Parazitozele digestive ( “viermisorii”) constituie o importanta patologie in pediatrie uneori cu simptome zgomotoase, alterori cu evolutie lenta, cu minima simptomatologie, situatii in care sunt diagnosticate doar din intamaplare (cu ocazia unor examene de bilant). Se transmit cu usurinta printre copilasi de aceea insist asupra deprinderii de mici a acestora cu regulile de igiena. Sunt foarte frecvente in randul copiilor, indiferent de varsta, o incidenta mai redusa fiind inregistrata in randul bebelusilor alaptati la care posibilitatile de contaminare sunt practic nule.
Exista o multitudine de paraziti de la protozoare (organisme unicelulare) cum este Giardia lamblia (giardiaza = lambliaza) pana la helminti (viermi) care sunt fiinte multicelulare. Nu voi insista asupra tuturor decat asupra celor mai frecvent intalniti si aici as mentiona lambliaza (giardiaza), ascaridiaza, enterobiaza (oxiuraza). De asemenea merita adusa in discutie si infectia cu Trichinella spiralis care apare in special la cei din mediul rural unde se sacrifica porci fara a fi “analizata” carnea din punct de vedere veterinar.
O categorie aparte o constituie parazitozele ( toxocara, toxoplasma, chistul hidatic, etc) al caror rezervor il constituie animalele “de casa” si aici ma refer la caini, pisici, papagali, rozatoare ( hamsteri, porcusori de Guineea) asupra carora voi insista intr-un articol viitor .
1. LAMBLIAZA ( GIARDIAZA)
Ce este?
O infectie la nivelul tubului digestiv determinata de un parazit unicelular fiind o cazua frecventa de diaree acuta/cronica cu repercursiuni asupra dezvoltarii staturo-ponderale.
Cum se transmite?
Modul de transmitere este fecal – orala : prin contact intre oameni ( se raspandeste cu usurinta mai ales in colectivitatile de copii), prin intermediul fructelor si legumelor contaminate cu chiste de lamblii dar si prin intermediul apei contamninate, Giardia avand o preferinta pentru mediul apos; astfel baltile, fantanile constituie adevarate izvoare ( focare)ce pot determina epidemii; atentie la apa pe care o consumati, din ce in ce mai rare adevaratele izvoare. Giardia nu este distrusa prin clorinarea apei doar prin fierberea acesteia; de aceea mare atentie la piscinele folosite unde contaminarea este extrem de facila.
Pentru a se produce infectia sunt necesare minim 10 chiste de giardia care dupa ingerare ajung in intestin unde din fiecare chist iau nastere cate 4 trofozoiti ( din care se vor dezvolta alte chiste). Chistele se elimina prin scaun iar daca beneficiaza de un mediu umed, pot supravietui timp indelungat ( in medie 2-3 luni).
Perioada de incubatie adica timpul necesar din momentul producerii infectiei pana la aparitia simptomelor este in medie de 8 zile.
Cum se manifesta?
In medie, la 8 zile de la momentul infestarii apar simptomele care in cazul bebelusilor si copiilor mici ( sub 5 ani) sunt mai zgomotoase decat in cazul copilasilor mai mari la care manifestarile sunt fruste ( dureri abdominale difuze, nesistematizate, cu inapetenta si sensatie de satietate precoce) ; la adult pot chiar sa lipseasca.
Astfel, cele mai frecvente manifestari sunt:
- inapetenta, greturi, varsaturi, consecinta fiind stagnare in greutate sau, in cazurile severe scadere in greutate
- tulburari ale tranzitului intestinal de cele mai multe ori sub forma unor scaune diareice, apoase ( in cazuri severe cu cronicizare si afectarea proceselor de absorbtie a glucidelor, lipidelor)
- dureri abdominale localizate in special periombilical ( in jurul buricului) cu meteorism ( balonari)
- rar, datorita localizarii in duoden pot migra in caile biliare determinand colecistite, angiocolite
In formele severe, cu evolutie prelungita datorita afectarii mucoasei intestinului apar tulburari in absorbtia diferitelor principii nutritionale cu anemie prin deficit de fier si acid folic, tulburari in absorbtia lipidelor ( grasimilor) si dizaharidelor ( zaharurilor), care afecteaza dezvoltarea staturo-ponderala, copilasul avand o susceptibilitate crescuta fata de infectii ( virale/bacteriene).
Cum se diagnosticheaza?
Pe baza simptoemelor se ridica suspiciunea unei parazitoze digestive care necesita confirmare prin teste specifice de laborator.
- examen coproparazitologic ( examinare microscopica a scaunului ce evidentiaza chistele de lamblii); de cele mai multe ori sunt necesare mai multe asemenea examinari si asta deoarece eliminarea chistelor este intermitenta iar numarul lor depinde de gradul invaziei. Pentru a creste probabilitatea de detectie este important sa recoltati din 3 portiuni diferite ale scaunului; un rezultat negativ nu exclude cu certitudine prezenta infectiei.
- antigen Giradia – determinarea prin tehnici specifice a unor portiuni din parazit; este o metoda mai sensibila decat simpla examinare la microscop deorece detecteaza si chistele fragmentate
- anticorpi anti Giradia – sunt doua categorii de anticorpi ( IgM , respectiv IgG )care se determina din sange si care daca apartin categoriei IgM – reflecta o infectie acuta; valori crescute pentru anticorpii de tip IgG reflecta o “trecere” prin infectie la un anumit moment care insa nu a fost diagnosticata ( frecvent datorita absentei simptomelor)
- alte investigatii :
hemoleucograma :
– uneori cresterea eozinofilelor ( nu este specifica pentru diagnostic, cresteri ale numarului de eozinofile aparand in multe alte afectiuni in special in cele de natura alergica)
– scaderea hemoglobinei ( anemie prin carenta de fier si acid folic)
Cum se trateaza?
– se folosesc asa numitele medicamente antiparazitare, de electie fiind derivatii de imidazol ( Metronidazol, Tinidazol – Fasygin, Albendazol – Zentel); doza este diferita pentru fiecare copil in parte, calculandu-se in functie de greutatea corporala; in general este necesara o repetare a tratamenului la interval de 7-10 zile.
– pentru sugari si copilasii sub 3 ani datorita efectelor secundare ( varsaturi, dureri abdominale, tulburari de vedere, convulsii) se poate administra Furazolidon timp de 10 zile, vindecarea in acest caz nedepasinad 80% din cazuri.
Foarte important este ca atunci cand se diagnosticheaza un copilas cu infectie cu giardia sa fie evaluati si membrii familiei chiar daca simptomele lipsesc deoarece ei pot fi “izvorul” unei reinfectari; de asemenea daca copilasul face parte dintr-o colectivitate ( cresa/gradinita/scoala) trebuie anuntat personalul medico-sanitar care va lua masurile necesare. Este foarte important ca parinti sa ne protejam copilasii dar in acelasi timp sa protejam si alti copilasi prin evitarea ducerii copiilor bolnavi la gradinite/scoli/crese si astfel intreruperea cercului vicios ce intretine atat infectiile respiratorii cat si cele digestive.
Cum putem preveni infectia?
- masuri igienico-sanitare :
– spalare frecventa pe maini cu apa calda si sapun in special dupa
folosirea toaletei sau inainte de masa
– taierea scurta a unghiilor
– identificarea si tratarea tuturor contactilor
- spalarea fructelor si legumelor chiar daca provin din gradina bunicii , ouale de giardia putand supravietui un timp indelungat mai ales intr-un mediu propice ( uneori chiar si 3 luni)
- evitarea consumului de apa din surse nesigure ( fantani, izvoare) ; de asemenea evitarea imbaierii in lacuri, rauri, chiar si piscine publice giardia putand fi cu usurinta transmisa prin inghitirea unor cantitati mici de apa;
- in cazul diagnosticarii unui membru al familiei, spalarea si fierberea in special a lenjeriei de pat, de corp dar si a prosoapelor.
2.ASCARIDIAZA ( Ascaris lumbricoides)
Ascaris lumbricoides este un vierme ce poate parazita organismul insa simptomele lipsesc de cele mai multe ori , infectia manifestandu-se doar atunci cand gradul de infestare este masiv; exista si forme cronice de infectie ( infectia dureaza de mult timp insa fara simptome sugestive) care in timp pot determina retard in cresterea si dezvoltarea copilului.
Spre deobebire de Giardia care este un organism unicelular, ascarisul atinge dimensiuni “uriase”, masculul pana la 30 cm in timp ce femela poate ajunge chiar si la 50 cm; de asemenea trebuie mentionat ca o femela depune zilnic in medie 200.000 oua care se elimina prin scaun si care rezista la clorinarea apei dar nu si la procesul de fierbere.
Infectia se poate localiza la nivelul intestinului unde determina :
- dureri abdominale difuze, rar sistematizate;
- meteorism ( balonare);
- greturi, varsaturi;
- diaree ( inconstant)
Mai rar localizarea poate fi la nivel pulmonar, pe primul loc fiind simptomele sugestive pentru o infectie respiratorie, uneori chiar de natura alergica:
- tuse spastica, weezing ( suierat)
- semne de insuficienta respiratorie : dispnee ( dificultati in respiratie),tiraj
Datorita dimensiunii mari a viermilor, acestia pot forma conglomerate ce pot obtura diferite orificii din organsim, conducand astfel la aparitia unor complicatii : icter mecanic, pancreatita acuta, ocluzie intestinala, apendicita acuta.
Evidentierea prezentei ascarizilor se face in primul rand prin examen coproparazitologic; pentru diagnosticul complicatiilor uneori este nevoie de radiografie pulmonara, ecografie abdominala eventual si alte investigatii in functie de simptomatologia copilului.
Tratamentul este bazat pe derivatii de imidazol ( Albendazol, Flubendazol) care in general se administreaza in doza unica si se repeta la 2-3 saptamani de la prima administrare.
3. ENTEROBIOZA – OXIUROZA ( OXIURII)
Infectia este produsa de Enterobius vermicularis, un parazit ce atinge dimensiuni de aproximativ 1 cm si care afecteaza preponderent grupul de varsta 5 -12 ani; transmiterea se realizeaza prin intermediul oualor depuse la nivelul regiunii perianale, ouale rezistand in mediul extern in medie 10-20 de zile.
Cum se manifesta?
- anorexie ( inapetenta) cu stagnare respectiv scadere in greutate
- prurit( mancarime) anal in special nocturn ( femelele depun ouale la nivelul pliurilor anale) cu agitatie, insomnii, iritabilitate
- dureri abominale difuze, senzatie de satietate precoce
- rar, la fetite – vulvovaginite prin migrarea parazitilor la nivelul regiunii genitale
Cum se diagnosticheaza?
- examen coproparazitologic – ce evidentiaza fie viermii adulti fie ouale; trebuie efectuate mai multe examinari daca exista suspiciunea de infestare
- amprenta anala – prin care, cu ajutorul unei bande adezive se recolteaza de la nivelul regiunii perianale eventualele oua depuse in pliuri si se examineaza microscopic.
In cazul confirmarii infectiei trebuie investigati toti membrii familiei; un examen coproparazitologic negativ nu exclude infectia, acesta necesitand repetare.
Tratamentul are la baza antiparazitarele mentionate : Albendazol – Zentel, Flubendazol cu repetarea tratamentului dupa 2-3 saptamani de la prima doza.
In concluzie as putea spune ca aceste parazitoze digestive constituie o adevarata problema de sanatate publica datorita usurintei cu care se transmit, precum si datorita modalitatilor fruste de manifestare. Este asadar important sa deprindem minimele reguli de igiena si, sa ne invatam copiii de mici sa respecte aceste reguli, preventia fiind mult mai facila decat diagnosticarea si tratamentul.
Urmatorul articol……………….Refluxul Gastroesofagian
buna ziua!
intr-o zi, cand baiatul meu de 3 ani a terminat de facut treaba mare si l-am sters la fundulet, am constatat ca mi-a ramas in servetelul umed un viermisor alb-roz. am trimis poza la pediatru si mi s-a spus ca e limbric (femela,15 cm). i-a dat si lui si noua tratament cu zentel, aceleasi doze. cand am ajuns acasa si am citit prospectul, am vazut ca nu se administreaza copiilor sub 5 ani si ca are foarte multe efecte adverse. pediatra s-a mai interesat la alti doctori si a ajuns la concluzia sa nu il mai administram copilului, decat noua, deoarece poate duce la leucemie (exista caz concret). si sa ii administram copilului doar sucuri acre (portocale,grefuri,mere,lamai), mancare fara sare si enterolactis, deoarece se vor elimina viermisorii de la sine. si sa repetam coprocultura toti dupa 2 sapt.
va spun sincer ca nu am luat nici noi zentel deoarece scrie ca pot aparea eruptii cutanate,caderea parului si scaderea celulelor albe din sange.
vreau sa va intreb urmatoarele: exista alt tratament pt copii, se elimina de la sine limbricii? multumesc anticipat
Buna ziua,
Exista alternative pentru tratament insa niciuna nu a dat rezultatele scontate; intotdeauna cand se recomanda un tratament medicamentos se iau in calcul atat beneficiile acestui tratament cat si efectele adverse ale tratamentului respectiv; daca stau sa iau in calcul numai efectele pe care le pot produce acesti paraziti (foarte mari ca si dimensiuni) incepand cu durerile abdominale, tulburarile de tranzit si mergand pana la ocluzie, pancreatita (complicatii severe care pun in pericol viata copilului) nu as sta pe ganduri in a recomanda tratamentul curativ; mai mult, modalitatea de transmitere este foartea facila ceea ce inseamna ca exista risc foarte mare de a contamina si alte persoane, in special copilasi(acesta este motivul pentru care la integrarea in colectivitate este nevoie de examen coproparazitologic); de eliminat, cu siguranta nu se elimina de la sine, ba dimpotriva zilnic se depun peste 200.000 de oua care se elimina prin scaun; este o parazitoza si trebuie sa luati masuri urgente in primul rand pentru tratamentul copilasului si in al doliea rand pentru a preveni raspandirea infectiei; lenjeria de corp, de pat, prosoapele, jucariile, toate suprafetele trebuie curatate si dezinfectate.
