In toate articolele dedicate dezvoltarii sugarului am insistat asupra importantei inotului in dezvoltarea bebelusului. De asemenea si la copilasii mai mari este sportul cel mai complex care solicita toate grupele musculare si care contribuie la o dezvoltare armonioasa a acestora; de asemenea este sportul cel mai recomandat pentru scaderea in greutate si, respectiv pentru corectarea unor deformari osoase, in special cele la nivelul coloenei vertebrale ( de tipul scolioze, cifoze, cifoscolioze).
Voi prezenta in cele ce urmeaza un articol scris de un profesionist, colegul meu Vlad Hasmasan, kinetoterapeut si posesor al atestatului de aplicatii nautice. Pentru intrebari suplimentare sau sfaturi puteti sa-l contactati la adresa hasmasanvlad@yahoo.com
INOTUL TERAPEUTIC PENTRU COPII INTRE 0 – 7 ANI
1. Importanta inotului la copii
-
Dezvoltarea multilaterala din punct de vedere psihic si fizic a copilului, prin importante procese de coordonare motrica, dezvoltarea musculaturii, abilitati cognitive si modalitati de interactiune sociala.
-
Un rol important este acordat temperaturii apei care exercita o influenta pozitiva asupra vaselor sanguine.
-
Dezvoltarea musculaturii inimii, respectiv a curiculelor si ventriculelor.
-
Fortificarea muschiului cardiac influenteaza in mod favorabil activitatea si circulatia, in general.
-
Practicarea inotului de la o varsta frageda imbunatateste inclusiv activitatea aparatului respirator.
-
In timpul inotului (procedeele craul si spate) prin miscarile alternative a bratelor au o influenta pozitiva asupra coloanei vertebrale.
2. Nou nascutii
Metode de invatare:
Exercitiile de inot se vor incepe de la varsta de 3 luni. Sederea lor in apa va fi de 10-15 minute, marindu-se treptat pana la 30 de minute.
La primele sedinte, copilul va fi purtat de mama in brate, cu capul copilului sprijinit pe umar. Astfel, va traversa bazinul de cateva ori, copilul va fi stropit pe spate si pe ceafa cu o mana si va fi scufundat treptat in apa, urmand exersarea plutirii si alunecarii pe piept si pe spate, la inceput in linie dreapta, apoi in zig-zag.
In momentul in care copilul are forta necesara de a mentine capul ridicat, se pot folosi elemente flotoare gonflabile pe brat, priza este sub axila sau bebelusul se prinde de degetul mare al mamei si se exerseaza alunecarea pe piept.
Apoi este renuntarea la priza si plutirea independenta pe spate si pe piept. Alunecarea independenta se va invata prin tractiune (de la nivelul umerilor) si parasirea prizei, apoi cu impingere pe talpa copilului.
In poze : Mihnea Campian
Programele acvatice pentru nou nascuti si sugari trebuie sa fie structurate sub forma de jocuri de acomodare cu apa.
O grupa va avea maxim 8 sugari.
Scufundarea (submersia) poate fi introdusa in program abia dupa ce sugarul a demonstrat un nivel de cunostinte adecvat si un control bun al respiratiei.
- Initial scufundarile vor fi de scurta durata si putine ca numar in cadrul unei sedinte.
Abia dupa ce sugarul manifesta dorinta de a se scufunda si demonstreaza deprinderi corecte de control al respiratiei, scufundarile pot fi mai dese si de durata mai lunga. Aceasta experienta nu trebuie sa fie impusa, pedepsita sau recompensata.
Raul Mocan
4. Copiii mici
Metode de invatare:
- Numeroase si diverse metode de invatare apeleaza la folosirea unor dispozitive flotante, totusi, aceste dispozitive trebuie utilizate atent si sub continua supraveghere, pentru ca acestea au scop educativ si nu de salvare.
- Capacitatea de invatare la copilul mic este in relatie directa cu participarea activa in cadrul lectiei si cu frecventa lectiilor.
