Operatia de hernie inghinala rămâne una din cele mai frecvente interventii chirurgicale la pacienţii de vârstă pediatrică. Din experienta mea, cel mai frecvent sunt diagnosticate pana la varsta de 3 luni, insa pot fi diagnosticate si la copii cu varsta  de peste 10 ani.Varsta optima pentru interventia chirurgicala este intre 1 si 3 ani atunci cand nu apar complicatii.La cei cu hernii strangulate in antecedente interventia se efectueaza cat mai degraba cu putinta.Hernia inghinala afecteaza ambele sexe, fiind insa mult mai frecventa la baieti.

Ce este hernia inghinala?

Herniile inghinale indirecte sunt congenitale, tind să fie familiale şi se pot manifesta clinic la orice vârstă. Sunt mai frecvente la sexul masculin şi pot apărea sub forma unui scrot continand lichid care îşi modifică dimensiunile datorita neinchiderii si persistentei canalului peritoneo-vaginal.

 

Lichidul din jurul testiculului care persistă după varsta de  4-6 luni se consideră a fi cauzat de o comunicare cu cavitatea peritoneală; această comunicare este un sac herniar. Se rezerva termenul de “hidrocel” pentru hidrocelul izolat, observat adesea la nou-născut şi care se remite spontan. Hidrocele mai pot fi întâlnite şi la pacienţi vârstnici. Sunt uneori de cauză inflamatorie sau traumatică şi, cel mai adesea sunt autolimitante(se rezolva spontan, fara interventie din exterior).

Cum se manifesta?

 

O hernie inghinală la sexul masculin se poate prezenta ca o tumefacţie(umflare) deasupra pliului inghinal şi aproape de baza penisului sau se poate extinde în scrot .

 

 

 

 

La sexul feminin, protruzionarea(umflatura) survine în aproximativ acceiaşi zonă dar uneori se va orienta spre cranial, astfel încât tumefierea este simţită puţin mai sus (Fig. 3). Cel mai frecvent organ care ocupă sacul herniar la sexul feminin este ovarul.

 

 

Cum se diagnosticheaza?

De cele mai multe ori medicul de familie sau medicul pediatru este cel care ridica suspiciunea existentei unei hernii, diagnosticul acesteia fiind insa confirmat cu certitudine de medicul chirurg, singurul in masura sa stabileasca daca este sau nu nevoie de interventie chirurgicala.

Diagnosticul herniei inghinale poate fi dificil la copii şi sugari, deoarece sacul nu are întotdeauna conţinut. Poate fi de ajutor palparea cordonului spermatic unde acesta încrucişează tuberculul pubian. Rularea cordonului sub degetul examinatorului va evidenţia frecvent semnul “mănuşii de mătase“, care este o alunecare a deferentului şi a vaselor spermatice, când degetul face mişcări de dute-vino. Experienţa în palparea multor cordoane spermatice normale va permite diferenţierea cordonului un sac herniar .Semnul “mănuşii de mătase” poate fi simţit şi când există un lipom(acumulare de grasime) al cordonului. Deşi nu există deferent şi vase spermatice care să alunece în peretele sacului herniar la femeie, adesea medicul poate avea aceeiaşi senzaţie la palparea ariei corespunzătoare la sexul feminin.

Protruzionarea intestinului în sacul herniar prin inelele intern şi extern produce constricţia fluxului venos în viscerul herniat şi survine incarcerarea acestuia ca rezultat al tumefierii. Strangularea se produce dacă şi când presiunea arterială este depăşită şi începe procesul de necroză. Reducerea herniei este uşurată de apăsarea spre în jos pe peretele abdominal a degetelor chirurgului pentru a disloca intestinul proximal tumefiat. Astfel se creează o pâlnie prin care presiunea porţiunii inferioare a sacului herniar poate fi direcţionată pentru a readuce viscerul în poziţia sa normală în cavitatea abdominală. Încercările de a reduce hernia fără a crea acest efect de pâlnie au puţine şanse de reuşită. Uneori, este necesară o presiune susţinută pentru a repune viscerul în cavitatea abdominală dar se poate observa un progres prin diminuarea treptată fie a edemului fie a conţinutului de ansă intestinală captivă. O hernie care nu poate fi redusă, conţine probabil intestin serios compromis, deci trebuie eviate noi tentative de reducere sub anestezie. Este mai bine să fie explorat pacientul cu sacul de hernie plin, astfel încât ansa implicată să poată fi uşor inspectată înainte de a fi repusă în cavitatea abdominală.

