BRONSIOLITA ACUTA

Ce este bronsiolita acuta?
Este o infectie virala produsa in peste 70% din cazuri de  Virusul Sincitial Respirator ( VSR) care afecteaza in special caile respiratorii inferioare (bronhiolele) determinand astfel inflamarea lor cu scaderea calibrului si implicit aparitia dificultatilor de respiratie. Mai poate fi determinata de virusul paragripal tip 3, unele adenovirusuri si chiar Mycoplasma.
Afecteaza in special copii sub 2 ani cu un varf al incidentei in primele 3 – 6 luni iar dintre acestia un risc mai crescut il prezinta copiii care nu au fost alaptati, cei nascuti prematur si cei care sunt constant expusi fumului de tigara; de asemenea este mai frecventa la sexul masculin si la copii paratrofici ( cei grasuti, pufosi)
Apare cu predilectie in anotimpul rece, putand evolua in mici epidemii.
Clasic se caracterizeaza prin : respiratie suieratoare ( weezing) si dificila ( dispnee in special expiratorie), tuse ineficienta, cianoza si chiar refuzul alimentatiei cu aparitia deshidratarii.

Cum se transmite?
Fiind cauzata de unul din cei mai prezenti virusi in mediu, se transmite cu usurinta, in special pe cale aeriana dar si prin contactul cu obiecte contaminate ( jucarii) cu secretii infectante.
In general imunitatea nu este de durata insa reinfectiile evolueaza mai putin sever; prezenta mai multor episoade de bronsiolita acuta din care cel putin una de severitate crescuta ( care a necesitat spitalizare) constituie unul din criteriile majore de diagnostic al astmului bronsic ( sunt necesare mai multe criterii pentru a stabili acest diagnostic – despre relatia bronsiolita – astm intr-un articol viitor)

Cum se manifesta?
Debutul
– este frecvent sub forma unei infectii de cai respiratorii superioare ( de tip rinofaringita – raceala) cu febra de cele mai multe ori moderata ( sub 39C), obstructie nazala sau secretii apoase care se scurg in gurita si determina tuse; aceste secretii in timp devin mai ” groase” si necesita sa fie fluidificate ; in cateva zile, pot sa  apara dificultati de respiratie ( de la forme usoare pana la forme foarte severe care necesita spitalizare), respiratie zgomotoasa, suieratoare ( weezing) cu folosirea muchilor accesori pentru a usura respiratia.
Perioada de stare :
respiratie rapida ( polipnee) –  de la 40 – 50 respiratii/minut dar care poate  ajunge pana la 60 -80 respiratii / minut in formele severe si dificila in special cand este vorba despre expir ( dispnee expiratorie) – adica aerul existent in plamani nu mai poate fi expirat secundar inflamatiei de la nivelul bronhiolelor
– prezenta weezingului – respiratie suieratoare ( haraiala)
– pentru a-si usura respiratia incerca sa foloseasca mai multi muschi , mai ales cei de la gat, dintre si sub
coaste; in termeni medicali se numeste tiraj ( substernal, intercostal, subcostal); se poate observa cum
respira mai mult cu burtica
tuse iritativa, chinuitoare care in zilele urmatoare devine productiva
– durata este in medie de 5-7 zile, uneori chiar 10-14 zile insa perioada critica este reprezentata de primele 2-3 zile; dupa remisia simptomelor poate persista tusea chiar pana la 3 saptamani.
De asemenea sunt cazuri in care persista weezingul ( respiratia suieratoare) mult diminuat fata de perioada acuta insa care se poate exacerba daca se produce o noua infectie a cailor respiratorii, conducand catre ceea ce in termeni medicali se numeste weezing recurent ( voi detalia pe larg acest subiect intr-un articol viitor).
– prezenta secretiilor in caile respiratorii poate determina aparitia varsaturilor si a mucusului in scaun

Cand ne adresam medicului ?
In principiu ori de cate ori copilul este bolnav trebuie sa solicitati un consult medical si sa nu administrati medicamente ” dupa ureche”. Medicul este singurul in masura sa stabileasca un diagnostic, sa recomande spitalizarea in cazurile severe si sa prescrie un tratament corespunzator. Tin sa subliniez importanta spitalizarii in cazurile severe si doresc pe acesta cale sa va sfatuiesc sa nu refuzati internarea atunci cand un medic specialist recomanda acest lucru.
Este obligatoriu sa solicitati un consult medical de urgenta daca :
 • sugarul are  sub 3 luni;
 • copilul este nascut  prematur
 • exista  si alte boli asociate ( malformatii congenitale ale inimii, imunodeficiente, boli cronice cardio – pulmonare);
 • stare generala este  alterata cu febra mare, apatie, somnolenta
 • sunt prezente  crizele de apnee ( oprirea pentru perioade scurte de timp a respiratiei)
 • exista  cianoza medie/severa ( perioronazala – in jurul guritei, la nivelul extremitatilor)
 • copilul respira foarte greu, si repede ( peste 60 -80 respiratii/minut), are dificultati la expiratie( nu poate da aerul afara) sau face pauze scurte la respiratie ( apnee)
In unele cazuri e necesara spitalizarea deoarece este nevoie de oxigen pentru a usura respiratia si administrare de lichide pentru a corecta deshidratarea.

Complicatii :
1. Insuficienta respiratorie
2. Acidoza metabolica ( hipoxie = scaderea oxigenarii si hipercapnie = cresterea nivelului dioxidului de carbon)
3. Sindrom de deshidratare acuta
4. Suprainfectie bacteriana cu aparitia  pneumoniei/bronhopneumoniei
5. Convulsii febrile ( in ascensiunile termice bruste)

Cum se trateaza ?
In privinta tratamentului sunt doua aspecte pe care le voi trata separat si anume, tratamentul si urmarirea la domiciliu ( pentru cazurile usoare) si tratamentul in cazurile severe care necesita spitalizare.
Fiind vorba de o infectie virala nu se administreaza antibiotice; acestea nu scad durata infectiei si nici nu previn suprainfectia bacteriana.
Tratamentul la domiciliu :
Aceta este tratamentul uzual…NU ADMINISTRATI MEDICAMENTE decat daca au fost prescrise de un medic pediatru si daca acesta  decide ca este vorba de o infectie usoara si poate fi tratata acasa ( sub supraveghere permanenta)
Masuri generale :
temperatura ambientala : 20 C; aer umed ( ideal umidificator) daca nu …vas cu apa pus pe calorifer sau un prosop in permanenta umed
evitarea expunerii copilului la fumul de tigara ( prin efectul iritant mentine inflamatia si obstructia bronsica)
hidratare corespunzatoare ( cantitati mici de lichide administrare la intervale scurte) nu fortati copilul sa bea  sau sa manance pentru ca atunci pot sa apara varsaturi care vor accentua sindromul de deshidratare; puteti sa administrati lapte, ceai, supe, sucuri de fructe, apa, compot
– usurarea respiratiei prin ridicarea capatului patului unde copilul doarme sau plasarea unei perne in plus sub   capul acestuia.

Tratament medicamentos:
 • nu voi insista foarte mult asupra lui intrucat vreau sa descurajez practicile din ce in ce mai frecvente de administrare a medicamentelor fara avizul unui medic ( medicul care consulta copilul).
 • Scopul acestui blog nu este de a va da tratamente in absenta examinarii clinice sau de a combate tratamentele prescrise de medici, acest lucru fiind imposibil. Medicul care examineaza copilul este suveran in ceea ce priveste diagnosticul si tratamentul. Scopul acestui blog este de a va explica anumite lucruri, anumite investigatii medicale  si tratamente.
antitermice daca exista febra ( alternativ Paracetamol si Ibuprofen in dozele recomandate de medicul pediatru) – nu administrati Aspirina copiilor cu varsta sub 12 ani
aspirarea mecanica a secretiilor de la nivelul nasului – in special inainte de mese si de somn pentru a ameliora respiratia si a usura alimentatia, respectiv somnul
picaturi in nasuc ( ser fiziologic sau apa de mare sterilizata ) daca acesta este infundat pentru a facilita respiratia
medicatie fluidifianta ( sub forma de sirop sau mult mai eficient sub forma de aerosoli) pentru tuse productiva (ATENTIE! Tusea  nu se inhiba, nu se administreaza antitusive!! secretiile trebuiesc eliminate deoarece prin stagnarea lor in caile respiratorii se poate produce suprainfectia bacteriana)
Aparatul de aerosoli este foarte benefic si ar fi util sa achizitionati unul, acesta fiind eficient si in alte situatii decat bronsiolita acuta; aerosolii sunt substante medicamentoase sub forma unor fine picaturi care ajung direct la locul inflamatiei, respectiv in caiele respiratorii; sunt diferite tipuri de medicamente ce pot fi administrate sub forma de aerosoli; deosebit de eficient este administrarea de Adrenalina diluata cu ser fiziologic sub forma de aerosoli insa numai strict sub supraveghere medicala deoarece pot sa apara efecte adverse severe.
Formele moderate si severe necesita internare in spital si supraveghere permanenta cu administrarea de tratament suportiv, de sustinere si bronhodilatator, corticoterapie. Parerile sunt contradictorii in ceea ce priveste eficienta administrarii Salbutamolului (Ventolin, Albuterol ) desi la noi este destul de frecvent prescris. La fel parerile sunt impartite in ceea ce priveste corticoterapia ( hemisuccinat de hidrocortizon administrat intravenos sau Prednison administrat oral, inhalator Flixotide) insa in unele cazuri si-a dovedit eficienta. Oricum tipul medicatiei administratata in spital ramane strict la latitudinea medicului curant, in functie de forma de boala, eventualele boli asociate.
Voi atasa mai jos Recomandarile Ghidulului American de Diagnostic si Tratament in Bronsiolita:
 1. Evitarea contactului cu alti copii bolnavi de boli respiratorii in timpul internarii.
 2. Diagnosticul radiologic si de laborator este necesar doar pentru identifcarea situatiilor de comorbiditate ( boli asociate)
 3. Aspirarea secretiilor nazale este importanta inainte de alimentare sau de administrarea medicatiei inhalatorii.
 4. Continuarea tratamentului inhalator doar la acei pacienti la care se demonstreaza ameliorarea raspunsului clinic (compararea scorului respirator inainte si dupa aerosoli bronhodilatatori).
 5. Efectuarea pulsoximetriei ( determinarea nivelului de oxigen) atunci cand examenul clinic sugereaza o posibila hipoxie.
 6. Suplimentarea cu oxigen ori de cate ori copilul devine cianotic si saturatia oxigen este sub 91%.
 7. Incurajarea aportului oral de lichide, administrarea lichidelor parenterale ( prin perfuzii) fiind utilizata doar daca este absolut necesar.
 8. Minimalizand utilizarea rehidratarii parenterale, a oxigenoterapiei sau a monitorizarii continue a functiilor vitale, se reduce durata internarii.
 9. Educarea parintilor referitor la necesitatea aspiratiei secretiilor nazale, a semnelor si simptomelor de aparitie a sindromului de deshidratare sau de agravare a conditiei respiratorii. Este necesara, de asemenea, avizarea lor cu privire la normalitatea prelungirii simptomatologiei respiratorii in bronsiolita.
Cum putem preveni?
 • alaptarea exclusiva la san pana la 6 luni ( din nou subliniez importanta acesteia)
 • evitarea zonelor aglomerate si a contactului cu persoane bolnave
 • aerisirea frecventa a camerei copilului; protejare impotirva mucegaiului
 • evitarea fumatului ( nu numai in camera copilului ci in toata casa)
 • spalarea frecventa pe maini cu apa calda si sapun
 • copiii cu risc ridicat de contractare a acestei boli (cei nascuti prematuri sau cei cu probleme pulmonare sau cardiace, deficit imun) vor primi tratament pentru protejarea impotriva virusurilor.
 • din pacate nu exista disponibil un vaccin care sa previna aceasta imbolnavire

214 Responses to BRONSIOLITA ACUTA

 1. Pentru copilasi fericiti si mamici linistite | Pediatru Cluj says:

  […] Bronsiolita acuta […]

  • ramona bodean says:

   Buna ziua!
   Fetita mea are 4 luni jumate si de vreo 3 saptamani tot are nasucul infundat, oaree bine ca ii tot fac aerosol?Pediatra mi0a dat sa ii fac 2-3 seri cu flixotide si ser fiziologic, si dimineata si la amiaza cu Na Cl 5.85% si ser fiziologic timp de 4-5 zile, 2 zile i-a trecut si azi am observat ca iarasi ii este infundat nasucul, pot continua sa ii fac aerosol?

  • maria _ghe says:

   buna ziua,am un baietel de 1 an si a fost bolnav la plamani pe 1 dec I-am facut treatment cu zinnat 5 zile,apoi injectabil zinacef 5 zile si apoi ketof seara tp de 10 zile.dar copilul tuseste f rau ..rupe..si tuseste mai mult in tp ce doarme..este normal dupa 26 de zile…sa nu fie nici o schimbare.va multumesc

  • Dana Popa says:

   Baietelul meu de 8 luni are bronsiolita de o saptamana.este vizibil mai bine dar inca nu este vindecat.exact ceea ce spuneti dvs ca nu este indicat in tratarea bronsiolitei exact asta i-a prescris medicul. Adica: injectii cu ampicilina, gentamicina si hidrocortizon, siropuri antitusive Eurespal si Aerius, inhalatii cu Ventolin si Flixotide plus Prednison care l-a introdus in momentul in care a scos hidrocortizonul injecabil. Cand am terminat si ampicilina si gentamicina injectabil am trecut la Amoxiclav 457mg. Cititind articolul imi dau seama ca practic face un tratament care nu va da rezultate desi suieratul nu se mai aude decat ocazional iar nasucul nu mai curge asa rau. Ce sa cred? E bine sa urmez acest tratament sau nu? Peste 4 zile mergem iar la control. Sincer incep ssa ma ingrijorez pt ca nu stiu ce sa mai cred. Va multumesc.

 2. Pentru copilasi fericiti si mamici linistite | Pediatru Cluj says:

  […] 4. Bronsiolita acuta […]

  • Alina says:

   Buna.Baietelul meu de 6 luni a făcut o brosiolita care a coborât apoi in plămâni transformsndu_se in pneumonie.I-am dat Amoxacilina si aerosoli cu ventolin si flixotide.Dupa 2 zile respira mai bine,însă apare șuieritul imediat după ventolin.Credeti ca trebuie sa intrerup aerosilii?Starea lui este una ff buna.Doar ca după ventolin si flixotide respirația se schimba,apare hârâitul si suieratul.Sa opresc aerosolii?

 3. olga says:

  buna ziua! sunteti draguta va rog sa-mi raspundeti la cateva intrebari?baietelul meu are 4 luni imediat,s-a racit si o zi a facut temperatura,38.1,dar urmatoarele zile nu a mai facut,i-am dat panadol baby,la prescriptia medicului copilului,care nu e pediatru la baza,are ceva curs numai si poate lua sugari! copilul a inceput sa tuseasca si sa aiba multe secretii care le tot aspiram cu batistuta bebelusului,si a inceput sa aiba un suier.am chemat dr sa-l consulte si s-a speriat.bebele are si reflux,depistat pe la 2 luni,cand am inceput tratament pt asta.Doctorita copilului a zis ca are tusea si rosul in gat de la reflux,in fine,asta insemna ca de la 2 luni el tot cu rosu in gat e? s-a speriat ca e asa bolnavior si i-a dat ospamox -2 ml la 8 ore(la greutatea lui de 8 kg,cam mare),eurespal siropel,de 3 ori cate 5 ml,si aerosol cu adrenalina dizolvata cu ser fiziologic. eu intre timp am vb cu o pediatra din oras de la mine,care numai peste 2 zile poate sa ma primesca.azi a fost dr copilului sa-l vada si a vazut ca are in continuare suierul,dar mai mult cand are secretiile.i-a dat ketotifen sirop-1mg/5ml-dim si seara,cred ca am scris bine,ca nu prea inteleg scrisul dansei,asa,si sa marim doza de ospamox la 4 ml la 8 ore. si sa-i fac in continuare aserosolul cu adrenalina,si plus,aerosol cu un preparat de la farmacie care contine bronhexim,eritromicina,dexametazona..sincer,d-na doctor,eu imi consider copilul cobai.eu nu o sa-i dau aceste chestii,pana nu merg luni la control la dr pediatra sa-l vada. O parere personala daca se poate si sunteti draguta,va multumesc dn suflet.O zi buna!

  • Pediatru Cluj says:

   Buna ziua,
   Orice infectie respiratorie poate sa aiba o evolutie mai putin buna si de aceea tratamentul se ajusteaza pe parcurs, in functie de simptomatologia care apare; asadar, nu este vorba de experimente facute pe copilasul dvs, ci doar de o adaptare a terapiei la evolutie si simptome; asupra tratamentului nu pot sa ma pronunt, neexaminand copilasul; din simptomatologia descrisa de dumneavoastra pare a fi vorba despre o bronsiolita, o infectie virala, in aparitia careia un rol important il are si refluxul gastroesofagian, licidul care reflueaza din stomacel putand fi aspirat in caile respiratorii.Recomandarea mea este sa urmati tratamentul indicat de medic iar daca relatia cu acesta nu este bazata pe incredere puteti lua in discutie transferul la un alt medic. Spun asta deoarece in anii care urmeaza va veti mai confrunta cu diferite probleme si este important sa aveti incredere in medic si sa urmati recomandarile acestuia. Va doresc sa aveti parte numai de sanatate si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!

   • olga says:

    Va multumesc foarte mult! Am zis ca am impresia ca face experimente pe copilu meu tinand cont ca la ultima vizita,i-a mai dat si un sirop,care pe prospect are indicatii de aplicare dupa 6 luni,plus de asta sa fac 2 seturi de aerosol,unul cu adrenalina, si celalalt cu bronhexim, care din cate am inteles,nu se da la bebei asa mici. Va multumesc foarte mult si va doresc multa sanatate.O zi placuta!

   • Delia says:

    Buna ziua,am 2 copii o fetita de 1an 9luni si un baietel de 3luni jum.Am probleme cu feita imi face des rosu in gat si temperatura mi-a facut chiar si o convulsie pt care urmeaza tratament.acm 2 sapt a facut injectabil ceftamil pt rosu in gat si infectie urinara si a avut temp incontinuu timp d o saptamana…o sapt dupa iam dat cu albastru de metil si iam dat mig400 si ambroxol dar tusea ii tot persista si ii curge nasucul iar ce pot sa ii fac de la 3 luni o am cu probleme incontinuu am fost internata si tratamente incontinuu…saraca e satula de tratamente ce pot sa ii fac sa nu mai raceasca asa des …am si baietelul are 3luni jum si mia facut si el rosu in gat si temp38cu9 mia dat pediatru tratament cu keflex este bine k iam dat nu este km mik pt antibiotik k asa am patit si cu fata de la 3 luni nu vreau sa devina si el sensibil….ce pot face?????/

   • Roxana says:

    Buna ziua , as avea si eu câteva întrebări la dumneavoastră , am un băiețel de aproape 4 luni care de 6 zile este răcit , medicul pediatru mi-a zis ca are bronsitita si mi-a dat doar un sirop de tuse(bebe biosept) la început imi tușa foarte mult acum parca începe sa ii treacă dar se aude un hârâit îngrozitor din piept partea dreapta ,ma îngrijorează foarte tare hârâitul🙁

    • Dr. Delia CHIRA says:

     Buna ziua,
     Daca este bronsiolita ma tem ca bioseptul nu este suficient; tinand cont de varsta foarte mica este necesar consult medical de urgenta. Va doresc insanatosire grabnica iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 4. florina says:

  Buna ziua.Am un copil cu down de 2 luni, a facut la 6 saptamani bronsiolita tratata cu ampicilina intravenos 5 zile, apoi la o saptamana iar bronsita , eram deja internati la IOMC Buc, se pare ca de acolo a luat-o, bronsita tratata cu genta si ceftriaxon 7zile, aerosoli cu adrenalina 10 zile. Mentionez ca in permanenta a a vut harait in piept chiar si la externare, adica acum o saptamana. acum are acest harait f puternic si ma tem de o recidiva, va rog sa-mi spuneti ce sa fac. va multumesc!

