Operatia de hernie inghinala rămâne una din cele mai frecvente interventii chirurgicale la pacienţii de vârstă pediatrică. Din experienta mea, cel mai frecvent sunt diagnosticate pana la varsta de 3 luni, insa pot fi diagnosticate si la copii cu varsta de peste 10 ani.Varsta optima pentru interventia chirurgicala este intre 1 si 3 ani atunci cand nu apar complicatii.La cei cu hernii strangulate in antecedente interventia se efectueaza cat mai degraba cu putinta.Hernia inghinala afecteaza ambele sexe, fiind insa mult mai frecventa la baieti.
Ce este hernia inghinala?
Herniile inghinale indirecte sunt congenitale, tind să fie familiale şi se pot manifesta clinic la orice vârstă. Sunt mai frecvente la sexul masculin şi pot apărea sub forma unui scrot continand lichid care îşi modifică dimensiunile datorita neinchiderii si persistentei canalului peritoneo-vaginal.
Lichidul din jurul testiculului care persistă după varsta de 4-6 luni se consideră a fi cauzat de o comunicare cu cavitatea peritoneală; această comunicare este un sac herniar. Se rezerva termenul de “hidrocel” pentru hidrocelul izolat, observat adesea la nou-născut şi care se remite spontan. Hidrocele mai pot fi întâlnite şi la pacienţi vârstnici. Sunt uneori de cauză inflamatorie sau traumatică şi, cel mai adesea sunt autolimitante(se rezolva spontan, fara interventie din exterior).
Cum se manifesta?
O hernie inghinală la sexul masculin se poate prezenta ca o tumefacţie(umflare) deasupra pliului inghinal şi aproape de baza penisului sau se poate extinde în scrot .
La sexul feminin, protruzionarea(umflatura) survine în aproximativ acceiaşi zonă dar uneori se va orienta spre cranial, astfel încât tumefierea este simţită puţin mai sus (Fig. 3). Cel mai frecvent organ care ocupă sacul herniar la sexul feminin este ovarul.
Cum se diagnosticheaza?
De cele mai multe ori medicul de familie sau medicul pediatru este cel care ridica suspiciunea existentei unei hernii, diagnosticul acesteia fiind insa confirmat cu certitudine de medicul chirurg, singurul in masura sa stabileasca daca este sau nu nevoie de interventie chirurgicala.
Diagnosticul herniei inghinale poate fi dificil la copii şi sugari, deoarece sacul nu are întotdeauna conţinut. Poate fi de ajutor palparea cordonului spermatic unde acesta încrucişează tuberculul pubian. Rularea cordonului sub degetul examinatorului va evidenţia frecvent semnul “mănuşii de mătase“, care este o alunecare a deferentului şi a vaselor spermatice, când degetul face mişcări de dute-vino. Experienţa în palparea multor cordoane spermatice normale va permite diferenţierea cordonului un sac herniar .Semnul “mănuşii de mătase” poate fi simţit şi când există un lipom(acumulare de grasime) al cordonului. Deşi nu există deferent şi vase spermatice care să alunece în peretele sacului herniar la femeie, adesea medicul poate avea aceeiaşi senzaţie la palparea ariei corespunzătoare la sexul feminin.
Protruzionarea intestinului în sacul herniar prin inelele intern şi extern produce constricţia fluxului venos în viscerul herniat şi survine incarcerarea acestuia ca rezultat al tumefierii. Strangularea se produce dacă şi când presiunea arterială este depăşită şi începe procesul de necroză. Reducerea herniei este uşurată de apăsarea spre în jos pe peretele abdominal a degetelor chirurgului pentru a disloca intestinul proximal tumefiat. Astfel se creează o pâlnie prin care presiunea porţiunii inferioare a sacului herniar poate fi direcţionată pentru a readuce viscerul în poziţia sa normală în cavitatea abdominală. Încercările de a reduce hernia fără a crea acest efect de pâlnie au puţine şanse de reuşită. Uneori, este necesară o presiune susţinută pentru a repune viscerul în cavitatea abdominală dar se poate observa un progres prin diminuarea treptată fie a edemului fie a conţinutului de ansă intestinală captivă. O hernie care nu poate fi redusă, conţine probabil intestin serios compromis, deci trebuie eviate noi tentative de reducere sub anestezie. Este mai bine să fie explorat pacientul cu sacul de hernie plin, astfel încât ansa implicată să poată fi uşor inspectată înainte de a fi repusă în cavitatea abdominală.
