CRESTEREA SI DEZVOLTAREA – GENERALITATI

Dragi parinti, voi incepe o noua serie de articole de aceasta data dedicate cresterii si dezvoltarii copiilor punctand initial aspecte generale legate de acest complex proces, urmand ca, in articolele viitoare sa detaliez cele mai importante situatii care se pot ivi, incepand cu tulburarile de greutate si cele legate de cresterea in inaltime, pana la aspecte legate de dezvoltarea pubertara si alte tulburari endocrine.

Cresterea este un proces complex, unic prin multitudinea factorilor care o conditioneaza si/sau influenteaza, un proces ce debuteaza intrauterin si care se continua pana in adolescenta o data cu inchiderea cartilajelor de crestere (zone situate la limita dintre diafiza si epifiza si pe seama carora are loc crestere in lungime o osului).

Exista mai multe clasificari pe grupe de varsta, cea mai elocventa imi pare a fi cea in care este punctata si varsta pubertatii, o varsta caracterizata prin mari schimbari atat de ordin fizic cat si psihic care practic pregateste copilul pentru viata de adult. Astfel am putea considera ca exista 6 mari grupe de varsta:

 • intauterina(0-9luni): foarte importanta pentru “bagajul” genetic cu care vine pe lume bebelusul, perioada petrecuta in burtica mamei avand un rol major in procesul de dezvoltare ulterior;
 • perioada de bebelus (nou nascut in primele 28 de zile, ulterior sugar pana la 12 luni);
 • mica copilarie (1-3 ani);
 • copilaria propriu-zisa(3-10ani);
 • pubertatea (10-14 ani) cu diferentierea ei in functie de varsta: mai devreme la fete decat la baieti;
 • adolescenta(14-18 ani) care se finalizeaza cu stoparea procesului de crestere prin inchiderea, osificarea cartilajelor de crestere.

Care sunt factorii ce influenteaza cresterea?

Asa cum spuneam sunt o multitudine de factori ce conditioneaza si/sau influenteaza cresterea, acestia putand fi subimpartiti in factori genetici, respectiv factori de mediu( externi si interni).

a) factorii genetici:

 • constelatia cromozomilor, cei care prin intermediul genelor pe care le contin reprezinta “bagajul” cu care vine pe lume bebelusul si care va conditiona in mare parte cresterea si dezvoltarea prin actiunea asupra sistemului osos si a celui endocrin cei care detin rolul primordial in acest proces;
 • rasa, talia parintilor.

b)factorii de mediu :

1. intrinseci(interni, proprii organismului):– factori hormonali, endocrini care practic moduleaza procesul de crestere si dezvoltare potrivit informatiei genetice existente deja.Cei mai importanti hormoni implicati in procesul de crsetere sunt:

 • STH-ul(somatotropul) sau hormonul de crestere care detine de departe rolul central in crestere si care are variatii fiziologice ale secretiei cu doua pick-uri importante, unul in primul an de viata iar celalalt la pubertate;
 • hormonii tiroidinei(tiroxina si triiodotironina) care stimuleaza mineralizarea osoasa, dezvoltarea sistemului nervos central, maturatia dintilor;
 • parathormonul si calcitonina implicati in mineralizarea osului si in mentinerea constanta a calciului in sange;
 • hormonii sexuali, gonadotropi cu rol important la varsta pubertatii;
 • insulina, cortizolul.

2.extrinseci:– factori care actioneaza din exterior si care pot influenta cresterea:

 • antenatali : nutritia embrionului si fatului, boli ale mamei, afectiuni ale placentei, lipsa de oxigen intrauterin, expunerea la substante chimice, toxice(medicamente, fumat, etc);
 • postnatali: boli cronice, infectii recurente, tulburari acute si cronice de digestie, tipul alimentatiei, activitatea fizica,tratamente cronice;
 • factori de mediu:poluare,expunere la radiatii ultaviolete, fumat pasiv,etc; un rol important il au si factorii socioeconomici, acestia influentand in mod direct accesul la o alimentatie sanatoasa si la o ingrijire adecvata.

Cum apreciem dezvoltarea fizica?

Sunt mai multe criterii utilizate de medici pentru aprecierea cresterii si dezvoltarii, asa-numitele criterii antropometrice care iau in calcul cei mai fideli parametrii :

 • greutatea;
 • lungimea/inaltimea;
 • perimetrul cranian,perimetrul toracic,abdominal;
 • raportul intre lungimea trunchiului(in pozitie sezanda) si lungimea membrelor inferioare;
 • varsta osoasa;
 • variatia curbei de crestere sau mai exact determinarea vitezei de crestere(daca se monitorizeaza evolutia lungimii de la nastere)
 • talia genitorilor

In acest sens s-au intocmit harti, grafice de crestere care au la baza compararea parametrilor somatometrici  ai unui copil cu niste valori de referinta obtinute prin studii pe loturi mari de copii sanatosi pe baza carora s-au intocmit curbe “Gaussiene” şi curbe dinamice, sau “canale” continui, derivate matematic, denumite “ percentile”, sau derivaţii standard (în raport cu formula utilizata).Compararea datelor obţinute la un copil cu graficele permit evaluarea caracterului creşterii:

 • regulată: dacă se situează constant pe aceeasi curba;
 • neregulată: cu perioade de încetinire şi accelerare cel mai adesea sub influenta unor factori externi;

1. GREUTATEA:

 • este de departe cel mai des parametru folosit pentru monitorizare atat in perioada de sugar cat si dupa aceea. Este important ca nou-nascutul sa fie cantarit de 2-3 ori pe saptamana, urmand ca din cea de-a doua luna de viata, cantarirea sa se faca saptamanal pana la varsta de 6 luni, bineinteles daca nu exista situatii cand se impune o monitorizare mai frecventa a greutatii. Dupa varsta de 6 luni si pana la 1 an cantarirea se face de doua ori pe luna, urmand ca dupa primul an de viata si pana la 3 ani sa se efectueze trimestrial. Dupa varsta de 3 ani copilasul trebuie cantarit semestrial daca nu sunt probleme legate de obezitate sau deficit ponderal.
 • evolutia greutatii: in primul an de viata are loc o crestere extraordinara, teoretic la varsta de 1 an ajung sa-si tripleze greutatea de la nastere: in prima luna cresc in medie 500g/luna (se ia in calcul greutatea de la nastere si nu cea cu care iese din maternitate), in urmatoarele 3 luni sporul este de aproximativ 750g/luna, pentru ca in urmatoarele 4 sa scada la 500 g/luna, iar in ultimele 4 luni ajung sa creasca doar 250g/luna. Dupa varsta de 1 an ritmul de crestere scade, in medie copilasii crescand cu 200-250g/luna. De la 2 si pana la 6 ani cresc in medie cu 2 kg/an, pentru ca dupa varsta de 6 ani si pana la 10 ani la baieti, respectiv 12 ani la fete plusul sa fie de 3-3,5kg/an. Exista si o formula mai simpla de calcul, mai mult orientativa, dar care se poate folosi pentru o valoare estimativa a greutatii pentru o anumita varsta : G= 9+2 x varsta(ani). Acestea sunt niste valori medii si niciodata nu se interpreteaza singure ci corelate in primul rand cu talia copilului, “bagajul” genetic si/sau eventualele afectiuni asociate. De aceea nu voi insista asupra graficelor dedicate exclusiv greutatii ci le voi prezenta pe acelea in care greutatea se coreleaza cu lungimea.
 • in primii ani( 0-30/36luni) de viata se folosesc doi indici pentru a aprecia greutatea, unul dintrei ei Indicele Ponderal reprezinta raportul intre greutatea actuala a copilasului si greutatea ideala raportata la greutatea de la nastere, valorile normale ale indicelui incadrandu-se in intevalul 0,9-1,1.( ex: bebelus de 7 luni cu greutatea actuala = 7500g si  greutate la nastere 3500 : IP= 7500/( 3500 +4250)=0,96; deci, valoare normal desi greutatea actuala este cu 250g sub valoarea ideala.

Celalalt indice folosit, se numeste Indice Nutritional si reflecta mult mai fidel dezvoltarea copilului deoarece ia in calcul si lungimea acestuia; acest indice poate fi calculat doar de medic pe baza unor tabele in care sunt redate greutatile ideale ce corespund anumitor lungimi.

 • dupa varsta de 3 ani in aprecierea dezvoltarii se foloseste IMC (indicele de masa corporala) care reprezinta raportul dintre greutate si respectiv patratrul lungimii; si pentru IMC exista grafice de interpretare in functie de sex.

2. Lungimea/Talia:

 • parametru deosebit de important in aprecierea dezvoltarii atat in perioada de sugar cat si dupa varsta de 1 anisor;
 • foarte important este modul in care se masoara, ideal ar fi ca pana la varsta de 3 anisori sa fie determinata in pozitie culcata si cu ajutorul unui dispozitiv denumit pediometru; masurarea cu ajutorul centimetrului de croitorie sau cu alte dispozitive metrice nu este foarte elocventa, putand sa apara diferente mari chiar si de 4-5 cm;
 • la nastere lungimea este variabila, in medie 52+/- 2-4cm , cu rezerva ca si in sala de nastere frecvent se masoara cu ajutorul metrului de croitorie iar pozitia fetala nu permite o masurare foarte fidela;in general in primul an de viata bebelusii cresc 20-30 cm: cate 4 cm in prima luna, apoi 3 cm in urmatoarele 2 luni, 2 cm in luna a 4-a pentru ca din luna a cincea sporul sa fie doar de 1cm/luna. Dupa primul an de viata cresterea in lungime “incetineste” vizibil, la 12 cm /an de la 1 la 2 anisori pentru ca dupa varsta de 2 ani si pana la 5 ani cresterea sa fie doar de 6-8cm/an;se mai inregistreaza un pick de crestere la varsta pubertatii, pentru ca apoi prin osificarea cartilajelor de crestere sa se produca incetarea cresterii, la varste variabile in functie de debutul si progresia pubertatii, la fete in general cresterea inceteaza in medie la 16-17 ani, pe cand la baieti la 19-20 de ani). Exista o formula de calcul orientativa si pentru lungime: 80+5 x varsta.
 • IMC-ul: indicele de masa corporala, utilizat in cuantificarea dezvoltarii in special dupa varsta de 3 ani; este foarte fidel deoarece ia in calcul atat greutatea cat si lungimea;exista grafice si pentru IMC care se interpreteaza astfel:

Normoponderal:valori intre percentilele(curbele)5-85

Supraponderal:valorile cuprinse intre 85, respectiv 95

Obezitate:valori ce depasesc percentila 95

Subponderal:valori situate sub percentila 5

3.Perimetrul cranian:

 • un alt indice important ce apreciaza dezvoltarea cutiei craniene si implicit a creierului;
 • la nastere este in medie cuprins intre 33, respectiv 35 de cm iar in primul an creste cu aproximativ 10 cm, 5 cm in primele 3-4 luni;pana la varsta de adult, cresterea este foarte lenta, totalizand 10 cm, astfel incat la adult perimetrul cranian se situeaza intre 54-58cm;
 • cresterea sa este posibila datorita fontanelelor: cea anterioara, de forma rombica, de 2,5/3,5cm care se inchide in jurul varstei de 18-24 de luni si cea posterioara de forma triunghiulara care este prezenta doar la 25-30% din copilasi,  are dimenisuni mult mai mici decat cea anterioara(1/1cm) si se inchide in primele saptamani de viata.

4. Maturatia osoasa (varsta osoasa):

 • cel mai fidel indicator al cresterii generale;
 • ideal trebuie sa existe concordanta intre varsta osoasa si cea cronologica;
 • procesul de osificare debuteaza in luna a 5-a a vietii intrauterine si se finalizeaza in adolescenta;
 • se evalueaza prin radiografie osoasa ce evidentiaza: numarul si dimensiunea nucleilor de osificare, forma si densitatea lor, delimitarea contururilor capetelor osoase si distanta ce separa centrii epifizari; se poate efectua si  la sugar si este important sa nu refuzati efectuarea acesteia daca medicul o considera necesara pentru evaluarea cazului;

5.Viteza de crestere:

 • poate fi evaluata daca periodic pe harta de crestere au fost consemnate valorile lungimii;
 • este utila pentru a preciza momentul debutului eventualelor tulburari de crestere.

6.Raportul intre lungimea trunchiului(in pozitie sezanda) si cea a membrelor inferioare:

 • este folosita mai ales atunci cand exista tulburari de crestere, pentru a aprecia caracterul proportionat/disproportionat al acestora

7. Alte criterii de apreciere a cresterii:

 • diametrul biacromial si biiliac;
 • circumferintele bratului si coapsei;
 • grosimea plicii cutanate- tricipital, subscapular – valoaroase in aprecierea starii de nutritie a elasticitatii cutanate, dezvoltarea tesutului adipos;
 • aprecierea maturizarii psiho-motorii.

In concluzie se poate spune ca, o urmarire atenta atat in primul an de viata cat si dupa aceea, cu examene medicale periodice, poate evidentia din timp diferite situatii patologice cum ar fi hipostatura, deficitul ponderal, supraponderea sau chiar obezitatea, si astfel se pot lua masuri in timp util pentru a le putea corecta.

210 Responses to CRESTEREA SI DEZVOLTAREA – GENERALITATI

 1. Simona P. says:

  Felicitari pentru articol.Cred ca va raspunde multor intrebari.

 2. Pediatru Cluj says:

  Multumesc pentru aprecieri.Eu sper sa fie de folos cat mai multor parinti, fara a inlocui desigur un consult medical cu determinarea acestor parametrii si marcarea lor pe curbele de crestere.

 3. Ionela says:

  “Este important ca nou-nascutul sa fie cantarit de 2-3 ori pe saptamana”–mi se pare cam des si cred ca are un efect negativ asupra psihicului mamei. Daca luam in considerare 50g/zi, ajungem la 1,5kg/prima luna, ca limita superioara si ar fi fost util sa mentionati si minimul considerat normal de catre OMS.

 4. Pediatru Cluj says:

  Este importanta aceasta monitorizare a greutatii din doua motive esentiale.Primul este legat de intoducerea precoce a formulelor de lapte praf pe considerentul ca bebelusul nu mamanca suficient sau mama nu are suficient lapte; spun asta deoarece pana mamica ajunge sa-si cunoasca bebelusul si implicit sa recunoasca cauza plansului, orice plans este interpretat ca si senzatie de foame si de aici pana la introducerea laptelui praf este doar un pas. Nu o data au primit mamicile sfaturi de genul “daca plange inseamna ca nu se satura, da-i putina completare…”. In schimb daca sunt cantariti periodic, mamica vede cum greutatea creste de la o zi la alta si astfel devine mult mai relaxata si increzatoare. Nu cred ca afecteaza negativ psihicul, mai ales daca relatia cu medicul este una apropiata si-i poate semnala orice modificare. Al doilea motiv pentru care se recomanda o monitorizare atenta este acela de a identifica din timp eventuale cauze care pot determina o stagnare in greutate si luarea din timp a masurilor care se impun. In ceea ce priveste acea valoare de 50…este 500 g pe luna, insa s-a strecurat o greseala de editare (am scris 500g/zi); am sa corectez si pe aceasta cale va multumesc pentru sesizare. In medie pe zi sunt 20g/zi, ceea ce corespunde uni spor de 500-600g/luna; in general se depasesc aceste valori, foarte multi bebelusi cresc chiar si 1kg-1,3kg in prima luna.
  Daca mai aveti si alte intrebari sau nelamuriri, va astept cu drag.

  • Ionela says:

   Multumesc pentru raspunsul amplu. Inteleg punctul acesta de vedere si as putea veni cu contraargumentul ca in cazul in care bebelusul plange, aparent din cauza foamei, sa fie alaptat la cerere. Ma gandesc ca poate bebelusul nu a luat in greutate 3, 4 zile la rand gramele prognozate dar poate le recupereaza in urmatoarele zile. Dar stresul deja si-a facut aparitia daca mama a cantarit copilul dupa cele 3, 4 zile de stagnare.

 5. Maria says:

  Buna-ziua!
  Fetita mea are 7 luni si am incercat sa-i diversific alimentatia incepand cu 6 luni. Nu reusesc sa-i dau decat 5,6 lingurite din orice fel pregatit, dupa care incepe sa planga sau intoarce capul/inchide gura. Ce ma sfatuiti sa fac?
  Ea mananca inca lapte de san. Cu cat timp inainte de masa credeti ca nu ar mai trebui sa-i dau? (mentionez ca daca nu ii dau nici san, sta nemancata, iar cand vin cu supa/fructele tot cateva lingurite ia si gata).
  Multumesc.

 6. Pediatru Cluj says:

  Buna seara,
  Diversificarea este un proces de lunga durata si necesita multa rabdare; se tatoneaza preferintele si gusturile si toleranta bebelusilor pentru noile alimente; puteti incerca ca in piureul de legume sa adaugati putin lapte de mama, sa faceti diferite combinatii de legume, sa introduceti carnita, galbenusul de ou; puteti adauga ierburi aromatice (patrunjel, marar, oregano, busuioc, etc) pentru un plus de gust; la 7 luni ar trebui sa existe cam 5 mese pe zi, deci distanta intre ele trebuie sa fie de minim 2 ore(ideal 3 ore), interval necesar pentru aparitia senzatiei de foame; cu multa rabdare, cu imaginatie sigur veti reusi sa gasiti care sunt alimentele pe care le mananca cu placere si astfel masa sa fie una corespunzatoare.

 7. Cristina Marin says:

  Buna ziua,

  Numele meu este Cristina Marin si am o fetita, Daria Andreea, de 6 luni si 3 spatamani.Am inceput divesificarea de pe la 4 luni.Nu era chiar ca la carte. Era ceva de genul… de a se invata cu gustul legumelor si a fructelor.Am inceput cu suc de morcov, am continuat cu morcov fiert si pasat. Apoi i-am dat suc de mar si la o saptamana mar ras. In continuare am inceput sa ii fac suptita din radacinoase, tot asa… mai intai doar supa goala iar apoi am lasat si restul legumelor. Ceea ce cred ca am gresit este faptul ca pe la 5 luni si ceva m-am hotarat sa ii adaug putina carnita de pui in supica si i-am dat-o sa manace.Si cred ca din cauza aceasta fata mea nu a mai avut scaun vreo 3 zile. Se chinuia mititca sa iasa afara si nu reusea.am incercat sa ii provoc scaunul cu termometrul, i-am pus supozitor cu glicerina, i-am dat para (bine… doar o zi i-am dat para) si nimic. Deja ma ingrijorasem rau. L-am sunat pe medicul ei de familie si l-am rugat sa ma ajute. Acesta m-a indrumat sa ii dau sirop LASS-B. Intr-adevar cu ajutorul acestui sirop a reusit sa aibe in sfarsit scun, care era foarte tare. Dar de atunci, Daria are mai mereu scaun tare. Face un fel de “cacareze” tari. Imi cer scuze pentru limbaj dar nu stiu cum sa va explic exact ca sa intelegeti cum arata. au fost si cateva zile in care a fost mai moale, dar in general arata sub aceasta forma. face de vreo 2-3 ori pe zi. As dori sa stiu daca trebuie sa ma ingrijorez, sa fac ceva? Noi acum am inceput sa avem diversificarea cat de cat corecta, spun eu. De exemplu: la 7:00-san; 11:00- piure de mar+banana (banana i-am introdus-o doar de 2 zile tot din cauza ca ea are scaunul cam tare si mi-a fost frica sa nu ii faca mai rau); 14:00-supa de legume+ piure de legume+ carnita/ou+ san; 17 san; 21- san. Va rog respectuos daca ma puteti ajuta cu un raspuns privind cele spuse mai sus. Va multumesc anticipat!

