Fluorul constituie un mijloc de prevenire activa a cariei dentare, incorporarea sa in smaltul dentar permitindu-i acestuia sa reziste atacului acid. Conform studiilor, aproape 90% dintre adultii care in copilarie au urmat un tratament cu fluor prezinta o dantura mai putin predispusa la carii. Practic, fluorul ajuta la intarirea suprafatei dintelui si la cresterea rezistentei in fata cariilor. De asemenea, contribuie la intarirea punctelor vulnerabile de pe suprafata dintilor care, in timp, ar putea duce la aparitia cariilor. Fluorul actioneaza in timpul proceselor de demineralizare si remineralizare ce au loc in mod natural in gura – dupa fiecare masa saliva contine acizi care produc dizolvarea calciului si fosforului de la nivelul dintilor, insa sunt momente cand saliva nu este acida si are un efect opus, de remineralizare: reface depozitul de calciu si fosfor de pe suprafata dintilor. Daca fluorul este prezent in timpul remineralizarii, mineralele depozitate sunt mai dure decat in mod normal si previn demineralizarea produsa de aciditatea salivei.
Ionul de fluor se gaseste in natura numai sub forma de combinatii, aportul lui prin hrana variind intre 0,2 si 0,5 mg. Pe langa aport intervine si varsta, sugarul retinand 75% din aport, in timp ce copiii mai mari retin doar 50%, depozitarea facandu-se cu precadere la nivelul tesuturilor dure (oase si dinti) si la nivel renal.
Daca osul ramane toata viata tributar aportului de fluor, smaltul dentar beneficiaza de o perioada mai limitata. Incorporarea fluorului la nivel dentar are un maxim de intensitate in timpul formarii smaltului si a mineralizarii sale.
Indicatiile fluorizarii:
• Tratamentul de fluorizare este indicat in primul rand copiilor in perioada dentatiei temporare, mixte si permanente tinere. Cu toate acestea, si adultii pot beneficia de acest tratament profilactic in cazul unor afectiuni care prezinta risc crescut pentru aparitia cariilor cum ar fi sindromul gurii uscate sau bolile gingivale.
• Persoane cu predispozitie genetica pentru dezvoltarea cariilor.
• Pacienti cu restauratii dentare sau aparate ortodontice.
Profilaxia prin fluor poate fi realizata prin administrare endogena (pastilute cu fluor) sau prin aplicatii topice in cabinetul de stomatologie.
Administrarea endogena a fluorului, sub forma de tablete, are avantajul dozarii individuale in functie de varsta, in functie de concentratia fluorului in apa si alimente. Pentru a fi eficienta, administrarea trebuie inceputa cat mai devreme. Exista doze individualizate in functie de varsta, alimentatie,etc. Tratamentul cu fluor poate fi indicat viitoarelor mamici (la gravida incepand cu luna IV de sarcina) si continuat la mama care alapteaza pentru a preveni formarea cariilor la dintii de lapte ai copilului. Acest tratament sub forma unor tablete administrate pe cale interna poate continua zilnic, pana cand copilul ajunge la varsta de 14 – 15 ani. Acest tip de fluorizare este considerat a fi cel mai eficient.
Aplicatiile topice de fluor contribuie la maturatia posteruptiva a smaltului, la remineralizarea lui in urma atacurilor acide din alimentatie sau din placa bacteriana. De asemeni are rolul de a scadea vascozitatea salivei reducand astfel formarea placii bacteriene. Raspunsul este bun mai ales in cazul dintilor recent erupti, datorita permeabilitatii crescute a smaltului.