- Consolidarea deprinderilor se realizeaza prin repetare.
- Aceasta experienta nu trebuie sa fie impusa, pedepsita sau recompensata.
- Metodele prin care copilul mic este aruncat in apa de la inaltime pentru a obtine o oarecare reactie de plutire sunt contraindicate.
- Scufundarea se va face la fel ca si la sugari.
5. Prescolarii
-
Activitatile trebuie sa faca placere si sa fie potrivite pentru varsta si aptitudinile grupei.
-
Prescolarii pot invata tehnici de inot de baza si pot participa independent la activitatile acvatice desfasurate sub forma de cursuri.
-
Prin jocuri si activitati placute se va educa siguranta si dezvoltarea deprinderilor .
Copil Sanatos organizeaza cursuri de inot pentru prietenii lui.”Lectiile” vor fi predate de kinetoterapeutul Vlad Hasmasan (detinator al Atestatului de Inot), acestea bazandu-se pe multa distractie.
http://pediatrics.aappublications.org/content/72/1/125.abstract
Mai sus e abstractul unui articol.
Nu vreau sa sabotez pe nimeni, dar din perspectiva celor intamplate noua de curand, cred ca sunt de luat in considerare cele scrise mai sus, in momentul in care o mama decide sa isi duca sugarul la un CURS DE INOT. E o chestie la moda si senzational de placuta, fara riscuri in cele mai multe cazuri. Din pacate insa NU in toate.
In timpul unei lectii de inot fetita mea a inceput sa faca convulsii.Exact ca in articol.Fara nicio alta modficare- analizele au iesit toate bune-RMN,EEG. Nu sunt promotoarea stupiditatilor care sperie mai ales mamele, dar cred ca trebuie luat in considerare aspectul inotului copilului mai ales sub 1 an.
As fi vrut ca la inceputul orelor de inot sa ni se prezinte si riscurile…chiar daca minime.Ceea ce inseamna 1% intr-un studiu, pentru o mama si copilul ei poate fi 100%.
Buna ziua,
Imi pare rau de ceea ce s-a intamplat fetitei dumneavoastra. Asa este, aveti dreptate, indiferent de forma de sport, se recomanda un consult medical complet la care se adauga prezentarea tuturor riscurilor posibile pentru ca parintele sa detina toate informatiile si, in cunostinta de cauza sa-si inscrie copilul la o activitate fizica, oricare ar fi ea, indiferent de varsta. Eu ca si pediatru recomand orice fel de miscare chiar si la bebelusi si am ca si prima optiune inotul. Accidente se pot intampla indiferent de activitatea fizica efectuata si desi sunt rare trebuie sa le mediatizam pentru a-i responsabiliza atat pe antrenori ( inot, fotbal, baschet, etc) cat si pe parinti, singurii in masura sa decida daca este oportuna activitatea fizica respectiva. Potentialele riscuri nu trebuie insa sa ne indeparteze de miscare cu atat mai mult cu cat aceasta este din ce in ce mai rara si, asa cum sustineam si in alte articole daca nu se iau masuri rapide si eficiente vom ajunge impreuna cu copiii nostri o generatie de obezi, obezitatea fiind intr-adevar o epidemie.
Buna ziua.Ma numesc Bahrin Loredana.
Vreau sa va spun ca eu am un baietel de un an si 8 luni si timp de 7 luni l-am dus la inot.
Este intr-adevar foarte bun pentru copii dar noi avm o problema de la inot.De cand il duc a facut enterocolita.
Am fost cu el pana acuma de 2 ori in spital din cauza asta si de acolo mi s-a spus sa fac o pauza cu inotul.De cand nu il mai duc este ok ,nu a mai facut nimic.Totusi care ar fi explicatia?Cu ce substanta se dezinfecteaza bazinele de unii copii nu le suporta?