 5. florina says:

  am uitat sa va spun, poate are importanta, copilul a avut la nastere 3700 g dar nu a luat deloc in greutate, acum are 3550 g , la 2 luni. nu are malformatii, are stridor laringian de la 2 saptamani.As dori un sfat deoarece NU as vrea iar un tratament cu antibiotic. Va multumesc

  • Pediatru Cluj says:

   Buna diminieata,
   Avand in vedere varsta mica a bebelusului, greutatea mica pentru varsta si asocierea sindromului Down orice infectie respiratorie va trebui tratata cu multa seriozitate necesitand cel putin in primele luni spitalizare si/sau tratament intravenos; pana la recuperarea greutatii, tinand cont si de o hipotonie generalizata a copilasilor cu Down, plus prezenta stridorului laringian acesta trebuie sa beneficieze de ingrijiri suplimentare iar tratamentul ambulator(la domiciliu) nu prea se poate lua in considerare. Eu va recomand ca la cele mai mici semne de infectie(de orice natura), la inrautatirea starii generale sau la stagnarea/scaderea in greutate sa mergeti la spital pentru a beneficia de ingrijiri corespunzatoare. Va doresc sa aveti parte de multa sanatate iar daca mai aveti intrebari sau nelamuriri, va astept cu drag!

 6. Ramona says:

  Buna ziua,
  Bebelusul meu de 4 luni si 2 saptamani a fost diagnosticat cu bronsiolita. A avut contact cu bunica acestuia care tusea. Boala a debutat cu tuse “magareasca”, ca sa ma exprim in termeni populari. A fost vazut de dr. pediatru si tratamentul prescris este: isoprinosine 1/2 capsula pe zi, aerosoli cu dexametazona si ser fiziologic de 2 ori pe zi, bromhexin 10 picaturi de 3 ori pe zi si vibrocil in doza mica-1 picatura in fiecare nara de 2 ori pe zi. Avem deja 2 zile de tratament si copilul tot tuseste puternic in special seara si dimineata si are acel suer in respiratie. Stiu ca dv. spuneti ca medicul curant are intaietate insa eu vreau sa imi spuneti daca dv. considerati ca tratamentul este unul eficient. Tratamentul acesta trebuie sa il urmam timp de 5 zile si dc nu se amelioreaza trebuie sa trecem pe prednison.
  Va multumesc!

  • Pediatru Cluj says:

   Buna ziua,
   Asa este, medicul care examineaza copilasul stabileste tratamentul in functie de simptomele acestuia si de ce “gaseste” examinandu-l; nu exista un tratament standard pentru o anumita afectiune de aceea medicamentele pot fi diferite de la caz la caz; bronsiolita este o afectiune virala si de aceea tratamentul este simptomatic, adica indreptat impotriva simptomelor; de asemenea tratamentul cu aerosoli este cel mai indicat deoarece merge “drept la tinta”; este normal sa tuseasca dupa doua zile de tratament insa trebuie sa observati o ameliorare de la zi la zi. Daca aceasta nu se intampla atunci trebuie sa mergeti din nou la medic pentru o reevaluare. Va doresc sa aveti parte numai de sanatate iar daca mai aveti si alte intrebari, va astept cu drag!

   • Sabau Lavinia says:

    Buna seara.Inainte sa trec la problema mea vreau sa va felicit pentru tot ceea ce faceti pentru noi mamicile.Numele meu este Lavinia.Am un baietel de 6luni si doua saptamani.De 7zile are secretii in nasuc pe care le aspiram zilnic si doctorul nostru ne-a sfatuit sa folosim doar ser sau apa de mare .Nu a facut temperatura,mananca,este vesel,dar secretiile sunt inca prezente .Imi puteti da un sfat va rog.Stiu ca nu dati tratamente fara a consulta bebeii,dar parerea d-voastra
    ar fi bine venita pt linistea mea.Multumesc anticipat.

 7. anca says:

  Am citit ca pt brnsiolita nu se administreaza antibiotic ,dar eu primesc de fiecare data tratament cu augmentin plus eurespal si salbutamol.Baietelul meu are 1 an si 10 luni iar problemele au inceput de la 8 luni.

 8. Pediatru Cluj says:

  Buna seara,
  Bronsiolita este o infectie virala si frecvent tratamentul de electie se bazeaza pe aerosoli; este din pacate o practica frecventa abuzul de antibiotice insa eu nu pot sa contrazic medicul care examineaza copilasul.Va doresc sa aveti parte numai de sanatate iar daca mai aveti si alte intrebari, va astept cu drag!

  • paraschiv angela says:

   buna ziua,
   am o fetita de 7 luni si 3 saptamani, iar de la 7 luni a facut febra(intre 38 si 39) ,tuse latratoare si haraiala in piept. Am fost cu ea la pediatru si mi-a dat aerosoli cu adrenalina 5 zile, antitermice si sirop stodal(7 zile). Febra a persistat vreo 3 zile la rand si disperata am sunat-o pe doctorita care mi-a recomandat amoxacilina 7 zile(in timpul tratamentului cu antibiotic febra a mai durat inca 2 zile). Dupa tot acest tratament tusea si haraiala nu s-au ameliorat…am fost iar la consultatie si mi-a dat aerosoli cu ventolin de 3 ori be zi, si aerosoli cu flixotide de 2 ori pe zi si sirop de tuse eurespal 7 zile. Dupa tratamentul acesta tusea s-a mai ameliorat si parca si haraiala, insa dupa 3 zile a aparut din nou tusea…uscata si deasa…am fost din nou la doctor si a zis ca nu are nimik fata, ca e bine si mi-a dat iar aerosoli cu adrenalina 5 zile si fluimucil, si niste pastilute(nu mai stiu exact denumirea). nici dupa acest tratament fata nu se simte bine, am luat din nou legatura cu doctorita si i-a dat din nou sirop de tuse eurespal si ketof( 2,5 ml seara). A terminat si acest tratament, haraiala persista si tusea a inceput sa se rupa. am sunat-o pe doctorita, iar momentan ii dau antibiotic(de 2 zile) keflex si cu dezamagire va spun ca tusea e mai ameliorata(insa exista) si mucisorii si haraiala sunt la ei acasa .Pe tot parcursul tratamentului am aspirat-o cu folosit ser fiziologic de 4 ori pe zi

 9. alina says:

  poate fi diagnosticat un copil la 1 an si 4 luni cu astm bronsic?

 10. Pediatru Cluj says:

  Buna ziua,
  Astmul bronsic poate fi diagnosticat la orice varsta, chiar si la varsta de 1 an si 4 luni.

 11. Dan says:

  Buna ziua,

  Copilul meu are 6 luni, a fost diagnosticat de medicul de familie cu bronho spasm si i-a fost dat salbutamol si aerius.Am citit prospectul si: salbutamolul se da de la 2 ani si aerius de la 1 an.
  Imi puteti spune daca sa mai continuam cu ele.

 12. Pediatru Cluj says:

  Buna dimineata,
  Asupra tratamentului nu pot sa ma prount dat fiind ca nu am examinat copilasul; bronhospasmul inseamna o ingustare a calibrului bronhiilor si se manifesta fie prin dificultati de respiratie, fie prin tuse; salbutamolul indicat este un bronhodilatator, adica creste calibrul bronhiilor si astfle amelioreaza semnificativ simptomele ce apar consecutiv ingustarii bronhiilor; se poate administra si la varste mai mici, chiar si la 6 luni daca este corect dozat.Aeriusul este un antihistaminic, un medicament antialergic care si el poate fi administrat la 6 luni daca este absolut necesar.
  Va doresc sa aveti parte de sanatate iar daca mai aveti si alte intrebari, va astept cu drag.

 13. laura rus says:

  Buna ziua,
  de ff mult timp va citesc si apreciez ceea ce faceti. La capitolul bronsiolite si wheezing recuren suntem veterani: avem baby haller, aparat de aerosoli etc etc. Am fost internati de vreo patru ori, tratamentul fiind in mare cam acelasi: hidrocortizon, aerosli, antibiotic (desi nu a facut febra), salbutamol (sirop a reactionat urat la el si l-a inlocuit cu ventolin baby haler). De fiecare data cand stranuta si ii curge nasul deja sunt terminata si ma gandesc ca ajungem unde de fapt nu ne dorim. Acum avem 2 ani si 8 luni, am trecut cu bine de o raceala luna trecuta, insa de vineri suntem iarasi raciti: foarte multe secretii incolore, de ieri si tuse din pacate, fara febra-i-am dat preventiv si panadol baby de joi pana sammbata. I-am facut si aerosoli cu flixotide tot de ieri si baby haler de aseara. I-am dat de joi si cate un singulair masticabil seara(intrucat nu-mi lipseste din casa)doarme bine, tuseste foarte rar seara in somn, insa in timpul zilei secretiile sunt foarte multe, desi isi sufla nasucul sau le scoatem cu aspiratorul, iar seara e deja terminat. La partea de vibrocil in nasuc si apa de mare nu prea avem sorti de izbanda. Nu se aude inca nimic, gen wheezing, dar am vazut ca, daca este obosit sau agitat gafaie ff tare si des din cauza nasucului. Tratamentul de mai sus a fost bineinteles prescris si de medicul de familie, joi cand am fost la consultatie, azi mergem iarasi. Pt tuse i -am dat doua zile stodal, insa nu ii place si facea criza de tuse dupa, asa ca am intrat de ieri pe prospan, acsta stiind ca a functionat si in alte cazuri. Am si aerius in casa, nu i-am dat inca..credeti ca ar fi eficient..nu vreau sa fie foarte multe, dar credeti-ma ca sunt ff speriata sa nu ajung la spital cu el. uff…am scris mult:) sper sa nu deranjeze, insa dupa ce trecem, speram noi cu bine peste aceasta raceala, am dori sa venim pana la Cluj la o consultatie amanuntita+analize . Prin urmare avem nevoie de trimitere? Efectuati consultatii si sambata sau vinerea dupa amiaza dupa 5?- noi suntem din Bistrita.Am mai fost acu doi ani la Cluj la d-na Farcau, dupa al doilea episod, si am urmat un tratament de trei luni cu Zyrtec si sase cu singulair, insa nu am mai fost de atinci la control, intrucat la fiecare raceala totul debita brusc si evolua rapid, si ne rezeam in spital, din pacate.In speranta unui raspuns, va multumesc anticipat. Laura Rus.

 14. Pediatru Cluj says:

  Buna ziua,
  Multumesc pentru aprecieri, ma bucur ca informatiile va sunt de folos. In ceea ce priveste situatia dvs, in momentul de fata tind sa cred ca nasucul este principalul vinovat si ca de acolo ar trebui inceput tratamentul sa zic asa; daca vibrocilul nu este eficient, incercati Maxitrol, cate 1 picatura in fiecare nara de 3 ori pe zi, dupa ce in prealabil ati pregatit terenul cu ser fiziologic; aspirati cat de des nasucul pentru a elimina secretiile care se formeaza; dupa tratamentul indicat, inclusiv zyrtecul din antecedente tind sa cred ca s-a ridicat suspiciunea unei alergii; intrebarea mea este daca s-au facut ceva teste in acest sens; de asemenea tratamentul cu singulair, se indica atunci cand se ridica suspiciunea de astm bronsic; s-a pus vreodata astfel problema? cum a evoluat in cele 6 luni de tratament?; mai mult cred ca ar fi necesar si un consult ORL pentru eventualii polipi care s-ar fi putut forma si care pot intretine astfle de infectii respiratorii. Daca mai aveti si alte intrebari, va astept cu drag. Cat despre programare scrieti-mi pe mail (pediatru@pediatrucluj.ro) si vom stabili toate detaliile necesare. Va doresc numai sanatate si va astept cu vesti bune.

 15. teodorescu iulia says:

  buna ziua doamna doctor,
  am patit-o si eu cu bebelina mea. are 6 luni jumate si in ultima vreme era f maraita din cauza dintilor. seara trecuta, dupa baie, a inceput sa planga f rau, am pus totul pe seama faptului ca era obosita si ca o sacaie dintisorii. inainte sa o adorm i-am dat 4 ml de panadol pt dinti. si-apoi a inceput calvarul. toata noaptea a fost f agitata, se trezea, plangea rau, reuseam sa o adorm dar dormea putin si iar se trezea. Nu stiam ce sa mai fac, mai ales ca ea doarme de obicei toata noaptea. in dimineata asta am pus mana pe ea si frigea. i-am luat temperatura si avea 39 – termometru digital. Am fugit la medicul pediatru, a ascultat-o la plamani si a zis ca e ok. Apoi s-a uitat in gat. verdict- rosu in gat. Si mi-a spus ca febra de fapt are 38.5 ca se scad 5 unitati din nu stiu ce motiv(??).Partea proasta e ca ea era f agitata, plangea fara oprire si dupa ce s-a uitat in gat a varsat – deci gatul si mai iritat. Ea e hranita cu Humana AR deci e sensibila pe partea cu varsaturile desi nu am mai avut probleme cu refluxul de mult timp. I-a dat sa ia antibiotic – amoxicilina parca, sper sa nu gresesc- la 8 h cate 2.5 ml si la nevoie Nurofen. Intrebarea mea este: e ok sa ii dau probiotice pe durata tratamentului? Ei ii curge putin si nasul, de cate ori pe zi a il curat fara sa o irit cu aparatul acela? eu ii pun ser fiziologic, trebuie si altceva? de respirat respira pe nas, doar ca “fluiera”un pic. tuseste putin cand plange. Acum febra ia scazut si doarme insa doar pe picioare leganata continuu- recupereaza de noaptea trecuta- dar plange in somn si se trezeste plangand. Ii pot da ceva pt durere? eu i-am dat Panadol pentru ca nu o puteam linisti. Cum o pot hidrata? ea refuza apa sau sucul de fructe….singurul lichid: laptele. Se poate constipa de la febra? Ea nu a mai facut caca de azi dimineata, ea facea de mai multe ori pe zi. E posibil sa fi luat de la mine? eu am fost racita zilele astea. Este adevarat ca are imunitatea scazuta in perioada de eruptie dentara? Ea nu a mai fost racita niciodata pana acum. multumesc

 16. teodorescu iulia says:

  revin cu unele detalii: bebe a facut acum seara caca, mai moale dar legat, cu miros un pic mai pregnant decat in mod normal fara mucozitati. stari de somnolenta nu imi dau seama daca are, cred ca mai degraba este din cauza ca nu a dormit noaptea trecuta, dar ca sa o linistesc o legan pe picioare deci intr-un final adoarme. cam la o ora – doua de veghe, o ora jumate de somn – dar insistat, nu somn foarte profund. Am citit un articol la dvs pe site despre infectia cu rotavirus. credeti ca poate fi vorba de asa ceva? mentionez ca eu am vaccinat-o impotriva acestei infectii. acum la 6 luni jum tocmai ne pregateam de vaccin cand a aparut problema aceasta. multumesc mult

  • Pediatru Cluj says:

   Buna seara,
   Chiar daca raspunsul meu este un pic inarziat am sa incerc sa raspund la unele din intrebari. Probabil cu raceala sunteti in regula si ati scapat de tratament;cand se ia temperatura unui copil daca se determina intrarectal se scad cele 5 unitati, deoarece se vorbeste de temperatura centrala sa zic asa;este important de intervenit atunci cand temperatura depaseste 38,5 C; pe langa medicatie trebuie scazuta temperatura ambientala, se pot face bai racite progresiv, comprese cu apa calduta si multa hidratare; este suficient laptele, acesta contine peste 85% apa; cat despre aspirarea nasucului aceasta este esentiala deoarece secretiile daca stagneaza se pot suprainfecta si pot sa apara si alte complicatii. Va doresc sa aveti parte numai de sanatate si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie.

 17. monica says:

  buna ziua
  La varsta de 5 ani se mai poate pune diagnosticul de bronsiolita?

 18. Pediatru Cluj says:

  Bronsiolita este o infectie virala ce determina inflamarea cailor respiratorii mici, bronhiolele si este foarte frecventa pana in jurul varstei de 2 ani;la copilasi mai mari poate sa apara insa atunci de multe ori este implicata o bacterie, micoplasma pneumonie care determina o afectare atat a cailor respiratorii mici cat si a interstitiului pulmonar.

 19. Carmen Popa says:

  Buna ziua,
  Baietelul meu are 2 ani si 2 luni. A inceput gardinita in urma cu 2 luni.
  La nici o saptamana dupa accea a inceput cu mucozitati galben-verzui, fara alt simptom(gen tuse sau altceva). La aproximativ cinci zile de la debutul rinitei a facut brosiolita; medicul gradinitei trecuse la diagnostic si wheezing.
  A facut tratament cu ventolin si adrenalina sub forma de aerosoli si la 2 zile dupa inceputul tratamentul ni s-a dat si prednison pentru 3 zile dupa schema 1/2-1-1/2-1 tablete in paralel cu aerosolii. Ni s-a recomandat in acelasi timp si ketof cate 2.5ml de 2 ori pe zi. In urma tratamentului a fost ok. Ketof a luta timp de 2 saptamani.
  Intre timp a facut o infectie la amigdale cu febra destul de mare care a cedat la 2 zile dupa inceputul curei cu antibiotic(zinat timp de 10zile). Dupa amigdalita a urmat iarasi o perioada cu mucozitati galben verzui care nu cedau la vibrocil sau maxitrol; asta a durat aprox. 2 saptamani. Cand in sfarsit am scapat de muci a facut o stomatita aftoasa. La o saptamana dupa, au inceput iarasi mucisorii la fel de insistenti si din nou fara nici o ameliorare la tratamentul cu picaturi pentru nasuc. Si din nou dupa o saptamana de muci incepe o tuse seaca f. frecventa (adica tusea intruna) si din nou diagnostic de wheezing (de aceasta data recurent). Tratament cu ventolin si adrenalina aerosoli timp de 3 zile si ketof timp de o luna. Acum este mai bine; suieratul se mai aude f slab doar cand tuseste. Tusea e productiva si destul de rara. Mucozitatile nu au disparut inca.
  El la mancare nu e alergic (diversificarea am facut-o ca la carte cu alimente introduse treptat si in cant mici). Flixotide nu putem face pentru ca la prima administrare ( 1 bronsita pe la 1 si 4luni) a facut afta care a durat aproximativ o luna pana a cedat – era pe faringe si intre timp a avut 2 episoade de stomatita aftoasa
  A mai avut 3 laringite pe care le-am tratat astfel: prima cu aerosoli cu adrenalina(medicul ne recomandase flixotide in prima faza), a doua cu paracetamol si prospan(tusea a cedat suprinzator de usor) iar a treia cu antibiotic (era deja in gradinita).
  Raceli minore a mai avut dar dupa 5 zile de tratament era ok (panadol, prospan sau stodal, picaturi pentru nasuc). Pe la zece luni a facut rubeola sau cel putin asta a fost diagnosticul dupa trei zile de febra si eruptie pe piele a 4- a zi (medicul a spus ca erau inflamati ganglionii…) Dupa acest episod polipii s-au inflamat si la fiecare raceala ne dadeau de furca, insa intre raceli era ok – noaptea respira bine, nu sforaie daca nu e cu muci…).
  Intrebarea mea este daca e cazul sa iau in considerare astmul ca diagnostic.
  Pana in gradinita nu i s-a pus niciodata ca diagnostic wheezingul.
  Iar pana acum nu mi-a trecut prin cap ca mucii ar putea fi din alta cauza decat de la raceala sau polipi. Poate fi o rinita alergica?
  V-as fi foarte recunoscatoare daca mi-ati da un sfat despre cum ar trebui abordata problema.
  Va multumesc…
  Am uitat sa precizez ca nu sunt antecedente astm bronsic sau alergii in familie nici din partea sotului si nici a mea, iar la ultimul episod de wheezing la inceput tusea era latratoare ca si in cazul laringitelor…

  • Pediatru Cluj says:

   Buna ziua,
   Simptomatologia descrisa poate fi secundara polipilor(obligatoriu consult ORL) , unei rinite alergice/hiperreactivitati bronsice si, in ultima instanta chiar astmului bronsic; pentru a pune diagnosticul de astm bronsic trebuie facute investigatii suplimentare. Nu este neaparat sa existe antecedente in familie. Eu v-as recomanda neaparat un consult ORL ca si prim pas pentru a exclude polipii iar apoi investigatii pentru identificarea unui teren alergic. Va doresc sa aveti parte numai de sanatate iar daca mai aveti si alte intrebari, va astept cu drag.

   • bercea andreea says:

    buna ziua.fetita mea are 1 an si 6 luni si la 1 an si 3 luni a fost diagnosticata cu bronsiolita tot asa dupa ce a facut o raceala puternica,in schimb de atunci a ramas cu o haraiala pe piept.. la 1 an si 3 luni a facut tratament cu ampicilina`cu genta si ventolin cu baby haller.de cand ne am externat a ramas cu haraiala si i am dat mereu cu ventolin puf.acum o sapt a racit ar fff rau si am ajuns din nou la spital unde i a u facut hemisuccinat cu hidrocortizon si puf de ventolin si aerosoli… si flixotide puf la 12h.si ampicilina cu gentamicina unde a parut sa o lase haraiala cum ne am externat si am ajuns acasa a inceput din nou,racita nu mai este dar haraie in continuare.nu stiu ce sa mai fac si.oare o sa scape vreodata de acel harait?acum ii fac aerosol cu ventolin si dexametazona,va rog sa ma ajutati nu stiu ce sa mai fac sunt disperata…astept o parere din partea dumneavoastra!va rog!