Va Multumesc f mult pt răspuns. As mai avea câteva întrebări: 1. Dacă ați auzit de Siropul Wormex si de eficacitatea lui. 2. Dacă ii pot face vaccin copilului,dacă are limbrici.3. Cum dezinfectez lenjeria,hainele,etc (am citit ca sunt rezistenti la clor).4.am înțeles ca trebuie repetat cam de 3 ori ex coproparazitologic.la ce interval unul după celălalt? Va Multumesc
Da, siropul Wormex face parte din alternativele de care vorbeam insa rata de succes este mai mica decat daca se foloseste albendazol(Zentel); personal am recomandat Zentel de sute de ori iar cele mai frecvente reactii secundare semnalate de mamici au fost durerile de burtica. Nu sunt un adept al “indoparii” copilasilor cu medicamente insa atunci cand este vorba de o parazitoza digestiva acestea sunt imperios necesare in primul rand pentru ameliorarea sanatatii copilasului dar si pentru a stopa raspandirea uluitoare. Copilul poate fi vaccinat fara niciun fel de problema, cu atat mai mult cu cat in momentul vaccinarii este evaluat de catre medic care exclude o eventuala boala ce ar necesita amanarea vaccinarii. Lenjeria de dezinfecteaza prin fierbere deoarece intr-adevar clorul nu distruge parazitii.Examenul copropaazitologic nu este nevoie sa-l mai faceti acum, din moment ce singura ati identificat prezenta viermisorilor; este insa absolut necesar a se efectua dupa terminarea tratamentului pentru a verifica eficienta acestuia; sunt necesare 3 examinari la distanta de 2-3 zile una de alta.
Multumesc
Cu drag, oricand mai aveti nevoie!Multa sanatate!
Buna ziua! Sunt mamica unui baietel de 3 ani si 7 luni ce a fost diagnosticat cu toxocaroza. In ianuarie 2012 l-am operat de polipi si am sperat ca situatia se va imbunatati.(ma refer la racelile ce erau foarte dese si care erau tratate doar cu antibiotic; a facut in octombrie siun episod de pneumonie)Totul parea bine dupa operatie dar, cam la 3-4 saptamani de la ea David a facut pneumonie desi nu il dadusem din nou la gradinita , tocmai pentru a nu raci.Dupa tratamentul injectabil(10 buc. cefort) cam la 2 saptamani a fost diagnosticat de un medic alergolog la care am fost trimisi de dr. de familie , cu bronsita asmatiforma si ni s-au recomandat niste analize: panel pediatric si antitoxocara.In urma acestora, a iesit alergic la lapte(alpha-lactoglobulina,prag-usor crescut,1.47 silapte pasteurizat -0.90 prah usor crescut, cazeina prag scazut, beta-lactoglobulina 0.38)intezincandu-i-se orice aliment ce contine lapte, si toxocara canis-pozitiv-2.45.Mentionez ca nu avem caine in casa iar David a luat prea putin contact cu cainii, fara sa exagerez nu cred ca a pus vreodata mana pe vreunul,temandu-se de ei, am grija la regulile de igiena dar…se pare ca a avut ghinion. I s-a prescris tratament cu zentel timp de 14 zile—mi se pare mult… flixotide 2pufuri de 2 ori pe zi si singulair.Nimeni nu a putut sa-mi explice ce se va intampla de acum cu david, se va vindeca, unde s-au localizat larvele…ridica din umeri si zic ca sunt depasiti de situatie. Pot sa aflu exact unde sunt localizate larvele , cat de mare e pericolul,chiar trebuie sa renuntam la orice aliment ce are lapte, analiza nu putea sa insemne de fapt pur si simplu anticorpii formati in urma infectie pe care aavut-o eventual? David este un copil normal are 20 de kg., este activ, mananca , nu are dureri abdominale, scaunul este normal, sigurele lui simptome sunt : o tuse persistenta care e cand seaca , cand productiva, nu are febra si atunci cand a fost diagnosticat cu bronsita asmatiforma se auzea un suierat atunci cand respira.Am uitat sa mentionez ca dupa rezultatele analizelor i-a fost pus diagnosticul de astm bronsic indus viral .
Va rog sa.mi spuneți cum s.a vindecat copilul dvs? Mulțumesc
Buna ziua,
Acesta nu este un formu medical, este un site unde raspund doar eu, sunt informatii avizate si documentate; incercati sa nu “copiati” tratamente administrate altor copilasi,medicamentele se administreaza la recomandarea unui medic, tinand cont de consult,investigatii, particularitati individuale!Multumesc de intelegere!, Delia Chira
Buna ziua
Sunt mamica unei fetite de 3 ani si 3 luni. D
Revin,dupa ce am citit articolul d-tra care i-mi este de mare folos,d-na doctor m-am interesat de durata tratamentului Wormex si este de 4 sap,nu este nici o problema ca intrerupem tratamentul de fier,mentionez ca mananca saptamanal spanac,brocoli,galbenus,carne,ficat.Acum ii dau de 8 zile cate 5 ml de gluconat de calci,vitamina D3 cate 5 pic, si Wormex 5 ml seare.D-na pediatra ne-a recomandat calciu pt a pregati organismul pt vitamina D3.La sfatul d-tra am intrerupt fierul si am inceput traatamentul de deparazitare.Este vreo problema ca intrerupem fierul 4 sap?Daca i-am dat calciul si Wormexul, si-au facut efectul amindoua impreuna?Va multumesc pt rabdarea d-tra si tot ce faceti pt mamicile disperate ca mine.
Revin,dupa ce am citit articolul d-tra care i-mi este de mare folos,d-na doctor m-am interesat de durata tratamentului Wormex si este de 4 sap,nu este nici o problema ca intrerupem tratamentul de fier,mentionez ca mananca saptamanal spanac,brocoli,galbenus,carne,ficat.Acum ii dau de 8 zile cate 5 ml de gluconat de calci,vitamina D3 cate 5 pic, si Wormex 5 ml seare.D-na pediatra ne-a recomandat calciu pt a pregati organismul pt vitamina D3.La sfatul d-tra am intrerupt fierul si am inceput traatamentul de deparazitare.Este vreo problema ca intrerupem fierul 4 sap?Daca i-am dat calciul si Wormexul, si-au facut efectul amindoua impreuna?Va multumesc pt rabdarea d-tra si tot ce faceti pt mamicile disperate ca mine.
Buna ziua,
Este important tratamentul antiparazitar, deoarece prezenta parazitilor poate fi o cauza a anemiei; daca amanam tratamentul, nu facem altceva decat sa permite inmultirea excesiva a parazitilor si intretinerea anemiei si deficitului de fier; de acord cu suplimentarea cu calciu avand in vedere rezultatul analizelor. Va doresc numai sanatate si, va astept cu vesti bune.
Am revenit după ceva timp sa spun ca băiatul meu s-a vindecat repede de limbrici cu siropul wormex, a băut de 2/zi sucuri acre (portocale+lămâie+gref) si nu a mâncat dulciuri si sare. Așa ne-a spus Dr pediatru. Bafta!
Ma bucur ca aveti vesti bune. Va recomand ca dupa o luna de la terminarea tratamentului sa efectuati un examen coproparazitologic pentru a sti cu certitudine ca parazitii au fost eradicati. De asemenea cu o frecventa trimestriala ar trebui efectuate astfle de examinari. Va doresc sa aveti parte numai de sanatate iar daca mai aveti si alte intrebari va astept cu drag!
BUNA SEARA.VA MULTUMESC FOARTE FRUMOS
Cu drag, va astept cu vesti bune!
Bună ziua
Nepotelul meu de 5 ani a fost diagnosticat cu limfadenita mezenterica, si tratat cu calmante&icilina, in spitalul din Huedin. Ca simptom principal, durerea abdominala. Momentan se simte mai bine, dar eu as vrea sa fim siguri ca nu e alta problema. La ce specialist îmi recomandaţi sa merg? Un ecografist, sau ce anume? Până acuma, diagnosticul si tratamentul a fost dat de pediatrul din spital. Va mulţumesc!
Buna ziua,
Limfadenita mezenterica inseamna o inflamare a ganglionilor si frecvent apare dupa o infectie respiratorie; este utila si o ecografie abdominala,si eventual si in functie de examenul clinic si alte investigatii.Cel mai indicat este sa discutati cu medicul care urmareste copilasul despre necesitatea altor investigatii suplimentare.
Baietelul meu in varsta de un an,din analize a iesit ca ar avea paraziti intestinali,plus ca nu prea are pofta de mancare,nu a luat in greutate in ultima luna iar noaptea doarme f rau..doct ne-a dat trat cu wormex ,un sirop hepaid si bio san,si pt imunitate ceva,,,insa au trecut 10zile si nici o inbunatatire,ba noaptea nu poate dormi deloc,se trezeste dupa 15min ,plange,toata noaptea e un calvar,,ne termina…ce putem face?sa nu isi faca efectul wormex?multumim
Buna ziua,
Preparatul wormex este un preparat natural si nu este intotdeauna eficient; in general se recomanda ca si terapie de consolidare dupa folosirea unui antihelmitic(de tipul zentel); pe langa tratamentul copilasul este indicat ca toti membrii familiei sa urmeze tratamentul, sa dezinfectati toate jucariile, suprafetele cu care copilasul vine in contact, sa fierbeti sau sa schimbati lenjeria; tratamentul antiparazitar trebuie facut foarte riguros iar rezultatele urmarite in timp prin efectuarea de examene coproparazitologice repetate. Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari, va astept cu drag!
Buna ziua…
Multumim pt informatii si sfaturi…
Ii administrez fetitei Wormex si Liv 52… Dupa tratamentul cu Zentel… Acum am vazut ca incepe sa- i curga nasul , nu tare dar exista mucus in nasuc … Acum vreau sa va intreb daca ii pot da zinc kids si isoprinosin ( daca am scis corect)…
Va multumesc
Fetita are 2 ani si 6 luni….
D-na doc. sunt foarte necajita!am repetat analiza de scau si din nou sunt prezente chisturi lamblli.Ce ma sfatuiti?ANALIZA AM REPETATO LA 2 LUNI DUPA TRATAMENTUL CU ZENTEL.Pediatra noastra a spus sa ii dau fetitei furazolidon la 8 ore 5 zile.Va rog dati-mi un sfat in privinta aceeasta sa scapam definitiv de paraziti.Va multumesc anticipat
Buna ziua,
Si tratamentul cu furazolidon este o solutie; eu recomand ca toata familia sa urmeze acest tratament si apoi eventual un tratament de consolidare cu preparate din plante(Wormex sau Helmiflores). Multa sanatate va doresc!
MULTUMIM DIN SUFLET!AM URMAT TOTI TRATAMENTUL!
am un baiat de 3 ani greutate 13 kg,in urma unor analize acum 2 ani ige 3200, am fost la alergolog ne-a dat tratament singular, aerius , ketof,dupa 6 luni i-am repetat analizele si ige i-a creacut la 4200, am intrebat ce se intampla si singurul raspuns a fost ca e alergic la ceva , i-am facut si panel pt alergie si nu e alergic la nimic,am ajuns la bucuresti la alt alergolog acolo ne-a sfatuit sa-i facem analiza pt toxocara si i-a iesit pozitiv la toxocara canis, a urmat tratament cu zentel timp de 3 luni cate 7 zile apoi 21 pauza dupa am repetat toate analizele si ige i-a crescut la 7200 si nici de toxocara nu a scapat ,toti ridica din umeri, chiar nu pot sa cred ca nu exista cineva sa stie de un tratament eficient pt toxocara i-am mai facut inca 2 luni cu zentel acum la sfatul unui dr parazitolog ,vreau sa ma ajutati cu un sfat ca doctorii de la noi din ploiesti ma intrebau pe mine ce e toxocara si eu ca parinte am ramas mut in fata acestei situatii cum sa stau linistita cand stiu ca copilul are acest parazit si el de cateva zile nu mai mananca nimic, va rog sa ma ajutati
Buna ziua,
Cazul dvs este mai complex si cred ca ar necesita o evaluare completa pentru a determina intr-adevar cauza acestei cresteri a imunoglobulinelor.pe langa toxocara, poate fi vorba si de hidatioza sau chiar de o boala rara, numita sindrom Job; de asemenea pot fi prezente alergii, care nu au fost identificate prin acel panel; trebuie exclusa alergia la proteinele din lapte si la gluten, cele mai frecvente alergii alimentare;prea multe detalii nu pot sa va dau fara sa stiu intregul isotric medical.Recomandarea mea este sa mergeti la Bucuresti avand in vedere ca sunteti din Ploiesti, unde baiatul sa fie investigat mult mai complet. Va doresc multa sanatate iar daca mai aveti si alte intrebari, va astept cu drag!
buna seara! am un baietel de 1 an si 7 luni si de curand a fost depistat cu chisturi de geardia. D-na doctor ne-a recomandat giardinophyt, dar intre timp a racit la plamani si doctorul la care l-am tratat ne-a recomandat imunostimulent pt imunitate. acum nu stiu ce sa fac, i le pot da pe ambele sau trebuie sa intrerup siropul de imunitate si sa-i dau giardinophyt.Va rog din suflet sa ma ajutati!
Buna ziua,
Prioritate are tratamentul antiparazitar; acesta ar trebui urmat de toti membrii familiei si urmarita evolutia prin repetarea examenului de scaun; de asemenea trebuie dezinfectate toate jucariile, lenjeria trebuie sterilizata, la fel toate suprafetele din casa. Va doresc multa sanatate si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
buna seara dn.dr.,am un baiatel de 5 ani,are viermisor,am facut tratament cu duodor 5 zile cate 2 pastile,la 3 vsaptamani am mai dat o pastila de duador,asa mi a zis dl.dr,am o intrebare,cum pot sa dezinfectezi jucarila,si toate suprafetele?multumesc
Buna ziua,
Este important ca dupa terminarea tratamentului sa efectuati un examen de control(trei probe din zile diferite) pentru a vedea daca tratamentul este eficient; de asemenea este indicat ca toti membrii familiei sa faca tratament; jucariile pot fi dezinfectate, diferit, in functie de materialul din care sunt confectionate acestea; suprafetele, la fel, cu diferite solutii care exista in comert, in functie de fiecare material in parte; nu uitati de lenjeria atat cea personala cat si cea de pat. Va doresc sanatate si va mai astept ori de cate ori mai aveti nevoie!
fetitei mele i-am gasit oxiuri in jurul anusului si a vaginului, am primit tratament cu albendazol, dar inainte s-a plans de dureri la urinat. daca au ajuns s acolo oxiurii, acest medicament ii combate si pe cei de acolo?
Buna ziua,
baiatul meu de 5 ani si jumatate are urmatorul rezultat la ex. coproparazitologic: relativ frecvente chisturi de Giardia lamblia.
Este prima proba. Mai este necesar sa-i mai fac si celelalte 2 probe in aceste conditii?
Am inceput de ieri cura cu VIRONAL pentru cresterea imunitatii si, in conditiile acestui rezultat, ma gandeam sa-l combin cu REGALEN. Credeti ca este eficient acest tratament impotriva giardiei sau imi recomandati altceva?
