Trebuie stiut ca exista o cale sigura de a preveni aparitia cariilor la copii. Acestia sint cei mai vulnerabili in fata cariilor, de aceea s-a creat, special pentru ei, o metoda eficace si nedureroasa, eficienta in prevenirea cariilor: sigilarea dintelui.

 

Studii minutioase au demonstrat ca sigilantii smaltului devin, alaturi de fluoruri, unul din cele mai importante mijloace folosite in prevenirea cariilor dentare. Prevenirea cariei dentare e mult mai usoara decit tratarea acesteia Sigilarea este o metoda de profilaxie specifica ce  previne aparitia cariilor in procent de 80%.

 

Sigilarea dintelui este o manopera neinvaziva, complet nedureroasa, care nu presupune efectuarea anesteziei si de obicei nici  folosirea frezelor. Este o tehnica foarte usor de aplicat la copii, fiind foarte bine tolerata de acestia. Conditia esentiala pentru a beneficia de sigilare este ca dintele/dintii respectivi sa nu prezinte nici un inceput de carie.

 

Sigilarea consta de fapt in blocarea fisurilor si a fosetelor dintilor cu materiale specifice (sigilanti). Caracteristica materialului de sigilare este ca transforma zonele ocluzale retentive  ale dintelui in suprafete netede, usor de igienizat. Efectul profilactic poate fi marit prin adaugarea de fluor in materialul sigilant. In acest fel se va elibera continuu fluor, care se stie ca este un protector pentru smaltul dintelui .
Patrunderea materialului in fisuri si fostete cat si aderenta lui sunt asigurate prin gravarea acida a smaltului. Metoda este indicata atat pentru molarii temporari (in jurul varstei de 3-4 ani), cat si pentru molarii permanenti (6-8 ani pentru primul molar, respectiv 11-12 ani pentru al doilea molar definitiv) si premolari (intre 9-12 ani, in functie de momentul eruptiei. In principiu, orice dinte poate fi sigilat cu conditia sa nu aiba nici o carie.

Tehnica consta in efectuarea unui periaj riguros in cabinet cu o pasta speciala, apoi se aplica gelul demineralizant . Ultima etapa este aplicarea sigilantului si polimerizarea acestuia cu o lampa cu lumina speciala care-i permite sa-si pastreze calitatile in timp.

 

Eficienta sigilarii este data atat de calitatea materialului folosit cat si de respectarea de catre pacient a masurilor de igienizare si efectuarea unui periaj optim. Se recomanda controale periodice la un interval de 6 luni si refacerea sigilarii la nevoie.

Daruiti-i copilului dumneavoastra un zambet sanatos!

DR.OLIVIA POMANA, medic specialist stomatolog,  Stomatologie Pediatrica, Ortodontie si Ortopedie dento-faciala

Contact: CENTRUL STOMATOLOGIC ZORILOR

Str. Republicii 109 (in incinta Sigma Shopping Center)

Tel.: 0740.148.528