 20. ana_mihai says:

  Buna seara, baietelul meu de 2 ani si o luna, tuseste de luni ,nu a facut febra si nu ii curge nasu…pentru tusea productiva i-am dat Eurespal. De ieri parca se aude si un harait cand trage aer, si as vrea sa ii fac aerosoli (i-am mai facut in trecut aerosoli cu ser fiziologic si flixotide tot din pricina acestui harait); cu ce substanta ar fi indicat sa ii facem acum aerosoli?pe internet am citi ca si aerosoli cu bicarbonat ar ajuta?

 21. Pediatru Cluj says:

  Buna ziua,

  Sfatul meu este sa mergeti la medic; sunt foarte multe substante cu care se pot face aerosoli insa acestea se recomanda in functie de fiecare afectiune in parte.Va doresc multa sanatate!

 22. Oana GH says:

  Buna ziua, bebelusul meu in varsta de 10 luni si jumatate a inceput sa tuseaca foarte sec acum o saptamana, dupa doua zile am mers la medic si i-a fost pus diagnosticul de bronsiolita acuta, fara spitalizare. ni s-au dat aerosoli de trei ori p zi cu ventolin si d edoua ori cu flixotide si ni s -arecomandat aspiratia nazala cu apa de mare. va trebui sa revenim al cobtrol peste o zi, insa sunt teribil de ingrijorata dupa ce m am documentat pe net. Asadar, in primul rand, am observat ca terapia cu salbutamol – ventolin este criticata de unii medici, pe motiv ca nu ar da rezultate la bronsite, iar pe de alta parte va cer opinia vizavi de eventualele recidive ale bebelului privind aceste bronsiolite, am inteles ca odata ce a prins un virus din acesta capata o mare sensibilitate. puteti sa imi spuneti ce masuri sa iau sa evit astfel de situatii?mentionez ca locuim intr-o garsoniera, aerul vara este irespirabil, incerc sa ma descurc sa racoresc un pic casa cu AC, ins asi acesta mi se pare f dauntaor, afara mereu temperaturile sunt ridicate, deja nu stiu cum sa mai procedez, am renuntat la carpetele din casa sa nu fie vreo sursa de praf, bacterii etc, plus ca incerc sa am o igiena riguroasa. Credeti ca urmad terapia aceasta cu aerosoli exista riscul boala sa se agraveze si sa necesite internare?

 23. Pediatru Cluj says:

  Buna ziua,
  In general bronsiolitele chiar daca sunt impresionante pt parinti in ceea ce priveste manifestarile clinice au evolutii bune, terapia cu aerosoli ajutand foarte mult in acest sens;recidivele apar in general atunci cand exista un teren atopic, o predispozitie catre alergii la factorii de mediu; cu toate acestea sunt copilasi la care s-a dovedit prin analize absenta alergiilor si cu toate acestea fac episoade de bronsiolite; in afara de o alimentatie echilibrata care sa creasca rezistenta la infectii si de evitarea factorilor pe care i-ati mentionat nu prea sunt alte masuri preventive; este important ca la fiecare infectie sa mergeti la medic pentru un diagnostic corect si un tratament corespunzator. Va doresc sa aveti parte numai de sanatate iar daca mai aveti si alte intrebari va astept cu drag!

 24. Gia says:

  Buna ziua! As dori sa ma ajutati cu un raspuns va rog! Am un baietel in varsta de o luna si 3 saptamani care de la nastere are o insuficienta respiratorie desi apgar a fost 10, nascut la termen prin cezariana. Medicul pediatru spune ca este normala insa pe mine ma nelinisteste. Aceasta insuficienta apare mai ales in timpul meselor(il alaptez la san) dar si in timpul somnului. Starea generala este buna, a luat normal in greutate si nu are alte probleme. As vrea,va rog, sa-mi spuneti si parerea dvs. Va multumesc!

 25. Pediatru Cluj says:

  Buna ziua,
  E important ce intelegeti dvs prin insuficienta respiratorie; cel mai probabil este vorba despre o obstructie la nivelul nasucului datorata acumularii de secretii; aveti grija la temperatura din camera si la umiditate, curatati-i nasucul cu 15-30 de minute inainte de fiecare alaptare pentru a nu interfera cu suptul.

 26. Gia says:

  Buna ziua! Prin insuficienta respiratorie inteleg senzatia de sufocare care apare in timpul suptului dar si in somn. Temperatura camerei este de 22 grade iar umiditatea in jurul valorii de 50. Secretiile nazale le aspir zilnic dupa baita. Va multumesc pentru raspunsul dvs si va doresc un sfarsit de saptamana frumos!

  • Pediatru Cluj says:

   Buna ziua,
   Cred in acest caz ca este vorba de o obstructie nazala, nicidecum insuficienta respiratorie care semnifica o scadere a concentratiei oxigenului in sange secundara incapacitatii plamanilor de a primi/ceda suficient aer; mai ales daca va examinat medicul si a stabilit ca nu este nicio problema, nu cred ca este cazul sa va ingrijorati; este importanta toaleta nasucului ori de cate ori acesta este “ïncarcat”; umiditatea ar trebui putin crescuta, undeva in intervalul 60-70; va doresc numai bine si va astept ori de cate ori mai aveti nevoie!

 27. Ileana says:

  Stimata doamna doctor,

  inca o data va cer sfatul. Am un baietel de 10 luni si 10 kg care a facut rinofaringita (diagnostic pus de pediatru la 1 zi de la debutul bolii). Boala a debutat cu obstructie nazala si imposibilitatea de a dormi din aceasta cauza. Am primit tratament cu solutie salina+aspiratie, Vibrocil inainte de culcare, Panadol Baby seara, Tantum Verde ptr. gat (usor rosu). Baietelul nu a facut febra, mananca fara probleme, e vioi, se joaca, dar nasucul e in continuare plin de secretii care intre timp s-au ingrosat si care ii provoaca o tuse ca si cum s-ar ineca (mai ales noaptea). Aceasta tuse ma ingrijoreaza, desi apare rar (la 4-5 ore) si dureaza putin (probabil pana se dreneaza secretiile). Credeti ca e cazul de un nou consult si ca rinofaringita s-a complicat? Ar fi cazul sa-i fac aerosooli?

  Nu as vrea sa-l scot afara pe frigul asta. Azi e a 6a zi de la debutul bolii.

  Va multumesc din suflet si va doresc numai bine.

 28. Pediatru Cluj says:

  Buna ziua,
  Durata de evolutie a unei infectii virale este de 7-10 zile; in mod normal, evolutia este una favorabila insa sunt situatii cand pot sa apara complicatii, cea mai severe este otita care apare prin suprainfectarea secretiile din nas; de aceea este important ca acele secretii sa fie fluidificate; ar fi utila aerosoloterapia cu ser fiziologic, eventual cu alte substante daca medicul curant le recomanda; atentie la umiditatea din camera in care doarme; de asemenea un sirop mucolitic, pe baza de plante cred ca ar fi util; efecte bune au produsele pe baza de iedera, cimbrisor, chimen, brad, produse apicole. Va doresc multa sanatate si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!

  • Doriana says:

   Buna seara. Fetita mea de 1 an si 3 luni este răcită si seara tușește mai tare decât ziua. Are o respirație suieratoare si tușește foarte tare. Nu face febra nu varsă. Nu stiu ce sa îi mai fac este a 4 zi de când tusea nu dispare.

   • Doriana says:

    Va rog ajutati- ma cu un sfat

    • Dr. Delia CHIRA says:

     Buna ziua,
     Imi pare rau ca raspund cu intarziere; oricum recomandarea mea ar fi fost clar de consult medical, eu nu pot face recomandari de tratament intr-o astfel de situatie; va doresc insanatosire grabnica iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 29. Ileana says:

  Va multumesc. Baietelul e muult mai bine, l-am scos si afara, mai are ceva mucisori, dar ii aspir dupa ce umidific secretiile cu ser marin. In rest, toate bune 🙂

  Va doresc numai bine.

 30. Pediatru Cluj says:

  Cu drag, multa sanatate va doresc!

  • vera says:

   Buna seara,
   pot sa-i fac copilului aerosoli cu prospan, desi in trecut a facut convulsii febrile? acum are 6 ani.multumesc

 31. Buna ziua, am o fetița de 4 ani jumate si as dori sa ii fac aerosoli deoarece tuseste si ziua si noaptea, tusea e mai mult productiva decât seaca si nas semiinfundat. Cu as putea sa ii fac aerosoli? Pana ieri a luat ospen, eurespal si nurofen. Dar acum numai face febra si am terminat acest tratament si tot tuseste.
  Multimedia frumos!

 32. Pediatru Cluj says:

  Buna ziua,
  Convulsiile febrile reprezinta o reactie “exagerata” a creierului atunci cand temperatura depaseste un anumit prag; nu raman sechele si nu exista precautii suplimentare decat atunci cand creste temperatura. Aerosolii, chiar daca sunt facuti cu prospan ar trebui administrati la indicatia medicului, tusea poate avea multiple cauze si acestea trebuiesc identificate. Va doresc sanatate iar daca mai aveti si alte intrebari, va astept cu drag!

 33. Ramona says:

  Buna dimineata!
  Multumim pentru articolele educative pe care le postati pentru noi.
  Am si eu o intrebare: am o fetita de un an si doua luni si v-as ruga sa-mi spuneti care este imbracamintea adecvata la copii in acest sezon,atat in casa cat si afara si care ar fi temperatura optima din casa?
  Multumesc.

  • Pediatru Cluj says:

   Buna ziua,
   Imbracamintea difera de temperatura de afara; trebuie protejate extremitatile(mainile, picioarele, capul); asta inseamna ca trebuie manusi, papucei caldurosi si o caciulita pe cap; nu se recomanda purtarea fularului pe gura si pe nas, copilasii respira pe nas iar acesta are rolul de a incalzi aerul; restul hainelor trebuie alese cu grija pentru a evita “infofolirea”; trebuie tinut cont si de cata miscare fac afara; daca stau in carucior atunci trebuie ceva in plus, daca insa mergeti pe jos, trebuie tinut cont ca se supraincalzesc si transpira daca sunt prea gros imbracati; atentie la magazine,mai ales la marile supermarketuri; daca le frecventati, pe durata vizitei, trebuie date jos hainele groase; eu oricum recomand evitarea pe cat posibil a acestor locuri, adevarate focare de infectie, din punctul meu de vedere. In casa temperatura de confort se considera a fi 20-22 gradeC; copilasul trebuie imbracat adecvat; un pantalon si o bluzita peste un body sau un maieu/tricou, cu sosetute, fara caciulita;Chiar daca e frig afara, va recomand sa iesiti zilnic, cel putin 2-3 ore, copilasii nu racesc daca sunt dusi afara ci daca interactioneaza cu persoane bolnave. Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari, va astept cu drag!

 34. Ramona says:

  Va multumesc frumos si astept cu interes si alte articole!

 35. Eleonora Allen says:

  Buna ziua! Sunt o mămică românca dar locuiesc in Anglia de 10 ani. Sunt căsătoria cu un englez si avem doi băieți. Al doilea baietel are 3 luni si este mult mai bolnavicios decât primul. Acum doua săptămâni a făcut bronsiolita si am fost internati la spital cu el 4 zile, unde a fost pus pe oxigen si hranit lapte prin tub, după care ne-am întors acasă deși inca mai tusea. A trecut o săptămâna de când suntem acasă si el inca mai tuseste in special noaptea, si are acel wheezing (haraie uneori). Inca are mucoasa destul care îl deranjează după mese si tuseste. De abia de ieri a început sa bea 120ml, căci nu lua mai mult de 60/90ml la o masa. Am suspectat mereu ca suferă si de reflux (acid gastric ce ii aduce înapoi din lapte si îl irita pe esofag). Doctorii i-au prescris gaviscon pt bebelusi si am început sa îl folosim de azi si sa vedem cum se descurca. Dacă aveți ceva sfaturi sau experiența asemănătoare va rog sa impartasiti din cunostintele dv sa vad cum ați trecut sau ați ajutat ie alți bebelusi sa treacă prin aceasta faza post bronsiolita mai ușor.

  Va Multumesc x

  • Pediatru Cluj says:

   Buna ziua,
   Tratamentul bronsiolitei difera de la caz de la caz si intotdeauna se recomanda dupa un consult amanuntit, eventual controale periodice; prezenta refluxului poate fi un factor favorizant, de aceea cred ca trebuie tratat corespunzator; mai multe sfaturi nu pot sa va dau fara sa examinez copilasul si sa stiu intregul istoric medical. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!

   • Eleonora Allen says:

    Va Multumesc ca v-ați făcut timp sa răspundeti mesajului meu. Baietelul meu este mai bine dar inca pare a suferi de reflux si asta îl afectează la somnul de peste zi pentru ca nu vrea sa doarma in patutul lui ci doar in scaunul de mașina sau in carut si asta numai câte 45 de minute. Scutecele lui de scaun sunt inca ciudate pentru ca miros mai puternic decât de obicei si elimina mucozitati inca prin scaun. Aici in Anglia medicii sunt atât de ezitanti sa efectueze teste de reflux sau de intoleranta la lactoza sau de alt gen, ceea ce face totul mai greu si mai bulversant pentru părinți. In România se adresează aceste probleme mult mai eficient si mai rapid. Aici stai cu orele la așteptat sa vezi un doctor sau medic pediatru si pleci înapoi acasă la fel de nelamurit si de nemulțumit asa cum erau când ai ajuns la programare.

    Scuze ca mă plâng dar cel puțin cred ca sunt înțeleasa mai bine de cei din tara.

    Eleonora

 36. Sorin says:

  Buna seara !

  Copilul are 1 an si 2 luni…in urma unei bronsiolite severe ; tuse am mers de Urgenta la spital copilul respira foarte greu ( insuficienta respiratorie ); dupa o prima radiografie copilul a suferit un Pneumotorax pulmonar.
  A trebuit de urgenta sa fie Drenat….( am stat in terapie intensiva aproape 1 saptaman )..ne-au mutat la pediatrie si de 2 saptamani…mergem chiar pe a 3-a saptamana…
  Intr-un final i-au mai facut ceva radiografii si au constatat ca mai exista o lama de aer..dar acesta se va resorbi odata cu tratamentul..(asa au spus medicii ).S-a scos drena..si la un interval de cateva zile a urmat inca un film care din ce spun medicii din nou are aer…Au vrut sa il dreneze din nou dar de 1 saptamana medicii spun sa mai asteptam ( sa vedem evolutia…copilul se alimenteaza..mananca singur; este vioi; rade dar acum nu mai suporta sa mai stea nu mai are stare..a devenit foarte agitat; are o stare foarte tensionata..abia mai poate sa il tina sotia )…!! Intr-un final s-a mai facut un film…dupa care medicii spun ca a iesit mai bine (ce inseamna mai bine nu stim ca nu prea ne-au dat cine stie ce explicatie ); i-au scos si ultimul tratament..si ne-au spus ca akum sa il tinem numai cu Oxigen chiar daka saturatia este buna…cica il ajuta sa sparga din bulele de aer ramase….si ne-au spus ca va urma un Tomograf….
  Suntem disperati ..nu mai stim ce sa mai facem…

  • Pediatru Cluj says:

   Buna ziua,
   Imi pare rau ca ati trecut prin asta. Sunt convinsa ca piticul va fi din ce in ce mai bine si ca in curand veti fi externati. Examinarea CT este pentru a “verifica” ca totul sa fie in regula si ca acea lama de aer sa se fi resorbit. Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari, va astept cu drag!

   • Sorin says:

    Buna seara !

    Revin la Dvs. cu inca cateva intrebari…astazi bineinteles la vizita medicilor din discutiile purtate la salon Dna. Doctor ne-a dat un raspuns: Asteptam CT pentru a vedea clar pe sectiuni ca nici noi nu stim din ce cauza s-a produs Pneumotoraxul…? Bronsiolite avem zilnic o multime de cazuri..care le tratam dar nu recidiveaza atat de repede cum s-a intamplat la copilul nostru de 1 an si 2 luni !!! Dar ne-au mai spus ca este posibil sa aiba el o sensibilitate ..+ ca, copilul nu sta deloc..se ridica; sare in sus,tipa..vrea sa mearga in picioare..Sotia abia il mai tine..deci ( Starea generala a copilului este buna…) Dar se mai aude in spate..ne-au spus…!!! Saturatie buna si fara Oxigen…
    Acum ne-a spus sa stea cu Oxigenul permanent pana la efectuarea Tomografului adica Miercuri 12.12.2012..Medicii ne-au mai spus ca sa nu fie o defectiune din nastere !!! Copilul s-a nascut Prematur la varsata de 8 luni !!! Si ne-au cam speriat rau de tot…!!!! L-au scos de pe antibiotic nu mai are decat Oxigenul…! Ce se poate intampla daca nu s-a resorbit inca acea lama de Aer…????
    Sau mai exista acele Bule…de aer…care ar fi urmatorul pas in aceste conditii…? Sincer chiar as dori sa intru in legatura cu Dvs.

    Multumesc,

    Sorin Poieana.

    • Pediatru Cluj says:

     Buna ziua,
     Probabil stiti deja rezultatul de la CT; eu nu pot sa va spun mai multe, fara sa stiu intreg istoricul medical, atat ce s-a intamplat la nastere cat si dupa aceea in primul an de viata si ulterior la acest episod de bronsiolita; asa este, brosniolita este in general o boala cu evolutie usoara/moderata insa pot sa apara si astfel de complicatii; e posibil ca datorita nasterii premature, plamanii sa nu fi fost complet maturati(in general se administreaza mamei dexametazona sau copilului surfactant imediat dupa nastere pt a grabi maturarea acestora); de aceea spuneam ca am nevoie de mai multe detalii. Atitudinea pe viitor va fi recomandata in functie de rezultatul CT-ului si eventual a altor investigatii care s-au efectuat. Va doresc numai bine iar daca mai aveti nevoie de ajutor, va stau la dispozitie.

 37. sorin says:

  Dna Doctor, Conform rezultatuluiea CT.. L-aumedicii ne-au spus ca n este nimic concludent si ca nu se vede decat cantitate de aer…deoarece plamanul este strans..si nu pot vedea pe sectiuni….Acum sunt la caputul lui ma rog si va scriu fvs.

 38. sorin says:

  L-au drenat din nou….ca sa elibereze acea cantitate de aer..dar nu isi pot da seama daca exista o fisura pe undeva…sau o malformatie din nastere…Nu ne lamuresc…avem aproximativ 1 luna de spitalizare si nune-au dat nici un rexultat…chiar nici dupa acest Tomograf…( Nu vor sa ne spuna..sau ce se intampla…?…Posibil sa nu il fi drenat cum trebuie de la inceput…sau i-au scos drena mai devreme….?

 39. andreea says:

  pot sa ii fac fetitei mele pufuri cu ventolin la ora 24 daca la ora 18.20 i-am dat eurespal?deoarece sunt sub tratament cu eurespal tusea a devenit seaca si mai deasa

  • Pediatru Cluj says:

   Buna ziua,
   Ventolinul are indicatii limitate si trebuie administrat strict la recomandarea unui medic.Sfatul meu este sa mergeti cu fetita la medic pentru un consult complet si eventual ajustarea tratamentului.

 40. Sorin Poieana says:

  Buna ziua !

  Dna. Doctor am avut cu Dvs o discutie telefeonica referitor la cazul mai sus mentionat.Nu vreau sa par insistent dar vad ca raspundeti corect la fiecare caz in parte. As dori sa stiu daca acceptati sa dezvoltam acest caz al copilului nostru.

  Pneumotorx Pulmonar; recidivat prima oara; drenat din nou cu drenul;momentan sta cu cel de-al 2 lea dren de 2 saptamani. Medicii nu ne spun nimic decat ca trebuie sa mai asteptam (i-au pensat drenul astazi de dimineata si raspunsul este ca trebuie sa mai asteptam sa vedem cand il va depensa daca mai se misca coloana ). La CT nu ne-au lamurit cu nimic; tot ne spun ca nu se vede nimic datorita plamanului care a fost colabat la momentul respectiv.

  Multumesc,

  Sorin.

  • Pediatru Cluj says:

   Buna ziua,
   Din pacate in situatia dvs nu prea am multe de spus. Stiu ca este frustrant sa asteptati dar, in momentul de fata aceasta este atitudinea cea mai corecta. Informatii suplimentare fata de ce v-au spus medicii din spital nu am cum sa va dau. Ei au examinat copilasul, au la dispozitie rezultatul tuturor investigatiilor si, cu siguranta vor face tot ce le sta in putinta pentru a-l vindeca.Va doresc sa aveti parte numai de sanatate!