Buna ziua,
Pentru paraziti este necesar tratament antiparazitar; acesta trebuie recomandat de medicul curant atat ca si durata cat si ca si doze; tratamentul trebuie urmat de toti membrii familiei; de asemenea daca baiatul este in colectivitate trebuie anuntata gradinita; trebuie sa dezinfectati toate suprafetele din casa, jucariile, sa sterilizati lenjeria.
Va multumesc.
dupa trei zile de la administrarea de albendazol, tot nu au murit oxiurii. ii pot administra mai multe doze? si la cate zile?
Buna ziua,
Durata tratamentului, precum si dozele administrate trebuie recomandate de medic, in functie de greutatea copilului; se poate ca un prim tratament sa nu fie eficient, sunt si alte preparate antiparazitare care pot fi administrate; tratamentul trebuie urmat de toti membrii familiei; trebuie dezinfectate jucariile si suprafetele din casa, lenjeria trebuie sterilizata; daca fetita este in colectivitate trebuie anuntata gradinita deoarece transmiterea este extrem de facila si pot fi afectati si alti copii din gradinita.
Buna seara
Am o intrebare: cum as putea sa dezinfectez toate suprafetele din casa tinind cont ca aproape toate ar fi distruse daca le-as opari? Ma refer la: mobila, covoare, jucarii, lenjerii sintetice, pături, cuverturi,parchet, haine care nu se pot fierbe, samd. In afara de oparit nu mai exista si alta metoda? Am in casa extrem de putine obiecte care se pot fierbe! Cum scapam totusi de giardii si asacrizi pentru ca nu pot dezinfecta toata casa, este absolut imposibil! Am o fetita de 1 an care se tiraste pe jos, cum o pot proteja? Ceilalti copii ai mei au giardia si ascarizi, ei nu i-am facut analiza, dar daca are si ea ce-i pot da? Eu ce pot lua ca o alaptez inca si nu am de gind s-o intarc? Sinteti sigura ca nu exista nimic mai eficient decit zentel, ca eu nu cred ca ne reinfestam atit de repede incit la 2 saptamini dupa al doilea tratament sa iasa iar in scaun chiste de lamblii!! Eventual recomandati-ne va rog un anumit producator de zentel, eu am cumparat in general cea mai ieftina varianta de la farmacie, dar se pare ca e apa de ploaie! Noi bem doar apa plata de 7 ani, dar cred ca apa de robient e grav infestata deoarece si spalatul vaselor se pare ca ne reinfesteaza! In general evit sa spal vasele de mina, am masina de vase care le spala la 65 grade, si cu toate astea tot timpul ne ies in analize chisturi de giardia! Sint disperata.
Buna ziua,
In momentul de fata sunt foarte multe produse de curatenie care pot fi folosite pentru dezinfectie, alegeti ceea ce este potrivit pt suprafetele respective(parchet, gresie, faianta); lenjeria daca nu poate fi dezinfectata trebuie sa o inlocuiti, la fel jucariile care nu pot fi curatate; este inutil tratamentul medicamentos daca nu se iau aceste masuri suplimentare; si, neaparat faceti analiza si fetitei, este putin probabil sa iasa examen negativ din moment ce infectia exista in casa; tratamentul uneori nu este eficient de la prima administrare, de aceea uneori e necesar sa se repete sau sa se administreze altceva; medicul curant va poate recomanda si alte alternative. Cat despre apa, nu stiu din ce oras sunteti insa e putin probabil sa fie infestata daca provine din sistemul public care are nevoie de foarte multe avize pentru a o declara potabila; daca provine din alta sursa, neverificata, atunci exista si aceasta posibilitate. Stiu ca e dificil insa trebuie sa luati toate aceste masuri, altfel tratamentul este in zadar.
Pai din cite am citit, clorul nu afecteaza aceste chisturi de giardia, nu? Produsele de curatenie pentru gresie, parchet mobila, contin cel mult o solutie slaba de clor! Din cite am iteles singura chestie care distruge chisturile de giardia este temperatura de 100 grade! Cum poti da cu apa clocotita pe mobila si parchet?? Cum pot fierbe cuverturile de pe pat? Dar jucariile? Nu este greu, este IMPOSIBIL! De aceea va intrebam daca exista o substanta chimica care sa distruga parazitul atit in faza de chist cit si in cea de larva! eu spal de obicei gresia din casa cu apa clocotita si doemstos, dar nu toate suprafetele se preteaza la acest tratament! Imposibil sa schimb mobila si covoarele si tot…
Cind am zis zentel ma refeream la albendazol, ca sa fiu sincera le asociez automat asa cum toata lumea asociaza “scutece” cu “pampers”.
Buna ziua!
Va rog frumos sa-mi spuneti parerea dvs. in ceea ce priveste scaunul fetitei mele. De o perioada face scaun de culoare deschisa si parca nedigerat, am luat tratament cu sanzyme si kreon, s-a normalizat si acum de 2-3 zile iar s-a modificat. Azi dimineata am observat in scaunul ei un viermisor alb , nu se misca, parea a fi mort. Precizez ca i-am facut 2-3 sapt in urma analiza de scaun si i-a iesit copraparazitologic negativ si alea de la coprocultura absente. Numai scaunul de digestie nu e prea in regula, cu resturi amorfe frecvente si amidon amorf relativ frecvent. Intrebarea mea este: e posibil ca rezultatele analizelor sa fi aratat gresit? Multumesc anticipat! Astept raspunsul dvs. cu nerabdare.
Buna ziua,
In aceasta situatie se impune de urgenta un examen coproparazitologic, trei determinari diferite si tratament antiparazitar atat in cazul fetitei cat si in cazul membrilor familiei.
Buna ziua ,am si eu o intrebare,am 27 ani,si nu stiu cum sa scap de viermisori,sunt de culoare alba si cam 1 cm lungime ,am aceasta problema de 6 ani ,dupa operatie de fiere,si am tot luat tratament ,dar dupa 1-2 luni apar din nou.Nu mai pot sa ma ingras deloc,sunt foarte slaba si mi-este rau de la orice mincare.Am facut toate analizele si sunt bune ,doar tensiunea ami este mica si ametesc mereu,am stari de voma,daca stau jos e mai bine,dar in picioare parca nu mai am putere,simt ca ma furnica si prin cap.multumesc.
Buna ziua,
In situatia dvs, competentele mele sunt putin depasite; pentru problema parazitilor va recomand sa consultati un medic infectionist care cu siguranta va va ajuta; de asemenea as recomanda si un consult endocrinologic, avand in vedere atat scaderea in greutatea cat si hipotensiunea si ametelile. Sanatate multa va doresc!
Pt.D-ul/D-na DR Pediatru Cluj,
Am un baietel de 3 ani si 4 luni care il suspectez ca ar avea oxiuri, nu prea maninca, cere dulciuri continuu, are cearcane si au inceput mincarimi dar nu f multe. Mentionez ca a inceput sa scape treaba mare in chilotel cind el merge la baie de mult timp. De asemeni dupa ce a avut o criza puternica de astm dar in prealabil tratat a inceput sa-i curga singe de pe nas si tuseste dimineata si seara, tuse uscata. Ce recomandare aveti pt asta?! Amalia
Buna ziua,
Pentru a elimina suspiciunea parazitilor, trebuie sa faceti un examen de scaun(3 probe diferite); daca acesta este negativ, atunci poate ar fi utile niste investigatii suplimentare, daca in urma unui consult medical se ridica suspiciunea vreunei carente.
Buna ziua
Am o fetita de 1 an si 5 luni care are cearcane mai rosii. Pediatra ne-a spus ca ar putea fi paraziti intestinali si urmeaza sa mergem sa facem examenul coproparazitologic. eu sunt putin nedumerita deoarece fetita a pus bine in greutate in ultimele 4-5 luni (1.6 kg – acum are greutatea de 10.5 kg) – si auzisem ca se pierde in greutate daca cineva are virmisori, plus ca este vesela, se joaca normal, nu a parut sa aiba niciodata dureri abdominale. Ce ar trebui sa mai facem pentru cearcanele rosii? Multumesc.
Buna ziua,
Parazitozele digestive au mai multe simptome prin care isi fac simtita prezenta; prezenta cearcanelor este una din aceste simptome care poate sa apara si in alte afectiuni; un examen coproparazitologic poatee fi luat in discutie mai ales ca nu prezinta nici un inconvenient asupra copilului. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Va multumesc pentru raspuns! S-ar putea sa fie in cazul nostru si ereditare cearcanele, dupa cum mi-a spus pediatra la ultimul control. Exista vreun remediu in acest caz? sau sa vedem cand mai creste?
Buna ziua,
Am 15 ani. Recent am facut un control coproparazitologic,in urma caruia au fost semnalate oua de ascaris lumbricoides. Singurul simptom a fost diareea inconstanta,care a iceput acum aproximativ o luna. Nu am consultat inca niciun medic,iar anumite persoane mi-au recomandat Wormex sau Zentel. As vrea sa stiu parerea dumneavoastra si ce masuri ar trebui sa iau.
Multumesc anticipat!
Buna ziua,
Personal as recomanda Zentel; luati legatura cu medicul de familie pentru o dozare corespunzzatoare; de asemenea e indicat ca si membrii familiei sa faca aceasta analiza si, dupa terminarea tratamentului sa repetati proba de scaun!
buna ziua am seu un baietel de 7 luni s are viermisori ce as putea sa fac
Buna ziua,
As dori sa va mai pun o intrebare.Daca va amintiti,v-am spus ca am facut un control coproparazitologic si au fost semnalate oua de ascaris. Am luat doza de Zentel acum 7 zile. Daca viermii sunt eliminati,acestia ar trebui sa apara in scaun? Pana aucum nu am observat niciunul.E posibil sa fie prea mici pentru a-i observa?
Buna ziua,
In mod normal trebuie eliminati; poate nu i-ati observat; oricum este necesara repetarea examenuluo coproparazitologic si eventual a tratamentului.
Buna ziua,
Am facut analizele si au iesit ca fetita mea care are 5 luni are viermisori. Ati putea sa imi spuneti un tratament ce il pot da daca are doar 5 luni si pe care l-as putea lua si eu pentru ca alaptez. Multumesc
Buna ziua,
Tratamentul trebuie recomandat de medicul curant; eu nu pot sa va recomand un tratament antiparazitar la o varsta atat de mica pe internet; de asemenea trebuie testati toti membrii familiei si tratati daca este cazul.
Buna ziua,as dori sa va intreb de fetita mea de 5 ani si 9 luni,iam facut analize de sange si rezultatele au fost ca fetita mea ar suferi de hepatita cronica cu semnu intrebarii,pt ca nu se stie exact pana nu repetam analizele peste o luna,mia dat LIV.52,si medicul de familie WORMEX pt viermisori,acum un an a fost diagnosticata cu oxiori,dvs ce imi recomandati sa mai fac,tot ce imi doresc e ca fetita mea sa fie sanatoasa.
cu multumiri narcisa
Buna ziua,
Fara sa vad acele analize nu pot sa va ofer un raspuns concret; hepatita cronica apara in urma infectiei cu virus B sau C; mai poate fi vorba de infectie cu CMV sau EBV, doi virusi care afecteaza si ficatul; tratamentul cu liv este un tratament hepatoprotector si ajuta la restabilirea functiei normale a ficatului; daca intr-adevar se va dovedi a fi infectie cu unul din virusurile mentionate, necesita urmarire intr-un centru universitar unde posibilitatile de monitorizare a evolutiei sunt mult mai mari decat ambulator. Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari, va astept cu drag!
buna ziua !Am un baietel de 1 an si 5 luni iar in urma examenului coproparazitologic a reiesit faptul ca are frecvente chisturi giardia,dar are si viermisori in scaun .i-am dat flagyl cam de 5 ori pana acum dar tot nu i-a trecut Ce sa fac ?
MULTUMESC ANTICIPAT!
Buna ziua,
Recomandarea mea este sa consultati medicul curant care, cu siguranta va va recomand un alt tratament; de asemenea trebuie tratati toti membrii familiei; dezinfectati jucariile, sterilizati lenjeria de corp si cea de pat si, repetati examenul coproparazitologic.
Buna,
Am o fetita de 1 anisor si de ceva vrememananca foarte rau, nu are pofta deloc de mancare si se scarpina la nasuc destul de des. I-am facut analize la scaun a iesit totul ok. La analizele la sange a iesit ca ar avea viermisori. Ne-a dat doctorita sa luam Zentel 5 zile cate o jum. de flacon pe zi dar nimic, fetita tot nu vrea sa manance mai nimic, imi respinge orice si nu mai stiu ce sa fac ca deja se vede ca a slabit. Ce as putea sa mai fac???????????
Buna ziua,
In urma carei analize a reiesit ca are viermisori?; personal as cauta si alte cauze ale apetitului diminuat, inclusiv deficitul de fier sau alte carente; banuiesc ca analiza care a ridicat suspiciunea de viermisori e numarul eozinofilelor si/sau IgE totale; daca e asa, acestea cresc si in alergii(alimentare sau la factori de mediu) iar aceste alergii pot determina o reducere a apetitului. Este nevoie de investigatii suplimentare, eventual dati-i detalii despre regimul ei, evolutia ritmului de crestere de la nastere pana in prezent, eventualele boli asociate sau tratamente urmate.
buna!am un copil de 2 ani iar in urma analizelor una din dintre transaminaze a iesit usor marita si eozinofinele la fel.uneori il doare burtica si are scaunele moi tot timpul.ce credeti?
Buna ziua,
Informatiile oferite sunt prea putine pentru a va da ceva sfaturi; nu stiu motivul pentru care ati efectuat analizele, daca au fost sau nu probelme de sanatate pana in prezent, tratamente urmate in ultima luna; va recomand sa luati legatura cu medicul curant care stie cel mai bine copilasul si are avantajul examenului clinic. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua,
In urma examenului copro baietelul meu de 1,8 luni a fost diagnosticat cu giardioza. tratamentul recomandat e: Decaris 1/2 tableta la 10 zile, Flagyl 6 ml, 2/zi timp de 7 zile, Furazolidon 1 tableta la 8 ore, Nizoral 1, 8 tableta* 2.Parintii Fasigyn doza unica. Copilul are si ficatul marit cu 3 cm, dar omogen, ar putea fi din cauza giardiei? Nu e prea puternic tratamentul pentru un copil cu ficatul marit? Nu mananca lactate de 3 luni. Pana la primirea rezultatului si a schemei de tratament am inceput o cura cu Helmiflores si e mai incercanat si apatic, somnoros. Am inasprit regulile de igiena, am `oparit` cu fierul de calcat cu aburi tot ce e textil prin casa, dar fiind rezistent la clorinare…ma simt invinsa.