 8. Pediatru Cluj says:

  Buna ziua,
  Avand in vedere ca deja va indreptati catre varsta de 7 luni puteti folosi alimentele ca reglator al tranzitului intestinal; sunt o serie de fructe care “inmoaie” scaunul si aici ma refer in primul rand la para si prune; sunt aproape convinsa ca veti avea un scaun de consistenta normala daca aceste fructe se vor regasi zilnic in alimentatia fetitei; de asemenea puteti folosi fulgi de ovaz pe care dupa fierbere sa-i adaugati in piureul de fructe;de asemenea sucul de mar crud cu amestec de morcov crud si cateva picaturi de suc de portocale; iar ca si legume, evitati morocovul pe cat posibil si folositi multe legume verzi(salata, spanac, stevie, mazare verde, fasole verde, etc).Faptul ca are scaun de 2-3 ori pe zi chiar daca de consistenta mai crescuta exclude o eventuala constipatie; este doar o absorbtie crescuta a constituientilor alimentari, de aceea trebuie adaugate fibre in alimentatie, fibre care nu se abrosb ci cresc volumul scaunului facandu-l mai usor de eliminat. De asemenea avand in vedere ca dvs alaptati consumati si dvs alimente cu efect laxativ, pe langa cele recomandate la fetita se numara si mierea, kiwi, cereale integrale, iaurturi, multe lichide.

 9. Cristina Marin says:

  Va multumesc frumos pentru raspuns.
  Mai indraznesc sa va mai adresez o intrebare.
  Eu am o durere de gat si as dori sa stiu daca pot folosi Trachisan. O va afecta in vreun fel pe fetita trecand medicamentul prin lapte?
  Cu respect,
  Cristina Marin

 10. Pediatru Cluj says:

  Buna ziua,
  Medicamentele cu actiune locala se pot folosi atunci cand se alapteaza deoarece absorbtia este minima. Va doresc sa aveti parte numai de sanatate si, indrazniti ori de cate ori aveti nevoie.

 11. Cristina Marin says:

  Va multumesc pentru raspuns si pentru urari.
  Fetita mea a racit. 🙁 Pe 1 iunie a inceput cu mucisori si stranutat. Avea nasucul infundat. L-am sunat pe medicul ei de familie si m-a sfatuit sa ii dau RINOEFF-T 2 picaturi de 2 ori pe zi.L-am intrebat daca nu mai trebuie sa ii dau si altceva, gen Nurofen sirop, pentru ca eu vedeam ca ea e racita, nu doar infundata si mi-a zis ca daca nu are temperatura sa nu ii dau. Dar preventiv eu am cumparat si un panadol pentru copii si i l-am dat (5 ml de 3 ori pe zi). Am zis sa ii dau pentru a-i trece raceala.Ieri, pe 2 iunie am iesit vreo ora cu ea pe afara iar seara a facut temperatura de 39.1. M-am cam speriat. I-am facut frectie cu Carmol pentru copii, i-am pus sosetele cu otet, i-am dat si un supozitor de paracetamol, i-am dat si panadol iar pe la 12 noaptea nu mai avea temperatura. Avea 37,3 grade. Insa de dimineata cand i-am luat temperatura am constatat ca iar i-a crescut. Avea 38.3. I-am bagat doar supozitor de paracetamol, pentru ca mi-am dat seama ca dandu-i si panadol imediat ii dau doza dubla de paracetamol si cred ca nu e bine. Nu? Am aspirat-o, i-am dat rinnoef-t si apoi i-am dat laptic sa manace, apoi la vreo 10 minute a adormit. Sper sa ii scada din nou temperatura. Intrebarile mele sunt: Sa ii cumpar nurofen sirop? Este mai bun pentur raceala? Mentionez ca luasem panadol pentru ca stiam ca paracetamolul nu o afecteaza. Nurofenul e bun la varsta de 7 luni?
  Cu respect, Cristina Marin

  • Pediatru Cluj says:

   Buna ziua,
   Aparitia febrei semnifica cel mai frecvent o infectie; pana la aparitia altor simptome este important sa tineti temperatura sub control; aceasta se face pe langa o hidratare corespunzatoare, cu antitermice, administrate in functie de greutate; in mod normal tratamentul presupune alternanta dintre nurofen si panadol la un interval de 4 ore in doze stabilite in functie de greutatea fetitei; se continua in acest ritm pana sunt 24 de ore fara febra; si, cat mai repede un consult medical pentru un tratament corespunzator; daca sunt prezente si secretii in nasuc acestea trebuie evacuate deoarece stagnarea lor poate determina suprainfectia.

 12. Pediatru Cluj says:

  Cu drag, va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!

 13. Andreea Vescan says:

  Felicitari pentru articol!

  As avea si o propunere, daca se poate: un articol care sa trateze si cresterea emotionala, cognitiva, psihica, abilitatile motorii, etc.

  Va multumim!

  • Pediatru Cluj says:

   Multumesc pentru aprecieri. Da, este pe lista si un astfel de articol insa va fi o colaborare cu colegele mele psiholoage avand in vedere ca este un subiect in care tema principala va fi dezvoltarea din punct de vedere cognitiv.

 14. Cristina Marin says:

  Stimata doamna,

  Indraznesc din nou sa apelez la dumneavoastra.Am facut asa cum m-ati indrumat. I-am dat panadol in alternanta cu nurofen iar temperatura a alternat si ea. Ba a scazut, ba a crescut. Ajunsese la 37.1 iar a doua zi de dimineata ( luni, 04.06.2012) iar a crescut. Avea 38.6. Am plecat cu ea la camera de garda si acolo avea 38.8 grade. I-a dat un supozitor de Novoclamin si un sirop roz care spre rusinea mea nu stiu ce a fost pentru ca mi l-a dat mie sa i-l administrez si ea a plecat. Nu am reusit sa i-l dau pe tot pt ca nu ii placea. Dar trei sferturi din el a luat. Numai ca s-a cam inecat cu el si sotul a luat-o in brate, a batut-o pe spate si a dat tot laptele afara prin jet. (lapte pe care il mancase cu vreo jumatate de ora inainte). Aceasta a zis ca are rosu in gat, o viroza si eruptie dentara, s-ar putea sa-i iasa mai multi dintisori dintr-odata. Pentru acestea mi-a prescris MARIMER pentru nasuc, sa o aspiram mai bine, 2-3 puf in fiecare nara cu aspirare de 2 ori pe zi.Noi o aspiram cu ser fiziologic. Ne-a dat nurofen sirop 3ml la 8 ore timp de 3 zile, Tantum verde 3×2 puf/ zi. Ne-a zis sa ii punem pe pe gingii ca e bun, ca ii amorteste gingiile si o ajuta. Ne-a dat si calgel in caz ca nu folosim tantum verde si novocalmin supoz 3/4 daca temp>39 grade. Ieri temperatura i-a scauzt, presupun ca de la novocalmin pe care i l-am adiminsitrat la camera de garda. Am luat tratamentul cum ne-a prescris doamana doctor de acolo (mentionez ca era medic medicina generala rezident M.F) dar de dimineata fata era in stare subfebrila 37.8. Am zis sa ne ducem si la medicul ei de familie. Acesta a zis ca are rosu in gat, tepmeratura o avea de 38.1, de dintisori a zis doar ca nu poate sa faca temperatura asa mare si ca nu i-au aparut, si ca nu a vazut ca ar fi vreo eruptie. Dar sincera sa fiu mi s-a parut putin cam indiferent. Nu stiu cat de mult si-a dat interesul sa se uite si la dintisori. S-a chinuit sa se uite in gatul fetitei fiindca ea nu statea si la dintisori nu cred ca s-a mai uitat. In sfarsit… A zis ca trebuia sa ii treaca temp dupa atata timp si ca treb sa trecem la augumentin bis, 2.5 ml la 12 ore timp de 10 zile.(Fata are 7 luni, 8620g si 68 cm). Mi-a zis sa ii dau rinonef- t 5 zile. Eu il oprisem in dimineata cand am fost la camera de garada ( adica i l-am administrat de vineri pana luni dimineata). L-am oprit fiindca asa mi-a sugerat doamna doctor de la camera de garda. A zis sa continui cu nurofenul la 8 ore, cu aspirarea cu marimer, sa opresc tantum verde pentru ca e de ajuns augumentinul. Sincera sa fiu nu mai stiu ce sa fac. Nu stiu cum sa continui, cu ce fel de tratament sa merg mai departe? Inca nu i-am dat augumentinul. am continuat cu tratemantul doamnei doctor de la camera de garda, care a zis sa i-l dau 3 zile. ma gandeam sa vad dc dupa 3 zile poate se va simti altfel. Fata acum nu mai are temp are 37.3 grade. Nu mai stiu ce sa fac. De cine sa ascult? vreau sa se faca fata bine. vreaus a nu mai aibe secretii nazale, sa nu mai aibe rosu in gat, fiindca nu mai vrea sa manance decat lapte. Nu mai vrea nici fructe, nici supa, nici piure de legume.Doar lapte. Ce ma sfatuiti sa fac?

  • Pediatru Cluj says:

   Buna ziua,
   Din pacate recomandari la tratament nu pot sa fac, doar medicul care a examinat copilasul poate spune cu certitudine daca este sau nu necesar tratament antibiotic.Faptul ca temepratura nu a mai crescut poate fi un indiciu al absentei infectiei bacteriene; daca ar fi fost vorba de o bacterie, aceasta ar fi determinat persistenta temperaturii si eventual aparitia si a altor simptome.Cele mai frecvente infectii sunt cele virale, care nu au nevoie de tratament antibiotic chiar daca evolueaza cu febra iar administrarea antibioticului nu scurteaza evolutia infectiei virale; tratamentul in acest caz este doar simpotomatic, adica indreptata impotriva simptomelor ce apar: antitermice pentru reducerea temeperaturii, antiinflamatoare daca exista o inflamare a amigdalelor, ganglionilor, mucoasei nazale, precum si picaturi la nivelul nasucului daca acesta prezinta secretii; dupa reducerea temeperaturii cel mai important este aspirarea continua a nasucului, fluidificarea secretiilor nazale deoarece persistenta acestora poate duce la suprainfectarea lor sau la alte complicatii, cea mai frecventa fiind otita. Apetitul are foarte mult de suferit atunci cand bebelusii trec prin infectii, cea mai importanta fiind hidratarea care ajuta foarte mult atat in scaderea temeperaturii cat si in recuperare.Va doresc sa fiti sanatosi iar daca mai aveti si alte intrebari va stau la dispozitie.

 15. Cristina Marin says:

  Multumesc frumos pentru sfaturi. Nu am inceput antibioticul. Am ramas pe nurofen la 8 ore, rinonef-t de 2 ori pe zi, o aspir inainte de fiecare masa, dar mi se pare ca nu pot aspira bine.Plange ca din gura de sarpe cand o aspir. Cand aude aspiratorul deja incepe sa planga. Cred ca a facut fobie mititca. Mi-e mila de ea dar nu am ce face. O aspir tinand cu o mana o nara si pe cealata o aspir.Chiar daca insist cu aspirarea, dupa ce termin, o aud cum ar mai avea secretii.Ii mai dau vitamina C pentru copii, 9 picaturi pe zi si tantum verde pentru gat de 3 ori pe zi.Ieri, temperatura i-a mai crescut seara pe la 11. Avea 38.6.Am aspirat-o,i-am dat picaturile Rinonef-t, i-am dat nurofenul iar apoi i-am dat sa manance si cand am bagat-o in patut i-am pus sosete cu carmol pentru copii (solutie diluata cu apa) si pana dimineata i-a trecut temperatura. Dimineata avea 36,5 iar acum are 36.7. Am observat totusi de dimineata ca o incerca o tuse si era ragusita. Binenteles ca nu a vrut sa manace masa de fructe. A mancat doar lapte. O sa incerc acum cu masa de legume sa vad daca manance. O sa incerc sa i-o fac mai lichida, poate asa o vrea. Mi-e teama ca dupa aceea nu o sa mai vrea sa mai manance altceva in afara de lapte. Credeti ca e posibil, chiar si dupa ce ii va trece rosul in gat si durerea de gingii? Ce as putea sa fac sa o conving sa manance? Cu respect, Cristina Marin

 16. Cristina Marin says:

  Multumesc frumos pentru sfaturi. Nu am inceput antibioticul. Am ramas pe nurofen la 8 ore, rinonef-t de 2 ori pe zi, o aspir inainte de fiecare masa, dar mi se pare ca nu pot aspira bine.Plange ca din gura de sarpe cand o aspir. Cand aude aspiratorul deja incepe sa planga. Cred ca a facut fobie mititca. Mi-e mila de ea dar nu am ce face. O aspir tinand cu o mana o nara si pe cealata o aspir.Chiar daca insist cu aspirarea, dupa ce termin, o aud cum ar mai avea secretii.Ii mai dau vitamina C pentru copii, 9 picaturi pe zi si tantum verde pentru gat de 3 ori pe zi.Ieri, temperatura i-a mai crescut seara pe la 11. Avea 38.6.Am aspirat-o,i-am dat picaturile Rinonef-t, i-am dat nurofenul iar apoi i-am dat sa manance si cand am bagat-o in patut i-am pus sosete cu carmol pentru copii (solutie diluata cu apa) si pana dimineata i-a trecut temperatura. Dimineata avea 36,5 iar acum are 36.7. Am observat totusi de dimineata ca o incerca o tuse si era ragusita. Binenteles ca nu a vrut sa manace masa de fructe. A mancat doar lapte. O sa incerc acum cu masa de legume sa vad daca manance. O sa incerc sa i-o fac mai lichida, poate asa o vrea. Mi-e teama ca dupa aceea nu o sa mai vrea sa mai manance altceva in afara de lapte. Credeti ca e posibil, chiar si dupa ce ii va trece rosul in gat si durerea de gingii? Ce as putea sa fac sa o conving sa manance? Cu respect, Cristina Marin

  • Pediatru Cluj says:

   Buna seara,
   Probabil deja sunteti bine si ati trecut peste infectie. Din pacate foarte multe recomandari in legatura cu tratamentul nu pot sa va dau nici acum nici in viitor; este important insa sa aveti incredere in tratamentul recomandat de medic. Va doresc sa aveti parte numai de sanatate iar daca mai aveti si alte intrebari, va astept cu drag!

 17. Cristina Marin says:

  Buna seara,

  Da, suntem mai bine. Nu stiu daca am trecut peste infectie. Sper sa fi trecut. Am oprit tratamentul ieri dimineata. In total au fost cam 5 zile de tratament, cel descris mai sus. Acum ii mai dau doar vitamina C inca vreo 5 zile si am inceput sa ii dau si Eubiotic pentru a-i reface flora, fiindca am inteles ca si daca i-am dat nurofen ar fi trebuit sa ii dau Eubiotic pentru refacerea florei intestinale. Nu stiu exact cate zile sa ii dau. Ea acum face iar scaunul mai tare, de dimineata am gasit iar cateva ” cacareze” si scaun mai tare, dar mai tarziu a avut doar scaunul mai tare fara asa zisele ” cacareze”. Vieneri as vrea sa ne ducem la control sa vedem ce zice medicul ei de familie. A mai ramas cu ceva mucisori. Sper sa ii treaca in curand.
  Cu respect, Cristina Marin

 18. Pediatru Cluj says:

  Buna ziua,
  Ma bucur ca aveti vesti bune; probioticele se recomanda in general dupa tratament antibiotic, acesta este cel care distruge flora intestinala; cateva zile de probiotice sunt suficiente, acestea aduc bacterii bune in intestin care cresc rezistenta la infectii. Va doresc numai bine si va mai astept cand aveti nevoie.

 19. Cristina Marin says:

  Multumesc mult pentru toate raspunsurile pe care mi le-ati dat.

 20. Pediatru Cluj says:

  Cu mare drag, va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!

 21. Marin Cristina says:

  Buna ziua,

  Fetita mea de 10 luni si 11 zile are enterocolita. Pe data de 10 septembrie seara a vomitat cu jet. De atunci are scaunul foarte moale, este aproape apa. Am fost ieri la medicul ei de familie si ne-a confirmat cum ca ar avea enterocolita si sa o punem pe regim. Sa ii dam supa de orez cu morcov, cereale de la nestle, ceai de menta. L-am intrebat daca laptele de dimineata si de seara i-l pastrez si mi-a spus ca da. Numai ca eu tot am citit si am inteles ca lactate nu se dau decat branza proaspata facuta in casa. Va rog sa ma indrumati daca trebuie sau nu sa ii dau lapte formula, daca sa folosesc la prepararea cerealelor de la nestle lapte formula si ce ar mai avea voie sa manace in acest regim.
  Va multumesc anticipat si astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra!

 22. Pediatru Cluj says:

  Buna ziua,
  Imi pare rau pentru raspunsul intarziat.Sper ca sunteti bine si ati scapat de eneterocolita. Si, DA, formula se inlocuieste intotdeauna cu o formula fara lactoza(de la aceeasi firma) tocmai pentru ca laptele intretine diareea, datorita imposibilitatii de absorbtie a lactozei, secundara leziunii ce apare la nivel intestinal.Va doresc multa sanatate iar daca mai aveti nevoie de ajutor, va astept cu drag!

 23. Marin Cristina says:

  Buna ziua,

  Da, am scapat de enterocolita. Acum incepem treptat sa bem laptic cu lactoza. Multumim oricum pentru raspuns. As mai avea o intrebare daca se mai poate. Am fost nevoiti sa ii facem un tomograf fetitei fiindca a cazut si din pacate la radiografia normala ne-a spus ca ar fi o fisura, fisura ce e reiesit si la tomograf.In afara de aceasta fisura totul este ok in interiorul capului.Ce ma sperie este urmatorul lucru: radiatiile la care am supus copilul de 10 luni. Imi puteti spune daca trebuie sa ma ingrijorez? Cam in cat timp se osifica acea fisura?
  Cu respect,
  Cristina Marin

 24. Marin Cristina says:

  Buna ziua,

  Da, am scapat de enterocolita. Acum incepem treptat sa bem laptic cu lactoza. Multumim oricum pentru raspuns. As mai avea o intrebare daca se mai poate. Am fost nevoiti sa ii facem un tomograf fetitei fiindca a cazut si din pacate la radiografia normala ne-a spus ca ar fi o fisura, fisura ce e reiesit si la tomograf.In afara de aceasta fisura totul este ok in interiorul capului.Ce ma sperie este urmatorul lucru: radiatiile la care am supus copilul de 10 luni. Imi puteti spune daca trebuie sa ma ingrijorez? Cam in cat timp se osifica acea fisura?
  Cu respect,
  Cristina Marin

  • Pediatru Cluj says:

   Buna ziua,
   Ma bucur ca evolutia a fost favorabila; in ceea ce priveste radiografia nu aveti de ce sa va faceti griji; sunt situatii cand este absolut necesara(cum a fost in acest caz), riscul de radiatie fiind minor daca e sa comparam cu riscul unei afectari mai severe la nivel cranian; mai mult, aparatele sunt relativ noi iar doza de iradiere este minima; legat de osificare, timpul depinde de profunzimea fisurii si de intinderea acesteia, in general 2-3 saptamani sunt necesare. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!

 25. Marin Elena says:

  Multumesc frumos. M-am mai linistit.

