenta miscari ritmice foarte rapide;
- pot sa apara pierderi involuntare de urina sau materii fecale ( mai greu de cuantificat la sugari);
- cianoza peri-oro-nazala(copilul se invineteste mai ales in jurul guritei/nasului); alteori este foarte palid sau fata este rosie/vanata(facies vultuos);
- diminuarea sau chiar oprirea respiratiilor ;
- dupa terminarea episoului somnolenta, iritabilitate, amnezie retrograda (nu-si aminteste ce s-a intamplat)
In desfasurarea unei crize convulsive se descriu 3 etape:
1. faza preconvulsiva:
– nu este obligatorie
– copilul poate fi anxios, agitat sau poate prezenta halucinatii auditive, vizuale
2. criza propiru – zisa
- exista o rigiditate accentuata cu capul in extensie(dat pe spate), cu gurita inclestata, manutele sunt contractate iar picoarele sunt in exetensie (intinse) , faza ce dureaza cateva secunde pana la maxim 1 minut, urmata de perioada cea mai dramatica in care intreaga musculatura prezinta contractii foarte rapide (tremuraturi), ochii au miscari ritmice sau dimpotriva sunt imobili, la nivelul fetei exista grimase iar respiratia este neregulata(uneori chiar se poate opri), toate aceste manifestari avand o durata variabila de la 1-2 minute pana la 10-15 minute, uneori chiar mai mult, urmate fiind de o stare de relaxare generalizata(hipotonie) in care copilul este foarte ” moale”
3. Faza postconvulsiva:
- somnolenta, iritabilitate cu amnezie completa (nu stie ce s-a intamplat)
De cele mai multe ori durata este de ordinul minutelor, cu revenire spontana insa, cu toate acestea trebuie neaparat sa solicitati un consult medical de specialitate, medicul trebuind in primul rand sa excluda o eventuala meningita/encefalita (boli severe, amenintatoare de viata), ulterior sa stabileasca un diagnostic si eventual un tratament si, foarte important sa va ” invete” cum sa procedati pe viitor in cazul aparitiei febrei.
In ceea ce priveste modul de manifestare, durata si prognosticul, convulsiile febrile pot fi subimpartite in doua categorii :
A. Simple :
- o criza generalizata (tonico-clonica, tonica sau clonica);
- durata scurta (in medie 2-3 minute, niciodata peste 15 minute);
- exista un singur episod in decursul a 24 de ore;
- fara modificari post convulsii
B. Complexe :
- durata ce depaseste 15 minute;
- se repeta in decursul a 24 de ore;
- exista modificari neurologice dupa terminarea crizei
Cum se diagnosticheaza ?
Foarte rar aceste infectii se produc in cabinetul medicului sau la spital avand in vedere ca de obicei apar in primele ore ale febrei cand parintii nu apuca inca sa se adreseze medicului, de aceea de cele mai multe ori diagnosticul este unul retrospectiv bazat pe descrierea episodului de catre parintii(anamneza).Luand in considerarea caracterul dramatic al convulsiilor, de multe ori parintii nu vor fi capabili sa ofere foarte multe date, referitor la durata convulsiilor, la masurile pe care acestia le-au luat la domiciliu. Stiu ca este foarte greu dar, incercati sa va pastrati cat se poate calmul si, daca se produce un asemenea episod trebuie sa luati unele masuri de prim ajutor si sa solicitati ambulanta. Pana la venirea ambulantei de obicei lucrurile se calmeaza, convulsia se termina, de aceea este importanta atitudinea dumneavoastra .
Astfel, ce trebuie sa faceti?
- sa va asigurati ca, copilul nu este in pericol sa se loveasca in timpul convulsiilor – ideal ar fi sa-l asezati pe podea, ferit de contactul cu obiecte dure(gen mobilier);
- sa-l intoarceti intr-o parte pentru a preveni sufocarea(prin blocarea cailor respiratorii de catre baza limbii);
- nu-i administrati apa, mancare sau medicamente….nu este constient si exista riscul sufocarii;
- nu-l scuturati, nu-l loviti, nu-l strigati;
- daca se invineteste(in special la nivelul buzelor) solicitati un consult medical de urgenta si incercati sa-i aplicati manevre de resuscitare (respiratie gura la gura).
– daca este vorba de primul episod, adresati-va unui medic de specialitate; subliniez inca o data necesitatea unui consult medical. chiar daca episodul a trecut si, teoretic stiti ce trebuie sa faceti. Medicul este singurul in masura sa stabileasca diagnosticul si sa va recomande tratament.
In cazul convulsiilor febrile se fac investigatii pentru a stabili diagnosticul afectiunii care a declansat febra. EEG-ul (electoencefalograma) nu aduce informatii suplimentare chiar daca poate prezenta modificari in general in primele zile dupa convulsii; aceste modificari nu au valoare predictiva in ceea ce priveste evolutia(nu pot prezice daca astfel de episoade se vor repeta).
Dupa consult, medicul va stabili tratamentul care in general se adreseaza FEBREI si eventual afectiunii care a declansat febra(daca este vorba de o infectie bacteriana va indica un tratament antibiotic). Febra se trateaza cu antitermice, de mare utilitate fiind asocierea PARACETAMOL/IBUPROFEN(sirop, supozitor) Nu administrati ASPIRINA copiilor sub 12 ani.
