Raspandirea in proportii de masa a cariei dentare, aparitia la varste din ce in ce mai mici, inmultirea cazurilor cu carii multiple, galopante, imposibilitatea masurilor terapeutice de a realiza o reducere insemnata a complicatiilor, fac ca profilaxia cariei sa constituie o problema de sanatate publica.
Deoarece dezvoltarea mugurilor dentari incepe in saptamana a 6-a i.u. si continua o perioada lunga de timp, pana la 12-13 ani, daca nu luam in considerare molarii de minte, profilaxia cariei trebuie inceputa la gravida, continuata la mama care alapteaza, la copilul mic si preadolescent.
Alimentatia echilibrata cantitativ si calitativ are un rol endogen important in profilaxia cariei.
Regimul alimentar al gravidei si al mamei care alapteaza trebuie sa aiba o valoare calorica corespunzatoare, sa fie bogat in vitamine si minerale. As cum recomanda si pediatrii, el trebuie sa contina lapte si derivatele sale, carne, oua, peste, legume, fructe. Faptul ca fatul obtine de la mama elementele necesare dezvoltarii, explica de ce mineralizarea prenatala este mai buna decat cea postnatala si de ce defectele de smalt se intalnesc rar la dintii temporari.
Alimentatia naturala ofera sugarului toate principiile alimentare sub forma cea mai usor asimilabila.
Sanatatea nutritionala se manifesta prin caracterul propulsiv al cresterii, vitalitate si vigoare fizica, capacitate intelectuala si implicit asigurarea unor structuri dentare rezistente. Un aport insuficient de vitamine poate disturba procesul formarii dintisorilor. Astfel, deficitul de vitamina C, A, sau E se poate repercuta asupra formarii dentinei si a smaltului. Vitamina D, cu rol deosebit in procesele de mineralizare, poate duce prin deficit la aparitia distrofiilor dentare rahitice, bine cunoscute. Profilaxia prin administrarea vitaminei D este considerata un mijloc de asigurare a unei bune mineralizari a dintilor si deci un mijloc de reducere a predispozitiei la carie.
Daca rolul endogen al alimentatiei se rasfrange asupra calitatii structurilor dentare, interrelatia sa cu procesul carios se face si prin rolul sau exogen. Se recomanda reducerea cantitativa a consumului de dulciuri. Ar trebui eliminate pe cat posibil formele lipicioase (caramele, jeleuri, dropsuri). Din punctul de vedere al aderentei la dinte, se prefera ciocolata (contine grasimi care fac sa nu se lipeasca si sa nu stationeze la nivelul dintilor) si mierea de albine, care fiind foarte dulce se consuma in cantitati mai mici.
Ar fi bine sa le oferiti puiutilor dvs. dulciuri numai la masa principala, urmata de igienizarea dintisorilor. La mesele intermediare oferiti-le alimente necariogene ca: branzeturi, legume, fructe proaspete. Intre mese, consumul de dulciuri ar trebui interzis, lucru foarte greu, pentru ca cea mai mare parte a copiilor, dar si a parintilor au astfel de obiceiuri.
Proteinele si lipidele au un rol de protectie impotriva aparitiei cariilor. Ele pot asigura straturi protectoare contra atacului acid si pot stimula capacitatea de aparare a salivei prin continutul bogat in calciu si fosfor. Unii acizi grasi chiar inhiba dezvoltarea bacteriilor raspunzatoare de aparitia cariilor.
Fructele si legumele crude, prin continutul lor in fibre, stimuleaza functia masticatorie si secretia salivara, facilitand autocuratirea.
Este foarte importanta ordinea in care alimentele sunt consumate pentru influentarea aciditatii finale. Este de preferat inchierea meselor cu lactate/branzeturi, ceea ce ar favoriza neutralizarea aciditatii.
Nu trebuie sa uitam de temperatura alimentelor/bauturilor, nefiind favorabile cele prea fierbinti ori prea reci, dar mai ales alternanta lor, datorita riscului de producere al unor fisuri la nivelul smaltului.
Aveti grija asupra rolului nociv al consumului exagerat de dulciuri, a necesitatii eliminarii formelor lipicioase si a importantei respectarii orarului de administrare! Pentru copiii cu predispozitie mare la carie trebuie indicat un regim dietetic special, care sa respecte atat necesarul caloric, dar si criteriile de prevenire a aparitiei cariei!
