CONVULSIILE FEBRILE

Am abordat acest subiect deoarece reprezinta una din cele mai mari temeri ale mamicilor, anxietatea exacerbandu-se de fiecare data cand copilasul face febra. De la inceput trebuie stabilita o distinctie clara  intre convulsiile febrile si epilepsie; dintre copii cu convulsii febrile un procent cuprins intre 2 si 5 % vor putea dezvolta in viitor epilepie ( convulsii in absenta febrei ). Desi aceste convulsii sunt extrem de impresionante pentru anturaj, din punct de vedere medical sunt ” inofensive”, unii autori cataloganudu-le chiar ” banale”.

Ce sunt convulsiile?

Sunt niste miscari necoordonate ale corpului care in cazul convulsiilor febrile sunt determinate de un dezechilibru intre procesele de excitatie / inhibitie de la nivel cerebral, dezechilibru favorizat de imaturitatea sistemului nervos central care nu e capabil sa raspunda la cresterea temperaturii corpului determinand scaderea ” pragului convulsivant” cu aparitia acestor crize tonico – clonice generalizate (aspectul cel mai frecvent intalnit).
Care sunt cauzele febrei?


1. Frecvente :
 • rinofaringite
 • amigdalite, faringite acute
 • otite
 • adenoidite acute
2. Rare :
 • infectii digestive – determinate de Shigella, Campylobacter
 • boli eruptive – varicela, rubeola, rujeola
 • roseola infantum
 • infectii urinare
 • febra post vaccinare


Convulsiile care apar atunci cand este vorba de o infectie la nivelul sistemului nervos central ( meningita, encefalita) sunt determinate de ” leziunile” ( infectia) ce apar la nivel cerebral secundare infectiei.
Cand se manifesta?
 • in intervalul de varsta cuprins intre 6 luni si 5 ani , fiind foarte rare in afara acestui interval, cu o incidenta maxima intre 12 – 18 luni. Raportat la populatia generala, incidenta este variabila, in functie de studiile citate, aceasta fiind cuprinsa in intervalul  2 pana la 5% din populatia generala. Sunt foarte rare dupa varsta de 5 ani datorita pe de o parte maturarii sistemului nervos iar pe de alta parte scaderii dramatice a infectiilor prin consolidarea imunitatii.
 • in general apar la temperaturi ce depasesc 38,5 C dar s-au inregistrat si la temperaturi sub 38 C ( cel mai frecvent in cadrul febrei ce insoteste infectiile virale determinate de virusul gripal A, adenovirusuri sau virusurile paragripale) ;
 • de obicei apar in primele ore dupa cresterea temperaturii si se pot repeta in cadrul aceluiasi episod febril (convulsii complexe) sau cu ocazia altei infectii ce evolueaza cu cresteri ale temperaturii (recidive)
 • sunt  mai frecvente la copii ai caror parinti au avut convulsii febrile, reflectand astfel existenta unei imporatante componente genetice ( risc de pana la 50% de a prezenta convulsii febrile daca unul dintre parinti sau un frate/sora a prezentat convulsii)
Foarte important este excluderea unei infectii la nivelul sistemului nervos de tipul MENINGITEI sau ENCEFALITEI, in aceste cazuri, nemaifiind vorba de convulsii febrile; de asemenea convulsiile ce apar la copilasii cu probleme neurologice ( de tipul encefalopatiei hipoxic ischemice, paralizii cerebrale, retard psiho-motor, etc) nu se diagnosticheaza ca si convulsii febrile, cauza acestora fiind mult mai complexa.
Cum se manifesta?
– sunt miscari necoordonate, spastice ( asemanatoare unor tremuraturi), copilul fiind foarte incordat
si incosntient; ( copilul pare ca se zbate ritmic, fiind foarte incordat)
ochii sunt mariti, ficsi, uneori ” dati peste cap” sau pot prezenta miscari ritmice foarte rapide