Pentru tratamentul convulsiei febrile se indica DIAZEPAM(intrarectal) – DESITIN sau in caz de esec(convulsii complexe) se administreaza intravenos sub supraveghere in spital.
Care este riscul de recurenta ?
- 60-70% din copiii care au prezentat o convulsie febrila nu vor mai avea asemenea manifestari
- 30-40% vor prezenta recidive in general in primul an de la primul episod
Factori de risc pentru recurenta:
- varsta la primul episod(cu cat varsta este mai mica, in general sub 1 an cu atat riscul este mai mare);
- antecedente familiale de convulsii febrile(parintii, frati, surori)-risc de 2 ori mai mare;
- valoarea temperaturii la care a aparut prima criza-cu cat aceasta este mai redusa cu atat riscul este mai mare;
- durata redusa intre debutul febrei si aparitia manifestarilor convulsive;
- prezenta convulsiilor complexe;
- boli asociate ale copilului – anomalii ale dezvoltarii neurologice;
- antecedente familiale de epilepsie
Prevenirea recidivelor:
Exista asa numita profilaxie intermitenta care se adreseaza episodelor febrile si consta in tratamentul promt al oricarei ascensionari termice, alaturi de profilaxia continua care in general se adreseaza celor cu factori de risc pentru a dezvolta epilepsie.
- profilaxia intermitenta :-orice episod febril trebuie tratat cu maxima atentie respectand cu strictete indicatiile medicului; de cele mai multe ori, acesta va va recomanda sa aveti la domiciliu antitermice si Diazepam intrarectal(Desitin) pe care sa-l administrati atunci cand temperatura nu poate fi controlata cu scopul de a preveni repetarea convulsiilor.
- profilaxia continua-se adreseaza celor cu:- convulsii complexe, deficiente neurologice asociate sau celor ce au in familie epilepsie si consta in administrarea continua, in general pe o perioada de 1-2 ani de Fenobarbital sau Acid valproic(Depakine, Orfiril, etc);aceasta medicatie continua este recomandata de obieci de catre medicul neurolog pediatru in urma unor evaluari complexe si datorita efectelor secundare ale tratamentului continuu necesita evaluari trimestriale.
Care sunt factorii de risc pentru epilepsie?
Riscul de epilepsie dupa un episod de convulsii febrile este in medie de 2-5% fiind profund influentat de caracterul convulsiilor ( simple/complexe), de antecedentele de epilepsie in familie si de eventualele anomalii neurologice asociate.
Concluzionand, pot spune ca aceste convulsii febrile sunt manifestari relativ frecvente care trebuiesc tratate cu promptitudine si care chiar daca sunt foarte dramatice pentru anturaj, nu au o semnificatie deosebita asupra dezvoltarii ulterioare a copilului, studiile efectuate in acest sens demonstrand ca nu se asociaza cu retard mental sau neurologic daca survin la un copil anterior sanatos.
Este important sa stiti despre existenta lor, despre ceea ce trebuie sa faceti in momentul aparitiei lor si despre modalitatile de prevenire, respectiv tratament.
am o nepotica care a avut citeva convulsii dintre care un de durata de pina la 5 minute,acum are 1 an si 10 luni,nu poate sta in picioare,deci nu umbla si nu vorbeste.este posibil ca aceasta stare sa fie din cauza convulsiilor?si ce trebuie de facut in cazul acesta? va multumesc din tot sufletul meu .
Buna ziua,
Trebuie facuta o diferentiere exacta intre convulsiile febrile si cele care apar in absenta febrei si pot avea foarte multe cauze; daca la 1 an si 10 luni nu sta in picioare e important de consultat un medic neurolog pediatru pentru investigatii suplimentare. Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari, va astept cu drag!
Buna ziua,
Baiatul meu a avut 6 convulsii febrile, prima fiind la un anisor, apoi la fiecare febra, una pe an a facut convulsie, din 2010 am inceput cu orfiril dimineata si seara , totul a fost in regula chiat si cand am avut febra. in 2012 am oprit medicamentatia fiindca a implinit 6 anisori.In 2013, februarie s-a intamplat iar, la febra 39,4 din cauza unei boli virale. Are 6 ani jumate si in urma EEG-ului ne-au spus ca are epilepsie si nu convusie febrila.Niciodata nu a avut convulsii nensotite de febra. Locuiesc in Budapesta dar vreau un sfat de acasa.E posibil totusi sa mai creasca si sa scapam ? Eu am si inceput din nou sa-i dau Orfiril fiindca ciudat dar doctorita m-a anuntat scurt ca are epilepsie copilul, am urcat in masina ,amajuns acasa si nu stiu ce sa ma fac:(
Avem programare la un CT..oare ajuta s-au imi ,,radiez,, puiul.E un copil istet, perfect normal ca si comportament..poate prea educat mi s-a mai spus:(
Va multumesc!