 26. andreea says:

  Buna seara,
  Am un baietel de 11 saptamani 5700g si 59 cm.Dr de familie mi l-a masurat si circumferinta capului este de 41 cm iar cea a toracelui 43 cm.Dr a zis ceva de genul”capusorul e marisor”.Cat ar trebui sa fie circumferinta capului la 11 saptamani?e ceva grav?este pozibil sa fie si o mica eroare de masurare?
  Multumesc mult,

  • Pediatru Cluj says:

   Buna ziua,
   Conteaza foarte mult care a fost circumferita capului la nastere;in primele 3-4 luni cresterea este de aproximativ 5 cm…deci, daca la nastere PC a fost 36 cm, 41 cm este normal avand in vedere ca aveti imediat 3 luni. Pe viitor cand va confruntati cu astfel de informatii, cere lamuriri suplimentare, unii medici nu ofera detalii insa daca sunt intrebati vin cu argumente. Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari, va astept cu drag!

 27. RADIU AMALIA says:

  pt. d-na dr CHIRA
  AM un baietel de 6 luni si 1 sapt., sunt ingrijorata pentru ca de cand s-a nascut mi se spune de catre neeurolog ca are circumf. craniaana mai mare..in prezent are 44,5 cm la 6 luni si 1 sapt.
  Pediatra lui imi spune ca si el e dezvoltat are 9145g si sa stau iinistita.
  azi am fost iar la neurolog si mi-a dat sa fac vizita la fiziterapie pt ca nu sta nesustinut in sezut si ca-i cade trunchiul in spate. e normal sa stea de acum singur in sezut…mentionez ca sustinut de pernute baiatul sta..va multumesc si astept raspuns

  • Pediatru Cluj says:

   Buna ziua,
   Circumferinta actuala depinde foarte mult de dimensiunea acesteia de la nastere; in primele 3-4 luni capul creste cu aproximativ 5 cm, ulterior cu cate 0,5cm pe luna; asta inseamna ca pana la 6 luni ar creste 6,5-7cm; avand in vedere insa greutatea actuala este posibil ca si circumferinta craniana sa fie mai mare; nu pot sa dau alte informatii fara sa examniez global bebelusul; cat despre neurolog, deduc ca au fost ceva probleme de la nastere daca s-a efectuat un consult neurologic; oferiti-mi mai multe informatii, cand si de ce ati fost prima data la neurolog; referitor la pozitia de stat in fundic, bebelusul fiind atat de mare, este foarte posibil sa nu stea stabil in fundic; pozitia stabila de stat in fund trebuie achizitionata pana la varsta de 8 luni; oricum, nu treceti peste sfatul neurologului si efectuati acele sedinte pentru a crestet coordonarea si tonusul muscular. Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari, va astept cu drag!

   • RADIU AMALIA says:

    multumesc pt raspuns..am nascut cu ajutorul unei ventuze, de aceea mi s-a recomandat consult neurologic, la nastere avea 33cm capusorul lui…de 2 zile sta in fundulet , totusi ma ingrijoreaza PC. Eu locuiesc in Italia, iar aici medicii sunt mai putin interesati de straini…global bebeusul arata normal..adica capul nu se vede mare in raport cu corpul..multumesc d-na dr pentru raspuns..

    • Pediatru Cluj says:

     Da, capsorul a crescut mult; imi pare rau dar nu pot sa va dau alte informatii; poate totusi reusiti sa vorbiti cu medicul care-l vede in mod curent sau, banuiesc ca este si acolo un serviciu privat de neurologie, incercati acolo, e important sa fie vazut de un neurolog pediatru iar daca acesta considera ca nu sunt probleme, atunci stati linistita. Si eu am avut astfel de cazuri insa toate au fost in regula, bineinteles dupa o evaluare neurologica.

 28. Mihaela Lazar says:

  Buna ziua!
  In primul rand vreau sa va multumesc pt ceea ce factei si pt.articolele postate,care imi sunt de un real folos.Baietelul meu e bine,sanatos si ii multumesc lui Dumnezeu pt asta,dar ca orice mama am si eu supararile si temerile mele.Am nascut prin cezariana in 21.01.2011 un baietel sanatos si mare,de 4 kg si 56 cm.Va scriu acestea pt ca acum are dupa masuratorile noastre 87 cm lungime si 13,8 kg si pt ca toata lumea imi spune ca e grasut.Il vad si eu ca e mai plinut decat ceilalti copii,dar de o vreme incoace m-am saturat sa mi se spuna asta de cei care il vad si vreau daca este cazul sa iau masuri de pe acum.Mereu am intrebat si medicul copilului daca e ok ca si greutate si raspunsul a fost acela ca s-a nascut cu o greutate mai mare decat a altor copii si ca nu e normal sa fac comparatii.Oricum pt linistea mea ne-am facut o programare la Asteco Medical pt a ne intalni cu dumneavoastra si o vom face,dar doar pe 09.01.2013 pt ca dupa ora 16(cand reuseam noi sa ajungem) nu ni s-a putut face programare.Eu v-am scris aici pt ca pana atunci mi se pare mult si am nevoie se sfatul unui specialist care sa ma linisteasca.Va multumesc anticipat!

 29. Pediatru Cluj says:

  Buna ziua,
  Ritmul de crestere a fost intr-adevar unul accentuat; daca lungimea actuala este de 87cm(lungime corespunzatoare pentru varsta de 2 ani si 2 luni) greutatea ideala este de 12,5kg iar indicele nutritional(raportul intre greutatea actuala si cea ideala) este 1,1, adica la limita superioara a valorilor normale.Este important insa si regimul alimentar al copilasului, precum si dezvoltarea per ansamblu. Daca v-ati facut progrmare cu siguranta vom purta discutii detaliate pe aceasta tema si vom vedea daca este necesar sa trasam sau nu un semn de exclamare. Pana atunci va recomand sa nu va ingrijorati, deoarece plusul de kg nu este atat de mare daca lungimea este de 87cm. Va doresc numai bine si va astept cu drag ori ce cate ori veti mai avea nevoie!

 30. RADIU AMALIA says:

  DOAMNA dr revin cu anumite bintrebari.
  bebe are 7 luni si cateva zile. il hranesc la san. la 6 luni am inceput diversificarea , a aceptat cu lejeritate piureurile din fructe, supa, apoi cand i-am introdus si para a vomat. acum de cateva zile refuza tot. vrea decat san.cand vede lingurita intoarce capul si se stramba. nu stiu ce sa ma fac.tot citesc ca are nevoie de fier sa nu se anemieze .ar trebui sa-i dau carnita, ficat dar nu vrea …ce ma sfatuiti?
  multumesc

  • Pediatru Cluj says:

   Buna ziua,
   Astfel de situatii sunt destul de frecvente la debutul diversificarii dar si in lunile ce urmeaza; va recomand o pauza de cateva zile iar apoi sa incercati din nou, cu multa rabdare si fara sa fortati acceptarea alimentelor; este important ca inceputul sa fie “cu dreptul” si masa sa fie o bucurie pentru fiecare copilas in parte.

 31. alina nicolae says:

  buna ziua,
  as dori daca se poate sa primesc un sfat din partea dvs in legatura cu urmatoarea problema: am un baietel de 3 ani si se constipa f des. tin sa precizez ca il feresc de aproape tot ce ar putea sa il constipe, adica paste, orez, ”uscaturi”, banane.. consuma sucuri de fructe facute in casa, ciorbe, ceaiuri, fructe. Are scaun o data la 2 zile, uneori in fecare zi dar tot iese greu si este tare. As dori sa il ajut cumva sa isi regleze tranzitul. multumesc mult!

  • Pediatru Cluj says:

   Buna ziua,
   Dati-i zilnic pere, kiwi, prune uscate(rehidratate), magiun de prune, suc de prune, suc proaspat de mar, fulgi de ovaz, tarate de grau, miere, spanac(in general legume verzi); evitati dulciurile concentrate si excesul de lapte(maxim 500ml/zi); daca tranzitul nu se amelioreaza, ar fi indicat un consult medical. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!

 32. alina says:

  Buna ziua. Doamna doctor, unui copil mic care nu are probleme de sanatate(fetita mea face la sfarsitul lunii 2 ani si a avut o singura data diaree, in rest n-a fost niciodata bolnava)cand se recomanda sa i se faca analize generale? Multumesc anticipat.

 33. alina says:

  Doamna doctor,raportul inaltime greutate al fiicei mele, care face in 28.01.2013 2 ani si anume, 89 cm si 13 kg greutate, este unul bun? Este tare slabuta, desi cred ca asta se datoreaza inaltimii. Eu am 1.72 cm si tatal are 1.90 cm. Mananca orice,in general sanatos gatit,este vesela, fara probleme de sanatate(alaptata fiind exclusiv pana la 6 luni si intarcata la 1 an si 4 luni).

  • Pediatru Cluj says:

   Buna ziua,
   Lungimea este corespunzatoare varstei de 30 de luni(aceasta nu este o problema) iar greutatea ideala pentru aceasta lungime este de 12,8Kg, ceea ce inseamna ca dezvoltarea fetitei dvs este una perfecta. Analize nu este cazul sa faceti decat daca in urma unui consult medical se ridica anumite suspiciuni(semne clinice de anemie, rahitism, etc) sau daca fetita prezinta probleme de sanatate(ex: raceli frecvente, lipsa poftei de mancare, dureri abdominale, tulburari de tranzit, etc). Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari, va astept cu drag!

 34. lili says:

  Aprecieri pentru site
  fetita noastra va implini 3 ani peste 1 luna ma ingrijoreaza ca in ultimile 10 luni a luat doar 300 grame in greutate in contextul ca a fost primele luni d e gradi cu boli repetate. In inaltime a crescut si sa dezvoltat si emotional si verbal.are un apetit capricios si cu toate eforturile mananca putin.
  Starea generala e f buna. Doar cantarul e problema. Sa ne face griji sau ce putem face sa recuperam. Multumiri Liliana

 35. lili says:

  Revin s-a nascut cu 3 kg si are 13.300g la 3 ani fara 1 luna.pune tare greu in greutate.

  • Pediatru Cluj says:

   Buna ziua,
   Pentru o apreciere corecta, mi-ar fi utila lungimea actuala; greutatea se raporteaza intotdeauna la lungime, nu la varsta.La varsta de 3 ani, o fetita are o lungime de 92-94cm, careia ii corespunde o greutate de 13-13,6Kg;lipsa poftei de mancare trebuie diferentiata de apetitul capricios(copilasul mananca doar ca este foarte selectiv); daca apetitul este redus, atunci recomandarea mea este de a solcita un consult medical, in functie de care, medicul curant poate indica analize suplimentare daca le considera necesare. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!

 36. anna says:

  Buna ziua,

  Fetita mea s-a nascut cu 3950g si 53cm. Acum, la 5 luni are doar 6600g si 68cm. O alaptez exclusiv, insa mereu m-am ingrijorat din cauza faptului ca mananca putin si a luat putin in greutate lunar. Nu a vrut supliment si nu pare nesatula chiar dupa ce mananca foarte putin (de cele mai multe ori trage de cateva ori dintr-un san)in aproximativ 6 mese/24h.M-a mai linistit faptul ca este vioaie, doarme bine. Intrebarea mea este daca greutatea pe care o are se incadreaza in limite normale si, avand in vedere faptul ca este slabuta, ar fi mai indicat sa incep diversificarea cu cereale? Daca da, in cadrul carei mese din zi ar fi cel mai indicat?
  Multumesc frumos,Anna

  • Pediatru Cluj says:

   Buna ziua,
   Deficitul este de 500g, deficit care nu justifica inceperea precoce a diversificarii;recomandarea mea este sa continuati cu alaptarea exclusiv pana la 6 luni iar apoi sa incepeti diversificarea clasic, cu masa de pranz, deoarece aceasta vine cu plus de proteine de origine animala(prin adaugarea carnitei si apoi a galbenusului de ou), proteine esentiale pentru crestere si dezvoltare.Va doresc sa cresteti mari si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!

   • anna says:

    Multumesc mult pentru raspuns, voi mai avea putina rabdare pana la 6 luni si voi face asa cum m-ati sfatuit. Toate cele bune, Anna

 37. alina says:

  Buna ziua. N-am dat importanta niciodata faptului ca degetul al doilea de la picior al fetitei de doi ani il incaleca putin pe cel de-al treilea(la ambele picioare). Am vazut de curand un articol in care se scria ca trebuie folositi plasturi, apoi citind un altul ca se impune o interventie chirurgicala si un alt document in care se precizeaza ca atata timp cat nu afecteaza mersul nu trebuie facut nimic. Precizez ca eu am degetele la fel si n-am avut niciodata probleme cu mersul sau de orice alta natura, bataturi, dureri, etc.Care este parerea dumneavoastra ?

  • Pediatru Cluj says:

   Buna ziua,
   Aceasta “incalecare” are sanse mari sa se rezolve daca din primele luni se recomanda acei plasturi; in mod normal, la consultul ortopedic de la 6-8 saptamani, se examineaza si acea regiune si se fac recomandari suplimentare daca e cazul; la aceasta varsta, putin probabil sa se corecteze; o interventie chirurgicala se recomanda doar daca este afectat mersul.

 38. RADIU AMALIA says:

  D-NA DR revin cu anumite intrebari.
  vlad, baietelul meu are 8 luni, mananca san…si in rest mai nimic. refuza sa manance , il mai pacalesc cu cate 2- 3 lingurite de ceva pana se pune pe plans si apoi nu mai pot sa-i dau.
  are 10kg. mie mi se pare slabut..ca aspect
  pediatra lui mi-a dat sa-i dau IDROPLURIVIT,care contine B1 B5 B12 FLUOR ZINC.II dau de 3 zile in speranta ca o sa inceapa sa vrea mancare insa e tot asa.
  nu stiu cum pot sa-l fac sa pape..tot citesc pe diverse forumuri ca la 8 luni ar trebui sa aiba toate mesele diversificate de peste zi, ori puiul meu pratic nu are nici una…azi a mancat 1 iaurt aproape si 1 biscuitel toata ziua.si astea cu plansete .sunt foarte ingrijorata
  sper sa ma puteti ajuta cu ceva solutii..
  cu respect. DANA RADIU

  • Pediatru Cluj says:

   Buna ziua,
   Nu ati precizat lungimea actuala si greutatea de la nastere insa o greutate de 10 kg la 8 luni cu siguranta se incadreaza in limite normale; in legatura cu suplimentarea cu vitamine, eu personal nu sunt de acord, deoarece e clar ca nu este vorba despre un apetit diminuat ci despre unul selectiv; mai degraba as efectua investigatii suplimentare pt a exclude o eventuala anemie sau alte carente; la 8 luni nu e obligatoriu sa fie toate mesele diversificate; diversificarea se face individual, tinand cont de fiecare copilas in parte; unii sunt abia la masa de pranz, pe cand altii le au pe toate diversificate; avand in vedere ca diversificarea este primul pas spre o alimentatie sanatoasa, as merge cu pas mici, primul fiind acela de a nu impune niciun aliment; incercati sa schimbati locul de luat masa, faceti din masa o bucurie, relaxati-va dearece tensiunea dvs este resimtita de baietel, eventual implicati sotul in oferirea mesei, de multe ori, copilasul accepta mai bine de la persoanele din anturaj; pregatiti-i farfurioare apetisante, care sa-i starneasca curiozitatea, bucati de legume fierte, fructe, chiftelute(peste, pui, legume,etc), soldatei(paine cu unt, pasta de branza, pate de ficat, etc).Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!

 39. ioana says:

  Buna ziua!
  Inainte de toate vreau sa va felicit pentru site-ul Dvs, e de mare ajutor..eu personal am gasit multe raspunsuri in articolele postate. Vreau sa va intreb ( si sper sa nu par ridicola ) daca sunt normale anumite manifestari la un copil de un an jumate: cam de 2 luni se freaca insistent la ochi si la nas ( nu are ochii rosii si nu ii curge nasul ), iar de o saptamana a inceput sa isi bage degetele in urechi….mentionez ca face lucrurile astea si noaptea in timp ce doarme ( are un somn fragmentat, se trezeste cam de 3-4 ori pe noapte de cand era bebe mic ). Medicul nostru a spus ca sunt ticuri nervoase….asa sa fie? Ma ingrijorez degeaba sau trebuie sa duc copilul la un consult de specialitate?
  Va multumesc anticipat pt raspuns!
  O zi buna! Ioana

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Diagnosticul de ticuri se stabileste abia dupa varsta de 3-4 ani, nicidecum la aceasta varsta; trebuie eliminate eventuale cauze medicale(ex: prezenta parazitilor intestinali) in urma unui examen clinic; daca se exclude o afectare organica(o boala care sa determine aceste manifestari) atunci puteti sta linistita, vor disparea cu timpul, cu atat mai repede cu cat nu le veti da importanta. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!

   • ioana says:

    Buna ziua!
    Va multumesc mult pentru raspuns….puteti sa imi spuneti in ce consta examenul clinic, respectiv prezenta parazitilor intestinali? ce fel de analize trebuie facute?
    multumesc!

    • delia chira says:

     Buna ziua,
     Examenul clinic este examinarea, consultul propriu-zis al copilasului din “cap pana in picioare”; analize pt paraziti sunt in general cele din scaun, examen coproparazitologic, antigen giardia, eventual amprenta anala; sunt deseori rezultate fals negative, din acest motiv se recomanda cel putin 3 determinari din scaun.

 40. mariana says:

  buna ziua am o fetita de 3 ani si 4 luni si are doar 11kg ce sa fac la nastere a avut 3000kg si 50 cm .i-am dat tot felul de siropuri dar in zadar ce as putea sa fac

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   In situatia de fata trebuie cautata cauza si abia apoi administrate suplimente alimentare; nu mi-ati oferit niciun fel de detalii in acest sens; este important regimul alimentar de la nastere pana in prezent, evolutia ritmului de crestere(daca a fost incetinit de la nastere sau, pe parcurs), eventualele investigatii efectuate, etc.

 41. Ioana says:

  Buna ziua, am un băiețel de 8 luni, greutatea la naștere a fost de 3900gr si 56cm, in prezent cântăreste 8400 gr si are o lungime de 78 cm, dezvoltarea lui îmi pare una buna in concordanta cu vârsta lui dar încă nu i-a apărut nici un dinte, gingia nu pare a fi inflamata deci nu da nici un semn de eruptie, știu ca pot fi incriminati si hormonii tiroidieni, credeți ca ar fi prea precoce sa ii fac niște investigatii sau ar trebui sa mai aștept?

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Dezvoltarea este una corespunzatoare atat raportata la greutatea de la nastere cat si la lungimea actuala; dintisorii nu sunt obligatorii la aceasta varsta; daca nu sunt semne de rahitism asociate sau alte probleme medicale nu este cazul sa va ingrijorati; cat despre hormonii tiroidinei, deficitul/excesul acestora are un impact major in dezvoltare si, intotdeauna apar si alte semne clinice mult mai evidente decat absenta dintisorilor. Va doresc sanatate si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!

