Iata-ne ajunsi la capatul unui an, poate cel mai important din viata parintilor, in care ati invatat cum sa intelegeti plansul bebelusului, cum sa-l hraniti, cum sa-l plimbati, cum sa va jucati, cand si de ce sa va ingrijorati. A trecut repede, evenimentele sau succedat cu viteza, de la luna la luna bebelusul surprinzandu-va cu ceva nou si rasplatindu-va eforturile depuse, noptile nedormite, grijile nesfarsite.
Asa cum relatam si in articolul dedicat lunii a 11-a sunt o serie de aspecte comune lunilor 10-11-12, atat in ceea ce priveste dezvoltarea motorie cat si cea psihica, acest lucru datorandu-se ritmului diferit de dezvoltare al fiecarui bebelus in parte. Acesta este motivul pentru care veti regasi multe chestiuni identice in cele 3 luni la care se adauga noi achizitii pe masura ce se apropie varsta de un an (spre exemplu sunt copilasi care la varsta de 10 luni au aceleasi aptitudini fizice si psihice cu cei de 12 luni). De aceea insist mereu sa nu se compare copilasii intre ei, fiecare reprezentand o individualitate atat in ceea ce priveste dezvoltarea staturo-ponderala ( greutatea, lungimea) cat si dezvoltarea motorie, respectiv cea psihica.
Si fiindca suntem la sfarsit de an se cuvine a face un bilant al tuturor realizarilor, motiv pentru care acest articol va fi putin diferit fata de celelalte dedicate bebelusilor, deoarece asa cum spuneam, ultimele 2 luni aproape ca se suprapun in functie de fiecare copilas in parte.
1. Greutatea:
- curba ponderala variaza semnificativ si are intotdeauna ca punct de referinta greutatea la nastere si sexul bebelusului. Astfel este normal ca un copilas nascut cu 2800-3000g sa aiba la varsta de 1 an cu 1000-1500 g mai putin decat unul care s-a nascut cu 4000g;
- ritmul de crestere cel mai accelerat este in primele patru luni, de 750g/luna, pentru ca in urmatoarele patru sa fie de 500g/luna si apoi sa scada la 250g/luna in ultimele patru luni. Facand un calcul simplu, pe parcursul unui an cresc in medie 5750g;
- aprecierea dezvoltarii este mult mai complexa, calculandu-se niste indici(Indicele Ponderal care ia in calcul greutatea de la nastere si, Indicele Nutritional care se raporteaza la greutatea ideala ce corespunde lungimii actuale a bebelusului); pe baza valorii acestor indici, se poate formula diagnosticul de deficit ponderal, respectiv paratrofie(greutate prea mare pentru varsta si lungime); detalii suplimentare despre dezvoltare gasiti si aici.
- aceste date reprezinta niste valori medii, ceea ce inseamna ca pot exista variatii in ambele sensuri. Cel mai important este sa alimentati corect copilasul, oferindu-i la aceasta varsta 5 mese distribuite astfel:
- mic dejun: lapte adaptat varstei: 180-200ml;la acesta, in functie de fiecare copilas in parte se poate adauga o felie de paine cu unt/pasta de branza/pate(facut in casa);
- gustare 1: piure de fructe(mar, piersica, etc)- 150 -200 g simplu sau imbogatit cu cereale, seminte, fructe uscate;
- pranz: ciorba de legume(100 ml) + piure de legume/pilaf de orez, etc ( 80-100 g) + carne, ficat,peste (30-50g) sau galbenus de ou;
- gustare 2: branza de vaci cu fructe, iaurt, mamaliga cu branza, budinca de orez, cereale,gris, etc – 100-150 g;
- cina lapte de mama sau formula de lapte adaptata varstei (180-200 ml)
Copilasul nu trebuie sa mai bea lapte peste noapte; cele cinci mese sunt suficiente si-i asigura aportul caloric, proteic, lipidic si glucidic; la fel de important este excesul de lapte, ratia de lapte pe zi trebuie sa nu depaseasca 500 ml.
2. Lungimea:
- o remarca importanta este aceea ca, pana la varsta de 2 ani se foloseste termenul de lungime, ulterior cel de inaltime. Spre deosebire de greutate, lungimea ideala nu se raporteaza la lungimea de la nastere(valoarea nu este intotdeauna cea reala din cauza pozitiei fetale) ci se folosesc harti de crestere fata de care se raporteaza lungimea, respectiv inaltimea;
- la nastere lungimea medie este de 53-58 cm, iar ritmul cel mai alert de crestere este in prima luna-4 cm, apoi 3 cm in lunile II, III, 2 cm in lunile IV,V, ulterior cate 1 cm/luna pana la varsta de 1 anisor. Astfel pe parcursul unui an se ajunge la un total de 18-20 cm.
3. Perimetrul cranian :
- reflecta in primii 2-3 anisori cresterea in dimensiuni a creierului;
- la nastere valorile medii se incadreaza intre 34-36 cm cu o crestere accelerata astfel incat la varsta de 1 an ajunge la 48-50cm, pentru ca in urmatorii ani sa creasca foarte putin, la 15 ani avand valori medii de 54-56 cm.
4. Perimetrul toracic :
- interesant este faptul ca la nastere perimetrul toracic este mai mic decat cel cranian cu 1-2, uneori 3 – 4 cm, urmand ca la varsta de 1 an sa devina egale(48-50 cm) iar pe masura ce inainteaza in varsta ajunge sa-l depaseasca.
5. Dentitia:
- varsta de aparitie a dintisorilor este variabila, in general intre 4 si 10 luni; la un an, majoritatea copilasilor au 8 dinti : incisivii superiori, respectiv cei inferiori, urmand ca pana la 30-36 de luni sa apara rand pe rand si restul pana la un total de 20 cat insumeaza dintisorii “de lapte”;
- exista insa situatii cand bebelusul nu are niciun dinte; daca nu exista semne de rahitism(articol detaliat) asociate sau alte carente nu aveti motiv de ingrijoare, in eruptia dentara un important rol il are mostenirea genetica.
- pentru detalii legate de eruptia dentara, de manifestarile ce o insotesc si de modul in care putem alina suferinta piticilor va recomand articolul eruptia dentara dar si cel legat de igiena dentara si de cariile de biberon
6. Dezvoltarea motorie si psihica:
Nu voi insista foarte mult asupra acestora, fiind pe larg detaliate in cadrul fiecarui articol din primul an de viata al bebelusului. Voi puncta aspectele mai importante care au relevanta asupra modului in care a decurs dezvoltarea atat din punct de vedere motor cat si psihic. Astfel :
a)3 luni:
- isi tine capul, se joaca cu manutele;
- gangureste, isi recunoaste mama.
b)6 luni:
- sta in fundic usor sprijinit, primeste si ofera obiecte;
- se intoarce de pe o parte pe alta;
- trece jucariile dintr-o mana in alta;
- rade in hohote, recunoaste persoanele din anturaj;
- articuleaza silabe.
c)9 luni:
- sta foarte bine in fundic, se ridica singur in picioare;
- merge in “patru labe”;
- prinde obiecte mici;
- arata preferinte pentru anumite persoane;
- se teme de vocea ridicata;
- intelege cuvintele repetate de anturaj.
d) 12 luni:
- merge sprijinit sau chiar nesustinut;
- pronunta 5-6 cuvinte cu inteles precis;
- executa ordine simple;
- isi recunoaste numele si raspunde cand este strigat
7. Somnul:
- daca la venirea din maternitate dormea aproape tot timpul, pe parcursul anului si-a scurtat semnificativ durata totala de somn astfel ca la aceasta varsta doarme in medie 10-11 ore pe parcursul noptii, respectiv 2-3 ore pe timpul zilei in una sau doua reprize;
- orele de somn trebuie respectate, deoarece acum consuma multa energie si are nevoie de repaus pentru a-si ” incarca bateriile”. Mai ales seara este important sa-i respectati ora de culcare (ideal intre orele 20-21), acel ritual despre care am mentionat in fiecare articol.
Fiind vorba despre un bilant, nu putem incheia inainte de a face si un control medical de specialitate. Este ceea ce se numeste examenul de bilant care se efectueaza in cabinetul medicului de familie,ocazie cu care se realizeaza si vaccinarea ROR; in prezent(ianuarie 2017) datorita numarului foarte mare de cazuri de rujeola, s-a decis efectuarea acestui vaccin incepand cu varsta de 9 luni
Pe langa acest examen de bilant, este indicata si o reevaluare ortopedica; personal, recomand si un prim consult stomatologic, mai mult pentru a obisnui copilasul cu cabinetul stomatologic si pentru a institui acel “obicei” de a face cate o vizita stomatologului la fiecare 6 luni, acesta ajungand sa devina prietenul micului pacient. Din experienta am observat ca multi parinti sunt reticenti cand vine vorba despre acest consult stomatologic si, in general de igiena dintilor, foarte multi uitand ca, incepand cu aparitia primilor dintisori este obligatoriu periajul zilnic al acestora.
Buna ziua, dna doctor! foarte bune articolele, felicitari pentru site!
intrebarea mea e , vazand ca insistati pe faptul ca la varsta de 1 an sa nu mai manance copilul noaptea lapte (san sau praf) : cum sugerati sa facem asta? pentru ca eu ma confrunt cu aceasta problema…si fata mea ( de 1 an) se incapataneaza sa se trezeasca noaptea 1 data (ora 4-5) sau chiar de ori (orele 2-3 si 6-7) oricat ar manca peste zi si noaptea la culcare…
Multumesc.
Buna ziua,
Multumesc pentru aprecieri.
Da insist foarte mult asupra acestui fapt deoarece mai ales la varsta de 1 anisor copilasii trebuie sa aiba parte doar de 5 mese pe zi; este greu de stabilit o “reteta”, ideea este ca acesta renuntare la mesele din cursul noptii sa se faca gradual si sa nu se astepte varsta de 1 an; nu se vorbeste aici de infometare, de departe acest gand si nu are legatura nici cu confortul parintilor din timpul noptii ci, strict cu starea de sanatate a bebelusului atat din prezent cat mai ales din viitor. Nu precizati daca este alaptata deoarece in aceste cazuri renuntarea se face si mai dificil, de multe ori copilasii trezindu-se doar pentru a fi aproape de mama lor, nu neaparat pentru ca le este foame. Copiilor le poate fi oferit ceai sau apa, pot fi linistiti prin simpla prezenta a mamei sau a tatalui; totul tine de obisnuinta si de acele “ritualuri” de care vorbeam in articolele dedicate bebelusilor. Sigur ca la varsta de 1 an va fi mult mai greu de renuntat la masa de noapte, copilasul avand deja schitata personalitatea iar relatia cu dumneavoastra mult mai bine conturata.
Motivele pentru care in multe articole am precizat necesitatea renuntarii la masa de noapte sunt multiple dar as mentiona doua ca fiind cele mai importante : 1. excesul de lapte care chiar daca aduce multe substante folositoare si este baza alimentatiei in primele luni poate duce la carente semnificative si cea mai frecvent intalnita este anemia nutritionala prin deficit de fier; de aceea 500-600 ml lapte pe zi la varsta de 1 an este suficient, restul caloriilor trebuind sa fie asigurate de carne,oua, fructe, legume, cereale; de asemenea excesul de lapte poate conduce la obezitate cu atat mai periculoasa cu cat apare mai timpuriu ( un copil grasut nu este sinonim cu unul sanatos); al doilea motiv ar fi efectul nociv pe care laptele il are asupra dintisorilor prin faptul ca este un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor si implicit a cariilor dentare; sunt sugestive pozele pe care le-am atasat cu acele resturi de dintisori ( cariile de biberon) care trecand peste aspectul estetic constituie un permanent focar de infectie.
Buna ziua!
Fetita mea de 1 an a renuntat singura la biberon noaptea. Eu am incercat pe la 8 luni sa-i dau apa, ceai…dar plangea foarte mult. Cred ca fiecare copil (organism) e diferit. Nu cred ca trebuie impusa o regula generala. Ea avea nevoie de laptele acela noaptea si cand nu mai era necesar nu l-a mai cerut. Intradevar era greu trezitul noaptea dar e mult mai greu sa chinui un copil infometat cu apa.
Buna ziua,
Cred ca ati inteles gresit…eu nu recomand scoaterea meselor de noapte din cauza trezitului in cursul noptii ci datorita altor factori mult mai importanti asupra carora am tot insistat in multe articole, in primul rand efectul nociv al laptelui asupra dintilor dar si un plus caloric de care bebelusii nu au nevoie; mesele se regleaza pe parcursul primului an insa daca acest lucru nu se intampla trebuie luate masuri si foarte important nu trebuie sa pornim de la premisa ca infometam copilul, departe de mine aces gand; mesele regulate sunt o conditie esentiala in dezvoltarea si cresterea organismului, cele 5 mese pe care eu le recomand se mentin pana la varsta de adult si astfel se previn tulburarile de greutate, carentele alimentare mult mai greu de corectat decat de prevenit. In ceea ce priveste bebelusii si copii mici sunt cazuri si cazuri, cel mai elocvent este cel al copiilor alaptati care se trezesc noaptea doar pentru a fi aproape de mamicile lor si nu neaparat pentru a papa laptic, la fel cum sunt cazuri in care copilasii nu adorm daca nu au sticla de lapte langa ei, si asta din pacate se prelungeste si in al doilea an de viata iar consecintele se vad abia mai tarziu. Scopul acestui site este de a oferi informatii medicale corecte care sa le ajute pe mamici sa-si creasca sanatos copilasii si se bazeaza pe experienta mea ca si pediatru dar si ca mama, precum si pe multe din intrebarile si problemele semnale de mamici.
buna ziua,
fetita mea are un an si o luna.pana la un an manca de doua ori pe noapte. am incercat cu apa, cu ceai, cu compot, lua cateva guri apoi se mataia si vroia lapte, in medie 90 ml. mai nou, a renuntat la o masa, acum mananca la 10 cand se culca, la 2 si apoi la 6, 7 dimineata. nu stiu cum sa o fac sa renunte la masa de noapte, ce-i drept ea seara mananaca in medie 150 ml, dar nu vrea mai mult. multumesc frumos.
Buna seara va rogg ajutati ma cu un raspuns.fetia mea care are 1 an refuza total laptele iar seara ii dau cereale de noapte si tot se trezeste noaptea sa bea lapte.pana acum cateva saptamani dormea toata noapte ,acum efectiv nu il vrea inainte de culcare si se trezeste peste noapte.efectiv nu mai stiu ce sa ii mai dau si cum:(
Buna ziua,
S-ar putea sa fie vorba despre eruptie dentara ca si motiv al trezirilor nocturne; de asemenea, e important ce “activitati” sunt in cursul serii, care este ora de culcare, ora mesei de seara si relatia acesteia cu ora de culcare; la varsta asta, mai ales daca sunt dintisori, riscul de carii dentare in urma consumului de lapte pe durata noptii este unul foarte mare; incercati sa limitati consumul de lapte, sa spalati dintisorii seara, dupa ultima masa, inainte de culcare. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
buna ziua am un baietel de 1 anisor si a facut pojarel de joi pana sambata febra si de duminica a erupt pe corp cat trebi\uie sa il mai tin in casa ca nu stiu sunt la primul copil si cam ce are voie sa pape? va multumesc
buna ziua!a
am o intrebare la d/voastra
Am un baiat de 1 an de zile si inca nu este inchisa fontanela. Am luat tratam cu Vit D3, dar pe timpul verii a spus medicul sa intrerupem tratam. Ce sa fac, sau e vreo problema grava?
va multumesc anticipat pt toot
Buna ziua,
La 1 an de zile nu este nici o problema ca nu s-a inchis fontanela…in general se inchide in jurul varstei de 18 luni, la unii copilasi mai repede la altii mai tarziu; pe perioada verii vi s-a recomandat sa renuntati la Vitamina D deoarece aceasta se sintetizeaza sub actiunea razelor soarelui, bineinteles cu conditia expunerii copilasului la soare, in intervalul orar binecunoscut , evitand orele 11.00-16.00 si intotdeauna sub protectia unei creme cu factor mare ( ideal 50 in primul an de viata).Nu aveti nimic de facut, cu atat mai mult nu trebuie sa va ingrijorati ci sa urmati sfatul medicului iar din septembrie sa reluati administrarea de Vitamina D.
Buna seara.
Am o fetita de 1 an si 8 luni si as avea 2 nelamuriri :
1. Cam de la 1 an si pana la aceasta varsta, fetita mea a baut dimineata si seara lapte de magazin. De o vreme incoace nu mai accepta sa bea decat f. putin. De vreo 2 saptamani am adugat si cate 2 linguri lapte praf, dar nici asa nu am mai mult succes. Spuneti-mi ce alta alternativa am la laptele de dimineata si de seara, avand in vedere aceasta situatia?
2. Noaptea are somnul intrerupt, agitat chiar. Se trezeste de 3-4 ori pe noapte. Ce imi recomandati sa fac pentru ca somnul fetitei mele sa fie unul sanatos?
Va multumesc.
Buna seara,
Alternative ar fi derivatele din lapte de tipul branzei de vaci, telemea ( nu foarte sarata), iaurturi,unt, smantana; de exemplu o varianta de mic dejun ar putea fi o felie de paine cu unt, eventual cu miere sau dulceata cu o cana de ceai sau un ou fiert cu o felie de paine cu branzica de vaci ( puteti adauga putina verdeata) cu o canita de ceai; intre mesele principale, oferiti-i iaurturi in care sa incorporati fructe proaspete, eventual unu-doi biscuiti, tarte cu fructe/branza; ideea principala este sa incercati sa “ascundeti” laptele si derivatele din lapte in preparatele pe care le pregatiti apoi sa-i fie oferite budinci de orez, de macaroane, paste cu branza, mamaliga cu branza.
Cat despre somn, conteaza mult programul din timpul zilei, intervalul orar in care doarme in timpul zilei, programul pe care-l aveti seara; este foarte important sa nu fie foarte obosita, sa nu renuntati la somnul din timpul zilei iar seara sa aveti un program impreuna…o baita, o poveste citita impreuna; mare atentie si la temperatura din camera, la hainutele cu care este imbracata. Spre varsta de doi ani in general somnul se mai regleaza chiar daca mai apar uneori mici “scapari”
Buna ziua.
Cu ce recomandati sa inlocuiesc laptele de mama daca vreau sa intarc fetita la 12 luni? Lapte praf, lapte comert, lapte UHT sau lapte de vaca? Cand recomandati laptele de vaca?
Va multumesc.
Buna ziua,
Pana la varsta de 2 ani se recomanda formule de lapte praf adaptate varstei iar dupa 2 anisori se poate trece la laptele de vaca , de preferinta UHT.
Va multumesc !
Buna ziua,
Fetita noastra, Iulia, este in luna a 12-a de viata. As avea o intrebare legata de baita de seara. Ii facem baita in fiecare seara inainte de culcare, papa si apoi doarme in jur de ora 20:30. Vroiam sa va intreb daca faptul ca ii facem baita in fiecare seara poate sa ii dauneze cumva pielii sau in orice alt mod.
Va multumim anticipat,
mama, fetita si tata.
Buna ziua,
Nu, dimpotriva…este un ritual al ei si copilasii chiar daca sunt mici trebuie obisnuiti cu regulile de igiena. Asa ca, faceti-i baita in continuare, mai ales daca asta ii face placere.
Si, La multi ani! pentru 1 anisor.
Buna ziua din nou,
Va multumim pentru raspunsurile anterioare si am mai avea o nelamurire:
Care este necesarul de lichide (lapte +supa+suc+apa+etc) la aceasta varsta?
Iulia cam bea: 100ml lapte dim + suc (portocala sau macese) 100ml h 10:00 + 100ml supa + putina apa pana la masa de seara + 100 ml lapte la masa de seara
Mentionez ca temperatura in casa nu depaseste 22 grade Celsius.
Afara cam iese de 2 ori, dimineata in jur de 11-12 si dupa masa in jur de ora 17.
Ar trebui mai multe lichide? Si daca da, ce sugerati?
Va multumim anticipat,
mama, Iulia si tata
Buna ziua,
Necesarul de lichide la 1 an este in jur de 120-135ml pentru fiecare kg insa variaza considerabil in functie de temepratura ambientala, de pierderi ( febra, transpiratie,varsaturi, diaree). Nu vorbim aici strict de lichidele administrate ca atare ( apa, ceai,suc, lapte,supa) ci si de apa continuta in fructe, legume si alte preparate.Aceasta cantitate este importanta pentru medici atunci cand se confrunta cu stari de deshidratare ale copiilor; in general organismul uman este in asa fel conceput incat isi regleaza toate functiile si necesitatile; un copil deshidratat este un copil “moale”, apatic, fara chef, are buzele uscate, ceea ce nu se intampla decat atunci cand sunt probleme de sanatate. Ca si suplimentare as recomanda fie apa, ceaiul ( fara zahar) fie sucul de fructe administrat in doua prize la cele doua gustari dintre mesele principale.
Buna ziua.
Fetita mea de 1 an si 8 luni a fost diagnosticata cu enterocolita acuta. De trei zile are diaree nu foarte apoasa, a varsat 1 singura data in prima noapte, a avut si febra pana in 39, tot asa in prima noapte, dar de atunci nu persista decat diareea. Medicul de familie a consultat-o si nu ne-a spus ca ar putea fi enterocolita, caci avea si putin rosu in gat si mai ales sunt gata sa erupa caninii. Am incercat cu regim alimentar si biotics. Dar, ieri, dupa trei zile de diaree am avut impresia ca vad in scaun firisoare de sange, asa ca am dus-o la urgente. Aici au pus diagnosticul de enterocolita si mi-au dat anitibiotice.
Va rog sa-mi spuneti cat este de periculoasa enterocolita pentru copii din jur si mai ales care este cauza?
Va multumesc.(V-am scris si in sectiunea Despre mine aceeasi problema.)
Buna dimineata,
Nu am vazut primul comentariu…de aceea nu v-am raspuns.
Cauza enterocolitei poate sa fie o infectie virala sau bacteriana, infectie care poate fi localizata atat la nivelul cailor respiratorii ( rosu in gat) cat si la nivelul intestinului ( scaune moi, apoase); la aceasta varsta in general evolueaza bine cu tratament si, mai ales regim; pericolul de a o transmite copiilor din jur este ridicat, de aceea este bine sa fie izolata cateva zile ( de ex in colectivitate nu sunt primiti copilasii cu diaree tocmai pt ca exista acet risc de transmitere ridicat). Cat despre acele firisoare de sange este oarecum normal in procesul de evolutie a eneterocolitei, mucoasa intestinala fiind foarte subtire si bogat vascularizata. daca insa firisoarele de sange persista si zilele urmatoare este important sa faceti un examen complet de scaun ( coprocultura, coproparazitologic).Foarte important in regimul enetrocolitei este excluderea laptelui sau daca fetita este alimentata cu lapte praf inlocuirea acestuia cu o formula speciala, fara lactoza, laptele fiind un “intretinator” al diareei datorita acestei lactoze ( un zahar).
Am fost sigura ca nu vedeti intrebarea mea, de aceea mi-am permis sa mai revin cu ea.
Va multumesc.
Buna ziua!
Va urmaresc cu atentie siteul si sunt incantata de sfaturile utile pe care le-am gasit aici.
Am un baiat de 11 luni si, fiind primul copil, sunt putin stresata cu masa (sa manance cand si cat e nevoie).
Daca sunteti amabil, imi puteti raspunde la urmatoarele intrebari?
1. Daca doresc sa fac tranzitia de la laptele praf la cel de vaca, trebuie sa ii fac intai analize de sange? Ma gandeam sa vedem daca suntem in grafic cu fierul, calciul si alti parametri. Cum se realizeaza aceasta tranzitie?
2. Ce lichide recomandati sa dau copilului? In prezent, mananca 230 ml lapte dimineata (la micul dejun mai primeste paine cu unt si branza sau sunca) si 260 ml lapte (simplu) seara. Peste zi, doar apa. Ceai nu i-am dat niciodata, iar sucul de fructe nu stiu in ce moment al zilei e indicat. Poate inlocui sau completa una din gustarile dintre mese?
3. Supa/ciorbita de la amiaza este obligatorie? La noi, piureul de legume cu carne/galbenus e prezent zilnic, dar supa ii dau doar cand sunt si morcovi in ea (de exemplu: morcov, telina, dovlecel). Daca piureul de legume e format doar din cartofi sau spanac (deci apa in care au fiert nu se poate da), trebuie sa ii fac o supa/ciorbita separat?
4. Am citit pe alte siteuri ca nu se recomanda combinatiile intre iaurt sau branza si fructe, datorita timpilor de digestie diferiti). Sunteti de acord? Din pacate, internetul e plin de informatii si cateodata e greu sa discerni ce e ok si ce nu).
Va multumesc din suflet pentru timpul acordat!
Cu respect,
Ileana
Buna ziua,
Va multumesc pentru aprecieri! Orice sugestie de articol e binevenita!
1. Recomandarea mea este sa nu introduceti asa repede laptele de vaca, aceesta fiind foarte sarac in fier iar raportul intre calciu si fosfor(importanti pentru soliditatea sistemului osos) nu este unul corespunzator; laptele praf ar trebui continuat pana la varsta de 2 ani si abia apoi trecut pe lapte de vaca.
2.Cu sunca nu sunt deloc de acord; niciun mezel nu are ce cauta in alimentatia copiilor; variante de mic dejun ar fi painea cu unt, pasta de branza, pate (preparat din ficat, eventual amestecat cu putin unt sau branza);ceaiul nu este obligatoriu in alimentatie; apa este suficienta; sucurile de fructe pot fi administrate la gustarea de fructe insa intotdeana trebuie sa existe si un piure de fructe acesta fiind mult mai bogat in fibre, vitamine si minerale decat sucul de fructe; sucul trebuie intodeauna preparat proaspat; sucurile din comert nu constituie o alternativa pentru copilasi.
3. Da, masa de pranz trebuie sa includa zilnic si un pic de supica fie de legume, de perisoare, galuste, taietei, etc; chiar daca cantitatea este mica, pranzul trebuie sa fie compus din cele doua feluri.
4. Va recomand sa cititi siteuri de specialitate unde informatiile furnizate sunt credibile; iaurtul si branza pot fi combinate cu fructe, ideea de baza fiind aceea de a adauga noi fructele si a nu cumpara iaurt cu fructe din comert.
Daca mai aveti si alte intrebari sau nelamuriri, va astept cu drag!
Stimata doamna doctor,
Va doresc spor in tot ceea ce faceti si va multumesc pentru amabilitatea de a raspunde parintilor, in demersul lor de a-si creste si educa copiii cat mai sanatos!
Numai bine!
Multumesc! Si eu va doresc sa aveti parte numai de sanatate! Si, va astept ori de cate ori aveti intrebari, nelamuriri, sugestii!
felicitari pentru site!este cel mai complet pe care l-am gasit pana acum in varietatea de pe internet!multumim pentru informatii!
Va multumesc pentru aprecieri si va astept ori de cate ori aveti nevoie iar daca aveti subiecte care va intereseaza si nu se regasesc pe site va astept sugestiile!
Buna seara,
Multumesc pentru aprecieri! Va astept ori de cate ori aveti intrebari sau nelamuriri iar daca aveti subiecte care va intereseaza si nu se regasesc pe site va astept cu drag sugestiile!
Buna dimineata!
As dori sa va intreb ce fel de paine recomandati pentru copii: alba sau integrala? Sunt atat de multe pareri impartite!
Va multumesc anticipat!
Buna seara,
Painea poate sa fie si alba daca contine doar faina, sare si drojdie, fara aditivi, amelioratori; in general este mai bine acceptata de catre copilasi decat cea din cereale integrale; daca painea este neagra este important sa fie datorita neprocesarii cerealelor si nu prin adaos de coloranti.Cel mai indicat ar fi sa faceti paine in casa, din diverse fainuri, eventual si cu adaos de seminte si atunci putem spune ca este 100% bio.
Buna ziua
Se poate administra Vitamina C si Oscillococcinum unui copil in varsta de 1 anisor?
Va multumesc.
Buna ziua,
Da, se pot administra insa ar fi ideal sa cereti si parerea medicului care urmareste copilasul!Multa sanatate va doresc!
Buna seara.
Baietelul meu de 2 ani are, de o saptamana jumatate, 4-5 scaune pe zi si sunt putin mai moi, dar nu diareice. Intro singura zi a facut febra 38. Starea lui generala nu s-a schimbat, e la fel de activ ca de obicei. Care ar putea fi cauza? Ce ar trebui sa fac?
Va multumesc.
Buna dimineata,
In principiu ar putea fi vorba despre o infectie la nivel intestinal; doar dupa numarul de scaune nu se poate stabili un diagnostic; conteaza aspectul acestora, consistenta, daca sunt prezente sau nu produse patologice (mucus, puroi, sange), daca i-au fost administrate medicamente in ultima perioada si, in special antibiotice; de asemenea este important regimul alimentar, mai ales daca i s-au introdus in alimentatie alimente noi sau s-a schimbat modalitatea lor de preparare.Incercati in urmatoarele zile un pic de regim alimentar, cu evitarea excesului de lapte, cu supe de legume, orez, morcovi, branza de vaci, paine prajita, uscaturi(biscuiti, saratele, grisine, etc). Nu ar fi rau sa faceti un examen de scaun(coprocitograma, coprocultura, coproparazitologic) pentru a elimina prezenta unei bacterii/parazit care ar putea determina aceste scaune mai moi.
Buna ziua.
Am observat ca un picior al fetitei mele are o “paranteza“, undeva sub genunchi. La controalele de rutina la ortopedie nu mi s-a spus ca ar fi nicio problema la picioruse. Vreau sa stiu daca ar trebui sa-mi fac vreo grija, pentru ca abia peste 1 saptamana ajungem la doctorul de familie ca sa o vada.
Va multumesc.
Am si eu o intrebare aici !!! Multumesc.
Buna ziua,
Am vazut comentariul si raspund tuturor cat de repede imi permite timpul; pana acum nu cred ca au ramas comentarii fara raspuns.
Daca ortopedul examinand fetita a concluzionat ca totul este in regula eu nu pot sa spun altceva.Depinde sigur cand a fost ultima vizita la ortoped;parantezele apar in general ca si o consecinta a mineralizarii insuficiente a osului care se deformeaza sub greutatea corpului atunci cand copilasii incep sa umble.Asta poate stabili doar medicul care examineaza copilasul. Va doresc sa aveti parte numai de sanatate si daca mai aveti intrebari sau nelamuriri, va mai astept!
Buna ziua, doamna doctor!
V-am mai scris o data si raspunsul dvs a fost prompt, fapt pentru care va multumesc frumos si indraznesc sa revin cu urmatoarea intrebare:
I-am facut baietelului meu analizele si fierul a iesit sub limita normala (nu retin exact valoarea si nu am foaia cu rezultatul la mine). Nu inteleg de ce are aceasta anemie feripriva, deoarece pana la 6 luni l-am alaptat exclusiv, iar dupa diversificare l-am mai alaptat pana la 9 luni, apoi doar lapte praf (nan); alimentatia lui e variata, cu fructe de doua ori pe zi, doua feluri la amiaza (ciorbita cu carne de pui in general si felul 2 legume cu carne de vita sau ficat sau galbenus), cereale milupa, branza de vaci, iaurt, etc. In afara de picaturile ferrum haussman (timp de 3 luni), ce altceva imi recomandati? am vazut in reclama de la milupa ca contine mai mult fier. sa schimb laptele praf? Cand ar trebui sa refacem analizele?
Va multumesc!
Buna seara,
Exista o diferenta intre deficitul de fier, respectiv anemia feripriva. Astfel diagnosticul de anemie se formuleaza doar atunci and exista o scadere a hemoglobinei si, de cele mai multe ori aceasta se datoreaza deficitului de fier; sunt insa situatii cand hemogloniba este normala si doar fierul este putin scazut; cauzele sunt multiple, incepand de la carenetele din alimentatie (ceea ce nu pare a fi cazul), pana la infectii virale sau bacteriene in ultimele 10 zile sau chiar tulburari in absorbtia fierului; de exemplu fitatii care se gasesc in componenta cerealelor integrale, fosfatii din sucurile carbogazoase,oxalatii din spanac,polifenolii, tanina(exista in ceaiuri) scad dramatic absorbtia fierului chiar daca aportul prin alimentatie este unul corect.Pe durata tratamentului cu fier v-as recomanda asocierea vitaminei C sau a sucurilor de fructe pentru a creste absorbtia fierului; analizele se repeta dupa terminarea tratamentului pentru a obiectiva refacerea fierului si a depozitelor de fier (feritina).
Buna ziua,doamna doctor,
Ma adresez cu o problema,ce nu am prea intalnit-o…Fetita mea are aproape un anisor iar necazul nostru este,ca nu vrea sa bea niciun alt lichid,in afara laptelui de dimineata si seara si in jur de 80 ml supica.Abia reusesc sa ii dau 15 ml apa toata ziua,ceaiul mi l-a refuzat inca de la nastere,suc de fructe nu vrea…
De mancat mananca f bine,dimineata 230 ml lapte,apoi gustarea de fructe 150g,pranzul consta din cca 80 ml supa+120-130 g piure de legume+carne/ou/ficat,seara 100-150g cereale/branza cu fructe/iaurt cu fructe iar la culcare 230 ml lapte(7 masuri de Milumil 3)
Va rog mult sa-mi spuneti:e grav ca nu vrea apa?
Cum vi se pare alimentatia ei,avand in vedere ca e putin plinuta,s-a nascut avand 2650g si 48 cm,acum are 9580g si 73cm,dar cea mai mare parte a greutatii a castigat-o pana la 6 luni(avea 8100g),desi a papat doar lapte matern.
Cantitatea zilnica de lapte e suficienta?
Va multumesc din suflet !
Buna seara,
Necesarul de lichide la aceasta varsta este in medie de 100ml pentru fiecare kg insa asta presupune si apa pe care o contin fructele si legumele, produsele lactate; sunt foarte multi copii reticenti la consumul de apa insa cu putina rabdare si, fara a-i forta se poate reusi; cele mai recomandate sunt canile cu pai sau canitele clasice din care in scurt timp invata sa bea si, apoi chiar le face placere. Regimul este unul corect, la fel si cantitatea de lapte iar greutatea daca e sa o raportam la greutatea de la nastere e mare intr-adevar insa raportata la lungime se situeaza in limite normale.
Buna ziua.
Baietelul meu de 1 an si 1 luna atunci cand plange are momente in care secunde bune nu mai scoate nici un sunet, se roseste tot la fata si se invineteste pe langa gurita (si sunt tot mai dese in ultima vreme aceste crize si de cele mai multe ori cand ies din camera, desi il las cu alta persoana cunoscuta lui). Isi revine (cateodata cu greu) daca ii dau o palma peste fata sau il stropesc cu apa. Mi-e frica sa-l mai las sa planga, indiferent care e cauza.
Va rog sa-mi spuneti de ce se intampla pauzele astea, daca se pot agrava sau ce ar trebui sa fac sa scapam de ele (ca nu voi putea sta tot timpul cu el) ?
Va felicit pentru tot ce faceti pentru mamici si copii.
Va multumesc.
Buna ziua.
Si baietelul meu, care are un an, se manifesta la fel cand il las dimineata la cresa. Cateva secunde nu scoate nici un sunet, dar isi revine cu un tipat si plans puternic, mai plange putin si in 1-2 minute se linisteste. Mie mi se parea un fenomen normal, dar daca ati intrebat, m-ati pus pe ganduri si sunt curioasa ce va raspunde d-na dr.