 41. ramona s says:

  buna ziua! Spuneti mi va rog cum se trateaza laringita la un copil de un an si 4 luni . Secretii nazale abundente si dese ,respiratie greoaie cu limba scoasa,răguseala-acestea ar fi smptomele. Ni s-a dat humex sirop si aerius,dar oare ajuta? Multumesc

  • Pediatru Cluj says:

   Buna ziua,
   In aringita tratamentul este diferit in functie de forma de laringita, varsta copilasului, antecedentele de pana acum. Fara sa examinez copilasul nu am cum sa va recomand un tratament; atmosfera calda si umeda, hidratare suficienta, aspirarea secretiilor in exces sunt cateva metode care ajuta; restul medicatiei, trebuie recomandata de medic. Va doresc numai bine iar daca mai avei si alte intrebari, va astept cu drag!

 42. Ramona says:

  Multumesc frumos !
  Copila este spre bine si ne rugam sa fie si mai bine.
  O ZI BUNA!

 43. anca says:

  Buna ziua as vrea sa cer si eu o parere am unbaietel de 1 anisor,acum doua saptamani am fost internati in spital cu bronsiolita acuta am luat antibiotice 7 zile si am facut aerosoli cu adrenalina si flixotide. Am fost bine pana duminica si iar am inceput sa tusim iar aseara mia facut febra 38.8 iam dat ibalgin dar noaptes iarasi mia facut si iam dat panadol iar dimineata cand neam trezit ardea si iam pus supozitoare de novocalmin, am inceput iarasi aetosoli cu adrenalina si cu flixotide ce ar trebui sa mai fac cu el se raceste foarte des va multumesc

  • Pediatru Cluj says:

   Buna ziua,
   Ori de cate ori apare o schimbare a starii de sanatate trebuie sa va adresati medicului; infectiile respiratorii sunt frecvente la aceasta varsta si de aceea trebuie tratate corect; daca au fost mai multe episode de bronsiolita este util un consult pneumologic, sa nu existe o componenta alergica; alimentatia este iarasi importanta, evitarea locurilor aglomerate,suprainfofolirea; in perioadele de acalmie plimbarile in aer curat au si ele un rol adjuvant. Va doresc sanatate iar daca mai aveti si alte intrebari, va astept cu drag!

 44. diandra says:

  Buna ziua,am un baietel de 10 luni si de ceva timp(2 sapt) i se aude un harait in nasuc,am fost cu el la doctor si la ascultat la plamani si la piept si sa uitat si in gatut si a zis k este perfect sanatos,dar haraitul din nasuc persista.noaptea este agitat si doarme foarte greu se trezeste de multe ori asta cam de mai multe luni,avand in vedere k el dormea mereu foarte bine noaptea cam pana la 6 luni,tin sa specific k pe la sapte luni am fost raciti si diagnosticati cu bronsita astmatica(bronsiolita) pe care am tratato,pe la 9 luni am mai facut din nou si de aceasta data am tratato destul de repede.dar akuma are acest harait in nasuc care ma deranjeaza,folosesc ser fiziologik si apa de mare nazomer si i curat nasucul cu aspirator nazal dar nu iese absolut nimik.multumesc

  • diandra says:

   am uitat sa mai specific kand a avut din nou brosnita a avut si rosu in gat,iar akum cam de 1 sapt ia scazut si pofta de mancare(la 10 luni are 12kg dar este si lungut, cam dolofanut,lam nascut cu 3,400 kg)am in casa aparat de facut aerosoli dak mi-ati putea recomanda ceva.cand doarme nu se aude nimik si doarme cu gurita inchisa,ee si mai stranuta mai des pe zii,dar la fel dr. a spus k nu este nimik k poate fi din alte motive si ca este normal sa stranute.as dorii sa imi recomndati ceva pana luni dak se poate deoarece doar luni am reusit sa fac programare la medic pediatru specialist,as mai mentiona k transpira foarte tare cand doarme chiar dak este subtire imbracat si nuil invelesc doar putin pe piciaore.va multumesc frumos

   • Pediatru Cluj says:

    Buna ziua,
    Obstructia nazala poate avea mai multe cauze, incepand de la o umiditate scazuta in camera, temperatura crescuta pana la factori alergici sau polipi; in afara de aerosoli cu ser fiziologic nu pot sa va recomand altceva; incercati sa nu depasiti 21-22 C, o umiditate de 60-70%, dati-i sa bea multe lichide, tineti-l in atmosfera de aburi(in baie cate 10-15 minute pe zi, lasand dusul sa curga) si, neaparat mergeti la medic pentru un consult de specialitate. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!

 45. anca says:

  Buna ziua multumesc pentru raspuns dar vreau sa va mai intreb ceva am fost la medicul de familie si mi sa spun cai inceput de aprindere de plamani mia schimbat tratamentul mia dat antibiotic si sa continui cu aerosoli dar cu toate astea baietelu facea febra 39.1 mam speriat si am fugit la urgenta unde nea internat si nea facut toate analizele plus raze la plamani ni sa spus ca nu are pneumonie dar are gripa virala dar ce ma ingrijoreaza pe mine este ca are saturatis mica am ajuns si la 82 si am inteles ca trbuie sa fie 97-98pana la 100 .va rog spunetim cat este de grav

 46. anca says:

  Am uitat sa precizez acum suntem in spital si ni se da oxigen dar odata ne spun tinetil cat mai mult la oxigen, mai mult la oxigen decat fara, si vine altcineva si ne spune nu lasati copilu la oxigen mai mult de 15 minute o data la 3 ore ca il agita pe copil si nui bine pt.creer ce sa fac

 47. Alina says:

  Buna seara
  Baietelul meu are 3 ani si 4 luni si ne confruntam cu probleme pe care nu mai stim cum sa le rezolvam.
  La 10 luni a fost prima raceala bronsiolita, urmata de alte bronsiolite si o pneumonie. De fiecare data cand raceste face febra mare ,aproape de 40 . Nu a racit niciodata doar sa aibe mucozitati , tuse ..ci direct cu febra .Raceste cam la 3 luni de zici ca este ceas . Are de la alergolog disgnostic de wheezing recurent .I s-au administrat zeci de tratamente de imunitate, aerosoli cu flixotide cate 3 saptamani la rand, vaccin synflorix 2 doze administrate pana la 2 ani . Este in tratament si singulair de 1.4 ani si deja efecte adverse se observa , este iritat mai mereu, plange necontrolat, nu doarme bine, sa nu mai spun ca datorita bolii a aparut si rasfatul si abia ne mai intelegem. Am incercat sa il ducem si la gradinita insa s-a imbolnavit la cateva zile si arelgologul ne-a recomandat sa stam acasa.
  La fiecare viroza a luat antibitic , in majoritate augumentin, ventolin si flixotide .
  Nu mai stim ce sa facem, incotro sa o luam pentru a ajuta copilasul nostru .SUNTEM DISPERATI ca nu il putem ajuta .

  Pana la 10 luni nu a avut nici o problema, l-am alaptat pana la 1 an, manaca bine , este un copil vedel, se joaca alearga prin curte \…pana raceste
  Uneori ma gandesc daca va avea o viata normala . Vreau sa aibe o viata normala.
  Daca ma puteti ajuta cu un sfat , sau incotro sa mai mergem apreciez .

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Foarte mult nu va pot ajuta; eventual cu o recomandare de investigatii suplimentare; trebuie o colaborare stransa intre alergolog, pediatru si eventual un consult pneumologic;faptul ca infectiile se succed la trei luni nu este nimic de ingrijorat, la aceasta varsta infectiile sunt deseori frecvente; terbuie clar diferentiata o infectie virala de una bacteriana, excesul nejustificat de antibiotice are si el rolul sau in recurenta acestor infectii; nu stiu daca s-au facut investigatii insa trebuie testat un eventual teren alergic, identificarea factorilor care pot favoriza aceste infectii, dozarea imunoglobulinelor(IgA, IgG, IgM, IgE)pentru un eventual deficit imunulogic congenital, etc. Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari va astept cu drag!

 48. Claudia says:

  Buna Ziua Fetita mea de 2 ani si jumatate este bolnava de 5 saptamani are stari febrile 37,5 ;37,7C facem tratament cu aerosol contra bronsitei si tot nu se vede nici un rezultat.Nu mai stiu incotro sa o luam.A luat si antibiotic augumentin,zinnat, si tot nici un rezultat.Daca ma puteti ajuta cu un sfat sau incotro sa ma indrept apreciez!. P.s :nu mananca aproape nimic si a slabit foarte mult! Multumesc

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Foarte mult nu va pot ajuta; sunt necesare investigatii suplimentare si tratament de specialitate. Recomand sa va adresati unui medic pediatru care sa stabileasca un plan de tratament eficient!

 49. Alina says:

  Multumesc mult pentru raspuns .

  Ce va pot spune este ca la varsta de 1.8 luni analizele IGG,IGM,IGA erau sub limita inferioara , iar IGE era 300, cam de 5 ori fata de referinta . Atunci a avut si pneumonie interstitiala cu sindrom bronhobstructiv.
  La varsta de 2.5 ani cele trei nu mai erau sub limita ,spre ex daca era 4-9 referinta el avea 4.84. (am dat un exemplu ,imi pare rau ca nu gasesc acum analizele). IgE a scazut la valoarea 154 ,dar tot mare fata de valoarea de referinta.
  La varsta de 2 ani a efectuat Panel respirator pediatric care a iesit negativ .

  Eu sunt alergica la mialgin si diazepam, iar sotul a fost in copilarie alergic la praf,puf,pene si a urmat o serie de vaccin-uri de desensibilizare. Acum e ok.

  Tratamente de imunitate cum v-am mai scris a luat multe – Rybomunil, First Defence, Bronhovaxom , Alvityl insa…A facut si 2 doze de Synflorix .

  Problema este ca la fiecare raceala febra este foarte mare , niciodata nu a avut un 38-38.5 , mereu peste 39 care nu ceda la antitermice orale, novocalmin rectal sau chiar 5 pic de algocamin cum mi s-a prescris ultima data. Daca nu primeste antibiotic in 2 zile se agraveaza si incepe sa respire din ce in ce mai greu .

  Multumesc din suflet pentru rabdare . Il mai las sa isi revina dupa viroza si ii voi repeta analizele .
  Intrebarea este pt un diagnostic de deficit imunologic congenital exista tratament ?

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Exista un teren alergic, fara doar si poate avand in vedere valorile IgE; Nu stiu exact care panel l-ati facut insa as cauta atat factori de mediu cat si alimentari; in caz de deficit imun congenital se pot administra diverse preparate de stimulare si crestere a capacitatii de aparare, vaccinari optionale, etc; as recomanda o internare intr-un centru universitar pentru investigatii complexe si tratament suportiv daca este necesar.

 50. Alina says:

  Multumesc mult pentru raspunsuri si timpul acordat.
  Panel pediatric respirator am efectuat copilului si a iesit negativ .

  In prezent alergologul la care este in evidenta , ne-a recomandat Isoprinosine si Xyzal . Continuam cu singulair .
  O sa repetam analizele si o sa incercam si analize la alegeni alimentari
  Multumesc inca odata .

 51. dana says:

  buna ziua.am un baiele de 3 ani jumatate.suntem in primul an de gadinita si de atunci suntem tot raciti.doar ca anul trecut in decembrie a facut o bronsita asmatiforma.am facut tratament cu antibiotic si a trecut.as vrea sa va intreb daca o sa recidiveze?ramane copilul cu urme dupa aceasta?se poate ajunge la astm?nu se poate trata cumva,mergand la mare sau la salina?sunt putin speriat,deoarece nu am prea avut probleme de sanatate cu el.aceasta bronsita poate fi provocata si de alergii?va multumesc mult

  • PediatruCluj says:

   Buna ziua,
   Bronsita astmatiforma este un diagnostic care nu prea se mai foloseste; se poate sa fi fost vorba de o bronsita cu hipereactivitate a cailor respiratorii; se pot repeta aceste episoade, nu este nicio garantie ca va fi un singr episod; nu stiu exact cum s-a manifestat ca sa-mi pot face o idee mai clara; terenul alergic, in special sensibilitatea la factorii de mediu este o conditie ce favorizeaza si intretine astfel de episoade.Cel mai indicat este sa discutati cu medicul curant, el este cel care cunoaste copilul de la nastere si cu siguranta va va oferi informatii suplimentare!

 52. Alina says:

  BUNA SEARA, VA ROG SA-MI SPUNETI DACA ESTE BINE CA FETITA MEA DE 8 LUNI SA MANANCE BUCATELE DE MIEZ DE PAINE DE MAAGAZIN SAU TURTITE FACUITE IN CASA,I-AM DAT FOARTE PUTIN SI II PLACE FOARTE MULT INSA EVIT SA-I MAI DAU SA NU-I FACA RAU,A INCEPUT DIVERSIFICAREA LA 6 LUNI SI O ALAPTEZ SI INCA MAI ARE DURERI DE BURTICA SI DA MULTE GAZE,MOTIV PT CARE NU POATE SA SE ODIHNEASCA NICI ZIUA ,NICI NOAPTEA,NUSTIU CU CE SA O MAI LINISTESC,DACA ATI PUTEA SA-MI DATI UN SFAT V-AS RAMANE RECUNOSCATOARE,VA MULTUMESC.

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Painea poate fi administrata de la aceasta varsta cu conditia sa nu contina aditivi si amelioratori si, bineinteles sa fie fara sare; la aceasta varsta ar trebui sa existe 2-3 mese diversificate, sa aveti in meniu legume, carne, peste, galbenus de ou, fructe, produse lactate(iaurt, branza de vaci), cereale(mamaliga, gris, mei, orez, etc). Va doresc sanatate si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!

 53. oana marisoiu says:

  buna ziua d-na doctor,va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema,inca nu am ajuns la medicul copilului,de duminica baietelul meu de 1 an si 10 luni a inceput sa tuseasca putin,mi-a fost teama si am inceput sa i dau nurofen,alternat cu panadol,la 12 ore,apoi a inceput sa fornaie tare de tot pe nas,dar nu avea si mucisori….acum de alaltaieri a inceput sa vomite tot ce papa,si vomita si mult mucus….ce putem face?ce se intampla cu copilasul meu?in seara asta la 17 ne poate primi si medicul!!!multumesc frumos!!

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Din cauza timpului limitat nu pot raspunde in tmp real; sper ca acum sunteti bine sanatosi. Va doresc numai bine si daca mai aveti intrebari sau nelamuriri, le astept cu drag!

 54. dia21 says:

  baietelul meu are bronsiolita acuta de 3saptamani,ia dat medicul eurospal,zirtec,salbutamol si astha15,i am schimbat si laptele prima data a luat nan 1,apoi nan 1 ha acum mi a spus sa i dau hummana sl.cat timp i am dat salbutamol nu a mai avut nimic 10 zile,acum cand nu i am mai dat a reaparut tusea si mucii.scaunul il face verde inchis si urat mirositor,medicul a spus caci scaunul e asa de la medicamente a ii mai dau si fier.spuneti mi va rog ce sa i dau sa ii treaca caci plange foarte tare cand ii dau medicamentele abea le ia,si nu este cazul de spitalizare,febra este 37,1-37.5 cel mai mult.

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Imi cer scuze pt raspunsul intarziat insa din cauza timpului limitat nu pot raspunde in timp real.Sper ca acum sunteti bine sanatosi. Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari sau nelmauriri le astept cu drag!

 55. dia21 says:

  si are doar doua luni si trei saptamani

 56. anamaria says:

  buna ziua
  va rog sa imi raspundeti si mie fetita mea are 1 luna si a facut bronsiolita, am fost internate 1 saptamna, insa a fost doar viral deci cu aerosol si cortizon , problema este ca ea a si tusit desi i-am dat o saptamana si 2 zile humex inca tuseste si are flegma pe gat ce sa fac , febra nu a avut si nici nu are si nasul nu curge doar ca inca tuseste .

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Persistenta tusei trebuie elucidata; este posibil sa fi ramas o hipereactivitte a cailor bronsice insa personal as lua in calcul si un eventual reflux gastro-intestinal; recomandarea mea este sa consultati un pediatru care cu siguranta va poate oferi informatii suplimentare. Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari sau nelamuriri, le astept cu drag!

 57. CARMEN says:

  Buna ziua,
  Mai intai vreau sa va felicit pentru rabdarea de care dati dovada raspunzand tuturor si pentru ca sunteti o doctorita foarte dedicata !
  Baietelul meu de 5 luni si 2 sapt ( nascut peste termen ,suspectat de meningita la nastere pt ca am facut febra in timpul nasterii – sub tratament de antibiotic de 5 zile imediat dupa nastere ,dar per total cu o evolutie f buna)este din nou diagnosticat cu bronsita dupa ce in urma cu o saptamana abia i a trecut prima bronsita care a durat 3 saptamani (cu tuse seaca apoi un pic productiva,nasuc infundat, wheezing , fara temperatura , vioi , manca bine ) iar acum tuseste din nou de 2 zile- tuse uscata , un pic de temperatura-37,6 ,nasuc infundat ,wheezing , e morocanos pe alocuri dar mananca bine si nu inteleg cum de s a putut raci atat de repede la interval de o saptamana?? Noi locuim in Anglia iar aici medicii de familie trateaza totul cu superficialitate si usurinta zic eu din moment ce nici prima data nici a 2 a oara nu ne a dat absolut niciun medicament, ne spus sa asteptam sa treaca ( ca la orice problema de altfel) ! Imi este frica ca si de acesta data va dura atat de mult vindecarea si faptul ca se va imbolnavi din nou cu aceeasi usurinta! De aici si intrebarile mele:
  1.Oare sa fi facut o sensibilitate si este posibil ca de la repetate bronsite sa se ajunga la astm?
  2. Pot cumva preveni astmul ?
  3. Am un aparat de aerosoli si ma gandeam daca ne ati recomanda sa l folosim in cazul de fata – mentionez ca am ser fiziologic, acc 300 mg solutie injectabila si dexametazona.
  Va multumesc anticipat

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   In primul rand imi cer scuze pentru raspunsul intarziat insa din cauza timpului limitat nu pot raspunde in timp real; as incepe cu o mica specificatie: diagnosticul de bronsita este rar la aceasta varsta, cel mai probabil a fost vorba de o bronsiolita insa, din ceea ce spuneti a fost o forma foarte usoara din moment ce e evoluat favorabil; bronsiolita este cel mai frecvent o complicatie a unei infectii de cai respiratorii superioare care din pacate nu poate fi prevenita; pot exista factori predispozanti, favorizanti incepand cu o predispozitie genetica si continuand cu factori de mediu; dupa mai multe episoade de bronsiolita se poate vorbi de astm pe care din pacate nu aveti cum sa-l preveniti; din fericire tratamentul astmului a evoluat fantastic si copilasii cu astm au de cele mai multe ori o viata normala. In situatia dvs cred ca este prematur sa vorbim de astm; raman la parerea ca si primul episod a fost ceva usor; atentie la umiditate, la temperatura, la praf, polen, flori de apartament, jucarii de plus, haine sintetice si/sau de lana. Legat de tratament nu pot sa va recomand decat aerosolii cu ser care se pot efectua de la primele semne de infectie respiratorie; ACC-ul este un mucolitic care se foloseste atunci cand sunt secretii abundente care nu pot fi eliminate iar dexametazona este un antiinflamator deosebit de puternic care nu ar trebui recomandat decat dupa un consult medical. Va multumesc din suflet pt aprecieri si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!

 58. Alina says:

  Fetita mea de 7 ani trebuie sa ia de maine a 2 a tura de bronhovaxom si se pare ca a racit. Tuseste usor si ma gandeam sa ii fac aerosol cu Dexametazona si ser fiziologic si nu stiu daca interactioneaza( pe prospect nu scrie ca ar interactiona cu dexa).
  Mentionez ca am mai facut aerosol in timp ce lua bronho dar nu cu dexa , de aceea nu stiu exact si, in plus, s-ar putea sa nu ajungem la pediatru asa de repede, asa ca mi-ar prinde bine un raspuns….

  Multumesc

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Imi cer scuze pt raspunsul intarziat insa din cauza timpului limitat nu pot raspunde in timp real; v-as recomanda pe viitor sa nu apelati la dexametazona decat strict la indicatia medicului; aceasta este un antiinflmataor puternic si se recoamnda doar in anumite situatii; pt tuse usoara aerosolii cu ser fiziologic si/sau solutie de bicarbonat pot fi suficienti.Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari sau nelamuriri, va stau la dispozitie.