 42. Mihaela says:

  Buna ziua
  Am un baietel de 1 an si aproape 9 luni si de o saptamana a inceput sa mearga schiopatand cu piciorul drept. Nu face asta tot timpul, in general daca sta mult in fundulet , mai ales in scaunul de masa, cand il dam jos fie face 2-3 pasi schiopatand fie se aseaza dupa care se ridica si merge bine. Nu pare sa il doara. Am fost la pediatru si ne-a dat tonotil si vitamine care contin si calciu, spunand ca este posibil sa fie din cauza cresterii. Am fost si la ortoped care ne-a dat nurofen si ne-a spus ca posibil este de la o cazatura, dansa a vazut ca isi trage un pic piciorul (eu nu vad ca face asta, dansa fiind medic de specialitate presupun ca stie mai bine). Sunt foarte ingrijorata pentru ca nu vad nici o imbunatatire, el nu se plange de durere dar este clar ca il deranjeaza ceva. Se intampla de cateva ori pe zi (4-5), in special dupa ce sta in fund o perioada mai lunga.
  Credeti ca este nevoie de o radiografie?
  Multumesc

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Din punctul meu de vedere nu este necesara administrarea tonotilului; as mai cere o parere din punct de vedere ortopedic. Va doresc sanatate si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!

 43. Dora Popa says:

  Doamna doctor Delia Chira,

  Felicitari pentru blog.
  Toate articole sunt utile, excelent prezentate si detaliate. Cred ca sunteti o perfectionista. Sunt impresionata de bagajul de cunostinte, respectiv pasiunea pentru profesia dumneavoastra, care este evidenta citind acest blog.

  As dori un sfat legat de cresterea in greutate a bebelusului. Fetita mea are 1 luna de zile si 4 zile. S-a nascut cu 3.400 kg si 53 cm.
  Daca cantarul din cabinetul pediatrului e corect, a luat foarte putin in greutate. Doar 300 g.
  Medicul mi-a sugerat sa ii dau completare. Si anume totdeauna inainte de san, sa ii dau laptele praf, si sa incep cu 20 ml, apoi ziua urmatoare 30 ml, etc. Si cand ajung la o cantitate mai mare de lapte praf, sa alternez mesele: una la san, alta lapte praf, dar sa nu renunt la alaptare.
  Pediatrul crede ca nu cantitatea laptelui ar fi problema, ci calitatea lui. Acum nu stiu daca culoarea lui determina cat de bun/gras este, dar este de culoare alba.
  Mentionez ca in timpul zilei, dupa ce o hranesc, sta foarte mult timp treaza. Apelez la diferite trucuri pentru a o adormi. Sincer nu m-am gandit ca ar fi infometata, desi mereu scoate limbuta si cred ca e un semn de foame. Stiu ca maxim 30 minute e recomandata alaptarea, si nu e bine sa doarma la san. Dupa 40 minute cand vedeam ca nu mai suge, o puneam sa regurgiteze, apoi cand sa o pun in pat se trezea, si peste 10 -15 minute incepea sa planga. Are mese cand regurgiteaza laptic pe langa aer, respectiv la 30 minute dupa masa se intampla sa dea afara. Si avand aceste reactii ma gandeam ca e satula, chiar a mancat mai mult decat poate stomacul ei sa digere.
  Poate nici sa doarma imediat dupa masa nu e bine, dar cred ca nici sa apelezi la diferite trucuri pentru a o adormi nu e bine. Sincer nu mai stiu.
  In schimb, plimbarea functioneaza cel mai bine pentru ea, deoarece doarme lejer si 2h.

  Dupa ce am venit de la medic, am lasat-o sa manance cat a vrut (inca nu i-am dat completare) alternand sanii, si cu pauze pentru regurgitare. Am stat 1h, dar cand a terminat de mancat si am pus-o in pat a adormit imediat. Nu a varsat, si a dormit 4h si 30 minute. Asta se intampla seara, in conditiile in care nici seara nu adormea repede. O hraneam la 21h si pana la miezul noptii (cand o alaptam din nou) nu dormea, sau se odihnea maxim 1h.
  Poate nici eu nu ma alimentez corect, desi in timpul sarcinii am mancat foarte multe fructe si legume (fructe de padure, morcovi, salate cu ceapa, kiwi, banane, citrice, nuci, etc). Acum mu stiu de ce am redus portia? Mai mult cred ca de teama sa nu aiba ea colici, dar sunt sigura ca nu poate scapa de ele. Medicul mi-a recomandat sa mananc orice, si doar sa fiu atenta ce aliment ii provoaca disconfort.

  In functie de ce v-am scris, si daca nu e neaparat nevoie de o consultatie, imi recomandati sa introduc laptele praf, sau sa incerc sa o alaptez chiar daca dureaza 1h si poate sunt sanse sa ia in greutate doar cu laptele matern? Sau are o greutate prea mica si eventual dupa ce ajunge la greutatea ideala, renunt la laptele praf?
  In aceasta situatie sa o cantaresc zilnic, sau doar de 2 ori pe saptamana?
  Nu stiu daca puteti sa-mi recomandati o marca anume de lapte, dar de ce sa tin cont cand il aleg? Mentionez ca un prim criteriu de care tin cont, este sa nu fie la conserva, deoarece am gustat si are un pronuntat gust metalic datorita aluminiului. Poate pe adresa de e-mail puteti sa-mi recomandati si marca. 🙂
  Pot sa mananc fructe de padure, alune, nuci, sau dezvolta alergii?
  Multumesc anticipat.

  O zi placuta,
  Dora Popa

 44. Dora Popa says:

  P.S. Poate fi imbunatatita calitatea laptelui prin mancare sau este genetic? Multumesc.

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Recomandarea mea fara ezitare este alaptare exclusiva; merita orice efort iar beneficiile le veti vedea in anii ce urmeaza; recomand o alimentatie echilibrata, cu de toate, incercand sa indetificati alimentele care ii provoaca disconfort; as recomanda ceaiuri de stimulare a lactatiei(fares, hipp), pus cat de des la san, muls intre mese sau chiar pastilute(galafor, milk forte, etc); nu as introduce laptele praf decat daca ritmul de crestere ar fi unul nesatisfacator si secretia lactata mult redusa; nu exista lapte de mama slab sau gras, compozitia acestuia se adapteaza in functie de necesitati. Durata suptului, mai ales la inceput e normal sa fie mai lunga, efortul depus ii epuizeaza si apare oboseala. Va multumesc din suflet pentru aprecieri si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!

 45. alynutza says:

  Buna ziua. Am o fetita de 2 ani si 3 luni care de vreo 2 saptamani se scoala o data la doua-trei zile, noaptea si plange violent, fara lacrimi si refuza s-o atingem, respingand orice incercare de a o calma. In general este un copil vesel, atmosfera in casa e una placuta, in special inainte de culcare, e destul de sensibila daca se ridica tonul la ea sau se cearta cineva, asa ca evitam sa purtam discutii de fata cu ea, nu suntem violenti nici verbal, nici fizic cu ea. Poate fi vorba doar de cosmaruri, sa iau in calcul si altceva?Va multumesc frumos.

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Din descrierea dvs par a fi crize de pavor nocturn; nu am studii de psihologie insa la aceasta ma gandesc; recomandarea mea ar fi sa discutati cu medicul curant si eventual sa luati in calcul o evaluare psihologica utila pt a primi dvs si familia sfaturi cu privire la comportamentul fata de fetita si la recatiile din cursul noptii. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!

 46. lujerdean nicoleta says:

  Buna ziua,ma numesc Nicoleta din Cluj si am un baietel de 3 ani si 6 luni,are 98cm inaltime si 15 kg la nastere a 3450 si 52cm,momentan este cel mai micut din grupa la gradi si toti ai spun ca este micut.Ce ne sfatuiti este normal ptr virsta lui?Multumim mult.

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   La aceasta varsta lungimea este corespunzatoare, la fel si greutatea; indicele de masa corporala este intre percentila 25 si 50, deci in limite perfect normale.Va doresc sa cresteti mari iar daca mai aveti si alte intrebari sau nelamuriri, le astept cu drag!

 47. Alexandra says:

  Buna ziua,

  Am mare nevoie de un raspuns din partea dvs.
  Am o fetita de 7 luni, f energica si vesela, care nu gangureste :((! Sunt fff speriata din aceasta cauza! Am tot auzit pe la tv de autism si m-am panicat de tot.

  Mentionez ca este un bebelus vesel, jucaus, care raspunde de fiecare data cand il strig pe nume, scoate decat un mama cand e obosita si plangacioasa, in rest decat chiuie….:( credeti ca ar trebui sa ma ingrijorez deoarece inca nu gangureste? La 2 luni (vreo 2-3 saptamani) gangurea apoi pauza, la 6 luni tipa si facea vocalize, acum iar pauza.

  Are si fren lingual, dar care pana acum nu a ridicat probleme pt a mananca la san f bine…

  Ce parere aveti? Va multumesc anticipat pt un raspuns.

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Personal cred ca este prea devreme sa va ganditi la autism; aceasta boala este foarte rara si necesita foarte multe evaluari pana sa se stabileasca cu certitudine despre ce este vorba; dezvoltarea psihica, la fel ca si cea motorie si fizica se face global, tinand cont de multe achizitii nu doar de una singura; sunt copilasi care nu ganguresc, vorbesc decat foarte tarziu si asta nu inseamna autism; daca este interesata de obiectele din jur, urmareste cu privirea, socializeaza, nu cred ca este cazul sa va faceti griji; eventual sfatuiti-va cu medicul curant care o cunoaste mai bine si cu siguranta va poate oferi informatii suplimentare. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!

 48. Ramo says:

  Buna ziua,

  Am o fetita de 1 an si 3 luni si va urmaresc inca de la nasterea ei. Imi sunteti foarte draga si va felicit sincer pt. ceea ce faceti.
  Eu trebuie sa ma intorc la serviciu si singura solutie pt. fetita este o cresa de stat (am pe cineva apropiat care lucreaza acolo la bucatarie). Toata lumea din familie imi spune ca fetita este mult prea mica si ca o sa traumatizez copilul.
  Fetita este foarte sociabila, tipa dupa copilasii mai mari de pe strada si rade cu gura pana la urechi cand o baga in seama. Nu plange cand o las cu cineva strain…
  Mie cresa mi se pare o optiune mai buna decat o bona care nu as putea sti cu certitudine cum se comporta cu copilul…si chiar decat varianta cu bunicii care sunt dispusi sa aiba grija de ea (dupa parerea mea bunicii la tara au intotdeauna “treburi” de rezolvat…si sunt sigura ca nu ar sta sa se joace efectiv cu copilul)
  Va rog sa-mi spuneti parerea dvs.
  multumesc!

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Eu personal sunt un “fan” al colectivitatii chiar daca vorbim de o varsta atat de mica; pana in prezent nu am identificat dezavantaje majore doar riscul de imbolnaviri frecvente, risc care din pacate exista la orice varsta; imunitatea, oricat am incerca sa o stimulam se dezvolta trecand prin infectii iar pana la varsta de intrare in colectviitate copilasii nu au avut contact cu prea multe persoane; nu stiu din ce oras sunteti insa pot sa vorbesc despre cresele din Cluj pe baza feedbackurilor venite de la parinti si, din experienta personala. In afara de acel risc infectios, nu am gasit decat aspecte pozitive, asa ca, le recomand. Va multumesc pentru cuvintele frumoase si va doresc succes la cresa!

 49. popescu says:

  Buna ziua,
  Am o fetita de 1 an si 2 luni. Am la tara iepuri si vreau sa-i dau si ei carne de iepure. Am inteles ca trebuie controlata sanitar veterinar, dar am intrebat un veterinar si a spus ca nu se fac analize la carnea de iepure. Poate ma lamuriti ce inseamna acest aviz. Iepuraşii sunt crescuti de noi in conditii de igienă .
  Va multumesc.

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Daca iepurii provin din gospodaria proprie atunci puteti sa-i consumati linistiti; aviz sanitar veterinar este necesar atunci cand achizitionam carne(indiferent de tip) din alte surse, in speta de la persoane particulare care sacrifica animalele in propria gospodarie si apoi comercializeaza carnea respectiva.

 50. ana laura says:

  buna ziua am un baietel de 23luni este cam slabut are10kg si600g dezbracat si o lungime de 84 cm sa nascut cu 2kg 900 si 48 cm analizele sunt bune dar maninca foarte putin mai mult pacalitla la un an o avut 8 kg 600 ce pot face va multumesc

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Daca e sa ne raportam la greutatea de la nastere, greutatea actuala este cu aproximativ 500g fata de cea ideala; daca insa raportam greutatea actuala la cea ideala corespunzatoare lungimii actuale, atunci deficitul este de aproximativ 1 an; nu stiu ce analize ati efectuat insa, daca s-au facut investigatii complexe si acestea au fost normale, se poate concluziona ca este vorba despre un ritm constitutional, avand in vedere si greutatea mica de la nastere. Va doresc sa cresteti mari iar daca mai aveti si alte intrebari, le astept cu drag!

 51. andreea says:

  buna,am o fetita de 5 luni si cantareste doar 5,300 si ma ingrijoreaza tot mai mult deoarece asimileaza f greu…..mentionez ca de la 4 luni am inceput diversificarea plus san noaptea ,dimineata si seara uneori….lapte praf nu doreste sub nici o forma…cu lingurita i-am dat de cateva ori,cu biberon nu vrea,nu trage….i-am introdus ceai si apa tot cu lingurita…mananca cereale , biscuiti cu fructe,branzica,carnita cu legume….ce ma mai sfatuiti sa fac?sa ia in greutate mai mult/sau e normal sa fie asa slabuta/am nascut-o la 3,160 si 51 cm,acum are 5.300 si 64 cm.MULTUMESC!

 52. delia chira says:

  Buna ziua,
  Greutatea actuala este cu aproximativ 1 kg atat sub greutatea ideala corespunzatoare celei de la nastere cat si sub greutatea ideala ce corespunde lungimii actuale; pot sa spun doar ca, din punctul meu de vedere v-ati grabit cu diversificarea, sunt prea multe alimente introduse la cu bebe de doar 5 luni; pe langa asta, as recomanda sa va sfatuiti cu medicul curant care stie mult mai bine evolutia de la nastere pana in prezent si va poate oferi informatii suplimentare.Va doresc sa cresteti mari iar daca mai aveti si alte intrebari, le astept cu drag!

 53. ivan says:

  Buna ziua!va multumim pentru articolele publicate ne sunt de mare folos.Am si eu o problema.Am o fetita de 2 luni si 2 saptamani .am nacut-o cu 3200g a luat in greutate in primele 2 luni si acum are 5550g.A fost diagnosticat cu reflux gastric si o alimentez cu humana ar de o saptamana.De cand i dau acest lapte nu mai i-a in greutate.am facut tratament pentru reflux cu motilium si nexium dar nu mai manca.Precizez ca acum manaca la 3 ore cate 90 sau 60 depinde.ce e de facut?sunt foarte ingrijorata ca nu ia in greutate.scaune pe zi are 2 si sunt normale.

  • delia chira says:

   Buna ziua,

   Ritmul de crestere este unul excelent, in prezent fetita are peste 500g in plus motiv pentru care nu trebuie sa va ingrijorati; trebuie monitorizata in continuare evolutia, incetinirea ritmului de crestere poat fi in relatie(temporara) si cu vaccinarea de 2 luni. Va doresc sa cresteti mari si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!

 54. Olimpia says:

  Buna ziua, Va scriu si sper sa-mi raspundeti. Am o fetita care face in 24.07, 1 an si 8 luni. Merge singura (de la 7 luni, dar s-a desprins de mana noastra doar la 1 an si 2 luni) iar problema mea este ca nu se ridica singura de jos. Daca ii dau mana, se prinde de ea si se ridica singura, dar fara sa ne simta in preajma nu vrea. Nici de catarat nu o tenteaza. Nu stiu cum sa o fac sa se ridice de jos, fara sa-i trebuiasca sa se prinda de mana mea. Oare ar trebui sa-mi fac griji ca nu se ridica? de mers megre bine si fuge. Va multumesc si astept raspuns!

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Daca restul achizitiilor motorii sunt corespunzatoare varstei nu aveti motive de ingrijorare; fara sa examinez fetita nu pot spune mai multe, este indicat sa discutati cu medicul curant care ii stie evolutia de la nastere pana in prezent si are si posibilitatea sa o examineze clinic. Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari le astept cu drag!

 55. elena says:

  buna ziua si va multumesc pentru ceea ce faceti pentru noi, mamicile. intrebarea mea este urmatorea. am un baietel de 5 luni si 1 saptamina. de o saptamina a fost putin racit si in urma consultului pediatric, doamna doctor, ne-a spus ca fontanela este bombata si ca am putea avea careva probleme. la analiza oftalmologului, la fundul ochiului, diagnoza a fost angiopatia retinei. nu ne-a explicat ce inseamna aceasta, doar ca a spus ca copilul e bine. alt medic, care a consultat copilul a spus ca are capul prea mare. mentionez ca la nastere avea circumferinta capului 36 cm, s-a nascut de 3.750 si 55 de cm. la masuratoarea de azi circumferinta capului era de 41,5 si era mirat ca baiatul are capul cit la un copil de un an. si la fel a mentionat ca fontanela e prea mare si ne-au recomandat o ecografie la cap (nu stiu exact daca se cheama ecografie), la un specialist neurolog. intrebarea mea este, citi centimetri trebuie sa aiba capul copilului la aceasta virsta si ce ar putea insemna aceasta umflare a fontanelei. copilul este vioi, nu a facut febra nici macar cind i-am dat vaccinu, este sociabil, are deja 2 dinti, zimbeste, ne recunoaste, plus ca am si trecut la diversificarea mincarii. va multumesc din suflet!

  • delia chira says:

   Buna ziua,

   Recomandarea mea este sa efectuati o ecografie transfontanelara(se efectueaza de catre un medic cu specialitate de imagistica) si apoi un consult neurologic(neurolog pediatru) care cu siguranta va pot oferi informatii suplimentare; daca perimetrul cranian este de 41,5cm atunci este normal; in primul an in medie exista o crestere de 10 cm, ceea ce inseamna ca la 1 an ar trebui sa fie in jur de 46-47cm; referitor la consultul oftalmologic, angiopatia retinei inseamna o afectare a vaselor de sange de la nivelul retinei insa trebuie stabilita cauza acestor afectari. As merge in prima faza e ecografie si consult neurologic si, apoi, in functie de rezultatul acestora alte investigatii daca acestea se impun.Va doresc sanatate si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!

 56. teodora georgescu says:

  Buna ziua d-na doctor! sunt mamica unui baietel de 3 ani si 7 luni si sunt ingrijorata de o problema mai delicata. Baietelul meu se imtimpla inca sa mai aiba erectii in somn si nu stiu daca mai este normal la varsta aceasta. Cand era mai mic medicul de familie ne-a trimis la un chirurg de copii pentru fimoza. Din fericire s-a rezolvat fara operatie…insa atunci imi amintesc ca d-nul doctor ne-a spus ca sunt normale in primii 2 ani. Din pacate numai locuiesc in Cluj si nu stiu ce sa fac. Sunt intradevar din ce in ce mai rare poate mai putin de 1 data pe saptamana. Trebuie sa mergem la vreun medic…si daca da la cine ne recomandati? Multumesc.

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Erectiile sunt normale la aceasta varsta si, si in anii ce urmeaza; nu este necesar niciun consult de specialitate. Sanatate va doresc!

