Rubeola este o boala infecto-contagioasa din categoria bolilor eruptive a carei frecventa s-a redus considerabil de cand s-a introdus vaccinarea in programul national(vaccinul ROR efectuat la implinirea varstei de 1 an si apoi rapeluri-revaccinari periodice).Cu toate acestea, in ultimul an au aparut numeroase cazuri de rubeola, mai ales in colectivitati si la bebelusii sub 1 anisor care inca nu au fost vaccinati. In general este o boala cu evolutie usoara insa pot sa apara diverse complicatii.Situatia cea mai severa este in cazul femeilor insarcinate deoarece infectia cu virusul rubeolei poate determina malformatii grave ale fatului.
De cine este produsa?
Rubeola este o infectie virala produsa de virusul rubeolic care se transmite foarte usor si care a dus la adevarate epidemii care surveneau periodic la cativa ani cu predilectie in timpul iernii si la inceputul primaverii.Virusul rubeolic este sensibil la caldura, solventi organici(produse de curatare si dezinfectie) insa rezista foarte bine la frig.
Cum se transmite?
Calea cea mai frecventa de transmitere este cea aeriana prin tuse, stranut, vorbire dar si prin contactul cu suprafete contaminate (jucarii, vesela,); in cazuri exceptionale exista si posibilitatea transmiterii pe cale sangvina(de exemplu daca exista rani deschise) ; de asemenea exista riscul de transmitere de la mama la fat (rubeola congenitala) daca infectia s-a produs in timpul sarcinii.
Perioada de incubatie (timpul scurs din momentul contactului cu virusul pana la aparitia primelor simptome) este in medie de 14-21 de zile.
De mentionat ca infectia se transmite inca inainte de aparitia simptomelor, facand foarte dificila preventia; de asemenea virusul poate fi detectat in faringe cu 5-7 zile inainte de aparitia simptomelor dar si la 7-10 zile dupa aparitia eruptiei. Din acest motiv este deosebit de importanta izolarea persoanelor bolnave pentru a preveni diseminarea infectiei(dupa 7 zile de la debutul eruptiei se considera ca persoanele infectate nu mai transmit virusul).
Perioada de maxima contagiozitate (riscul cel mai mare de infectie)este in momentul aparitiei eruptiei.
Cum se manifesta?
a)perioada de invazie:perioada in care virusul se inmulteste si determina simptome nespecifice, de multe ori sugestive pentru o infectie respiratorie si care in medie dureaza 2-3 zile:
- febra in general usoara (38-38,5C);
- cefalee (dureri de cap);
- indispozitie, iritabilitate,oboseala;
- dureri de gat, refuzul alimentatiei, tuse;
- inflamarea ganglionilor care devine maxima in momentul in care apare eruptia insa cresterea lor in dimensiuni apare cu 4-10 zile inainte de aparitia eruptiei; in general sunt afectati ganglionii din zona capului, cei submandibulari (de sub barbie), cei din partea laterala a gatului, din spatele urechilor, precum si cei din spatele gatului (occipitali), acestia din urma fiind cei mai sugestivi pentru diagnosticul de rubeola; ganglionii cresc in dimensiuni si sunt durerosi.Cresterea in dimensiuni a ganglionilor poate persista 2-4, uneori chiar 6 saptamani fiind considerati “primul si ultimul semn al bolii”
b)perioada de stare(eruptiva):
De obicei cand apare eruptia febra dispare iar simptomele se amelioreaza de la o zi la alta.
- Eruptia nu este una foarte caracteristica, debuteaza la nivelul fetei( prima date pe frunte si in spatele urechilor) si apoi se extinde progresiv pe trunchi(este foarte accentuata) si membre(mai difuza, nu foarte exprimata);sunt pete (macule) de culoare roz, de diferite dimensiuni, rotunde sau ovalare si care nu conflueaza decat in situatii rare cand sunt foarte numeroase; poate sa dispara in decurs de cateva ore insa frecvent persista 2-3 zile, rar 5 zile; dispar in ordinea in care au aparut.
- Artralgii (dureri articulare) prezente mai ales la femei iar rareori se asociaza o crestere usoara in dimensiuni a splinei sau chiar o hepatita tranzitorie.
Care este evolutia?