Dacă chirurgul reuşeşte să reducă hernia, pacientul trebuie să fie programat pentru repararea herniei cam peste 48 de ore, oferindu-se edemului inghinal posibilitatea să se remită. La sexul feminin, reducerea ovarului este uneori foarte dificilă, întotdeauna dureroasă şi adesea lipsită de sens, fiindcă, pur şi simplu va “ţâşni” din nou în sacul herniar la un moment dat. Hernia inghinala la fetite cu sac herniar continand ovar, nereductibila, reprezinta o urgenta datorita riscului de compromitere a fluxului sanguin si aparitiei necrozei ovariene.
Există o controversă în chirurgia pediatrică asupra celei mai bune metode pentru a determina dacă există o hernie şi de partea opusă celei unde este evidentă clinic. Explorarea părţii contralaterale este cea mai simplă cale de a determina prezenţa unui sac herniar iar dacă se găseşte unul, va trebui îndepărtat.Personal nu recomand de rutina efectuarea explorarii contralaterale decat atunci cand este evident ca exista o persistenta de canal peritone-vaginal sau peritoneolabial si pe acea parte.
Cand se intervine chirurgical?
Interventia chirurgicala trebuie efectuata cat mai devreme la micutii carora in sacul herniar s-au decelat viscere(organe) abdominale si in urgenta la cei cu hernie nereductibila, datorita riscului de compromitere vasculara si necroza organului din sacul herniar(ovar, intestin).
La pacientii cu persistenta de canal peritoneo-vaginal, respectiv peritoneo-labial, cu sac herniar ce nu are continut sau are continut lichidian, interventia se efectueaza in jurul varstei de un an, deoarece dupa aceasta varsta sansele ca acesta se se inchida spontan sunt nule.
Interventia propriu-zisa consta in ligatura la baza a canalului si excizia sacului herniar, la baietei fiind necesara o atentie sporita in disectia ductului deferent si a vaselor spermatice de sacul herniar.Lezarea acestora poate duce la alterarea sau abolirea functiei testicolului de pe acea parte.Spitalizare are o durata de 1-2 zile, plaga se sutureaza cu fir intradermic rezorbabil pentru a evita discomfortul suprimarii firelor.
Ce complicatii pot sa apara?
- Preoperator sau daca se refuza interventia chirurgicala poate aparea strangularea sau incarcerarea, uneori cu simptomatologie de ocluzie intestinala(agitatie, varsaturi, absenta tranzitului intestinal)cu posibila compromitere a vascularizatiei organului herniat.
- Postoperator pot aparea hematome scrotale sau inghinale, seroame ale plagii care se rezolva spontan.
- Recidiva este extrem de rara, mai frecvent la pacientii sub un an datorita dezvoltarii si implicit rezistentei insuficiente a structurilor anatomice din regiunea inghinala.
Sfaturi pentru parinti:
- daca aveti un baietel cu varsta sub un an si chirurgul va spune ca are hidrocel si va propune interventia chirurgicala, refuzati categoric, cu exceptia cazurilor in care acesta a crescut brusc in doar cateva zile iar micul pacient da senzatia unui oarecare discomfort.Chiar daca dimensiunile hidrocelului sunt uneori impresionante acesta are sanse mari sa dispara pana la varsta de un an.(nu reprezinta o urgenta);
- daca aveti un copil cu hernie inghinala bilaterala si vi se propun 2 interventii chirurgicale refuzati categoric.In orice tara civilizata hernia inghinala bilaterala se trateaza intr-o singura sedinta.Se evita astfel o a doua anestezie(desi complicatiile anestezice sunt extrem de rare acestea exista si nu trebuie neglijate).Rezolvarea herniei intr-o singura sedinta nu dubleaza timpul interventiei.Trebuie avut in vedere ca inductia anesteziei si trezirea micului pacient dureaza uneori cat interventia in sine.De asemenea nu trebuie neglijat comfortul parintilor si a micului pacient, evitand inca o internare si o a doua perioada de recuperare postoperatorie.Timpul de refacere a micului pacient si vindecara plagii sunt aceleasi indiferent daca interventia este uni sau bilaterala.Acest sfat este valabil si in cazul Testicolului necoborat sau Ectopiei testiculare!!!!!
medic specialist chirurgie pediatrica
Clinica Chiurgie Pediatrica, Cluj-Napoca,
Tel:0740069239
copilul meu a avut hernie inghinala bilaterala si domnul doctor l-a operat de 2 ori la interval de o luna.nu am stiut ca se puteau face o singura data ,dar dansul putea stii.piticul avea atunci 1 an si 7 luni.multumim pt informatii.
