Deficitul ponderal sau greutatea sub media corespunzatoare varstei si/sau inaltimii reprezinta o cauza frecventa pentru care parintii se adreseaza medicului pediatru. De cele mai multe ori este vorba despre un usor deficit ponderal frecvent secundar unor greseli in alimentatie, greseli care determina un dezechilibru nutritional ce poate avea consecinte negative cu atat mai severe cu cat varsta copilului este mai mica. In situatii mai rare sunt boli asociate acute si/sau cronice care cauzeaza si intretin acest deficit ponderal.
Se impune o clarificare a terminologiei medicale, in primii trei ani de viata frecvent se foloseste termenul de DISTROFIE care semnifica o greutate sub valorile normale, pentru ca dupa varsta de 3 ani sa fie utilizat mai frecvent termenul de deficit ponderal sau malnutritie( proteica/protein-calorica). Sunt situatii cand se asociaza si un deficit statural (inaltime sub valorile considerate normale pentru varsta si sex) si atunci frecvent se foloseste termenul de hipotrofie staturo-ponderala.
Care sunt cauzele de malnutritie?
A. CAUZE ALIMENTARE :
1. Cantitative:
- hipogalactie materna – depistata tardiv si incorect tratata ( pentru cresterea secretiei lactate se recomanda punerea la san a bebelusului cat de des, cresterea consumului de lichide, folosirea ceaiurilor de stimulare a lactatiei, si/sau medicatie doar la recomandarea medicului; nu se recomanda tratamentul cu MOTILIUM pentru cresterea secretiei lactate);
- malformatii ale mamelonului (mamelon ombilicat), ragade, mastite – influenteaza indirect cantitatea de lapte pe care o consuma bebelusul, prezenta lor de multe ori impiedeca un aport corespunzator;
- prematuritate, malformatii congenitale, traumatism la nastere : prezenta lor poate interfera cu capacitatea, puterea bebelusului de a suge.
- dilutii necorespunzatoare ale formulelor de lapte praf;
- diete de tranzitie prelungite dupa boli diareice acute; nu se intrerupe alaptarea in timpul bolii diareice; formulele de lapte praf pot fi inlocuite cu formule speciale, fara lactoza si astfel se poate continua alimentatia lactata.
- diversificare tardiva – dupa varsta de 8-10 luni; o alimentatie lactata exclusiva dupa varsta de 6 luni poate duce la diverse carente alimentare care pot determina stagnare sau chiar scadere in greutate, laptele nemaiputand asigura singur la aceasta varsta necesarul de care are nevoie bebelusul.
2. Calitative:
- dieta hipoproteica – frecvent prin folosirea in exces a fainoaselor(cereale) asa numita distrofie edematoasa prin exces de fainoase;
- folosirea laptelui degresat/semidegresat pe durata lunga poate duce la carente de grasimi ce se vor reflecta si in carente de vitamine, in special A, D, E, K, vitamine liposolubile pentru absorbtia carora sunt necesare grasimile;
- carente de glucide(zaharuri) – apare mai rar, atunci cand se foloseste lapte de vaca in locul formulelor de lapte praf iar acesta este insuficient zaharat(distrofia laptelui de vaca);
- erori in diversificarea alimentatiei : absenta proteinelor de origine animala( carne, ou, peste) cu o alimentatie bogata in fainoase si dulciuri; regimul vegetarian nu este unul potrivit unui organsim in crestere chiar daca sunt oferite proteine din surse vegetale;
B. Malformatii congenitale, boli genetice:
- malformatii bucofaringiene : buza de iepure, gura de lup,incoordonare faringiana;
- malformatii cardiace : deficitul ponderal apare atat ca urmare a unui aport insuficient secundar unor dificultati de alimentatie cat si hipoxiei generalizate ce apare in unele malformatii cardiace;
- malformatii gastro-intestinale: stenoza hipertrofica de pilor, volvulus gastric, atrezii duodenale, etc.
- boli genetice de metabolism: deficit congenital de lactaza(intoleranta congenitala la lactoza), fibroza chistica(mucoviscidoza), boala celiaca (intoleranta la gluten), aminoacidopatii, etc.
C. Infectii acute/cronice:
Infectiile din primii ani de viata determina si intretin deficitul ponderal indiferent daca sunt respiratorii, intestinale sau cu alte localizari. Mecanismele prin care apare deficitul ponderal sunt multiple de la inapetenta, anorexie, pana la varsaturi, diaree, malabsorbtie intestinala secundara, etc. De asemenea este important un tratament corect al fiecarui episod infectios. Excesul de antibiotice atat de frecvent si deseori nejustificat are un rol major in tulburarile de natura digestiva, putand conduce chiar la atrofia mucoasei intestinale cu imposibilitatea absorbtiei principiilor nutritive.
D. Boli cronice asociate:
- tulburari de deglutitie;
- sindroame de malabsorbtie;
- suferinte neurologice cronice;
- boli organice cronice ( cord, plaman, ficat, rinichi);
- tulburari de alimentatie de origine psihica: anorexie, bulimie,etc.
E. Carente psiho-sociale:
- igiena deficitara, camera insalubra, supraaglomerata;
- expunere insuficienta la aer ( foarte multi copii sunt privati de aer curat in special in anotimpul rece de frica infectiilor);
- neglijarea orarului de masa;
- carente afective; sunt dovezi clare in acest sens, foarte multi dintre copiii institutionalizati chiar daca sunt hraniti corespunzator au diverse tulburari de alimentatie ce deriva din lipsa de dragoste si afectiune.
Toate cauzele enumerate au efect maxim in primele luni de viata, atunci cand ritmul de crestere este unul alert, necesarul de nutrienti maxim. De asemenea exista o predilectie crescuta pentru infectii in primii ani de viata secundar imaturitatii sistemului imun la care se adauga o labilitatea neuro-endocrina si metabolica precum si absenta unor depozite energetice care sa fie utilizate in situatiile critice.
Cum se apreciaza starea de nutritie?
Sunt mai multe criterii utilizate de medici pentru aprecierea cresterii si dezvoltarii, asa-numitele criterii antropometrice care iau in calcul cei mai fideli parametrii :
- greutatea;
- lungimea/inaltimea;
- perimetrul cranian,perimetrul toracic,abdominal;
- raportul intre lungimea trunchiului(in pozitie sezanda) si lungimea membrelor inferioare;
- varsta osoasa;
- variatia curbei de crestere sau mai exact determinarea vitezei de crestere (daca se monitorizeaza evolutia lungimii de la nastere);
- talia genitorilor.
Acesti parametrii ar trebui determinati la fiecare evaluare a copilasului(lunar in primul an de viata, trimestrial pana la 3 ani) putand astfel depista din timp eventualele variatii atat in sensul deficitului ponderal cat si al excesului ponderal.De asemenea se recomanda inscrierea acestor valori pe curbele de crestere pentru o apreciere globala a starii de nutritie si/sau a dezvoltarii staturale.
GREUTATEA:
- este de departe cel mai des parametru folosit pentru monitorizare atat in perioada de sugar cat si dupa aceea. Este important ca nou-nascutul sa fie cantarit de 2-3 ori pe saptamana, urmand ca din cea de-a doua luna de viata, cantarirea sa se faca saptamanal pana la varsta de 6 luni, bineinteles daca nu exista situatii cand se impune o monitorizare mai frecventa a greutatii. Dupa varsta de 6 luni si pana la 1 an cantarirea se face de doua ori pe luna, urmand ca dupa primul an de viata si pana la 3 ani sa se efectueze trimestrial. Dupa varsta de 3 ani copilasul trebuie cantarit semestrial daca nu sunt probleme legate de obezitate sau deficit ponderal. Este importanta cantarirea periodica tocmai pentru a sesiza variatiile care pot sa apara si astfel sa fie luate masurile care se impun.
- evolutia greutatii: in primul an de viata are loc o crestere extraordinara, teoretic la varsta de 1 an ajung sa-si tripleze greutatea de la nastere: in prima luna cresc in medie 500g/luna (se ia in calcul greutatea de la nastere si nu cea cu care iese din maternitate), in urmatoarele 3 luni sporul este de aproximativ750g/luna, pentru ca in urmatoarele 4 sa scada la 500 g/luna, iar in ultimele 4 luni ajung sa creasca doar 250g/luna. Dupa varsta de 1 an ritmul de crestere scade, in medie copilasii crescand cu 200-250g/luna. De la 2 si pana la 6 ani cresc in medie cu 2 kg/an, pentru ca dupa varsta de 6 ani si pana la 10 ani la baieti, respectiv 12 ani la fete plusul sa fie de 3-3,5kg/an. Exista si o formula mai simpla de calcul, mai mult orientativa, dar care se poate folosi pentru o valoare estimativa a greutatii pentru o anumita varsta : G= 9+2 x varsta(ani). Acestea sunt niste valori medii si niciodata nu se interpreteaza singure ci corelate in primul rand cu talia copilului, “bagajul” genetic si/sau eventualele afectiuni asociate.
In primii ani( 0-30/36luni) de viata se folosesc doi indici pentru a aprecia greutatea, unul dintrei ei Indicele Ponderal reprezinta raportul intre greutatea actuala a copilasului si greutatea ideala raportata la greutatea de la nastere, valorile normale ale indicelui incadrandu-se in intevalul 0,9-1,1. In functie de valorile acestui indicator, malnutritia(distrofia) se imparte in 3 grade:
Grad I : Indice ponderal – 0,89-0,76
Grad II: Indice ponderal – 0,75-0,61
Grad III:Indice ponderal – mai mic de 0,60
Celalalt indice folosit, se numeste Indice Nutritional si reflecta mult mai fidel dezvoltarea copilului deoarece ia in calcul si lungimea acestuia, corelandu-se mult mai bine cu suprafata corporala si cu metabolismul bazal; acest indice poate fi calculat doar de medic pe baza unor tabele in care sunt redate greutatile ideale ce corespund anumitor lungimi.Acest indicator permite o mai buna clasificare a copiilor cu malnutritie semnificativa:
Grad I : Indice nutritional – 0,89-0,81
Grad II: Indice nutritional – 0,80-0,71
Grad III: Indice nutritional – mai mic de 0,7
Valorile normale se incadreaza intre 0,9 si 1,1. Pentru valori situate intre 1,1 si 1,2 se foloseste termenul de suprapondere iar valorile ce depasesc 1,2 permit formularea diagnosticului de obezitate(paratrofie este termenul medical folosit in primii ani de viata).
Pe langa determinarea greutatii si calculul acestor indici exista si alti indicatori antropometrici care se folosesc in evaluarea starii de nutritie insa acestia constituie de departe baza care se foloseste atunci cand in cabinet se prezinta un copil cu probleme de greutate in primii trei ani de viata.
Pe langa examinarea clinica uneori sunt necesare si analize de sange, scaun, urina pentru a evalua eventualele deficiente nutritionale:
- hemoleucograma completa, sideremie(fier), feritina- utile pentru a obiectiva o eventuala anemie nutritionala;
- proteine totale, electroforeza proteinelor;
- evaluarea functiei ficatului (transaminaze, fosfataza alcalina, etc) si rinichiului (uree, creatinina, ionograma urinara, examen sumar de urina, etc);
- ionograma serica( sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor);
- colesterol, trigliceride;
- status imunologic: IgA, IgM, IgG.
- examen de scaun, proba de digestie, examen coproparazitologic, coprocultura, etc.
Aceste determinari sunt necesare de la caz la caz, in functie de aspectul clinic, de alimentatia pana in prezent, de eventualele boli asociate. In formele severe acestea sunt mult mai complexe pentru a decela toti factorii favorizanti/predispozanti.
Care sunt formele de malnutritie?
Cele mai frecvente forme, sunt formele usoare si medii care sunt relativ bine suportate si care nu necesita interventie medicala foarte agresiva.Astfel este vorba despre:
1. Malnutritia protein-calorica – este prezent un deficit atat caloric cat si de proteine ce afecteaza in primul rand tesutul adipos, mai exact slaba reprezentare a acestuia corelat cu un tesut muscular mai putin dezvoltat; inaltimea nu este afectata decat atunci cand se prelungeste foarte mult in timp carenta protein-calorica; aspectul general este cel al unui copil slab; la deficitul ponderal se asociaza frecvent si o carenta de fier(anemie nutritionala), anemie megaloblastica(prin deficit de acid folic) si rahitism carential/sechelar. Este crescuta si susceptibilitatea la infectii, tegumentele sunt mai aspre, pot sa apara distrofii unghiale, precum si o fragilitate a firului de par, toate acestea frecvent se datoreaza unor carente polivitaminice.
a) Malnutritia protein-calorica grad I :
- Indice ponderal(IP): 0,89-0,76, Indice nutritional(IN): 0,89-0,81;
- deficitul ponderal este sub 25% raportat la greuatatea ideala;
- curba ponderala este stationara sau lent ascendenta;
- talia este normala pentru varsta si sex;
- tesut adipos redus pe abdomen si torace(“se vad coastele”);pliu cutanat abdominal sub 1,5cm;aspectul general este cel al unui copil slab;
- tonsus muscular usor diminuat(muschi moi);
- tegumente normal colorate sau usor palide;
- activitate psiho-motorie normala, fara retard in achizitiile motorii;
- prognostic favorabil cu recuperare completa.
b) Malnutritie protein-calorica grad II:
- Indice ponderal(IP): 0,75-0,6, Indice nutritional(IN): 0,80-0,71;
- deficitul ponderal este cuprins intre 25 si 40% raportat la greutatea ideala;
- curba ponderala este lent descendenta(scade in trepte);
- talia este normala pentru varsta si sex;
- tesut adipos aproape absent pe abdomen si torace, redus la nivelul membrelor;pliu cutanat abdominal sub 0,5cm; aspectul general este cel al unui copil foarte slab;
- tonsus muscular diminuat (copil hipoton); pot fi prezente unele ticuri motorii;
- tegumente palide, frecvent uscate;
- rezistenta scazuta la infectii; infectiile au o evolutie lenta, frecvent trenanta, ingreunand recuperarea nutritionala;
- prognostic favorabil insa recuperarea este de durata.
C) Malnutritia protein-calorica grad III : – forma severa de malnutritie care necesita obligatoriu internare in spital. Prognosticul nu este favorabil intotdeauna iar recuperarea poate lasa sechele in special neurologice.
2. Malnutritia proteica- este o situatie particulara in care cauza principala o constituie calitatea alimentelor consumate, numarul de calorii per 24 de ore fiind unul corespunzator; in aceasta situatie nu exista repercursiuni asupra cresterii staturale, pentru ca, caloriile provenite prin alimentatie sunt consumate in procesul de crestere.Si in aceasta situatie imunitatea are de suferit.
Formele severe de malnutritie( marasm, kwashiorkor) sunt impresionante si se intalnesc frecvent in tarile subdezvoltate sau in curs de dezvoltare dar si in tarile dezvoltate acolo unde nu se pot asigura conditii socio-economice adecvate.
Forme particulare de malnutritie:
- distrofia de fainos: apare frecvent datorita excesului de fainose din dieta ( cereale introduse precoce in alimentatie, gris in lapte, mucilagiu de orez, biscuiti cu lapte/ceai, paine cu lapte/ceai,etc) in detrimentul altor nutrienti;initial dezvoltarea ponderala este una corespunzatoare insa cu timpul apar edemele hipoproteice(retentie de apa secundar unor deficite proteice), astenia, adinamia iar in formele severe anorexia.
- malnutritia edematoasa: apare frecvent atunci cand sunt asociate tulburari de absorbtie; aspectul tipic este de copilas foarte slab insa cu un abdomen proeminent; tipice sunt intoleranta la gluten(boala celiaca) si fibroza chistica(mucoviscidoza);
- distrofia laptelui de vaca: apare in special in mediul rural unde bebelusii sunt hraniti exclusiv cu lapte de vaca (nediluat, nezaharat), la care diversificarea se face fie precoce(duce la tulburari digestive cu malabsorbtie consecutiva) fie tardiva, foarte multi dintre bebelusi consumand exclusiv lapte de vaca pana la 1 an, uneori chiar si mai mult.Initial copilul are un aspect paratrofic(mai grasut) insa tegumentele sunt palide, exista transpiratii abundente si o susceptibilitate crescuta la infectii.
Cum se trateaza?
Avand in vedere complexitatea tratamentului, mai ales in formele medii si severe nu am sa insist foarte mult asupra acestuia cu atat mai mult cu cat acesta este unul individualizat, de la caz la caz, in functie de gradul deficitului ponderal si/sau de eventualele boli asociate.
Principii generale:
- dieta hipercalorica cu 1/4-1/2 mai mare decat necesarul pentru varsta; de asemenea frecvent este necesara o dieta hiperproteica, aplicate progresiv in functie de toleranta digestiva; aceste diete se recomanda de medicul pediatru si sufera variatii pe masura ce carentele se corecteaza; uneori, in cazurile severe este necesara internarea in spital cu nutritie pe sonda sau nutritie enterala.
- orar regulat al meselor, cu mese dese, fractionate cantitativ;
- corectarea carentelor de vitamine si minerale prin administrarea de suplimente de Fier, Calciu, Magneziu, Zinc, diverse vitamine; aceste suplimente se recomanda a se administra strict la recomandarile pediatrului in doze bine stabilite;
- corectarea cauzelor care au condus la instalarea deficitului ponderal, tratamentul promt al infectiilor, administrarea de medicamente ce cresc capacitatea de aparare a organsimului;
- terapie emotional-afectiva in situatiile in care se impune.
In formele usoare, cele mai frecvente, este important un diagnostic corect si un tratament recuperator bine condus. Asadar e foarte important daca aveti un copil mai slabut sa solicitati un consult pediatric in urma caruia se va stabili cu certitudine daca este vorba sau nu de un deficit ponderal. Este important de asemenea sa nu administrati suplimente de vitamine sau minerale decat la recomandarea pediatrului.
Cum putem preveni instalarea deficitului ponderal?
Profilaxia tulburarilor de nutritie, atat a deficitului ponderal cat si a obezitatii este posibila printr-o ingrijire si alimentatie corecta, sub atenta supraveghere a medicului care prin examinarile de bilant poate evidentia timpuriu situatiile care necesita interventie medicala.
