Adenoidita cronica in limbaj popular polipii (vegetatiile adenoidiene) este o afectiune foarte frecventa in perioada copilariei si care constituie una din cauzele principale de infectii respiratorii recidivante, fiind cea care favorizeaza si intretine aceste infectii respiratorii. Mai mult poate predispune si la alte afectiuni mergand de la otite recidivante (in cazuri severe chiar cu afectarea auzului) pana la tulburari de vorbire care apar secundar respiratiei permanente cu gurita deschisa.

Ce sunt vegetatiile adenoidiene?

Sunt niste aglomerari de tesut limfatic (amigdala Luschka) care se dezvolta in portiunea postero-superioara a rinofaringelui (portiunea din spatele nasului) si care apartin unei structuri limfatice (inelul Waldayer) care cuprinde si amigdalele situate in cavitatea bucala. Acest inel limfatic este deosebit de important in apararea locala si generala a organismului fata de multiplii agresori (virusuri, bacterii) care “bombardeaza” copilasul din primul an de viata si pana la varsta de 9-10 ani interval necesar formarii si consolidarii imunitatii, de cele mai multe ori prin contact repetat cu acesti agresori.

Aceste vegetatii sunt primul sediu in care microbii interactioneaza cu sistemul limfatic (cel care intervine in aparare prin producerea de anticorpi) si secundar cresc in dimensiuni pana cand reusesc sa ocupe un spatiu suficient de mare ca sa cauzeze aparitia simptomelor. Sunt situatii in care aceasta crestere se produce foarte rapid astfel incat sunt copilasi care au deja polipi la varste mici, uneori chiar la 2-3anisori.

In prima faza apar infectii acute(adenoidita acuta), care se vindeca sub tratament corespunzator insa sunt situatii cand prin repetarea infectiilor la acest nivel se produce cronicizarea(persistenta inflamatiei): adenoidita cronica(polipii).

I. ADENOIDITA ACUTA:

 

 

Este o boala infectioasa produsa fie de virusi, fie de bacterii care afecteaza in special copiii de varsta mica (sub 5 ani), cu predilectie bebelusii, insa poate sa apara si la varste mai mari.

 

 

Cum se manifesta?

a)debutul:

– brusc, cu subfebrilitati/febra(uneori mare, depasind 39C);in cazuri rare debutul poate fi sub forma convulsiilor febrile (detalii aici)

-iritabilitate, indispozitie

-obstructie nazala(nas infundat)

b)perioada de stare:

 • obstructie nazala (nas infundat), respiratie orala (cu gura deschisa) mai ales in timpul somnului, determinand si aparitia sforaitului;
 • respiratie zgomotoasa, cresterea frecventei respiratiilor;
 • dificultati de alimentatie, mai ales in cazul bebelusilor; obstructia nazala interfera cu suptul, facand practic imposibila alimentarea ceea ce determina stagnare sau chiar scadere in greutate;
 • secretii muco-purulente pe peretele posterior al faringelui vizibile atunci cand se examineaza cavitatea bucala;
 • tuse chinuitoare, care se accentueaza noaptea; tusea apare fie prin uscarea mucoasei bucale ca si consecinta a repiratiei pe gura fie prin scurgerea secretiilor din nas in gurita;
 • varsaturi declansate de secretiile care se scurg din nas in gurita; poate chiar sa apara sindromul de deshidratare mai ales daca se asociaza febra mare si refuzul alimentatiei.

c)complicatii posibile:

Netratata sau tratata incorect, adenoidita poate cauza complicatii severe care prelungesc suferinta copilasilor; de aceea urmati cu strictete recomandarile medicale atat in privinta dozei cat si a duratei de administrare a tratamentului.

 • otita medie (detalii aici) datorita obstructiei trompei lui Eustachio (conduct ce face legatura dintre ureche si fosele nazale cu rol in egalizarea presiunii aerului de cele doua parti ale timpanului); otitele se pot repeta mai ales daca in timp se constituie polipii (adenoidita cronica);
 • adenite laterocervicale(inflamarea ganglionilor), angine acute eritematoase sau eritemato-pultacee(rosu in gat cu puroi), abcces, flemon amigdalian;
 • laringite, traheite (prin iritarea cailor respiratorii secundar respiratiei pe gura; se inspira aer rece care nu mai trece prin filtrul nazal)
 • bronsite, pneumonii
 • tulburari digestive (varsaturi, scaune moi, diareice, sindrom de deshidratare)

Cum se diagnosticheaza?

Pe langa examinarea clinica uneori sunt necesare investigatii suplimentare :

 • consult ORL: stabileste cu certitudine diagnosticul prin masurarea dimensiunii vegetatiilor; de asemenea se recomanda atunci cand exista suspiciunea de otita;
 • analize de sange: hemoleucograma, VSH,PCR
 • alte investigatii : in cazurile in care se asociza si alte complicatii

Cum se trateaza?

