Raspandirea in proportii de masa a cariei dentare, aparitia la varste din ce in ce mai mici, inmultirea cazurilor cu carii multiple, galopante, imposibilitatea masurilor terapeutice de a realiza o reducere insemnata a complicatiilor, fac ca profilaxia cariei sa constituie o problema de sanatate publica.

Deoarece dezvoltarea mugurilor dentari incepe in saptamana a 6-a i.u. si continua o perioada lunga de timp, pana la 12-13 ani, daca nu luam in considerare molarii de minte, profilaxia cariei trebuie inceputa la gravida, continuata la mama care alapteaza, la copilul mic si preadolescent.

Alimentatia echilibrata cantitativ si calitativ are un rol endogen important in profilaxia cariei.

Regimul alimentar al gravidei si al mamei care alapteaza trebuie sa aiba o valoare calorica corespunzatoare, sa fie bogat in vitamine si minerale. As cum recomanda si pediatrii, el trebuie sa contina lapte si derivatele sale, carne, oua, peste, legume, fructe. Faptul ca fatul obtine de la mama elementele necesare dezvoltarii, explica de ce mineralizarea prenatala este mai buna decat cea postnatala si de ce defectele de smalt se intalnesc rar la dintii temporari.

Alimentatia naturala ofera sugarului toate principiile alimentare sub forma cea mai usor asimilabila.

Sanatatea nutritionala se manifesta prin caracterul propulsiv al cresterii, vitalitate si vigoare fizica, capacitate intelectuala si implicit asigurarea unor structuri dentare rezistente. Un aport insuficient de vitamine poate disturba procesul formarii dintisorilor. Astfel, deficitul de vitamina C, A, sau E se poate repercuta asupra formarii dentinei si a smaltului. Vitamina D, cu rol deosebit in procesele de mineralizare, poate duce prin deficit la aparitia distrofiilor dentare rahitice, bine cunoscute. Profilaxia prin administrarea vitaminei D este considerata un mijloc de asigurare a unei bune mineralizari a dintilor si deci un mijloc de reducere a predispozitiei la carie.

Daca rolul endogen al alimentatiei se rasfrange asupra calitatii structurilor dentare,  interrelatia sa cu procesul carios se face si prin rolul sau exogen. Se recomanda reducerea cantitativa a consumului de dulciuri. Ar trebui eliminate pe cat posibil formele lipicioase (caramele, jeleuri, dropsuri). Din punctul de vedere al aderentei la dinte, se prefera ciocolata (contine grasimi care fac sa nu se lipeasca si sa nu stationeze la nivelul dintilor) si mierea de albine, care fiind foarte dulce se consuma in cantitati mai mici.

Ar fi bine sa le oferiti puiutilor dvs. dulciuri numai la masa principala, urmata de igienizarea dintisorilor. La mesele intermediare oferiti-le alimente necariogene ca: branzeturi, legume, fructe proaspete. Intre mese, consumul de dulciuri ar trebui interzis, lucru foarte greu, pentru ca cea mai mare parte a copiilor, dar si a parintilor au astfel de obiceiuri.

Proteinele si lipidele au un rol de protectie impotriva aparitiei cariilor. Ele pot asigura straturi protectoare contra atacului acid si pot stimula capacitatea de aparare a salivei prin continutul bogat in calciu si fosfor. Unii acizi grasi chiar inhiba dezvoltarea bacteriilor raspunzatoare de aparitia cariilor.

Fructele si legumele crude, prin continutul lor in fibre, stimuleaza functia masticatorie si secretia salivara, facilitand autocuratirea.

Este foarte importanta ordinea in care alimentele sunt consumate pentru influentarea aciditatii finale. Este de preferat inchierea meselor cu lactate/branzeturi, ceea ce ar favoriza neutralizarea aciditatii.

Nu trebuie sa uitam de temperatura alimentelor/bauturilor, nefiind favorabile cele prea fierbinti ori prea reci, dar mai ales alternanta lor, datorita riscului de producere al unor fisuri la nivelul smaltului.

Aveti grija asupra rolului nociv al consumului exagerat de dulciuri, a necesitatii eliminarii formelor lipicioase si a importantei respectarii orarului de administrare! Pentru copiii cu predispozitie mare la carie trebuie indicat un regim dietetic special, care sa respecte atat necesarul caloric, dar si criteriile de prevenire a aparitiei cariei!

Daruiti-i copilului dumneavoastra un zambet sanatos!


DR.OLIVIA POMANA,

Medic Specialist Stomatolog,  Stomatologie Pediatrica, Ortodontie si Ortopedie dento-faciala

Contact: CENTRUL STOMATOLOGIC ZORILOR

Str. Republicii 109 (in incinta Sigma Shopping Center)

Tel.: 0740.148.528