Va multumesc pentru articol si pentru sfaturi.
Buna ziua,
Daca dimenisunile ficatului sunt crescute ar fi necesare investigatii suplimentare; nu ati precizat daca ecografic s-a stabilit acest lucru sau doar prin palpare; daca nu s-a efectuat ecografie o recomand, impreuna cu analizele suplimentare care sa deceleze cauzele cresterii in dimenisuni a ficatului; in mod normal tratamentul antiparazitar se asociaza cu unul hepatoprotector, Va doresc sanatate iar daca mai aveti si alte intrebari, le astept cu drag!
Medicul pediatru ne-a recomandat pentru crestetea imunitatii decaris 50 mg cate un sfert timp de 4 zile apoi pauza 4 zile timp de o luna .Se foloseste acest medicament si pentru asa ceva ? Copii au 3 ani si 9 ani.Multumesc!
Buna ziua,
Indicatia majora este in parazitoze; exista si actiune de stimulare a imunitatii, levamisolul(substanta activa) are si astfel de efecte; personal nu am recurs niciodata la administrarea sa, daca sunt probleme cu infectii recurente/frecvente trebuie cautata cauza lor si nu `stimulata`nejustificat imunitatea. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Va multumesc pentru raspuns!
Hepatomegalia s-a stabilit si ecografic, dar mi s-a spus ca mai intai trebuie sa scapam de giardia care ar putea fi totusi o cauza. Tratamentul pentru giardia este unul corect? Am citit prospectele si m-am ingrozit, sunt totusi 4 medicamente. Copilul are 12 kg la 1an si 8 luni.
Giardia este un parazit “periculos” si frecvent tratamentul cu un singur produs nu da rezultate;este insa esential sa asociati un tratament hepatoprotector pe toata durata tratamentului si inca 1-2 sapatamani dupa terminare cu repetarea examenului de scaun;
Buna ziua
Am o fetita de 2 ani. Nu a avut probleme de sanatate, dar de vreo doua saptamani s-a intamplat ca dupa ce s-a trezit sau chiar in timp ce dormea sa se trezeasca si sa aiba senzatie de voma. A vomitat de cateva ori dar nu mancare, ci ca si un fel de saliva mai groasa.Am intrebat medicul si a zis ca s-ar putea sa aiba viermi. I-am facut analiza din scaun si pt viermi i-a iesit negativ, in schimb i-a iesit pozitiv testul pentru H.pylori. Am citit ca este o bacterie care traieste in stomac, ca la copii asa mici nu se face tratament, dar care poate duce la ulcer si alte boli ale stomacului. Alte simptome nu are, mananca bine, e vesela. Dvs ce mi-ati recomanda? Imi fac griji sa nu se agraveze.Va multumesc
Buna ziua,
Infectia cu Hp se trateaza la aceasta varsta; se foloseste tripla terapie(doua antibiotice si un inhibitor de tipul omeprazol); de asemenea se investigheaza toti membrii familiei si se administreaza tratament daca este cazul. Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari le astept cu drag!
Multumesc pt raspuns. Am fost la un medic pediatru si intr-adevar mi-a scris un tratament cu 3 medicamente pt 7 zile si apoi cu doza redusa pt 8 saptamani. fetita deja dupa 5 zile se simte mai bine, nu mai are senzatie de voma si are scaun regulat in fiecare zi
( am uitat sa va scriu atunci ca avea si probleme cu scaunul, facea cam la 3 zile si destul de greu) . Ne-am facut toti care stam in aceeasi casa testul pt HP si noi nu avem. Credeti ca ar trebui sa luam ceva preventiv? Multumesc
Buna ziua,
Da, tratamentul asta presupune; recomand ca dupa incetarea tratamentului, la 1-2 saptamani dupa sa repetati analiza pt a fi siguri de eficienta familiei. Daca in cazul dvs rezultatele au iesit negative nu e necesar niciun tratament. Sanatate multa!
Buna ziua,
Am un baietel de 11 luni.De prin luna ianuarie nu mai doarme noaptea ca de obicei, incepe sa mârâie şi până nu îi dau sân nu se linişteşte.Am fost la diferiţi medici şi ne+au spus că nu are nimic, că, probabil face aşa din cauza faptului că îi ies dinţii.Eu am tot auzit diferite mamici ai căror copii dorm noaptea fără să se trezească, cu atât mai puţin să mănânce.În luna aprilie i-am făcut analize care i-au ieşit bine, cu excepţia unei carenţe de calciu şi vitamina D3.I-am făcut şi analiză la scaun care, de asemenea, i-a ieşit bine.Însă, el continuă să nu doarmă noaptea, acum parcă se trzeşte din ce în ce mai des şi mereu se scarpină la nas.Ar putea avea, cumva, paraziţi intestinali, care să nu-i iasă la analize?Şi, dacă se dovedeşte că are paraziţi, aş putea să-i dau ulei de dovleac? (recomandarea tot a unui medic).
Mulţumesc.
Buna ziua,
Somnul bebelusilor, mai ales a celor alaptati nu este continuu; ei se trezesc de “n” ori pe noapte pentru confortul si siguranta oferite de san; personal cunosc rare cazuri de bebelusi alaptati care dorm continuu pe durata noptii; in cazul celor alimentati artificial este posibil, acolo nu exista relatia aceea intre mama si bebe iar bebelusul nu se mai trezeste; parazitii pot intra in discutie insa trebuie specificat faptul ca la o varsta atat de mica sursa de infectare este aproape inexistenta; asta daca vreun membru al familiei nu are paraziti; puteti sa-i faceti analize la sacun, pe langa examenul coproparazitologic(3 probe) se paote face determinarea antigenului giardia din scaun, precum si amprenta anala care poate evidentia ouale de paraziti depuse in pliurile mucoasei anale. Ulei de dovleac este un protector in acest caz dar, daca se confirma prezenta parazitilor trebuie un tratament antiparazitar specific. Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari le astept cu drag!
copilu meu are 2 ani,si nu vrea sa manince,.ce pot sa fac,sunt ff preocupata .va rog da-timi un sfat
Buna ziua,
Am nevoie de mult mai multe informatii: greutatea la nastere, lungimea si greutatea actuala, care a fost ritmul de crestere de la nastere pana in prezent, care a fost alimentatia lui in tot acest timp, daca au fost si alte probleme de sanatate, de cand a aparut apetitul diminuat, daca sunt si alte simptome(tulburari digestive, greturi, varsaturi, aspectul si consistenta scaunelor).
buna ziua,
revin pentru a va cere din nou sfatul. in urma cu aprox. 3 luni baietelul meu de 2ani a fost diagnosticat(copro si test elisa) cu giardia, dupa jumatate de an de dureri de burta, colici si balonare in special dupa lactate. dupa terminarea tratamentului am tot refacut periodic analize(6 copro si 1 test giardia toate negative) pentru a-i reintroduce lactatele in alimentatie, dar acestea tot ii dau dureri de burta. ar putea fi afectat intestinul?
periodic are limba geografica, care ar fi cauza? analizele la sänge(hemoleucograma, ca, fe, magneziu, fosfataza alcalina, tgp, tgo) sunt bune.
Buna ziua,
Este posibil ca lactatele sa-i determine un disconfort abdominal; se ia in discutie fie o intoleranta secundara la lactoza, fie o intoleranta la proteinele din laptele de vaca;pt a determina cu certitudine, trebuie efectuate analize in acest sens; in cazul intolerantei la lactoza, se poate face proba terapeutica si anume, administrarea de lapte fara lactoza o perioada de 2-3 saptamani; daca in acest interval nu apar simptomele descrise atunci cel mai probabil despre aceasta este vorba. Va recomand sa va sfatuiti cu medicul curant care cu siguranta va poate oferi informatii suplimentare. Va doresc sanatate si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua ,
Fetita mea a fost trata de 2 ori cu Zentel pt giardia.
Prima data nu s-a facut corect traamentul in sensul ca i s-a dat 1 doza/Zentel cu repetare dupa 7 zile.
A doua oara s-a facut corect 7 zile de Zentel.
Manifestrai nu avea in afara de o mancarime persistenta noaptea pe fese( nu in fundulet )si pe spate .
Dupa o perioada mancarimile nocturne au reaparut.Mentionez ca am fost la un dermatoplog dar a spus ca sa ii fac teste alergice pt ca pielea ei este curata , nu prezinta semne pt vreo infectiecte / dermatita.
Mentionez ca in afara de mancarimile respective nu avea nici o alta manifestare.
Se poate ca giardia sa dea numai mancarimi pe piele ?Fara nimic altceva ?
Daca vreau sa ii repet ex coproparazitologic , oare pot incepe sa ii dau deja sirop Wormex si sa ii recoltez in timp ce ia acest sirop , sau acest lucru ar afecta rezultatele analizelor de scaun?
In cazul in care se confirma , ce tratament i se poate aplica avand in vedere ca de nici 2 luni a luat Zentel.VA intreb acest lucru in ideea de a fi informata , nu pt a-mi trata copilul.As vrea sa stiu care este urmatorul pas …
Va multumesc anticipat
Buna ziua,
Nu ati precizat daca prima data a fost identificata giardia in scaun sau a fost doar o presupunere; pt diagnostic corect, recomand probe de scaun si antigen giardia din scaun; daca acesta iese pozitiv, se poate repeta tratamentul cu zentel sau se poate alege fie metronidazol, fie furazolidon eventual in asociere cu wormex sau helmiflores; nu incepeti tratamentul pana nu recoltati probele de scaun; daca rezultatul este pozitiv, atunci toti membrii familiei trebuie sa faca tratament, sa dezinfectati toate suprafetele, jucariile, sa sterilizati lenjeria de pat si cea personala;analize de alergii doar in eventualitatea in care examinarile mentionate sunt negative si nu se deceleaza cauza mancarimii persistente. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Va multumec pt raspunsuri .
De ambele dati , giardia s-a depistat prin examen din scaun ,de fiecare data a 2-a ora dupa ce am dus la analize.
Acum verificam a treia oara ….
O zi buna
Buna seara. Am o fetita de 5 luni si am gasit in scutec atunci cand a facut scaun niste firisoare de culoare verzuie. In plus are momente cand in aceeasi zi este constipata, dar face si scaun apos imediat, iar eu am niiste mancarimi in jurul anusului. Mentionez ca mananc foarte mult dulce. Alaptez fetita la san si ma gandesc ca e posibil sa fi facut viermisori. Dar nu sunt de cuolare alba, ci verde. E posibil sa aiba viermisori? Astept raspuns. Va multumesc.
Buna ziua,
Imi cer scuze de raspunsul intarziat insa din cauza timpului limitat nu pot raspunde in timp real. Doar dupa simptomele mentionate nu putem sa ne ghidam, este necesar un examen de scaun, eventual chiar amprenta anala pentru a creste probabilitatea de detectare.
Buna ziua,baietelului meu de 8luni iau fost depistate rare chisturi de giardia la examenul coproparazitar facut datorita faptului ca desi am inceput diversificarea nu manca mai nimic si de 3sapt. nu a mai luat deloc in greutate,mentionez ca inca il alaptez. Tratamenul recomandat de un pediatru a fost wormex(atat el cat si noi celilalti membri) si hepaid, iar alt pediatru ne-a recomandat furazolidon.Pe care varianta sa o urmam?
Buna ziua,
Pentru bebe sunt de acord cu vormex iar apoi as face o cura de consolidare cu helmiflores, bineinteles cu repetarea periodica a examenului de scaun; pt adulti insa as recomanda zentel, un tratament mult mai agresiv insa mult mai eficient. La tratament se adauga dezinfectarea tuturor suprafetelor, a lenjeriei de corp si a jucariilor bebelusului. Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua!Am o fetita de 4 ani si in urma amprentei anale a iesit prezente oua de ENTEROBIUS VERMICULARIS.Intrebarea mea este daca ii pot da Decaris(o ajuta?)sau imi recomandati altceva,si mai am o fetita de 1 an si 10 luni-trebuie sa-i fac si ei analiza ?
Multumesc foarte mult !
Buna ziua,
Decaris este un tratament antiparazitar bun insa nu este intotdeauna eficient pt oxiuri(enterobius vermicularis); cel mai eficient tratament(nici acesta in 100%) este zentelul insa asociat intotdeauna cu protectie hepatica(liv, silimarina); tratamentul trebuie urmat si de adulti iar pentru fetita cea mica, analize cat mai urgent deoarece probabilitatea ca si ea sa fie infectata este mare; plus, anuntarea in colectivitate daca fetita frecventeaza o gradinita; plus, dezinfectarea tuturor suprafetelor, a jucariilor, a lenjeriei de corp si de pat. Va doresc sanatate iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
buna ziua , dna dr .Baiatul meu de 1.8 luni are sindrom diareic cronic de cca 8 luni, a fost investigat destul de mult zic eu, in urma ultimelor analize a reiesit infectie cu helicobecter pylori- slab pozitiv, tratamentul. recomandat fiind cu 2 antiobiotice si un antisecretor pt 14 zile, coproparazitologic negativ, eozinofile crescute – la limita superioara a intervalului de referinta , IGE normale. considerati ca o infectie cu HBP poate determina un sindrom diareic fara alte manifestari digestive, respectiv varsaturi sau dureri ? ar putea fi si o parazitoza neidentificata? daca la 2 examene coproparazitologice nu s-a gasit parazitul are sens sa facem si antigen giardia? sau alte analize pt paraziti?
multumesc pt un raspuns
Buna ziua,
As recomanda clar tratarea infectiei cu Hp si evident testarea tuturor membrilor familiei cu tratament daca este cazul; trebuie exclusa o intoleranta la proteinele din lapte(putin probabila daca IgE au fost normale) dar si o intoleranta secundara la lactoza si, bineinteles o parazitoza; pe langa examenul coproparazitologic as recomanda atat antigen giardia cat si amprenta anala precum si efectuarea unei probe de digestie si a unei coprocitograme cu coprocultura.
Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua! as putea sa ii dau copilului carne de porc daca atunci cand l-am taiat era plin de limbrici?exista posibilitatea sa se infesteze????multumesc anticipat!sanatate multa
Buna ziua,
Carnea de porc trebuie sa aibe aviz sanitar veterinar pentru a putea fi consumata atat de copii cat si de adulti;in absenta acestui aviz nu este indicat consumul.