1. Masuri generale:

 • temperatura ambientala de confort (20-21C) cu umiditate intre60-70%
 • hidratare corespunzatoare (lapte, ceaiuri, apa, sucuri naturale, supe de legume)
 • evitarea infofolirii; copilasul trebuie imbracat normal; de asemenea baia este permisa, chiar indicata atunci cand exista cresteri mari ale temperaturii(bai racite progresiv)

2. Tratament antitermic :

Ibuprofen(Nurofen, Marcofen, Ibalgin, etc), Paracetamol(Panadol,Eferalgan, Calpol, supozitoare Paracetamol) iar in cazul in care temperatura depaseste 39C se pot utiliza supozitoare cu Algocalmin(Novocalmin);

Dozele se stabilesc intotdeauna de catre medic in functie de greutatea fiecarui copilas; nu administrati ASPIRINA sub varsta de 12 ani deoarece poate sa apara un sindrom rar (Reye) insa cu complicatii severe, chiar deces. Detalii despre febra gasiti si aici.

3. Dezobstructie nazala:

 • instilatii cu substante vasoconstrictoare (ser, ser efedrinat) sau chiar nebulizari cu diferite substante (la recomandarea medicului in functie de varsta si alte simptome asociate)
 • aspirarea secretiilor nazale( de recomandat inainte de masa, mai ales daca este vorba despre un bebelus)

4. Tratament antibiotic:

 • este necesar in formele produse de bacterii si se face strict la indicatia pediatrului sau medicului specialist ORL


II. ADENOIDITA CRONICA-POLIPII:

Este consecinta hipertrofierii(cresterii in volum) a vegetatiilor adenoidiene  si are o evolutie cronica care poate determina complicatii severe, unele pentru toata viata.

Simptomele sunt cam acelasi ca si in forma acuta cu deosebirea ca sunt permanente si, mai mult predispun la alte infectii, fiind focarul ce intretine infectiile respiratorii recidivante din perioada de copil. Spre deosebire de forma acuta care se vindeca, in forma cronica simptomele persista, pe primul plan fiind obstructia nazala permanenta.

Cum se manifesta?

 • obstructie nazala : initial incompleta, doar in timpul somnului insa cu timpul apare si pe parcursul zilei, insotita de respiratie zgomotoasa, sforait;
 • respiratie pe gurita; antreneaza si alte simptome: tuse seaca, chinuitoare, uscarea mucoasei bucale crescand astfel predispozitia spre diferite infectii, chiar favorizand aparitia cariilor dentare
 • timbru vocal modificat, voce nazonata
 • tulburari de somn: secundare obstructiei nazale care au ca si consecinta iritabilitatea, deficitul de atentie, somnolenta  diurna cu efecte asupra performantei fizice(scaderea capacitatii de efort) si intelectuale(scaderea performantelor la scoala)
 • facies adenoidian: aspect de copil cu retard,palid, cu deformare a boltei palatine(cerul gurii),buza superioara ridicata, cu implantare vicioasa a dentitiei definitive, cu aparitia precoce a cariilor dentare;

 

 • afectarea auriculara: otite repetate  care in timp pot determina hipoacuzie (contibuie la deficientele de atentie si la scaderea performantelor scolare)

 • rinite, sinuzite, laringite, bronsite cronice
 • incetinirea ritmului de crestere staturo-ponderala
 • alterarea mirosului si gustului prin uscarea mucoasei nazale, respectiv linguale

Cum se diagnosticheaza?

Examinarea de certitudine este consultul ORL care prin rinoscopie posterioara determina exact dimensiunile acestor vegetatii si stabileste necesitatea interventiei chirurgicale(adenoidectomie).

Cand trebuie operat?(adenoidectomie)

Interventia chirurgicala trebuie efectuata cat mai repede dupa ce apare simptomatologia si se stabileste cu certitudine diagnosticul pentru a preveni instalarea complicatiilor. Se poate efectua dupa varsta de 1 an; cu cat interventia se face la o varsta mai mica cu atat exista riscul de recidiva;aceasta insa nu trebuie sa constituie un impediment ci, dimpotriva.

Astfel prezenta:

 • obstructiei nazale permanente si a respiratiei orale
 • respiratiei zgomotoase, sforaitului
 • otitelor recurente sau chiar hipoacuziei
 • episoadelor frecvente de adenoidita acuta

impune o interventie chirurgicala. Operatia este una relativ simpla, in care se realizeaza ablatia acestor vegetatii, recuperarea fiind rapida.