De multe ori in practica mi-a fost dat sa aud intrebarea ” Ne indicati ceva vitamine pentru pofta de mancare?” si tot de multe ori i-am dezamagit pe parinti cu raspunsul meu: “Nu e necesar”. Oricum vitaminele se pot cumpara din orice farmacie si de foarte multe ori se face abuz de ele in detrimentul unei alimentatii sanatoase. Voi atasa mai jos asa numita piramida a alimentatiei si v-as ruga sa cercetati cu atentie fiecare ” treapta” si apoi sa o comparati cu dieta copilului dumneavoastra.
PIRAMIDA ALIMENTATIEI
Vitaminele au multiple roluri in organism dar o alimentatie adecvata ce cuprinde toate principiile nutritionale reuseste sa asigure un nivel optim al tuturor vitaminelor astfel incat o interventie din exterior poate produce mai mult rau decat bine. Exceptand  vitamina D care se adminsitreaza sugarilor pentru profilaxia rahitismului celelalte vitamine pot fi asigurate prin alimentatie astfel incat nu e nevoie de suplimente; fac exceptie desigur diferite boli  care impun diferite suplimente dar, intotdeauna la indicatia specialistului.
As insista asupra unor diagnostice frecvent intalinite insa insuficient documentate(de departe pe primul loc situandu-se diagnosticul de rahitism carential in absenta unor minime invetigatii ) care au ca si consecinta un aport crescut de vitamine (in special Vitamina D) cu consecinte nedorite asupra organismului.
Putem vorbi de lipsa unei Vitamine doar daca o determinam din sange si acest lucru se face mult prea rar si este foarte costisitor.
Astfel :
Avitaminoza –  lipsa cronica(de durata) a uneia sau mai multor vitamine; foarte rara in zilele noastre;
Hipovitaminoza – deficit temporar, datorat unei diete dezechilibrate sau in caz de sindroame de malabsorbtie;
Hipervitaminoza – excesul de vitamine care se depun sub forma de rezerve in organism; doar cele
liposolubile ( A, D, E, K) au aceasta proprietate.

Clasificarea vitaminelor:

Sunt doua categorii importante de vitamine :
  • hidrosolubile se dizolva in apa(Vitaminele din grupul B , Vit C, Vit P); nu se depoziteaza in organism, se elimina renal de aceea ele trebuie sa faca parte zilnic din alimentatie;
  • liposolubile, solubile in grasimi(Vit A, D , E, K); se depun sub forma de rezerve; necesita pentru absorbtie prezenta grasimilor si a sarurilor biliare;
A.Vitaminele liposolubile:

Vitamina A ( Retinolul):
1.Surse : ficat de peste, ou, lapte, morcovi, ardei capia, brocoli,pepene, spanac, cereale ( prin imbogatire);
2.Rol:
  • asigurarea acuitatii vizuale(favorizeaza producerea unei substante ce actioneaza la nivelul celulelor retinei);
  • mentinerea sanatatii pielii, parului, unghiilor;
  • participa la metabolizarea hormonilor steroizi;
  • ajuta sistemul imunitar sa reziste la infectii tisulare si osoase.
3. Semne de deficit:
  • scaderea vederii la intuneric;
  • uscarea ochilor (xeroftalmie).

4. Semne de supradozare:

  • colorarea in galben a pielii (carotenodermie) – foarte frecventa la sugarii ce consuma excesiv suc de morcovi.
Vitamina E ( Tocoferol):
1. Surse:
  • uleiuri vegetale(floarea soarelui, porumb, soia), seminte oleaginoase, oua, ficat, lapte,unt

2. Rol :

  • esentiala in procesele de crestere si dezvoltare;
  • actiune antioxidanta(antiimbatranire, anticanceroasa);
  • functionarea optima a sistemului nervos si a tesutului muscular;
  • administrata prematurilor poate preveni retinopatia de prematuritate(afectarea vazului );
Rar exista deficiente sau hipervitaminoze

Vitamina K ( Filochinona)
1.Surse :
  • legume verzi (varza, spanac), ficat, galbenus de ou, carne, peste branzeturi;
  • se formeaza si in organism la nivelul intestinului sub actiunea bacteriilor de putrefactie; aceasta sinteza e afectata de tratamentele prelungite cu antibiotice care distrug aceasta flora bacteriana;

2.Rol :

  •  intervine in procesul de coagulare;
  • favorizeaza regenerarea tesuturilor.
3.Semne de deficit:
  • hemoragii(musculare,cerebrale);se adminstreaza in maternitate tuturor nou-nascutilor tocmai datorita absentei bacteriilor din intestinul bebelusilor ce servesc drept suport pentru sinteza ei; deficitul de vitamina K apare si in sindroamele de malabsorbtie(prin tulburarea absorbtiei) sau dupa tratamente prelungite cu anticoagulante;
Nu se administreaza ca si supliment; administrarea ei se face strict la indicatia unui medic.