Buna ziua,
Pentru diagnosticul de epilepsie este nevoie de un consult neurologic de specialitate cu investigatii suplimentare.Va recomand sa faceti un asemenea consult si toate investigatiile ce vor fi recomandate deoarece acest diagnostic este unul destul de serios si in consecinta trebuie tratat ca atare. Va doresc sanatate si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
buna ziua.opilul meu a avut zilele acestea,mai clar luni seara convulsii febrile, nu stiu cauza, la spital mi s-a spus ca din cauza febrei si ca avea amigdalita.urmeaza sa merg la neurolog.in rest de atunci nu a mai facut febra si e ff bine.in ziua cand i-a fost rau ,acuza dureri de burica si de cap, a si vomitat de 2 ori. ma intreb oare ce s-a intamplat?multumesc.Doamne ajuta
convulsile au fost cu cianoza si inclestarea maxilara sia a dintilor
Buna ziua,
Asa cum v-au spus medicii, convulsiile sunt din cauza temperaturii crescute; trebuie sa aveti grija la fiecare episod de febra care va mai aparea; cu siguranta medicii v-au recomandat cum anume sa actionati si cum sa preveniti recurenta convulsiilor. Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari le astept cu drag!
Buna ziua!
In urma cu 3 sapt fiul meu de 11 luni si 1 sapt la acea vreme a facut convulsii febrile la temp de 39,8.
(Si eu am facut o criza de convulsii la varsta de 2 ani.)
Internati fiind la Spit Grigore alexandrescu, in urma analizelor si a tratamentului de 4 zile in spital si alte 5 zile acasa, convulsiile nu au mai aparut.
Mi s.a recomandat antitermice incepand cu 38,5 grade daca mai apare febra.
Nu s.au constatat modificari neuro.
Dupa varsta de 1 an in afara de ibuprofen sau paracetamol (supoz/sirop) mai pot administra si altceva in cazul in care febra nu scade? Ce alte solutii am?
Multumiri
Buna ziua,
Orice viitor episod de febra trebuie tratat cu toata seriozitatea si cu antitermice in dozele corespunzatoare greutatii; ma gandesc ca vi s-a recomandat sa aveti la indemana si desitin atunci cand temperatura nu poate fi controlata; dupa varsta de 1 an se folosesc cele doua antitermice uzuale(nurofen/paracetamol) iar in cazuri cu temperatura mare(peste 39.5) se poate administra si novocalmin; detalii suplimentare gasiti si aici:http://www.pediatrucluj.ro/2011/01/21/ce-trebuie-sa-stiti-despre-febra/
Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari sau nelamuriri, le astept cu drag!
Multumesc mult. Seara buna!
Buna ziua.Am o fetita care pe22 noiembrie face 5 luni.Pe 2 octombie am fost cu fetita la o manastire la o slujba de maslu.In timpul slujbei cam dupa vreo ora de somn s-a trezit brusc tremurand,cu ochii tintiti drept in sus si numai reactiona,timp de1 minut pana am iesit afara,apoi si-a revenit.A doua zi dimineata a facut la fel si am plecat cu ea la spital la Targu Mures.Dupa cum am explicat acolo sunt convulsii in afebrilitate.Din acea dimineata nu a mai facut deloc,mi s-a spus ca a inhalat foarte mult fum din biserica si ca aceea ar fi produs convulsiile.I-au facut toate analizele la sange,EEG,si radiologie la cap si toate au iesit foarte bune.I-au dat tratament cu fenobarbitalpe tim de un an, encefabol si tanakan iar peste 3 luni,sa mergem din nou cu ea la control.Dupa acest tratament fetita este destul de moale,cand o pun pe burtica isi tine capus sus dar oboseste foarte repede si plange, iar cand o tin in brate isi tine capul sus ,dar este destul de moale si nu se tine ea bine,se scapa in toate directiile Am o nelamurire si as vrea si parerea altor specialisti:Daca EEG-ul si celelalte analize i-au iesit bune,nu este prea mult timp tratamentul cu fenobarbital (un an de zile)?Din cate informatii am eu fenobarbitalul este ca un sedativ si presupun ca de aceea este asa de moale fetita.
Va multumesc din suflet pentru timpul acordat!!!!
Buna ziua,
Exact aceeasi intrebare o am si eu; acea manifestare trebuie incadrata ca si diagnostic(daca e cazul); daca investigatiile sunt normale, atunci nu se justfica tratamentul; as recomanda un consult de specilaitate, eventual daca aveti posibilitatea la Clinica de Neurologie Pediatrica din Cluj. Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari sau nelamuriri, le astept cu drag!
Buna ziua…..Copilul meu are acum 3 anisori prima convulsie a facut-o la 1 an si pe la 2 ani si ceva cea de-a doua.As vrea sa stiu daca se va mai repeata si cum ar trebui sa ma comport cu ea ce ar trebui sa previn asta?Ea este acum foarte nervoasa se supara din orice si nu stiu cum sa reactionez…..Astept un raspuns……o parere…….un sfat…..Va multumesc mult
Buna ziua,
Nu ati precizta daca consulviile au fost in context de febra; nu as putea sa ofer un prognostic insa, daca orice crestere a temperaturii este gestionata corect, probabilitatea de repetare este mica; cat despre nervozitate, este varsta la care incepe sa se manifeste propria personalitate; va recomand un consult psihologic, cu evaluarea fetitei, in urma careia psihologul va poate oferi o serie de sfaturi si ponturi in asa fel incat sa treceti mai usor peste.
Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari sau nelamuriri, le astept cu drag!
