Testiculul necoborat – afectiune cunoscuta si sub denumirea de criptorhidie– reprezinta o afectiune destul de frecventa.Denumirea de criptorhidie este uneori derutanta, motiv pentru care este folosita denumirea de “testicul necoborat.”
de ce?
- in criptorhidie testiculul nu coboara niciodata din abdomen in scrot, pe cand testiculul necoborat se deplaseaza inspre scrot- dar nu complet.Acest lucru se intampla in cele mai multe cazuri, motiv pentru care folosim denumirea de testicul necoborat.Afectiunea poate afecta unul sau ambele testicule.
- testiculul necoborat sau criptorhidia reprezinta o afectiune nedureroasa;
- afectiunea este congenitala(adica prezenta de la nastere);
- sunt afectati 1-2% din baietei;prematurii sunt afectati mai frecvent, cu cat copilul este mai prematur(varsta gestationala mai mica), cu atat sansele de a avea testicul necoborat sunt mai mari;
- testiculul care nu coboara in scrot este mai expus traumelor si torsiunii testiculare(cand fluxul sangvin este intrerupt), facand testiculul neviabil(necrozat);
- in unele cazuri(aproximativ 20%)- un testicul necoborat se va rezolva de la sine in primele 3-4 luni de viata ale copilului;in acest caz nu este nevoie de interventie chirurgicala.
Parintii copilasului diagnosticat cu testicol necoborat se ingrijoreaza adesea, “Va putea fiul meu sa aiba copii?” Din fericire, raspunsul este DA in majoritatea cazurilor cu testicul necoborat unilateral.
Consecintele pe termen lung sunt rare, dar trebuie sa le aveti in vedere:
- testiculul necoborat poate creste riscul de infertilitate, mai ales cand sunt afectate ambele testicule;totusi, baietii care au testicul necoborat unilateral au aceeasi rata de fertilitate precum cei care nu au avut aceasta afectiune.
- baieteii care au testicul necoborat bilateral(un procent mult mai mic de pacienti)- poseda o rata de fertilitate cu mult scazuta;
- testiculul necoborat este usor mai predispus sa dezvolte cancer testicular, chiar cu interventia chirurgicala efectuata;cu toate acestea, interventia efectuata oportun poate sa reduca riscul dezvoltarii cancerului.Parintii trebuie sa stie ca sunt rare cazurile de cancer legate de testiculul necoborat.
Pe larg…
Ce reprezinta un testicul necoborat ?
In timpul dezvoltarii fetale, testiculul se formeaza in abdomen langa rinichi.Pana la nastere, testiculul trebuie sa migreze asa incat la nastere sa se afle in scrot.Daca unul sau ambele testicule nu coboara, baietelul are afectiunea denumita testicul necoborat.
Este interventia chirurgicala intotdeauna necesara pentru a trata testiculul necoborat?
- unele testicule necoborate se vor deplasa in final in pozitia adecvata fara niciun fel de tratament, in primele 3-4 luni de viata ale bebelusului; cand nu se intampla asta, ele trebuie coborate chirurgical.
Care sunt problemele asociate cu testiculul necoborat?
- testiculele necoborate pot creste riscul de infertilitate.In mod normal, cand testiculele se afla in scrot, sunt cu 3-5 grade mai reci decat daca ar ramane in cavitatea abdominala.Temperaturile mai inalte din corp pot sa dauneze dezvoltarii testiculului si pot afecta producerea de lichid spermatic sanatos;
- testiculul necoborat este putin mai predispus sa dezvolte cancer testicular, chiar cu interventia chirurgicala efectuata.Avantajul interventiei este reprezentat de faptul ca aduce testiculul in pozitia corecta si permite autoexaminarea de rutina, ceea ce duce la depistarea timpurie a unor anormalitati mai tarziu in timpul vietii;
Ce duce la aparitia acestei afectiuni?
Expertii au inca de identificat orice cauza care ar putea duce la apritia afectiunii.Urmatorii factori pot sa afecteze descinderea normala si dezvoltarea testicului:
- anatomia anormala;
- sanatatea mamei in timpul sarcinii;
- probleme hormonale;
- influenta mediului inconjurator;
Care sunt simptomele testiculului necoborat?
