Ce este bronsiolita acuta?
Este o infectie virala produsa in peste 70% din cazuri de  Virusul Sincitial Respirator ( VSR) care afecteaza in special caile respiratorii inferioare (bronhiolele) determinand astfel inflamarea lor cu scaderea calibrului si implicit aparitia dificultatilor de respiratie. Mai poate fi determinata de virusul paragripal tip 3, unele adenovirusuri si chiar Mycoplasma.
Afecteaza in special copii sub 2 ani cu un varf al incidentei in primele 3 – 6 luni iar dintre acestia un risc mai crescut il prezinta copiii care nu au fost alaptati, cei nascuti prematur si cei care sunt constant expusi fumului de tigara; de asemenea este mai frecventa la sexul masculin si la copii paratrofici ( cei grasuti, pufosi)
Apare cu predilectie in anotimpul rece, putand evolua in mici epidemii.
Clasic se caracterizeaza prin : respiratie suieratoare ( weezing) si dificila ( dispnee in special expiratorie), tuse ineficienta, cianoza si chiar refuzul alimentatiei cu aparitia deshidratarii.

Cum se transmite?
Fiind cauzata de unul din cei mai prezenti virusi in mediu, se transmite cu usurinta, in special pe cale aeriana dar si prin contactul cu obiecte contaminate ( jucarii) cu secretii infectante.
In general imunitatea nu este de durata insa reinfectiile evolueaza mai putin sever; prezenta mai multor episoade de bronsiolita acuta din care cel putin una de severitate crescuta ( care a necesitat spitalizare) constituie unul din criteriile majore de diagnostic al astmului bronsic ( sunt necesare mai multe criterii pentru a stabili acest diagnostic – despre relatia bronsiolita – astm intr-un articol viitor)

Cum se manifesta?
Debutul
– este frecvent sub forma unei infectii de cai respiratorii superioare ( de tip rinofaringita – raceala) cu febra de cele mai multe ori moderata ( sub 39C), obstructie nazala sau secretii apoase care se scurg in gurita si determina tuse; aceste secretii in timp devin mai ” groase” si necesita sa fie fluidificate ; in cateva zile, pot sa  apara dificultati de respiratie ( de la forme usoare pana la forme foarte severe care necesita spitalizare), respiratie zgomotoasa, suieratoare ( weezing) cu folosirea muchilor accesori pentru a usura respiratia.
Perioada de stare :
respiratie rapida ( polipnee) –  de la 40 – 50 respiratii/minut dar care poate  ajunge pana la 60 -80 respiratii / minut in formele severe si dificila in special cand este vorba despre expir ( dispnee expiratorie) – adica aerul existent in plamani nu mai poate fi expirat secundar inflamatiei de la nivelul bronhiolelor
– prezenta weezingului – respiratie suieratoare ( haraiala)
– pentru a-si usura respiratia incerca sa foloseasca mai multi muschi , mai ales cei de la gat, dintre si sub
coaste; in termeni medicali se numeste tiraj ( substernal, intercostal, subcostal); se poate observa cum
respira mai mult cu burtica
tuse iritativa, chinuitoare care in zilele urmatoare devine productiva
– durata este in medie de 5-7 zile, uneori chiar 10-14 zile insa perioada critica este reprezentata de primele 2-3 zile; dupa remisia simptomelor poate persista tusea chiar pana la 3 saptamani.
De asemenea sunt cazuri in care persista weezingul ( respiratia suieratoare) mult diminuat fata de perioada acuta insa care se poate exacerba daca se produce o noua infectie a cailor respiratorii, conducand catre ceea ce in termeni medicali se numeste weezing recurent ( voi detalia pe larg acest subiect intr-un articol viitor).
– prezenta secretiilor in caile respiratorii poate determina aparitia varsaturilor si a mucusului in scaun