 57. mary says:

  buna ziua am o fetita de 4 ani si are 11 500 kg si 93 cm ce sa fac nu are pofta de mancare la nastere a avut 3000kg si 50 cm la un an a avut 8.300 iar pana acum a luat pana la 11500 .pe la 1 ani si sapt luni a avut alergie si mi sa spus ca de la laptele de vaca pentru ca atunci ii dadeam lapte de vaca nu i-am mai dat iar de atunci nu mi-a mai facut .nu pre are pofta de mancare carne nu mananca doar daca i-o toc marunt si nu mereu ,paine iaurturi branzeturi in cantitati ff mici i-am facut analize si i-a iesit urmatoarele:leucocite-8,9.RBC-4,53.hemoglobine-12,3.hematocrit-37,6.volum mediu-83,0.trombocite-381.neutrofile-38,3.limfocite-51,4.monocite-7,3.eozinofile-2,8.bazofile-0,2.neutrofile-3,4.limfocite-4,6.monocite-0,6.glicemie-79.uree serica31.fosfor4,7.ca seric-9,0.COLESTEROL-107.trigliceride-43 .AST\TGO-76.ALT\TGP-57.TRANSAMINAZELE I-AU IESIT MAI MARI DEOARECE LUASE ZENTEL CA TOT ZICEA CA O MANANCA FUNDUL DESI LA ANLIZE I-AU IESIT NEGATIV COPROPARAZITOLOGIC O SA IL MAI REPETAM SA VEDEM.iar la urna :epitelii-rare. leucocite-relativ frecvente .hematii -rare iar doctorul a zis ca nu este o infecti ca treb sa o usture cand urina sau sa urineze des iar la ea nu facea asa ce parere aveti de analize va rog mult sa imi spuneti .mai am o problema fetita mea are cearcane sub ochii de culoare vinetii ce sa fac e vreo problema

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   In general analizele se interpreteaza in context clinic; greutatea actuala este sub cea ideala pentru varsta de aceea consider ca este necesar un consult de specialitate, eventual analize suplimentare; referitor la examenul de urina, prezenta leucocitelor indica clar infectie, de aceea as recomanda repetarea probei cu urocultura pentru a elucida daca exista sau nu infectie; legat de tratamentul cu zentel, dupa terminarea acestuia trebuie sa repetati examenul de scaun; as recomanda si o proba de digestie, o coprocitograma, examen coproparaziologic, antigen giardia,amprenta anala; tratamentul cu zentel este unul agresiv pentru organism de aceea ar trebui efectuat doar in cazul existentei parazitilor. Va doresc sanatate iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

   • mary says:

    va multumesc pentru raspuns i-am facut si radiografie la manute si factor de crestere si i-au iesit bune domnu doctor spune ca are o crestere lenta si nea- dat un sirop multisanastol si liv 52 .ce analize sa mai fac sau ce sa ii dau pentru crestere pot sa ii dau naposin ce parere aveti

    • delia chira says:

     Buna ziua,
     Nu stiu cine anume a recomandat naposin insa acesta este un tratament hormonal care are indicatii foarte limitate la copii. Trebuie cautata cauza pentru care fetita nu creste si abia apoi administrat tratament daca acesta este necesar. Va recomand un consult de specialitate pentru un diagnostic corect si un tratament adecvat.Sanatate va doresc!

 58. Mihaela NIC says:

  Buna ziua
  As dori sa stiu daca baietelul meu la 2 an si o luna are o alimentatie corecta. Mentionez ca el nu bea lapte de la 6 luni si jumatate si refuza in continuare. Sunt mese la care inca mananca la blender, desi a inceput sa manance si pasat doar cu furculita doar ciorbita.
  9-9.30 cereale cu lapte (inca mai manaca si de bebelusi dar si nestle 12-36 luni cu lapte corespunzator varstei)

  In jur de ora 11 Masa de fructe

  13.30-14.00 Masa de pranz ciorba pasata cu furculita plus un castronelde piureu la blender (carne pui, vita, peste, ficat)Oul nu orea il suporta la stomac, ii dau mai rar.

  17-17.30 branza cu rosii sau unt (mai rar) si un iaurt . La iaurt am o problema, el mananca covalact 2.8 % grasime. Ar trebui un iaurt mai gras?\

  20-20.30 fie lapte cu cereal, fie orez cu lapte, fidea cu lapte, budinci (in general mese care au in component produse lactate – prepar cu lapte din comert 3.5 % grasime)

  La 2 ani avea 12150 g si 89.5 cm, s-a nascut cu 2900 g si 49 cm.

  Nu reusesc sa ii introduce laptele, incerc dar refuza.
  Ce as putea sa ii mai dau sa manance?

  Este corecta alimentatia lui?

  Multumesc

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Meniul este in regula; as mentiona doar aspectul negativ al folosirii blanderului la aceasta varsta; se intarzie foarte mult procesul de masticatie cu consecinte asupra dezvoltarii maxilarului si mandibulei; la 2 ani nu prea mai este permisa utilizarea lui; incercati sa faceti piureurile cu furculita, cu mixerul dar nu cu blanderul; de asemenea, referitor la cereale, le-as recomanda pe cele brute, de tipul fulgi de ovaz, porumb, hrisca, quinoua, amaranth, mamaliga, orez, gris; la acestea puteti adauga 1-2 curmale sau smochine, seminte de in, canepa, chia, goji, dovleac, 1-2 migdale, fistic;cu laptele nu va ingrijorati, din cate ati descris acesta se regaseste in componenta a doua dintre mese, ceea ce ar trebui sa-i asigure necesarul de calciu. Va doresc sa cresteti mari si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!

   • Mihaela NIC says:

    Multumesc
    A inceput sa manance si pasat cu furculita dar putin,seara ii mai dau din ciorba de la pranz si nu pasez la blender, doar sa fie mai cu zeama. Fructele nu el manananca decat pasat, altfel accepta numai marul si un pic banana. Legat de cereal, am incercat si cereal mai mari dar nu le accepta..

 59. ali says:

  Buna ziua.Am o fetita de 2 ani si 7 luni, fara probleme de sanatate(2-3 raceli usoare si o data diaree, in toata aceasta perioada).Are 98 de cm si 15.500 kg.Urmeaza sa o dau la gradinita si as vrea sa-mi spuneti daca pe langa analizele obligatorii ar trebui sa-i fac si niste analize generale din sange. Dezvoltarea ei vi se pare una buna, ca raport kg/inaltime, ea fiind destul de slabuta ca aspect fizic?

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Dezvoltarea fetitei este corespunzatoare. Analize nu sunt necesare decat cele recomandate pentru integrarea in colectivitate; daca in urma examenului clinic, nu sunt semne de carente(anemie, rahitism, etc) sau modificari patologice nu se recomanda alte analize.Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 60. anca says:

  buna ziua.Am o fetita de 9 luni si o sapt.,are 8500 grame si 73 cm si si in 3 saptamani nu a luat deloc in greutate.A fost nascuta de 2950 gr si 49 cm.Dezvoltarea ei vi se pare buna?

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Daca raportam greutatea actuala la cea de la nastere, greutatea este corespunzatoare; daca insa raportam greutatea actuala la lungime, va lipsesc in jur de 800g asta daca lungimea este corect masurata, 73 cm fiind lungimea pentru o fetita de 13 luni. Aceste aprecieri sunt bazate strict pe valorile mentionate de dvs, aprecierea generala se face stiind istoricul medical al fiecarui copilas si, bineinteles examinandu-l. Va doresc sa cresteti mari iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 61. Amalia Pop says:

  Stimata doamna doctor,

  Sunt mamica unui baietel in varsta de un 1 an si jumatate si doresc sa ma adresez dvs. cu cateva intrebari:
  1) este necesar un consult ortopedic dupa varsta de un an, respectiv dupa ce copilul incepe sa mearga?(mentionez ca am efectuat un consult ortopedic pentru baietel cand avea varsta de 6 saptamani si totul a fost in regula, nu ne-a fost recomandat alt consult de specialitate).
  2) cand trebuie supus efectuarii unor analize de sange un copil mic?Pana in prezent nu am facut nicio analiza de sange baietelului meu si nici nu mi-a fost recomandat de medicul pediatru.Eu personal sunt multumita de cum mananca si consider ca are o alimentatie echilibrata bazata pe legume, fructe, carne alba si rosie, peste, lactate etc. si este un copil activ si foarte energic.
  3) recomandati administrarea uleiului de peste? si daca da de la ce varsta si ce fel de ulei.

  Astept cu mult interes raspunsul dvs.si va doresc toate cele bune.
  Multumesc.

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   In general, dupa initierea mersului este util un consult ortopedic chiar daca cel din primele saptamani a fost fara modificari; consultul ortopedic de la 4-6 saptamani are ca principal scop detectarea precoce a unei eventuale displazii de sold care, cu cat este descoperita mai devreme cu atat se corecteaza mai “neinvaziv”; dupa un an, este bine de reevaluat pentru a “vedea” postura, mersul, echilibrul, aspectul oaselor(in special a celor de la memebrele inferioare).
   In ceea ce priveste analizele, acestea se recomanda atunci cand examenul clinic ridica suspiciuni de carente, afectiuni, etc; personal, nu le recomand de rutina daca copilasul nu are niciun fel de probleme si, este urmarit periodic de catre pediatru.
   Uleiul de peste este un supliment alimentar care se administreaza daca este necesar; mai exact daca alimentatia nu este echilibrata, daca copilasul are rahitism, etc. Si eu il recomand insa strict individualizat, nu toti copilasii au nevoie de el.
   Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 62. miha says:

  Buna ziua
  Baietelul meu a fost pe tratament cu fier, dar a avu o zi si jumatatea scaune moi si I-am interrupt fierul si l-am trecut 3 zile pe regim (cred ca s-a intamplat de la struguri). El acum si-a revenit, incep sa ii reintroduce treptat alimentele, dar nu stiu cum sa fac cu fierul. Trebuie sa ia 20 picaturi in 2 reprize. Introduc treptat sau ii dau din prima zi 20 de picaturi?
  Multumesc

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Cel mai probabil ati rezolvat problema; imi cer scuze de intarziere insa din cauza timpului limitat nu pot raspunde in timp real. Daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 63. Rodi Ionescu says:

  buna ziua, am un baiat de 2 ani si 4 luni si as vrea sa stiu dc exista o problema cu el sau nu. Are o obsesie pt usi si bariere, oriunde mergem cu el e tot ce vede, nu-l intereseaza jucariile sau altceva( acasa se joaca si cu jucariile).Striga doar:usa deschide-te sau bariera ridica-te.Trebuie tot sa fie inchis, capace, sertare etc altfel ai probleme cu el.De exemplu dc mergem la un loc de joaca, sta si o ora doar la usa de la locul respectiv, o inchide si o deschide. Nu se joaca cu copiii sau jucariile. Cand plecam de acolo, plange rau si ne roaga sa l lasam la usa.In fata casei avem o poarta la locul verde si vrea numai acolo.Plange si ne implora zilnic sa l ducem acolo.Am fost si face la fel, o inchide si o deschide si o ora.
  Vreau doar sa stiu dc este normal acest comportament, a devenit ceva f stresant pt noi deoarece oriunde merge, avem parte de plasete si tipete.
  Tin sa mentionez ca acest comportament dureaza de luni bune.
  Si mai avem o problema, inca doarme cu suzeta, cum se poate s-o scoatem din viata lui fara sa sufere prea mult.
  multumesc

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Din descrierea dvs nu pot spune daca este sau nu o problema; copilasul trebuie evaluat global, trebuie luate in calcul si alte aspecte(limbaj, socializare, etc); va recomand sa va sfatuiti cu medicul curant care ii stie istoricul medical si care va poate oferi informatii suplimentare; de asemenea o evaluare psihologica cred ca v-ar putea oferi si mai multe informatii. Legat de suzeta trebuie sa-i gasiti un inlocuitor, o jucarie, o paturica, ceva care sa-i suplineasca lipsa, aici vorbim de atasament fata de un anume obiect. Trecerea trebuie sa fie lenta cu rabdare si cu explicatii pe masura varstei. Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

   • Rodi Ionescu says:

    Am inventat o poveste si am luat suzeta, a primit in schimb multr cadouri. Intelege si spune ca e de acord dar cand vine vb sa doarma e dificil. La pranz nu a mai dormit deloc iar seara adoarme numai la noi in pat dupa ce se agita o ora. In camera lui nici nu vrea sa mai auda sa doarma. Dupa ce adoarme, din ora in ora tipa rau de tot cu ochii inchisi si nu te lasa sa l atingi, da din picioare si maini. Cand reusim sa l trezim se linisteste . E ca si cum ar avea un cosmar. Poate avea un impact negativ asupra lui? Nu as vrea sa i dau suzeta, sa dau inapoi. Are deja 2 ani si 6 luni iar dintii din fata s au strambat. Situatia deja dureaza de 4 nopti. Multumesc anticipat

 64. iuliapauna@yahoo.com says:

  Buna ziua. Imi cer scuze ca deranjez cu intrebarea mea desi ati dat graficele de crestere. Sunt in America de 4 luni si fetita mea in varsta de 1 a si o luna, cantareste .doar 8400. Mentionez ca inca o alaptez la san, dar de vreo luna nu mananca mai nimic. Adica la modul ca mananca cu chin 100-150 grame de ciorba sau mancare. Nu ii mai plac nici fructele… Nu stiu ce sa ma fac. Se vede pe ea ca e slaba. Nu are carnea tare ca alti bebelusi. Ce ma fac? Va multumesc anticipat pentru raspuns.

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Nu ati precizat greutatea de la nastere, lungimea actuala, indici esentiali pentru aprecierea ritmului de crestere si dezvoltare; de asemenea, mi-ar fi util un rezumat al primului an de viata, cum a fost ritmul de crestere, cand si cu ce ati inceput diversificarea, care este regimul actual, daca au fost probleme de sanatate pana la aceasta varsta, cum sunt scaunele, ca si frecventa, consistenta, aspect, etc. Fara aceste detalii nu va pot oferi un raspuns concret.

 65. ciurez ana maria says:

  Buna ziua, am un baietel de 7 luni si 2 saptamani si are o greutate de 7, 500kg si 69, 5cm la nastere a avut 3, 400 si 51 de cm as dori sa imi spuneti daca este ok mie mi se pare cam slabut, el mananca destul de bine dar am impresia ca nu ia suficient in greutate.d na noastra doctora imi spune ca este ok avand in vedere ca el este ff activ.astept rasp dumneavoastra cu interes si va felicit pt acest site.

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Daca raportam greutatea actuala la cea de la nastere aveti un minus de 400g fata de greutatea ideala; daca insa o raportam la lungime(corespunzatoare varstei) minusul este de 800g; in ambele situatii va incadrati in normalitate, acestea sunt niste valori ideale fata de care exista variatii normale atat pe plus cat si minus; aprecierea mea este strict bazata pe valorile care le-ati mentionat, fara un examen clinic; daca si medicul curant a stabilit ca se incadreza in normalitate atunci nu e cazul sa va faceti griji, fiecare copilas are propriul ritm de crestere si dezvoltare. Va multumesc pentru aprecieri si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!

   • maria pop says:

    maria pop
    Ma numesc Maria. Baiatul meu de 5 ani a fost diagnosticat cu boala celiaca in urma analizelor de sange.La endoscopie rezultatul a fost: mucoasa duodenala cu vilozitati de talie obisnuita ,in corion exista un moderat infiltrat rotundonuclear fara exocitoza patologica.Concluzie: duodenita cronica.Mentionez ca au fost luate 2 probe.Rugamintea mea este sa ma lamuriti daca acest rezultat confirma sau nu diagnosticul initial, sau nu au fost luate suficiente probe si nu stim nimic sigur.Multumesc foarte mult.

    • delia chira says:

     Buna ziua,
     Endoscopia cu biopsie este in general net superioara analizelor de sange; in mod normal se “recolteaza” din 6 puncte si se examineaza testul respectiv; nu ati precizat ce fel de analize s-au efectuat pt suspiciunea de boala celiaca; pe un diagnostic histoatologic de duodenita cronica nu este superpozabil diagnosticul de boala celiaca; eventual sfatuiti-va cu medicul curant, cu medicul care a efectuat endoscopia care cu siguranta va pot oferi informatii suplimentare; intra in discutie si proba terapeutica adica, renuntarea la gluten pt o perioada de 3-6-12 luni; mai multe detalii nu va pot oferi;va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 66. anna says:

  Buna ziua, am un baietel de 7 luni si 2 saptamani si are 7, 500kg si 69, 5cm la nastere a avut 3, 400 si 51 cm imi puteti spune va rog daca este ok pt ca mie imi pare a fii cam slabut.mananca diversificat dar totusi nu mi se pare ca ia cum trebuie in greutate.doctora noastra imi tot spune sa nu imi fac probleme dar io tot cred ca i cam
  SlaSlab.astept cu interes rasp dumneavoastra si va felicit pt acest site

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Raportat la greutatea de la nastere, greutatea actuala este cu 400g sub cea ideala; daca insa raportam la lungimea actuala(care este corespunzatoare pentru varsta de 8 luni) deifcitul este de 900g, situatie in care indicele nutritional este 0,88, deci putin sub limita inferioara a normalului; e posibil ca, clinic, diferenta sa nu fie atat de mare; oricum, se afla la limita pt diagnosticul de deficit ponderal(distrofie grad I); aceste aprecieri se bazeaza exclusiv pe datele oferite de dvs, examenul clinic si istoricul medical al baiatului fiind net superioare. Va doresc sa cresteti mari iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 67. mihaela says:

  Buna ziua
  Revin cu cateva intrebari.
  Baietelul meu are 2 ani si 3 luni. Ce pot sa ii ofer la cina? In general prefer laptele cu cereale, pe care il mananca si dimineata (ii plac cele de bebelusi, stiu ca mi-ati recomandat cele integrale dar nu vrea).
  Oul poate fi oferit seara inglobat in budinci?Pana la ce ora poate manca ou seara? Ma gandesc ca mi-ar mai oferi variante de mancare, asta in cazul in care ar accepta.
  Legat de lapte… Pot folosi 2 formule diferite de lapte? Sunt cereale pe piata care au lapte incorporat dar nu laptele pe care il consuma el de obicei.
  El nu bea lapte simplu, mananca doar sub forma de piureu cu cereale.
  Multumesc

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Pot fi folosite concomitent mai multe formule de lapte; la aceasta varsta, variantele de cina sunt multiple si, ar fi indicat sa fie bazate pe lapte si/sau produse lactate; intra si budincile in discutie, oul folosit ca si ingredient este in proportie redusa per portie deci poate fi oferit cu cel mult o ora inainte d culcare(initial testat, sunt copilasi care nu-l tolereaza si care peste noapte acuza disconfort abdominal); poate fi mamaliga, poate fi o felie de paine cu unt, pasta de branza, iaurt, cereale. In general cina se recomanda a nu fi constituita din mancarea de pranz. Va doresc sa cresteti mari iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

   • mihaela says:

    Multumesc pentru raspuns.

    Meniul lui zilnic arata cam asa:

    Dimineata in jur de 8.30-9 cereale cu lapte si de 2 ori pe sapatamana ou fiert cu iaurt si paine.

    La ora 11 fructe

    La 13.30-13.45 ciorba cu peste sau carne de pui sau vita sau ficatd e pui, ciorbe mananac astea ii plac

    La 17.30-18 iaurt cu biscuiti sau fagaras sau crema de branza cu smantana

    La 19.30-19.45 orez cu lapte, fidea cu lapte, mamaliga cu branza si smantana , in restul zileleor cereal cu lapte. Seara acesea sunt variantele pe care in general le accepta. De aceea va intrebam ce as putea sa ii mai ofer.

    Este ok meniul lui?

    Multumesc

 68. Madalina says:

  Buna ziua,
  am nascut pe 20 septembrie 2013 un baiatel cu 3100 kg si 52 cm. Este hranit doar la san si in prima luna a luat in greutate 1300 kg iar acum la 2 luni cantareste 6400 kg. Ziua mananca cateodata si la 2 ore iar noaptea se trezeste prima data la 5 ore de cand adoarme.Nu sta foarte mult la san cand mananca, maxim 10 minute. Este normala aceasta creste in greutate sau ar trebui sa ne facem probleme?