- la un baietel afectat de testicul necoborat, unul sau ambele testicule fie par sa lipseasca din scrot sau nu pot fi palpate in scrot;
- daca ambele testicule sunt necoborate, scrotul este de regula mic si aplatizat.Daca doar un testicul este necoborat ,scrotul poate aparea asimetric;
- daca testiculul pare sa fie “uneori acolo si alteori nu,” spunem ca este retractil sau flotant;aceasta situatie nu este patologica si nu necesita tratament.
Intrebari frecvente:
- Testicolul necoborat produce durere?
Nu, copilul dumneavostra nu simte niciun disconfort asociat cu afectiunea;
- Are copilul nevoie de investigatii radiologice?
In multe cazuri, un medic nu reuseste sa palpeze un testicul necoborat prin palpare.Totusi, investigatiile imagistice nu sunt necesare pentru a evalua un testicul care nu a coborat in scrot.
Ecografia, computer-tomograful(CT) si rezonanta magnetica nucleara(RMN) nu s-au dovedit a fi benefice sau de ajutor in managementul testiculului necoborat.
- Are nevoie copilul meu de interventie chirurgicala?
Daca testiculul nu coboara de la sine, chirurgul pediatru va recomanda cel mai probabil interventia chirurgicala pentru a aduce testiculul in scrot pana la prima aniversare a baietelului.Interventia, denumita orhidopexie, este necesara pentru a imbunatati imaginea despre sine a copilului in timpul adolescentei si perioadei de adult, si cel mai important, pentru a reduce riscurile pe termen lung de cancer sau infertilitate.
Testiculele necoborate pot creste riscul de infertilitate.In mod normal, cand testiculele se afla in scrot, sunt cu 3-5 grade mai reci decat daca ar ramane in cavitatea abdominala.Temperaturile mai inalte din corp pot sa dauneze dezvoltarii testiculului si pot afecta producerea de lichid spermatic sanatos.
Orhidopexia, de asemenea face posibila pentru tineri examinarea de rutina a testiculului pentru depistarea oricaror anomalii, inclusiv cancer.
- Cum poate orhidopexia sa reduca sansele de infertilitate sau de a dezvolta cancer testicular pentru baietelul meu?
Orhidopexia aduce testiculul in scrot unde temperatura de functionare este cea adecvata, imbunatatind prin urmare sansele ca el sa devina un adult fertil.
Orhidopexia, de asemenea face posibila pentru tineri examinarea de rutina a testiculului pentru depistarea oricaror anomalii, inclusiv cancer.
- Vor arata normal organele genitale ale baietelului meu?
Chirurgul trebuie sa faca tot ce ii sta in putere pentru ca organele genitale ale copilului sa arate normal.Interventiile ulterioare nu sunt de regula necesare.Totusi copilul va fi evaluat periodic pe parcursul ingrijirii si in etape diferite ale dezvoltarii.
- Va trece copilul meu prin etapa pubertara?
Da, copilul dumneavostra va trece prin aceasta etapa ca toti ceilalti..
- Daca voi mai avea un baiat, va fi si el afectat de testicul necoborat?
Nu exista nici o dovada cum ca afectiunea ar avea o componenta genetica.
- Va putea fiul meu sa practice sport?
Cu siguranta!!!Ne asteptam ca fiul dumneavoastra sa aiba o copilarie normala, activa exact ca fratii, prietenii si colegii sai de clasa.
- Va putea fiul meu sa procreeze?
Testiculul necoborat poate creste riscul de infertilitate, mai ales cand sunt afectate ambele testicule.Totusi, baietii care au testicul necoborat unilateral au aceeasi rata de fertilitate precum cei care nu au avut aceasta afectiune.
Baieteii care au testicul necoborat bilateral – un procent mult mai mic de pacienti- poseda o rata de fertilitate cu mult scazuta.
- Care sunt sansele ca fiul meu sa dezvolte cancer testicular mai tarziu?
Baieteii cu testicul necoborat sunt usor mai predispusi sa dezvolte cancer testicular, chiar daca se efectueaza interventia, cu o incidenta de sub 10%.Totusi, studii recente sugereaza ca pozitionarea adecvata ajuta la detectarea timpurie a anomaliilor, care ajuta la reducerea incidentei malignitatilor.Vestea buna este ca la varsta asta si la progresele medicinei rata de vindecare este foarte mare.