Cand ne adresam medicului ?
In principiu ori de cate ori copilul este bolnav trebuie sa solicitati un consult medical si sa nu administrati medicamente ” dupa ureche”. Medicul este singurul in masura sa stabileasca un diagnostic, sa recomande spitalizarea in cazurile severe si sa prescrie un tratament corespunzator. Tin sa subliniez importanta spitalizarii in cazurile severe si doresc pe acesta cale sa va sfatuiesc sa nu refuzati internarea atunci cand un medic specialist recomanda acest lucru.
Este obligatoriu sa solicitati un consult medical de urgenta daca :
  • sugarul are  sub 3 luni;
  • copilul este nascut  prematur
  • exista  si alte boli asociate ( malformatii congenitale ale inimii, imunodeficiente, boli cronice cardio – pulmonare);
  • stare generala este  alterata cu febra mare, apatie, somnolenta
  • sunt prezente  crizele de apnee ( oprirea pentru perioade scurte de timp a respiratiei)
  • exista  cianoza medie/severa ( perioronazala – in jurul guritei, la nivelul extremitatilor)
  • copilul respira foarte greu, si repede ( peste 60 -80 respiratii/minut), are dificultati la expiratie( nu poate da aerul afara) sau face pauze scurte la respiratie ( apnee)
In unele cazuri e necesara spitalizarea deoarece este nevoie de oxigen pentru a usura respiratia si administrare de lichide pentru a corecta deshidratarea.

Complicatii :
1. Insuficienta respiratorie
2. Acidoza metabolica ( hipoxie = scaderea oxigenarii si hipercapnie = cresterea nivelului dioxidului de carbon)
3. Sindrom de deshidratare acuta
4. Suprainfectie bacteriana cu aparitia  pneumoniei/bronhopneumoniei
5. Convulsii febrile ( in ascensiunile termice bruste)

Cum se trateaza ?
In privinta tratamentului sunt doua aspecte pe care le voi trata separat si anume, tratamentul si urmarirea la domiciliu ( pentru cazurile usoare) si tratamentul in cazurile severe care necesita spitalizare.
Fiind vorba de o infectie virala nu se administreaza antibiotice; acestea nu scad durata infectiei si nici nu previn suprainfectia bacteriana.
Tratamentul la domiciliu :
Aceta este tratamentul uzual…NU ADMINISTRATI MEDICAMENTE decat daca au fost prescrise de un medic pediatru si daca acesta  decide ca este vorba de o infectie usoara si poate fi tratata acasa ( sub supraveghere permanenta)
Masuri generale :
temperatura ambientala : 20 C; aer umed ( ideal umidificator) daca nu …vas cu apa pus pe calorifer sau un prosop in permanenta umed
evitarea expunerii copilului la fumul de tigara ( prin efectul iritant mentine inflamatia si obstructia bronsica)
hidratare corespunzatoare ( cantitati mici de lichide administrare la intervale scurte) nu fortati copilul sa bea  sau sa manance pentru ca atunci pot sa apara varsaturi care vor accentua sindromul de deshidratare; puteti sa administrati lapte, ceai, supe, sucuri de fructe, apa, compot
– usurarea respiratiei prin ridicarea capatului patului unde copilul doarme sau plasarea unei perne in plus sub   capul acestuia.