Buna ziua,
De curand fetita mea de 3ani si 11 luni a facut a doua convulsie febrila. Prima a avut-o la 2 ani si 11 luni.Noaptea a acuzat dureri de gat, i-am administrat panadol si dimineata s-a trezit foarte bine. Am dus-o la gradinita si a inceput iar sa se vaite de dureri de gat si pe la ora 15:00 a facut convulsia la temperatura de 38. Intrebarea mea este care este procentul de mai aparea o noua convulsie? Cunoasteti mai multe cazuri cu 2 convulsii febrile unde dupa aceea nu s-au mai repetat convulsiile?
Buna ziua,
Probabilitatea de repetare a convulsiilor febrile este destul de mare insa, din fericire scade pe masura ce varsta copilasului creste; este foarte important de scazut rapid febra atunci cand aceasta apare si, de evitat situatiile similare cu cea mai sus mentionata; daca face febra cu o zi inainte nu este indicat sa fie dusa in colectivitate, febra la aceasta varsta semnifica infectie si, copilasul(chiar daca nu are convulsii in antecedente) trebuie izolat la domiciliu si urmarit; mai mutl, este indicat ca personalul gradinitei, atat asistenta cat si educatoarele si ingrijitoarele sa stie de convulsii si sa aibe intotdeauna la indemana desitin. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori mai aveti nevoie!
Buna seara!am si o o intrebare sunt o mama disperata nu stiu ce sa mai fac aud parerii si parerii .copilu meu are 1 an si 3 luni si luni dimineata din somn a facut o convulsie febrila (sia fixat ochii a inclestat gurita si au invinetit buzele)a durat 2-3 min nici numai stiu ca el dupa aia statea asa moale si am fost cu el internata pana azi a fc temp inn corp si nu miam dat seama ei miau zs ca e din cauza febrei dar avando 37 cu 9 ma gandesc ca nu este asa mare iau analizele iau iesit bune iau facut si fondu de ochii si ia iesit bine si mia zs sa ma intorc cu el peste cateva zile dupa ce ii trece si raceala ca sa ii faca si un control cardiologic si ecografie transfontanelara si EEG ambulatoriu asa scrie pe externare.ideea este ca mia dat fenobarbital sa ii dau un sfert seara un sfert dimineata dintro pastila dar el e asa adormit nu stiu se poate fii de la fenobarbitalu asta?dumneavoastra ce ma sfatuiti sa merg sa fac un control undeva mai departe timisoara craiova cluj?eu sunt din drobeta turnu severin.mentionez ca nimeni din familie nu a fost bolnav de epilepsie sau sa fi facut convulsii de genu nici macar nu am auzit de asa ceva pana nu mi sa intamplat?ce parere aveti?e ceva grav sau a fost pe baza de febra?
Buna ziua,
Trebuie stabilit clar daca au fost sau nu convulsii febrile; este cam atipic sa apara la temepratura atat de mica, in general apar la peste 38,5; din punctul meu de vedere trebuie un control neurologic cu EEG de veghe si de somn, plus ecografie transfontanelara; cred ca cel mai aproape va este timisoara unde cu siguranta va fi evaluat complet si veti primi un diagnostic corect si un tratament corespunzator. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua. As avea o intrebare. Sunt nelamurita in legatura cu administrarea desitin. Baietelul meu are 2 antecedente de convulsii , la interval de un an intre ele, plus cateva zile, mi sa dat la urgente un tub de desitin …sa l adm.in cazul in care s ar mai intampla. Intrebarea mea este…il administrez doar daca nu pot sa scad febra cu antitermice (paracet.nurof.novocalm) sau dupa ce face convulsia febrila? Si eu, in copilRie am avut convulsii febrile. Prima convulsie pe care a avut o nu a fost precum ce a de a doua. A fost diferita si ca durata si ca manifestare. La cea de a doua ..a fost prezenta si cianoza peri-orala. De la aparitia febrei si pana la convulsii e timp scurt. Face febra. Administrez nurofen. Astept rezultat….nimic…creste brusc febra….face convulsii. Neaparat trebuie sa admi .si Novocalmin….l isi face f bine efectul asupra febrei. In cazul nostru. Mereu suntem cu termometrul in casa…antitermice la indemana..si desitin. Multumesc ptr raspuns.
Buna ziua,
In caz de antecedente de convulsii febrile, atitudinea in caz de febra este diferita de la caz la caz; mai exact, in situatia dvs cand deja au fost 2 episoade, intra in discutie administrarea profilactica de desitin; mai exact in caz de temperatura peste 38, se administreaza neaparat antitermic in doza corespunzatoare greutatii; daca in 45-60 min temperatura nu scade atunci intra in discutie administrarea de desitin cu monitorizarea in permanenta a temperaturii si administrarea cu strictete a antitermicelor ori de cate ori exista cresteri ale temperaturii. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua acum 2 saptamani fata mea in varsta de 2 ani si 10 luni a avut prima convulsie in afebrilitate,ne aflam la spitalul de boli infectioase din Ploiesti,deoarece avea scaune diareice si varsaturi,i s.a administrat desitin si ne.a trimis la un alt spital.Am ramas peste noapte,iar dimineata la 6.30 a mai avut o convulsie,apoi a bagat.o la perfuzie cu manitol,iar pana la ora 11 a mai avut 2 episoade la fel in abebrilitate,una dintre ele a fost de 10 secunde.Am plecat la Bucuresti la spitalul MATEI BALS de boli infectioase,acolo a mai avut 2 episoade,ultimul avand ca rezultat eliminare de fecale si urina.La ora 17 am facut un CT la spitalul BAGDASAR ARSENIE,a doua zi i.a facut punctie lombara,ca sa elimine orice suspiciune.Au fost rezultatele bune atat la CT cat si la punctie.La rezultatul analizelor a iesit rotavirus pozitiv.Am stat 10 zile in spital,iar acum urmam tratament cu deakine.I.a facut si encefalograma,pe 9 aprilie ne ducem sa ii faca si RMN_UL.De cand am ajuns acasa o vad mult prea nervoasa,incapatanata trebuie sa facem ce spune ea ca altfel se enerveaza si imi este teama sa nu mai aibe alt episode convulsive.Oare o sa mai fie un copil normal?Am citit e internet ca depakine este medicament ptr epilepsie?Oare trebuie sa merg sa consult si alti doctori,aici este un spital bun,la fel si doctorii.Multumesc.