Pentru bebelusii sanatosi, fara malformatii sau boli cronice asociate se recomanda:
- alimentatie exclusiv naturala pana la varsta de 6 luni; nu se asociaza formule de lapte praf fara un consult medical si fara o evaluare corecta a secretiei de lapte matern. Sunt rare situatiile in care mamica nu poate alapta insa de multe ori suprapunerea colicilor abdominale si plansul bebelusului, precum si presiunile anturajului sunt cauze frecvente de introducere prematura a formulelor de lapte praf;
- alimentatia mixta/artificiala se administreaza strict la recomandarea medicului; formula de lapte praf trebuie recomandata de medic, fiind situatii cand sunt necesare formule speciale si de aceea sfatul medicului este cel care primeaza;dilutiile trebuie sa fie corespunzatoare, respectand intocmai instructiunile de preparare; laptele de vaca nu se recomanda in primii doi ani de viata;
- diverisificare corecta: incepand cu varsta de 6 luni la un bebelus sanatos cu greutate normala pentru varsta. Pana la varsta de 6 luni nu au nevoie de suplimentare cu ceai, sucuri de fructe si nici alte preparate, atat laptele de mama cat si formulele de lapte praf pot satisface necesarul energetic;
- evitarea excesului de lapte si fainos;
- tratament corect al episoadelor diareice, cele care prin natura evolutiei lor pot duce la scaderi in greutate si la intretinerea deficitului ponderal prin afectarea capacitatii de absorbtie a intestinului;nu se mai recomanda dietele de tranzitie prelungite, laptele de mama poate fi continuat pe durata episodului diareic(chiar se recomanda) iar formula de lapte praf trebuie inlocuita cu una fara lactoza; astfel se evita acele diete restrictive bazate doar pe supa clara de morcov si mucilagiu de orez.
- alimentatie echilibrata si diversificata dupa varsta de 1 an (alimentatia copilului mic: 1-3 ani);
- evitarea administrarii de vitamine si minerale si prezentarea la medic in situatii de apetit capricios si/sau redus, eventual stagnare in greutate sau chiar curba ponderala descendenta.
Buna seara !
Fetita mea are 8 luni si 3 saptamani ,lungime 70 cm, 7.800 kg ; la nastere a avut 2.660 kg si 50 cm.
Se incadreaza in parametri normali?
Va multumesc!
Buna ziua,
Aprecierea dezvoltarii se face global luand in calcul mult mai multi parametrii decat greutatea si lungimea, in primul rand printr-un examen clinic complet, in care se evalueaza intreg aspectul copilasului;de asemenea este important ritmul in care a crescut pana la aceasta varsta, regimul alimentar,achizitiile psiho-motorii, eventualele afectiuni asociate; ramananad insa strict la valori, greutatea actuala este normala luand in calcul greutatea de la nastere; raportata la lungime, este usor sub greutatea corespunzatoare acestei lungimi(daca a fost masurata corect) insa se incadreaza in limite normale.Repet, aceasta interpretare se refera strict la valorile mentionate si nu ia in calcul alte aspecte foarte importante atunci cand se evalueaza un copilas.
Buna dimineata, fata mea are 8 luni si jumatate, 73 kg si 73 cm. Sunt ingrijorata deoarece este cam slabuta.Nu are cui semana grasuta, noi, parintii, de asemenea suntem si am fost slabi. Precizez faptul ca are 5 mese pe zi, mananca diversificat,este activa, vorbeste…dar nu pune pe ea …Ce parere aveti? multumesc
Buna ziua,
Nu ati precizat greutatea de la nastere pentru a putea face o apreciere corecta;daca lungimea este masurata corect(spun asta deoarece 73cm corespund varstei de 13 luni), greutatea ideala este de 9240g, ceea ce inseamna un deficit de aproape 2kg, indicele nutritional(greutatea actuala/greutatea ideala ce corespunde lungimii actuale) in acest caz, fiind de 0,79, mult sub valorile normale(0,90-1,10). Recomandarea mea este sa va adresati unui pediatru care pe baza examenului clinic si a istoricului medical poate stabili un diganostic, eventual un plan de investigatii si/sau tratament daca acesta se impune. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Multumesc frumos pentru raspuns!
Cu drag, va doresc sa aveti parte numai de sanatate!
Buna ziua,
am un baietel de 2 ani si noua luni, 100 cm, e cu un cap mai mare decat multi copilasi de varsta lui :), insa destul de slabut: are 13, 800 kg. ar trebui sa imi fac griji? mentionez ca este ff vioi, doctorul de familie imi spune ca la trei ani ar tb sa aiba 15 kg, insa ma indoiesc ca pana in spetembrie va pune mai mult de un kg . Eu una incerc sa nu imi fac griji, insa cei din jur imi spun ca e tare firav. Multumesc.
Buna ziua,
Intr-adevar inaltimea este mare, corespunzatoare pentru varsta de 4 ani; acestei inaltimi ii corespunde o greutate de 15kg; daca baietelul mananca bine, nu are deformari osoase, este activ, nu sunt semne de anemie sau alte deficiente atunci nu este cazul sa va ingrijorati; fiecare are ritmul lui de crestere si dezvoltare iar acestea sunt niste valori ideale la care ne raportam.
buna ziua
sunt mamica unui baietel de 8,5 luni,as vrea sa stiu daca ar trebui sa ma ingrijoreze greutatea lui,are 7200 gr si o inaltime de 68 cm,mentionez ca la nastere a avut 2600 gr si o lungime de 46 cm.
nu prea mananca,nus ca sa mai incerc:(((
Buna ziua,
Daca calculam strict indicii care se utilizeaza pentru aprecierea dezvoltarii staturo-ponderale, obtinem un Indice Ponderal(IP) de 0,96 ( raportul intre greutatea actuala si greutatea ideala, luand in calcul greutatea de la nastere: 7200/7475), deci o valoare normala. Celalalt indice, Indicele Nutritional, calculat in functie de lungimea actuala are o valoare de 0,9 ( 7200/8000, greutatea ideala pentru un baietel de 68 cm). Aprecierea trebuie insa facuta global, dupa un examen clinic atent al copilasului,insa doar calculand acesti indici ajungem la concluzia ca nu exista un deficit in ceea ce priveste greutatea. E importanta evolutia in primele luni, alimentatia pana la aceasta varsta, cand s-a inceput diversificarea, cum au fost tolerate noile alimente introduse, etc. Va doresc sa cresteti mari si sanatosi iar daca mai aveti si alte intrebari, va stau la dispozitie.
buna ziua!
fetita mea are aproape 2 ani si de peste 5 luni are stagnare in greutate,nu depaseste 10400 gr.in acest interval a avut o crestere in inaltime de 6 cm, are toate investigatiile facute,analizele la sange i-au iesit f bune,testul pt intoleranta la gluten,testul de alergii alimentare,ecografie.este activa, vioaie,doarme bine si mananca bine,cu toate acestea nu reuseste deloc sa ia in greutate,e posibil acesta sa fie ritmul ei de crestere?pana la aceasta stagnare a luat mereu satisfacator in greutate.
revin cu cateva precizari.i-am facut si probe de digestie care au iesit bune,mananca sanatos zic eu,adica ou,legume, fructe, carne de pasare sau curcan, cereale,fara exces de fainos.din punct de vedere al inaltimii se situeaza in parametri normali,avand 87 cm.
Buna ziua,
In conditiile date si avand in vedere complexitatea investigatiilor facute nu cred ca este cazul sa va ingrijorati, mai ales ca, cresterea in inaltime este mai mult decat satisfacatoare.Va doresc sa aveti parte numai de sanatate iar daca mai aveti si alte intrebari, va astept cu drag!
multumesc mult pt raspuns!sanatate multa si dumneavoastra!
Cu drag,sa cresteti mari si sanatosi!
Buna ziua,
Sunt fericita mamica a unui baietel de 4 luni,citind comentariile anterioare imi dau seama ca baietelul meu are mult peste limita kilogramelor la aceasta varsta,are 7 kg si o inaltime de 64 de cm,s-a nascut cu 53 de cm respectiv 3,5 kg si-l alaptez la san de la nastere pina in prezent.
Am o problema,de vreo 5 saptamani nu mai doarme ziua decat vreo 4 reprize a cate 30-40 de min,cateodata chiar 10 min,noaptea somnul cel mai “lung”este de la ora 21 pina la ora 2,dupa care mai doarme maxim 2-3 ore(acest somn e foarte agitat).Isi “mananca” manutele,e plangacios,la san mananca binisor doar noaptea,ziua parca nu-i ajunge laptele,mentionez ca si eu am observat ca a scazut cantitatea de lapte din sani.
sa fie oare greutatea de vina,nu-i mai ajunge laptele meu?ar trebui sa-i dau completare?sa fie de vina dintii,sa iasa asa devreme?Somnul agitat si insomniile au un motiv cu siguranta,pina la varsta de aproape 3 luni se trezea o singura data noaptea si dormea ziua cate 3 ore de 2 ori si inca un somn putin mai scurt.
Va rog sa ma ajutati!Multumesc!
Buna ziua,
Este putin probabil ca laptele sa nu-i fie suficient; secretia de lapte se adapteaza dupa principiul cererii si ofertei; pentru mai multa certitudine puteti face proba suptului per 24 de ore si atunci veti sti cu siguranta cat papa intr-o zi; faptul ca sanii s-au inmuiat nu este deloc un indicator al scaderii secretiei lactate; introducerea unei formule de lapte praf este cea mai mare greseala care se poate face, avand in vedere cresterea de pana acum care dovedeste faptul ca laptele ii este suficient;puteti eventual sa folositi ceaiuri de stimulare a lactatiei sau chiar pastilute; pot exista diferite cauze care sa intrerupa somnul, chiar si aparitia dintisorilor;as mai enumera aici refluxul gastroesofagian(nu e obligatoriu sa apara varsaturi), durerile de burtica, hiperstimularea din cursul zilei,temperatura din camera; nu trebuie uitat ca somnul bebelusilor nu respecta ritmul somn/veghe,foarte putin dorm neintrerup noaptea in primul an de viata. Trebuie cautata cauza insa de cele mai multe ori acesta nu poate fi identificata; sanul il va calma ori de cate ori este nevoie, de aceea nu trebuie introdusa o formula de lapte praf. Va doresc nopti linistite iar daca mai aveti si alte intrebari, va astept cu drag!
Multumesc pentru raspuns!
Cu mare drag, multa sanatate va doresc!
buna ziua
Sunt mamica unei fetite de 9 luni,as vrea sa stiu daca ar trebui sa ma ingrijoreze greutatea ei,are 7200 gr si o inaltime de 72 cm,precizez ca la nastere a avut 3480 gr si o lungime de 51 cm.
Este alaptata exclusiv la san iar diversificarea am inceput-o la 6 luni , in prima luna i-am dat doar masa de legume , in a doua luna i-am bagat si masa de dimineata de fructe iar pe la 8 luni i-am bagat si cea de-a treia masa. Mentionez ca am inceput sa-i bag carnita de pui si galbenusul de ou pe la 8 luni si jumatate. Sunt greseli de nutritie de aceea e slabuta? Va rog sa ma ajutati ! Multumesc !
Buna ziua,
Greutatea fetitei este cam cu 1 kg sub cea ideala; nu pot sa identific cauza fara sa o examinez; pot fi si greseli alimentare, pot fi diferite carente(in special fier avand in vedere ca ati introdus atat de tarziu carnea si oul), dupa cum poate fi si un ritm propriu de crestere(genetic determinat); este important cum a crescut de la nastere pana acum, care a fost sporul lunar, daca au fost infectii(respiratorii, digestive) care sa ingreuneze ritmul de crestere; cel mai indicat ar fi un consult medical in urma caruia sa se stabileasca aceste aspecte. Va doresc multa sanatate si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie.
Buna seara, Am o fetita de 8 luni cu o greutate de 6.500 kg . Nascuta cu 4200g si 53 cm . In primele 5 luni lua cam 400 gr pe luna . alaptat pana la 4 luni de la san , si de la 4 luni din biberon mixt .Am facut analize la 4 luni din cauza distrofiei de gr 1 , totul a iesit ok , De mancat manca destul de bine de toate ( lapte mixt in jur de 500-600 ml pe zi) in rest mancare gatita cu carne si legume ,iaurt ,fructe , de 2 ori pe saptamana galbenus de ou si ficat de pui, seara cereale cu lapte. la o masa nu manca chiar 150 de gr. mancare dar mai mult de jumatate manaca . Are 2-3 mese de lapte si 3-4 mese solide,Deja merge in patru labe si se ridica in ghenunchi.In ultima luna a luat 200gr.Nu inteleg de ce nu ia in greutate ?
Buna ziua,
Greutatea este intradevar mult sub limita normala;ideal, raportat la greutatea de la nastere, greutatea la 8 luni ar trebui sa se situeze intre 8500-9000g; nu stiu ce investigatii ati facut insa trebuie o evaluare completa cu analize de sange, scaun, testari pentru alergii deoarece ritmul de crestere nu este unul satisfacator. Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari, va astept cu drag!
buna ziua.sunt mamica unui baietel de 3 ani.vreau sa va sspun ca nu l-am alaptat la san,si ca are o imunitate foarte slaba,el in fiecere iarna este racitmai toaa iar;ii dau antibiotice si celelate medicam ceimi sunt date de doctor,ii gtrece de momentsi apoi iar incepe cu raceala.Acum a racit, mai tare ,i-am facut niste analize si i-a iesit leucocitele 15000 doctorita a zis ca e f mult.de asemenea lipsa de fier,o alta analiza ce det alergia de 8 la mie,etc majoritatea sunt proaste.intrebarea este daca acest nr mare de leucocite poatte insemna ceva grav si ce pot face ca sa-si revina la normal
Buna ziua,
Leucocitele sunt globulele albe, cele care cresc ori de cate ori se produce o infectie in organism; dupa eradicarea infectiei revin la normal in decurs de 1-2 saptamani.
Buna ziua, fetita mea pe 20 face 5 luni. In momentul de fata are 6,55kg,dar pana acum 2 sapt imi lua binisor in greutate ajunsese la 6,80kg si dintr o data a inceput sa scada. A avut un puseu de febra vreo 2 zile,urmat de o eruptie pe corp ca o alergie,apoi a trebuit sa facem o desfundare de canal lacrimal, in perioada asta de o saptamana a refuzat mancarea. Apoi a mai mancat da nu mai vrea laptele cu aceeasi pofta?i am schimbat si formula. Ce sa fie de vina?ea papaa mixt + diversificat. Dc scade in greutate asa de rau?
Buna ziua,
Nu pot sa spun care este cauza acestei scaderi in greutate; in general atunci cand sunt bolnavi, apetitul scade mult si, inevitabil aparea stagnarea sau chiar scaderea in greutate; dupa vindecare, curba ponderala devine din nou ascendenta; atentie la alimentele introduse, la 5 luni este putin cam devreme pentru diversificare. Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari, va astept cu drag!
Buna ziua, doamna doctor! Baietelul meu s-a nascut cu 3,850 kg si 53 de cm inaltime. la 10 luni are 73 de cm si 9 kg. La 8 luni din cauza unei infectii in gat am fost internata cu el in spital si atunci s/a descoperit o anemie, valoarea hemoglobinei fiind in jurul cifrei 10. Am primit vitamine Sanosvit cu fier si am fost mult mai atenta la alimentatia lui imbogatind/o in proteine si legume care contin fier – sfecla rosie, struguri etc. Intrebarea mea este urmatoarea: este posibil sa existe o malabsormtie datorata unui deyechilibru al florei intestinale? Am observat ca alimentele nu sunt descompuse in intregime adica in scaunul copilului se vede alimentele consumate: bucatele de morcov, de orez. Am inceput sa ii dau probiotice cate un pliculet pe zi deoarece am avut si un tratament cu antibiotic, este bine? Este indicata o analiza a scaunului? Multumesc si de cand v/am descoperit va citesc cu mult interes.
Buna ziua,
Deficitul de fier apare frecvent in primii ani de viata si se datoreaza in mare parte unei alimentatii carentate; de asemenea in infectii apare frecvent un deficit de fier, anemia intrainfectiaosa, deoarece atat virusii cat si bacteriile consuma fier pentru a se inmulti; rar sunt probleme de malabsorbtie si acestea afecteaza si absorbtia altor nutrienti, astfel incat copilasul nu are un ritm corespunzator de crestere; analiza scaunului se poate face insa asteptati sa treaca perioada de convalescenta; va recomand proba de digestie si eventual recatia Gregerson(se “studiaza” daca exista pierderi microscopice de sange prin scaun) insa e necesara o perioada de 3 zile de regim alimentar pentru a evita unele reactii fals pozitive. Continuati probioticele pana sunt 7 zile de la incheierea tratamentului antibiotic. Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari sau nelamuriri, va astept cu drag!
buna ziua am o fetita de 8 luni si are 12 kg mentionez ca sa nascut cu 3400 si 56cm cu nota 10 o alaptez exclusiv la san si e forte mancacioasa diversificarea nu i-am facut-o de frica sa nu puna si mai mult mi-ati putea sfatui ce analize ar trebui sa fac sau daca ati putea sa imi dati o adresa si un nr de telefon de la un dr bun mentionez ca sunt din judetul salaj si am fost la nenumarati dr dar fara nici un rezultat multumesc mult si astept cu mare interes un raspuns
Buna ziua,
Cred ca v-am raspuns la comentariul postat la articolul dedicat varstei de 8 luni; in Zalau un medic pediatru de exceptie este dna dr. Eniko Biro, insa nu am date de contact dar cred ca o gasiti la Spitalul Judetean Zalau.
SWpuneati a nu se lua Motilium pt cresterea lactatiei…..de ce? Specialistii straini in alaptare il recomanda, prin prisma experientei clinice. Eu am citit multe materiale cu precadere in limba engleza, in care Motilium luat timp de 10 zile creste lactatia, chiar daca este indicat in altceva decat lactatie. Apoi, cunosc un caz de mama care ia Motilium de la debutul alaptarii si are lapte datorita acestui medicament, fara efecte secundare de la el. pt ce il contraindicati? M-am gandit chiar si eu sa iau daca as pierde laptele, de aceea va rog mult sa imi oferiti o explicatie.
Buna ziua,
Personal nu recomand automedicatia; sunt multe mamici disperate care cauta solutii de stimulare a secretiei lactate si apeleaza la motilium, fara a cere recomandarea unui medic. Niciun medicament nu ar trebuie administrat in alaptare fara recomandarea unui medic.
Buna ziua, doamna doctor! Fetita mea are 16 luni si cantareste doar 10,200kg la o inaltime de 78 cm. S-a nascut cu 3,500 kg. Este alaptata inca la san, pe langa alimentatia diversificata introdusa dupa primele 6 luni de alaptare exclusiva.
Are un apetit foarte scazut pentru mancarea “solida” fiind inca foarte interesata de laptele matern.
Intrebarea mea este daca alaptarea la san poate avea o influenta negativa asupra apetitului ei pentru alte tipuri de mancare si daca ar trebui sa iau in considerare incetarea acesteia.
Buna ziua,
Greutatea este corespunzatoare daca luam in calcul greutatea de la nastere; raportat insa la lungime exista un deficit de 500g, deficit care insa nu e o problema daca nu se asociza alte carente(Ex: anemie, rahitism). Laptele de mama niciodata nu va avea o infuenta negativa si nu trebuie sa renuntati la alaptare; trebuie incercat un program de masa cat de cat, din care sa nu lipseasca fructele, legumele, carnea, oul, cerealele; daca printre ele exista si lapte de mama, nu e problema, atata timp cat necesarul caloric si nutritional e asigurat. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
buna ziua, am si eu o problema si nu stiu la cine sa apelez. am un baietel de 1 an si 6 luni si de la 1 an el are 11 kg. in lungime a luat cam 6 cm de atunci. mentionez ca la nastere a avut o greutate de 3.930gr si a fost alaptat la san 7 luni. va rog dati-mi un sfat. va multumesc
Buna ziua,
Fara sa stiu regimul alimentar, apetitul, eventualele probleme de sanatate de la nastere pana in prezent, tratamentele urmate daca a fost cazul, nu va pot ajuta.