Tratament medicamentos:
  • nu voi insista foarte mult asupra lui intrucat vreau sa descurajez practicile din ce in ce mai frecvente de administrare a medicamentelor fara avizul unui medic ( medicul care consulta copilul).
  • Scopul acestui blog nu este de a va da tratamente in absenta examinarii clinice sau de a combate tratamentele prescrise de medici, acest lucru fiind imposibil. Medicul care examineaza copilul este suveran in ceea ce priveste diagnosticul si tratamentul. Scopul acestui blog este de a va explica anumite lucruri, anumite investigatii medicale  si tratamente.
antitermice daca exista febra ( alternativ Paracetamol si Ibuprofen in dozele recomandate de medicul pediatru) – nu administrati Aspirina copiilor cu varsta sub 12 ani
aspirarea mecanica a secretiilor de la nivelul nasului – in special inainte de mese si de somn pentru a ameliora respiratia si a usura alimentatia, respectiv somnul
picaturi in nasuc ( ser fiziologic sau apa de mare sterilizata ) daca acesta este infundat pentru a facilita respiratia
medicatie fluidifianta ( sub forma de sirop sau mult mai eficient sub forma de aerosoli) pentru tuse productiva (ATENTIE! Tusea  nu se inhiba, nu se administreaza antitusive!! secretiile trebuiesc eliminate deoarece prin stagnarea lor in caile respiratorii se poate produce suprainfectia bacteriana)
Aparatul de aerosoli este foarte benefic si ar fi util sa achizitionati unul, acesta fiind eficient si in alte situatii decat bronsiolita acuta; aerosolii sunt substante medicamentoase sub forma unor fine picaturi care ajung direct la locul inflamatiei, respectiv in caiele respiratorii; sunt diferite tipuri de medicamente ce pot fi administrate sub forma de aerosoli; deosebit de eficient este administrarea de Adrenalina diluata cu ser fiziologic sub forma de aerosoli insa numai strict sub supraveghere medicala deoarece pot sa apara efecte adverse severe.
Formele moderate si severe necesita internare in spital si supraveghere permanenta cu administrarea de tratament suportiv, de sustinere si bronhodilatator, corticoterapie. Parerile sunt contradictorii in ceea ce priveste eficienta administrarii Salbutamolului (Ventolin, Albuterol ) desi la noi este destul de frecvent prescris. La fel parerile sunt impartite in ceea ce priveste corticoterapia ( hemisuccinat de hidrocortizon administrat intravenos sau Prednison administrat oral, inhalator Flixotide) insa in unele cazuri si-a dovedit eficienta. Oricum tipul medicatiei administratata in spital ramane strict la latitudinea medicului curant, in functie de forma de boala, eventualele boli asociate.
Voi atasa mai jos Recomandarile Ghidulului American de Diagnostic si Tratament in Bronsiolita:
  1. Evitarea contactului cu alti copii bolnavi de boli respiratorii in timpul internarii.
  2. Diagnosticul radiologic si de laborator este necesar doar pentru identifcarea situatiilor de comorbiditate ( boli asociate)
  3. Aspirarea secretiilor nazale este importanta inainte de alimentare sau de administrarea medicatiei inhalatorii.
  4. Continuarea tratamentului inhalator doar la acei pacienti la care se demonstreaza ameliorarea raspunsului clinic (compararea scorului respirator inainte si dupa aerosoli bronhodilatatori).
  5. Efectuarea pulsoximetriei ( determinarea nivelului de oxigen) atunci cand examenul clinic sugereaza o posibila hipoxie.
  6. Suplimentarea cu oxigen ori de cate ori copilul devine cianotic si saturatia oxigen este sub 91%.
  7. Incurajarea aportului oral de lichide, administrarea lichidelor parenterale ( prin perfuzii) fiind utilizata doar daca este absolut necesar.
  8. Minimalizand utilizarea rehidratarii parenterale, a oxigenoterapiei sau a monitorizarii continue a functiilor vitale, se reduce durata internarii.
  9. Educarea parintilor referitor la necesitatea aspiratiei secretiilor nazale, a semnelor si simptomelor de aparitie a sindromului de deshidratare sau de agravare a conditiei respiratorii. Este necesara, de asemenea, avizarea lor cu privire la normalitatea prelungirii simptomatologiei respiratorii in bronsiolita.
Cum putem preveni?
  • alaptarea exclusiva la san pana la 6 luni ( din nou subliniez importanta acesteia)
  • evitarea zonelor aglomerate si a contactului cu persoane bolnave
  • aerisirea frecventa a camerei copilului; protejare impotirva mucegaiului
  • evitarea fumatului ( nu numai in camera copilului ci in toata casa)
  • spalarea frecventa pe maini cu apa calda si sapun
  • copiii cu risc ridicat de contractare a acestei boli (cei nascuti prematuri sau cei cu probleme pulmonare sau cardiace, deficit imun) vor primi tratament pentru protejarea impotriva virusurilor.
  • din pacate nu exista disponibil un vaccin care sa previna aceasta imbolnavire