Evolutia in general este usoara, in rare situatii pot sa apara complicatii. Imunitatea dobandita este durabila (toata viata) chiar daca uneori sunt posibile reinfectii acestea au e evolutie foarte usoara(subclinica).
Ce complicatii pot sa apara?
In general boala evolueaza usor insa sunt situatii in care pot sa apara unele complicatii cele mai frecvente fiind:
- artrita rubeolica (mai ales la femei) sau chiar declansarea artritei idiopatice juvenile(AIJ);
- encefalita, encefalomielita;
- purpura tombocitopenica:apare foarte rar si se caracterizeaza prin scaderea dramatica a trombocitelor;
Cum se diagnosticheaza?
Cel mai important element sugestiv pentru diagnostic este contactul cu o persoana infectata; la acesta se adauga cresterea in dimensiuni a ganglionilor si prezenta eruptiei; sunt forme atipice care cu greu se diferentiaza clinic (doar prin consult, fara analize suplimentare) de formele usoare de scarlatina , rujeola, roseola infantum, manifestari alergice, etc.
Analize de laborator:
-cele mai specifice care confirma prezenta rubeolei sunt cele prin care se detecteaza prezenta anticorpilor de tip IgM sugetivi pentru o infectie acuta;
Care este tratamentul?
a) Masuri generale:
- izolare la domiciliu 7-10 zile;
- repaus la pat cu evitarea efortului fizic;
- hidratare corespunzatoare (apa, sucuri naturale de fructe, supe, ceaiuri);
- evitarea contactului cu femei insarcinate pentru a reduce la minim riscul de transmitere a infectiei.
b) Tratament simptomatic :
Fiind vorba de o infectie virala, tratamentul este doar acela de reducere a simptomelor si in primul rand a febrei.
Pentru scaderea temepraturii se folosesc preparatele pe baza de Ibuprofen(Nurofen, Ibalgin, Marcofen) sau Paracetamol(Panadol, Calpol, Eferalgan) iar in cazurile in care temperatura este foarte mare se poate apela la supozitoarele cu Algocalmin(Novocalmin) precum si la alte metode de reducere a temperaturii (bai racite progresiv, impachetari).Dozele se stabilesc intotdeauna de catre medic. Atrag inca o data atentia asupra ASPIRINEI care nu trebuie utilizata la copii din cauza riscului de sindrom Reye (apare foarte rar insa poate fi letal).
Care sunt modalitatile de prevenire?
Vaccinarea este singura masura profilactica si de aceea vaccinul impotriva rubeolei s-a inclus in programul national, prima doza administrandu-se la varsta de 1 an impreuna cu vaccinarea antirujeolica si antioreion(ROR); rapelul (revaccinarea) se efectueaza in campanii scolare in clasa I-a iar in clasa a VIII-a se revaccineaza doar fetele tocmai datorita efectelor secundare ale rubeolei in cazul in care apare la o femeie insarcinata. Subliniez inca o data: vaccinul ROR nu se asociaza cu autismul!!!
Femeile aflate la varsta fertila, inainte de programarea unei sarcini ar trebui sa-si efectueze o analiza(Anticorpi impotriva virusului rubeolei de tip IgM sugestivi pentru o infectie acuta, respectiv IgG-evidentiaza faptul ca acea femeie a trecut prin infectie) prin care sa se evidentieze daca au sau nu anticorpi care sa protejeze de o eventuala infectie in timpul sarcinii.Daca nu exista anticorpi se efectueaza vaccinarea.Se recomanda ca vaccinarea sa se efectueze cu minim o luna inainte de conceptie.
RUBEOLA CONGENITALA
Infectia cu virusul rubeolei este foarte periculoasa in timpul sarcinii, cu precadere in primul trimestru, cu atat mai periculoasa cu cat femeile insarcinate pot face forme atipice de boala care nu se manifesta cu eruptie si astfel infectia nu este diagnosticata.
Momentul infectarii este deosebit de important deoarece virusul se considera periculos atunci cand se formeaza organele embrionului(primele 3-4luni).
Virusul se transmite de la mama la fat prin placenta si “ataca” organele formate sau aflate in formare, fiind raspunzator de producerea a numeroase malformatii unele dintre ele declansand avorturi spontane. Daca nu se produce avortul spontan, sarcina evolueaza bine de obicei nasterea este la termen insa copilul este slab dezvoltat (greutate si lungime sub valorile normale).