Daruiti-i copilului dumneavoastra un zambet sanatos!
Medic Specialist Stomatolog, Stomatologie Pediatrica, Ortodontie si Ortopedie dento-faciala
Contact: CENTRUL STOMATOLOGIC ZORILOR
Str. Republicii 109 (in incinta Sigma Shopping Center)
Tel.: 0740.148.528
Buna ziua.Am un baietel de 2 ani si 5 luni si avem o problema la dintisori.Trei dintisori de sus sunt aproape rosi mai mult de jumatate si pe dinauntru sunt negrii. Am fost cu el la un stomatolog dar mi-a zis ca nu se poate face nimic.Imi puteti da un sfat? Va multumesc.
Buna ziua,
Rapunsul la comentariul dvs este oferit de Dna Dr. Olivia Pomana (medic stomatolog specialist, ortodontie si ortopedie dento-faciala):
“Da…. probabil este vorba de asa-numita carie de biberon. Din pacate pentru dintisorii deja afectati nu se mai poate face nimic in afara de a incerca sa le permeabilizam si sa le dezinfectam canalele si de a incerca astfel sa ii mentinem pe arcada cat mai mult, strict cu rol de mentinator de spatiu pentru dintisorii definitivi (dar o problema este aceea a varstei copilului, cu care se colaboreaza destul de greu la aceasta varsta, dar… depinde cat de cooperant este, uneori mai avem parte si de surprize placute :)). Un pas important ar fi identificarea factorului care a dus la aparitia acestor leziuni (predispozitie, alimentatie cariogena, obiceiul de a adormi cu biberonul in gurita, igiena precara, etc), eliminarea acestuia pe cat posibil si incercarea de a preveni aparitia cariutelor si la ceilalti dintisori temporari, dar si la cei definitivi. In acest scop se recomanda aplicatii locale de fluor, in cabinet si instructajul unui periaj si a unei igiene corecte. Administrarea de pastilute cu fluor nu mai are nici un efect acum asupra dintisorilor temporari deja afectati, eventual in urma unei anamneze se poate recomanda administrarea lor pentru a veni in ajutorul dentitiei temporare indemne de carie, dar mai ales a celei definitive. Dozajul este individualizat, asa ca detalii despre necesitatea administrarii si a dozelor respective se pot da numai in urma unei anamneze foarte corecte”. Daca mai aveti si alte intrebari sau nelamuriri, va asteptam cu drag!
Buna ziua. Am o fetita de 7 anisori si are deja cei 4 incisivi de jos si 2 de sus din mijloc permanenti. Specific ca primul a “cazut” la 5 ani si ca dintii sunt curati si fr carii. Problema ii ca ceilalti incisivi de sus nu cresc…din octombrie. 🙁 Ma tem ca spatiul dintre dintisori se ingusteaza.
Ii dau seara inainte de culcare Zymafluor 1 mg, la recomandarea stomatologului.
Va multumesc.
Buna seara,
Raspunsul este oferit de Dna Dr.Olivia Pomana, medic specialist stomatolog, ortodontie si ortopedie dento-faciala:
“Varsta normala de eruptie a incisivilor laterali superiori (cei de care sunteti ingrijorat ca nu erup) este 8-9 ani. Pentru a ne putea da seama ce se intampla cu ei, si daca intr-adevar nu au spatiu suficient, trebuie facuta o consultatie si eventual, daca este nevoie, o radiografie panoramica. Daca aveti medic stomatolog pediatru puteti sa o programati acolo unde ati fost pana acum, sau, daca doriti lamuriri suplimentare puteti sa ma contactati la 0740.148.528. O zi frumoasa! Dr. Olivia Pomana”
Buna ziua,
Am un baietel de 2 ani si jumatate, si avem o problema, fiindca nu mancam mancarica gatita de la 1 an si jumatate. Pot sa va spun ce mancam, laptele praf(Nan 2+), iaurturi, si o data pe zi o felie de painica cu unt si cu Almete facuta la toaster deci prajita. Care este sfatul dumneavoastra domnule pediatru?!