Buna seara am un baietel de 1,5luni si de citeva luni este foarte agitat noaptea,initial am crezut ca este din cauza intarcarii dar observ ca e din ce in ce mai agitat si cind spun asta mă refer la 2,3si chiar 4ore de umblat tot patutul, se scarpina forte mult la nasuc,isi aduna piciorutele sub el.De mincat maninca bine si adauga normal la kg.Am făcut de 2ori analiza pentru paraziti si a iesit negativ.Care ar putea fi cauza,ajutati-mă va rog cu un sfat.
Buna ziua,
In afara de examenul clasic coproparazitologic se mai poate face antigenul giardia si/sau amprenta anala; in cazul in care si acestea ies negative se poate face un tratament antiparazitar “naturist”, preparatele clasice nu se recomanda decat atunci cand exista certitudinea infestarii din cauza toxicitatii crescute.
Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari le astept cu drag!
Buna ziua !
Am un baietel de 5 ani. De un an i s-a descoperit ca are intoleranta la lactoza. A fost greu la inceput, dar ne-am obisnuit cu dieta. A inceput sa fie bine deja, dar acum doua saptamani ne-am internat cu bronsiolita . Dupa 4 zile de stat in spital a inceput sa vomite si a avut si diaree. Dupa 11 zile ne-au externat. Copilasul meu era foarte slabit. Acum e bine , doar ca are scaune nedigerate,ragaie toata ziua iarasi cum a fost anul trecut cand am inceput cu intolaranata la lactoza. La analize i-a iesit lambliaza. Ne-au prescris Zentel, dar imi este frica sa-i administrez. Nici nu stiu ce sa fac.Doamna doctor, pentru el nu ar fi mai bine sa-i administrez Furazolidon? Va rog sa ma sfatuiti. Medicul la care mergem cu intoleranta la Cluj este in vacanta, nu reusesc sa dau de dansul.Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Buna ziua,
Ambele medicamente merg pe aceasta parazitoza; personal as indica zentelul, eficacitatea poate fi superioara; este important insa ca toata familia sa efectueze tratamentul, sa dezinfectati jucariile, lenjeria de pat si de corp si sa efectuati analize dupa terminarea tratamentului; in functie de rezultat intra in discutie si o consolidare cu Helmiflores sau Wormex.
Va doresc insanatosire grabnica iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna seara dna doctor,
sunt mama unui baietel de 2 ani si 5 luni si ma confrunt cu o situatie ciudata cel putin. Este sanatos, manaca bine de tot, nu a prezentat nici un simptom care sa ma pregateasca pt urmatoarele:sapt trecuta,dupa un scaun in pampers, a ramas iesit din fundic ceva lung,alb, semiuscat, ma rog, pt mine era ca un matz subtire si habar nu am avut ce e. Am trimis la analize la Synevo, mi-a spus ca are limbrici si pt ca medicul lui e plecat, ne-a tratat prin tel, zentel, 10ml adultii si 5ml piciul. Insa de atunci nu am vazut nimic in scaunul lui (nici al nostru), nu se elimina nimic? Intre timp baiatul meu parca e cu manuta pe la nas, sau doar acum observ eu, sau doar sunt panicata? Azi i-am trimis proba din scaun si a iesit negativ. Ce poate semnifica acel vierme de vreo 10 cm, unicul aparut? V-as ruga sa ma lamuriti, daca va permite timpul! Va multumesc anticipat pentru raspuns si multumim ca existati si ne mai clarificati una alta :))
Buna ziua,
Daca examenul coproparazitologic a identificat “limbricul” atunci cu siguranta a fost vorba despre paraziti; e posibil sa-l fi prins in prima faza de infectie si efectele parazitilor sa nu fie evidente; nu este obligatorie vizualizarea parazitilor, aceasta nu este o certitudine pentru eficienta tratamentului; recomanda repetarea examinarii lunar in primele 3 luni. Puteti urma si un tratament naturist de consolidare(wormex, helmiflores,etc).
Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari le astept cu drag!
Buna seara,
Ieri fetita de 4 ani si 4 luni a elimnat in scaun un viermisor, alb lucios, de lungime cca 5-7 cm, care nu dadea “semne de viata”. Cautand pe internet, pare a fi limbric. Am pus cap la cap simptomele, dintre care: in urma cu 3 zile fetita a facut cateva episoare de febra, nu ridicata, 37.8 la care am intervenit cu paracetamol si nurofen; acum 2 zile a inceput brusc si tusea pentru care i-am dat Rinathiol cate 5ml de 2 ori pe zi, spuneti-mi va rog pararea dvs: cat de grava credeti poate fi infectia ei cu parazitii acestia? Am citit tot felul de cazuri de obstructie intestinala si tot felul…
Am in casa mereu recipiente pt urina si fecale, asadar azi am recoltat pt examen coproparazitologic si l-am depozitat la frigider (bine sigilat si impachetat :)) pt ca maine sa il duc la laborator, insa inteleg ca e posibil sa nu iasa la analiza desi eu l-am vazut?! Am trecut la dezinfectarea spatiilor, obiectelor si lenjeriei.
Totodata maine merg cu ea la medicul pediatru pt a ne da tratament. Dupa administrarea tratamentului (sper sa fie Zentel) trebuie sa urmaresc scaunele si sa caut limbricii? In cat timp s-ar elimina? La limbrici se repeta Zentelul sau doar daca iese pozitiva analiza repetata? Astept opinia dvs. si o sa va tin la curent cu parcursul nostru. Multumesc
Buna ziua,
Imi pare rau de raspunsul intarziat insa din cauza timpului limitat nu pot raspunde in timp real; probabil ati rezolvat deja problema si acuma sunteti bine sanatosi; daca mai sunt intrebari suplimentare, le astept cu drag!
Buna ziua.avem si noi o problema… Am 2 copilasi ‘ unul de 5 ani si 6 luni si unul de 3 ani si 4 luni.au fost diagnosticati de mai multe ori cu oxiuri….am facut am facut pana acum la cel mare in doi ani cate 2 cure pe an si la cel mic o data pana acum ..i am administrat albendazol…la prescriptia medicului bineinteles…mentionez ca am dezinfectat tot ce se putea ..iar noi adultii am uat si noi tratament.acum ne confruntam cu aceasi problema…avem din nou.mie frica sa le mai administrez aceste medicamente deoarece sunt ft toxice si am avut si valorile transaminazelor crescute
….va rog sa imi da ti un sfat ce pot face
..si peste toate eu acum sunt si insarcinata si nu pot lua tratament …si eu simtome de virmisorii
.
Va multumesc
Buna ziua,
Daca au reaparut inseamna ca fie tratamentul nu a fost eficient fie exista o sursa de reinfectare; este indicat sa faceti din nou tratament cu toata toxicitatea acestuia, pericolul persistentei parazitilor este mult mai mare decat efectele adverse ale tratamentului; poate fi ales un alt medicament din categoria celor antiparazitare si, obligatoriu administrata protectie hepatica pe toata durata tratamentului si inca 10-20 de zile dupa terminarea acestuia; in plus, puteti folosi ulterior un produs natural pentru consolidare, de tipul helmiflores, wormex, etc; aceste preparate le puteti lua si dvs, fiind insarcinata tratamentul clasic nu este recomandat. Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua. Cum tratati infectiile mixte: giardia, oxiuri si ascarizi? As dori sa imi recomandati o schema de tratament atit pentru copii (2, 8, 12 si 14 ani) cit si pt adulti. Avem in casa mebendazole atit sirop cit si pastile, si tinidazol pastile. Eu ma gindeam la tratament de trei zile cu mebendazole, 100 mg dimineata si 100 mg seara, repetat la 14 zile (la 7 si 14 zile mi se pare prea mult, desi se pare ca nu se absoarbe sistemic, dar totusi…). Cu asta am rezolvat oxiurii si ascarizii. Ce ma confuzeaza este cum tratam totusi giardia, dupa cit timp putem lua si tinidazolul? Ce recomandati? La copilul de 8 ani e suficient 3 tablete de tinidazol? E de constitutie normala. Si prefera tablete. La cea mica de doi ani nu-i putem da tinidazol, ei presupun ca i-ar trebui albendazol 5 flacoane pt giardia, nu? Vreau sa le dau in paralel si Enterol, se pare ca giardia raspude mult mai bine la antiparazitare combinate cu Sacharomyces, am gasit informatia asta pe un site britanic, era un studiu facut cu rezultate f bune. (eradicare 100%, spre deosebire de tratamentul simplu, cu rezultate pozitive doar in 80/90% din cazuri).
Ce parere aveti de propolis? Este posibil ca dupa aceste tratamente medicamentoase propolisul si niste probiotice administrate continuu sa stopeze reinfestarea? M/am saturat pina peste cap de fiert lenjerii si chiloti si calcat totul cu fierul incins! Cred ca problema e in curte, unde probabil salasluiesc ouale acestor bidiganii si pe care nu am cum s/o sterilizez, din pacate… Ma gindeam sa pun la vara intr/o zi foarte fierbinte niste folie de nailon neagra prin toata curtea, poate se ”coc”, am inteles ca trebuie temp peste 50 de grade ca sa ucida ouale de ascarizi de exemplu! Desi cred ca va fi tot degeaba, la adincime in sol tot nu mor. Imi vine sa betonez curtea de/a dreptul! Sint de/a dreptul disperata si satula de aceste animale.
Buna ziua,
Din pacate nu va pot recomanda un tratament pe net; este o infestare masiva si multipla si tratamentul trebuie condus cu mare atentie; va recomand sa va adresati unui pediatru sau si mai indicat unui infectionist sau parazitolog, sunt diverse “populatii” care trebuiesc eradicate iar toxicitatea tratamentului este destul de mare; de aceea, trebuie condus cu mare atentie, neaparat cu protectie hepatica si cu monitorizarea functiei hepatice(analize de sange); tratamentul trebuie facut si de adulti; masurile de dezinfectie vad ca le stiti, eventual incercati sa responsabilizati copilasii cu masurile de igiena, atat cat le permite varsta, cu spalare frecventa pe maine, eventual folosirea si de geluri suplimentare care sa asigure o protectie suplimentara; intra in discutie si o suplimentare cu probiotice de lunga durata(2-3 luni) pentru a creste capacitatea de aparare; va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
buna ziua
necazul meu a inceput in decembrie anul trecut cind am simtit ca mu mai functioneaza stomacul .In cateva zile am mers la spital unde am fost diagnosticat cu pancreatita acuta . Am fost externat dar sa instalat o stare de rau cu dureri abdominale, greata ameteli, lipsa poftei de mancare,oboseal insomni .Am efectuat mai multe analize care au iesit in limite normale doar coproparazitologicul a iesit geardia care am tratat-o ,dar starile de rau au continuat asa ca am facut alte randuri de analize care au iesit bine,am facut o noua criza de pancreatira mentonez ca nu consum alcool. Am facut un nou test copro unde au iesit chisturi de geardia intrebarea mea este ? poate geardia sa provoace pancreatita ,sunt acele stari provocate de geardia sau poate fi altceva astept raspunsul dumneavoastra aici sau ionutmilitaru5@gmail.com
Buna ziua,
Pentru oxiuri ni s-a recomandat tratament cu vermox(cel mic are 3 ani). Acum dupa o luna avem din nou, ii mai pot da tot vermox ? Cu ce ii pot liniști durerile noaptea, plânge de durere. Ii pot da in paralel si Wormex ?
Multumesc,
Gabriela
Fetitei mele de 11 luni i s-a gasit eurobius vermicolaris (oxiuri) la coprocitograma. la recomandarea pediatrului am inceput tratamentul cu zentel 5 ml la 7 zile repetand de 3 ori. acum incerc sa iau si alte masuri pt a scapa de acest parazit. problema e ca fetit mea e pe jos de-a buselea toata ziua si baga jn gurita tot ce prinde: jucarii, obiecte, hainute,uneori roade si patutul si alte obiecte de mobila, cumanutele e toata ziua in gurita. cum pot sa dezinfectez obiectele din jur pt ca am inteles ca parazitul nu e sensibil la clor? ar trebui sa urmam si ceilalti din casa tratament preventiv? problema e ca locuim cu o alta familie fara copii si nu le pot impune lor sa faca tratamentul.
Buna ziua! As vrea sa-mi raspundeti la 2 intrebari: De ce unii paraziti dau eozinofilie si altii nu? De ce apar cresteri ale lactat dehidrogenazei la copii cu multiple infectii respiratorii? Va multumesc! Astept un raspuns.
Buna ziua,
Eozinofilele sunt fractiuni ale leucocitelor si nu sunt specifice pentru parazitoze; cresterea lor poate indica o parazitoza insa in niciun caz nu se foloseste ca si test diagnostic deoarece aceasta crestere nu apare in toate parazitozele(depinde de produsii toxici pe care ii elibereaza parazitii in sange si de mecanismele de aparare ale fiecarui organism); suplimentar, cresterea lor poate indica o afectiune alergica fara insa a preciza alergenul/alergenii. Legat de LDH, aceasta este o enzima care se gaseste aproape in toate tesuturile organismului si de aici larga interpretare a valorilor ei, valori care se interpreteaza intotdeauna in context clinic si, tinand cont de restul investigatiilor efectuate; ca si un ex, apar frecvent cresteri ale acestei enzime in perioadele cu febra inalta(hipertermie/hiperpirxie). Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua,
Am doua fetite, una de 3 ani si cealalta 7 luni. Cea mare a avut si facut tratament ptr oxiuri, Zentel, (tratament care banuiesc ca si-a facut efectul ptr ca am observat o luare rapida in greutate si mare pofta de mancare)in august.
Problema e ca nu am luat masurile corecte,nu am igienizat casa, iar acum am si eu si o banuiesc si pe bebelusa ca ar avea oxiuri(micutei nu i-a iesit nimic la analize). Cerand sfatul pediatrului, ne-a interzis orice tratament, chiar si naturist pe motiv ca alaptez.
Va cer parerea profesionala: e asa de grav orice tratment incat trebuie sa astept pana intarc copilul sau sa ma duc la un alt pediatru cu aceasta problema?
Mentionez ca fetitei mari i-a scazut din nou apetitul, iar medicul i-a recomandat untratament cu Nikworm.
Va multumesc anticipat.
Buna ziua,
Este posibil ca toata familia sa fie contaminata, de aceea trebuie luate masuri complementare; fetitei mari i se poate administra tratamentul recomandat sau chiar reluarea curei cu zentel; suplimentar dvs ar trebui sa urmati un tratament(naturist in prima faza), fie helmiflores, fie vermix sau nikvorm; celei mici deocamdata nimic insa dvs si fetita cea mare este obligatoriu sa va tratati; de asemenea taticul sau daca sunt si alte persoane in anturaj; curatarea tuturor jucariilor, sterilizarea lenjeriei de pat si a celei de corp; daca nu se iau aceste masuri, contaminarea va fi in permanenta, practic sansele sa scapati sunt minime.
Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Va multumesc pentru raspuns.
Vom incepe numaidecat un tratament naturist. Intre timp am curatat, calcat si spalat tot ce se putea si intr-adevar vad o inbunanatatire, dar fara tratament medicamentos ma gandeam ca nu vom scapa.
buna seara,
baietelul meu de 5 ani de cateva sapatamani are senzatie de voma si chiar vomita in special dupa ce mananca.Am mers cu el la pediatru, i-am facut analize de sange, de scaun,exudat faringian si secretie nazala, testul pentru hp.
hb este negativ, in gat nu avem nimic, in nas avem stafilococ, ig este 10,
I-am facut si ecograf abdominal si are colecist dublu cudat.
Cu rezultatele am mers iarasi la pediatru si ne-a programat pentru analize mai amanuntite adica electroforeza si alte analize peste o luna, pana atunci ne-a dat debridat sirop, zentel 5 zile si liv 52.dupa a 3a zi de zentel a inceput sa vomite si mai tare adica dupa fiecare masa . Il suspecteaza de betatalasemie minora dar si de paraziti, in scaun nu a iesit nimic.
ESTE NORMAL SA VOMITE DUPA ZENTEL?
AM UITAT SA VA SPUN CA Mihai a fost nascut prematur la 30 de sapt si a avut 1470grame la nastere.
la 3 ani si jumatate a fost operat de polipi si i-au fost extirpate amigdalele hipertrofice.
Buna ziua,
Una din reactiile adverse ale tratamentului antiparazitar poate sa fie varsatura iar uneori si dureri abdominale; de asemenea cudarea colecistului poate fi responsabila de varsaturi mai ales dupa mese copioase sau bogate in zaharuri/grasimi; betatalasemia nu ar explica varsaturile; intra in discutie si o gastrita acuta si posibilitatea de a fi necesara efectuarea unei endoscopii; cu siguranta in urma investigatiilor se va stabili un diagnostic si un tratament daca acesta se impune. Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
buna ziua, in urma examenului coproparazitologic au iesit chist de lambri prezenti i-am facut tratament baiatului meu de 3 ani cu zentel dar i-au aparut pe piele niste bubite rosi decolorate spre varf si cu cap negru care acum devine ca o crusta si are si o tuse urata care a aparut deodata cu bubitele nu stiu insa daca are legatura.ar trebui sa ii mai dau o doza de zentel peste 10 zile insa mi-e frica sa nu faca din nou reactii, va rog frumos sa imi spuneti daca e normal ce a patit sau are alergie la medicament ce sa fac? va multumesc frumos
Buna ziua,
Fara sa vad cum arata nu pot oferi informatii suplimentare; dupa descriere, nu cred ca se pune problema de alergie ci mai degraba o viroza cu manifestari eruptive; as recomanda un consult medical pentru tratamentul virozei; cat despre repetarea zentelului, discutati cu medicul curant, acesta este cel mai in masura sa va raspunda; as face insa o completare: tratamentul trebuie efectuat si de membrii familiei si daca baietelul este in colectivitate trebuie anuntat personalul sanitar ar gradinitei. De asemenea jucariile si lenjeria de corp/pat trebuie dezinfectate. Va doresc sa cresteti mari iar daca mai apar si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua, in luna decembrie fetita de 4 ani a fost internata la marie curie pentru ascarisioaza(evedentiata ecografic) asociata cu pneumonie. Avea dureri de burtica insuportabile. A luat zentel doza unica, a eliminat apoi a 3-a zi o femela de 35 cm. La ecograf s-au vazut mai multe formatiuni tubulare specifice ascarizilor insa ea a eliminat doar unul. La 7 zile ni s-a recomandat vermox – 3 zile. Acum au reaparut durerile in flancul stang unde erau localizati initial limbricii, iar la analiza de copro acum ne-a iesit giardia. A luat flagyl 10 zile insa tot perisista durerile in stanga . Ii mai pot da zentel din nou, repetat la 10 zile? Multumesc!
Buna ziua,
Trebuie obligatoriu repetat tratamentul; asociat si un hepato[protector(liv, lagosa); tratamentul trebuie sa-l faca toti membrii familiei, trebuie dezinfectate toate jucariile si suprafetele din casa, de asemenea lenjeria de corp si de pat; dupa terminarea curei, helmiflores sau vormex pt consolidarea efectului. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua. Sun ingrijorata in privinta baietelului meu de 3 ani si jumatate deoarece a avut de mai multe ori probleme cu paraziti si bacterii intestinale. La 11 luni a avut EColi; la 2 ani si jumatate lamblii si candida albicans si acum la 3 ani si jumatate din nou lamblii. Anul trecut i-am dat Furazolidon pentru lamblii iar acum ii dau Zentel si Liv 52. De fiecare data tratamentul a fost luat de intreaga familie (pentru adulti Tinizol). In timpul tratamentului am dezinfectat toata casa, jucariile, lenjeria, obiectele din casa. Dupa fiecare tratament am facut 3 randuri de analize pentru a ne asigura ca parazitii au disparut. In casa noastra exista reguli de igiena care sunt respectate de intreaga familie. Locuim la casa dar nu avem animale de casa. Bem doar apa imbuteliata. I-am oferit intotdeauna baietelului meu un regim alimentar echilibrat,cu foarte putine dulciuri. Ingrijorarea mea este de ce baietelul meu are aceasta sensibilitate la bacterii si paraziti. Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac.
Buna ziua,
Este posibil sa-i ia din mediu, in ciuda igienei riguroase; de asemenea, este foarte posibil ca prima infectie sa nu fi trecut complet, in ciuda analizelor negative; as recomanda, dupa cura cu zentel, o cura cu helmiflores sau wormex, pt consolidare; oricare din acestea, poate fi facuta profilactic de 2 ori pe an. Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Baietelul meu de 8 luni si 2 saptamani si 9.2 kg are oxiuri. La 6 luni i-am dat cu acordul medicului o pastila de Decaris in 2 etape, oxiurile nu au disparut. La 7 luni i-am dat 3.2 ml Helmintoxin in 2 transe. Cred ca nu am reusit sa-i eliminam definitiv, acum iar are.
Va multumesc si astept un raspuns.
Buna ziua,
Trebuie sa refaceti tratamentul; eu nu va pot recomanda tratament de aceea este indicat sa va sfatuiti cu medicul curant; este important sa se trateze toti membrii familiei, sa dezinfectati toate suprafetele din casa, jucariile, lenjeria de pat si cea de corp trebuie spalata la 90 grade;periodic(in primele 3 luni lunar, ulterior la 2 luni) trebuie refacute analizele, riscul ca infectia sa nu dispara dupa tratament este foarte mare. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna seara
Am un bebe de 1 anisor si de cateva zile a avut scaune moi.
Asta seara am depistat scaune sangeroase cu mucus si viermisori.
Ce ii pot administra ca tratament?Exista si ceaiuri care duc la eliminarea acestor paraziti?Cat despre igiena jucariilor si a lucrurilor de prin casa
folosesc igienol..
Buna ziua,
Daca scaunele sunt cu sange trebuie exclusa o infectie(alta decat viermisorii) la nivel intestinal;recomandarea mea este sa va adresati medicului curant pentru diagnostic corect si tratament corespunzator; personal nu am copii care sa fi “scapat” de viermisori cu ceaiuri; folosim preparate pe baza de plante pentru consolidarea tratamentului medicamentos; acelasi tratament medicamentos trebuie efectuat de toata familia, la fel cu este importanta sterilizarea lenjeriei de corp si a celei de pat. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Bună ziua,
Dacă alăptez am voie sa iau zentel? Mi s-a recomandat zentel doza unica cu repetare la 7 zile pentru oxiuri. Îmi este teama sa nu se secrete în lapte și sa afecteze bebele. Sa încerc totuși o cura cu wormex? Îmi puteți spune cât trebuie sa urmez acest tratament?
Va mulțumesc.
Buna ziua,
Albendazolul, substanta activa a zentelului este compatibil cu alaptarea; orice medicament poate fi verificat aici:http://e-lactancia.org/product/39. Este important sa va tratati; dupa tratament, se poate urma un tratament de consolidare fie cu wormex, fie cu helmiflores, evident cu repetarea examenului de scaun; nu ati precizat varsta bebelusului insa trebuie sa-i faceti si lui analize de scaun, riscul de contaminare este f mare; de asemenea, toti membrii familiei trebuie sa se trateze, sa dezinfectati toate suprafetele, sa fierbeti lenjeria de corp si cea de pat. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua,
Am doi copilasi de 3,4 ani si de 1,4 ani si amandoi au cearcane. Am urmarit zilnic scaunul amndurora, insa nu am observat nimic. As vrea sa le dau timp de 10 zile pe stomacul gol ulei de dovlec cate 2 lingurite. Credeti ca ajuta in ipoteza in care ar avea viermisori.Ce alte cauze ar avea prezenta cearcanelor. Multumesc.
Buna ziua,
Prezenta scaunelor poate sa fie constitutionala sau poate fi un semn de boala; nu numai parazitii pot determina acest facies incercanat ci, chiar si un deficit de fier; recomandarea mea este sa va sfatuiti cu medicul curant, acesta cunoaste evolutia copilasilor, ii poate examina si, dupa caz, va poate recomanda investigatii suplimentare si, dupa caz tratament; uleiul de dovleac poate fi administrat insa nu exclude consultul medical. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua,
Timp de aprox.un an jumatate copilul meu (varsta acum 5 ani jumatate) a acuzat mancarimi/usturimi anale, la intervale neregulate (de la 2 zile la 2 sapt.).am facut nenumarate ex coproparazitologice, repetate corect,amprente anale,ag.specifici,hemoragii oculte si tot ce ne-a fost recomandat. Asociat cu acest disconfort aparea deseori si o umflatura langa anus,noduroasa, dureroasa la apasare,tare,sub piele,care disparea miraculos pana a doua zi. Am fost la pediatru, parazitologi, internisti,chirurgi si toti spuneau ca-i o posibila alergie. Este, intr-adevar,alergic la cazeina-prag scazut,dar e controlata alimentatia de cand ne stim. Am urmarit obsedant fiecare scaun pana am gasit oxiurii, finally. Ulterior i-am vazut si dus la analizat direct din anus. Am impartit generos zentel pana si bunicilor si-am intors casa pe dos ca-n farmacie. Acum, la nici 3 luni De la tratament a reaparut mancarimea si, evident, umflatura. Sa repetam tratamentul? Sa dormim iar fragmentat pana avem o certitudine? Ati intalnit in practica asociat aceasta umflatura cu parazitii? Ne puteti ajuta cu in sfat sau recomandare? Multumesc frumos pentru timpul si raspunsul dumneavoastra.
Buna ziua,
Din punctul meu de vedere este o reinfestare sau posibil in urma tratamentului sa nu se fi distrus toti parazitii; am mai intalnit astfle de cazuri, “umflatura” respectiva este o reactie a mucoasei la contactul cu parazitii; din punctul meu de vedere tratamentul trebuie repetat si apoi o cura de intretinere fie cu wormex fie cu helmiflores, evident cu toate masurile adiacente(tratamentul familiei, lenjerii fierte, jucarii, suprafete dezinfectate); anuntat personalul gradinitei daca frecventeaza colectivitatea, posibil reinfectarea sa fie din colectivitate. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
buna ziua.
ne confruntam si noi cu o problema, si anume, baietelul meu de 2 ani si 3 luni se plange de dureri de burtica.
nu are pofta de mancare, ar vrea sa bea mult lapte si sa manance doar iaurt.
durerea de burtica o are de vreo luna de zile dar in ultima perioada imi spune mai des.
am facut coproparazitologic de 2 ori, ambele negative.
medicul de familie si pediatrul l-au consultat, l-au palpat , l-au examinat si au zis ca e doar o forma de a ne manipula dar eu imi cunosc copilul si sigur nu e asta.
am zis sa mergem sa facem acel examen coproparazitologic din sange si amprenta anala.
la insistentele mele medicul de familie a zis ca ii pot da zantel 3 zile (e fiolle)si dupa 10 zile o pastiluta de descaris si liv 52 siropel.
parerea dumneavoastra va rog???
are 2 ani si 3 luni – 13 kg-93 cm.
pot sa ii dau tratamentul asta fara sa am confirmarea ca are paraziti intestinali?
eu ii administrez hepaid junior pentru pofta de mancare la recomandarea pediatrului, poate inlocui acesta liv-ul?
multumesc.
va rog un raspuns.
cu drag, niste parinti disperati
Buna ziua,
Daca consumul de lapte/produse lactate este exagerat, durerile de burtica pot sa fie explicate; la fel cum trebuie luata in calcul si acea durere psihogena(de a atrage atentia si de a lasa alimentatia la voia copiilor) de care pomeneau medicii respectivi; nu trebuie insa sa ne bazam pe aceasta, as recomanda si o ecografie abdominala, o analiza de urina si eventual investigatii de sange(aici nu va pot ajuta, se recomanda dupa examinarea prealabila a copilului si tinand cont de antecedentele medicale); personal nu sunt de acord cu administrarea tratamentelor antiparazitare dupa “ureche”; legat de alimentatie, tine de dvs si de cei implicati in anturajul copilului sa faceti un regim alimentar echilibrat; la varsta asta sunt preferinte(e normal) dar trebuie sa existe si limite/reguli, acestea ii ghideaza pe copii in dezvoltare(atat fizica cat si psihica); daca sunt greseli in alimentatia unui copil, acestea apartin exclusiv celor care il ingrijesc, nu putem da vina pe copii; cu rabdare, tatonare, intelegere, incercati sa faceti un meniu divers, sa fiti dvs propriul exemplu in ceea ce priveste o alimentatie echilibrata; evident, in cazul in care constatati ca exista semne de suferinta/boala, se recomanda consult medical. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua.Am o fetita de 1 an si 7 luni si de vreo trei saptamani mananca foarte putin. Are scaune moi cam doua pe zi si de cateva zile are ombilicul putin rosu. medicul de familie mia recomandat fara nici un fel de examen wormex si welkids.le ia deja de 10 zile dar nu vad nici o schimbare. mentionez ca pe la 10 luni a avut un episod in care ii mirosea gurita destul de urat si la fel ni sa recomandat wormex fara nici o investigatie, dupa care mirosul a disparut. fetita are acum cam 10,5kg (e putin pentru varsta ei?) dar de cand am nascuto a avut probleme cu mancarea si luarea in greutate. ce ma sfatuiti sa fac? multumesc! o zi buna si multa sanatate!
