Parazitozele digestive ( “viermisorii”) constituie o importanta patologie in pediatrie uneori cu simptome zgomotoase, alterori cu evolutie lenta, cu minima simptomatologie, situatii in care sunt diagnosticate doar din intamaplare (cu ocazia unor examene de bilant). Se transmit cu usurinta printre copilasi de aceea insist asupra deprinderii de mici a acestora cu regulile de igiena. Sunt foarte frecvente in randul copiilor, indiferent de varsta, o incidenta mai  redusa fiind inregistrata in randul bebelusilor alaptati la care  posibilitatile de contaminare sunt  practic nule.

Exista o multitudine de paraziti de la protozoare (organisme unicelulare) cum este Giardia lamblia (giardiaza = lambliaza) pana la helminti (viermi) care sunt fiinte multicelulare. Nu voi insista asupra tuturor decat asupra celor mai frecvent intalniti si aici as mentiona lambliaza (giardiaza), ascaridiaza, enterobiaza (oxiuraza). De asemenea merita adusa in discutie si infectia cu Trichinella spiralis care apare in special la cei din mediul rural unde se sacrifica porci fara a fi “analizata” carnea din punct de vedere veterinar.

O categorie aparte o constituie parazitozele ( toxocara, toxoplasma, chistul hidatic, etc) al caror rezervor il constituie animalele “de casa” si aici ma refer la caini, pisici, papagali, rozatoare ( hamsteri, porcusori de Guineea) asupra carora voi insista intr-un articol viitor .

1. LAMBLIAZA ( GIARDIAZA)

Ce este?

O infectie la nivelul tubului digestiv determinata de un parazit unicelular fiind o cazua frecventa de diaree acuta/cronica cu repercursiuni asupra dezvoltarii staturo-ponderale.

Cum se transmite?

Modul de transmitere este fecal – orala : prin contact intre oameni ( se raspandeste cu usurinta  mai ales in colectivitatile de copii), prin intermediul fructelor si legumelor contaminate cu chiste de lamblii dar si prin intermediul apei contamninate, Giardia avand o preferinta pentru mediul apos; astfel baltile, fantanile constituie adevarate izvoare ( focare)ce pot determina epidemii; atentie la apa pe care o consumati, din ce in ce mai rare adevaratele izvoare. Giardia nu este distrusa prin clorinarea apei doar prin fierberea acesteia; de aceea mare atentie la piscinele folosite unde contaminarea este extrem de facila.

Pentru a se produce infectia sunt necesare minim 10 chiste de giardia care dupa ingerare ajung in intestin unde din  fiecare chist iau nastere cate 4 trofozoiti ( din care se vor dezvolta alte chiste). Chistele se elimina prin scaun iar daca beneficiaza de un mediu umed, pot supravietui timp indelungat ( in medie 2-3 luni).

Perioada de incubatie adica timpul necesar din momentul producerii infectiei pana la aparitia simptomelor  este  in medie de 8 zile.

Cum se manifesta?

In medie, la 8 zile de la momentul infestarii apar simptomele care in cazul bebelusilor si copiilor mici ( sub 5 ani)  sunt mai zgomotoase decat in cazul copilasilor mai mari la care manifestarile  sunt fruste ( dureri abdominale difuze, nesistematizate, cu inapetenta si sensatie de satietate precoce) ;  la adult pot chiar sa lipseasca.

Astfel, cele mai frecvente manifestari sunt:

 • inapetenta, greturi, varsaturi, consecinta fiind stagnare in greutate sau, in cazurile severe scadere in greutate
 • tulburari ale tranzitului intestinal de cele mai multe ori sub forma unor scaune diareice, apoase ( in cazuri severe cu cronicizare si afectarea proceselor de absorbtie a glucidelor, lipidelor)
 • dureri abdominale localizate in special periombilical ( in jurul buricului)  cu meteorism ( balonari)
 • rar, datorita localizarii in duoden pot migra in caile biliare determinand colecistite, angiocolite

In formele severe, cu evolutie prelungita datorita afectarii mucoasei intestinului apar tulburari in absorbtia diferitelor principii nutritionale cu anemie prin deficit de fier si acid folic, tulburari in absorbtia lipidelor ( grasimilor) si dizaharidelor ( zaharurilor), care afecteaza dezvoltarea staturo-ponderala, copilasul avand o susceptibilitate crescuta fata de infectii ( virale/bacteriene).