Buna ziua,
Nu am inteles din comentariul dvs daca s-a formulat sau nu diagnosticul de epilesie sau cum au fost incadrate aceste convulsii; pot sa fie in legatura cu infectia respectiva insa, din punctul meu de vedere trebuie un consult si o monitorizare neurologica permanenta pt un diagnostic de certitudine; cauza convulsiilor poate sa fie si un dezechilibru electrolitic din moment ce era o infectie digestiva insa, pot fi si alte cauze; daca se stabileste ca este vorba despre o manifestare de tip epiletic atunci va fi nevoie cateva luni/ani de tratament(de tipul depakine sau altceva la recomandarea neurologului). Va doresc sanatate iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua . Baiatul meu mi-a facut prima convulsie febrila 39.8 la varsta de 1 an si o luna… a doua dupa 8 ore la spital …. si dupa 9 luni a mai avut inca 2 crize in interval de 2 sapatamani intre ele tot convulsi febrile .Doamna doctora neurolog la budimex mi-a spus sa ii dau sirop depakin 3=0=4 7 ml pe zi avem 2 ani de cand luam depakinu si nu am mai facut nici o convulsie iar encefalograma a iesit buna.Cat timp de la ultima convulsie se administreaza depakin? si tatal lui a facut convulsi pana la varsta de 7 ani . Noi suntem bn doar ca stam cam prost cu vorbit asta o fi cauza?
ii mai dau si encefabol de 2 luni si si vitaminele tonotil.
Buna ziua,
In situatia dvs probabil s-a luat in calcul si componenta genetica; in mod normal, doar pt istoric de convulsii(daca acestea sunt exclusiv pe febra) nu se administreaza depakine si nici tratament neuroborant; tind sa cred ca s-a asociat si altceva din moment ce ati primit si aceste medicamente; eventual reveniti cu diagnosticul complet in urma caruia sa va pot oferi si alte informatii;in ceea ce priveste durata tratamentului, suveran evident ca este medicul neurolog care v-a preluat din moemntul primului episod. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua,
Baiatul meu,2.6 ani a avut prima convulsie febrila la 2 ani si 2 luni, a doua la 2 ani si 3 luni.prima pe fondul unei infectii virale conform analizelor de la urgente,unde avea temp 41. Ulterior med de familie a zis ca are otita si ca are nevoie de antibiotic, dupa care febra nu a mai aparut si a fost totul bine. Dupa o luna jumate a mai avut o viroza,i-am dat antiterrmice,a fost totul bine,apoi dupa inca 2 saptamani a facut iar febra( 39 din senin,dupa ce a venit de afara unde s-a jucat f energic).I-am dat antitermic la 4 ore de duminica seara pana luni seara,apoi marti doar ibuprofen de 3 ori ptca nu mai avea febra.miercuri dimineata si la amiaza a luat din nou antitermic,iar la 1 ora jumate dupa Panadol s-a molesit dintr-o data,temp era 39,i-am pus repede novocalmin dar nu a apucat sa-si faca edfectul si a intrat in convulsie.s-a incordat,s-a invinetit,si-a dat ochii peste cap,omanuta s-a inclestat si o tinea rasucita spre interior,i-a curs ceva saliva cred…a durat mai putin de 5 min….prima convulsie a fost cam la fel,nu am fost de fata. Dupa a doua a fost internat, eeg a iesit bine sinu a primit tratament neurologic.infectia a fost cu streptococ betahemolitic grup c conf exudatului.dupa antibiotic a fost totul bine.
Nu i-am facut vaccinul de la 4,6 si 12 luni iar pt a le recupera ni s-a spus ca trebuie sa il internam o zi pt a fi supravegheat. La doar o luna de la ultima convulsie nu este cam riscant sa faca un vaccin care poate provoca febra si deci o noua convulsie? Ar trebui sa mergem cu el pt investigatii suplimentare decat ce ne-au spus de la Sibiu? Ma gandescca totusi convulsiile sunt datorate unui sistem nervos inca imatur la noi,un vaccin peacest teren nu este mai periculos decat pt restul?(la vaccinul ror sau la cel de 2 luni nu a facut febra,dar dupa cel de 2 luni a avut ganglionii de la ceafa mariti).Multumesc foarte mult dna doctor!