Riscul ca un copil sa se nasca cu malformatii daca mama a contactat rubeola in timpul sarcinii este cuprins intre 20% (daca infectia s-a produs dupa luna a 3-a de sarcina), pana la aproape 100% daca infectia se produce in prima luna de sarcina.
Cele mai frecvente malformatii care apar sunt:
- cataracta congenitala, frecvent bilaterala;
- surditatea;
- malformatii cardiace, osoase, musculare, digestive;
- afectare hematologica;
- retard psiho-motor.
In general daca se contacteaza rubeola in timpul sarcinii, se recomanda avortul terapeutic.
buna! Pot sa mananc seminte de floarea-soarelui daca am rubeola?
Rubeola este o infectie in care regimul alimentar nu este unul restrictiv; trebuie sa fie multe lichide, fructe si legume pentru a creste capacitatea de aparare a organismului.
buna ziua , fetita mea in varsta de 5 ani are rubeola ,ia aparut pe tot corpul iar eu abia am aflat ca sunt insarcinata ce se poate intampla sa spuinem ca sarcina nar fii mai mare de o luna de zile dar cert este ca testul a iesit pozitiv
Buna ziua,
Rubeola contactata in timpul sarcinii, mai ales in primul trimestru de sarcina este foarte periculoasa, riscul de aparitie a malformatiilor congenitale fiind foarte mare, asta desigur daca dvs nu sunteti vaccinata sau nu ati facut rubeola pana acum. Recomandarea mea este sa luati legatura cu medicul care urmareste sarcina, el fiind cel care va va recomanda investigatii suplimentare si va stabili conduita terapeutica viitoare.
Buna! Pot sa ma spal pe cap daca inca mai am ganglionii umflati de la rubeola? Multumesc.
Buna seara,
Ganglionii din rubeola sunt practic primul si ultimul semn al bolii, fiind ultimii care dispar uneori chiar la 2-3 saptamani de la disparitia eruptiei; in consecinta puteti sa va spalati fara a exista vreo contraindicatie in acest sens.
Multumesc !
Buna ziua,
Este posibil ca bebelusul meu in varsta de aproape 8 luni sa aibe rubeola insa fara ganglioni umflati?
totul s-a intamplat exact cum este scris in articol, mai putin ganglionii umflati. timp de trei zile a avut febra 38-39, a patra zi a erupt iar febra a disparut. astazi este a cincea zi, iar bubitele au inceput sa dispara de pe fata si gat, iar cele de pe burtica s-au modificat putin, sunt ca niste pete; in rest nu mai are nici un alt simptom. i am administrat paracetamol supozitor cand febra depasea 38 ( o data-de doua ori pe zi). mai este nevoie sa mergem la medic? mi e teama sa nu contaminam si copilasii de acolo daca am dreptate si are rubeola.
va multumesc mult!
Buna ziua,
Poate sa fie vorba despre rubeola chiar daca nu au aparut ganglionii sau poate fi o alta infectie virala cu exantem(eruptie);cu certitudine diagnosticul de rubeola se poate formula abia dupa efectuarea analizelor de sange care insa nu se recomanda de rutina, mai ales daca evolutia este una favorabila.
Buna Ziua,
Ieri mi-a aparut eruptia pe corp.As putea sa ma spal pe cap?
Buna ziua,
Ca sa va raspund mi-ar fi de folos cateva detalii legate de eruptie, de alte simptome asociate, de varsta, etc.
In cazul rubeolei este indicat sa faci baie?
Si ce alimente sunt permise in cazul adultilor?
Baia este bine sa se amane pe durata eruptiei; in privinta regimului alimentar daca nu sunt alte boli asociate nu este necesara nicio restrictie; doar consum crescut de lichide pentru hidratare corespunzatoare si multe fructe si legume pentru a creste rezistenta organsimului.
cat trebe sa stau an casa daca am rubeola?:(:(:(
Rubeola se considera a fi contagioasa pana la disparitia eruptiei,recomandandu-se izolarea la domiciliu pentru a nu raspandi infectia.Multa sanatate!