Buna ziua,
Raspunsul este oferit de autorul articolului, Dr. Adrian Surd, medic specialist chirurgie pediatrica:
“Este o practica frecventa in spitalele de la noi.Nu e vina dumneavostra ca nu ati stiut.Nu este un capat de lume daca ati trecut prin doua interventii la interval de o luna.Aproape toti medicii fac asta.Tocmai de aceea am postat imformatia, ca parintii sa stie si sa ceara acest lucru.E posibil ca medicul sa va spuna ca stie el mai bine si sa va refuze tratamentul.Nu e nici o problema, puteti cere o a doua opinie.Sincer, in primii ani procedam la fel, insa intre timp m-am dezmeticit , citind literatura de specialitate din alte tari.Va doresc multa sanatate.”
buna!am un baiatel de 6 ani mi sa spus ca are hernie inghinala stanga!este cam slabut pe mine ma intereseaza daca exista vreun risc in cazul interventiei chirurgicale si care ar fi acesta!cum s-ar proceda in cazul interventiti chirurgicale aceasta ar fi avand loc in spital sau intr-un cabinet privat daca aveti un cabinet privat?va multumesc mult
buna ziua. am un baietel de 4 ani si cred ca si el are hernie inchinala, adica partea dreapta e mai coborata. el are astm alergic si in perioada in care e racit si tuseste mult se observa o umflatura care dispare dupa ce ii trece raceala. ar trebui sa il duc la un control? va multumesc.
Buna seara,
Pentru a putea pune un diagnostic exact trebuie sa vad baietelul,contactati-ma, nu va costa nimic.S-ar putea sa fie o adenopatie inghinala, dar poate fi si hernie.Nu pot insa sa va dau mai multe detalii fara un consult.
Buna ziua,
Am un baietel de 5 ani si 8 luni.in urma cu un an a fost diagnosticat cu hidrocel dupa o consultatie la medicul chirurg (dupa o inflamatie a scrotului)si urcarea unui testicul din scrot si ne-a recomandat operatia.de atunci nu s-a mai inflamat testiculul dar urcarea testiculului mai apare cateodata.Am fost si la o ecografie ,dar medicul nu a vazut sa fie canal comunicant.Ce imi recomandati?
Nu e nici o problema.Urcarea testicolului din scrot nu are semnificatie patologica.Trebuie urmarit, in principiu.Pentru a va da mai multe detalii ar trebui sa vad baietelul.cum v-am mai zis , din ce imi spuneti nu ar trebui sa va faceti probleme.
As vrea sa va rog sa abordati si problema fimozei. Baietelul meu a fost operat de 2 ori, cu anestezie generala si acuma trebuie sa facem a 3a operatie ptr o fimoza aparuta la 6 ani.Acuma are 9ani si 11 luni
Buna ziua.Va aparea in curand si un articol despre fimoza.Pana una alta il puteti gasi aici
http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=109802832483757&id=100003621227022
Exista un articol dedicat fimozei, redactat din perspectiva medicului pediatru insa in curand vom publica unul si din punctul de vedere al chirurgului pediatru; in acest caz, recomandarile se suprapun.
buna ziua!
baiatul meu de 1 an a fost diagnosticat cu hernie la 4 luni (hernie este deasupra buricului si se umfla cand se ridica sau este constipat)
atunci mi-au spus ca pana la 1 an ar tb sa se inchida insa pana acum nu s-a inchis.
va rog sa imi spuneti exact ce fel de hernie este si daca va tb operata sau daca mai sunt sanse sa se inchida
va multumesc!