Buna ziua,
Prezenta convulsiilor febrile nu semnifica o problema la nivel cerebral; doar convulsiile aparute in afebrilitate; riscul de a repeta convulsiile febrile este la fel de mare intr-o banala viroza, comparativ cu vaccinarea; mai exact, orice crestere brusca a temperaturii care nu este controlata riguros poate determina aceste convulsii febrile; aveti mare grija pe viitor cand apar cresteri ale temperaturii, administrati antitermice conform greutatii copilului(sfatuiti-va cu medicul curant); eu personal, la cei cu istoric de convulsii febrile, la care temperatura depaseste 39 si nu scade in primele 30 min dupa algocalmin recomand desitin(la indicatia neurologului pediatru); in cazul dvs, administrarea vaccinului, din punctul meu de vedere nu prezinta nicio problema, atata timp cat dupa vaccinare, in primele 48 de ore copilul este monitorizata iar temperatura tinuta sub control daca depaseste 38. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua, fetita mea de doi ani si 2 luni a facut in decurs de 3 luni doua convulsii febrile,dupa a doua convulsie ni s-a recomandat sa-l administram depakin 2-2-2 ml, sunt oarecum speriata in privinta depakinului citind reactiile adverse ale medicamentului, credeti ca ar trebui sa cer parerea unui alt doctor? Si inca o intrebare am inceput administrarea med dar fetita mea fiind tot timpul racita nu a primut vaccinul de 1 an, acuma primind si tratamentul cu depachin se poate vaccina?
Multumesc
Buna ziua,
Depakine-ul se administreaza strict la indicatia medicului cu specialitate de neurologie pediatrica; in mod normal, in caz de convulsii febrile se iau masuri prompte de tratament al oricarui episode febril, cu necesitatea administrarii e diazepam intrarectal(desitin); depakine-ul se administreaza in situatii speciale, cand se considera ca este vorba de un prag convulsivant periculos; recomandarea mea este sa mai solicitati un consult neurologic. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Pe data de 25.12.2015 fetita mea de 1 an si 5 luni a facut convulsie febrila la temp 39,6, a durat 8 minute prima data a tremurat dupa si-a fixat ochi intr-o parte,mainile inclestate corpul incordat ia curs din gurita un lichid crezand ca este saliva.Am sunat de urgenta la salvare in tot timpul acesta eu am miscat fata am strigat la ea,am batuto si in spate pt ca nu stiam ce se intampla cu ea,am stat internata in spital 4 zile.Am urmat tratament acasa 6 zile cu Fenobarbital.Pe 18.02.2016 sunt programata la Timisoara noi fiind din Dr.tr.severin la encefalograma.Nu a mai facut febra de atunci mi sa recomandat desitin sa’l introduc la nevoie.
Intrebarea mea este daca pot sa’i bag la tepm de 38.5 desitin si dupa avocalmim de 300gr deoarece cand a facut fata convulsia de la 38.6 i-am introdus paracetamol supozitor in 10 min sa ridicat la 39.6 iam bagat avocalminul de 300 dar jumatate de supozitor deoarece fata cantareste 9,700 dar nu a mai avut timp sa’si faca efectul deoarece a facut convulsia si am ramas cu frica.Va multumesc
Buna ziua,
Pana veti efectua consultul neurologic daca temperatura trece de 38,5, administrati desitin; la orice crestere a temperaturii peste 37,5 trebuie administrat antitermic in dozele recomandate de pediatru; dupa consultul neurologic, cu siguranta veti primi o “schema” dupa care sa va ghidati atunci cand fetita va face febra.Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua, fetita mea de 2 si 3 luni s facut convulsie febrila isi dadea ochii peste cap tremura si am facut impachetari si am plecat la spital acolo mi sa spus ca ate amigdalita am stat5 zile i sa administrat antibiotic si fenobarbital. Fetits si-a revenit e un copil plin de energie reactioneaza. Si mi sa dat fenobarbital sa ii msi dau 5zilr de 2ori pe zi 10mg.nu e prea mult? Sunt foarte ingrijorata chiar daca fetita e bine. Trebuie sa mergem la medic neurolog?