– pot sa apara pierderi involuntare de urina sau materii fecale ( mai greu de cuantificat la sugari)
cianoza peri-oro-nazala ( copilul se invineteste); alteori este foarte palid sau fata este rosie/vanata ( facies vultuos)
diminuarea sau chiar oprirea respiratiilor
-dupa terminarea episoului somnolenta, iritabilitate, amnezie retrograda (nu-si aminteste ce s-a intamplat)
In desfasurarea unei crize convulsive se descriu 3 etape:
1. faza preconvulsiva
– nu este obligatorie
– copilul poate fi anxios, agitat sau poate prezenta halucinatii auditive, vizuale
2. criza propiru – zisa
- exista o rigiditate accentuata cu capul in extensie (dat pe spate), cu gurita inclestata, manutele sunt contractate iar picoarele sunt in exetensie (intinse) , faza ce dureaza cateva secunde pana la maxim 1 minut, urmata de perioada cea mai dramatica in care intreaga musculatura prezinta contractii foarte rapide (tremuraturi), ochii au miscari ritmice sau dimpotriva sunt imobili, la nivelul fetei exista grimase iar respiratia este neregulata (uneori chiar se poate opri), toate aceste manifestari avand o durata variabila de la 1-2 minute pana la 10-15 minute, uneori chiar mai mult, urmate fiind de o stare de relaxare generalizata ( hipotonie) in care copilul este foarte ” moale”
3. Faza postconvulsiva : somnolenta, iritabilitate cu amnezie completa (nu stie ce s-a intamplat)
De cele mai multe ori durata este de ordinul minutelor, cu revenire spontana insa, cu toate acestea trebuie neaparat sa solicitati un consult medical de specialitate, medicul trebuind in primul rand sa excluda o eventuala meningita/encefalita ( boli severe, amenintatoare de viata), ulterior sa stabileasca un diagnostic si eventual un tratament si, foarte important sa va ” invete” cum sa procedati pe viitor in cazul aparitiei febrei.
In ceea ce priveste modul de manifestare, durata si prognosticul, convulsiile febrile pot fi subimpartite in doua categorii :
A. Simple :
– o criza generalizata (tonico-clonica, tonica sau clonica)
durata scurta (in medie 2-3 minute, niciodata peste 15 minute)
– exista un singur episod in decursul a 24 de ore
- fara modificari post convulsii
B. Complexe :
– durata ce depaseste 15 minute
se repeta in decursul a 24 de ore
– exista modificari neurologice dupa terminarea crizei
Cum se diagnosticheaza ?
Foarte rar aceste infectii se produc in cabinetul medicului sau la spital avand in vedere ca de obicei apar in primele ore ale febrei cand parintii nu apuca inca sa se adreseze medicului, de aceea de cele mai multe ori diagnosticul este unul retrospectiv bazat pe descrierea episodului de catre parintii (anamneza) .Luand in considerarea caracterul dramatic al convulsiilor, de multe ori parintii nu vor fi capabili sa ofere foarte multe date, referitor la durata convulsiilor, la masurile pe care acestia le-au luat la domiciliu. Stiu ca este foarte greu dar, incercati sa va pastrati cat se poate calmul si, daca se produce un asemenea episod trebuie sa luati unele masuri de prim ajutor si sa solicitati ambulanta. Pana la venirea ambulantei de obicei lucrurile se calmeaza, convulsia se termina, de aceea este importanta atitudinea dumneavoastra .
Astfel, ce trebuie sa faceti?
- sa va asigurati ca, copilul nu este in pericol sa se loveasca in timpul convulsiilor – ideal ar fi sa-l asezati pe   podea, ferit de contactul cu obiecte dure ( gen mobilier)
- sa-l intoarceti intr-o parte pentru a preveni sufocarea ( prin blocarea cailor respiratorii de catre baza limbii)
- nu-i administrati apa, mancare sau medicamente….nu este constient si exista riscul sufocarii
- nu-l scuturati, nu-l loviti, nu-l strigati
- daca se invineteste (in special la nivelul buzelor) solicitati un consult medical de urgenta si incercati sa-i aplicati manevre de resuscitare (respiratie gura la gura).
