HERNIA OMBILICALA

Hernia ombilicala reprezinta o afectiune frecvent intalnita la copii, chirurgul pediatru fiind de multe ori consultat pentru a o evalua si la nevoie trata.Desi defectul herniar este prezent de la nastere, spre deosebire de alte hernii prezente in copilarie o hernie ombilicala se poate vindeca fara necesitatea unei interventii chirurgicale.Totusi, aceste hernii nu se vindeca intotdeauna(aprox5%) si pot aparea complicatii care necesita interventie chirurgicala de urgenta(<0,2%).Intelegerea embriologiei, anatomiei,  incidentei, evolutiei si complicatiilor este importanta pentru chirurgul care trateaza aceasta afectiune la copii.

Ce este hernia ombilicala si de ce apare?

 

Cordonul ombilical contine de obicei doua artere, o vena, ductul omfalo-enteric,ramasite ale uracei si tesut conjunctiv.

Dupa nastere, inchiderea inelului ombilical este rezultatul interactiunilor complexe intre peretii laterali ai abdomenului care se pliaza inspre linia mediana, muschii drepti abdominali care fuzioneaza pe linia alba si contractia orificiului ombilical favorizata de fibrele elastice ale arterelor ombilicale obliterate.Proliferarea fibroasa a tesutului conjunctiv din regiunea ombilicala si stresul mecanic exercitat de contractia  muschilor drepti abdominali  contribuie la inchiderea orificiului ombilical.

 

Toate herniile ombilicale la copii sunt congenitale si apar ca o protuberanta prin inelul ombilical persistent.

Sacul herniar este reprezentat de peritoneu , care este frecvent aderent de dermul tegumentului ombilical.Defectul fasciei ombilicale poate varia de la cativa milimetrii la 5 cm sau mai mult.Marimea protruziei tegumentare nu este intotdeauna direct proportionala cu dimensiunile defectului fasciei.Uneori , defecte mici pot determina formatiuni gigante, alarmante pentru parinti..Este important sa palpam defectul fasciei prin reducerea blanda a continutului sacului herniar pentru a stabili daca interventia chirurgicala trebuie sau nu sa fie efectuata.

Care este frecventa cu care apare?

Incidenta herniei ombilicale in populatia generala variaza in functie de varsta, rasa, varsta gestationala si afectiuni coexistente.In Statele Unite, incidenta herniei ombilicale in randul copiilor de culoare cu varsta de pana la un an variaza intre 25% si 58%, pe cand in randul copiilor albi de aceeasi varsta incidenta este intre 2% si 18,5%.Copiii nascuti prematur si cu greutate mica la nastere prezinta o incidenta mai mare a afectiunii decat cei nascuti la termen(75% la cei cu greutatea la nastere intre 500 si 1500 de grame).Pacientii cu alte afectiuni precum sindromul Beckwith-Wiedeman, sindromul Hurler, trisomiile 13, 18 si 21,hipotiroidism congenital sau cei care necesita dializa peritoneala, prezinta o incidenta mai mare a herniei ombilicale.

Cum se trateaza?

Se cunoaste de multi ani ca herniile ombilicale se vor inchide spontan, prin urmare este sigur sa tinem pacientii sub observatie pana la varsta de 3-4 ani , varsta pana la care, de obicei,  apare inchiderea spontana a defectului.

Bandajele compresive si alte solutii de a mentine hernia redusa, nu grabesc inchiderea orificiului ombilical si pot cauza iritatii si ulceratii ale pielii, fiind astfel nerecomandate.Studii prospective, atat in randul populatiei albe, cat si in randul populatiei de culoare au demonstrat inchiderea spontana a orificiului ombilical in 83% pana la 95% pana la varsta de 6 ani.Alt studiu a aratat ca 50% din herniile persistente la copii pana la 5 ani se vor inchide pana la varsta de 11 ani.

Pericolul principal asociat cu  terapia conservatoare este reprezentat de posibilitatea aparitiei incarcerarii sau strangularii.Studiile efectuate au aratat ca aceste complicatii au o incidenta foarte mica, de 0,2 %.Pacientii cu defecte mici ale fasciei (0,5 pana la 1.5 cm) sunt mai predispusi la incarcerare, strangularea cu sau fara necroza intestinala fiind extrem de rara.

In general, imformand apartinatorii asupra semnelor si simptomelor incarcerarii (formatiune mai dura decat de obicei,  nerductibila prin presiune, agitatie, varsaturi, oprirea tranzitului  intestinal…), alaturi de consultul periodic, ar trebui sa asigure o perioda de observatie lipsita de riscuri, permitand inchiderea spontana.

In cazul in care pacientul necesita interventie chirurgicala, spitalizarea are o durata  de o zi sau doua.Incizia este semicirculara infraombilicala(smiley incision),se rezeca sacul herniar , iar fascia se sutureaza transversal cu fire nerezorbabile.Tegumentul se sutureaza cu fir intradermic, rezorbabil .Nu exista restrictii alimentare sau de orice alta natura.

SFATURI PENTRU PARINTI:

E posibil sa vi se propuna interventia chirurgicala chiar la varsta de un an sau doi.Sfatul meu e sa cereti o a doua opinie.Este foarte posibil sa nu fie nevoie de interventie si defectul sa se inchida spontan.Refuzati de asemenea bandajele compresive.Nu au absolut nici un efect.