Numai bine!
Buna seara,
Ceea ce descrieti dumneavoastra pare a fi SPASMUL HOHOTULUI DE PLANS, un aspect frecvnet intalnit la copilasi care in general se remediza/dispare in jurul varstei de 3 anisori.Este importanta atitudinea parintilor in aceasta situatie si, de asemenea un consult neurologic(neurolog pediatru) pentru a exclude alte afectiuni.Din punct de vedere neurologic, spasmul hohotului de plans nu prezinta niciun pericol si nu lasa urme. Cu toate acestea este absolut necesar sa fie diagnosticat de medicul neuro-psihiatru infantil pentru a nu fi confundat cu o alta afectiune.Va doresc sa aveti parte numai de sanatate iar daca mai aveti intrebari sau nelamuriri, va astept cu drag!
Buna. Va multumesc pt.raspuns legat de spasmul hohotului de plans pt baietelul meu de 1 an si o luna. As vrea sa va mai intreb daca credeti ca acest lucru poate fi cauzat si de faptul ce ne-am schimbat locuinta, respectiv inainte stateam la parintii mei, iar acum locuim la socrii mei, cu toate ca ne-am mutat cam de o luna si la inceput nu a reactionat asa, doar acum in ultimul timp si isi viziteaza si ceilalti bunici zilnic deoarece locuiesc in apropiere.Daca nu sunt acasa si il las in grija altcuiva(bunica) nu are nici o problema, doar daca plec din camera sau casa si ma vede cand plec. Credeti ca este necesar sa fac un consult de specialiatea si daca da puteti sa-mi recomandati un medic neuro-psihiatru si un cabinet.
Va multumesc mult.
Buna. Va multumesc pt.raspuns legat de spasmul hohotului de plans pt baietelul meu de 1 an si o luna. As vrea sa va mai intreb daca credeti ca acest lucru poate fi cauzat si de faptul ce ne-am schimbat locuinta, respectiv inainte stateam la parintii mei, iar acum locuim la socrii mei, cu toate ca ne-am mutat cam de o luna si la inceput nu a reactionat asa, doar acum in ultimul timp si isi viziteaza si ceilalti bunici zilnic deoarece locuiesc in apropiere.Daca nu sunt acasa si il las in grija altcuiva(bunica) nu are nici o problema, doar daca plec din camera sau casa si ma vede cand plec. Credeti ca este necesar sa fac un consult de specialiatea si daca da puteti sa-mi recomandati un medic neuro-psihiatru si un cabinet.
Va multumesc mult.
Buna ziua!
Va felicit pentru acest minunat si util site!
Am un baietel de un an si inca nu arata cu degetul. Intinde mana cand isi doreste ceva, dar nu arata cu degetul. Ar trebui sa ma ingrijorez? Care este varsta la care trebuie sa arate cu degetul? De asemenea, desi gangureste, nu spune niciun cuvant cu sens. Recunoaste persoane, obiecte, dar, in afara de silabe, nu articuleaza niciun cuvant.
Va multumesc pentru ceea ce faceti pentru mamici si copilasi!
Buna ziua,
Va multumesc pentru aprecieri si va astept ori de cate ori aveti intrebari sau nelamuriri.
In privinta dezvoltarii neuro-psihice este exact ca si in privinta dezvoltarii fizice: fiecare are ritmul sau de dezvoltare.Unii inteleg mai multe cuvinte si comenzi dar nu vorbesc, altii vorbesc insa nu executa mici ordine.Jucati-va mult cu el, aratati-i obiecte, jucarii, animale, vorbiti-i insa nu cu diminutive;descrieti orice activitate pe care o faceti impreuna, cuvintele trebuie spuse clar, repetate de cateva ori. Cu timpul, cu multa rabdare si perseverenta va invata sa si vorbeasca.
Buna ziua,
Se poate ca si schimbarea mediului sa fi contribuit la aparitia acestor manifestari insa nu poate fi o cauza evidenta. Sunt foarte multi copilasi la care apare acest spasm fara a se putea identifica o cauza anume. In principiu daca se repeta aceste manifestari ar fi binevenita o evaluare neurologica. Daca va hotarati,scrieti-mi un mail si am sa va recomand un neurolog pediatru.
Buna ziua.D-na doctor pe data de 9 mai implinim un anisor.Fetita mea are doar doi dintisori jos,este vre-o problema?sa consult un stomatolog?ce ma sfatui-ti?Va multumesc frumos.
Buna ziua,
Nu este nicio problema daca nu sunt semne de rahitism asociate(bose frontale, torace mai evazat la baze, picioruse incurbate); oricum la varsta de 1 an se va face bilantul medical si, cu siguranta medicul va va indica daca ceva este in neregula. La multi ani va doresc, cu multa sanatate si, salutari Antoniei!
Va multumesc din suflet.Acum ne confruntam cu o alta problema,cel de-al doilea somn nu-l mai vrea.Deborah doarme singura in camera, in patutul ei.Adoarme singurica,o pun in patut si in 10-15 min adoarme.Dar de 4 zile nu mai vrea sa doarma somnul de la 15,30.Sta si borboroseste, canta dupa vreo 40 de minute incepe sa plinga,am lasat-o si 1.30 dar in zadar,Ce ma sfatuiti.Am omis sa va spun ca somnul de la 11-11,30 este de 1,20 sau 1,30.Se trezeste, sevim prinzul,ne jucam,plimbam si dupa 3 ore sau chear 4 depinde la ce ora se trzeste incerc sa o duc din nou la somn,dar….nimic.Seara o culc la ora 9 si doarme pana la ora 6,o alaptez si se culca din nou pana la ora 7,30.Va multumesc,SALUTARI DIN PARTEA ANTONIEI.
Buna ziua,
Avand in vedere ca va apropiati de 1 anisor nu mai este obligatoriu sa fie doua somnuri peste zi; mai ales daca starea generala este una buna, nu este obosita, indispusa nu este niciun fel de problema mai ales ca somnul de noaptea este unul continuu, fara intreruperi.
buna seara…va rog frumos daca ati putea sa ma ajutati si pe mine,baietelul meu are aproape 1 an,si de aprox o sapt are cam 3-4 scaune moi pe zi,nu stiu care ar putea fi cauza deoarece nu ne-am mai confruntat cu asa ceva pana acum!nu stiu daca sa o pun pe seama iesirii vreunui dinte,pt k asa cum v-am spus nu am mai trecut prin faza asta cu ceilalti dinti,5 la numar pana in prezent!!! trebuie sa va mai spun k acum aprox 2 sapt am incheiat un tratament cu antibiotic,dar aceste scaune au aparut cam la o sapt dupa antibiotic!!! chiar nu stiu de la ce ar putea fi! va multumesc anticipat!
Buna ziua,
Poate fi vorba de o disbioza care apare frecvent dupa tratament cu antibiotice; personal va recomand un probiotic, biotics, linex, dicoflor, oricre din ele pentru o perioada de cel putin 7 zile pentru refacerea florei intestinale; daca insa consistenta scaunului ramane scauzta, numarul scaunelor mai mare decat in mod obisnuit sau daca apar produse patologice(mucus, firisoare de sange) cu un miros patrunzator ar fi bine sa mergeti la medic.Va doresc sa aveti parte numai de sanatate iar daca mai aveti nelamuriri, va astept cu drag!
va multumesc frumos…sanatate multa si d-voastra,deja frecventa scaunelor este mult mai redusa,si nu mai sunt atat de moi,eu cred k suntem pe drumul cel bun!!
buna seara..vroiam sa va intreb,d-voastra recomandati consumarea oualor de prepelita? baietelul meu are 1 an!
Buna seara,
Se pot folosi oua de prepelita cu conditia sa fie corect preparate termic; stiu ca exista o cura de stimulare a imunitatii pe care o folosesc foarte multe mamici insa aceasta presupune consumarea oualor crude, ceea ce nu este deloc indicat copiilor.
buna ziua,noi ne contrunfatm cu o stomatita aftoasa detul de urata cu temp f mare timp de 4-5 zile…..am vrea mai multe informatii despre aceasta boala,sa-i zic asa!!!! va multumesc si asteptam un capitol despre asta!!!
Buna ziua,
Multumesc pentru sugestie. Voi aborda acest subiect in viitorul apropiat. Pot sa va spun ca este una din infectiile cele mai dificile nu atat din cauza severitatii cat datorita mijloacelor reduse de tratament; este important controlul temperaturii prin administrarea de antitermice, hidratare corespunzatoare, badijonarea leziunilor; foarte mult ajuta de exemplu iaurtul consumat rece sau lichidele mai reci, neacidulate. Uneori din pacate exista riscul ca acele leziuni sa se suprainfecteze si sa fie necesar si tratament antibiotic. Eu va doresc sa va faceti repede bine si va mai astept oricand mai aveti intrebari sau nelamuriri.
Buna ziua,
fetita mea de 1 an are un ochi care lacrimeaza fara ca sa fie rosu. I s-a mai intamplat lucrul acesta frecvent cand avea cateva luni, iar medicul oftalmolog a spus ca nu are nimic. Am crezut ca este o problema care va disparea de la sine dar nu este asa. Periodic are cate o saptamana in care ochiul este umed si sta lacrima la coltul ochiului. Ar trebui sa ii mai fac un consult la un alt specialist sau este ceva care se remediaza in timp?
Multumesc!
Buna ziua,
Se impune clar un consult oftalmologic; poate fi un canal nazolacrimal infundat sau doar putin permeabil sau poate fi o conjunctivita care necesita tratament.
Buna ziua,
Am o nepotica de un an si cinci luni, s-a nascut cu 2kg si 900grame si acum are 9kg si 800grame. Mi se pare tare slabuta cu toate ca maninca foarte bine.Fructe, legume, supa, carne de pui, peste (somon)iaurt, brinza de vaca si telemea semi sarata.Se vad coastele si se simt ca la un copil rahitic. Sa fie rahitism?!
Am uitat sa mentionez ca este un copil tare zglobiu, alearga tot timpul.
Va multumesc anticipat.
Buna ziua,
Rahitismul presupune existenta unor deformari osoase, cele mai vizibile fiind la nivelul fetei (bombarea fruntii, bose frontale), toracelui (coaste evazate, stern infundat) precum si la nivelul membrelor inferioare(incurbarea acestora); rahitismul apare prin deficit de vitamina D si poate fi prezent si la copilasii cu greutate mult peste medie; rahitsimul trebuie diagnosticat clinic de catre medic pe baza deformarilor pe care le-am descris si apoi confirmat prin analize de sange; daca acestea obiectiveaza prezenta sa atunci se creste doza de Vitamina D. In alta ordine de idei, fiecare copil are ritmul sau de crestere iar evolutia greutatii se apreciaza luand in calcul greutatea la nastere; in situatia dvs, aceasta a fost destul de mica desi incadrata ca si valori normale; teoretic, in primul an de viata la greutatea de la nastere se adauga 5750g (sporul ponderal pt primul an), ceea ce inseamna ca la varsta de 1 an greutatea ei ar fi trebuit sa se situeze in jurul a 8700-9000 g; in cel de-al doilea an, sporul este de 2-2,5kg pe an. Sigur, aici am luat in calcul doar valori inscrise in tabele insa acestea se aplica individual fiecarui copilas in parte. Recomandarea mea este un consult de specialitate care va putea spune cu certitudine daca exista sau nu probleme legate de crestere si dezvoltare.
Multumesc mult pentru informare,am sa incerc sa-i conving pe parinti sa-i facem un consult de specialitate…
Buna ziua.
Fetita mea are 1 an si 3 luni. Acum 1 saptamana a cazut, asa cum cade ea de obicei, sprijinita pe manute. Imediat am observa o sensibilitate la manuta, plangea de cate ori se sprijinea de ea. Am dus-o la urgente ortopedia si in urma radiografiei am primit diagnosticul: fractura tasare. Are manunta in gips pentru 2 saptamani.
Intrebarile mele sunt:
1. Credeti ca are oasele fragile? Vigantol primeste acuma 2 picaturi pe zi.
2. Dupa ce se ia gipsul,credeti ca ar trebuie o cura de calciu sa-i fortifice oasele? Sau e prea mica? Mentionez si faptul ca de obicei cand doare transpira f tare in zona capului.
Va multumesc.
Buna ziua,
Fracturile apar si atunci cand nu exista deficit de calciu; conteaza foarte mult cum cade si presiunea mare care se exercita asupra osului; cel mai indicat este sa vorbiti atat cu ortopedul cat si cu pediatrul care o urmareste pentru a vedea daca este sau nu necesar suplimentare; spun asta deoarece nu exista o regula prin care dupa fracturi se administreaza suplimente de calciu si sau vitamina D; se adapteaza in functie de fiecare copilas in parte; va doresc sa va recuperati repede si sa aveti parte numai de sanatate!
buna ziua,
am u baietel care zilele recute a implinit un an. cred ca in genral lucrurile au mers bine cu el, dar am o mica nelamurire: sta putin in fund nesprijinit, doar cand il pacalesc sa ii atrag atentia cu o jucarie. sta putin si apoi se lasa pe spate sa pe o parte. nu prezinta nicio alta intarziere fizicca: merge, doar sustinut de ambele manute (ce-i drept e foarte sovaielnic), se rostogo;este si taraie in pat cum are chef, manipuleaza jucariile dupa plac. e cam slabut, nascut la 2500si acum are 8600 si 74 cm, hranit la san, cu mesele solide ca cele recomandate + dormit noaptea (de foarte mic chiar, inteleg ca sunt norocoasa). sa ma ingrijreze acest aspect al statului f putin in fundulet?
multumesc frumos
Buna ziua,
Aprecierea dezvoltarii motorii se face global, luand in calcul toate achizitiile motorii corespunzatoare varstei; din pacate foarte mult nu va pot ajuta, de aceea v-as recomanda ca, la evaluarea de 1 an sa mentionati medicului dvs acest aspect si, cu siguranta acesta va examina atent copilasul si va va da un raspuns mult mai pertinet; avand in vedere ca exista mersul deja, este putin probabil sa existe o probelma motorie/neurologica insa este bine de mentionat acest aspect medicului.
Buna ziua,
as dori o pareree din partea dumneavoastra referitoare la urmatoarea situatie: am un baietel de un an si 2 luni. Are un program zilnic bine stabilit, cu 5 mese pe zi, aproximativ la aceleasi ore, fara sa manance intre mese, fara dulciuri… Si mananca foarte bine, din acest punct de vedere stam bine. Locuim la casa si petrece mult timp in aer liber, iar in fiecare seara iesim o ora si jumatate la plimbare, la un loc de joaca. Este extrem de activ, nu sta sa se joace intr-un loc, tot timpul alearga, se misca, da din maine, bolboroseste, se urca pe scaune, pe canapea, are foarte multa energie.
Ziua doarme in 2 reprize, pe la 11 si pe la 15.30-16, de obicei cate o ora, o ora si jumatate. Seara ora de culcare este intre 22-22.30.
Problemamea este somnul de noapte. A dormit foarte bine pana pe la 3 luni. Cand era mic, se trezea doar la 3 ore sa manance, apoi de pe la 2 luni a dormit toata noaptea. Pe la 3 luni si jumatate a inceput sa se trezeasca de cateva ori pe noapte. Pe la un an a inceput din nou sa doarma toata noaptea, la inceput cate 2, 3 nopti pe saptamana, apoi in fiecare noapte.
Ei bine, de aproape o saptamana se trezeste in fiecare noapte de cate 2 ori si adoarme foarte greu. Sta treaz si cate 2 ore. In totacest timp, nu aprind lumina, nu vorbesc cu el. Doarme la el in patut, in dormitorul lui de la 2 luni. Acum, cand se trezeste, pt ca nu adoarme daca il pun in patul lui, il iau la noi in pat si il pun acolo si astept sa il ia somnul. Dar se foieste de pe o parte pe alta, se ridica in fund, incearca sa se dea jos… e cumplit. Mai ales ca eu sunt insarcinata si urmeaza sa nasc peste o luna. Nu ii iese niciun dinte si nu pare sa il doara nimic pt ca nu plange, pur si simplu sta in pat, se mai intoarce cand si cand de pe o parte pe alta.
Va multumesc, imi cer scuze pt mesajul lung, dar am vrut sa va prezint situatia detaliat.
Buna ziua,
Este oarecum normal sa fie intr-o continua miscare; probabil noaptea se trezeste si, aducandu-si aminte de ceea ce poate sa faca incearca sa-si exerseze abilitatile pe care le-a dobandit; este posibil sa fie de vina si caldura, de aceea atentie la temperatura din camera si la imbracamintea de noapte;de asemenea ora de culcare incercati sa o decalati cu 30-60 de minute, cel mai odihnitor si profund somn este cel cuprins intre 21 si 24.00. Si, daca se poate incercati sa nu-l mai luati in pat cu dvs…va crea obisnuinta si va fi foarte greu dupa ce apare al doilea copilas sa nu mai puteti face asta.
Buna seara,
Am nevoie de un mic ajutor, azi am fost la dr sa facem vaccinul pt 12 luni, pana la acesta David nu a facut febra deloc, azi de la acesta a facut pe seara in jurul orei 19 a avut un 38,2, i-am bagat in fundulet un supozitor cu paracetamol de 125ml, i-a scazut, acum in jurul orei 22:30 i-am pus termometru la fel un 38,6, ce sa fac, supozitor nu mai pot , tb sa mai treaca timp, acum e drept ca a adormit dar mie foarte teama.
Am vb si cu dr pediatru a spus sa merg numai pe supozitoare.
Ce ma framanta ca i-a fost adminitrat ambele vaccinuri, si acel ROR, care e putin periculos, dv ce spuneti?
Va multumesc
Buna ziua,
Imi cer scuze pentru raspunsul intarziat insa am fost in Tabara Copil Sanatos si nu am avut acces la internet. Sper ca ati rezolvat problema si acum sunteti bine. Daca mai aveti si alte intrebari sau nelamuriri, va astept cu drag!
Buna seara,
recent am observat ca fetita mea de 1 an jumate are sanul stang umflat (cel drept e normal). Sunt destul de ingrijorata…ce ar trebui sa facem? Va multumesc mult!
Buna ziua,
Cel mai indicat este sa faceti o vizita la medic pentru o examinare completa si eventual analize de sange daca se impune acest lucru.
Va multumesc pt raspuns. Apreciez enorm faptul ca va gasiti timp si pt intrebarile noastre. Voi incerca sa pun in aplicare sfaturile dvs.
Cu mare drag, va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua,Va deranjez si eu cu o intrebare scurta:eu am Rh negativ,fetita mea s-a nascut cu Rh pozitiv.Are acum un an,e sanatoasa in general.Ar trebui sa-i fac analize speciale?ar putea aparea probleme din cauza faptului ca e nascuta de o mama cu Rh negativ?Multumesc!
Buna ziua,
Nu este necesar sa faceti investigatii suplimentare. Precautii trebuie luate daca va doriti o noua sarcina insa cu siguranta medicul ginecolog v-a sfatuit in aceasta privinta. Va doresc sa aveti parte numai de sanatate si, va mai astept ori de cate ori aveti intrebari sau nelamuriri.
buna ziua
baietelul meu face peste 5 zile 1 an.meniul lui zilnic este urmatorul;la 7 san,10 fructe,13-14 ciorbita cu legume,carne,ou,etc,la ora 16-17 iaurt,gris cu lapte sau cereale,inainte de culcare in jur de ora 21 san,iar noaptea se tezeste pentru san de vreo 2-3 ori.
de vreo saptamana cand il pun la san incepe sa planga,trage de cateva ori si plange.oare nu ami am suficient lapte?ziua nu-i dau deloc,si seara imi simt sanii la fel.oare ar trebui sa-i dau si lapte praf?ce ma sfatuiti?sa-i dau mai intai o sticluta de lapte praf si pe urma san?daca da de care lapte praf sa-i cumpar?
va multumesc anticipat
Buna ziua,
La multi ani pentru pitic! Sa creasca sanatos si sa va aduca numai bucurii!
Regimul descris este unul corect; in privinta secretiei de lapte puteti face proba suptului pentru a vedea cat papa la o masa sau puteti sa incercati sa va mulgeti sa vedeti cat puteti aduna la o masa, tinand cont si de faptul ca, cu pompa nu poate fi “Scos” tot lapticul, doar bebele poate face acest lucru; daca secretia este insuficienta, atunci as recomanda ceaiurile de stimulare a lactatiei sau chiar pastilute iar pe timpul zilei ar fi indicat sa va mulgeti la 4-5 ore; prin folosirea pompei(chiar daca la inceput vor fi dar 10-20ml) se creste secretia de lapte pe principiul cererii si ofertei; laptele praf ar fi ultima mea optiune doar in situatia cand prin metodele descrise nu se reuseste cresterea secretiei de lapte; personal as opta pt o formula organica, de crestere avand in vedere ca faceti un anisor.Va doresc sa aveti parte numai de sanatate iar daca mai aveti si alte intrebari, va astept cu drag!
buna ziua
revin din nou,de data aceasta cu o problema mai grava
astazi i s-a umflat tot penisul baieltelului si este rosu
am fost cu el la urgenta,si mi-a spus ca trebuie operat
mi-a dat rivanol si nurofen sirop,si maine dimineata trebuie sa mergem sa-i facem analiza de urina si hemoglobina ,iar pe joi suntem programati la chirurg pentru a ne programa pentru operatie.
vreau sa va cer si dumneavoastra parerea.oare chiar trebuie operat?nu e prea mic pentru operatie?(are doar un an)ce ma sfatuiti sa fac?
va multumesc din suflet
va multumesc si pentru celelalte raspunsuri si pentru urare
va doresc si dumneavoastra multa sanatate
Buna ziua,
Banuiesc ca este vorba de o balanita, adica de o infectie la acel nivel; nu stiu insa motivul pentru care trebuie operat; daca este vorba despre fimoza nu se intervine chirurgical decat daca sunt astfle de infectii care cu siguranta se vor repeta daca nu se opereaza si pot avea consecinte nefaste in viitor; varsta nu este un impediment, sunt operatii care se fac la varste mult mai mici, anestezistii si chirurgii avand experineta bogata. Va doresc sa treceti cu bine peste si sa ajungeti sanatosi acasa.
buna ziua ! am si eu un baietel de 11 luni si vreau sa-i dau lapte praf dar il refuza. cum sa fac sa-l pacalesc sa-l bea macar o masa seara. AJUTATIMA
Buna ziua,
Inteleg ca pana acum a fost alaptat; eu as recomanda in continuare alaptarea, este cel mai mare bine pe care il putem facem pentru copii; laptele de mama isi pastreaza calitatile indiferent de varsta copilasului; mai mult, administrarea laptelui praf unui copilas alaptat este un lucru destul de dificil si rareori se soldeaza cu reusite.
Buna ziua. Baietelul meu are in curand un an si in momentul in care se loveste (mai tare) nu respira; abia dupa cateva secunde bune da in plans efectiv. Episodul s-a repetat pana acum cam de 5-6 ori, prima data fiind pe la 8-9 luni. Ce pot face in acele momente pentru ca am senzatia ca dureaza o vesnicie?
Buna ziua, probabil este vorba despre spasmul hohotului de plans; este o situatie ce apare destul de frecvent si pe care trebuie sa o gestionati cu foarte mare atentie; adica trebuie evitate situatiile care ii provoaca plans si disconfort, fara insa a fi manipulata; de asemenea in astfel de situatii trebuie sa va pastrati calmul, anxietatea dvs va accentua anxietatea copilasului, la fel augmentarea situatiei;atunci cand cade este ideal sa nu dramatizam, sa tratam totul cu mult calm si sa nu dam exemple negative(ex: daca alergi o sa cazi si o sa te lovesti rau); cand se mai intampla, luati-l in brate, mangaiati-l, eventual o compresa cu apa rece la nivelul fetei poate fi de folos.Va doresc multa sanatate iar daca mai aveti si alte intrebari va astept cu drag!
Buna ziua si va multumesc frumos pentru raspuns. Revenind la episoadele amintite, ceea ce ma nelinisteste e ca eu sunt o persoana destul de tare si nu m-am pierdut si nici nu am dramatizat, m-am comportat intotdeauna cu mult calm si totusi episoadele se repeta iar durata spasmului e din ce in ce mai lunga. Am mai citit pe diferite site-uri ca ar putea fi un semn de lipsa de fier. Copilul a fost alaptat exclusiv pana la 6 luni, diversificat corect, mananca doar facut in casa de mine si inca foarte bine, iar de o luna primeste san doar dimineata, iar seara, la culcare, 180 ml NAN 2. Nu i-am dat niciodata supliment de fier. Considerati ca ar fi cazul? Va multumesc din nou pentru timpul acordat.
Buna ziua,
Pentru mai multa linsiste puteti solicita si un consult neurologic efectuat de un medic specialist neurolog; deficitul de fier poate fi implicat, la fel cum poate fi implicata si carenta de calciu si magneziu insa acest spasm apare si la copilasii perfect sanatosi, fara nicio carenta in organism, si, nu este considerata o boala; suplimentele de vitamine si minerale nu se recomanda a se administra fara analize care sa certifice ca este vorba despre o carenta reala.Mai ales regimul descris nu pledeaza pentru eventuale carente, fiind ” ca la carte”.
Va multumesc din suflet si va doresc multa sanatate si putere de munca.
Cu mare drag, va mai astept oricand aveti nevoie!
Cu mare drag, va mai astept oricand aveti nevoie!
Buna seara,
Baietelul meu are un anisor abia implinit si pana la 11 luni a fost alaptat. A renuntat singur la san si de atunci nu vrea sa bea lapte. Am incercat toate marcile de lapte praf si chiar lapte de vaca, dar nimic. Am combinat laptele cu cereale, dar nimic. Am incercat cu biberonul, cu cana cu pai, cu cana cu picurator, cu cana obisnuita, dar nimic. Singurul moment in care manaca lapte este dimineata la micul dejun cand ii dau fie paine cu unt si cu dulceata si ii inmoi bucatelele in lapte, fie lapte cu fulgi de porumb pe care il mananca cu lingura, dar foarte putin. Specific ca laptele este de vaca, ca praf nu vrea deloc. Ii mai fac lapte cu orez sau cu paste-melcisori. Ca sa substitui laptele aproape in fiecare zi mananca un iaurtel si branzica cu smantana. In rest este foarte vioi si jucaus, mananca foarte bine – zic eu – si doarme foarte bine.
Programul lui incepe dimneata pe la 8.30-9.00 cu statul pe olita, dupa care urmeaza micul dejun pe la 9.00-9.30, acesta fiind compus din paine cu unt, cu dulceata si lapte, lapte cu fulgi de porumb sau un ou fiert mai moale cu paine si putina brazica si ceva desert insemnand 5-6 pufuleti sau o grisina, o felie de pandispan, asta doar daca a mancat bine. Pe la 12.00-12.30 ia o gustare, adica o banana sau fructe pasate cu un biscuite, dupa care la cel tarziu 13.00 adoarme. Trezirea e pe la ora 16.00 cand mai sta o data pe olita (acum face si scaun). Urmeaza ciorbita de pui, perisoare sau de vita de fiecare data dreasa cu o lingura de smantana ca altfel nu o mananca, urmata de felul doi, pilaf (nu prea ii place), pireu de cartofi cu carne de pui, branza cu smantana, musaca cu carne de pui si vita, carne de pui cu sos si spaghete, etc. Dupa ce mancam iesim la o plimbare mai lunga sau mai scurta in functie de vreme. Cand venim de la plimbare 19.00-19.3 e momentul sa manance iaurtul cu placinta cu branza sau cu paine. Ultima masa este la 21.00-21.30 cand manaca cereale (Humana cu fructe si lapte), iar la 22.00 e ora de somn. Peste noapte se trezeste foarte rar. Intre mese mai mananca un biscuite, o grisina, o felie de pandispan, placinta, clatite (toate facute in casa), o pruna, un mar si bea cam 400-500 ml apa pe zi.
Este foarte vioi si jucaus, foarte curios si dornic sa descopere in fiecare zi ceva nou. Are foarte multa energie, de multe ori mai multa decat mine si tatal lui la un loc. Merge tinut de o mana, si singur pe distante scurte, spune mama, tata, baba, pa=apa, pa-pa=la revedere, buu=bubu(suzeta), recunoaste persoanele apropiate – bunici, prieteni pe care ii vede mai des. Are 9.300 kg (la nastere 3.550kg) si opt dintisori.
Intrebarile mele sunt ce pot sa fac sa accepte laptele? E obligatoriu sa bea? Ii pot combina laptele cu cacao si miere? Meniul lui este bun? Programul de mese si somn? Ce alimente pot sa-i mai introduc? Am inteles ca vaccinul de la un an este format din 2 injectii, nu se pot separa? Sa faca o injectie luna aceasta si una luna viitoare? (pentru minimizarea efectelor secundare)
Va multumesc din suflet pentru timpul acordat si va rog sa ma scuzati pentru mesajul foarte lung, dar am vrut sa va faceti o idee cat mai exacta despre baietelul meu.
Va doresc multa sanatate si spor in ceea ce faceti.
Am uitat sa va spun ca in lunile iunie, iulie si septembrie a luat 20 de zile/luna Osteocare 2.5ml dimineata, 2.5ml seara, iar in rest doar Vigantol, acum 4 picaturi/zi.
Si mai am o intrebare, pentru imunitate ce as putea sa-i dau? Nu am avut probleme cu racelile, dar vine anotimpul rece si din primavara am vrea sa inceapa cresa (se stie ca in comunitate racesc mai repede).
Va multumesc inca o data.
Buna ziua,
Indraznesc sa va cer ajutorul deoarece avem probleme cu somnul si nu stiu ce sa ma mai fac.
Copilul are 1,3 luni si pana acum nu am avut probleme, adormea singur in pat, in camera lui, ziua cam 4=5 ore in 2 reprize, noaptea in jur de 10, dar cu intrerupere. se trezea dupa 7 ore de somn si de cele multe ori adormea greu. De 2 saptamani de cand ne chinuie un dinte avem probleme mari cu somnul. se trezeste plangand, tipand chiar, adoarme foarte greu, este foarte agitat, doarme ziua doar 1 ora. dintele a iesit de 2 zile, dar problema cu somnul persista, ba mai nou nu adoarme daca nu stau langa el si nu pot sa mai ies din camera, ma simte si plange isteric chiar si la o ora dupa ce adoarme. ce-as putea sa fac? nu stiu cum sa-l mai calmez. este si foarte obosit, nu e obisnuit cu noul program.
va multumesc.
Am si eu un mesaj lasat de cateva zile si v-as multumi pentru raspuns.
Buna ziua,
Stimata doamna, din cauza programului foarte incarcat nu am cum sa raspund in timp real tuturor comentariilor; pana la urma niciun comentariu nu ramane fara raspuns insa pot sa treaca chiar si 1-2 saptamani pana rapund tuturor, cu atat mai mult cu cat problema dvs nu e o urgenta. In privinta produselor lactate acestea trebuie incluse zilnic in alimentatie, fie ca este vorba de lapte, fie iaurt sau branza de vaci; daca nu accepta laptele atunci iaurtul si branza trebuie sa se regaseasca zilnic in dieta mai ales ca, din tratementul descris de dvs se pare ca exista si sechele de rahitism(doza marita de vigantol si suplimentarea cu osteocare); varsta mica pe care o are nu este propice pentru cacao; eventual incercati pudra de roscove iar in lapte puneti la fiert 1-2 curmale; de asemenea micile rontaieli pe care i le serviti ar trebuie eliminate; ei nu au nevoie de dulce iar acestea nu aduc nici o calorie buna; ati mentionat si de placinta si clatite; daca sunt preparte cu ulei prajit eu v-as recomanda sa renuntati la ele; in loc de placinta puteti sa-i serviti o branzoaica, o mamaliga cu branza, orez in lapte cu sau fara fructe, mei cu fructe, etc. Referitor la imunitate, doar medicul curant al copilasului va poate sfatui in privinta unui preparat farmaceutic; eu va pot recomanda o alimentatie bogata in frcute si legume, carne, ou; dintre fructe, afinele, coacazele, kiwi, sunt cunoscute pentru propietatile de crestere a rezistentei la infectii insa acestea trebuie incluse cu multa prudenta avand in vedere potentialul alergenic.
buna seara va rog din suflet sa imi dati un raspuns :
dna doctor am citit articolul de mai sus si sunt foarte ingrijorata , baietelul meu are 1 an ,fontanela i s-a inchis de la 10 luni ….asta inseamna ca afecteaza cu ceva dezvoltarea creierului?
iar perimetrul cranian este 44 si din datele trecute in carnetel de pediatrul lui la fel era si la 6 luni tot 44
va scriu datele trecute de medicul lui pediatru
la 6 saptamani avea 4500g ,pc 38.5 ,pt 38, lungime 55 cm si fontanela 1/1 , la 2 luni 5200 pc 41 ,pt 40 si lungime 57, la 3 luni G 6300 g ,L 61 cm ,Pc 41 ,Pt 43 iar fontanela 3/2 ,la 4 luni G 7200 g, L 65 cm , Pc 43,5 cm ,Pt 42 si fontanela 2/1 ,la 5 luni si 2 saptamani G 7800 g ,Pc 44 ,Pt44 si 74 cm lungime,
la 10 luni si 2 sapt Pc 44 ,Pt 51 ,L 78 cm si greutatea 10.500 g fontanela inchisa iar la un an Pc 44 ,Pt 46 ,L 80cm ,G 10,800 g
observati ceva anormal in dezvoltarea lui?astept cu nerabdare un raspuns si va multumesc frumos anticipat
Buna ziua,
Din datele dvs, deduc ca dimensiunea fontanelei a fost mica de la nastere; fontanela se inchide mai devreme sau mai tarizu in functie de dimensiunea de la nastere; o fontanela mica, cum a fost in cazul dvs se inchide mai repede decat o fontanela de 3/3 cm spre exemplu.Perimetrul cranian reflecta cresterea in dimensiuni a creierului si creste in general cate 2 cm pe luna in primele 3 luni, apoi 1 cm pe luna pana in luna a 6-a ulterior cate 0,5cm pe luna; valoarea de 44cm pentru varsta de 1 an se incadreaza la limita inferioara a normalului; eu v-as recomanda o vizita la medic care in urma examinarii sa decida daca sunt sau nu necesare investigatii suplimentare.