- daca este vorba de primul episod, adresati-va unui medic de specialitate; subliniez inca o data necesitatea unui consult medical. chiar daca episodul a trecut si, teoretic stiti ce trebuie sa faceti. Medicul este singurul in masura sa stabileasca diagnosticul si sa va recomande tratament.
In cazul convulsiilor febrile se fac investigatii pentru a stabili diagnosticul afectiunii care a declansat febra. EEG-ul (electoencefalograma) nu aduce informatii suplimentare chiar daca poate prezenta modificari in general in primele zile dupa convulsii; aceste modificari nu au valoare predictiva in ceea ce priveste evolutia (nu pot prezice daca astfel de episoade se vor repeta).
Dupa consult, medicul va stabili tratamentul care in general se adreseaza FEBREI si eventual afectiunii care a declansat febra (daca este vorba de o infectie bacteriana va indica un tratament antibiotic). Febra se trateaza cu antitermice, de mare utilitate fiind asocierea PARACETAMOL/IBUPROFEN (sirop, supozitor)  Nu administrati ASPIRINA copiilor sub 12 ani.
( pentru mai multe detalii Ce trebuie sa stiti despre febra).
Pentru tratamentul convulsiei febrile se indica DIAZEPAM ( intrarectal) – DESITIN sau in caz de esec ( convulsii complexe) se administreaza intravenos sub supraveghere in spital.
Care este riscul de recurenta ?
 • 60-70% din copiii care au prezentat o convulsie febrila nu vor mai avea asemenea manifestari
 • 30-40% vor prezenta recidive in general in primul an de la primul episod
Factori de risc pentru recurenta:
varsta la primul episod ( cu cat varsta este mai mica, in general sub 1 an cu atat riscul este mai mare)
- antecedente familiale de convulsii febrile ( parintii, frati, surori) - risc de 2 ori mai mare
- valoarea temperaturii la care a aparut prima criza – cu cat aceasta este mai redusa cu atat riscul este mai mare
- durata redusa intre debutul febrei si aparitia manifestarilor convulsive
- prezenta convulsiilor complexe
- boli asociate ale copilului – anomalii ale dezvoltarii neurologice
- antecedente familiale de epilepsie
Prevenirea recidivelor
Exista asa numita profilaxie intermitenta care se adreseaza episodelor febrile si consta in tratamentul promt al oricarei ascensionari termice, alaturi de profilaxia continua care in general se adreseaza celor cu factori de risc pentru a dezvolta epilepsie.
 • profilaxia intermitenta : – orice episod febril trebuie tratat cu maxima atentie respectand cu strictete indicatiile medicului; de cele mai multe ori, acesta va va recomanda sa aveti la domiciliu antitermice si Diazepam intrarectal ( Desitin) pe care sa-l administrati atunci cand temperatura nu poate fi controlata cu scopul de a preveni repetarea convulsiilor.
 • profilaxia continua – se adreseaza celor cu : – convulsii complexe , deficiente neurologice asociate sau celor ce au in familie epilepsie si consta in administrarea continua, in general pe o perioada de 1-2 ani de Fenobarbital sau Acid valproic ( Depakine, Orfiril, etc); aceasta medicatie continua este recomandata de obieci de catre medicul neurolog pediatru in urma unor evaluari complexe si datorita efectelor secundare ale tratamentului continuu necesita evaluari trimestriale.
Care sunt factorii de risc pentru epilepsie?
Riscul de epilepsie dupa un episod de convulsii febrile este in medie de 2-5% fiind profund influentat de caracterul convulsiilor ( simple/complexe), de antecedentele de epilepsie in familie si de eventualele anomalii neurologice asociate.
Concluzionand, pot spune ca aceste convulsii febrile sunt manifestari relativ frecvente care trebuiesc tratate cu promptitudine si care chiar daca sunt foarte dramatice pentru anturaj, nu au o semnificatie deosebita asupra dezvoltarii ulterioare a copilului, studiile efectuate in acest sens demonstrand ca nu se asociaza cu retard mental sau neurologic daca survin la un copil anterior sanatos.
Este important sa stiti despre existenta lor, despre ceea ce trebuie sa faceti in momentul aparitiei lor si despre modalitatile de prevenire, respectiv tratament.18 Responses to CONVULSIILE FEBRILE