Buna ziua.Este asa zisa hernie a liniei albe.(o hernie in zona mediana deasupra ombilicului).Sansele sa se inchida sunt destul de mici insa interventia nu reprezinta o urgenta.Cand doriti imi puteti telefona pentru un consult.O zi buna
Avem si noi o fetita de 6 ani jumatate care a fost diagnosticata cu hernie inghinala bilaterala. Medicul
pediatru local ne-a sugerat sa contactam un chirurg pediatru pentru o rezolvare a situatiei prin metode invazive sau cu ajutorul acupuncturii.
Avem dubii in privinta acceptarii acupuncturii de catre fetita noastra.
Hernia este vizibila doar atunci cand fetita face efort sustinut sau e intr-o stare de oboseala accentuata( seara in special).
Am prefera o rezolvare chirurgicala dar nu stim daca exista cumva optiunea chirurgiei laparoscopice in acest domeniu in Cluj Napoca sau in zona. O alta intrebare
Avem si noi o fetita de 6 ani jumatate care a fost diagnosticata cu hernie inghinala bilaterala. Medicul
pediatru local ne-a sugerat sa contactam un chirurg pediatru pentru o rezolvare a situatiei prin metode invazive sau cu ajutorul acupuncturii.
Avem dubii in privinta acceptarii acupuncturii de catre fetita noastra.
Hernia este vizibila doar atunci cand fetita face efort sustinut sau e intr-o stare de oboseala accentuata( seara in special).
Am prefera o rezolvare chirurgicala dar nu stim daca exista cumva optiunea chirurgiei laparoscopice in acest domeniu in Cluj Napoca sau in zona. O alta intrebare la care speram sa primim raspuns e durata recuperarii precum si avantajele/dezavantajele in cele 2 cazuri: operatie clasica si laparoscopica.
am un baietel 2.10 ani a fost operat de hidrocel d si hernie inghinala st si la 3 zile a vomitat pina la deshidratare si in a cincea zi a vomitat iar ceva mai inchis la culoare sticksuri ciorba zeama 7 linguri si 7 buc chips acum nu mai stiu ce sa cred mi sa zis ca nu e de la anestezie poate ma lamuri-ti. va multumesc
Buna seara. Am o fetita, care are 2 ani si 6 luni, si se pare ca ar avea inceput de hernie ombilicala, dupa spusele medicului de familie. Intrebarea mea este: mai functioneaza metoda, monedei pe ombilic, la o varsta asa mare (stiam k pana la 2 ani maxim trebuie tratata) sau trebuie intervenit chirurgical? Ce ma sfatuiti? Mentionez ca ombillicul ei, a fost mare inca de la nastere, poate 0.5 cm inafara. Cat este de grav??
Multumesc anticipat
Buna ziua ,am si eu un baietel de 1an si 11luni care a fost diagnosticat cu hidrocel drept la 1an jumate.Diagnosticul mi la dat un medic chirurg si a zis ca nui nimic grav dar ca de la 3-4 ani va trebui operat,
hidrocelul n-ui apare tot timpul numai cateodata ce-mi recomandati d-voastra ar trebui sa-l vada si un alt medic chirurg sa fie pediatru neaparat?
Buna
Am un baietel de o luna, născut prematur. Încă suntem in spital si azi mi- a zis dr ca are o hernie inghinala in partea dreapta. Exista varianta sa se retragă de la sine, sau nu scăpam de operație?cam la ce vârsta se poate interveni chirurgical?
Multumesc
Am și eu o problema. Bebelușul meu la 7 săptămâni prematur 3000g are o hernie inghinala și doctorul ne.a zis sa îl operam cât mai repede posibil. .vreau sa știu dacă este riscant pt ca este foarte micuț, dacă s.au mai făcut operații la copilași de vârstă lui și nu sa intamplat nimik.precizez ca l.am născut la 1600 g și a dat înapoi pana la 1450 g și din cauza ăsta sunt atât de fricoasa.va Mulțumesc
Am un baiat de 10 ani nascut cu testicule normale iar acum unul i-a urcat.Ni s-a spus ca are ectopie testiculara stanga.Cepot sa fac?
buna ziua
am si eu un baietel de 1 an si 4 luni si a fost diagnosticat cu hernie inghinala dreapta, iar medicul mi-a recomandat sa il operez, precizez faptul ca tocmai l-al operat de fimoza si medicul mi-a spus sa treaca cam o luna pana la interventia pt hernie…sincer mi-e cam teama de anestezie si nu stiu ce sa fac… ce ma sfatuiti?? va multumesc….