Buna ziua! AM FACUT rubeola astazi 31-mar-2012 iar sapatamana trecuta duminica seara sa umflat ganglion de la urechea dreapta foarte tare iar tocmai azi 31 au aparut petele luni dim aveam o durere in partea dreapta a gatului si am luat ospen(antibiotic) vineri l-am intrerupt pentru ca nu mai aveam dureri in gat poate afecta cu ceva pentru ca am luat in zilele acestea antibiotic pentru gat ? ASA mai avea o singura intrebare ce regim trebuie sa tin daca pot manca orice va multumesc mult..
Buna ziua,
In rubeola nu e necesar regim alimentar, eventual suplimentarea dietei cu legume si fructe pentru a creste capacitatea de aparare a organismului. Cat despre tratamentul antibiotic, acesta nu influenteaza evolutia bolii, rubeola fiind o infectie virala.
va multumesc petele,bubele in cat timp pot disparea asta este a 2a zi ?
In mod normal dureaza cateva zile,foarte rar se ajunge la o saptamana.Multa sanatate!
va multumesc mult..
buna ziua, in clasa la mine sunt deja 5 cazuri de rubeola.suntem clasa a12a.mie imi e teama sa nu am si eu rubeola tin sa spun ca nu am avut niciun fel de astfel de boala (pojar,varsat de vant) pana acum.asera a inceput sa ma manance piele pe picioare si mi-a aparut cateva blande foarte putine.pot face ceva sa nu imi apara sau nu sunt motive sa ma tem?
Buna ziua,
Riscul de a contacta rubeola este scazut semnificativ daca a existat vaccinare impotriva rubeolei in antecedente.Prea multe nu mai aveti de facut in acest moment, deoarece prin declansarea infectiei la alti colegi ati fost expusa virusului;daca ati fost vaccinata riscul de a dezvolta boala este minim.
Buna ziua, sunt insarcinata in 38/39 saptamani, iar sotul are rubeola, eu am facut analizele (toxoplasmoza si cytomegalovirus)in primul trimestru de sarcina iar IgG era pozitiv si IgM negativ. Exista vreun risc pentru fat in aceasta perioada a sarcinii?
Buna ziua,
Analizele care le-ati efectuat nu sunt pentru detectarea anticorpilor impotriva virusului rubeolic.Rubeola este periculoasa daca este contactata in primul trimestru de sarcina, atunci cand organele sunt in formare si,se asociaza frecvent cu malformatii diverse. La 38/39 de saptamani, bebelusul este gata sa paraseasca burtica mamei, avand toate organele formate, deci infectia nu poate afecta structura acestora. Daca dumneavoastra nu ati facut rubeola si/sau nu ati fost vaccinata, deci nu aveti anticorpi impotriva virusului aveti sanse mari sa o contactati si,inplicit sa o transmiteti bebelusului.Esential este insa ca diagnosticul de rubeola la sotul dvs sa fie confirmat prin analize de laborator si nu doar prin examen clinic.Va doresc sa aveti parte de o nastere usoara si sa ajungeti cu bine acasa.
Fiica mea de 15 ani a facut rubeola. Pot sa-i dau in continuare fierul pentru anemie sau sa intrerup in aceasta perioada?
Buna ziua.
De 5 zile am rubeola, adica, observ ca bubitele dispar, dar eu vreau sa fac baie .. ma simt nespalata de un secol. doctorita mi-a spus sa nu ies din casa 2 saptamani. dar eu as vrea sa ma duc sapt viitoare la ziua unei prietene si nu prea sunt sigura daca o sa mai fiu contagioasa.
Buna seara,
Atata timp cat inca bibitele exista trebuie sa va izolati, virusul inca se transmite si fiind in cunostinta de cauza trebuie sa-i protejati pe cei din jur.Va doresc insanatosire grabnica!
Buna seara,
Am inteles ca la rubeola nu este nevoie de un anumit regim alimentar, ci doar de mai multe legume/fructe? Va intreb, deoarece doctorul de la boli infectioase mi-a recomandat sa nu manac oua, dulciuri sau alimente excitabile (cum ar fi ardei, piper, sare, condimente…). Exista sau nu restricti in alimentatie in perioada eruptiei?
Multumesc!
Buna ziua,
Pentru un organsim sanatos nu exista restrictii si doar cateva mentiuni:cat mai multe legume si fructe pentru a creste capacitatea de aparare a organismului, hidratare suplimentara,vitamina C si, obligatoriu izolare la domiciliu.