Dna dr am cateva intrebari care ma macina si ma invinovatesc pe zi ce trece, ca nu reusesc sa-mi dau seama ce are copilul meu, de nu se dezvolta normal.are 1 an si 2 luni, are 8100 kg(la nastere 3150), si 74 (50 cm la nastere)cm, este un micut, la prima vedere a dr, ni s0a pus diagnostic de sindrom de malabsorbtie, am primit tratament cu sanzyime 5 ml*3 zi dupa mese, am crezut ca se va reglementa situatia s icopilul va incepe sa se dezvolte, dar cand am ajuns la control am avut surpiza ca nu luase nimic in greutate, nu crescuse capusorul, nici talia, absolut nimic. Dr il banuieste iarasi de reflux gastroesofaringian, si sindrom de intestin scurt, am fost sa facem urm analize:
IgE total – 10,8 UI/ml
Heliobacter – negativ
tranglutaminaza , nu am inca rezultatul
beta – lactoglobulina – care tot maine vom primi rezultatul
proba digestie :
Proba de digestie
Fibre musculare nedigerate rar — absent
Fibre musculare digerate relativ frecvent– rar
Grasimi neutre, trigliceride 20 ——-< 50
Acizi grasi liberi, sapunuri 40 ———< 100
Amidon rar– rar
Celuloza digerabila rar — rar
ph scaun – 7
Daca nu iese nimic la aceste analize sa merg la genetica, ca ar fi vb de nanism,si sa-i faca analize de cromozomi..
Sunt f f speriata, si necajita in acelasi timp, ca nu reusesc sa0l pun pe picioare.
De asemenea ne0a recomandt un lapte praf humana sineall, care costa f f mult, dar copilul nu0l accepta sub nici o forma.
Va rog din suflet spunet-mi ce reprezinta rezultatele de la proba de digestie, ptr ca a iesit mult mai rau de cand suntem pe tratament cu sanzyme, prima data avea doar celuloza frecventa.
Va rog sa ma lamuriti, poate ati mai avut cazuri de genul acesta, si ati avut un rezultat favorabil.
Mentionez, ca el are scaune proaste, cam orice papa, are 1-2 scaune pe zi, dar tot timpul sunt moi, cu resturi alimentare nedigerate, (de ex morcovi, clementine…), si cateodata in cantitate f mare fata de mananca el intr-o zi, de asemenea , cand are scaun de cele mai multe ori are gaze puternice.
analize care le-am facut, coprocitograma, este ok, coproparazitologic negativ, coprocultura ok.
Urmeaza sa vedem la radiografie daca nu are reflux, desi am inteles ca daca nu este un reflux de gradul 3 sau 4 nu se observa…
Daca ar avea reflux nu ar vomita, sau eu stiu alte simptome?
Va multumesc din suflet!!!
Buna ziua,
Avand in vedere deficitul de crestere, cred ca ar fi necesare mult mai multe investigatii; nu stiu de unde sunteti insa v-as recomanda o evaluare intr-un centru universitar pentru investigatii cat mai complete; refluxul, chiar daca ar fi prezent nu se asociaza cu retard de crestere staturo-ponderala. Proba de digestie arata un sindrom de malabsorbtie si, cu siguranta daca e vorba de malabsorbtie sunt si alte carente: anemie, rahitism, etc. Acesta e motivul pentru care consider necesara o evaluare mult mai completa. Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari sau nelamuriri, va astept cu drag!
buna ziua , am o fetita de 6 luni si 7,600 kg, la nastere a avut 3,600 kg, am facut proba de digestie iar rezultatul este urmatorul :
ASPECT MACROSCOPIC – culoare: maro-galbui – consistenta: normala
– pH = 6,5
ASPECT MICROSCOPIC
– prezenta celuloza diferitelor vegetale
– foarte frecvent amidon intra si extracelular
– frecvente sapunuri calcice
– absente fibre musculare
– absente picaturi de grasimi neutre
– absente cristale de acizi grasi
COPROCITOGRAMA
– cca. < 1 leucocit/camp
– absente eritrocite
– prezenta flora polimorfa
(materii fecale, col.Lugol, Sudan III, albastru de metilen, MO)
Ati putea sa ne ajutati in interpretarea acestor analize ??
va multumesc frumos
multumesc de raspuns, revin la aceasta problema, au venit rezultatele la analize intre timp,
tranglutaminaza negativ
betalactoglobulina – nivel f redus
de aici a dedus dna dr pediatru ca ar avea intoleranta la proteina laptelui de vaca, pe data de 3 februarie am scos din alimentatie tot ce are proteina din lapte , unt , smantana, branza etc,
Ne-a recomandat un lapte praf , gen althera, care nu0l eptepta deloc, am cumparat un altul aptamil pepti, care il manca prin somn, aprox 60-70 ml, deci in 24 h daca manaca 120 -150 ml de lapte de multe ori cand simte gustul isi face greata, am scos laptele ptr cateva zile , si se pare ca nu mai vrea delok, is disperata din aceasta cauza, pur si simplu ziua nu vrea absolut deloc, doar noapte il pacalesc cu cativa ml.
De mancat a inceput sa pape mai bine:
dimineata : ou sau piure de cartofi cu peste…sau altceva, cereale facute cu apa
pe la 11.00 un fruct
la 15.00 – 16.00 papa bosulet cu carnita, sau supica
peste 1 h sau 2 un mar ras
seara papa iarasi spanac, sau piure depinde cum le rotim in fiecare zi, paste cu sos de rosii si carnita
Desi a inceput sa pape , mi se pare ca nu are o dezvoltare satisfacatoare, nici pana in prezent desi am 1 luna de cand am scos produsele lactate din meniu
Ce-i drept are scaun 1 data pe zi acum, nu mai face asa des, dar tot moale ii scaunul.
Sunt ingrijorata, deoarece nu stiu sigur daca o fi numai intoleranta aceasta la proteina laptelui de vaca , si de aici rezulta dezvoltarea lui nesatisfacatoare.
Cum sa procedez cu laptele? O fi facut o aversiune asupra laptelui? o sa mai pape vreodata laptic? cu ce sa-i suplimentez lipsa de calciu..etc?
Mentntionez ca stateam la un biberon de 120 ml si 2 ore sa-l manance in mai multe reprize.nu pot spune ca milupa pe care-l manca inainte il bea cu f mare placere, tot asa un biberon in beia in decurs de 1 h in mai multe reprize.
De rahitism , are o forma, dupa spusele dnei dr, ar avea coastele in forma de palnie, si burtica pronuntata, avem 2 luni de cand facem vitamina d3 injectabil.
Va rog din suflet daca, imi puteti spune ce analize ar mai fi necesare ca sunt disperata, are 74 cm si 8100 g.la 1 an si 4 luni.
Rahitismul se trateaza doar cu vit d3 injectabil? plus ca este f f moale la piele si pe picioruse si pe maini.si nu stiu care ar fi motivul.
Suntem din iasi.Daca ma puteti indruma la un dr bun, si eventul ce analize ar trebui efectuate.
Multumesc din suflet!
Buna ziua,
In Iasi v-o recomand cu caldura pe dna prof. Evelina Moraru care cu siguranta va poate ajuta. Este nevoie de o evaluare globala pentru a gasi in primul rand cauza. Daca stim cauza, putem merge mai departe si, printr-un regim corect si bine echilibrat, eventual cu medicatie daca e necesar lucrurile pot intra pe un fagas normal. Nu va asteptati sa creasca peste noapte, in prima faza e important ca s-a reusit administrarea formulei hidrolizate, chiar daca in cantitate mica; pe masura ce se va obisnui cu gustul, cantitatea va creste; sechelele de rahitism se vor corecta in timp, tratamentul injectabil era necesar in aceasta situatie.Va doresc numai bine si astept vesti bune!
buna-seara°!In primul rand vreau sa va multumec ptr acest site ,mi-ati fost de mare ajutor.Eu am o fetita de 1 an si 3 luni.Acum o sapt am fost cu ea la medic si avea 9,800 kg si 78 sau 79 cm.(la nastere a avut 3,120kg si 52 cm).D-na doctor ne-a zis ca este f bine,insa vreau f mult sa stiu care este si parerea d-voastra.A fost alimentata de la nastere doar cu lapte formula (BEBA) Diversificarea am inceput-o la fix 6 luni,urmand cu strictete sfaturile d-voastra.Meniul ei este cam asa:dim(aprox ora 7)180-200 ml lapte,ora 9.30-piure de fructe cu sau fara seminte.ora 13.30 supica si felul doi(cca 180 gr),ora 17 un iaurt cu cereale/gris cu lapte/budinci,iar in jurul orei 21 aprox 210 ml lapte.Este oare ok programul.Mentionez ca inca se mai trezeste noaptea(ora 1-2) si mai bea cam 150 ml lapte.Are zile cand refuza mancarea,efectiv nu vrea sa deschida gurita.
Buna ziua,
Regimul descris este corect; as avea o mentiune in ceea ce priveste masa de noapte; cel mai probabil aveti deja dintisori,motiv pentru care recomand reducerea progresiva pana la renuntarea completa la acea masa din cursul noptii, pericolul dezvoltarii cariilor este foarte mare; referitor la dezvoltare: raportat la greutatea de la nastere, greutatea actuala este corespunzatoare;in ceea ce priveste raportarea greutatii actuale la cea ideala corespunzatoare lungimii(78-79 este lungimea ideala pt 17 luni), exista un deficit de aproximativ 500g, deficit care insa nu are nicio semnificatie, indicele nutritional incadrandu-se in limite normale.Va multumesc din suflet pentru aprecieri si va mai astept ori de cate ori mai aveti nevoie!
multumesc de raspuns, sa va dea dumnezeu sanatate dna doctor, sunteti minunatata prin ceea ce faceti.
Voi merge la dna Dr Moraru, am vazut ca este la Arcadiala policlinica, o sa incerc sa ia-u legatura cu ea.Dr. pediatru mi-a recomandat sa-i dau Humana SL, care bea prin somn pe la 2.00 noapte 100 ml, si pe la 5-6.00 dimineata la fel 100 ml peste zi, nu prea vrea biberon, nici canita, refuza in special lichidele. Este bun humana SL in cazul lui, sau ar trebui dat in continuare Aptamil pepti?chiar daca bea putin? desi am vazut dimineata ca plange prin somn, o fi de la lapte sa0l doara burtica? totusi nu imi este clar un aspect, daca de 1 luna de zile am scos absolut toate lactatele din alimentatia lui, si sunt f atenta la produse, citesc sa nu aiba nici urme de lapte, totusi baietelul are 1 scaun pe zi in cantitate mare si f moale, nu ar trebui sa se remedieze? mentionez ca este f slab si cu burtica in fata?
ma puteti ajuta v-as ruga un pic in meniul lui ca nu stiu ce sa-i mai dau sa manance.
Multumesc din suflet!
Buna ziua,
Intoleranta la proteine poate fi doar o cauza, uneori, din nefericire se asociaza si alte intolerante; de aceea spuneam ca necesita o evaluare globala pentru a gasi un diagnostic corect si complet; recuperarea va fi lenta, insa cu regim si tratament lucrurile vor intra in normal; in legatura cu regimul alimentar, scrieti-mi cand aveti date concrete sa va pot ajuta in cunostinta de cauza; pana atunci as recomanda formula hidrolizata(aptamil pepti) in locul celei pe baza de soia datorita riscului de reactii incrucisate; asociati carne, peste, ficat, galbenus de ou si, cat mai multe fructe si legume. Sanatate va doresc!
buna ziua, am fost la control cu baietelul la o 1 luna, dupa ce am scos toate lactatele din alimentatie, am avut surpiza sa vad ca luase in greutate 250 g, s-a inaltat 2 cm, are 76 cm, perimetrul toracic cu 1 cm mai mult. Continuam cu sanzyme 5 ml de 3 ori pe zi, fier incepem de 3 pic pe zi pana ajungem la 8 pic *2 pe zi, nexium si motilium pana la 6 sapt.
Ce-i drept copilul a inceput sa pape mult mai bine, nu stiu exact din ce cauza, dar sunt multumita.
Joi voi merge cu el si la genetica, sa vedem care0i treaba.Am o intrebare s0ar putea face o doza dubla de vitamina d 3 la un copil de 1 an si 4 luni? in momentul de fata face odata la 2 luni 2000000 um.injectabil avem 2 injectii facute pana acum.
Multumesc inca o data din suflet.
Buna ziua,
Ma bucur ca sunt rezultate pozitive; cu siguranta evoluatia va fi buna in urmatoarea perioada;cat despre doza de vit D, doar medicul curant va poate sfatui in aceasta privinta; cele 200.000UI administrate periodic ar trebui sa fie suficiente; este nevoie de timp pentru a corecta deficitul de vitamina D. Sanatate va doresc!
Am o fetita de 3 ani si 4 luni diagnosticata cu sindromul de malnutritie cauza fiind intoleranta la proteina din lapte. Este la regim f strict fara lactate si gluten,mananca doar ciorbite din radacinoase si carne,banana,mar copt,orez si mamaliga,produse Schar. 2 luni a baut lapte neocate si a luat in greutate,dar am schimbat formula de lapte, la recomandarea dr pediatru, cu alfare din cauza pretului. In cursul unei luni nu a luat deloc in greutate si s-a diminuat pofta de mancare asa ca am trecut pe neocate de 2 saptamani,dar tot nu are pofta de mancare!neocate ii dam doar o portie pe zi fiind f scump! in ultimul timp spune ca o dor picioarele.
are 11,1 kg va rog sa ne ajutati cu o sugestie pt o crestere in greutate! va multumesc anticipat
corect este sindrom de malabsorbtie
Buna ziua,
Daca intr-adevar este vorba de sindrom de malabsorbtie este nevoie de timp pentru vindecarea mucoasei intestinale, de aceea, ritmul de crestere s-ar putea sa fie discontinuu; este important sa respectati cu strictete regimul alimentar. Nu cunosc istoricul medical al fetitei, investigatiile facute, eventual suplimentele alimentare pe care le-a primit; cand exista sindrom de malabsorbtie, este afectata capacitatea de absorbtie a mucoasei intestinale si, toti nutrientii, chiar daca exista in alimentatie nu se pot absorbi eficient si, de aici carente in alimentatie; trebuie corectate toate deficitele existente pt a ajuta organismul sa-si revina mai repede; durerile de picioare pot avea cauze multiple de aceea, foarte mult nu va pot ajuta;este indicat sa luati legatura cu medicul care va urmareste, acesta cu siguranta va poate oferi informatii suplimentare. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua Dna Dr,multumesc de raspuns in rpimul rand.
Revin cu noutatile am fost la dna dr. moraru, la spitalul Sf Maria, l-a vazut pe copil, i0a facut ecografie, totul pare sa fie in ordine, am primit gratuit 2 cutii de lapte aptamil Pepti,si am recoltat iarasi analize date de catre dna dr, asteptam rezultatele, intre timp am fost si la genetica, asa am fost trimisi de catre pediatrul copilului, am avut surpiza sa vad ca este mai inalt are 77, 5 cm, intaradevar are perimetrul cranian de 44 cm, dr genetician zice ca nu ar fi probleme cu el ca ar semana cu tati lui, pe foaia de internare scria microcefalie, acum uitandu0ma un pic pe internet m0am cam speriat ce inseamna acest termen.
Intrebarea mea, este posibil sa nu se fi dezvoltat capul din aceasta cauza a sindromului de malabsorbtie? Are fontanela destul de deschisa.
In acest moment a racit si are nasucul plin de mucisori, refuza iarasi mancarea, si pe limbuta am vazut ca are ceva pete albe.
Multumesc inca odata!!
Buna ziua,
Microcefalie inseamna un perimetru cranian mai mic decat valorile considerate normale pt varsta; avand in vedere greutatea si lungimea, precum si problemele de sanatate asociate, microcefalia s-ar putea sa faca parte din acest retard de crestere; e important ca ati luat legatura cu dna prof si, cu siguranta in urma investigatiilor efectuate dansa va stabili un diagnostic, un regim si un tratament daca acesta este necesar; este important sa cunoastem cauza ca sa putem interveni. Va doresc sanatate multa si astept vesti bune in continuare!
Buna ziua,sunt mama unui baietel de3 ani si10 luni care de aproximativ 2 luni are probleme cu burtica, la inceput zicea ca-l doare si face cate 2 sau 3 scaune potrivite pe zi, i-am dat biotics apoi debridat cava zile,ercefuryl 4zile,furazolidon 5 zile si nimc.A racit la sfarsitul lunii ianuarie s iatunci ne recomandat mediciul de fam. eurispal,prospan, erdomed si nu a trecut tusea incarcata fara 7 zile de zinat. in tot acest timp scaunele au ramas la fel nu apaose dar nici bune si cam 2 sau 3 pe zi.Am facut analize la scaun giardia a fost un rezultat iar la coprocultura Providencia, am mers la un pediatru care ne-a recomandat ciprinol jum. de comprimat de 250 la 12 ore si debridat,dupa a 2-a priza de antibiotic scaunul a fost legat dar nu a s-a intamlat decat 8 zile, din care 6 au fost pe timpul tratamentului,dupa care a inceput un scaun seara mai pasta, apoi unul dimineata si unul seara.In tot acest am incercat regimul alimentar cu mici exceptii.Am repetat coprocultura rezultatul fiind klebsiella pneumoniae cu sensibilitate la zinat si la recomandarea med. de fam. din nou am dat 7 zile 5ml. la 12 ore. PT. giargia in ianuarie i-am dat wormex doar 7 zile, iar pe 27 feb. am inceput zentel 5 zile un flacon de 10 ml. seara cu liv 52, linex, a racit din nou cu tuse a luat eurispal, amboxol.DE pe 5 martie nu i-am mai dat nimic decat biotics si linex pana acum doua zile cand un medic boli infectioase ne-a recomandat sa repetam analizele la scaun si tratament debridat, specta, hidrasec si triferment doua zile a avut doar un scaun pe zi dar astazi au fost 5 scaune,primul mai potrivit legat la inceput dar ultimul foarte rau , o pasta cu mucus si spumos. Mentionez ca in tot acest timp scaunele au avut mucus. Starea generala a fost foarte buna, merge la gradinita la program scurt, NU mananca acolo si zicea ca-l doare burtica doar inainte de a face.poate fi intoleranta la gluten? SUNT DISPERATA VA ROG SFATUITI MA CE SA FAC???