   • Alina says:

    Va multumesc pentru raspuns. I-am facut aerosolul cu dexa si , in final, dupa vizita la pediatru unde nu se vazusera simptome grave, a 2 a noapte a facut o criza astmatica si a trebuit sa-i dam si pufurile cu ventolin si cu flixotide :((((

    Din pacate, la noi, remediile mai usoare nu prea mai au efect, iar daca infloresc copacii….
    Multumesc, oricum pentru raspuns
    Alina

 59. stefania says:

  Buna ziua,
  Fetita mea are acum 6 luni si in ultimele 2 luni a trecut prin 5 episoade de raceala, simptomele fiind:nas infundat si stranut primele 4 zile, febra pân in 38, apoi un episod de 39 noaptea, apoi tuseste si are muci câteva zile, dupa vreo 7-8 zile pare sa fie bine, insa o luam de la capat cunas iinfundat etc. Am consultat 2 pediatri, saptamanall au vazut-o, spun ca la plămâni e ok, doar gâtul usor congestionat. Tratament: batista bebe, ser, aerosoli cu adrenalina, prospan, sirop prospan, antitermi ce, zyrtec, amoxicilina…….dar toate degeaba! Diagnostic: rinofaringita si traheobronsita. De 2 luni suntem in acest cerc vicios si nu stiu ce sa mai facem!

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   In aceasta situatie si avand in vedere varsta mica a fetiteti eu as recomanda un consult de specialitate si eventual cateva analize suplimentare; este atipic ca un bebelus la aceasta varsta sa faca atat de multe infectii respiratorii intr-o perioada scurta de timp;va doresc sanatate si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!

 60. ani says:

  am o fetita de 5 ani de o luna tuseste am fost cu ia la medicu de familie mio dat eurespal erdomed fluimucil si antibiotice leam terminat si ia tot tuseste

 61. ani says:

  am fost cu ia din nou la doctor si iam spus ca tot tuseste si mio dat fluimucil prafuri leam terminat dar fara rezultat ce sa fac ca nu mai stiu

 62. ani says:

  va rog spunetimi

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Nu ati precizat caracterul tusei, momentul din zi cand apare(noaptea, dimineata la trezire, in timpul efortului, plansului, etc) si daca au fost si alte simptome(febra, nas infundat, respiratie pe gurita, etc); uneori, dupa o infecte respiratorie poate sa persiste o tuse restanta, ideea de baza este ca aceasta se amelioreaza de la zi la zi; cel mai indicat este sa va sfatuiti cu medicul curant care stie cel mai bine cum a evoluat de la debut pana in prezent; eventual ar intra in discutie si un consult ORL sau pneumologic. Va doresc sanatate iar daca mai aveti si alte intrebari, le astept cu drag!

 63. ELENA TIBREA says:

  AM SI EU O INTREBARE LA DVS ,AZI AM FOST CU FETITA MEA DE 5 ANI LA MEDIC SI MI S-A SPUS CA ARE LARINGITA SI MI-A DAT SIROP HUMEX SI BRUFEN 20MG/ML DAR SI SA-I FAC AEROSOL CU ADRENALINA FARA SER 3/2FL .INTREBAREA ESTE NU-I PREA MULTA ADRENALINA? DACA SE POATE SA-MI RASPUNDETI CAT MAI REPEDE. CU CE POT INLOCUI ADRENALINA? VA MULTUMESC

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Adrenalina este medicamentul de electie in laringita; doza este in functie de greutatea copilului, deci nu ma pot pronunta referitor la doza; la 5 ani insa nu cred ca este mult deloc, daca are o greutate corespunzatoare varstei. Insanatosire grabnica va doresc!

 64. ali says:

  Buna ziua. Am o fetita de 2,5 ani care acum 2 saptamani si jumatate a racit. Initial i s-a prescris doar eurespal pt tuse(10zile) si avand getul inflamat i-am dat o sticla de ospamox.Incepuse sa nu mai tuseasca des si am continuat 2-3 zile cu sirop de brad, ca sambata sa inceapa iar sa tuseasca mai des. I-am dat sirop de patlagina si ieri am fost din nou la medic.Mi-a spus ca ar fi vorba despre tuse reziduala, la plamani nu se aude nimic, gatul e in regula, nu tuseste decat de 3-4 ori pe zi si mi-a prescris tratament homeopat, drosera si rumex. Credeti ca e ok tratamentul?Mi se pare lunga perioada si pana acum n-a fost bolnava.Sa incerc altceva?

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Cel mai probabil este vorba despre tuse restanta; asupra tratamentului antibiotic nu ma pot pronunta insa nu stiu daca a fost absolut necesar; in ceea ce priveste tratamentul homeopat nu am competenta de homeopatie, deci nu va pot ajuta. Sanatate multa va doresc si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!

 65. Nicoleta Rata says:

  Buna ziua,
  Baietelul meu in varsta de 9 luni(10 kg) s-a trezit de dimineatza brusc,cu o tuse iritativa care nu-l lasa nici macar sa respire.Am fugit cu el la medic,fiind intr-o zona turistica am gasit doar un medic “rezident”.
  L-a ascultat pe bebe si ne-a zis ca problema nu e doar in gatut si ca se aude un suierat in piept.
  Ne-a dat tratament: Ceclor 250mg/5ml – 2,5 ml/3zi, Aerolin si Flixotide cate 2 pufuri x 3/zi.
  Antibioticul ni l-a dat pentru 10 zile,am inceput deja sa-l administrez desi aveam un mare semn de intrebare.
  Oare e neaparat nevoie sa-i dau 10 zile,avnd in vedere ca la astfel de probleme nici macar nu se da antibiotic,sau daca vad ca bebe se va simti bine sa ma opresc dupa un flacon???
  Stiu ca el e medicul dar mi se pare prea mult pt un bebe asa mic si d-na dr.pediatru este in vacanta…
  Va multumesc!
  Cu mult respect,Rata Nicoleta

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Imi cer scuze pt raspunsul intarziat insa din cauza timpului limitat nu am cum sa raspund in timp real. Probabil acum sunteti bine sanatosi; in ceea ce priveste tratamentul, nu am niciodata cum sa ofer o alta varianta avand in vedere ca nu am examinat copilasul; va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari, le astept cu drag!

   • Liliana says:

    Buna ziua, indraznesc si eu sa va adresez o intrebare’ multumindu-va pentru tot ceea ce faceti, am gasit foarte multe sfaturi utile in toate articolele publicate. Baietelul meu a avut o bronsiolita la 3 luni, am fost internati si saturatia oxigenului ajungea pentru scurte momente si la 82. fara sa devina cianotic. Vreau sa va intreb daca aceste scaderi pot avea repercusiuni neurologice, caci ma gandesc ca pana in momentul internarii si instituirii tratamentului au mai fost scaderi acasa, unde nu aveam cum sa masor saturatia. Daca sunt lezari, acestea sunt ireversibile? Acum are 5luni, pediatrul spune sa asteptam pana la 6 luni pentru o evaluare neurologica,dar eu ma uit la alti copii, chiar mai mici si mi se pare ca au o postura mult mai buna a capului, el mai lasa barbia in piept uneori. Va multumesc

    • delia chira says:

     Buna ziua,
     Imi cer scuze pentru raspunsul intarziat insa din cauza timpului limitat nu pot sa raspund in timp real; in mod normal nu ar trebui sa existe lezari neurologice;daca insa sunt cele mai mici semne de retard motor as recomand consult neurologic cat mai repede pentru a evalua corect situatia. Va multumesc din suflet pentru aprecieri si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!

 66. Gabriela says:

  Buna ziua,
  Medicul pediatru a suferit ceva probleme medicale si m-a anunta ca nu va mai activa datorita starii dumneaei de sanatate, a lasat in locul dansei o doamna doctor generalist, nu pediatru, rezident si fara experienta in ceea ce priveste copii asa mici, cum singura mi-a declarat, incurajandu-ma sa mai cer o parere cu privire la bronsiolita fiului meu. Ne-am internat pana la urma dar semnele de recuperare au intarziat sa apara, iar din spital am plecat cu o dermatita severa.Mai nou, asistenta primei si celei de-a doua doctorite are niste grave probleme de sanatate cu sotul dumneaiei si nu mai activeaza, iar vaccinul de 4 luni al copilului meu nu este administrat la timp datorita plimbarilor din “specialist” in “specialist”. Intrebarea mea este daca aveti cunostinta de un medic pediatru in orasul Buzau pe care mi-l puteti recomanda, pentru ca din sondajul facut de mine cam “”saracie” la acest capitol, am ajuns la Bucuresti pentru untratament care a dat rezzultate in 5 zile, cu aerosoli si preparate in farmacie, dar locuim in Buzau acum si trebuie sa gasim un pediatru foarte bun. Multumesc si sper ca puteti sa-mi recomandati pe cineva.

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Din pacate nu va pot recomanda pe nimeni in Buzau deoarece nu cunosc niciun medic in acea zona.Pot doar sa va spun ca, exista o diferenta intre medicul pediatru si cel de familie; sunt doua specialitati diferite,cu durata si competente diferite; dvs aveti nevoie de medic de familie, el este cel care are contract cu CAS si care va poate efectua vaccinurile, va poate da retete gratuite si compensate, bilete de trimitere, etc; atunci cand, este depasit de situatie trimite cazurile la medicul specialist pediatru. Va doresc sanatate iar daca mai aveti si alte intrebari, le astept cu drag!

 67. VIC says:

  SARUT MAINILE!BAIETELUL MEU DE UN AN SI O LUNA CARE DE O SAPTAMANA ESTE RACIT.FEBRA NU A FACUT IN ACEST INTERVAL.LA INCEPUT I-A CURS NASUCUL(SECRETII SEROASE TRANSPARENTE) SI A STRANUTAT,FARA TUSE VREO3ZILE TIMP IN CARE I-AM FACUT IGIENA NAZALA CU SER FIZIOLOIC,ASPIRATIE SECRETII SI SOLUTIE HIPERTONICA DE APA DE MARE.DUPA VREO3 ZILE A INCEPUT SA TUSEASCA.TUSEA ESTE USCATA MAI ALES DUPA CE II PICUR APADE MARE HIPERTONICA. PRIMA VREME NOAPTEA,IAR ACUM SI ZIUA SI NASUL IN CONTINUARE CU SECRETII.am FOST LA MEDIC SI I-A PRESCRIS AMPICILINA I.M 0.4G 2ORI/ZI 5 ZILE,DEXAMETAZONA 0.3 ML I.M,SALBUTAMOL 1 PUF 3 ORI/ZI ,PROSPAN 2,5 ML SIROP 3 ORI/ZI.AS VREA SA STIU CE PARERE AVETI,ESTE NECESAR UN TRATAMENT ATAT DE COMPLEX AVAND IN VEDERE CA STAREA GENERALA NU ESTE AFECTATA,COPILUL E VIOI,SE JOACA,FEBRA NU A FACUT.ESTE LA A 7 ZI DE BOALA.

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Niciodata nu ma pot proununta asupra unui tratament fara sa consult copilasul; intr-adevar tratamentul este cam complex, superpozabil pentru o infectie medie/severa. Cel mai indicat in astfel de situatii este sa comunicati cu medicul, sa intrebati detalii despre tratament, durata, necesitate, efecte favorabile/adverse. Va doresc insanatosire grabnica si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!

 68. ruxandra says:

  buna ziua, am un bebe de 3 luni jumate si de cateva zile are un harait in gat dar nu tot timpul.. cand tuseste sau tipa se mai duce, ea nu a facut niciodata febra sau alte simptome nu are, am fost cu ea o luna in urma la pediatru ca ii curgea nasucul si ia dat panadol flavamed si i-am facut aerosoli cu dexa si ser fiziologic… imi puteti da un sfat unde sa merg cu ea? e foarte vesela mananca bine doarme bine, ce ar putea avea?

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Haraitul si tusea pot sa fie semne ale unei infectii respiratorii sau, se pot datora refluxului gastroesofagian; de asemenea pot sa apara in situatia in care temperatura din casa este prea mare(peste 22-23C) si/sau umiditatea prea mica(sub 60%); recomandarea mea este sa consultati un medic, pentru un diagnostic corect si eventual tratament daca este cazul. Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari sau nelamuriri, le astept cu drag!

 69. Lidia says:

  buna ziua,
  va cer si eu o parere. am o fetita de 5 luni si de la nastere aproximativ(la inceput nu stiam ce si cum ) deci nu pot sa-mi dau cu parerea daca a fost de la inceput sau pe la o luna a inceput. deci,ea tuseste de fiecare data cand plange. e deja deranjant cred si pt ea. regurgiteaza destul de des,si la o ora dupa ce mananca. si cateodata in inspir face un zgomot ciudat gros asa,dar rar.
  nu o sa va zic ce mi-a zis pediatrul si cei doi orl-sti sa nu fiti influentata. nu doresc sa fac comparatie,vreau o alta parere daca exista.ca doctorita evita sa ne faca si vaccinul de 4 luni sa nu faca vreo complicatie. saptamana viitoare ne ducem la cel de-al 3-lea orl-sit deoarece au fost 2 pareri ce se contrazic.
  multumesc anticipat si o zi buna

  • Lidia says:

   va pot trimite un filmulet cu ea la o adresa de mail?va rog mult. multumesc

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Cel mai important este excluderea refluxului ca si cauza a manifestarilor respective pentru a evita administrarea inutila a medicatiei; frecvent, refluxul poate da simptomatologia mentionata si, din pacate, de multe ori se trateaza ca si infectie de cai respiratorii;poate exista si infectie respiratorie, la fel cum poate fi vorba de stridor laringian sau de laringomalacie; eu pot doar sa suspicionez niste diagnostice in baza celor spuse de dvs dar, diagnosticul de certitudine poate fi formulat numai dupa un examen clinic complet si, in functie de acesta investigatii suplimentare(inclusiv o ecografie de reflux).Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 70. adina says:

  Buna ziua ,sunt mamica unui baietel de 4luni jumate,am o nedumerire si in acelasi timp o problema si imi e cam frica pentru bebe.Recent am facut curat in apartament ,de cateva zile camera noastra si a bebelusului este uda.peretii prin unele locuri sunt uzi,in termeni mai populari avem igrasie,motivul pt care a aparut nu il stij,penu k de aerisit aerisim foarte bine camera in fiecare zi.Va rog sa imi spuneti daca are efecte negative asupra bebelusui meu acest lucru.Mentionez ca stam cu chirie si de incalzit camera o incalzim cu calorifer electric.Va rog mult sa imi raspundeti urgent,vreau sa stiu daca exista riscul de imbolnavire a bebelusului.

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Igrasia si muceagaiul pot avea efecte nedorite in special asupra cailor respiratorii; trebuie sa incercati sa mentineti o umiditate constanta, eventual sa achizitionati un dezumidificator care sa absoarba “apa” in exces; trebuie cautat mucegai prin toate colturile si incercata indepartarea lui.Aerisit zilnic de foarte multe ori pe zi si, evitarea uscarii hainelor in aceeasi incapere.Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 71. Ozana says:

  Buna ziua,

  Am un baietel de 3 luni si 2 saptamani. Acum o saptamana am fost internata cu el in urma unei laringite care a debutat brust intr-o noapte: dificultate in respiratie, stridor puternic, fara febra. I s-au administrat inhalatii ci adrenalina si cortizon intravenous. Fiind viral, nu a primit antibiotic. Evolutia a fost foarte buna, asa ca dupa doua zile am ajuns acasa. Insa de o saptamana continua sa aina o puternica tuse uscata si de vreo3 zile productive, mai ales in timpul noptii (in jur de miezul noptii debuteaza accesul de tuse). Nasul este si el infundat.
  La recomandarea medicului ii administrez eurespal si prospan pt tuse si ser fiziologic pentru nas.
  Mentionez ca nu se aude niciun suierat sau haraiala la respiratie.
  Intrebarea mea este daca aceasta tuse este normal dupa laringita si, daca da, cat ar putea sa dureze? Exista riscul sa se fi infectat si sa trebuiasca sa-i administrez antibiotic?
  Multumesc mult pentru raspuns.

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Nu-mi este clar din descrierea dvs daca acel episod de laringita s-a vindecat(a disparut tusea) sau doar s-a ameliorat; as lua in calcul temperatura din casa, umiditatea, un eventual reflux gastroesofagian; de asemenea, avand in vedere varsta mica, un consult amanuntit ar fi util pentru a elucida cauza tusei. Va doresc insanatosire grabnica iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 72. Snacov Diana says:

  Buna ziua,
  O intrebare am si eu la dumneavoastra..recomandati-mi va rog un sirop bun pentru imunitate, am un baietel de 3 ani si 2 luni si pana acum i-am dat Imunogrip de la Hymalaya si nu stiu daca sa merg in continuare cu el sau sa il schimb?? as vrea si alta recomandare din partea dumneavoastra

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Nu as putea spune despre niciun sirop existent pe piata ca este cel mai bun; produsele de imunostimulare nu garanteaza deloc o frecventa redusa a imbolnavirilor mai ales daca copilasul este in colectivitate; pot sa creasca capacitatea de aparare a organismului si astfel sa reduca severitatea si durata unui episod infectios insa nici intr-un caz sa impiedece imbolnavirile; personal pe langa o alimentatie bogata in fructe/legume si proteine de origine animala(carne/lapte/oua/peste) recomand produsele apicole, echinaceea, catina si fructele de padure; marea majoritate a produselor de imunostimulare existente pe piata au la baza cel putin unul din ingredientele mentionate; detalii suplimentare despre imunostimulare gasiti si aici:http://www.pediatrucluj.ro/2012/08/29/imunostimularea-pro-sau-contra/.
   Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 73. cami says:

  Am o fetita de 1 an si 9 luni care este racita de 3 luni deja decand am dus o la cresa. A fost diagnosticata mai intai cu rosu in gat si i s a prescris augmentin, apoi cu traholaringita si i a dat zinet si la ultimul control doctorita de familie care este si pediatra mi a spus ca inca se aude zgomot in trahee si i a prescris epitrim plus fluimucil si sirop pentru imunizare pro immunity pentru ca se tot imbolnaveste de cand am dat o la cresa. Ieri stateam cu toti la masa, fetita starea linistia si manca si deodata a inceput sa suiere sau mai degraba se auzea ca un usor fluierat. M am speriat pentru ca mi am amintit de sora ea care avea acest fuierat toata copilaria avand asm bronsic sever. Inafara de fluieraturi mai si tuseste si face temperatura pana in 38,5 si are mai tot timpul nasul infundat si respia pe guria desi folosesc batista sugarului . Va rog sa ma ajutati cu o parere. Multumesc!

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Am sa incep cu o mentiune legata de recurenta episoadelor infectioase:fiind in colectivitate trebuie sa va asteptati la infectii frecvente, cel putin in primul an; din pacate asta se intampla deoarece parintii isi duc copilasii bolnavi la cresa si gradinita, nerespectand indicatia de izolare la domiciliu pana la trecerea pericolului de contagiozitate.
   In ceea ce priveste situatia descrisa, din punctul meu de vedere(bineinteles, retrospectiv si fara sa consult fetita sau sa-i stiu istoricul medical) tratamentul antibiotic nu era justificat, rareori sunt necesare antibiotice, marea majoritate a infectiilor fiind virale; prezenta febrei nu este un indiciu de infectie bacteriana si implicit de tratament antibiotic; ca si o completare, din respect pentru specialitatea mea si pentru colegii cu specialitate de pediatrie, nu exista medic de familie pediatru, medicina de familie e o specializare cu durata de 3 ani si cuprinde si patologia adultului pe cand pediatria este o specialitate de 5 ani si se adreseaza strict copiilor; sunt medici de familie care au cateva cursuri suplimentare insa nu sunt pediatrii; spun asta deoarece, v-as recomanda un consult la un medic specialist pediatru care sa evalueze fetita si sa va recomande tratament sau, daca e necesar investigatii suplimentare; de asemenea, as recomanda si un consult ORL pentru a “verifica” daca nu cumva la nivelul nasului exista vegetatii adenoidiene marite(“polipi) care sa intretina aceste episoade infectioase. In ceea ce priveste suieratul respectiv e posibil sa se fi datorat unei bronsiolite la debut insa de aici si pana la diagnosticul de astm este cale lunga.
   Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 74. ELA says:

  Fetita mea are 1 an si 3 luni si de o saptamana avem o haraiala pe piept. Urmam un tratament cu sumetrolin si prospan.Nu tuseste tare, numai ca nu scapam de harait.Cat putem continua cu tratamentul acesta?
  Multumesc anticipat.

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Durata unui tratament depinde foarte mult de severitatea episodului infectios si, neconsultand fetita nu as putea preciza acest lucru; sumetrolimul este antibiotic deci durata poate fi de 5-7-10 zile in functie de boala iar prospanul poate fi administrat 1-2 saptamani, la fel, durata depinzand de forma de boala.
   Sper ca intre timp v-ati revenit si sunteti bine sanatoase. Daca mai sunt si alte intrebari sau nelamuriri, le astept cu drag!