 1. olar lucica says:

  am o nepotica care a avut citeva convulsii dintre care un de durata de pina la 5 minute,acum are 1 an si 10 luni,nu poate sta in picioare,deci nu umbla si nu vorbeste.este posibil ca aceasta stare sa fie din cauza convulsiilor?si ce trebuie de facut in cazul acesta? va multumesc din tot sufletul meu .

 2. Pediatru Cluj says:

  Buna ziua,
  Trebuie facuta o diferentiere exacta intre convulsiile febrile si cele care apar in absenta febrei si pot avea foarte multe cauze; daca la 1 an si 10 luni nu sta in picioare e important de consultat un medic neurolog pediatru pentru investigatii suplimentare. Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari, va astept cu drag!

 3. adela says:

  Buna ziua,
  Baiatul meu a avut 6 convulsii febrile, prima fiind la un anisor, apoi la fiecare febra, una pe an a facut convulsie, din 2010 am inceput cu orfiril dimineata si seara , totul a fost in regula chiat si cand am avut febra. in 2012 am oprit medicamentatia fiindca a implinit 6 anisori.In 2013, februarie s-a intamplat iar, la febra 39,4 din cauza unei boli virale. Are 6 ani jumate si in urma EEG-ului ne-au spus ca are epilepsie si nu convusie febrila.Niciodata nu a avut convulsii nensotite de febra. Locuiesc in Budapesta dar vreau un sfat de acasa.E posibil totusi sa mai creasca si sa scapam ? Eu am si inceput din nou sa-i dau Orfiril fiindca ciudat dar doctorita m-a anuntat scurt ca are epilepsie copilul, am urcat in masina ,amajuns acasa si nu stiu ce sa ma fac:(
  Avem programare la un CT..oare ajuta s-au imi ,,radiez,, puiul.E un copil istet, perfect normal ca si comportament..poate prea educat mi s-a mai spus:(
  Va multumesc!

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Pentru diagnosticul de epilepsie este nevoie de un consult neurologic de specialitate cu investigatii suplimentare.Va recomand sa faceti un asemenea consult si toate investigatiile ce vor fi recomandate deoarece acest diagnostic este unul destul de serios si in consecinta trebuie tratat ca atare. Va doresc sanatate si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!

 4. daniela ispas says:

  buna ziua.opilul meu a avut zilele acestea,mai clar luni seara convulsii febrile, nu stiu cauza, la spital mi s-a spus ca din cauza febrei si ca avea amigdalita.urmeaza sa merg la neurolog.in rest de atunci nu a mai facut febra si e ff bine.in ziua cand i-a fost rau ,acuza dureri de burica si de cap, a si vomitat de 2 ori. ma intreb oare ce s-a intamplat?multumesc.Doamne ajuta

 5. daniela ispas says:

  convulsile au fost cu cianoza si inclestarea maxilara sia a dintilor

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Asa cum v-au spus medicii, convulsiile sunt din cauza temperaturii crescute; trebuie sa aveti grija la fiecare episod de febra care va mai aparea; cu siguranta medicii v-au recomandat cum anume sa actionati si cum sa preveniti recurenta convulsiilor. Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari le astept cu drag!