Buna ziua,
Nu pot face referire la dezvoltare, nu ati mentionat nici greutatea de la nastere, nici lungimea actuala; avand in vedere simptomele descrise, poate sa fie ridicata suspiciunea de paraziti insa sunt multe alte afectiuni care pot da astfel de simptome; personal as incerca sa gasesc cauza(anemie, alergii, intolerante, infectii, etc) si abia apoi as administra medicatie si/sau suplimentare cu vitamine. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte simptome, le astept cu drag!
Buna ziua,
Am descoperit la fetita mea de 9 luni oxiuri. Avea cearcane si am zis sa ii fac un examen copro. Medicul pediatru a zis ca nu prea are ce sa ii dea pentru ca este prea mica. I-a dat doar Wormex 1 1/2 lgt de doua ori pe zi. Dvs ce recomandati?
Buna ziua,
Intradevar varsta mica nu permite administrarea unor antiparazitare mai “puternice”; pana la implinirea varstei de 1 an este important sa se administreze medicatia permisa, pe langa wormex, dupa terminarea acestuia se poate face o cura cu helmiflores; este insa esential sa luati tratament(cel clasic) toti cei care se afla in anturajul ei de zi cu zi; de asemenea sa dezinfectati jucariile/suprafetele din casa, sa fierbeti lenjeria de pat/corp iar fetitei sa-i efectuati lunar examen coproparazitologic. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Va multumesc pentru raspuns.
Dupa doua saptamani de wormex am facut din nou analizele coproparazitologic si au iesit negative. Pediatra a mai cerut si o analiza de hemoragii oculte si din pacate au iesit pozitive. Mi-a spus sa continui cu wormex inca o luna si sa repet coproparazitologicul de 3 ori.
Pe langa problema de mai sus mai am inca una. Nu e prea mult zahar (din sirop) dat copilului, in contextul in care nu se recomanda zaharul pana la un an?
Buna ziua,
Prezenta hemoragiilor oculte “obliga” la alte investigatii, nu le-as pune doar pe seama parazitilor; as face teste pt o eventuala infectie(coprocitograma, coprocultura) dar si pt o inflamatie la nivel intestinal(proba de digestie/calprotectina); nu ati precizat nimic despre ritmul de crestere, sunt si aici detalii importante de luat in calcul; referior la continutul de zahar(si aditivi) prezent in multe siropele…in astfel de situatii punem in balanta raportul risc/beneficu…mai exact, ce riscuri ne asumam daca nu tratam o parazitoza(in situatia dvs).
Buna seara!
Am un baietel de 1 an si 3 luni(10.5 kg)
Am facut astazi analizele de sange au iesit eozinofile
marite 11.08 (interval normal 0-5). De aprox 1 luna si jumatate tot a avut probleme cu scaunul – cam la 1-2 sapt cate un episod de diaree. Am facut tratament cu eridarom, hidrasec si probiotic. Am efectuat o coprocultura si un examen coproparazitologic. La coprocultura a iesit E.coli enteropatogen – prezent, iar examenul coproparazitologic a iesit negativ. Dr ne-a recomandat sa nu ii dam antibiotic ci sa facem tratament cu tincturi de la plantextrakt de 3ori pe zi -afin, nuc si merisor. Ieri iar a avut 4 scaune apoase de culoare galbena cu mucus. Ni s-a recomandat sa facem analize de sange(sa vedem cum iese si proteina c reactiv) si inca o coprocultura-rezultatul inca nu il avem decat la analizele de sange. Dupa analizele de sange (eozinofile marite)dr ne-a zis ca are paraziti si ne-a recomandat sa incepem de maine tratamentul cu Giardinophyt fara sa mai facem alte examene la scaun.
Va rog sa ne spuneti ce parere aveti de tratamentul cu Giardinophyt la bebe de un an si 3 luni?
Ar trebui sa mai refacem ex coproparazitologic?
Mai jos am copiat rezultatele analizelor.
Hemoleucograma completa
Nr. eritrocite 5.08 *10^6/µl 4.1 – 5.3 *10^6/µl
Hemoglobina 11 .8 g/dL 11.3 – 14.1 g/dl
Hematocrit 35.4 % 32 – 40 %
VEM 69.7 fL 70 – 84 fL
HEM 23.2 pg 22 – 30 pg
CHEM 33.3 g/dL 32 – 38 g/dL
RDW-CV 15.6 % 11.5 – 15.5 %
Nr. leucocite 15.2 *10^3/µl 6 -17.5 *10^3/ul
% Neutrofile 17.9 % 20 – 65%
Nr. neutrofile 2.71 *10^3/µl 1.5 – 8.5 *10^3/µl
% Eozinofile 11 .8 % 0 – 5 %
Nr. eozinofile 1.8 *10^3/µl 0.0 – 0.5 *10^3/µl
% Basofile 0.4 % 0 – 2.0 %
Nr. basofile 0.06 *10^3/µl 0.0 – 0.20 *10^3/µl
% Limfocite 64.8 % 40 – 65%
Nr. limfocite 9.85 *10^3/µl 4 – 10.5 *10^3/µl
% Monocite 5.1 % 0 – 10%
Nr. monocite 0.78 *10^3/µl 0.0 – 1.0 *10^3/µl
Nr. trombocite 403 *10^3/µl 150 – 450 *10^3/µl
VTM 8.9 fL 7.4 – 10.4 fL
PCT 0.36 % 0.16 – 0.48 %
PDW 8.5 % 12.0 – 16.5 %
VSH
Sedimentare
7 mm/h < 15 mm/h
Biochimie
Test Rezultat UM Interval de referinta
Creatinina serica
ser,metoda fotometrica, Architect ABBOTT
0.35 mg/dl < 1.30 mg/dl
Glucoza serica
ser,metoda fotometrica, Architect ABBOTT
79 mg/dL 50 – 80 mg/dL
Data tiparire: 20/11 /2015 11 :55:24AM Pagina 1 / 2 F-01-PG-19
Analizele neacreditate RENAR sunt marcate c √ / (*) Analize subcontractate
Nr.cerere: 9680679
Biochimie
Test Rezultat UM Interval de referinta
TGO/AST
ser,metoda fotometrica, Architect ABBOTT
54 U/L < 56 U/L
TGP/ALT
ser,metoda fotometrica, Architect ABBOTT
21 U/L < 39 U/L
Calciu seric total
ser,metoda fotometrica, Architect ABBOTT
10.7 mg/dl 9.0 – 11.0 mg/dl
Magneziu
ser,metoda fotometrica, Architect ABBOTT
2.18 mg/dl 1.7 – 2.3 mg/dl
Sideremie
ser,metoda fotometrica, Architect ABBOTT
71.1 µg/dL 29 – 91 ug/dl
CRP cantitativ
ser,metoda fotometrica, Architect ABBOTT
0.2 mg/dL 0 – 0.5 mg/d
Va multumesc frumos!
Buna ziua,
baiatul meu de aproape 5 ani a acuzat mancarimi anale, plus scaderea poftei de mancare, senzatie de greata; I-am facut coproparazitarul de 2 ori si a iesit negative. Pediatrul a zis clar, mancarimi anala numai parazitii intestinali dau si nu are rost nici analiza de scaun nici sange sa-i fac.
Tratamentul: 7 zile Zentel/ 7 zile pauza/ 1 zi Zentel + Liv 52; ca si tratament alternativ 2 saptamani Wormex/ 2 saptamani pauza/2 saptamani Wormex.
Am inceput cu Wormex, dar dupa 5 zile au reaparut mancarimile anale. Asta inseamna ca Wormex-ul e prea slab, nu isi face efectul, trebuie sa incep cu Zentel? Cum sa procedez, merg cu amandoua in paralel sau nu?
Nu i-am dat zentel pt ca am inteles ca e f toxic. cat e de toxic? pe o scara de la 1 la 10 unde l-ati incadra?
Multumesc
Buna ziua,
Zentelul este toxic, altfel nu are cum sa distruga parazitii; ati primit si un hepatoprotector(liv52); in situatii din acestea punem in balanta efectele adverse ale medicatiei, respectiv efectele parazitilor asupra organismului(mult mai importante comparativ cu toxicitatea tratamentului); daca ar fi sa fac o comparatie este ca si cum ne-am asuma o infectie bacteriana fara sa administram antibiotic(luand in considerare efectele adverse ale acestuia); intra in discutie si analize suplimentare, antigen giardia din scaun, respectiv amprenta anala(posibilitatea de a identifica ouale de paarziti este mai mare comparativ cu examenul clasic coproparazitologic). Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Bună seara , doamna doctor am un băiețel de 1 an și 7 luni, am făcut analizele și mi-a ieșit anemie și viermișori. Pentru tratament am primit Wormex și fier. Fier îi dau de 2 ori pe zi 5 ml împreună cu suc de portocale și Wormex la fel cu apa. Întrebarea mea este, ar fi trebuit atât eu cât și soțul sa luam tratament? Doamna doctor nu a prescris nimic pentru noi:(. Mulțumesc mult!
Buna ziua sm o fetita de 1an si 4 luni si in urma cu 5 zile a fost gasita cu oxiuri. Ii dau liv 52 de 2 ori pe zi si helmiflores 10 pic de 3 ori pe zi.. A mai aparut o problema cum ca si sotul meu are acum oxiuri ia si el 4 zile duador si liv 52 dar spune ca il doare tare burta cand in dreapta cand in stanga cand pe langa buric..credeti ca de la oxiuri sunt aceste simptome??
Buna ziua,
In situatia dvs intreaga familie trebuie sa faca tratament, trebuiesc dezinfectate toate suprafetele, lenjeria de pat/corp, jucariile fetitei; in cazul sotului nu ma pot pronunta, specialitatea mea este de pediatrie; cel mai indicat este sa ia legatura cu medicul de familie; dupa terminarea tratamentului, intrega familie trebuie sa-si repete analizele; in cazul fetitei intra in discutie un tratament mai “agresiv”, prepratul mentionat s-ar putea sa nu fie foarte eficient(eu il folosesc la cei cu suspiciuni clinice de parazitoze si la care nu se detecteaza in scaun sau ca si cura de consolidare dupa tratamentul curativ); aici luati legatura cu medicul curant al fetieti care e mai in masura sa-si dea cu parerea.
Buna ziua, ma numesc Gabriela si am o fetita de 4luni si o alaptez exclusiv la san. Am facut niste analize coproparazitologice pt angajare si a rezultat ca as avea “viermisori”. Intrebarea mea disperata este: daca si cea mica poate avea infectia cu viermisori????? Si daca sa intrerup alaptrea su nu… va multumesc mult
Buna ziua,
Cu mare probabilitate exista risc de contaminare; este recomandat sa luati legatura cu medicul pentru tratament in cazul dvs si investigatii in cazul fetitei; de asemenea, trebuie testati toti membrii familie, dezinfectate suprafete, lenjerii, jucarii; dupa temrinarea tratamentului, repetati analizele de scaun sa va asigurati de eficienta tratamentului; va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag
Buna ziua . Am facut analiza pentru paraziti si sa dovedit ca as avea.Eu am o fetita de 7luni o alaptez .Poate lua si ea? Deoarece mi se pare ca are un miros mai dpecific csnd respira pe gurita.multumesc
Buna ziua,
Cu mare probabilitate exista risc de contaminare; este recomandat sa luati legatura cu medicul pentru tratament in cazul dvs si investigatii in cazul fetitei; de asemenea, trebuie testati toti membrii familie, dezinfectate suprafete, lenjerii, jucarii; dupa temrinarea tratamentului, repetati analizele de scaun sa va asigurati de eficienta tratamentului; va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Bună seara. Am o fetiță de 1 an și 9 luni și de 2 săptămâni am făcut o alergie. După tratamentul de la spital am mai pățit de doua ori sa ne apară pete pe corp care după maxim 20 dr minute treceau. Doctorii la care am fost au spus ca se poate sa fie și din cauza viermisori lor aceste pete. Am făcut o singura analiza de saun care a ieșit negativa. Ce părere aveți ? Petele de pe corp arata ca și cum ar fi fost urzicata. Menționez ca se scărpina des la nas și duce mana la Fundulet și uneori mi se pare ca are și cearcăne. Mulțumesc anticipat
Buna ziua,
Trebuie facute investigatii suplimentare, nu numai de scaun si de sange; posibil o alergie alimentara sau la factori de mediu si atunci examenul de scaun este irelevant; recomandarea mea este sa va adresati unui pediatru pentru recomandari suplimentare. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Bunaa ziua! Acum 2 saptamani am fost internata cu copilul de 2 ani si 4 luni in spital avand laringita acuta. La iesirea din spital i s-a pus diagnosticul de parazitoza digestiva. Mi-a dat sa ii dau sirop wormex si liv. pt 5 zile. Intrebarea mea este ce trebuie sa fac in continuare? De eliminat,nu a eliminat nimic.Copilul inca este alaptat.Va multumesc!
Buna ziua,
Pe ce baza s-a pus diagnosticul?, ce fel de paraziti s-au identificat?; in mod normal trebuia tratata toata familia plus masuri suplimentare: dezinfectarea jucariilor/suprafetelor, spalarea hainelor de pat si a lenjeriei de corp la 90 si calcarea acestora; dupa terminarea tratamentului trebuie facute analize pentru a vedea daca acesta a avut eficienta; cel mai indicat este sa va sfatuiti cu medicul curant iar in functie de rezultatele din spital sa se recomande o atitudine terapeutica(fie tratament, fie analize).
Bună ziua, am o fetiță de 1 an și 11 luni, cu o greutate de 13.2kg și înălțimea de 87 cm. La începutul lunii decembrie i-am administrat Zentel deoarece observasem oxiuri în scaun. Tratamentul a fost făcut de toți membrii familiei însă am observat ca au reapărut. Va rog sa îmi spuneți dacă să îi administrez tot Zentel sau îmi puteți recomanda altceva. Mulțumesc anticipat!
Buna ziua,
Nu ati specificat schema administrata, durata acesteia, daca dupa tratament s-a refacut examenul de scaun si la cat timp dupa tratament au reaparut(posibil nici sa nu fi disparut); pentru indicatii de tratament, adresati-va medicului curant, eu nu pot recomanda un tratament fara sa stiu copilasul si sa am dovada ca este vorba de oxiuri(pot fi si alti viermisori iar tratamentul poate sa fie diferit); pe langa tratamentul intregii familii trebuie dezinfectate jucariile, suprafetele din casa, lejeria de corp fiarta/spalata la 90 grade, calcata, pentru a fi siguri ca au disparut. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Bună seara
As avea și eu o întrebare. Cum îmi dau seama dacă copilul meu are viermișori? Am auzit ca printre simptome ar fi și mâncărimea nasului. Are 8 luni și nu pre avere pofta de mâncare e agitat, il doare burtica cred și îi cam vine înapoi lăpticul. Va mulțumesc.