Buna seara! Am o fetita de 1 an si 2 sapt.si as avea o intrebare ,cum o pot face sa accepte sticla cu lapte,
Buna ziua,
Din pacate foarte mult nu va pot ajuta; fiecare mamica isi cunoaste cel mai bine copilasul si pana la urma gaseste metoda potrivita; ce pot sa va spun este insa sa nu o fortati ci, sa-i propuneti sticla; este o varianta si cana simpla, mult mai atarctiva mai ales daca o sa vada ca si adultii o folosesc; la varsta asta pot fi invatati sa bea din canita fara probleme.
buna ziua
am o fetita de 11 ani care transpira foarte tare sub brat si miroase urat de tot.se spala se da cu antiperspirant si tot miroase.ce as putea sa-i fac ca sa nu mai transpire asa de mult si sa miroase?exista vreun tratament?
va multumesc anticipat
Buna ziua,
Transpiratia se poate datora schimbarilor hormonale, la aceasta varsta pubertatea deja se afla in evolutie; mai multe detalii nu va pot lua,eventual sfatuiti-va cu medicul curant daca este necesara o evealuare endocrinologica.
buna ziua d-na dr!am o problema,de fapt..e mai mult o ingrijorare,sper sa nu fie chiar o problema!
am un baietel de 1 an si o luna,si inca nu merge.nici macar nu se tine sigur pe piciorusele lui.daca il sustin de subrat face pasi destui de multi doar ca nu se sustine singur!la fel,nici nu se ridica singur in picioare.ar trebui sa ma imi fac probleme,sa-l duc la medic???sa fie oare mai lenes?el intotdeauna a fost mai grasut,la nastere avand 3.980g iar acum are apx. 12.500g!
si cu sezut in fundulet a stat destul de tarziu singur pe la 7 luni si ceva doar.in rest nu am avut probleme cu el,nici macar racit nu a fost decand s-a nascut,e foarte foarte inteligent si receptiv,doar problema specificata mai sus m-a ingrijoreaza!
va rog mult sa-mi da-ti un raspuns!
multumesc anticipat!o zi frumoasa!
Buna ziua,
Medicul curant va poate spune daca sunt probleme, dupa ce-l examineaza; avand in vedere greutatea foarte mare, cu peste 1.5 kg fata de valoarea normala, cu siguranta ii este mai dificil sa se ridice; eu v-as recomanda un consult de specialitate, plusul de kg poate duce la incurbarea picioruselor daca nu se administreaza suficienta vitamina D.
buna seara doamna doctor,
urmaresc cu interes acest blog si sunt f multumita pentru ca pana acum mi-ati raspuns prompt la toate intrebarile si m-ati ajutat ENORM cu informatii clare si precise. felicitari!
si-acum sa va spun un pic povestea noastra. de fapt mai mult actualizez pentru ca am mai scris aici. Maria mea saptamana viitoare face 1 anisor. Gata e copil 🙂 ea s-a nascut cu 3480 g si 52 cm lungime. in momentul de fata are 9500 g si 82 cm. este lunga pentru ca din neam cam asa suntem toti. Maria a inceput sa mearga la 10 luni si acum merge bine. este ffff activa,vesela,vorbeste, spune cateva cuvinte destul de clar,dezvoltarea psiho-motorie e una buna din pct meu de vedere. Singurul incident mai grav in ceea ce priveste sanatatea ei a fost o enterocolita pentru care am stat 4 zile in spital. forma nu a fost una f grava(probabil datorita vaccinarii) in ideea in care nu a facut diaree si nici febra dar petru ca refuza sa se hidrateze am fost internate. ea este hranita de la 3 luni cu Humana AR. pana in momentul de fata are 3 dinti si al patrulea este pe drum. alimentatia este una diversificata cu fructe,legume,carnita. programul ei de masa este aprox. urmatorul. papa 9 -9.30 branza dulce cu paine sau iaurt cu biscuiti sau paine cu unt si miere/dulceata pe la 11 un fruct mar sau para,in jurul orei 14.30-15.00 piure de legume cu carne si supa,la 18.00-18.30 branza dulce cu rosie sau iaurt simplu, masa de seara este in jurul orei 21.00 lapte cu cereale urmatoarea masa fiind in jurul orei 5.30-6.00. Si acum urmeaza dilemele mele: 1.daca ea mananca ultima masa la 21.00 si apoi mai mananca la 5 dimineata pot considera ca are o masa de noapte? adica eu ma tot chinui sa o fac sa manance pe la un 7-7.30 dimineata si sa fie masa de dimineata (ea intr-o vreme asa manca) dar nu reusesc. este cazul sa ma ingrijorez?
2.Am obesrvat chiar in aceasta dimineata pe interiorul buzei de jos un punct rosu ca si cum ar fi o muscatura. ei i-a dat primul dinte sus de curand si cred ca s-a muscat. eu i-am dat cu gengigel baby. este posibil sa fie o afta? sau semne de stomatita?acum seara cand i-am dat biberonul sa pape plangea ca o doare. ei ii da si cel de-al doilea dinte de sus asa ca i-am dat cu un pic de dentinox si apoi a mancat. Nu stiu ce sa cred. oare o doare dintele care iese sau acel punct rosu de pe buza?(e chiar pe mijlocul buzei).
3. eu acum ar trebui sa ii schimb laptele Humana AR cu formula de continuare. am cumparat deja Humana junior si am inceput procesul de inlocuire a laptelui – o masura/zi. As vrea sa fiu precauta si sa ii adaug in laptele nou si cereale pentru ca mi-e teama de o recidiva in ceea ce priveste refluxul. este ok sa ii pun cereale la fiecare masa de lapte?
4. maria cam refuza alimentele dulci. poate n-ar fi o problema dar nu prea vrea fructe. e un chin continuu. eu am insistat sa ii dau numai fructe de sezon de la noi din curte ca sa fiu sigura ca ii dau ceva natural. deci are in meniu doar mere si pere la capitolul fructe. daca ii dau sa rontaie marul il accepta dar nu mananca cat ar trebui(cantitativ). daca il prepar cu biscuiti sau piscot n-am nici o sansa de reusita. nici banana nu o mai vrea deloc. oare exista vreo solutie? la fel nu vrea lapte de vaca. am incercat sa ii fac cu cacao dar nu-l vrea. la fel,pt ca nu vrea dulce,nu mananca nici orez cu lapte. culmea pilaf mananca cu mare placere. este vreo problema daca nu mananca aceste alimente?
5. dupa parerea dvs copilul este dezvoltat cum trebuie? trebuia sa aiba mai multi dinti? este o problema ca are doar 3?
6. problema mea cea mai mare: somnul :). maria se foieste noaptea de pe la 7 luni pana in momentul de fata cu scurte exceptii de la regula dupa ce ii rasare cate un dinte. parerea mea e ca face asa de la dinti. dar de la o vreme se foieste crunt! plange in somn uneori destul de serios alteori doar se smiocaie si ii trece daca ii ofer suzeta. dupa ce am plecat din spital vindecate de entericolita doctora ei ne-a dat sa ii dam peritol cate 1.5 ml in fiecare seara sa doarma linistita. i-am dat dar cu ocazia asta si-a dereglat mesele pt ca peritolul ii facea foame si cerea noaptea sa manance(de atunci in loc sa manance dimineata la 7.30 cum manca,mananca la 5 dim). dupa o vreme acest peritol nu si-a mai facut efectul sa zicem pt ca maria a inceput sa planga in somn, sa se trezeasca de cate 3 ori pe noapte. fara sa mai cer parerea doctorului i-am intrerupt administrarea de peritol pt ca mi s-a parut absurd sa bag medicamente in ea atat de mult timp. am luat lucrurile ca atare m-am incurajat singura si mi-am zis:asta e se trezeste noaptea o culc la loc. n-am ce face. o sa treaca si asta. i-am facut analize si nu are viermisori. si-atunci intrebarea mea este de ce plange atat de tare uneori noaptea si de ce se trezeste atat de des? cand se trezeste de obicei nu plange, e fresh, dar nu inteleg de ce nu doarme. este inca de la dinti? situatia asa va fi pana ii ies toti dintii? aaaa si ultima intrebare. cum pot face sa o dezvat de leganatul pe picioare? stiu ca e gresit dar soacra-mea a “spurcat-o” la leganatul pe picioare cand era la colici si eu eram cu o depresie cat casa si de-atunci nu reusesc sa o dezvat. stiu ca am scris ffff mult dar pretuiesc f mult parerea dvs si tinema mortis sa va intreb toate ecste lucruri. multumesc mul pt timpul acordat acestei note.
Buna ziua,
Am sa incep cu cateva precizari foarte importante: laptele de vaca, acesta se recomanda dupa varsta de 2 ani,si, in nici un caz cu adaos de cacao; poate fi folosit la prepararea alimentelor insa nu servit ca atare; de asemenea biscuitii nu sunt obligatorii in alimentatia copiilor; fructele pot fi usor “acrite” prin adaugarea de suc de portocale proaspat in piureul de fructe sau adaugarea de fructe de padure, kiwi(daca nu exista antecedente de alergii). In privinta peritolului, eu sunt categoric impotriva lui; este normal ca, pana la doi ani copilasii sa aiba un somn intrerupt, din diverse cauze; trebuie identificate aceste cauze si, in niciun caz sedati copilasii. Daca sunt semne de eruptie dentara, atunci pot fi ajutati, sunt pe piata o serie de produse, incepand de la geluri dentare, jucarii dentare, granule homeopate sau chiar antiinflamatoare atunci cand durerea este acuta. Orarul de somn este unul corespunzator, masa de la ora 5 nu poate fi considerata masa de noapte.In privinta leziunii din gurita nu pot sa spun mare lucru, fara sa vad cum arata; poate fi muscatura, la fel cum poate fi debut de stomatita; daca se extinde sau impiedeca alimentatia, mergeti la medic sa vada exact despre ce este vorba. Mesele de lapte ar trebui sa fie doar de lapte, fara adaos de cereale, acestea cresc aportul caloric, in detrimentul altor nutrienti; daca refluxul este inca prezent, puteti sa va reintoarceti la formula AR chiar daca fetita trece de 1 anisor. Cred ca am raspuns tuturor intrebarilor, daca mai aveti altele, va astept cu drag!
Buna ziua,
a-si dori daca sunteti draguta sa va uitati un pic peste analizele fiicei mele de 1an si 3 luni. La medicul de familie am fost dar a zis ca nu sunt probleme, eu totusi nu sunt linistita pentru ca sunt unele valori care nu sunt in parametrii:
WBC 14.1 4.0….10.0
NEU 42.2% 50.0…80.0
NEU 5.95# 2.0….7.50
LYM 46.4 % 25.0…50.0
LYM 6.54# 1.00…4.00
MON 7.6% 2.0….10.0
MON 1.07# 1.20…1.00
EOS 2.3% 0.0….5.0
EOS 1.32# 0.00…0.50
BAS 1.5% 0.0….2.0
BAS 0.21# 0.00…0.20
ALY 1.2% 0.0….2.5
ALY 0.17# 0.00…0.25
LIC 0.9% 0.0….3.0
LIC 1.13# 0.00…0.30
RBC 4.71 3.80…6.5 10/mm
HGB 13.2 11.5…17.0 g/dl
HCT 38.4 37.0…54.0 %
MCV 81 80…100 um
MCH 28.1 27.0…32.0 pg
MCHC 34.5 32.0…36.0 g/dl
RDW 15.7 11.0…16 %
PLT 282 150…500 10/mm
MPV 8.8 6.0…11.0 um
PCT 0.249 0.150…0.500 %
PDW 16.3 11.0…18.0 %
sideremie 58 50…120
Precizez ca Maria este vesela, mananca, doarme bine. Analizele le-am facut de rutina mai mult sa vad cum sta cu fierul sa nu aiba anemie. Credeti ca ar trebui sa mergem sa consultam un medic hematolog sau pediatru pentru alte analize?
Astept nerabdatoare raspunsul.
Multumesc din suflet.
Buna ziua,
Singura modificare notabila este cresterea numarului de leucocite care poate fi secundara unei infectii in antecedentele recente; restul analizelor sunt in limite normale. Va doresc multa sanatate iar daca mai aveti si alte intrebari, va astept cu drag!
Multumesc din suflet, va doresc numai bine si sanatate.
Buna ziua doamna doctor!Fetita mea are 1 si 2 luni si are cateva pete negre pe dinti,am fost la stomatolog si mia zis ca nu sunt(carii de biberon)doar niste pete de la ceai, dar Sabrina nu prea bea ceai,doar apa,in schimb a avut o perioada cand imi cauta noapte biberon cu lapte.Mia zis sa ii curat bn dintisorii,cu periuta dar fara pasta de dinti,doar asa .Dumneavoastra ce parere aveti?Eu sunt putin nelinistita .Va multumesc mult!!!!Si astp raspt.
Buna ziua,
Recomandarea mea este sa consultati un stomatolog pediatru; dupa varsta de 1 an igiena orala trebuie facuta riguros, atat cu periuta cat si cu pasta de dinti speciala pentru varsta 0-2 ani; de asemenea consultati si pediatrul sa nu existe semne de rahitism asociate. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Doamna doctor, am o fetita de 1,4 luni la care am observat ca are in portiunea cu mamelonul ceva tare. La un san este mai mare ca diametru decat la celalalt san. Am fost la medicul de familie care a zis ca este normal, este o dereglare hormonala. Pe la 9 luni am observat prima data si tot atunci am fost la medicul de familie care a zis ca este normal si ca o sa-i treaca. Acum are 1,4 luni si nu i-a trecut mie mi se pare ca a mai crescut in diametru acea intaritura (nodul? nu stiu). Ce ar trebui sa fac? Sa merg la endocrinolog sau ce a-si putea sa-i dau? Sa-i fac analize, si de care? Medicul de familie a zis ca nu este necesar nici vizita la specialist si nici anlize. Eu totusi nu stau linistita. Doamna doctor, este normala acea intarituta de dimensiunea unei monede de 10 bani? Ce ma sfatuiti sa fac? Va multumesc.
Buna ziua,
Fara sa vad exact cum arata nu pot sa ma pronunt, dar pot sa va spun ca este necesar un consult de specialitate, de preferat endocrinolog cu experienta pediatrica; poate fi vorba de telarha precoce iar aceasta necesita investigatii suplimentare; dereglarile hormonale pot exista in primele luni dupa nastere din cauza transferului de hormoni de la mama insa nu pana la aceasta varsta. Asadar, un consult de specialitate se impune.Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari, va astept cu drag!
buna ziua!am un baietel de 11 luni de acum,e bine sanatos doar ca nu prea vrea sa manance in afara de ciorba ,mai nimik….iar dak ii dau tocanita sau altceva mananca doar dak ii dau si umpik de acritura gen muraturi,varya sau castraveti murati….e adevarat ca nu+i dau mult doar asa sa il pot pacali sa manance si altceva…..e bine cum ii dau_mentioney ca e singurul mod prin care pot sa+i dau sa manance.va multumesc
Buna ziua,
Incercati sa-i oferiti mese variate, bazate de legume, carne, ou, peste, fructe, produse lactate, etc; lasati-l sa se serveasca singur, faceti-i farfurii apetisante care sa-i starneasca interesul; renuntati la “acrituri”; copilasii trebuie sa manance de placere si nu fortati; nu ati precizat meniul zilnic si nici cantitatea de lapte pe care o consuma asa incat nu va pot ajuta foarte mult; la aceasta varsta va puteti ghida si dupa articolul:http://www.pediatrucluj.ro/2011/07/21/alimentatia-copilului-mic-1-3-ani/
referitor la mesajul de mai sus.l-am alaptat pana acum o saptamana\din motive medicale a trebuit sa-l intarc,nu accepta sub nici o forma formulele de lapte,ci doar laptele de vaca si acela 300-400ml pe zi.de mancat mananca peste, ficatei,spanac,oua,carita de pui,curcan,si vita dar in cantitati ff mici(gen o inghititura doua la o maa si atat)daca nu incerc sa-l fortez nu mananca nici minimul din cat cred ca ar manca la o masa.in schim daca ii dau ciorba,si iaurturi manca fara probleme.deci practic la noi nu este o masa sa zici caci copilul mananca fara probleme.ori daca simte umpik gustul de acritura gen muraturi,varza lamaie,atunci mananca si ce ii au eu.am incercat toate variantele si doar cu asta il ademenesc sa manace si altceva in afara de bors.am incercat sa ii las sa manance singur,ia din farfurie si arunca pe jos.plus ca nu-i plac fructele,rar bea o inghititura doua de suc de fructe care il fac acasa…..mentionez ca are 10 luni si 3 saptamani,si are o greutate in jur de 10 kg,(nascut cu o greutate de 3.8kg)dati-mi un sfat,o metoda cum as putea sa-i dau sa manance fara panarama,plansete si circ.Va multumesc
iar referitor la meniu.tot timpul incerc sa il diversific cu retete noi adecvate varstei lui.
Recomandarea mea este aceea de a nu-l forta;riscati pe ma masura ce creste, masa sa devina un chin si pt el si pt dvs; faceti o pauza, oferiti-i doar ceea ce mananca cu placere si, apoi incercati din nou; diversificarea poate merge si mai lent, in ritmul fiecarui copilas; conditia esentiala este sa fie veselie la masa; fortati ajung sa respinga tot mai multe alimente si, din dorinta de a-i face sa manance, le oferim si alimente “nesanatoase” si aici as mentiona mezelurile(cremvrustii in speta), iaurturile cu frcute din comert etc, iar de aici si pana la o alimentatie dezeechilibrata este doar un pas; de asemenea incercati sa-l puneti cu dvs la masa, poate este curios, incercati sa-i dea tati de papa, macar atunci cand este acasa.
Buna seara doamna doctor si multumim frumos pentru toate articolele si raspunsurile, le-am citit pe toate si imi sunt de ajutor. Locuiesc in SUA.Am o intrebare va rog frumos. Am o fetita de aproape 12 luni, este bine sanatoasa. Dar nepotul meu care are 3 ani are febra de o saptamana, a fost diagnosticat cu o infectie gat-urechi si acum ma intreb daca micuta mea e in pericol. Doamna doctor, de ce fac copii infectii? Cum putem preveni?Aceste infectii stiu ca sunt periculoase dar se iau? Cum ii putem proteja pe micuti?
Va multumesc frumos si asteptam cu nerabdare raspunsul dumneavoastra.
Va pupam cu mult drag si sarbatori fericite!
Ma intorc sa mentionez ca datorita sfaturilor dumneavoastra fetita mea nu se mai trezeste sa pape noaptea de la 8 luni, desi alaptam. Incurajez toate mamicile sa incerce desi pare greu la inceput, este o satisfactie imensa ca dupa atatea luni, sa te trezesti dimineata si sa realizezi ca micuta a dormit toata noaptea linistita!
Multumesc inca o data si astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra la mesajul anterior.
Va pup si sarbatori fericite la toata lumea!
Buna ziua,
Ma bucur ca informatiile va sunt de folos si, va astept ori de cate ori aveti nevoie cu mentiunea ca datorita programului incarcat nu pot raspunde in timp real. Referitor la infectii, acestea sunt frecvente in primii ani de viata datorita faptului ca suntem inconjurati de virusi si bacterii, fata de care nu avem imunitate decat dupa ce organismul interactioneaza cu ele formand anticorpi specifici pentru fiecare virus/bacterie in parte. O alimentatie sanatoasa, cure prelungite de aer, cure heliomarine sunt printre masurile care ajuta foarte mult in lupta cu aceste infectii. Va doresc numai bine si Sarbatori Fericite si dvs!
Buna ziua!!! Am baietelul de 1 an si 3 luni, are rosu in gat, fara febra, fara secretii nazale, doar tuse neproductiva. Am primit azitrox suspensie..am inteles ca poate cauza infarct miocardic….a mai luat o singura data azitrox acum 3 luni si a facut alergie. Se poate sa fie de la azitrox aceasta alergie? Cu ce pot sa-l inlocuiesc daca are aceste reactii adverse…..el transpira foarte mult, poate sa fie si de aici aceasta raceala. De ce transpira asa de tare? ce pot sa fac sa nu mai transpire? In casa sunt 24 grade.
Va multumesc anticipat!!1
Buna ziua,
Probabil ati trecut peste episodul infectios; personal nu am inteles motivul pt care s-a administrat antibiotic insa cu siguranta medicul care l-a consultat a avut argumentele necesare. Ca si o completare, toate medicamentele prezinta efecte adverse, unele foarte frecvente, altele rare insa posibile.Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
buna ziua, sunt mamica de gemeni de 12 luni, am o fetita si un baietel…fetita este ff bine, sanatoasa si cu un apetit extraordinar insa baietelul a suferit de rge si nici acum la 1 an nu mananca solide..pur si simplu sunt scuipata cu mancarea sau ma refuza categoric din start…nu refuza insa laptele..milumil junior pt care “jeleste” si cate 8 ore…timp in care nu primeste mancarea….va rog disperata sa ma sfatuiti ce sa fac! am incercat toate variantele posibile….desene, liniste, promisiuni, cantece si tot asa…am bataturi in genunchi cat stau si alerg dupa el…parintii mei ma cearta si imi reproseaza ca il pedepsesc ca nu-i mai dau lapte…pediatrul asa ne-a sfatuit….insa plange si sa tavaleste pe jos si tot nu mananca….medicamente nu primeste deloc..am incercat sa-i administrez stodal…pur si simplu mi le scuipa in fata…va rog ajutati-ma
Buna ziua,
Problema dvs nu este neaparat de ordin medical; asta demonstreaza o data in plus cat de diferiti sunt copilasii, cu atat mai mult cu cat sunt frati si gemeni. Cu laptele sunt si eu de acord; cu cat este oferit mai des, cu atat va deveni mai “dependent” iar la aceasta varsta are nevoie si de alti nutrienti decat cei din lapte; reteta magica nu am, eventual incercati sa-i ofere altcineva de mancare, sau sa-l lasati pe el singur sa se serveasca; uneori independenta oferita le creste curiozitatea si, chiar daca jumatate din mancare va fi pe jos, cealalta jumatate ajunge acolo unde este nevoie; incercati sa folositi laptele ca baza pt mancaruri, poate gustul ii este familiar si accepta mai usor.
multumesc pt raspunsul dvs, sunt extrem de diferiti…chiar daca sunt frati gemeni..personalitate, caracter..absolut tot…vom mai incerca diferite metode….lapte cere in continuare de 3-4 ori pe zi..
Buna ziua si La multi ani sanatosi!
Am o fetita de 1 an si o saptamana cu care intotdeauna am avut probleme cu mancarea. de mica a mancat foarte putin iar din aceasta cauza e si slabuta pentru varsta ei. S-a nascut cu 3.600 kg si 48 cm iar acum are 8.800 kg si 74 cm. Cresterea in greutate a fost constanta dar mica. dupa nenumarate analize toti cei 3 medici au ajuns la concluzia ca este sanatoasa dar ne seamana la fizic, ambii parinti fiind minioni si slabuti.
Problema mea cea mare momentan este ca nu prea mai mananca solide de o luna. Ininte manca:
ora 7-8 – 210 ml lapte
10-11 – 150-200 gr piure fructe cu branza si biscuite
13-14 – 200-220 gr legume cu carne/ou
17-18 – cereale / budinci / iaurt
21-22 – 210 ml lapte
Acum mananca doar legumele cu carne si altceva nu mai vrea. Daca ii dau lapte bea oricand.
A avut o amigdala inflamata acum o saptamana, a primit tratament cu Sumetrolin iar acum e ok.
Pot face ceva? am incercat diverse noi retete, ma lovesc de refuzul ei, sta cu mancarea in gura la infinit. dupa 35-45 min cedez si ii dau lapte. Nu ma lasa sufletul s-o las nemancata pana la urmatoarea masa.
Multumesc anticipat pentru raspuns!
O zi buna!
Buna ziua,
In situatia dvs cuvantul de ordine este rabdare…cu atat mai mult cu cat pana acum a papat foarte bine, regimul descris fiind unul corect; la aceasta varsta se “strica” foarte multe din obiceiurile alimentare tocmai pt ca se ofera alternative; ea deja stie ce se intampla in jurul ei, totul e ca un fel de automatism si-si asteapta cuminte lapticul; incercati sa faceti din masa o bucurie, lasati-o sa participe, implicati-o atat cat varsta permite, lasati-o sa se serveasca singura; pregatiti soldatei, atat din fructe cat si din paine cu unt, pasta de branza, pate de ficat(facut in casa); prezentati-le intr-un mod atractiv, incercati combinatii noi. Cu pasi mici dar siguri lucrurile vor intra in normalitate. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua,
fetita mea are 11 luni si avem probleme cu mancatul. Din orice mancare, mananca maxim 5 lingurite. Fetita e dezvoltata normal, e vesela se odihneste bine, ar trebui sa-mi fac probleme ca mananca asa putin? Multumesc frumos!
Buna ziua,
Daca totul este in regula inseamna ca acestea sunt nevoile ei si nu are nevoie de mai mult; nu toti copilasii mananca la fel iar dezvoltarea lor este diferita si conditionata in primul rand de potentialul genetic. Daca papa cu placere si nu sunt probleme de sanatate oferiti-i doar atat cat doreste si nu o fortati. Sanatate multa!
La multi ani, sa aveti un an plin de impliniri, sanatate, sa va bucurati de familie si de fiecare zi. Cu mult respect.
Va multumesc din suflet, la fel va doresc si eu!
Buna ziua, un an nou fericit va doresc!
Ma bucur nespus ca v-am gasit pe internet, sfaturile dumneavoastra ne ajuta foarte mult in cresterea fetitei noastre.
As dori daca va pot rapi cateva momente sa ne ajutati cu cateva sfaturi. Fetita noasta in varsta de 1 an a avut la nastere 2,760 kg, 49cm iar acum cantareste aprox. 8,300 g si 69 cm. Mie mi se pare bine, dar prietenii si bunicii insista ca ar fi prea slabuta fetita(intr-adevar i se vad coastele si are niste picioruse si maini subtiri).
Mananca destul de putin dar nu e pretentioasa, mananca legume, fructe, mamaliga, gris, paste, iaurt, carne, ficat… dupa schema dumneavoastra de diversificare, numai ca mai are inca doua mese noaptea, la ora 23-23.30 si 4-5 dimineata(si stiu cat de mult insistati sa fie excluse).
Banuiesc ca aceste doua mese o fac sa manance mai putin in timpul zilei si tocmai pentru ca mananca putin ziua ii mai este foame si dupa ce o culc.
Cum sa procedez? Ultima masa solida e la ora 19-19,30 si daca nu mai suge la ora 23-24, nu doarme toata noaptea(am incercat de sarbatori). O culcam la ora 20-20.30.
Multumesc anticipat raspunsul dumneavoastra.
Buna ziua,
Greutatea ideala la varsta de 1 an avand in vedere greutatea de la nastere, este de 8500, deci cele 200g in minus nu au nicio semnificatie;daca medicul curant nu a decelat cu ocazia examinarilor de bilant eventuale semne de rahitism sau alte carente, nu aveti de ce sa va faceti griji. In privinta meselor de noapte, raman la parerea ca nu se trezeste de foame, chiar daca suge atunci cand este pusa la san; cei alaptati au un atasament aparte si, mai degraba se trezesc pentru senzatia de confort pe care o resimt la san decat pt a papa. Oricum la varsta asta, este dificil sa mai renuntati la ele, trebuie sa asteptati momentul in care ea singura va renunta. Va doresc sa aveti parte numai de bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua, As dori sa-mi raspundeti la o intrebare.
In urma unor discutii cu late mamici, am ajuns sa ne certam pe tema: de la ce varsta putem da copiilor catina, sub diferite forme. Unele spuneau de la 11 luni, eu am spus de la 1 an. As dori sa stiu de cand se poate da. Fetita mea are 1 an si 1 luna, si as vrea sa-i dau putina catina pt imunitate. Nu pot sa spun ca nu are o imunitate buna, in decursul unui an nu a racit decat 1 data si tot o data, (acum de sarbatori) a facut o viroza intestinala). Dar ma sperie frigul acesta si ma gandeam ca nu-i strica niste fructe sau sirop de catina.
Va multumesc!
Buna ziua,
Catina se poate da la 11 luni, fara probleme; diferenta intre 11 si 12 luni este nesemnificativa.
Va multumesc pentru raspuns!
Buna ziua!Copilasul meu pe data de 3 februarie implineste anisorul si nu are decat 4 dintisori,doi jos si doi sus,primul i a iesit la 6 luni si 3 sapt,celalalt la o sapt distanta ,iar cei de sus la 9 luni si de atunci nimic,ar trebui sa ma ingrijorez?Si un sfat daca se poate cum sa l fac sa ma lase sa i periez dintisorii,nu deschide gurita si lui daca i o las doar o musca.Multumesc
Buna ziua,
Daca nu sunt semne de rahitism asociate nu e cazul sa va ingrijorati; oricum urmeaza examenul de bilant si medicul curant va va oferi informatii suplimentare.Cu spalatul pe dintisori nu va faceti griji, il va deprinde si va fi incantat; la varsta asta e important sa-i obisnuim cu gestul, sa le aratam cum anume ne spalam si noi pe dinti si, cu timpul va copia intocmai comportamentul adultilor. Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari, va astept cu drag!
Va multumesc pt raspuns!va doresc o saptamana frumoasa!
Buna seara!Astazi am fost la examenul bilant de 12 luni,mi s a spus ca nu a crescut suficient atat in greutate cat si in inaltime,el avand la nastere 4010gr si 53 cm,circumferinta craniului 36cm,iar acum la 12 luni are 9450gr,76cm si 46 circumferinta,astfel aflandu se sub grafic(mi a aratat graficul si acea curba era in scadere)m a intrebat daca mananca bn,daca mananca fructe in fiecare dupa masa pt ca acesta ajuta la cresterea in inaltime,el mananca in fiecare zi,este cand ii dau si dimineata.specific ca noi ne aflam in strainatate si m au sfatuit asa de cand am inceput diversificarea la 6 luni: la amiazi piure de legume cu carnita,dupa masa fruct ,iar de la 8 luni sa mai introduc o masa dimineata si una seara.dimineata ii dau iaurt si uneori fruct iar la cina piure de legume cu peste sau altceva.M a rechemat la control in 3 luni sa vedem cum evolueaza in greutate si crestere iar daca nu si revine sa facem si alte investigatii.Despre ce ar putea fi vb,care este cauza incetinirii in crestere?ma ingrijoreaza,s ar putea sa fie vb de o anumita boala?Si am uitat sa intreb,de ceva timp se imbujoreaza in obraji,in rest are o culoare normala,imi amintesc ca am citit un articol care spunea ca un copil imbujorat nu trebuie neaparat sa fie sanatos.In speranta ca imi ve ti raspunde si ca nu v am plictisit cu aceasta intrebare lunga,va doresc numai bn!
Am uitat sa specific ca este un baietel activ din multe pct de vedere,curios de ce il inconjoara si ca nu ar da alte semne ca ar fi bolnavior.multumesc
imi cer scz:) s a recomandat sa mai introduc o gustare dim si cina seara de la 9 luni,nu de la 8 cum am specificat anterior.mai adaug ca dimineata cand se trezeste si inainte de culcare ii dau san
Buna ziua,
Greutatea ideala la varsta de 1 an raportandu-ne la greutatea de la nastere este de 9760g, cele 300g in minus nereprezentand un deficit ponderal; acestea sunt valori ideale fata de care sunt permise variatii atat pe plus cat si pe minus; raportat la lungime, greutatea ideala este de 10kg; si aici exista un deficit insa, doar pe aceste date nu pot sa va spun daca este sau nu o problema; trebuie examinat ritmul de crestere de la nastere pana acum, si cautat momentul cand cresterea a incetinit sau stagnat;astfel de situatii se intampla frecvent, mai ales daca trec prin infectii(chiar banale) sau prin eruptii dentare mai “zgomotoase”; nu stiu cum arata copilasul per ansamblu, dar nu cred ca sunt motive de ingrijorare daca apetitul este prezent, tranzitul intestinal corespunzator si lipsesc orice alte semne de boala. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori mai aveti intrebari sau nelamuriri!
Buna ziua,
Va deranjes cu o intrebare legata de diaree provocata de bacteria e coli. In urma cu 2 sapt fetita mea in varsta de aproape un an a facut noaptea febra si apoi dimineata 3 scaune diareice A fost consultata de pediatru care ne-a recomandat 1 plic smecta pe zi, 2 plicuri eubiotics si regim alimentar. De asemenea am facut si o coprocultura, rezultatul fiind e coli. am urmat timp de 7 zile tratamen cu ceklor 5ml/12 ore si eubiotics 1 plic pe zi. Daca inainte de a lua antibioticul fetita a avut scaun tare, odata cu antibioticul a revenit diareea insa doar 1-2 scaune pe zi, iar medicul pediatru ne-a recomandat sa continuam tratamenul si sa tinem diareea sub control cu furazolidon si smecta. astazi e prima zi dupa antibiotic si fetita a avut 4 scaune de dimineata. Ce trebuie sa facem? este posibil ca bacteria sa nu se fi eliminat? Am gresit dandu-i sa manance iaurt(mentionez ca nu prea vrea sa manance solide, doar iaurtul seara ii e pe plac si putina supa)? Lichide insa bea. Trebuie sa asteptam inca cateva zile pt a-i reface examenul la scaun? Nu mai stiu ce trebuie sa fac. Va multumesc
Buna ziua,
In scaun a fost E coli sau s-a specificat Ecoli patogen, etc?; e coli e normal sa existe in scaun; sunt insa fractiuni patogene care trebuie specificate la coprocultura si, obligatoriu trebuie facuta antibiograma pentru a vedea sensibilitatea bacteriei la antibiotice; dupa trecerea printr-o infectie intestinala e normal sa mai apara scaune modificate, mucoasa intestinala necesita timp pentru a se reface; va recomand orez, morcov, carne slaba fiarta, banane, afine, branza de vaci cu evitarea fructelor(exceptandu-le pe cele mentionate) si a laptelui(exceptie laptele de mama care se poate administra fara probleme); daca aspectul si consistenta scaunelor nu se amelioreaza, luati legatura cu medicul curant. Va doresc sanatate si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua…Am implinit si noi un an si am crescut impreuna cu dumneavoastra. Copilul meu are 1 an si 2 luni si vreau sa stiu daca masa de la ora 05.00 dimineata mai poate fi considerata masa de noapte?Ma chinui de vreo luna de zile sa ii scot masa de la ora 03.00 si am reusit sa o duca pana la 05.00.Mentionez ca ultima masa la el este la ora 20.00 – 20.30, deoarece aceasta este ora lui de culcare cand manaca 180-210 lapte cu cereale.
Este un copil caruia nu ii place sa se joace singur este normal….daca stau cu el si ma joc sau ma uit la tv toate sunt bune si frumoase cum am plecat gata si el dupa mine..prefera ca toate persoanele din casa sa fie in jurul lui…Nu stiu ce sa ma mai fac…nu pot sa fac mai nimic in casa fara ca el sa nu fie implicat.
Cum as putea sa il dezvat sa nu se mai dea cu capul…cand vrea sa atraga atentia se da cu capul…daca nu il bag in seama se opreste si isi gaseste altceva de facut.
Va multumesc!
Buna ziua,
In primul rand La multi ani, sa cresteti sanatosi si voinici. Masa de ora 5 este prima masa a zilei, adica micul dejun si nu mai este considerata masa de noapte; referitor la atentia pe care o solicita aceasta este fireasca si nu trebuie sa va ingrijorati; eu chiar as recomanda implicarea lui in orice activitate;abia in jurul varstei de 3 ani sunt capabili sa se joace singuri, pana atunci necesita foarte multa atentie mai ales ca se plictisesc repede de orice activitate si trebuie sa fie tinuti mereu “in priza”; nu stiu din ce oras sunteti, insa in marile orase sunt tot felul de centre de activitati pt copii, chiar si pt cei de un anisor; i-ar prinde bine astfel de activitati, este intre copii si jocul are alte conotatii; in primul an accentul cade in special pe dezvoltarea fizica pe cand, in cel de-al doilea dezvoltarea psihica se afla pe primul plan; e normal ca atunci cand se simte “ignorat” sa strige dupa atentie si sa se foloseasca de toate tehnicile pt a va atrage atentia; este important sa raspundeti nevoilor lui, restul treburilor casnice pot sa astepte.