Buna ziua,
Istoricul medicamentos este unul foarte bogat si, poate fi una din cauzele tulburarilor de tranzit; nu pot sa ma pronunt asupra utilitatii acestor medicamente, pot doar sa fac o observatie legata de administrarea ciprinolului; acesta este ciprofloxacina, un antibiotic care nu se administreaza copiilor decat atunci cand nu sunt alte variante; personal as recomanda o evaluare complexa, au fost prea multe infectii intr-un interval scurt de timp; luati legatura daca este posibil cu un pediatru cu specializare de gastroeneterologie pentru a face lumina si a evita medicatia in exces. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
buna seara,dna dr,am o nelamurire, cu privire la intoleranta la proteina laptelui de vaca care oare o prezinta copilul meu,totusi de pe data de02.02.2013, am scos din alimentatie toate lactatele, acum la o luna si ceva , totusi copilul meu are scaunemoi de consistenta mustarului sa zic asa, intradevar este unul pe zi sau unul la 2 zile, dar nu inteleg de ce.
In momentul de fata, mananca aptamil pepti, cu mare greu am ajuns sa papam 400 ml in mai multe reprize, dimineata 100 ml, pe la 12.00 iarasi vreo 100, si seara in jur de 150 -180 ml, mentionez ca in acest laptic ii adaug 2 marusi cereale pe baza de orez de la topfer.
Nu inteleg de ce scaunele nu revin la normal.
Poate ma puteti ajuta cu un meniu ptr el, ca la cati dr am fost nici unul nu mi-a zis cat si cum sa pape.
sau de exemeplu ce cantitate de carne…etc
Multumesc din suflet!!!!
Buna ziua,
Normalizarea aspectului si consistentei scaunelor poate dura chiar daca s-a renuntat la lapte; este nevoie ca mucoasa intestinala sa-si revina dupa ce a fost “afectata” de proteine; daca nu sunt alte alergii alimentare, regimul trebuie sa fie unul echilibrat, cu fructe, legume, carne, peste, ou; detalii suplimentare gasiti aici:http://www.pediatrucluj.ro/2011/07/21/alimentatia-copilului-mic-1-3-ani/.
buna ziua am fost la un pediatru nou si mia spus ca copilul meu sufera de malnutritie gr.I-II,pina acum de cite ori am fost la pediatru nimeni nu mia spus nimic copilul are 2 ani si4 luni si are 9,5 kg.spunetemi va rog ce sa fac,multumim
Buna ziua,
Diagnosticul este corect daca s-au calculat indicii cprespunzatori si acestia au fost sugestivi pt diagnosticul mentionat; nu ati precizat daca s-au recomandat analize suplimentare pentru eventualele carente si/sau cauze. Am nevoie de detalii suplimentare pt un raspuns concret.
Buna ziua,
Amidon prezent si celuloza digerabila frecventa la o proba de digestie inseamna sindromul de malabsorbtie la un bebe de 7 luni?
Multumesc,
Buna ziua,
Prezenta amidonului poate reprezenta o insuficenta pancreatica, care este relativ frecventa avand in vedere imaturitatea tubului digestiv; de asemenea un tranzit accelerat poate duce la prezenta acestuia in scaun, la fel ca si a celulozei.
Buna ziua,
Baiatul meu are 8 luni si acum are in jur 7300 gr ( nu sta la cantarit.
La 7 luni avea 7200gr si 67 cm. S-a nascut cu 2900 gr, iesit din spital cu 2750, -la o luna – 3700gr ;
la 2 luni – 4700 gr;
la 3 luni 5220 gr ;
la 4 luni 5600 gr;
la 5 luni – 6500 gr;
la 6 luni – 7000 gr.
Este diversificat de la 6 luni, alaptat exclusiv pana la 6 luni. Mentionez ca are 3 mese de solide, dimineata fructe, cereale, la pranz legume cu carne/galbenus/branza, seara fructe sau iaurt ( ieri a fost prima zi). Problema este ca mananca fff putin, 2-3 lingurite la fiecare masa.
A avut o perioada in care manca fructele mai bine, dar de vreo 2 sapt nu prea mananca, doar san. El este ff activ, energic, merge de-a busilea, se ridica si merge pe langa canapea, sprijinit.
As vrea sa manance totusi mai mult si treptat treptat sa inlocuim mesele de lapte matern.
Credeti ca are o pb? sa-i fac analize? dc nu mananca mai mult? ( eruptiile dentare au inceput, avem doi dinti, primul aparut la 7 luni si al doilea la 8 luni.
Buna ziua,
Greutatea actuala este cu aproximativ 500g sub cea ideala, ceea ce nu reprezinta neaparat o problema daca nu sunt semne de carente(anemie, rahitism) sau simptome asociate(eruptii pe piele, tulburari de tranzit, varsaturi, etc). Nu ati precizat daca intre mese consuma laptic; daca alaptarea este la cerere si nu exista un program de masa, atunci este posibil ca, din cauza lapticului dintre mese sa nu apara senzatie de foame si de aici apetitul redus pt mesele diversificate.Este foarte important sa nu fortati administrarea mancarii, sa va bucurati la fiecare masa; puteti incerca sa-i oferiti bucatele de legume fierte sau bucati de fructe, sub stricta supraveghere sau, sa-i faceti chiftelute din legume si/sau carne pe care sa le preparati in cuptor, fara ulei. Va doresc sa cresteti mari si, va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
buna seara, am un baietel de 1 an si 7 luni, cu APLV, il tin pe regim fara lactate din februarie 2013, de la 1 an si 2 luni, cand avea ca si greutate 8000 g, si 74 cm, in momentul de fata are 9000 g si 79 cm, tot micutz este in comparativ cu alti copii, dar evoluam incet , incet.
Luna trecuta am facut panel pediatric,
titru(ui//ml) Clasa
Alfa-lactoglobuline…………… 0.00 0
Beta-lactoglobuline…………… 0.26 0
Cazeina……………………… 0.00 0
Albus de ou………………….. 0.00 0
INTERPRETAREA REZULTATELOR:
Titru(UI/ml) Clasa
Nivel nedetectabil 100.00 6
Nu inteleg din rezultate,copilul, mai are alergie la proteina laptelui de vaca?
Prima data cand i0am facut analiza la betalactoglobulina avea valoarea de 0,35.
O alta intrebare ii pot da alimete care au in compozitie cazeina, de ex exista in supermarket cascaval de post, care are in compozitie cazeina si uleiuri vegetale.
Mentionez ca in ultima luna a luat 500g in greutate, desi nu mananca extraordinary de bine, scaunele tot nu sunt ok, adik cand mananca un aliment care e greu digerabil de ex castravete, face scaun urat mirositor, moale, lucios si cu resturi f multe alimentare, desi suntem pe regim de 5 luni, scaunele nu sunt inca nomale, doar ca acum are un sg scaun pe zi si nu 3-4 cum avea inainte.
Multumesc
rectific la interpretarea analizelor:
Nivel nedetectabil 100.00 6
Multumesc!!
Buna ziua,
Evolutia de la diagnosticare pana in prezent este excelenta, ceea ce denota ca regimul a fost eficient; as recomanda in continuare regim,ideal pana la varsta de 2 ani, dupa care, incercata o desensibilizare, intai cu produse lacate si abia apoi cu lapte ca atare; personal nu recomand cascavalul vegetal, acesta nu are nimic in comun cu cel clasic, mai mult substantele care sunt folosite la preparare pot cauza disconfort abdominal sau chiar diverse alergii; modificarea scaunului poate semnifica un anume deficit enzimatic, recomand in acest sens o proba de digestie; de asemenea e utila si o corpocitograma si, eventual o suplimentare cu probiotice(eu asociez aceste probiotice tuturor copiilor cu intoleranta la proteine). Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua,am o fetita de 1 an si 2 luni si are 7,3kg si 72 cm,s-a nascut cu 2400g.La 6 luni a facut infectie urinara a luat tratament homeopat si i-a trecut ,dar de la 9 luni ia foarte putin in greutate,nu are pofta de mancare si nu bea pe biberon numai san.Are si anemie iar acum i-am facut proba de digestie,d-na doctor este in concediu si sunt nerabdatoare in citirea analizelor.Va rog tare mult sa-mi spuneti dc din aceasta proba reiese ceva in neregula:
frecventa celuloza diferitelor vegetale
frecvent amidon intracelular
prezente fibre musculare digerate si partial digerate
rare cristale de acizi grasi
prezenta flora iodofila
Va multumesc tare mult
Buna ziua,
Imi cer scuze pentru raspunsul intarziat insa din cauza timpului limitat nu pot raspunde in timp real tuturor comentariilor. Dezvoltarea fetitei este deficitara, greutatea ideala pentru lungimea actuala este in jur de 9-9,2kg; din acest motiv, consider ca trebuie facute investigatii complexe, pentru a cauta cauza acestui deficit si pentru a corecta eventualele carente daca acestea exista; la aceasta varsta trebuie sa manance cu lingurita nu cu biberonul, exceptand laptele. Va recomand sa va sfatuiti cu medicul curant care ii si cunoaste istoricul medical si are posibilitatea examenului clinic. Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
BUNA ZIUA SUNT MAMA UNUI BAIETEL DE 7 LUNI SI O SAPTAMANA SI ARE 7.550KG.S-A NASCUT CU 3.600KG SI AM PLECAT DIN SPITAL CU 3480KG.LA 2 LUNI AVEA 5900KG.LA 4 luni avea 6400kg.pana la aceasta varsta i-am dat doar san si apoi am inceput si cu lapte praf cezand ca laptele de san nu e destul de nutritiv.am inceput si diversificarea odata cu introducerea laptelui praf:supa de legume sucuri de fructe cereale
ce credeti e bine? caci de la medicul de familie mi-a recomandat sa-i fac analize de scaun
.
Buna ziua,
Greutatea actuala este cu 300g sub cea ideala ceea ce nu este o problema; din punctul meu de vedere nici laptele praf si nici diversificarea precoce nu erau necesare; in prezent nu cred ca sunt necesare analize suplimentare daca bebe mananca bine, creste in greutate, are scaune de aspect si consistenta normala si nu sunt semne clinice de carente(rahitism, anemie, etc). Oricum, cel mai indicat este sa va sfatuiti cu medicul curant care ii stie istoricul medical si il poate examina. Va doresc sa cresteti mari iar daca mai apar si alte intrebari, le astept cu drag!
buna ziua am o fetita de 3 ani si 10 luni si are 11.500 si 93 cm nu stiu ce sa fac i-am facut analize dr mi-a zis ca sunt bune si la fier nu avem anemie dar nu are pofta de mancare.a facut si radiografie .mi sa pus diagnosticul de hipotrofie staturo-ponderal ce sa fac
Buna ziua,
Nu ati precizat evolutia de la nastere pana in prezent, greutatea la nastere, eventualele probleme cu fetita de la nastere pana in prezent;talia actuala este cu aproximativ 10 cm sub cea corespunzatoare varstei iar greutatea cu 2,5kg sub cea ideala; toatea acestea sunt argumente pt un consult pediatric si analize suplimentare; nu stiu ce investigatii ati efectuat insa in astfel de situatii trebuie evaluati mai multi parametrii,incepand cu analize de sange, urina, scaun, ecografie abdominala, radiografie de pumn(pt a determina varsta osoasa comparativ cu varsta cronologica). Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari sau nelamuriri, le astept cu drag!
Buna Ziua,
Am o fetita de 8 luni si 3 saptamani, si s-a nascut cu o greutate de 3110 gr. si 50 cm. In prezent, are o greutate de 7150 gr. si 68 cm. Am inceput diversificarea la 4 luni, sub indrumarea unui doctor pediatru din Brasov, cu cereale Humana fara lapte, utilizand laptele meu, si apoi cu fructe si legume. Acum avem 3 mese diversificate, cea de ora 10, cea de pranz si cea de la ora 17. Avem inroduse: carnita, galbenus, branzica si iaurt, si o gama variata de legume si fructe, in special cele cu efect laxactiv. Mentionez ca inca este alaptata la san. Fier i-am dat pentru o perioada scurta, renuntand la un momnt dat, datorita constipatiei cu care ne confruntam destul de des.
Ca si istoric medical, mentionez ca la varsta de 2 luni am fost internate, cu diagnosticul de bronsiolita acuta.
Doresc sa stiu, daca greutatea se incadreaza in limitele normale, si ce pot sa fac contra constipatiei.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns.
Buna ziua,
Raportat la greutatea de la nastere, greutatea actuala este cu aproximativ 800g in minus; la fel, raportat la lungimea actuala va lipsesc tot in jur de 880g; un calcul al celor doi indici, ne situeaza indicele ponderal in limite normale(la limita inferioara a valorilor normale) iar indicele nutritional usor sub limita inferioara; aceste aprecieri se bazeaza strict pe valorile mentionate de dvs si nu inlocuiesc un examen clinic; daca medicul curant nu considera ca sunt probleme, cel mai probabil ca asa este; eu personal am in urmarire foarte multi copii care au acesti indici usor sub limita normala insa fara a formula diagnosticul de deficit ponderal si/sau a recomanda investigatii medicale;pt constipatie va recomand evitarea bananelor, afinelor, branzei de vaci, orezului, morcovului; in schimb, se pot administra zilnic pere, prune, prune uscate, fulgi de ovaz sau faina de ovaz, suc proaspat de portocale, mar, legume verzi, dovlecel, seminte de in rasnitate. Va doresc sa cresteti mari iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Va multumesc pentru raspuns. Acest site m-a ajutat sa inteleg multe lucruri si sa spulber multe mituri! Acum, dupa mai bine de o luna a luat in greutate aprox. 300 de gr. si avem 7450 gr. Banuiesc ca tot sub limita suntem, dar are energie cat pentru 2 copii. Cu constipatia cred ca s-a rezolvat de la sine, fara sa schimb meniul prea mult.
In afara de greutate nu consider ca avem probleme.
Inca o data va multumesc, mai ales ca ati facut posibila existenta acestui site, care m-a ajutat enorm. Succes in continuare!
Cu mare drag, va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua!
Am un baietel de 1 an si 7 luni, nascut la termen cu 2950 g si 49 cm, am iesit din spital cu 2780 g. A fost alimentat la inceput la san, apoi cu lapte praf pana la 5 luni, cand am inceput diversificarea cu cereale fara gluten, de la 6 luni fructe si legume, la 7 carne/ou/lactate. In afara de o dematita atopica (cand am incecat sa-i schimbam gelul de dus) si cateva episoade de raceala, nu am avut alte probleme cu el.
In prezent are 9.600 g si 82 cm. Am fost cu el la un control la pediatru la 1 an, cand avea 8.200 g si 74 cm si ne-a recomandat hemoleucograma. A iesit o usoara anemie (Hb=11) pt care am primit tratament cu Fe. Pediatrul ne-a spus atunci ca e cam slab, sa mai insistam cu mancarea. Dar baietelul mananca destul de bine, mananca zilnic 5 mese: 1-2 mese de carne/ou/ficatel cu legume/paste/piure si lactate (branza/iaurt/smantana/unt), respectam schema de alimentatie. Singura problema e cu laptele, nu intotdeauna termina biberonul de 150 ml lapte. Am schimbat deja toate firmele de lapte, am incercat si Nestle nuten Junior, fara nici un rezultat. Nu inteleg de ce nu se depune nimic pe el. Credeti ca e cazul sa-l mai duc o data la analize mai amanuntite?
Buna ziua,
Raportat la greutatea de la nastere aveti un deficit de aproximativ 1 kg insa raportat la lungimea actuala(care este corespunzatoare varstei) deficitul e de 2 kg, ceea ce permite integrarea diganostica ca si deficit ponderal si, din punctul meu de vedere(bazandu-ma doar pe aceste date, fara sa cunosc si sa examinez copilasul) as recomanda investigatii suplimentare pentru a exclude eventuale cauze care ar putea explica acest deficit in contextul in care apetitul pare a fi in regula; pe langa hemoleucograma si fier, ar trebui investigat metabolismul fosfo-calcic(calciu, fosfor, fosfataza alcalina), functia hepatica, renala, un examen de urina, un examen de scaun cu coprocitograma, coproparazitologic, coprocultura, eventual si proba de digestie iar in functie de aceste rezultate, tratament daca e cazul sau alte investigatii. Va doresc sa cresteti mari iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna.
Am un baietel de 3 ani. Cand avea 2ani si 8 luni i-am facut analizele iar la diagnostic mi s-a spus ca are retard de crestere si deficit staturo-ponderal si putina anemie, in rest toate analizele au iesit in regula. Atunci avea 81 cm si cantarea in jur de 10.5 kg. Acum are 84 cm si catnareste 11.5 kg.. Inainte nu imi faceam griji deoarece doctorita de familie imi spunea ca si sotul era micut cand era mic, insa acum sunt din ce in ce mai ingrijorata…ce sa fac? Va multumesc
Buna ziua,
Intr-adevar exista un deficit statural de aproximativ 10 cm, ceea ce-l situeaza la limita pentru diagnosticul de hipostatura; nu stiu ce analize ati efectuat, insa personal as recomanda un consult amanuntit si o serie de analize initiale pentru a exclude cele mai frecvente cauze de retard statural; greutatea este cu 500g sub cea ideala ceea ce nu este deloc o problema. Asadar, as recomanda un consult de specialitate. Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Bună seara. Vă rog din suflet să mă lămuriţi în privinţa unor aspecte legate de greutate fetiţei mele: s-a născut cu 4 kg şi 54 cm, iar acum, la 19 luni are 15.5kg şi 91 cm. Menţionez că amândoi părinţii suntem înalţi, iar soţul e şi mai plinul, nu orez, dar nici normal… Fetiţă a mâncat san până la 16 luni, de la 6 luni am început şi diversificarea şi papa cam de toate: lactate, peste, ou, fructe, legume dar nu foarte mult( faţă de alţi bebeluşii de vârstă ei). Meniul zilnic cuprinde: la 6.00 240 mo lapte, la 11 ou( dar niciodată unul întreg), iaurt sau brânză cu fructe, o felie de pâine cu unt( un st produs din cele enumerate), la 13-14 jumătate de castroane de supă sau cioban, pe la 18 fructe sau iaurt sau peste/ caritas( depinde de zi ), iar înainte de culcare lapte . Am încercat să îi dau cât mai rar cereale( mănâncă o felie de pâine pe zi sau mămăligă ori grosul din suliţă cu găseşte), dulciuri ( ce fac eu prin casa dar f puţin)sau banan( o dată pe şapte)e , cartofi( aici e o problema pt că îi plac f mult şi papa cam 3 cartofi pe şapte în purei, măscărici sau ciobita) dar cu toate acestea se prinde de ea orice papi. Credeţi că greşesc undeva cu meniul? Vă mulţumesc şi îmi cer scuze pt rândurile cam multe…
Buna ziua,
Dezvoltarea actuala este mult peste normalitate; chiar daca are o lungime mare pentru varsta(ideal 80cm la 19 luni), greutatea actuala depaseste cu 2 kg greutatea ideala ce corespunde acestei lungimi(de91cm); personal as recomanda un consult de specialitate si, eventual in urma acestuia investigatii daca sunt necesare; pana reusiti sa ajungeti la un medic, as recomanda putina ordine in alimentatie; in primul rand mesele trebuie sa fie regulate si sa fie compuse din 3 mese principale(mic dejun-lapte, pranz si cina-lapte sau prouduse lactate)si 2 gustari(oul de ex nu este gustare); fructele trebuie sa fie la ordinea zilei cu excluderea cerealelor sau eventual folosirea celor brute de tipul meiului, fulgilor de ovaz, mamaligii; la dulciuri renuntati, chiar daca sunt facute in casa tot dulciuri sunt; fetita a fost mare de la nastere ceea ce semnifica o componenta genetica importanta insa trebuie controlata greutatea pentru a nu ajunge la complicatii in anii ce urmeaza.
Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna seara, am o fetita in varsta de 11 luni cu greutatea de 6kg, 67 cm.am nascut-o la 28 de sapt.cu 800 gr, 26 cm.are RGE si varsa cel putin o data pe zi.amincercat formule de AR dar tot varsa.nu reusesc sa ii dau decat cate 100 ml lapte de 3 ori pe zi, (nan2)in rest mananca mancare cate putin si des.pune putin in greutate si nu stiu ce sa ii mai dau, i-am dat 1 flacon de pikovit.dar nu cred ca si-a facut treaba.am tot citit de un lapte hipercaloric si hiperproteic pentru copii cu malnutritie INFATRINI de la NUTRICIA si as incerca dar nu stiu cu cine sa ma consult.pediatra noastra nu stie nimic despre acest lapte.as dori sa o pun putin “pe picioare”.ce ma sfatuiti sa mai fac??? Unde sa ma mai duc cu ea? Cum se fac testele de toleranta? (Daca are intoleranta la ceva?)va multumesc frumos
Buna ziua,
Avand in vedere gradul mare de prematuritate fetita trebuie urmarita constant de un pediatru cu analize frecvente pentru a vedea daca sunt sau nu carente; inainte de a administra o dieta hipercalorica as investiga un pic metabolismul la modul general, un bilant pe crestere si dezvoltare; este posibil sa nu existe vreo problema de sanatate insa pe un astfel de bebelus trebuie monitorizat foarte atent. Nu stiu din ce oras sunteti insa incercati sa ajungeti intr-o clinica universitara unde sa faceti toate investigatiile necesare.
Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
buna ziua! am si eu o intrebare legata de fetita mea de 7 luni. s-a nascut cu 2900g si 47 de cm, iar acum la 7 luni are 6200 de grame si 63 de cm. nu a scazut sau stagnat vreo luna, a pus pe ea constant, dar putin, astfel:
0-1 luni- 300g
1-2 luni- 700g
2-3 luni- 500g
3-4 luni-500g
4-5 luni-500g
5-6 luni- 500g
6-7 luni-300g
este diversificata de la 5 luni si mananca binisor zic eu. lapte cam 6-700ml pe zi, la pranz 200 de grame de piure cu carnita sau galbenus si 2 masuri de cereale, seara 3 masuri de lapte cu 5 masuri de cereale in castronel. dimineata nu mananca foarte bine. mai mult de 50 de grame nu imi accepta. nu are rabdare sa stea sa manance. psihomotor este dezvoltata foarte bine zic eu…merge de-abusilea, sta in fundulet, se ridica in picioare, merge pe langa patut, pat, si ce mai prinde, reuseste sa apuce obiecte mici intre degetul mare si aratator, gangureste, spune tata, spune silabe. i-am facut un set complex de analize de sange la recomandarea pediatrului si toate au iesit in regula. am facut urina, urocultura, culturile copro, exudat nazal si faringian, la fel in regula. am facut o echografie abdominala, totul este cum trebuie sa fie asa ca nu am reusit sa gasim o cauza pentru care e mai slabuta, inafara de cea genetica pentru ca noi in familie toti suntem slabi. si noi ca parinti, si toti bunicii, unchii, matusile, verii. eu am 1,63 si 43 de kg, iar sotul 1,73 si 65 de kg. medicul pediatru ne-a recomandat inlocuirea meselor pentru o luna cu laptele hiperproteic Infatrini, si vitamine infant formula de la calivita. medicul de familie care este si pediatru spune ca avand in vedere ca este un copil sanatos (lucru dovedit prin investigatii complexe, inclusiv teste pentru intoleranta la proteinele laptelui de vaca si gluten desi inca nu mananca nimic cu gluten), care nu are niciun simptom de vreo boala, nu a racit niciodata, este dezvoltata ok in raport cu inaltimea, si avand in vedere si constitutia noastra a parintilor, nu ar fi bine sa ii dau laptele si sa incerc sa o ingras fortat pentru ca ii pot da metabolismul peste cap si apoi nu o sa mai stiu cum sa fac sa slabeasca. eu acum nu stiu ce sa fac..medicul de familie ne-a spus ca in raport cu inaltimea fata nu are niciun deficit. pediatrul ne-a spus ca are 1200g deficit si trebuie musai sa recuperam ceva. ce parere aveti? sa ii inlocuiesc mesele si sa-i dau vitamine conform recomandarii pediatrului, sau sa o las in ritmul ei cum spune medicul de familie?
am uitat sa precizez ca pana la 1 luna a primit exclusiv san, pana la 2 luni san plus completare formula topfer, iar imediat dupa vaccinul de 2 luni si-a pierdut pofta de mancare, a inceput sa imi refuze sanul , si 2 saptamani a stat aproape numai pe ceai sa nu se deshidrateze ca lapte nu vroia de niciun fel. dupa 2 saptamani si-a mai revenit cu apetitul, dar pana la 4 luni nu am reusit sa o fac sa manance mai mult de 400 de ml pe zi. 500 in zilele bune, dar asta spre 4 luni. de la 4 luni mananca bine. pana la diversificare manca in jur de 800 de ml de lapte.
Buna ziua,
Raportat la greutatea de la nastere exista un deficit de 800g; raportat insa la lungime(care este corespunzatoare pentru varsta de 5 luni, la 7 luni media fiind de 66,5cm cu o greutate ideala de 7600g) deficitul este doar de 400g; daca investigatiile au fost complete si au exclus orice fel de intoleranta, malabsorbtie si/sau carente subscriu la parerea medicului de familie.
Va doresc sa cresteti mari iar daca mai sunt si alte intrebari le astept cu drag!
buna seara, am o fetita de 8 luni si cantareste 5700 si 67 cm. Am nascut-o la 38 de saptamani, am alaptat doar o luna si dupa aceea am trecut la formula. La nastere a prezentat leucocitoza intervenindu-se cu antibiotic. de la 4 luni am trecut pe diversificare(cereale, legume, fructe si de la 6 luni pe supica, ciorbe, gris cu lapte, iaurturi cu biscuiti). mananca la fiecare masa peste 150 gr mancare, dimineata si seara lapte formula. este fff activa dar in acelasi timp si slaba. am facut niste analize din scaun coproparazitologic si coprocultura dar au iesit negative. ce analize imi sugerati sa ii mai fac??? nu mai stiu ce sa fac cu greutatea. multumesc
pana iti raspunde un medic iti pot spune ce analize i-am facut eu fetitzei mele cu probleme de crestere in greutate. hemoleucograma, sideremie, calciu , proteina C reactiva, creatinina serica, fosfataza alcalina, glicemie, proteine serice totale, TGO, TGP, uree serica, imunoglobulinele E totale, imunoglobulinele E specifice laptelui de vaca, anticorpi anti-transglutaminază tisulară si antigliandina, imunoglobulina A totala. sumar de urina si urocultura ( 2 probe la doua laboratoare diferite), coprocitograma, coprocultura, antigen giardia din materiile fecale, proba de digestie (la fel doua probe la doua lab diferite), exudat nazal si faringean, echografie abdominala si test de sudoare.
Buna ziua!
Va rog, daca ati intalnit cazuri ca cel pe care vi-l relatez, indrumati-ne cu un sfat!
Fetita prietenei mele are in prezent 6 luni si 3 sapt, 5,700 kg si 65 cm. S-a nascut la termen, 2,900 kg si 49cm.
Are apetitul extrem de scazut, in prezent mananca 20 ml la o masa si o forteaza pana la 45 ml. Hrana solida o refuza, provocandu-i senzatie de voma.
Cresterea in greutate: 2 luni-4,600 kg, 3 luni-4,800, 4luni-5,200, 5 luni-5,500, 6 luni-5,600.
De la nastere pana la 2 luni a fost alaptata+Nan, apoi Milumil, Aptamil. De la 3 luni supa de zarzavat, la 5 luni pui!
Acum o luna au fost internate la Gr. Alexandrescu, iar in timpul internarii cu trat perfuzabil pt
reechilibrare, Alfare+mucilagiu a papat si 150 ml. luand in greutate 300 gr. Acasa, dupa 2 sapt cu Alfare si mucilagiu a scazut pana la 5,700 si accepta doar 20 ml.
In prezent sunt internate la IOMC, analizele de sange bune, psihologic este mai dezvoltata cu doua luni peste varsta, diabet nu ( bea foarte multa apa), nu are intoleranta la gluten, are int la laptele de vaca 0,38. si suflu sistolic. Testul sudorii-neg, scaun bun.
La Gr. Al la stomacel , eco…normal.
Va rog , puteti sa ne dati un sfat, o indrumare….de ce refuza sa manance?
Multumesc frumos, Doamne-ajuta!
buna ziua,am iìun baetel de 16 luni si au inceput sa iasa primii molari,nu are pofta de mancare a slabit,cand il hranesc imi intoarce capul,dar citeodata mananca bine iar dupa vomita.Eu cred ca vomita pentru ca eu profit de moment ca mananca si ii dau mult.Datimi si mie un sfat va rog cum sa procedez………..Apropo inca mananca san.
scuzati o sa mai adaug ceva,are 31.250 si 84cm.multumesc mult………..
scuzati de greseli are 13.250
Buna ziua,
Am 2 copii gemeni care au 1 an si o luna. Baietelul are 9,7 kg iar fetita 6,6 kg. Au fost alaptati integral pana la 5,5 luni cand am inceput diversificarea. Inca sunt alaptati iar baietelul mananca si mancare solida insa fetita nu prea accepta solidele. Mananca poate max100- 150 gr de solide intr-o zi intreaga (accepta sa manance doar cateva alimente: avocado, paine, biscuti, struguri, mere si catodata banana) iar in rest doar san. S-a nascut cu 2,2 kg iar fratele cu 2,9 kg. Fetitei i-am facut muulte analize: nu are intoleranta la gluten sau alergii alimentare. Electroforeza proteinelor e buna, proba digestiei e buna, nu are paraziti, hemoleucograma e buna, Un doctor care ii citeste doar analizele si nu o vede fizic, poate afirma ca este vorba de un copil bine hranit…. In ultimele 6 luni a luat cate 100-150 gr/ luna. Lungimea e de 72 cm. E vesele, merge in 4 labe, se ridica in picioare daca se tine de mobila si merge sustinuta de ambele manute. Ce ma sfatuiti sa mai fac? Pe termen lung in ce fel poate fi afectata de acest deficit ponderal? Multumesc!
Buna ziua,
Exista intr-adevar un deficit important care din punctul meu de vedere trebuie investigat si reinvestigat; poate sa fie normal insa, practic, fetita dvs intr-un an a crescut 4,4kg, mult prea putin; nu stiu ce investigatii ati efectuat, cele mentionate sunt doar cele uzuale; as investiga si o posibila boala inflamatorie intestinala, mai exact dozarea din scaun a calprotectinei; trebuie investigatii pentru o eventuala mucoviscidoza(forma digestiva)dar si infectii de tipul CMV sau EBV care se pot asocia cu retard de crestere; fara sa cunosc cum a fost evolutia ei de la nastere, fara sa o examinez nu pot oferi informatii suplimentare; cat despre consecinte negative, cu atat mai putin; daca nu sunt carente asociate, dezvoltarea psihica si motorie in limite normale, cel mai probabil ca nu vor fi repercusiuni; va doresc numai bine iar daca sunt intrebari suplimentare, le astept cu drag!
Buna ziua,
Am un baietel in varsta de 6 luni si 3 saptamani. Are o anemie feripriva moderata. Are sideremie de 19 iar hemoglobina 8.
A fost alaptat exclusiv pana la 6 luni.
Eu am de asemenea o anemie feripriva, se pare cu cauze ereditare (si mama mea la randul sau a avut-o). Mi-am efectuat cam toate analizele posibile in Ro, dar nu s-a gasit cauza.
Ii dau Ferrum Hausmann 16 picaturi pe zi. E in regula? As putea sa-l mai ajut cumva in afara de alimentatie? Sau ar trebui facute acum alte investigatii? Il mai alaptez sau sa inlocuiesc lm cu lp?
O alta problema ar fi de o alergie aparuta ca urmare a administrarii de panadol si nurofen A facut 2 zile febra, fara alte simptome. Deci ar fi putut fi o viroza sau doar din cauza dintilor. Intrebarea este, daca mai face febra pe viitor mai pot sa-i administrez panadol si nurofen?
Multumesc!
Buna ziua,
In ceea ce priveste administrarea fierului aceasta este corecta daca s-a identificat deficit de fier; doza nu o pot preciza fara sa stiu greutatea bebelusului; fiind vorba de o componenta genetica, ar trebui cautat ca nu cumva sa existe ceva anemie genetica(betatalasemie, microsferocitoza, etc);as recomanda o evaluare la un pediatru cu competente hematologice pentru un diagnostic corect al anemiei; nu as recomanda renuntarea la alaptare iar diversificarea sa puna accent pe surse animale de proteine(carne, ou, peste, ficat); va doresc sa cresteti mari iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua!
Fetita mea are la 1 an 7.90kg si 74 cm.
Medicul de familie mi-a zis ca e malnutrita. Imi spuneti va rog ce pot sa fac.
Mananca f bine carne, legume, fructe, branza, iaurt…cam oirce ii dau, in cantitati normale.
Multumesc
Buna ziua,
Pe valorile mentionate, exista un deficit de aproape 2 kg fata de greutatea ideala ce corespunde inaltimii; nu ati precizat greutatea la nastere(indice important in evaluare), daca fetita a avut ceva probleme de sanatate, care a fost ritmul de crestere de pana acum; fara aceste informatii nu pot spune ceva concret; va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna seara,
Fetita mea in varsta 8 luni fara o saptamana nu a mai luat in greutate.Pe 04.11 cand a cantarit-o medicul de familie avea 7420 grame, acum la aproape 8 luni am cantarit-o si are 7360g pe 25.11.Mentionez ca la nastere a avut 2430 grame, diversificarea am inceput-o pe la 5 luni.Nu e mofturoasa la mancare, e chiar mancacioasa. Mananca lapte formula de la 2 luni jumatate acum are 2 mese de lapte insumand aproximativ 500 ml. Ce e de facut?Sfatuiti-ma va rog! sunt destul de ingrijorata!Multumesc anticipat
Buna ziua,
O stagnare sau o scadere in greutate trebuie investigate mai ales daca copilul nu a trecut printr-o infectie(frecvent se intampla sa scada in greutate mai ales daca este o gastroenterocolita); recomand sa luati legatura cu medicul curant care ii stie istoricul medical si are posibilitatea sa o examineze; va doresc numai bine iar daca sunt intrebari suplimentare, le astept cu drag!
Am un baietel de 3 ani,cantareste 11 kg si are 95 cm mentionez ca sa nascut cu 2.9 kg si 49 cm.ce parere aveti dr.ne-a recomandat lapte formula si apperin,calciu si fier.nu are deloc pofta de mancare ce ne recomandati?
Buna ziua,
Exista intradevar un deficit ponderal destul de important, de aproape 3,5kg, deficit care trebuie investigat; nu as administra vitamine fara analize care sa caute cauza deficitului ponderal; as recomanda un consult pediatric complet, cu investigatii de sange, scaun, urina, eventual si alte teste, in functie de rezultatul investigatiilor. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua, am si eu o problema copilul meu are un 1 si 6 luni 9,5 kg si 80 cm, mananca foarte putin iar lapte mananca 60-90ml de doua ori noapte.I am facut analize si am iesit monocit si eozinofil marite am focut si o analiza de digestie si digera greu amidonul.ce e de facut amprimit tratament cu wormex si sirop de crestere 10zile 5 ml pe zi.Ce mai pot face I am tot dat vitamine dar nici o schimbare .Am nascut prin cezariana el a avut la nastere 3,170kg si 53cm.pana la 4 luni a fost ok de la 4luni am introdus cerealele in biberon si inca mai bem in lapte .Ce as pute sa fac.Va multumesc.
Buna ziua,
In cazul baietelului exista un usor deficit ponderal; nu stiu ce analize ati efectuat insa trebuie o “baterie” completa de analize, inclusiv pentru intoleranta la gluten si proteinele din lapte; de asemenea, investigarea anemiei si metabolismului fosfocalcic; intra in discutie si un examen de scaun care sa includa inclusiv calprotectina; suplimentarea cu vitamine nu este o solutie atata timp cat nu gasim o cauza a acestui deficit ponderal. Va doresc sa cresteti mari iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua,
Sunt mamica unui baietel de 2 ani si 5 luni care in prezent are 89-90 cm inaltime si 11,5 kg (la nastere, fiul meu Vlad a avut 48 cm si 3100 g). Comparativ cu covarstnicii este mai scund si cu masa mai mica – dar inca in percentilele considerate acceptabile pentru varsta lui (propria mea apreciere pe baza graficelor pentru copii caucazieni ale OMS). Evolutia pana la 12 luni a fost cea standard – inaltime 75 cm, masa 9,2 kg, la cea de 18 luni – 80 cm, 10,2 kg (ambele evaluari au inclus si analizele uzuale de sange, scaun si urina care nu au idicat deviatii de la intervalele de normalitate).
Pediatru care il monitorizeaza inca de la nastere nu considera ca sunt necesare investigatii suplimentare, iar medicii de la IOMC care l-au evaluat in septembrie 2014 (cand avea 11 kg) mi-au recomandat doar ajustarea regimului pentru a-l face usor hipercaloric si reevalaure in martie 2015 daca nu atinge 12 kg (precizez ca Vlad are un apetit sanatos, mananca cu placere toate grupele alimentare, iar noi ca familie nu avem un regim vegetarian – restrictiile care le impunem vizeaza doar prajelile si dulciurile – procesate sau facute in casa – Vlad manaca 2-3 fructe diferite pe zi deci nu ii fac decat arareori dulciuri de casa; precizez de asemenea ca are 3 mese principale si 2 gustari si inca bea aproximativ 350 ml formula pe zi ).