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Nu ati specificat lungimea actuala pentru a putea aprecia corect dezvoltarea insa, cel mai probabil si lungimea este peste varsta asadar nu cred ca este cazul sa va faceti probleme; recomand alaptare exclusiva(la cerere) pana la varsta de 6 luni. Va doresc sa cresteti mari iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 69. cipariu lidia says:

  BUNA SEARA,
  Informandu-ma privind dezvoltarea copilului pana la un an, am gasit aceste articole care mi-au fost foarte utile.Va multumim pentru ele.
  As dori,daca se poate,sa-mi spuneti care ar fi cauzele cresterii circumferintei capului ,peste standard, la un copil de un an si ce analize ar fi edificatoare.
  Copilul s-a nascut la termen,cu greutatea de 2,8kg, 50cm.La fix un an are 10kg,merge singura,are 8 dinti,pronunta cateva cuvinte,foloseste olita de mai multe ori pe zi,raspunde la comenzi,aduce obiectele cerute,etc dar…..are circumferinta capului 47,5cm.Doctorul pediatru spune ca e cam mult si ca va trebui urmarita evolutia. Este cazul sa facem investigatii amanuntite ?Care ar fi acestea?Atat mama cat si tatal au circumferinta capului peste 58cm.Va multumesc anticipat .

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Periemtrul craian se situeaza la limita superioara a valorilor normale insa nu ar trebui sa constituie un motiv de ingrijorare; daca achizitiile motorii si cele psihice sunt corespunzatoare varstei, daca dimensiunea fontanelei se incadreaza in limite normale, daca nu sunt semne de rahitism(care ar putea determina o bombare a fruntii si implicit a perimetrului cranian) nu necesita investigatii suplimentare. As ramane la recoamndarea de a urmari evolutia in continuare. Va multumesc din suflet pentru aprecieri si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!

 70. popina simona says:

  Buna seara,
  Am o fetita de 6 luni si 1 saptamana si are 8.4kg, 67cm si 41.5 circumferinta craniana. la nastere dimensiunile au fost 3.3kg/50cm lungime/33cm circumferinta craniana. Ce ma ingrijoreaza e faptul ca am observat in fisa ei ca in ultimele 3 luni circumferinta capului a crescut doar cu 0.2cm in total (respectiv de la 41.3cm la varsta de 3 luni la 41.5cm in prezent). Medicul curant a spus ca dezvoltarea este buna dar nu stiu daca a observat masuratorile iar eu sincer am uitat sa intreb.
  Va rog sa-mi spuneti daca ar trebui sa consult un alt medic sau este normala aceasta stagnare in crestere
  Multumesc,
  Simona

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Valoarea perimetrului este sub cea ideala insa se incadreaza in limite normale; deocamdata nu este necesar un consult suplimentar si nici nu aveti motive de ingirjorare; la urmatoare evaluare discutati cu medicul curant. Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 71. Bianca says:

  Buna ziua! Fetita mea de un an si doua luni are in jur de 72 cm lungime si 9 kg.La nastere a avut 50 cm si 2900 gr. .Doctorul pediatru mi-a zis ca este cam micuta pt. varsta ei. Intrebarea mea este: Ar trebui sa merg la un medic endocrinolog sau inca nu este cazul?
  Mai specific ca eu am 154 cm iar sotul 178 cm…inca o mai alaptez iar analizele i-au iesit destul de bine (calciu,fier).
  Multumesc!

 72. Bianca says:

  Buna ziua! Fetita mea de un an si doua luni are in jur de 72 cm lungime si 9 kg.La nastere a avut 50 cm si 2900 gr. .Doctorul pediatru mi-a zis ca este cam micuta pt. varsta ei. Intrebarea mea este: Ar trebui sa merg la un medic endocrinolog sau inca nu este cazul?
  Mai specific ca eu am 154 cm iar sotul 178 cm…inca o mai alaptez iar analizele i-au iesit destul de bine (calciu,fier).
  Multumesc!

  Scrisesem grasit email-ul,de asta am publicat de doua ori mesajul.

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Raportat la greutatea de la nastere, greutatea actuala este corespunzatoare; lungimea ideala la aceasta varsta este de 74,5cm, cei 2,5cm in minus nu reprezinta niciun fel de problema; lungimii de 72cm ii corespunde o greutate ideala de 9200g deci va incadrati in normalitate; din punctul meu de vedere, bazandu-ma pe datele respective nu se impune niciun consult suplimentar.
   Va doresc sa cresteti mari iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 73. bea says:

  Buna ziua!
  Am o fetita de 1 an si 2 luni, am nascut-o pe cale naturala, insa nu am alaptat-o decat patru saptamani, neavand lapte suficient. Perioada de inceput – primele doua -trei luni au fost caracterizate de colici, multe plansete, in timpul zilei fetita nu dormea aproape deloc si trebuia s-o tin aproape tot timpul in brate, fiindca urla de nu avea aer. La patru luni am inceput diversificarea, a fost OK, am avut si am si in prezent foarte mare grija la alimentatia ei. Zilnic o scot la aer, baita de seara este nelipsita, ne jucam mult impreuna, este un copil foarte energic, la 10 luni umbla fara ajutor, iar in prezent se catara singura in patul nostru si se da jos singura. Problema noastra o reprezinta insa somnul. De la varsta de cca patru luni se trezeste de mai multe ori noaptea, dupa suzeta, ba sa bea ceai, pentru ca in intervalul orar 04-06 dimineata sa ii dau laptele formula, dupa care nu mai adoarme, decat dupa lungi insistente. Alteori, se trezeste pe la 11-12 seara sau chiar in toiulo noptii- nu de foame, si vrea sa se joace, iar eu si cu sotul meu nu mai reusim sa o adormim pret de 2-3 ore. La inceput am crezut ca este din cauza eruptiei dentare- in prezent are cate diu incisivi sus si jos, insa acum nu mai stim ce sa credem. Suntem disperati din cauza oboselii, caci daca nu ne jucam in toiul noptii cu ea si nu aprindem lumina, incepe sa urle, chiar si ore intregi, pana la epuizare. Am incercat sa descriu un pic viata ei de zi cu zi si pt a intelege mai bine, poate reusiti sa ne dati un sfat, eu astept al doilea copil si mi-e groaza de noptile astea nedormite si urletele continue.
  va multumesc

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Din descriere pare un copil foarte activ, un copil caruia ii sunt suficiente cateva ore de somn; daca s-ar trezi noaptea si ar plange ne-am gandi la o cauza organica insa daca se joaca, e modul ei de a arata ca si-a “facut” somnul; nu ati precizat cum doarme peste zi, care este ora de culcare de seara; imi este greu sa va dau un sfat deoarece din descriere nu pare deloc o problema(pentru fetita); eventual incercati sa petreceti si mai mult timp afara, mai ales seara o plimbare poate o va face sa doarma mai profund;mai am in urmarire astfel de copilasi si, desi mi-as dori sa va incurajez unii chiar si la 2 ani mai au astfel de treziri fara ca acestea sa reprezinte o problema medicala.
   Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 74. Radu says:

  Buna ziua,

  avem un baiat de 12ani,are 58.5kg,1,73 inaltime,raportul dimensiunilor exterioare sunt proportionale.Cum clasificati dvs.aceste dimensiuni la 12ani?,iar daca este vreo problema,ce ne sfatuiti sa facem? Multumim anticipat.

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Inaltimea depaseste cu mult inaltimea medie pentru varsta, situandu-se cu mult peste percentila 95 ceea ce permite stabilirea diagnosticului de hipertrofie staturala; greutatea insa este corespunzatoare lungimii actuale, indicele de masa corporala se situeaza pe valori normale; doar bazandu-ma pe aceste valori nu pot spune mai multe; nu ati precizat daca practica vreun sport, care a fost ritmul de crestere pana acum, daca au fost ceva probleme medicale, etc;

 75. alina says:

  Buna. Am o fetita de 3 ani care tot anul trecut a avut probleme cu scalpul foarte uscat, cojite si mancarimi. I-am tot schimbat sampoanele, intr-un final, in toamna, dermatologul ne-a recomandat Ducray Nutricerat care chiar a avut efect. L-am folosit pana acum doua saptamani, cand intrebandu-l medic daca mai trebuie folosit, ne-a recomandat utilizarea oricarui alt sampon, avand in vedere ca nu mai erau probleme la nivelul capului. Din pacate, problemele au reaparut.Intrebarea mea este daca pot sa folosesc samponul Ducray la infinit(nu este special pt copii mici,nu-mi dau seama din prospect daca e o preoblema folosirea sa indelungata)Multumesc.

 76. daniela says:

  Buna seara! Am un sugar de 7 luni, s-a nascut cu o greutate de 3,450 si inaltime 0,49 cm. Acum la 7 luni cantareste 9 kg si are 0,74 cm. In momentul de fata mananca la 5/6-170 ml hipp combiotic ( pana la 6 luni a mancat nan), la 9 piure fructe cu iaurt natur 180 gr ( il fac in asa fel incat sa fie iaurt cu fructe si nu fructe cu iaurt), 12/12:30 piure legume ( de 2 ori pe sapt carnita de pui si de 2 ori jumatate de galbenus) tot in jur de 180 si 10/20 ml supica( in general o scuipa, dar avem si zile in care inghite), la 17- 170 ml lapte si la 22 -210 ml lapte. Cereale ma feresc sa ii dau pt ca asa mi s-a spus, pe motiv ca are suficiente kg. Intrebarile mele sunt:
  1: papa prea mult lapte? Ma refer pt varsta si greutatea lui
  2: cand se introduce masa a treia se mareste cantitatea de lapte primit dimineata si seara sau ramane aceeasi cantitate de acum?
  3: ce cantitate de piure ar trebui sa mamnce dimineata si la pranz, va intreb pt ca si dupa terminarea a celor 180 gr el tot mai deschide gurita, la fel si la biberoane, chiar si la cel de 210. Il vad ca are tendinta sa pape cat ii dau si nu cred ca as face bine…
  Va multumesc anticipat !

 77. Gabriela says:

  Buna ziua ! am o fetita care pe 2 aprilie face 11 luni , o alaptez . am nascut-o la 2kg 800 si 49 cm si acuma la 11 luni are 7kg 300 si de 2 luni nu mai ia in greurtate ,ce ar trebui sa ii dau ? tin sa mentionez ca m-am dus la medicul de familie si imi zice ca e bine ca nu are nimic,nu imi da nici vitamine nici calciu nimic . dar mie nu mi se pare ca este normal sa nu ia in greutate si la 11 luni sa aibe 7kg300 . va multumesc

 78. titus says:

  Buna ziua.
  Fiul meu are varsta de 15ani si10 luni.Acum are o greutate de 79 kg si o inaltime de 190 cm.
  Evolutia lui a fost urmatoarea(Luna/An)
  10/2008-153cm
  10/2009-158cm
  04/2010-163cm
  07/2011-167cm
  08/2012-175cm
  04/2013-183cm
  Astazi 30.03.2014 are inaltimea de 190 cm.
  Va rog sa ne comunicati opinia dumneavostra despre evolutia cresterii si daca se incadreaza intr-o evolutie normala.Doresc sa mentionez ca fiul meu face sport ocazional(Scoala-Baschet).
  Va multumesc anticipat.

  • Lara says:

   As avea si eu o intrebare, va rog frumos, ref. CIRCUMFERINTA CAPULUI.

   Baietelul meu s-a nascut cu circumferinta capului 37 cm.
   Acum, la 4 luni, are 41 cm. Mi s-a spus ca ar fi sub medie, mai precis in percentila 10 cf. graficului/curbelor de crestere. Ar fi trebuit sa aiba 43 cm.
   Fontanela anterioara este mai mare, 3/3, deci ar mai fi loc de crestere pana se inchide.
   Precizez ca la ecografia transfontanelara facuta in maternitate a iesit OK, parametri de dezvoltare normali, aspect normal.
   Marimea capului are efecte asupra dezvoltarii normale a creierului ?

   Greutatea la nastere: 4 kg. Acum, la 4 luni, are 6, 850 kg.
   Inaltimea la nastere: 53 cm. Acum, la 4 luni, are 65 cm.

   Precizez ca este activ, atent, urmareste cu privirea, vesel, jucaus.
   Uneori este mai agitat, manifesta hiperactivitate, chiar si in timpul meselor, insa nu tot timpul.

   Spuneti-mi, va rog, suntem totusi in limite in privinta circumferintei capului? sau e nevoie sa facem investigatii suplimentare ?

   Va multumesc!

 79. Madalina says:

  Buna seara .Am o fetita de 3 luni .Am fost cu ea la control la medicul pediatru la 6 sap. si mi sa spus ca are 54cm si 4,5 kg si ca totul este normal.La urmatorul consult care a avut loc la 3luni fetita a avut 55cm. si 5,2kg. Greutatea se pare ca este normala dar cu lungimea este o problema. Dupa spusele medicului se pare ca femurul este mai scurt .As dorii sa stiu daca este o problema grava si daca v-ati mai intalnit cu asa probleme. Va multumesc

 80. NICOLAE MIRELA says:

  Buna ziua!
  Fetita mea in varsta de 5 luni are o greutate de 5.500 kg si 64 cm. S-a anscut cu 3.300 si 52 cm. Papa san, aproximativ la 3 ore,inclusiv noaptea. De 2 saptamani dimineata avem si circa 10 lingurite suc de mar(recomandat de dr pediatru pentru constipatie).Luam zilnic Vigantol 2 pic si Fier 5 pic. La 5 luni fix(7.04) am fost cu ea la dr si in urma cantaririi mi-a pus diagnostic de distrofie grad 2 spunandu-mi ca daca nu se ingrasa va ajunge in spital cu perfuzii. Fata mea mananca san aproximativ 100 ml( proba cantarului)la fiecare masa, este vioaie, rade se joaca, apuca jucarii, scoate si baga suzeta in gura…
  Nu stiu ce sa fac, dr mi-a recomandat sa o trec pe lapte praf ceea ce eu nu vreau. Imi puteti da va rog un sfat?
  Va multumesc!

 81. Dana says:

  Buna seara. Am si eu o intrebare va rog. Am o fetita de 9 luni abia implinite. La nastere a avut 49 cm si 2880kg, mentionez ca am nascut-o cu 3 saptamani inainte de termen. Nu am alapat deloc pt ca nu am avut lapte desi am incercat mai multe metode. Diversificarea am inceput-o la 5 luni cu putin morcov apoi mar, de la 6 luni cu supa si tot asa incercand sa-i dau hrana ca la carte 🙂 Biscuiti abia acum am inceput dar fara gluten si de la 10 luni i-as da cu gluten speciali pt bebelusi. Dezvoltarea psihica si fizica e f.buna, nu sunt probleme. Abia acum 4 zile am inceput sa o punem in premergator deoarece mi s-a parut prea devreme de aceasta varsta, ea fiind sustinuta de noi pana acum sa paseasca pana am fost siguri ca se poate sustine cat de cat, si pot spune ca suntem surprinsi cat de repede s-a acomodat si ce ture si curbe face prin sufragerie cu premergatorul dupa 4 zile. Problema mea e ca la 9 luni desi se descurca la mers, nu mi rostogoleste si nu merge taras deloc, multa lume se mira si ma ingrijoreaza lucrul asta. Mentionez ca acum are 72cm si 11 kg jumate. Poate fi o problema sau e din cauza ca e cam grasuta?? Eu v-am povestit mai multe pt a va putea da seama si a-mi spune daca am gresit eu cu ceva din ce am facut. Multumesc frumos

 82. claudia says:

  Buna ziua,am si eu o nelamurire…am un baietel de 9 luni si are pc 48 cm,8.800kg si 72 cm…am fost cu el la neurolog si mi sa spus ca nu are absolut nimic este un copil dezv normal si fizic si psihic…i-am facut si eco transfontanelara si nu are nimic…mi sa spus k trebuie urmarit doar…nu inteleg dc creste asa repede caputul…la nastere a acut pc 35, 3.500kg si 52 cm…

 83. Monica Vid says:

  Buna ziua. Fetita mea are 5 luni si 3 saptamani. Greutatea la nastere a fost de 3.300 , lungimea de 51 (aprox). Momentan are 8.07 kg si aprox 63/64 cm. Este in regula greutatea actuala? Multumesc

  • admin says:

   Buna ziua,
   Bazandu-ma doar pe valorile mentionate pot sa spun ca,dezvoltarea este una corespunzatoare; plusul pe greutate este mare insa in corelatie cu lungimea actuala, de aceea, ar fi indicat sa va sfatuiti cu medicul curant in ceea ce priveste doza de vit d; uneori, la copilasii care cresc foarte mult intr-un timp foarte scurt este necesara aceasta suplimentare insa numai dupa o evaluare medicala. Va doresc sa cresteti mari iar daca mai sunt si alte intrebari, le astep cu drag!

 84. Gianina says:

  Buna ziua,
  Am un baietel de 10 saptamani si 4 zile. La nastere a avut perimetru cranian de 35 cm, 3.400kg si 54cm.
  La vaccin, medicul de fam ne-a spus ca avem caputul prea mare si trebuie sa facem eco transfontanelara. Am facut programere pentru eco, dar nu o putem face decat peste cateva zile. Acum bebe are pc 42.5, 6.000kg si 61 cm lungime. Va rog sa imi spuneti daca exista cazuri in care bebe sa aiba caputul asa mare si sa nu aiba probleme. Bebe e alimentat la san la cerere, are fontanela anteriora normotensiva, nu varsa si ii adminstrez 2 pic de vigantol/zi . Caputul este un pic mai bombat-sper ca de la faptul ca doarme pe o parete si pe alta- oare ar trebui sa ii tin caputul drept? este ceva ce trebuie facut ca sa nu creasca caputul asa repede?
  Multumesc

  • admin says:

   Buna ziua,
   Bebe a crescut foarte bine de la nastere si posibil ca si perimetrul cranian sa tina pasul; nu este o problema insa, in astfel de cazuri, cand exista o crestere prea brusca intr-un interval prea scurt de timp este bine sa se faca o ecografie transfontanelara ca sa ne asiguram ca nu sunt probleme; cat despre bombarea capsorului, aceasta, poate fi semn de rahitism de aceea, intrebati medicul curant, cu siguranta examinandu-l va poate oferi mai multe informatii insa, nu cred sa fie vreo problema. Va doresc sa cresteti mari iar daca mai apar si alte intrebari, le astept cu drag!

 85. Sandu Raluca says:

  Buba ziua,am un baietel de 11 luni si o saptamana care cantareste 9,4 kg(nascut cu 3800g),cu toate ca dupa calculele facute pe internet se afla totusi in grafic sunt ingrijorata ca nu a mai luat in greutate de 2 luni :(.Am inceput diversificarea la 6luni si pana la 8luni am reusit sa ii introduc cam toate alimentele permise,desi nu mancq foarte mult,avea masa de fruct si masa de pranz in fiecare zi si seara cereale,toate completate cu san.De aproape 3 luni insa nu mai vrea sa guste macar din mancarica:(,trage de mine sa ii dau san,cereale nu mai vrea, practic de 2 luni nu mai mananca decat san zi si noapte ai din cand in cand daca ii dau in manuta un biscuite sau paine le mananca cu placere,am incercqt si cu fructe si legume in manuta dar nu mananca,se joaca cu ele.in tot acest timp mi-a facut rosu in gat si a fost racit 2saptamani cu mucusori,i-au dat 4 dintisori(are 8 in total).Ma sfatuiti sa il intarc?Poate din cauza faptului ca suge cate putin cand doreste nu accepta mancarea?Eram hotarata sa nu il intarc insa ma gandesc din ce in ce mai mult sa o fac pentru ca face un an si el practic nu stie sa manance altceva decat painica si san…la restul se stramba sau refuza sa guste :(.Va multumesc anticipat !