 6. Ram says:

  Buna ziua!
  In urma cu 3 sapt fiul meu de 11 luni si 1 sapt la acea vreme a facut convulsii febrile la temp de 39,8.
  (Si eu am facut o criza de convulsii la varsta de 2 ani.)
  Internati fiind la Spit Grigore alexandrescu, in urma analizelor si a tratamentului de 4 zile in spital si alte 5 zile acasa, convulsiile nu au mai aparut.
  Mi s.a recomandat antitermice incepand cu 38,5 grade daca mai apare febra.
  Nu s.au constatat modificari neuro.
  Dupa varsta de 1 an in afara de ibuprofen sau paracetamol (supoz/sirop) mai pot administra si altceva in cazul in care febra nu scade? Ce alte solutii am?
  Multumiri

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Orice viitor episod de febra trebuie tratat cu toata seriozitatea si cu antitermice in dozele corespunzatoare greutatii; ma gandesc ca vi s-a recomandat sa aveti la indemana si desitin atunci cand temperatura nu poate fi controlata; dupa varsta de 1 an se folosesc cele doua antitermice uzuale(nurofen/paracetamol) iar in cazuri cu temperatura mare(peste 39.5) se poate administra si novocalmin; detalii suplimentare gasiti si aici:http://www.pediatrucluj.ro/2011/01/21/ce-trebuie-sa-stiti-despre-febra/
   Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari sau nelamuriri, le astept cu drag!

 7. Ciorbea Cristina says:

  Buna ziua.Am o fetita care pe22 noiembrie face 5 luni.Pe 2 octombie am fost cu fetita la o manastire la o slujba de maslu.In timpul slujbei cam dupa vreo ora de somn s-a trezit brusc tremurand,cu ochii tintiti drept in sus si numai reactiona,timp de1 minut pana am iesit afara,apoi si-a revenit.A doua zi dimineata a facut la fel si am plecat cu ea la spital la Targu Mures.Dupa cum am explicat acolo sunt convulsii in afebrilitate.Din acea dimineata nu a mai facut deloc,mi s-a spus ca a inhalat foarte mult fum din biserica si ca aceea ar fi produs convulsiile.I-au facut toate analizele la sange,EEG,si radiologie la cap si toate au iesit foarte bune.I-au dat tratament cu fenobarbitalpe tim de un an, encefabol si tanakan iar peste 3 luni,sa mergem din nou cu ea la control.Dupa acest tratament fetita este destul de moale,cand o pun pe burtica isi tine capus sus dar oboseste foarte repede si plange, iar cand o tin in brate isi tine capul sus ,dar este destul de moale si nu se tine ea bine,se scapa in toate directiile Am o nelamurire si as vrea si parerea altor specialisti:Daca EEG-ul si celelalte analize i-au iesit bune,nu este prea mult timp tratamentul cu fenobarbital (un an de zile)?Din cate informatii am eu fenobarbitalul este ca un sedativ si presupun ca de aceea este asa de moale fetita.
  Va multumesc din suflet pentru timpul acordat!!!!

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Exact aceeasi intrebare o am si eu; acea manifestare trebuie incadrata ca si diagnostic(daca e cazul); daca investigatiile sunt normale, atunci nu se justfica tratamentul; as recomanda un consult de specilaitate, eventual daca aveti posibilitatea la Clinica de Neurologie Pediatrica din Cluj. Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari sau nelamuriri, le astept cu drag!