 75. Nadia Carmina Takacs says:

  Buna ziua, am o fetita de 4 luni si o saptamana, alaptata exclusiv la san, care a facut bronsiolita acum 10 zile, fara febra, doar harait in piept si nas infundat, fara secretii.Tratamentul pe care l-a luat timp de 7 zile Zinnat, 4 ml si 3,5ml/zi, avea greutatea de 5,8 kg pe atunci, Salbutamol 3x2ml/zi, Ibalgin 3x2ml/zi, in nas ser efedrinat 3x2pic/zi, Linex Baby 1 plic/zi, seara 3ml Aerius.Dupa cele 7 zile de tratament cu antibiotic am vb cu dr.pediatru pentru ca fetita mea era inca ragusita, nu se mai auzea haraitul deloc, si avea secretii nazale abundende, transparente iar dr i-a prescris (fara s-o consulte de aceasta data fiind in ajun de Anul Nou) timp de alte 3 zile 2 ml Paxeladine si 3 ml Aerius seara si Rinonef-t in nas 3×2 pic/zi. Acum au trecut si acele 3 zile, fetita e tot ragusita si are secretii pe care le aspir si ii pun picaturile in nas, altceva nimic.Intrebarea mea este daca raguseala ii poate face rau fetitei mele, ii trece de la sine sau ii trebuie alt tratament?E o urmare a bronsiolitei, se poate sa nu fie vindecata inca?Saptamana viitoare mergem si la consult dar pana atunci as dori sa sa stiu parerea dvs. Si inca ceva, mai am in baietel mai mare de 3 ani si 9 luni care rate al 2 lea an de gradinita si mereu a fost racit, in iarna asta de vreo 4 ori, si fetita a luat de fiecare datade la el, insa acum a fost prima data cand a primit antibiotic.Sa il mai duc pe baietel la gradinita daca tot raceste sau nu?I-am tot facut cura cu Broncho-vaxom dar tot a racit.Imi fac griji pt fetita ca tot ia de la el virusi si nu vreau s-o mai vad racita asa des.Va rog din suflet sa-mi raspundeti.

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Sincer nu am inteles motivul pentru care s-a administrat un antibiotic atat de puternic la o fetita atat de mica, fara a exista febra sau alte simptome care sa sugereze o infectie bacteriana; pentru raguseala nu se impune tratament doar monitorizare si consult in situatia in care apar si alte simptome; in ceea ce-l priveste pe baietel, din pacate va fi un permanent rezervor de virusi; cura cu bronchovaxom este utila pentru profilaxia infectiilor bacteriene insa nu prea influenteaza virozele care reprezinta 90% din infectiile din gradinite; suplimentati dieta baietelului cu fructe de padure, catina, produse apicole, eventual si gemoterapice(coacaz negru, maces, brad); in situatia in care infectiile vor fi frecvente as recomanda “izolarea” acasa pana prin primavara pentru a evita imbolnavirea fetitei.
   Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 76. Ioana says:

  Buna seara doamna doctor
  Va rog sa-mi spuneti ce parere aveti dumneavoastra despre “cura” de salina. Baietelul meu este atopic de la nastere, cu multiple alergii. Avem un istoric de bronsite si chiar astm alergic. Dupa indelungi si repetate tratamente atat a bolilor acute cat si a alergiilor, in momentul de fata suntem bine.Adica, DIN nOIEMBRIE 2013, este sanatos; a fost ascultat, la ultima vizita la pediatru la inceput de ianuarie, si totul este bine.Doamna doctor pediatru ne-a recomandat totusi, pentru “imunizare’/intarire a organismului o cura de 10 zile in salina.Deja am fost 3 zile, copilul se manifesta bine, totul este in regula.
  Credeti ca ar putea sa-i faca rau 10 zile in salina?
  Va multumesc

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Rolul salinei in cazul copiilor cu alergii la factori de mediu este controversat: unora le face bine, altora le agraveaza simptomatologia; daca cura a fost facuta la recomandarea medicului, subscriu, medicul curant stie intreg istoricul medical al copilului.
   Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari le astept cu drag!

 77. gabriela says:

  buna ziua.pe scurt:baietelul meu care acum are 8luni a racit in luna noiembrie la sfarsit.de atunci si pana acum doar mucisori.fara febra.i am adminstrat ophtamesone picaturi colargol picaturi ciplox picaturi keflex antibiotic aerosoli cu adrenalina,dexametazona,eucalipt si tea tree rinobef t picaturi sizyrtec.toooate la indicatie medicilor de familie orl si alergolog.nicio modificare.muciisorii sunt acolo si a inceput si tusea. in acest timp a facut conjunctivita si rotavirus…nu mai stiu ce sa i fac.unde sa l mai duc.daca ati putea sa mi dati un sfat va rog…multumesc

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Din descriere m-as gandi fie la o rinita alergica/chimica, fie la reflux gastroesofagian si abia apoi la o infectie acuta; trebuie exclusa si prezenta polipilor chiar daca varsta este prea mica; aveti grija la temperatura din casa(21-22), la umiditate(60-70%), cautati in locurile ascunse semne de mucegai; recomandari de tratament nu pot sa fac deoarece nici macar nu stiu despre ce afectiune este vorba; nu ar strica o evaluare completa pediatru-ORL-ist pentru un diagnostic de certitudine.
   Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 78. Irina N says:

  Buna ziua, doamna doctor! Fetita mea de 1 an si 11 luni tuseste sec de 2 zile. Nu are alte simptome, doar aceasta tuse care este mai pronuntata dimineata pana in pranz. Tuseste si in timpul somnului de dupa-amiaza dar nu noaptea. I-am dat Stodal si ceai de ceapa. Dar e destul de complicat, ea nu e obisnuita cu medicamente sau ceaiuri si deci le accepta foarte greu. Tusea a aparut in urma unei viroze cu cativa mucisori si o zi de 38.4. Acum nu mai are decat tusea seaca, nu are suierat sau vreo dificultate de respiratie. Mananca bine si e vioaie. Ce credeti ca ar trebui sa fac?

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Cred ca v-ar fi foarte util un aparat de aerosoli, mult mai usor acceptat decat siropelele; daca tusea nu este frecventa nu se administreaza nimic, tusea este un mecanism de aparare care nu trebuie intotdeauna combatut; daca insa este frecventa ar fi util un consult medical, doar medicul care consulta copilasul poate stabili un tratament; ceaiul de ceapa este eficient, la fel cel de cimbrisor si scai vanat, eventual cu miere si coji de nuca si/sau macese.
   Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

   • Irina N says:

    Multumesc pentru raspuns. Medicul pediatru ne-a prescris Prospan sirop si sa umidific aerul din camera. Vroiam sa va intreb daca as putea sa incerc si cusiropul de ridiche neagra pentru ea. Si inca o intrebare, dumneavoastra ce ati recomanda intre Stodal si Prospan avand in vedere ca Prospanul are o serie de E-uri in compozitie? VA MULTUMESC MULT.

    • delia chira says:

     Buna ziua,
     Alegerea medicamentului pentru tuse depinde de foarte multi factori asa incat imi este imposibil sa aleg unul din cele doua medicamente ca fiind mai bun; personal folosesc stodalul in faza incipienta a unei infectii respiratorii cu tuse, acolo unde tusea este seaca si usor usor devine productiva moment in care, de cele mai multe ori recomand prospanul pentru fluidificarea secretiilor; referitor la compozitie, la substantele adaugate acestea sunt de multe ori necesare, gustul medicamentului este un criteriu pe care-l luam frecvent in considerare, foarte multi copilasi au o complianta scazuta la diverse siropele, adminsitarea lor fiind uneori imposibila.
     Siropul de ridiche neagra poate fi administrat; dintre metodele alternative, functioneaza si ceaiul de cimbrisor, scai vanat, ceaiul de ceapa si nuca.
     Va doresc sanatate iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 79. Adela says:

  Buna ziua,
  Fetita mea de 3 luni tuseste destul de rau, in sensul ca se aude in gat cum ca ar avea flegma. Cand o aspir cu batista bebelusului nu iese nimic. Febra nu are, cel putin asa cred (intre 37,6-37,8 intrarectal, e febra?). Noaptea respira normal, tuseste prin somn, dar ziua pe langa tuse se aude si un suierat, respira mai greu. Initial am sunat pediatra (vineri seara), ne-a spus sa ii dam Paracetamol supozitoare de 3 ori pe zi chiar daca nu are febra si Fluimucil sau Eurespal 2ml de 3 ori pe zi. Recunosc ca supozitor nu i-am pus, pentru ca nu avea febra, dar pentru ca tusea se inrautatea aseara (sambata) am mers cu ea la centrul de permanenta, ne-a spus ca are inceput de bronsita (sa inteleg ca nu e tot una cu bronsiolita?) si ne-a recomandat sa continuam cu Eurespal dar si cu Amoxicilina 2ml de 2 ori pe zi (ea are 6 kg, 63 cm, nascuta cu 3,6 kg si 52 cm).
  Intrebarile mele sunt:
  1.trebuia sa ii dau Paracetamol chiar daca nu avea febra?
  2. sa ii dau antibiotic?
  3. de obicei ea se trezea noaptea la 4 si la 7, azi noapte nu s-a trezit deloc, am luat-o eu la 9 sa ii dau sa manance (exclusiv Nan 1), a mancat doar vreo 50 ml si a adormit la loc. In situatii de genul acesta, sa o trezesc sau sa o las sa doarma? Mi-e frica sa nu se deshidrateze. Nici siropul nu am apucat sa i-l dau.
  Orice alte sfaturi sunt mai mult decat binevenite, multumesc frumos.

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Imi pare rau ca raspunsul vine cu intarziere insa din cauza timpului limitat nu pot raspunde in timp real.
   Dupa simptome as inclina mai degraba spre diagnosticul de bronsiolita insa nu pot contrazice medicul care a examinat-o; administrarea paracetamolului nu ar fi impiedecat evolutia spre bronsiolita; daca este bronsiolita antibioticul nu este necesar; in bronsite, in functie de examenul clinic, de simptomele copilasului intra in discutie si un tratament antibiotic insa, fara consult nu am cum sa confirm necesitatea acestuia. Tratamentul de electie in bronsiolite este cel sub forma de aerosoli, mult mai eficient decat siropelele.
   Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

   • Adela says:

    Buna ziua,
    Multumesc pentru raspuns 🙂
    De duminica de cand v-am scris situatia este asa: luni am fost la pediatra noastra, a spus ca la plamani nu are nimic, gatul e putin rozaliu. Ne-a spus sa ii dam doua zile supozitoare paracetamol cu rol antiinflamator si sa continuam cu Eurespalul 3ml de 3 ori pe zi. Fetita nu mai tuseste asa mult, in somn respira normal, insa dupa ce se trezeste si se agita un pic incepe haraiala si suieratul. Nici astea nu sunt permanente, nu stiu ce le declanseaza, dar uneori se aude chiar urat. Din nas nu i-a iesit niciodata muculeti desi am aspirat-o seara inainte de culcare. Am mai sunat-o pe dn dr si joi sa ii spun cum evolueaza, a zis ca daca nu face febra (pe tot parcursul bolii nu a facut niciodata, maxim 37,8 intrarectal)si mananca normal nu trebuie sa ne impacientam si ca unii copii scapa de acest harait numai pe la 5-6 luni cand stau in fund si merg secretiile in jos. De mancat mananca doar un pic mai putin (cam 550 ml fata de 650-700 cat manca de obicei, e exclusiv pe Nan 1 – din pacate), s-a nascut cu 3600, 52 cm si a luat frumos in greutate in fiecare luna (cate 900 gr). Mi-a mai spus un medic tot pe internet (grupul Alo, dna doctor – de pe Facebook) ca ar fi mai degraba bronsiolita, o sa trec peste jena inerenta si o sa ii sugerez eu si pediatrei noastre acest posibil diagnostic.
    Sunt putin confuza pentru ca suntem la primul copil, prima raceala, si vad ca desi ii dau de o saptamana Eurespal nu i se imbunatateste respiratia. Plus presiunea familiei de a nu-i face baita, de a nu o scoate afara, de a-i da antibiotic numai sa ii treaca, etc. Asa de greu trec racelile la bebei? 🙁

 80. cimpeanu madalina says:

  Buna seara. Am un baietel de doi ani si jumatate si a inceput sa haraie un pic pe piept. Nu tuseste nu are febra este foarte vioi si mananca bine doar suiera un pic. Va rog frumos ce sfat imi puteti da. Am aerosol acasa e bine daca ii fac doar cu ser fizologic. Va multumesc

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   La primele semne ale unei infectii respiratorii se pot face aerosoli cu ser fiziologic; daca insa simptomatologia persista sau apar alte simptome este indicat sa mergeti la medic pentru diagnostic si tratament corespunzator.
   Va doresc insanatosire grabnica si va mai astept ori de cate ori mai aveti nevoie!

 81. Dana says:

  Buna ziua.
  Locuiesc in Anglia de 3 ani. Aici am nascut baietelul care are acum 11 luni. Dupa cum a mai scris cineva aici, sistemul de tratare al bolilor de respiratie este foarte sarac aici. Accentul se pune mai mult pe imunitatea copilului care trebuie sa invinga boala in timp fara interventii medicamentoase. Nu stiu daca e bine sau nu caci asta e primul meu copil si nu am prea mare experienta in a trata bebei. Un lucru e sigur aici, rata de inbolnavire a copiilor cu astma e foarte ridicata si de asta mi-i frica mie: cu cat mai mult predomina tusea cu atat sansele sunt mai mari de imbolnavire…
  Acum sa descriu boala: In ianuarie am fost in tara, copilul a facut pneomonie din cauza ca am mers pe ideea englezeasca de a nu administra antibiotice. Am stat in spital 7 zile pe antibiotice injectabile si orale. In februarie a racit din nou. Dupa zece zile de calpol, i s-au prescris antibiotice caci avea infectie in gatisor, harcaia, tusea, respira mai greu. Pe data de 24 martie a inceput din nou, raceala cu tuse, nasuc infundat, stranuturi, uneori temperatura de 38-39. Am fost la medicul de familie de 4 ori si mereu a spus ca e tusa virala, sa iau siropuri pe baza de glucoza ca sa- i linisteasca tusea, temperatura in camera maxim 21 grade, camera aerisita, calpol cand se ridica temperatura…am urmat toate instructiile. Mentionez ca am fost si la urgenta noaptea din cauza tusei puternice si a temperaturii continue.
  De o saptamana ii dau Mucoplant, sirop pentru tuse. De o zi am inceput sa fac aerosoli cu 1ml NaCl 9% si 1 ml Dexametazona de doua ori pe zi(o prietena din Romania mi-a zis sa fac, aici nu se fac asa metode). Nu stiu daca e corecta doza, dar incerc sa fac ceva. Am doar 4 fiole, deci voi face 4 zile. Situatia acum e asa: copilul tuseste sec ziua doar uneori, noaptea dupa ce adoarme de trei patru ori. Tusea dureaza cam un minut doua, pana ii dau un pik de apa cu miere. Umiditatea in camera e 45-50%, temp 21-22 grade. Temperatura nu are. E vesel, activ. Tuseste cand ies la rece. Medicii spun ca plaminii sunt curati, nu are nici o infectie,deci sa nu fac nimic…dar copilul tuseste de o luna. Ultima data au mai descoperit un murmur la inima. Vom merge si la cardiolog.
  Va rog mult sa ma sfatuiti ce sa fac. Nu pot sa astept sa treaca de la sine. Mi-i frica sa nu dezvolte ceva mai serios. Aici e ceva obisnuit copii sa aiba astm…nu vreau sa ajungem si noi pana acolo.
  Va multmesc mult si astept cat de curand un raspuns.
  Numai bine!

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   In primul rand, oricat de mult mi-as dori foarte mult nu va pot ajuta; in afara de aerosoli cu ser fiziologic, de o crestere a umiditatii la 60-70% si de o aspirare a secretiilor daca acestea exista nu pot recomanda alt tratament; nu m-as gandi chiar la astm, nu orice tuse semnifica astm; in plus, dupa o afectiune respiratorie, chiar daca este de natura virala, poate sa ramana o tuse restanta care poate dura si 3-4 saptamani; evitati sa administrati medicatie “dupa ureche”, dexametazona este un antiinflamator puternic care are indicatii foarte stricte de administrare; avand in vedere ca locuiti acolo, oarecum trebuie sa va obisnuiti cu acel sistem medical unde, am convingerea ca, daca vorbim de infectii moderate/severe beneficiati de diagnostic si tratament corect; nici in Romania nu ne putem lauda cu un sistem foarte bine pus la punct, mai degraba cu o hipermedicatie si, din pacate cu antibiotic la fiecare pas. Asadar, aveti incredere in medicii de acolo si nu administrati medicatie decat la indicatiile acestora. Va doresc sanatate si va mai astept ori de cate ori mai aveti nevoie!

   • Dana says:

    Multumesc pentru sfat. Am fost iar la spital si intr-adevar aici au spus ca ei nu dau Dexametazona pentru asa probleme respiratorii mici. Mi-au dat antibiotic numai ca eu am insistat sa-mi dea ceva. Au zis ca va trece si sa nu utilizez aerosoli. Doar inhalator Salbutamol doar daca copilul arata semne ca nu poate respira. Acum mai tuseste. Ma gandesc sa-i dau ceva pentru intarirea imunitatii. Daca aveti vreun sfat legat de produse naturiste pentru intarirea imunitatii la bebelusi, va rog sa-mi scriti. Sunt sigura ca multe alte mame si- ar dori sa stie cum sa previna astfel de boli virale.
    Va multumesc pentru raspunsul promt.

    Numai bine!

 82. Bogdan irina says:

  Buna ziua
  Am o bebelușa de 6 luni aproape a carei scurta viața pana acum a fost plină de experiențe .de pe data de 06.07.2014 si pana in ziua in care va scriu 07.10.2014 fetița mea a fost la “n” medici care nu au dat un tratament adecvat Sau nu au pus bine diagnosticul de ” rinoadenoida cronica” . Ca manifestări a început cu o tuse relativ seaca si de 2-3 ori pe zi tratată cu sumetrolim, nurofen ,Fluimucil , medicamente care nu au avut nici un efect si tusea sa transformat in mucozități produse in gât, nu in nas , care au determinat reprize dese e tuse! Bineînțeles ca am făcut tot felul de aerosoli si simptomatice , dar nu am reușit sa învingem fenomenul ! Pe 08.08 un medic pediatru de la Sanador buc ne_-a recomandat internarea , deși bebelușul nu făcea temperatura ci doar hârcaia, tusea relativ mai des si wheezing rar! Internarea a fost recomandata pentru aplicare antibiotic pe branula! Am stat 4 zile in spital , ia dat Zinnat(cefuroxim) +aerius + 2 ori pe zi aerosoli cu diverse combinații+maxitrol , un pic de nexium pentru o posibila componenta de reflux si au aspirat-o cu aspirator chirurgical pentru mucozitățile prezente in gât! Pe parcursul spitalizării si încă 3 zile cât am mai continuat antibiotic toate simptomele dispăruseră (am mai continuat acasă încă 3 zile)! Însă spre disperarea mea a doaa zi după terminare antibiotic a început o mică Răgușeala care sa extins in timp spre aceleași mucozităților , harcaiala si zgomotoasă dar si palpabila dar nu permanenta , tuse! Iar am parcurs o serie buna de aerosoli diferiți,Euresoal, aerius, Prospan, etc,colargol in nas, maxitrol si in 01.10 a început si o temepratura de sub 39 tratată cu antitermice , scăzut temperatura ,bine 4 zile fără temperatura ,revenit Temp 38.7 si recomandare pediatru antibiotic deoarece avea si gâtul roșu ! Pediatra ia dat klacid 7 zile + zyrtec+aerosoli+Prospan…,! In a 5 zi de antibiotic mucozitățile au început pentru prima data in existența Bebelușei si la nivelul nasului in exterior …așa cum este si astăzi 07.10.. Din păcate si spre disperarea mea!! Mentionez ca i-am făcut toate investigațiile de sânge , radiografie, ecografie , test genetic la naștere , intoleranta la lactoza din laptele praf! A fost alăptata natural pana la 2 luni si apoi artificial datorită unor probleme de sănătate ale mele !datorita suspiciunii de reflux pentru care a luat o luna tratament cu nexium si gaviscon am trecut pe aptamil Ar !! Este la limita inferioară a greutăți pe care tb sa o aibă ,chiar un pic sub limita,mănâncă aproape normal,nu se îneacă când bea lăptic deși are muci in gât!nu am început încă diversificarea! Rog suport si ajutor! Ce sa ii mai fac,de ce nu trece, in ce se poate transforma?..consider ca medicii pe care i-am consultat pediatri si orl-isti ..nu au avut un astfel de caz , mi se par tratamente date după ureche si nu cred ca diagnosticul pe care vi l-am spus e cel corect atâta timp cât recidivează ! Rog sa ma ajutați si sfătuiți! O mama disperata

  • admin says:

   Buna ziua,
   In situatia dvs recomand investigatii suplimentare in stare de perfecta sanatate a fetitei; trebuie exclusa o componenta alergica, fie la factori de mediu fie la proteina din laptele de vaca, precum si investigarea corecta a refluxului gastroesofagian; posibil sa fie si una si alta, la fel cum este posibil sa fie un reflux mai rebel sau alta afectiune digestiva care sa favorizeze si sa intretina aceste episoade; l-as recomanda cu caldura pe dr stanciu, am inteles ca sunteti din bucuresti care cu siguranta va face o evaluare completa si implicit va recomanda un tratament daca acesta este necesar. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 83. Alina Stancu says:

  Buna ziua,
  va rog sa ma ajutati putin.
  Am un baietel de 3 ani si jumatate care de o luna e racit. Am mers la pediatru, ne-a dat un sirop de tuse, apoi ammers la un pneumolog care ne-a spus ca nu are nimic la plamani, dar are putin rosuin gat si ne-a dat amoxicilina.
  DUpa 7 zile, deamoxicilina la 24 de ore de la terminarea tratamentului a facut febra 38 cu 3. Pediatrul ne-a spus ca are din nou rosu in gat si sa-i dam zinnat. Intre timp a inceput sa se vaite de urechi, am mers si la orl-ist si ne-a confirmat otita. Dupa 8 zile de zinnat si tratament pt otita, din nou la 24 de ore dupa terminarea tratamentului face febra 39 cu frisoane.
  Am mers la o clinica particulara unde i-afost depistata o pneumoniebilateralabazala, in rezolutie.
  Acum face axetine 750 si gentamicina 40 la 12 ore de marti seara, deci azi face 72 de ore. Nu a mai facut febra de luni, deci chiar dinainte sa incepem injectiile.
  Si totusi azi candam venit de la serviciu l-am gasit cu 37.6 Oare este normal? Stiu ca semai face febra sub antibiotic. Dar elnu a mai facut de 3-4 zile febra si acum iar?
  La control trebuie sa mergem abia marti, dupa ce termina injectiile.
  Va multumesc mult.

