In toate articolele dedicate dezvoltarii sugarului am insistat asupra importantei inotului in dezvoltarea bebelusului. De asemenea si la copilasii mai mari este sportul cel mai complex care solicita toate grupele musculare si care contribuie la o dezvoltare armonioasa a acestora; de asemenea este sportul cel mai recomandat pentru scaderea in greutate si, respectiv pentru corectarea unor deformari osoase, in special cele la nivelul coloenei vertebrale ( de tipul scolioze, cifoze, cifoscolioze).
Voi prezenta in cele ce urmeaza un articol scris de un profesionist, colegul meu Vlad Hasmasan, kinetoterapeut si posesor al atestatului de aplicatii nautice. Pentru intrebari suplimentare sau sfaturi puteti sa-l contactati la adresa hasmasanvlad@yahoo.com
INOTUL TERAPEUTIC PENTRU COPII INTRE 0 – 7 ANI 

 

 

1. Importanta inotului la copii
  • Dezvoltarea multilaterala din punct de vedere psihic si fizic a copilului, prin importante procese de coordonare motrica, dezvoltarea musculaturii, abilitati cognitive si modalitati de interactiune sociala.
  • Un rol important este acordat temperaturii apei care exercita o influenta pozitiva asupra vaselor sanguine.
  • Dezvoltarea musculaturii inimii, respectiv a curiculelor si ventriculelor.
  • Fortificarea muschiului cardiac influenteaza in mod favorabil activitatea si circulatia, in general.
  • Practicarea inotului de la o varsta frageda imbunatateste inclusiv activitatea aparatului respirator.
  • In timpul inotului (procedeele craul si spate) prin miscarile alternative a bratelor au o influenta pozitiva asupra coloanei vertebrale.

2. Nou nascutii
Metode de invatare:
Exercitiile de inot se vor incepe de la varsta de 3 luni. Sederea lor in apa va fi de 10-15 minute, marindu-se treptat pana la 30 de minute.
La primele sedinte, copilul va fi purtat de mama in brate, cu capul copilului sprijinit pe umar. Astfel, va traversa bazinul de cateva ori, copilul va fi stropit pe spate si pe ceafa cu o mana si va fi scufundat treptat in apa, urmand exersarea plutirii si alunecarii pe piept si pe spate, la inceput in linie dreapta, apoi in zig-zag.
In momentul in care copilul are forta necesara de a mentine capul ridicat, se pot folosi elemente flotoare gonflabile pe brat, priza este sub axila sau bebelusul se prinde de degetul mare al mamei si se exerseaza alunecarea pe piept.
Apoi este renuntarea la priza si plutirea independenta pe spate si pe piept. Alunecarea independenta se va invata prin tractiune (de la nivelul umerilor) si parasirea prizei, apoi cu impingere pe talpa copilului.

3. Sugarii

Metode de invatare:

  • In poze : Mihnea Campian

Programele acvatice pentru nou nascuti si sugari trebuie sa fie structurate sub forma de jocuri de acomodare cu apa. 

O grupa va avea  maxim 8 sugari.

Scufundarea (submersia) poate fi introdusa in program abia dupa ce sugarul a demonstrat un nivel de cunostinte adecvat si un control bun al respiratiei.

  • Initial scufundarile vor fi de scurta durata si putine ca numar in cadrul unei sedinte.
Abia dupa ce sugarul manifesta dorinta de a se scufunda  si demonstreaza deprinderi corecte de control al respiratiei, scufundarile pot fi mai dese si de durata mai lunga. Aceasta experienta nu trebuie sa fie impusa, pedepsita sau recompensata.
Raul Mocan
4. Copiii mici
Metode de invatare:
  • Numeroase si diverse metode de invatare  apeleaza la folosirea unor dispozitive flotante, totusi, aceste dispozitive trebuie utilizate atent si sub continua supraveghere, pentru ca acestea au scop educativ si nu de salvare.
  • Capacitatea de invatare la copilul mic este in relatie directa cu participarea activa in cadrul lectiei si cu frecventa lectiilor.
  • Consolidarea deprinderilor se realizeaza prin repetare.
  • Aceasta experienta nu trebuie sa fie impusa, pedepsita sau recompensata.
  • Metodele prin care copilul mic este aruncat in apa de la inaltime  pentru a obtine o oarecare reactie de plutire sunt contraindicate.
  • Scufundarea se va face la fel ca si la sugari.

 

5. Prescolarii
  • Activitatile trebuie sa faca placere si sa fie potrivite pentru varsta si aptitudinile grupei.
  • Prescolarii pot invata tehnici de inot de baza si pot participa independent la activitatile acvatice desfasurate sub forma de cursuri.
  • Prin jocuri si activitati placute se va educa siguranta si dezvoltarea deprinderilor .
Copil Sanatos organizeaza cursuri de inot pentru prietenii lui.”Lectiile” vor fi predate de kinetoterapeutul Vlad Hasmasan (detinator al Atestatului de Inot), acestea bazandu-se pe multa distractie. Cursurile de inot se desfasoara la bazinul UBB, unde am inchiriat culoarul nostru. Grupele nu contin mai mult de 5 copii. De casti, ochelari, colaci si plute ne ocupam noi, copiii trebuie sa vina pregatiti cu energie si voie buna. Pentru mai multe detalii ne puteti contacta la numarul de telefon: 0751 631 688.