  • admin says:

   Buna ziua,

   Cel mai probabil ca alaptarea aproape exclusiva este cauza stagnarii in greutate; chiar daca laptele de mama are aceeasi compozitie, nevoile bebelusilor la varsta asta nu mai pot fi acoperite exclusiv de lapte; cu toate acestea, nu as recomanda intarcare, beneficiile laptelui de mama sunt superioare si, nu ne intereseaza neapart greutatea cat dezvoltarea copilasului; incercati sa spatiati mesele macar la 2 ore si, daca exista posibilitatea, implicati pe altcineva din familie in servirea meselor; pe dvs va va asocia intotdeauna cu sanul; de asemenea,este indicat sa mancati in fata lui cu pofta, asa, ii veti creste interesul pentru un alt fel de mancare.
   Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 86. Gianina says:

  Buna ziua
  Va multumesc frumos pentru raspuns.
  Am facut eco transfontanelara si concluzia a fost – discreta ventriculomegalie aparent fara semnificatie. Trebuie sa urmarim cresterea pc si daca creste f mult sa refacem eco la 1 luna, daca nu la 2. Am masurat caputul si avem aceasi valoare ca si in data de 31.10.(sper ca l-am masurat bine). E vreo problema daca nu mai creste?
  Am intrebat doctorul in legatura cu caputul bombat si mi-a zis ca nu sunt semne de rahitism si nu trebuie crescuta doza de vigantol.
  Cred ca am racit -ne curge nasucul si tusim din cand in cand, nu am facut febra. I-am pus ser fiziologic si l-am aspirat cu pompita manuala, am pus un bol cu apa pe calorifer. Ce altceva mai pot sa fac avand in vedere ca maine avem 3 luni?(bebe este alaptat exclusiv la san)
  Cat timp pot sa ii pun ser fiziologic? Il folosim deja de 1 saptamana jumate.
  Pot sa il mai scot afara pe bebe sau nu este indicat?
  Multumesc

  • admin says:

   In aceasta situatie ramane doar monitorizarea pediatrica/neurologica si ecografica; in ceea ce priveste semnele de raceala, este suficient ce ati aplicat pana acum; serul poate sa fie folosit zilnic, pe durata nelimitata, este un adjuvant al mucoasei nazale; afara puteti sa-l duceti fara probleme, doar in starile febrile si in racelile “adevarate” nu este indicat.

   • Gianina says:

    Va multumesc frumos pentru raspuns. Speram sa fim sanatosi. Multa sanatate va dorim si dvs.

 87. Oana says:

  Buna ziua,

  Am o fetita de 6 luni si 3 saptamani. Problema este ca inca ii mai tremura capusorul cand sta in fundulet sau e tinuta in brate. Il sustine, nu ii cade niciodata dar mai are momente cand tremura. Am facut ec transfrontanelara si a iesit diametrul transvers ventricul 3 la limita superioara. Mi s-a spus ca nu am de ce sa ma tem dar ca trebuie sa revin peste 1 luna pentru alt control. De cateva zile tine limbuta in afara gurii tot timpul. Am fost la doctorita de familie si mi-a recomandat sa ma duc sa o vada un neurolog. Sunt motive de ingrijorare? Sunt posibile intarzieri in dezvoltarea motorie?
  De asemenea capusorul ei nu a prea crescut.PC la nastere 34,5cm iar acum la 6 luni la control avea 42 cm. De sta in fundulet sta doar sustinuta. In rest este un copil activ, receptibil, se joaca, urmareste persoane si lucruri, rade. Sper ca totul este in regula. Astept cu interes raspunsul dumneavoastra.Multumesc

  • admin says:

   Buna ziua,
   Doar pe descrierea dvs nu pot aprecia daca este un deficit motor; dezvoltarea motorie ca si cea fizica si psihica se face global, tinand cont de toate achizitiile corespunzatoare unei varste; si eu as recomanda un consult neurologic, poate sa fie o tulburare de coordonare de tip central care nu pune probleme deosebite si pentru care in general se efectueaza doar kinetoterapie.
   Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

   • Oana says:

    Va multumesc din suflet pentru raspuns. Am fost la neurolog la Bucuresti la spitalul Obregia si doctorul mi-a spus ca are o intarziere in dezvoltare de 1 luna(adica este in urma cu 1 luna dpdv al dezvoltarii). Mi-a spus ca nu sunt motive de ingrijorare, la stimuli a reactionat normal la fel si la consultatia generala. Mi-a recomandt gimnastica medicala, kinetoterapie si mi-a spus sa revin dupa 1 luna sa vedem rezultatele.Tot atunci vom efectua si un EEG. A spus ca se va recupera si ca nu necesita alt tratament sau alte investigatii. De cand am inceput kineto fetita a facut progrese: se rostogoleste de pe burta pe spate, sta un fundulet dar aplecata in fata(se tine de picioruse ptr echilibru), capusorul nu ii mai tremura asa de tare,limbuta nu o mai tine atat de des afara. In schimb cand doarme are limbuta scoasa putin tot timpul si ochii intre deschisi, nu stiu daca reprezinta o problema. Am inteles de la kinetoterapeut ca fata este f incordata la picioare si opune rezistenta si din aceasta cauza nu se roteste.De asemeni cu limbuta in afara am inteles ca ar putea fi si de la nas infundat o perioada mai lunga de timp si bebe s-ar fi obisnuit sa respire pe gurita.
    O zi minunata!

 88. manuela t says:

  buna ziua!
  am o fetita in varsata de 4 ani si 2 luni.s-a nascut cu 2900 grame, 51 cm. acum are o greutate de 15,500 kg,inaltimea de 108 cm. este o fetita f sanatoasa spun eu, desi merge la gradinita nu a luat niciodata antibiotic, raceli usoare,care au trecut repede,nu a avut nevoie niciodata de fier suplimentar,nici macar cand era bebelus,fara alte probleme semnificative de sanatate. nu este prea mancacioasa, dulciuri nu prefera,le mananca rar si putin, nici mancare gatita nu mananca in cantitati prea mari. mananca iaurt,lapte cu cereale, supe, ciorbe, fructe mai putin, piure, ficatel, pilaf, oua. cresterile ei in greutate sunt in salturi, de exemplu acum nu a mai depus nici un gram de prin august,desi mananca acceptabil.nu i-am mai facut analize in ultimul timp, exceptand cele obligatorii pt gradi,care au iesit bune. in jur de 2 ani i-am facut analize mai detaliate, inclusiv intoleranta la gluten si alergii,toate au iesit bune.
  credeti ca ar trebui sa ne ingrijoram pentru greutatea ei? in inaltime ia constant.este f activa, invata cu usurinta, vesela. nici noi ca parinti nu suntem f voinici, eu am 60 kg la 1,68 inaltime, depun greu si pierd usor in greutate.
  va multumesc anticipat,sa aveti o zi minunata!

  • admin says:

   Buna ziua,
   Daca s-au facut investigatii amanuntite si, sunteti monitorizate de pediatru nu este neparat o problema, poate sa fie un ritm constitutional mai lent de dezvoltare; greutatea mica la nastere ne spune asta(nu ati precizat daca nasterea a fost la termen sau a fost prematura); mai mult, absenta infectiilor severe este un argument suplimentar in ceea ce priveste absenta carentelor. Recomandarea mea este sa incercati sa-i oferiti un regim alimentar echilibart, eventual sa incercati o crestere a compliantei in ceea ce priveste fructele; si, tinand cont de varsta, cred ca ar fi eficienta si o activitate fizica in cadru organizat(de ex:inot, dansuri, etc).
   Va doresc numai bine iar daca sunt intrebari suplimentare,le astept cu drag!

   • manuela t says:

    buna ziua,multumesc mult pt raspunsul prompt. fetita este nascuta la termen. in privinta sportului,face gimnastica la gradinita, plus muuulta miscare acasa.ritmul de crestere in inaltime a fost mereu constant, cred eu ca are o inaltime buna, 108 cm la 4 ani si 2 luni. este sub supravegherea unei dne pediatre,care de asemeni ne-a zis,ca si dv ,ca nu trebuiesc investigatii suplimentare, examenul clinic nu arata nici un fel de probleme. o sa incerc sa mai suplmentez fructele,credeti ca ar trebui suplimente de vitamine? momentan ii dau doar calciu,10 zile la 2 luni.
    va doresc o zi linistita!

    • admin says:

     Personal nu recomand niciodata suplimente de vitamine si minerale decat daca exista acrente evidente clinic si acestea sunt obiectivate in urma analizelor de sange

     • manuela t says:

      buna ziua,va multumesc ca ati raspuns asa repede,sunteti o persoana deosebita!
      o duminica linistita!

 89. Maria says:

  Buna ziua,

  Am o fetita de 7 luni. Problema este ca inca ii mai tremura capusorul cand sta in fundulet sau e tinuta in brate. Il sustine, nu ii cade niciodata dar mai are momente cand tremura. Am facut ec transfrontanelara si a iesit diametrul transvers ventricul 3 la limita superioara. Mi s-a spus ca nu am de ce sa ma tem dar ca trebuie sa revin peste 1 luna pentru alt control. De cateva zile tine limbuta in afara gurii tot timpul. Am fost la doctorita de familie si mi-a recomandat sa ma duc sa o vada un neurolog. Sunt motive de ingrijorare? Sunt posibile intarzieri in dezvoltarea motorie?
  De asemenea capusorul ei nu a prea crescut.PC la nastere 34,5cm iar la 6 luni la control avea 42 cm. De sta in fundulet sta doar sustinuta. In rest este un copil activ, receptibil, se joaca, urmareste persoane si lucruri, rade. Fetita s-a nascut la termen, prin cezariana fara complicatii.Mai are unele ticuri care sper sa nu fie problema:se uita la manute si le analizeaza si face cum mana si de asemeni da cu piciorul stang in dreptul. Sper ca totul este in regula. Astept cu interes raspunsul dumneavoastra.Multumesc

  • admin says:

   Buna ziua,
   Fara sa examinez copilasul nu pot sa va ofer un raspuns concret; dupa descriere pare a fi o tulburare de coordonare de ordin central, o afectiune care este prezenta destul de des la bebelusi si care in general nu pune probleme deosebite, cel mai adesea se recomanda kinetoterapie; pentru un diagnostic corect si un tratament daca acesta se impune, recomand sa o vada un medic cu specialitate de neurologie pediatrica, eventual si un consult pediatric si analize daca acestea se impun.
   Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 90. Lorena says:

  Buna ziua! Fetita mea de 1 an si 2 luni nu duce la gura mancarea, biberonul/cana, nu musca din alimente si nu le mesteca (scuipa toate bucatile mai mari de mancare; ii pasez totul). In prezent are toti dintisorii, dar nicio masea. Nu prea duce nimic la gura, cateodata jucarii, pe care le atinge cu limba si atat, nu le baga efectiv in gura. Incerc sa-i coordonez eu manuta catre gura pentru a manca, dar nu ma lasa, tipa, devine foarte irascibila. De o luna merge singura, insa doar cand nu are incaltaminte in picioare. Cand iesim afara se pune in genunchi si refua sa mearga, pentru ca e incaltata, cu toate ca atunci cand era mai mica si o duceam eu de manuta ar fi mers non-stop. La 7 luni si jumatate am facut kinetoterapie cu ea pentru ca nu statea in fundulet nici cu sprijin, nici fara ( a reusit la 8 luni). Mi se pare ca nu prea face progrese fata de alti copii de-o seama cu ea. Vreau s-o duc la un control neurologic, insa medicul de familie spune sa mai astept. Ce ma sfatuiti?

  • admin says:

   Buna ziua,
   Cred ca v-am raspuns la o alta postare; daca ma insel, dati-mi de stire si revin cu raspunsul.

 91. Anca B says:

  Buna seara,
  Am un baietel de 6 luni si 3 saptamani. A avut 3800 gr la nastere iar acum are 9300 gr si 70 cm. Pe motiv ca este atat de mare, pediatra noastra ne-a recomandat sa-i facem analize sa vedem cum sta cu glicemia. Am facut de doua ori analizele. Prima recoltare a avut loc la 2 ore dupa masa de lapte praf, iar glicemia a fost 110. Apoi inca o recoltare la un al doilea laborator unde limitele date erau 60-80 iar el a avut 85. ( la 4 ore dupa masa de lapte praf) A doua oara am facut si hemoglobina glicozilata si a iesit 4 (<6). Mentionez ca avem deja introdusa masa de ora 14:00 cu supa si piure de legume si partial masa de ora 10:00 cu piure de fructe si completare lapte praf 60 ml. Care credeti ca este motivul pentru care glicemia are valori mai mari? Poate fi ereditar?..eu nu am probleme dar am in familie pe linie materna multe persoane cu diabet. Ar putea fi de la laptele praf? Ce masuri sa iau in continuare? Va multumesc pentru ajutor!

  • admin says:

   Buna ziua,
   In mod normal, glicemia trebuie determinata a jeun;hemoglobina glicozilata reflecta un control bun al glicemiilor in ultimele 3 luni;bebe nu este foarte mare, este peste varsta dezvoltat insa greutatea ideala pt 70 cm este de 8900g,ceea ce inseamna un plus de 400g, valoare care nu este sugestiva pt diagnosticul de paratrofie(obezitatea la bebelusi); nu ati precizat daca papa in timpul noptii; daca nu, dimineata, la prima ora, trebuie efectuata o glicemie venoasa, pt certitudine; va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 92. Andrei Mihai says:

  Buna seara,
  Fetita mea in varsta de 12 luni are acum o greutate de 8700 g, inaltime 76 cm si perimetrul cranian la ultima masuratoare 43,5.
  Dimensiunile la nastere au fost 3000 g, 48 cm si 30 cm.
  La ultimul control medicul nea comunicat ca fonatnele ei sa inchis. Citind pe site am observat ca spuneati de 18luni varsta aproximativa pentru inchidere.
  Intrebarea mea esta daca acest fapt ar prezenta vreun motiv de ingrijorare sau analize ulterioare legat de dezvolatrae creierului si a oaselor craniului?
  Va multumesc

  • admin says:

   Buna ziua,
   Varsta la care se inchide fontanela depinde foarte mult de dimensiunea acesteia de la nastere; se poate inchide la 3 luni, la fel cum se poate inchide la 24 de luni, in ambele situatii fara sa existe consecinte negative. Daca medicul nu a constatat modificari, nu e cazul sa va facei griji; dezvoltarea este corespunzatoare, dimensiunea perimetrului cranian la fel.
   Va doresc sa cresteti mari iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 93. ADELA says:

  buna seara.in primul rand vreau sa va felicit pentru articolele care mie ,personal mi-au fost foarte de ajutor si sa va multumesc ca sunteti atat de prompta cu raspunsurile.acum as vrea sa va rog sa ma lamuriti si pe mine ca nu prea inteleg tabelul…fetita mea de 2,4ani cu intoleranta la cazeina am impresia ca,cantareste prea mult pentru varsta ei si nu stiu daca sa fiu sau nu ingrijorata din punctul acesta de vedere.deci dupa cum v-am spus are 2,4 ani,94cm si 15.5kg.cum vi se pare greutatea ei?si daca vi se pare mare cam ce greutate ar trebui sa aiba fetita mea sa fie in parametri?va multumesc!

  • admin says:

   Buna ziua,
   La 2 ani si 4 luni, lungimea ideala este de 87,4 cm, fetita dvs are o lungime ideala pt 38 luni careia ii corespunde o greutate ideala de 13,92kg; exista un plus de 1,5 kg, indicele nutritional(greutatea actuala/greutatea ideala-15,5/13,9) este 1,11, la limita superioara a valorilor normale; pe graficul din articol, atat lungimea cat si greutatea se situeaza la limita superioara; bazandu-ma doar pe aceste valori, pot sa va recomand sa fiti atenti la alimentele pe care le administrati, sa evitati excesul de lapte(maxim 500g), fainoasele, dulciurile. Va doresc numai bine iar daca sunt intrebari suplimentare, le astept cu drag!

 94. craiu luiza says:

  Buna ziua,apreciez foarte mult site-ul dvs si îl consult mereu cand an vreo nelamurire. Am o fetita de 4 luni si o saptamana. La nastere a avut 3 kg si 49 cm iar acum are 5.50 kg si 62 cm. Am observat ca de 2 săptămâni nu ia in greutate deloc; a avut si niste colici mai puternice. Pana acum am alaptat-o exclusiv la sân, dar mi se pare ca,nu se mai satura si dna dr mi-a recomandat sa-i dau cereale si mar copt, deoarece laptele praf simplu nu ii place. As dori un sfat si din partea dvs, deoarece am văzut ca incurajati alăptarea exclusiva. Va multumesc, cu stima.

 95. craiu luiza says:

  Revin cu mentiunea ca ea este vioaie si are toate achizitiile neurologice si motorii pentru vârsta ei: sta in fund sprijinit, vrea in picioare, se întoarce pe burta, rafe, etc. I-am dat câteva mese de cereale si le mănâncă foarte bine, dar nu stiu daca e ok sa continui. frumos.

  • admin says:

   Buna ziua,

   Ins ituatia dvs, daca raportam greutatea actuala la cea ideala, exista un minus de 375g, ceea ce nu reprezinta un criteriu suficient pentru diagnosticul de deficit ponderal, indicele ponderal fiind 0,93(raportul intre greutatea actuala si cea ideala:5500/5875); raportand greutatea actuala la cea ideala tiand cont de lungime, exista un minus de aproximativ 800g, diferenta care este sugestiva pentru un deficit ponderal usor(indicele nutritional-greutatea actuala impartita la cea ideala raportata la lungime: 5500/6300-0,87); chiar si in aceste conditii, nu as recomanda o diversificare precoce fara a investiga daca nu este o problema medicala raspunzatoare de o crestere mai lenta; as recomanda examen de scaun complet(coprocitograma, coprocultura, proba de digestie) si de urina iar in functie de rezultate eventual alte investigatii sau tratament daca este necesar. In ceea ce ma priveste sustin alaptarea exclusiva pana la 6 luni, bazandu-ma pe recomandarile OMS si ale Societatii Europene de Nutritie Pediatrica; sigur, sunt situatii cand se impune o diversificare precoce, mai ales in situatii de deficit ponderal la care nu se decleaza o problema medicala. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 96. Novac Elena says:

  Buna ziua! Am nevoie de sfatul dv. Fetita cea mica are la 11 luni 8kg si 69 cm. Mi se pare cam micuta. Am nascut-o cu 3780 g si 51 cm. Din prima luna a avut o evolutie destul de lenta. Ea arata bine este bine proportionata. In prezent o alaptez la cerere, inclusiv noaptea + diversificare. Nu isi tine echilibrul încă in picioare decat tinuta si nu prea vrea sa paseasca. Credeti ca trebuie sa mă ingrijorez? Surioara la vârsta ei avea 75 cm si aproape 12 kg si mergea tinuta de manuta. Eu am hipotiroidie, iar celei mici i s-au facut analizele la nastere pt hipotiroidie congenitala si au fost ok. Am avut si un screening neonatal in care propionilcarnitina a iesit cu o usoara valoare peste normal. Le-am repetat dupa o luna si au fost ok dupa aceea. Pana acum nu i-am facut analize. Credeti ca ar trebui? Medicul de familie mi-a spus sa ii berific inltimea pe graficul de crestere si sa ma imgrijorez daca este sub limita de 3%. Noi cam ne apropiem de 3%. Va multumesc!