  • admin says:

   Buna ziua,
   Valoarea de 37,6 reprezinta subfebrilitate si este normala dupa o infectie severa cum este pneumonia; oricum, trebuie urmarit deoarece infectia severa, corelata cu multitudinea de antibiotice il face vulnerabil pt o alta infectie(virala sau bacteriana) care se poate suprapune peste cea existenta; daca reapar valori peste 38 este indicat sa mergeti din nou la medic, doar in urma unui consult medical se poate stabili daca sunt si alte probleme. Va doresc insanatosire grabnica iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 84. Teodora says:

  Buna ziua,

  Am un baietel de 3 ani care a facut pana in prezent multiple bronsiolite (7 sau 8) iar acum a inceput gradinita si a facut intr-o luna 2 bronsiolite, tratate cu aerosoli de Ventolin si Flixotide. Medicul care il urmareste ne-a propus sa-i dam Singulair pentru cateva luni, dar ma ingrozeste ce scrie in prospect, sau sa-i facem tratament cu Flixotide, tot asa pe termen lung. Care dintre aceste doua medicamente sunt mai putin nocive si care ar putea sa fie reactiile adverse daca ele sunt administrate pentru cateva luni?

  Multumesc anticipat poentru raspuns!
  Teodora

  • admin says:

   Buna ziua,
   Din punctul meu de vedere, trebuie investigate aceste bronsiolite repetate; ar fi oportun un consult pneumologic cu analize de sange si eventual si alte examninari pentru a stabili daca exista un substrat al acestor bronsiolite; dintre cele 2 medicamente mentionate nu as putea spune care este mai eficient/mai putin “toxic”; fiecare are indicatiile sale de administrare; atunci cand recomandam un medicament, punem intotdeauna in balanta efectele pozitive versus cele negative, precum si riscul la care ne expunem daca evitam medicatia.
   Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 85. Bogdan says:

  In primul rand tind sa va multumesc pt cea ce faceti in mediul online si in al II lea , tin sa mentionez ca sunt un TATIC disperat . Este ceasul 1:00 si nu pot dormi intrucat am copiluasul de 8 luni jumatate in spital . Diagnostic bronsiolita si insuficienta respiratorie ( insuficienta , nu stiu de unde a venit , intrucat copilul cand l-am internat nu avea probleme respiratorii ) . Sa fac un mic rezumat , astazi fiind uminica ,prima simptoma a copilului a fost o tuse cu expectoratie luni ( 10.11.14) , am mers la medicul de fam , l-a consultat, diagnostic , putin rosu in gat si atat . Tratamentul a constat in sirop de tuse , ibalgin si amioxicilina daca copilul face febra peste 39. in data de 11.11.14 , am facut febra 39.7 , am scazut-o cu supozitor si ibalgin , toate bune pana aici . Tusea s-a accentuat , in data de 13.11.14 alt consult la medicul de fam si ne-a indrumat la spital pt “pufuri” si internare . Am ajuns aici , s-a pus diagnosticul enumerat mai sus si urmatorul tratament : ampicilina , gentamicina , cortizon ( sau hidro , nush exact ) si aerosol cu flexitide si ventoloc . Incepand de a II a zis , adica pe 14.11.14 , copilul a capatat un suierat ( weezing ) foarte urat , il are de cand se trezesste pana adoarme , o mica agitatie si tuse foarte nasoala . Se ” astupa , ineaca ” frecvent in somn si eu sunt terminat , sub 140/batai/min , nu am 🙂 . Sunt din tg-jiu si sunt foarte speriat , fiind un orasel micut. Acel weezing s-a accentuat si nu cedeaza nici dupa respectivele “pufuri” . Nu stiu ce sa fac , copilul este internat de pe data de 13.11.2014 si starea lui s-a inrautatit cu acel suierat . De manacat mananca , bea , se mai si joaca , dar daca da o singura data din manute incepe suieratul , daca sta linistit in brate , este ok . V-as fi de mare ajutor daca mi-ati raspunde , sunt intr-un impas neintalnit , fiind primul copilas . Tin sa mentionez ca nu mai face febra si as vrea sa stiu daca este necesar sa ma indrept catre un alt spital regional sau starea copilasului s-a inrautatit.

  I-as fost facut rx pulmonar si i s-a confirmat boala , dar medicul imi zicea ca e preumonie dar in fisa scri bronsiolita , nu mai stiu ce sa mai zic , am fost intepat de 10 ori si nu i s-a gasit vena , face injectiile in fundulet din 12/12h. Nu pot sa spun ma pronunt asupra incompatibilitatii asistentelor , toate asistentele din sectie au incercat sa-i puna flexira , dar degeaba , nu reusesc de nicio culoare . 🙁

  • admin says:

   Buna ziua,
   Imi cer scuze pentru raspunsul intarziat insa din cauza timpului limitat nu pot raspunde in timp real.Sper ca acum sunteti bine sanatosi; retrospectiv, nu pot sa spun foarte multe, tratamentul administrat este mai sugestiv pt pneumonie decat pt bronsiolita care este o infectie virala si necesita de cele mai multe ori doar acele pufuri si cortizonul mentionat(hemisuccinat de hidrocortizon); posibil sa fie o bronsiolita complicata, de aici asocierea a 2 antibiotice. Fara sa consult copilasul si fara sa am acces la investigatiile efectuate nu pot spune mai multe.
   Va doresc recuperare rapida iar daca sunt intrebari suplimentare, le astept cu drag!

 86. Rodica says:

  Buna ziua,
  Am o fetita de 2 luni si jumatate si acum doua saptamani a facut pneumopatie cu insuficienta respiratorie. Tusea, avea secretii si era infundata, dar fara sa i curga nasul, a facut febra 38.8, nu respira bine si avea un harait. Am fost internata in spital 3 zile unde i a dat cefort in branula la 12 ore si aerosoli cu adrenalina si s a facut bine. acum trei zile s a infundat din nou, fara sa i curga nasul si cand sta culcata tuseste putin din cauza secretiilor. de data asta fara febra, nu haraie, e vioaie, mananca bine, poate sa respire. am fost cu ea la acelasi dr in spital si dupa consult a spus ca nu are rosu in gat, nu are nimic la plamani dar sa i dau totusi ospamox la 8 ore si aerosoli cu adrenalina ,,ca sa nu se agaveze sa ajungem iar in spital”stiu ca trebuie sa urmez indicatiile medicului dar cred ca mi l a prescris preventiv. nu i l am dat deocamdata, am facut doar aerosolii, ii aspir nasucul dar nu iese mai nimic ca sunt foarte sus, am pus umidificator in camera. pana acum nici o schimbare, nici in bine nici in rau. este activa, fara febra. gresesc daca aman administrarea antibioticului? multumesc.

  • admin says:

   Buna ziua,
   Imi pare rau de raspunsul intarziat insa din cauza timpului limitat nu pot raspunde in timp real; retrospectiv, nu as fi putut spune foarte multe, in astfel de situatii, fara un consult medical nu pot face referiri la tratament; va doresc sa cresteti mari iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 87. gabi says:

  Buna ziua, am un baietel de 8 luni care provine din sarcina gemelara,fata si baiat.la o luna si jum. am stat in spital cu baiatul cu diagnostic de pneumonie. nu a facut febra, dar avea multi mucisori pe care ii aspiram si haraia tare i s-a administrat cefort.Era in luna mai.Apoi a fost bine pana in septembrie,cand a inceput sa curga nasul si sa tuseasca.am fost la aceeasi dr.care ne-a dat amp,cu genta.si hidrocortizon. diagnostic bronsiolita acuta Nu a avut efect prea bun.La o luna adica in oct. am facut iarasi amp cu hidro,degeaba.A inceput sa hiraie,si sa suiere.am mers la alergolog care ne-a dat singulair 1 plic seara,flixotide un puf la8 ore cu baby haller,si salbutamol sirop 2ml la 6 ore.am facut si analiza ECP,care a iesit 35.Dr alergolog spune ca are astm si sa continui cu singulair,flixotide pufla8 ore si ventolin puf la12 ore mi-a mai dat si lemod solu de 125 inj 0.5 ml pe zi 3ziledar pe acesta nu l-am facut e periculos?s-a mai ameliorat dar tot haraie mai ales la efort si tuseste ca sa rupa.Mentionez ca nu a facut niciodata febra.i-am mai dat si prospan sirop si aerosoli.nasul nu cuge dar cand aspir iese o secretie lipicioasa alba.Sa continui cu alergologul, sau sa caut alt pediatru?Sunt din Vrancea si nu am prea multe alternative.SA plec la BUCURESTI?

  • admin says:

   Buna ziua,
   Tinand cont de varsta mica a baiatului as recomanda o evaluare mai complexa la bucuresti; este destul de rar astmul la o varsta atat de mica insa trebuie luat in calcul si acest diagnostic; sunt mult prea multe antibiotice intr-o perioada atat de scurta; as merge in continuare pe singulair, eventual si aerius si ketof pana ajungeti la bucuresti pt examinari suplimentare, diagnostic de certitudine si tratament corespunzator.
   Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 88. Teodora says:

  Buna ziua,

  Ati putea sa imi recomandati un medic pneumolog in Cluj?

  Multumesc,
  Teodora

  • admin says:

   Buna ziua,
   Nu ati precizat daca doriti pentru copii sau adulti; pt copii recomand cu incredere dna dr raduta, dna dr sosa sau dna dr farcau; cu siguranta sunt si alti pneumologi insa eu am mare incredere in dansele. Sanatate va doresc!

 89. Diana C. says:

  Bună seara,
  Am un băiețel de 6 luni jumătate care a răcit acum o săptămână. Simptome: nas înfundat, mucisori, tuse. Febra a avut doar 37.8 însă am pus-o pe seama dințișorilor care s-a suprapus cu răceala. După câteva zile tusea s-a accentuat drept pentru care medicul pediatru mi-a recomandat sirop tuse rhinathiol. După administrarea acestuia la un un interval de 1-3 ore avea o criza urâtă de tuse, plângea când tusea, mucozitati în exces pe nas și gat, abia mai putea sa faca fata mucozitatilor…m-am speriat. Știu ca acest sirop e mucolitic dar oare este normal sa se manifeste așa? Ulterior am mers la control și același medic mi-a zis ca mai rău am făcut copilului ca am administrat siropul pt ca nu era productiva și siropul îi usca traheea și de aici simptomele…dar sigur era productiva pt ca știu sa fac totuși diferența de tusea seaca însă nu înțeleg de ce l-a mai recomandat. Acum sunt foarte stresata daca am făcut rău copilului administrând acest sirop 4 zile. Fiind la primul copil am crezut ca așa e normal. Ma simt o mama vinovata. Am observat ca siropul conține zahar…stiu ca zaharul nu se administrează la copii sub 1 an și totuși de ce conțin zahar aceste siropuri? Este adevărat ca nu se administrează siropuri de tuse la copii sub 2 ani pt ca se pot îneca cu sputa?
  Sunt foarte speriata și am nevoie de aceste lămuriri sa nu mai repet greșeală.
  Va mulțumesc mult.

  • admin says:

   Buna ziua,
   Intradevar siropurile mucolitice nu se recomanda cu mare usurinta decat atunci cand sunt foarte multe secretii; personal prefer aerosolii(cu diverse substante in functie de fiecare forma de infectie respiratorie) sau siropelele “usoare” de tipul prospan sau grintuss; legat de efectul advers, nu trebuie sa va faceti probleme, acesta a trecut si nu vor ramane efecte nedorite; legat de zaharul din siropuri, acesta, impreuna cu alti excipienti au rolul de a imbunatati gustul acestora, in absenta lor, administrarea medicatiei ar fi aproape imposibila. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 90. lavi says:

  Buna ziua.bebelusul meu de 1an si 6luni are o bronsolita urata febra de 39,8 medicul pediatru nea dat injectabil.ampicilina 400mgla 8ore,genta 1,8mg la 8 ore dexametazona 1,8mg la ore timp de 5 zile aerosoli cu ser fiziologic si ventolin.mi se par putin cam mari dozele injectabile la un copil sub 2ani.as vrea o parere ptr a sta linistita.va multumesc.o zi buna

 91. lavi says:

  Am uitat sa mentionez ca era ff ragusit,tusea o rupea si se auzea weezingul acela.acum e mai bine insa de 2 zile nu mananca bea doar lapte iar tratamentul mi se pare f puternic ptr el mai ales k nu mananca deloc.sunt ingrijorata.

 92. lavi says:

  Luam si singulair de vreo 3luni insa bronsitele se repeta

  • Dr. Delia CHIRA says:

   Buna ziua,
   Dozele de medicamente se stabilesc intotdeauna in functie de greutatea copilului si de severitatea afectiunii; acesta este motivul pentru care nu ma pot pronunta daca sunt corespunzatoare; avand in vedere ca sunteti pe tratament cu singulair nu ar strica si o evaluare alergologica. Va doresc insanatosire grabnica iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 93. Alina T says:

  Buna ziua,
  am o fetita de 2.5 luni. Inca din maternitate am sesizat un suflu mai greoi al copilului. Mi s-a spus ca mucoasa este uscata. Acasa am pus cateva picaturi de ser fiziologic zilnic fara efect.
  Dupa 3 saptamani au inceput mucozitati nazale abundente, fiind necesara aspirarea de 2-3 ori pe zi pentru a putea manca si dormi. Eu fiind racita, fetita a racit de la mine la 5 saptamani (secretii abundente + tuse).Medicul de familie a prescris rhynatiol si sumetrolim fara efect.
  In 3 ianuarie am mers la urgenta deoarece copilul se ineca la supt fara a se putea alimenta.Internare 4 zile: diagnostic pneumonie interstitiala, tratament cefort+hidrocortizon+aerosili saruri si adrenalina . La 3 zile de la externare tot tusea si avea secretii.Diagnostic bronsita.
  Au urmat tratamentele:
  -aerosol saruri 4 ori/zi+Koflet sirop 5zile
  -aerosol saruri+adrenalina 4 ori/zi 5zile
  -internare 3 zile : aerosol saruri+ventolin+sinupret 5 picaturi*3 ori/zi+hirodrocortizon
  -aerosol flixotide 3 ori/zi +sinupret 4 zile
  Tusea a disparut, secretiile s-au diminuat dar in continuare exista si respiratia este foarte greoaie si necesita aspirarea de 2 ori pe zi.
  Mentionez ca din camera fetitei am scos covoarele groase, draperiile,pernele de pene si am curatat mucegaiul aparut odata cu montarea gemurilor termopan.
  Am facut si consult ORL unde ni s-a spus ca nu este nici o problema.
  Este vioaie si mananca bine. Cantareste 5.7 kg si 63 cm.
  Va rog sa imi spuneti care ar putea fi cauza acestor bronsite mai ales a secretiilor nazale ce nu se opresc de doua luni. Ce alte investigatii as putea sa mai fac? Tratamentele facute pot sa o afecteze pe viitor? In momentul de fata nu ia nici un tratament, doar aspirare cu ser fiziologic.
  Va multumesc.

  • Dr. Delia CHIRA says:

   Buna ziua,
   Cauza nu o pot preciza; pot sa fie secretii fiziologice imediat dupa nastere, poate fi viroza contactata de la dvs, poate sa fie o suprainfectare a acelor secretii, poate sa fie un reflux care sa intretina acele secretii, la fel cum poate fi o sensibilitate mai crescuta la factori de mediu; cel mai bine cred ca va poate lamuri medicul curant care a examinat fetita si a vazut evolutia acesteia sub tratament; medicamentele nu o vor afecta, din diagnosticele mentionate este erau intradevar necesare. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 94. ioana says:

  Buna ziua,am o fetita de 4 ani si 8luni,a fost diagnosticata la 3ani cu astm alergic,este alergica la mucegai,praf si polen,am urmat un tratament cu singulair,aierus si ketof pana prin ianuarie in tot acest timp ea avea o tuse seaca dimineata la trezire si noaptea si avea episode de tuse si curs de nas aproximativ la 2 saptamani nu facea febra ,aceste episoade le tratam cu aerosoli cu flixotide si ventolin.Din ianurie medicul ia intodus si pufuri de flixotide si picaturi de xizal l si a eliminat aieriusul si ketoful dar tot mai are acele episode de tuse fara febra si ia aparut si un harait in piept si suierat peste tratament ,am uitat sa va spun ca am consultat si un medic orl dar nu sant probeleme,mentionez ca atunci cand are episode de tuse are o tuse continua o zi tuseste aproape continu.Va rog sa imi spuneti ce as putea sa fac?

  • Dr. Delia CHIRA says:

   Buna ziua,
   Daca exista diagnostic de astm acesta trebuie in permanenta urmarit de medicul pneumolog pana se “gaseste” tratamentul la care acesta este controlat; uneori este nevoie de luni/ani pana cand se gaseste combinatia “perfecta”; cel mai important in afara tratamentului este incercarea de a indeparta factorii favorizanti,evitarea covoarelor, perdelelor, jucariilor de plus, eliminarea mucegaiului daca acesta exista; in mod normal daca exista o componenta alergica se administreaza a la long tratament antihistaminic(aerius/ketof sau alte preparate)pentru a tine sub control factorii favorizanti; in situatia dvs cu siguranta medicul pneumolog a avut argumente pentru a renunta la acest tratament si a include flixotidul; informatii suplimentare nu va pot oferi fara sa consult fetita si sa cunosc intregul istoric medical. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 95. ela says:

  buna ziua,
  am o fetita de 5 luni jumate,s-a nascut la termen cu gr 3,200 kg si este alaptata la san..
  fetita s-a racit, am fost cu ea la medic si mi s-a spus k are putin rosu in gat si multe secretii..mi s-a recomandat ibalgin, sirop expectorat,curatarea nasucului si picaturi maxitrol si aerosoli cu dexametazona…sincera sa fiu mi s-a parut putin cam acesti aerosoli cu dexametazona (din cate am mai citit) si pt ca nu avea nimic la plamani i-am facut aerosoli doar cu solutie salina tot la 2-3 ore si nici siropul expectorant nu i l-am dat..
  dupa doua zile am fost cu ea la un cabinet particular unde s- a constatat ca a facut bronsolita..(ea a mai avut un episod de bronsolita la 4 luni jumate)Dl doctor mi-a recomandat aerosoli cu adrenalina acelasi tratament administrat cu o luna in urma si mi-a spus ca i-am facut foarte bine fetitei nefacandu-i aerosoli cu dexametazona,acesta fiind periculos la copiii mici…
  dilema mea este urmatoarea…pana la urma care tratament e mai bun cu adrenalina sau cu dexametazona???
  medicul meu de familie(care e si pediatru) recomanda dexametazona,iar alti medici sunt total impotriva..recomandand adrenalina…amandoua au acelasi efect????
  mentionez ca amandoi medici stiau de primul episod de bronsolita…
  multumesc pentru ajutor!