In plus precizez ca Vlad a facut tratament cu propranolol (2mg/kg corp) de la 6 luni pana la 24 luni pentru un hemangiom facial – evident sub supraveghere cardiolgica si pediatrica. Istoricul medical nu prezinta nicio internare, 2 episoade diareice minore la 5 luni si respectiv 17 luni (fara minus ponderal semnificativ), aproximativ 10 episoade febrile (doua dintre ele cu febra peste 40 grade, cu raspuns imediat la antitermice si bai caldute), roseola infantum la 20 de luni. A urmat un singur tratament cu antibiotice la 23 de luni post muscatura de capusa (la recomandarea medicilor de la Matei Blas). Pana in prezent nu a manifestat reactii alergice (desi eu si fiica mea avem un teren alergic pronuntat, cu repetate episoade cutanate). Informativ, eu al 160 cm iar sotul meu 180 cm.
In contextul in care sora sa (nascuta cu 2,500 g si 49 cm) la 2 ani si jumatate avea 13 kg si 95 cm – ceea ce ma ingrijoreaza pe mine este evolutia neliniara a curbelor de crestere de la 12 luni si pana in prezent. Va rog frumos sa imi spuneti daca apreciati ca ar fi necesare investigatii suplimentare.
Multumesc frumos.
Buna ziua,
Lungimea actuala este corespunzatoare varstei deci, nu exista nici cea mai mica suspiciune de deficit statural; greutatea ideala corespunzatoare acestei lungimi este de 13 kg, ceea ce inseamna ca exista un deficit de 1,5kg fata de greutatea ideala; daca calculam indicele nutritional(greutatea actuala impartit la cea ideala) obtinem o valoare de 0,88, intervalul de normalitate fiind 0,90-1.10; aceasta inseamna un deficit usor, care poate sa fie constitutional insa trebuie exclus un sindrom de malaborbtie cu atat mai mult cu cat regimul alimentar este corect; investigatiile se efectueaza tinand cont si de examenul clinic, personal am in evidenta multi astfel de copilasi la care,prin monitorizare periodica am decis ca nu sunt necesare investigatii suplimentare si nici suplimente alimentare(vitamine);fara examinarea baietelului nu pot spune mai multe, dar, pot spune sa aveti incredere in medicii care va urmaresc. Va doresc sa cresteti mari iar daca sunt si alte intrebari le astept cu drag!
Fetita mea are 2 ani si 7 luni si
13.200kg.la varsta de 1an si 9 luni cantarea doar 9 kg si dupa o serie de analize a fost diagnosticata cu boala celiaca si alergie la proteinele laptelui de vaca.sub regim a luat f bine in greutate.vreau sa stiu daca este necesar sa ii fac testul de genetica pt boala celiaca?si a doua intrebare:dupa ce am exclus lactatele 6 luni dna doctora mi-a spus sa i le reintroduc cu toate ca analizele au arat valori peste limite la proteinele laptelui de vaca?a procedat bine?mentionez ca de cand ia m reintrodus lactatele a luat greutate nu a aparut nicio schimbare,doar ca analizele au aratat tot ca exista aceasta alergie la proteine.multumesc
Buna ziua,
S-a procedat corect in ceea ce priveste introducerea lactatelor; si eu procedez la fel, dupa 6-9 luni de la diagnostic, sub protectie de probiotic se introduc usor produsele lactate, testand toleranta la ele; in aceasta situatie, spre deosebire de boala celiaca, exista reversibilitate; restrictia pentru gluten ramane; va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua!
Fetita noastra are 4 luni si suntem in urma tare la capitolul greutate! Avem doar 5650 gr. Si aprox. 68 cm. S-a nascut cu 3900 gr si 56 cm. La iesirea din maternitate avea 3600 gr. E alimentata exclusiv la san insa nu e prea mancacioasa… Mananca putin si oricat as incerca nu reusesc sa o conving sa manance mai mult. Nu plange dupa ce mananca, e vesela iar noaptea mananca de doua ori si pe urma doarme iar. Am fost si la pediatru si din punct de vedere clinic e sanatoasa, ne-a recomandat sa o pun mai des la san si sa-i fac proba suptului pt 24 de ore. I-am facut de 2 ori si o data a mancat 555 ml iar alta data 630 ml. Am incercat si cu suc de morcovi la recomandarea medicului de familie dar refuza, scuipa orice altceva in afara de lapte. Nici lapte praf nu vrea! Recomandati sa facem niste analize de sange, sa incepem diversificarea mai repede, daca da, cu ce ar trebui inceput? Suntem constienti ca suntem in urma tare dar ea refuza sa manance mai mult si nici nu vrea altceva in afara de laptic! Va multumim! O zi buna!
Buna ziua,
Imi pare rau de raspunsul intarziat insa din cauza timpului limitat nu pot raspunde in timp real; in situatia dvs, deficitul fata de greutatea ideala este de peste 1 kg, ceea ce inseamna un indice ponderal de 0,84, mult sub intervalul de referinta(0,90-1,10); raportat la lungime(daca aceasta este masurata corect, fiind corespunzatoare varstei de 8 luni) deficitul este si mai mare de peste 2 kg; tinand cont de aceste valori as recomanda investigatii complexe,pentru a exclude o cauza organica;este indicat sa va adresati unui pediatru care pe baza examenului clinic si a evolutiei greutatii sa recomande un plan de investigatii; sub nicio forma nu se incepe diversificarea mai repede, fara sa stim care este cauza acestui retard de crestere. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua!Am un baietel de 1 an si 3 luni.S-a nascut cu 3.500g si 51 cm. In prezent masoara doar 73 de cm si cantareste 8.900g. Este vioi, merge in picioare de la 10 luni si jumatate. Desi e destul de mofturos il determin in cele din urma sa manance,pe la 6,7 dimineata serveste in jur de 200ml lapte praf,pe la 10 fructe,branzica etc, la pranz supe, ciorbe, dupa-amiaza felul doi iar seara iaurt,paste, gris cu lapte.Peste noapte se mai trezeste pt inca o masa de lp. Nu am intampinat nicio problema semnficativa de sanatate, a racit usor de doua ori si in martie a avut roseola. In schimb inaltimea nu mi se pare potrivita pentru varsta lui.Dvoastra ce parere aveti?Ar fi necesar un set de analize?Pediatra cu care colaboram imi spune ca e bn proportionat si ca probabil va fi mic de inaltime si ca adult, mi-a recomandat ,eventual, un consult endocrinologic.Mentionez ca eu am 1,68 cm iar sotul 1,79cm.Va multumesc !Astept raspunsul dvoastra!
Buna ziua,
Exista un deficit statural de aproximativ 4 cm care deocamdata nu pune probleme deosebite; talia tinta, in functie de inaltimea dvs este de aproximativ 180 cm, deci nici vorba de o componenta genetica care sa conditioneze un ritm mai lent de crestere; din punctul meu de vedere trebuie monitorizat iar daca la un moment dat, deficitul statural va fi mai mare atunci sunt necesare investigatii mai complexe. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua,
Fetita mea de 11 luni are doar 7.7 kg (3.3 la nastere). I.am facut analize amanuntite de 2 ori, primele au scos la iveala o infectie urinara pe care am tratat.o, dupa al doilea set de analize i.a iesit bacteria klebsiella pe care o tratam acum.Este alimentata la san, la cerere si are un apetit foarte scazut pentru solide..am incercat si s.o fortam sa manance solide si a capatat o fobie pentru lingurita. Mananca doar daca ii prezint alimentele intregi si ea le apuca si le duce la gurita dar nu o contitate satisfacatoare.
intrebarea mea este urmatoarea: intarcarea i.ar imbunatati apetitul pentru solide, o recomandati? Mi.e teama s.o intarc pentru ca nu accepta biberonul cu lapte praf si mi.e teama sa nu devina si mai slabita decat e…am incercat sa nu.i mai dau ziua lapte in speranta ca o sa i se faca foame, dar a stat nemancata pana spre seara cand am cedat si a mancat laptic
Am nevoie de un sfat, va rog!
Buna ziua,
Raportat la greutatea de la nastere exista un mic deficit ponderal(greutatea ideala ar fi de 8800) care, din punctul meu de vedere trebuie investigat; nu stiu ce analize ati efectuat insa, dupa terminarea episodului infectios, analizele trebuie refacute, cautand o cauza pt care fetita nu creste corespunzator; nu stiu daca intarcarea este solutia, depinde de rezultatul investigatiilor; in general bebelusii alaptati sunt dependeti de san si accepta mai greu hrana solida; de cele mai multe ori insa nu este o problema, laptele de mama reuseste sa aduca nutrientii necesari; acolo unde exista carente, trebuie cautate si, trebuie gasite solutii pentru a accepta hrana solida; foarte multe sugestii nu va pot oferi, pot insa spune ca, fortarea este cea mai mare greseala, se dezvolta o repulsie fata de mancare si greu mai putem ajunge la mancatul de placere; incercati sa-i ofere altcineva mancarea solida, sa fie bucurie la masa, sa fie independenta si sa o lasati sa exploreze alimentele. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua dna doctor! Sunt mama unui frumos baietel de aproape 8 luni ( in 24 iunie) pana a acum nu am avut probleme cu raceli sau alte boli. Dar de joi tusim urat si ne este foarte infundat nasul! Am fost la doctor si am fost diagnosticati cu bronsolita si am primit augmentin sirop si prospan! Nu vrea sa le bea asta e problema! Febra nu face! Azi sunteti la cabinet? Sau un nr de telefon mi-ati putea lasa? Multumesc!
Buna ziua,
Imi pare rau de raspunsul intarziat insa din cauza timpului limitat nu pot raspunde in timp real; in situati dvs exista o contradictie intre simptome, diagnostic si tratament; mai exact, bronsiolita este o infectie virala, antibioticul nu are nicio justificare; prospanul, putin probabil sa functioneze daca e vorba de o bronsiolita; recomandarea mea este sa solicitati un alt consult medical(mai ales daca simptomatologia persita); pe viitor, pt programari, sunt nr de contact la sectiunea contact, in niciun caz pe site, aici apuc destul de rar sa raspund; detalii aici:http://www.pediatrucluj.ro/contact/
Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua.
Am un baietel de 4 ani si 8 luni, nascut prematur la aproape 36 saptamani cu o greutate de 2.100 si 43 cm lungime.Precizez ca motivul nasterii premature a fost preeclampsia cu care am fost eu diagnosticata. La moment are o greutate de 15.700 kg si inaltimea de 108 cm. Este foarte slabut. Sunt zile cand mananca foarte bine insa
sunt si zile in care nu mananca mai nimic. Plus la asta observ ca refuza alimentele care ar duce la ingrasare cum ar fi painea, dulciurile …I-am facut un set de analize, auiesit destul de bune cu exceptia nr leucocitelor care este mare si variaza de 10,5 la 14 (are aceste valori chiar de la prima analiza data pe cand avea 3 luni) Inteleg ca trebuie sa existe un motiv pentru aceste valori dar medicii mi-au spus ca nu e nimic ingrijorator si ca poate am dat analiza dupa vreo raceala si de asta au iesit aceste valori. Pot sa mai adaug faptul ca este un copil f energic si desi nu l-am hranit deloc la san nu este bolnavicios . Antibiotice , pana la aceasta varsta, I-am dat o singura data.As vrea sa aflu si parerea d-vstra.Va multumesc din suflet
Buna ziua,
Lungimea este corespunzatoare varstei; acestei lungimi ii corespunde insa o greutate de 17,9kg, ceea ce inseamna un deficit de peste 2 kg; din punctul meu de vedere acest deficit trebuie investigat; poate sa fie constitutional(fara cauza medicala) insa nu putem spune asta fara investigatii efectuate; nu stiu ce analize ati efectuat insa trebuie exclus un sindrom de malabsorbtie(inflamatie la nivel intestinal) dar si alte cauze raspunzatoare de un ritm mai lent de crestere ponderala; recomandarea mea este sa efectuati un consult pediatric, eventual si alergologic/endocrinologic in functie de cum considera medicul pediatru; in urma acestora se poate stabili daca este nevoie de investigatii suplimentare sau, dupa caz tratament. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua
Am o fetita de 1 an si 2 luni care cantareste 8 kg si are 77 cm
De la ultimul control in urma cu 3 luni nu a luat deloc in greutate
Fetita s a nascut cu 3 kg si 50 cm
Este alaptata la san si diversificarea am inceput o la 5 luni
Nu are apetit si e si mofturoasa la mancare dar asa a fost
de la inceputul diversificari.sunt mese la care imi refuza total mancarea
Pediatrul ne a recomandat o cura cu vitamine si fier pentru a vedea daca ia in greutate
Parerea dvs care ar fii
Multumesc
Buna ziua,
In orice situatie in care greutatea nu este in parametrii normali, se efectueaza investigatii pentru a cauta cauza; administrarea vitaminelor nu va rezolva problema;in situatia dvs exista un deficit de aproximativ 1kg fata de greutatea ideala, deficit care poate sa fie constitutional(tinand cont de greutatea de la nastere) insa poate semnifica si o alta afectiune, situatie in care trebuie consult de specialitate si investigatii daca medical le considera necesare. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua. Sunt mamica unei fetite de 3 luni, alaptata exclusiv la san pana acum. La aceasta varsta are 5,200 gr, T.61 cm, P.C. 38 cm, și P.T. 40 cm. Evoluția sa a fost urmatoarea:
La nastere: 3,550gr, T 52 cm, P.C. 35 cm și P.T.34 cm
La cinci saptamani: 4,200 gr, T.57 cm,
La 2 luni și 6 zile :4,850 gr., T 60 cm, P.C. 37 ȘI P.T. 38 cm
La 3 luni: 5, 200 gr, 61 cm, PC. 38 cm, și P.T. 40 cm.
Precizez ca la aceasta varsta, este jucausa, veselă, are intre 1- 5 scaune pe zi, uda aproximativ 8 scutece pe zi, isi ridica singura capul, il misca, si-l susține insa perioade mai scurte, avand inca nevoie de ajutor la susținere. Medicul mi-a spus sa o mai tin pe burtica sa mai lucreze singura muschii gatului.
Inițial medicul vroia sa sumplimenteze alimentația cu lapte praf, dar i-am zis că nu da semne ca nu s-ar satura. Suge activ intre 5 si 10-15 min la interval de 2- 3 ore ziua. Noapte adoarme legat cate 5, 6 sau chiar 7 ore legat. Dupa ce mananca este vesela, rade gangureste și refuza sanul, chiar daca din san continua sa mai curga lapte, fara sa-l presez.
Astfel medicul a decis sa nu-i dau inca lapte praf insa mi-a recomandat sa-i mai dau suc de morcov sau piersici, caise, sa-i mai creasca pofta de mancare.
INTREBARI : Greutatea sa la aceasta varsta este in standarde?
Este in regula să ia așa putin in greutate pe luna, cam 550 gr./ luna?Să fie de vina factorul genetic pentru faptul ca este mai slabuta? Menționez ca și eu și sotul suntem slabi.Bunicii de asemenea… Eu variez intre 47-48 KG SI am 1,63 CM. In sarcina am luat de la 48-56 kg iar dupa nastere am revenit imediat la inapoi 47 KG.
Credeti ca ar fi necesară suplimentarea cu lapte praf sau sucuri de fructe?
S-ar impune ceva analize si daca da ce anume?
VA MULTUMESC ANTICIPAT
Delia
Mai adaug o precizare, la mesajul anterior:
Pare sa prezinte anumite semene ale intolerantei la lactoza:
regurgitari,
crampe abdominale;
senzatie de plenitudine, satietate precoce(la cantitati foarte mici de lapte/produse lactate);Completez: NU STIU EXACT DACA IN 5-10 MIN ACTIV SE POATE SATURA …
meteorism abdominal, exces de gaze, flatulenta(eliminarea in exces de gaze);
scaune moi, apoase, cu “bulgarasi” de lapte nedigerat daca ;
În aceasta situașție ce analize s-ar impune si daca se dovedeste a avea aceasta intoleranta trebuie intrerupta alimentația la san?
Vă MULTUMESC
Delia
Buna ziua,
Imi pare tare rau de raspunsul intarziat;pana la varsta mentionata in comentariu cresterea este in regula, sub valorile ideale insa in limite normale; in niciun caz nu as suplimenta cu lapte praf si, sub nicio forma nu as administra sucuri; acestea le folosim doar in cazurile rebele de tranzit incetinit la care nu reusim prin alte metode sa acceleram tranzitul; daca suge la 2-3 ore nu cred ca se pune problema unui apetit redus, pur si simplu acesta este ritmul ei de crestere; daca simptomele descrise de dvs persista inca, m-as gandi mai degraba la o intoleranta la proteine si nu la lactoza(aceasta din fericire este foarte rara), situatie in care se pot face investigatii suplimentare; cea mai usor de facut si fara invazivitate este calprotectina din scaun care ne spune cu mare probabilitate daca exista o intoleranta sau nu; sau, si mai simplu, este eliminarea din dieta dvs a laptelui si produselor lactate pt cel putin 2 saptamani, interval in care sa urmariti evolutia fetitei; va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
buna ziua! baietelul meu de 3 ani si 4 luni este diagnosticat cu intarziere de dezvoltare datorita malnutritiei proteino-energetice- are greutatea 11.600 g, PC= 49,8 cm si lungimea 95 cm.greutatea la nastere a fost de 3000 g, lungimea de 50 cm si PC= 34, alaptat 4 luni, in care a luat bine in greuatate, apoi lapte nan si a inceput sa nu mai ia bine in greutate (aproximativ 100-150 g/luna). in prezent ia in jur de 150 g/luna. nu mananca mult, dar destul de sanatos, exceptand carnea pe care foarte rar o accepta. analizele pe care ni le-a dat sunt:
Nr. eritrocite 4.06 *10^6/µl 3.7 – 4.9 *10^6/µl
Hemoglobina 11.9 g/dL 11.0 – 14.0 g/dl
Hematocrit 35.5 % 32 – 42 %
VEM 87.4 fL 73 – 85 fL
HEM 29.3 pg 25 – 31 pg
CHEM 33.5 g/dL 32 – 37 g/dl
RDW-CV 12.6 % 11.5 – 14.5 %
Nr. leucocite 8.81 *10^3/µl 6.0 – 17.0 *10^3/ul
% Neutrofile 28.9 % 30 – 75%
Nr. neutrofile 2.56 *10^3/µl 1.5 – 8.5 *10^3/µl
% Eozinofile 1.4 % 0 – 7%
Nr. eozinofile 0.12 *10^3/µl 0.0 – 0.7 *10^3/µl
% Basofile 0.5 % 0-2%
Nr. basofile 0.04 *10^3/µl 0.0 – 0.2 *10^3/µl
% Limfocite 63.6 % 30 – 55%
Nr. limfocite 5.6 *10^3/µl 3.0 – 9.5 *10^3/µl
% Monocite 5.6 % 0 – 10%
Nr. monocite 0.49 *10^3/µl 0.0 – 1.0 *10^3/µl
Nr. trombocite 318 *10^3/µl 150 – 450 *10^3/µl
VTM 9.3 fL 7.4 – 10.4 fL
PCT 0.29 % 0.16 – 0.48 %
PDW 9.1 % 12.0 – 16.5 %
creatinina serica 0.45 mg/dl < 1.30 mg/dl
Uree serica 33 mg/dl < 36 mg/dl
Glucoza serica 84 mg/dL 60 – 100 mg/dL
Colesterol total 157 mg/dL Nivel optim: <200
HDL- Colesterol 56 mg/dL
Proteine totale 6.81 g/dl 6.0 – 8.0g/dl
Fosfataza alcalina 218 U/L < 500 U/L
TGO/AST: 51 U/L < 51 U/L
TGP/ALT : 26 U/L < 39 U/LU/L
Calciu seric total: 10.02 mg/dl 8.8 – 10.8 mg/dl
Calciu ionic: 4.52 mg/dl 4.2 – 5.2 mg/dl
Fosfor seric: 4.7 mg/dl 3.1 – 6.0 mg/dl
Sideremie: 67 µg/dL 29 – 91 ug/dl
TSH: 2.0392 µUI/mL 0.54 – 4.53 µUI/mL
Free T3: 3.17 pg/mL 1.71 – 3.71 pg/mL
Free T4: 0.94 ng/dL 0.85 – 1.75 ng/dL
Ac Anti-Tireoperoxidaza (TPO) 1 UI/ml < 5.61 UI/ml
Ac Anti-transglutaminaza tisulara IgA Negativ (0.1)
Ac Anti-Gliadina deamidata IgA Negativ (1.9)
Ac Anti-Gliadina deamidata IgG Negativ (1.9)
25-OH Vitamina D 38.9 ng/mL
IgE specific la lapte de vaca 0.18 UI/ml
IgE 8.2 UI/ml < 50 UI/ml
urocultura (Manual Microbiologie)
Nr. germeni<1.000 ufc/ml Nr.germeni1.030 1.015 – 1.030
Hematii – Negativ
Corpi cetonici – Negativ
Nitriti – Negativ
Leucocite – Negativ
Culoare YELLOW
mai trebuie sa mai efectuam de 2 ori examenul coproparazitar si sa iasa analiza hemoragii oculte, apoi sa mergem la interpretare. voiam sa va intreb daca mai trebuie sa-i fac si alte analize in afara de astea, in urma carora sa rezulte cauzele intarzierii de dezvolatre. noi suntem din dambovita, analizele si medicul care l-a controlat este din Bucresti, dar putem ajunge si la cluj la dumneavostra daca e nevoie, numai sa-i gasim cauza (daca exista), ca pana acum a trebuit sa insistam pentru a i se face niste analize, pediatrul lui nu a vrut sa-i dea spunandu=ne ca este sanatos, asa ca am ajuns pana la varsta asta cu un deficit mare de crestere.
va multumesc!