Tratamentul de fluorizare se realizeaza prin 3-4 aplicatii la interval de o saptamana si repetate de 2-4 ori pe an. Numarul aplicatiilor, intervalele de realizare difera in functie de produsul utilizat. Se pot utiliza solutii, lacuri sau geluri aplicate sub izolare sau in gutiere speciale. Procedura este foarte simpla si complet nedureroasa: dupa o igienizare profesionala, medicul aplica pe dinti solutii, geluri sau lacuri speciale, cu un continut ridicat de fluor, pentru un timp de 1 – 2 minute. Dupa tratament pacientul nu trebuie sa clateasca gura sau sa consume alimente si lichide timp de 30 de minute.
Eficienta tratamentului depinde de mentinerea unei igiene dentare stricte: periajul dintilor de doua-trei ori pe zi, utilizarea atei dentare si a apei de gura, plus vizitele periodice la medicul stomatolog.
Dezavantajele aplicatiilor locale constau in: disparitia efectului prin abrazia dentara, necesitatea aplicarilor repetate, efectul de impregnare cu fluor doar la suprafata smaltului, nu si in profunzime.
Medicul poate prescrie pacientilor produse – paste de dinti si ape de gura – cu o concentratie mai scazuta de fluor, pentru utilizare saptamanala sau zilnica la domiciliu, insa aceste tratamente acasa sunt contraindicate copiilor sub 6 ani.
Riscurile suplimentelor cu fluor
Atunci cand este administrat sub supraveghere de specialitate, fluorul este un supliment sigur pentru organism. Supradoza poate avea insa un efect toxic – acesta este si motivul pentru care parintii trebuie sa-si supravegheze atent copiii si sa tina departe de ei produsele cu fluor, in special pana la varsta de 6 ani. Copiii pana la aceasta varsta mai degraba ar inghiti pasta de dinti decat sa o scuipe.
Intoxicatia acuta cu fluor se manifesta prin greata, crampe abdominale, colaps circulator, respirator si este foarte rara (doar in tarile cu program national de fluorizare, acolo unde sunt fluorizate apa, painea, laptele, sarea, etc), iar intoxicatia cronica se manifesta prin aparitia fluorozei si este rezultatul nerespectarii indicatiilor medicului in privinta administrarii suplimentelor cu fluor.
Pe langa efectul toxic, fluorul in exces poate produce defecte in smaltul dentar, acestea putand varia de la pete albe abia vizibile pe smalt, pana la afectiuni severe. Aceste defecte apar in perioada de dezvoltare a dintilor – pana in 6 ani, si doar in urma nerespectarii dozelor indicate de medic. Nu trebuie sa uitati ca sansele de a va intoxica cu produsele cu fluor disponibile in comert este aproape inexistenta. Studiile efectuate au dus la concluzia ca dozele folosite in carioprofilaxie nu determina modificari toxice (studiu comparativ privind patologia populatiei fluorizate si nefluorizate).
Profilaxia cariei dentare prin fluorizare este indicat a fi facuta impreuna cu celelalte metode de profilaxie: alimentatie sanatoasa si carioprotectoare, igiena riguroasa, sigilari dentare. Fluorizarea NU ESTE UN SUBSTITUENT PENTRU SPALATUL RIGUROS PE DINTI!
Daruiti-i copilului dumneavoastra un zambet sanatos!
DR.OLIVIA POMANA, medic specialist stomatolog, Stomatologie Pediatrica, Ortodontie si Ortopedie dento-faciala
Contact: CENTRUL STOMATOLOGIC ZORILOR
Str. Republicii 109 (in incinta Sigma Shopping Center)
Tel.: 0740.148.528
Buna ziua! Sunt mamica a doi baieti. Cel mare are 4 ani jumatate iar cel mic are 3 luni jumatate. Va rog sa ma sfatuiti cum sa ii administrez celui mare fluor(zimafluor) si cat pe zi. As dori niste sfaturi si pentru cel mic, mentionez ca este alaptat si am inteles din articol ca as putea lua eu fluor cat timp alaptez, dar nu stiu ce cantitate. Pentru cel mic m-ar interesa si administrarea fluorului dupa ce se va incheia alaptarea. Va multumesc!