Rubeola este o boala infecto-contagioasa din categoria bolilor eruptive a carei frecventa s-a redus considerabil de cand s-a introdus vaccinarea in programul national(vaccinul ROR efectuat la implinirea varstei de 1 an si apoi rapeluri-revaccinari periodice).Cu toate acestea, in ultimul an au aparut numeroase cazuri de rubeola, mai ales in colectivitati si la bebelusii sub 1 anisor care inca nu au fost vaccinati. In general este o boala cu evolutie usoara insa pot sa apara diverse complicatii.Situatia cea mai severa este in cazul femeilor insarcinate deoarece infectia cu virusul rubeolei poate determina malformatii grave ale fatului.

De cine este produsa?

Rubeola este o infectie virala produsa de virusul rubeolic care se transmite foarte usor si care a dus la adevarate epidemii care surveneau periodic la cativa ani cu predilectie in timpul iernii si la inceputul primaverii.Virusul rubeolic este sensibil la caldura, solventi organici(produse de curatare si dezinfectie) insa rezista foarte bine la frig.

Cum se transmite?

Calea cea mai frecventa de transmitere este cea aeriana prin tuse, stranut, vorbire dar si prin contactul cu suprafete contaminate (jucarii, vesela,); in cazuri exceptionale exista si posibilitatea transmiterii pe cale sangvina(de exemplu daca exista rani deschise) ; de asemenea exista riscul de transmitere de la mama la fat (rubeola congenitala) daca infectia s-a produs in timpul sarcinii.

Perioada de incubatie (timpul scurs din momentul contactului cu virusul pana la aparitia primelor simptome) este in medie de 14-21 de zile.

De mentionat ca infectia se transmite inca inainte de aparitia simptomelor, facand foarte dificila preventia; de asemenea virusul poate fi detectat in faringe cu 5-7 zile inainte de aparitia simptomelor dar si la 7-10 zile dupa aparitia eruptiei. Din acest motiv este deosebit de importanta izolarea persoanelor bolnave pentru a preveni diseminarea infectiei(dupa 7 zile de la debutul eruptiei se considera ca persoanele infectate nu mai transmit virusul).

Perioada de maxima contagiozitate (riscul cel mai mare de infectie)este in momentul aparitiei eruptiei.

Cum se manifesta?

a)perioada de invazie:perioada in care virusul se inmulteste si determina simptome nespecifice, de multe ori sugestive pentru o infectie respiratorie si care in medie dureaza 2-3 zile:

  • febra in general usoara (38-38,5C);
  • cefalee (dureri de cap);
  • indispozitie, iritabilitate,oboseala;
  • dureri de gat, refuzul alimentatiei, tuse;
  • inflamarea ganglionilor care devine maxima in momentul in care apare eruptia insa cresterea lor in dimensiuni apare cu 4-10 zile inainte de aparitia eruptiei; in general sunt afectati ganglionii din zona capului, cei submandibulari (de sub barbie), cei din partea laterala a gatului, din spatele urechilor, precum si cei din spatele gatului (occipitali), acestia din urma fiind cei mai sugestivi pentru diagnosticul de rubeola; ganglionii cresc in dimensiuni si sunt durerosi.Cresterea in dimensiuni a ganglionilor poate persista 2-4, uneori chiar 6 saptamani fiind considerati “primul si ultimul semn al bolii”

b)perioada de stare(eruptiva):

De obicei cand apare eruptia febra dispare iar simptomele se amelioreaza de la o zi la alta.

  • Eruptia nu este una foarte caracteristica, debuteaza la nivelul fetei( prima date pe frunte si in spatele urechilor) si apoi se extinde progresiv pe trunchi(este foarte accentuata) si membre(mai difuza, nu foarte exprimata);sunt pete (macule) de culoare roz, de diferite dimensiuni, rotunde sau ovalare si care nu conflueaza decat in situatii rare cand sunt foarte numeroase; poate sa dispara in decurs de cateva ore insa frecvent persista 2-3 zile, rar 5 zile; dispar in ordinea in care au aparut.







  • Artralgii (dureri articulare) prezente mai ales la femei iar rareori se asociaza o crestere usoara in dimensiuni a splinei sau chiar o hepatita tranzitorie.

Care este evolutia?

Evolutia in general este usoara, in rare situatii pot sa apara complicatii. Imunitatea dobandita este durabila (toata viata) chiar daca uneori sunt posibile reinfectii acestea au e evolutie foarte usoara(subclinica).

Ce complicatii pot sa apara?