Cum se diagnosticheaza?

Pe baza simptoemelor se ridica suspiciunea unei parazitoze digestive care necesita confirmare prin teste specifice de laborator.

 • examen coproparazitologic ( examinare microscopica a scaunului ce evidentiaza chistele de lamblii); de cele mai multe ori sunt necesare mai multe asemenea examinari si asta deoarece eliminarea chistelor este intermitenta iar numarul lor depinde de gradul invaziei. Pentru a creste probabilitatea de detectie este important sa recoltati din 3 portiuni diferite ale scaunului; un rezultat negativ nu exclude cu certitudine prezenta infectiei.
 • antigen Giradia – determinarea prin tehnici specifice a unor portiuni din parazit; este o metoda mai sensibila decat simpla examinare la microscop deorece detecteaza si chistele fragmentate
 • anticorpi anti Giradia – sunt doua categorii de anticorpi ( IgM , respectiv IgG )care se determina din sange si care daca apartin categoriei IgM – reflecta o infectie acuta; valori crescute pentru anticorpii de tip IgG reflecta o “trecere” prin infectie la un anumit moment care insa nu a fost diagnosticata ( frecvent datorita absentei simptomelor)
 • alte investigatii :

hemoleucograma :

– uneori cresterea eozinofilelor ( nu este specifica pentru diagnostic, cresteri ale numarului de eozinofile aparand in multe alte afectiuni in special in cele de natura alergica)

– scaderea hemoglobinei ( anemie prin carenta de fier si acid folic)

Cum se trateaza?

– se folosesc asa numitele medicamente antiparazitare, de electie fiind derivatii de imidazol ( Metronidazol, Tinidazol – Fasygin, AlbendazolZentel); doza este diferita pentru fiecare copil in parte, calculandu-se in functie de greutatea corporala; in general este necesara o repetare a tratamenului la interval de 7-10 zile.

– pentru sugari si copilasii sub 3 ani datorita efectelor secundare ( varsaturi, dureri abdominale, tulburari de vedere, convulsii) se poate administra Furazolidon timp de 10 zile, vindecarea in acest caz nedepasinad 80% din cazuri.

Foarte important este ca atunci cand se diagnosticheaza un copilas cu infectie cu giardia sa fie evaluati si membrii familiei chiar daca simptomele lipsesc deoarece ei pot fi “izvorul” unei reinfectari; de asemenea daca copilasul face parte dintr-o colectivitate ( cresa/gradinita/scoala) trebuie anuntat personalul medico-sanitar care va lua masurile necesare. Este foarte important ca parinti sa ne protejam copilasii dar in acelasi timp sa protejam si alti copilasi prin evitarea ducerii copiilor bolnavi la gradinite/scoli/crese si astfel intreruperea cercului vicios ce intretine atat infectiile respiratorii cat si  cele digestive.

Cum putem preveni infectia?

 • masuri igienico-sanitare :

– spalare frecventa pe maini cu apa calda si sapun in special dupa

folosirea toaletei sau inainte de masa

– taierea scurta a unghiilor

– identificarea si tratarea tuturor contactilor

 • spalarea fructelor si legumelor chiar daca provin din gradina bunicii , ouale de giardia putand supravietui un timp indelungat mai ales intr-un mediu propice ( uneori chiar si 3 luni)
 • evitarea consumului de apa din surse nesigure ( fantani, izvoare) ; de asemenea evitarea imbaierii in lacuri, rauri, chiar si piscine publice giardia putand fi cu usurinta transmisa prin inghitirea unor cantitati mici de apa;
 • in cazul diagnosticarii unui membru al familiei, spalarea si fierberea in special a lenjeriei de pat, de corp dar si a prosoapelor.