Buna ziua!
Am facut analizele pt anti rubella .Primul rezultat a fost igg 327.0 Ui/ml , ( >=10 pozitiv) si igm 1,60 ( >=1,1 pozitiv), iar al 2 lea igg 1581 (mai mare decat 10 -reactiv.) igm 0,29 (mai mic decat 0.8 non-reactiv). Am facut si testul de aviditate : 84,05% (> 40% aviditate crescuta).Sunt insarcinata in 12 saptamani.Am avut rubeola in copilarie iar acum nu am avut nici un simptom. Am inteles ca daca este o reinfectie nu e periculoasa pt fat.Va rog sa imi spuneti parerea dvs. multumesc
Buna ziua,
In urma testului de aviditate facut care evidentiaza valori crescute se poate exclude o infectie cu virusul rubeolei in ultimele 3 luni; sunt foarte multe rezultate fals pozitive in determinarea IgM si IgG, iar acest test de aviditate este cu specificitate mult mai mare comparativ cu dozarea anticorpilor.
nu avorta sub nici o forma,medicii dermatologi,geneticinenii de fetusi,si ginecologii din belgia nu recomanda avortul in caz de rubeola sau varicela,nu afecteaza fatul,asa mi s-a zis,doctorii romani recomanda avortul fiind neinformati,in strainatate nu se face asa ceva,si ce crezi,nici un copil nu s-a nascut mort sau malformat din cauza acestor infectii,eu am 5 saptamani de sarcina si varicela,cei din romania mi-au zis sa avortez,cei din belgia mi-au zis sa nu il dau afara,ca nu afecteaza sarcina,nu exista asa ceva,ei nu au nici un caz de asa ceva,au date concrete care sunt in masura sa nu se practice avortul pt asa ceva,copilul se va naste sanatos,nu face prostia asta,mi-au zis ca daca voi avorta spontan va fi din cauza altor probleme ginecologice dar nu din cauza asta,dar daca nu s-a intamplat pana acum,nu se va intampla nici de acum in colo,i-a vitamine si ulei de peste cu dha si totul va fi bine,eu nici macar nu i-au pastile pt varicela,sau ceva,pt ca geneticianul a zis ca tocmai medicamentele pt astfel de boli provoaca avort sau malformatii,lasa infectia sa se consume normal,tu doar pune pe bubite ceva sa le arda si atat,nu introduce pe cale orala nimic,succes!
buna ziua,azi dimineata am aflat ca sunt insarcinata,testul a iesit pozitiv,iar la cateva ore mi-au iesit basicute cu lichid transparent pe fata gat,burtica,nu ma mananca,nu am febra,doar obosesc repede,nu tusesc,nu sunt racita,nu imi curge nasul,si nici in gat nu ma doare,mama imi zice ca am avut varsat de vant cand eram mica,dar numai stie sigur daca chiar era varsat de vant,as vrea sa stiu daca cumva e vreo boala grava,imi doresc comilul foarte mult si nu as vrea sa am vreo boala a copilariei,pt ca nu vreau sa avortez in nici un caz,daca am varicela sau rubeola,nu pot face ceva acum in primele zile ca sa imi salvez copilul,mentionez ca locuiesc in belgia,si aici desi le-am spus doctorilor care e problema m-au programat peste o luna,din lipsa de timp,multumesc si astept un raspuns urgent,peste doua saptamani voi veni in tara la nunta prietenei mele,si am 4 prietene care sunt si ele insarcinate,si nu as vrea sa le infectez,se poate sa fie o infectie alimentara, sau o sarcina toxica?
Am un baietel de 5 ani,caruia de 2-3 zile i-au aparut bubitele rubeolei.Ce vreau sa va intreb e daca saptamana viitoare poate face o operatie pt ca nu v-am spus,are o tumora la cap .OFF!!
