Urmarile grave rezultate in urma pierderii precoce a dintilor temporari fie prin procese carioase, fie prin traumatisme, au facut sa se acorde o importanta considerabila metodelor de profilaxie menite sa asigure o perioada cat mai lunga de mentinere a acestora pe arcade.

In cazul pierderii premature a dintilor frontali temporari (frecvent in urma cariilor de biberon sau a unor traumatisme) exista pericolul instalarii unor obiceiuri vicioase de interpunere a limbii sau a buzelor in spatial edentate, acestea ducand la perturbarea echilibrului arcadelor dento-alveolare in aceasta zona, cu grave prejudicii estetice.

Daca metodele conservative de tratament esueaza si se impune totusi extractia prematura a unui molar temporar, prin modificarea relatiilor mezio-distale si verticale pot aparea migrari ale dintilor vecini si antagonisti, cu micsorarea sau disparitia spatiului pentru dintele de inlocuire (DDM secundar) si blocaje ocluzo-articulare cu repercursiuni asupra relatiilor intermaxilare. In acest fel se impun masuri ortodontice complicate si costisitoare, de refacere a armoniei arcadelor dentare. De aceea se recomanda, pe cat este posibil, conservarea molarilor temporari pe arcada cat mai aproape de perioada fiziologica de eruptie a dintilor permanenti subiacenti sau, cand acest lucru nu este posibil, apelarea la niste dispozitive ortodontice numite mentinatoare de spatiu .

Mentinatoarele de spatiu sunt niste dispozitive ortodontice fixe sau mobilizabile care impiedica egresiunea (migrarea vericala) a antagonistilor, cat si inchiderea bresei edentate de catre dintii limitrofi ei. In alegerea tipului de mentinator de spatiu necesar se face o analiza individuala a fiecarui caz in parte. Aceste mentinatoare nu interfera cu procesele de crestere alveolara normala si cu eruptia dintilor permanenti, nu lezeaza gingia , pot inlocui partial functia dintelui lipsa si redau fizionomia pentru zona frontala.

Mentinatorul de spatiu fix consta intr-un inel cimentat la nivelul dintelui limitrof bresei edentate, care mentine o ansa de sarma pe locul dintelui ce urmeaza sa erupa.

Mentinatorul de spatiu mobilizabil unidentar are indicatii foarte restranse la copii, datorita pericolului de aspiratie si datorita faptului ca purtarea lui depinde exclusiv de constiinciozitatea copilului.

In cazul pierderii mai multor dinti temporari se recomanda mentinatoarele de spatiu mobilizabile de tipul protezelor infantile:

In cazul pierderii dintilor frontali temporari in urma unor traumatisme sau a cariilor de biberon se folosesc mentinatoare de spatiu fixe sau mobilizabile care au rolul de a reface functia fizionomica, fonetica, incizia alimentelor si prevenirea aparitiei obiceiurilor vicioase de interpunere a buzelor sau a limbii.

Contraindicatiile mentinatoarelor de spatiu sunt: agenezia dintelui de inlocuire, surplusul de spatiu pe arcada, eruptia apropiata a dintelui de inlocuire, unele anomalii dento-maxilare care necesite extractii in scop ortodontic, egresiunea antagonistului care serveste ca mentinator de spatiu (cu conditia sa nu apara interferente/blocaje ocluzale).

Daruiti-i copilului dumneavoastra un zambet sanatos!

DR.OLIVIA POMANA,
Medic Specialist Stomatolog,  Stomatologie Pediatrica, Ortodontie si Ortopedie dento-faciala
Contact: CENTRUL STOMATOLOGIC ZORILORStr. Republicii 109 (in incinta Sigma Shopping Center)
Tel.: 0740.148.528