2.ASCARIDIAZA ( Ascaris lumbricoides)

Ascaris lumbricoides este un vierme ce poate parazita organismul insa simptomele lipsesc de cele mai multe ori , infectia  manifestandu-se  doar atunci cand gradul de infestare este masiv; exista si  forme cronice de infectie ( infectia dureaza de mult timp insa fara simptome sugestive) care in timp pot determina retard in cresterea si dezvoltarea copilului.

www. facmed.unam.mx

Spre deobebire de Giardia care este un organism unicelular, ascarisul atinge dimensiuni “uriase”, masculul pana la 30 cm in timp ce femela poate ajunge chiar si la 50 cm; de asemenea trebuie mentionat ca o femela depune zilnic in medie 200.000 oua care se elimina prin scaun si care rezista la clorinarea apei dar nu si la procesul de fierbere.

Infectia se poate localiza la nivelul intestinului unde determina :

 • dureri abdominale difuze, rar sistematizate;
 • meteorism ( balonare);
 • greturi, varsaturi;
 • diaree ( inconstant)

Mai rar localizarea poate fi la nivel pulmonar, pe primul loc fiind simptomele sugestive pentru o infectie respiratorie, uneori chiar de natura alergica:

 • tuse spastica, weezing ( suierat)
 • semne de insuficienta respiratorie : dispnee ( dificultati in respiratie),tiraj

Datorita dimensiunii mari a viermilor, acestia pot forma conglomerate ce pot obtura diferite orificii din organsim, conducand astfel la aparitia unor complicatii : icter mecanic, pancreatita acuta, ocluzie intestinala, apendicita acuta.

Evidentierea prezentei ascarizilor se face in primul rand prin examen coproparazitologic; pentru diagnosticul complicatiilor uneori este nevoie de radiografie pulmonara, ecografie abdominala eventual si alte investigatii in functie de simptomatologia copilului.

Tratamentul este bazat pe derivatii de imidazol ( Albendazol, Flubendazol) care in general se administreaza in doza unica si se repeta la 2-3 saptamani de la prima administrare.

3. ENTEROBIOZA – OXIUROZA ( OXIURII)

Infectia este produsa de Enterobius vermicularis, un parazit ce atinge dimensiuni de aproximativ 1 cm si care afecteaza preponderent grupul de varsta 5 -12 ani; transmiterea se realizeaza prin intermediul oualor depuse la nivelul regiunii perianale, ouale rezistand in mediul extern in medie 10-20 de zile.

Cum se manifesta?

 • anorexie ( inapetenta) cu stagnare respectiv scadere in greutate
 • prurit( mancarime) anal in special nocturn ( femelele depun ouale la nivelul pliurilor anale) cu agitatie, insomnii, iritabilitate
 • dureri abominale difuze, senzatie de satietate precoce
 • rar, la fetite – vulvovaginite prin migrarea parazitilor la nivelul regiunii genitale

Cum se diagnosticheaza?

 • examen coproparazitologic – ce evidentiaza fie viermii adulti fie ouale; trebuie efectuate mai multe examinari daca exista suspiciunea de infestare
 • amprenta anala – prin care, cu ajutorul unei bande adezive se recolteaza de la nivelul regiunii perianale eventualele oua depuse in pliuri si se examineaza microscopic.

In cazul confirmarii infectiei trebuie investigati toti membrii familiei; un examen coproparazitologic negativ nu exclude infectia, acesta necesitand repetare.

Tratamentul are la baza antiparazitarele mentionate : Albendazol – Zentel, Flubendazol cu repetarea tratamentului dupa 2-3 saptamani de la prima doza.

In concluzie as putea spune ca aceste parazitoze digestive constituie o adevarata problema de sanatate publica datorita usurintei cu care se transmit, precum si datorita modalitatilor fruste de manifestare. Este asadar important sa deprindem minimele reguli de igiena si, sa ne invatam copiii de mici sa respecte aceste reguli, preventia fiind mult mai facila decat diagnosticarea si tratamentul.

 

Urmatorul articol……………….Refluxul Gastroesofagian