Buna ziua,
Imi pare rau de situatia prin care treceti; referitor la momentul operatiei, medicul va examina copilasul, ii va face analize si doar atunci va decide cand este oportun sa se faca operatia. Va doresc sa treceti cu bine peste si sa aveti parte numai de sanatate!
devreme ce nu mi s-a raspuns si mie la problema,am aflat in cele din urma ca am varicela,si ca nu e nevoie sa avortez,atat dermatologul,geneticianul de fetusi cat si ginecologul,au zis ca varicela nu face rau fetusului,indiferent de sarcina,si ca pot sa il pastrez,iar medicii care mi-au zis sa avoertez un incopetenti s-au neinformati,cu privire la varicela si sarcina,fetelor nu avortati daca aveti varicela indiferent de trimestrul sarcinii,locuind in belgia,am fost la multi dermatologi,si cei enumerati mai sus,si mi-au confirmat ca exista date stiintifica in care se spune ca varicela nu ataca fatul sub nici o forma! sper sa ia aminte si alte mamici si sa nu ucida copilul nevinovat care se va naste perfect sanatos! multumesc pentru ajutor!
Buna ziua,
In general raspund tuturor comentariilor insa in masura in care timpul imi permite; eu nu as fi atat de radicala si as lasa medicii sa investigheze sarcina si eventualele complicatii care pot fi date de diferite infectii. In astfel de cazuri nu se poate generaliza, stiut fiind faptul ca, fiecare organism este unic si ceea ce se aplica la o persoana nu este valabil si pentru celelalte. Cel mai indicat este sa se faca analize, sa se urmareasca atent sarcina si, abia apoi pot fi stabilite niste concluzii. Mai mult avortul terapeutic este o recomandare medicala, nimeni nu poate impune acest lucru; parintii sunt informati asupra potentialelor pericole care pot exista si, sunt SINGURII care decid, repet in urma unei informari corecte si obiective.
Fetita mea de 12 luni a avut febra 3-4 zile(a luat antitermice), a inceput sa refuze atat hrana solida cat si laptele, medicul prescriindu-i amoxicilina. Dupa o zi de antibiotic au inceput sa ii apara mici eruptii, initial le-am observat la nivelul scutecului, extinzandu-se atat pe burtica, cat si pe spate. La nivelul fetei nu are nimic dat pe gat si barbie este plina. Ganglionii din spatele gatului sunt mariti. Eruptia nu am luat-o in seama pentru ca ea are dermatita atopica si initial am crezut ca e o iritatie, dar e prea extinsa acum. In cazul in care este rubeola..are ceva daca ia si antibiotic? Intreb acest lucru pentru ca i-am facut si sumarul de urina si urocultura si pe sumar au aparut leucocite, proteine, hematii(semne de infectie), urocultura in schimb nu este gata.
Buna ziua,
Dupa descriere, cred ca mai degraba este vorba despre roseola infantum(http://www.pediatrucluj.ro/2012/03/24/roseola-infantum-a-sasea-boala-eruptiva/); de asemenea poate fi luata in calcul si o alergie la antibiotic(daca nu a mai primit amoxicilina pana acum); nu este de eliminat nicio infectie urinara; cel mai indicat este sa asteptati rezultatul uroculturii pentru a exclude infectia urinara.
Daca am rubeola pot face baie?unii imi spun ca da unii spun ca nu.Dupa 3-4 zile mi-am dat seama ca am,mi-a aparat la inceput pe maini,si nu am bagat de seama dupa pe picioare si restul corpului.Azi dimineata am fost la doctorul de familie si mi-a spus ca 5 zile sa nu ies din casa,si sa ma dau cu un unguient si sa iau paracetamol.
Buna ziua,
In rubeola se poate face baie; este foarte importanta insa izolarea pentru a limita raspandirea bolii. Multa sanatate va doresc!
Buna ziua,
Am 10 saptamani de sarcina si recent,in urma analizelor de sange am aflat k as avea rubeola.Am repetat analizele si s-a descoperit k am contactat-o acum 4 luni de zilecu cca.2 luni inainte s raman gravida).Nu s-a manifestat in nici un fel,nici febra,nici bubite..am fost total socata!Medicul de la boli infectioase mi-a spus k nu ar trebui sa fi afectat fatul,infectia fiind inainte de sarcina,dar nu ma asigura k acesta s fie neafectat 100%.Va rog din suflet sa-mi raspundeti,am nevoie de kt mai multe pareri….ar exista un procentaj kt de mic k fatul sa dezvolte malformatii congenitale?