buna ziua am si eu un baietel de 6 ani si astazi am observat ca are un testicul*stg*mai umflat decat celalat…vreau sa precizez ca acum are si varicela.nu stiu daca are vreo legatura…in repaus nu il doare nu il deranjeaza cand il ating *fara sa strang*nu il doare .nu este schimbat la culoare testicolul as vrea sa stiu ce ar putea fi daca ma puteti ajuta.va multumesc
Buna ziua am o fetita de aproape 4 ani si acum 1 an a fost diagnosticata cu hernie inghinala dreapta pana acuma nu a fost mereu vizibil dar de vreo sapt e mereu umflata.ce riscuri ar fii sa amanam operatia? Multumesc
Riscul major este reprezentat de incarcerarea ovarului si necroza , implicit pierderea acestuia.
Buna seara,am un baietel de 1 luna si 14 zile si sus in partea dreapta este umflat.am fost la medical de fam si ni sa spus ca are hernie inghinala.ce putem face in cazul acesta,daca il masam in fiecare seara poate sa dispara sau I facem mai rau?va multumim
buna seara,am un baietel de 1 luna si 14 zile si azi am aflat ca are hernie inghinala.ce putem face in cazul nostru,daca I facem masaj in fiecare seara este posibil ca sai dispara?sau care este sfatul dvs ,
VA MULTUMESC
Buna ziua.Din pacate dup varsta de un an nu se poate rezolva decat prin interventie chirurgicala.O zi buna
Buna seara. Domnule doctor, va rog sa-mi spune-ti – care sunt sansele ca o interventie chirurgicala la o hernie inghinala la un copil de 2 ani si 8 luni sa recidiveze ! Dar dupa a doua interventie, ce sanse derecidiva exista! Vreau sa va spun ca baietelul meu a suferit doua operatii , fara rezultat si din pacate trebuie sa mai indure inca una ( sper ca ultima). Ce parere aveti? Va multumesc daca aveti un raspuns pt mine.
Buna ziua.Nu stiu unde a fost operat si de catre cine insa recidiva este extrem de rara.A treia interventie pentru aceeasi afectiune este o aberatie dar se poate rezolva.Specific ca reinterventiile pentru acceasi afectiune sunt tot mai dificile odata cu fiecare operatie.Nu stiu ce n-a fost bine dar sunt de acord cu o recidiva insa a doua recidiva inseamna ca nu ati fost la un chirurg pediatru.O zi buna
Buna ,am un baiat de 7 ani care are hernie inghinala in partea dreapa .A fost vazut si consultat de mai multi chirurgi si raspunsul a fost acelasi TREBUIE OPERAT ..Prima consultatie a durat 50 min timp in care ia introdus hernia la loc si nu mai avea nimic ,dupa care l-a pus sa urce 2 eaje si a iesit din nou .Umflatura este de marimea unui ou . Care este sfatul d-voastra ? va multumesc
Buna seara.Domnule doctor va rog din suflet .Am o fetita de 9 ani si acum 11 luni a fost operata de hernie inghinala,di de o luna sa unflat si apoi sa anrosit si a copt ,din ce cauza.??Va multumesc.
Buna seara.băietelul meu are doua luni si are hidrocel in partea dreapta sihernie in stanga.oare ce este de facut???nu este prea mic?se poate interveni chirurgical
???
Buna ziua,
Pe dl dr il puteti contacta aici:http://www.chirurgpediatrucluj.ro/
Buna seara. Baietelul meu de 1 an si 7 luni are testicole necoborate bilateral. A fost consultat la 1 an si 6 luni de un chirurg care spune ca are si hernie inghinala si poate de aceea nu au coborat nici testicolele. Mi s-a ca trebuie sa faca 2 operatii la interval de 1 luna ca nu poate tine copilul sub anestezie sa rezolve si hernia si testicolele deodata. Ce parere aveti dvs.? Am citit ca sunteti de parere sa se faca o singura operatie si in cazul herniei si in cazul testicolelor. Dar cand baiatul are ambele diagnostice?
Buna ziua,
O sa va rog sa adresati aceasta intrebare dlui dr Surd pe blogul dansului:www.chirurgpediatrucluj.ro. Sanatate va doresc1