Buna ziua,
Eu personal recomand in cazul fiecarui copilas cu antecedente recente de convulsii un consult la neurologie pediatrica; medicul o sa va “invete” cum sa controlati de acum incolo febra, cand si cum sa administrati desitin; sunt informatii extrem de importante pe care trebuie sa le cunoasca parintele oricarui copil cu convulsii febrile. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna searea,
Va multumesc pt sfat. Vreau sa va spun ca vineri am fost la control la d-na doctor pediatru si mi-a zis ca fetita e in regula si daca fetita msi face febra de la38/5sa ii administrez desitin 10mg.i-am cerut parerea daca trebuie sa consult un neurolog pediatru si dansa mi-a spus ca nu e cazu e prima convulsie si nu are ce sa-mi spuna prea multe neurologu si ca fetita e bine nu are nimic numai daca observam noi cevape parcurs sau daca mai face doamne fetereste convulsie. Dar acum de 3zile ia aparut bubite pe corp dar mici si marunte iau dispstut si ia iesit dupa urechi si pe fata. Acum are numai pe obrajori dar i sau inrosit obrajori. Am fost cu ea la medicul de familie si mi sa spus ca are urticarie sai dau claritin si caliu lactic. Acum astept 3zile si sa vedem dar nu siu de la ce pt ca nu iam dat niciun aliment nou. Poate fi de la fenobarbital sa de la ce? Astept raspuns va multumesc. Va doresc multa sanatate
Eruptia poate sa fie in contextul virozei, sunt multe boli eruptive(roseola infantum, eritem infectios, etc); raman la parerea ca un consult neurologic nu strica, e foarte important sa stiti cum sa procedati pe viitor in cazuri de febra, pentru a nu se mai repeta episodul convulsiv
buna ziua,as dori sa va intreb ceva,baietelul meu de 10 ani a luat timp de 4,5 luni orfilin 1000 si prin decembrie am oprit tratamentul,din cauza ca nu am mai putut lua leg,cu medicul si nu stiam daca sa-i mai dau sau nu,acum o saptamana i-am dat iar timp de o saptamana si mam oprit ca mia spus medicul ca nu trebuia sa opresc tratamentul fara sa intreb medicul si ca nu trebuia sa ii mai dau fara stirea medicului,as vrea sa stiu daca poate aparea o problema din cauza asta la copil,el a fost diagnosticat cu COMPORTAMENT HIPERCHINETIC,ca are probleme de comportament la scoala.va multumesc astept un raspuns va rog mult.daca se poate .
Buna ziua,
Acesta este un tratament specific neuro-psihiatrie infantile; nu va pot oferi un raspuns, in astfel de situatii se impune o monitorizare de lunga durata, sub coordonarea unui medic cu specialitate de neuro-psihiatrie infantila; imi pare rau ca nu pot ajuta mai mult insa nu tine de domeniul meu de activitate. Numai bine!
multumesc frumos pt raspuns
Bună ziua…As avea nevoie de niște sfaturi.am o fetiță care are 1 an și 9 luni foarte energica abia reușesc sa I prind parul.cea ce ma neliniștește pe mine sunt următoarele aspecte:nu vorveste clar decât mama, tata, și încă vreo 5 cuvinte, înțelege ce încă spun și în aduce dacă I cer ceva dar câteodată vb cu ea și nu mă baga în seama, dacă vreu sa I citesc nu are răbdare vine îmi ia cartea și o răsfoiește. , eu vb cu ea toată ziua dar nu vrea sa repede după mine nimik doar câteodată, nu potI sta cu ea de vorba sa I explic ceva ca pleacă nu vrea sa stea nici în brațe, câteodată vine și mă pupa câteodată nu.De jucat nu are răbdare sa ne jucam se plictisește foarte repede și se enervează. EstE foarte agitata și nervoasa catodata mai ales în somn se tot foieste și geme.Ea a avut o convulsii febrila și în urma analiștilor nu am primit tratament doar 10 zile tonotilpentru ca fetița e bine.Am făcut control neurologic eeg de 2 ori și a ieșit 2 3 dereglari dar doamna doctor a zis ca nu e relevant ca fetița era agitata și plângea pt ca nu am putut sa I facem în somn dar ca este bine sa nu îmi fac probleme.Oare lipsa vorbitul și nervozitatea sunt de la episodul de convulsii care la avut în urma cu 4 luni? Va mulțumesc
Buna ziua,
Convulsiile febrile avute in antecedente nu determina afectare neurologica, ele sunt un “raspuns” exagerat al unui creier imatur(al bebelusilor si copiilor mici) la cresteri ale temperaturii; in situatia dvs s-ar putea sa fie mici tulburari emotionale, fara relatie cu acele convulsii febrile; este indicata o evaluare psihologica in urma careia psihologul sa va recomande cum anume sa va comportati cu ea, ce jocuri sa faceti, cum sa o “ajutati” pe partea de atentie/socializare/afectivitate. Apar des astfel de comportamente si, cu putin ajutor se obtin rezultate spectaculoase. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua,am un baietel de 4 ani si 5 luni cu 4 episoade de convulsi febrile,acum urmeaza un tratament cu Depakine crono 300 ultimul episod a fost in noimbrie 2015,as vrea sa stiu daca pot sa il vaccinez contra rujeolei?Multumesc astept raspuns!
Buna ziua,
Aacesta este un medicament din categoria antiepileptice, nu prea se recomanda in caz de convulsii febrile; in principiu vaccinul poate sa fie efectuat insa discuati si cu medicul neurolog, mie nu imi este clar daca este vorba despre convulsii febrile sau crize epileptice; imi pare rau ca nu pot ajuta mai mult. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Credeți ca televizorul are rol în comportamentul ei? I place mult cântecele și sa danseze.Ce mă sfătuiți sa fac? Eu mă gândeam ca dacă I oun cânteceleo ajuta sa înceapă sa vorbească. Și încă un lucru:Se leagana stânga dreapta indiferent dacă e muzica sau nu, se leagana inclusiv când vb cu ea.Când era micuta de statea in fundulet se legana si in fata si spate.Credeți ca e ceva în neregula? Va mulțumesc
Poate avea si televizorul un rol;nu cred ca este nimic de speriat insa trebuie neaparat sa consultati un psiholog pentru recomandari ulterioare.