In general boala evolueaza usor insa sunt situatii in care pot sa apara unele complicatii cele mai frecvente fiind:

  • artrita rubeolica (mai ales la femei) sau  chiar declansarea artritei idiopatice juvenile(AIJ);
  • encefalita, encefalomielita;
  • purpura tombocitopenica:apare foarte rar si se caracterizeaza prin scaderea dramatica a trombocitelor;

Cum se diagnosticheaza?

Cel mai important element sugestiv pentru diagnostic este contactul cu o persoana infectata; la acesta se adauga cresterea in dimensiuni a ganglionilor si prezenta eruptiei; sunt forme atipice care cu greu se diferentiaza clinic (doar prin consult, fara analize suplimentare) de formele usoare de scarlatina , rujeola, roseola infantum, manifestari alergice, etc.

Analize de laborator:

-cele mai specifice care confirma prezenta rubeolei sunt cele prin care se detecteaza prezenta anticorpilor de tip IgM sugetivi pentru o infectie acuta;

Care este tratamentul?

a) Masuri generale:

  • izolare la domiciliu 7-10 zile;
  • repaus la pat cu evitarea efortului fizic;
  • hidratare corespunzatoare (apa, sucuri naturale de fructe, supe, ceaiuri);
  • evitarea contactului cu femei insarcinate pentru a reduce la minim riscul de transmitere a infectiei.

b) Tratament simptomatic :

Fiind vorba de o infectie virala, tratamentul este doar acela de reducere a simptomelor si in primul rand a febrei.

Pentru scaderea temepraturii se folosesc preparatele pe baza de Ibuprofen(Nurofen, Ibalgin, Marcofen) sau Paracetamol(Panadol, Calpol, Eferalgan) iar in cazurile in care temperatura este foarte mare se poate apela la supozitoarele cu Algocalmin(Novocalmin) precum si la alte metode de reducere a temperaturii (bai racite progresiv, impachetari).Dozele se stabilesc intotdeauna de catre medic. Atrag inca o data atentia asupra ASPIRINEI care nu trebuie utilizata la copii din cauza riscului de sindrom Reye (apare foarte rar insa poate fi letal).

 

Care sunt modalitatile de prevenire?

Vaccinarea este singura masura profilactica si de aceea vaccinul impotriva rubeolei s-a inclus in programul national, prima doza administrandu-se la varsta de 1 an impreuna cu vaccinarea antirujeolica si antioreion(ROR); rapelul (revaccinarea) se efectueaza in campanii scolare in clasa I-a iar in clasa a VIII-a se revaccineaza doar fetele tocmai datorita efectelor secundare ale rubeolei in cazul in care apare la o femeie insarcinata. Subliniez inca o data: vaccinul ROR nu se asociaza cu autismul!!!

Femeile aflate la varsta fertila, inainte de programarea unei sarcini ar trebui sa-si efectueze o analiza(Anticorpi impotriva virusului rubeolei de tip IgM sugestivi pentru o infectie acuta, respectiv IgG-evidentiaza faptul ca acea femeie a trecut prin infectie) prin care sa se evidentieze daca au sau nu anticorpi care sa protejeze de o eventuala infectie in timpul sarcinii.Daca nu exista anticorpi se efectueaza vaccinarea.Se recomanda ca vaccinarea sa se efectueze cu minim o luna inainte de conceptie.

RUBEOLA CONGENITALA

 

Infectia cu virusul rubeolei este foarte periculoasa in timpul sarcinii, cu precadere in primul trimestru, cu atat mai periculoasa cu cat femeile insarcinate pot face forme atipice de boala care nu se manifesta cu eruptie si astfel infectia nu este diagnosticata.

 

Momentul infectarii este deosebit de important deoarece virusul se considera periculos atunci cand se formeaza organele embrionului(primele 3-4luni).

Virusul se transmite de la mama la fat prin placenta si “ataca” organele formate sau aflate in formare, fiind raspunzator de producerea a numeroase malformatii unele dintre ele declansand avorturi spontane. Daca nu se produce avortul spontan, sarcina evolueaza bine de obicei nasterea este la termen insa copilul este slab dezvoltat (greutate si lungime sub valorile normale).

Riscul ca un copil sa se nasca cu malformatii daca mama a contactat rubeola in timpul sarcinii este cuprins intre 20% (daca infectia s-a produs dupa luna a 3-a de sarcina), pana la aproape 100% daca infectia se produce in prima luna de sarcina.

Cele mai frecvente malformatii care apar sunt:

  • cataracta congenitala, frecvent bilaterala;
  • surditatea;
  • malformatii cardiace, osoase, musculare, digestive;
  • afectare hematologica;
  • retard psiho-motor.

In general daca se contacteaza rubeola in timpul sarcinii, se recomanda avortul terapeutic.