De ce despre mezeluri?….pentru ca sunt tot mai prezente in alimentatia copiilor si, ce este mai ingrijorator in alimentatia sugarilor si copiilor cu varste sub 3 ani. Este una din marile greseli care se fac, poate si datorita faptului ca sunt acceptate de catre copii iar parintii sunt fericiti ca acesta mananca cu pofta. Mai mult, multi parinti folosesc aceste mezeluri pentru a inlocui portiile de carne care sunt atat de necesare copiilor; atentie nu putem pune un semn de egalitate intre carne si mezeluri.
Cele mai folosite la copii sunt cremvrustii si parizerul, adica exact produsele care sunt cele mai nocive; de multe ori vedem pe eticheta cremvrusti din piept de pui insa daca citim cu atentie compozitia vom constata ca procentul de piept de pui este aproape nesemnificativ.
Dar, care ar fi ingredientele periculoase?

1. aditivii – adica ceea ce se cunoaste sub numele de E-uri :
  • fosfati, polifosfati ( E450, E451, E452) – fosfatii in cantitate mare impiedeca fixarea calciului in oase, ceea ce are consecinte dezastruoase asupra unui organism in crestere cum este cel al copilului;
  • nitratii si nitritii de sodiu si potasiu ( E 249, E 252) –  nitritii in cantitate mare sunt foarte toxici si pot determina probleme de respiratie; de asemnea este bine stiut rolul pe care il au in cresterea riscului de cancer gastric ( de stomac) prin transformarea in nitrozamine cu efecte toxice redutabile; nitritul de sodiu impiedeca dezvoltarea unei bacterii ce determina botulism si creste termenul de valabilitate a produsului respectiv
  • derivati ai acidului glutamic ( E620) – au fost incriminati ca factori ce contribuie la dezvoltarea de ADHD ( deficit atentional cu hiperactivitate la copii de toate varstele)
2. amidonul – desi teoretic a fost interzis printr-un ordin ( nr.975) inca se gaseste din belsug in compozitia mezelurilor; acesta este folosit deoarece retine multa apa si atunci creste greutatea produsului; nu se recomanda a se asocia cu proteine de origine animala deoarece determina balonare si accentuarea proceselor de putrefactie in colon, crescand astfel riscul de cancer de colon.
3. faina de soia – poate printre cele mai sanatoase ingrediente care exista in mezeluri; are insa un inalt potential alergenic
4. coloranti, arome sintetice – cu efecte adverse remarcabile, mergand de la diferite alergii alimentare pana la aparitia cancerelor in special de stomac si colon
5. glutamatul cunoscut pentru gustul sau bun este cel raspunzator de pofta cu care sunt consumate aceste alimente , contribuind din plin la aparitia obezitatii; sunt studii in urma carora s-a demonstrat ca acesta provoaca dependenta!!!
6. MDM – adica un intens proces de procesare a tendoanelor, pielitelor, grasimilor la  care se adauga tocatura de oase ( procesare intensa a carcaselor de pui)
7. sare si zahar in exces cu consecitele binecunoscute
Carnea pe care o contin aceste produse este in cantitate redusa si, frecvent este reprezentata de carne de calitate inferioara foarte bogata in grasimi, colesterol. Foarte grav este faptul ca de multe ori se foloseste carne alterata care prin reprocesare, fierbere, pasteurizare este servita spre consum. Nu o data au fost mediatizate aceste cazuri, poate tocmai din dorinta de a reduce consumul acestor produse.

Consecintele consumului de mezeluri
1. Obezitate – cu toate complicatiile ei ( ateroscleroza, boli de inima, hipertensiune arteriala,  DZ tip II afectare hepato -biliara, deformari osoase, etc)
2. Carente de vitamine si minerale
3. Cresterea alarmanta a riscului de cancer, in primul rand de stomac si colon dar procente semnificative se inregistreaza si pentru san, prostata, pancreas.
Chiar daca cantitatea nu este foarte mare riscul se cumuleaza iar efectele nedorite apar inca de la varste fragede; de exemplu un studiu efectuat in SUA a demonstrat o crestere a riscului de tumora cerebrala la copii ai caror mame au consumat in perioada de sarcina mezeluri

Ingrijorator este faptul ca se promoveaza la posturile de televiziune si, de cele mai multe ori ” eroii” sunt copii; la fel cum in multe gradinite si scoli ce au adoptat sistemul ” semiinternat” aceste produse se regasesc aproape zilnic in alimentatia copiilor nostri.

Haideti sa gasim impreuna solutii pentru a exclude aceste alimente macar din dieta copiilor, prin cresterea consumului de fructe si legume, de cereale integrale si lactate si bineinteles carne proaspata.

 

Spre exemplu nu mai oferiti copilului la scoala un sandwich cu salam; daca a servit micul dejun acasa este suficienta o gustare la ora 10-11 reprezentata de un fruct (banana, evenual mar, portocala); eliminati macar pentru o luna aceste produse din alimentatia dumneavoastra si sigur va veti simti mai bine si veti renunta definitiv la ale consuma.