 8. Pepy says:

  Buna ziua…..Copilul meu are acum 3 anisori prima convulsie a facut-o la 1 an si pe la 2 ani si ceva cea de-a doua.As vrea sa stiu daca se va mai repeata si cum ar trebui sa ma comport cu ea ce ar trebui sa previn asta?Ea este acum foarte nervoasa se supara din orice si nu stiu cum sa reactionez…..Astept un raspuns……o parere…….un sfat…..Va multumesc mult

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Nu ati precizta daca consulviile au fost in context de febra; nu as putea sa ofer un prognostic insa, daca orice crestere a temperaturii este gestionata corect, probabilitatea de repetare este mica; cat despre nervozitate, este varsta la care incepe sa se manifeste propria personalitate; va recomand un consult psihologic, cu evaluarea fetitei, in urma careia psihologul va poate oferi o serie de sfaturi si ponturi in asa fel incat sa treceti mai usor peste.
   Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari sau nelamuriri, le astept cu drag!

 9. IoanaC says:

  Buna ziua,
  De curand fetita mea de 3ani si 11 luni a facut a doua convulsie febrila. Prima a avut-o la 2 ani si 11 luni.Noaptea a acuzat dureri de gat, i-am administrat panadol si dimineata s-a trezit foarte bine. Am dus-o la gradinita si a inceput iar sa se vaite de dureri de gat si pe la ora 15:00 a facut convulsia la temperatura de 38. Intrebarea mea este care este procentul de mai aparea o noua convulsie? Cunoasteti mai multe cazuri cu 2 convulsii febrile unde dupa aceea nu s-au mai repetat convulsiile?

  • delia chira says:

   Buna ziua,
   Probabilitatea de repetare a convulsiilor febrile este destul de mare insa, din fericire scade pe masura ce varsta copilasului creste; este foarte important de scazut rapid febra atunci cand aceasta apare si, de evitat situatiile similare cu cea mai sus mentionata; daca face febra cu o zi inainte nu este indicat sa fie dusa in colectivitate, febra la aceasta varsta semnifica infectie si, copilasul(chiar daca nu are convulsii in antecedente) trebuie izolat la domiciliu si urmarit; mai mutl, este indicat ca personalul gradinitei, atat asistenta cat si educatoarele si ingrijitoarele sa stie de convulsii si sa aibe intotdeauna la indemana desitin. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori mai aveti nevoie!

 10. porumb andreea says:

  Buna seara!am si o o intrebare sunt o mama disperata nu stiu ce sa mai fac aud parerii si parerii .copilu meu are 1 an si 3 luni si luni dimineata din somn a facut o convulsie febrila (sia fixat ochii a inclestat gurita si au invinetit buzele)a durat 2-3 min nici numai stiu ca el dupa aia statea asa moale si am fost cu el internata pana azi a fc temp inn corp si nu miam dat seama ei miau zs ca e din cauza febrei dar avando 37 cu 9 ma gandesc ca nu este asa mare iau analizele iau iesit bune iau facut si fondu de ochii si ia iesit bine si mia zs sa ma intorc cu el peste cateva zile dupa ce ii trece si raceala ca sa ii faca si un control cardiologic si ecografie transfontanelara si EEG ambulatoriu asa scrie pe externare.ideea este ca mia dat fenobarbital sa ii dau un sfert seara un sfert dimineata dintro pastila dar el e asa adormit nu stiu se poate fii de la fenobarbitalu asta?dumneavoastra ce ma sfatuiti sa merg sa fac un control undeva mai departe timisoara craiova cluj?eu sunt din drobeta turnu severin.mentionez ca nimeni din familie nu a fost bolnav de epilepsie sau sa fi facut convulsii de genu nici macar nu am auzit de asa ceva pana nu mi sa intamplat?ce parere aveti?e ceva grav sau a fost pe baza de febra?

  • Dr. Delia CHIRA says:

   Buna ziua,
   Trebuie stabilit clar daca au fost sau nu convulsii febrile; este cam atipic sa apara la temepratura atat de mica, in general apar la peste 38,5; din punctul meu de vedere trebuie un control neurologic cu EEG de veghe si de somn, plus ecografie transfontanelara; cred ca cel mai aproape va este timisoara unde cu siguranta va fi evaluat complet si veti primi un diagnostic corect si un tratament corespunzator. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Sitemap