Buna ziua!
Copilasil meu are 11 luni si o sapt. As vrea sa va intreb daca la aceasta varsta poate manca la pranz ciorba (acrita cu bors facut in casa)? Iar in ceea ce priveste branzica i-am dat doar de casa, facuta de mine, are voie branza de vaci din comert sau din aceea gen Almette?
Va multumesc.
Buna ziua,
Borsul, mai ales daca este preparat in casa este sanatos si poate fi administrat de la aceasta varsta;in privinta branzei, as recomanda branza clasica, chiar daca este de magazin; pasta gen almete puteti prepara si dvs, din branza proaspata de vaci la care puteti adauga putin unt sau smantana sau iaurt si verdeata; este o gustare excelenta aplicata pe o felie de paine. Va doresc multa sanatate si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua,
Revenim la dumneavoastra cu o mica nelamurire si sper sa ne puteti ajuta.
Fetita mea are acum 1 an si 2 saptamani, are 9,800 kg si 80 de cm(nascuta cu 3,060 kg si 50 cm) si pana acum a baut lapte formula NAN HA. Nu a existat un motiv anume pt care i s-a recomandat formula HA – asa ne-a zis medicul si asa am facut.
Intrebarea mea este daca acum putem incerca trecerea treptata la o formula simpla de NAN, evident adecvata varstei sau este necesar sa continuam cu formula HA. Sunt ceva riscuri asociate cu o astfel de schimbare?
Va multumesc!
Buna ziua,
Daca nu au existat motive medicale pt care s-a recomandat aceasta formula puteti trece linistiti la o formula de crestere(cea peste 1 anisor) fara a exista riscuri in aceasta privinta. Va doresc La multi anti! si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie.
Buna seara,
Revin la dumneavoastra cu o problema. La 2 luni fetita a fost diagnosticata cu reflux gastro-esofagian si de atunci ii dau lapte AR. Acum are 1 an si o luna, nu mai regurgiteaza, nici nu mai vomita. As putea sa o trec pe formula de 1 an?
Toti din jurul meu imi spun ca sa ii dau si carne in ziua in care ii dau ou ca a trecut de 1 an si se poate, dar stiu ca nu se face asa. De la ce varsta se poate da in aceeasi zi?
Este normal ca seara la culcare sa pape 260 ml de lapte? Are 2 saptamani de cand papa asa sau chiar mai cere dupa si mai papa inca 60 ml. De obicei mai cere cand nu a vrut sa manance tot la ora 19.
Are o saptamana de cand plange foarte tare si mult si vrea numai si numai cu mine, rar cu tata, si daca se poate in brate, nu vrea sa stea nici un moment singura. Daca o las singura incepe sa planga si vine dupa mine si in brate. Ma tot gandesc ca e de la maselute ca deja una a iesit, la 2 are cate 2-3 coltisori si sta mai toata ziua cu degetele in gurita. Medicul de familia mi-a zis sa nu ii dau nimic pe baza de ibuprofen ca are reflux, iar panadol mai rar, cu gelurile nu prea se impaca, ce imi recomandati sa incerc? Si-a schimbat si programul, nu mai stiu cand doarme, cand mananca. Doarme o singura data, de la 11 la 13.30-14 si apoi pana seara nu mai vrea si e mofturoasa si nu vrea mancare ci lapte, in alte zile de doua ori si seara adoarme la 22. Greu o conving sa manance ceva la ora 19, iar la 20-20.30 bea 300 ml lapte. Cum sa procedez cu ea. Pot face ceva in aceasta privinta?
Va multumesc pentru toate sfaturile primite.
O seara frumoasa.
Cu respect,
Tamara Avasiloaiei
Buna ziua,
Formula AR o puteti inlocui cu una “simpla”; daca cumva reapar regurgitarile(putin probabil) este indicat sa reveniti la AR; in ceea ce priveste carnea si oul nu se recomanda impreuna din cauza ca, ambele sunt bogate in proteine iar combinate ar aduce un aport prea mare de proteine in detrimentul celorlalti nutrienti(lipide, glucide, vitamine, minerale);legat de schimbarea programului, cred ca este ceva temporar, avand in vedere eruptia dentara; lasati-o in ritmul ei, oferiti-i atentie si alinare ori de cate ori e nevoie; medicatie nu as recomanda decat in cazul aparitiei febrei; pt ibalgin exista si varianta de supozitoare in caz de nevoie. Va doresc sa treceti cu bine peste si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Va multumim mult!
O primavara frumoasa va dorim!
La fel va doresc si eu si, pitici sanatosi si voinici!
Multumesc frumos pentru raspuns…
O primavara frumoasa alaturi de cei dragi si alaturi de noi cat mai mult timp
Revin din nou la dumneavoastra….
Cum as pute sa il dezvat sa nu mai suga degetul…mentionez ca are 15 luni si are 4 dintisori sus si 4 jos…Ziua nu il suge doar daca gaseste ceva sa se ascunda sa nu il vad, gen o bluzita,.
Il suge doar seara inainate sa adoarma si cateodata noaptea daca se trezeste. Imi este frica sa nu isi afecteze dintisori?Ce as putea face? Am incercat sa ii dau suzeta ziua o tine dar seara nici nu se uita la ea o arunca din patut.
Multumesc!
Buna ziua,
Cu degetelul, lupta este pierduta din start; orice solutie ati adopta, sansele de reusita sunt minime; este un reflex care le confera siguranta si confort iar dezavantajul este ca il au tot timpul la indemana; faptul ca peste zi se ascunde, e de bun augur…inseamna ca stie interdictia insa nu o poate aplica de fiecare data; lasati-l in pace si, incercati sa-l “ignorati” din acest punct de vedere…interdictiile nasc curiozitati si pot acentua astfel de manifestari. Si eu va doresc o primavara plina de sanatate si soare!
Buna ziua! Am o fetita de 1 an is 3 luni is as avea o intrebare. Mancarea ei preferata este orez cu spanac, morcov, telina, ceapa verde, ulei de masline is carne fiarta tocata marunt. Cere mancarea asta de 2-3 chiar 4 ori pe saptamana. Ce as dori sa stiu este daca e bine sa ii dau atata spanac. Nici o alta mancare nu ii place la fel de mult. Multumesc!
Buna ziua,
Daca spanacul nu e fiert ci numai oparit nu e niciun fel de problema; prin fierbere se produc substante toxice, de aceea se recomanda doar oparirea; este o leguma foarte sanatoasa care poate fi oferita de 3-4 ori pe saptamana fara probleme.
Buna ziua…
Puiutul meu de 1 si 3 luni nu vrea sa pape, da semne de raguleala, nu are febra si nu ii curge nasul,tuseste foarte rar pot sa ii dau tantum verde si vitamina C. Sau ce as putea sa ii dau?
Va multumesc!
Buna ziua,
Raguseala poate fi primul semn al unei infectii respiratorii, cel mai frecvent fiind vorba de largingita; puteti sa-i dati tantum si vitamina C dar daca apar si alte simptome este indicat sa mergeti la medic. Va doresc multa sanatate si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua, doamna doctor. Am si eu o rugaminte la dumneavoastra. Puteti oare sa imi spuneti ce seminte as putea sa ii administrez fetitei mele de 1 an si 2 luni? As vrea sa ii dau amestecate in piureul de fructe sau in iaurţel, pentru ca stiu ca au multe principii nutritive, insa nu stiu care anume ar fi recomandate pentru vârsta ei şi nu am incredere in celelalte pareri pe care le tot gasesc pe Internet. Mentionez că Daria are 82 cm., 10,5 kilograme, mananca foarte bine ( până în prezent). Va multumesc frumos si va doresc numai bine.
Buna ziua,
Puteti administra orice fel de seminte doar sa le introduceti pe rand, in cantitate mica la inceput si apoi crescuta progresiv; se pot folosi seminte de in, canepa, chia dar si migdale, nuci, seminte de dovleac, floarea soarelui; goji, etc; mentiunea cea mai importanta este ca acestea sa nu fie “procesate”.
buna ziua, doamna doctor, le puteti spune ce vaccinuri recomandati dupa varsata de 1 an.multumesc
Buna ziua,
Nu am o recomandare la modul general; orice vaccin in afara celor din schema nationala il recomand individualizat, in functie de fiecare copilas in parte, de istoricul medical,de evolutia de la nastere pana in prezent.
Buna ziua!
Sunt mamica unui baietel de 1 anisor si va deranjez cu o intrebare in legatura cu vaccinul ROR. Inca nu l-am facut, urmand sa mergem zilele acestea, dar ideea este ca din cate am inteles e posibil sa nu ofere imunitate pentru toata viata (chiar nici dupa a 2 a doza) si va intreb, nu este mai periculos daca face bolile copilariei ca si adult?
Si inca ceva…majoritatea celor din generatia mea au facut aceste boli in copilarie fara complicatii majore. Atunci, de ce sunt considerate boli periculoase si trebuie vaccin? Ca eu nu inteleg, au alte manifestari clinice acum? Care sunt riscurile la care se expune un copil nevaccinat?
Va multumesc anticipat si imi cer scuze daca intrabarile par ale unei mamici nestiutoare, dar chiar nu inteleg de ce sunt exgerate consecintele unor boli, vazute pana de curand ca “ale copilariei”.
O primavara frumoasa!
Buna ziua,
In pediatrie, mai mult ca in oricare specialitate se merge foarte mult pe easpreventie; adica, incercam sa-i ferim cat se poate de orice suferinta; vaccinurile fac parte din aceasta preventie si, au aparut pe piata tocmai din dorinta de a-i scuti pe acesti copilasi de niste boli care chiar daca pot sa fie “usoare” pot sa dea si complicatii severe care pot pune viata in pericol; din pacate si in zilele noastre se moare de rujeola(cazuri confirmate), rubeola contactata in timpul sarcinii duce la adevarate tragedii iar oreonul este responsabil de multe cazuri de sterilitate in randul barbatilor. Decizia de vaccinare va apartine in intregime, la fel cum si responsabilitatea nevaccinarii este tot a dvs;desigur ca niciun vaccin din lumea asta nu ofera protectie 100% insa in marea majoritate a cazurilor aceasta se aporpie de 80-90% in functie de fiecare vaccin in parte. Recomandarea mea, atat ca si medic cat si ca mama este sa va informati corect, atat din surse pro cat si contra, sa cititi despre bolile impotriva carora protejeaza acest vaccin, sa va sfatuiti cu medicul curant si, sa luati cea mai buna decizie pt dvs si copilul dvs. Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua….va multumesc ca de fiecare data cand v-am scris a-ti avut amabilitatea si mi-ati raspuns.Acuma am o mica problema copilasul meu in varsta de 1 si 3 luni in fiecare noapte intre ora 03-05 nu doarme, mentionez ca el la ora 8.30-9 este adormit..Se trezeste si incepe sa se joace in patut, sa ma strige si sa zica toate cuvintele pe care le stie fara sa planga..Nu stiu ce sa ma fac.Ma gandesc sa nu faca o obisnuinta din asta sau sa se distruga pshic ca nu se odihneste calumea….Oare poate sa fie de la dintisori…si la durere el asa sa se manifeste si sa-i dau calmente de fiecare data nu prea as vrea.Ziua la pranz doarme 3 ore.In rest este vioi, mananca se joaca alerga si face numai ce vrea el.
Va multumesc
Buna ziua,
Daca se trezeste si este bine dispus nu e cazul sa va ingirjorati; se poate ca de la 8-9.00 sa-i fie suficient somnul si sa apara aceasta pauza in timpul noptii; in primii doi ani de viata somnul nu este continuu, si aceste treziri nu-i influenteaza cu nimic dezvoltarea psihica. Va doresc sa cresteti mari si sanatosi si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
buna ziua, fetita noastra de 1an si 1 luna are putin rosu in gat cf spusele doamnei docator.are mizerie in gat si tuseste cam de 3 ori pe zi si o dat noaptea , tusea este producativa si p are cam de 1 luna.Am facut exudat si nu a iesit nimic, i-am dat fluimucin, stodal, grin tus, pivalone pt nas dar nu s-a rezolvat.
credeti ca cu antibiotic rezolvam? sau ce am mai putea incerca ?
multumesc
Buna ziua,
Cele mai frecvente infectii la varsta asta sunt virale si nu cred ca se pune problema administrarii antibioticului; asupra tratamentului prescris nu ma pot pronunta; pot doar sa va recomand sa aplicati ser fiziologic usor incalzit la nivelul nasului cu aspirarea secretiilor ori de cate ori este nevoie; de asemenea temperatura si umiditatea trebuie sa fie corespunzatoare; daca este prea cald si aerul prea uscat recuperarea va fi mai lenta, acestea uscand suplimentar caile respiratorii.De asemenea un supliment de vitamina C ar ajuta la insanatosire. Daca simptomele persista va recomand sa mergeti din nou la medic. Va doresc insanatosire grabnica si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua, sunt mamica unor baietei gemeni in varsta de 1 an si 2 luni; m-am gandit sa incerc sa apelez si la sfatul dumneavoastra pentru ca sunt putin disperata din cauza ca avem probleme cu somnul…dintotdeauna. Primele luni,chiar pana la un an am inteles ca ar fi normal sa doarma in reprize dar pediatrul nostru ne-a spus ca dupa un an trebuie sa doarma cam 10 ore pe noapte si un somn de dupa-masa de 2-3 ore. Ai mei nu au un program fix la nimic dar la somn e cam asa: dorm de la 8 seara la 4-5 dimineata timp in care M. se trezeste o data,de doua ori si adoarme la loc leganat; in schimb T. se trezeste mult mai des, cateodata e agitat si nu poate adormi cate o ora, doua; are un somn foarte usor si se trezeste urland. La laptele de noapte am renuntat de pe la un an. In timpul zilei mai dorm o jumatate de ora dimineata(si din cauza ca se trezesc atat de devreme) si cam o ora dupa-masa. Au patuturile si camera lor, dar cand se trezesc noaptea cateodata ii mai punem la noi in pat sau in scoicile-leagan, pentru ca suntem si noi rupti de oboseala… Incercam sa-i plimbam cat de mult seara, baita fac o data la doua zile(dar ii spal la fiecare schimbare,nu folosim servetele), deci nu pot zice ca avem un anumit ritual de seara. Mananca bine si destul de sanatos(plus cativa biscuiti…). Pediatrul ne-a recomandat Alinan, Dormolin si picaturi de tei, le-am incercat pe toate si nu functioneaza; ne-a zis ca daca nu merge sa incercam la neuropsihiatru…dar as vrea sa le dau cat de putine medicamente, cu atat mai putin narcoleptice…
In concluzie nu stiu ce sa fac; daca lor nu le face rau nici nu m-ar deranja faptul ca nu dorm eu…
Va multumesc anticipat pentru raspuns si va doresc o zi frumoasa in continuare.
Buna ziua,
Nu cred ca se pune problema de neuropsihiatru; situatia descrisa de dvs este una comuna si nu aveti motive de ingrijorare; somnul copiilor devine continuu atunci cand sistemul nervos se matureaza adica in jurul varstei de 2 ani; trebuie cautate cauzele care pot determina aceste treziri insa din experienta va spun, foarte rara gasim o cauza reala.La varsta asta poate fi vorba de eruptie dentara, poate o cina prea copioasa sau poate senzatia de sete; mai mult, daca s-au obisnuit sa doarma cu dvs, vor cauta mereu senzatia de caldura si confort pe care o resimt atunci cand sunt impreuna cu dvs; aveti grija si la temperatura din camera, de multe ori scaderea cu un grad a temperaturii si/sau cresterea umiditatii(ideal 60-70%) pot determina un somn mai profund; aveti grija si la hiperstimularea din cursul serii; daca in jur este prea multa agitatie pot deveni obositi iar aceasta suprasolicitare poate determina treziri mai frecvente.Va doresc multa sanatate si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Ce inseamna ordine simple? Daca il intreb unde e becul, oglinda de multe ori imi arata, dar daca ii zic hai, nu prea vine desi m-am convins ca intelege. Legat de 5-6 cuvinte cu inteles precis, ce inseamna inteles precis? mama tata mi-am dat seama ca face asocierea cu noi, hai stie ca e hai, ham stie ca e ham, ao e alo dar restul cuvintelor baba, nene, apa etc. le pronunta fara a face o legatura cu realitatea. Pe langa asta, are zile in care zice multe cuvinte silabe pe zi, dar alteori in afara de A si I nimic. Copilul meu in varsta de 1 ani isi recunoaste numele dar numai rar se intoarce cand este strigat, uneori poate se intoarce o data pe saptamana la mine si ceva mai des la altii. Am cerut parerea mai multor medici m-am gandit inclusiv la o forma de autism, insa mi s-a spus ca e un copil sociabil si ca nu e cazul. Ce sfaturi imi puteti da?
Buna ziua,
Cu siguranta medicii care l-au examinat ar fi identificat o problema daca aceasta ar fi existat; ordine simple inseamna exact exemplele dvs si, e firesc ca uneori sa le execute iar alteori nu; exact asa este si cu numele, raspunde mai degraba la straini decat la persoanele din anturajul apropiat. Dezvoltarea psihica, la fel ca si dezvoltarea fizica este individuala, fiecare copilas are ritmul sau propiru de dezvoltare; in ceea ce priveste vorbirea, sunt copilasi foarte vorbareti, de la 10 luni vocifereaza pe cand altii, abia la 2 ani sunt mai “comunicativi”. Va doresc sanatate si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Multumesc mult de raspuns. O zi frumoasa va doresc
Buna seara,
Va rog din suflet sa imi acordati cateva sfaturi legate de dieta zilnica a unui baietel de 15 luni.
Bebe are o greutate ffff mare 12.8kg si 84cm si chiar nu mai stiu cum sa procedez in legatura cu alimentia sa.
Mentionez in randurile de mai jos alimentatia acestuia:
7:00 180-210 ml lapte praf HA
10-11 180-200 mg piure de fructecu branza prospata vaci+1 biscuite pt 6 luni
13-14 200 ml supa crema de legume (brocolli, dovlecel cartof ardei gras ceapa radacinoase)+ 30-40 g carne piept pui/curcan sau 1 galbenus
17 – 18 180 mg iaurt+piure mar si para
20-21 180-210 ml lapte praf HA
Bebe este categorisit ca paratrofic de la 6 luni si de atunci o tot tinem asa. La 9 luni a fost diagnosticat cu retard motor ( nu avea capacitatea de a sta in sezut), suflu sistolic II/VI si bloc minor de ram drept.Am facut kineto terapie pana la 11 luni si a facut progrese enorme – acum la 15 luni merge sustinut de manuta si mai rar isi face curaj si face si cativa pasi singur.
Multumesc anticipat!
Scuze… Am mai omis din alimente: spanac cu piept pui/piure de cartof cu dovlecel morcov si ficat de pui.
Intrucat a manifestat alergii, introducerea pestelui a fost amanata si dorim sa il introducem in curand.
Buna ziua,
Daca lungimea este intr-adevar de 84 de cm(lungime corespunzatoare pt varsta de 22 luni) nu este deloc paratrofic; acestei lungimi ii corespunde o greutate de 11,82Kg; cele 180g in plus nu pot sustine diagnosticul de paratrofie; retardul in achizitiile motorii, se poate datora si plusului de kg(raportat la varsta osului) dar si altor afectiuni; in general copilasii cu greutate mare, se pornesc mai greu, oasele lor trebuie sa sustina o greutate mai mare; daca nu sunt alte probleme asociate(rahitism de ex, explicabil avand in vedere ritmul accelerat de crestere) nu e cazul sa va ingrijorati; nu stiu de unde sunteti insa daca aveti posibilitatea as recoamnda inot, aceasta forma de miscare ajuta mult la dezvoltarea musculaturii si a tonusului muscular. Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna seara.
Avem un bebe de 4 luni, cantareste 5,650g, 67 cm, alaptat cu nan si medicul pediatru ne recomanda inceperea diversificarii cu suc de morcov si mar. Ce ne recomantati?
Mai avem o problema, a fost diagnosticat cu fimoza si a incercat sa-l decaloteze brutal, cu toata ca noi il decalotam usor la fiecare baita. Tb sa mergem la chirurg?
Buna ziua,
Diversficarea se incepe la varsta de 6 luni indiferent daca bebelusul este alaptat sau alimentat artificial; este recomandarea Societatii Europene de Nutritie Pediatrica si a Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Asadar, v-ati sfatui sa asteptati pana la 6 luni si sa incepeti cu masa de pranz care are la baza legume si apoi carne/galbenus de ou. Legat de decalotare aceasta este o practica barbara care se recomanda doar in tara noastra. Va sfatuiesc sa luati legatura cu dr. Adrian Surd, chirurg pediatru care cu siguranta va va oferi informatii suplimentare(gasiti datele dansului de contact la rubrica dedicata chirurgiei pediatrice). Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari le astept cu drag!
Buna ziua (din nou),
Iata ca revenim la dumneavoastra de data aceasta cu o problema mai serioasa, zic eu.
Fetita noastra are acum 1 an si 2 luni, 82-83 cm si 10 kg (nascuta cu 3,060 kg si 50 cm). Cam de doua saptamani a inceput sa refuze aproape in totalitate masa de amiaza, si mai exact tot ceea ce inseamna piure de legume cu carne, ou (supa nu prea a agreat-o niciodata). Dintotdeauna a fost mai pretentioasa cand a fost vb de aceasta masa, dar de fiecare data reuseam sa gasesc combinatii care sa-i fie pe plac.
Am incercat tot felul de variante in aceste 2 saptamani…am lasat-o si fara masa de amiaza, incercand sa o reiau la urmatoarea masa, am incercat sa las mancarea soldatei in farfurie, i-am facut piftelute la cuptor in care am incercat sa cuprind cat mai multe ingrediente (ceea ce a functionat timp de 2 zile si atat), i-am mai pus cate o lingura de cereale in piure, i-am pus lapte…nimic nu i-a fost pe plac. Ba chiar dupa o saptamana de incercari esuate am incercat sa-i dau borcanele cu mancare (pe care le mai consuma cand plecam de acasa si pe care le adora) dar dupa 4-5 lingurite maxim le refuza si pe acestea.
Desi nu cred sa aiba vreo legatura, cu 2 saptamani inainte de perioada aceasta a mancat la amiaza orice i-am dat, cu o pofta grozava, de cele mai multe ori depasindu-si cu mult portia obisnuita.
M-am tot gandit ca totul se trage de la iesitul maselutelor (acum le are pe toate 4), dar ipoteza aceasta a picat, in conditiile in care mananca cu multa pofta orice altceva, cu lingurita sau bucatele pe care le serveste singura, celelalte mese si gustari decurgand foarte bine.
Nu stiu ce sa mai fac…am tot sperat sa fie doar o perioada trecatoare, dar deja organismul ei este privat prea mult de cea mai importanta masa a zilei.
Ultima data am mers la pediatru cand a implinit un anisor – atunci avea 78 de cm si 9,8 kg. Credeti ca ar fi necesara o noua vizita la medic?
In rest…merge singurica de la 9 luni si jumatate, nesustinuta, este foarte, foarte activa, incepe deja incet-incet sa articuleze si cuvinte pe care le aude, nu a fost bolnava niciodata, nici macar racita…doar la 10 luni a avut o mica raguseala fara rosu in gat care a trecut in 3 zile cu tratamentul adecvat…
Astept parerea dumneavoastra 🙂
Multumesc!
Buna ziua,
Cu siguranta este vorba de un apetit capricios si nu de o boala avand in vedere ca celelate mese sunt acceptate fara probleme; avand in vedere ca ati trecut de varsta de 1 an va recomand sa adaugati sare in mancare si/sau alte condimente(exceptie piper, chili); puteti incerca cu avocado care este un “potentiator” de gust; de asemenea incercati peste(invleit in leurda la cuptor), cartof dulce, orez, paste pe care le puteti administra ca atare sau combinate cu diferite legume;lasati sa treaca minim 3 ore intre mese, dupa varsta de 1 an ritmul de crestere este mai lent si, de cele mai multe ori cantitatea consumata per masa este mai mica decat in primul an de viata. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua,
fetita mea are 1 an si 3 luni, este un copil sanatos cu greutate si inaltime normala, vesaela, activa, dar de cateva saptamani se tot loveste cu palmele peste cap. La inceput nu m-am ingrijorat dar am vazut ca acest comportament persista. Noi nu am lovit-o, nu a vazut agresiune in casa noastra, si as vrea sa va intreb daca ar trebui sa ma ingrijorez sau sa o duc la vreun medic. Multumesc frumos!
Buna ziua,
Astfel de manifestari de autoagresivitate apar destul de frecvent si nu semnifica neaparat un comportament copiat; unii se lovesc peste fata, altii se trag de urechi sau se zgarie peste fata, altii se lovesc intentionat sau chiar se “arunca” pe jos; sunt manifestari de frustrare sau de oboseala prin care copilasii incearca sa comunice ceva; este foarte important sa incercati sa identificati situatiile care determina aceste comportamente si sa incercati fie sa le evitati, fie sa le gestionati corect(cu calm, fara a ridica tonul, fara a da foarte mare atentie); nu cred ca este cazul de un consult medical, mai degraba o discutie cu un psiholog care sa va “invete” cum sa procedati in astfel de situatii. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
buna ziua.
revin la dv cu o problema cu care ma confrunt de la varsta de 4 luni a baietelului meu. acum are 1 an si 3 luni si este extrem de agitat noaptea. adoarme 0 ora doua, apoi incepe sa se agite in pat, se trezeste, plange, mai atipeste cateva secunde si tot asa. nu stiu ce anume il deranjeaza. ziua este f energic. am incercat diverse metode (plimbari seara, joaca in parc, baita, mese mai copioase, mese mai usore, nurofen pentru dintisori, calgel etc) nimic nu da rezultate. nu l-am intarcat inca, nu accepta alt tip de lapte. nu suge dupa un program strict, mananca putin, peste cateva cere iar titi. ziua si seara adoarme usor, dupa ce a stat la titi. ziua doarme intre 1-2,5 h.
azi am luat taurul de coarne si la sfatul medicului pediatru care ne-a vazut de la 3 saptamani am fost cu baietelul la neuropsihiatrie. mi s-a recomandat tratament cu timonil, tonotil si rivotril. consultul a fost unul sumar bazat pe intrebari de genul cum a fost sarcina?, scorul apgar? cand a stat in fundulet? cand a mers? primele cuvinte?
citind destre aceste medicamente mi s-a facut putin teama, mai ales ca e unul indelung, de cateva luni.
ce ma sfatuiti sa fac?
oare copilul meu are probleme pt a lua acest tratament?
diagnosticul a fost tulburari de somn.
va multumesc din suflet.
Buna ziua,
Asupra tratamentului si diagnosticului nu ma pot pronunta mai ales daca a fost examinat de un medic specialist; cred insa ca aceste tulburari sunt fiziologice si nu stiu daca necesita acest tratament complex; un copil la aceasta varsta nu este obligatoriu sa doarma toata noaptea, mai ales daca este alaptat, se va trezi deoarece asa s-a obisnuit; sanul este un loc de confort si siguranta iar reflexul de supt este unul innascut; el stie sa adoarma doar la san, doarme la san si, dintr-o data, cand “ii vine sa suga” nu mai este sanul la dispozitia lui. Este o dependenta(fireasca) de mama si implicit de san care trebuie usor usor “destramata”; mai degraba as recomanda o discutie cu un psiholog care sa va recomande diverse tehnici prin care sa reusiti sa aveti un somn continuu peste noapte; va doresc nopti linistite si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
buna dimineata!am un baietel de 1 an ,are10 kg,a avut o perioada de vreo 2 saptamani cand nu a prea mancat dar cred ca a fost din cauza ca a avut rosu in gat si a secretiilor nazale.acum mananca mai bine.mentionez ca dimineata papa 21oml de lapte praf,apoi un fruct sau suc de fructe,la pranz fie piure de legume cu carnita,fie supa sau ciorbita,dupa amiaza iar o gustare, iar seara lapte praf,pe la 21.30 cand si adoarme.in timpul noptii se misca f mult in somn,se trezeste si plange,singura modalitate de a l impaca este sanul,inca mai papa piept,si ziua cam de doua ori.ce parere aveti,de ce se trezeste asa des noaptea?febra nu are.se intoarce cu fata in jos si doarme,se trezeste ,plange si iar adoarme.ziua e f activ,merge,exploreaza.doarme cam doua ore la pranz.multumesc mult
Buna ziua,
Asupra dezvoltarii nu ma pot pronunta fara sa stiu greutatea de la nastere, lungimea actuala si ritmul de crestere de la nastere pana acum; in principiu 10kg pt aceasta varsta este o greutate normala; pe durata episoadelor infectioase este firesc ca apetitul sa fie diminuat, unii copilasi chiar scad in greutate insa se recupereaza dupa terminarea episodului infectios. Legat de somn, aceeasi problema o ridica foarte multe mamici; este firesc ca la aceasta varsta sa se trezeasca noaptea mai ales daca este alaptat; se adauga aici si stimularea din cursul zilei, cu predilectie cea din cursul serii care “oboseste” sistemul nervos si poate determina un somn agitat; mai mult, pot fi si dintisorii de vina, temperatura prea mare si/sau senzatia de sete.Trebuie cautate cauzele si daca sunt identificate gasite solutii pt a le contracara. Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari, va stau la dispozitie.
Buna ziua!Am o fetita de cinci luni care cantareste 6200gr.A fost nascuta la termen cu 3100gr si 49cm.Este alimentata si la san si primeste si formula de lapte(LACTANA 1).Programul ei de masa este urmatorul:
la ora 7 este alaptata la san,
la ora 10 mananca 100 ml lapte cu cereala de orez,
la ora 13-14 120ml lapte praf sau san
la ora 17 – 1oo ml lapte praf
la ora 20 130ml lapte praf cu cereale.
Noaptea se trezeste din doua in doua ore si o alaptez(nu se consoleaza la san ci chiar mananca golind sanul).
Vreau sa va intreb daca ii pot introduce si altceva in alimentatie la varsta asta si cu ce sa incep.
Va multumesc anticipat.
Buna ziua,
Greutatea actuala este corespunzatoare varstei daca luam in calcul greutatea de la nastere;din acest motiv as recomanda sa temporizati diversificarea pana la 6 luni; as recomanda cat mai mult san, suptul frecvent stimuleaza secretia lactata. Va doresc sa cresteti mari si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
multumesc din suflet pentru sfaturile utile pe care mi le-ati recomandat.
o zi buna va doresc
Cu drag, sa cresteti mari si sanatosi!
Buna ziua,
Am un nepotel de 1 an. E bine dezvoltat, acum incepe sa mearga singur, e ca orice copil de varsta lui. Dar recent am fost in vizita la el si am vazut ca atunci cand mama lui i-a dat de mancare, o supica de pui cu taitei micuti, el s-a inecat si chiar a varsat, pot sa spun ca a sarit din el mancarea (jet). Stiam de aceasta poveste ca foarte repede se inneaca cu mancare, dar cand l-am vazut…
Sora mea l-a dus si la un medic ORL deoarece a crezut ca are ceva in gat, ca nu poate inghiti bucatele mai mari de mancare. Tin sa precizez ca mancarea lui e inca facuta cu blender-ul, de frica ca el sa nu se innece iar.
Intrebarea mea este: e posibil sa aiba ceva in gat sau e doar un moft al copilului? Sora mea e foarte ingrijorata de acest lucru.
Multumim.
Buna ziua,
Nu pot sa va spun daca are sau nu o problema; pot insa sa va spun ca aceasta situatie apare frecvent si, principala cauza este blenduirea alimentelor sau oferirea mancarii cu biberonul mai ales la inceputul diversificarii; copilasii trebuie sa se obisnuiasca cu texturi diferite, gusturi si consistente diferite; ei sunt invatati doar sa suga iar trecerea la alimentatia semisolida/solida trebuie facuta treptat; varsaturile pot sa apara fie din cauza excitarii bazei limbii, fie din cauza unui aport prea mare per lingurita; cantitatile trebuie sa fie foarte mici la inceput, copilul practic invata sa mestece; daca nu este provocat(mancare semilichida) nu va invata sa mestece si consecintele pot fi nefaste asupra dezvoltarii maxilarului/mandibulei si implicit dentitiei. Desigur trebuie inlaturata si o cauza medicala in acest sens. Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari le astept cu drag!
Buna dimineata,
Revin la dumneavoastra cu 2 intrebari. Fetita are 1 an si 4 luni, a avut reflux, de 2 luni, cum m-ati sfatuit, am trecut pe lapte praf normal. Are o perioada de cand isi baga degetelele in gat si isi provoaca greata. Initial am crezut ca e de la dinti, ii ies 2 canini o data, apoi am zis ca cauta atentie, m-am mai gandit ca si cand ii este foame face la fel, dar nu e nici una. Nu stiu ce sa mai fac, i-am dat cu degetul peste manuta, dar imediat o baga in gurita si nu se lasa pana nu vomita.
Cealalta problema e ca nu vrea sa pape decat pasat, daca gaseste ceva mai mare isi provoaca greata si chiar vomita. Biscuiti mananca, atat mesteca. Nu mai stiu ce sa fac cu ea.
Va multumesc.
Cu respect,
Tamara Avasiloaiei
Mai e inca o problema. De fiecare data cand vin de afara incepe sa planga si sa tipe si nu se linistste decat cand adoarme, la amiaza (cu lapticul), iar seara la baie si apoi nani.
Sper sa existe vreo metoda pentru aceste probleme.
Va multumesc.
Buna ziua,
Manifestarile descrise sunt mai degraba de ordin psihologic decat medical; dupa varsta de 1 an primeaza dezvoltarea psihica; foarte multe comportamente sunt determinate de nevoie de atentie; ei cauta in permanenta atentie iar atunci cand nu beneficiaza de ea apar astfel de manifestari; psihologii mai descriu si manifestari de autoagresivitate sau heteroagresivitate(asupra altor persoane) perfect normale pentru varsta; apar asa zisele crize de afect, crize care trebuie gestionate corect pentru a nu crea precedente; recomand fie o consiliere psihologica(pentru a va recomanda cum anume sa procedati in aceste situatii) fie participarea la cursuri de specialitate unde sunt descrise astfel de comportamente si sunt oferite solutii pertinente; dintre cursuri as mentiona cele de comunicare nonviolenta combinate cu cele de disciplina pozitiva. Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua, sunt o binicuta tare ingrijorata pentru nepotelul meu care are un an si doua luni si cantareste numai 8,150kg si are o inaltime de 72 cm.Mentionez ca la nastere a avut 2,470kg si o lungime de 48 cm.Baietelul de ceva vreme este foarte agitat si iritat(nu-i poti intra in voie cu nimic)si mi se pare mie ca mananca mai putin ca deobicei, iar lapte bea numai noaptea si destul de putin(cam 300 gr.in total).A fost hranit de la san numai o luna si jumatate.Stimata d-na dr.va raman indatorata profund daca-mi veti raspunde la acest mesaj deoarece eu cred ca baietelul nostru are o greutate prea mica si nu stim ce sa fecem. Va multumesc anticipat.