Buna ziua,
Tinand cont de simptomele descrise as considera necesar un consult medical, eventual ecografie abdominala(inclusiv pentru reflux);nu ati precizat greutatea, ritmul de dezvoltare, regimul alimentar; dureri de burtica, lipsa poftei de mancare si varstaurile sunt simptome comune mai multor afectiuni de aceea e necesara o evaluare medicala. Luati legatura cu medicul curant care cu siguranta va poate ajuta.
Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna seara.Baiatul meu de 9 ani are oxiuri,i-am dat Vermox si va rog sa-mi spuneti in cat timp isi face efectul acest medicament si daca este ok ,sau sa-i dam Zentel?
Multumesc !
Buna ziua,
In general e nevoie de un tratament mai puternic antiparazitar; cele pe baza de plante le folosim des pentru consolidarea tratamentului medicamentos; desigur ca acestea se administreaza strict la recomandarea medicului curant; este indicat ca toata familia sa efectueze tratamentul, sa se “streilizeze” lenjeria de corp si de pat.
Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Bună ziua.Sunt o mămică disperata deoarece de doua luni ne confruntam cu scaune moi, uneori apoase ale băiețelului meu în vârstă de trei ani. După diverse tratamente cu antibiotice sau sulfamide,săruri de rehidratare și medicamente de protecție intestinala , fiind suspect de diferite infectari cu virusuri , bacterii care l-a analize nu ieșeau, am descoperit ca are giardia.Am urmat tratamentul cu Zentel 5 zile în combinație cu Furazolidon , însă la analiza după terminarea tratamentului testul giardia a ieșit pozitiv.Ni s-a recomandat o cura de Wormex la doua săptămâni de la Zentel, însă după doar doze are gaze , dureri de burtică, este foarte agitat și face din nou scaune moi și voluminoase.Va rog sa îmi dați un sfat, întrucât am fost deja la 4 pediatri și nu știu ce sa ii mai fac , a și slabit cam 4kg.
Buna ziua,
Recomandarea mea este sa va adresati unui medic cu specializare de boli infectioase; daca giardia inca persisita veti primi alt tratament; evident, toti cei implicati in cresterea copilasului trebuie sa urmeze tratamentul; de asemenea lenjeria de corp si de pat trebuie spalata la 90 grade, dezinfectate toate jucariile si suprafetele; eu personal as completa analizele de scaun si cu teste pentru campilobacter, clostridium, respectiv helicobacter pilori dar si proba de digestie/calprotectina si eventual si analize de sange; pierderea a 4 kg intr-un interval scurt de timp nu poate fi pusa numai pe seama parazitilor; imi pare rau ca nu pot ajuta mai mult.
Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna seara. Am o fetita de 2ani si 4 luni diagnosticata cu ascaris prin coprocultura. A primit tratament cu zentel si wormex. Dr mi_a zis sa ii dau jumatate de sticluta de zentel acum, si cealalta jumatate dupa 15zile,timp in care ii dau wormex. Este corect administrat asa? Multumesc!
Buna ziua,
Nu pot face referiri la tratament fara sa cunosc copilasul; ati primit tratament antiparazitar si de consolidare; e nevoie ca dupa tratament sa repetati examenul coproprazitologic; de asemenea, e nevoie ca toti cei implicati in cresterea fetitei sa faca tratament; de asemenea, lenjeria de corp/pat trebuie spalata la 90 grade, trebuie dezinfectate suprafetele si jucariile, altfel, tratamentul este ineficient, se poate produce reinfestarea.
Am primit tratament cu Wormex pt suspiciune de paraziti si copilul a inceput sa aiba mai mult de 7 scaune zilnic, nedigerate complet cu mucus. (in ultima luna copilul a scazut in greutate mai mult de 500g nu mananca cateodata deloc la o masa, noaptea uneori e agitat, e palid are 1 an si 8 luni). Am dus acum scaun pt analiza dar inca nu avem rezultat. E normala frecventa si consistenta scaunelor? Multumesc anticipat.
Buna ziua,
Nu cred ca are relatie cu mediactia; cel mai probabil este o infcetie digestiva suprapusa; luati legatura cu medicul curant pentru recomandari suplimentare; eu pot recomanda oar un probiotic si regim: orez, morcov, banane, afine, branza de vaci, continuarea alaptarii daca este alaptat, daca nu, un lapte fara lactoza; hidratare cat de multa, ideal saruri de rehidratare;va doresc insanatosire grabnica iar daca sunt alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua am un bebe de 1an si astazi la scaun a eliminat un viermisor cam de 5cm el mananca nu are cearcane.Are limbrici? Ce ar trebui
sa fac?
Sa mergeti urgent la medic; e nevoie de tratament atat pentru el cat si pentru intreaga familie; plus dezinfectat jucarii, suprafete, lenjerie de corp, pat.
Buna ziua,am o fetita de sase ani care de mai mult de o luna se plange de dureri de burta greturi ,ameteli uneori si dureri de cap,a fost consultata de multi medici si nu avem inca un diagnostic,am facut de doua ori analize de sange care au iesit bine,doua ecografii abdominale care nu au indicat nici o problema majora doar multe gaze,singura analiza care nu a iesit bine a fost analiza coproparazitologica la care a iesit giardia pentru care am urmat tratament cu flagyl si wormex,nici o imbunatatire dupa tratament,nu mai stim ce sa facem,unde sa mai mergem cu ea,a slabit este palida si are cearcane,mie imi vine greu sa cred ca acesti paraziti pot da asemenea simptome si imi este frica sa nu fie altceva mai grav,am vrut o parere si de la dumneavoastra,ce analize am putea sa mai facem?
Buna ziua,
Nu stiu ce analize de sange ati efectuat;pe langa paraziti(care pot da simptomatologia descrisa)trebuie luata in calcul si o infectie cu CMV/EBV; de asemenea,exclusa o anemie, alte carente; daca persista durerea de cap si un consult neurologic, oftalmologic si orl; imi pare rau ca nu pot ajuta mai mult insa fara sa stiu rezultatele investigatiilor efectuate nu va pot oferi informatii suplimentare.
Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna seara am si eu o problema cu fetita mea de cinci luni jumate,acum cite va zile in urma am observat ca seara cind a facut treaba mare am observat ceva negru parca niste viermisori ierau boabe strinsi gramada.imi puteri explica ce înseamnă asta? Mulțumesc
Buna ziua,
Nu prea am inteles din descriere mare lucru; nu ati precizat ce fel de lapte papa, daca s-a inceput diversificarea(si cu ce anume daca raspunsul este afirmativ); pot doar sa recomand sa luati legatura cu medicul curant care e posibil sa va recomande investigatii suplimentare
Buna ziua, as dori un sfat din partea dvs. In decembrie 2016, baietelul meu de 4 ani se plangea de mancarimi la fundulet. La indrumarea dr pediatru i-am administrat 3 sapt wormex si firs difense de la secom. Cat timp am administrat teatamentul nu au mai fost episoade cu mancarimi nocturne. In ianuarie a racit destul de urat, i-am administrat antibiotic 10 zile(clacid, apoi augmentin), terminat acum o saptamana. De cand am terminat antibioticul, copilul efectiv plange f tare dupa ce iese cu scaunul, zicandu-mi ca il doare in fundulet. Se linisteste dupa ce il spal, dau cu creme….dar frecvent il vad ca se scarpina. Tot din aceasta sapt observ ca dupa ce mananca ii vine mancarea inapoi in gat. Nu vomita, dar episoadele de gen reflux parca sunt mai frecvente. Credeti ca acest reflux ar avea vreo legatura cu virmisorii intestinali? As vrea sa incep sa-i dau Nikvorm impreuna cu siropul Balda, ce parere aveti? E mai bun Nikvor ul decat Wormex? Nu as trece direct la zentel, ficatul lui si asa a fost solicitat cu atatea siropele din cauza racelilor… Analize nu reusesc sa i fac, el face numai la ore tarzii cand laboratorul este deja inchis. Alte semne care ma fac sa cred ca are viermi…noapte scrosneste din dinti, are respiratia urat mirositoare, cearcani la ochi, nu ia deloc in greutate, lipsa poftei de mancare, mancarimi/ dureri fundulet, mancarimi de nas, din decembrie o schimbare brusca a scaunului( cand constipat/ cand moale).
Multumesc anticipat.
Buna ziua,
Recomandarea mea este de consult pediatric si examinari suplimentare, inclusiv in directia unui reflux gastroesofagian; proba de scaun se poate recolta atunci cand este emis si pastrat la frigider pana a doua zi; se poate face examen coproparazitologic dar si antigen giardia sau amprenta anala(se aplica o panglica adeziva la nivel anal pentru a identifica mai usor ouale de paraziti); nu administrati tratamente fara ca acestea sa fie necesare, chiar daca sunt pe baza de plante; daca se identifica paraziti atunci tratamentul antiparazitar este obligatoriu atat pentru baietel cat si pentru ceilalti membrii ai familiei. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua,am si eu o problema cu fetita mea in varsta de 6 ani din luna ianuarie ii bolboroseste burtica tot timpul nu are dureri ,elimina gazele uneori urat mirositoare i-am facut coproparazitologicul de 3 ori , coprocultura, giardia , proba de digestie , candida intestinala , helycobacter pylori toate negative ea fiind pe tratament de la varsta de 2 ani pentru alergii respiratori avand valoarea igee un pic mare cu toate ca la testele cutanate si panel respirator au iesit negativ tot nu scapam de tuse ceea ce nu mi se pare normal este ca ii bolboroseste burtica tot timpul si de un an de zile nu mi-a mai luat in greutate .Multumesc frumos.
Buna ziua,
Ar fi indicata o ecografie abdominala si eventual ceva analize de sange mai ales ca, greutatea este stationara;din pacate mai mult de atat nu pot ajuta, mai ales ca este pe un tratament cronic; eventual facut un panel alergenic extins(este varianta pentru 280 de alergeni, atat respiratori cat si alimentari); cel mai indicat este sa consultati un gastroeneterolog si eventual un alergolog. Va doresc numai bine iar daca sunt alte intrebari sau nelamuriri, le astept cu drag!
Buna ziua!Copilul meu de 1 an si 9 luni a eliminat astazi un limbric :(.Am fost la medicul de familie si mi-a recomandat zentel. 3 zile consecutiv,10 ml
Nu e prea mare doza?El are 10kg si un pic..e slabut,iar pe prospect scrie 5 ml la copii intre 1 si 2 ani.Sa ma astept la reactii adverse?Ii pot da concomitent Liv 52?Multumesc!
Buna ziua,
Faceti tratamentul asa cum a recomandat medicul curant; din moment ce a eliminat paraziti inseamna ca infestarea este masiva; se recomanda tratament tuturor membrilor familiei plus dezinfectarea suprafetelor,jucariilor, spalarea lenjeriei de pat/corp la 90 de grade; da, se poate administra si un hepatoprotector; sanatate va doresc!
La cât timp se repeta tratamentul cu zentel după prima doza?
Buna ziua ,fetita mea in varsta de 2 ani si 10luni arre dureri de burta iam facut analize la scaun si amptenta anala a iesti totul ok are 1 an decand nu ia in greutate am fost cu ea la pediatru zice ca e ok la analize ia iesit anemie mia dat sai dau fier timp de 3 luni sunt momente cand se scarpina la fund si in zona vaginal.Ce poate fi ?
Buna ziua,
Daca sunt dureri de burtica si cresterea nu este corespunzatoare intra in discutie si o intoleranta digestiva; anemia ar explica apetitul redus si implicit cresterea lenta dar nu ar explica durerile de burtica; recomandarea mea este de a merge la un consult pediatric, eventual gastroeneterologic in urma caruia se poate stabili daca este deficit ponderal si daca sunt necesare investigatii suplimentare; ar fi utila si o ecografie abdominala; de asemenea, regimul alimentar trebuie sa fie unul corect si echilibrat, cu mese regulate care sa contina toate principiile alimentare. Va doresc numai bine iar daca sunt intrebari suplimentare, le astept cu drag!
Buna ziua. Fetita mea are 1 an si 7800 grame si i.a recomandat zentel 5 ml. Mi se pare cam mult la kilogramele ei
Buna ziua,
Zentel este un medicament foarte agresiv si trebuie administrat doar daca s-au identificat paraziti sau este un membru al familiei diagnosticat cu paraziti; doza o stabileste medicul curant, cel care cunoaste cel mai bine acel copilas; sanatate va doresc!
Buna ziua, fetita mea in varsta de 6 ani scapa fecalele in chiloței dar foarte putin cat murdareste chilotul, am tot intrebat-o dar mereu spune ca nu e vina ei nu simte…eu tot am pus aceasta problema pe seama ca evita sa vina la baie findca se joaca cu copii si crede cu nu o mai asteapta copii! Nu are durere de burtica nu se vaita de nimic doar ca nu inteleg motivul ca pana sa termine gradinita nu s-a scapat niciodata pe ea! Exista vreun tratament? MULȚUMESC
Buna ziua,
Mergeti sa o vada un medic, sa ne asiguram ca in zona anala nu sunt probleme; tratament nu, din moment ce nu stim exact despre ce anume e vorba; si, neaparat “educatia defecatiei”, fara a amana la nesfarist, aceasta poate duce in timp la diverse complicatii. Sanatate va doresc!
Buna ziua. Băiețelul cel mare are oxiuri ( ii elimina prin scaun), a urmat un tratament cu wormex și paradefense de la Secom. De câteva zile am observat că și eu sunt infestată. Pot face tratament cu zentel având în vedere că alăptez? Bebelușul are 4 luni și de ceva vreme se trezește foarte des noaptea, își freacă fața de așternut și ridică fundul sus. Se impune un tratament și pentru el? Având în vedere contextul actual am evitat să mergem la un consult pediatric. Va mulțumesc frumos.
Buna ziua,
Corect este sa mergeti la medic;pentru baiatul cel mare intra in discutie tratament cu zentel insa acesta trebuie recomandat de medicul curant;dvs puteti lua zentel, conform e_lactancia.org este compatibil cu alaptarea; in ceea ce priveste bebelusul, aici trebuie consult medical si cel mai probabil investigatii suplimentare,nu pot recomanda tratament la varsta atat de mica. Sanatate va doresc!