Buna ziua,
Daca rubeola a fost contactata cu 2 luni inainte de sarcina cel mai probabil fatul nu este afectat; rubeola este periculoasa daca este contactata in timpul sarcinii cand virusul afecteaza produsul de conceptie; daca infectia s-a produs cu 2 luni anterior, anticorpii s-au format deja iar virusul a fost neutralizat; nu se poate stabili 100% acest aspect insa coroborarea analizelor cu ecografia morfofetala poate oferi informatii suplimentare. Va doresc sarcina usoara si un bebe sanatos si voinic!
Buna ziua.Sunt insarcinata in 24 de saptamani si am intrat in contact cu un copilas bolnav de rubeola.Am anticorpi la aceasta boala , dar vreau sa stiu daca mai trebuie sa imi fac griji sau nu.Va multumesc.
Buna ziua,
Daca sunt anticorpi in principiu nu este niciun fel de problema, acestia “isi vor face treaba” si vor evita virusul; oricum, specificati acest aspect si medicului care va urmareste sarcina.
Va doresc sarcina usoara in continuare si un bebe sanatos si voinic!
Buna seara. Am um baiat de 9 luni si in urma cu o sapt a facut roseola, dupa spusele medicului. Intrebarea mea este rc e posibil sa fi facut roseola si febra doar 38,5..eu banuiesc rubeola febra nefiind asa mare si eruptia aparand exact ca in descrierile dvs. O alta intrebare: de ce.in locul eruptiei pe fata,frunte si sub urechi au ramas zgrabunte iesite in relief fara coloratie, adica sunt culoarea pielii? Multumesc mult
Buna ziua,
Recomandarea mea este sa aveti incredere in medic care, cu siguranta a examinat copilasi atat cu roseola cat si cu rubeola; in infectiile eruptive de multe ori eruptia nu este una caracteristica si, deseori este posibil nici sa nu putem stabili cu exactitate despre ce anume este vorba; as inclina si eu spre roseola, mult mai frecventa decat rubeola; la urma urmei, oricare ar fi fost, important este ca evolutia sa fie una buna, nu ne ajuta cu absolut nimic daca stim ca a fost sau nu rubeola. Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua! Am un baietel de 1 an si 2 saptamani care in urma cu o luna a facut febra 3 zile am fost la pediatru si a spus ca are rosu in gat dar nu este foarte rosu si i a dat panadol,nurofen si picaturi de nas desi nu avra nasul infundat si nici nu a tusit.Luni cand sa i fac baita am observat o eruptie doar pe trunchi si putin pe fata care a persistat pana miercuri cand am fost la pediatru. Cand la vazut pediatru a spus ca este vorba de o viroza eruptiva dar mie imi este teama sa nu fi fost vorba de rubeola pentru ca nu am facut vacinul de 1 an la recomandarea pediatrului care a spus sa l facem la 1 si 6 luni. Temerea mea este ca daca ar fi fost vorba de rubeola mai pot sa l vacinez? Trebuie sa i fac analize de sange sa imi confirm temerea!? Nu stiu ce sa fac. Multumesc frumos!
Buna ziua,
Nu cred sa fi fost rubeola, aceasta este mult mai putin frecventa decat alte viroze eruptive(pe primul loc, bazandu-ma pe cazuistica mea as situa roseola infantum); si daca ar fi fost rubeola, vaccinarea se poate face fara probleme, nu sunt necesare analize suplimentare. Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari,le astept cu drag!
Buna ziua,sunt însărcinată in 7 saptamâni si puțin,mi am făcut analizele si am primit următoarele rezultate : Rubeola lgG 57,5 / Rubeola lgM <10,0 ….Taxoplasma lgG 62,9 / Taxoplasma lgM 4,63 …..Cytomegalovirus lgG 59,3 / Cytomegalovirus lgM 10,1.Va rog sa mi Spune-ți dacă trebuie sa mi fac probleme si cum pot sa interpretez acest rezultat vis a vis de dezvoltarea sarcinii ? Cu respect si mulțumiri .
Buna ziua,
Medicul care supravegheaza sarcina este cel mai in masura sa va ofere informatii suplimentare; prezenta IgG pt toate categroiile semnifica faptul ca aveti anticorpi(mai exact ati trecut prin infectiile respecetive); oricum, parerea ginecologului este suverana; va doresc sarcina usoara si bebe sanatos si voinic!