Dacă chirurgul reuşeşte să reducă hernia, pacientul trebuie să fie programat pentru repararea herniei cam peste 48 de ore, oferindu-se edemului inghinal posibilitatea să se remită. La sexul feminin, reducerea ovarului este uneori foarte dificilă, întotdeauna dureroasă şi adesea lipsită de sens, fiindcă, pur şi simplu va “ţâşni” din nou în sacul herniar la un moment dat. Hernia inghinala la fetite cu sac herniar continand ovar, nereductibila, reprezinta o urgenta datorita  riscului de compromitere a fluxului sanguin si aparitiei necrozei ovariene.

Există o controversă în chirurgia pediatrică asupra celei mai bune metode pentru a determina dacă există o hernie şi de partea opusă celei unde este evidentă clinic. Explorarea părţii contralaterale este cea mai simplă cale de a determina prezenţa unui sac herniar iar dacă se găseşte unul, va trebui îndepărtat.Personal nu recomand de rutina efectuarea explorarii contralaterale decat atunci cand este evident ca exista o persistenta de canal peritone-vaginal sau peritoneolabial si pe acea parte.

Cand se intervine chirurgical?

Interventia chirurgicala trebuie efectuata cat mai devreme la micutii carora in sacul herniar s-au decelat viscere(organe) abdominale si in urgenta la cei cu hernie nereductibila, datorita riscului de compromitere vasculara si necroza organului din sacul herniar(ovar, intestin).

La pacientii cu persistenta de canal peritoneo-vaginal, respectiv peritoneo-labial, cu sac herniar ce nu are continut sau are continut lichidian, interventia se efectueaza in jurul varstei de un an, deoarece dupa aceasta varsta sansele ca acesta se se inchida spontan sunt  nule.

Interventia propriu-zisa consta in ligatura la baza a canalului si excizia sacului herniar, la baietei fiind necesara o atentie sporita in disectia ductului deferent si a vaselor spermatice de sacul herniar.Lezarea acestora poate duce la alterarea sau abolirea functiei testicolului de pe acea parte.Spitalizare are o durata de 1-2 zile, plaga se sutureaza cu fir intradermic rezorbabil pentru a evita discomfortul suprimarii firelor.

Ce complicatii pot sa apara?

  • Preoperator sau daca se refuza interventia chirurgicala poate aparea strangularea sau incarcerarea, uneori cu simptomatologie de ocluzie intestinala(agitatie, varsaturi, absenta tranzitului intestinal)cu posibila compromitere a vascularizatiei organului herniat.
  • Postoperator pot aparea hematome scrotale sau inghinale, seroame ale plagii care se rezolva spontan.
  • Recidiva este extrem de rara, mai frecvent la pacientii sub un an datorita dezvoltarii si implicit rezistentei  insuficiente a structurilor anatomice din regiunea inghinala.

Sfaturi pentru parinti:

  • daca aveti un baietel cu varsta sub un an si chirurgul va spune ca are hidrocel si va propune interventia chirurgicala, refuzati categoric, cu exceptia cazurilor in care acesta a crescut brusc in doar cateva zile iar micul pacient da senzatia unui oarecare discomfort.Chiar daca dimensiunile hidrocelului sunt uneori impresionante acesta are sanse mari sa dispara pana la varsta de un an.(nu reprezinta o urgenta);
  • daca aveti un copil cu hernie inghinala bilaterala si vi se propun 2 interventii chirurgicale refuzati categoric.In orice tara civilizata hernia inghinala bilaterala se trateaza intr-o singura sedinta.Se evita astfel o a doua anestezie(desi complicatiile anestezice sunt extrem de rare acestea exista si nu trebuie neglijate).Rezolvarea herniei intr-o singura sedinta nu dubleaza timpul interventiei.Trebuie avut in vedere ca inductia anesteziei si trezirea micului pacient dureaza uneori cat interventia in sine.De asemenea nu trebuie neglijat comfortul parintilor si a micului pacient,  evitand inca o internare si o a doua perioada de recuperare postoperatorie.Timpul de refacere a micului pacient  si vindecara plagii sunt aceleasi indiferent daca interventia este uni sau bilaterala.Acest sfat este valabil si in cazul Testicolului necoborat sau Ectopiei testiculare!!!!!


Dr. Adrian Surd,

medic specialist chirurgie pediatrica

Clinica Chiurgie Pediatrica, Cluj-Napoca,

Tel:0740069239