Buna ziua,
Exista intradevar un deficit de aproximativ 3 kg; lungimea e corespunzatoare varstei; analizele sunt in regula, adica nu sunt carente, s-a exclus boala celiaca si intoleranta la proteine; as completa analizele cu proba de scaun, mai exact proba de digestie si efectuare calprotectinei(tot din scaun); de asemenea, intra in discutie testarea pentru fibroza chistica(forma cu afectare pancreatica); daca si acestea se incadreaza in limite normale,se poate spune cu mare probabilitate ca acesta este ritmul propriu de dezvoltare, situatie in care as recomanda practicarea unui sport, in speta inotul; eventual reveniti cu un mesaj cand aveti si rezultatul investigatiilor restante; va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua!
Fetita mea in varsta de 11 luni cantareste doar 8 kg si are o lungime de 68 cm. mentionez faptul ca s-a nascut cu 3100 kg si 51 cm. A fost si este alimentata natural. Diversificarea am inceput-o la varsta de 6 luni. A mancat piure si ciorba de legume, dupa 2 sapt i-am introdus si urmatoarea masa cu piure si suc de fructe. Din luna a 7 a i-am introdus carnea, respectiv galbenusul de ou. din acel moment a refuzat ciorba si orice tip de mancare gatita.
_am facut analizele. A reiesit ca are carenta de fier. II dau supliment Altifer dar refuza in continuare galbenusul de ou. Are mereu scaune foarte moi. Doctorul pediatru mi-a zis sa o las asa ca nu are nimic. Dar, citind toate indicatiile dvs, imi dau seama ca este o problema destul de mare. Ieri am fost la alt doctor pediatru care mi-a zis ca este cam slaba, sa renunt la alaptare si sa o fortez sa manance carne.
Nu mai stiu cum sa procedez! Multumesc mult!
Buna ziua,
Greutatea actuala este cu aproximativ 700g sub cea ideala; chiar si asa, indicele ponderal(greutatea actuala/greutatea ideala) este in limite normale 0,92(interval de referinta 0,90-1.10); lungimea insa este un pic sub valorile ideale, cu aproximativ 3,5cm sub cea ideala pt 11 luni(71,5cm); cel mai probabil nu este nicio problema(mai ales daca parintii nu sunt foarte inalti); nu as renunta la alaptare insa consider ca sunt necesare investigatii suplimentare tinand cont de un usor deficit ponderal dar si de scaunele modificate; in prima faza trebuie facute investigatii de scaun iar daca acestea sunt in limite normale, in functie si de examenul clinic, analize de sange; recomandarea mea este sa va adresati unui pediatru care examinand-o va decide cum anume trebuie procedat; eu nu va pot recomanda analize fara consult medical, acestea nu sunt “standard” ci se apreciaza in functie de ce se gaseste la examenul clinic. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua. Am un baietel de 3 ani si 8 luni care mananca foarte rau, foarte putin. Cateodata ma intreb cum rezista. Are 15 kg si 101 cm. Mananca rau de la 6 luni de cand nu a mai fost alaptat la san. A fost anemic pana la varsta de 3 ani cand valorile de fier au ajuns la lmita de jos, dupa un tratament indelungat cu fier. Cresterea in greurate este foarte lenta, daca e racit mananca si mai rau,si chiar poate sa scada in greutata. Tonus muscular slab, in schimb are o memorie foarte buna. Am fost de nenumarate ori la medic cu el si tot nu am reusit sa ajungem la o concluzie. Uneori ne gandim ca ar putea fi pe baza psihica tota treaba asta cu malnutritia. Sta cu mancare in gura si cate 5 minute pana inghite o lingura. Isi face greata. Uneori vomita. Acuma e cu diaree si azi dimineata a vomitat ce a mancat aseara. Mancare nedigerata (bucati intregi cum le- a mancat de seara). Nu mai stim ce sa facem suntem disperati. Noroc cu insistentele mamei lui am ajuns si la greutatea asta. Facandui cate 5 feluri de mancare pana manca ceva. Este palid mai tot timpul , ni iodata nu are pofta de mancare, prajitura nu manaca , ni i ciocolata nu pot sa zic ca ii place. Nu este normal pentru un copil. Am incercat in toate felurile sa il facem sa manace cu pofta. Facea mancare cu noi , o aranjam in farfurie frumos in tot felu de forme , si tot fara rezultate. Raceste foaste des . Nu scapam bine de una ca iara este ceva. Va rog sa imi dati un sfat . Va multumesc
Buna ziua,
Dezvoltarea nu este rea deloc; mai exact, lungimea e corespunzatoare varstei de 4 ani iar greutatea ideala este de 16Kg; 1 kg in minus nu este sugetiv pentru un deficit ponderal iar de malnutritie nici nu se pune problema; este posibil sa fie si o componenta psihologica, prin apetitul selectiv incercand sa va atraga atentia; pe langa un consult medical amanuntit as recomanda si o evaluare psihologica, un psiholog cu siguranta va poate ajuta sa gasiti solutii in a accepta mai usor mancarea(evident ceea ce-i face placere); de asemenea cred ca inscrierea in colectivitate ar putea fi o solutie salvatoare, stiut fiind ca in comunitate copilasii mananca mult mai echilibrat. Anemia trebuie in permamenta evaluata si corectate deficitele daca acestea reapar. Va doresc sa cresteti mari iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua. Am si eu o fetita de 11,5 luni cu 7200 g si 67 cm,nascuta cu 2850 g si 49 cm la termen, alaptata exclusiv pana la 6 luni ( alaptez si in prezent). La 8,5 luni am descoperit ca valori patologice o neutropenie severa (100)asociata cu o carenta de fier (36)si o trombocitoza(630000). A avut si un GPT de 52. Am inceput tratamentul de substitutie a fierului si vitamine Wellkid si Liv52.Am repetat la interval de 1,5 luni analizele – apare o usoara imbunatatire a sideremiei dar este tot sub limita normala (42) si o crestere a neutropeniei ( de la 100 a ajuns la 520 ca numar- tot mult sub valoarea minima de 1500 ca valoare absoluta). In ciuda neutropeniei pana la varsta de 11 luni ( cand a avut o usoara viroza respiratorie )nu a avut niciodata nimic, nici o infectie. A avut un puseu de crestere la varsta de 9 luni cand a pus 500 g intr-o luna. Diversificarea a mers destul de greu, abia acum a inceput sa accepte carnea ca si aliment si s-a bazat pe fructe si pireuri de legume , diferite budinci din pseudocereale, lactate, si fainos sub forma de cereale simple din comert varianta bio. Acum este intr-o perioada in care mananca foarte bine dar totusi nu se vede o crestere in greutate. Dezvoltarea psiho motorie este perfect normala, cred eu ca este mult prea energica. In afara de perioadele de somn este intr-o miscare continua si alerta ( poate sa consume chiar asa multa energie incat sa nu creasca in greutate??). Mentionez ca si noi ca parinti suntem destul de slabi fata de medie. Poate ma ajutati cu o parere. Multumesc mult.
Buna ziua,
Greutatea mica la nastere poate sugera o componenta genetica insa, cu toate astea, raportat la greutatea de la nastere, greutatea actuala ar trebui sa fie in jur de 8500g; este vorba despre deficit ponderal care, din punctul meu de vedere trebuie investigat; nu ati precizat care a fost motivul pentru care s-au efectuat acele analize cand ati descoperit neutropenia si daca s-au facut si alte investigatii in directia deficitului ponderal(analiza de scaun/urina, pentru alergii, pentru infectii- in special CMV/EBV)- fara aceste informatii nu va pot oferi un raspuns mai detaliat. Va doresc numai bine iar daca sunt intrebari suplimentare, le astept cu drag!
Buna ziua,
Sunt mamica unui baietel de 1 an si 7 luni si sunt tare ingrijoarata pentru faptul ca de aproape o saptamana mananca foarte putin. A fost nascut prin cezariana si alaptat exclusiv pana la 6 luni de cand am inceput diversificarea. A fost alaptat pana la 1 an si 3 luni (am intrerupt alaptare pentru ca eram deja insarcinata cu bebe 2). Mesele in mod normal erau 3 la numar si 2 gustari, ce cuprindeau lactate, fructe, legume, pui, peste, curcan, ficat, ou, cereale, intr-un program bine stabilit si cu placere respecatt de el. Daca pana acum nu refuza nimic din ce primea in farfurie acum mananca doar micul dejun, fructele si legumele le refuza cu desavarsire iar din pranz alege doar carnita; refuza si supica pe care o adora; iara pana la culcare abia daca mai papa eventual 2-3 lingurite de iaurt sau vreo jumatate de canita cu lapte. Este un copil vioi in rest , se joaca , nu da semne ca ar fi ceva in neregula cu el; are scaun in fiecare zi si urineaza destul de mult in comparatei cu cate lichide bea peste zi. Multumesc de pe acum pentru raspunsul dumneavoastra! O zi minunta!
Buna seara. Am o fetita de 3 luni si jumatate. S-a nascut cu 3 kg si 51 cm. In prezent are 5.880gr. In prima luna a luat 900 gr, in a 2 a 1.160 gr, in a 3 a 770 gr, iar in cele 2 saptamani din luna a 4 a a luat 230 gr. Merge din ce in ce mai prost cu luatul In greutate si nu inteleg de ce. Pe ultima saptamana a luat doar 60gr. Mentionez ca e hranita la san, suge des, ba chiar uneori nu vrea sa suga pe cat i-as da eu, uda un pampers la 3h, are 3-4 scaune pe zi. O doctorita ne-a recomandat sanzyme. Sa-i dau? Care este problema de ia asa de prost in greutate in ultimul timp? Multumesc.
Buna ziua,
Cresterea este excelenta; in primele luni a luat mult peste valorile ideale deci e firesc sa apara o temperare a cresterii; pana la 3 luni si jumatate sporul ideal este de 2375g; fetita dvs a luat 3060, deci si in prezent sunt aproape 700g in plus; recomand in continuare alaptare exclusiva; sanzyme nu e necesar din punctul meu de vedere(nici nu se mai gaseste pe piata). Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua, am o fetita de 2 anisori si cantareste numai 10kg 50 grame..ea adevarul este ca toata ziua umbla de colo colo…ar trebui sa ma preocup de greutatea ei? Va multumesc
Buna ziua,
Pentru a face referiri la dezvoltare e nevoie de greutatea de la nastere, lungimea actuala, eventualele probleme medicale de la nastere pana in prezent. Sigur ca trebuie sa va preocupe greutatea copilului, indiferent de valoare si de varsta copilului este unul dintre cei mai importanti indici de dezvoltare.
Buna ziua, AM O INGRIJORARE ENORMA. Copilul meu are 3 ani si 2 luni si cantareste 12 kg si are 89 cm. Nu mananca decat fruct cu biscuiti iaurt snitel si pateu din comert in fiecare zi. Orice i.as face nu mananca….sunt stresata pt ca eu sufar de SM si nu vreau sa aibe probleme de niciun fel baiatul….Va rog din inima , sfatuiti.ma cum e mai bine…ma refer la inaltime si greutate.
Buna ziua,
Lungimea ideala pentru varsta este in jur de 95cm; diferenta nu ar trebui sa reprezinte o problema,eventual de comparat cu evolutia lungimii de la nastere pana in prezent; greutatea ideala pt cei 89cm este in jur de 13 kg ceea ce inseamna un deficit de 1 kg- nici asta nu ar reprezenta o foarte mare problema insa regimul descris nu este deloc potrivit; el mananca ceea ce-i oferiti; dvs trebuie sa gasiti solutii sa-i oferiti o alimentatie potrivita varstei, bogata in fructe si legume, proteine de origine animala(carne, peste, oua) dar si vegetale, produse lactate, cereale; oferiti-i exemple in familie, sfatuiti-va cu medicul curant, poate sunt necesare ceva investigatii de sange pt eventuale carente; duceti-l in colectivitate, acolo, usor, usor se obisnuiesc sa manance mai variat; daca nu este posibil, s-ar putea sa obtineti rezultate prin consultarea unui psiholog care sa va ajute sa gasiti modalitatile potrivite pt a indrepta usor alimentatia.
Va doresc sa fiti sanatosi iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna seara,sunt mămica de gemeni si sunt puțin îngrijorată .Gemenii sunt născuți la 35 de saptamani băiatul 2,165 si fetita 1,350 si sunt hrăniți numai la sân .acuma au 3 luni si 3 saptamani si cântăresc băiatul 5,600 si fetita 3,700,sunt perfect sănătoși .sunt îngrijorată deoarece fetita ia puțin in kg ,nu plânge adică este sătulă din mesele devla sân ,este nevoie săi introduc lapte praf adăugător ,deoarece pediatrul mi-a recomandat săi introduc da îmi este frica sa nu lase sânul .multumesc pt răspuns
Buna ziua,
Imi pare rau de raspunsul intarziat insa din cauza timpului limitat nu pot raspunde in timp real; cresterea baiatului este excelenta; in ceea ce o priveste pe fetita, din punctul meu de vedere trebuie facute investigatii suplimentare pentru a cauta cauza ritmului lent de crestere; se incepe cu analize complexe de scaun(atat pt infectii cat si pt o eventuala inflamatie intestinala), excluderea unei infectii urinara iar daca acestea sunt in limite normale, analize de sange; laptele praf nu rezolva problema(daca se identifica o cauza) ba, mai mult, in situatia unei intoleranta la proteinele din lapte(una din cele mai frecvente cauze de cresere deficitara) face mai mult rau de asemenea intra in discutie si o boala de reflux silentioasa pentru care e posibil sa fie necesara o ecografie de reflux. REecomandarea mea este sa continuati alaptarea exclusiva si sa va adresati unui pediatru pentru investigatii suplimentare.
Va doresc sa fiti sanatosi iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua,
Am o fetita de 1 an si 8 luni are 85 cm si 10,400 kg s-a nascut cu 3,150 gr., de cateva saptamani dupa fiecare masa solida are scaun.Mananca foarte bine si diversificat dar nu asimileaza. I am facut analizele la sange care sunt ok, coprocultura si coproparazitologic cu antigen giardia am repetata de 2 ori si nimic.nu stiu ce analize suplimentare pot sa ii mai fac . doctorul mi-a recomandat sa ii dau kreon
Buna ziua dna doctor si Craciun Fericit!
Va scriu legat de o ingrijorare a mea, si-anume fetita mea de 2 ani si 5 luni nu ia in greutate.Contextul este inceperea cresei din aceasta toamna, iar datorita frecventei infectiilor respiratorii are perioade de refuz/consum redus al hranei solide.La cresa nu pot urmari cat mananca, insa acasa are zile si zile.In mom de fata dupa o alta raceala accepta lichide, fructe si biscuiti.Are 11,8 kg si 89 cm.
Meniul oferit este unul sanatos, 3 mese + 2 gustari( lactate, fructe, legume, carne, oua, cereale.exclus mezeluri, ciocolata, dulciuri din comert,alte “prostii”
Greutatea la nastere a fost 3,1 kg insa in urma unei febre de sete am dus o acasa cu 2,7 kg.
Credeti ca trebuie sa iau masuri? In rest e un copil vioi, achizitiile sunt potrivite varstei, feed back ul de la cresa legat de dezvoltarea psihica este unul f.bun.
Ce ma ingrijoreaza este aceasta “restanta” in greutate.
Multumesc mult!
Buna ziua,
Din pacate asta este “regula” care se respecta in general in primul an de colectivitate; infectiile vin cu o diminuare si selectivitate a apetitului(firesc) ceea ce duce la stagnare sau chiar scadere in greutate, evident cu recuperare dupa ce infectia trece; in colectivitate datorita frecventei crescute a infectiilor, nu prea exista perioada de revenire deoarece apare un alt virus care la randul lui va determina aceeasi simptomatologie. Atata timp cat dezvoltarea este una buna si sunt infectii usoare nu trebuie luate niciun fel de masuri; daca insa apar semne de carente, apatie, cearcane, scaune modificate(evident in perioadele de “bine”) sunt indicate niste investigatii suplimentare pentru a corecta diverse deficiente daca acestea exista.
Va doresc si eu Sarbatori Minunate in continuare si va mai astept ori de cate ori mai aveti nevoie!
Multumesc din suflet!
Cu mare drag!
Buna ziua doamna doctor!