Buna ziua,
Greutatea actuala este intr-adevar sub cea ideala daca ne raportam la greutatea ideala corespunzatoare lungimii actuale; raportat insa la greutatea de la nastere, greutatea actuala este normala. De mentionat si greutatea mica de la nastere care poate semnifica fie o suferinta fetala fie un ritm lent de crestere(constitutional); detalii suplimentare nu pot sa va dau, recomand un consult de specialitate, eventual analize suplimentare daca acestea se impun. Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari, le astept cu drag!
buna ziua,
doamna doctor va multumesc mult pentru raspunsul dumneavoastra.am nevoie de sfatul dumneavoastra in urmatoarea problema:baietelul meu are un an si 2 sapt si vreau sa i schimb orarul de masa.in prezent mamanca cand se trezeste un biberon de lapte- pe la ora 8,8.30 apoi la 10-10.30 suc de fructe sau fructe pasate, in jur de11-11.30 adoarme pana la ora 13.30-14.atunci mananca pranzul.mai are o gustarepe la 17 si cina la 19.30.la culcare un biberon cu lapte.vreau sa i schimb ora pranzului,d-voastra ce parere aveti?ma gandeam sa manance pranzul la 12 si apoi sa doarma.incerc de vreo doua zile dar la ora mesei ii este deja somn si face mofturi nu prea vrea sa manance apo adoarme greu si la ora 14 se trezeste.doarme in jur de o ora si dupa amiaza nu mai doarme,asta il face mofturos si seara la cina.nu stiu cum sa procedez,de doua zile de cand am schimbat programul nici nu mai mananca bine nici nu mai doarme bine.nu stiu ce sa fac daca sa continui sau sa revin la orarul anterior.va rog sa ma indrumati in acest sens.va multumesc!cu respect,daniela
Buna ziua,
Eu consider ca regimul este in regula; si baietelul v-a dat semnale ca asa este cel mai bine pt el; nu este nicio problema daca mananca dupa ce se trezeste; sunt sanse ca pe masura ce creste sa-si decaleze singur orarul de somn si atunci va fi posibila administrarea pranzului inainte de somnic. Va doresc sa cresteti mari si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna seara. Imi cer scuze pentru deranj. Avem si noi o problema. Baietelul meu este in varsta de 1 an si 2 saptamani. Din data de 03.06.2013 am inceput trecerea (treptata) de la Nan 2 H.A la Nan 3 H.A. Problema este ca nu mai vrea sa bea laptele. Azi a baut cam 30 ml de lapte praf. In schimb bea foarte mult ceai si este foarte agitat. S-ar putea sa coincida cu eruptiile dentare.Pana in prezent a fost un bebe cuminte dar de cateva zile este foarte nervos, tipa, nu se mai opreste din plans. Mentionez ca a fost diagnosticat pe la varsta de 6 luni cu dermatita atopica si de atunci bea doar lapte praf H.A. In prezent nu mai are semne de dermatita. Mananca de trei ori pe zi – dimineata pe la ora 10 mananca fructe cu biscuiti si eventual cu branzica de vaca facuta din lapte Zuzu si calciu lactic, pe la ora 13 mananca carne de pui, ficatel sau carne vita (mai putin pentru ca la analize a iesit colesterolul foarte mare) cu legume pasate deoarece refuza bucati de mancare, pe la ora 17 mananca cereale, mamaliguta cu iaurt, spanac, broccoli, depinde.
In diversificare am incercat sa respect toate etapele privind introducerea alimentelor.
Va rog sa imii spuneti unde gresesc si ce sa fac cu problema laptelui praf.
Va multumesc. Noapte buna.
Buna ziua,
Cel mai probabil este o coincidenta intre refuzul laptelui(posibil determinat de eruptia dentara) si schimbarea formulei 2/3(diferenta este minima si teoretic nu ar trebui sa dea manifeastari); recomand sa reveniti la formula anterioara pana trece agitatia determinata de eruptia dentara; de asemenea, sfatuiti-va cu medicul curant in ceea ce priveste trecerea la o formula simpla, mai ales ca nu mai exista leziuni de dermatita iar branza si iaurtul sunt tolerate; in jurul varstei de un an se incearca aceasta “desensibilizare”, in marea majoritate a cazurilor bine tolerata; intr-un procent redus de cazuri, este nevoie reintoarcerea la formula HA; daca agiatia nu se amelioreaza si/sau apar noi simptome, ar fi util un consult medical. In ceea ce priveste regimul alimentar este corect, mai putin ceaiul pe care este indicat sa-l folosim strict ca si adjuvant medical; pt hidratare se recomanda apa; referitor la colesterol nu stiu motivul pt care s-a efectuat insa rezultatul este corect daca au fost 12 ore de post alimentar; altfel, analiza nu este concludenta. Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua. Va multumesc pentru raspunsul prompt. O sa incercam sa revenim la Nan 2 H.A. Trecerea sa se faca tot treptat? Si daca dorim sa trecem pe formula simpla sa cumparam Nan 3 sau Junior 1+? scuze dar nu stiu care este diferenta. Ma gandeam sa trecem pe lapte simplu, am inteles ca Zuzu 1,5% grasime sau Mili au fost testate pentru copilasii mai sensibili.
Referitor la hidratare sa ii dau apa fiarta -de la robinet sau imbuteliata? Si ceai sa ii dam mai putin? Ne este mila de el se vede ca ii lipseste laptele si ii este foame. Dimineata pe la ora 8,30 tragea de mine sa mergem in bucatarie sa manance.
Referitor la mancare vreau sa stiu daca la varsta de 1 an se pot sota legumele? Tot citesc retete si ma cam inspaimanta. De ex spanacul conform retetelor se face cu sosul Bechamel, mie mi se pare cam ciudat sa il dau asa-parca e cam cremos si paine nu mananca. Tot ce mananca este fiert. Scuipa tot ce are consistenta mai mare. Dam prin blender chiar si mamaliguta. Nici pufuletii nu ii plac-scutura degetelele pt ca sunt murdare 🙂
Analizele le-am efectuat deoarece are un deficit mare de fier si imunitatea este scazuta chiar daca i-am dat tratament pentru imunizare. S-a nascut la 37 saptamani cu o greutate de 2.570 kg si 49 cm. In prezent cantareste 9 kg si masoara 70 cm.
Tipetele de care va vorbeam sunt parca de nervi, mai ales cand il mai pun in patut si il las singur sau cand nu ii convine ceva, chiar si laptele. Sper sa fie trecatoare….
Stiu ca nu prea este etic dar daca se poate as dori un numar de telefon sau o adresa de e-mail pentru ca vreau sa va intreb mai multe, poate chiar sa facem o programare.
Va doresc o duminica placuta.
Momentan as reveni la formula HA2 pana trece eruptia dentara daca aceasta formula o primeste de la 6 luni; dupa ce se calmeaza episodul, puteti incerca o formula simpla(oricare dintre cele doua mentionate este in regula); nu recomand laptele de vaca cu atat mai mult cu cat exista deficiente de fier; acesta este sarac in fier si, cel putin pana la varsta de 2 ani nu se recomanda decat folosit la prepararea diverselor alimente; referitor la colesterol, asa cum am mentionat, valoarea crescuta nu se “pune” daca nu s-a tinut postul corespunzator; referitor la modalitatea de preparare a alimentelor exista foarte multe retete insa din pacate, foarte multe dintre ele nu sunt recomandate de medici; spanacul eu il recomand ca atare, fara sos, sau, cel mai bine acceptat de copilasi este in combinatie cu cartof dulce/dovlecel sau sfecla rosie; trebuie sa incercati cat mai multe legume, fructe, cereale, seminte, pt a-i oferi posibilitatea sa aleaga. Cat priveste blenduitul ma declar public cel mai mare dusman al sau; este un obstacol in calea dobandirii masticatiei, multi dintre copilasii mei mananca blenduit si la 3 ani ceea ce nu este deloc indicat. De aceea, inca de la inceputul diversificarii eu recomand maruntirea cu furculita si, niciuna din mamicile mele care au adoptat metoda nu a intimpinat dificultati; pentru orice alte intrebari sau nelamuriri, va stau la dispozitie fie aici, fie pe mail sau telefonic(cu mentiunea ca, in timpul consultatiilor nu raspund la telefon); mailul si telefonul le gasiti la rubrica contact(http://www.pediatrucluj.ro/contact/).
buna ziua,
am un baietel de un an si o luna.mananca bine doarme bine are 10 kg jumatate si s-a nascut cu 3250g.am observat insa ca de multe ori dupa ce ii dau sa manance
cereale ii ies niste bubite in jurul gurii,doar atat nu si pe corp.initial am zis ca poate fi din cauza ca baga diverse jucarii in gura.ce credeti ca ar putea fi?intoleranta la gluten?este un copil energic si f activ.ce analize se fac pentru a descoperi daca este intoleranta la gluten?si am mai avea o problema:de cateva zile are nasul infundat ii pun apa de mare, aspir,insa de aseara a inceput sa i curga un ochi si are o secretie galbuie.a avut canalul infundat cand avea o luna, l am desfundat la oftamolog,insa la celalalt ochi.credeti ca i se poate infunda canalul din cauza nasului infundat.va multumesc!
Buna ziua,
Nu ati precizat despre ce fel de cereale este vorba; intoleranta la gluten se manifesta in primul rand digestiv(scaune modificate, stagnare in greutate,etc); aparitia bubitelor in jurul guritei poate fi o dermatita de contact, adica, o iritatie a pielii sub actiunea unor compusi din mancare(nu neaparat semnifica o alergie); cel mai frecvent apare dupa consumul de fructe si produse lactate; nu ati precizat ce fel de lapte primeste, daca cerealele sunt speciale pt bebelusi sau integrale(brute), daca acele bubite nu apar si dupa ce mananca lapte, iaurt sau branza; de intoleranta la gluten m-as indeparta, simptomele descrise nu sunt deloc sugestive. In privinta nasului infundat, cel mai probabil este o viroza care se asociaza si cu conjunctivita; canalul nazolacrimal infundat ar fi trebuit sa determine simptome si inainte de acest episod infectios; va recomand un consult medical in urma caruia sa se stabileasca un diagnostic clar(pt afectiunea acuta) si un tratament corespunzator. Va doresc sa cresteti mari si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua. Am o fetita de 11 luni si nu se ridica in picioare decat in premergator. Trebuie sa facem anumite exrcitii cu ea sau sa o lasam sa se ridice singura. Mentionez ca s-a nascut la 8 luni cu o greutate de 2200g. Acum are o greutate de aprox. 9kg. Se ridica singura in fund si este foarte energica.
Este adevarat ca copii nascuti prematur umbla mai tarziu?
Meniul ei zilnic este:
7:00 Lapte praf: 150ml
10-11:00 Pireu de fructe cu biscuiti, cereale, piscot sau chec
13-14:00 supa+pireu de legume cu carnita,galbenus de ou, ficat
17:00 iaurt cu cereale sau fructe
19:00 Cereale cu lapte sau mamaliga cu smantana
21:00 Lapte praf: 150ml
Branzeturi nu prea ii dau pentru ca se constipa foarte repede.
Dimineata pot sa ii las doar laptele sau pot sa ii dau altceva?
Adevarul e ca atunci cand se trezeste ii este foarte foame si nu are rabdare.
Va multumesc.
Buna ziua,
In primul rand va recomand sa renuntati la premergator; acesta nu face altceva decat intarzie mersul fiziologic ba, mai mult, pot sa apara tulburari de mers din cauza utilizarii frecvente; fiecare copilas are ritmul sau de crestere si dezvoltare si nu este obligatoriu sa umble la aceasta varsta; va recomand sa va sfatuiti si cu medicul curant care are posibilitatea sa examineze achizitiile motorii si sa stabileasca daca acestea se incadreaza in parametrii normali sau nu.Legat de mese, puteti folosi branza daca o combinati cu fructe cu efect laxativ…de ex cu pere , mere, piersici, caise; puteti adauga si cateva seminte de in pisate marunt sau cativa fulgi de ovaz, toate acestea au un efect benefic asupra tranzitului intestinal; la pranz adaugati si peste, este foarte important in alimentatia piticilor. Va doresc sa cresteti mari iar daca mai aveti si alte intrebari, le astept cu drag!
Doamna Doctor,
Fetita mea a implinit ieri 9 iulie 1 anisor.
As vrea sa va intreb daca este normal ca fetitei mele primii doi dintisori i-au dat la 8 luni. De o saptamana au iesit si ceilalti doi dintisori. Acum seamana cu un iepuras…cum imi place mie sa ii spun.
Este vreo problema legata de faptul ca au mai fost zile in care am uitat sa ii administrez cele doua picaturi de vitamina D?
Este vreun semn de lipsa de calciu sau alta problema??
Natalia s-a nascut cu 2.600g iar acum are 8 kg. Este sub greutatea normala din calculele facute de mine.
As vrea sa va spun ca ea bea foarte putin lapte, insa macare gatita mananca chiar foarte bine dupa parerea mea (cu greu intr-adevar.Bea 150 ml lapte dimineata in jur de ora 6, la ora 15.30 120ml si mai are ultima masa de lapte la 21.30 -22.00.. 150- 180 ml lapte.
De la varsta de 1 an am inceput sa ii dau Nan 3 insa am vazut ca exista si Nestle junior 1+ ambele recomandate de la varsta de 1 an. Cum stiu de care ar trebui sa ii dau fetitei mele, ce imi recomandati Nan 3 sau Junior 1+?
Va multumesc anticipat.
Buna ziua,
In primul rand La Multi Ani pt Natalia.
Pentru a aprecia corect cresterea as avea nevoie si de lungimea actuala; raportat la greutatea de la nastere, greutatea ideala la 1 an este de 8350g, cele 350g in minus fiind nesemnificative; la nastere greutatea a fost mica, ceea ce poate reflecta un ritm genetic mai lent de crestere; daca nu sunt semne de carente, tulburari de tranzit iar cresterea in lungime este corespunzatoare, cel mai probabil acesta este ritmul ei de crestere.
In ceea ce priveste suplimentarea cu Vigantol, aceasta ar trebui sa fie zilnica, tocmai pt a sustine ritmul accelerat de crestere din primii doi ani; carentele se obiectiveaza clinic prin bombarea fruntii, evazarea toracelui la baze, incurbarea membrelor inferioare, etc; in aceasta privinta, medicul curant este cel care va poate lamuri cel mai bine deoarece o poate examina si cunoaste evolutia ei de la nastere pana in prezent.
Referitor la consumul de lapte, dupa varsta de 1 an, acesta nu trebuie sa depaseasca 400-500 ml,si, sa fie dublat de produse lactate(branza, unt, iaurt, urda, etc). Din cele doua produse mentionate se poate alege orice din ele.Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Va mulțumesc atat pentru urari cat si pentru sfaturile primite.
Cu drag, sa fiti sanatosi!
Doamna Doctor,
Am revenit cu detalii despre Natalia pentru a va cere un sfat in legatura cu cresterea si dezvoltarea ei.
Asa cum am mai scris, la nastere a avut 2600 g si 47 cm…aum la 1 an si 2 sapt are 8 kg si 74 cm.
Mesele sunt dupa cum urmeaza:
6.00 – 150 ml lapte
10.00 – piure de fructe in diverse combinatii (combin minim 3 fructe si cu suc de portocala)..la care mai adaug 2 masuri de cereale nestle – 150 ml
14.00 – ciorba (pui sau vita) in care adaug uneori ficatel de pui deoarece altfel nu ii place – mananca decat 1 fel de mancare – cantitea este de 200 ml
18.00 – iaurt cu paine, gris cu lapte, mamaliguta cu smantana sau iaurt (branza nu ii place), peste cu legume, sau piure de legume cu peste (diverse combinatii- cartof, brocoli, conopida, morcov, in piure de 2 ori pe saptamana ii adaug cate un ou fiert ….
orez cu legume …etc – cantitatea este 150 – 200 ml
22.00 – 210 ml lapte cu 2-3 masuri de cereale.
Cantitatea de mancare o masor cu cana gradata de la blender.
La ultimul control d-na doctor mi-a recomandat sa ii dau Polyvital 10 picaturi/zi si calciu 10 zile pe luna.
Am constatat ca ii cam “scartaie” incheieturile de aceea cred ca mi-a dat calciu.
In rest ea este o fetita energina,vesela,vioaie, “vorbareata”, sociabila, merge singura de la varsta de 11 luni.
Va rog sa imi spuneti parerea dvs daca dezvoltarea Nataliei este corespunzatoare.
Totodata as vrea sa va intreb daca in cele 10 zile in care ii administrez fiolele de calciu trebuie sa intrerup administrarea Vigantolului.
Va multumesc.
Cu respect,
Florina E.
Buna ziua !
Am o fetita de un an si 2 saptamani . Meniul ei arata in prezent asa:
– 05.00 san
– 07.00-07.30 san ( atunci se trezeste)
– 09.30-10.00 fructe in diverse combinatii cu putine cereale ( 20-40 ml )-depinde de cat de zemoase sunt fructele sau cu branzica facuta de mine ;
– 13.30-14.00 masa de legume+ carnita sau ou in diverse combinatii ( aici este o problema: mananca foarte putin- maxim 50 ml piure ) ;
-ora 15.00 san ( adoarme numai asa)
-ora 17.00 un iaurt cu fructe ( din acela special pentru bebe)si eventual un biscuite ( tot din acela pentru bebe;
-ora 19.00-19.30 cereale ( cam 80 ml)
-ora 20.30 -21.00 sanul de dupa baita.
Peste noapte se mai trezeste cam de 2-3 ori si bea putina apa. De o saptamana am reusit intr-un final sa eliminam sanul din timpul noptii , dar nu se vede nici o crestere in cantitatea meselor din timpul zilei.
Toata lumea ma sfatuieste sa o intarc si atunci va manca, dar eu sincer nu vreau sa o privez de laptele de san ( am inteles ca este mult mai bun decat cel praf).
Din cauza alimentatiei( zic eu – pentru ca masa de legume a acceptat-o destul de tarziu -la 11 luni), la analize i-a iesit o usoara lipsa de fier ( valoarea care a iesit este de 6.1, valoarile de referinta fiind 7.2-15.00).In prezent ii dau ferrum haussman cate 8pic de 2 ori pe zi timp de 6 saptamani ,dupa care vom repeta analizele.
intrebarile mele sunt :1) este in regula meniul pe care il are in prezent?
2) Si de cate ori pe zi ar trebui sa ii dau sa suga( pentru ca nu stiu ce cantitate de lapte papa )?
va multumesc
Buna ziua,
Regimul descris este in regula; nu ati precizat cand ati inceput diversificarea si daca problema cu masa de pranz a fost de la inceput sau a aparut pe parcurs; in general masa de pranz este o problema insa cu multa rabdare si inventivitate si consecventa se poate ajunge la o masa “corecta” din punct de vedere al cantitatii; nu ati precizat daca intre masa de fruct si cea de pranz mai papa san; daca suge, acesta ar fi unul din motivele pt care nu accepta decat o cantitate mica de piure; as recomanda daca este posibil sa o alimenteze altcineva la pranz, masa sa fie relaxata, fetita sa nu se simta constransa; incercati sa serviti masa impreuna, sa o lasati sa participe activ, sa se serveasca singura; puteti sa-i faceti farfurii apetisante, care sa-i starneasca interesul; serviti-i legume intrebi(sau bucatele), fierte, sub stricta supraveghere; de asemenea puteti face chiftelute din legume si/sau carne, la cuptor,fara a adauga ulei; faptul ca primeste san la un interval mic dupa masa poate fi si acesta un motiv al cantitatii reduse; daca somnul e conditionat de san, incercati sa-i serviti masa dupa somn, nu inainte de acesta; mesele din cursul noptii nu au neaparat legatura cu refuzul mesei de pranz daca celelalte mese le accepta cu placere. Nu as recomanda renuntarea la san, laptele de mama are aceleasi calitati nutritive. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua,
Va multumesc mult pentru raspunsurile dvs,.mi-au fost de mare folos,si va mai deranjez cu o intrebare: baietelul meu de un an face de aproape o luna scaune foarte moi,doctora pediatra la care mergem ne-a recomandat debridat,furazolidon – dup care,cateva zile, si-a mai revenit,un singur scaun pe zi dar tot moale.
Am incercat Eu biotic, smecta cand au erupt maselutele,ca au dat 3 odata..scaunelul este tot moale.
Am tinut si regim alimentar(mucilagiu de orez,supe,cereale),nu prea i-am mai dat lapte,iaurt si fructe-dar imi este frica ca poate ii dauneaza lipsa de lactate si fructe atata timp.
Sa-i fac analize la scaunel?
Ce fel de analize?
Multumesc anticipat.
Buna ziua,
In general, ori de cate ori apar modificari ale aspectului si consistentei scaunelor se recomanda analize de scaun; uzual se recomanda coprocitograma, coprocultura si examen coproparazitologic iar in functie de rezultatul acestora se recomanda tratament si, eventual alte investigatii daca este cazul. In prezent, as recomanda reluarea treptata a regimului anterior iar daca reapar modificarile de scaun se impun investigatii suplimentare.
Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua!
Am o fetita de 11 luni si 9,2 kg. Va scriu in speranta de a obtine un sfat in legatura cu alimentatia fetitei. Ea s-a nascut la 3 kg, a crescut si a supt bine pana pe la 3 luni cand am observat ca nu mai ia in greutate decat foarte putin (aprox 300g in luna 4) si ca sanii mei nu se mai umpleau ca de obicei. I-am facut proba suptului si bea cate 90 ml la o masa si nu sugea foarte des. Am presupus ca am ramas fara lapte si am incercat cu lapte praf insa fi-mea a refuzat cu indarjire biberonul chiar si dupa o zi intreaga de nemancat. In disperare de cauza am inceput cu lingurita laptic sau lapte cu cereale iar apoi pireuri de fructe si legume. Si pe acestea le mananca foarte greu, doar daca ii distrag atentia cu jucarii sau daca o pun la tv. Credeam ca daca creste ii mai trec mofturile dar nu e asa. Nu inteleg de ce nu vrea niciodata sa manance.Nu vrea decat foarte pasat , orice bucatica in mancare o scuipa. Incerc sa-i dau 200g la o masa dar nu reusesc mereu. II dau de 3 ori pe zi plus ceai cu paiul cat vrea ea sa bea ( cam o canita pe zi). Am incercat diverse fructe, pireuri de legume, cereale si nimic. In ultima luna chiar nu a luat deloc in greutate. In rest e foarte vioaie, nu a fost bolnava decat o data, are 4 dinti si nu are nici un stres ca sta nemancata. Medicul pediatru zice sa o duc la cres sa-i vada pe altii mancand dar nu am posibilitate asta pentru ca stau la tara. Acum de curand a inceput sa ia singurica bucatele si sa le duca la gura dar nu ia mai mult de 4-5 bucati. Toata lumea imi spune sa stau linistita ca asa e ea dar faptul ca mesele noastre sunt asa un calvar ma nelinistete foarte tare. Va rog din suflet sa-mi dati un sfat. Multumesc!
Buna ziua,
Raportat la greutatea de la nastere greutatea actuala este corespunzatoare; mult mai utila mi-ar fi lungimea actuala, pentru a raporta greutatea la aceasta.
Retrospectiv, cred ca s-au facut mai multe greseli iar lipsa apetitului(daca nu sunt boli asociate) poate fi o consecinta a unor mese “impuse”; diversificarea precoce este de multe ori asociata cu o lipsa a apetitului, tubul digestiv nu este pregatit la 4 luni sa digere altceva in afara de lapte; tragand linie, fetita a crescut 6 kg in 11 luni, in ideea in care ideal, in primul an la greutatea de la nastere se adauga 5750g.As recomanda sa o lasati in ritmul ei, mesele sa fie o placere atat pt ea cat si pt dvs; intre mese nu-i dati nimic altceva si, inlocuiti ceaiul cu apa. Cantitatile sunt orientative, fiecare copilas papa atat cat are nevoie. Sfatuiti-va si cu medicul curant care ii stie cel mai bine evolutia si care are si avantajul examenului clinic. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua!Lungimea fetitei mele este de 74 cm. As lasa-o in ritumul ei dar ma tem ca nu ar manca cu zilele. Cand am vrut sa-i dau cu biberonul si m-a refuzat a stat nemancata aproape 2 zile ( a mancat 60 ml de lapte in 2 zile). Si eu si taica-su am fost niste copii slabi si mofturosi la mancare. Se poate sa ne mosteneasca?
Buna ziua! Ma scuzati ca revin cu atata insistenta. Credeti ca problema fiicei mele poate fi psihologica? Credeti ca imi puteti recomanda un specialist care sa ma poata ajuta?
Va multumesc inca o data pentru raspuns!
Buna ziua,
Poate exista si o componenta psihologica mai ales daca se pune foarte mare accent pe masa, daca fetita ajunge sa perceapa masa ca si pe un chin; in cazurile extreme se numeste anorexie psihogena care poate sa apara si la varste atat de mici(foarte rar).Este foarte important sa nu-i oferiti alimente nesanatoase doar din dorinta de a manca; subscriu la o mica colectivitate cu un program regulat de masa; daca nu este posibil, macar sa gasiti copilasi printre rude, prieteni si sa incercati sa manance impreuna; puterea exemplului este foarte improtanta la aceasta varsta.
Buna ziua,
Am o fetita de 1 an si 4 luni, recent i-am facut analizele la sange valorile “anormale” sunt:
– hemoglobina 11.1 g/dL (11.3- 14.1)
– RDW-CV 17.5% (11.5-14.5)
– trombocitele 466 (150- 450)
– VTM 6.95 fl (7.4- 10.4)
Celelalte valori sunt in limite normale.
Va rog sa imi spuneti daca este ceva alarmant si daca trebuie sa-i mai fac si alte analize.
Va multumesc din suflet.
Buna ziua,
Valoarea hemoglobinei este usor redusa si, conform “definitiei” medicale asta inseamna anemie; sunt importanti ceilalti indici eritrocitari(care banuiesc ca au fost in limite normale din moment ce nu i-ati mentionat); de asemenea fierul, eventual alte analize efectuate; cel mai indicat este sa va sfatuiti cu medicul care a recomandat analizele care, intotdeauna se interpreteaza si in context clinic. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Multumesc frumos pentru raspuns.
Analizele le-am facut la indrumarea unui medic aleorgolog pentru a depista o eventuala alergie la laptele de vaca(ii apar cateva bubite rosii in jurul guritei la consumarea lactatelor) si daca tot a intepat-o pe micuta i-am facut si analizele uzuale pentru a vedea daca este in regula cu fierul, calciu, etc.
Valorile care nu se incadrau in limite normale sunt cele mentionate mai sus, restul sunt in valori normale,testele de biochimie au iesit bine.
M-am prezentat de urgenta cu analizele la medicul de familie, care este si pediatrul fetitei si mi-a spus ca nu este cazul sa imi fac griji, ca fetita nu are nimic.
Este cazul sa stau linistita sau este vorba de vreo anemie? Mentionez ca inca este alaptata la san,legume, fructe, carnita mananca in fiecare zi. Este cazul sa ii imbunatatesc alimentatia pentru a creste hemoglobina?
Buna ziua,
Daca restul analizelor sunt in regula, atunci nu e cazul de tratament; sa fie insa in alimentatie carne, galbenus de ou, legume verzi, mazare verde, fasole verde, peste, ficat de pui. Va doresc sanatate si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua,
Iar apelez la dumneavoastra. Fetita are acum 1 jumatate si i-au aparut afte. are pe limbuta si pe buze, una sus, una jos, iar pe limbuta are 2 rosii si azi am observat ca in cerul gurii e putin umflata, nu m-a lasat sa vad mai mult. E foarte agitata si nici nu prea mai vrea sa manance, mi se pare normal ca o ustura. O dau cu glicerina boraxata cu nistatin. E suficient?. Luni dimineata i-au aparut si niste bubite pe laba piciorului si pe talpa. Am fost la medicul de familie si a zis ca e alergie si mi-a dat sa ii zyrtec. Acum i-au aparut si pe picioruse si la fundulet. Nu a facut febra si bubitele sunt rosii, mici si nu au cap. Sa merg la un medic specialist sau e suficient sa ii dau zyrtec.
Va multumesc din suflet.
O zi frumoasa.
Tamara Avasiloaiei
Ce m-a speriat cel mai tare e ca azi la pranz a plans jumatate de ora foarte tare, cu tipete si nu reuseam sa o linistesc. Am scos-o afara si s-a linistit putin si apoi, cand am intrat in casa a adormit. Chiar atat de rau sa o doara incat sa tipe si sa nu ma lase sa ma apropii de ea?
Va multumesc
Buna ziua,
Imi e greu sa spun ce anume este, poate fi stomatita herpetica sau paote fi boala gura mana picior sau orice alta infectie eruptiva; fara sa vad exact cum arata nu ma pot pronunta; imi pare rau de raspunsul intarziat insa din cauza timpului limitat nu pot raspunde in timp real. Sper ca v-ati revenit. Daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!Sanatate!
Buna ziua….
Am revenit din nou la dumneavoastra cu o problema.
Am ajuns si noi la un an si sapte luni dar nu vrem sa mancam, mentionez ca avem 90 de cm si 11.5kg si ne-am nascut cu o greutate de 3.200.
Cand vine vorba de masa incepe cosmarul, cu plansete cu voma.Dupa 2-3 lingurite isi face greata si imediat varsa sau daca gaseste o bucatica mai mare il apuca tusea si imediat varsa. Toate trebuiesc pasate ca sa poata sa le inghita ca pe apa, nu are rabdare sa mestice. As putea sa ii dau vitamine poate i se dechide pofta de mancare. Cateodata imi da senzatia ca e rupt de foame dar cum il pun la masa gata circul incepe si fara sa-i distrag atentia cu ceva nici nu vrea sa deschida gura.
Este normal ca dupa fiecare masa sa aiba scaun?El are cateodata si cate 3-4 scaune pe zi.
Oare sa ii fac niste analize.
El a avut si herpangina atuncea nu manca nimic….
Va multumesc!
Buna ziua,
In cazul dvs nu cred ca este vorba de lipsa de apetit ci, mai degraba de o situatie destul de frecventa in care masa devine un stres pt copilasi; este posibil sa perceapa masa ca pe un chin si de aici consecintele; incercati sa-l lasati mai liber, sa ajungeti in stadiul in care cere singur de mancare; oferiti-i pe o farfurie bucatele de fructe si sau legume si lasati-le la indemana, fara a-l pune strict la masa; faceti farfurii apetisante(gasiti pe internet o serie de idei), puneti cantitati mici de alimente, faceti alimentele in diverse forme(sunt sabloane inclusiv sub forma de animalute); faceti-i chiftelute pregatite la cuptor fara a fi prajite in ulei; faceti din masa o bucurie. Toate acestea necesita timp, nu va asteptati ca din prima zi sa dea roade; de asemenea daca aveti copilasi de aceeasi varsta prin familie sau printre prieteni este util sa manance impreuna, puterea exemplului are un rol foarte important. In ceea ce priveste pasirarea alimentelor, aceasta este consecinta folosirii “blanderu-lui” si lipsei masticatiei; trebuie tot asa, treptat sa incercati sa nu-i mai oferiti blenduit, masticatia si dezvoltarea mandibulei si maxilarului au de suferit. Incercati sa mancati impreuna, relaxati, lasati-l sa participe activ la masa. In situatia dvs este mai mult o problema de ordin psihologic decat medical; in ceea ce priveste analizele, doar medicul curant le poate recomanda pe baza istoricului medical si a examenului clinic. Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua,
Sunt mamica unui baietel de 11 luni si 3 saptamani care are o greutate de 8.800 kg si va rog din suflet sa ma ajutati cu sfatul dumneavoastra in ceea ce priveste lipsa poftei de mancare si inconstanta acesteia.
Mai concret: Pana la varsta de 11 luni baietelul meu a mancat intotdeauna mai putin decat cantitatile specificate in cartile de specialitate si a luat in greutate constant. (S-a nascut cu 3,250 kg).
De o luna refuza cu inversunare piureul de legume (cu carne, ou, sau simplu), anterior acestei luni avand o perioada de aproximativ 3 saptamani in care a acceptat acelasi piure de legume in cantitate de 150 – 230 g – cantitate insumata a 2 reprize de masa ( ora 15.00 si ora 18.00, dupa somnul de dupa amiaza) si in care masa de fructe cu branza calcica era de 100 g la ora 10.00 iar cea de cereale de 120-150 g (ora 20.00). La ora 6.00 – lapte san si ora 22.00 – lapte san.
De la 6 luni a refuzat biberonul, pana atunci l-am alaptat mixt (completare seara, Nan)motiv pentru care il alaptez dimineata si seara, dar un singur san mai are inca lapte.
In prezent, mananca fructe cu branza calcica la ora 10.00 si 11.30 ca sa ajungem la 120g-150g, la pranz am substituit legumele cu fructe (60-80g) – ramase de la masa de dimineata completate cu 50-60g cereale si seara – cereale 90-120g.
Am facut analize de urina – bune si ecografie abdominala – rezultat bun.
I-am dat vitamine (wellkids baby), fier Hausmann si calciu.
Zilnic ii mai dau 1-2 lingurite de zeama de lamaie.
Mentionez si faptul ca la masa ne-am inconjurat de jucarii fara de care nu deschide gura.
Va multumesc anticipat,
Catalina Serban
Buna ziua,
In ceea ce priveste greutatea actuala, aceasta este corespunzatoare daca ne referim la greutatea de la nastere; mult mai utila este insa raportarea greutatii la lungimea actuala.
Legat de alimentatie, astfel de perioade apar destul de frecvent si, din fericire sunt tranzitorii cu conditia sa nu se faca greseli si sa se ofere alternative “nesanatoase”; in situa dvs nu as recomanda fructele la masa de pranz, cu atat mai mult cu cat sunt ramase de la masa precedenta; fructele trebuiesc oferite intotdeauna proaspete; de asemenea, nu le-as folosi ca si alternativa deoarece sansele sa accepte din nou legumele sunt infime; incercati sa spatiati mesele, intre masa de fructe si urmatoarea masa sa fie cel putin 3 ore,interval in care sa nu primeasca nimic de mancare; la masa de pranz incercati sa schimbati modul de prezentare, faceti farfurii apetisante, lasati-l sa participe activ la masa; faceti-i chiftelute sub diverse forme, din legume cu sau fara carne adaugata; puneti legume fierte pe o farfurie si lasati-l sa le descopere singur; mancati impreuna, schimbati locul de servit masa; in ceea ce priveste suplimentarea cu vitamine si minerale nu stiu in ce masura aceasta sunt necesare, eu personal le recomand doar daca exista semne clinice sugestive care sa fie obiectivate prin analize de sange. Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna dimineata,
Va deranjez din nou ptr ca nu stiu ce sa mai fac,v-am spus acum ceva timp ca am un baietel de un an si 2 luni,acum, care tot face scaunelul moale,mi-ati recomandat sa i fac analize,am facut coprocultura si coproparazitologic, nu este nimik in neregula, insa tot face,si de 4 ori pe zi si moale, nu mai stiu ce sa-i mai dau…mucilagiu de orez noaptea, orez cu morcov ziua,mar copt, acum i-am scos si babana ptr ca am auzit ca unii sunt alergici si la banana,ce-mi recomandati…de fiecare data cand sun doctora pediatra imi spune altceva,ERCEFURYL-ul a fost ultimul,se reglase si facea o data pe zi, dar dupa 5 zile,cand am oprit tratamentul a inceput din nou….va rog sa-mi raspundeti cu ce credeti dvs ca este ptr ca citesc pe internet despre tot felul de boli care incep cu diaree,sau scaun moale,si nu stiu ce sa mai fac.