La 3ani si 8 luni a facut o convulsie febrila tem 40 internati in spital cu diagnostic de convulsie febrila si amigdalita purtacee.am mers la un cabiner npi si nea dat sirop depakin 100 mgx3ori pe zi in martie avea 16 ka iar dupa 8 luni nia schimba doza de200mgx 2ori ca are aproape 19 kg an ramas surprinsa nii ne asteotam sai mai scada doza.si supozitor cu desitine la nivoie,dar nu uam administrat niciodata ca am reusit sai scad febra cu antitermice si lichide multe,eeg iau iesit bune.in martie facem un an convulsie nu a mai facut,dar ma sperie prospectul siropulul depackine .probleme cu vb nu are este energic activ vorbaret tine minte poezii la gradi probleme cu vederea nu are.ce ma sfatuiti sa fac .va multumesc frumos
Buna ziua,
Din cunostintele mele, nu se administreaza in caz de convulsii febrile tratament cronic cu un antiepileptic cum este depakinul(folosit pentru cuparea convulsiilor din crizele de epilepsie); recomandarea mea este de mai cere o parere de la un neurolog pediatru. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
O sa consultam si un alt medic neurolog pediatru am gasit un cabinet particular,dar si primul medic tot neurolog pediatru este,dar se cam grabeste la consultatie nu te asculta deloc are si multi pacienti pe zi,poate la privat o sa fie altceva,dupa ce mai facut acea convulsie in martie in iunie nia facut iar febre si am stat internati in spital iar dupa externare mi-a mai dat sirop klacid inca cinci zile,dar dupa trei zile de sirop a reaparut febra insotita de frisoane si am ajuns iar la urgente acolo nea spus ca nu are nimic nea schimbat tratamentu ia dat augumentin si antitermice dar tot facea febra,pana am cerut trimitere la bucuresti noi fiind din buzau.la marie curie iau facut toate analizele sange urina ekg eco abdominala radiografie pulmonara examen orl,si un examen chirurgical,iar trei medici iau pus diagnosticul de rinita alergica din cauza la antibiotice ia scazut imunitatea si dus la mare in fiecare sezon.anul trecut lam dus si vad ca nu a mai racit la cinci a fost trezirea sa ia aerosoli.acum gand la Dumnezeu.va multumesc frumos pt sfat
Din pacate asa se intampla cand se abuzeaza de antibiotice; subscriu si eu pentru curele heliomarine si, pentru o alimentatie bogata in fructe si legume; si, neaparat inca o parere neurologica.Sanatate va doresc!
buna ziua, am un baietel de aproape 2 anisori care in februarie anul acesta a facut o convulsie febrila in contextul unei enterocolite in urma careia ne a fost administrat antibiotic (pt tratarea enterocolitei)! ulterior am mers la control neurolog la bucuresti ( noi suntem din galati) si l a consultat pe copilas in ideea de a exclude orice alt diagnostic fiind foarte speriati dupa convulsia febrila! e rezultat ca e in regula si ca nu i necesar sa faca o encefalograma!
acum la galati, dr de familie ii este teama sa i faca vaccinurile ( am ramas in urma cu vaccinul de 11 luni si ror) si ne trimite din nou la bucuresti sa intrebam neurologul daca poate face vaccinurile!
dvs ce parere aveti?
si inca o intrebare, sora lui de 5 ani este in a 5 a zi de varicela, cu siguranta va face si el! cum voi trata febra celui mic in conditiile in care la panadol nu reactioneaza bine ( a facut convulsie dupa 20 min de la administrare) iar din cate am auzit nurofen nu i indicat in varsat de vant!! multumesc pt un raspuns prompt!
Buna ziua,
Convulsiile febrile nu reprezinta o contraindicatie pentru vaccinare;este insa importnat de avut acordul neurologului pediatru; legat de varicela, cel mai probabil ca va face si el; pentru doze de antitermic trebuie sa va adresati medicului de familie care va stabili doza in functie de greutate dar si va evalua necesitatea sau nu a administrarii desitinului(ca si masura profilactica pentru a evita convulsiile in caz de febra rebela la antitermic); imi pare rau ca nu va pot ajuta mai mult insa nu pot recomanda doze de tratamente. In plus, cu siguranta gasiti un neurolog pediatru in galati, sa nu fiti nevoiti sa faceti inca un drum de bucuresti. Va doresc numai bine iar daca sunt intrebari suplimentare, le astept cu drag!
Buna ziua! Baiatul meu de 2.5 ani a facut 2 convulsii afebrile la interval de 1h care nu au durat mai mult de 1 min. Apoi am aflat ca are Rotavirus pozitiv, dezechilibrul electrolitic nu a fost mare…am facut eeg in veghe, iar sambata facem eeg in somn. Sunt suficiente aceste investigatii pentru excluderea epilepsiei?
Buna ziua,
Cel mai probabil convulsiile au fost secundare dezechilibrului hidroelectrolitic; mai ales ca durata a fost foarte scurta, atipic pentru epilepsie; in functie de cum vor iesi traseele de eeg medicul neurolog va decide daca ramane sub supraveghere(stiu eu, monitorizare la 3-6 luni) sau sunt necesare investigatii suplimentare. Imi pare rau ca nu va pot ajuta mai mult insa e un domeniu rezervat strict neurologiei pediatrice. Va doresc numai bine iar daca sunt intrebari sau nelamuriri, le astept cu drag!