  • Dr. Delia CHIRA says:

   Buna ziua,
   Lungimea este corespunzatoare pentru varsta de 8 luni, ceea ce nu reprezinta un deficit statural, sunt doar 3 cm in minus fata de lungimea ideala; greutatea actuala este corespunzatoare lungimii pe care o are fetita dvs, deci nu cred ca se impun investigatii suplimentare; indicat este sa va sfatuiti si cu medicul curant, acesta cunoaste evolutia de la nastere pana in prezent si are si avantajul examenului clinic. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori mai aveti nevoie!

 97. Gal Gabriela says:

  Doamna doctor sunt foartw ingrijorata de pc al fetitei mele.A fost nascuta cu in pc de 35 iar acum la 6 luni are doar 40.7 si mi se pare si tare micut in comparatie cu corpul ea fiind si mai grasuta.A fost masurata la 4 luni si avea 39.8 iar la 6.Dictorul de familie a spus ca fontanela anterioara e aproaoe inchisa.Sunt motive de ingrijorarr?

  • Dr. Delia CHIRA says:

   Buna ziua,
   Este un pic la limita inferioara insa deocamdata se incadreaza in limite normale; personal as recomanda un consult neurologic sa va asigurati ca totul este in regula. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 98. monica says:

  Buna ziua. Fetita mea are 2 ani si 2 luni si are greutatea de 12,180 kg si 88 cm. S-a nascut cu 3.200kg si 52 cm. A avut alergie la proteina laptelui de vaca si mananca putin cantitativ si este selectiva la mancare.Noi, parintii ,mancam in fata ei si nu vrea sa guste, nu este pofticiosa. Mi se pare ca este cam slabuta. Va rog sa-mi spuneti daca este dezvoltata corespunzator (greutatea , ianltime) si ce sa mai facem sa-i deschidem curiozitatea si apetitul la mincare. Ce alimente pot sa-i dau care sa aiba calorii mai multe ?Va multumesc frumos.

  • Dr. Delia CHIRA says:

   Buna ziua,
   Atat greutatea cat si lungimea sunt corespunzatoare, nu exista nicio suspiciune de deficit ponderal, deci nu vad necesara o dieta hipercalorica; as merge pe regimul clasic, cu 3 mese principale si 2 gustari, unde sa nu lipseasca proteinele animale(carne, peste, ou) si respectiv fructele si legumele. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 99. monica says:

  Va multumesc frumos pentru raspuns.

 100. monica says:

  Va multumesc frumos pentru raspuns

 101. adina jenei says:

  Baietelul meu are 1 an si are dooar 8,300 kg si 71,5 cm. In ultimele luni a pus foarte putin pe el. Sunt motive de ingrijorare? Multumesc

 102. Dr. Delia CHIRA says:

  Buna ziua,
  Raportat exclusiv la valorile mentionate, pot spune ca, greutatea ideala pentru aceasta lungime este de 9200g;aceasta inseamna un indice nutritional(raportul intre greutatea actuala si cea ideala raportata la lungimea actuala) de 0,90, la limita inferioara a valorilor normale(0,90-1,10); nu ati precizat detalii despre greutatea de la nastere, despre ritmul de crestere de pana acum, eventualele probleme de sanatate, tratamente urmate, regim alimentar; fara aceste detalii nu va pot oferi informatii suplimentare, eventual sfatuiti-va cu medicul curant care ii cunoaste cel mai bine evolutia de la nastere pana in prezent.Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 103. iulia says:

  Buna ziua! Baiatul meu de 12 ani are 139cm si 41 kg.Am mers la endocrinolog,i-a facut radiografie de pumn si a aratat ca are cresterea ca pentru 10 ani. I-a recomandat si regim alimentar, sport(face handbal)si analize, care i-au iesit perfect.Va rog frumos sa-mi spuneti daca ar avea sanse sa creasca mai inalt decat tatal sau(164cm). Mentionez ca pubertatea s-a instalat deja.

  • Dr. Delia CHIRA says:

   Buna ziua,
   Nu as putea sa estimez inaltimea finala; exista o componenta genetica importanta iar inaltimea tatalui nu e foarte “incurajatoare”; sportul poate ajuta putin, la fel, varsta osoasa usor intarziata ne arata ca mai exista potential de crestere; de asemenea, declansarea puberatii va veni cu un ritm mai alert de crestere; este indicata si o suplimentare cu vitamina d, pentru a sustine acest ritm de crestere. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 104. adina jenei says:

  Va multumesc mult pt raspuns. La nastere a avut 2,800 kg si 56 cm. Evolutia lui a fost buna si in parametrii pana cam pe la 6,7 luni, in schimb de cand am inceput diversificarea pune foarte greu pe el. A avut ceva probleme de reflux gastro intestinal, in sensul ca la un momet dat varsa in jet cam tot ce manca la o masa si asta se intampla cam 1 data ,uneori de 2 ori pe zi. Am urmat tratament pt reflux de pe la 7 luni si cam pe la 8 luni nu mai avea varsaturi decat ocazional. Trebuie sa precizez si faptul ca nu e mancacios si e foarte activ. Tot la 7 luni a fost diagnosticat si cu anemie si i s-a prescris fier 1 ml/zi. In rest alte probleme nu au mai fost, dar imi tot fac griji ca mi se pare ca e micut. Am uitat sa precizez ca e alaptat exclusiv la san.

  • Dr. Delia CHIRA says:

   Raportat la greutatea de la nastere, greutatea actuala se incadreaza in limite normale; si la nastere a fost o greutate mica, ceea ce poate semnifica un ritm mai lent de crestere(genetic); daca nu sunt alte probleme asociate atunci inseamna ca acesta este ritmul lui; referitor la anemie, ar fi indicat sa mai repetati analizele, pentru a vedea daca s-a corectat sau mai este necesara administrarea fierului

 105. adina jenei says:

  Multumesc mult pt raspuns

 106. Georgiana says:

  Buna ziua!

  I-am facut de curand analizele fetitei mele de 1an si 7 luni si rezultatele laboratorului (Bioclinica) nu stiu daca sunt corelate cu varsta. Prin urmare nu stiu daca diferentele de valori sunt normale sau nu. Puteti sa ma ajutati va rog sa imi dau seama daca e vreo problema cu analizele fetitei?
  Am sa va redau valorile analizelor (cu valorile de referinta in paranteza):
  -calciu total seric 10.7 mg/dL (8.7-10.4)
  -calciu ionic seric 1.18 mmol/L (1.12-1.32)
  -hematii 5.150.000
  -hemoglobina 13.2 (10.2-13.4)
  -hematocrit 39.6 (31.5-40.5)
  -RDW 13.1 (13.3-14.8)
  -limfocite 65% (32-63%)
  -sideremie 111 microg/dL (50-170)
  -limfocite 65% (32-63)
  -uree serica 34.3 mg/dL (19.26-49.02)
  -creatinina serica 0.27mg/dL (0.5-0.8)
  -TGO 48 U/L(0-34)
  -TGP 20 (10-49)
  -electroforeza proteinelor serice

  A/G 1.79 (1-1.5)
  proteine totale 7.2 (5.6-7.5)
  albumine 64.2 (55.8-66.1)
  alfa 1 glob 4.1 (2.9-4.9)
  alfa 2 glob 15.3 (7.1-11.8)
  beta 1 glob 6 (4.7-7.2)
  beta 2 glob 3.6 (3.2-6.5)
  gama globuline 6.8 (11.1-18.8)
  -proteina C reactiva 0.01 mg/dL (<1)

  Mentionez ca fetita mea nu mananca carne, ou foarte rar si ca lactate doar iaurt de capra. In rest cereale integrele, legume, fructe, leguminoase, nuci, seminte. Greutate 11.500 si inaltime 80cm.

  Multumesc frumos.

  O zi buna!!

  • Dr. Delia CHIRA says:

   Buna ziua,
   Analizele sunt in regula, cu 3 exceptii, nesemnificative; mai exact, o usoara crestere a transaminazelor si a limfocitelor; acestea pot sugera o viroza in antecedentele recente; de asemenea, exista si o usoara scadere a unor fractiuni proteice, mai exact a gama globulinei care apare frecvent la aceasta varsta; imi pare rau ca nu s-a efectuat si fosforul, respectiv fosfataza alcalina, indicatori fideli ai metabolismului fosfo-calcic(utile pt diagnosticul de rahitism); bazandu-ma doar pe aceste valori, fara sa cunosc istoricul medical si sa examinez copilasul pot spune ca sunt in limite normale; suplimentar, va puteti sfatui cu medicul care a recomandat analizele si care cunoaste motivul pentru care acestea au fost efectuate. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 107. auramocanu says:

  buna ziua! am un baiat de 4 ani si sapte luni.L-am nascut dupa o sarcina cu f multe probleme cu 2.900 kg si inaltime de 49 cm Acum are doar 97.5 cm si doar 13 kg.De la 3 luni am descoperit ca are alergie la proteina laptelui de vaca.Mananca foarte putin si daca insist sa manance mai mult vomita. A si o fata de 2 ani si sapte luni si ea este mica de inaltime 84.5 cm si 13.4 kg.Amandoi dorm doar 8-9 max 10 ore noaptea si nu vor sa doarma la pranz.sunt vioi,energici, veseli dezvoltati intelectual normal ptr varsta lor.Baietelul a avut rahitism pe la 1 an dar acum este bine.Am fost la endocrinolog ,analizele au iesit bune dar radiografiile la mana au aratat o intarziere osoasa la amandoi.Ce sa mai fac?

  • Dr. Delia CHIRA says:

   Buna ziua,
   In cazul ambilor copilasi este un deficit staturo-ponderal pentru baiat si doar statural pentru fetita; in cazul baiatului, lungimea e corespunzatoare varstei de 3 ani si 7 luni, deficitul fiind de aproximativ 8 cm; in ceea ce priveste greutatea, deficitul e de aproximativ 1,5kg raportat la lungimea pe care o are in prezent; in cazul fetitei,xista un deficit de 5 cm, ceea ce poate fi constitutional daca si dvs parintii sunteti mai mici de statura; daca medicul endocrinolog nu a recomandat investigatii suplimentare(STH-hormon de crestere/IGF1) ramane sa monitorizati cresterea si dezvoltarea; in cazul baiatului, as recomanda investigatii suplimentare daca a fost acea intoleranta la proteinele din lapte. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 108. Dana Dinu says:

  Buna seara!Baietelul meu are varsta de 6 ani si 9 luni , 21.500g si 120cm!Nelinistea mea este ca nu a luat in greutate de 10 luni dar s-a innaltat 6cm!Precizez ca face innot si are foarte multa energie insa greutatea lui este sub limita varstei!Ce analize ar trebuii sa-i fac?O seara placuta!

  • Dr. Delia CHIRA says:

   Buna ziua,
   Lungimea este corespunzatoare varstei; greutatea ideala pt 120 cm este de 22,3kg, deci aveti un minus de 800g, valoare care nu este sugestiva pentru diagnosticul de deficit ponderal; faptul ca a stagnat in greutate aproape 1an, ar trebui sa fie apreciat in relatie cu starea generala a baietelului, cu eventualele boli avute in acest interval; nu pot recomanda analize in acest sens, cel mai indicat este sa va sfatuiti cu medicul curant care are posibilitatea examinarii si poate stabili daca sunt sau nu necesare investigatii suplimentare. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 109. ramona says:

  Buna ziua,
  In ce masura restrictia de crestere intrauterina asimetrica influenteaza dezvoltarea fizica si neuronala in primii ani de viata?

 110. Alexandrache C says:

  Buna ziua. In urma cu o luna am nascut un baietel la 38 de saptamani. Greutate 3700 g, 50 de cm, pc 39. Mi s-a spus ca ar fi cam mare capusorul si sa facem o echo tranfontanelara. Am facut una la 2 sapt de la nastere. Singura problema a fost distanta intrr coarne de 3,7. Nu stiu daca am scris corect. La o luna de la nastere am refacut, nu s-au evidentiat modificari. Mentionez ca acum i s-a masurat iar pc si are 41. Am fost la neurolog, a zis ca dezvoltarea e normala, reflexe prezente.
  Azi la un al doilea control, a zis ca e prea mare capul. Ca abia la 3 luni trebuia sa aiba 40.
  Intrebarea mea e: e normal sa se tina cont de un grafic la care se ia ca referinta pc de 35 la nastere? Mentionez ca dr neonatolog a zis ca pare a fi ceva ereditar. Sotul are capul mai mare si tuguiat in spate. Exista risc marit de hidrocefalie?
  Multumesc anticipat!

  • Dr. Delia CHIRA says:

   Buna ziua,
   Posibil sa fie o componenta ereditara; 39 e la limita superioara, percentila 95; nu este nicio problema daca periodic se urmareste cresterea, eventual se repeta ecografia transfontanelara. Risc de hidrocefalie nu exista momentan daca dimensiunile ventriculilor sunt normale si nu exista acumulat LCR(lichid cefalorahidian) peste valorile normale.

 111. Cojocaru Mirabela says:

  Buna ziua.baietelul meu are 5 luni 8kg si 68 de cm.as vrea să știu dacă a luat prea mult în greutate.l-am nascut la38 de sap cu3,300si 51 de cm.va mulțumesc

  • Dr. Delia CHIRA says:

   Buna ziua,
   Raportat la greutatea de la nastere este un plus de 500 g(nesemnificativ insa); raportat la lungime(care este corepsunzatoare varstei de 7 luni) greutatea este corespunzatoare; bazandu-ma strict pe valorile mentionate de dvs, pot sa spun ca, nu sunt probleme cu greutatea, Va doresc sa cresteti mari iar daca sunt intrebari suplimentare, le astept cu drag!

 112. Teodora says:

  Revin cu o editare: am revazut actele de externare unde este specificat ca PC la nastere a fost 36 cm. Probabil s-a gresit transcrierea datelor in carnetul de sanatate al nou nascutului (cel care l-am consultat cand v-am scris mesajul) in care PC la nastere este trecut 38 cm.
  Imi cer scuze pentru confuzie.

 113. Oanaandreea says:

  Buna ziua, Fetita mea de 5 luni si 2 saptamani s.a nascut de 3500g,50.5cm si PC 33.5cm.In prezebt dimensiunile ei sunt 7150g, 65cm si PC 43.5 cm. Am fost cu ea la pediatru in urma cu o luna si mi s a spus ca se dezvolta normal, ca nu sunt semne de presiunea intracraniana si copii est europeni au o tendinta crestere rapida a PC in prime le luni.Nu ne a recomandat insa o ecografie transfrontanelara.Sunt inca foarte nelinistita. Dvs ce parere aveti?

  • Dr. Delia CHIRA says:

   Buna ziua,
   Bazandu-ma strict pe valorile mentionate de dvs si eu spun acelasi lucru- dezvoltare excelenta. Va doresc sa cresteti mari iar daca sunt intrebari suplimentare, le astept cu drag!

 114. Marian says:

  Buna ziua,
  Am un baietel de 22 luni cu greutatea de 10,6 Kg si inaltimea de 79 cm. La nastere s-a nascut cu 3,2 Kg si 48 cm. Imi puteti spune daca a crescut corespunzator (in special inaltimea mi se pare cam mica).
  Va multumesc.

 115. Marian says:

  Revin cu o completare : cresterea in inaltime si greutate a fost constanta

  • Dr. Delia CHIRA says:

   Buna ziua,
   Lungimea ideala pentru varsta este in jur de 84 cm; diferenta de 5 cm nu este de ingrijorat, avand in vedere si lungimea de la nastere; aceasta este corespunzatoare varstei de 17 luni; greutatea este corespunzatoare pentru lungimea actuala a baietelului;

 116. Daniela says:

  Buna ziua,

  Va mulțumim pentru sfaturile oferite pe acest site de care am incercat sa tinem cont ori de cate ori am avut ocazia. Am un baietel de 6 luni si jumatate, nascut la 36 de săptămâni cu greutatea de 2750 gr si înălțimea de 47 cm. A fost alaptat exclusiv pana la 6 luni iar pana acum avem diversificata doar masa de pranz cu legume (morcov, ardei, avocado, cartof dulce, patrunjel) si carnita de pui (30 gr). Nu accepta alte legume, am incercat cu pastarnac si dovlecel. Ce as mai putea sa incerc? Dintotdeauna a avut dureri de burtica si gaze, scaun a avut de 5 6 ori pe zi iar de cand am inceput diversificarea doar o data. Insa odata cu diversificarea durerile de burtica sunt mult mai dese, se trezește noaptea si plange, ceea ce nu se intampla inainte. Problema este ca in aceste 2 sapt de cand am inceput diversificarea a luat in greutate doar 100 gr. Pana acum cresterea a fost urmatoarea: primele doua luni cate 1500 gr, a 3 a luna 750 gr, a 4 a luna 650 gr, a 5 a si a 6 a 400 gr. Medicul la care mergem spune ca trebuia sa ia 500 gr, inclusiv in aceasta luna, daca nu va trebui sa ii facem analize. Acum la 6 luni jumatate are 8 kg si aprox 67 cm.
  Ca si dezvoltare, se rostogoleste insa doar pe partea dreapta ( e vreo problema?), sta singur in fundulet si sustinut in picioare, se ridica in 4 labe si incearca sa merga de-a busilea. E atent la noi, rade, se joaca cucu bau. Nu prea se joaca cu jucariile, doar le baga in gura, iar cand il strigam se uita dar nu de fiecare data, si intoarce destul de repede privirea. In schimb daca ne jucam e atent. Mai nou are obiceiul de a racai obiectele ca si cum ar dori sa prinda in mana ceva si repeta aceasta mișcare de mai multe ori. Este in neregula? Va mulțumesc tare mult si ma iertati pentru mesajul lung. Sarbatori frumoase!

  • Dr. Delia CHIRA says:

   Buna ziua,
   Dezvoltarea este una corespunzatoare; daca exista disconfort digestiv(nu prea ar trebui tinand cont ce i-ati oferit) ar fi indicate investigatii suplimentare, cel putin in prima faza analize de scaun si, apoi, in functie de rezultatul acestora extinse; chiar si o ecografie abdominala, mai ales la debut de diversificare pot sa apara mici tulburari intestinale cu acumulare de gaze si de acolo somnul agitat; tinand cont de varsta sunt multe legume permise insa oferite in cantitate mica crescuta progresiv daca la cele introduse anterior au aparut simptomele mentionate; legat de dezvoltarea motorie/psihica, descrierea dvs se “potriveste” varstei, incercat si stimulat pentru a executa intoarceri si pe stanga; va multumesc din suflet pentru apecieri si va mai astept ori de cate ori mai aveti nevoie. Sarbatori Frumoase si dvs!

 117. Irina says:

  Buna seara! Băiețelul meu de 5 ani și 6 luni are 25 de kg. Este o greutate normala pentru vârsta lui?

  • Dr. Delia CHIRA says:

   Buna ziua,
   Nu va pot oferi foarte multe informatii; la varsta asta dezvoltarea se apreciaza pe baza indicelui de masa corporala(IMC) pentru calculul caruia e nevoie de lungime si greutate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sitemap