 

Dr. Adrian Surd,

medic specialist chirurgie pediatrica

Clinica Chiurgie Pediatrica, Cluj-Napoca,

Tel:0740069239

 

 

 

11 Responses to HERNIA OMBILICALA

 1. geta labasan says:

  buna, am un copilas de 2luni si este nascut prematur la 33 de saptamani acum are o hernie ombilicala si nu stiu ce sa fac mi sa spus sa i pun bandaj ce sa fac? ma puteti sfatui?multumesc

 2. oana lina says:

  buna ziua!
  am un baiat de 4 ani care are hernie ombilicala. la un control recent medicul mi-a sugerat interventia chirurgicala. afecteaza starea de sanatate aceasta hernie sau este doar o problema de aspect?
  multumesc!

 3. Gogioiu Ana-aria says:

  Buna ziua si felicitari pentru activitatea dvs profesionala,pe care cu multa bunavointa o impartasitichiar si pe net!

  Am un baietel de 6 luni si jumatate, diagnosticat cu polip ombilical de un medic chirurg pediatru de la Spitalul Grigore Alexandrescu, care mi-a facut recomandarea ca la 2 saptamani de la vaccinul de 6 luni sa il prezint pe bebe din nou la spital,pentru interventie chirurgicala. mi-a descris viitoarea operatie in felul urmator (sper sa fiu destul de explicita): se va face o incizie dedesuptul ombilicului, se va presa polipul inspre interior si se va face excizia acestuia acolo,dupa care se va coase incizia. ar urma sa se dea tesutul excizat la analiza (biopsie).

  Avand in vedere ca fiul meu este perfect sanatos, cu exceptia acelei excrescente din centrul buricutului, care de altfel nu supureaza si nu il deranjeaza in niciun fel pemicut, atata doar ca se mareste, ajungand acum la cca jmatate de cm, as avea urmatoarele intrebari:
  + aceasta complicatie necesita interventie chirurgicala la asemenea varsta?
  +care ar fi riscurile amanarii acestei operatii?
  +pana la ce varsta se poate amana operatia fara riscuri?
  *operatia presupune anestezie totala?
  + CARE SUNT RISCURILE ANESTEZIEI LA VARSATA DE 6-7 LUNI?
  * VOI FI OBLIGATA SA NU IMI ALAPTEZ COPILUL UN NUMAR MARE DE ORE INAINTEA OPERATIEIEI?
  * felul in care mi-a fost descrisa viitoarea operatie este unicul mod de a se rezeca polipul?

  Am fost prea bulversta cand am primit vestea, pentru a pune toate aceste intrebari dnei dr care l-a vazut peAndrei, oricum voi incerca sa merg la un al doilea chirurg.
  Va multumesc anticipat pt raspuns.

 4. Elena says:

  Bun ziua. Fetiţa mea a fost diagnosticată cu hernia liniei albe la 1,5 ani, dar nu s-a retras. Acum are 3,1 ani şi a fost programată la operaţie. Consideraţi că am luat o decizie corectă sau mai puteam aştepta o eventuală retragere de la sine.
  Vă mulţumesc.

 5. muresan dana says:

  Am un baiat de 1 an si 7 luni, are buricul iesit in afara. Medicul pediatru a sugerat ca este posibil cazul unei hernii ombilicale care daca timp de 3 luni nu dipsare trebuie efectuat un consult de specialitate.
  Saptamana acesta solicit un bilet de trimitere de la dansul, urmand sa va contactez telefonic pentru a-mi face o programare pentru consultatie. Consultatia as viza sa o fac de preferinta in perioada 05-07.11.2013

  cu respect
  Muresan Dana

 6. alina says:

  buna ziua am o fetita de o luna depistata cu hernie ombilicala medicul neunatolog mi-a zis sa ii bac buricul inauntru peste care sa pun pansament ce parere aveti o ajuta cu ceva?

 7. maria says:

  Buna seara a un baiat de 2 ani si sa depistat hernie ombilicala si mi sa spus sai pun bandaj ortopedic si sa facem masaj, o sa ajute sa se retraga de la sine? Inca o intrebare daca da complicatii de exemplu la intestine si sunt restrictii anume la unele alimente?

  • Surd Adrian says:

   Bandajul este leac babesc. nu are nici o valoare.Rstricitii alimentare nu are, com plicatii nu pot sa apara………………………………trebuie urmarit pana la 4 ani

 8. Ungureanu Daniela says:

  Buna ziua,am o fetita de 2 ani si 4 luni si are o “minima hernie ombilicala”,mi s-a spus de catre medicul pediatru chirurg de ce nu am ajuns mai repede la consult,de ce numai acum?acum nu se mai poate face nimic si trebuie supravegheata 6 luni daca nu apar complicati voi reveni dupa aceea la consult,si doar dupa 6 ani se poate opera!?…nu am fost lamurita ceea ce inseamna aceasta hernie,din ce cauza a aparut,daca trbuie sa o protejez cumva,ea avand probleme cu constipatia…daca mergeam mai repede cu ce o ajuta pe fetita?ne-a mai spus ca bandajele nu au nici un efect…atunci cum o putea ajuta???…
  Nu am fost lamurita daca trebuie sa ma ingijorez,chiar daca am fost la un spital privat cu renume…
  MULTUMESC MULT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sitemap