Cum va diagnostica medicul testicolul necoborat?
- Un medic de familie va efectua o inspectie amanuntita a organelor genitale si va incerca sa localizeze testiculul daca acesta nu este prezent in scrot;daca nu se poate palpa testiculul micul pacient va fi trimis catre un chirurg pediatru pentru o examinare mai detaliata si pentru a exclude doua conditii:
1.Testiculul ectopic – daca scrotul este gol , medicul va incerca intai sa determine daca baietelul are testicul ectopic, o afectiune inrudita, cand, testiculul este deviat de la calea sa normala de coborare si ca urmare , este situat intr-o pozitie anormala inafara caii normale de decindere.Pentru a verifica, medicul va palpa zonele unde testiculul ectopic este frecvent situat.
2.Testiculul retractil– testiculul retractil intra si iese din scrot.Medicul va incerca sa excluda aceasta conditie incercand sa aduca testiculul in jos.Daca testiculul poate fi adus in scrot, este retractil si nu necesita tratament.Daca medicul determina ca testiculul nu este ectopic sau retractil, diagnosticul este de testicul necoborat.
Cum se trateaza testiculul necoborat?
Daca testiculul nu coboara de la sine in primul an de viata, medicul trebuie sa recomande interventia numita orhidopexie pentru a aduce testiculul in scrot.
Orhidopexia
- daca testiculul se palpeaza in regiunea inghinala, orhidopexia se va face printr-o mica incizie in zona inghinala.Chirurgul va elibera testiculul din locatia sa abdominala si il va aduce in scrot.Copilasii se vor externa in ziua interventiei sau a doua zi dimineata;
- daca testiculul nu poate fi palpat(asa cum se intampla la unul din 5 baietei), acesta poate fi situat intra-abdominal sau poate fi absent.O explorare amanuntita(prin interventie chirurgicala) este necesara pentru a ne asigura ca testiculul nu este lasat in abdomen, pentru a functiona corect si a evita riscul de cancer .
- unele testicule au coborat in scrot dar nu au crescut si nu sunt functionale.Este mai bine ca ele sa fie excizate.
Este interventia necesar din punct de vedere medical?
- nu este obligatorie dar este foarte recomandata pentru evitarea infertilitatii si a cancerului testicular.
De cate interventii are copilul meu nevoie?
- in marea majoritate, o singura interventie este suficienta;
la ce varsta are loc interventia?
- cele mai multe trebuie efectuate intre 6 luni si 1 an de varsta;
Care pot fi complicatiile interventiei?
- complicatiile sunt relativ rare dar in unele cazuri pot aparea sangerari sau infectii(ca la orice interventie);
- cea mai comuna este cand testiculul urca in abdomen din nou si va fi nevoie de o alta interventie;
- extrem de rar testiculul isi poate pierde aportul vascular si va deveni neviabil;
Cat va ramane fiul meu in spital?
- copii vor fi externati in ziua interventiei sau a doua zi dimineata.
Ce se intampla dupa interventie?
- fiul dumneavoastra poate simti un disconfort dupa interventie , dar majoritatea se simt mai bine dupa prima zi;
- medicul poate sa recomande evitarea sezutului sau calaritul de jucarii pentru doua saptamani pentru a evita traumatizarea testiculului;
- va puteti astepta la contrale anuale pentru monitorizarea dezvoltarii testiculului.
In speranta, ca v-am ajutat cu informatii utile, va doresc multa snatate!
Dr.Adrian Surd, medic specialist Chirurgie Pediatrica.
Spitalul Clinic De Urgenta pentru Copii, Cluj-Napoca
Tel. 0740069239
Email. adisurd@yahoo.com
Exista varianta ca testiculul sa fie coborat cu tratament medicamentos???(pe baza hormonala)
Buna seara, avem un baiat de un an si doua luni,cu testicole flotante,sunt mari,crescute dar le vedem numai la febra sau la baie sau cand e foarte cald ori scutecul plin. ce facem? mai asteptam, se opereaza? vor deveni inactive?
Va multumesc frumos
Buna ziua,
Va rog sa adresati intrebarea dlui dr pe site-ul:http://www.chirurgpediatrucluj.ro/