4.Vitamina D
Este singura care se administreaza pe durata lunga de timp pentru a preveni instalarea rahitismului. Detalii despre rolul ei in crestere si dezvoltare precum si despre modalitatea de administrare gasiti in cadrul articolului despre rahitism (Profilaxia rahitismului);

B.Vitaminele hidrosolubile:

Vitaminele din grupul B
Sunt o varietate de vitamine ce apartin acestui grup si care se gasesc in variate surse alimentare astfel incat deficitul lor este putin probabil, exceptand deficitele care apar in cazul persoanelor cu diete vegetariene stricte. Voi insista asupra celor mai ” cunoscute” dintre aceste vitamine si anume, asupra Vitaminei B1,B6 si B12.

Vitamina B1:
1.Surse:
  • necesarul zilnic e acoperit prin alimentatie, existand in cantitati suficiente in paine neagra, fasole,mazare,ficat, carne, nuci, tarate;

2.Rol:

  • intervine in ” arderea” grasimilor si proteinelor;
  • functionarea sistemului nervos.

3. Semne de deficit:

  • iritabilitate, parestezii ale membrelor, insomnii, scaderea capacitatii de efort fizic si intelectual.Deficitul e cunoscut sub denumirea de boala Beri-Beri( caracteristica chinezilor ce consuma cantitati crescute de orez decorticat);
4. Semne de supradozare:
  • afectarea rinihilor cu aparitia anuriei(lipsa urinarilor);
  • steatoza hepatica(depunerea de grasimi la nivelul ficatului).
Vitamina B6:
1. Rol :
  • favorizeaza procesul de crestere;
  • functionarea normala a sistemului nervos;
  • impiedeca depunerea de colesterol in peretii arterelor.

2.Semne de deficit:

  • apar rar datorita largii raspandiri a vitaminei in alimente(galbenus, ficat, carne, peste, leguminoase, varza, spanac);
  • anemie(scaderea hemoglobinei), scaderea rezistentei la infectii;
  • cresterea fierului in sange cu depunere consecutiva in ficat si splina(hemosideroza);
Vitamina B12:
1. Rol:
  • in formarea hemoglobinei;
  • protectia celulei hepatice;
  • stimularea procesului de crestere.

2.Surse :

  • ficat, rinichi, carne, peste, oua, lapte; se formeaza in cantitati semnificative si in organism sub actiunea bacteriilor din intestin;

Semne de deficit:

  • anemia pernicioasa(globulele rosii sunt mai mari decat ar fi normal) cu afectare sistemului nervos;

Vitamina C:
1.Rol:
  • faciliteaza procesele metabolice celulare, intervenind in metabolismul proteinelor, colesterolului, fierului(de aceea cand se administreaza fier trebuie sa se asocieze si Vitamina C);
  • contribuie la vindecarea ranilor, previne hemoragiile;
  • in apararea generala a organismului.

2.Surse:

  • fructele, in special citricele dar si kiwi, coacazele, macesele; marar, patrunjel;
3.Semne de deficit:
  • scaderea capacitatii de aparare la infectii(infectii repetate cu durata prelungita);
  • hemoragii(sangerari) in urma unor traumatisme minore;
  • foarte rar apare scorbutul manifestat prin hemoragii la nivelul atriculatiilor, caderea dintilor;

In concluzie, o alimentatie echilibrata care sa contina toate grupele de alimente ii poate furniza copilului dumneavoastra toate vitaminele necesare unei cresteri armonioase. In ceea ce priveste lipsa poftei de mancare care apare frecvnet intre 1 si 3 ani sunt mici trucuri pe care le puteti incerca. Cel mai eficient este sa nu “bombardati” copilul cu o varietate de preparate, doar doar va manca ceva; este important sa stabiliti un orar regulat al meselor dupa principiul celor 3 mese principale alaturi de 2-3 gustari si sa nu-i oferiti tot timpul ceva de rontait.Informatii suplimentare gasiti in articolul alimentatia copilului mic(1-3 ani), respectiv alimentatia prescolarilor(3-7ani). La aceasta se adauga plimbarile in aer liber si, de ce nu, activitatile sportive dintre care va recomand iarasi cu caldura inotul.