Fetita mea are 5 luni si 5.700 kg. Inaltime : 69 cm. Precizez ca a fost nascuta cu 2.720 si am iesit din spital cu 2.640.si o inaltime de 51 cm. Problema noastra este ca a luat in greutate frumos pana la 4 luni, ajungand la 5.5 kg dupa care a mai luat 200 gr pana la varsta de 5 luni. Pe langa stagnarea aceasta, avem probleme cu burtica. Are crampe, gaze pe care le elimina mai usor ziua insa seara o trezesc din somn. Acesti colici ca sa le spun asa ii are inca din primele zile de viata. A fost mult mai rau, deoarece avea si reflux silentios pe care l-am depistat abia la aproape 3 luni in cluj.
Mentionez ca este hranita exclusiv cu lapte praf de la nastere, duversificata de la 4 luni jumate la recomandarea medicului.
Intrebarea mea este daca aceste dureri impreuna cu stagnarea in greutate ar putea sa prezinte un semn de malabsorbtie si daca sunt necesare investigatii suplimentare. Mentionez ca am facut coprocultura si coproparazitologic. Negativ ambele. Urocultura trebuie sa o repetam pentru ca ne-a iesit o usoara infectie cu ecoli. Azi am facut analize (panel pediatric digestiv) pentru a exclude o eventuala alergie. Rezultatele le vom avea abia in 2 saptamani. Insa pana atunci, doamna pediatra mi-a recomandat sa merg in cluj la pediatrie 3 (gastroentorologie) pentru un set de analize in caz de malabsorbtie sau colon iritabil.
As dorii sa stiu si parerea dumneavoastra daca se poate. Si de asemenea daca recomandati si alte analize.
Va multumesc si astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra.
Am uitat sa mentionez ca are scaune normale de la 1 pana la maxim 3 pe zi. Si ca avem diversificata momentan doar o masa pe zi, cea de la pranz. Pediatra noastra a insistat sa introduc a doua masa, spunandu-mi ca nu e in regula ca are doar 5.700 la 5 luni, insa mi se pare prea devreme. Avand in vedere si durerile de burtica nu as dorii sa o fac sa o doara si mai tare.
Buna ziua,
Este un deficit ponderal, nu foarte mare insa acesta exista; mie imi pare rau ca s-a inceput diversificarea inainte de a cauta cauzele acestui deficit; prima suspiciune este de intoleranta la proteine insa si infectia urinara poate sa fie cauza(nu stim de cand exista); as face o mentiune, nu exista infectie urinara usoara; daca s-au identificat peste 100.000UFC este infectie si trebuie tratata ca atare(cu antibiotic conform antibiogramei), ecografie renala, eventual si cistografie daca medicul o considera necesara; recomandarea mea este sa faceti investigatiile in clinica unde ati fost indrumati unde cu siguranta se vor lua toate posibilitatile in calcul si veti avea un diagnostic si eventual un tratament daca acesta e necesar. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Va multumesc din suflet pentru raspuns. Momentan am trecut pe lapte fara lactoza la sfatul altui medic pediatru. Intre timp astept si rezultatele panelului. Infectia urinara am repetat-o. Imtr-adevar are ecoli 100.000 ufc. Suntem pe tratament cu sumetrolim 7 zile. Speram sa scapam de ea, nu imi pot imagina cum a luat-o. Daca voi mai avea intrebari am sa mai apelez la ajutorul si sfaturile dumneavoastra.
Va multumesc inca o data. O zi buna!
Cu mare drag!, multa sanatate va doresc!
Buna ziua, baietelul meu de 3 ani si 9 luni are 12.5 kg si 95 cm inaltime.Nu a mancat niciodata bine, are intoleranta la lactoza si o burtica mai sensibila(daca mananca portocale, pere face diaree).I-am facut toate investigatiile de sange, urina,scaun,hormonale,paneluri alergii,intoleranta la gluten,etc. Valorile modificate au iesit in cazul:LDL-Colesterol 112 mg/dl(nivel optim <100),IGF-1 41.5 ng/ml (interval 49-289), hormon de crestere 0.476 ng/ml (<20 ng/ml).La ecografie abdominala ficatul si splina au iesit usor grase.La radiografia mainii stangii varsta osoasa a iesit coresp varstei biologice de 2 ani jumate.Care credeti ca este cauza si care solutia? Avem programare la endocrinolog peste o luna si as dori niste raspunsuri mai devreme.Multumesc mult.
Buna ziua,
Din analize reiese un deficit de STH(de hormon de crestere); trebuie insa consult endocrinologic si eventual alte investigatii(se face un test de stimulare, pentru a determina STH bazal si stimulat); din pacate mai multe informatii nu va pot oferi, e nevoie de mult mai multe detalii pentru un diagnostic; cel mai corect este un consult endocrinologic. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua,va rog sa ma indrumati si pe mine cu o problema pe care baietelul meu o are de la 5 luni de cand cresterea in greutate a fost ff lenta.In prezent are 1 an si 10 luni, nascut prin cezariana cu 4000 gr alaptat exclusiv la san pana la 5 luni cand dr ped n-ea recomandat diversificarea pt ca luna 4 spre 5 nu era una spectaaculoasa cu greutatea. La 5 luni diversificare normala pana la 1 an cand cantarea 9 kg, fara lapte formula doar san cand la 1 an si 2 luni am luat 2 luni kreon si s- a vazut ca luase 1 kg. de la 1 an si 2 luni suntem cu biosun pliculete zilnic/1 zi pana in ziua de azi.De o luna e intarcat si consuma lactate din comert la rec. Dr.
Probleme cu enterocolite, bronsite, pneumonii, mai nou si o otita supurativa tratate in spital au fost la ordinea zilei, acum nu pot da vina doar pe imunitate mai are un fratior mai mare care e in colectivitate.Problema mea cea mare e greutatatea care in prezent e de 10 kg. Numerosii dr care i-am consultat nu mi- au dat nici un raspuns concret.Analize digestie am facut ,analize sange si astea. Unde ar trebui sa ma adresez, un gastroenterog , ce pasi sa urmez? Ar putea avea viermi? coproculturile ies negativ. In prezent are 82 cm.va multumesc anticipat.
Sa va zic ca orarul meselor e unul normal si nu refuza nimic , bine in afara de episoadele de imbolnavire. Supele si ciorbele le devora, pestele si pastele sunt preferate, Fructe crude consuma dar cu legumele crude nu ne intelegem deloc.Per ansamblu cred ca nu digera sau ca e f activ nu se prinde nimic
Buna ziua,
Greutatea este un pic sub cea ideala; daca au fost enterocolite repetate pot fi si acestea o explicatie, in general fiecare episod vine cu o scadere in greutate; pe de alta parte, daca sub kreon evolutia a fost excelenta, se ridica suspiciunea unui sindrom de malabsorbtie; pot fi multe cauze, poate sa fie si un ritm constitutional, poate sa fie “de vina” si fratiorul mai mare prin imbolnaviri mai frecvente; pot sa recomand doar consult de specialitate, gastroenetrolog, alergolog, sa se excluda cele mai frecvente cauze(in special intoleranta la proteine dar si alte alergii). Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua!Am un baietel de 6,600kg la 8 luni jumate nascut cu 2,900kg SI 48 cm,acum are 70 cm.Am facut analize la sange de 2 ori SI test la 27 alergeni,nu a iesit mimic,insa la analizele din scaun a iesit amidon SI celuloza relativ frecvente SI no s-a recomandat kreon 1/4 capsula de ziua ori PE zi 10 zile.Sunt disperata ca nu ia in greutate bebelusul meu,CE Sa Mai fac?
Buna ziua,
Trebuie luate in calcul si alte cauze de crestere deficitara; panelul pediatric nu este intotdeauna 100% relevant; se poate facesi calprotectina din scaun sau IgE specifice; la fel, trebuie excluse infectii(digestive, urinare, etc), infectia cu CMV, o cauza destul de frecventa de deficit ponderal. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Va multumesc din suflet, sfatul d-voastra este f pretios pt mine, speram sa reusim in solutionarea acestor probl. O zi buna va doresc.
Cu mare drag, multa sanatate va doresc!
Buna ziua, am un baiat de 1an si 9luni, care are 10.7kg si 83cm. In timpul sarcinii a fost diagnosticat cu hidronefroza, care s-a dovedit a fi cauzata de reflux bilateral si megauretere grad 4-5. Malformatia a fost corectata, dar functia rinichiului este afectata, se afla in stadiul 3 de insuficienta renala cronica. Mananca normal, as putea spune chiar mult uneori, diversificat, nu este anemic cf analizelor de sange pe care i le fac periodic, nu are lipa de fier. Desi noi ii oferim alimente di toate grupele alimentare, preferata lui este carnea. Dar stiu ca in bolile de rinichi aportul de proteine ar trebui redus. Intrebarea mea este cum as putea sa pastrez un echilibru astfel incat sa nu consume proteine in exces, dar nici sa il privez de ele si sa ii afecteze cresterea. Care ar fi cantitatea optima? Si cum considertati aceasta greutate raportat la problemele lui? Multumesc anticipat
Buna ziua,
Dezvoltarea este corespunzatoare; in ceea ce priveste aportul de proteine, intr-adevar daca este cu insuficienta renala, e nevoie de un calcul amanuntit al aportului de proteine; daca prefera carnea, se vor face “ajustari” in ceea ce priveste alte surse de proteine; eu din pacate nu va pot ajuta, fara sa stiu meniul complet, cantitatile per masa; e nevoie de un nutritionist pentru a face asta,nutritionist care sa conlucreze cu medicul nefrolog ce-l are in evidenta. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna seara ! Am o fetita de 1 an si 4 luni.S-a nascut cu greutatea de 1950 de grame ultima data cand am cantarit-o la 1 an si 3 luni avea 9040 de grame 80 de cm inaltime si perimetrul cranean 45.Problemele au inceput la 2 luni cand a facut infectie acuta a cailor respiratorii care a tinut 2 saptamani tot atunci am trecut si de la prenan la nan.De atunci a avut ba un scaun mai moale ba unul cat de cat bine. La 4 luni am inceput diversificarea la recomandarea pediatrei.Iar acum la un an si 4 luni inca mai avem aceste probleme are scaun de 2-3-4-5 ori pe zi cu alimente nedigerate de culoare galbena , maro-galbui.I-am facut coprocultura toate analizele i-au iesit bine.Avem programare din nou la medic dar nu mai am rabdare.De fiecare data de cate ori am fost la medic cu ea mi-au spus ca este bine.
Buna ziua,
Sunt prea putine informatii ca sa va pot oferi un raspuns complet; ma intereseaza daca a fost nascuta la termen sau a fost prematura, daca s-au efectuat investigatii suplimentare tinand cont de greutatea mica de la nastere; ce analize ati efectuat, coprocultura este utila doar pentru a exclude o infectie; sunt necesare multe alte investigatii in situatia in care ne confruntam cu un ritm lent de crestere si/sau tulburari de scaun; dezvoltarea actuala, este “bunicica”; mai exact, raportat la greutatea de la nastere(inca o data, mica, fara sa stiu circumstantele), greutatea actuala este normala; raportat la lungime(daca aceasta este corect masurata) greutatea actuala este in jur de 10.700, ceea ce inseamna un deficit ponderal. Recomandarea mea este de consult pediatric si eventual, in functie de ce constata medicul investigatii suplimentare. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna seara am.o fetită de 1 an si 3,luni 8 kg di 30 gr si 74 cmcu 3.100 la nadtere si 50 cm.pana la 7 luni junate a luat bine in greutate apoi a avut episoade de viroze tratate fara antibiotic su a,stagnat plus ca diversificarea nu a acceptat lungurita ori nu deschidea gura ori daca reuseam sa ii bag ii venea sa vomite si scuipa. Singurele alimente acceptare erau cele pe care le apuca cu mana dar nu pot spune ca era suficient ce inghitea.,de la 11 luni a inceput sa accepte lingurita acum are,3,mese. Acum 5 zile am fost internata cu ea cu amigdalita, vărsături a fost perfuzata plus antibiotic. Dr de aici mi-a spus ca e subponderala si sa ii măresc cantitatea de hrana si proteine. Eco abdominal bun analize la sânge bune dar fara analize la fer.ce îmi sugeratu sa,fac
Am uitat sa mwntionez,ca e alaptata natural de la nastere. E frustrant ca am fost acuzata ca am preferat sa o alăptez in loc sa insist cu solidele dar am.incercat toate metodele am.pus su pe altcineva sa ii dea nu i-am mai dat sa sugă câteva ore, refuza si avea refexul de gag excesiv chiar si la cea mai mica cantitate de mâncare. In rest s-a,dezvlrat normal are toate achizitiile vârstei ei. Este vioaie si energica, vesela.
La un an su 3 sapt când am fost la vaccin avea 7.700.acum la 1 an si 3 luni 8.030 si dupa episodul cu amigdalita. Eu zic ca e un progres. Ce îmi sugerato sa fac. Va multumesc.
Buna ziua,
Este intradevar un deficit ponderal; nu stiu ce analize ati efectuat; in mod normal cand copilasii sunt internati pentru infectii acute nu se fac investigatii in vederea unui deficit ponderal; trebuie cautata o cauza a acestui deficit ponderal,eventuale carente care pot sa apara, chiar si o intoleranta la proteinele din lapte intra in discutie sau un reflux silentios; din punctul meu de vedere e necesara o reevaluare medicala in urma careia sa se stabileasca daca sunt sau nu necesare investigatii suplimentare. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua doamna doctor,
Fetita mea implimeste peste 3 zile 8 luni si cantareste 6.680 kg si 68 de cm. Am nascut-o natural cu 2.720 kg. Pune constant in greutate, in medie cam 70 gr pe saptamana. Insa lunar pune doar 300 de grame in ultimele 3 luni. Va rog mult sa imi spuneti daca este mult sub greutate.
Mentionez ca am facut teste de alergii la care nu a iesit nimic, coprocultura/coproparazitologic cu antingen giardia ok/proba de digestie/calprotectina ok din toate punctele de vedere. Urocultura ok, fara infectie.la sumar a iesit 1/2 hematii camp si urati amorfi. De asemenea eu sunt slabuța de cand ma stiu, am 47 de kg la 1.64 m iar tatal 72 kg la 1.80 m.
Va multumesc anticipat.
Am uitat sa mentionez ca are reflux silentios pt care facem tratament de la 2 luni cu nexium si debridat. Are perioade cand dispare si perioade cand recidiveaza.
Buna ziua,
Greutatea la nastere a fost una mica(banuiesc ca a fost nastere la termen, fara probleme pe sarcina din moment ce nu ati mentionat nimic); asta ne spune ca, cel mai probabil a “mostenit” constitutia dvs- cu toate acestea, este un deficit ponderal; raportat la greutatea de la nastere, greutatea actuala este usor deficitara(aproximativ 800g sub greutatea ideala); raporat insa la lungime, deficitul este si mai mare, greutatea ideala fiind in jur de 8000g; coroborand aceste date si, bazandu-ma strict pe valorile mentionate de dvs, intra in discutie efectuarea de investigatii suplimentare pentru a cauta cauzele deficitului ponderal, chiar daca la un moment dat ati facut investigatiile mentionate si acestea au fost normale; si refluxul poate sa fie o cauza insa daca de 2 luni faceti deja tratament ar trebui sa existe ameliorari semnificative in ceea ce priveste sporul ponderal. Recomandarea mea este sa va sfatuiti cu medicul curant care cunoaste cel mai bine ritmul de crestere de la nastere si in plus are si avantajul examinarii clinice. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna seara!
Fetita mea are acum 1 an si 7 luni, s-a nascut la 36 de saptamani cu 2.800 g, acum cantareste 10.500. Avem o mare problema cu ea, si anume, treptat a renuntat sa manance multe alimente,(am inceput diversificarea la putin peste 4 luni si nu am avut nici o pb, am respectat intotdeauna alimentatia adecvata varstei), ajungand acum sa bea doar laptele praf si cereale (dim cu lapte de vaca si seara ii pun in sticla de lp doua doze de cereale pt 4+ luni). Cam de la 10-11 luni a inceput incet incet sa refuze mancarea, ajungand sa vrea doar 2-3 feluri, iar apoi le-a exclus si pe alea. Nu o pot face sa vrea nimic altceva, si asa este deja de peste 2-3 luni. Am facut analize, am repetat, am fost la medic gastroenetrolog, toate analizele ii ies bune, nu e alergica la gluten, lactoza, doar are euzinofilele f putin marite (4.2 la limita de 4). Medicul ne-a dat doar Nexium (pt. a exclude orice pb de natura gastrica – asa s-a exprimat), dar degeaba, tot nu vrea sa vada mancare. Am repetat si examenul coproparazitologic, iese negativ, SNF la fel. Ea cere lapte, si mananca cca 1 litru jumate pe zi, daca nu ii dau se enerveaza, eu intotdeauna incerc cu mancare inainte de a-i da laptele, orele de masa le are aproape fixe (de 5 ori pe zi). Toti medicii la care am fost au zis ca e sanatoasa si arata bine, ca e doar pb de comportament, capricii. Va rog sfatuiti-ne ce sa mai facem, desi nu o fortez in nici un fel, nu se schimba nimic, nici nu vrea sa vada ce mancare e. In rest e vioaie si nu are nici o alta pb.
Va multumesc mult anticipat!
Buna ziua,
Din descrierea dvs si eu sustin ca sunt greseli alimentare/comportamentale si nu o problema de sanatate; din moment ce bea 1l de lapte pe zi nu putem vorbi de lipsa apetitului ci de un apetit extrem de selectiv; aici dvs trebuie sa interveniti, noi ca si adulti detinem controlul si trebuie sa intervenim atunci cand copilasii au astfel de tulburari; asta deoarece, chiar daca caloric ea primeste ceea ce are nevoie, din punct de vedere nutritional laptele aproape exclusiv nu-i aduce ceea ce organismul are nevoie la varsta asta; ea deja are un comportament alimentar stabilit, stie ca primeste ca si alternativa laptele si atunci va refuza cu desavarsire; incercati sa limitati laptele, sa nu creati presiune la mancare, mesele sa fie cu veselie, bucurie, sa participe activ la masa, chiar si la cumparaturi/gatit la varsta asta(ma refer la un contact cu alimentele, etc); spuneati ca se enerveaza…aici trebuie “lucrat” si incercat si gasit solutii, peste 1-2 ani “se va enerva” daca nu primeste dulce, sucuri, etc; ei au tot dreptul sa protesteze, sa nu fie de acord cu deciziile noastre insa, inca o data, noi detinem controlul si stim importanta unei alimentatii sanatoase ceea ce, “ne obliga” sa gasim solutii pentru o alimentatie cat de cat corespunzatoare; e posibil ca integrarea in coletivitate sa “rezolve” macar partial problema, in crese/gradinite, neexistand alternative copilasii manaca regulat si divers. In ultima instanta, puteti sa va sfatuiti cu un psiholog care va poate “invata” trucuri pentru a reusi. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari sau nelamuriri, le astept cu drag!