Buna ziua,
Nu ati mentionat daca ati facut coprocitograma; aceasta este o analiza care ne ajuta sa ne orientam spre o infectie(cea mai frecventa la varsta asta) sau spre o alta cauza de diaree; poate intra in discutie si o intoleranta secundara la lactoza(apare dupa un episod diareic si este reversibila) sau alte afectiuni. Recomand consult medical si analize suplimentare daca medicul le considera necesare. Sanatate va doresc!
Buna ziua! Intai de toate felicitari pentru site-ul acesta si pentru munca depusa . Faceti o treaba extraordinara !!
Acum sa va descriu problema pe care o am eu. Am o fetita de un an si aproape 2 luni . De o saptamana am intarcat-o. Problema este ca de atunci refuza orice fel de mancare. Nu stiu cum sa procedez. Ea nici inainte nu manca foarte mult cantitativ, dar manca aproape orice. Lapte nu vrea de nici un fel ( am incercat toate marcile de lapte praf, lapte de vaca si lapte de migdale -preparat de mine). I-am dat si lapte muls de la mine cu biberonul, cu canita sau cu paharul si tot nu vrea. Bea numai apa si numai cu paharul.
Pana acum din momentul intarcarii am procedat in felul urmator: dimineata la trezire i-am dat micul dejun:1 zi un ou fiert amestecat cu putin unt si putina painica+ laptic langa, 2 zi-lapte cu cereale, 3 zi-mar cu quinoa, 4 zi- i-am facut larasi lapte cu cereale. Nu a acceptat decat 2-3 inghitituri. Am lasat-o in pace si i-am dat la ora 10 fructele, pe care iarasi nu le-a vrut– a luat la fel cateva inghitituri. La pranz ( ora 12.30-13.00) i-am dat legumele .Pe astea nu le-a vrut deloc. Am culcat-o fara sa manance in speranta ca va manca la trezire. Bineinteles ca nu a mancat. La ora 17 mananca aproape un iaurtel si la ora 19.00 cereale ( cam 90 ml) . Cerealele daca i le-am facut cu lapte praf nu le-a acceptat.
Eu ma gandeam ca va sta o zi -doua fara sa manance dupa care va manca. Deja este a 5 zi si ea mananca din ce in ce mai putin.Inca mai are momente cand vrea sa-i dau san, dar daca o tin in brate se linisteste si nu mai plange.
Dati-mi si mie un sfat cum sa procedez cu ea va rog frumos.
andreea
Buna ziua,
Intarcarea este dificila si reprezinta un pas important in viata oricarui bebelus; este firesc sa apara o retinere si refuzul alimentatiei; trebuie sa va asigurati ca nu sunt semne de boala(“rosul” in gat sau orice alta infectie virala poate evolua cu apetit diminuat); daca se exclude o cauza organica, nu ramane altceva decat cu multa rabdare si intelegere sa gestionati situatia; lasati-o sa manance in ritmul ei, in cateva saptamani apetitul se va regla chiar daca poate persista un refuz al laptelui; este foarte important sa nu-i oferiti alternative nesanatoase doar din dorinta de a manca ceva. Va doresc succes si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua,
Sunt mama unui baietel de 1 si 2 luni si as dori sa intreb daca dupa varsta de 1 an trebuie crescuta cantitatea de mancare data?
Meniul baietelului meu este urmatoarul:
– la trezire 7-8 – 120 ml lapte praf Topher (am alaptat pana la 1 an dupa care s-a autointarcat, din pacate)
– dupa 1 si jumatate – diverse fructe: banana/mere/pere/piersici/nectarine/pepene/avocado in combinatie cu alt fruct
– 11.30 120 ml lapte praf (e ora somnului si laptele il ajuta sa adoama mai usor)
– 14.30 – supa de legume cu carne, pure legume cu galbenus/ficatel/carne – 1 castronel
– 17.30 – cereale cu lapte sau iaurt
– 21 – 180 ml lapte praf si apoi somn
Este ok acest meniu din punct de vedere cantitativ/calitativ pentru varsta lui?
Pana in prezent am evitat citricele din cauza aciditatii acestora, sunt ele atat de importante si ar trebui neaparat incluse in meniu?
Mentionez ca la nastere a avut 4 kg si 52 cm, alaptat pana la 1 an, diversificare inceputa la 6 luni cu supe de legume si respectand principiile schemei dvs.
In prezent are in jur de 10.800 si 82 cm (estimativ caci nu l-am mai cantarit/masurat de la 1 an).
Este ok dezvoltarea sa din acest punct de vedere? Este un baietel vioi si vesel, a inceput sa mearga singur la 1 si 1 saptamana, doar ca nu articuleaza prea multe cuvinte/silabe, ma-ma, da, ba, na, ga – ga
Multumesc pentru timpul alocat!
Buna ziua,
In principiu regimul este corect; laptele din cursul zilei nu prea isi “are locul”, la aceasta varsta laptele este indicat sa nu depaseasca 400-500ml/zi;mai mult, folosind sticla, exista pericolul cariilor de biberon, avand in vedere ca laptele este un mediu bacterian care in timp duce la aparitia cariilor, foarte dureroase si greu de tratat. Referitor la cantitati, acestea sunt frecvent similare cu cele din primul an de viata; uneori, la micul dejun, pe langa lapte, sunt copilasi care mai “cer” si altceva(o felie de paine cu unt, pasta de branza, pate facut in casa, etc). Cantitatile sunt oricum orientative, fiecare copilas accepta atat cat are nevoie.
In ceea ce priveste citricele, acestea sunt o “problema” la copilasii cu probleme; aciditatea lor este neutralizata de sucul gastric. Sunt fructe foarte bogate in vitamine, pe care eu personal le recomand inca din primul an de viata. Acum, sunt indicate fructele de sezon dar, avand in vedere ca peste iarna nu avem disponibile foarte multe fructe se pot folosi fara probleme.
Dezvoltarea este corespunzatoare.
Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua,
Am un baietel de 1 an, si de o saptamana si ceva am probleme cu el. Acum 2 saptamani a fost dus la cresa timp de 3 zile, cate jum de zi, si in ultima zi mi s-a inbolnavit baietelul. A debutat cu febra si apoi scaune f moi. Cand am ajuns cu el sa-l vada dr. pentru vaccinul de 1 an, mi s-a spus ca are enterocolita usoara si mi-a dat tratament cu Nurofen, Eubiotic si Hidrasec (care tot apare si dispare de pe piata-momentan in Bucuresti nu exista in farmacii). Hidrasec l-am inlocuit cu Smecta o perioada, si saruri Prolyte pt rehidratare si refacerea florei intestinale.
Pe zi ce trecea baietelul meu era tot mai rau, nu vroia lingurita sub nici o forma si inafara de ceai de menta si lapte nu manca nimic. Am ajuns cu el la alt medic pediatru, care l-a diagnostificat cu infectie in gat si enterocolita, si mi s-a dat in continuare Nurofen,antibiotic Zennit, Tantum, Vibrocil, Eubiotic in continuare, si din nou vestitul Hidrasec de negasit.
Acum a inc sa manance din nou cu lingurita cerealele, mai moi preparate, si piureul de regim (morcov cu orez) il mananca cand si cand. In schimb nu mai vrea sub nici o forma nici un fel de medicamentatie, cum ii dau seringa pe gurita in urmatoarea secunda vomita instant, pe langa plansetele aferente.Mai nou sambata si azi am observat cateva vinisoare de sange in scaun.
Sunt disperata si nu stiu ce sa mai fac sa-l pun pe picioare (tratamentul l-a luat 5 zile, dupa nu am mai putut sa-i dau fara sa-l vomite)…multumesc in avans.
Buna ziua,
Ori de cate ori veti trece prin infectii, mai ales prin cele digestive, apetitul va avea mult de suferit; este firesc sa se intample asa si, este foarte important sa nu fortati, sa-i oferiti doar ceea ce accepta cu placere; in ceea ce priveste administrarea medicamentelor, cel putin antitermicele sunt si sub forma de supozitoare; siropelele le puteti dizvola in ceva lichid pe care sa-l accepte cu placere; nu fortati administrarea medicatiei, pot sa apara varsaturi cu iritarea tubului digestiv; faceti din administrare un joc, deoarece, din pacate va fi nevoie de medicatie mai ales daca il duceti in colectivitate.
Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua,
Nu am facut coprocitograma dar am descoperit ca face de la fructe si legume crude,acum ceva tipm,in primavara am cumparat niste caise si de atunci(si-a amintit sotul meu)
acum nu stiu daca mai trebuie sa-i fac alte analize ptr a depista daca are intoleranta la fructoza sau doar sa pastram un regim alimentar(daca doriti sa-mi spuneti dvs. ce as putea sa-i dau,va rog,am citi ceva pe net).
Va multumesc pentru toate raspunsurile.
Fructele accelereaza tranzitul intestinal datorita continutului mare de fibre; intoleranta la fructoza este foarte rara; cea mai frecventa este intoleranta la lactoza insa secundara care este reverisibila; de aceea spuneam ca sunt necesare examinari suplimentare pentru a elimina in primul rand o cauza infectioasa(sunt virusi, bacterii, ciuperci) care poate intretine aceste scaune moi. Adresati-va unui pediatru pentru un consult general si diagnostic corect. Va doresc sanatate!
Buna ziua ,
In primul rand permiteti-mi sa va spun ca noi mamicile apreciem foarte tare ceea ce faceti, rupandu-va o parte din timpul d-voastra pentru a ne ajuta dezinteresat si va multumim. Va urmaresc cu interes si m-ati ajutat de multe ori.
Revin si de data aceasta cu o intrebare , am un baietel de 1 an si o luna care cantareste in momentul de fata 9800 g si are 76 cm , el nascandu-se cu 3450 g si 50 cm . Este un copil foarte activ, a mers singur de la 9 luni si jumatate. Avem 4 mese pe zi (a renuntat la a 5-a masa in jurul varstei de 9 luni) constand in lapte dimineata si seara , legume cu carne/ou/ficat la pranz si iaurt cu cereale/branza calcica (mai rar fiindca nu ii place)biscuit in jurul orelor 17:18. Are inca 2 reprize de somn pe zi si asta cred ca si datorita faptului ca ne chinuie eruptia dentara inca de la inceput. NU am avut niciodata o noapte dormita integral din pacate.
Acum , dilemma mea este in ceea ce priveste greutatea lui. Pediatrul lui ma asigura ca este ok , este putin sub datorita faptului ca este foarte activ insa nu sunt multumita. Din proprie initiativa I-am dat Sanzyme timp de o luna , asta dupa ce nu mai luase in greutate de aproape 2 luni. Dupa tratament am constatat ca a luat circa 350 g in conditiile in care a mancat la fel . Dupa oprierea Sanzymului iarasi a stagnat greautatea .
Sfatuiti-ma va rog ce as putea face in continuare , ce analize imi recomandati d-voastra ?
In rest pare un copil sanatos , este foarte energic , receptiv, face toate lucrurile specific varstei , nu a fost niciodata bolnav , nici macar racit.
Va multumesc din suflet pentru raspuns!
Buna ziua,
In ceea ce priveste greutatea sunteti in limite perfect normale; daca ne raportam la greutatea de la nastere aveti 600g in plus fata de cea ideala; daca ne raportam la lungimea actuala sunt 200g in minus ceea ce nu reprezinta absolut deloc o problema.Bazandu-ma doar pe aceste valori, fara un consult, pot sa va spun ca sunteti foarte bine si, din punctul meu de vedere nu sunt necesare nici suplimente alimentare si nici analize de sange.
Legat de regim, as adauga si ceva fructe, macar alternativ, avand in vedere ca sunt doar 4 mese pe zi.
Va multumesc pentru aprecieri si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua.
Am 2 baieti in varsta de 1 an si 1 luna. Iarna trecuta am avut parte de mai multe raceli, de doua ori bronsiolita; am folosit antibiotice puternice. Ca sa nu mai avem parte de aceste probleme, medicul nostru ne-a recomandat sa luam L’ antigen B; un flacon la amandoi in luna septembrie si apoi in ianuarie.
Doresc sa va intreb si pe dumneavoastra ce parere aveti de acest medicament si daca e bun? Eu nu am mai auzit pana acum de el.
Va multumesc pentru atentia acordata.
Buna ziua,
Produsele de imunostimulare au efect limitat; adica, in general cresc capacitatea de aparare insa nu impiedeca imbolnavirile; imunitatea copilasilor se dobandeste trecand prin infectii, alimentatia, suplimentele alimentare(vitaminele in speta) si diversele produse existente pe piata(incepand de la ceaiuri, siropuri de plante, tincturi si pana la minivaccinuri) au fiecare dintre ele rolul lor fara insa a fi un rol determinant. In plus, execesul de antibiotice, adica, mai exact, administrarea antibioticelor atunci cand nu este necesar contribuie la alterarea capacitatii de aparare. Va doresc multa sanatate iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
RUSCAN LUCIA says:
Your comment is awaiting moderation.
20/09/2013 at 4:45 PM
Buna ziua!
Sa incep cu inceputul!
Am o fetita de 1 an si doua luni( pe 24 face 1 an si 2 luni), care s-a nascut prin cezariana, deoarece a fost sarcina pelvina cu greutatea de 2950 gr si 50 cm. A luat foarte bine in greutate inca de la inceput, fiind alimentata exclusiv la san pana la 6 luni.Si in momentul de fata o alaptez. Dupa am inceput diversificarea cu exact ce trebuia. Nu a facut nici o alergie. La inceputul lui iulie, cand avea aproape 1 an, dupa ce ne-am intors din concediu din Bulgaria, fiind mai rece la noi, eu stau in zona de munte, ne-am ales cu o faringita. Am mers la medic care ne-a recomandat antibiotic din start.Mentionez ca pana atunci nu a racit decat o data si i-a trecut cu isoprinosine.I-am dat antibioticul, iar la cateva zile a facut afte, probabil din cauza antibioticului(azitromicina). Mi s-a prescris aciclovir pentru afte. In fine, nu manca, era agitata, plangea, strangea din dinti, a fost groaznic.Dupa ce i-au trecut am fost la control si surpriza, faringita nu trecuse- din nou antibiotic-augumentin. Nici dupa asta nu trecuse si mi-au mai dat o tura, de data asta axetine injectabil.La o saptamana am fost din nou la control si tot mai avea rosu in gat. Mi-a prescris Sumetrolim. I l-am dat si pe asta, dar tot nu i-a trecut. Am mers din nou si mi-a recomandat isoprinosine pentru o saptamana. Tin sa mentionez ca abia dupa isoprinosine a inceput sa manance cat de cat. La o saptamana dupa toata valiza asta de antibiotice a inceput voma apoi diareea. Nu am mai mers la acel medic, ci m-am dus la un medic de care auzisem ca era foarte bun.M-a pus sa-i fac analizele la scaun si la sange mi-a dar isoprinosine in continuare si probiotic si regim alimentar bineinteles. Analizele i-au iesit bine asa ca nu a fost nevoie de altceva. La inca o saptamana mi-a facut niste bibite pe corp. Doamna doctor spunea ca este ceva viral, care au trecut dupa cateva zile. La inca o saptamana din nou febra( mentionez ca facea febra tot timpul la cateva zile dupa antibiotic- probabil din cauza asta imi administra tot antibiotic. La 3 zile dupa febra a facut o viroza( a sasea boala a copilariei) Acest virus mi l-a confirmat un doctor de la Iasi, deoarece dupa febra am plecat la spital, unde, dupa o serie de analize, mentionez ca nu iesise nici o infectie, mi-a recomandat timp de o luna de zile isoprinosine si broncho vaxom plicuri( acesta sa i-l dau cate 10 zile pe luna, timp de 3 luni ) pentru a-i creste imunitatea. Singurul deficit care a iesit la analize a fost cel de IGA pentru care ne-a dat fier, vit c, probiotic si vigantol 4 pic pe zi. Regimul alimentar in continuare pentru ca nu se reglase cu scaunul(mi s-a spus ca i s-a distrus flora de la antibiotice). _I-am dat mancare de regim( orez, morcov , carnita de tot felul, ou, ulei de masline,lapte fara lactoza,cereale cu orez si roscove ) Cand i-am dat din nou banana, iar a facut diaree. I-am repetat analiza la scaun si surpriza- e coli. A putut sa ia bacteria din spital sau mai mult decat atat putea sa nu iasa la celelalte analize? Mi s-a prescris ciprinol(la antibiograma era sensibil), probiotice si regim strict, adica fara gluten, lactoza, fructoza. Azi suntem in ziua 4 de tratament, se pare ca e mai bine.Scaunele nu mai sunt asa proaste, erau undeva spre verde, cu mucus( cateodata era mucusul ca albusul de ou, iar altatdata maroniu si mirosea ingrozitor). Tin sa precizez ca ii dau si fier in momentul de fata. Este ok? O singura intrebare as mai avea. Am ramas in urma cu vaccinul de un an si saptamana viitoare sunt programata. Pot sa incep tratamentul cu broncho-vaxom? Sau sa astept dupa vaccin? Ar trebui sa incep de azi a doua cura. Tin sa precizez ca fetita e mai bine, iar intr-o luna a luat 1 kg. Dupa prima diaree slabise la 8,4 kg, iar acum are 9,5 kg si manaca bine, bineinteles mancare de regim. Credeti ca o sa mai poata sa manance vreodata mancare normala? Multumesc mult.Sper ca nu v-am deranjat prea tare. Astept raspunsul dumneavoastra
Buna ziua,
Din pacate situatia dvs este una frecventa care are ca principala cauza excesul de antibiotice care se recomanda “ca painea calda”;a fost distrusa flora intestinala, capacitatea de aparare, deficitul de IgA(secretat si la nivel intestinal) si manifestarile digestive fiind consecinta acestui exces de antibiotice; oricum, dupa rezolvarea episodului, la 1-2 luni as recomanda repetarea imunogramei pentru a nu exista un deficit partial de IgA care impune masuri suplimentare; nu stiu ce alte analize s-au efectuat, as recomanda si o proba de digestie si eventual o dozare a calprotectinei pentru a exclude intolerante alimentare(lactoza, gluten, etc); regimul in general se recomanda pe o perioada de cateva zile-saptamani, uneori chiar luni(durata nu o pot aprecia nestiind exact ce analize s-au efectuat); referitor la E.coli, aceasta poate fi contactata din spital dar nu numai mai ales daca tinem cont de imunitatea subrezita a fetitei. In privinta tratamentului recomandat nu stiu la ce anume era sensibil insa pot sa va spun ca ciprinolul nu se recomanda la copii. In prezent as recomanda temporizarea vaccinului pana la rezolvarea completa si terminarea curei de bronhovaxom. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua.
Baietelul meu care s-a nascut cu 3 kg si 53 cm a implinit ieri un anisor. Este inca alaptat la san. Problema mea este urmatoarea: nu vrea sa manance nimic in afara de lapte. Ficare masa este o batalie. Fiecare lingurita de mancare pe care o inghite ni se pare o reusita.
Acum are 8 kg si 76 de cm.
Am sa va scriu mai jos mesele pe care le are. Cantitatile de mai jos sunt cele pe care le accepta in zilele lui bune.
Dimineata de la 7-8 alaptat la san.
Pe la 9-10 masa de fructe: de obicei aceasta o mananca destul de bine. Aici ma refer la 100-150 de gr de diferite combinatii de fructe. De obicei facute piure. La cele cu bucati mai mari face nazuri si le scuipa/scoate afara din gura.
Cam la 30 de minute incerc sa ii dau iaurt de oaie/capra. Iaurt mananca tot asa: in medie 100-150 de grame.
In alte zile ii fac omleta din oua de tara cu doua-trei lingurite de branza de capra din care reusesc sa ii dau 4-5 lingurite.
De la ora aceasta 10-10.30 nu mai vrea sa manance nimic.
Pe la 13-13.30 alaptat si somn cam 2-3 ore.
Apoi supa de legume pasata din care mananca maxim 100 de ml.
La o ora dupa supa ii dau carne de pui/peste sau ficat/vita (mai rar ca nu le agreaza) in combinatie cu zarzavat/legume(morcov, patrunjel, telina, cateodata brocolli, cartof dulce) insa cel mai mare succes il are usturoiul. Deci combinatie de carne de peste cu usturoi si o lingurita de iaurt. Din masa de carne, la fel, mananca cateva lingurite. 5-6 maxim.
Dupa aceasta, pe la 17-18 alaptat.
Pe la 19 fructe(o jumatate de banana sa zicem)+ 1 lingurita unt de nuca si caju(pe care i-l fac eu – si pe care nu il refuza aproape niciodata); sau branza de capra+un fruct(nectarina, piersica)
La maxim 21 alaptat si somn. De regula doarme pana pe la 4-5-6 dimineata cand se trezeste, il vad pe monitor ca se ridica in picioare, urla putin, dupa care se culca la loc pana pe la 7-8. De la nastere a avut un somn agitat cu 1001 treziri pe noapte cateodata la fiecare ora. Din necesitatea de a fi mai aproape de mine pentru a-l putea alapta usor a dormit cu noi in camera in patutul lui pana pe la 9-10 luni. Dupa cum ziceam, n-am avut nici o noapte cu somn pana dimineata. Am decis apoi mutarea in camera lui unde ziceam ca il vad pe monitor ca se trezeste si urla putin dupa care adoarme. Cred acum ca si trezirile de dinainte erau un fel de vise dar avandu-l langa patul nostru faptul ca il vedeam in picioare ne facea sa credem ca e treaz si ca ii trebuie sa manance/sa fie tinut in brate. Cred ca acest obicei i-a alimentat si mai mult dorinta de a sta la san.
De o luna jumatate i-am facut si analizele la sange si urina care au iesit perfect. Pediatrul la care am fost i-a pus diagnosticul de distrofie de gradul 1 si ne-a recomandat sa facem tot posibilul sa manance mai mult. Insa nu prea reusim nici cum.
Medicul de familie la care am fost de o saptamana ne-a dat niste vitamine-Wellkid, si ne-a zis sa nu ne mai stresam pentru ca e un copil foarte activ, totodata si mofturos. Si ca trebuie sa ne obisnuim cu el.
Totusi noua ni se pare ca e prea slabut.
Mentionez ca i-au iesit 8 dintisori + o maseluta sus, bebe e foarte activ si vesel, umblam sustinuti de la 10.5 luni, acum inca umbla sustinut + singur sprijinit de mobila, silabiseste: mama, tata, dada, caca, tirrrr tirrrr toata ziua.
Bebe a facut un rosu in gat la sase luni si o laringita acum mai bine de o saptamana.
Orice sfat este binevenit. Considerati ca ar trebui sa il fortam cumva sa manance?
Va multumesc.
Buna ziua,
Din punctul meu de vedere greseala este in alimentatie mai exact in orarul meselor; practic la fiecare 1-2 ore copilasul mananca, practic spus ciuguleste; in aceasta situatie este firesc sa manance putin la o masa; la aceasta varsta se recomanda 5 mese pe zi iar dvs aveti cel putin 7-8 mese pe zi; cred ca ati pus prea multa presiune si de aici repulsia fata de mancare; nu as recomanda sub nicio forma fortarea, riscul de anorexie psihogena este mare la aceasta varsta. As recomanda in schimb o ordonare a meselor cu evitarea excesului de lapte(chiar daca vorbim de lapte de mama, la aceasta varsta se recomanda dimineata si seara, celelalte mese trebuind sa aduca suplimentar proteine de origine animala, fibre, minerale, vitamine, etc); practic micul dejun si cina sunt bazate pe lapte; intre micul dejun si pranz(care trebuie sa fie bazat pe legume si carne/peste/ou)exista o gustare bazata in general pe fructe si/sau produse lacate; urmeaza dupa aceasta gustare la 2-3 ore(nu mai devreme deoarece nu apuca sa-i fie foame) masa de pranz; ulterior intre masa de pranz si cina, la 2-3 ore(uneori si mai mult) o noua gustare care tot asa poate fi sub forma de fructe/produse lactate/cereale/seminte, etc. Detalii suplimentare gasiti si aici:http://www.pediatrucluj.ro/2011/07/21/alimentatia-copilului-mic-1-3-ani/.
In ceea ce priveste dezvoltarea intr-adevar exista un deficit de greutate care permite incadrarea diagnostica ca si distrofie grad I; nu stiu ce analize ati efectuat ca sa pot aprecia daca exista carente asociate sau nu; pot doar sa va spun ca, atunci cand ne confruntam cu un retard de crestere recomandam analize si de scaun, acestea fiind foarte sugestive mai ales atunci cand exista probleme de digestie si absorbtie. Personal nu recomand vitamine decat atunci cand exista carente reale si cand alimentatia nu le poate oferi. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua.Am o fetita care pe 29 septembrie face un anisor.S-a nascut cu greutatea de 2,900 kg si 52 cm. Momentan are 8,800kg si 74cm.Am alaptat exclusiv la san pana la 6 luni dapa care am inceput diversificarea iar in momentul de fata inca suge ( dimineata, la pranz, seara si noaptea )iar mesele diversificate arata cam asa: dimineata fructe cu biscuti sau cerelale + amestec de seminte de in, susan, chia macinate(cam doua lingurite nu chiar zilnic) ;la pranz pireu de legume cu carnita-ou-ficat ,iar seara iaurt cu cereale + un fruct(banana, piersica, para)sau mamaliguta cu branza sau branza de vaci cu fructe si cerele.Manaca si peste odata sau de doua ori pe saptamna.
Ma ingrijoreaza faptul ca pana la varsta asta a avut 4 episoade de raceala primul fiind la 6 luni si ceva, iar ultimul zilele astea. Se manifesta in felul urmator:stranuta, ii curge nasul apos o zi dupa care secretiile sunt mai dense si se termina in aproximativ o saptamana.Secretiile sunt albicioase la culoare , poate si putin galbui cateodata.La nici un episod nu a facut febra si nici rosu in gat.Prima data i-am facut si analize din nas si gat dar nu a a iesit nimic.Mai am un baiat de 3 ani jumatate care este la gradinita si care a devenit cam sensibil din primavara in sensul ca raceste cam des,dar pe langa asta si eu am racit de cateva ori de cand am nascut iar la exudatul nazal mi-a iesit stafilococ auriu pe care nu l-am tratat intrucat alaptez.Sa fi luat intre timp bacteria aceasta si din cauza asta sa raceasca? Mi se pare ca totusi fetita contacteaza destul de usor raceala avand in vedere ca inca o alpatez .Imi doresc sa o alpatez cat mai mult , dar cateodata ma gandesc de ce laptele meu nu-i ofera o imunitate mai buna.As avea cateva intrebari:
S-a dezvoltat bine pana acum?
Cum as putea sa o feresc de alte viroze mai ales ca a inceput sezonul rece?Credeti ca ar fi nevoie de anumite suplimente pt cresterea imunitatii?
Pot sa-i dau suc de catina cu miere?
Ar trebui sa-i repet exudatul nazal?
Imi cer scuze ca poate m-am lungit cam mult.Va multumesc anticipat
Buna ziua,
In privinta dezvoltarii nu sunt probleme, greutatea actuala este corespunzatoare.
Legat de infectiile respiratorii, acestea sunt normale avand in vedere varsta fetitei; mai mult, existenta fratiorului mai mare si frecventarea de catre acesta a colectivitatii va creste numarul infectiilor respiratorii; un copilas are “voie” sa raceasca de 8-12 ori pe an, fiind varsta la care ei interactioneaza cu virusii circulanti; imunitatea se dobandeste trecand prin infectii; alimentatia diversa, alaptarea, curele de aer curant(plimbarile zilnice indiferent de temperatura de afara) cresc rezistenta la infectii insa nu garanteaza absenta lor; altfel spus, copilasul contacteaza virusii insa face forme usoare de boala; alaptarea prelungita nu garanteaza absenta infectiilor ci doar scade severitatea acestora. Altfel spus, cele 4 episoade de raceala le consider absolut normale si nu cred ca este o problema de deficit imun in cazul dvs. Recomand alaptare in continuare, plimbari zilnice, alimentatie bogata in fructe(citrice, fructe de padure,struguri, etc); puteti folosi si catina cu miere, ambele au proprietati imunostimulatoare remarcabile; in ceea ce proveste stafilococul din nas acesta se trateaza doar daca exista simptomatologie; ca si o paranteza, in alaptare sunt o serie de antibiotice care se pot administra atunci cand este cazul. Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua.baietelul meu are 2 ani si o luna,si inca mai face in pampers,am incercat din vara sa-l pun la olita dar nu am reusit sa-l dezvat de pampers.defapt la olita nu vrea sa stea sub nici o forma,decat pe wc.treaba mica face mereu in pampers,nu zice niciodata ca-l trece,desi eu il intreb mereu si el zice ca nu,treaba mare face uneori la wc,dar nu de fiecare data.
problema mea este ca noaptea face pisu foarte mult,adica ii pun pampers pe la 8-9 seara si pana dimineata la 7 cand se trezeste e ud tot.oare sa ma ingrijorez?de ce face asa mult noaptea?ce pot sa fac sa nu mai faca noaptea pisu?sau e ceva normal sa faca,tinand cont ca are pampers?.
precizez ca i-am facut analize la urina si i-au iesit bine.si mai precizez faptul ca nu bea foarte multe lichide,adica dimineata la trezire bea o sticluta de lapte,la pranz ciorbita,apa bea in jur de 150g pe zi,uneori si mai putin,iar seara inainte de culcare o sticluta de lapte.indiferent de cate lichide consuma intr-o zi,tot la fel de mult urineaza noaptea.
va multumesc anticipat.
Buna ziua,
Daca analiza la urina a fost in regula atunci nu aveti motiv de ingrijorare; dobandirea controlului sfincterian se face in general dupa varsta de 2 ani, uneori chiar mai tarziu, in functie de fiecare copilas in parte; este posibil ca inca sa nu constientizeze refexul de mictiune in totalitatea lui si de aceea sa va confruntati cu o asemenea situatie; as recomanda sa luati o pauza, sa-l mai lasati 2-3 luni, interval in care este posibil ca singur sa vina si sa va ceara olita sau toaleta; va doresc sa cresteti mari iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna,
de data asta nu am nici o intrebare doresc doar sa multumesc d-nei doctor pentru daruirea si profesionalismul cu care ne raspunde la intrebari. Eu fiind la primul copil, pana am descoperit acest site am fost extrem de stresata. Dupa ce am descoperit site-ul am citit pe rand topicurile (sfaturile, intrebarile si raspunsurile) si am devenit mult mai relaxata stiind ca exista cineva alaturi de noi mamicile. Ba mai mult, mi-a raspuns la telefon fara sa ma cunoasca si m-a ajutat f mult fara sa ma cheme la cabinet, doar pt ca sa nu stresam inutil copilul. La varsta de un an am preferat sa fac bilantul bebelusului meu la dansa si pot sa va spun ca am stat in cabinet o ora si 10 minute timp in care mi-a raspuns la toate intrebarile si mi-a examinat copilul din cap pana in picioare.
Sunt profund impresionata de daruirea acestei d-ne doctor si ma bucur ca mai exista astfel de oameni in Romania. Am urmat si sfaturile de pe acest site in diversificare si copilul meu mananca absolut tot ce i-am dat fara sa refuze nici o masa, nici un aliment pana acum.
Multumesc inca o data d-na doctor pt ceea ce faceti si multa sanatate si succes va doresc.
Buna ziua,
Va multumesc din suflet pentru aprecieri si va doresc tot binele din lume iar daca va pot fi de folos si in continuare, astept cu drag intrebarile, comentariile si sugestiile dvs. Sanatate multa!
Buna, am o fetita de un an si 2 luni pe care o alaptez. As vrea sa raman insarcinata, dar nu stiu daca e bine sa alaptez cand sunt insarcinata. As vrea mult sa o alaptez in continuare, dar si as vrea sa mai am un copil in curand. Sunt anumite riscuri daca alaptez cand sunt insarcinata? Cum ar fi indicat sa procedez pentru binele fetitei si al bebe-ului? Multumesc!
Buna ziua,
In general se poate alapta in timpul sarcinii insa asta depinde foarte mult de conditia dvs, de starea de santate si de tipul sarcinii; in general, daca nu este o sarcina cu risc, alaptarea poate fi continuata; daca insa sunt diverse probleme in sarcina este posibil sa fie necesara intreruperea alaptarii; cel mai in masura sa va raspunda la aceasta intrebare este medicul ginecolog care va urmari sarcina si care are posibilitatea monitorizarii constante a cresterii si dezvoltarii bebelusului precum si a starii dvs de sanatate. Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari sau nelamuriri, le astept cu drag!
Buna ziua d-na doctor,
pe cand am crezut ca nu mai probleme cu bebelusul a aparut una mare: am alaptat exclusiv un an si de 2 saptamani (din mai multe motive)am renuntat, treptat la alaptat si am trecut pe lapte praf. (bebelusul are un an si 2 saptamani).Mentionez ca programul in ultima luna era: la 8 cand se trezea alaptat, la 10 piure de fructe sau paine cu unt si ceva cas, gem de casa etc, la 16 pranzul pt ca la 13 se culca si nu mai vrea sa pape, la 19 cina si la 21.30 alaptat. Pana la 8 dimineata nu se mai trezea.
In prima seara de lapte praf nici nu a vrut sa auda, am incercat cu cana normala, cu cana cu cioc, cu cana cu pai, cu biberon la care am schimbat 2 tetine…….asa ca prima seara s-a incheiat cu alaptat. Dimineata la 8 a mancat in scaunul de masa laptele praf dar numai cu lingura. Seara indiferent cu ce am incercat a mancat tot cu lingura si a fost putin alaptat. In decurs de o saptamana am scos alaptatul treptat dar Andrei nu simte lipsa sanului deloc. Nu ma cauta in bluza, desi il tin in brate si il adorm cu suzeta in brate dar refuza vehement lapte praf…nici cu lingura nu mai doreste seara. Dimineata doar cu lingura si cu cereale; am incercat sa ii pun suc de catina sa creada ca e suc, i-am pus miere de albine, am schimbat laptele praf: am inceput cu Topfer kinder, am trecut la Nan si urmeaza si Milupa. Ce ma sfatuiti sa fac sa il determin sa bea lapte?
Multumesc mult.Mentionez ca doarme toata noaptea, nu se trezeste de foame.
Multumesc, am rezolvat. Milupa il accepta si il bea.
Buna ziua,
Ma bucur ca ati reusit; in general pana se obisnuiesc cu renuntarea la san este nevoie de rabdare si de incercarea mai multor formule de lapte praf; din experineta va spun ca ati trecut foarte, foarte usor peste aceasta etapa. Va doresc sa cresteti mari si sa va bucurati de minunea din viata dvs!
Buna ziua, doamna doctor, bine v am regasit.
Fetita mea a ajuns, cu pasi mici si siguri, la un anisor.
Am fost cu ea la vaccinurile de un an – Pentaxim si ROR – si am facut si bilantul, pe care tare mult as vrea sa l fac si aici, cu bunavointa dv.
S a nascut cu 3260 gr, 50 cm lungime. acum are 10.200 gr, 80 cm lungime (ma intreb daca nu este cam mult, am citit la dv pe site ca media de crestere este la 18-20 cm, iar ea a crescut 30 cm, masurata cu pediometrul), PC 46, PT 46. Are patru dintisori, incisivii mediani de sus si jos.