Buna ziua,
Sunt gravida in 20 de saptamani, iar baietelul meu de 1 an si 4 luni a facut rubeola. A fost examinat de dr pediatru, dar dansa oscila intre rubeola (desi este vaccinat si nu a intrat in colectivitate) si roseola infantum. Ne-a zis sa stam acasa izolati, fara a mai face baietelului analize de sange sa stabilim ce este exact. Daca este rubeola, eu am anticorpi, deci in principiu am inteles ca nu ar trebui sa imi fac griji ptr sarcina mea. Dar, daca este o alta boala contagioasa, ce ma sfatuiti sa fac? poate sa afecteze fatul daca e vorba de altceva. Va rog frumos sa imi raspundeti, sunt ingrijorata. Multumesc anticipat!
Buna ziua,
Putin probabil sa fie rubeola, mai degraba roseola infantum sau o alta viroza eruptiva; pentru rubeola intradevar nu aveti de ce sa va faceti griji daca sunt anticorpi; nici in cazul roseolei nu ar trebui sa fie probleme, sarcina oricum e destul de avansata si riscul de eventuale consecinte(malformatii, etc) este foarte mic, organele fiind deja diferentiate; oricum, de discutat cu medicul ginecolog in aceasta privinta. Va doresc sarcina usoara si un bebe sanatos si voinic.
Va multumesc frumos! Sa aveti o zi frumoasa.
Buna ziua,
am un baiat de 3 ani si 5 luni care nu a fost vaccinat impotriva rujeolei.Acum as vrea sa ii administram vaccinul, dar a facut varicela.Dupa cat timp de la vindecarea varicelei se poate administra vaccinul?
Va multumesc.
Buna ziua,
Trebuie sa existe o perioada de minim 5-7 zile de la sfarsitul unei boli contagioase; varicela este o boala care “subrezeste” putin organismul, motiv pentru care, personal as recomanda vaccinul la cel putin 2-3 saptamani de la disparitia crustelor. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua ,va rog să ma ajutați cu un răspuns cat mai urgent posibil am un nepoțel de 2 ani împliniți in 19 feb anul acesta ,nu l-am făcut vaccinul ROR fiind mai mult bolnav ,as vrea sa il vaccinez luna viitoare dar de poate săi dau vitamine pt pofta de mâncare ,nu mănâncă mai deloc ,pot săi dau Polivital? E voie ?
Buna ziua,
Vaccinul puteti sa-l faceti linistita; legat de pofta de mancare, e necesar un consult medical in care sa fie evaluata crestere si dezvoltarea; in urma consultului, medicul va stabili daca e cazul de investigatii suplimentare(daca sunt suspiciuni de carente) si/sau tratamente, in functie si de regimul alimentar al copilului; nu administrati vitamine doar daca acestea sunt necesare(obiectiva carenta prin analize de sange).Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Bună ziua,
În primul rand îmi cer scuze pentru mesaj, va fi mai lungut, și va mulțumesc pentru pagina creată, ajuta foarte mult. Noi nu locuim în România, suntem în Germania, am un bebeluș de 11 luni, săptămâna trecută joi, vineri, și sâmbătă (2,3,4 martie) a avut un pic de temperatura 38 -38,5 oscilanta, adică acum avea 38,5 îi dădeam nurofen,apoi peste 4 ore scădea la 37,5-37,7 apoi iar crestea. După 3 zile, adică duminică i-au apărut câteva punctulețe roșii pe piele, luni au și mai multe și s – au extins iar astăzi (7martie) sunt și mai multe, pe tot spatele, pe burtă, pe fata și un pic pe picioare (în zona gleznelor. Am fost cu el la pediatru dar mi-a spus ca nu ar fi rubeola și ca cică așa ies pe piele burbonele după câteva zile de febra. Mie îmi e greu sa cred așa ceva dar nu sunt doctor și de aceea va de părerea dumneavoastră.
Va mulțumesc anticipat.
Buna ziua,
Dupa descriere pare a fi roseola infantum; daca nu, o alta viroza eruptiva care cel mai probabil nu mai pune niciun fel de probleme, in general aparitia bubelor indica finalul infectiei; in cazul in care eruptia se extinde sau apar alte simptome e necesara o reevaluare medicala. Va multumesc din suflet pentru aprecieri iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Mulțumesc mult pentru răspuns. Bubițele au trecut și nu au mai apărut alte simptome.