  • Dr. Delia CHIRA says:

   Buna ziua,
   Imi pare rau de raspunsul intarziat insa din cauza timpului limitat nu pot raspunde in timp real; fara consult medical nu putem aprecia severitatea unei boli sau confirma un diagnostic si implicit nu putem face referiri la tratament; pentru o banala raceala nu se foloseste dexametazona; pt bronsiolita, in functie de severitatea acesteia se poate administra fie adrenalina, fie ventolin, fie dexametazona; severitatea o poate aprecia doar medicul care consulta copilasul. Daca sunt deja antecedente de doua bronsiolite la interval mic de timp, recomand ca fiecare episod de infectie respiratorie sa fie inostit de consult medical si de monitorizare pe durata acestuia(bronsiolita apare in evolutie la o banala raceala). Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 96. ioana says:

  Multumesc frumos pt raspuns,nemultumirea mea este ca de doi ani de cand i-a fost pus acest diagnostic am urmat tratament si sub tratament boala s-a agravat i-a aparut si acel suierat.As mai avea o intrebare tratamentul se intrerupe pe perioada verii?

  • Dr. Delia CHIRA says:

   Tratamentul se administreaza individual, in functie de particularitatile fiecarui copil;acolo unde evolutia este blanda se face intermitent(cu pauze de 3-6 luni
   );daca evolutia insa este mai severa, se poate administra continuu.

 97. Madalina says:

  Am un Bebeluș de 3luni jumate care a facut bronsiolita..am fost la urgente la Pediatrie unde m-au internat..condițiile mizere m-au facut sa plec pe semnătura acasa.dna doctor de acolo mia dat ampicilină injectabil pt 3 zile Prospan si hepaid ca avea ficatul mărit plus dexamethazon pt aerosol..dar am citit pe internet ca la acest virus nu se da antibiotice..eu nu mai stiu ce sa cred…mi se rupe inima dupa fiecare injectie.imi puteți da o părere Dna doctor?multumesc anticipat!

  • Dr. Delia CHIRA says:

   Buna ziua,
   Bronsiolita intradevar este de origine virala insa la aceasta varsta mica, de cele mai multe ori este necesar tratamentul antibiotic; nu pot contesta necesitatea acestuia, pot doar sa va sfatuiesc ca, atunci cand sunt astfel de probleme sa nu refuzati internarea; la 3 luni pericolul unei insuficiente respiratorii este urias; cred ca era mai intelept sa ramaneti internati, asa, antibioterapie se administra prin branula(intravenos) si ar fi scutit bebelusul de disconfortul injectiei intramusculare. Sper ca acum sunteti bine, sanatosi. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 98. Laura says:

  Buna ziua, fetita mea de 10 luni a fost diagnosticata cu trahiobronsiolita acuta.. I s-a prescris salbutamol (chiar daca am citit in articolul dv. ca este un medicament controversat), bromhexin si nurofen. Intrebarea mea este daca ii pot face si aerosoli cu ser fiziologic (am uitat sa intreb medicul). I s-a prescris si un antibiotic pe care ar trebui sa il administrez doar daca febra persista mai mult de 3 zile si Levurin. Mai am o nelamurire cu Levurinul…se da doar daca ajung la antibiotic sau e bine sa il dau oricum?
  Multumesc si toate cele bune!

 99. anca says:

  buna ziua, am fetita de 1 an , nascuta cu 3,100 acum avand greutatea de 8100 .
  suntem deja la a patra noapte cu febra de 38,2- 39,4. are nasul infundat tuseste
  cu secretie, estw ragusita. de la 10 luni bea lapte formula . mananca bine insa astazi a refuzat laptele. dupa prima noapte xu febra ne am prezentat la mwdic care i a prescris
  cexyl 4 ml/12h, prospan2,5 /3/zi plus antitermice alternativ nurofen si panadol.
  suntem in a treia zi de tratamwnt insa nu vad o amelioarare, din contra in ultima seara a facut febra cea mai mare 39,4 si incepe sa refuze treptat mancarea.. are o stare henerala mai proasta.
  am sunat din nou medicul care mi a spus sa mai astept o zi sa si faca tratwntul wfectul.
  sa consult un alt.medic ?
  ma Ingijoreaza raguseala.
  cateodata cand tuseste plange de durere.

 100. Gheorghe florin says:

  Buna seara. Am un baiatel in varsta de 2 anisori si am fost la o clinica privata in legatura cu tusea care dura deja de doua saptmani. Intr-un final am ajuns sa facem aerosoli cu ventolin (0.5ml ) si ser fiziologic (2 ml). Problema este ca dupa terminarea sedintei cu ventolin baietelul se inroseste la fata , bataile inimii cresc si o perioada de 10-15 min are o stare de ” moleseala #. Am sunat-o pe Dn Dr, cea care ne-a prescris tratamentul si a spus ca unii copii patesc chestia asta dar nu e nici o problema. Chiar am nevoie de un sfat. Plz help

  • Dr. Delia CHIRA says:

   Buna ziua,
   Este o reactie adversa la ventolin desi doza e corecta; intradevar apare destul de des la copii insa daca isi revine repede nu e cazul de gasit o alta alternativa de tratament. Va doresc insanatosire grabnica iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 101. Ramona says:

  Buna ziua,baietelul meu sa nascut la 42sapt si avea 3,995kg acum areaproape o luna si a inceput SA tuseasca, am fost la control si mea zis sa il alaptez cat mai des si sa ma reintorc la control inainte de inceperea sarbatorilor de craciun, m am intor si acum ar fi inceput de broncsiolita mi a prescris distaclor precizes ca locuiesc in strainatate :(.nu ar fi altceva pt un copil asa de mic ?? sau ce tratamente naturiste ar fii/??multumesc

  • Dr. Delia CHIRA says:

   Buna ziua,
   Nu pot face referiri la tratament fara sa examinez copilasul; recomandarea mea este sa administrati tratamentul prescris iar daca evolutia nu este buna sa mergeti din nou la medic pentru reevaluare

 102. Luiza says:

  Buna ziua am o fetita de 3 ani si 4 luni prima data a racit pe la 1 an jumatate cu rosu in gat tratat cu panadol nurofen dupa aceia in fiecare perioada rece de prin octombrie la o luna rosu in gat si temperatura usoara am lost la medic chiar in perioada cu amigdale umflate si ia colectat cu un betisor din gat la analize nu a iesit nimic anul acesta a mers la gradinita si de prin decembrie raceala din 2 in 2 saptamini cu rosu in gat ajuns la infectie tratat cu antibiotice la ultima raceala acum 3 saptamini a inceput cu tuse care la respiratie se auzea cu harait am fost la medic mucisori verzi a spus ca se aude haraiala in spate si a prescris antibiotic la 24 ore a trecut cu chiu cu vai dupa 7 zile antibiotic acum dupa 3 saptamini a ramas cu o tuse ca sa intelegeti mai exact ca la fel ca si fumatori dimineata uneori ii vine sa verse dar pe ia a tinuto o saptamina numai seara pe la 8 9 apoi pe la 1 noaptea iar acum dimineata pe la 7 8 2 ore fel putin doctorul a prescris acum ventolon 2 puf de 3 ori zi si flixotide 2 puf de 2 ori zi si a ven membri in famile cu asm insa nu fumeaza nimeni(medicul a spus ca nu are nimic de gura mea a prescris medicamente se uita la mine si parca nu credea ca copilul tuseste dar tuseste cand nu este un medic sa o asculte precizez ca 2 medici au ajuns la concluzia ca nu are nimic) ce sa fac tusea continua mai rar si nu asa agresiv. ce poate fi ?

  • Luiza says:

   imi cer scuze pentru greseli si -a bagat si piticul gherutele (ventolin)

  • Dr. Delia CHIRA says:

   Buna ziua,
   Dupa episoade repetate de infectii respiratorii, mai ales daca sunt la distanta redusa e posibil sa ramana o tuse restanta care poate persisita chiar si 2-3 saptamani; este foarte important, chiar daca fetita e sanatoasa, sa fie tinuta acasa, sa nu o duceti in colectivitate deoarece va reaparea o noua viroza iar tusea va deveni cvasipermanenta; personal am rezultate foarte bune cu un amestec de plante, ASTHA 15 se numeste care functioneaza foarte bine. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 103. Adina says:

  Bună ziua! Băiețelul meu are 9 luni și a avut o răceală acum 3 sapt. I_a trecut dar la 5 zile a reapărut tusea seacă medicul mi a dat doar eurespal .dupa 4 zile copilul tusea f rar dar se auzea un șuierat pe piept.am mers iară la medic și ni s a dat trimitere către pediatrie.am fost și s a pus diagnostic de bronșiolită acută.tratent cu xizal ,ventolin .flexotide colargol și din nou eurespal.avem 5 zile de tratament .șuieratul nu se mai aude dar tusea este mai deasă și productivă.ieri am fost la control și a spus să continuăm până marți cu tratamentul și să i dau acc junior.și luni mergem la control iară.copilul este activ mănâncă doar ca se agita de la năsuc pe care îl aspir ori de câte ori este nevoie.sunt disperată.trebuie să specific ca este un copil prematur născut la 28 de sapt fără nici o probema la naștere doar greutatea mică de 1200 gr.să recuperat ff bine.neurologic vârstă este corectată normă pt cât are acum.va rog să i mi dați un sfat .va mulțumesc din suflet!

  • Dr. Delia CHIRA says:

   Buna ziua,
   Nu prea am ce sa recomand decat efectuarea tratamentului cu monitorizarea evolutiei prin controale periodice. Va doresc insanatosire grabnica iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 104. Gianina says:

  Buna ziua!
  Copilul meu de 1 an si 6 luni are bronsita. De trei zile facem tratament cu ser fiziologic+adrenalina 1.5-aerosoli si koflet pentru tuse. Bebe tot mai tuseste,saliveaza mult, are muci si se aude un horcait, starea lui este mai buna, insa ceea ce ma nelinisteste este ca nu vrea sa mai manance nimic solid, doar lapte de la mine. Va rog sa imi spuneti daca este normal sa se refuze mancarea cand e racit si ce ar trebui sa fac. Niciodata nu a fost un mancacios, dar acum refuza orice ii dau sa pape.
  Multumesc

  • Dr. Delia CHIRA says:

   Buna ziua,
   In starile de boala, apetitul scade si devine selectiv, adesea preferand doar laptele; de cele mai multe ori apare si o scadere in greutate, care este reversibila in momentul vindecarii, cu recuperarea acesteia; nu este indicat sa fortati, se pot produce varsaturi care sa agraveze evolutia bolii. Oferiti-i ceea ce accepta cu placere, pe masura ce apare vindecarea, se va relua si apetitul. Va doresc insanatosire grabnica iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 105. Adina says:

  Va mulțumesc pt.răspuns .dar situația s a înrăutățit după ce sm fost vinerea trecută la control și pediatrul a zis ca nu mai are nimic sâmbătă seara a făcut febră și hârâitul s a înrăutățit.Am mers cu el în urgență și medicul ne a spus ca are pneumonie acută i s a dat alt tratament să îmbunătățit situația tusea este productivă secreții în nas încă mai are și hârâie pe piept nu șuiera .am terminat augumemtinul prednisanul.azi voi merge iar la control.va rog să i mi spuneți cât este de grav hârâitul specific ca tușește rar și rupe tusea.parcă toarce o pisică așa se aude.va rog dati mi un sfat .va mulțumesc!

  • Dr. Delia CHIRA says:

   Eu din pacate nu pot aprecia severitatea bolii fara sa consult copilasul; aici cel mai bine va poate lamuri medicul curant care a vazut bebe si inainte si dupa tratament. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 106. Adina says:

  Bună dimineață! Am o întrebare i_a trecut pneumonia 5 zile nu a mai avut nimic dar de aseară iar a apetit tusea și fin năsuc i cuge apă.menționez ca 5 zile nu a mai tușit deloc și nici secreții în nas nu a mai avut.e vioi se joacă și țipa este puțin răgușit credeți ca este laringită? Mulțumesc!

 107. Casian Ecaterina Veronica says:

  Buna ziua am si eu o intrebare pentru dumneavoastra.Am un baietel de 4 luni a fost racot si a ramas cu o tuse si cu nasic care curge am voie sa ii dau salbutamol siropel si cat am voie sa ii dau?am uitat sa mentionez ca sa nascut de 2600 grame si are 6100 grame

  • Dr. Delia CHIRA says:

   Buna ziua,
   Salbutamolul este un bronhodilatator care nu se administreaza decat in urma unui consult medical; in situatia dvs ar fi indicati aerosoli cu ser fiziologic, aspirarea secretiilor in excesa; daca simptomatologia persisita, atunci o noua evaluare medicala. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 108. Crisan nicoleta says:

  Buna ziua.Am un băietel de 1 an și 3 luni.La vârstă de 1 luna am avut primul episod de bronsiolita (după doua zile de la debutul bolii respira greu, iar cand am ajuns la spital saturatia in oxigen era undeva la 70)când a fost internat în spital.A trecut relativ repede o săptămână și jumatate.Menționez ca are încă 2 frați care frecventează gradinita .Prima data ei s-au îmbolnăvit, doar ca ei nu au avut forme urate.Pana la 8 luni nu am mai avut probleme cu cel mic.La 8 luni , la 10 și la 11 luni a mai făcut din nou bronsiolita doar ca nu au fost forme urate dar a primit antibiotic de fiecare data.La el se manifesta cu raceala, curge nasul apoi începe tusea.Se încarcă destul de tare cu secretii pe piept.
  La vârsta de 1 an a răcit fără bronsiolita dar a avut f.multe secretii nazale, care au trecu f.greu.Au urmat apoi doua luni bune fără probleme.
  În momentul de fata la aproape 1 an și 3 luni avei iarăși probleme.A început acum 3 zile sa tuseasca de dimineata fără alte simptome, iar tusea nu era urâtă și se rupea.A doua zi a devenit mai urâtă și a început sa facă febra,seara avea 38,8,am fost la pediatru si a spus care bronsita,se aud raluri pe dreapta.A primit antibiotic Zinnat și ventolin pufuri.A treia zi s-a mai agravat puțin tusea , avea mai multe secretii și febra mare pana la 39,8 care a cedat destul de greu, intre timp s-a declanșat și raceala cum strănuturi și curs nas.Azi a patra zi am fost de dimineata din nou la medic ca respira destul de greu și l-a trimis la radiologie, rezultatul fiind bronsita cu bronsiolita, hiluri pulmonare largite, interstitiul pulmonar este accentuat bilateral.Ne-a dat în plus flixotide pufuri.
  Febra făcea cam la 4-5 ore și scădea destul de greu.Ce părere aveți de tratament?
  Am încercat sa-î cresc imunitatea cu suc de catina cu miere,suc de coacăze, extracte gemoterapice, îl alăptez încă. Nu știu ce altceva as mai putea face.
  Credeți ca e o viroza mai puternica sau infecție bacteriana.La ceilalți doi la fel a debutat acum cu tuse apoi raceala cu secretii.Febra a făcut doar fetita mijlocie care nu a primit antibiotic ca avea doar roșu în gat și tusea dar băiatul cel mare a făcut și el bronsita (a mai avut în trecut episoade de bronsita)cu o tuse destul de urâtă și are și el antibiotic.
  Îmi cer iertare pt textul f.lung dar am considerat ca trebuie sa va dau amănunte mai multe
  Ce sfaturi îmi puteți da?Vă multumesc

 109. Tudor Petruta says:

  Am un băiețel de 1 am și 5 luni. Face bron solita des de la 6 luni.( cam o data pe luna face bronsolita). De fiecare data a fost tratat cu antibiotic și ventolin și fixotaide . I.am făcut testele de alergeni respiratorii și alimentari și a ieșit ca este alergic la laptele de vaca.
  Poate face bronsolita de la lapte de vaca el fiind alergic?
  Am cerut de fiecare data medicului un tratament de la prima lui simptoma de bronsolita ca sa numai ajung la antibiotice și mi sa spus ca tot la el ajung și o sa ma.satur de cate etape o sa mai facă. Eu vroiam sa încerc cu aerosol sa vedem cu se simte.
  Dacă ei boala din pripa se poate rezolva cu aerosol?

  Mulțumesc mult

  • Dr. Delia CHIRA says:

   Buna ziua,
   Recomandarea mea este de consult pneumologic; bronsiolita in general e de natura virala si nu se justifica antibioticul decat atunci cand exista suprainfectie bacteriana; de asemenea, laptele, produsele lactate si toate alimentele care contin lapte/produse lactate trebuie excluse din alimentatie cel putin o perioada de 6 luni.
   Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 110. marcu ioana says:

  Buna ziua, bronsiolita poate fi cauzata de anumite alergii ? multumesc

  • Dr. Delia CHIRA says:

   Buna ziua,
   Bronsiolita prin definitie este o infectie virala, deci este cauzata de virusi; daca exista o componenta alergica aceasta poate favoriza ca un anumit virus respirator, in loc sa determine o banala rinofaringita, sa determine bronsiolita; altfel spus, alergiile nu cauzeaza bronsiolite dar pot constitui un factor predispozant/favorizant pentru acestea. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 111. Lupescu andreea says:

  Ași avea și eu o întrebare dacă se poate. Am un băiețel de un anișor și de la 2 saptamani tot are secreții în nas și din nas degeaba îl fac cu ser și ii trag cu batista bebelusului ca nu ii iasă toată secreția si după o perioada merge în jos și ba se depune pe piept ba ajunge la plamani. Nu demult a fost diagnosticat cu bronsita asmatiformica și a luat 21 de injectii . Acum după trei săptămâni este iar bolnav dar o răceală un pic mai slaba . Luam augumentin, ambroxol, și facem aerosol cu ventolin ,flixotaid.. cu ce a-și putea sa ii curat secrețiile din nas care nu ies cu ser și lam mai făcut cu apa de mare dar degeaba. Va rog sa îmi dați un răspuns

  • Dr. Delia CHIRA says:

   Buna ziua,
   Eu cred ca tratamentele sunt un pic cam agresive; diagnosticul de bronsita astmatiforma nu mai exista, poate a fost bronsiolita insa atunci nu am inteles de ce s-a recurs la tratament injectabil; pentru episodul de acum, augmentinul nu prea este justificat, din descrierea dvs nu sunt criterii de infectie bacteriana; ambroxolul este u medicament care nu prea se recomanda la varsta mai mica de 2 ani si, nu se asociaza cu ventolin si flixotide; eu as recomanda sa mai cereti o parere medicala, eventual si un consult orl, sa se excluda inclusiv un reflux gastroesofagian. Imi pare rau ca nu pot ajuta mai mult. Va doresc insanatosire grabnica iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 112. Andreea says:

  Buna seara. Am un băiețel de 11 luni, diagnosticat cu bronsita in urma cu o luna. Am urmat mai multe scheme de tratament: Rhinathiol, Prospan, Humex, Mucosolvan și aerosoli cu DexametaZona, ACC, Ventolin. Starea copilului este foarte buna. Nu a făcut febra. Singurul simptom a fost tusea, care după câteva zile a fost urmată de un hârait in piept care nu mai trece. Tusea a trecut in câteva zile, dar a rămas cu zgomotul din piept, care se accentuează in timpul zilei. Noaptea nu se aude. De 5 zile a primit tratament și cu ZINNAT și nu sunt îmbunătățiri. Este normal ca aceasta haraiala sa dureze atâtea săptămâni, in ciuda tratamentului? Va rog sa ne dați o recomandare. Va mulțumesc tare mult!

  • Dr. Delia CHIRA says:

   Buna ziua,
   E posibil sa mai ramana cateva secretii restante; imi e greu sa-mi imaginez ce inseamna acel harait; cel mai indicat este un consult, eventual chiar la pneumolog; intra in discutie si un reflux gastroesofagian care poate intretine acele secretii sau chiar un factor alergic(de aceea am mentionat necesitatea unui consult medical). Imi pare rau ca nu am putut ajuta mai mult. Numai bine va doresc iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

 113. Nicoara says:

  Buna ziua,
  Am o fetita de 4 ani si jumatate careia atunci cand rade i se invineteste gurita deasupra buzei de sus. Am observat ca si la frig se invinetesc buzele si se invineteste in jurul guritei. Credeti ca ar fi o problema sau este ceva normal? Ar trebui sa ii fac niste analize? Ce fel de analize? Multumesc frumos!

  • Dr. Delia CHIRA says:

   Buna ziua,
   Poate sa fie doar o sensibilitate vasculara in conditii de efort muscular(ras, posibil si la plans) respectiv temperaturi scazute; sfatuiti-va cu medicul curant care ii cunoaste evolutia de la nastere si care poate stabili daca e nevoie de investigatii suplimentare sau nu; sunt foarte multe astfel de situatii fara nicio semnificatie insa nu pot spune cu certitudine doar pe baza descrierii dvs; va doresc numai bine iar daca sunt intrebari suplimentare, le astept cu drag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sitemap