Merge singura cativa pasi, pronunta cateva cuvinte cu sens precis, face gesturi de “la revedere”, “te pup”, dans, somn, aplauze, “cucu-bau”, recunoaste animalele, le imita, incearca sa si puna incaltarile si caciula cand iese afara, isi manifesta preferinta pentru anumite persoane si retinerea fata de altele. In mai putine cuvinte, cred ca s a dezvoltat frumos, insa de la dumneavoastra intotdeauna am capatat certitudini, de aceea vreau sa mi spuneti parerea dv.
Ca si probleme:
1. nu mesteca sub nicio forma, desi am incercat pasat cu furculita cam de pe la 9 luni – simt ca aceasta problema ma depaseste si nu imi dau seama cum sa o rezolv. am facut greseala sa folosesc blenderul si acum trag ponoasele. Ce sa fac, cum sa progresez aici?
2. Unghiile, mai ales cele de la picioare, sunt foarte casante, se rup uneori de la jumatate, din “carne” cum se spune, desi ii tai totdeauna scurt unghiutele, atat la maini, cat si la picioare. Sa fie asta lipsa de calciu? asa spune medicul de familie, iar pediatrul m a sfatuit sa ii dau calciu 10 zile/luna.
3. Alta problema ar fi ca inca o alaptez, sub nicio forma nu accepta lapte praf (doar cateva cupe, ori in piureuri, ori in cerealele de seara). ceaiuri nu ii dau, sucurile nu i plac, doar apa. este oare suficient pentru ea la aceasta varsta si la constitutia ei sa o alaptez seara si dimineata sau are nevoie de mai mult?
4. fratele ei este in comunitate, chiar in aceasta perioada este racit si are amigdalele inflamate, nas infundat, stranut etc. Cum sa fac sa o ajut sa nu ia de la el, sau chiar de la noi, raceli, viroze etc? Sa ii dau osscillococcinum o doza/saptamana? credeti in acest tip de preventie? sau ce sa fac?
5. Mama mea, care o supravegheaza pana ajung eu acasa de la serviciu, se confrunta de multi ani cu o infectie urinara cu e-coli, de care ba scapa, ba revine. a facut o groaza de tratamente, unele de lunga durata cu Nolicin, unele cu doza soc, unele naturiste, unele homeopate, acum iara este pe antibiotic. a fost de o groaza de ori la medic cu problema aceasta, cert este ca nu reusim sa scapam de ea. intrebarea este, poate sa se transmita la cea mica? adica igiena mainilor, a obiectelor pe care pun amandoua mainile, este suficienta? sau ar trebui sa iau alte masuri?
Am cam multe intrebari, stiu, astept raspunsul dumneavoastra cand veti avea putin timp la dispozitie.
Va multumesc mult inca odata pentru toate sfaturile pe care ni le dati tuturor, dar si pentru rabdarea si daruirea de care faceti dovada.
Cristina
Buna ziua,
Dezvoltarea este una excelenta atat din punct de vedere fizic cat si psihic; referitor la unghii, nu cred in carenta de calciu, mai ales la dezvoltarea pe care a avut-o; am spus-o si o repet ori de cate ori este nevoie; rar se intampla ca la un copil hranit corect sa apara deficit de calciu; mai mult, laptele de mama, desi nu are un continut foarte mare de calciu, are o proprotie foarte buna intre calciu si fosfor ceea ce ii asigura o biodisponibilitate maxima; daca nu sunt semne asociate de rahitism care impun si cresterea dozei de vitamina D nu cred in administrarea calciului.
In ceea ce priveste infectia mamei dvs daca sunt pastrate regulile de igiena contaminarea este exclusa, infectia urinara nu prea se transmite, trebuie sa existe factori favorizanti; pt mama dvs recomand un consult ginecologic si unul nefrologic pentru a trata corect infectia urinara si, eventual un tratament profilactic daca medicii il considera necesar.
Laptele de mama consumat dimineata si seara este absolut suficient daca peste zi primeste si alte produse lactate.
Legat de racelile copilasului mai mare, masurile de profilaxie pe care le puteti lua sunt minime; as merge pe o alimentatie bogata in fructe si legume, plimbari in aer liber chiar daca este mai frig iar atunci cand baietelul este racit sa-i administrati vitamina C picaturi(5 pic de 2 ori pe zi) eventual cu asociere de oscilococinum cateva zile(1/2 din tub de 2 ori pe zi); mai puteti apela si la produse apicole, cu conditia sa introduceti initial mierea de albine si apoi propolisul; de asemenea, catina si fructele de padure sunt un aliat de nadeje dar si echinacee; acestea pot creste capacitatea de aparare insa nu ofera siguranta ca nu se va imbolnavi.
Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori mai aveti nevoie!
Buna ziua!
Am o fetita de un an si 5 luni. De cand am intarcat-o ( acum 3 luni) cu accepta nici un fel de lapte.
Meniul ei zilnic arata cam asa
—09.00 lapte formula cu cereale 150 mml ( nu stiu cum sa procedez pentru ca daca ii dau altceva cum ar fi paine cu unt si miere spre exemplu nu bea lapte deloc)
—11.30-12 un fruct( la alegere ) si eventual 1-2 biscuiti
—13.00 mananca un singur fel de mancare …in fiecare zi ii pregatesc altceva ( supa de pui,paste cu sos,legume cu peste, etc)-130 ml+ o feliuta de paine
—16.30 un iaurt si daca mai vrea mai papa si ceva fructe
— 19.00-19.30 lapte cu gris , sau cu orez sau mamaliguta ( facuta in lapte ) cu branza etc
Intre mese nu rontaie nimic .
Uneori ii mai dau dimineata paine cu unt si miere, sau avocado cu branza si mango. Ma gandesc ca nu-si acopera necesarul de calciu din lactatele pe care le consuma zilnic.
Intrebarea mea este daca este ok asa cum mananca ,cantitatile fiind asa mici.Si inca o intrebare:
daca sunt bune semintele de susan si cele de in si daca da in ce cantitate ii pot da. Si daca se pot da zilnic.
Va multumesc anticipat pentru rabdarea cu care ne raspundeti tuturor!
Buna ziua,
Regimul descris este in regula; din punctul meu de vedere acest regim ii acopera necesarul de calciu; nu ati precizat nimic despre greutate de unde deduc ca nu sunt probleme; deficitul de calciu apare foarte rar la aceasta varsta, iar cu un asemenea regim este putin probabil; seminte puteti folosi atat de in si susan cat si de chia, dovleac crud, floarea soarelui; puteti adauga la piureul de fructe sau in iaurt pe langa seminte cereale brute de tipul mei, hrisca, quinoua, amaranth, fulgi de ovaz, porumb, 1-2 migdale sau fistic.
Va doresc sa cresteti mari si va mai astept ori de cate ori mai aveti nevoie!
Buna ziua
Am un baietel de 1 an si doua saptamani, 9kg(2550 la nastere) si 75cm(50cm la nastere)alaptat exclusiv pana la 6 luni, iar pana in prezent doar dimineata si seara.
Dupa vaccinul de 1 an cu Priorix si Pentaxim (pe 15 noiembrie)a avut o serie de reactii adverse : febra 39 in primele doua zile de dupa vaccin, umflarea piciorului(era dublu fata de celalalt picior), inrosirea si intarirea zonei respective, agitatie foarte mare, voma,plans necontrolat, nu mai stiam ce sa ii facem, nu mai unctiona nimic sa il linistim pana a facut atac de panica ( a 3-a zi de la vaccin) sau mai exact sindromul hohotului de plans in forma albastra – asa ni s-a spus la urgenta:plangand foarte tare a ramas fara aer, ramasese cu gurita intredeschisa si ochisorii la fel, doar scotea niste sunete ciudate si corpul era chircit, dur, pielea invinetita. Au fost cele mai groaznice momente din viata mea, cele mai lungi secunde, pentru ca totul s-a intamplat in mai putin de 1 minut, apoi si-a revenit usor, a inceput sa tuseasca si sa planga normal. La urgenta mi s-a spus sa ii dau fenobarbital si alinan sirop pentru stari de nervozitate, dar fiindca bebele isi revenise oarecum nu am vrut sa ii dau fenobarbital, sunt sceptica in privinta administrarii acestui medicament la copii, poate gresesc dar asa am considerat atunci. I-am dat doar doua zile seara cate 2.5ml alinan. Agitatia a mai continuat toata saptamana si s-a diminuat de la o zi la alta, pediatra de la urgente ne-a spus ca o sa dureze cam 2 saptamani si daca nu inceteaza atunci sa mergem cu el la neurolog. Pe mine ma intereseaza daca acest episod isi poate lasa urme intr-un fel, daca il afecteaza. Sa merg oricum cu el l-a neurolog chiar daca agitatia nu mai este asa de mare? acum se joaca, este activ doar ca are momente cand pare somnoros desi nu e ora de culcare, si mai pun starile lui si pe seama eruptiei dentare. O alta problema este diareea care a inceput dupa episodul cu plansul, acum s-a mai ameliorat pentru ca i-am dat sa manance: mar, orez morcov, branzica. Scaunul lui poate fi mai moale decat normal si din cauza ca inca este alaptat? mentionez ca are o culoare ca a mustarului si consistenta la fel, uneori ceva mai legat.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Buna ziua,
Reactiile descrise se pot datora vaccinarii; spasmul hohotului de plans apare des la copii si nu are nicio legatura cu vaccinarea; parte buna daca pot sa spun asta este ca, spasmul se produce in intervalul inspir/expir, astfel incat plamanii sunt plini cu aer si nu exista riscul ca vreun organ, in speta creierul sa ramana fara oxigen; exista mari sanse sa se repete insa nu se datoreaza sub nicio forma vaccinarii; nu cred ca era necesar fenobarbitalul; consult neurologic puteti face in situatia in care se va mai repeta mai mult pentru a va linisti dvs; sper ca in viitorul apropiat sa revin cu un articol detaliat despre acest spasm si despre ingrijorarile pe care le au parintii in aceasta privinta.
Va doresc sa cresteti mari iar daca mai sunt si alte intrebari sau nelamuriri, le astept cu drag!
va multumesc pentru raspuns si astep cu nerabdare articolul.nu s-a mai repetat episodul cu acel spasminsa cand este agitatsi plange mai nervos, se invineteste a fata si cateva secunde bune pare ca ramane fara aer.
buna!
sunt mamica unui baietel de 1 an cu o greutate de 9 kg. la nastere a avut 3,180 kg si 54 cm. mie mi se pare ca e cam slabut comparativ cu alti copii de varsta lui, insa eu ii prepar mancarea fara sare, zahar, condimente si nu prea i-am dat ceea ce mancam noi. cei din jurul meu ma condamna pt regimul lui alimentar insa eu nu ii dau carne de porc, miel sau prajeli ceea ce alte mamici din anturajul meu o fac. cam asa arata meniul lui:
ora 7-8: lapte nan2 ( acum nan3 )180 ml
ora 10: piure de fructe cu biscuiti sau biscuiti cu lapte/ceai
ora 13-14:supa de pui/ vita/ curcan cu legume sau piure de cartofi ( galuste sau taitei);ou cu legume sau ficat cu legume
ora 15: un iaurt
ora 17: branza calcica cu fructe/ fulgi cu lapte sau gris cu lapte
ora 20-21:lapte praf 180 ml
noaptea mai are o masa de lapte in jurul orei 2-3
acum ii introduc si peste ( somon )
nu stiu daca procedez bine dar eu consider ca e mai sanatos . stiu ca nu e sanatoasa carnea de porc si miel dar vreau sa va intreb daca pot sa ii dau supa de pe carnea de miel.
o greseala mare pe care am facut-o este ca i-am dat mancarea pasta si acuma imi este frica sa ii dau bucati mai mare ca sa nu se inece. are 3 dintisori si imi e cam frica.
va multumesc.
Buna ziua,
Raportat la greutatea de la nastere, greutatea actuala este corespunzatoare; mi-ar fi fost utila si lungimea actuala pentru a raporta greutatea actuala la lungime; recomandarea mea ar fi sa nu-l mai comparati cu alti copilasi, fiecare are ritmul sau propriu de crestere si dezvoltare.
In ceea ce priveste regimul descris acesta este corect si complet; carnea de porc nu poate fi digerata de un sistem digestiv imatur; carnea de miel poate fi introdusa dupa varsta de 1 an insa in cantitati foarte mici, testand toleranta digestiva; la piureul de fructe puteti adauga seminte(in, chia, capena, dovleac, floarea soarelui, etc), fulgi de ovaz, de porum, 1-2 migdale, nuci, fistic, fructe uscate.
Va doresc sa cresteti mari iar daca mai sunt si alte intrebari sau nelamuriri, le astept cu drag!
Buna seara. Am o fetita de 13 luni si refuza categoric sa consume laptele formula ca mai inainte. Cind vede biberonul e tare agitata si incepe a plinge.nu si gata! Sunt foarte ingrijorata…mincam insa pe parcursul zilei brinzica sau iaurt cu biscuiti.Sfatuiti-ma ,va rog ce sa fac! Va multumesc
Buna ziua,
Incercati sa schimbati formula si/sau sa i-o oferiti dintr-un alt recipent(cana simpla, cana cu pai, etc); daca si asa va lociti de refuz, puteti adauga in lapte pudra de roscove care imita foarte bine cacaoa si este sanatosa neavand ca si efect agitatia; in situatia in care si asa refuza, renuntati cateva zile, poate chiar 2-3 saptamani la lapte dupa care incercati din nou; cresteti in acea perioada cantitatea de produse lactate.
Doamna doctor,
V-as ruga daca puteti sa imi spuneti cand pot administra copilului lapte praf Nutren Junior (Nestle) sau Nativa 3 (Nestle)?
Buna ziua,
Formula Nutren este o formula speciala pentru copilasii cu probleme de greutate si poate fi administrat de la 1 an; nativa la fel. nr 3 dupa varsta de 1an
buna,as dori sa ma ajutati pt ca am o dilema:se poate ca un copil,care se afla intr-un mediu cu mult zgomot si agitatie {petrecere de exemplu],si lui sa nu ii convina acel mediu,sa faca febra[39 chiar]asta in cazul in care in urma cu 4 zile a terminat tratamentul cu antibiotic dupa o cura de 7 zile?[augumentin] sau care ar putea fi cauza febrei asa bruste si la fel i-a si scazut.astept raspunsul dvs nerabdatoare![copilasul are 1 an si 6 dintisori 4 sus si 2 jos
Buna ziua,
Expunerea unui bebelus sau a unui copil mic la un astfel de mediu poate duce la agitatie, irascibilitate, nervozitate insa nu la febra; poate sa apara febra de supraincalzire daca a fost foarte cald sau bebe prea gros imbracata insa temperatura revine repede la normal dupa reglarea temperaturii ambinetale, si/sau scoaterea copilului din mediul respectiv, dezbracare, hidratare; in general febra se datoreaza unei infectii si, chiar daca a primit antibiotic cu cateva zile in urma nu este o granatie ca nu va mai contacta o alta infectie.
Va doresc insanatosire grabnica si va mai astept ori de cate ori mai aveti nevoie!
Buna ziua!
Fetita mea in varsta de 1 an se trezeste la ora 5 dimineata, bea o sticla de lapte si adoarme la loc pana pe la 9 dimineata. Asa face de la 5-6 luni, inainte dormea toata noaptea. Mentionez ca nu mai bea lapte dimineata cand se trezeste si mananca fructele la ora 9-10, deci micul-dejun al ei este la ora 5 dimineata. In conditiile in care are 5 mese in total dintre care 2 de lapte ce parere aveti ? Sa incerc sa-i aman masa de la 5 dimineata?
Va multumesc
Buna ziua,
La varsta asta ideal sunt 5 mese iar doua dintre ele sunt pe baza de lapte; cea de la ora 5.00 poate fi considerata micul dejun iar masa de fructe este in regula la 9-10.
Va doresc sa cresteti mari iar daca mai sunt si alte intrebari sau nelamuriri, le astept cu drag!
buna ziua
as avea o intrebare,fetita mea are 2 ani si 4 luni
sa nascut cu 3,800 kg, 52 de centimetri pe la vreo 9 luni a facut rosu in gat si nu a mai vrut sa manance ca si inainte. Acum are 12 kg si vreo 92 de cm .Ma-m uitat pe graficele de crestere dar nu am gasit doua grafice la un fel asa ca nu stiu dupa care sa ma uit . Credeti ca e prea slaba si prea mica pt varsta ei . ceilalti spun ca e cam slabuta.
Buna ziua,
Raportatla greutatea de la nastere greutatea actuala este cu 800g in minus fata de cea ideala; daca insa o raportam la lungime(care corespunde pentru varsta de 1 ani si 11 luni) greutatea ideala este de 13,5kg,deci va lipsesc 1.5kg; daca fetita are insa un ritm constant de crestere(chiar daca mai lent)si nu are semne de carente, tulburari de tranzit sau alte afectiuni asociate nu cred ca este o problema. Aa recomanda sa va sfatuiti cu medicul curant care ii stie evolutia de la nastere pana in prezent si poate aprecia mai corect daca dezvoltarea este in regula sau nu.
Va doresc sa cresteti mari iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Dna doctor, la multi ani si sa va mearga excelent in 2014!
Multumesc din suflet pentru raspuns.
Revin cu rugamintea pe care v-am adresat-o mai demult pe email, aceea de a cumpara “Minighidul pt situatii de urgenta” – suportul de curs, oricum puteti, electronic, cd, pe suport hartie. Cum va spuneam, noi suntem la cateva sute de km distanta de Cluj sau Oradea, unde ati tinut dv cursurile, deci era imposibil sa ajungem acolo. Intre timp, fetita s-a obisnuit cu mama mea, dar inca am emotii si minighidul acesta mi-ar spori linistea.
Nu stiu de ce, poate emailurile mele nu au ajuns la dv, de aceea prefer sa va scriu aici si va rog mult sa-mi dati un raspuns.
Si voiam sa va mai intreb, o prietena a mea ii da fetitei ei, de aproape aceeasi varsta cu a fetitei mele, ulei din ficat de cod, zice ca i l-a recomandat doctorul ei pediatru, ca este un foarte bun aport de vitamine, minerale, ca este bun pt inima, creier etc. Ce parare aveti?
Va multumesc, va doresc inca o data un an cu multe realizari si astept cu nerabdare raspunsul dv.
Numai bine,
Cristina
Buna ziua,
Suporturile de curs, oricare ar fi ele nu sunt de vanzare; le-am conceput ca si materiale adjuvante cursului respectiv si, pot contine informatii contradictorii daca sunt “Scoase” din context; sunt mici idei, care sunt dezvoltate la curs, de aceea durata cursului este de 6 ore; au fost foarte multe mamici care au solicitat suportul de curs si carora le-am raspuns la fel; sper sa intelegeti asta, nu v-ar folosi cu nimic fara informatia din “spate”; momentan am si renuntat la ele din cauza timpului foarte limitat. Imi doresc insa sa pot edita o brosura cu informatii complete si atunci aceea va putea fi cumparata.
Va multumesc din suflet pentru urari, la fel va doresc si eu si, va mai astept ori de cate ori mai aveti nevoie!
Buna seara.
Am o fetita de 1an si aproape 3luni….in doua luni jum de la bilantu de un an a pus 550g e putin ? O alta problema de vreo trei saptamani nu mai vrea fructele de dim…am incercart in toare felurile si toate combinatiile insa le arunca din gura..ea pe la 7 dim bea lapticu si doarme iar la 10 era masa de fructe su nu stiu cu ce sa o inlocuiesc sau cum sa mai incerc…..la ora 14 e masa care o papa fff bine carnea e preferata ei….mai papa la 18 su pe urma la 22 lapte
Inca o intrebare ii dau de doua ori pe sapt dim ratutica cu smantana dupa care e inebunita oare ii pot baga de trei ori pe sapt sau sunt prea mukte 3oua.
Va multumesc
Buna ziua,
Cele 550g sunt absolut normale; in cel de-al 2-lea an, plusul nu mai este la fel cu cel din primul an, copilasii cresc intre 1,5-2,5kg/an;
Legat de fructe, este o situatie des intalnita de aceea trebuie gestionata cu mare atentie; incercati sa nu o fortati, sa nu faceti din masa de fructe un “chin” deoarece refuzul se poate extinde si asupra restului de mese; incercati fructe noi, sau combinatii noi; incercati sa-i oferiti bucati de fructe sau faceti farfurii “apetisante” care sa-i atraga atentia; daca inca sunteti la stadiul de piure puteti incerca sa-l imbogatiti cu niste seminte(in, chia, dovleac, floarea soarelui, etc) rasnitate sau 1-2 migadale, nuci, alune,etc cu conditia sa nu existe alergii in familie si cu mare atentie in rasnitarea lor; intra in discutie si putina vanilie(baton), scortisoara, cuisoare, nucsoara, etc sau chiar putin sirop de artar sau stevie sau curmale.
Va doresc sa cresteti mari iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua!
Puiul meu are 2 ani si aproape 4 luni. Azi a inceput sa-i curga nasucul, la inceput transparent iar ulterior secretiile au inceput sa aiba culoare galben – verzui. Tuseste, nu foarte des, iar secretiile nu sunt multe. Ce imi recomandati? Luni dupa programul de cresa mergem la pediatru pentru analize………pot sa-l duc la cresa luni? Nu-i fac rau daca ii administrez eu un tratament pentru a prevenii eventualul debut de raceala?
Va multumesc anticipat!
Buna ziua,
Atunci cand sunt modificari in starea de sanatate a copilului este indicat sa luati legatura cu medicul curant care ii stie cel mai bine istoricul medical si eventual va poate recomanda tratament; fara sa cunosc copilul eu nu pot face asta; cand exista secretii in nas acestea trebuie combatute,aspirate, indepartate deoarece daca stagneaza exista risc de suprainfectare. Nu este indicat ca atunci cand sunt semne de raceala, chiar daca minore sa duceti copilasul in colectivitate; in primul rand pentru ca este vulnerabil si peste infectia initiala se poate suprapune o alta; in al doilea rand pentru ca expuneti si ceilalti copilasi la o infectie care, chiar daca este usoara in cazul baietelului, poate fi severa in cazul altui copilas in functie de statusul imunitar al fiecaruia.
Va doresc insanatosre grabnica si va mai astept ori de cate ori mai aveti nevoie!
Buna ziua! Am primit un tratament de la orl cu antibiotic, amoxicilina sirop câte 5 ml la 12 ore, pentru 5 zile. Pe prospect am văzut ca se administrează în 3 prize, la interval de 8 ore pe zi. Dacă i l-am administrat la interval de 12 ore, este greșit? Își mai face efectul? Eu n-am făcut decât sa respect indicația medicului.
Am uitat sa menționez ca fetita mea are 2 ani și 2 luni și 14 kg
Buna ziua,
In mod normal amoxicilina se administreaza la 8 ore interval; doar augmentinul(care este amoxicilina cu acid clavulanic) se administreaza la 12 ore; probabil a fost vorba de o infectie mai usoara si de aceea medicul a ales acest mod de administrare. Si doza este relativ mica, sugestiva pentru o infectie minora.
Va doresc sanatate si va mai astept ori de cate ori mai aveti nevoie!
buna ziua! am o fetita de 2 ani si 2 luni si am primit de la orl un tratament cu amoxicilina sirop 250 mg. mi s-a spus sa ii dau 5 ml la 12 ore, timp de 5 zile. eu pe prospect am vazut ca amoxicilina se administreaza la 8 ore. este gresit ca i-am dat la 12 ore, si-a mai facut efectul? va multumesc.
buna ziua,copilul meu categoric nu vrea lapte praf si nici sinul, imi recomandati ceva?multumesc
Buna ziua,
Nu ati precizat varsta, ce anume a papat pana acum, daca au fost probleme de sanatate, cum a fost ritmul de crestere, etc…fara aceste informatii nu va pot ajuta
Buna ziua,
Doamna Doctor, va deranjez si eu cu niste nelamuriri. 1. Fetita mea are aproape un anisor, la nastere a avut 2700gr, in prezent cantareste 10kg200gr.Mentionez ca am alaptat-o exclusiv pana la 6 luni, cand am inceput diversificarea.O alaptez si acum , dimineata si seara inainte de culcare, si noaptea la cerere.Am avut o perioada cu nopti mai agitate pentru ca ne-au iesit dintisorii, si se trezea si din ora in ora sa suga. Acum parca s-a mai linistit. Voiam sa va intreb daca pot sa incep sa ii dau si lapte din comert (pt preparare gris cu lapte, biscuiti cu lapte, etc) si daca da, ce grasime sa aiba. Si telemea, pot sa ii dau?
2. O a doua nelamurire o reprezinta rotobilul.Micuta inca nu umbla singurica, daca o ajut eu sprijinind-o de subtiori, parca da semne ca ar pasi, dar singura nu vrea inca. Incerc sa o stimulez zilnic, folosindu-ma de marginea patului, de patut. Rudele si apropiatii ma innebunesc sa ii iau rotobil. Eu sunt insa putin sceptica in ceea ce priveste folosirea lui, adica nu stiu cat de mlt contribuie la dezvoltarea mersului la bebe, si nici daca e ft sanatos pentru coloana. Cu atat mai mult cu cat micutii se pot accidena ft usor din cauza lor. Dumneavoastra ce parere aveti despre acest dispozitiv? Ce ma sfatuiti sa fac?
3. Pana nu demult, i-am dat micutei cate 10 picaturi de Ferrum Hausmann pe zi, apoi pediatra mi-a spus ca sa opresc administrarea de Fe. Sa ii dau in continuare?
4. Zece zile pe luna i-am dat micutei Calciu Kids, la recomandarea pediatrei. Sa continui cu el?
Va multumesc anticipat!
C stima,
Florina
Buna ziua,
1. lapele de vaca poate fi folosit ca si ingredient insa nu ca si masa de sine statatoare; pana la 2 ani cel putin este indicat laptele mai gras,3,5% grasime; telemea poate sa primeasca de vaca si/sau capra insa nu foarte sarata;
2. mersul il va dobandi singura atunci cand este pregtita; premergatorul nu face altceva decat sa intarzie mersul independent si, cel mai grav poate duce la dobandirea unui mers gresit la care se adauga potentialele deformari atat ma nivelul membrelor inferioare cat si coloanei; asadar, un mare NU
3-4. nu stiu motivul pentru care au fost administrate aceste suplimente; eu personal le administrez doar in urma suspiciunii clinice de carente si bineinteles dupa efectuare de analize de sange care sa obiectiveze deficitul.
Va doresc sa cresteti mari iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua,
Am descoperit de curand ca baietelul meu de 1 an si doua luni are viermisori, mai exact oxiuri. Acum urmeaza tratament cu zentel si liv52. Am auzit ca si semintele de dovleac sunt bune pentru eliminare parazitilor; eu oricum ii mai dadeam din cand in cand, macinate in iaurt. Vroiam sa va intreb de cate ori pe zi sau pe saptamana ar trebui sa-i dau seminte de dovleac si cate seminte o data?
As vrea sa ii dau si tinctura de propolis, ce parere aveti, pot sa-i dau la varsta asta ? si cate picaturi pe zi ?
multumesc mult!
Buna ziua,
Momentan este important sa efectuati tratmentul recomandat cu repetarea acestuia dupa 2-3 saptamani; la final trebuie facut un examen de scaun pentru a certifica vindecare; ar fi fost util ca intreaga familie sa urmeze acelasi tratament, pericolul de reinfestare este foarte mare; de asemenea fierberea lenjeriei de pat si a celei de corp si dezinfectarea suprafetelor din casa si a jucariilor; ulterior puteti folosi seminte de dovleac rasnitate(cate 1-2 lingurite) de 3-4 ori pe saptamana; poate fi folosit si uleiul de dovleac dar si propolisul cu conditia sa testati intai toleranta la produsele apicole; la interval de 2-3 luni trebuie sa faceti periodic analiza coproparazitologica deoarece tratamentul nu este intodeauna curativ 100% existand in plus pericolul recontaminarii.
Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Multumesc mult pentru raspuns.
Da vom repeta tratamentul cu zentel dupa 3 saptamani la indicatiile medicului. Mie mi s-a recomandat albendazol, dar eu inca alaptez si pe prospect scrie ca este contraindicat persoanelor care alapteaza; desi domnul doctor a spus ca pot sa-l iau fara probleme, sunt cam nesigura totusi si nu stiu ce sa fac.
va rog sa-mi dati un sfat!
multumesc mult!
Buna ziua,
d-na doctor as dori sa va prezint pe scurt programul bebelusului meu cu rugămintea de a îmi spune daca e ok, sau trebuie schimbat ceva: La ora 8 trezirea si bea 250 ml lapte praf, apoi ne mai jucam Putin, 10 minute desene la tv si apoi rutina zilnica, wc, spălat, schimbat, vigantol si micul dejun intre 9.30 si 10, compus din pâine cu unt si ou fiert, sau brânză, sau 200 gr iaurt cu seminte, sau un mango cu ricota……
la ora 11 fructe: mar, sau 2-3 clementine, sau struguri, para,curmale, banana….alternativ. Iesim afara pana pe la 12.30 iar la 13 somn. Doarme pana pe la 16. Apoi din nou wc, spălat si trecem la prânz care e compus din doua feluri cam 150 gr fiecare(felul doi si apoi supa). Prânzul nu îl vrea înainte de somn si imediat după prânz cere fructe. E ok?
Iesim din nou afara, apoi la 20 papa gris cu lapte, papanași, budinca de quinoua, mamaliga cu iaurt, branza fagaras, fulgi de ovăz cu banane in lapte …etc si la 21.30 250 ml lapte, la 22, după spălare face nani pana la 8.
La prânz respect regula cu alternarea pestelui, ou, pui, vita, curcan, legume…..
Acum are 11 kg, 81 cm, un an si trei luni. S-a născut cu 52 cm, 3700 kg.
Astept sfaturile dvs, multumesc mult.
Buna ziua,
Meniu si regim zilnic excelent. Nu pot decat sa va felicit si sa va rog sa “invatati” cat mai multe mamici sa procedeze la fel. Nu am completari sau comentarii.
Dezoltare de asemenea in parametrii absolut normali.
Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua,
Doamna Doctor va rog sa ma ajutati in privinta urmatoarei probleme:
– am un baietel in varsta de 1 an. In urma cu aprox. 1 luna si jumatate a inceput sa refuze mancarea solida. Am mers cu el la medicul pediatru si in urma controlului medicul ne-a spus ca de vina este eruptia dentara (au aparut primii dintisori, incisivii mediani superiori) si in cateva zile va manca din nou, lucru care nu s-a intamplat. La inceputul lunii ianuarie am facut o urucultura in urma careia a reiesit ca are o infectie urinara cu E. Coli si aceasta ar fi o alta cauza pentru care nu mananca. In aceasta perioada a papat lapte, 5 mese pe zi. Am facut tratament cu Cedax 7 zile si probiotice 10 zile. Din cea de-a doua zi de administrare a antibioticului nici lapte nu prea a mai mancat, avand zile cu 3-4 mese de lapte. Dupa terminarea tratamentului am facut din nou urocultura si sumar de urina si au fost in regula. La recomandarea medicului am inceput sa-i dau Baby Jarro Dophilus pentru refacerea florei intestinale, de aprox. 1 saptamana, dar tot nu si-a revenit cu mancarea. Mentionez ca intre timp i-au dat si incisivii mediani inferiori si urmeaza incisivii laterali superiori (avand gingiile inflamate). Saptamana viitoare avem programare pentru o ecografie renala, in urma infectiei urinare.
Am nevoie sa ma ajutati cu un sfat, ce pot face, daca sunt necesare analize suplimentare.
Multumesc anticipat.
Buna ziua,
Din descrierea dvs reiese clar ca a avut motive intemeiate pentru refuzul mancarii; infectia urinara nu este o banala infectie iar tratamentul cu antibiotic contribuie si el la diminuarea apetitului; dintii la fel, de cate ori isi vor face aparitia sunt responsabili fie de diminuarea apetitului fie de selectivitatea acestuia(prefera lapte in general); recomandarea mea este de a continua cu jarro, macar o luna pentru a consolida apararea intestinala; repetati lunar examenul de urina in primele 3 luni; cu mancarea isi va reveni usor, usor, nu sunt motive de ingrijorare deocamdata si, din punctul meu de vedere nici analize suplimentare, exceptand ecografia renala; daca apetitul diminuat persista atunci trebuie o reevaluare pediatrica si eventual daca medicul “gaseste” modificari si analize suplimentare.
Va doresc insanatosire grabnica iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Multumesc foarte mult pentru raspuns.
Buna seara!avem nevoie din nou de sfatul dvs!baietelului meu in varsta de 1 an si 10 zile i se aude un horcait cand respira mai adanc,nu tot timpul.am decis sa mergem in weekendul acesta la salina la Turda,poate il ajuta.spuneti’mi va rog daca e indicat la aceasta varsta si daca da cat ar trebui sa stam,o zi e suficienta sau mai multe zile in mai multe reprize?referitor la alimentatie,inca nu i’am
Introdus sarea,e indicata sau putem continua fara?el mananca bine,dupa cum recomandati dvs.as mai vrea sa va rog sa imi dati niste sugestii pt masa de pranz,ce si cum as mai putea sa ii gatesc?va multumesc frumos si astept raspunsul dvs cand aveti timp liber!un pupic de la Nicholas(l’ati vazut knd am fost la control la 7 luni)
Buna ziua,
Daca nu sunt alte simptome(secretii nazale, indispozitie, subfebrilitati/febra, etc) cel mai probabil horcaitul se datoreaza schimbarilor de temperatura si umiditate; la salina puteti merge insa expunerea sa nu fie mai mare de 30 min initial; se pot face cure de 7-10 zile, cu cresterea progresiva a duratei de expunere insa pentru inceput nu mai mult de 30 min. Referitor la mancare, puteti introduce sarea insa in cantitati mici; de asemenea, mai multe tipuri de branza(telemea de vaca, capra, mozarella bulgari, riccota, urda, crema focsani, etc); se poate introduce mierea si produsele apicole, ciupercile iar pentru fructe si legume nu prea mai sunt restrictii(exceptie fasolea uscata si varza murata); la pranz, legume in diverse combinatii, orez, cuscus, paste, budinci de legume, chiftelute de carne/peste/legume preparate la cuptor.
Va salut cu drag iar daca apar intrebari suplimentare, le astept cu drag!
Buna ziua,am doi copii fata de 14 ani si baiatul de 3 ani,la amandoi le miroase foarte urat gura dimineata,desi se spala in fiecare seara pe dinti mirosul este acelasi,adica foarte foarte urat,de cand s-au nascut.Fetei i-am facut analize cand era de 2 ani si toate au fost in regula,mi s-a spus ca de la stomac vine mirosul.as vrea sa va rog sa-mi spuneti ce as putea sa le fac sa dispara mirosul.exista vreun remediu?sau asa o sa fie toata viata lor?
Va multumesc,anticipat!
Buna ziua,
Nu stiu ce analize ati efectuat; pentru fiecare simptom/boala exista cate un set de analize; acestea trebuie efectuate pentru a exclude o cauza medicala(infectii, in special pt paraziti, helicobacter pylori, proba de digestie, examene de scaun, etc, inclusiv consult stomatologic); daca nu se gaseste o cauza medicala, inseamna ca este vorba despre un miros constitutional ce poate avea legatura si cu masa de seara(ora la care este servita, compozitia ei, cantitatea consumata); de exemplu consumul de lactate si fructe in cursul serii se poate asocia cu un miros particular; ca si remedii nu prea exista decat igiena cavitatii bucale, eventual folosirea apei de gura.
Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua.
Am o inrebare la dvs. Am un baietel de 1 an si 4 luni si am observat ca are ‘pungute” sub ochi, imi cer scuze pt denumire dar nu stiu cum se numesc. Mi se pare ca pe zi ce trece se accentueaza. De dormit doarme de la 21 pana dimineata la 8 iar dupa amiaza in jur de 2 ore jumatate. Ati putea sa-mi spuneti de la ce se fac aceste pungute, va rog frumos!Multumesc!
Cu respect Roxana Vartolomei!
Buna ziua,
Fara sa vad cum arata nu ma po pronunta; pot sa fie constitutionale(normale) dar pot semnifica si un debut de viroza sau diverse carente; recomandarea mea este sa va saftuiti cu medicul curant care examinandu-l cu siguranta va poate oferi informatii suplimentare.
Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua.Am un baietel de 1 an,si de o saptamana se trezeste in fiecare noapte de 2-3 ori plangand.Se linisteste daca il tin in brate 2-3 minute,dupa care adoarme singur in patut.Nu stiu din ce cauza se trezeste.Mentionez ca nu bea lapte noaptea,doarme singur in camera in patut,are lumina de veghe si are program de somn de la 3 luni.Doarme de la ora 7.30-6 dimineata ,iar in timpul zilei are doua reprize de somn a cate doua ore fiecare nu pare a fi bolnav,in timpul zilei e vesel.Care ar putea fi cauza acestor treziri si oare procedez bine ?
Buna ziua,
Tinand cont de varsta ma gandesc in primul rand la eruptia dentara, aceasta determina treziri bruste in cursul noptii; pot fi de vina insa si stimulii din cursul zilei, mai ales cei din cursul serii, care pot determina hiperexcitari la nivel cerebral. Nu prea am ce sfaturi sa va dau, decat rabdare, pe masura ce dintisorii vor iesi si creierul se va matura vor disparea si aceste trezitri nocturne. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua, D-na Doctor. Va urez un an cat mai bun cu sanatate si bucurii!
Va urmaresc de o perioada buna de timp blogul si il gasesc extrem de util…ca mamica am si eu cateva griji legate de bebelusa (11 luni si o saptamana). Locuim in Germania, iar pediatrii de aici din cauza numarului foarte mare de pacienti, rar au timp sa stea cu fiecare mama in parte si sa dea anumite sfaturi utile in cresterea copilului.
Fetita a fost si este inca alaptata, iar diversificarea merge foarte bine, desi a avut o perioada in care nu accepta de ex. legumele sau carnea. Desi mananca foarte bine, acum cantareste cam 8,800 Kg, lungimea aprox. 75 cm(la nastere 3,450 Kg si 50cm). Dupa calculele de pe blogul d-stra, fetita ar trebui sa aiba 9,200kg la 1 an…probabil nu va avea, dar deficitul nu este ingrijorator, banuiesc.
Grija mea cea mare este reprezentata de faptul ca e suspecta de alergie la ou si peste. Pe la 7 luni am inceput sa ii dau galbenus cate un sfert 1data/saptamana si l-a tolerat initial foarte bine, cand am ajuns insa la un galbenus intreg a vomitat foarte mult, era palida si apatica. In cateva ore s-a refacut insa. Acest lucru s-a intamplat de doua ori. Apoi pe la 9 luni i-am dat somon…prima data proaspat, l-a tolerat foarte bine.A doua oara insa,la o saptamana distanta, era din aceeasi bucata de somon (cu piure de morcov),insa congelat de o saptamana, doar l-am dezghetat si i l-am dat sa manance. Peste 2 ore a inceput sa vomite, din nou fara vlaga si palida, o data a facut si diaree, iar la cateva ore distanta un exantem care in 2-3 ore a disparut complet. Pediatra spune ca este alergie si ne-au trimis pt controale amanuntite intr-o clinica de alergologie dintr-un oras mai mare. Am primit insa programare la sfarsit de ianuarie.
Ma intreb daca ar fi fost o alergie, de ce nu a reactionat de prima data cand a mancat galbenus/peste? De altfel, cand avea 5 luni a facut o urticarie cu febra (de natura virala) si cu ocazia asta i s-au facut teste de alergie(Ig E si RAST), in urma carora a reiesit ca nu exista alergie la albus de ou, lapte de vaca, gluten, nuci, soia si peste. Ma puteti sfatui, va rog, cum as putea sa procedez mai departe? Intre timp, nu i-am mai dat deloc galbenus si nici peste. E posibil sa fi fost doar o intoleranta?
Va multumesc frumos si va doresc o zi buna!
Buna ziua,
Din ce descrieti dvs nu cred ca este vorba despre alergie ci mai degraba despre o anumita intoleranta; mai exact, este posibil sa tolereze 1/4-1/2 din galbenus insa unul intreg sa nu poate fi “procesat”; personal am foarte multe astfel de situatii si, recomand administrarea cantitatii minime care este tolerata iar periodic(la 1-2 luni) se incearca din nou administrarea unei cantitati mai mari; spre ex…pana la 1 an as merge pe 1/4 galbenus de 2 ori pe saptamana; dupa 1 an, as incerca 1/2 din galbenus 1-2 luni, apoi, 3/4 din galbenus, etc; la fel as proceda si cu pestele; testele faceti-le, ca sa stiti cu certitudine cum sa abordati regimul alimentar in anii ce urmeaza; referitor la greutate, la varsta asta, raportat la greutatea de la nastere, greutatea ideala este in jur de 9000g(intradevar la 1 an 9200) insa nici nu se pune problema de deficit ponderal. Raportat la lungime(Este corespunzatoare varstei de 14 luni), exista un minus de aproximativ 700g, fara insa a avea ceva semnificatie; va felicit pt alaptarea prelungita, va multumesc din suflet pentru aprecieri si va mai astept ori de cate ori mai aveti nevoie!
Buna ziua doamna doctor .. am citit foarte multe din intrebarile care v-au fost puse si am observat ca raspundeti foarte prompt la toate aceste intrebari si sper sa puteti raspunde si la intrebarile mele !! Am un baietel de un an si aproape o luna si inca il alaptez.
1 . Nu reusesc sa il fac sa bea apa sau ceai nici din biberon sau din orice alt fel de canite pentru copii etc
2. nu reusesc sa ii dau sa manance in afara de san decat maxim de 2 ori pe zi cateva lingurite de mancare ( in rest fiecare incercare de-a mea se loveste de cate un refuz categoric de a inghiti orice fel de mancare )
3. se trezeste de aproximativ 5-6 ori pe noapte si nu adoarme inapoi decat daca este alaptat
4. as vrea sa il intarc dar nu stiu cum sa incep acest proces atata timp cat el nu bea nimic altceva lichid in afara de san
5. cea mai mare dilema a mea este daca este o problema ca la 1 an si aproape 1 luna are 9 kg 200gr atata timp cat el a fost nascut la 3 kg si 700 gr !!!
Va multumesc anticipat si va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi pentru ca eu sunt in Suedia iar aici nu are parte de observatia atenta a unui medic pediatru !!
Buna ziua,
Avand in vedere ca inca il alaptati e firesc sa refuze alte lichide, prin laptele de mama isi ia tot necesarul de lichide;oricum, in momentul in care ii oferiti lichide este indicat sa folositi orice altceva in afara de biberon, varsta este prea mare pt biberon si, va fi foarte greu de renuntat la el; eu recomanda pahare simple,chiar daca la inceput mai mult se va juca.
Din cauza alaptarii peste zi, necesarul minim de calorii este adus prin laptele de mama si de aici refuzul altor alimente; in unele situatii, pot sa apara carente prin lipsa aportului de proteine, fier, vitamine, etc; laptele de mama are aceleasi calitati insa, dupa varsta de 6 luni, nevoile nu mai pot fi acoperite integral de laptele de mama(este si motivul pentru care se initiaza diversificarea); este posibil sa nu apara aceste carente(in special anemie, rahitism) insa asta putem spune doar dupa un examen medical si eventual analize suplimentare. Daca exista posibilitatea as recomanda ca altcineva sa-i ofere mancarea solida, de multe ori papa bine daca mama nu este in campul vizual.
Trezirile nocturne se datoreaza fie eruptiei dentare, fie imaturitatii cerebrale, fie unor conditionari care s-au produs la nivel cerebral(lapte de mama/san/siguranta si confort); renuntarea la mesele din cursul noptii este ultimul pas al intarcarii, se inceraca intai peste zi si, usor usor si peste noapte; este un proces dificil, de lunga durata si trebuie inteles ca atare din moment ce, de peste 1 an, bebe doar cu asta a fost obisnuit; este indicat intai sa nu mai suga si, abia apoi sa-i oferiti lichide sau un alt tip de lapte; nu se fac doau schimbari majore concomitent; mai mult, exista sansa foarte mare sa accepte lichide din prima din moment ce nu mai primeste lapte.
Legat de dezvoltare, greutatea ideala tinand cont de cea de la nastere este in jur de 9700, diferenta de 500g nu este suficienta pentru diagnosticul de deficit ponderal.
Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Cred că trebuie diferențiat copil alăptat nealăptat și diversificat clasic sau autodiversificat. Un copil alăptat altfel trece prin pusee cognitive sau fizice și are nevoie de sân noaptea. Ca să nu mai zic dacă mama s-a întors la muncă și recuperarea alăptatului se face noaptea, pentru cineva care nu dorește să înlocuie cu lapte praf peste zi etc… e discuție mai lungă. Și copilul nu trebuie înțarcat la 1 an, se continuă conform oms, cu alăptatul la cerere până la 2 ani sau cât doresc mama și copilul. Autoînțărcarea presupune respectul față de copil… iar autodiversificații nu vor avea neapărat mesele în felul acesta…
Nu am inteles postarea dvs…se refera la comentariul anterior sau prespune o intrebare, o completare?
Evident ca, diversificarea este diferita nu numai in ceea ce priveste alaptarea/alimentatia artificiala ci si de la copil la copil; am in evidenta copii alaptati care mananca “ca la carte” si pentru care sanul reprezinta doar mancare si nimic altceva; la fel, sunt copilasi dependenti de san, pentru care nu exista mese solide; de asemenea, exista bebelusi alimentati exclusiv artificial care nu mananca mai nimic; ne adaptam fiecarei situatii in parte. Sunt insa cazuri in care, alaptarea prelungita, duce la o dependenta mare de san si, implicit la refuzul alimentatiei solide mult dupa varsta de 1 an sau chiar 2; multi dintre acesti copii au un ritm de dezvoltare necorespunzator, sunt carente multiple, defecte ale dentitiei; din pacate am si astfel de copii in evidenta; in aceste situatii trebuie luata o hotarare in ceea ce priveste dezvoltarea; daca se continua alaptarea sau se suplimenteaza cu “n” siropele”; daca pana la 1 an “ne jucam”, dupa 1 an, incercam sa facem cat de cat un program de masa, respectand zilele “proaste”(eruptie dentara, infectii, etc) si profitand de zilele bune. Alimentatia in primii ani de viata, constitie o baza foarte solida pentru ce va urma in viitor, de aceea este importanta o monitorizare pas cu pas. Sunt un mare “fan” al laptelui de mama insa uneori, din pacate, sunt situatii in care trebuie intervenit din exterior, evident tinand cont de dezvoltarea psihica a fiecarui pitic in parte. Mai mult, trebuie luata in calcul si mama; multe mamici se intorc devreme la serviciu, se adauga o suprasolicitare(in functie de job-ul fiecareia) peste zi dar si peste noapte cand bebe recupereaza “timpul” pierdut; si aici, trebuie judecat foarte corect,copilasii peste 1 an au nevoie de mamica nu numai pentru san ci si pentru a-i “distra” pe durata zilei. Discutia este foarte lunga, si, cum spuneam ne adaptam fiecarei situatii in parte, alaptare dupa 1 an atrage multe aspecte, multe si de ordin psihologic iar experienta imi intareste aceste afirmatii.
Bună ziua,
Acum câteva zile am realizat un set se analize de rutina pentru băiețelul meu de 1 an: hemoleucograma, magneziu, calciu, sideremie, creatinina serica, proteine totale, fosfataza alcalina, crp cantitativ, tgp/alt și glicemia. Analizele au ieșit bune mai puțin glicemia care a ieșit 90 mg/de iar intervalul era intre 50-80 mg/de, însă au fost făcute după ce a mâncat câteva fructe cu 1 ora si 40 min înainte de analize. Credeti ca sunt neconcludente rezultatele? Nu știu în ce măsură au fost influențate analizele dacă nu au fost prelevate înainte de masa. Mă puteți ajuta cu un răspuns?
Va mulțumesc.
As dori sa repet analiza de glicemie si hemoleucograma dar din deget. Credeti ca sunt la fel de concludente analizele din sânge capilar?
Mulțumesc.
Buna ziua,
Rezultatul glicemiei a fost influentat de masa servita; se poate repeta din sangele capilar insa este absolut necesar repaus alimentar, altfel analiza iese din nou modificata; sunt acele dispozitive(glucometre) care se folosesc in cazul celor cu diabet zaharat in care rezultatul glicemiei este pe loc iar diferenta fata de glicemia din sange venos este nesemnificativa. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua. Am un baietel de 10.200 gr si 79 cm,nascut la termen,natural, cu 3.700 gr si 54 cm,alaptat exclusiv pana la 5luni si 3 saptamani,cand am inceput diversificarea. Acum are 1 anisor, si are 3 mese solide(2 gustari -fructe/lactate si pranzul(ciorba/supa/piureuri cu carne,etc. cam 200 ml)si 2 de lapte, inca mai suge noaptea. Pediatrul spune ca este cam slabut si ar trebui sa ii introduc si seara o masa consistenta pt ca acesta ar fi motivul trezirii de noaptea. Sau sa ii suplimentez cu lapte praf, ceea ce exclud din start. El noaptea nu suge f mult, cred ca se trezeste pt a ma simti aproape. Am incercat sa ii dau apa,dar pana nu il pun la san nu adoarme. Eu il vad ca un copil normal, nu slabut, este foarte energic,merge nesustinut de la 11 luni. As dori sa stiu si parerea dvs. Multumesc
Buna ziua,
Raportat la greutatea de la nastere, greutatea actuala nu numai ca este normala, ba chiar cu 750g peste cea ideala(9450); raportat la lungime(daca este corect masurata- spun asta deoarece 79 cm este ideal pt varsta de 16 luni), exista un deficit de 550g, greutatea ideala fiind de 10.750; chiar si asa, indicele nutritional este 0,94(10.200/10,750), deci in limite normale. Bazandu-ma doar pe aceste date, pot spune ca nu exista niciun deficit ponderal iar recomandarea unei mese consistente in cursul serii nu este de actualitate, masa de seara trebuie sa fie una usoara(lapte), nicidecum bazata pe cereale(care necesita un efort din partea tubului digestiv); alaptat fiind, este firesc sa existe treziri nocturne, se stabilesc niste conditionari la nivel cerebral, piticii trezindu-se pt a se simti in siguranta si confortabil; mai mult, cu siguranta exista si eruptie dentara(maselele incep sa se alinieze si sa inainteze inspre gingie). Recomand in continuare alaptare asa cum cere bebe. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
D-na doctor am o fetita ce face peste 3 zile un anisor si deodata numai mananca. mentionez ca nici inainte nu manca mare lucru, doar ca de ceva vreme daca ma vede ca indrept lingurita catre ea intoarce capul. ii dau san ori de cate ori este nevoie sau cere… nu stiu daca neaparat nu mananca ca nu are pofta de mancare, pentru ca sunt momente daca indrept tot ce nu ar avea voie (salam, cremwusti, ..) mananca. ce pot face sa accepte mancarea, sa accepte ciorbita, ou, branzica
Buna ziua,
Este INADMISIBIL ca la varsta asta sa primeasca salam si cremvrusti doar din dorinta de a manca ceva; din moment ce ii sunt oferite astfel de alimente, sa nu va asteptati sa accepte mancarea sanatoasa; acestea sunt pline de aditivi si potentiatori de gust si, evident sunt mult mai bune decat un u fiert spre ex; acestea nu ar trebui consumate nici de adulti, stiut fiind faptul ca sunt raspunzatoare de diverse boli digetive, mergand pana la cancere digestive; informatii despre efectele nocive gasiti si aici:http://www.pediatrucluj.ro/2011/02/24/spune-nu-mezelurilor/
In alta ordine de idei, refuzul mancarii poate avea legatura si cu eruptia dentara, temperaturile mai crescute, un eventual debut de viroza; incercati sa-i oferiti doar ceea ce este permis varstei(http://www.pediatrucluj.ro/2011/07/21/alimentatia-copilului-mic-1-3-ani/), fara sa puneti presiune pe masa; alaptati in continuare iar daca sesizati modificari in ceea ce priveste starea de sanatate, adresati-va medicului curant!
Buna ziua,
Fetita mea are 1 an si 4 luni, am facut o serie de analize: hemoleucograma si urina deoarece de de ceva timp are febra care ajunge pana la 37,5 maxim care scade si creste fara sa-i administez antitermice. Examenul de urina a iesit bine toate negative, din sange limfocite marite ne-a spus doamna doctor ca e din cauzaz ca e rosie in gat, are o viroza. Dar totusi din urocultura a iesit ca are infectie cu E coli.
E posibil sa fie infectie urinara daca leucocitele au iesit negative?
Multumesc.
Buna ziua,
Poate sa fie ceea ce noi numim bacteriurie asimptomatica; acele cresteri ale temperaturii(subfebrilitati) nu sunt sugestive pt o infectie urinara; cu toate acestea daca s-a evidentiat e coli trebuie repetat examenul de urina(sumar/sediment/urocultura) cu mentiunea de a insista pe o recoltare corecta(toaleta genitala riguroasa, pungulite speciale de urina, ducerea rapida a probei la cel mai apropiat laborator). Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua, ma numesc Andreea si am un baietel de 1 an si 2 luni pe nume Patrick.
De ceva timp ma framanta faptul ca la varsta aceasta baietelul meu spune doar mama si tata si nu vrea sa zica altceva… Am ajuns sa nu mai dorm noptile de frica ca poate e autist. Am citit mai multe simptome pe internet si amm descoperit ca unele sunt facute si de Patrick doar ca nu mereu. Ii place sa deschida dulapurile cu haine si sa le goleasca.Daca ma vede ca vin pleaca de acolo alergand pt ca stie ca nu e voie dar apoi iar le scoate. Se scarpina la ceafa si ureche. Uneori se invarte in cerc de parca ar dansa si se loveste peste gurita si face ca \”un indian\”. Daca ii arat ceva xu degetul intai se uita la degetul meu abia apoi in directia pe care io arat si daca ii intind palma si ii spun \”da la mama\” imi da tot ce ii cer cu mana sau privirea.
El merge de la 10 luni ajutat si de la 11 luni jumatate singur. Alearga toata Iua prin casa, e fericit, raspunde la numele lui cu zambet. Arata unde e nasul, gura, ochii dar la mine. E innebunit dupa copii…daca vede pe strada alearga inspre ei sau daca aude la tv ramane hipnotizat pana trece reclama. Daca vorbesc la telefon pe speaker si aude \”alo Patrick?\” rade si imi aduce telefonul la ureche. Plange daca nu I se da un lucru si se enerveaza repede daca nu ii iese ceva ( de exemplu face turnulete din cuburi si daca I se darama le calca in picioare si plange nervos, sau daca nu nimereste formele pt introdus in cub tot asa face). Nu prea are rabdare sa invete animalele din carticele, sta putin sa vada ce ii arat apoi impinge cartea si se uita el cand are chef. Face pa doar daca vrea el si uneori se rusineaza si face abia dupa ce a trecut persoana respectiva. Se bucura cand ii reuseste ceva si aplauda, mai ales daca ii zic si eu bravo! Daca aude muzica danseaza in felul lui cu mainile in aer si sare pe loc si rade. Doarme bine mai putin cand ii da vre-un dintisor.
Poate sunt paranoica si sper sa fie asa dar sunt prea speriata sa nu aiba vre-o problema din cauza semnelor ce vi le-am spus…
Credeti ca e cazul sa ma alarmez si sa consult un medic specialist?
Va multumesc mult!
Buna ziua,
Din decsrierea dvs face tot ceea ce trebuie sa faca la aceasta varsta; nu am identificat din relatarea dvs nimic in neregula in asa fel incat sa recomand un consult de specialitate; eventual sfatuti-va si cu medicul curant care are posibilitatea de a-l vedea “live”; va doresc sa cresteti mari iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Va multumesc din suflet pt raspuns! Mi-ati luat o piatra de pe inima. Sunt la primul copil si desii stiu ca fiecare e diferit si se dezvolta altfel am tendinta de al compara cu alti copii de varsta lui si uneori ma intristez pt ca el inca nu face ceva anume, alteori sunt mandra de ceea ce poate fata de ei.
O sa va urmez sfatul si o sa ii spun despre “frica mea” si medicului si asa o sa fiu pe deplin linistita.
Inca o data va multumesc pt raspunsul d-voastra! O zi buna!
Cu mare drag, va mai astept ori de cate ori mai aveti nevoie!
Buna ziua,as dori sa va felicit pentru acest site unde am gasit numeroase informatii utile care intr-adevar m-au ajutat de fiecare data cand am avut nevoie.Am un baietel de 11 luni nascut cu 3,100 kg,52 cm,in prezent 9,600 kg,76cm.As dori sa stiu daca dezvoltarea e corespunzatoare,in conditiile in care medicul pediatru imi spune tot timpul ca este cu 1 kg pe plus,pana la 10 luni alaptat,acum primeste si lapte praf,alimentatie cu legume,fructe,carne,oua,iaurt,branza,pr care le mananca foarte bine(5 mese pe zi). In schimb nu doreste sa manance pilaf,gris cu lapte si nici mamaliga cu smantana si nu as vrea sa ii dau cereale din comert.De asemenea as dori sa stiu daca ii pot da miere dupa ce va implini un an.Va multumesc
Buna ziua,
Am o intrebare legata de lapte:
Cand ar trebui sa bea cei 500 ml de lapte? Adica intre mese este in regula sa ma dam lapte?
Am gemeni de 11 luni care papa lapte dimineata si seara in jur de 180 ml…nu stiu cand sa le dau diferenta pana la 500ml/zi.
multumesc.
In articol e precizat clar cantitatea de lapte distribuita celor doua mese(mic dejun/cina- 180-200ml),mentiunea celor 500ml se refera la cantitatea maxima(citez ” nedepasind 500ml/zi); asta deoarece nu toti copilasii papa aceeasi cantitate, unii chiar sub 300ml/zi.
Buna ziua,
Am un baietel de 1 an si 10 luni careia i-am facut analizele si i-au iesit urmatoarele valori:
-leucocite 8,43 (6-17)
– neutrofile 2,14 (1,5-2,8)
– limfocite 5,22 (3-9,5)
– monocite 0,82 (0-1)
– monocite (mo%) 9,7 (0-1)
– eozinofile 0,21 (0-6)
– bazofile 0,04 (0-0,2)
– nr eritrocite 5,08 (3,8-4,8)-
– hgb 13,8 (11-14)
– hct 38,3 (32-40)
– nr trombocite 441(150-400)
In rest toate valorile care nu le-am trecut sunt in limite normale insa ce ma ingrijoreaza sunt trombocitele care sunt putin peste limita superioara.Mentionez ca analizele au fost facute cam la 2 saptamani dupa o viroza usoara cu 3 seri de febra (2 seri 38 si una 39)in care i-am dat nurofen si doar o seara paracetamol.Deasemenea a avut 3 zile muci aposi tratati cu aerosol cu ser fiziologic.
Alte analize:
– ASLO 8,5 (<100)
– creatinina serica 0,4 (0,38-0,54)
– uree serica 23,84 (11-36)
– glicemie 78 (60-100)
– tgo 45 (5-34)
– tgp 19 <55
– calciu 9,69 (7,6-10,4)
– sideremie 108 (65-175)
– pcr 0,02 (<0,5)
– magneziu 2,29 (1,7-2,3)
– fosfataza alcalina 319<500
– examen complet de urina si urocultura au iesit perfect
Copilul inca are gaze in timpul noptii si uneori si ziua, are cearcane si ii miroase gurita. Noaptea in general se trezeste de 2-3 ori si este foarte agitat(are si eruptie dentara si nu are nicio alergie, toate analizele pentru alergii i le-am facut la 1 an). I-am facut trei coproparazitologice si antigen giardia si toate au iesit negative.
La exudatul faringian si nazal i-a iesit stafilococ auriu.Acest stafilococ i l-am descoperit la 8 luni intrucat a facut o dermatita pe fata si pentru care i-am dat antibiotic insa stafilococul nu a disparut. L-am lasat in pace pentru ca un domn doctor ne-a zis ca acest stfillococ nu se mai trateaza si sa nu-i mai dam antibiotic.Ce ma neliniste este faptul ca in curand o sa mai vina un fratior si mi-e teama ca o sa ia si el stafilococul si la baietel am tras foarte mult cu dermatita care i-a trecut doar cu advantan milk. Ce as putea face pentru a evita infectarea bebelusului?
Va multumesc pentru informatiile pretioase care m-au ajutat foarte mult si sper sa ma ajutati cu un raspuns.
Buna ziua,
Rezultatele analizelor sunt in limite absolut normale; exista un usor sindrom de hepatocitoliza(creterea transaminazelor hepatice-TGO- car apare frecvent in viroze si mai ales dupa administrare de medicatie); valoarea trombocitelor este normala pentru varsta. Referitor la stafilococ, acesta nu se trateaza daca nu sunt simptome; acest stafilococ este prezent pe suprafata pielii noastre dar si la nivelul mucoaselor si nu necesita tratamnt decat atunci cand sunt simptome; probabilitata ca si cel mic sa-l “ia” este foarte mare, dar nu neaparat de la fratior ci de oriunde altundeva; nu e cazul de masuri suplimentare. Va doresc sarcina usoara si un bebe sanatos si voinic iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Bună ziua, va felicit că reușiți să răspundeți mamelor și să le sfătuiți. Am și eu o întrebare după vaccinul ROR medicul de familie mi-a spus sa-i dau fetiței mele de un an și două luni Altrifer LDS Junior 10 picături pe zi.Ce părere aveți?Să îi dau fără sa-i fac analizele? Doctorița mi-a răspuns că așa se dă.La naștere 3,100kg și 52 cm acum are 9,5kg și 75cm, încă este alaptata și are o masă de fructe sau pâine cu pasta de brânză sau unt, la prânz mănâncă supă de tăiței sau găluște sau ciorbă plus pireu/legume cu carnita sau ou (ficatul nu îl accepta)iar seara iaurt cu pâine sau gris cu lapte.Lapte mănâncă dimineața înainte de culcare la amiaza și seara. Vă mulțumesc și aștept cu nerăbdare răspunsul dumneavoastră.
Buna ziua,
Suplimentarea nu fier nu se face de rutina; daca se constata semne clinice de anemie, atunci se fac investigatii pentru a vedea valoarea tuturor parametrilor hematologici, a fierului si a feritinei(fierul din depozite); in functie de rezultatul acestora se stabileste durata tratamentului si doza necesara. Va multumesc pentru aprecieri si va mai astept ori de cate ori mai aveti nevoie!
Buna ziua.
Va cer sfatul in legatura cu urmatoarea problema.
La trei luni de sarcina am fost diagnosticata cu keratita herpetica care a recidivat la 2 luni dupa ce am nascut. In ambele cazuri am facut tratament local cu zovirax unguent oftalmic pentru a nu interfera cu sarcina respectiv pentru a nu intrerupe alaptarea. Acum, cand fetita mea are 1 an si trei luni medicul insista sa incep un tratament cu aciclovir pastile timp de 6 luni 800 mg/zi(1 tb 4oo mg* 2/zi )combinat cu isoprinosine 5 tb/zi- 5 zile si apoi 3/zi o luna. Asta pentru a impiedica recidivele, mai ales ca am sechele de la aceasta keratita.Nu imi este afectata vederea dar medicul oftalmolog zice ca persista inca eroziunea pe cornee. Intrebarile mele sunt:
1. Daca incep tratamentul cu aciclovir in doza recomandata este nevoie sa intrerup alaptatul ?
2. Cat la suta din doza de 800 de mg de aciclovir se secreta in lapte si cum anume ar afecta copilul?
3. Ce ma sfatuiti sa fac, avand in vedere ca tratamentul se impune: sa incetez alaptatul sau sa iau tratamentul si sa alaptaz in continuare? Medicul oftalmolog zice sa intrerup alaptatul.
4. Isoprinosine are vreo influenta negativa asupra copilului daca l-as alapta in continuare? Am inteles ca asta este pentru imunitate, si ma gandesc ca nu afecteaza copilul daca l-as mai alapta.
5 Nu in ultimul rand, daca credeti ca se impune sa incetez alaptarea, cum credeti ca ar fi mai bine sa procedez cu copilul, pentru fi mai putin afectat: : sa-l las cu mama 2 zile sa nu ma vada sau sa refuz sa-l alaptez, insa sa-l tin cat mai aproape si cat mai mult pe langa mine?
Va multumesc anticipat. Am speranta ca ma veti ajuta cu un sfat, asa cum ati facut-o si pana acum.
Delia Papaghiuc
Buna ziua! Am mai apelat la d.voastra si sfaturile date mi.au fost de un real folos. Avem un baietel care face un an luna viitoare. E un copil foarte activ si vesel, mai avem si perioade in care e marait si nu.i poti intra in voia lui. Merge sustinut de la 10 luni si in prezent incerca sa faca pasi singur sau sa stea in picioare nesustinut. Ma ingrijoreaza faptul ca silabiseste putin: mama, papa, apa, baba, mai demult zicea bebe, mam, meme si unele silabe ce nu le inteleg. Dar are zile in care doar uneori silabiseste. Daca e suparat sau vrea ceva, ma striga mam, meme… uneori, daca e implicat in alta activitate( joaca, e atent la altcineva…) si il strig pe nume, nu se intoarce. Daca il striga altcineva sau aude ceva se intoarce imediat. Face pa cand vrea sau zambeste la persoane cunoscute si mai putin cunoscute. Daca il chem la mine, vine, daca ii zic sa.mi dea ce are in mana imi da, baga jucariile in sacul de jucarii cand ii zic sa adunam jucariile, stie undee urechea, nasul si gura, miroase haine, flori daca ii zic si ii arat cum miros eu. Face bravo sau da na- na daca ii zic, stie unde sta vecina, unde e becul, tabloul, unde ii fac papa, unde e apa, unde e ham/ ham si pisica, cunoaste persoanele din familie…ce ma ingrijoreaza e ca nu reactioneaza tot timpul cand e strigat pe nume si ca nu zice /silabiseste cuvinte mai multe si ca uneori se loveste peste cap sau chiar da cu capul de premergator, perete… credeti ca e vreo pb? Sa ma duc cu el la un consult de specialitate? Medicul curant ai cel de familie mi.a spus ca e un copil normal dezvoltat. Va multumesc!
Buna dimineata,
In primul rind doresc sa va felicit pt dăruirea pe care o aveti fata de pacienții dumneavoastră fie ei chiar si on line si pt timpul acordat fiecărei întrebări in parte .
Felicitari pt dăruire !!!!
Acum am o întrebare :
Ma confrunt cu o situație noua si putin complicata ,
De 2luni locuim peste hotare,Iara fetița mea de 16 luni mai tot timpul a facut alergie la scutec sau nu numai
Dupa o analiza completa medicii de aici mi-au spus ca fetița are intoleranta la lactoza dar nu mi-au recomandat nici un fel de lapte praff.au lăsat asta la alegerea mea.
Ce lapte praf fara la roza este indicat pt virsta ei ??fetita nu a vomat niciodata si nici nu a avut colici .
De la nastere a băut Humana. Iara de la 6,luni PINA in prezent a băut aptamil.
Precizez inca o data singura afecțiune a fost eritermul fesier care a fost prezent aproape in permanenta,si care se ameliora cu bai cu bicarbonat si nidoflor.
Ce lapte praf fara lactoza este indicat pt ea ??
Va multumesc foarte mult .
Buna ziua,
Trebuie sa stiu cu certitudine daca e vorba de intoleranta la proteine sau lactoza; sunt doua boli complet diferite cu tipuri de lapte complet diferite; din pacate de multe ori parintii le confunda si de aceea am nevoie de certitudine. Formulele fara proteine sunt mai greu acceptate de copii(alfare, altera, aptamil- pepti, lactopriv); cele fara lactoza sunt mai bine acceptate si se regasesc la toate firmele de lapte praf(exceptie hipp).
Va multumesc din suflet pentru aprecieri si va astept ori de cate ori mai aveti nevoie!
Bună ziua, dna doctor. Am și eu o întrebare, de la vârsta de un an, care e numărul de mese/ gustari recomandat, dar conținutul și cantitățile acestora? Va mulțumesc.
Mulțumesc. Am găsit secțiunea despre alimentatia copilului mic (1-3 ani). Îmi sunt de mare folos informațiile de pe site. Va mulțumesc și va felicit.
Imi pare tare rau de intarziere insa din cauza timpului limitat nu pot raspunde in timp real; daca sunt intrebari suplimentare, dati-mi de stire; legat de pasta de dinti, ideal trebuie sa fie recomandata de medicul stomatolog care va va exemplifica si tehnica periajului corect.
Buna ziua.
Baietelul meu implineste 1 anisor pe data de 25 dec, nascut la 38 sapt, 3kg, greutatea actuala 9,1 kg( ultimele luni a luat putin sau a stagnat, in contextul racelilor preluate de la surioara mai mare- 6 la nr in primul an- rinofaringite, laringite, rinoadenoidita)
Sâmbătă am fost cu el la camera de gardă, fiind racit, iar medicul pediatru a observat o fina asimetrie facială. A mai fost vazut de diversi medici nimeni nu a observat sau nu a fost vizibil până acum.Intr adevar are obrazul drept mai mare ca si stangul.Urmeaza evident controlul de 1 an , însă as vrea sa stiu opinia dvs, daca a ti avut cazuri similiare, ce e de facut? Se corectează cu creșterea?
Mulțumesc din suflet si Sărbători Fericite!
Buna ziua,
Fara sa vad exact cum arata nu ma pot pronunta; sunt multe situatii in care exista o mica asimetrie(fie doar la nivelul ochilor, pavilioanelor auriculare, buzelor, fie la nivelul intregii fete) care este de natura constitutionala(ca si forma nasului, ochilor, etc); sunt insa situatii cu asimetrie faciala net vizibila(nu cred ca e cazul dvs, aceastea se observa de la nastere si in general sunt insotite si de alte semne, simptome), acestea fiind in cadrul unor boli genetice, noi incadrandu-le sub denumirea de “dismorfism cranio-facial” iar in functie de celelalte semne se incadreaza ca o anumita boala si se directioneaza catre consult genetic, neurologic sau de alta specialitate(cardiologic, orl,stomatologic, etc); cum ziceam, nu cred ca e cazul dvs, cu siguranta pana la varsta asta medicii care l-au consultat ar fi specificat. Va doresc La Multi ani sanatosi si voiosi iar daca sunt alte intrebari sau nelamuriri, le astept cu drag!
Mulțumesc din suflet pentru răspunsul dvs. , vă sunt recunoscătoare de fiecare dată:) An nou Fericit cu sănătate și împliniri!
Cu mare drag, va astept ori de cate ori aveti nevoie!