Buna dimineata,
In cazul inotului asa cum am mentionat de fiecare data cand am vorbit despre acest subiect am subliniat importanta locului unde se desfasoara, bazinele, piscinele publice nefiind recomandate. Din ceea ce stiu eu, in Cluj exista un singur bazin care are toate avizele necesare si care intruneste conditiile igienico-sanitare. Copilasii indiferent de varsta inghit apa iar daca aceasta nu este bine filtrata poate fi cauza unor infectii digestive. Nu as putea sa va spun cum se realizeaza dezinfectia acestor bazine, stiu doar ca sunt folosite substante putin iritante avand in vedere ca se adreseaza bebelusilor. De asemenea stiu ca sunt controale foarte dese tocmai pentru ca se adreseaza piticilor care sunt “descoperiti” in fata infectilor. Este important si modul in care avem grija de aceste bazine si aici ma refer la publicul care le frecventeaza si la igiena personala; pot sa fie foarte curate si bine intretinute daca cei care le folosesc nu cunosc minime reguli de igiena si, pe langa faptul ca-si expun proprii copii la tot felul de infectii, mai expun si pe copiii altora. De aceea repet, folositi doar bazinele ce se adreseaza strict bebelusilor si copilasilor mici.
In cazul dumneavoastra nu se poate stabili cu certitudine ca enterocolita s-a datorat frecventarii bazinului respectiv; desigur este sursa cea mai probabila a infectiei. Tin sa mentionez ca sunt foarte multi copii care n-au fost niciodata la bazin, care sunt bine ingrijiti si care totusi fac eneterocolita. Sunt virusuri, bacterii care se gasesc peste tot in jurul nostru , cei mici fiind cei mai expusi de a dezvolta infectii datorita imaturitatii sistemului imunitar.
Buna .
Ne puteti spune despre care bazin este vorba , cel care indeplineste conditiile de igiena ?
Multumesc.
Buna ziua,
In Cluj, cel mai idicat este bazinul babyswim unde conditiile igienico-sanitare sunt corespunzatoare si pe care eu il recomand tuturor mamicilor care vor sa-si duca copilasii la putina miscare.
Exista locuri pe o raza de max. 200-250 km de Cluj locuri de agrement, complexe turistice, locuri de odihna, etc., unde se face si curs de inot pt. copii? Am dori sa mergem cu toata familia in concediu, timp in care am dori sa dam fetita la inot (are 2 ani si jumatate). Multumesc.
Buna ziua
imi puteti spune daca la Babyswim se fac cursuri si cu copii scolari? 7 ani? multumesc
Buna dimineata,
Nu, bazinul este doar pentru bebelusi. La 7 ani poate fi dus la orice bazin din Cluj; ultimul deschis si care ofera conditii excelente si unde se fac cursuri de inot este AlvernaSpa; informatii gasiti pe site-ul lor.
Buna ziua!
O intrebare as avea: ce parere aveti de scutecele lavabile/refolosibile? Este posibil, ca fiind prea umflate (cu trei inserturi in buzunarel) sa dauneze in viitor picioruselor copilului? Exista o multitudine de sortimente. Pe care le recomandati? Multumesc!
Buna ziua,
Pozitia picioruselor prin folosirea acestor tipuri de pampers este una considerata fiziologica, picioarele fiind fixate mai bine in articulatia soldului(este pozitia recomandata atunci cand exista displazie de sold); de asemenea, chiar daca par mai voluminoase se pliaza mai usor si sunt bine tolerate de catre copilasi.Asadar, puteti sa le folositi linistiti! Sanatate va doresc si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Puteti sa-mi spune , va rog daca recomandati colacul de gat pentru bebelusi? Instructiunile acestui produs spun ca se poate folosi de la 0-24 luni, dvs cum recomandati?
Va multumesc frumos!
Buna ziua,
Sigur ca da, colacul poate sa fie folosit fara probleme cu conditia ca bebe sa fie strict supravegheat. Sanatate va doresc!
Buna ziua am o fetita de 2 ani si 7 luni imi recomandati un bazin unde as putea sa o duc sa invete sa inoate.multumesc